Page 1

NYHETER våren 2010 ALBERT BONNIERS FÖRLAG


Jean-Christophe Grangé, Åsa Ericsdotter, Dilsa Demirbag-Sten, Johan Jönson, Ulf Eriksson, Pernilla Glaser Maria Zennström, Bengt Emil Johnson, Jenny Erpenbeck, Lars Jakobson, Leif Holmstrand, Karl Johan Nilsson Petina Gappah, Björn Ranelid, Sara Stridsberg, Susanna Alakoski, Aleksandar Hemon, Per Hagman Magnus Florin, Jan Arnald, Jan Gradvall, Moa Matthis, Claes Britton, Ebba Lindsö (För fotografens namn se respektive författarporträtt i katalogen)

Innehåll våren 2010 A Alakoski Susanna Aquilonius Lotta Arnald Jan

F 7 18 8

B BErgh Magnus britton claes

6 26

D Demirbag-sten dilsa

J 10

G Gappah Petina Glaser Pernilla Gradvall Jan Grangé Jean-Christophe

20 11 25 24

H 27

E Ericsdotter Åsa Eriksson Ulf Erpenbeck Jenny

Florin Magnus

9 9 23

Hagman Per Heldén Johannes Hemon Aleksandar Holmstrand Leif Håkanson Björn

Jakobson Lars Johnson Bengt Emil Jönson Johan

N 13 4 5

15

P Partnoy Frank

30

K Kehlmann Daniel Kindahl Anette

21 3

L 12 3 23 4 13

Nilsson Karl Johan

lantz åsa Linder PJ Anders Lindsö Ebba Lundgren Maja

19 30 28 14

R Ranelid Björn Ribich Eva Roberts Nora Rolandssången

16 5 24 22

S Stridsberg Sara Svensson Per

17 30

M Matthis MoA

29

Z Zennström Maria

15


Kokongen anette Kindahl bokomslag annika Lyth isbn 978-91-0-012361-1 utkommer April Inbunden Anette Kindahl är född 1964 och arbetar som intendent på Norrköpings museum. Kokongen är hennes skönlitterära debut.

science fiction Johannes Heldén

foto: jan ekblom

”Historieintresset ökar hela tiden. Vi är som kannibalerna, de åt sina fiender för att få tillgång till deras styrka. Vi slukar det förgångna för att förtränga döden.” Så säger morbror Knut i Kokongen, en roman om tre generationer kvinnors liv i Norrköping och om vårt förhållande till historien och döden och om Hermann Görings ödesdigra besök i Kolmården. Sarah arbetar på museum, instängd i ett magasin. Omgiven av tusentals historiska föremål börjar hon fundera över sitt och sin familjs förflutna. Med starka skuldkänslor minns hon sommaren 1971. Under hennes första sommarlov var föräldrarnas äktenskap i gungning och två unga kvinnor mötte döden på ett fasansfullt sätt.

En lyrisk föreställning om en redan åldrad science fiction; en morgondag utan förstånd; en tidspil utan riktning:

bokomslag johannes heldén isbn 978-91-0-011968-3 utkommer Mars Inbunden

jag går genom korridorerna och ser världarna växterna komma ut genom väggarna bokhyllor böcker återgår till trä till träd i den mörka växtligheten små skärmar ser miljoner universa bildas och dö information som byter skepnad det myllrar och väser tyst det är som skogen alldeles innan gryningen

foto: sara mac key

Science Fiction är Johannes Heldéns femte diktsamling efter Burner (2003), Det underjordiska systemet (2005), En maskin av ljus (2006) och Bug Bomb (2007).

debut / lyrik ALBERT BONNIERS FÖRLAG

03


Vid mardrömmens mål Leif Holmstrand

I backspegeln kan man ana att skräckfilmsintresset har funnits i Leif Holmstrands alla tre tidigare diktsamlingar. Med Vid mardrömmens mål tar han läsaren ner i källarna, ner i underjorden, in i de förvridna hemmen där både förövare och offer får komma till tals. Här möts Pamela Voorhees, Jason och Sally Hardesty i en poesi som fångar skräckfilmernas psykologi men också berättar något om oss själva – för är det en verklighetsflykt för att få perspektiv på vårt eget liv eller är det en dröm vi egentligen inte vill vakna ur?

bokomslag Johan Melbi isbn 978-91-0-012430-4 utkommer Mars häftad Leif Holmstrand (född 1972 och bosatt i Malmö) är poet och konstnär. Han debuterade 2002 med Stekelgång som har följts av Går vidare i världen (2005) och Myror (2008). Han ger dessutom ut böcker under namnet Anna-Maria Ytterbom.

En liten pojke återföds och tillber bara mamma. Huvudet och kläderna ger order.

foto: kennet ruona

I den andra sagan utförs morden med en påse över huvudet.

bokomslag jan Biberg isbn 978-91-0-012385-7 utkommer Februari Inbunden Bengt Emil Johnson har kallats

naturlyriker, själv kontrar han med att hävda att han i lika hög grad är kulturlyriker. Hur som helst är han sedan länge en av de mest levande och särpräglade rösterna i den samtida svenska lyriken. Han debuterade 1963 med Hyllningarna och gav senast ut Tal till mig själv (2007). I Vittringar från 1995 finns ett urval ur hans produktion fram till den tiden.

LYRIK

04 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

som om han aldrig varit död och bott i hennes tal och slutna huvudklyvning

I Bengt Emil Johnsons aftonsånger råder ingen stilla ro. Allt pågår mer än någonsin, och ter sig allt mindre begripligt. Ödslighet? Det kan nog inte bestridas. Ånger? Nej, och ja. Och poemen framstår som alltmer oregerliga. Ändå, mitt i tumultet finns en ton: Någonstans inom dig hör du spinnandet från en nattskärra som du verkligen aldrig hört. Det är just då det öppnar sig, det väldiga rum som du aldrig besökt men där du äntligen är hemma. Rummet är lyckligtvis alldeles tomt men det inrymmer samtidigt alla de ögonblick du försummat.

foto: cato lein

Aftonsånger Bengt Emil Johnson

Det är inte längre pojkens röst som mamman hör,


Livdikt Johan Jönson bokomslag johan Melbi isbn 978-91-0-012299-7 utkommer April Inbunden Johans Jönsons senaste bok var

foto: privat

Efter arbetsschema (2008), som belönades med Aftonbladets litteraturpris och nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris.

Det är vatten så långt jag kan se och längre eva Ribich

Vi har lämnat land. Det är vatten så långt jag kan se och längre. Mina ögon räcker inte till.

bokomslag Johan Melbi isbn 978-91-0-012301-7 utkommer April Häftad

En resa över vatten, en landstigning eller en variation på en mytisk överfart – i sin nya bok tecknar poeten Eva Ribich konturerna av en våldsam förlust.

