Page 1

vinavisen SMAGFØRST / EFTERÅR 2015

Gratis

vinavisenSMAGFØRST Evil Twin: Dansk øl hitter i USA

Pinot Noir: Vælg den rigtige

Husk vores vintur!

Læs mere i avisen.

Lækker kartoffelsalat med pølser til grillen

Oplev to østjyske vingårde Af Tue Germundsson LÆS MERE SIDE 14-15

Hvis du ikke lige ved, hvad du skal lave den 19. september, så har SMAGFØRST et rigtig godt forslag. Du skal da med på besøg hos to øst-

jyske vingårde. Vinhandlen SMAGFØRST arrangerer den allerførste vintur af sin slags. Bliv klogere på dansk vinproduktion, oplev de dan-

ske vinmarker og smag på sagerne. Dansk vin er gået fra at have et blakket ry til at være en yderst spændende smagsoplevelse.

WHISKY: I denne udgave får du et interview, som måske er for de lidt mere whisky-nørdede. Læs Nigel Robinsons tanker om, hvad der er en god whisky - og hvad der gør det skotske destilleri BenRiach specielt.

LÆS MERE SIDE 4-5


OVERBLIK

Indhold Morten Stahl Pedersen Stifter af SMAGFØRST

Velkommen hjem! Velkommen hjem fra ferie!

KORT NYT 3 WHISKY FRA SPEYSIDE 4-5

Vi håber, du har nydt den, hvad enten det har været i Danmark eller ude. Har du været i udlandet, har du måske smagt en masse nyt og spændende. Måske lige frem besøgt en vingård? Hvis du ikke nåede at besøge en vingård, så kan du stadig nå det: Vi laver nemlig vores første SMAGFØRST-tur den 19. september, hvor vi besøger to vingårde i nærheden af Aarhus. Du kan læse mere i denne avis og se frem til flere forskellige ture og events i fremtiden.

SÆSONENS RÅVARER 6

På din ferie har du måske forelsket dig i nogle nye “procenter”, som du gerne vil nyde herhjemme. Forhåbentlig har vi dem på lager, så du kan smage først og mindes ferien. Det er også interessant på den måde at give sine feriefavoriter “Retsina-testen”. For mange et eksempel på noget, der kun spiller, når der er blåt vand og grækere i nærheden.

OPSKRIFTER FRA SÆSON 12-13

Fandt du ikke noget nyt spændende alkohol, så kan vi selvfølgelig også hjælpe dig her. I løbet af sensommeren og efteråret får vi nemlig mange nye vine og spiritiøse varer hjem. Varer som kan nydes både med de sidste sommerdage og grillmaden og efterårets vildt og gryderetter. Vi ser i SMAGFØRST frem mod den næste tid, som åbner op for nogle helt nye smagsoplevelser. Vi håber, I gør det samme. God fornøjelse med avisen!

Redaktion Ansvarshavende direktør: Morten Stahl Pedersen Redaktør: Tue Germundsson Trykkeri: OTM Avistryk Oplag: 5.000 Kontakt: smagfoerst@smagfoerst.dk

2 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

TEMA: PINOT NOIR 8-9

PÅ VINTUR I ØSTJYLLAND 14-15 GOURMETKALENDEREN 17 VINSMAGNINGER 20


KORT NYT

Kort nyt fra SMAGFØRST Tjek vores vinskole-videoer

Hvis du ikke allerede har besøgt vores Facebook-side, så skal du tage at gøre det. Ikke mindst for at se vores vinskole-videoer. Her vil stifter, Morten Stahl Petersen, fortælle om flere forskellige emner indenfor vinverdenen. Blandt andet, hvordan man smager på vin, og hvordan man åbner en champagne med en sabel. Så klik dig ind på Facebook og besøg Vinhandlen SMAGFØRST – vi vil næsten garantere, at du også får et billigt grin.

