Page 1

S M A K A P Å V Ä ST S V E R I G E S

Sk AF FE rI

Rent, rakt, fräckt och street. Hitta Göteborgs och Västsveriges bästa

MARCUS SAMUELSSON drömmer om Smögen

GALEN I MAT? Upptäck vad "Smaka på Västsverige" betyder för dig och det goda livet

OSTAR SOM UTMANAR FRANSOSER OCH ITALIENARE


njutning. Smaka på Västsverige arbetar

RO

R ÅVA

insjön är Västsveriges stora rikedom och

VE

GE

Det bästa från havet, jorden, skogen och

R

VÄ S T S

RI

Följ din Magkänsla.

ÅN R F

för att du ska ha allt fler och allt bättre

SMAKA PÅ VÄSTSVERIGE

www.smakapavast.se

LA

U C A ERA ÖR F G Ö DE O C H TA L AND

D

på att laga maten själv.

Ä

vetna krogar att välja på när du tröttnar

OD R PR ÄST I V

dagligvaruhandeln. Och fler miljömed-

DE

råvaror att välja på. I gårdsbutiker eller


TITTA IN I VÅRT SKAFFERI

Ska man vara lite trendig kan man kanske kalla skafferiet en sorts ”walk in closet” för allt möjligt i matväg. Primörer, rester från igår, saft, sylt – allt som klarar rumstemperatur, med hjälp av lite kyla från fläkt, kan förvaras i skafferiet. Varje välfyllt skafferi är ett äventyr och en upptäcksresa. Så är det med hela Västsverige där de stora skafferihyllorna heter Bohuslän, Dalsland och Västergötland. i Västra Götalandsregionen som vi till vardags ofta kallar Västsverige ska det vara gott att leva, både för invånare och besökare. Västsverige gör stora satsningar på temat Det goda livet för alla. Där slås bland annat fast att maten och drycken inte bara är en nödvändighet för att växa, orka, hålla sig frisk, hänga med i skola och jobb och ha ett gott liv på ålderns höst. De råvaror vi stoppar i munnen ska alltid vara av högsta kvalitet, ha säsongens fräschör, vara kortresta och innehålla den näring och energi som vi människor behöver för att funka.

Lokalproducerat i Väst arbetar med producenter och gårdsbutiker. Dessa utgör ena delen av varumärket Smaka på Västsverige*. Den andra delen heter Västsvensk Mersmak som förenar och kvalitetssäkrar de västsvenska krogar som jobbar med lokalproducerade råvaror och har ett starkt miljöengagemang. Evenemangsstaden Göteborg står för en rätt skön kombo mellan konst, kultur, fina gatan och trendiga platser som Röda sten i västra Göteborg. Och så har vi detta med maten. Fem stjärnkrogar i rikets andra stad. Inte pjåkigt. Till det kommer Saluhallen och ett allt tätare samarbete med fiskare, odlare med flera som gör att kreativiteten hos kockarna på stadens och regionens krogar går totalt i spinn. Matstaden Göteborg marknadsförs under epitetet Smaka på Göteborg, ett välutvecklat samarbete mellan staden, krögare och näringsliv, skapat av Göteborg & Co och Göteborgs Restaurangförening. Där syftet är att stärka och profilera Göteborg som matstad. Den goda måltiden i Västra Götalandsregionen är ett härligt mänskligt möte och en sensuell njutning. Så bra att den numera är en reseanledning. Människor från andra länder har börjat resa till vår del av världen för matens skull. Konkurrensen är hård, visst, men Sverige är redo att ta upp konkurrensen med s k ”foodie” regioner såsom Provence och toscana. Magasinet Skafferi vill inspirera tillresande och alla som bor i Göteborg och övriga Västsverige till nya lyckoupplevelser i vårt välfyllda skafferi. Välkommen att smaka på Västsverige!

* Smaka på Västsverige är ett övergripande varumärke som ägs och drivs av Västsvenska Turistrådet och Lokalproducerat i Väst. Konceptet syftar till att förpacka måltidsprodukter till en kommunicerbar helhet och säkerställa ett kvalitativt innehåll. Inom varumärket ryms producenter, gårdsbutiker och de krogar som är certifierade inom Västsvensk Mersmak. Du hittar mer info på www.smakapavast.se

S I T POTA

SKaFFERiS REDaKtiOn

Ansvarig redaktör Sofia Lennström Textredaktörer /skribenter Inger Svensson och Maria Zihammou

Illustration Fanny Spång

Tryck Billes tryckeri 2013

Omslagsfoto Åsa Dahlgren

Skafferi ges ut av Västsvenska Turistrådet i samarbete med Lokalproducerat i Väst och Göteborg & Co.

AD/Grafisk form Sara Lindström, Dear Area

Redaktionsråd Jill Axelsson Pabst Therese Karlsson Jessica Blume

Grafisk form/typografi Dedicate

Upplaga 20 000

Har du frågor och vill komma i kontakt med redaktionen, maila sofia@lokalproducerativast.se

3


inGREDiEnSER

Way Cup vid Järntorget i Göteborg vill sticka ut och erbjuda riktiga grejor som smakar och gör gott. ”det är skillnad mellan skit och pannkaka”.

27

Öppe tb

rev til l

den go

Läng e har vi hä – för vdat miljö att de ns oc n sve det v h mate nska ärlds ns sk västk omfa natur ull oc usten tt a n ligt de m h ant är vä atintr alet k rd bå som h vis i första ulina e s de en set. D hand umm r i s k resa o e e o a r k m , följd turist ulina ostro att vi ch en av de er ök r n i , s ju k k omvä s a r t ä tt a a h f r stad a t r ä o g med k r r u g a , fi m n k s r igt i t k enten vi sto abba, stil oc ar och a ltsera kt me p muss h fine å s e västk rvera lor oc d med ss. usten r ”vä kocka h räk rlden hand or. So Sama r som s lar b m en ästa s rbete kan h natur kaldju t mel anter odlar l l a i r a g n pro ” e och dessa duce math utsök och k nter, antve t a rogar l k ä r c o rkare kerhe i syft tillva har in gar och ko ter e att u ra de ckar lett e t v r e å h tt c varor ar för kla m som s s a m arbet som fi åltide erver e med tätats. Vä as inv n tills nns i kunn stsve stade amm det sa ånare a håll nska ans o ns oc lta ha och b a hög fiskar de vik c h h v e regio s e s b ökare t, insjö ta kv e, l i tigast ä n nens n a p l u n i å t e , b e kocka skoge brygg hörns t och ättre möjli p ha hä ghet tenar n r a å n o att ta , krog ch jor att nju na i v rliga en ell den. årt ar lokal ta en S e å r a b i det ska a riktig ete m smak egna llt de Tillsa ed att t bra er. M t köket mma målti åltids ge all n d alltid a s s med . amar som b Göteb betet alla m or ell org o är en er bes ch reg åltide av öker ns vä ionen V n ä t n s i l tsveri er och l en ä Njut ge nnu b aktör av M ättre agasi er ho möte net o ppas splats ch Bo vi ku n app för de nna v Anne etit! t god idare lie H a live utvec ulthé Kom t. kla n mun

styre lsens ordfö Gertrande Inge , Göte A n d Regio borg ersso n nstyr elsen s ord föran de, V ästra Götal ands

4

regio

da må

nen

ltiden

s vänn

er

14 Charles de Gaulle, en gång president i frankrike, klagade över att det var svårt att styra ett land med 246 ostsorter. Inga problem i Västsverige. Här lever ostmakarna i fredlig samexistens.

23

Svenska råvaror eller kanske Swedish Råvara? Sverige vill bli ett internationellt konkurrenskraftigt matland. Håll i er fransmän och spanjoren. Nu kommer vikingarna.


Foto: Bertil Lindgren

18

Sinnena påverkar våra val. det gäller inte bara kläder, mode och musik.det gäller i minst lika hög grad vin och mat. Vetenskapen kallas sensorik och är ett viktigt verktyg i marknadsföring. bland annat.

32 fantastiska råvaror och rena och enkla smaker som gifter ihop sig till bra måltidsupplevelser är hans adelsmärke. fredrik Andersson, köksmästare på West Coast, älskar sitt jobb.

6

24 Komjan, det är fornnordiska för kummin och kryddar en ny skön porter som finns att avnjuta på thörnströms Kök, stjärnkrog i Göteborg.

verk och starkt miljöPassion, äkthet, hant sammanfatta gårdslt ke en vi n ka Så g. engageman ården i Västsverige. Lasseg t he m sa rk ve s na er butik gså oaser och försäljnin sm a ss de på l pe em är ett ex livet. ställen som berikar

54-67

MaRCuS SaMuELSSOn fixar bästa mackan i Smögen

34

Kort & Gott: Sida upp och sida ner med inspiration från "Smaka på Västsveriges" krogar, producenter och gårdsbutiker. Goda varor och stora personligheter lockar dig bortom stora vägar och in i dofternas och smakernas rike.

MYSIGA MAtPAKet PÅ VäG. Vi har gjort det lätt för dig som vill "Smaka på Västsverige" att boka mat, boende, aktiv iteter – allt i ett. Stora upplevelser förpackade och klara att avn juta.

40 50

Skaldjursresan Matresan "från hav till kanal"


6


Foto: Lisa Nestorson och Stefan Edetoft

K an m a n tala om ett uppkäftigt kök? Ja, i Göteborg kan man det. Krogarna i Göteborg sneglar inte så mycket på andra utan går sin egen väg. Resultatet är en hamnstad med gott om avspända uteställen, med svart bälte i fisk- och skaldjursrätter och kockar som har en sällsynt förmåga att få även andra rätter att smaka riktigt bra. Vi träffar några av dem för ett samtal om glöden och glädjen i jobbet och kärleken till de lokala råvarorna.

Text: Maria Zihammou

M

ed tanke på att Göteborg inte är en särskilt stor stad har ändå utbudet växt enormt den senaste tiden. Vi har fått pampiga hotell med asiatiska koncept som duktiga Frida Ronges Vrå på Clarion Post. Frida har glatt gett sig in i en väldigt manlig kockvärld för att skapa "asiatisk mat med nordisk twist". Krogen Bhoga som fått stor uppmärksamhet även internationellt för sina höga ambitioner puttrar också på i kölvattnet. Det går inte att tala om Göteborg som krogstad utan att nämna Leif Mannerström. Leif har lagt grunden till stadens krogutveckling och tillsammans med en rad skickliga kockar har han tagit Göteborg till en stark position som matstad med twist. En stad som blandar och ger och som är ruskigt säker på fisk. Den murriga inredningen på Kometen där man kan njuta av klassisk svensk husmanskost är numera hans nya restaurang där tiden fått stå stilla. Även om många uppskattar nya spännande koncept kan faktiskt det där enkla och oförfalskade vara helt underbart. För den genuina gamla charmen behövs för att skapa olika nivåer i en krogstad. Och göra den mer intressant och äkta. Lägg till alla stjärnkrogar som Thörnströms Kök, Fond, 28+, Sjömagasinet och Kock & Vin. Swedish Taste är en annan krog i toppskiktet som gärna jobbar med lokala råvaror. Och det finns fler som är spännande men som har en råare känsla. Kvarterskrogar och bakfickor med fötterna stadigt förankrade i ärlig mat på riktigt bra råvaror. Områden som Magasinsgatan nära Domkyrkan i centrala Göteborg,

”det finns en spänning i att jobba med det som är i säsong just nu. Skapa mat i oväntade kombinationer som glass på jordärtskocka.”

lite undanskymt men fyllt av intressant krogliv. Mariaplan och området kring Järntorget, i västra delarna, är också värt att hålla ögonen på. Och vem vet, kanske vi snart även får besök av ambulerande matbilar, Food Trucks, med nedslag lite varstans. Och får uppleva riktigt bra snabbmat i kombination med lokalt bryggd öl. Det lokala har bra grogrund på Kock & Vin. Krögaren Björn Persson har länge jobbat med råvaror i säsong. – Det handlar om att skapa något bra utifrån det vi kan få Stjärnkrögaren Björn Persson tag på, säger Björn. har en stark vilja att utveckla Han forsätter och berättar att det finns en spänning i att Göteborgs krogscen. jobba med det som är i säsong just nu. Skapa mat i oväntade kobinationer som glass på jordärtskocka. Björn har länge varit en av Göteborgs mest fram-

7


laga fantastisk mat. Ostarna från Halltorps mejeri är riktigt bra. Han gångsrika och prisade krögare. På Kock & Vin använder man sig inte av skrivna menyer. Man vill berättar också om tomasz Proczkowski på Hökensås Charkuteri. Han överraska sina gäster. brinner verkligen för sitt mathantverk. – Får vi tag på två fina lamm så jobbar vi med det. Gästerna har valt att lägga hela sitt förtroende i vad vi tar fram – En dag ringde han mig för att höra om jag var på restaurangen. för meny, berättar Björn. Lammet köper han helst från BitHan hade tagit fram en korv som han ville jag skulle prova och körde terna Lamm i Vedum som har oerhört bra kvalité. Han hoptvå timmar till Göteborg bara för att lyssna till om jag gillade den, pas på att segmentet av mellanklasskrogar skall komma säger Fredrik. starkare. Mer fun dining än fine. Fredrik, ambassadör för Smaka på Västsverige, tycker också att På restaurang West Coast som för ett år sedan öppnade det finns ytterligare en fördel med att jobba med mindre producen”Jag växte upp på landet sin restaurang med bistro och saluhallskänsla har det loter. Eftersom man kan ha en mer personlig dialog. kala mathantverket också fått stort utrymme. Men här med – Om jag behöver en specifik vara så kan jag be producenten ta i dalarna med vällagad fram den till mig. Om jag bara hör av mig i god tid så löser det sig god mat på lokala råvaror. en mer rustik signatur. Menyerna är nästan enbart baserade på det som köksmästaren Fredrik andersson hittar och blir oftast, berättar Fredrik. Mamma köpte en halv nyfiken på. att våga satsa som producent och visa upp sig i större samgris och grönsaker från – Jag växte upp på landet i Dalarna med vällagad god mat manhang är också viktigt tror Fredrik. Få upp volymerna, men det granngården. det lagades på lokala råvaror. Mamma köpte en halv gris och grönsaker är inte alltid lätt. Konsumenten behöver också ställa högre krav mycket mat med smak från granngården. Det lagades mycket mat med smak från och fråga var råvarorna kommer ifrån. från landsbygden.” landsbygden, säger Fredrik. Griskött är en favorit som Fredrik växte upp med. Rustik mat är typiskt för Fredriks matlagning. tack vare pro– Raggmunk med stekt fläsk, lingon och ett glas iskall mjölk. ducenter som hantverksmässigt tar fram bra råvaror kan han Det finns nog inget som slår det, säger Fredrik.

Fredrik andersson har ett särskilt gott förhållande till rustik mat.

8


Foto: Thomas Yeh

Krogen Johanna i Brunnsparken på 70-talet

Det började med Johanna i Brunnsparken Idag har Göteborg fem stjärnkrogar och en enorm vilja att växa vidare

G

första det nya turismbolaget tog sig an var de västsvenska krogarna, enial vägvisare och guide på denna kastrullresa för att i samverkan med de bästa göra krogmåltiderna i Västsverige mot stjärnorna är Leif Mannerström. så konkurrenskraftiga att de i sig skulle kunna utgöra en reseanledDet hela började på 70-talet då han och kockning för både nordbor och utländska gäster, precis som förhållandet är vännen Crister Svantesson för första gången på allvar visade upp sina personliga tolkningar av det i de stora matländerna och regionerna i Europa. franska köket i Göteborg. Detta måltidsunder upprepades För att driva en högklassig utveckling och säkerställa kvalitén varje kväll på krogen Johanna, självklart belägen nära den på den kommersiella måltiden drivs utbildningsprojektet Västsvensk så kallade Johannastatyn i stadens centrum. Med Johanna Mersmak, där de bästa inom måltidsområdet är föreläsare och endast ville Mannerström och hans vänner visa vad en excellent de som är villiga att satsa bör delta. Här är landskapen Bohuslän, måltidsupplevelse handlar om. Göteborg hade därmed plaDalsland och Västergötland representerade. Och i samband med cerat den kulinariska ribban på riktigt hög nivå. Varför nöja pressresor och PR-aktiviteter utomlands är de Västsveriges måltidssig med annat? I Göteborg insåg vi redan i början av 90-talet ambassadörer. att maten är en del av resan. Genom samarbete med kockar, Intresset för mat och miljö är enormt. Och denna mersmaksnäringsliv, stad och region har det visat sig vara nyckeln till familj är både stor och växande. Nya kullar mersmakskrogar certifieframgång. 2012 blev Göteborg Matlandets huvudstad. Resten ras löpande och parallellt med detta har antalet lokala producenter är stjärnbeströdd historia. kommit med i samarbetet kring den västsvenska måltidsupplevelsen. Västsvensk Mersmak samarbetar idag med Lokalproducerat Den västsvenska mersmakens genombrott i Väst under varumärket Smaka på Västsverige som är ett framVästsvenska Turistrådets verksamhet startade år 1999, i sam- gångskoncept för hela regionen och något av ett modellbygge för band med bildandet av Västra Götalandsregionen. Något av det utvecklingen av Matlandet Sverige som initierats av regeringen.

"Genial vägvisare och guide på denna kastrullresa mot stjärnorna är kocken Leif Mannerström"

9


Smakbitar MaRia ZiHaMMOuS

i GötEBORG

Charmiga Göteborg har utvecklats till ett drömresemål för matintresserade. Här är matskribenten Maria Zihammous godaste smakbitar från västkustens pärla.

FRuKOSt Börja dagen med en rejäl frukost i centrum. Då väljer jag Café Kanolds frukostbuffé och softar i skön sekelskiftesmiljö. Här kan man njuta av en enkel men god frukostbuffé. Det bästa är att man kan passa på att njuta några av Jeanna Kanolds goda praliner som handtillverkas runt hörnet i Stora Saluhallen. Saluhallen ligger mitt på Kungstorget i hjärtat av Göteborg och där kan man kika på Kanolds pralinproduktion och köpa med sig det mesta i matväg. Saluhallen genomgick nyligen en grundlig renovering och har i över hundra år varit en mötesplats med lockande matutbud. Här kan man även äta lunch eller fika.

flickornakanold.com goteborg.com

inte långt från Café Kanold ligger Brogyllen intill kanalen på Västra Hamngatan 2. Här serveras en franskinspirerad frukost med yoghurt, ägg, croissant och marmelad. Eller prova något från deras stora utbud av läckra mackor.

brogyllen.se

En utomhusfrukost i det fria är ett annat alternativ om vädret är bra. Stanna till vid Järntorget och köp med en påse med frukostgrejer från Way Cup. De har en mängd olika goda mackor, kaffe och juicer med ekologisk och närproducerad profil. ta sedan spårvagnen vidare till Röda Sten och ta en promenad längs med kajkanten. njut av en riktigt fin Göteborgsmiljö med alla båtar och ät din medhavda frukost på närmsta klippa eller brygga.

waycup.se

LunCH

FiKa

när det börjar kurra i magen, styr kosan tillbaka till Järntorget. För inte långt från spårvagnshållplatsen ligger Lagerhuset. Det här är en favoritrestaurang i Göteborg. Skön storstadspuls och alltid mycket folk i restaurangen med eklektisk inredning. intressanta och pigga menyer med en skön kombination mellan nytt och tradition.

Kaffet på Da Matteo bjuder på äkta barristakonst. Bönorna har man importerat från utvalda plantager från hela världen och de rostas i eget rosteri vid mysiga Magasinsgatan. till kaffet finns ett utbud av mackor, sallader, pizzor och lite sött. allt med italiensk signatur.

Om man istället vill prova klassisk svensk husmanskost hittar man det hos Sandberg och Månsson vid Magasinsgatan. Varning för lång kö så kom i tid strax innan 12 för att få plats.

sandbergmansson.se

inte långt från Domkyrkan ligger Pour Bon som förutom sina goda luncher även har ett rikt utbud av fantastiska bakverk och smörgåsar. Bagerimästaren Jan Hedh har gett inspiration och det märks för deras citronpaj med maräng är så god att man vill komma tillbaka flera gånger.

pourbon.se annars finns det två snabbmatställen strax intill som också håller hög kvalité och serverar riktigt bra snabbmat. Som Gourmetkorv med sina goda korvar från hela världen med en mängd handgjorda tillbehör eller Strömmingsluckan om du är sugen på fisk.

gourmetkorv.se strommingsluckan.se

En lite enklare utomhusfika med spanläge vid Mariaplan är också en favorit. Gärna på Cum Pane som är ett ekologiskt bageri där man också kan fika.

cumpane.coop Café Kanold

Mr P är en av Göteborgs bättre bistros och bakficka till Fond på Götaplatsen. De serverar vällagad och god mat i sober miljö.

mr-p.se

Förresten tycker jag att lunch på någon av Göteborgs finkrogar ofta är väldigt bra och prisvärt. Som en gourmetlunch på Swedish taste. när jag sist var där serverades ett fläsk så gudomligt knaprigt till en lika god löksås. Mat att drömma om.

swedishtaste.se På Kometen är inredningen som den alltid varit och det kan vara skönt mitt i alla nya trender. Här får man bordsservering på ett klassiskt sätt och maten. Ja, den är riktigt bra. En härlig matupplevelse som gör matsjälen glad. Boka bord och har du tur serveras Mannerströmming som är en läcker rätt på strömming med lingon à la Leif Mannerström, en av Göteborgs mest hyllade stjärnkockar.

restaurangkometen.se 10

damatteo.se

lagerhuset.net

uset

ng Lagerh

Restaura


MiDDaG i närheten av Centralstationen ligger Posthotellet. Här kan man välja storslagen miljö och äta mat inspirerad från västkusten på norda Bar och Grill. Eller välja mer stillsamma och asiatiska Vrå på bottenplan.

