Page 1

Inspiration och recept fรถr bokcirkeln

Else-Marie Ottersten (red)


Copyright © 2017 Libris förlag Form Sanna Sporrong Redaktör Else-Marie Ottersten Reportage Ingalill Bergensten s 6–9, 16–19, 64–66 Foto Per Johansson, förutom Stigbjörn Bergensten s 7–8, 17–18 samt privata bilder s 27, 35, 45, 50, 57, 67, 85 Upprop om bidrag från bokcirklar har skett i samarbete med Studieförbundet Bilda. Till faktauppslaget s 98–99 har inspiration hämtats från broschyren ”Samtalsmodell för bokcirklar” utgiven av Bilda. Tryck Livonia Print, Lettland 2017 ISBN 978-91-7387-533-2 www.libris.se


Inspiration och recept fรถr bokcirkeln

Else-Marie Ottersten (red) libris


Innehåll Inspireras av böcker och dela det med dina vänner! 5

Extra festlig buffé, Primörsallad 58

Efterlysning via Facebook 6

Fläskfilé med vitlök, timjan och chili 60

English tea: Frasiga ostkex och Agatha Christie-­ tekakor 11

Kycklingfilé med mozzarella, soltorkade tomater & oliver 61

Pocketsnacks: Fröknäcke och Parmesankex 12

Limesås, Tzatziki, Ruccolasås 63

Äventyrslimpa 15

Veteranerna 64

Existentiella frågor 16

Bokhyllarna 67

HUVUDRÄTTER

Evas gyllene morotssoppa 68

Snabb pastasallad med kyckling och fetaost 23

Lenas smörgåstårta 71

Bokhyllarnas thaisoppa 24

EFTERRÄTTER

Bokklubben med egen facebooksida 26 Harrys parmasallad 29

Harrys somriga äppelkaka med en touch av Sartre 74

Harrys linssoppa 30

Brownietårta med hallon & björnbär 77

Snabb tomatsoppa och Peppriga ostmuffins 33

Fransk kolatårta 78

Mångsidig 15-åring 34

Somrig tiramisu 81

BK´s vegetariska lasagne 36

Knäckig paj 82

Grekiskt drama 39

Kirunas litterära salong 84

Klassikertårta 40

Mr Darcys kyss 87

Thrillerchili 42

Nobelmousse 88

Andningshål för småbarnsmammor 44

Pias blåbärskaka 91

Anebys bästa fisksoppa 47

Sagan om ringen-kaka 92

Italiensk pastasallad med lantbröd 48

Vänskapskaka med citron, Feelgood-sås, Passionssås, Deckarsås 95

Bokklubbens bästa 50 Linns långa lantbröd 51 Skördefest, Zoras moussaka 52 Serbisk böngryta 55 Bokcirkel på lunchrasten 56

Tips för att starta en egen bokcirkel 98 Ett stort och varmt tack 101 Receptregister 102


4


Inspireras av böcker & dela det med dina vänner!

a

Tre saker vi inte kan vara utan: vänskap, böcker och mat. Vi på Libris bokförlag älskar böcker! Och vi vill med den här boken skapa inspiration och ge de allra bästa tipsen till din bokcirkel/bokklubb. Den du redan har – eller den du vill starta! Och vi är inte ensamma. Bokcirklar runt om i landet har på olika sätt bidragit med handfasta råd, boktips och smarriga recept. Sara i Lidköping efterlyste via Facebook personer till en ny bokcirkel. Och hon inte bara hittade ett gäng bokläsare, utan fann även nya vänner i dem. Harrys bokklubb är exemplariska på struktur och dokumentation, Maries grupp i Edsbyn

5

utgår ifrån genre när de väljer bok medan Kaarinas grupp i Umeå väljer böcker utifrån ett tema. Äta mat eller fika tillsammans? Vilken ambitionsnivå passar dig och din grupp? Soppa, paj, festlig buffé, läckra efterrätter, mjuk kaka, matbröd, kex … Oavsett er ambitionsnivå på det ätbara så är vår förhoppning att det ska finnas passande recept för alla bokälskande vänner. Upplevelsen av en bok växer, och kanske till och med förändras, när man diskuterar den ihop med vänner och tillsammans med mat! Mycket nöje i köket, i böckernas underbara värld och i goda vänners lag!