Champagnemærkevarer i butikkerne

Som noget nyt har vi i SMAGFØRST fået to Champagne-mastodonter på hylderne. Nemlig bobler fra henholdsvis Möet og Dom Pérignon. Der har været stor efterspørgsel efter lige netop disse kendte Champagne-mærker, og vi har derfor hentet dem ind i vores faste sortiment. Möet og Dom Pérignon er ikke blevet kendt uden grund – det er lækre Champagner, der smager udsøgt.

Skål: Flere nye øl på hylderne

Findes der noget bedre end en kold øl? Ikke rigtig, vel. Og hvorfor ikke forkæle sig selv med andet end en Carlsberg-pilsner. I Skandinavien har vi en stolt bryggetradition, og der findes flere og flere interessante mikrobryggerier. I SMAGFØRST har vi et spændende udvalg af øl – og har netop hentet nye øl ind fra to danske mikrobryggerier og et norsk. Nemlig Coisbo fra Fyn, Hornbeer fra Nordsjælland og Austmann fra Trondheim.

SMAGFØRST ER... • Stiftet af Morten Stahl Pedersen i 2009 og startede op i et garagelokale i Aarhus. • Vinhandlen, hvor du kan smage, før du køber, så du ved, hvad du får med hjem. • Ligeglade med navn, oprindelse og etiket – bare det smager godt. • En vinhandel med tre butikker og 11 medarbejdere i Aarhus og København. SMAGFØRST Aarhus C, butik og vinbar, Jægergårdsgade 32 Åbningstider: man-fre 10-18, lør: 10-15, vinbar: tors-lør: 15-01

SMAGFØRST Trøjborg, Otte Ruds Gade 98-100 Åbningstider: man-fre 10-18, lør: 10-15

SMAGFØRST København, Nørre Farimagsgade 61 Åbningstider: man-fre 10-18, lør: 10-15

Vi har nu 266 følgere på Instagram - og det er vi glade for. Men vi vil så gerne over 1000. Vil I hjælpe os? Så find os på instagram, hvor vi løbende ligger nyheder op fra butikkerne. Og når vi åbner nogle spændende flasker. vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

3


INTERVIEW

BenRiach har tidligere hørt under Chivas. Men i 2004 opkøbte tre entrepanører destilleriet og gik solo.

BenRiach: Whisky i hjertet af Speyside WHISKY: Her får du et interview, som måske er for de lidt mere whisky-nørdede. Læs Nigel Robinsons tanker om, hvad der er en god whisky - og hvad der gør det skotske destilleri BenRiach specielt.

Nigel Robinson, Regional Sales Manager for BenRiach, hvad gør BenRiach til noget specielt? “BenRiach var et “blend-hus” i mange år, og husets styrke, i forhold til at lave blends, lå i spiritussens struktur. Vi går meget op i smagen. Derfor sørger vi altid for at respektere smagens integritet i vores blends. Med vores malt-whiskys har vi en evne til altid at give gode smagsoplevelser og samtidigt opretholde en god struktur – uden at det påvirker det endelige slutprodukt. Det har betydet, at vores destilleri har vundet adskillige priser, siden det blev oprettet i 2004.” Hvad er BenRiachs mål og visioner for fremtiden?

4 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

“Som forretning vil vi stadig gerne vokse. Når det så er sagt, er det vigtigt for os at vedligeholde den høje standard i vores whiskys. Det gør vi blandt andet ved at købe de bedste fade, vi kan komme i nærheden af. Vi har også lyst til at udforske nye markeder. Og så er det vigtigt for os at blive ved med at udvikle vores brand i en positiv retning.”

ikke en anden whisky?

Hvad er BenRiachs vigtigste produkt?

“Personligt elsker jeg vores Peated-Septendecim 17 års. For det første fordi det er en ”peated” Speyside, hvilket er meget usædvanligt. BenRiach var faktisk det første Speyside-destilleri i moderne tid til at lave ”peated” whiskys. Jeg kan særligt godt lide de lyse og vegetabilske noter, du får fra østkystens tørv – kombineret med nogle af de mere klassiske noter fra Bourbon Cask Whiskys.”