3 FRåGOR tiLL:

nordabargrill.se restaurangvra.se Hos Pelle är en lika välkänd som omtyckt kvarterskrog i Linné. Här kan man vara säker att bli serverad mat som lagats med stor kärlek till råvaran och med svensk signatur. Pelle Danielssons mat gör ingen besviken.

hospelle.com Sugen på äkta fisk och skaldjursglädje i toppklass? Ja, då är legendariska Sjömagasinet ett givet val. Här möts man av stort kunnande, och råvaror av allra högsta kvalité. ulf Wagners tredje stjärnkrog i karriären. Vid hans sida, Gustav trägårdh. årets kock 2010.

West Coast på Gothia towers är en annan favorit, med mat signerad kocken Fredrik andersson. Här hittar man mat som lagats på lokalproducerade råvaror när de är som bäst. För att vara en lobbyrestaurang är miljön ovanligt mysig och en blandning av bistro med saluhallskänsla.

westcoastgbg.se

En nykomling som jag är nyfiken på att prova är Bhoga som sägs ha höga ambitioner att få till träffsäkra menyer. inspirationen till matkonsten har kockarna fått från sina år utomlands men i läcker kombination med svenska råvaror i säsong. Som lär vara en matupplevelse utöver det vanliga.

bhoga.se

Strömmingsluckan West Coas t

Klipp ur och spara i fickan!

sjomagasinet.se

Det göttigaste i Götet!

Ian Persson, gitarrist och kompositör, Soundtrack of Our Lives 1. favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg? 3. Vad lagar du helst själv? 1. Lamm och högrev från Kustkött i Bohuslän samt havskräftor.

2. Kometen, 2112 och Hello Monkey. 3. Gillar olika långkok, typ osso bucco och arabiskt lamm med saffran. Favoriten just nu är pulled pork som får gå i ugnen i 6 timmar. Som man sedan gör små wraps av och serverar med syltad rödlök, chipotle chili och andra godsaker. En annan favorit är risotto som man kan variera i det oändliga. Egna hamburgare där man malt den goda kusthögreven själv är ju en höjdare när det börjar bli dags att grilla.

11


Västsverige lockar matturister från när och fjärran. Det ligger i tiden att vara matmedveten och vi börjar intressera oss allt mer för var maten kommer från. Möt tre unga matprofiler, tillika ambassadörer för Smaka på Västsverige, som helst lagar mat så regionalt som möjligt.

”Less is more”. några få och enkla ingredienser är alltid bäst. anna Bengtsson, kock på Kosters trädgårdar njuter av att kunna plocka solmogna tomater direkt från egen odling.

Det finns idag ett växande intresse för maten. Mattidningar, kokböcker och tv-program om mat fullkomligt invaderar oss. Det går inte längre att värja sig från att maten har fått en allt större betydelse. Allt fler har också börjat upptäcka det här med matens ursprung. Och även om inte alla odlar själva så är man intresserad av var maten kommer ifrån. Det ligger i tiden att odla och upptäcka det regionala köket. För att få den där naturliga kopplingen mellan kocken och odlaren eller den som arbetar med lokalproducerat, utvecklades varumärket Smaka på Västsverige 2007. Maten blir då värt en omväg för sin alldeles unika smak från den plats där den växer och förädlas. Visst låter det bra? Anna Bengtsson, kock på Kosters Trädgårdar jobbar i en miljö som skulle få de flesta kockar att bli gröna av avundsjuka. För på Kosters Trädgårdar odlar man de godaste grönsaker, frukter och örter som en kock inte kan leva utan.

Hur är det att arbeta i en växande handelsbod?

– Man får en otrolig respekt för råvaran här. Jag ser allt jobb som ligger bakom och vill verkligen ta tillvara på allt och slänga så lite som möjligt. Jag följer också råvarorna i takt med hur de mognar. Som i år när allt är lite sent får man tänka om och ta något annat än det man först kanske tänkte. Vilka råvaror är dina favoriter?

– Örter! Jag kan inte laga mat utan örter. Basilika framför allt och mynta, koriander, timjan och oregano. Även ogräs kan man göra mycket bra med som kirskål. Tomater är en annan favorit. Vad lagar du helst?

– Det är svårt att svara på. Jag är så styrd av säsongen. Men tomater är gott och beroende på sort kan man göra allt möjligt. Som inlagda tomater i ättikslag eller koka en söt lag med vanilj och cocktailtomater. Servera till en varm mörk chokladbakelse. Att använda få enkla ingredienser är mitt bästa recept.

utanför knuten hos anna Bengtsson odlas de bästa av grönsaker, frukter och örter.

Vid sidan av norrqvarn glider kanalbåtarna fram.

12


Text: Maria Zihammou Foto: Lisa Nestorson och Karin Björk

I en annan ände av vårt område, närmare bestämt på Norrqvarn vid Göta Kanal, jobbar kocken Emelie Nielsen. Hon gillar att laga så ärlig mat som möjligt. Och det menar hon är väldigt lätt eftersom råvarorna är så otroligt bra och varierade där hon befinner sig. Då behöver man inte krångla till det. Vad kännetecknar din matlagning?

– Enkelhet och nyfikenhet. Jag vill lyfta fram råvarornas egna smaker genom att matcha dem med varandra och förstärka smaken på ett kreativt sätt. Och så gillar jag att återupptäcka gamla smaker från min farmors mat.

Några mil utanför Göteborg på väg mot Bohuslän ligger Villa Sjötorp. Den vackra sekelskiftesbyggnaden alldeles intill vattnet är en plats att längta till. Linnéa Wennerberg har jobbat som kock här i sex år och stortrivs. Vilka matgäster hittar hit?

– Par och familjer som gillar lugnet och uppskattar god mat. De flesta har bra koll på vad de äter och är noga med vad de stoppar i sig. Varifrån hittar du din matpassion?

– Det är nog hos producenterna. Jag letar först efter råvaror och utgår från det jag kan få tag på. Hur är ditt sätt att laga mat?

Vilka lokala råvaror jobbar du gärna med?

– Väldigt många. Men en favorit är mejeriprodukter från Hjordnära. De håller hög kvalité och jag gillar dem jättemycket. De har hanterat råvaran varsamt och det känns i smaken. Vad är utmaningen för att få flera att upptäcka regional mat?

– Producenterna behöver komma ut i butiken oftare för att möta sina kunder. Bjuda på smakprover och berätta om sin vara. Jag tror att det är lösningen eftersom det är så lätt att bara välja samma vara man alltid har tagit. Kunden behöver hjälp att förstå varför det lokalproducerade är en bättre produkt.

– Jag lagar ofta väldigt enkel mat. Rena råvaror utan massa krusiduller. Husmanskost är alltid bra och det har jag växt upp med. Hemma lagade mormor och farmor väldigt mycket god mat. Jag håller just nu på med att gå igenom mormors alla kokböcker. Men de flesta recepten har hon i huvudet. Finns det något mathantverk som du är extra nyfiken på?

– Hjortkött har det kommit mer av den senaste tiden och det är otroligt spännande. Hela djuret är fint att använda och de ädlare delarna serveras med fördel lättrökt. Rödbetor är gott till.

Carin Mannheimer, regissör och dramatiker 1. favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg? 3. Vad lagar du helst själv? 4. bästa matminnet? 1. Havskräftor tätt följt av makrill och gös. 2. Hemma i köket. Fullt i klass med en måltid hemma är att äta hos min bror i Skåne. Han kan laga mat.

3. Klart att det blir fisk på Västkusten. Lax i alla tänkbara former och så makrill och gös. Gösen är tyvärr lite svår att få tag på men när det lyckas då är det en himmelsk smakupplevelse. Gärna lite nypotatis till det. Men inte heller nypotatis av hög klass är det lättaste att få tag på.

Hur ser tillväxten inom din bransch ut i bygden?

– Jag tycker att det ökat. Känns som att det lokala och nära har smittat av sig. Jag hoppas och tror att det kommer att öka. Men det är viktigt att det finns en kvalitetssäkring. Där är Smaka på Västsverige en bra kvalitetsstämpel som berättar att varan eller krogen är bra. Så söker man efter lokalproducerat skall man leta efter den märkningen för att vara säker på att kvalitén är bra.

4 FRåGOR tiLL:

4. Jordgubbar är både smak- och matminne. ingen-

Drömlika Villa Sjötorp med utsikt mot havet.

aLLa SMaKa På VÄStSVERiGE-KROGaRna HittaR Du SaMLaDE På SiD 55.

ting kommer riktigt i närheten av det. Jag vill gärna tillägga att när jag handlat i Saluhallen och är vrålhungrig kan jag plocka en tryffel som vägkost hos Flickorna Kanold. Det är så nära barndomens chokladsmaker man kan komma.

13


OHäMMAde OStPASSIONISteR På Sivans osthandel mitt ute på Varaslätten är ost och bröd livsglädje. Här vet man hur god ost skall smaka. för annars kan det lika gärna "kvetta" som Sivan brukar säga. Vi besökte familjeföretaget som idag drivs vidare av dottern Sofia Johansson som förvandlat ostintresset till ett livstidsprojekt.

text: Maria Zihammou Foto: åsa Dahlgren

EFtER:

Långt ut på landsbygden i nya lokaler som tidigare varit Försvarets, har Sivans osthandel flyttat in.

14

SiVanS OSt intill vidsträcka åkerfält och på en smal slingrig liten grusväg når vi äntligen målet. Sivans osthandel med långlagrade hårdostar som specialité. i ett tidigare militärgarage med mycket av den råa miljön kvar men på ett läckert sätt där det nya möter det gamla. För det är precis så Sofia Johansson vill ha det. På sirliga plåtstolar ligger handvirkade sittdynor eller korvar som Sofia kallar dem. – Från början fanns här ingenting mer än en ganska trist och tom lokal. Men vi har velat behålla visionen som de flesta har om oss. Mamma är ju känd för att hon började med att lagra ost i garaget, säger Sofia.

Mamma är detsamma som Sivan. En välmeriterad och välkänd ostkännare med näsa för hur en riktigt bra ost skall smaka, och vilka ostar som lämpar sig för att lagras. För det är med den näsan som Sivan fört familjeföretaget vidare och även lärt upp Sofia i konsten att lagra ost. – Jag kommer från en lång rad färgstarka kvinnor som alla arbetat med ost. Det började med Sivans mammas farmor Kristina. Hon startade egen osttillverkning 1875, berättar Sofia. Historien hade kunnat sluta där men som tur är gick mejeriyrket vidare inom familjen. Och även Sofias mormor anna var duktig både på att tillverka, lagra och sälja ost. Hon var som alla kvinnor i den här släkten väldigt envis, berättar Sofia och brister samtidigt ut i skratt. anna sålde både ost, smör och ägg på torget i Lidköping.


– Det var inte många som sålde egen ost på den tiden, minns Sofia. Därför blev osten snabbt omtalad och anna började även köpa in de godaste ostarna för att lagra dem och sedan sälja dem vidare. En lysande företagsidé skulle det visa sig. Sofia berättar att ostarna bara fanns där och hennes uppväxt blev precis som Sivans kantad av hantverket att både lagra och sälja ost. En helt vanlig svensk Hushållsost kan med rätta förutsättningar lagras och smaka något helt annat än det smöriga och milda som först kännetecknar en ung hushållsost. – Så fort som jag hade lärt mig att räkna till 20 fick jag hjälpa till på torget med mamma. Sedan dess har osten varit en del av mitt liv, berättar Sivan. Ostarna som skall lagras i upp till flera år väljs otroligt noggrant ut. Det kräver bra inköpskanaler men också förfinade smaklökar. Sofia tar alltid med mamma Sivan när hon skall köpa in ost. – Vi testar, doftar och skär i osten. Om vi tror att den har potential så köper vi in stora partier. Det är viktigt att det är samma produktion för att vi skall kunna säkerställa att få samma fina smak på alla

ostar vi lagrar. Är inte osten från början bra går det aldrig att lagra den till något bättre, berättar Sofia. i dag är Sofia femte generation osthandlare och tycker det är väldigt kul att känna sina kunder och hon vet ofta precis vad de vill ha. Den där personliga kontakten är alltid extra rolig. – Min egen favoritost är långlagrad Svecia som jag älskar att äta med kniv och gaffel. Jag äter ofta ost efter maten. Getost är också väldigt gott och krämig blåmögelost. Om jag vill ha dessertkänsla väljer jag en mogen brie till kanelkäcke med björnbärsmarmelad. Var ost har sitt eget tillfälle, säger Sofia. Sofia hade egentigen inte tänkt sig att driva familjeföretaget vidare. Hon var mer nyfiken på att se sig om i världen. Och har hunnit med att fördjupa sig och prova på en rad olika arbeten som konditor, bagare och kallskänka både i Sverige och utomlands. – Jag gillar att baka och drev tidigare bageri i Grebbestad. Därför kändes det naturligt att kombinera osthandeln med eget bageri. Ost och bröd hör ju ihop. Jag jobbar så lokalt som möjligt med mjöl från trakten och det är alltid roligt att hitta på nya recept, säger Sofia.

FöRE:

”Ostarna som skall lagras i upp till flera år väljs otroligt noggrant ut. det kräver bra inköpskanaler men också förfinade smaklökar. Sofia tar alltid med mamma Sivan när hon skall köpa in ost.”

15


Ostfantaster söker sig hit för att fördjupa sig i olika ostar och höra historien hur Sivans osthandel en gång började.

Det doftar helt underbart från bageriet i anslutning till butiken. Och Sofia plockar fram nygräddade knäckestänger som bakats på naturliga ingredienser som kravodlat speltvete. – Det som är härligt med bageriet är att jag kan påverka och göra knäckebröden som jag vill. Jag har alltid haft så många visioner och älskar att prova nya smaker, berättar Sofia. när Sivan skulle sälja företaget sa Sofia först nej men ändrade sig sedan. – Mamma har alltid stöttat mig och nu var det min tur att ge tillbaka något till mamma. Hon har ju själv jobbat med eget företag i hela livet och det har varit en enorm trygghet när jag tog över. Och ju mer jag fördjupar mig i ostyrket ju roligare tycker jag att det är, säger Sofia. Strax skall en skara ostfantaster anlända för ostprovning och Sivan är självklart på plats. För att tillsammans med Sofia berätta sin familjehistoria om hur osthandeln en gång startade. Och bjuda på vällagrade och välsmakande ostar förstås. – Jag har alltid velat vara unik och lagrat ostar med mycket smak. Sofia har tillsammans med mig lärt sig allt om ost och idag är hon lika skicklig som jag, säger Sivan.

16

HaLLtORPS MEJERi

SiVan JOHanSSOn åLDER 74 år. YRKE Osthandlare. Driver Sivans osthandel tillsammans med döttrarna Sofia som arbetar med osten och Maria som har hand om den ekonomiska delen i familjeföretaget. BaKGRunD Sivans mamma anna var osthandlare och mejerska. Ett yrke som hon ärvt av sin farmor Kristina som först startade ostverksamheten 1875. Sivan är känd för att ha lagrat ost i sitt garage och har stått på torget i Vara och sålt ost i över 25 år. FaMiLJ Maken Mauritz och barnen Sofia och Maria. BOR i tråvad. JuSt nu Är fortfarande verksam i företaget med ostprovningar. SOFia JOHanSSOn åLDER 44 år. YRKE Osthandlare, bagare och konditor. BaKGRunD Har arbetat på många olika restauranger och hotell. Både i kallköket och som restaurangkonditor. FaMiLJ Sambon Hasse, dottern tuva och bonussonen Mårten. BOR i Skara. JuSt nu Driver sedan 6 år tillbaka Sivans osthandel i nyöppnade lokaler vid Oljeberget i Baljered. Där finns ostbutik, bageri, café och butik. tillsammans med mamma Sivan ordnar Sofia även ostprovningar. www.sivansost.se

Sugen på att prova opastöriserade getostar med en alldeles egen karaktär? På Halltorps Mejeri tillverkas ekologiska ostar med fylliga aromer. Svante och anna Kaijser delar rollen som lantbrukare och driver mejeriet där ostarna tillverkas. anna har alltid varit svag för franska ostar och det var när hon bodde i trakten runt Dijon som hon upptäckte deras goda getostar. när sedan möjligheten dök upp att köpa gården där Svantes farfar föddes, valde paret att flytta dit för att bruka jorden och starta eget mejeri. Den rika floran som varierar från gård till gård sätter egen smak på osten och med särskilt gott handlag skapas ostar med unik karaktär. Osten Farfars pärla har fått guldmedalj vid flera tillfällen på SM i mathantverk. anna Kaijser äter helst osten med enkla tillbehör som handgjort knäckebröd för att känna ostens egen smak. Och gärna som fransmännen – unga och utan ett spår av övermogenhet. För enligt anna är det då man kan urskilja den syrliga smörsmaken och den späda friska smaken av getmjölk. Hon menar också att i en ung ost bekänner man som producent färg direkt. Redan i den unga osten kan man avgöra om det är hög kvalité på hantverket. www.halltorpsmejeri.se

text: Maria Zihammou


GÄSENE mejeri Vill du smaka osten från Änglagård? Bland Västergötlands stengärdsgårdar och röda stugor ligger Gäsene Mejeri, en vital åttioåring som är starkt på hugget i kampen om svenska och utländska ostälskare. Mejeriet har även sin betydelse för bygdens bevarande som urgammalt kulturlandskap. Korna, som håller landskapet öppet, är mejeriets trygga mjölkleverantörer. Och traktens bönder som slår vallen och mjölkar korna är mejeriets stolta ägare. Resultatet blir ett bevarat landskap och en mängd goda ostar från Sveriges minsta mejeriförening. Det som i dag är kornas betesmarker var från början gässens. Därav namnet Gäsene. Idag dyker gässen upp som logotype för produktgruppen Gäsene Ost. På femtiotalet hade man drygt 900 mjölkleverantörer, som hade ca 2 kor var. Idag är motsvarande siffra 30 gårdar med 50–60 kor per gård. Alla ligger inom en 2 mils radie från mejeriet. I Gäsene Härad går stoltheten och kärleken till bygden hand i hand med en stark känsla för produktkvalitet. Här vet bönderna att bra mjölk krävs för att få fram riktigt goda ostar. Vad är det då för alldeles speciellt med ostarna från Gäsene Mejeri? Smaken förstås. Det rikt varierade ostsortimentet hos Gäsene Mejeri har den där

alldeles speciella smaken som kommer från friskt gräs, ängsblommor och örter. Lika viktig för smaken är mejeriets egen bakteriekultur. Gäsene älskar och vårdar sina vänliga bakterier utan vilka osttillverkningen inte skulle vara möjlig. Och framförallt skulle Gäseneosten inte smaka som den gör utan dem. Ostarna ska helst förmedla smakassociationer som får den riktige ostkännaren att se de bilder och känna dofterna som inspirerade Colin Nutley att spela in Änglagård just här. Bättre än så kan det nästan inte bli. Gäsene Mejeri är en hyllning till traktens bönder och deras kvalitetskänsla, säger Marcus Jansson.

Han är sedan fyra år VD för mejeriet och beskriver sig själv som en före detta bonddräng. Han betonar kraften i samarbetet och att vara ”på hugget”, inte bara när Exportrådet eller Lokalproducerat i Väst bjuder in till internationella gästpel som till exempel i London och Berlin. Visst, det kostar en slant konstaterar Marcus Jansson, men vi ser det som en investering i framtiden. Tack vare dessa två gästspel kan både londonbor och berlinare köpa våra ostar i butik i sina städer och kanske rentutav få en förnimmelse av det

andra ostar som DalsSpira utvecklat och fått flera priser för på SM i mathantverk. Getmjölken och getyoghurten har också fått sitt eget utrymme och levereras bland annat till lyxhotellet Nobis i Stockholm. Det var på ett möte med Kocklandslaget som DalsSpiras alternativa mejeriprodukter upptäcktes. Kocklandslaget hade länge efterfrågat nytt spännande mathantverk

som håller hög kvalité. Carina blev glatt överraskad när stjärnkocken och krögaren Stefano Catenacci hörde av sig och gjorde första beställningen. Hennes getmjölk och yoghurt var precis det han letade efter att servera på frukostbuffén. Getgrädde och fruktyoghurt står nu på tur att tas fram vid det lilla Dalsländska mejeriet i Rännelanda. www.dalsspira.se

svenska öppna landskapet medan Gäseneosten rullar på tungan, avslutar han. www.gasenemejeri.se

DALsSPIRA mejeri Det finns faktiskt mer att upptäcka i mjölkväg än man kan tro. På DalsSpira Mejeri vurmar man för getmjölk och getyoghurt. Sedan starten för 15 år sedan har Carina Johansson utvecklat ett eget koncept med mejeriprodukter på getmjölk i sortimentet. Carinas chèvre är mild och krämig, precis så som hon vill att den skall vara. Lagrade getostar, brie och camembert är

...OCH HÄR är några ställen där DU KAN KÖPA DE GODA OSTarna: Ostarna från regionen hittar du hos utvalda ostbutiker och i ostproducenternas egna gårdsbutiker. På Lokalproducerat i Västs hemsida kan du läsa mer. www.lokalproducerativast.se Gudagott, Göteborg, www.gudagott.eu Linnégatans ostaffär, Göteborg, www.linnegatansost.se Hugo Ericson ost i Saluhallen, Göteborg, www.hugoericsonost.se Din Deli, Ulricehamn, www.dindeli.com Ett Klev In, Strömstad, www.ettklevin.se Ostbutiken, Mölndal, www.ostbutiken.se Lilla Ostbutiken, Lerum

17


Sensorikerna tar tempen på svenska äpplen Sensorik, kan beskrivas som en brygga mellan naturvetenskap och beteendevetenskap och handlar om vad och hur vi kan uppleva med våra sinnen, syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Och det omfattar faktiskt det mesta.

näringsliv. Där har Lena nu senast bland annat varit engagerad i ett bokprojekt på temat Sensorik i marknadsföringen.