Eva Ribich debuterade 1997 med diktsamlingen Med kinden mot det gula. Det är vatten så långt jag kan se och längre är hennes femte bok.

Jag står här och väntar. På att en båt ska stiga upp ur havet. Samma båt som tog mig hit, den enda som kan ta mig hem. Jag står här och väntar.

Poetiskt förhör? Essäistiskt samtal? Dialogisk roman? Fientlig självanalys? Vilken dialektik är satt i spel i den drygt 700-sidiga volymen Livdikt? Den påtagligt dödlige diversearbetaren och författaren ställs mot väggen av den kanske mest oförsonlige av utfrågare, sitt alter ego, som vill veta allt om upprepade lönearbetsrörelser, förlamande fattigdom, kärleksberoenden, stilla kroppar, outplånligt liv och vanliga sexuella fantasier. Ingen privat detalj är för liten eller för vidrig för att behandlas, ingen ordning för omfattande eller för komplex för att provas. Parallellt träder också andra skriftpraktiker in och skuggar, relativiserar, hotar och fortsätter, som en dödens ständiga antagonism mitt i allt levande.

LYRIK ALBERT BONNIERS FÖRLAG

05


text: tove kullenberg / foto: caroline andersson

Magnus Bergh Förläggaren Magnus Bergh har en hemlig garderob i sitt arbetsrum på Albert Bonniers Förlag. Här hänger inga kläder. Här finns istället de viktigaste böckerna, sådana som helt enkelt inte får försvinna. Flera exemplar av Peter Weiss Motståndets estetik står uppradade på en hylla. På golvet är bokkartonger och manus staplade. Auerbachs Mimesis skymtar bakom en hög liksom Eyvind Johnsons Krilonsvit. Givetvis hittar man också Marcel Proust, en central författare i Magnus Berghs yrkesliv. Som nybliven förläggare fick han möjligheten att ge ut en reviderad utgåva av Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Att läsa Proust är en intellektuell investering, menar Magnus Bergh. 3 500 sidors romankonst, som han lade ned ett år på att ta sig igenom. – Jag tog med böckerna överallt – till landet, på caféer, på resa i Frankrike. Man ska läsa de här böckerna på ställen som gör dem rättvisa, det vidareutvecklar läsningen. Upplevelsen förstärks av vindens ljud genom löven under bänken man råkar sitta på. Prousts svit utkom även i en pocketbox, en vanlig present under åren som följde. – Det var min tanke, att en billig pocket kunde förvandlas till en värdefull gåva, säger Magnus Bergh och skiner upp. Magnus Bergh berättar om ett besök på Pocketshop, där han till sin förtjusning – och förskräckelse! – hittade en sektion med ”Svårsålda böcker”. – Där hittade jag givetvis alla mina böcker, säger han med ett snett leende, Panacheserien, Stendhals Rött och svart, Calvinos riddarromaner, Sem-Sandbergs Theres. – Det är en utmanande situation, som gjord för att förändras. Nåja, han har inte bara författare i den ”svårsålda hyllan”. Håkan Nesser är ett exempel på motsatsen. En författare som Magnus jämför INTERVJU

06 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

med Hitchcock; på en gång sofistikerad konstnär och begåvad med en stor publik. Nu kan han också glädjas åt Steve Sem-Sandbergs exempellösa framgång med De fattiga i Lodz. Magnus Berghs bokpresentationer är vid det här laget smått legendariska – på förlaget talas om den gången han presenterade Lotta Lotass Den vita jorden, och avslutade med att kasta ut romanen, som bestod av lösa blad, över hela rummet. – Det var så Lotta Lotass själv gjorde; när hon hade skrivit färdigt satte hon sig på golvet och kastade manuset i luften, samlade ihop sidorna utan ordning och skickade dem till mig. Hennes bok är ett slags romanattentat. Ett brott mot kontinuitet och upprepning – varje läsning ska istället vara suverän, säger Magnus Bergh. Boken såldes i en liten låda, där bladen låg lösa. Utgivningen sammanföll med en utställning på Bonniers Konsthall, som Magnus var delaktig i, Mot tiden. Protesten mot tiden är en gemensam nämnare för flera av de författare som han ger ut, inser han: Proust, Nabokov, Marías, Sebald, Murnane. – De gör alla uppror mot tiden, säger Magnus Bergh och tillägger: – Skrivandet och läsandet innebär att försöka sätta tiden ur spel, om än bara för ett ögonblick.


bokomslag nina Ulmaja isbn 978-91-0-012435-9 utkommer Februari Inbunden Susanna Alakoski, född 1962 i

Vasa, är socionom och genusvetare. Hennes stort uppmärksammade debutroman Svinalängorna (2006) fick Augustpriset samma år och håller nu på att filmatiseras. Hon har också givit ut antologierna Tala om klass och Lyckliga slut samt ”klotterplanket” Fejkad orgasm.

Anni och Sami, syster och bror. Det fanns aldrig pengar. Det fanns alltid alkohol. För Anni ordnar sig livet ändå bra, med arbete, man och barn. För Sami går det åt helvete. Långa perioder har de ingen kontakt, men Annis längtan efter att få tillbaka sin bror finns alltid där. Susanna Alakoskis berättelse är fylld av sorg och vrede, över drogers makt och samhällets utstötningsmekanismer, men också av styrka, humor och inte minst – kärlek. Det gör mer ont när du återuppstår från de döda än när du dör. Skulle vilja döda dig. Nu tvingas jag att gå igenom allting en gång till. Fast baklänges. Och du svarar inte på brev. Människor i fängelse svarar inte på brev.

foto: sara mac key

Håpas du trifs bra i fengelset Susanna Alakoski

svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

07


08 ALBERT BONNIERS FÖRLAG svensk skönlitteratur

Intimus jan Arnald bokomslag sara arnald isbn 978-91-0-012449-6 utkommer Februari Inbunden Jan Arnald, född 1963, är författare, kritiker och tidskriftsredaktör. Han debuterade 1990 med romanen Chiosmassakern, och 1998 kom hans första deckare under pseudonymen Arne Dahl. Arnald utkom senast år 2006 med romanen Maria och Artur. En nittonhundratalsroman. Jan Arnald är bosatt i Stockholm.

foto: sara arnald

Allt är spegelvänt, också året. Här är april en höstmånad. Löven faller under påskveckan. På andra sidan jordklotet, på Ninety Mile Beach i Australien, möts Mirra och Ferry under en uppochnedvänd måne. Tjugo år senare sitter Mirra på en fertilitetsklinik med sin make och minns löftet till Ferry: att de ska mötas igen på samma strand. Som av en händelse återfinner hon Ferry på nätet. Men är de fortfarande desamma, och rymmer inte det förflutna alltför många blinda fläckar? Intimus är en psykologisk thriller och en kärleksroman som rör sig mellan Australien, Stockholm och Uranus månar. Där intimus, det allra innersta, är en outforskad kontinent och där ingenting egentligen tycks inträffa av en slump.