“Vi har ikke ét produkt, der er mest vigtigt. Det vigtigste for os er vores sortiment. Vi bliver ved med at lave ”Classic Speyside”, ”peated”, ”peated wood finish” og ”wood finish”.” Hvis jeg skal spørge lidt frækt, hvorfor skal jeg så drikke en whisky fra BenRiach og

“Simpelthen fordi det er en god whisky. Intet mindre. Vi har vundet adskillige priser gennem årene. Blandt andet Distiller Of The Year i 2015 og Best Speyside 16 års også i 2015.” Hvad er en god whisky i dine øjne?


INTERVIEW

BenRiach ligger i Morayshire i Skotland.

BenRiach Destilleri BenRiach ligger i den nordøstlige del af Morayshire, hvilket er hjertet af produktionen af Malt Scotch Whisky. Ben Riach har den traditionelle charme for et Speyside-destilleri. Det blev grundlagt I 1898.

I SMAGFØRST Vi har følgende whiskys fra Ben Riach i vores sortiment: - - - - - - -

BenRiach Heart of Speyside BenRiach 12 års BenRiach Dark Rum 15 års BenRiach Sherry Matured 12 års BenRiach, Authenticus peated 21 BenRiach Curiositas 10 års peated 46% BenRiach Birnie Moss Intensely Peated 48%

vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

5


SÆSON

Sæson-siden

Læs flere gode råd om frugt og grønt og find opskrifter på www.sæson.dk

ÆBLER

Sæson: august - april Æblehøsten er i gang, og det danske klima med varme dage og kolde nætter, regn og blæst, giver æblerne deres helt egen personlig koncentrerede smag og harmoniske balance mellem sukker og syre. Der findes et utal af sorter med hver deres karakteristika. Discovery er sødt, sprødt og aromatisk, mens Rød Aroma har ekstra kraft og syrlighed. Læs mere om de mange æblesorter på www.saeson-web.dk Prøv de gode danske æbler til en traditionel æblekage. Hvis du virkelig vil forkæle dig selv og dine gæster, så server vores Kendermanns Riesling Spätlese til æblekagen. Den har en god sødme, der passer til desserten, samt en behagelig syre, der går godt i spænd med de danske æbler. Tip: Æbler holder sig bedst og længst i køleskabet, men tag et par stykker ud og lad friste i frugtskålen. Sæson: juni - november Blomkål er blevet dyrket i Vesten siden 1600-tallet. Det er i familie med hvidkål og findes også i en lysegrøn udgave, kaldet Romanesco. Blomkål indeholder en stor mængde kostfibre på hele 2,2 g. pr. 100 gram. Fjern dækbladene og del kålen, gerne uden brug af kniv, så man undgår skæremærker. Del kålen i buketter og spis den rå eller damp den i kogende letsaltet vand i 5 minutter. Blomkål skal stadig have bid, når den er kogt, så kog den hellere lidt for lidt end for meget.

BLOMKÅL

Du kan også benytte blomkål til en lækker blomkålsuppe med lidt radisser og karse på toppen. Server suppen med vores Hornbeer Blonde. Den fede suppe har brug for noget friskt – og boblerne i øllen er med til at gøre smagsoplevelsen intens. Tip: Blomkål opbevares i en plastposte i køleskabet.

BLÅBÆR

Sæson: juli - september Blåbær er et lille blåsort bær, med rødviolet saft. Der findes to arter, den europæiske som vejer op til 0,25 gram og den amerikanske som vejer op til 2 gram. Blåbær er søde, men også beske i smagen. Overfladen har et nærmest sølvagtigt skær, fordi bærret er dækket af et vokslag, som er en naturlig beskyttelse. Vælg blåbær som er faste og hele. Blåbær er rige på C-vitamin, antioxidanter og kostfibre. Prøv blåbær på yoghurten eller havregrynene i stedet for tørret frugt eller som et smukt indslag i salaten. Du kan også prøve blåbær til ostebordet i stedet for vindruer. Ostebordet kræver selvfølgelig en god rødvin, og her foreslår vi vores ST Ripasso. Tip: Opbevar blåbær i køleskabet hvor de kan holde sig en lille uges tid.