VaRFöR SEnSORiK OCH MaRKnaDSFöRinG?

text: inger Svensson

Lena Mossberg

18

Boken behandlar både sensorik och marknadsföring och lägger stor vikt vid vad konsumenters preferenser och acceptans betyder för en produkts överlevnad och framgång på marknaden. Det finns en intressant kommersiell twist i detta med att utbilda konsumenten i att lära känna sina sinnen och vilka smaker och dofter som de upplever. För syftet är ju till Sensorikerna forskar bland annat kring hur syvende och sist att lära sig mer om kundbeteenden för att grundsmakerna, dvs surt, salt, sött, beskt och kunna sälja mera och få nöjda kunder som tycker att varan umami* påverkar oss och undersöker vilka proeller upplevelsen är värd sitt pris. Sensorisk analys blir här cesser som startar i hjärnan och hela vår kropp ett viktigt basverktyg för produktutveckling, konkurrentnär dessa olika sinnesimpulser triggas. Sensoanalys, identifikation av nya målgrupper, effektivisering riken omfattar även kulturella idéer och uppfattav marknadsföring mot konsument etc. ningar och deras betydelse. Vetenskapen får en allt mer central roll i näringsSensorisk analys är enligt Sveriges Sensoriska livet, bland annat inom områdena produktutveckling Nätverks (SSN) definition: ”En vetenskaplig disciplin och marknadsföring. Sensoriska analyser används till som mäter, analyserar och tolkar reaktioner på egenexempel av kosmetikaindustrin för utveckling av tvålar, skaper hos livsmedel och andra material som de parfymer och hudvårdsprodukter. i parfymens Mekka, upplevs med våra sinnen syn, lukt, smak, känsel, och Grasse, har man ett stort sensoriskt laboratorium. hörsel”. www.S.S.N.nu Världsledande krogar som noma i Köpenhamn, med sin grundare René Redzeppi, har måltidslabb i anslutFRuKtER FRån KunSKaPEnS tRÄD ning till krogen där de skandinaviska smakerna forsJag samtalar med Lena Mossberg, professor i marknadskas fram. föring vid Handelshögskolan i Göteborg, och författare GOD SMaK? och medförfattare i en lång rad böcker som beskriver marknadsföringens roll för våra upplevelser. Lena har Sinnesintryck som smak handlar inte bara om att ägnat mycket av sitt forskningsarbete och författande smaka på vin och mat. när vi talar om god smak, åt måltidsturism och dess roll i regional utveckling och rör det sig ofta om kläder, möbler, konst och litrumslighetens betydelse för gästupplevelsen etc. teratur. Smaken är i de här fallen såväl socialt Lena är även mångårig medarbetare på Grythyttan, där som kulturellt betingad. Valen vi gör grundas inte Måltidens Hus i Norden har vuxit fram under de senaste sällan på våra värderingar och den miljö vi lever i. De kan relateras till identitet, klasstillhörighet decennierna som en kombination mellan universitet och *) umami betraktas idag som den femte grundsmaken. Exempel där smaken naturligt förstärks av umami är svamp, fisk, skaldjur och vissa grönsaker.


bramley. en livsstil. ett företag. ett äppelträd. Bramley är namnet på ett svenskt äppelodlingsföretag som drivs av Joacim Holgersson och hans engelskfödda hustru Fiona. Varför Bramley? Helt enkelt för att Fiona växte upp på en gård vid namn Bramley. nu har Bramley rotat 7 500 äppelträd, med 50 ekologiska äppelsorter och 700 päronträd som har sällskap av chili, körsbärsbiggaråer och jätteblåbär.

och traditioner. De signalerar tillhörighet till grupper, olika samhällskikt etc. Sinnena påverkar starkt våra val och blir därmed också en viktig del i marknadsföringen av varor och tjänster. ingen slump att modehus och klädkedjor lägger stor vikt vid valet av musik som ska spelas vid visningar och i butiker. Eller att glamorösa kändisar bär plaggen eller dofterna både på catwalks och i annonsering. Drömmar och VaD ÄR DEt SOM DRiVER ER? känslor är en viktig del av försäljningen. – Jag vill odla och arbeta ekologiskt och jag är ute efter perfekta smaker. Egentligen var jag på väg att Mat, DRYCK OCH SEnSORiK? köpa en ekologisk vingård i Frankrike innan vi valde Vinvärlden, ja dryckesvärlden i allmänhet, har redan ett att odla frukt på Kålland. Jag valde alltså att odla i väl utvecklat språk som man nyttjar för att beskriva till kalla nord där äpplena växer långsamt. Ju kyligare exempel olika sorters vin och whisky. trots detta är Sen- klimat, desto godare äpplen med en bra balans sorik tämligen okänt som begrepp för allmänheten. Men mellan sötma och syra. inom forskningsvärlden är sensorikkunskapen god. tar vi – Besattheten när det gäller att utveckla smakerna studenter som studerar livsmedelsteknik, konstvetenskap har säkert att göra med att jag under så många år eller måltidskunskap vet man sensorikens roll och bety- jobbat med vin. Ett relevant smakexempel är att vin delse. Samma sak gäller för kvalitets- och produktutveck- från gamla rankor på en viss växtplats alltid smakar lare inom livsmedelsindustrin. De vet vad det handlar om. väldigt karaktäristiskt. Begreppet terroir används inom områdena vin och sprit görs idag provningar och ibland för att beskriva detta. Det är samma med äppelbedömningar i små och stora grupper. Samma sak gäller träd. Äpplen som odlas på Billingen och Kinnekulle får numera för olivolja, choklad samt ost och vin i kombina- sin karaktär och smak av just den växtplatsen. Det där tion, där antalet provningar lockar allt fler intresserade. är spännande om man är road av förädling av smaker och produkter.

ÄPPLEn OCH MuSt? allt kokas till slut ner till hur kvalitet skapas. Terroir, ÄPPLEn BLiR Ju OCKSå DRYCK... som använts frekvent i vinsammanhang står för ge- – Visst är det så och intresset i Sverige för äppelmust, mensam jordmån, väderförhållanden etc. Den utveck- cider och calvados bara ökar. Storbritannien har den ling av en råvara som sker under ytan är avgörande största konsumtionen av cider per person och den engför det som vi slutligen får på våra bord och stoppar elska cidern skiljer sig markant i smak från till exempel i munnen. Ett relevant exempel blir terroirtanken för en den svenska. Den engelska cidern kommer framför allt butiksägare som säljer äpplen och ofta får frågan från fruktodlingar i de västra delarna och är rik på sträva om hur äpplet smakar, eller själv behöver veta var- tanniner och har en tydlig smak, säger Joacim. för ett rött äpple säljer bättre än ett grönt. Här kan mötet med en sensoriker och till exempel en frukt- VaR Kan Man Få taG På Dina PRODuKtER? handlare få stor betydelse. när vi talar om till exempel – iCa har en del av mina produkter. Jag är lite stolt över äppelmust har Systembolaget redan aktivt bidragit att jag dessutom sålt en del must i England, avslutar till beskrivningen av det flytande äpplet. Joacim. illustration: Fanny Spång

NORDIC TASTE AND FLAVOUR CENTRE – ETT NORDISKT SMAKCENTRUM SNART I GÖTEBORG Smak är en av de viktigaste egenskaperna för identifiering, differentiering och försäljningsframgång hos ett livsmedel. För att förstå smak och dess påverkan behövs samverkan mellan kompetensområden och med andra kunskapscentra i världen. Därför bildas nu ett nordiskt smakcentrum i Göteborg. En naturlig mötesplats för forskning, kunskap och säkerställandet av kompetens inom smakområdet.

3 FRåGOR tiLL:

Annelie Hulthén, Kommunalråd i Göteborg 1. favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg? 3. Vad lagar du helst själv? 1. Favoritråvara från Västkusten är skaldjur. Musslor inte minst. Sen har vi fantastiska ostron. Makrill är inte dumt det heller.

2. i Göteborg äter jag nog helst hemma. Det är roligt att köpa från Saluhallen eller någon annan plats och laga till något enkelt men gott. Sen finns det många trevliga ställen att äta ute på också. Var nyligen på Mr P vid Götaplatsen och det var jättegott. i Linné finns mängder av ställen och tapasbaren på Mariaplan är trevlig.

3.

när jag lagar mat blir det fisk, skaldjur eller vegetariskt. Mycket grönsaker och sallad och ibland soppor.

19


VÄStSVEnSK SuSHi bohusläns långa sillhistoria är en rysare på det klassiska temat om makten och härligheten. den handlar om de perioder då sillen fullkomligt invaderade västerhavet och startade rena guldruschen i bohuslän.

ttig. den är Sillen är billig, enkel och ny . Ingen vardagsmat och festtradition l. eller jul eller midsommar utan sil n delen. ”Janssons frestelse”, för de 20


Ägarna till Salt & Sill på Klädesholmen utvecklar både sill och snaps i sitt eget ”smaklabb”.

till detta svenska Klondyke strömmade människor och intäkter. De små fiskelägena erbjöd boende och arbetsplatser för tusentals lycksökare från när och fjärran. Framförallt var det sillfisket under 1700-talets andra hälft som kom att göra Bohuslän till ett centrum för rikets försörjning. i dokument från den här tiden har man funnit uppgifter om att 50 000 säsongsarbetare kom till Bohuslän. Sillen kom och sillen gick. idag vet vi att sill är rått, gott och nyttigt och kan varieras i det oändliga. Sill är både billig och enkel mat samtidigt som den är fest och tradition. ingen jul eller midsommar utan sill. Eller Janssons frestelse för den delen. Sillen avnjuts ofta som sillinläggning, som stekt sill med potatis och löksås – och ibland med snaps och öl.

KROGEn SaLt & SiLL VåRDaR OCH utVECKLaR SiLLtRaDitiOnEn traditionen att äta sill och nubbe är särskilt levande på Klädesholmen, belägen på tjörn i Bohuslän. Ägarna till krogen, hotellet och konferensanläggningen Salt &

Sill på Klädesholmen är inte bara miljöinnovativa och nyskapande när det gäller själva anläggningen, med bland annat ett internationellt uppmärksammat pontonhotell och en flytande bastubåt i sortimentet, de är framför allt moderna uttolkare av såväl sillens smaker och traditioner som dess framtida utveckling. i nära samarbete med Klädesholmen Seafood driver de en kontinuerlig utveckling av nya inläggningar och andra produkter med sillen som basråvara. Salt & Sill har dessutom sina gäster som testpanel. Personalen följer upp vilka nya sillsorter som går åt mest, helt enkelt. Den mest populära går varje år vidare till tävlingen ”årets sill” en tävling som hittills hållits i fem år på nationaldagen den 6 juni, naturligtvis. Efter finalen går vinnarsillen vidare i produktionen, som handlar om att göra den nya sillen till en attraktiv burkprodukt i dagligvaruhandeln. Krogen Salt & Sill blir därmed någon form av labbverksamhet för en integrerad produktutvecking.

MODERn SnaPStRaDitiOn ingen måltid utan dryck. Och ibland ska snapsen fram. norden är ett öl- och starkspritsbälte som bekant och av alla svenska starkvaror är skåneproducerade absolut Vodka den största. absolut säljs i 126 länder och är därmed det tredje största starkspritsvarumärket i världen, endast slagen av Bacardi och Smirnoff. Salt & Sill driver inte enbart produktutveckling av sill, man lägger nästan lika stor vikt vid att utveckla den ultimata snapsen till de olika sillarna. Kombinationerna är minst sagt fantasifulla. 2013 vann till exempel en sill med bacon och pepparot tävlingen om ”årets sill” och givetvis fick sillen en snapskompis med markant pepparrotssmak och en svag nyans av bacon. att dessa smaker kunde gifta ihop sig så ljuvligt hade väl ingen kunnat ana, men så är det och snapsen med pepparot ger ett sensationellt smaklyft. – Vi driver ett litet ”sill- och snapslabb” mitt i det hela, säger Sanna, som äger Salt & Sill tillsammans med sin man, Putte. Även om våra gäster är ganska

21


l ägarna till krogen Salt & Sil på Klädesholmen har nått världsberömmelse för sin ”Sillplanka”. traditionella i sina sill- och snapsval brukar de för det mesta vilja pröva nya smaker i kombination med årets snaps. Den här produktutvecklingen, i kombination med det årligen återkommande evenemanget ”årets sill”, är viktig för att bibehålla intresset för vårt koncept. Även om sillen borde vara en självklarhet i hela Bohuslän är Klädesholmen den starkaste bäraren av silltraditionen. Det är ett kulturansvar som vi förvaltar med glädje och stolthet. Det jag älskar mest med sill är att den är så okonstlad, nyttig och prisvärd. inte konstigt att vår Sillplanka med knäckebröd, ost, potatis samt snaps och öl som tillbehör för dem som så önskar, är det alla längtar till – oavsett årstid.

22

Sill eller strömming, på latin Clupea Harengus, är en art i familjen sillfiskar och är den vanligaste fiskarten på jorden. artnamnet harengus kommer från ordet arengus som betyder sandig. Den förekommer i stora stim på båda sidorna av atlanten, Västerhavet och i östersjön. Sillens vikt varierar mellan 40 och 200 gram och den kan uppnå en ålder av 25 år, men den normala åldern är 10 år. På senare år har mycket intresse knutits till sillens hälsobringande egenskaper. anledningen är inte minst det fokus som näringsfysiologer ägnat åt olika fetters sammansättning – där särskilt antioxidanten Omega 3 anses påverka oss människor positivt. Sill är också rik på kalcium, E-vitamin och D-vitamin. Liksom all fisk innehåller den små mängder kolhydrater, men desto mer protein. någon risk att man ska bli fet av sill finns inte. Sill är rik på fleromättade fettsyror som underlättar viktnedgång. Den feta fisken är utmärkt att äta när man håller diet.

text: inger Svensson Foto: Lisa nestorson


DEt FinnS En MatLanDEtaMBaSSaDöR i VaRJE LanDSKaP

Regeringen har en vision om att Sverige ska bli det nya matlandet i europa. det är en vision som handlar om god mat, upplevelser i världsklass och en levande landsbygd. Men den handlar också om sysselsättning och nya företag. Minst tio tusen nya jobb, en fördubbling av livsmedelsexporten och fler turistnätter på landsbygden är några av de mål som vi ska uppnå. till visionen finns en handlingsplan som är uppdelad på fem områden: • Offentlig mat • Primärproduktion • Förädlad mat • Matturism • Restaurang

Landsbygdsministern Eskil Erlandsson har hjälp av 26 ambassadörer, en i varje landskap. Matlandetambassadörerna är alla eldsjälar inom mat och måltid i sin region och de har en bredd när det gäller bakgrund, erfarenhet och sysselsättning. Ambassadörerna ska sprida visionen på regional nivå och även föra fram de regionala företrädarnas idéer till regeringen. Alla matambassadörer hittar du på www.regeringen.se

Läs mer på www.regeringen.se

om Sverige som det nya matlandet

anD? i KÄnt SOM Ett MatL HuR SKa SVERiGE BL tur, rden med en ren na Vi vill lyfta våra vä och h en naturlig livsstil innovationskraft oc ckar ko , aror, producenter visa att Sveriges råv t är ller hög klass. Måle och restauranger hå erige Sv lja vä a besökare sk bland annat att fler som resmål. Visit Sweden, Jord Regeringen har gett siness edelsverket och Bu bruksverket, Livsm uniarbeta med att kom Sweden i uppdrag att anför ka sätt både i och ut cera visionen på oli Sverige. respektive organisaDu kan läsa mer på tions webbplatser.

365 GODa nYHEtER Kommunikationsprojektet ser sociala medier som en viktig del i arbetet med att lyfta Sverige som matland. En gemensam kanal är matlandet.se. Här publicerar Jordbruksverket en god matnyhet varje dag. Där förmedlar vi en bild av vad som händer inom mat, dryck och måltid i Sverige.

VILKeN äR dIN bäStA MAtNYHet? Vi vill gärna få in tips som vi kan göra nyheter av. Mejla in ditt tips på 365@matlandet.se. Du kan läsa mer om detta på www.matlandet.se

Intervju med Jill Axelsson Pabst, Västsvensk Mersmak/Västsvenska Turistrådet.

VaD BEtYDER MatLanDEt-SatSninGEn REGiOnaLt? "För Västsverige handlar Matlandet satsningen om att öka tempot i den affärs – och produktutveckling som redan har påbörjats i vår region allt med tydligt miljöfokus. Tillsammans med andra regioner kan vi stärka maten som reseanledning och framhålla den geografiska identiteten. Satsningen ska bidra till en kvalitetshöjning av måltidsupplevelsen i Sverige totalt. Detta skapar även ökade möjligheter till profilerade måltidsprodukter för respektive region."

år ute och lade redan Västsverige var tidigt ska västsvenska måltiden 2000 fast att ”den l pe i sig”. Som exem bli en reseanledning släns aror nämndes Bohu på unika lokala råv absolut världsklass. skaldjur, som håller hela tta utvecklingsarbete Västsverige har i de ens välfyllda skafferi tiden talat om region . en og sk n, jorden och hyllor: Havet, insjö e en seriöst arbetand Ganska självklart i ”foodie region”.

VÄStSVEnSKa MataMBaSSaDöRER – MED StaRK anKnYtninG tiLL BåDE Mat OCH tuRiSM Per Karlsson, Bohuslän. Har ekoturistföretaget

Everts Sjöbod i Grebbestad. Erbjuder turister natur- och smakupplevelser såsom hummerfiske, ostronprovningar, krabbfiske och skärgårdsturer. www.evertssjobod.se Anders Kihlberg, Dalsland. En geolog som

sadlade om till entreprenör och flyttade hem till Dalsland. I dag driver Anders Kihlberg Baldersnäs Herrgård och Håveruds Hotel och Spa tillsammans med sin fru. Maten som serveras är certifierad i kvalitetssäkringsprogrammet Västsvensk Mersmak. www.baldersnas.eu Claes Wernerson, Västergötland. Driver Qvänum

Mat & Malt på Varaslätten, tillsammans med sin fru. En restaurang, ölbryggeri och destilleri. Arbetar även med det nystartade nationella kunskapscentrat för offentlig mat i Vara. www.qmm.se

23


nY LOKaLPRODuCERaD PORtER HOS tHöRnStRöMS KöK text: inger Svensson Foto: åsa Dahlgren

24

I matvärlden är det ursprung och handens verk som gäller för dagen. Vi söker oss bort från storindustrins massproduktion och vill tillbaka till förfädernas traditioner där vi hoppas att finna de äkta smakerna att addera till dagens menyer. I linje med detta har mossa och rötter tagit plats i köken på finkrogen. Back to basic. Den klassiska nordiska kryddan kummin, som kan härledas till vikingatiden, har fått sin renässans i en sprillans ny porter, specialframtagen för stjärnkrogen Thörnströms Kök i Göteborg, med namnet Komjan. Komjan, sa nämligen vikingen. Kummin säger vi. Frågan är vad de vilda vikingarna hade tyckt om dagens Komjan. Lite för elegant, lite för sofistikerad, kanske? Inte vet jag. Att brygden som prövades för första gången på pingstafton 2013 bidrog till den hänryckning som pingsten ska skapa enligt tradition, är däremot alldeles klart. Claes Wernersson, Qvänum Mat & Malt och Peter Halldén, sommelier på Thörnströms Kök, har tillsammans utvecklat en brygd som fick både intervjuare och fotograf att längta efter sommarbersåer med några glas porter och en bit riktigt god choklad. Portern gav oss båda ett intensivt sötsug. De kärva vikingarna får ursäkta. Sommarsolen sken när Peter sände ner sin känsliga näsa i glaset och doftade in den slutgiltiga portern för första gången. Claes såg lite smått nervös ut innan Peters ansikte sprack upp i ett stor leende som betydde ”godkänt”, ja, till och med VG.

Kan Komjan och andra lokalproducerade ölsorter konkurrera med vin till maten, frågar jag? – Vi erbjuder alltid dryckesalternativ i våra menyer och visst är det så att de flesta gäster väljer vin. Men vi har på kort tid ökat öldrickande till maten från 5 till 10 procent och det beror säkert på att vi ägnar stor möda åt att utveckla den drycken så att vi kan erbjuda våra gäster allt fler kombinationer av smakupplevelser här på Thörnströms, säger Peter. – Qvänum Mat & Malt är ett litet bryggeri med hög ambitionsnivå, säger Claes. Närheten till kunderna är vårt sätt att kvalitetsutveckla våra produkter. Det är deras näsor och gommar som vi vill tillfredsställa. Med den intensiva måltidsutveckling som vi ser, inte minst i Västsverige, är det lika spännande varje gång vi tar fram en ny produkt. – Everts Sjöbod, en krog i Bohuslän har till exempel varit med om att utveckla en riktigt stor porter specialanpassad för ostron. Den har blivit en jättesuccé och varje gång man ser hur smaken av ostron och en klunk Ambassadör gifter ihop sig i munnen på en gäst, så blir man riktigt lycklig.

"I matvärlden är det ursprung och handens verk som gäller för dagen."


Spänningen dallrar i luften när första buteljen provsmakas.

PORTERPERSPEKTIV Porterns historia inleddes i London 1772. På 1800talet tog den skotsk-svenske industrimannen David Carnegie hand om produktionen. Carnegie Porter har alltsedan dess varit den dominerande portern i Sverige. Och intresset för drycken bara ökar. Ett gott exempel är växande Dugges Ale- och Porterbryggeri i Landvetter som med hjälp av finaste malt och kryddor med rejäla humlegivor söker nya smaksensationer bland kranarna i baren.

gsfullt r njutnin e d li g h c i näsan o odkänd! mmen. G Känns bra runt i go

25


P

Champinjoner är ovanligt läckra typer På Östragärde gård i Sätila odlas något ganska vanligt men med ovanligt god smak. det handlar om champinjoner som har fått paret Jenny och tommy Söder att helt hänge sig drömmen om att odla de allra godaste champinjoner man kan tänka sig. Hatten av för östragärdes champinjoner. Jenny och tommy Söder skördar ofattbara 3 ton champinjoner i månaden.