Svårläst åsa Ericsdotter

Han vet inte, man vet aldrig med henne. Hon är svårläst, drar sig undan just när man får tag.

bokomslag Sarah Sheppard isbn 978-91-0-012305-5 utkommer Februari Inbunden

bokomslag Johan Petterson isbn 978-91-0-012177-8 utkommer Mars Inbunden Ulf Erikssons mångsidiga

författarskap har sedan debuten 1982 omfattat diktsamlingar, romaner, novellsamlingar och en essäsamling. Hans senast utgivna böcker är diktsamlingen Om dagars genomskinlighet, (2006) och novellsamlingen Det försvunna rummet (2008).

”Kanske var tiden oändligt många rum inne i oändligt få rum inne i oändligt stora rum, inne i oändligt små rum …” Så tänker Prospekt efter att han, iförd den mystiska mörkrutiga rock som plötsligt en dag hänger i hans egen tambur, förflyttats in i ett av sina egna barndomsminnen. Men den här gången slutar händelsen annorlunda än han mindes den. Prospekt och hans vänner Vy, Ram, Topos med flera, lever i en ”vardagens töjbara labyrint” som Ulf Eriksson låter vindla, vidgas och förgrenas genom tiden och rummet. Den svindel och skräck hans gestalter kan erfara drabbar även läsaren – men också lycka och frihet, när berättelsen öppnar sig mot sällsamma ögonblick.

foto: ulla montan

Överrocken ulf Eriksson

foto: sara mac key

Åsa Ericsdotter, född 1981, väckte stor uppmärksamhet då hon 17 år gammal debuterade med den prosalyriska berättelsen Oskyld. Hon har omväxlande varit bosatt i Uppsala och Paris, men bor numera i USA. Svårläst är Åsa Ericsdotters sjätte bok.

Svårläst är en roman om tvåsamhet, om en kvinna som slits mellan behovet av att vara ensam och önskan om två namn på dörren. Plötsligt finns mannen som stannar på morgonen och kokar gröt i stället för att ge sig av, som antyder att det finns en fortsättning. Men hon gör sig onåbar, stänger av telefonen och åker utomlands, låser in sig i ensamheten och träffar andra män utan att vara riktigt närvarande, är oförmögen att välja. Med Ericsdotters rytmiska och särpräglade prosa tecknas svårigheten och oviljan att anpassa sig efter en annan människa, men också viljan att vara nära och släppa taget.

svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

09


Ränderna Magnus Florin bokomslag Patric Leo isbn 978-91-0-012445-8 utkommer Mars Inbunden Magnus Florin, född 1955, utgav

senast Leendet (2005). Hans romaner, hyllade av både kritiker och läsare, har flera gånger Augustprisnominerats. Trädgården (1995) iscensattes även som opera på Drottningholmsteatern och Syskonen (1998) utsågs till årets bästa roman av Sveriges Radio P1:s lyssnarjury. Han skrev libretto till operan Goya av Daniel Börtz, som hade premiär på Göteborgsoperan hösten 2009. Under åren 2000– 2006 var han chef för Radioteatern och är nu chefsdramaturg vid Dramaten.

Vart jag mig i världen vänder ser jag bara ränder Svarta vita streck Aldrig går dom väck ”En berättelse om hur jag går över ett övergångsställe och tar reda på rändernas betydelse för mig. Till min hjälp får jag två vägviserskor, M och S. Och till slut kan jag gå tillbaka över övergångsstället.”

foto: KALLE ASSBRING

Magnus Florin beskriver hur han är drabbad av en fixering vid olika slags ränder och hur han kommer till rätta med detta. En roande, sinnrik och allvarlig berättelse – ovanligt självbiografiskt rotad för att komma från denna författare.

svensk skönlitteratur

10 ALBERT BONNIERS FÖRLAG


40 minus Pernilla Glaser bokomslag sofia Scheutz isbn 978-91-0-011910-2 utkommer Februari Inbunden Pernilla Glaser, född 1972 och

bosatt i Stockholm, debuterade med den uppmärksammade Robson (1995) och har sedan dess gett ut ytterligare två romaner. Hon har också en bakgrund som regissör och barnoch ungdomsboksförläggare.

svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

foto: elisabeth ohlson wallin

Emma är en trettio plus-tjej som har nästan allt hon kan önska: ett jobb som arkitekt, ett förhållande med Jimpa som hon älskar, en vacker lägenhet och gott om vänner. Men när vintermörkret sluter sig runt staden sipprar meningslösheten in i hennes liv som i ett fuktskadat hus. Jimpa känns alltmer avlägsen och vännerna alltmer främmande, på jobbet verkar hon sakna utvecklingsmöjligheter och något barn tycks det inte bli. Ett slumpartat möte med Kriss som städar på Emmas arbete öppnar en oväntad dörr inom henne, samtidigt som hon med växande förtvivlan försöker nå fram till Jimpa. Vad är det för dunkelt projekt han döljer för henne och hur ska hon kunna rädda sig själv när hon inte vet vad som hotar henne? 40 minus är ett överlevnadsdrama mitt i den igenkännbara storstadsdjungeln. En mörk och rolig bladvändare med ett hoppfullt slutackord.

11


Vänner för livet Per Hagman bokomslag anders Malmströmer isbn 978-91-0-011523-4 utkommer Maj Inbunden

foto: petra hallberg

Per Hagman är född på Frösön 1968 och uppvuxen i svenska småstäder och afrikanska storstäder. Under de senaste åren har han varit bosatt i Frankrike. Han debuterade 1991 med den omtalade romanen Cigarett och har sedan dess utgivit ytterligare fyra romaner, senast Att komma hem ska vara en schlager (2004), samt novellsamlingen Skugglegender (2000).

svensk skönlitteratur

12 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Sophie tycks inte sakna mycket under sin uppväxt på engelska landsbygden, ett stenkast från Ascot. Hennes pappa är en av världens främsta jockeys och hennes mamma rör sig vant i kapplöpningsvärldens sociala centrum. Erik växer upp i Skövde med endast två förebilder: den lokale raggarlegendaren Eddie Meduza och gentlemannarånaren Albert Spaggiari. Storögt oskuldsfull hamnar han i tjugoårsåldern i Nice. Och fastnar där. När Sophies och Eriks vägar korsas är det snarast två vilsna barn som möts. Överrumplade av en första möjlighet att välja sanningen framför lögnen sätter de snart både sina egna självbilder och varandra på spel. Vänner för livet är en berättelse om jakt på ensamhet och tröst, men framför allt är det en stor och provocerande kärleksroman.


bokomslag jan Biberg isbn 978-91-0-012378-9 utkommer Februari Inbunden Björn Håkanson, född 1937, är

lyriker och romanförfattare. Han debuterade 1962 med diktsamlingen Rymd för ingenting och bland hans romaner kan nämnas Generalsekreteraren (1965) och Sonen (1984). Hans författarskap präglas av ett laddat växelspel mellan det politiska och det privata, där den existentiella frågan om ”den rätta handlingen” alltid är lika brännande. Hans senast utgivna diktsamling är Utom tävlan (2002).

