Page 1

Uppdrag:

i f L a skan n e d An Skrivit: cecilia Rihs illustrerat: Jenny Lindqvist

1


Titlar i serien Hemliga boken för äventyrare: Uppdrag: Vattenhäxan Uppdrag: Anden i flaskan

FÖRLAG AB

Böcker ut & in – ut med stereotyper – in med möjligheter! OLIKA förlag AB 2014 www.olika.nu Hemliga boken för äventyrare – Uppdrag: Anden i flaskan Skrivit: © Cecilia Rihs Illustrerat: © Jenny Lindqvist Form: Emili Svensson Tryck: Lettland 2014 Första upplagan, första tryckningen ISBN 978-91-87413-01-8


3


4


Uppdrag:

i f l a s kan n e d An skrivit: cecilia Rihs illustrerat: Jenny lindqvist

5


Hej! Kan du lova en sak? Kan du tumma på att inte berätta om den hemliga boken? Ta lite röd tusch på tummen (så att det ser ut som blod) och tryck dit den …

HÄR! ................

Tack! Hälsar Lina Hocki

6


Jag heter:

och jag lovar att inte berätta om den hemliga boken fÜr nügon.

7


Kapitel 1

en elak ande – Kom an! Om du vågar! Lina far upp ur sängen … och slår huvudet i piratkikaren som hänger på väggen. Var är hon?! Vad händer?! Just det. Hon är i farmor Hildas hus tillsammans med Axel och mamma. De passar det nu när farmor ligger på sjukhus i Ryssland. Och här, högst uppe i husets torn, sover hon och Peppar.   – Smaka på den här, va! ropar Peppar och vevar med knytnäven mot spegeln. – Vad gör du? frågar Lina. Peppar stannar upp. – Äh, jag … jag gör bara morgongympa. Det är visst bra mot knän som knarrar. 8


9


Peppar böjer sig ner mot golvet så att det knakar i ryggen. Lina suckar och lägger sig igen. Men vad är det hårda under huvudet? Hon sticker in handen bakom kudden och drar fram Hilda Hockis hemliga bok för äventyrare. Nu minns Lina. De har ju ett nytt uppdrag. Lina lägger pärmen i knät och läser högt för Peppar vad farmor Hilda har skrivit:   – ”Uppdrag: Anden i flaskan. Andar i flaskor är vanligare än man tror. Jag vet att Stina i Gruvlunda stängde in en elak ande i en ölflaska. Det är 130 år sedan. Undersök om flaskan finns kvar. Och om anden fortfarande är elak.” Hu, Lina känner hur skinnet knottrar sig på armarna. En ande som luktat på öl i 130 år är nog inte på sitt bästa humör. Lina fortsätter att läsa:

10


– ”Ni ska också svara på frågor: Hur spännande är anden? Hur ser den ut? Faror? Hur aktar man sig bäst? Vad gör man i nödfall? Var hittade ni anden i flaskan och hur farligt är äventyret?” – Är du redo? frågar Peppar. – Nä, svarar Lina. – Åjo, du har knottror på armarna. – Jag fryser, muttrar Lina. Det är INTE äventyrsknottror. Och vi vet ju inte ens var ölflaskan finns. – Äh, det står väl här. Peppar börjar rafsa i pärmen. – Nej, säger Lina. Men vi kan ju ha missat något … Lina sätter på strykjärnet som alltid står på farmor Hildas skrivbord. Alla uppdragen är nämligen skrivna med osynlig skrift som bara går att läsa om pappret värms först. 11


12


Lina stryker sidan som hon precis läste – kanske gjorde hon inte det så noga sist. Och se där! Något dyker upp längst nere i hörnet. – ”Mycket hemligt!” läser Lina. ”Bakom lönndörren hittar ni vägen till Gruvlunda. Lönndörren finns i …” Men vad nu! Resten av bokstäverna flyter ihop och Lina kan inte se vad farmor har skrivit. Bara de sista orden: ”då får du det hett om öronen.” Deras viktigaste ledtråd till äventyret är borta!

13


Kapitel 2

Var finns lönndörren? Lina stirrar på pappret. Vad ska de göra? De kan ju inte leta överallt. Tänk om det är en pytteliten knapp som de måste hitta? En knapp som öppnar lönndörren? Lina plirar på pennkladdet. Kan första bokstaven vara ett h? Njae, det liknar nog mer ett k. K som i kök? – Bra! hojtar Peppar. Mot köket. Vi börjar leta där. Och så vore det gott med stekta pepparkorn, kryddade med lite peppar. Lina tar på sig farmors gamla morgonrock. Den släpar i golvet och huvan är enorm. Och det är bra. Peppar kan gömma sig i huvan om mamma eller Axel skulle dyka upp. Lina har ju lovat farmor att inte berätta om Peppar. Inte för någon. 14


15


Peppar drar Lina i örat. – Regel nummer 3! väser hon. Visst ja. Farmor Hildas regel nummer 3: Ha alltid en ficklampa i fickan.

