Page 1

Julbarnet l b a r ne

u J

t

Rose Lagercrantz bilder Rebecka Lagercrantz

Rose Lagercrantz bild er Rebecka Lagercrantz

libr is f รถr lag โ€ข รถ re b ro

li b r is


För länge, länge sedan kom en man och en kvinna

vandrande på vägen till Betlehem. Kvinnan som helt nyss hade varit tunn och lätt, nästan som en blomma, var nu så tung att hon knappt orkade gå. Hon väntade barn. 2


Maria hette hon. Och mannen hette Josef. De tillhörde folket som en gång hade fått de tio budorden av Gud. Det var regler som hade ristats in i två stora stentavlor. Om människorna följde dem skulle det gå dem väl.

3


Ett av buden lyder: Du ska aldrig döda en annan människa. Tänk om alla hade lytt det budet! Då skulle det inte ha funnits några krig. Men alla gjorde inte det. 4


Det verkade inte vara något slut på alla striderna. Just vid den tiden var det romarna som hade tagit makten över nästan hela världen.

5


Och nu hade kejsaren i Rom bestämt att alla i hans väldiga rike skulle betala skatt till honom. Alla måste gå till staden där de var födda och anmäla sig. Det var därför Josef och Maria var på väg till Betlehem. Josef var född där. Och bråttom var det, för barnet kunde komma när som helst. När Maria inte orkade gå längre fick hon rida på deras åsna. 6


Knappt hade de kommit fram förrän hon kände att det var dags. Josef skyndade in i ett härbärge, ett hus där man fick hyra rum över natten. Men där var det redan fullt. Inte heller i nästa hus fanns det plats för dem. Var de än frågade fick de nej. Till slut släpptes de in i ett stall. Där i halmen föddes barnet.

7


Det skrek som barn ska göra när de kommer till världen. Skrek och frös! Och levde … Och Maria gjorde som mammor ska göra. Hon lindade barnet i tygremsor och gav det bröstet. Och allt blev så gott.

8


I närheten av staden befann sig några herdar

som vaktade sina får. Det kunde ju komma vilda djur och anfalla dem. Men den natten höll de vilda djuren sig borta. Allt var stilla. Men plötsligt hände det något. 9


Inte många har sett en ängel, men de som har varit med om det glömmer det aldrig. Det starka ljuset! De väldiga vingarna! Ängeln kommer till några herdar för att berätta om ett barn som just har fötts! Ett barn som ska skapa fred på jorden! Men hur ska ett barn kunna göra det? I Julbarnet återberättar Rose och Rebecka Lagercrantz julevangeliet för alla barn, oavsett religion eller bakgrund. Det är berättelsen om barnet som föddes den där natten för två tusen år sedan och som fortfarande firas varje jul.

rose lagercrantz debuterade som författare 1973 och skriver för både barn och vuxna. Hennes böcker har översatts till tyska, italienska, ryska och flera andra språk.

rebecka lagercrantz är barnläkare och konstnär och har tidigare illustrerat ett 30-tal böcker.

En ängel visade sig! Inte många människor har sett en ängel … www.librisforlag.se 10

9789173873017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you