Jag själv, ett block och en penna. Fyra-fem månader i absolut ensamhet på ett hotellrum, pengarna från lärarviket i våras räcker bra, om jag snålar på allt. Nu är jag här. Inget att skylla på. Om det går åt skogen är det mitt fel. Då saknar jag begåvning, helt enkelt, då får jag bli lärare eller taxichaffis i stället. Han har upptäckt litteraturen och drömmer om att skriva. En dikt har han fått publicerad i Clarté och några bokrecensioner har han också skrivit i Östgöten. Då fattar han ett högtidligt beslut: han ska bege sig till Paris och satsa allt på att skriva. Bära eller brista – nu ska han se hur långt hans begåvning räcker … I Jag Ensam, som är en fristående fortsättning på Hur det började från 2005, gestaltar Björn Håkanson en mycket ung mans kamp för att bli författare och redovisar samtidigt en tidstypisk bildningsgång.

foto: ulla montan

Jag ensam Björn Håkanson

Vännerna lars Jakobson

Lars Jakobsons har givit ut ett flertal romaner och berättelsesamlingar, senast Berättelser om djur och andra (2004), och Vid den stora floden (2006). När han 2006 tilldelades Stiftelsen Selma Lagerlös Litteraturpris löd motiveringen: ”För ett författarskap som med mörk suggestionskraft utforskar det mänskliga och vidgar fiktionens giltighet.”

foto: sandra qvist

bokomslag jan Biberg isbn 978-91-0-012259-1 utkommer Mars Inbunden

Efteråt är det aldrig för sent. Det är alltid i efteråt vi lever. Fejk och autenticitet. Svartjobb. Flyktingar, bostadsrätter och övervakningskameror. Det är här och nu, men inte riktigt. Folkhemmet blev ett företag redan på 50-talet. Den tekniska utvecklingen har kanske gått lite fortare fram. Är det människor eller maskiner vi möter på gatorna? Fast om vi måste fråga – gör det då någon skillnad? Som Anncha, en levande reklampelare. Åsa, som arbetar med äldrevård i dess mer brutala former. David, en hologrammakare på dekis. Tränarn. Rosalynn. Murciano. Och så Janis Rokka, industrimagnaten som lät omforma sig till en artificiell intelligens redan 2004. Lars Jakobsons nya roman är en mångbottnad vision av vart konsumtion och kontroll i symbios med informationsteknologin kan leda oss. På gott och ont.

svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

13


Mäktig tussilago Maja Lundgren bokomslag Jan Biberg isbn 978-91-0-012440-3 utkommer Mars Danskt Band Maja Lundgren, född 1965 i

foto: sandra qvist

Stockholm, har skrivit flera uppmärksammade romaner. 2001 utkom romanen Pompeji i vilken hon på ett oefterhärmligt sätt skriver om historien om vulkanutbrottet vid Pompeji år 71 f.Kr. 2007 kom den omskrivna samtidsskildringen Myggor och tigrar. Lundgren är även verksam som kulturskribent och översättare från engelska och franska.

svensk skönlitteratur

14 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Mäktig tussilago handlar om en middag som urartar – fel rätter, fel gäster, fel saker sägs. Oscar Riktelius förgår sig som festtalare och konfronteras med sin far under kvällens lopp, då familjehemligheter riskerar att avslöjas. Detta är en satirisk sedeskildring, ett säkert avlyssnande av samtalet i vänsterpolitiska kretsar här och nu. Det blir en barock tragikomedi med alla slags tonfall och stilar.


bokomslag hjärtasmärta isbn 978-91-0-011965-2 utkommer April Inbunden Karl Johan Nilsson, född 1973 och bosatt i Helsingborg, debuterade 2000 med romanen Kvicksilver och har efter det skrivit två andra romaner, Korsakovs syndrom (2002) och Mörkrets hastighet (2006). Han växte upp i Nässjö.

En man vid namn Makako tar sig hela vägen från Kairo till Sverige, världens genom tiderna bästa land, för att hitta den försvunne Karl Johan Nilsson. Samtidigt i den fasansfulla staden Nässjö: de närmast anhöriga konspirerar med de levande döda; likstädning pågår lite här och var; en avig och bakvänd uppväxt under en filt; en man och hans vapendragare (Beglert) närmar sig en absolut nollpunkt mitt i villaidyllen, från Hotell Höglands fönster registreras tragedin. Död åt Karl Johan Nilsson är ett rannsakande av en självbild, en intensivt sorglig och rasande rolig text om självhat och kärlek, ett försök att otidsenligt nog utplåna en identitet istället för att hävda den.

foto: kennet ruona

Död åt Karl Johan Nilsson Karl Johan Nilsson

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? maria Zennström

Men jag vill inte. Jag vill ha det som andra får! Jag vill hoppa ombord, i sista sekunden, innan flotten krossas.

Efter den uppmärksammade romanen Katarinas sovjetiska upplevelser (2001), för vilken hon fick Borås Tidnings debutantpris, var rysk-svenska Maria Zennström tyst som prosaist i nio år innan hon nu återkommer. Hon är utbildad filmregissör, har skrivit radiodramatik och är verksam även som kritiker.

foto: fanny zaabi behrer

bokomslag Patric leo isbn 978-91-0-012274-4 utkommer Mars Danskt Band

Maria Zennström använder en dagboksliknande form för sin brutalt nakna berättelse om en kvinnas ensamhet och begär. Hennes tillvaro präglas av rastlöshet och sömnlöshet, av känslan att allt är för sent. Boken är en urban samtidsskildring om okonventionella relationer och möten med människor, exakt och känsligt nedtecknade under berättarens försök att laga sitt liv, kanske genom att få ett barn. Särskilt starkt är det laddade och komplexa porträttet av en åldrande mamma.

svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

15


Kniven i hjärtat björn Ranelid bokomslag tuija kuusela isbn 978-91-0-012444-1 utkommer Mars Inbunden Björn Ranelid är född 1949 i

Malmö och numera bosatt i Stockholm och Kivik. Sedan debuten 1983 med Den överlevande trädgårdsmästaren har han skrivit närmare trettio böcker och är idag en av våra mest lästa författare. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994).

foto: sara mac key

Kniven i hjärtat är en bok om liv och död, en bok på liv och död för huvudpersonerna. De är David, som mördat två människor och sitter i fängelse med en livstidsdom, och hans son Kasper, som börjar närma sig sin far efter åtta år av tystnad, skräck och misstro. Före katastrofen var David brobyggare, men med sina handlingar har han för alltid rivit broar mellan människorna. Under åren i fängelset har han börjat läsa och genom böckerna uppnått en sorts frihet. Nu vill han också skriva en bok för att förstå hur han kunnat skada sin familj så obotligt. Kasper tar kontakt med en författare som hjälper David att nalkas sanningen om sitt liv. Björn Ranelid berättar om en tragedi och om vägen ut ur den. Hans språk är fullt av bilder som inte bara är oerhört vackra, utan också rymmer sanningar – dolda och dunkla eller strålande klara.

svensk skönlitteratur

16 ALBERT BONNIERS FÖRLAG


foto: annica karlsson rixon

Darling river sara Stridsberg bokomslag nina Ulmaja isbn 978-91-0-012268-3 utkommer Mars Inbunden sara stridsberg, född 1972,

debuterade 2004 med romanen Happy Sally. För Drömfakulteten (2006), en fantasi kring den amerikanska feministen Valerie Solanas liv, belönades hon med Nordiska rådets litteraturpris. Hon har också haft stor framgång som dramatiker, inte minst med Medealand på Dramaten våren 2009.