Efterlysning via Facebook

a

Initiativtagare till denna bokcirkel är Sara Andersson, 28, psykolog på en vårdcentral i Lidköping. För drygt ett år sedan var hon nyinflyttad i stan och funderade på hur hon skulle lära känna nya, trevliga människor. – Det finns en Facebook-grupp för vårdpersonal i Lidköping och jag skrev ett inlägg och frågade om det fanns några som ville vara med och bilda en bokcirkel. Fyra personer svarade och de sitter runt Sara vid köksbordet den här kvällen: Christian Alex, 27 år och läkare, Elin Jonsson, 29 år och läkare, Sara Johansson, 28 år och logoped. Och så Gunnar som är ingenjör och inte jobbar inom vården men halkade med in i gruppen ändå. – Första träffen diskuterade vi hur vi skulle lägga upp det och vad vi hade för förväntningar. Jag tror att det är rätt så bra att göra klart detta så att alla har samma syn på vad som ska läsas, säger Elin. – Alla var lite försiktiga i början med att säga vad de tänkte, inskjuter Christian.

6

Slutsatsen blev i alla fall att vi var öppna för att läsa det mesta men att bokcirkeln främst skulle läsa skönlitteratur. Under året som gått har bokcirkeln läst allt från Agatha Christie till Tove Jansson. Den som tar emot cirkeln hemma hos sig har valt bok, och bokvalen har varierat stort. I det lilla häfte, där Sara A skrivit in vilka böcker man läst, finns böcker ur många genrer – deckare, science fiction, skräck, feel good. Och till dagens träff en ungdomsbok av Tove Jansson, Farlig midsommar. Det visar sig att gruppen är eniga om att detta är en riktigt bra bok. Figurernas bekymmerslöshet tilltalar den hårt arbetande vårdpersonalen. Innan det är dags för betygsättning har gruppen haft en lång diskussion om bokens innehåll och vad den sagt dem. – Vi börjar alltid med en runda då alla får säga om boken varit en positiv eller negativ upplevelse utan att någon annan Fr v: Christian, Sara A, Gunnar samt Sara J. Bild till höger: Elin.


7


8


kommenterar. Jag tror att det är bra att ha en viss struktur, säger Christian och de ­andra nickar instämmande. Efter den första rundan är det fritt fram för alla att diskutera bokens innehåll och form. – Vi är bara fem, och det känns rätt lagom. Då kan alla få ett utrymme, säger Sara. Om starten för drygt ett år sedan var lite trevande så är diskussionerna desto livligare i dag. Alla bokval respekteras, men alla har inte gillat alla böckerna. – Att komma hem ska vara en schlager var en av de sämsta böcker jag läst, säger Sara A. – Ja, men Domaren då, den hade ju författaren skrivit bara för att få in pengar, kontrar Gunnar. – Ja men den gav upphov till roliga diskus­sioner, inflikar Christian. Vad ska en bra bokcirkelbok innehålla? – Antingen kan den ha ett intressant ämne, som Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström, säger Gunnar. – Eller ett intressant etiskt dilemma, säger Sara J. – Eller starka och intressanta karaktärer som går att diskutera, säger Elin. Den bästa bok som gruppen läst under året enas de snabbt om – det är Boktjuven av Markus Zusak.

9

Hur väljer då medlemmarna i denna bokcirkel sina böcker? – Jag brukar titta på boktipsen på tv-programmet Gokväll. Och så på de böcker som biblioteket skyltar med i sina snurror, förklarar Elin. – Och jag har inte varit på ett bibliotek sedan 1999, säger Gunnar. När det är min tur att göra ett bokval så brukar jag läsa kultursidorna i någon av de stora morgontidningarna under några dagar och där brukar det alltid finnas något som väcker mitt intresse. Det var så jag fastnade för Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall. En intressant bok som jag inte skulle ha läst om jag inte varit med i bokcirkeln. – Jag tycker att det är viktigt med en blandning av genrerna, säger Sara J. Därför valde jag en barnbok den här gången. Och så är det bra med ämnen som ger upphov till diskussioner. Hur gick det då med Sara Anderssons mål att hitta nya vänner via en bokcirkel? – Vi fem umgås ganska mycket faktiskt. Den här veckan träffas vi tre gånger och på lördag ska vi på kräftskiva hos Gunnar, säger Sara.


10


English tea

Saras bokcirkel i Lidköping delar med sig av receptet på fyra ingredienser som du kvickt förvandlar till lyxigt goda ostkex samt ett recept på läckra tekakor.