* Lina ser sig omkring i köket. Var brukar lönndörrar gömma sig? Lina lyfter på en tavla. Det finns inget bakom den. Jo, en vägg, men inget annat. Peppar kollar skafferiet. Lina öppnar alla skåp. Det kan ju finnas en hemlig dörr längst in – bakom alla burkar och tallrikar. Men, nej. Så kommer Lina ihåg de sista orden i uppdraget: ”då får du det hett om öronen.” Hett … hm. Lina ser sig omkring. Kylskåpet, det runda bordet. Skåpet med blommiga koppar. 16


Svärdet som någon kört in i väggen bredvid kökssoffan. I samma stund får hon syn på vedspisen. Vedspisen … hett … kan det vara där? Lina öppnar den lilla luckan på spisen. Äh, vilken dum idé. Här kan ju ingen människa kravla sig in. Och kolsvart är det. Hon tänder ficklampan. Vad är det där? Lina måste in genom luckan med både huvud och arm. Nu når hon en liten spak som sitter längst in i högra hörnet. Hon drar i den. ”Knak!” ”Brak!” Lina ramlar när hela golvet skakar.

17


författare

illustratör

Cecilia Rihs bor på en liten gård utanför Karlskrona. Där bor enligt Cecilia också tre långhåriga kossor, en snarkande katt och en och annan egensinnig vätt. När hon inte skriver böcker arbetar hon som copywriter och frilansskribent. ”Lättläst. Spännande. Och rolig. Precis en sådan bok ville jag skriva! Det bästa har varit att få äventyra fritt i fantasin och lära känna Lina, farmor och filuren Peppar. Jag hoppas du gillar dem!”

Jenny Lindqvist bor i Lund, gillar dans och har utbildat sig vid Academy of Art i San Fransisco. ”Det roligaste med att illustrera Lina, Peppar och deras äventyr är att få jobba i svartvitt och att det är berättelser som ger utrymme för så mycket fantasi. Det viktigaste när jag gör en bild är att skapa något som fångar uppmärksamheten direkt, och jag gillar att använda mig av ljus och skuggor för att fånga läsaren.”

18


Missa inte det andra äventyret i Hemliga boken för äventyrare!

ag: Uppdr

vatte n h ä xan

19


Miljö och hållbarhet På OLIKA vill vi värna det hållbara och klimatkloka läsandet. Vi väljer att betala lite mer för att trycka lite närmare och för att trycka miljömärkt. Vi ser det som en självklar investering i våra barns framtid. Den här boken är tryckt på andra sidan Östersjön, i Baltikum, på ett papper och ett tryckeri som är certifierat enligt FSC (Forest Stewardship Council som ser till att skogsbruket är hållbart). På så sätt bidrar vi både till att minimera koldioxidutsläppen och till att göra Östersjön renare. Lite dyrare, mycket bättre! Tillsammans kan vi ge våra barn en grönare framtid!

HANDLEDNINGAR Våra böcker väcker ofta tankar och inspirerar till spännande samtal, hos både små och stora. För dig som vill ta boken ett steg till och jobba mer strukturerat har vi tagit fram handledningar till de flesta av våra skönlitterära böcker. Läs mer på vår hemsida www.olika.nu!

20


Missa inte våra lättlästa böcker för dig som just börjat läsa!

Vilma och Loppan–serien

Barnen i Lyckeskolan För fler titlar, se www.olika.nu.

21


Var försiktig om du hittar en ande i en flaska. En del är nämligen riktigt farliga …

Men det finns knep! Om du vill lära dig dem kan du följa med Lina och Peppar på deras viktiga uppdrag. De måste nämligen hjälpa farmor Hilda med en sak: att skriva en hemlig bok för äventyrare. Och för att det ska bli bra måste de prova alla äventyr själva först!

n e r! & imöjlighet t u d

Rättvisepriset

9 78918 5 8 45743

d s bar ter n eo b ty ö p

OLIKA –vinnare av

ut m e

ISBN 978-91-85845-74-3

er m e ckr – in e

FÖRLAG AB

9789187413018  
9789187413018