__MAIN_TEXT__

Page 1

Under tonåren händer mycket med din

kropp och ditt sätt att tänka. Du ska bli vuxen och det går inte att stoppa.

Nu blir kärlek viktigt och det kan kännas både härligt och svårt. Samtidigt börjar

du fundera på sex, samlag och nakenhet. Säkert har du en massa frågor.

Den här boken handlar om vad som händer med kroppen under tonåren och vad som

är normalt. När du vet vad som ska hända behöver du inte oroa dig. Då minskar stressen och du kan känna dig lugn.

Eva Robild • Mette Bohlin • Nyfiken på sex och kärlek?

Nyfiken på sex och kärlek?

A S S

! R E

N

E R T

S

Nyfiken på sex och kärlek? Eva Robild • Mette Bohlin

– en möjlighet för alla

Nypon förlag


Titel: Nyfiken på sex och kärlek? Författare: © 2013 Eva Robild och Mette Bohlin Redaktör: Camilla Hörlin Grafisk form: Pierre Österholm Foto och illustrationer: iStockphoto Första upplagan 2013 Sidantal: 60 Lättlästnivå: Från 10 år. Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se På vår hemsida finns gratis lektionsmaterial ISBN 978-91-87221-67-5


Nyfiken på sex och kärlek? Eva Robild • Mette Bohlin

Nypon förlag AB


Kropp, sex och sånt Att vara tonåring är härligt. Men det kan också kännas stressigt. Under dessa år händer mycket med din kropp och ditt sätt att tänka. Din kropp kommer att förändras från barn till vuxen. Det kallas för pubertet. Det är ansträngande för kroppen att förändras snabbt och denna förändring går inte att stoppa. Att inte ha kontroll kan vara svårt. Då blir du stressad. Det är en form av stress som gör att du blir trött. Det kan också kännas jobbigt att bli annorlunda. Det finns en rädsla för att inte vara normal. Och du börjar tänka på sex. 4


Den här boken handlar om vad som händer i kroppen under tonåren. Du får veta vad som är normalt och vad du har att vänta dig. Det kan kännas bra att veta vad som ska hända. För när du inte behöver oroa dig minskar stressen och du kan känna dig lugn. Kärlek och sex blir viktigt under tonåren. Det kan kännas både härligt och svårt att vara kär. Du vill ha svar på frågor om samlag och annat som har med sex att göra.

5


NORMAL?


Nästan alla är normala Puberteten inträffar vid olika ålder. Flickor kommer i puberteten tidigare än pojkar. Flickorna börjar förändras när de är mellan nio och elva år. Pojkarna är mellan tio och tolv år när de kommer i puberteten. Det första tecknet är att kroppen börjar växa så att du blir längre.

7


Är du flicka får du bröst och rundare former. Det syns mest på höfter, lår och rumpa. Du får mens, hår under armarna och runt slidan. Är du pojke får du en djupare röst, du får skäggväxt och mer muskler. Det bildas sperma i testiklarna och du får hår runt penis. Under puberteten bildas könshormoner i kroppen. Det gäller både flickor och pojkar. Du blir könsmogen och kan bli förälder.

8


Alla genomgår denna förändring och nästan alla är normala. Förändringarna börjar vid olika ålder. En del utvecklas tidigt, andra sent. Det går inte att styra över. Det är normalt att människor är olika och om du är orolig så prata med någon där hemma. Skolsköterskan kan också svara på frågor. Hon har tystnadsplikt. Det innebär att hon inte får berätta för andra vad du har sagt.

9

Profile for Smakprov Media AB

9789187221675  

9789187221675  

Profile for smakprov