Östragärde gårds champinjoner är en kvalitetsprodukt som handplockas av paret. Tommy berättar att man helst skall förvara champinjonerna i en öppen papperspåse i kylen. Det gör att de håller sig fina i minst en vecka. Just nu är det mycket jobb med att etablera sig med alla förädlade produkter och låta verksamheten växa ännu mer. Champinjonerna har redan uppmärksammats på flera krogar som t ex West Coast i Göteborg. Jenny och Tommy tror på sitt mathantverk och är positiva till framtiden. Champinjonerna säljs färska men – Champinjoner är en bra produkt som ligförädlas också till soya, salt och ger rätt i tiden eftersom den är enkel att tillaga krispiga chips. och väldigt användbar i köket, säger Tommy. 26

Text: Maria Zihammou Foto: Stefan Edetoft

å en gård i Sätila skördar paret ofattbara 3 ton champinjoner i månaden. Innan åt Tommy sällan champinjoner men annat är det nu. Och det är inte bara den färska varan som man tar fram på Östragärde gård. I en beredningslokal intill odlingsbäddarna har man på ett spännande sätt hittat fram till olika sätt att förädla champinjonerna. Soja, champinjonsalt, torkade champinjoner och även champinjonchips finns i sortimentet. Vem kunde tro att det gick att göra champinjonchips? De här smakar väldigt bra och har en fin krispighet. Jenny och Tommy fastnade för champinjoner för att de verkade spännande att odla. Det fanns inte heller många som odlade champinjoner i Sverige och det fick dem att förstå att det skulle bli en lättsåld produkt.


”DEt ÄR SKiLLnaD På SKit OCH PannKaKa”

WayCup tar ”Smaka på Västsverige” till klassiska Järntorget. WayCup på Järntorget 3 i Göteborg är det senaste i raden av kaféer i denna intensiva fikastad. So what? Ännu ett kafé? Skillnaden är ambitionen att jobba med lokala, kortresta råvaror och göra ”schyssta miljöval”. Vi gläds och håller tummarna.

Way Cup är inte bara ”schysst” som det anges i fönstren utan även sådär lagom "götebosskt", lite som en hel special med extra allt. Kaféinredningen sticker ut rejält med återvunna vinyler och trasmattor på väggarna. Gamla tunnor funkar för återvinning. Ambitionen och viljan är det verkligen inget fel på. Den där uppvakningsfrukosten som namnet antyder består av god gröt och annat gott och nyttigt och väcker vänligt men bestämt kroppen inför dagens utmaningar. Vad händer om den här kedjan får spridning i hela landet? En jättechans för svenska producenter? Det får framtiden utvisa, men tanken är god. Lokalproducerat i Väst representerades från början på Way Cup av Adelsåsens Kalkongård som alltså är kaféets leverantör av kalkonprodukter. Paul Svensson, stjärnkock med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Llock och F12 leder konceptutvecklingen av Way Cups menyer och svarar så här när vi frågar om varför Way Cup valde Adelsåsen: – Adelsåsen står för kvalitativ, omsorgsfull produktion i Way Cups närhet och det värdesätter vi

högt. Vi vill synliggöra för konsument hur mycket bra produkter Way Cup har i sin närhet och att det är skillnad på skit och pannkaka. Vi valde kalkonkött eftersom det är magert men ändå smakrikt med hjälp av lufttorkningsmetoden och passar väldigt bra in både i rätterna och i vår profil. Kul att kunna servera bra kalkon utan tillsatser.

OCH DEt KOMMER MERa... Paul Svensson och hans medarbetare vill visa att de menar allvar med ”schyssta” Way Cup och ”Smaka på Västsverige”. Fler lokalproducerade produkter ska fyllas på successivt och diskussioner med andra kockar i staden om samdistribution och andra praktikaliteter, är också på gång. i skrivande stund omfattar beställningslistan från Way Cup godbitar som Grebbestads tångknäcke, kalvdans, championchips och annat champinjonigt från östragärde gård, Fruktknäcke från Sivans Ost, ägg från torggummans, Olivia Ekos rapsolja, Dugges öl i olika varianter, nektar och saft från Resville Mathantverk och getyoghurt och andra getprodukter från DalsSpira Mejeri.

Lokal måltidspoesi som ska kunna avnjutas både vid Järntorget och Domkyrkan – mitt i Göteborg. Niklas Persson, en av ägarna på adelsåsens Kalkon och säljare för Smaka på Västsverige:

– under mina många år med adelsåsens Kalkon så har jag känt av en viss tröghet när det gäller att komma in i Göteborg. nu är jag i det närmaste euforisk över samarbetet med Way Cup i Göteborg. Västsveriges lokala producenter har fått en ny samarbetspartner med både vilja och ambition. Det här är en kafékedja som tänker till och vill. Way Cup är så långt från en standardkaffekedja man kan komma. Här finns en vilja att spegla det lokala, det udda och det unika. Paul och hans kollegor gillar äkta vara och Smaka på Västsverige ska inte göra dem besvikna.

text: inger Svensson Foto: Lisa nestorson illustration: Fanny Spång

27


Vi bestämde träff med några matintresserade människor från världens alla hörn, för att ta reda på vad de tycker om vår svenska lokalproducerade mat. Fredrik Andersson, kökschef på West Coast i Göteborg lagade torsk, syrade grönsaker och bjöd på en spännande dessert med havtorn.

28


VAD ÄR DET JAG ÄTER? VÄSTSVENSKA RÄTTER DRABBAR SAMMAN MED UTLÄNDSKA SMAKLÖKAR Text: Maria Zihammou Foto: Stefan Edetoft

P

å bordet framför oss har det dukats upp en rustik träskärbräda med utvalda charkuterier. Där finns tunna, tunna skivor av rökt kalkon från Adelsåsen med distinkt fin röksmak. Korvar och skinka från Tomasz Proczkowski på Hökensås Charkuteri. Han har specialiserat sig på närproducerade smaker som kallrökta skinkor och riktigt goda korvar och kan verkligen sin sak. Det kan även kocken och köksmästaren Fredrik Andersson som sedan snart ett år tillbaka jobbar på restaurang West Coast. Han har valt att arbeta nästan enbart med lokalproducerade råvaror och bjuder även på sin egen lufttorkade skinka. Den pryder charkbrickan tillsammans med lagrad ost och syrade grönsaker. Caroline Felix från Lyon är särskilt förtjust i charkuterier och tar ett smakprov. – Mmm, det var gott. Det är inte alltid lätt att hitta bra charkuterier i Sverige. Mycket smakar bara rökt och likadant. I Frankrike uppskattar vi både höga och låga smakspektran, säger Caroline. Sandhiya Goolaup från Mauritius har bott här i fyra år. Och tycker att de syrade grönsakerna är spännande. Osten är också en favorit som hon mumsar på till knäckebröd från Knäck & Bräck. – De här syrade grönsakerna är annorlunda från hur vi brukar göra i mitt hemland där vi smaksätter mer kryddigt. Men det här var friskt och gott, säger Sandhiya. Till den salta och syrliga förrätten har Fredrik valt en ren och frisk äpplemust. Ofiltrerad äppledricka från Bramleys på Kålland. Esteban 29


Det här var något helt nytt. Vad doftar det? Vad smakar det? Mysko. Ok, man kanske vänjer sig, säger Esteban från Mexico.

lar att laga mat med enkla

och

"Jag gil Aguayo Åkesson från Mexico blir nyfiken på om det är en dryck som Fredrik speciellt rekomnskt rena smaker. ett typiskt sve menderar till charkbrickan. smör och exempel är torsk med smält – Ja, det är gott och friskt och passar bra på lunchen d krämigt eftersom det är en alkoholfri dryck, säger Fredrik. riven pepparot. Serverad me r". Chris Giedratis är från Skottland och har bott här ägg som bakats på 63 grade i 20 år. Patén på griskött som har en fint krämig konFredrik andersson, sistens tilltalar hans smaklökar allra bäst. Caroline fyller köksmästare på West Coast i med att hon gillade kompositionen av charkbrickan där man kunde hitta olika nivåer och smaker. Där fanns både det lite starka och intensiva, tillsammans med salt och sött. Man kunde gå från en smak till en annan och hitta det man gillade. Fredrik berättar att han gillar att laga mat som är enkel med rena smaker och strax skall vi få prova just en sådan rätt på typiskt svenskt sätt. Torsk med smält smör och riven pepparrot. Till fisken serveras ett krämigt ägg som bakats på 63 grader. Torsken kommer från en fiskare i Fjällbacka som levererar väldigt bra råvaror till West Coast. – Det här var annorlunda. Har aldrig provat det Mmm. Det var gott. Olika förut. Färska ägg kan vara väldigt svårt att få tag på. smaknivåer och samtidigt mer Man skall ha en bra kontakt och köpa direkt från balanserade smaker än vad vi gården, säger Chris. brukar ha på våra charkuterier Torsken smakar bra men för Esteban som är van i Frankrike menar Caroline med helt andra smaker blir rätten väl neutral och allt för Felix, Lyon. smörig. Sandhiya älskar fisk och skaldjur. Det gör även Chris och båda är överrens om att de gillar färskheten Mat som är enkel med rena smaker är kocken i torsken. Intill fisken ligger en friterad krispig ansjovis Fredrik anderssons signum. som med sin salta och fylliga smak ger en god brytning. Caroline hade gärna velat ha några fler på tallriken för att det gav en bra kontrast mot det milda och krämiga. 30


Desserten på karamelliserad mjölkchoklad till knapriga gryn och havtornssorbet är alla väldigt förtjusta i. Det blir plötsligt väldigt tyst runt bordet. Ett bevis på att det smakar bra. – Jag gillar efterrätten jättemycket, säger Caroline. Chris pratar om hur mycket han tycker om skaldjur och räksmörgås. Sandhiya föredrar färska ostron och också Caroline menar att skaldjuren i Sverige smakar bra. Men allt smakar väldigt lika. Råa är svårt att få tag på och det tycker hon är synd. Alla är glada och nöjda och lunchen blev för smakpanelen en spännande matupplevelse. De inlagda picklade grönsakerna var annorlunda – Jag kommer att rekommendera den här restaumen smakade friskt och rangen till mina vänner och vill absolut komma tillbaka, säger Caroline. gott tyckte Sandhiya.

4 frågor till:

PROVSMAKNING

Tomas Tengby, Journalist och matprofil 1. Favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg? 3. Vad lagar du helst själv? 4. Bästa matminnet? 1. Färsk fisk, havskräftor, räkor och ostron. 2. Finitalienskt hos Pietro Fioriniello på La Cuicina Italiana. Trattoriaitalienskt hos Francesca och Tobbe på That´s Amore och svenskt lagat av Pelle Danielsson.

3. Italienskt, enkelt och alltid gott. 4. Barndomens minnen är alltid starkast. Nybakad rörelimpa hos mormor Anna Bull på Käringön. Hon hade haft Bulls pensionat och gjorde ett underbart bröd. Mamma gör det också. Jag har receptet men får inte riktigt till det. Det är med fänkål och pomerans och heter rörelimpa för att man ska röra i det när man gör det.

31


Carina Örarbäck och hennes man erland Karlsson bytte liv för tio år sedan. de lämnade Göteborg och blev bönder. tröttheten på vardagsrutinerna, lite grönavågenvibrationer och en stor kärlek och längtan till naturen var huvudorsakerna.

SMåSKaLiGa. LOKaLa. ÄKta. I Smaka på Västsveriges gårdsbutiker finner du äkta vara och skickligt mathantverk. du möter också människor som stolt visar upp och berättar om sina specialiteter och lokala delikatesser. Primörerna, den genuina maten, den lokala konsten och kulturen i Västsverige är värd en resa, året runt.

VÄ S T S V

ER E

R ÅVA

F

N RÅ

IG

RO R

text: inger Svensson

De köpte en liten gård i Vedum mitt i Västra Götaland. Gården ligger i ett gammalt jordbrukarlandskap där åkrarna blandat med beteshagar omgärdas av stengärdsgårdar. Här finns enbart småskaliga jordbruk. På gården finns katter, grisar, höns och kor. Äppelmos, ägg, sylt, marmelader och saft säljer man på torg och marknader. när vi talas vid skördas rabarber. Livet är saftigt och gott i Vedum. Här driver de med hjälp av en praktikant sitt familjeföretag Olivia ekologisk odling, på en gård som omfattar 15 hektar åker och bete. Smått berömda är odlingarna av hallon och havtorn som ingår i deras småskaliga produktion av sylt och saft som normalt säljs på marknader runtom i Västsverige. Och så säljer man mjällaste honung från egen biodling. Också småskaligt. – Mina sylter, safter och marmelader framhäver råvaran. Råvaran själv ska tala och det är viktigt för mig att smaken från bären inte blandas bort. Äkthet och renhet i smakupplevelsen är någonting jag tror på, säger Carina. Olivia ekologisk odlings mer ”storskaliga” produktion består av en kallpressad olja utan tillsatser, som pressas mekaniskt vid låg temperatur efter att ha skördats vid rätt tid. Så smakar den alltid som en riktigt god olja från Olivia eko ska smaka, dvs den smakar av jorden i Västergötland och håller en jämn och hög kvalitet med ren smak. Oljan säljs på olika restauranger, EkoStore, på Hemköp, Coop etc och tas fram i samarbete med Skattegården, en mjölkproducerande gård i Hangelösa. Rapsen odlas och pressas på gården där rapskakan sedan används som kraftfoder till de mjölkande korna. tala om recycling. www.oliviaeko.se

Foto: Bertil Lindgren

den jungfruliga oljan i Vedum

Kardoner, kål och svarta tomater på Lassegården 1700-talsgården Lassegårdens trädgårdar är ett unikum som besöksmål. När trädgårdsmästaren Cecilia blomkvist köpte gården 2004 var den totalt igenvuxen. nu är gården minutiöst renoverad med hantverksmässiga och ekologiska metoder. Företaget är kravmärkt och verksamheten ingår i ett naturligt kretslopp med får, grisar och höns som lever i bästa välmåga bland grönsaksodlingar och fruktängar. Till detta kan läggas två bågväxthus där det bland annat odlas svarta tomater och två lite mindre växthus för uppdragning av plantor. Två av växthusen värms upp med en vedkamin. Fåren, grisarna och hönsen, dvs alla djuren på gården, ingår i kretsloppet. Hagmarker har varsamt tagits fram och är åter i bruk. 1700-talet och 2000-talet förenas under Cecilias varsamma händer till ett unikt besöksmål och inköpsställe för riktigt goda varor. Lassegården är levande kulturhistoria. Odlarmödorna uppskattas och har belönats med långa rader av medaljer. nu senast 2012 då Lassegårdens trädgårdar blev årets lokala livsmedelsproducent i Skaraborg. Gårdsbutiken och besöksträdgården har dessutom utökats med både mathantverkscafé och ateljéer för konstnärligt skapande. Gården är KRaVgodkänd och grönsakerna säljs i gårdsbutiken och till resturanger i närområdet. Karleby och Lassegårdens trädgårdar ingår i unescos utsedda Biosfärsområde Vänernskärgården tillsammans med Kinnekulle.

R

D TR UCE FÖ R A DE O C H A GÖ TA L A N D

Foto: Tore Hagman

ÄD

O PR ÄS IV

LA

DE

www.lassegardenstradgardar.se


Vad sägs om en chokladdoppad knäckebrödsälg? År 2008 startade Knäck & bräck sin verksamhet. 2009, då Knäck & bräck alltså bara varit verksamma i ett år valdes företaget till Årets Rookie av företagarna i falköping med följande motivering: ” Knäck & Bräck har med mod, framtidstro och beslutsamhet byggt upp sin verksamhet och på kort tid nått stor framgång. Man producerar och säljer knäckebröd och skorpor bakade av ekologiska och närproducerade gammaldags mjölsorter. Ständig utveckling och fantastisk kreativitet gör det spännande att följa detta företag framöver ”.

Foto: Stefan Edetoft

Idag kan Knäck & Bräck räkna in en rad erkännanden och hedersbetygelser för sina kvalitetsprodukter, vilket naturligtvis är underbart. Men den stora belöningen får de dagligen via nöjda kunder (ofta barn) och i en kreativ produktutveckling som starkt bidrar till framgången. Knäck & Bräcks produkter säljs på en hel rad ställen i landet men den skönaste känslan får man kanske ändå då man besöker Knäck & Bräcks eget bageri och gårdsbutik i en före detta kohage i Östra Tunhem. 400 generösa kvm fyllda med knäcke, skorpor och säsongserbjudanden som bubblar av välsmak och fantasi. – Det går bra för Knäck & Bräck och bageriet tar sig sakta men säkert in på nya marknader – och når nya målgrupper. Det skulle naturligtvis inte vara möjligt om vi inte bedrev ständig kvalitets- och produktutveckling. En chokladdoppad knäckebrödsälg kan verka lite ”wild and crazy” men känslan i magen när en liten tjej eller kille bönar och ber de vuxna om att köpa mer knäckebröd för att det är så gott, kan inte beskrivas, säger Annalena Brage, en av ägarna till Knäck & Bräck. www.knackobrack.se

björnhyltans trädgård – platsen på jorden ”det är vackert även gråa dagar när höstfärgerna smyger sig på. Otroligt milda vindar, 12 grader idag, så växthuset får stå öppet hela tiden för att det inte ska bli för fuktigt och mögla för mycket. det hänger faktiskt en del tomater kvar, men de blir inte så goda nu när inte solen mognar dem och dahliorna fortsätter att blomma...” inledningen är en av Peder Wendefors många texter på Facebook. Med sitt poetiska anslag fångar de en ögonblicksbild av hans och hustrun Lottas liv och arbete på den plats på jorden där de odlar, sår och skördar. Du känner vinden, doftar dofterna. Så sprids betraktelserna från lilla Björnhyltans trädgård på världens mest använda sociala nättjänst, Facebook, som kompletterar deras prunkande webbsida www.bjornhyltans.se. Det lilla tar plats mitt i allt det stora. Lotta berättar: – Björnhyltans trädgård utgör en del av min familjegård. Den har på något sätt blivit den enda platsen på jorden för Peder, mig och våra barn. Rötterna finns här. Vi har båda bondebakgrund och ekologi och odling har alltid varit en hjärtefråga för oss. Men går vi drygt tio år tillbaka i tiden så funderade framför allt jag själv på att bryta det där tankemönstret för att istället läsa vidare och kanske arbeta med frågor som rör ledarskap och organisation. Efter något år borta från jorden blev allt glasklart. ingen av oss ville vara någon annanstans än på gården. inget kunde vara mer fascinerande än jorden och odlandet. Så började utvecklingen av det som idag är Björnhyltans trädgård med trädgård, växthus, örtagård, gårdsbutik, kulturstig och en växande upplevelsedel som välkomnar både företag och privatpersoner. – Vi kunde valt en enklare plats att driva verksamhet på. Gården ligger verkligen off, skrattar Lotta. Vägarna hit är sådär. Det är långt till närmaste tätort och dess-

utom drar området till sig regn, fukt och frost. Men Peder och jag ser det som en utmaning i sig. Vi triggas av det svåra. Finns det ett problem, ja då finns det också en lösning. Peder är den vetenskapligt lagde. Han är motorn i den här otroliga experimentverkstaden där vi kämpar för att åstadkomma bra råvaror på rätt sätt och inte backar en sekund för nya utmaningar som kan ta oss närmare det perfekta resultatet. Jag hänger på Peders experimentlusta och försöker förstå. Jag stöttar när experimenten inte ger önskat resultat, jublar när det funkar och vi lär oss tillsammans att det faktiskt är vägen och inte målet som är den stora utmaningen. Det är väl detta som man i näringslivet kallar produktutveckling och förädling. – Den här svåra vägen mot högsta kvalitet, detta Sisyfosarbete som aldrig aldrig tar slut, har lett oss in på ett sidospår i vår verksamhet som tenderar till att bli nästan som en huvudfåra. Det vi lärt oss under tio års verksamhet, vår odlarmöda, har visat sig vara intressant att ta del av både för privatpersoner och grupper som själva ska odla. Kunskapen vi vill tillföra omfattar inte bara jorden vi odlar, utan livet i stort. Björnhyltans trädgård kan bli ett andrum och motivationscentrum med orden på jorden. www.bjornhyltans.se "Vägen går längs dammen och så öppnar sig skogen och Björnhyltan blir synligt. Vackra stengärdsgårdar omgärdar åkrar och ängar där grönsakerna odlas och fåren betar. Det sägs att ett av torpen på gårdens ägor en gång i tiden hade Ambjörnarps vackraste trädgård…”

tiPS På GåRDSButiKER: Stora Mellby Eko-Lanthandel ligger på Retrovägen (väg 190) som går mellan nossebro och Göteborg. Här kan man uppleva landsbygden som den tedde sig för femtio år sedan och samtidigt inhandla ekologiska och lokala varor. www.facebook.com/StoraMellbyEkoLanthandel Kosters Trädgårdar. Handla nyskördade grönsaker, hemlagade sylter, goda oljor, ägg eller nybakt bröd i gårdsbutiken. Ät en lunch lagad på råvaror från trädgården eller njut av en kopp kaffe i växthuset. www.kosterstradgardar.se Skenstaboa, utanför Dalsjöfors, är en mysig gårdsbutik där du hittar ett stort utbud av närproducerad mat. under säsong erbjuder de även självplock av jordgubbar. www.skenstaboa.se

