Page 1

Hej igen!

Samlade sagor av Ulf Nilsson Eva Eriksson


– Bah, bah. – Och där är vovven. Vad säjer vovven? – Bah, bah.

Innehåll Lilla syster Kanin eller berättelsen om Den Feta Näktergalen

sidan 6 – Jaja, vi läser den en gång till… Där är katten. – Bah, bah. – Och vad säjer vovven? – Bah.

Älskade lilla gris

sidan 26 Lilla syster Kanin går alldeles vilse

2011-06-20 16.47

sidan 54 Alla döda små djur

sidan 66 Lilla syster Kanin blir jagad av en räv

sidan 90 Fem feta cirkusgrisar

sidan 98 Lilla syster Kanin badar i det stora havet

sidan 142 När vi var ensamma i världen

sidan 148


Den fräcka kråkan – En sann berättelse om Skånes värsta kråka

sidan 168 Farmors alla pengar

sidan 184 Lilla syster Kanin och alla hennes vänner

sidan 216 En dag med mössens brandkår

sidan 224 Ensam mullvad på en scen

sidan 254 Ett litet ingenting

sidan 283 Varför böckerna blev som de blev …

sidan 293 Och hur var det att illustrera?

sidan 302


r Kanin_INL.indd 12

– Nu ska vi läsa boken. Sätt dig här i knäet.

– Och kossan. Vad säjer kossan? – Bah, bah. – Så nu är boken slut. Slut, förstår du?

– Titta en katt. Vad säjer katter? – Bah, bah. – Och där är vovven. Vad säjer vovven? – Bah, bah.

– Jaja, vi läser den en gång till… Där är katten. – Bah, bah. – Och vad säjer vovven? – Bah.

2011-06-20 16.47

Lilla syster Kanin

eller berättelsen om Den Feta Näktergalen

H

är bor vi, min lilla syster och jag. Just här. På i solskenet. Man går förbi den skrovliga Här bor vi, min kullen lilla syster och jag. Just här. På kullen i solskenet. eken, skuttar runt hasselbusken ochhasselbusken stannar vidoch de Man går förbi den skrovliga eken, skuttar runt blommorna. Här.Här: Justjust härhär ligger vårt hål … stanner vidsmå de gula gula små blommorna. ligger vårt hål… Och så kryper man ner i gången. Den är lång och vindlande, mörk och dyster. Det droppar från taket och plaskar ledset. På väggarna hänger tavlor. Där är alla förfäderna med trötta ögon •6• och skrynkliga nosar.


?rettak rejäs daV .ttak ne attiT – .hab ,haB – ?nevvov rejäs daV .nevvov rä räd hcO – .hab ,haB –

Och så kryper man ner i gången. Den är lång och vindlande, mörk och dyster. Det droppar från taket och plaskar ledset. På väggarna hänger tavlor. Där är alla förfäderna med trötta ögon och skrynkliga nosar.

…llit gnåg ne ned resäl iv ,ajaJ – .nettak rä räD .hab ,haB – ?nevvov rejäs dav hcO – .haB –

.nekob asäl iv aks uN – .teänk i räh gid ttäS

?nassok rejäs daV .nassok hcO – .hab ,haB – .tuls nekob rä un åS – ?ud råtsröf ,tulS

74.61 02-60-1102

Här bor vi, min lilla syster och jag. Vi är alldeles ensamma hemma och ligger och snusar i sängen. Mamma och pappa är ute just nu, ute på jakt efter morötter.

21 ddni.LNI_nina

Här bor vi, min lilla syster och jag. Vi är alldeles en och ligger och snusar i sängen. Mamma och pappa ute på jakt efter morötter.

Här är jag.Här Jag sover är jag. Jag sover och snusar… och snusar … Lilla syster Kanin_INL.indd 7

2011-06-20 16.47

Här bor vi, min lilla syster och jag. Vi är alldeles ensamma hemma och ligger och snusar i sängen. Mamma och pappa är ute just nu, ute på jakt efter morötter. Här är jag. Jag sover och snusar…

Här är min lilla syster. Hon sover och… Nähä!

Här är min lilla syster. Hon sover och … Nähä!

Lilla syster Kanin_INL.indd 8

Här bor vi, min lilla syster och jag. Vi är alldeles ensamma hemma och ligger och snusar i sängen. Mamma och pappa är ute just nu, ute på jakt efter morötter. Lilla syster Kanin_INL.indd 8

Här är jag. Jag sover och snusar…

Här är min lilla syster. Hon sover och… Nähä!

2011-06-20 16.47

Här är Hon so


Älskade lilla gris

M

itt i båset låg en grismamma. Hon var stor och rund, för hon skulle snart föda. Hon grymtade lite trött. Bonden stod bredvid henne. Han kliade henne bakom örat. ”Såja, såja, duktig gumma”, sa han lugnande. ”Nu ska det nog gå …” Utanför båset stod en pappa, en flicka och en pojke. De tittade storögt på det som hände. Så kom den första lilla grisen. Han rörde sig lite grann. Han började kravla runt och bonden lade honom vid mammans spenar.