Sara Stridsbergs nya roman är en både ömsint och sorgsen vidarediktning av Vladimir Nabokovs roman om en äldre mans begär efter en tolvårig flicka. I fyra speglar skymtar Lolitas värld som den ter sig utanför romanen: Dolores Haze färdas genom femtiotalets Amerika mot barnsängsdödens och drömmens Alaska; Lo är på resa med sin far i en Cadillac genom ett öde brinnande landskap och möter sina älskare vid Darling River; en vetenskapsman i Paris försöker förtvivlat få en tillfångatagen aphona att teckna sin burtillvaro; en kvinna som lämnat allt utom en kamera och ett par snövita resväskor lever i utkanten av de förbjudna zonerna, i Svarta havets slitna turistmiljöer. Darling River är ett antal våldsamma variationer över det manliga begärets groteska lilla skugga; den fallna Lolita, den åldrande, den födande, den döda, demonbarnet vars bubbelgumsbubblor förstör allting omkring sig. I Darling River har flickorna jord i munnen, men de talar ändå. svensk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

17


text: Tove kullenberg / foto: caroline andersson

Lotta Aquilonius – Jag tröttnar aldrig på mitt jobb! De avundsvärda orden tillhör förläggaren Lotta Aquilonius, som i år firar tjugoårsjubileum i förlagsvärlden. När Lotta Aquilonius kommer till jobbet går hon till sitt arbetsrum längst inne i det hon kallar ”litteraturens pulsåder”: korridoren på Albert Bonniers Förlag. Hon blev för ett år sedan erbjuden tjänsten som skönlitterär förläggare efter att ha arbetat ett decennium på Wahlström & Widstrand – först som redaktör, därefter förläggare åt bland andra Johan Theorin, Karin Wahlberg, Christine Falkenland, Per Wästberg och Gunnar Harding. Hon trivdes, men säger: – Jag tror att det kan vara bra att lämna ett arbete när det är som roligast! Dessutom vet jag att ”mina” författare blir väl omhändertagna av de gamla arbetskamraterna på Wahlström & Widstrand. Väl omhändertagna författare – det är viktigt för Lotta Aquilonius. Kollegor beskriver henne som en ”klassisk förläggare”, som månar om sina författare. Själv menar hon att kontakten anpassas efter författarens önskemål – några pratar hon med nästan dagligen, andra mer sporadiskt. Men i manusarbetet är hon mycket närvarande, oavsett författare. – För mig är det självklart att vara nära texten, det är ju där det händer, säger hon. Språket är en drivkraft, och tidigt visste hon att det var böcker hon ville arbeta med. Som skönlitterär förläggare menar hon att det är viktigt att ha bred litteratursmak. Bland Albert Bonniers Förlags författare ryms män och kvinnor av olika nationaliteter och i alla åldrar. Det finns nittioåringar bland intervju

18 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

de aktuella författarna, och själv har hon nyss skrivit kontrakt med en nittonårig debutant. – Man kan, och ska, läsa litteratur av olika skäl. Ibland vill man ha underhållning för stunden, andra gånger behöver man bli utmanad. Det är viktigt med böcker som känns och bränns. Jag vill gärna bli lite förbryllad och omskakad. Hennes ansikte lyser upp när hon talar om känslan av att hitta ett bra manus. – Man får fjärilar i magen. Tyvärr är det en ganska sällsynt upplevelse. Hon beskriver sig som svårflirtad, och faller inte för vad som helst. – Jag behöver bli förälskad, annars håller det inte. Jag ska ju vara ambassadör för böckerna. Som förläggare på Albert Bonniers Förlag menar Lotta Aquilonius att hon har en tradition att förvalta. Samtidigt är det viktigt att kunna förnya sig och att hitta nya vägar. Hon tittar runt i arbetsrummet, där Hans Isaksson har suttit tills nyligen. Det ser ut ungefär som då. Men skrivbordet står mitt i rummet i stället för vid väggen. Och tavlorna är desamma som på Isakssons tid, men den uppmärksamme ser att de har bytt plats. – Jag har ansvar för traditionen men är öppen för förändringar, summerar Lotta Aquilonius.


pressröster om Splitta nota

”En fascinerande berättelse om brott och skuld” Sydsvenska Dagbladet

”En både uppfriskande, vass och omskakande roman” Upsala Nya Tidning

Åsa Lantz spänningsroman har redan sålts till fem länder! vart tog den söta lilla flickan vägen? åsa lantz bokomslag niklas lindblad isbn 978-91-0-010284-5 utkommer maj Inbunden Åsa Lantz är född 1966 i Sandared

utanför Borås. Hon är författare till romanerna Skrud (1996) och Splitta nota (2000). Hon är också verksam som dramatiker (Solisterna 2003, Selma 2008 för SVT). Åsa Lantz är också journalist och bosatt i Göteborg.

svensk skönlitteratur / spänning ALBERT BONNIERS FÖRLAG

foto: emelie asplund

Den 30-åriga dokumentärfilmaren Yi Young har väntat länge på att få berätta sanningen. I sin dokumentärserie för SVT tänker hon avslöja det hon varit med om. Som femtonåring skickades hon från sin fattiga familj i Kina till Sverige med löfte om fin utbildning. Yi tänker leverera sanningen om varför hon, en kinesisk kvinna, är brutalt könsstympad. Och vad ett världsberömt modeföretag och Regeringskansliet har med hennes levnadsöde att göra. Ingen kommer att gå fri. Samma kväll som första avsnittet sänts får hon en vidrig varning och tvingas att gå under jorden. Viggo Sjöman, dramatiker och regissör på Göteborgs Stadsteater blir hennes motvillige bundsförvant. Den karismatiske Viggo tvingas lämna sin medelklassvärld och bege sig ut i en verklighet, grymmare än den värsta grekiska tragedi. En gripande, upprörande och spännande berättelse om människosmuggling, slavarbete, om förälskade män, äregiriga föräldrar, om storföretagares cynism och myndigheters feghet.