33


SaLta S M a K Min n En FRรฅn SMรถGEn

34


text: Maria Zihammou Recept: Marcus Samuelsson Kollage: Fanny Spång och Sara Lindström

Smögen är en plats på Västkusten som inte behöver någon längre presentation. Välbesökt turistort med lika välkänd brygga. Men för kocken Marcus Samuelsson även en plats som väcker liv i salta smakminnen. Marcus Samuelsson pratar i färger och dofter. Beskriver nyanserna på en levande krabba som kan gå från mörkgrönt med svart inslag till intensivt blått. Och minns samtidigt när han som barn lekte vid bryggan i Smögen. – Västkusten är väldigt speciell och har en helt egen arom och doft som du inte hittar någon annanstans, säger Marcus. Marcus är kocken som har lyckats oerhört bra. Jobbat målmedvetet och skapat sig ett namn i New York som välkänd kockprofil med hög stjärnstatus. Matlagning på Vita huset för president Barack Obama och flera krogar i bagaget som hyllade restaurangen Red Rooster i Harlem. Han säger att Västkusten är för honom detsamma som makrill med potatis. Självklara tillbehören är citron och finklippt gräslök. Havet är mer grönt än blått och det doftar väldigt speciellt. En unik salt doft som tilltalar honom alldeles särskilt. Det var länge sedan han bytte Västkusten i Göteborg mot New York. Men banden finns ändå kvar någonstans och då särskilt till Smögen. För det var där Marcus far växte upp i en fiskarfamilj och Marcus tillbringade sina barndomssomrar. – Pappa var otrolig på att ro. Tänk dig att ro till

skolan från Smögen till Kungshamn varje dag oavsett väder, berättar Marcus. Varje sommarlov inleddes med att Marcus familj tog bilen till Smögen. – Det kunde ta två timmar att åka upp den gamla vägen. Men det är lagom för att hinna ta till sig miljöombytet från staden till landet. Det behöver man både som barn och vuxen, berättar Marcus. På våren brukade Marcus och pappa Lennart göra den där första resan till Smögen alldeles själva. Han berättar att när han var 12 år fick han för första gången åka upp med pappan till Smögen. Bara de två, tillsammans för att göra i ordning båtarna. I Marcus senaste bok, självbiografin ”Oui chef ” finns ett helt kapitel som berättar om den där första resan. Där kan man läsa om karaktären Torsten. En släkting till familjen som ofta tog med Marcus till sitt rökeri. – Torsten hade ett litet skjul intill huset där han rökte fisk. Oftast makrill och ibland ål, minns Marcus. Den ännu varma och nyrökta makrillen hamnade gärna på mackan tillsammans med kokt sammetslent ägg, kaviar, majonnäs och finklippt gräslök. Smaker som etsat sig fast hos Marcus. – Kaviar är en smak som följt mig genom livet, säger Marcus. 35


Från sommarstugan kunde han se kaviarfabriken och i hans kylskåp i Harlem kan man vara säker på att alltid hitta en tub kaviar. För att uppleva Smögen på bästa sätt tipsar Marcus om ön Hållö strax utanför Smögen. Ta en tur dit är en fin upplevelse eller att gå upp riktigt tidigt för att vara med om när fiskarna kommer in med färsk fisk till fiskeauktionen. – Fisket är ett ämbete som är väldigt spirituellt. Man behöver både tro och tur och det är inte alltid bara upp till dig, säger Marcus. Ett hårt yrke men med god sammanhållning. På eftermiddagarna efter arbete och vila brukade gubbarna samlas på ljugarbänken, berättar Marcus. Klä upp sig i keps, hängslen och snygga kläder. – Vilken skön stil de där gubbarna hade. Jag kunde inte riktigt fatta hur de kunde se så coola ut, säger Marcus.

SALTA SMAKMINNEN FRÅN SMÖGEN

Men om de hade fått dåligt med fisk var det inget man pratade högt om. Bara tanken att ha fått mindre fisk än en stockholmare eller göteborgare. Nej, det höll man tyst om, minns Marcus. Han återkommer till att det bästa med Smögen är dofterna och havet och att man inte behöver speciellt mycket där. Marcus älskar att resa dit till sin enkelt inredda stuga. Gå på klipporna och njuta av alla vackra färger. Äta varma räkor direkt från båten och havskräftor om man kan få tag på det. – Ta en tur ut på havet för att fiska är också en rituell grej för mig som jag uppskattar när jag är i Smögen, säger Marcus.

Namn: Marcus Samuelsson Gör: Driver flera restauranger i USA och Sverige.

Formgett porslin, lagat mat för President Barack Obama m.m. Hans multinationella bolag har över 700 anställda. Ålder: 41 år Familj: Hustrun Maya Haile Bor: I Harlem, New York Vad är typisk västkustmat? Det finns en speciell sälta där från sill och rökt makrill. Färska havskräftor är också en fin matupplevelse.

tORStEnS SMöGEnMaCKa MED RöKt MaKRiLL Marcus släkting Torsten var en hejare på att röka fisk. Den här raffinerande enkla mackan är allra godast med varm nyrökt makrill. Torsten lär ha sagt när han med halvslutna ögon njöt av smörgåsen, citat ur boken ”Oui Chef ” av Marcus Samuelsson ”– Så här skall man ha det”…

36

4 personer 4 ägg 4 skivor grovt rågbröd eller annat gott bröd 4 msk majonnäs kaviar 2 msk finklippt gräslök 2-3 nyrökta makrillfiléer svartpeppar 1 vitlöksklyfta, finhackad Koka äggen mjuka med krämig gula i ca 5 minuter, beroende på äggens storlek. Låt äggen kallna något och skiva dem. Lägg ut bröden på ett fat och bred ut majonnäs jämnt fördelat över brödskivorna. Fortsätt med äggskivor och kaviar. Strö ut finklippt gräslök. Rensa makrillen och fortsätt med att lägga ut makrill jämnt fördelat över bröden. Dra några drag på pepparkvarnen och toppa med finhackad vitlök. Servera genast.


TrendspanVallmobackens smör visar vägen

Foto: Stefan Edetoft

det handkärnade smöret från Vallmobacken har nått gastronomiska höjder på stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn. Vallmobackens smör har rönt stora framgångar för sitt smör som inte alls smakar som vanligt smör. Det är syrligt, gyllengult och så gott att stjärnkrogar som noma i Köpenhamn älskar det. Förutom topprestauranger i Sverige och utomlands kan man även hitta smöret på Selfridges i London. De är enda återförsäljarna förutom några privata klubbar i Mayfair. Smöret har den senaste tiden rönt stor internationell uppmärksamhet i media både i England, tyskland och Frankrike. Vallmobackens smör är helt klart ett smör att nyfiket hålla ögonen på.

äta tång?

grön ligger den där intill strandkanten och Vad doftar mer hav än just tång? frisk och i sinnet. ger sköna doftminnen som sätter sig kvar

t tillverkat knäckebröd. Ett den goda idén att använda tång i ett lokal i Grebbestad har man dessutom kommit på knäckebrödet tillsammans på, som smakar Västkusten. Bäst gör sig kul och nyttigt sätt att skapa knäckebröd krämig färskost smaksatt fisk och skaldjur. Gärna i kombination med med trevliga läckerheter från havet som torkas och sedan mals till ett görs bland annat på fingertång som först med pepparrot. Grebbestads tångknäcke hittar man i välsorterade både mineraler och vitaminer. Knäckebrödet mjöl. Det ger ett knäckebröd som är rikt på restauranger som West Coast i Göteborg. matbutiker och serveras även på utvalda text: Maria Zihammou www.tangknacke.se

37


h stjärnorna glittrar "När månen lyser oc landa för stilla ska våra gäster helst en. " småsnack i pianobar

FJÄLLBACKASKÄRGÅRDENS BÄSTA BRYGGA Susanne Maxvall är som framgår av namnet – kvinna, och dessutom en riktig ringräv i krogbranschen. en inte alltför vanlig kombination. Sedan 1997 äger och driver hon – tillsammans med sin man Peter Holmstedt – smått klassiska bryggan i fjällbacka, ett ombyggt magasin med magisk utsikt över hav och land, vyer som lockar och fascinerar alla tider på året.

H

ade Bryggans plankor kunnat berätta historier hade de säkert tjatat oss matta om hollywoodstjärnan och Oscarsvinnaren Ingrid Bergman, en av Sveriges riktigt stora skådespelerskor. Maken Lars Schmidts ö Dannholmen var ofta hennes sommaradress och Fjällbacka hennes älskade skärgård där fru Bergman blev ett ganska vardagligt inslag på torget och havet. Idag svarar Camilla Läckbergs krimturism för spänningen bland klippor och skär. Mördande attraktion som lockar internationella besökare.

KÄnSLan aV BRYGGan OCH FJÄLLBaCKa text: inger Svensson

38

Säsong hela året och en komplett upplevelse, från det mysiga fikaupplägget till à la carte och

det låga snacket i pianobaren när månen och stjärnorna lyser på natthimlen. Så vill Susanne Maxvall helst se gästupplevelsen på Bryggan. – Klart att vi blir lyriska på Bryggan när vi får beröm för vår goda mat och service, säger Susanne. Men fanns det en ranking för stämning, så skulle jag vilja ha högsta betyg där. Att bara komma till Bryggan ska kännas så otroligt bra, helt enkelt. Och även om begreppet totalupplevelse är helt uttjatat så är det ändå det bästa sättet att förklara det jag så gärna vill att Bryggan ska vara. – För mig handlar det om att få gästen att komma i rätt stämning, kanske börja med ett glas vin eller en öl, börja känna suget efter något gott att äta, fundera över om det ska


bli kafé eller bistro eller ”fine dining” och så småningom landa i pianobaren när månen lyser och stjärnorna glittrar i ett alldeles svart och blänkande hav.

nY SÄSOnG, nY BESÄttninG På BRYGGan Visionens helårsupplägg utesluter naturligtvis inte att livet på Bryggan idag ändå handlar om högsäsong och lågsäsong, om stora och mindre volymer, och om att mönstra på en ny besättning varje gång det är dags att dra på för fullt inför sommaren. Att det inte är lätt att trimma in en samling individualister och få dem att rakt av köpa det som Bryggan ska stå för enligt ägarna, kan man lätt förstå. – Varje säsong är ny och den ska helst överträffa den förra. I vårt fall handlar det om att vi har helt ny personal varje år, vilket bland mycket annat kräver både att man har en tydlig vision om stället och företagsfilosofin som talar till hjärtat och kan skapa just det engagemang som måste till för att vi ska lyckas med vår målsättning, säger Susanne. Även om det krävs ganska hård styrning så måste man samtidigt ge varje individ utrymme för egna initiativ, det är jätteviktigt konstaterar hon.

FELiX, OLiVER OCH FORtSÄttninGEn… Alla föräldrar vet att det aldrig går att tjata på sina ungar om att ”du ska välja den eller den utbildningen, eller det jobbet”. Vad Susanne och Peter har gjort i det här fallet är att låta sina två söner vara med när de jobbar och därmed har dom lyckats förmedla en hel del kunnande och – viktigast av allt – ren och skär arbetsglädje. Detta har fått effekt. I Bryggans bar jobbar idag äldstingen Felix, 26 år, medan brorsan Oliver, 20 år, testar sina talanger inför en framtida karriär inom evenemang.

3 FRåGOR tiLL:

BRYGGanS FRaMtiD VERKaR VaRa i GODa HÄnDER – Visst känns det gott att veta att Bryggan kan gå i arv i generationer, skrattar Susanne. Men det ska dröja länge innan Peter och jag lägger av, fortsätter hon. Fjällbacka är en fantastisk destination för turism och ett samhälle som förenar allt det bästa hos naturen och kulturen vid havet. Att matcha detta med bra mat, bra boende och aktiviteter är vår stora utmaning. Bryggan är starkt personligt och som ett andra hem för oss. Vad är det man säger? ”Bara himlen sätter gränser”. Just så är det.

MINNS INGRID BERGMAN

Adam Wladis, PR-konsult 1. favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg? 3. Vad lagar du helst själv? 1. Musslor är en personlig favorit och en av Västsveriges mest underskattade råvaror. tyvärr tillagar jag alltför sällan musslor själv och vad värre är, det är alltför få ställen i fisk- och skaldjursstaden Göteborg som serverar detta magnifika skaldjur på ett kreativt, enkelt och gott sätt. Hoppas att det blir ändring på den saken.

2. Peacock är i en klass för sig med sin ovanligt lyckade korsning av asiatiskt och europeiskt. Yaki-Da när det gäller generell trivsel och atmosfär. Min kvarterskrog Krakow är annars en av stadens mest prisvärda krogar.

3. Jag har som så många andra på senare tid snöat in på långkok i olika former. För att det paradoxalt nog är perfekt matlagning för den stressade typen och för att den ger mer tid. Roligast med matlagning är smaksättning samt roliga tillbehör som man preparerar. Sedan är det alltid roligt att göra köttfärssås åt min son som är min mest nöjda matgäst.

39


Sugen på några fria dagar?

bOKA eN MAtReSA I SALt & SÖtt Västsverige som resmål är bland mycket annat en rik meny av hav, sjöar, kanaler och kustsamhällen. Sveriges västligaste kust kombinerar mäktiga natur-, kultur- och konstupplevelser med aktiviteter som paddling, segling och fiske i stora vatten och blanka insjöar. en rik meny att välja från. Magasinet Skafferi har valt ut två riktiga pärlor i mängden av upplevelser; en ö som förenar gammal bondekultur, fiske och badparadis för sommargäster. Ön heter Styrsö. Det andra stoppet ligger vid den kanal som inte minst internationellt benämns som Sveriges Blå Band, dvs Göta Kanal. För de flesta en magisk tidsmaskin med de vita båtarna som färdas i sakta mak. Enligt många det perfekta sättet att färdas på när du behöver trycka in livets pausknapp en stund.

STYRSÖ SKÄRET OCH NORRQVARN

mängder. Krogarna på respektive ställen är certifierade och diplomerade i Västsvensk Mersmak som sedan sekelskiftet 2000 jobbar med måltidsutveckling i Västsverige. I omgivningarna finns vägar som leder till odlare, gårdsbutiker och fiskare som samarbetar i Lokalproducerat i Väst. Det doftar och smakar i varje vrå.

VÄRDSKAP I SALT & SÖTT Ola och Ylva, värdpar på Styrsö skäret:

Vi har också valt ut två sköna hotell/pensionat och krogar som står för det mesta av den livskvalitet som

– Styrsö i sig är en fantastisk ö för rekreation, naturoch kulturupplevelser. Nära till storstaden Göteborg och ändå så befriad från stress och krav. Lyckligtvis

vi gärna vill att våra resenärer ska uppleva i stora

ligger vår ö mitt i Västerhavet med färsk fisk och ut-

40

sökta skaldjur bokstavligen runt knuten. Vi är goda vänner med Norrqvarns värdpar och delar varandras syn på vad en riktigt bra måltidsupplevelse ska stå för.

Malin och Magnus, värdpar på Norrqvarn: – Göta Kanal är ju ”fina gatan”, en färdväg som lockar resenärer från hela världen, vilka ofta är nyfikna på det svenska köket. På Norrqvarn tror vi på vällagad och ärlig mat. Våra menyer ska ge gästerna en ren smak- och kvalitetsupplevelse som sänder en kulinarisk hälsning från alla odlare, fiskare och duktiga mathantverkare vi samarbetar med. Ett vykort med sköna matminnen från havet och skogen, helt enkelt.


text: inger Svensson illustration: Fanny Spång Foto: annika Broman

En MatRESa På SMå VÄGaR OCH MED öPPEt SinnE Adelsåsens Kalkongård

Sivans Osthandel

NORRQVARN

Bjertorp Slott

Österhagen Glass

Halltorps Mejeri

Almnäs Bruk

Karleby Handelsträdgård

Knäck & Bräck Falbygdens Ost

Gäsene Mejeri

DEN VÄSTSVENSKA MATRESAN FRÅN HAV TILL KANAL I förpackningen; Två lediga dagar med god mat, karga klippor och lummig grönska med vatten som gemensam nämnare.

STYRSÖ SKÄRET

VILL DU SMAKA MERA? På www.smakapavast.se hittar du fler producenter, gårdsbutiker och några av Västsveriges skönaste krogar.

dAG 1 Pensionat Styrsö Skäret Drink och fyrarättersmiddag En övernattning i dubbelrum Frukostbuffé

dAG 2 Norrqvarn Hotell & Konferens Välkomstdrink och trerättersmiddag En övernattning i dubbelrum Frukostbuffé

Paketet är bokningsbart åt båda håll och under vissa perioder. Boka på www.pensionatskaret.se eller www.norrqvarn.se Pris 2 969 SEK per person. Vid bokningen får du en karta och kontaktuppgifter till lokala producenter längs vägen.

41


2 1

7

3

6

11

16

17

12

18

Producerat i Västsverige 1: Mangosorbet, Österhagen glass 2: Honung smaksatt med kardemumma, kakao och kanel, Nasseröds bigårdar 3: Törstsläckaren (2,8%), Dugges Ale & Porterbryggeri 4: Kallpressad rapsolja, Olivia ekologisk odling 5: Getmjölk, DalsSpiras mejeri 6: Tångknäcke smaksatt med sesam, Grebbestad Tångknäcke 7: Getosten Herta, Halltorps mejeri 8: Rökta champinjoner, Östragärde gård 9: Ärtskott, Thunbergs Trädgård 10: Kallrökt lufttorkad kalkon, Adelsåsens kalkon 11: Eko ägg, Torggummans ägg

42


5

4 8

9

10

14

15 13

19

20

12: Mormors Havrekex, Sivans ost 13: Älgkex smaksatta med lingon, Knäck & Bräck 14: Varmrökt lammkorv smaksatt med ramslök, Kullans Lycka 15: Minimunk, Gäsene Mejeri 16: Äppelsenap, Resville Mathantverk 17: Champinjonsoja, Hulatorps champinjoner 18: Kôlepetters kôrv, Kungsängens Lantbruk 19: Marmelad med tomat, rosenkvitten och vanilj, Tua Cultura 20: Kalvdans, Kullings Kalvdans

43


fika – bryggkaffe tur och retur Det är skönt med en stad där man fortfarande kan slå sig ner i lugn och ro och ta en kopp kaffe, sa min svårt koffeinberoende dotter, sedan länge utflyttad från födelsestaden Göteborg och numera flitig språngfikare på annan ort.

Foto: åsa Dah

lgre

n

Visst, det finns något lugnt och meditativt över Göteborgs kaféliv i förhållande till fikakulturen i världens storstäder. Här kan man slå sig ner, tugga en macka och dricka sitt kaffe i egen takt. Och ta en påtår. Har andra språk den benämningen på påfyllnad av kaffe? Jag vet inte. Oavsett detta så är det just det där kafémyset och tempot som gör Göteborg till en god och behagligt tillbakalutad kaféstad. Så långt borta från språngfika man kan komma. Vad har göteborgarna i sin kaffekopp? Vanligen en stor latte, liten latte, en espresso, enkel eller dubbel, där är det mesta sig likt från världens andra kaffescener. Men nu är det dags igen för bryggkaffet. i solen utanför kaféet sitter folk med en liten bryggare mellan sig. Och två små koppar. Finsmakarna nöjer sig inte bara med att bryggfika, de vill veta allt om ursprunget för bönorna. Bryggkaffet ska dessutom vara färskmalet och bönorna ska ha ljus rostning vilket innebär att kaffebönornas speciella karaktär kommer bättre fram. allt fler restauranger och kaféer lanserar speciella kaffemenyer där de olika bönornas karaktär beskrivs. Hemma i det egna köket rostar många sina bönor själva. Får det vara en påtår?

Göteborg och Sverige. år 2015 kommer kaffevärlden hit igen i form av KAFFEKONGRESS TILL GÖTEBORG år 1685 kom den första lasten med kaffebönor till i Sverige. World of Coffee association of Europé (SCaE) och det är första gången som den hålls

Småkakornas revansch Farväl pannkaksstora bakverk. Småkakorna är tillbaka, eleganta och underbara.

text: inger Svensson Foto: åsa Dahlgren

44

I min värld handlar det om en kraftfull revansch för sjusorterskakor, dvs småkakor bakade med en rikedom av smör, socker, sylt, choklad och maräng. Jättebarnkullarna från 40-talet vet precis vad det handlar om. Även fransmännen har varit med i skapandet av den småskaliga elegansen på kakbordet. Deras inspel är macarons, kakornas haute couture, finns numera även i läckra presentpåsar. Hälsosamma är småkakorna knappast men då och då måste sötsuget tillgodoses utan samvetskval och kaloriångest och då är små synder inte lika dramatiska som stora. Smarta kaféer och bagare som känner sina kunder väljer också minimalistiskt med små muffins

Se fikatips på sidan 10!

text: inger Svensson

och minisemlor som resultat. Får du ändå kaloriångest kan du alltid välja den lite torrare och torftigare varianten från la bella Italia – Biscottin. Inte helt ny på den minimalistiska kakscenen men en väl fungerande tröst när sådan krävs. Smått är gott.


MU S I K H O t e L L et SLU S SeN PÅ ORUSt text: inger Svensson Foto: Lisa nestorson

Heta känslor, ljuvlig mat och kalla öl i baren ramar in musikevenemangen som fyller Slussen till bristningsgränsen. Kväll efter kväll. År ut och år in.

MuSiKEnS SLuSSEn

artistmålningar på väggen.