Så kom nästa och nästa och nästa … Pappan, flickan och pojken fick se hur tolv små grisar föddes. Nej! Vänta ett slag! Det kom en till. Tretton! ”Den får vi slå ihjäl”, sa bonden. ”En sån liten pelle blir det ingenting av. Mamman har bara tolv spenar och det blir för jobbigt att spara honom.” Så gick bonden och för att hämta en hammare …

27 •


Lilla syster Kanin går alldeles vilse

H

är är lilla syster Kanin. I den här hålan bor hon och storebror. Nu går hon ensam ut på äventyr.

54 •


Hon skuttar och plumsar i alla sm책 vattenpussar. Gympadojorna blir sura.


Alla döda små djur

E

n dag hade vi tråkigt och ville göra något roligt. Ester blev glad när hon fann en död humla. ”Å, så sorgligt, å, så hemskt”, sa hon, ”äntligen händer nåt!” Humlan var randig och luden. Hon höll den i handen och klappade den över ryggen. Vingarna var tufsiga, fötterna spretade. ”Lilla humla”, sa hon med tjock röst. ”Jag älskar dig.”

66 •


Ester var alltid mycket modig. Själv var jag liten. Och rädd för både livet och döden. Jag kände inte ens någon som var död. ”Håll den”, sa hon, ”så ska jag gräva en grav åt den lilla.” Jag backade ett steg och gömde händerna bakom ryggen. ”Du vågar inte”, sa hon och himlade med ögonen. ”Humlor kan stickas,” svarade jag. ”Den är ju död, för helsike!” sa hon.


Lilla syster Kanin blir jagad av en räv

H

är tittar lilla syster Kanin fram. Solen står högt på himlen och alla morron­ rävar har gått hem till sitt. Nu kan hon skutta ut på promenad.

90 •


Hon piper sin lilla morron­ visa och skumpar iväg i det varma gräset. Långt borta hör hon hur det ylar och knorrar från en hungrig mage.

Men hon måste höra fel …

Hon försöker vissla som storebror har lärt henne.

91 •


Fem feta cirkusgrisar

D

et var en gång fem grisar som arbetade på en cirkus. De reste runt i hela Amerika och överallt fick de applåder. I varenda stad var de kända.

98 •


Herr Toby kom först in i manegen! Han var en lärd gris. Han kunde hela multiplikationstabellen utantill. Någon i publiken ropade ett tal: ”Åtta gånger åtta!” Genast dök Herr Toby ner i en låda och kom upp med två metallsiffror i trynet, en sexa och en fyra. Han satte dem på en tavla. ”64” stod det och publiken applåderade. Om Herr Toby fick för enkla tal, som två gånger två, kände han sig sårad. Då övergick cirkusdirektören genast till nästa konst. En tavla med namnen på alla presidenter i Amerikas Förenta Stater togs in. Och nu ställde cirkusdirektören mycket svåra frågor: ”Vilken president innehade ämbetet år 1806?” Publiken kliade sig i huvudet. Ingen visste svaret, ingen utom Herr Toby. Han tog en pekpinne i munnen och satte spetsen rakt på Thomas Jefferson. ”Det var rätt!” ropade direktören. ”Jefferson var det!”


Lilla syster Kanin badar i det stora havet

H

är är lilla syster Kanin! Och äntligen! Här är stora Havet! Nu kastar hon sig i vattnet och leker. Ooiii!!! Fast Gamla Dockan tycker det är för kallt …

142 •


Havet är stort och starkt, vågorna väldiga. Kaniner är pyttigt små.

”Lilla syster Kanin, kom tillbaka! och ”, ropar storebror. Havet är

stort

farligt

Men hon bara simmar och dyker. Var är hon någonstans?


När vi var ensamma i världen

E

n dag på dagis lärde jag mig klockan. Klockan nio, klockan tio, klockan ett, klockan två. Klockan tre brukade pappa hämta mig. Men idag väntade han inte utanför. Till sist gick jag ensam hem. Vi bor i samma kvarter. Men varför kom han inte? Vad hade hänt?

148 •


Dörren till vårt hus var låst. Jag ropade på mamma och pappa, men de var inte där. De var borta, och min lillebror också. Jag räknade ut att de var döda. Något måste ha hänt, kanske en lastbil hade kört över dem.


Den fräcka kråkan En sann berättelse om Skånes värsta kråka

H

emma i Skåne hade vi ett körsbärsträd. Det var stort och mjukt, runt och grönt. På somrarna svällde det av tusentals bär. Där fanns körsbär till alla. Det surrade av humlor och bin i trädet. Små­fåglar tumlade kring inne i det gröna och slog kuller­byttor på vindarna från fälten. Trädet stod på gårdsplanen, mellan ladan, hönshuset och lagården. Från korna hördes tunga råmanden. Högt uppe på himlen svävade måsarna på stilla vingar ut mot havet. Det var så vackert. Det var så härligt. Det var innan kråkan kom …

169 •


Farmors alla pengar

P

lötsligt en dag blev min farmor både snurrig och snål. Jag var sex år och ibland passade hon mig på dagarna. Hon bodde i en by utanför stan. Det var en torsdag och jag väntade. Jag gick runt, runt i trädgården.