6 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15


PÅ D.19/9

TIPS OG TRENDS

VINTUR MED SMAGFØRST VI SKAL:

t e l l i b . r P

9 9 7

x Besøge to vingårde x Nyde to vinsmagninger x Spise dejlig frokost x På to guidede ture i vinerierne x På to guidede ture i vinmarkerne

VINHANDLEN

,-

SMAG FØRST SMAGFOERST.DK AARHUS C

TRØJBORG

-‐ smag før du køber

KØBENHAVN K.

vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

7


TEMA: PINOT NOIR

Pinot Noir:

Vinelskernes yndling

DRUE: Mange vinentusiaster har et helt specielt forhold til druen Pinot Noir. Men hvad er det, der gør denne drue til noget ganske særligt? Og hvorfor er så mange store vine lavet på netop Pinot Noir?

P

inot Noir har en helt særlig plads i mange vinelskeres hjerte. Druen har med sit lette udtryk og sin lyse rubinrøde nuance forført mange vinentusiaster rundt om i verden. Og hvorfor så det? Til dels fordi nogle af de største Bourgogne-vine er lavet på denne blå druesort, men også fordi oversøiske destinationer som New Zealand, Oregon og Californien har forkælet verden med nogle helt fantastiske Pinot Noir-vine. Pinot Noir er dog ligeså uløseligt forbundet med Bourgogne, som Malbec er med Argentina. Det er her, druen stammer fra, og det er her, den har noget nær de bedste leveforhold. Den midtfranske vinregion er hjemstavn for nogle af de fineste Pinot Noir-vine, der nogensinde er lavet. Her har især området Côte d’Or været flittig leverandør. Området kaldes også den gyldne skråning, og det er her, alle grand-cru-vinmarkerne ligger. De klassiske røde Bourgogne-vine laves udelukkende af Pinot Noir – og et fællestræk for dem er, at man skal hoste op med rigtig mange penge, hvis man gerne vil

8 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

have fingrene i de bedste flasker.

med sig.

Men hvorfor har Pinot Noir-druen så gode leveforhold i lige netop Bourgogne? For at svare på det, er en vigtig pointe, at Pinot Noir-druen er nogenlunde ligeså kræsen overfor klima og jordbund, som teenage-datteren er overfor aftensmaden. Pinot Noir-druen er med andre ord vanskelig. Druen modnes ret tidligt og er ekstrem følsom overfor sit såkaldte terroir (jordbund og mikroklima). Plantes Pinot Noir eksempelvis et sted, der er for varmt, modnes druen simpelthen for hurtigt og udvikler ingen af de fascinerende smagsstoffer, som dens ret tynde skaller kan gemme på.

Men hvorfor er det, at Pinot Noir-druen har forført så mange vinelskere? Måske er det på grund af det elegante og feminine udtryk, som vine lavet på druen ofte besidder. Her er det meget vigtigt, at man ikke forveksler elegant og feminint med tynd og spinkel. Det ville være forkert. Med elegant og feminint menes der, at Pinot Noir-vinene ofte har en let og yndefuld karakter, men samtidigt med masser af pondus og kompleksitet. Bare ikke på den anmassende måde.

Pinot Noirs perfekte hjem er derfor Bourgogne. Her er klimaet nogenlunde stabilt og køligt, og druen kan samtidigt - hvis dyrkningen og vinifikationen er den rette afspejle de små terroir-forskelle i området. Vinavlere i hele verden forsøger i stor stil at efterligne de store Pinot Noir-vine fra Bourgogne, men hidtil er det kun i New Zealand, Oregon og de kølige dele af Californien, hvor man virkelig har haft heldet

Er det første gang, du virkelig skal prøve dine smagsløg af med Pinot Noir, har du derfor en god oplevelse i vente. Gør dig selv en tjeneste og læg mærke til den ofte lyse farve på vinen. Se også om du kan fornemme det lave indhold af garvesyre i vinen – som derimod vil være suppleret af en god portion frisk syre – der gør vinen frisk uden at være tannisk. Og til sidst skal du bare læne dig tilbage og nyde en vin lavet på en af de mest elegante druer i verden. Pinot Noir.