Slussen på Orust är i grunden ett hotell för privatpersoner och konferenser. Ett hotell som omfattar olika former av boende, aktiviteter, natur- och kulturupplevelser. En komplett anläggning för aktivitet och ledighet. Helt enkelt. Men skillnaden är att Slussen också är en riktigt proffsig scen för musik och evenemang. Heta känslor, ljuvlig mat och kalla öl i baren ramar in musikevenemangen som fyller Slussen till bristningsgränsen. Kväll efter kväll. år ut och år in. På några riktigt färgsprakande walls of fame visar Slussen en sprakande artistkavalkad. Väggarna i baren är totalt proppfulla med målningar, teckningar, collage och alla andra tänkbara och otänkbara konstnärliga uttryck som levererats av Caroline af ugglas, anna ternheim, Maria Hirasawa, Mikael Wiehe, Sonya Hedenbratt, Soundtrack of our lives, Björn afzelius, Freddie Wadling, Weeping Willows, Sharon Dyall, tommy Körberg, Moneybrother. Med flera, bör tilläggas. Gemensam nämnare för alla dessa kändisar på musikens firmament är att de spelat och sjungit på Slussen. På ”the walls of Slussen fame”som strålar av kärleksfulla hälsningar och tack från alla artister till Robert Solberg och hans Vibeke, kallad Vibs. Men, viktigast är ändå det som liksom sitter i väggarna. Stämningen. Jublet och kärleken från publiken finns alltid där som en osynlig tapet även efter det att rampljusen släckts. Det är den stämningen som artisterna brukar tala om när de försöker förklara varför de längtar efter att få göra ett gig på Slussen. Den så kallade slusseffekten kan kort sammanfattas i citatet; ”Publiken lyfter dig och bär dig rakt ut över havet och upp i himlen”. Det räcker.

MatEnS OCH MiLJönS SLuSSEn Maten på Slussen är lika god som underhållningen. Medan artisterna får gästerna att sväva globalt serveras lokala råvaror som tillagats med mycket skicklighet och matpassion. Slussen är självklart stolt medlem i Västsvensk Mersmak. Och medan smaklökarna svänger i takt med band och solister fokuserar Slussen på ekomat och klimat. utgångspunkten för Slussens måltids- och miljötänkande är att livsmedelsproduktionen på jorden har en stor inverkan på klimatet. Det betyder att köttet som serveras på Slussen ska vara kravproducerat från gårdar med god djurhållning. På menyn ska det finnas vegetariska rätter som är fullgoda alternativ även för icke-vegetarianer. Kranvatten serveras i karaff hellre än buteljerat kolsyrat vatten. Och Slussen har ett bra urval ekologiskt odlade viner att välja på. Det känns viktigt. För trots att vinodlingen i Europa är en liten del av jordbruksarealen står den för 15 % av mängden bekämpningsmedel. – Varje individ, varje konsument kan påverka utvecklingen genom att göra kloka val. idag är det självklarheter att sänka energi- och vattenförbrukning, minska mängden kemikalier i tvätt och disk och att sortera avfall, säger Vibeke. Vi försöker också minska svinnet, som hotar både ekonomin och klimatet. Vi tar hand om våra råvaror och planerar noga våra menyer. Recycling är ett ord vi gillar. Vi återanvänder och vårdar vår inredning och köper gärna secondhand, till exempel. Vi insåg på ett tidigt stadium att sparsamhet går hand i hand med ett sunt miljötänkande. idag förstår och delar våra gäster i hög grad vår miljösyn vilket gör allt så mycket enklare.

45


text: inger Svensson

Apptit? Gå in på bondepakopet.se Har du gått vilse i måltidens och småskalighetens snåriga begreppslandskap? Vill du ha ärliga besked om varornas ursprung? Med hjälp av Lantbrukarnas Riksförbunds satsning Våga fråga – få en bonde på köpet, blir det lättare att ta reda på varifrån maten kommer. I satsningen 'Våga fråga – få en bonde på köpet' sätter LRF ett ansikte på den svenska maten och förklarar varför mat från Sveriges bönder är smart, säker och schysst. Samtidigt kan du som konsument engagera dig på ett nytt sätt och få kunskap om de fördelar som svensk mat har. Satsningen består bland annat av en mobilapp, med vilken du själv kan läsa av i butiken om ett livsmedel är svenskt eller ej.

Missa inte Göteborgs mest spännande matmässa och bondens egen marknad!

text: Maria Zihammou 46

Du scannar av varans streckkod och appen ger tummen upp eller ned. På webbplatsen www.bondepakopet.se kan du bland annat läsa om varför du ska välja mat från svenska bönder och vad Lrf menar med schysst, säker och smart mat. Där finns också kriterierna för vilken mat som får tummen upp och tummen ner, webb-TV-tävlingen Bondekampen med kändisar som tävlar samt Bondetestet, som alla kan göra. Appen och webbplatsen ingår i en långsiktig satsning för att öka kunskapen om svenska råvaror. Och konsumenternas intresse för matens ursprung är stort. En ny Novusundersökning visar att 75 procent av svenskarna tycker att det är mycket eller ganska viktigt att råvaran är svensk och kommer från en svensk bondgård. Svenska bönder har lång tradition av att erbjuda bra och säker mat. I Sverige har vi höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Men även om det är vad många konsumenter vill ha och efterfrågar så är konkurrensen från

importerad mat tuff. Genom 'Våga Fråga – få en bonde på köpet' får konsumenterna hjälp att ta redan på matens ursprung, så att de kan göra medvetna val i butiken. Alla med så kallade smarta telefoner kan ladda ner appen. Den fungerar just nu för Apple och Android och kommer troligen även att utvecklas för Windows.

PaSSiOn FöR Mat – MÄSSa MED GOD SMaK

BOnDEnS EGEn MaRKnaD

Passion för Mat har sedan starten bjudit på en mässa med äkta smakupplevelser. Oavsett om det gäller mat eller dryck har ambitionen alltid varit att ge besökaren inspiration att lyckas i sitt eget kök. Men också att få komma nära råvaran och få ett nytt perspektiv på maten. Varje år har matmässan sitt eget tema och från kockscenen bjuder flera namnkunniga kockar på värdefulla tips och råd hur man bäst lyckas i köket. Mässans arrangör Lotta Hultén har medvetet valt ut en bred mix av både utställare och kockar för att ge besökarna den största matupplevelsen. i slutet av februari kan alla som älskar god mat bli inspirerade av utbudet i mässhallen på Eriksberg. www.passionformat.se

För den som längtar efter nyskördade grönsaker och annat gott direkt från bonden är ett besök på Bondens egen marknad att rekommendera. På lördagar från augusti till slutet av oktober fylls charmiga Haga i centrala Göteborg med närproducerade råvaror. Bondens egen marknad hålls även på fler platser runtom i Sverige. Om det kan man läsa mer om på hemsidan. www.bondensegen.com


bakom mig, fotspår av små kängor. dörrens knarr. På farmors vinterhallmatta hade snön tinat till vatten, om och om igen. På farmors köksbord, varm mat. barndomens smakupplevelse av sötsyrliga konserverade rödbetor.

text och recept: Maria Zihammou Foto: åsa Dahlgren

LaMMYttERFiLÉ MED SYRaDE BEtOR, ROStaD POtatiS OCH SVaMP Välj ett kött som helst är ekologiskt och närproducerat. De syrliga betorna ger en fin brytning till köttet och den smöriga svampen. 4 personer 2 dl vatten 2 dl äpplemust 3 msk ättika, 12% 1 msk honung 1 dl socker 2 lagerblad 1 knippe rödbetor, eller blandade betor 1 knippe färsk lök 1 vitlöksklyfta

PiCKLaDE BEtOR 1 kg färskpotatis 2 msk rapsolja 200 g kantareller, eller blandsvamp 50 g smör salt 600 g lammytterfilé salt och nymald svartpeppar 1 msk smör Koka upp lagen. Koka rödbetorna mjuka. Skala och skär betorna i mindre bitar. Skär löken i klyftor och lägg ned i lagen tillsammans med vitlöken. Koka i 3 minuter och häll upp i en väl steriliserad glasburk med lock tillsammans med rödbetorna. Förslut och låt grönsakerna marineras i minst 30 minuter, gärna till nästa dag. tvätta potatisen och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och rosta potatisen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Rensa och finhacka svampen fint. Hetta upp några matskedar smör och bryn svampen tills all vätska kokat in. Fortsätt att steka tills svampen fått fin färg. Bryn smöret gyllenbrunt. Skär bort senor från köttet och krydda generöst med salt och peppar på bägge sidor. Hetta upp 1 msk smör i en panna och stek på hög värme ett par minuter per sida. Lägg in köttet i ugnen på 150 grader och låt det steka klart i 10 min. Låt köttet vila en stund och skiva i portionsskivor. Lägg upp potatisen i en skål och tillsätt svampen och det brynta smöret. Blanda och servera genast med syrade grönsaker och lammet.

47


3 FRåGOR tiLL:

Ostrea edulis raffinerat namn på lyxig hälsokost

Martin Kurzwelly, Klubbdirektör IFK Göteborg 1. favoritråvara från Västsverige? 2. Var äter du helst i Göteborg?

Foto: Lisa nestorson

3. Vad lagar du helst själv? 4. bästa matminnet? 1. Fisk och skaldjur. uppskattar fisk av alla sorter. 2. allra helst äter jag hemma med familjen och med goda vänner. Och absolut en jättefavorit, segerpyttipanna på Kamratgården med alla spelare, ledare, engagerade i föreningen och familjer. Ser fram emot det!

3. Har en fisksoppa och fiskgryta som jag gärna bjuder på. Hemligt recept. något måste jag ju imponera med.

4. Min pappas köttbullar var utsökta och jag har ännu inte funnit riktigt rätt ingredienser för att uppleva den goda smaken igen. Fortsätter att prova mig fram.

48

Ostrea Edulis är latin för ostron. Rätt meningslöst vetande, kan tyckas. Du behöver ju inte kunna latin för att förstå storheten. Du kan lugnt ägna dig åt att bara njuta denna lyxiga råvara som till och med fått Paul Bocuse, en av 1900-talets stora kockar och tilllika grundare av matlagningstävlingen Bocuse d´Or, att tala om ”världsklass” när de bohuslänska ostronen kom på tal. Mellan åren 2002 och 2009 har den svenska importen av ostron ökat med 1100 procent, från 30 ton till 350 ton. Hur mycket allt tävlande i ostronöppning spelar in vet jag inte men det tävlas friskt i VM, EM och så i nordiska Mästerskapen som för ett antal år sedan startades av Västsvenska turistrådet i Grebbestad, tillika hemstad för Ostronakademin. Ostron är just nu mycket trendigt och på rask väg att lämna sin lätt snobbiga nisch för att avnjutas i var mans mun. Dessutom är de rena rama hälsokosten: fettsnåla

men rika på proteiner, vitaminer och mineraler. Ostron är den ultimata smalmaten. Vi njuter ostron till välkyld champagne och väldigt ofta tar vi en öl, typ Dugges, till de delikata dyrgriparna. Förekommer inte så sällan vid besök på krogen Everts Sjöbod, ett ostronparadis. Själv har jag ätit mina bästa ostron i Grebbestad i vårsolen på en klippa. inga tillbehör där. Bara ostron rakt av med den bleka vårsolen som lekte över klippor och hav. Oförglömligt underbart. Ostron var populärt också bland vikingarna, även om de allra tuffaste lär ha klagat över att ostron var en ovärdig rätt för slagskämpar. Om napoleon platsar bland slagskämparna vet jag inte men en erövrare och krigsherre var han. Och dessutom storkonsument av ostron. För han var ju fransman. Och Frankrike är idag världens största ostronkonsument. Bon appetit Bonaparte och alla andra livsnjutare. text: inger Svensson


Solen diamantglittrar över Västerhavet. Den hundramiljonåriga graniten glöder under mina bara fötter. Aj, det bränns. Soltorkad, saltlagrad hud. Min tunga mot brunvit hud. Född ur havet.

Text och recept: Maria Zihammou Foto: Åsa Dahlgren Fiskkakor är en riktig höjdare till grönsaker med den här enkla och krämiga smörsåsen. Det är även gott att lägga fiskkakorna på rostat surdegsbröd med sallad.

Fiskkakor med citronsmörsås och gräslök 4 personer 600 g benfri fiskfilé, t ex sej, torsk och lax salt och nymald vitpeppar 1 schalottenlök 1 msk finhackad persilja 1 dl vispgrädde 2 mindre kokta potatisar ½ blomkål 1 klyfta savojkål 1 msk smör

Citronsmörsås med gräslök 1 schalottenlök 1 msk smör 2 msk vitt vin 2 msk citronsaft 1 tsk finrivet citronskal 2 msk grädde 150 g smör, kylskåpskallt skuret i mindre bitar 1 msk finhackad gräslök salt och nymald svartpeppar

Till stekning ½ dl vetemjöl 2 msk smör 1 msk rapsolja Skär fisken i mindre bitar och finhacka med en vass kniv. Lägg i en bunke och krydda med salt och peppar. Finhacka löken och tillsätt tillsammans med persilja och grädde. Rör samman. Riv ner skalad kokt potatis och blanda noga. Forma fyra burgare. Skala och finhacka löken till såsen. Fräs den glansig utan att den tar färg i en kastrull ett par minuter. Häll på vin och citronsaft. Låt vätskan reducera tills nästan inget är kvar. Tillsätt citronskal och grädde. Låt allt få ett uppkok. Tillsätt smöret lite i taget och rör samtidigt kraftigt med en visp till en slät och fluffig sås. Krydda med gräslök och smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i mindre buketter och koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen skall vara mjuk men med hård kärna. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Strimla kålen i tunna skivor och fräs ett par minuter med smör. Vänd burgarna i vetemjöl. Hetta upp smör och olja och stek burgarna gyllenbruna i ett par minuter på varje sida. Servera fiskkakorna med såsen och grönsakerna. Eller lägg dem på nyrostat surdegsbröd och servera med såsen och sallad.

49


SKALDJURSRESAN TAR DIG TILL ”THE BIG FIVE” Foto: Dan Sörensen

den bohuslänska Skaldjursresan är ett måltids- och resekoncept som ska förlänga säsongen och locka fler utländska besökare till Göteborg och Västsverige just när de stora skaldjuren är som allra bäst. Särskilt på hösten.

THE BIG FIVE

Kräftor. augustis stora gourmetbegivenhet i Sverige. i ljumma sommarnatten sätter svenskarna på sig galna papphattar, fyller snapsglasen och sjunger och skålar för varje kräftklo de äter.

Räkor. Äts helst i strut på en brygga i Bohuslän, men avnjuts lika ofta som Sveriges hetaste smörgåspålägg, dvs i drivor på en stor smörgås, gärna till en kall öl. Hummer. Ännu en folkfest med skaldjur. Den här gången i lyxklass. Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september klockan 7. Då glider båtarna ut i gryningen för att vittja hummertinor. Och på kvällen börjar en hummerfest som ger eko mellan bryggor och lyxkrogar.

Foto: Fredrik Broman

Skaldjursresans utvecklare erkänner att man har sneglat på den afrikanska savannen och de stora jaktbytena när de valde namnet Bohusläns Big Five som tema. Likheter finns. Men i Bohuslän handlar det om havets ätbara byten; ostron, hummer, havskräftor, räkor och musslor och alla de platser där läckerheterna fiskas och tillagas. Istället för sol och havsglitter lockar Bohusläns skaldjursresa med höstmörker, ett vresigt hav, vind som viner och fyller på med värmande upplevelser som festligt dukade bord, tända ljus och möjligheten att kura skymning i stugvärmen.

Ostron. Klimatet och vattentemperaturen ger Sverige och Bohuslän ostron i världsklass. Massor går på export, men den största och skönaste njutningen är kanske ändå att öppna ostron efter ostron på en grå klippa i Bohuslän, medan solen värmer och champagnen bubblar i glasen. Musslor. Man måste inte vara fransman för att älska dessa oansenliga skaldjur som är både läckra, nyttiga och miljövänliga. Musslan har sin egen festival då bästa musselreceptet röstas fram. De flesta av dessa skaldjur har en egen akademi.

text: inger Svensson

50

Foto: Jonas ingman

Alla paket och deltagande företag hittar du på www.skaldjursresan.se


Vitlöksdoften i K innekulles lund ar vildväxande lök. Blomsterkungen Linné beskriver den på följande sätt: ”Stängsel utan blad, halvcylindrisk, blad lansettlika, skaftade, blomflock jämntoppig”. En särskilt flitig plockare är Forshems Gästgivaregård som har sina kulturhistoriska rötter i 1200-talet. Gården utgör ett distinkt kulinariskt uttryck för landskapet vid Kinnekulles fot och Vänerns strand. På Forshem blir ramslöken till soppa, pesto, oljor och sillinläggningar. Det mesta på Forshems vårmeny innehåller den milt smakande löken, i en eller annan form. Ramslök är en smaksensation i världsklass. www.lackokinnekulle.se

hede

per An

text: inger Svensson

s Foto: Je

Det reser sig 306 meter över havet. Inte så högt. Bara högst i Södra Sverige. Men det har allt. Kinnekulle, det blommande berget, har en magisk flora och fauna som särskilt om våren fullständigt drabbar boende och besökare. Av denna naturens rikedom väljer vi att hylla Ramslöken. Liksom de dansande tranorna vid Hornborgasjön kommer den med bud om våren. Känslan börjar med en doft av svenskkryddat medelhav som sveper över det blommande berget Kinnekulles sjösida. Det doftar vitlök. Och det är skördetid. Under ett antal hektiska veckor engageras alla som älskar denna primör i en hektisk plockning av ramslöksblad. Löken (Allium ursinum) är ytterst sällsynt och dessutom landets enda

Ta reda på var maten kommer ifrån! Ladda ner appen Bonde På Köpet

www.bondepakopet.se

LRF Västra Götaland

51


ch o e d d ä ra r ä g n d å r p o j s s H Gla k från mjöl

rlden t i vä . Vi s r ö t är s ktigt arna r inte ri r en n e i l e ä tt ita ämm om det bet är t tro a n det st t or e a s n pig s österMe un Oav s . k i . r s s k s e s l l la kar llt la sku era g älskar g ller iska jo tillver arollen n m a u M e P H t ns mlig ddglass glass. i nka sig. tt ko r på a ar fullko ä ä e na ä r t d g an an k aror er ig k k s v s m n å n ä r ä e l a r v sv m ai ek och siö orter tjust och vis" kand glas t a sval sligt för odaste s ormors and k h r r e ö v n f l g r lm il ks vi ba glass de gamme De har t knäc nära. n . å e on t d p g e a g är tr Hjor hag som get ann elser. Ä t m e s o i s r la in re s eje kar ärk är "g kta och utm lokala m tillverka t tillver a r e ä g s i t fl s vid ss la de bara ch fått en g verksmä tar man sen från e o r r e r a t glas 15 å n komm ytterlig hant ssen hi er är na är a som l är de d y G i d h t t . c ä n r a r s l g jeri o varo glas net a a Ge Råd nära me yoghurt m nam a och rå m d so tyr ch s.co Hjor glas tto o teri och en får s n e e b gen r g ä o a i song da S terh to, s elat daG w.os gela köna Rå t vis. Sä a w R / w m sk rs k.co natu å italien eboo p c a d f . gjor www ka. ogis l o k e

Hugg in i matbokstraven Västgötatapas på trädgårdsmästarens vis Från jord till bord. En bok med Lassegårdens trädgårdsköks populära tapas, producerade av gårdens egna produkter och utvalt mathantverk från Västra Götaland. Boken är ett samarbete mellan trädgårdsmästare Cecilia Blomkvist på Lassegårdens trädgårdar och fotograf Bertil Lindgren. Finns till försäljning på utvalda platser och i Lassegårdens gårdsbutik. www.lassegardenstradgardar.se Kosters Trädgårdar Historien - Odlingen - Maten i denna underbara inspirationsbok berättar grundarna till Kosters trädgårdar om sitt livsverk och delar med sig av praktiska odlingstips, ett 60-tal läckra recept och en livsfilosofi som både skapar lugn och energi. Kosters trädgårdar vann kategorin årets Hållbara Krog vid Restauranggalan 2012. Beställ på www.kosterstradgardar.se

de härliga smakerna i Resville Skaraborg är historia och kultur. Sveriges troligen mest intressanta kyrkobyggnad är Varnhem som drottning Kristina räddade åt eftervärlden när hon gav slottet till sin gunstling Magnus Gabriel de la Gardie som därmed blev herre på Läckö Slott. Varnhem bildar länk mellan Sveriges religiösa historia och övriga Europas. Kyrkan är gravplats åt bland andra fyra svenska kungar, en drottning, en hertig och en hertiginna, samt en regerande riksjarl och en rikskansler. i Skaraborg har människor levt och odlat i årtusenden och resultatet av all denna odlarmöda blir inte sällan en del av bordets njutningar. i de goda råvarornas spår beger vi oss till Resville Kvarnby, där ån Flian flyter fram och där äldre bondgårdar och kvarnar en gång stod tätt. tre kvarnar finns kvar än idag. Dessutom ett underbart vadställe och den vackraste bland stenbroar daterad 1856. Vill du vandra sakta i förfluten tid? Då är detta ett drömmål för utflyktsoch picknicksugna. Och det är också här som Peter

52

Wallroth driver sin verksamhet. i hans sortiment av sylt, marmelader och geléer finner du smaksensationer som du knappast kunnat drömma om. Eller vad sägs om Marmelad Gulbeta, gjord på gulbeta, äpple och krusbär? Eller Lingon, Enbär och Gin i kombination? Lena och läckra Rabarber, Honung och Rosmarin är en annan fantasifull kombinaton där smakerna gifter ihop sig och överraskar. Gelé gjord på vinbär och honung är som en dröm. Mer finns. Originaliteten och kreativiteten är det inget fel på. – Vi kan kanske kalla oss måltidskreatörer? i varje fall så har vi i denna kulinariska verkstad valt att arbeta med råvaruleverantörer som finns nära och som har samma syn på hantverket som vi själva har. till exempel har en ekologisk inriktning på sin produktion. Då får vi råvaror av högsta kvalitet som bildar bas för en produktutveckling där rena smaker blandas till nya helhetsupplevelser. Det är så vi för fram färska och fräscha produkter, berättar Peter Wallroth.

text: inger Svensson


text och recept: Maria Zihammou Foto: åsa Dahlgren

I augusti skördas sötman på det blommande berget Kinnekulle. då är det sötbärens tid. en gång för länge, länge sedan drog ångloksdragna extratåg från VGJ-stationen i Göteborg fyllda med skördesugna sötbärs-älskare till bygden. ”Sweet cherry charter train”.