Snart skulle brödbilen komma och tuta. Farmor skulle köpa ett runt bröd och kakor. Jag brukade få välja en kaka till mig. Så gjorde hon alltid. Jag väntade och väntade och höll på att skjuta med en pilbåge som jag gjort av en klädgalge och ett gummiband. Då hörde jag att brödbilen äntligen kom körande. Den tutade.


Lilla syster Kanin och alla hennes vänner

H

är är lilla syster Kanin. Och här är de andra djuren, alla hennes vänner och bekanta.

216 •


”Vi leker någonting tillsammans”, säger lilla syster Kanin. ”Vi snurrar runt, runt, runt, så blir vi alldeles yra.” Och så gör hon det.

”Nej, nej, nej”, protesterar grodan. ”Det där är inget för en groda. Men vi kan simma runt i dammen och dyka ända ner till den dyiga botten.”

Och så gör grodan det – med ett plask.

217 •


En dag med mössens brandkår

L

ångt, långt inne i skogen ligger en grön dal där mössen bor. Mitt i denna dal finns en brandstation med ett högt torn där en liten mus står och spanar. Musen heter Tapper och han är en mycket duktig brandkapten och en ständig spanare.


Klockan sex varje morgon ställer alla brandsoldater upp vid den nyputsade brandbilen. Och där står Cecilia vid ambulansen. Tapper håller ett tal: – Vi ska alltid vara vaksamma, säger han. Vi ska rycka ut så fort någon behöver hjälp. Alla som är i knipa ska vi genast rädda! Och sedan sjunger allihop den viktiga brandkårssången.

225 •


Ensam mullvad på en scen

J

ag brukade sjunga för min lillebror. Han älskade det. Först sjöng jag Du ska inte tro det blir sommar och sedan Tipp, tapp, tipp, tapp. Han satt och småstudsade i stolen av glädje.


Jag tog en filt över huvudet och låtsades att jag var ett monster. Jag gick runt och morrade.

Sedan tittade jag ut ur filten och sa med pipig röst ”Det är ju bara jag”. Då blev han lycklig och skrattade – nästan för mycket.


Ett litet ingenting

E

n morgon gick jag till parken med min spade. Jag hade också med mig en bra ratt från en trasig kälke. Jag skulle bygga något riktigt fint. Med hjul. Min park är väldigt stor. Där finns sandlådan med några bänkar kring, många buskar som nästan är som en mörk skog och en plaskdamm längst bort. Det satt en gubbe med en hund vid sandlådan. Han blundade mot solen. Hunden var rufsig och grå och följde mig noga med blicken. Jag grävde djupt i den fuktiga sanden.

284 •


Hunden reste sig och kikade på mig. Den tittade på min ratt. Så jag gick och gömde ratten bakom en buske, ifall hunden skulle försöka ta den. Jag grävde upp sand till en motorhuv och två framhjul. – Ta det lite försiktigt där, brummade gubben. Du sprätter ju utanför sandlådan. Jag grävde hålet där jag skulle sitta och styra. Gubben hummade missnöjt. Hunden gläfste lite. Hålet blev djupt och brett. Där skulle det vara en instrumentbräda. Och där skulle ratten sitta så småningom. Sist två sandhjul bak. – Gräv inte ner till leran, hörru, brummade gubben vresigt. Jag klarade inte att gubbar skällde på mig. Jag blev ledsen till och med om de skällde på någon annan. Alla sa att jag var en riktig gråtunge. Jo visst, jag var rädd för att gå vilse, rädd för prassel i buskarna, mörkret i ett hörn, en fågel som flaxade till, en dum flicka som tog mina saker eller en gubbe som skällde. Men mest rädd var jag för spindlar med långa, långa ben. Om de kröp på mina armar …


hej igen! – samlade sagor av ulf nilsson och eva eriksson © text Ulf Nilsson 2014 © bild Eva Eriksson 2014

Denna sagosamling innehåller följande titlar: Alla döda små djur 2006 Den fräcka kråkan 1985 En dag med mössens brandkår 1996 Ensam mullvad på en scen 2012 Farmors alla pengar 2008 Fem feta cirkusgrisar 1989 Lilla syster Kanin badar i det stora havet 1987* Lilla syster Kanin blir jagad av en räv 1987* Lilla syster Kanin eller berättelsen om Den Feta Näktergalen 1983 Lilla syster Kanin går alldeles vilse 1987* Lilla syster Kanin och alla hennes vänner 1987 När vi var ensamma i världen 2009 Älskade lilla gris 1982 Ett litet ingenting (aldrig tidigare utgiven) 2014

Grafisk form Lena Thunell Utgiven av Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Typsnitt Stempel Garamond, The Sans, Garamouche Repro Italgraf Media, Stockholm Tryck Livonia Print, Lettland 2014 ISBN 978-91-638-7701-8 *Titlarna på dessa böcker har ändrats lite genom åren

9789163877018