19


Sorgesång för Easterly petina Gappah originaltitel An Elegy for Easterly översättning helena Hansson bokomslag eva Lindeberg isbn 978-91-0-012308-6 utkommer Mars Danskt Band Petina Gappah är författare från

Zimbabwe med juristexamen från Cambridge, Graz Unversity och University of Zimbabwe. Hon bor med sin son i Genève där hon är verksam som advokat. Novellsamlingen Sorgesång för Easterly är hennes litterära debut.

En kvinna i en liten by i Zimbabwe är omgärdad av ett myller av barn men längtar efter en egen baby, en politikers änka står tyst vid sin mans grav och ser på när hans kollegor lyfter ner en tom kista. Petina Gappahs karaktärer tycks ha vardagliga drömmar och önskningar men de lever i en värld där en limpa bröd kostar en förmögenhet. Ett land som bara haft fyra presidenter på hundra år, ett ställe där människor vet exakt vad som kommer att stå i landets enda dagstidning, därför att nyheterna som presenteras alltid är positiva. I novellsamlingen sätter Petina Gappah skärpan på politiska absurditeter som drabbar en skiftande samling karaktärer som kämpar under Robert Mugabes regim i Zimbabwe. Nominerad till the 2009 Guardian First Book Award.

”Gappahs språk är rent och klart, med melodiska drag” The Independent

foto: bathsheba okwenje

”Ofta satiriska, ibland lyriska, novellerna är ett nöje att läsa” The Observer

utländsk skönlitteratur

20 ALBERT BONNIERS FÖRLAG


originaltitel RUHM översättning lars w freij bokomslag edvard derkert isbn 978-91-0-012391-8 utkommer April Inbunden Daniel Kehlmann, född 1975 i

München. 1981 flyttade han till Wien, där han studerade filosofi och litteratur. 2004 introducerades han på svenska med roman Jag och Kaminski, och 2007 utkom romanen Världens mått som rönte stora framgångar. 2008 belönades han med PO Enquist-priset. Berömmelse är Daniel Kehlmanns sjätte roman.

Mobilroman, eller mobil roman. Berömmelse heter Daniel Kehlmanns nya bok som om den vore en direkt reaktion på de osannolika framgångar han hade med sin förra bok, Världens mått. Av undertiteln att döma –”en roman i nio historier” – är det i så fall en mångfacetterad upplevelse. En gemensam nämnare för de nio tätt sammanflätade historierna i denna rörliga roman är mobiltelefoni och dess konsekvenser för modern livsföring: Med en mobil till hands, kan man längre gå vilse? Finns det någon gräns för otrohet när mobilen tillhandahåller ett alibi hur lätt som helst? Kan man ringa till en bok, eller från en bok? Lars Gustafsson i Expressen (6/2 2009) om det tyska originalet: ”Kehlmann gör en hel rad kolleger omoderna som väggtelefoner genom att ta konsekvenserna av att placera sina människor mitt i den moderna platslösa verkligheten.”

foto: sven paustian

Berömmelse daniel Kehlmann

utländsk skönlitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

21


bild: illustration ur grandes chroniques de france

Rolandssången översättning leif duprez och gunnar carlstedt bokomslag kerstin Nord isbn 978-91-0-012447-2 utkommer Februari Inbunden

utländsk skönlitteratur

22 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Rolandssången är den äldsta bevarade så kallade hjältesången, chanson de gest, vars tidigaste handskrift dateras till första hälften av 1100-talet. Det är dessutom det första större verk på ett språk som kan kallas franska. Historien om Rolands hjältedöd och kung Karls hämnd utspelar sig i Spanien 778 e Kr under Karl den stores fälttåg mot morerna. Rolandssången intar en självklar plats i västerländsk litterär kanon och har saknats på svenska i sin helhet. I de av uttolkare ofta negligerade avslutande partierna öppnar sig verket för läsningar som har med orientalism och motsättningen mellan kristendom och islam att göra. Det av den fornfranska metern inspirerade men till svenskan anpassade verseposet är dessutom försett med en utförlig filologisk och historisk kommentar av de båda översättarna, Leif Duprez och Gunnar Carlstedt.


Lasarusprojektet Aleksandar Hemon originaltitel The Lazarus Project översättning Kerstin Gustafsson bokomslag Jojo Form isbn 978-91-0-012109-9 utkommer April Inbunden Aleksandar Hemon (född 1964) är

uppvuxen i Sarajevo men bor numera i USA och skriver på engelska. På svenska har tidigare två böcker utkommit, Frågan om Bruno (2000) och Nowhere Man (2003). Med denna sin tredje bok visar Aleksandar Hemon vilken egensinnig och storartad författare han är.

En marsdag 1908 knackar Lazarus Averbuch, en nittonårig yngling som immigrerat från Östeuropa, på dörren till Chicagos polismästare George Shippys hem. Shippy öppnar och skjuter Lazarus med förklaringen att han är en anarkist och utländsk agent. Hundra år senare blir Vladimir Brik, också han med östeuropeisk bakgrund, besatt av att ta reda på sanningen om Lazarus Averbuch. Tillsammans med en vän följer Brik spåren tillbaka till Östeuropa samtidigt som hans liv mer och mer flätas samman med projektet. För vems historia är det egentligen han letar efter? Lasarusprojektet är en hisnande resa i två unga mäns liv som vill finna sanningen om både sig själva och tiden de lever i.

foto: velibor bozovic

www.aleksandarhemon.com

Hemsökelse jenny Erpenbeck originaltitel Heimsuchung översättning ulrika Wallenström bokomslag lotta Kühlhorn isbn 978-91-0-012350-5 utkommer April Danskt Band panache

Att söka sitt hem (sitt ursprung) och finna det hemsökt. Den spöklika dubbeltydigheten genomsyrar Jenny Erpenbecks kombinerade familjehistoria och tyska 1900-talskrönika. Författarinnans barndoms sommarviste vid en sjö utanför Berlin har hyst hela den moderna tyska historien: Weimarrepubliken, Tredje riket, DDR , det återförenade Tyskland. En tidens byggnad är detta hus, speglande sig i sjön alltmedan den grymma historien pågår, och till slut ett offer för den obarmhärtigt svängande rivningspendeln.

1967, är verksam som författare och operaregissör. Hemsökelse är hennes fjärde bok. Tidigare har hon givit ut Historien om det gamla barnet (2001), Smäck (2003) och Ordbok (2006).

foto: katharina behling

Jenny Erpenbeck, född i Öst-Berlin

UTLÄNDSK skönlitteratur / PANACHE ALBERT BONNIERS FÖRLAG

23


originaltitel miserere översättning cecilia Franklin bokomslag jens Magnusson isbn 978-91-0-012315-4 utkommer April Inbunden Jean-Cristophe Grangé är Frankrikes stora thriller- och skräckförfattare, vars böcker säljs i hundratusentals exemplar, filmas och översätts. Han är född 1961 och verksam som journalist på ParisMatch.