KROnanS KaKa MED SEnSOMMaRBÄR OCH VaniLJGRÄDDE Kakan innehåller inget mjöl och blir knaprig och lite tung i konsistensen. Servera i mindre bitar med fluffig grädde och härliga blandade bär från trädgården. Ca 8-10 bitar 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl socker 2 ägg 125 g kokt potatis 100 g mandel 2-3 bittermandlar

tiLL FORMEn: Smör och ströbröd 2 dl bär, t ex vinbär, hallon och björnbär 2 msk florsocker ev ½ dl punsch 3 dl vispgrädde 2 msk florsocker 1 tsk grovstött kardemumma 1 vaniljstång Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. Rör smör och socker vitt och fluffigt. tillsätt ett ägg i taget. Skala och finriv potatisen och blanda noga ner den i smeten. Mal eller mixa ner mandel och bittermandel riktigt fint. Blanda och häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter tills kakan känns torr. Blanda bär med florsocker och punsch. Vispa grädden lätt och fluffig med florsocker och tillsätt kardemumma. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt i grädden. Servera kakan i mindre bitar tillsammans med bären och vaniljgrädden.

53


hjärtat i skafferiet Ett friskt hjärta är livsviktigt för kropp och hälsa. På samma sätt är bönder, odlare,

mathantverkare och gårdsbutiker viktiga för alla som vill äta rätt, äta gott och må bra. Det är alltså ingen slump att den här lekfulla kartan har formen av ett stort mathjärta med små och stora vägar till Smaka på Västsveriges allra bästa matvaror och krogarna

Fan

ny S

pång

-13

som tillagar dom. Hjärtligt välkommen!

17

27STRÖM STAD

22 TANUM

ÅMÅL DALSED

9

BENGTS FORS

3

GULL SPÅNG

20 42 30 TÖREBODA 61 26 6 FÄRGE - MELLERUD MARIESTAD LANDA KARLSBORG 38 40 GÖTENE 51 53 MUNKEDAL 15 39 SKÖVDE LIDKÖPING 29 SOTENÄS VÄNERS SKARA 10 552449 BORG TIBRO 12 UDDEVALLA 25 4 TROLL GRÄSTORP 7 5 16 HÄTTAN 36 57 VARA 44 63 1 ESSUNGA HJO 32 34 31 21 LILLA 54 FALKÖPING 47 52 EDET 19 STENUNG - 60 VÅRGÅRDA 48 18 TIDAHOLM ALINGSÅS 28 33 SUND HERR 50 LJUNGA 46 KUNGÄLV 2 LERUM 62 43 11 ULRICEHAMN GÖTEBORG 38 8 59 58 23 BOLLE - BORÅS 13 HÄRRYDA 56 41 BYGD 14 35

TRANEMO

MÖLNDAL

64 MARK 45

37 Illustrationen har som syfte att inspirera, inte att helt överensstämma med verkligheten.

54


23. Pensionat Styrsö Skäret*, Styrsö Skäret 24. Pirum Restaurang & Vinbar, Kållandsö/Lidköping 25. Qvänum Mat & Malt*, Kvänum 26. Restaurang Sjöboden, Lidköping

restauranger

1. Albert Kök Hotell & Konferens, Trollhättan 2. Aludden Prôvidore*, Lerum 3. Baldersnäs Herrgård*, Dals Långed

27. Rökeriet i Strömstad, Strömstad 28. Salt & Sill*, Klädesholmen 29. Sea Lodge, Smögen 30. Sill & Dynamit, Mariestad

4. Bjertorp Slott, Kvänum 5. Bokenäs Hav Spa Möten, Uddevalla 6. Bryggan*, Fjällbacka 7. Brygghuset, Fiskebäckskil 8. Carlssons Skafferi*, Ulricehamn 9. Falkholts Gestgifveri*, Dals Långed 10. Forshems Gästgivaregård, Hällekis 11. Grand Hotell Marstrand, Marstrand 12. Gullmarsstrand Hotell & Konferens, Fiskebäckskil 13. Gunnebo Slott och Trädgårdar*, Mölndal 14. Hofsnäs Herrgård*, Länghem 15. Idas Brygga, Karlsborg 16. Kajkanten Restaurang & Café, Uddevalla 17. Kosters Trädgårdar*, Sydkoster 18. Källarkrogen Mönethorp*, Falköping 19. Mollösunds Wärdshus, Mollösund 20. Norrqvarn Hotell & Konferens*, Lyrestad 21. Nösunds Värdshus HavSbadSpa, Nösund 22. Panget på Resö, Resö

31. Slussens Pensionat*, Henån 32. Thorskogs Slott*, Västerlanda 33. Vatten Gourmet & Café*, Skärhamn 34. Villa Sjötorp*, Ljungskile 35. Väderöarnas Värdshus, Väderöarna

producenter & gårdsbutiker 36. Adelsåsen*, Stora Levene 37. Björnhyltans Trädgård*, Ambjörnarp 38. Bramleys*, Kålland/Lidköping

39. Brålanda Chark*, Brålanda 40. DalsSpira mejeri AB*, Högsäter 41. Dugges Ale & Porterbryggeri*, Landvetter 42. Grebbestads Tångknäcke*, Grebbestad

44. Halltorp mejeri*, Trollhättan 45. Hulatorps champinjoner*, Björketorp 46. Hälsö Fisk, Kungälv 47. Hökensås charkuteri, Tidaholm 48. Knäck & Bräck*, Falköping 49. Kullans Lycka*, Lidköping 50. Kullings Kalvdans*, Herrljunga 51. Lassegårdens Trädgårdar*, Mariestad 52. Mellby Eko-lanthandel*, Sollebrunn 53. Nasseröds Bigårdar*, Hamburgsund 54. Olivias ekologiska odling*, Vedum 55. Resville Mathantverk*, Lidköping 56. Råda Gelato*, Mölnlycke 57. Sivans ost*, Stora Levene 58. Skenstaboá Gårdsbutik*, Dalsjöfors 59. Svenska Gårdar, Göteborg 60. Thunbergs*, Skepplanda 61. Torggummans ägg*, Färjelanda 62. Tua Cultura*, Ljung/Herrljunga 63. Österhagen glass*, Hjo 64. Östragärde gård*, Sätila

43. Gäsene Mejeri*, Herrljunga

* Du kan läsa mer på följande sidor.

3

Baldersnäs – En juvel i Dalsland Baldersnäs är en anrik herrgård. Fantastiska gemenskapsutrymmen och matsalar i gammal miljö, parat med moderna hotellrum gör Baldersnäs till något unikt. Du kan välja att bo i Herrgårdsbyggnaden eller våra nya flyglar med utsikt över Laxsjön. Omgivningarna runt herrgården reflekterar menyn och på våra tallrikar finner du smaker från skog, sjö och äng, Med hög ambition borgar vi för lustfyllda smaker och kvalitet in i minsta detalj. Här har ni möjligheten att äta allt från enkla rätter till väl komponerade affärs- eller bröllopsmiddagar. Allt inramat i en underbart lugn och skön miljö. Välkommen! www.baldersnas.eu Baldersnäs 22, Dals Långed, Tel: 0531-412 13

55


2

Aludden Prôvidore – En plats för ljuvliga smaker i en sagolik miljö Aludden Prôvidore är med sitt utbud och vackra läge ett perfekt ställe att njuta av unika smaker och miljö. Det är beläget endast femton minuter från Göteborg och Alingsås och sjön Aspen kan beskådas från första parkett. Varje morgon möts ni av dofterna från de nybakade surdegsbröden från bageriet. Det knådas och formas för hand både med finess och kärlek. Dessutom rullas det kanelbullar med mandelmassa och muskovadosocker, liksom kondisbitar och desserter att ta med sig hem. Helt ljuvligt! Vill ni istället njuta av en god vällagad lunch eller middag så går detta givetvis bra. Aludden Prôvidore har ambitionen att all mat som serveras ska vara ekologisk hållbar och kombinerar fantasifullhet med säsongers smaker och råvaror. Vin ligger dem varmt om hjärtat och det återspeglas i vinmenyn som representerar hela vinvärlden. Både smakfulla överraskningar och välbekanta favoriter. Aludden Prôvidore är certifierad av Västsvensk Mersmak som står för upplevelser med hög njutningsfaktor. Välkommen till Aludden Prôvidore!

www.aludden.se Aspenäsvägen 12, Lerum, Tel: 0302-178 50

6

Stora hotellet och bryggan Fjällbacka har nu blivit ett – En oslagbar kombination Stora hotellets individuellt inredda rum, inspirerade av Kapten Klassens spännande resor runt jorden, är en upplevelse i sig. Här finns även matsal, barer, trägårdscafé och en tapasrestaurang. Bryggan erbjuder rum i Newportanda och förstklassig mat på Restaurang Matilda eller enklare rätter i bistro/caféavdelningen. Pianobaren har ett varierat utbud av pianister, DJs och livemusik. Vare sig du är själv, en större konferens eller allt däremellan är du välkommen till oss för att äta gott, dricka gott och leva gott. Allt i den unika miljö som Fjällbacka har att erbjuda. Kort sagt – välkommen till en oslagbar kombination.

www.storahotelletbryggan.se Ingrid Bergmans Torg, Fjällbacka, Tel. 0525-310 60, 310 03

56


8

Carlssons skafferi – Avslappnat, gott och personligt! En liten kvartersrestaurang i centrala Ulricehamn med förkärlek till ekologiska råvaror och små lokala producenter. Storgatan 32 är adressen för mysiga kvällar med vällagad mat, öl från traktens mikrobryggerier och spännande viner. Vår meny är i ständig rörelse och följer vad säsongen och våra kära producenter har att erbjuda. Dagens bästa råvaror helt enkelt. Mats & Anette hälsar er välkomna onsdag–lördag CARLSSONS från 17.00...

SKAFFERI 0321-41414

Avslappnat, gott och personligt!! www.carlssonsskafferi.se Storgatan 32, Ulricehamn, Tel: 0321-414 14

9

Falkholts Dalslandskrog – En pärla i de Dalsländska skogarna Långt inne i de Dalsländska skogarna, intill sjön Grann hittar ni denna pärla. Falkholts Dalslandskrog filosofi är enkel. Det ska vara vällagad och ren mat utan onödiga tillsatser. Menyn präglas av lokala råvaror från den dalsländska naturen och här finns ett otroligt vinsortiment. Både gamla värdefulla årgångar likväl som yngre. Krögarparet Carin och Christer värnar mycket om den lokala mattraditionen. Denna ljuvliga krog har öppet för förbokningar om minst 4 personer. Har ni däremot vägarna förbi och restaurangen är öppen är ni är hjärtligt välkomna in. www.falkholt.com Norebyn 12, Dals Långed, Tel: 0531-350 70

13

Gunnebo Slott och Trädgårdar – Här har säsongens ekologiska grönsaker huvudrollen Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar och ligger vackert beläget mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndals stad, 15 minuter söder om Göteborg. Här är det öppet året runt. I Tjänstefolksbyggnaden vid Köksträdgårdarna ligger Gunnebo Kaffehus och Krog som är certifierad av KRAV och Västsvensk Mersmak. Årstiderna syns i de rätter som serveras både lunchtid, för konferenser och för festsällskap. Så långt det är möjligt används grönsaker odlade i den egna trädgården och inköpta råvaror är ekologiska och närproducerade. I lunchmenyn på Gunnebo Kaffehus och Krog utgör säsongens ekologiska grönsaker huvudkomponenten och köttet eller fisken är tillbehöret. Detta för att förstärka råvarans kvalitet och måltidens helhet. Här finns även ett bageri av högsta klass där det varje dag bakas surdegsbröd och andra godsaker till kaffehuset. I Gunnebo butik finner du produkter av hög kvalitet med speciell anknytning till slottet och dess historia samt det populära brödet från bageriet. Välkomna!

www.gunneboslott.se Christina Halls väg, Mölndal, Tel: 031-334 16 00

57


14

Hofsnäs Herrgård – Värt en omväg På slingrande vägar och grönskande ängar är ni på väg till oss... Man tycker att Hofsnäs är värt en omväg. Hofsnäs Herrgård är en historisk plats med anor från tidigt 1400-tal och här skrevs historia med självaste Gustav Vasa och andra adliga. Hofsnäs ligger mitt i ett naturreservat omringat av vatten och härlig natur. Herrgårdsköket lagar allt från grunden och med de bästa råvaror som i stor utsträckning är lokala och ekologiska. Hos oss kan ni boka en välsmakande middag eller njuta av vår enkla men populära Bistromeny! Här finns något för alla smaker! På Herrgården hittar ni också vårt inbjudande kafé med brett och härligt sortiment av hembakat. När hösten anländer har vi uppskattade provningar med lokal mat och dryck. När snön faller dukar vi upp vårt hemlagade och spännande julbord. Välkommen hem!

www.hofsnas.se Länghem, Tel: 0325-403 21

17

Kosters Trädgårdar – Årets Hållbara krog 2012 “Till oss kommer inga turister, dagsbesökare eller badjävlar. Det kommer gäster. Då är det viktigt att vara en bra värd!” Det är en devis som vi på Kosters Trädgårdar står för. I vår nya bok berättar vi hur en sliten fiskestuga vid en igenvuxen äng och en sumpmark förvandlats till ett prisbelönt utflyktsmål för besökare från när och fjärran. Resultatet av odlingsmödan förvandlas till smakrika och vackra rätter i restaurangen som är utsedd till årets hållbara krog. www.kosterstradgardar.se Sydkoster, Tel: 0526-205 99

18

Källarkrogen Mönethorp – Genuin svensk mattradition I vår källarkrog Mönethorp, kan du avnjuta genuin svensk mattradition. Råvarorna kommer i första hand från vår egen produktion av kött, grönt och frukt. Vi arbetar med att skapa en park- och odlingsträdgård som kan vara värd ett besök och vill gärna bli självförsörjande på frukt och grönt till vår restaurang. Vi ordnar även Temakvällar, t.ex. Herrgårdsmiddagar om ni är ett sällskap och vill ha något extra. KÄLLARKROGEN Vi har även en gedigen vinkällare med egenimporterade viner. Mönethorp Vi har öppet à la carte fre–lör 18.00–01.00, köket stänger 21.00 och söndag 13.00–17.00, köket stänger 15.00. Övriga dagar enl. ök. M AT & B O E N D E - S L O W L I V I N G

www.monarp.se Mönarps Gård, Falköping, Tel: 0515-72 70 11, 0722-14 41 55

58


19

Mollösunds Wärdshus – Bohusläns pärla Mollösunds Wärdshus med anor från 1800-talet är en unik hotell och restaurang- anläggning på Västkusten, längst ut på den sydvästra spetsen av Orust. Sedan 2001 har både restaurangen och hotellet fått nytt liv. En varsam renovering har genomförts för att lyfta fram miljöer både från förr och nu. Under samma tak finns vår hotelldel med stilfullt inredda rum, fullt moderna med badrum. Vår restaurang, glasveranda och unika terrass ligger mitt i händelsernas centrum med utsikt över hamn och hav. 2013 finner du också Mollösund hotell & Wärdshus i ”Whiteguide – Sveriges bästa krogar”. www.mwhus.se Kyrkvägen 9, Mollösund, tel: 0304-211 08

20

norrqvarn – tar tillvara på det lokala skafferiet Längs Göta kanal i en av de gamla kvarnarna finns idag restaurang, hotell och konferensverksamhet. På Norrqvarn finns något för alla, du kan vara uppkopplad eller avkopplad, bara vara eller vara med. Vår matfilosofi går ut på att lyfta de lokala råvaror som finns runt om oss i Skaraborg, och vi har ett stort skafferi att plocka ur! Och det är fantastiskt roligt att efterfrågan på detta bara ökar. Som alla vet är närproducerat bra både för hälsa och för miljön – och sist men inte minst så smakar det så mycket bättre! Vi är sedan våren 2012 en certifierad Västsvensk Mersmaks Restaurang. www.norrqvarn.se norrqvarns Slussområde, Lyrestad, tel: 0501-507 70

23

Pensionat Styrsö Skäret – Med havet inpå knuten Pensionat Styrsö Skäret är en plats för njutning. Omgiven av havet, serverar vi dagsfärsk fångst och andra läckerheter lagat med största omsorg. Att havskräftorna kommer från eget vatten är lika naturligt som att vi odlar våra örter i egen örtagård. Vår ljusa matsal, som bjuder på storslagen utsikt, är rymlig och kan ta emot ca 80 gäster. Pensionatsfrukost med hembakat bröd serveras i den lilla mysiga matsalen en halvtrappa upp. Styrsö finns obegripligt nära storstaden men tillräckligt avskilt för att vara något helt annat. Välkommen till Pensionatet på Styrsö. www.pensionatskaret.se Skäretvägen 53, Styrsö, tel: 031-97 32 30

25

Qvänum Mat & Malt – Bryggeriet o destilleriet mitt på Varaslätten Bryggeriet och destilleriet mitt på Varaslätten. Vår ambition och passion här i livet är att skapa hantverksmässigt producerade måltidsdrycker. Vi brygger och bränner med maten i fokus! Bryggeri och brännerikvällar med provning och mat anordnas ca en gång i månaden. Bed & Breakfast finns på gården.

4YlQXP0DW 0DOW

www.qmm.se Gategården, Kvänum, tel: 0512-938 23

59


28

Salt & Sill – Unika skärgårds- och matupplevelser Salt & Sill bjuder på unika skärgårds- och matupplevelse på en av Västkustens mest idylliska öar. Klädesholmen har en lång fiskartradition av framförallt sill och maten från havet. Tillsammans med lokala råvaror, är det det som i huvudsak serveras på hotellets skärgårdskrog. Klädesholmen ligger cirka 7 mil norr om Göteborg och nås enkelt från både hav och land. Salt & Sills hotellrum ligger på en flytbrygga utanför huvudbyggnaden och är Sveriges första flytande hotell. I denna idylliska och trivsamma skärgårdsmiljö arrangeras även konferenser, bröllop och fester. www.saltosill.se Klädesholmen, Tjörn, Tel: 0304-67 34 80

31

Slussens Pensionat – Musikhotellet på Orust Slussens Pensionat är ett äkta gammalt badhotell, numera en legendarisk musikklubb och restaurang. Hit kommer du för att uppleva stor musik på en intim scen, njuta av en helhetsupplevelse där några av ingredienserna är vällagad mat, säsongens smaker, utvalda ekoviner och engagerad service. Inramningen är hänförande havsutsikt och blommande trädgårdar. När du besöker Slussen bidrar du till en hållbar utveckling, gynnar lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiska livsmedel. Hotellet och restaurangen är båda Svanenmärkta. www.slussenspensionat.se Henån, Tel: 0304-375 25

32

Thorskogs Slott – En sagolik men högst verklig plats Det sägs att sagor sällan eller aldrig blir till verklighet. Huruvida det stämmer eller inte kan faktiskt lämnas därhän då det finns sagolika men högst verkliga platser som låter dig leva som kung eller drottning under några dagar. Trettiofem minuter norr om Göteborg tronar Thorskogs slott upp sig i en miljö som man nästan bara kan drömma om; en engelsk park med Göta älv och Svartedalens trolska urskog alldeles runt knuten. I samma ögonblick som du checkar in checkar ni också ut från vardagens plikter och monotoni. På slottet njuter våra gäster av lyx, flärd och ett värdskap i världsklass. www.thorskogsslott.se Torskog 100, Västerlanda, Tel: 0520-66 10 00

33

Vatten Gourmet & Café – Med smak av det goda Ute på Sveriges femte största ö, Tjörn, står råvarorna i fokus och havets läckerheter avnjuts. Restaurang Vatten har ett av Västkustens och Bohusläns bästa lägen. Dagens fångst blir vad havet, saluhallarna och årstiden erbjuder och levereras sedan till köksmästarna varje morgon. Här återfinns både välkända favoritkompositioner och nya smaklöks­ äventyr. Valet är ditt! Hit kommer ni för en festlig fredag, eller en minst lika festvärd tisdag. Precis så ofta ni vill. Varmt välkomna till Restaurang Vatten! www.restaurangvatten.com Södra Hamnen, Skärhamn, Tjörn, Tel: 0304-67 00 87

60


34

Villa Sjötorp – Högklassig mat i sekelskiftesmiljö Sagolika Villa Sjötorp från förra sekelskiftet bär minnen av många olika verksamheter från över hundra år. Idag är det en högklassig restaurang där maten huvudsakligen är baserad på lokala och ekologiskt producerade råvaror. Stora matsalen är belägen med utsikt mot havet och terrassen likaså. Riktigt storslaget! För den som vill sova över har Villa Sjötorp modernt inredda hotellrum med den ursprungliga stilen från början av 1900-talet bevarad. Här finns också möjlighet till konferens i sekelskiftsmiljö med plats för stora visioner och nyskapande idéer. Välkomna till Villa Sjötorp! www.villasjotorp.se Sjötorpsvägen 5, Ljungskile, Tel: 0522-201 74

36

Adelsåsens kalkon – Med koll på hela kedjan Familjeföretaget Adelsåsen har över 40 års erfarenhet av att producera kalkoner på ett sätt som ger Dig som konsument den allra bästa kvalité. Kalkonprodukter står för många av de viktiga hälso- och livsstilsfaktorer som prioriteras av dagens medvetna konsument. Kalkonköttet är magert, men ändå saftigt och smakrikt. Dessutom innehåller det mycket protein. Vi lägger mycket möda på att utveckla nya produkter som är anpassade till både modern smak och livsstil. Adelsåsens kalkonprodukter hittar du i välsorterade butiker nära dig, på utvalda restauranger eller i vår gårdsbutik. www.adelsasen.se Gårdsbutik, Adelsåsen 1, Stora Levene, Tel: 0512-601 14

