Page 9

KARIN ROY ANDERSSON

SMYCKEKONSTNÄR

På Cooper & Gorfers omslag till Ola Salos soloskiva ”Wilderness” syns några färggranna smycken från Karin Roy Andersson, en av ägarna till Gallery Four och en av många lovande smyckekonstnärer i Göteborg. Berätta lite om dig själv? – Jag hamnade i Göteborg av en slump. Tänkte bli fysiker, läkare eller möjligen arkitekt men har alltid gillat att skapa. Så hittade jag HDK och sökte till avdelningen för smyckedesign, och lyckades komma in. På så sätt upptäckte jag smycken som konstform. Idag arbetar jag både med utforskande konstnärliga projekt och som designer, och parallellt driver jag smyckegalleriet Four tillsammans med tre kollegor. Varför startade du galleri Four? – Vi var fyra stycken som gick HDK tillsammans och ville fortsätta jobba ihop även efter skolan. Vi hittade den här fina lokalen och beslöt att göra hälften till verkstad och hälften till galleri och butik.

Berätta om samarbetet med Ola Salo och fotograferna Cooper & Gorfer? Dina smycken syns ju på omslaget till hans soloalbum ”Wilderness”? – Ja, de där gula och orange grejerna som ser ut som små bär är majskorn som jag målat och borrat hål i. De verkar lite större på bilden än vad de är i verkligheten – fotograferna Sarah Cooper och Nina Gorfer har förstorat dem. De berättade om sitt kommande uppdrag och kom hit och lånade smycken. På bilden syns också Hanna Liljebergs och Sanna Svedestedts smycken. Jag tycker att det blev en fantastisk bild! Kan du ge tre besökstips för en konsthantverksintresserad turist på besök i Göteborg? – Gå till Björk och Bambu! Det är en restaurang i Linnéområdet, men jag skulle säga att det man får där är både väldesignat och håller otroligt hög hantverksmässig kvalitet! Och Hasselblad Center, som visar fotografi, blir man inte besviken på, de har alltid bra utställningar. Och området runt Röda Sten Konsthall är fantastisk med det gamla pannhuset, bron och närheten till havet.

OLA SALO

ARTIST

Berätta om omslaget till skivan Wilderness som skapades tillsammans med Cooper & Gorfer! – Under ett besök i Helsingborg gjorde jag och min dotter ett stopp på Dunkers kulturhus. Här visades Cooper & Gorfers utställning ”Sagor och minnen”, och jag blev helt knockad av Sarah Coopers och Nina Gorfers fotografier! Jag bestämde direkt att de skulle få göra omslaget om jag gjorde en soloplatta. Vad var det du föll för? – Den var så... helt i min smak... Bilderna är gåtfulla, fyllda med mystik och med ett budskap och socialt engagemang i kombination med barockens estetik. Maximalistiskt rikt i sitt uttryck – något som jag själv alltid strävar efter som artist! Jag ser tydliga ekon från några av mina favoritkonstnärer, som Caravaggio, Klimt, Jeff Koons, Cindy Sherman och Tamara Lempicka. Det är en av de få gångerna i min karriär som jag känt att en samarbetspartner hade samma vision och bildspråk som jag. Jag skickade dem några ledord och sa: Gör er grej! Det blev ett inspirerande och lyckat samarbete som jag är oerhört glad över. Det fina resultatet kommer jag vara stolt över i hela mitt liv!

KULTURUPPLEVELSER I VÄSTSVERIGE

9

Kulturista!  

Kulturupplevelser i Västsverige I Västsverige är kulturen alltid nära. Här hittar du tips på regionens historiska sevärdheter, muséer, musi...

Kulturista!  

Kulturupplevelser i Västsverige I Västsverige är kulturen alltid nära. Här hittar du tips på regionens historiska sevärdheter, muséer, musi...

Advertisement