FRASIGA OSTKEX

AGATHA CHRISTIE-TEKAKOR

Ugn: 225°, 6–7 minuter

Ugn: 225°, 8–10 minuter

2,5 dl vetemjöl

4 dl havregryn

100 g smör

5 dl mjölk

1 dl riven ost, gärna stark t ex

75 g smör

Ca 30–40 st

Västerbottenost 1 dl vispgrädde

Ca 18 st

0,5 msk salt 1 msk sirap 25 g jäst

Finfördela smöret i mjölet, för hand eller i

ca 1 l vetemjöl

matberedare. Tillsätt ost och grädde och arbeta snabbt samman till en deg. Platta ut degen på mjölad skärbräda och ställ in i kylen en stund.

Häll havregrynen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Häll den över havregrynen och låt stå i 15 minuter.

Kavla sedan ut delar av degen i omgångar,

Smält smöret och blanda ner det tillsam-

den ska vara ganska tunn. Sporra eller skär

mans med sirapen i bunken. Lös upp jästen i

ut i form av fyrkanter i önskad storlek och

saltet och blanda i. Tillsätt vetemjöl, degen

lägg på plåt med bakplåtspapper. Ungefär

ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 20 minuter.

3*4 cm är lagom storlek om man vill ha små munsbitar. Grädda dem gyllenbruna i 225 grader ca 6–7 minuter, beroende på storlek. Ostkexen går även bra att frysa.

Arbeta degen väl. Dela den i ca 18 bitar och forma tekakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, nagga dem och låt dem jäsa ca 30 minuter. Grädda i 225 grader ca 8–10 minuter mitt i ugnen.

11


Pocketsnacks

Harrys bokklubb i Luleå delar med sig av recept på lämpligt snacks att knapra på under träffen. Ett krispigt, glutenfritt fröknäcke med nötig smak som kan ätas med eller utan pålägg. Frösorterna går att variera och man kan även strö över extra frön innan gräddning för en ännu s­ nyggare yta. Parmesankexet kan du själv välja smak på med hjälp av din favorit örtkrydda.

FRÖKNÄCKE

PARMESANKEX

2,5 dl majsmjöl (typ polenta)

4,5 dl mandelmjöl

0,5 dl linfrön

2,5 dl riven parmesanost

0,5 dl pumpakärnor

1 tsk bakpulver

0,5 dl solroskärnor

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 dl sesamfrön

3 msk oregano (eller annan örtkrydda)

0,5 dl olivolja

1 tsk salt t ex mineralsalt

2,5 dl kokhett vatten

2 msk olivolja

1 msk flingsalt

4 msk vatten

Rör ihop alla torra ingredienser förutom fling-

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll

saltet. Tillsätt vattnet och oljan och blanda. Bred

­d ärefter i olja och vatten och rör ihop till en jämn

ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt

smet.

Ugn: 160°, ca 1 timme

Ugn: 175°, ca 15 min

30*40 cm så att den täcker hela papperet. Strö

Fördela ut smeten jämt i en bakplåtspappers­

över flingsaltet och grädda längst ner i ugnen i

klädd långpanna 30*40 cm. Lägg ett nytt bak-

ca 160 grader i en timme. Knäcket ska vara gyl-

plåtspapper ovanpå degen och kavla ut den så

lenbrunt och kännas torrt och knäckigt när det är

tunt du kan. Markera därefter ut rutor med t ex

klart. Dra av bakplåtspappret från knäcket och låt

kniv eller degskrapa.

knäcket svalna på galler. Bryt det sedan i bitar.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills kexen fått lite ljusbrun färg. Dela på rutorna när kexen svalnat.

12


13


Tre saker vi inte kan vara utan: vänskap, böcker och mat. Det pratas om bokcirklar och bokklubbar överallt. På jobbet, i skolan, i busskön, på gymmet … En del ses på restaurang, andra i jobbets lunchmatsal eller hemma hos varandra. Det alla har gemensamt är att en bok­ upplevelse är i centrum tillsammans med nya eller gamla vänner, och så något gott att äta till. I Vänskap, böcker och mat har vi samlat de bästa tipsen och läckraste recepten – allt du behöver för att dra igång en egen bokcirkel eller få ny inspiration till den du redan har! Och vi har fått fantastisk hjälp från bokcirklar runt om i Sverige, allt ifrån de som har hållit på i över trettio år till de som har hittat varandra nyligen via Facebook. Låt dig inspireras till härliga bokupplevelser, fördjupad vänskap och nya smakupplevelser!

9789173875332  
9789173875332