37

Björnhyltans Trädgård – Exklusiva gröna upplevelser Morötter kan smaka på många olika sätt. På Björnhyltan får grönsakerna sin speciella smak och karaktär av det kärva klimatet och skogslandets jordmån. Smaksensationerna avlöser varandra när gårdsbutikens alla läckerheter dukas upp i augusti. Många olika sorters kål, rotfrukter, tomater, bladgrönt och kryddor samsas med blommor och andra Sjuhäradsprodukter. Upplevelsen blir oförglömlig om du bokar en helkväll i växthusets Livsrum. Eftersom grönsaker ska vara pinfärska får de inte fraktas långt. Men till krögarna på Carlssons Skafferi i Ulricehamn går leveransen varje vecka. Välkommen! www.bjornhyltans.se Gårdsbutik, Hunnabo, Björnhyltan, Ambjörnarp, Tel: 0325-604 38, 0738-45 57 77

38

Bramleys – Äppelmust och annat gott från egen odling Bramleys driver en ekologiska frukt- och grönsaksodling på Kålland nära Läckö Slott. Vi har valt att odla frukt i kalla nord där äpplena växer långsamt. Ju kyligare klimat, desto godare äpplen med en bra balans mellan sötma och syra. I odlingen finns 7 500 äppleträd bestående av 50 olika äppelsorter, 700 päronträd, körsbär, bigarråer, jätteblåbär, plommon, paprika och även lite chili. Vi tillverkar must, glögg, chilisås och även en del sylt. Allt från egenodlad frukt. Våra produkter finns att köpa i utvalda butiker och restauranger i vår närhet men även i Göteborg. Kålland, Lidköping, Tel: 0702-25 87 07

61


39

Brålanda chark - Med råvaror från Dalsländska gårdar Brålanda Chark har ett nära och gott samarbete med Dalsländska gårdar vilket bland annat har resulterat i en svårslagen handtillverkad korv med mycket smak, gjord på högklassiga råvaror. Vi har en enkel företagsfilosofi som går ut på att du som är kund ska ha riktigt bra mat på bordet, både till vardag som fest. Och du ska alltid kunna lita på att det som tillverkas hos Brålanda Chark har en så liten tillsats av konserveringsmedel som möjligt. Det ger i sin tur produkterna större och renare smaker. Du kommer att märka skillnaden. Våra produkter hittar du hos välsorterade butiker i närområdet. www.bralandachark.se Sörbygatan 5, Brålanda, tel: 0521-301 60

40

DalsSpira mejeri – närproducerade getprodukter från Dalsland DalsSpira i Dalsland är idag Sveriges första och enda leveransmejeri för getmjölk. Vårt mål är att erbjuda moderna konsumenter ett naturligt och hälsosamt val som är fördelaktigt för både människa och natur. Vi tillverkar getost, getmjölk och getyoghurt. Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken vilket gör att den kan vara ett bra alternativ för laktosintoleranta och för vissa mjölkproteinallergiker. Produkterna går att köpa i utvalda butiker runt om i Sverige, främst i Göteborg och Stockholm. Vi har även en gårdsbutik som säljer våra och andra lokala producenters produkter. www.dalsspira.se Gårdsbutik, Rännelanda 6, Högsäter, tel: 0528-500 01

41

Dugges Ale- & Porterbryggeri – Göteborgarnas lokala hantverksbryggeri Dugges Ale- & Porterbryggeri startades av Mikael Dugge Engström i Mölndal år 2005. De senaste åren har den svenska ölkulturen fått en rejäl renässans, så 2010 tog Dugges Bryggeri beslutet att expandera. Bryggeriet ligger nu i Landvetter och produktionskapaciteten har ökat från 1 500 till ca 8 000 hl/år. Ölkonsumenterna ber inte längre om en ”stor stark” utan frågar nyfiket vad som döljer sig bakom bardiskens kranar. Vi på Dugges Ale- & Porterbryggeri brygger med finaste malt och kryddar med rejäla humlegivor. Det är vårt sätt att förgylla din upptäcktsresa genom ölvärlden. www.dugges.se östra Björrödsvägen 12, Landvetter, tel: 031-87 79 00

42

tångknäcke® – Med nyttiga och mineralrika alger från havet I årtusenden har tång/alger använts som en viktig del av födan i Asien och andra delar av världen. I över ett kvarts sekel har vi använt tång i våra bröd. De alger vi använder i Tångknäcke är fingertång, blåstång, sockertång och knöltång. Tången ger brödet sin unika smak och är dessutom rik på mineraler, spårämnen, aminosyror, fibrer och vitaminer. Till 100 gram Tångknäcke behövs ungefär 30-40 gram färsk tång som torkas och mals. Den umamirika tången fångar upp och förstärker smakerna, det är en av hemligheterna varför det smakar så gott med Tångknäcke. Innehåller endast naturliga råvaror. www.tangbrod.se industrivägen 1, Grebbestad, tel: 0525-613 27

62


43

Gäsene Mejeri – Ost som bidrar till öppna landskap Gäsene Mejeriförening i Ljung strax utanför Herrljunga står för en fin svensk osttradition. Vi är Sveriges minsta mejeriförening med anor som sträcker sig tillbaka till 1931. Här produceras ost på mjölk från våra ägare, det vill säga lantbrukare inom 2,5 mil från mejeriet. Vi tillverka osten efter gamla recept med kortrest mjölk genom en enkel process på mejeriet. Det bidrar till att de naturliga positiva bakterierna stannar i mjölken. Det är alltså BRA bakterier som bidrar till smaken. Men det är även samspelet mellan fetthalten och lagringen som präglar smaken på ostarna. En fetare ost smakar mycket mer. Våra mindre feta ostar, de på mellan 10 och 17 %, lagrar vi i tolv månader för att de skall få en starkare karaktär. Gäsene Special (34 %) lagras i sex månader, och får en fyllig rund smak med en lång, stark och behaglig eftersmak. Vår ost kan inte tillverkas någon annanstans än just här och smaka på samma sätt. Att kossorna betar här bland Västra Götalands stengärsgårdar bidrar till öppna landskap och den fina smaken på våra ostar. Välkommen till vår ostbutik som är öppen måndag till fredag 9–17. Här kan du provsmaka våra goda ostar och botanisera bland andra lokala produkter.

www.gasenemejeri.se Gårdsbutik, Alingsåsvägen 32, Ljung, 0513-250 80

44

Halltorps Mejeri – Prisade för sin Farfars pärla Halltorps mejeri är ett litet gårdsmejeri som tillverkar dessertostar av ko-och getmjölk med varsamma hantverksmetoder. Våra getostar ystar vi på gårdens egen KRAV-certifierade getmjölk och komjölken hämtar vi från vår närmsta granne. Vår egen favorit, Farfars pärla, belönades med guldmedalj i SM i Mathantverk 2011 och 2012 och har blivit populär hos många svenska krögare. Om du vill uppleva denna lilla goding, sväng förbi vår gårdsbutik som ligger i Gärdhem strax utanför Trollhättan, eller passa på att besöka Hugo Ericson Ost i Saluhallen när du är i Göteborg. Välkomna! / Anna & Svante Kaijser www.halltorpsmejeri.se Gårdsbutik, Halltorp 1, Trollhättan


45

Hulatorps Champinjoner – Färska och förädlade champinjoner Allting började med ett stort intresse för svampodling. I dag tillbringar jag många timmar i svampladan där svampen plockas med omsorg. Minsta lilla fläck och svampstackarn åker i skamhinken. Det krävs därför noggrannhet genom hela processen. Allt från vattning, luft­ fuktighet och att se till att svamparna inte står för tätt vid packning och leverans till butikerna. Men det är just så man kan odla fram de finaste svamparna. Jag förädlar även mina champinjoner. Det blir soja, torkad svamp, champinjonketchup, champinjonchips mm. Du hittar mina produkter i utvalda butiker och i vår gårdsbutik. www.hulatorpschampinjoner.se Gårdsbutik, Hulatorp Heden 4, Björketorp, Tel: 0705-54 79 67

63


48

Knäck och bräck – Smakfullt knäckebröd Knäck och Bräck startades 2008. Vårt knäckebröd skall förutom att vara nyttigt även ge en annorlunda upplevelse som smakar gott. Vårt ordinarie sortiment av knäckebröd har en stor variation av smaker: lingon, sesam, enbär, tomat, blåbär mm. Under vissa perioder bakar vi även säsongsinspirerat knäckebröd. Då vi tycker att knäckebröd faktiskt funkar alldeles utmärkt att festa på sju dagar i veckan har vi även skapat en veckokollektion. Allt bakat på urgamla sädesslag, odlade av Wästgötarna och KRAV-godkända, utan ett enda E-medel. Snart går det även att köpa våra knäckebröd i rör. www.knackobrack.se Gårdsbutik, Östra Tunhem, Falköping, Tel: 0706-98 06 40

49

Kullans Lycka – Smakrika charkprodukter med hög kötthalt Kullans Lycka utvecklar och säljer lokalproducerade charkvaror samt goda tillbehör till dessa. Råvarorna kommer dels från den egna gården, dels från andra närbelägna gårdar. Allt för att få råvaror av hög kvalité. Djuren slaktas i närområdet och köttet förädlas sedan efter egna recept hos två olika charkuterier. Resultatet blir goda varmrökta lammkorvar, lammprins och patéer - smakrika produkter med hög kötthalt. Jag vill med mitt urval av produkter locka kunderna till att våga tänka i nya banor och låta smaklökar och alla sinnen få en njutbar stund vid matbordet. www.kullanslycka.se Norra Kedum, Kåregården 2, Lidköping, Tel: 0510-59 00 80

50

Kullings Kalvdans – Västergötlands landskapsdessert Kullings Kalvdans bakas av råmjölk från kor som bidrar till öppna landskap. Råmjölken är extremt nyttig och livsviktig för kalven. När kalven fått sitt behov tillfredsställt används råmjölksöverskottet till denna Pannacottaliknande dessert. Kalvdansen bakas enbart på råmjölk och lite kryddor – den innehåller varken ägg, mjöl, mandel eller nötter. Den är ”smal” och lätthanterlig och kan skäras i vackra bitar. Serveras gärna ljummen tillsammans med lite sylt. Kullings kalvdans har blivit ett populärt inslag på såväl gourmetrestauranger och delikatessbutiker som på sjukhus och äldreboenden. www.kullingskalvdans.se Herrljunga, Tel: 0702-64 25 05

51

Lassegårdens Trädgårdar – Trädgårdsmästarens mat från jord till bord På Lassegårdens trädgårdar utanför Mariestad, kan man avnjuta trädgårdsmästarens mat från jord till bord. Vi arbetar med råvaror som vi själva producerar småskaligt på vår gård och samarbetar även med andra råvaruproducenter i vår närhet. Maten och bakverken som vi tillagar och serverar i vårt café är helt ekologiska och många av de produkter som vi säljer i vår gårdsbutik förädlas i eget kök. Grönsaker finns tillgängliga efter säsong i stora och små mängder. Här finns bland annat jordärtskockor, bondbönor, polkabetor och mycket mer. Välkommen att besöka vår trädgård, gårdsbutik och café. www.lassegardenstradgardar.se Gårdsbutik, Karleby Lassegården, Mariestad, Tel: 0501-107 09

64


52

Mellby Eko-lanthandel – Längs Retrovägen 190 Kliv in i en annan tid. Mellby Eko-lanthandel är Alingsås enda lanthandel, en hemtrevlig retrobutik med nostaglicafé och hemlagad lunch, på retrovägen, väg 190. Varför inte pröva Kôlepetters kôrv som endast finns här och som är tillverkad av 100% KRAV-producerat nötkött. En storsäljare från egen gård, Kungsängens lantbruk i Stora Mellby. Butiken erbjuder lokalproducerade varor, köttlådor och ekologiska varor. Dessutom serveras hembakat till kaffet i Fälte-Johannas café. Grupper som vill äta en buffé rekommenderas att boka i förväg.

Lanthandel, Sollebrunsvägen 1, Sollebrunn, Tel: 0322-410 24

53

Nasseröds Bigårdar – Honung från Bohuslän I Hamburgsund i Norra Bohuslän på gården Nasseröd och i dess omgivningar driver jag, Helen, biodlingen Nasseröds Bigårdar. Biodling på yrkesnivå är ett livsstilsval; miljön, bin och bins hälsa, gården och min familj är viktiga inslag. Mina produkter har sitt ursprung hos bin och det som bin producerar. Främst är honungen med sina goda egenskaper. I sortimentet finns sommar & hösthonung, ljung och flytande nyslungad honung. Honungen smaksätts också med härliga kryddor som kardemumma, ingefära, kakao, saffran m fl. Närodlad honung, främjar bin & ökade skördar av frukt och bär. Hamburgsund, Tel: 0706-85 30 29

54

Olivia eko – KRAV-certifierad odling och förädling Gårdsproducerad rapsolja odlad vid Kinnekulle. En kallpressad jungfruolja av högsta kvalitet, rik på viktiga Omega fettsyror och naturlig e- vitamin. Finns också smaksatt med vitlök eller citron. Vi har ett levande lantbruk med beteshagar för ett tjugotal får. Här finns också hönor och bikupor. Vi odlar havtorn, vinbär och rabarber som vi förädlar i vår nybyggda produktionslokal, som också rymmer en gårdsbutik. Här kan du köpa bland annat rapsolja, lammkött, ägg, honung, havtornsprodukter och rabarbersaft. Allt från egen produktion. Du kan också komma och bo över på vårt B&B. Välkomna! www.oliviaeko.se Gårdsbutik, Bitterna Åsa, Vedum, Tel: 0512-480 70

55

Resville Mathantverk – Belönat med Saftguld och syltbrons Resville belönas rikligen för sina produkter. Guld och brons i SM i Mathantverk, till exempel. För honung, rabarber, vinbär i klasar, nektar, sylt, geléer och marmelader. Äkta vara som får mathjärtat att slå extra lyckoslag. Resville Mathantverk finns på Backgårdskvarn i Resville, någon mil söder om Lidköping. Ett småskaligt mathantverksföretag med inriktning på att förädla vad trakten producerar av frukter bär och grönsaker. Resville Mathantverk producerar smakförhöjare som berikar alla måltider i det västsvenska köket. Både hemma, på krog och kafé. www.resvillemathantverk.se Backgårdskvarn, Lidköping, Tel: 0510-53 01 88, 0706-44 32 50

65


56

Råda Gelato – Äkta råvaror och naturliga smaker Efter kockutbildning i Grythyttan och ett par år på bland annat Gunnebo Slott reste jag till Italien, gelatons hemland, för att hämta inspiration och utbilda mig. Jag tillverkar nu gelato inspirerad av säsong, tillgång och lust i traditionella såväl som spännande smakkombinationer. Gelaton är mjölkbaserad vilket ger den låg fetthalt och därmed sin krämiga struktur. Med äkta råvaror och naturliga smaker, utan tillsatta smak- eller färgtillsatser, får man fram en ärlig produkt med en maximal smakupplevelse. Du kan köpa min gelato i Råda Säteris kaffestuga och snart även på utvalda platser i Göteborg. Råda Säteri & Gästgifveri, Tel: 0733-94 68 14

57

Sivans ost – Något att njuta av varje dag! Leif Mannerström, kock- och kroglegend, får något drömskt i blicken när Sivans ostar kommer på tal. Och han är inte den ende matgurun i landet som kapitulerat inför Sivans produkter. De faller på rad. "ä dä ente gött kan de lika gärna kvette" Så ser Sivan på ost och annat gott att njuta av i livet. Sivans osthandel är det lilla familjeföretaget som i fem generationer arbetat med ost. Sivan är känd för sin genuina ostlagring hemma i garaget. Nu har ostarna fått sällskap av handbakat knäcke­ bröd, kex och små ljuvliga chokladbitar. Något att njuta av varje dag. www.sivansost.se Ostgaraget, Baljered, Stora Levene, Tel: 0512-204 55

58

Skenstaboá – En Smaka på Västsverige-gårdsbutik Skenstaboá Gårdsbutik utanför Dalsjöfors, är en mysig gårdsbutik där du hittar ett stort utbud av bland annat lokalproducerade varor från Sjuhärad och Västra Götalandsregionen. Vi är dessutom en Smaka på Västsverige gårdsbutik vilket innebär att vi säljer Smaka på Västsverige­ produkter hos oss. Vi tillverkar egen grillkol som vi milar själva från egen skog. På sommaren erbjuder vi självplock av jordgubbar och på vintern säljer vi egenodlade julgranar. Öppet torsdagar kl.14–19 & lördagar kl.10–13 året om! Utökade öppettider i samband med jordgubbsplockningen och i december! www.skenstaboa.se Gårdsbutik, Skänstad, Assarsgården, Dalsjöfors, Tel: 033-27 28 63, 0707-43 71 70

60

Thunbergs Trädgårdar – Hälsoskott fullmatade av vitaminer Thunbergs Trädgårdar är ett familjeföretag som ligger i utkanten av Skepplanda norr om Göteborg. Här odlas hälsosamma skott fullmatade med vitamin C, E, fosfor, kalium och karoten. Idag odlas och säljs stora mängder solrosskott och ärtskott till konsumenter via grossister i Göteborg, men också till några av de finaste krogarna i stan. För restaurangerna finns även andra typer av skott, såsom broccoliskott och vackert rosa rädisskott. Jorden vi odlar i är KRAV-godkänd och vi använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel. Även växthusen är miljöanpassade. Skönningared, Skepplanda, Tel: 0303-74 87 00

66


61

Torggummans ägg – klarar hela värdekedjan Torggummans ägg startade sin verksamhet 1948. Idag finns våra ägg i dagligvaruhandeln och i mängder av mindre butiker i hela Västra Götalandsregionen. Vägledande för verksamheten är klimatsmarta val. Allting går tillbaka till Moder jord. 1985 öppnades hönsburarna för gott och hönorna blev frigående. Idag har Torggumman totalkoll på hela produktionskedjan, från nykläckta kycklingar och värphönor till äggpackeri. Det produceras ägg ifrån både vita och bruna frigående höns samt krav-ägg. Torggumman är ett klimatsmart företag som älskar vad de håller på med. www.torggummansagg.com Färgelanda, Södra Dalsland, Tel: 0528-200 23

62

TuaCultura – Sylt kokad i kopparpanna Mina marmelader kokar jag av egna och lokala råvaror i kopparpanna i små satser utan onödiga tillsatser. Varje syltkok är därför ett rent hantverk, som kräver kunskap och erfarenhet. Jag är certifierad syltare av Svenska Syltningssällskapet sedan 2010 och en del av Äkta Sylt. För mina marmelader har jag under flera år vunnit många medaljer i SM i mathantverk. På min gård odlar jag ekologiskt, fåren betar fornåkrarna och hönsen värper ägg. Mina produkter säljs till återförsäljare i hela landet, på Bondens egen Marknad i Göteborg och i min gårdsbutik. Gården erbjuder även boende med Rum & Frukost. www.tuacultura.se Gårdsbutik, Vesene Fagred 7, Ljung, Tel: 033-26 42 58, 0703-99 54 35

63

Österhagen glass – Den lilla glassen med den stora smaken Under mer än 15 år har vi tillverkat glass av högsta kvalitet. Vi anser att gräddglass ska vara gjord på vispgrädde, en hallonsorbet ska smaksättas med hallon och en vaniljglass ska få sin arom från en vaniljstång. Enkla och självklara val för oss som värnar om hög kvalitet med bra råvaror. Vi odlar bär, rabarber och basilika, som vi sedan använder i vår tillverkning. Dessutom anser vi att glass är en färskvara så vi tillverkar det vi behöver och utesluter konserveringsmedel i våra produkter. Vår glass hittar du i välsorterade butiker i din närhet eller i vårt glasskafé Gula Paviljongen i Hjo. www.osterhagenglass.com Gula Paviljongen, Hjo, Tel: 0503-141 11

64

Östragärde gård – Äkta vara med kärlek tillagad På Östragärde gård i Sätila odlar och förädlar vi champinjoner. Vi vill ge kunden en smakupplevelse och en känsla för riktigt mathantverk. Vilken förädling vi än gör så nöjer vi oss inte innan produkten är perfekt. Detta gäller även förpackning och etikett. Vi levererar nyplockade champinjoner flera dagar i veckan direkt till butik. Vi har även ett flertal förädlade produkter allt från champinjonsmör till torkade och rökta champinjoner. I vårt Champinjoneri kan du köpa allt ifrån färska champinjoner till champinjonchips men även produkter från andra lokala producenter. www.ostragardegard.se Champinjoneri, Sätila, Tel: 0301-77 42 90


TASTE

Mat som är värd en resa. Det finner du i Göteborg. Flera av krogarna och kockarna räknas bland de bästa i Sverige. Vägen dit har gått genom samarbete. Redan 1999 startades Smaka på Göteborg, där 45 krogar tillsammans utvecklar stadens kulinariska upplevelser. Här hittar man allt från förstklassiga gourmetrestauranger till trendiga uppstickare och enklare snabbmat. Låt sinnena vägleda dig när du vill smaka på Göteborg. Läs mer på goteborg.com

SKAFFERI Magasin 1  

Det bästa av smaker från Västsverige. Hitta gårdsbutiker, lokalproducerad mat och krogar värda en resa i Bohuslän, Dalsland, Västergötland o...

SKAFFERI Magasin 1  

Det bästa av smaker från Västsverige. Hitta gårdsbutiker, lokalproducerad mat och krogar värda en resa i Bohuslän, Dalsland, Västergötland o...

Advertisement