En körledare hittas mördad i en armenisk kyrka i Paris. Snart försvinner också barn ur kören. Lionel Kasdan, en pensionerad polis som tillhör församlingen, kastar sig genast ut i mördarens spår, i något som är långt ifrån en officiell polisundersökning. Den hårdföre snuten Cédric Volokine, som egentligen borde vara på avgiftning, intresserar sig också för de försvunna barnen. De två försöker tränga in i mördarens hemlighet och förstå hans motiv i ett fall där allt tycks kretsa kring den mänskliga rösten. I En mässa för de döda, som avslutar den trilogi som inleddes med Den svarta linjen (2005) och I djävulens spår (2008), fortsätter Jean-Cristophe Grangé sin våldsamma undersökning av ondskans väsen.

foto: richard dumas

En mässa för de döda Jean-Christophe Grangé

Dödligt villospår nora Roberts originaltitel black hills översättning margareta Järnebrand bokomslag eric Thunfors isbn 978-91-0-012426-7 utkommer Februari Inbunden

Hennes böcker har översatts till 25 språk och sålt i över 300 miljoner exemplar över hela världen, varav minst en miljon böcker i Sverige. Hon är medlem i flera författarsällskap och har tilldelats priser såväl från kollegor som från förlagsvärlden.

utländsk skönlitteratur / spänning

24 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

foto: john earle

Nora Roberts är född 1950.

De två vännerna Cooper Sullivan och Lil Chance påminns ständigt om den kusliga upptäckten de gjorde som tonåringar. Djupt in i Black Hills bergsområde i South Dakota hittade de ett skändat lik. Fallet förblir olöst. Men Cooper och Lil kan inte släppa tanken på hur kvinnan dog. De flesta tror att hon blev dödad av en puma. Men kan det vara så att hon blev brutalt mördad? Tolv år senare återkommer Cooper som nu är mordutredare vid New Yorkpolisen. Han får då reda på att Lils vildmarksjour har utsatts för hot och skadegörelse och han beslutar sig för att stanna. Tillsammans börjar de ana att det går en mördare lös. En mördare med stört sinne och onaturlig instinkt som har siktet inställt på Lil.


Kent jan Gradvall bokomslag thomas ökvist och helen sköld isbn 978-91-0-012102-0 utkommer Mars Inbunden Jan Gradvall är en av Sveriges

främsta nöjes- och musikjournalister. Han skriver i Dagens Industris Weekend-bilaga om media, populärkultur och musik och är krönikör i magasinet Café. Han medverkar också regelbundet i Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Elle och ICA-kuriren och har skrivit ett flertal böcker om musik och populärkultur.

facklitteratur ALBERT BONNIERS FÖRLAG

foto: kalle assbring

Kent har i femton år varit Sveriges största rockband. Ingen annan svensk grupp har genom rockhistorien lyckats hålla sig kvar på toppen lika länge. Samtidigt skiljer sig Kent markant från alla sina föregångare på tronen, från Hep Stars till Gyllene Tider. Gruppens mest älskade låtar har alltid varit de mest melankoliska. Den refräng som lockar till den största allsången på Kents konserter lyder ”Vi ska alla en gång dö”. Jan Gradvall har följt och intervjuat Kent ändå sedan 1995 då gruppen skivdebuterade. Resultatet har blivit en unik bok. Förutom bandets födelse och utveckling, där uppväxtstaden Eskilstuna spelar en avgörande roll, skildrar boken den inre geografin hos de fyra bandmedlemmarna. Boken handlar om vad musik kan betyda som identitetsskapare. Och visar vilken kraft till förändring det kan rymmas i en rocklåt på tre minuter.

25


Min mamma är död claes Britton bokomslag stefan andersson isbn 978-91-0-012448-9 utkommer April Inbunden Claes Britton, född 1963, debuterade skönlitterärt 2004 med Sekelskifte i Stockholm, en lovordad samling satiriska litterära reportage från nittiotalets och det tidiga nollnolltalets Stockholm.

foto: caroline andersson

I Min mamma är död skildrar Claes Britton smärtsamt personligt sin mor Mona Brittons lidande och död i en sällsynt plågsam form av cancer, från de första symptomen fram till dödsögonblicket och tiden efter. Självutlämnande berättar han utifrån moderns bortgång om förhållandet till sina föräldrar, om den egna brokiga uppväxten på Östermalm och Dalarö, om sin egen ofrivilliga barnlöshet, om att själv åldras och om sitt förhållande till döden. Tankarna fördjupas i ett unikt samtal med läkaren Ulla Zachrisson som modern, själv läkare, utsåg till sin ”dödsmorska”, och som under en lång karriär har hjälpt tusentals obotligt sjuka in i döden. En svindlande vacker text som blir märkvärdigt ljus, trots de mörka omgivningarna.

BIOGRAFIER

26 ALBERT BONNIERS FÖRLAG


fosterland Dilsa Demirbag-Sten bokomslag miroslav sokcic isbn 978-91-0-012367-3 utkommer Mars Inbunden Dilsa Demirbag-Sten är född 1969

i sydöstra Turkiet. Hon är författare, journalist och debattör och skriver regelbundet i bl a Expressen och Östgöta Correspondenten.

En sexårig flicka och hennes familj lämnar nomadstammen i kurdiska Turkiet för 70-talets svenska folkhem och en ljusare framtid. För barnen går det bra, de ser ingen konflikt mellan det gamla och det nya. Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum. Fosterland är en fristående fortsättning på den hyllade debuten Stamtavlor. Det här är sagan om en flicka som gör motstånd mot det som anses självklart, om syskonkärlek och om en mamma som mot sin vilja tvingas bryta med allt det gamla.

Om Stamtavlor

Kristianstadsbladet

”Min enda invändning mot Stamtavlor är att den är för kort. Den borde varit dubbelt så tjock”

foto: caroline andersson

Boksomslag kommer

”… en övertygande bok, känslostark, berörande och svår att lämna bakom sig”

Expressen

BIOGRAFIER ALBERT BONNIERS FÖRLAG

27


livet, makten och konsten att våga vara sig själv ebba Lindsö bokomslag johan resele isbn 978-91-0-012410-6 utkommer Februari Inbunden

foto: elisabeth ohlson wallin

Ebba Lindsö, född 1955 i Stockholm, är civilekonom, företagsledare, journalist och kristdemokratisk politiker.

biografier

28 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Ebba Lindsö fick en gång rådet att försöka vara som en 50-årig man. Allt hade säkert varit annorlunda om Ebba Lndsö hade varit man. Då hade hon kanske fortfarande varit vd för Svenskt Näringsliv och inte behövt bli så arg över bonusar och AMF-affären att hon började skriva en bok. Det hade varit synd.

