Page 1

40638793_KrakePolisen.Omsl:40638793_KrakePolisen.Omsl

07-12-05

12.04

Page 1

kråke hjälper polisen ”Plötsligt hörs ett konstigt ljud utifrån trädgården.

De tittar ut genom fönstret. I trädgården bredvid ser de en farbror komma smygande. Han ser sig omkring … Plötsligt slår han sönder grannens altandörr!

– Så får man väl inte göra! skriker hon argt. – Sch … det är en tjuv! viskar Kråke, vi måste ringa polisen!” Kråke hos polisen är en allmänbildande bilderbok från Gleerups Utbildning.

ISBN 978 -91-40-63 879 -3

gleerups utbildning

9

789140 638793

gleerups utbildning

Marie Bosson Rydell är författare, utbildad förskollärare och mamma till Anton och Klara.

Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm

Elsa blir skrikarg och vill springa ut och säga till honom.

Kråke hjälper polisen

– Vad var det?

Kråke hjälper polisen

Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm


Inbrottet Kråke packar ner saker i en ryggsäck. Han och hans systrar ska sova över hos sin farmor och farfar i natt. Kan du se vad Kråke packar? Det är mycket som ska med: tandborsten, kudden, nallen och verktygslådan förstås. Verktygslådan har Kråke nästan alltid med sig. Mamma ska köra Kråke och hans systrar till farmor och farfar. De ska sova där eftersom pappa som är polis måste jobba i natt och mamma ska åka bort för att springa ”Kretsloppet”. Det är en springtävling i skogen bara för tanter.

5


Hemma hos farmor och farfar somnar Lovisa snart i soffan. Kråke och Elsa leker på madrasserna i gästrummet. Klockan är ganska mycket, men eftersom det är fredag får de vara uppe lite längre än vanligt. Plötsligt hörs ett konstigt ljud från trädgården. – Vad var det? De tittar ut genom fönstret. I trädgården bredvid ser de en farbror komma smygande. Han ser sig omkring … Plötsligt slår han sönder grannens altandörr! Elsa blir skrikarg och vill springa ut och säga till honom. – Så får man väl inte göra! skriker hon argt. – Sch … det är en tjuv! viskar Kråke. Vi måste ringa polisen! Vet du vilket telefonnummer det är till polisen?

6


Kråke och Elsa ropar på farmor och farfar, men de har TV:n på jättehögt och hör inte. – Vi får ringa själva, säger Kråke. Han och Elsa springer ut i hallen där det står en telefon. Kråke vet att man ska ringa 112.

8


– SOS, 112! svarar en röst. Vad är det som har hänt? – Det är en tjuv hos min farmors grannar, berättar Kråke. Han får säga sitt namn och vad gatan heter. Tanten på larmcentralen kopplar Kråke till polisens ledningscentral. Det är de som skickar ut polisbilarna. Där får han prata med en polis. Allt som Kråke berättar skriver polisen ner på en dator. Sedan ropar han på en polisbil i radion. – 55–60 från 50 kom!

9

9789140638793  

hjälper polisen Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm Mamma ska köra Kråke och hans systrar till farmor och farfar. De ska sova där eftersom...

9789140638793  

hjälper polisen Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm Mamma ska köra Kråke och hans systrar till farmor och farfar. De ska sova där eftersom...