Ebba Lindsö skriver öppenhjärtigt om framgångar och tillkortakommanden. Hon belyser näringslivets dolda beslutsprocesser, personkonflikter och våndor, avslöjar maktspel och osunda lojaliteter. Hon berättar också om en tillvaro där hjulen snurrar allt snabbare, tiden är en bristvara och känslan av otillräcklighet är alltför påtaglig. Livet, makten och konsten att våga vara sig själv handlar om att välja och att våga. Att ta ansvar för sina val och veta när det är dags att kliva på – och kliva av.


foto: caroline andersson

Maria Eleonora drottningen som sa nej

moa Matthis bokomslag anna Larsson isbn 978-91-0-011354-4 utkommer Mars Inbunden Moa Matthis, född 1966, är kulturskribent, författare och forskare. Hon har tidigare medverkat i ett flertal antologier om feminism och postkolonialism och har skrivit Pionjärer och feminister – om fyra kvinnliga författare och äventyrare (2006).

En drottning som rymmer från sitt eget hov. En änka som sörjer sin döde man så häftigt att omvärlden generas. En tyska som aldrig finner sig till rätta i Sverige, som chockerar genom att umgås med fel personer, genom att spendera för mycket pengar och som befinner sig i ständig konflikt med regeringen och den store Axel Oxenstierna. En kvinna vars dotter ska bli en av tidernas mest berömda svenskor, men som själv har gått till historien som en sinnesrubbad hysterika. Det är Maria Eleonora av Brandenburg, 1599–1655, Gustav II Adolfs gemål och mor till drottning Kristina. Moa Matthis har skrivit ett fängslande porträtt som sprider nytt ljus över en av den svenska historiens mest föraktade och samtidigt mest fascinerande kvinnogestalter. BIOGRAFIER ALBERT BONNIERS FÖRLAG

29


Tändstickskungen Ivar Kreuger

Varje finanskris har sin egen skurk – och en av de största är en svensk. När Financial Times rankade alla tiders största svindlare hamnade kalmarsonen Ivar Kreuger på tredje plats. År 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, han hade överlistat Wall Street-kraschen 1929, han verkade oövervinnelig. Men när bubblan trots allt brast två år senare utlöstes Kreugerkraschen, en global kris utan dess like. Miljoner människor världen över förlorade sina besparingar och arbeten. Följ den excentriske och karismatiske finansmannen Ivar Kreuger, från födelsen 1880 till det mytomspunna självmordet, ett skott i hjärtat, i Paris 52 år senare.

århundradets finansskandal

Frank Partnoy översättning Margareta Eklöf bokomslag jojo form isbn 978-91-0-012443-4 utkommer Mars Inbunden Frank Partnoy är George E. Barret

Professor of Law and Finance vid University of San Diego. Han har tidigare givit ut F.I.A.S.C.O. Blood in the Water on Wall Street and Infectious Greed och även arbetat som mäklare på Morgan Stanley och som advokat.

Wall Street Journal

”En ny Kreugerbiografi som ger en fascinerande bild av hur lätt etablissemanget låter sig luras av en karismatisk man”

foto: fergus greer

”Föredömligt välskriven och underbyggd”

The Economist

monarki vs republik! Ja. Monarkins bästa tid är nu Nej. Monarkin är inte demokratisk

per Svensson / pj anders Linder bokomslag johannes Molin isbn 978-91-0-012423-6 utkommer April Inbunden PJ Anders Linder, född 1962, är

politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet. Han har tidigare arbetat som ledarskribent på Svenska Dagbladet, chef för näringslivets tankesmedja Timbro samt kommunikationschef för Svenskt Näringsliv. Per Svensson, född 1956, är

journalist och har belönats med Stora Journalistpriset. Han arbetade tidigare på Expressen, bl a som kultur-chef och medverkar numera som kolumnist i Sydsvenska Dagbladet.

biografier

30 ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Är monarkin förlegad och odemokratisk? Är det fel att rikets högsta ämbete går i arv? Eller gör monarkin i själva verket Sverige mindre sårbart för ideologiska skumraskfigurer och bidrar därigenom både till demokrati och stabilitet? PJ Anders Linder och Per Svensson ger varsin bild av monarkins vara eller icke vara. Oavsett om

du får ångest vid blotta tanken på sommarens stora prinsessbröllop eller om du redan nu ligger febrigt sömnlös av förväntan, är Monarki vs Republik! en bok för dig. Linder & Svensson fogar in det kommande bröllopet i ett historiskt sammanhang och sätter ord på de känslomässiga argument som allt som oftast tillåts dominera debatten.


jean 

christophe 

grangé

EN MäSSA FöR DE DöDA

jean  christophe  grangé

ENMaSSA

FoR DE

DoDA S pä n n i n g s ro m a n  a l b e rt b o n n i e r s f ö r l ag


mer information Nyheter, utförligare texter och kalendarium finns på www.albertbonniersforlag.se. Utgivningsdatum, författarfoton, bokomslag och bilder ur böcker finns under fliken ”Press”. Recensionsexemplar kan beställas på http://recex.abforlag.se

bonnierförlagens kundservice kundservice@bonnierforlagen.se TEL 08-696 84 10 FAX 08-696 83 58 www.bokrondellen.se www.samdistribution.se

Albert Bonniers Förlag reserverar sig för eventuella ändringar i utgivningen.

albert bonniers förlag

marknad

Box 3159, 103 63 Stockholm

Martin Ahlström

Besöksadress Sveavägen 56

Marknadsansvarig

TEL 08-696 86 20

Tel 08-696 86 61, Mobil 070-854 09 22

Fax 08-696 83 47

martin.ahlstrom@bonnierforlagen.se

info@abforlag.bonnier.se PR och Information Anna Tillgren Jonas Axelsson

PR- & Informationsansvarig

Ansvarig förläggare skönlitteratur

Tel 08-696 86 54, Mobil 070-370 99 29

jonas.axelsson@abforlag.bonnier.se

anna.tillgren@bonnierforlagen.se

Albert Bonnier facklitterär chef bonnierförlagen

albert.bonnier@abforlag.bonnier.se martin kaunitz Ansvarig förläggare facklitteratur

martin.kaunitz@abforlag.bonnier.se ingemar nilsson Ansvarig förläggare utländsk skönlitteratur

ingemar.nilsson@abforlag.bonnier.se

ISBN 978-91-43-50391-3 ISBN 978-91-43-50391-3

9 789143 503913 formgivning: lupo design tryck: fälth och hässler omslagsbild: DETALJ FRÅN OMSLAGET TILL rolandssången

9789143503913  

NYHETER våREN 2010 ALBERT BONNIERS FÖRLAG GAppAh pETINA 20 GLASER pERNILLA 11 GRAdvALL JAN 25 GRANGé JEAN-chRISTOphE 24 FLORIN MAGNuS 10 pAR...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you