TEMA: PINOT NOIR

Pinot Noir: Fire flotte flasker UDVALG: SMAGFØRST giver her et overblik over fire skønne Pinot Noir-vine fra vores butikker. Kom forbi og smag på den varme og lette.

DEN LETTE: Pinot Noir, Villa Molino Vinhus: Sartori Område: Veneto, Italien Vinen: Denne vin er en utrolig gennemført, let og lækker rødvin. Den er lavet udelukkende af Pinot Noir-druer, der alle har slikket sol i Pavia i Veneto-området i Italien. Vinen har lagret i intet mindre end 12 måneder på egetræsfade, hvorefter den har lagret på flasken inden frigivelsen. Villa Molino Pinot Noir er til dem, der er glade for en let rødvin med høj karakter. Farven er flot med et violet skær. Duften får tankerne hen på sorte kirsebær, chokolade, krydderier og vanilje. Og smagen er rund med et flot syreindhold og en eftersmag af mandel.

DEN VARME: Smoking Loon Vinhus: Don Sebastiani and Sons Område: Clarksburg, Californien Vinen: Smoking Loon er smagen af Californien på flaske, hvor nærheden til havet og det varme, men omskiftelige, vejr virkelig gør sig gældende. Denne rødvin er lavet udelukkende af Pinot Noir-druer fra Clarksburg-området. Farven er lys og nærmest transparent, den dufter skønt af tranebær og hindbær, og den smager samtidigt af skovjordbær og blomme med et strejf af mokka og kanel. Lækkert. Det er en flot flaske Pinot Noir, der er tro mod druen.

DEN SOFISTIKEREDE: Petra Unger Vinhus: Petra Unger Område: Kremstal, Østrig Info: Denne Pinot Noir fra Petra Unger er intet andet end et mesterværk. Vi er vilde med den. Indholdet er selvfølgelig udelukkende lavet af Pinot Noir-druer fra vinmarker i Gottschelle i Kremstal. Vinen har lagret i 12 måneder på brugte fade, hvilket har resulteret i en fyldig og karismatisk rødvin. Den dufter dejligt af bær fra skoven og modne blommer, og man fornemmer da også både bær og blommer i smagen. Samtidigt fornemmer man, hvordan den følsomme brug af fad har skabt et naturligt finish i vinen. Bravo.

DEN EKLUSIVE: Kendall-Jackson Vinhus: Kendall-Jackson Område: Monterey County og Santa Barbara County, California Info: En rødvin i høj klasse. Med så få ord kan man beskrive Kendall-Jacksons Pinot Noir. Vinen er lavet udelukkende på Pinot Noir-druer - dog fra to forskellige områder. Størstedelen af druerne er sået og høstet i Monterey County, mens 14 procent af indholdet stammer fra Santa Barbara County. De granatrøde dråber har lagret på franske egetræsfade i otte måneder, hvilket har givet vinen masser karisma. Når proppen hives af, spreder der sig en duftcocktail bestående af kirsebær, jordbær og hindbær med noter af ristet brød, vanilje og cedertræ. Og smagen skuffer heller ikke. Den amerikanske rødvin er både frugtig og krydret, men den har samtidigt en vedvarende eftersmag af egetræ og vanilje. Det er lækkert. vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

9


GAVER VORES GAVEKURVE KAN LUKKES, OG ER NEMME AT TRANSPORTERE!

VI SENDER TIL HELE DANMARK - KOM IND OG HØR NÆRMERE!

VINHANDLEN

SMAG FØRST -‐ smag før du køber

AARHUS C

VEJLE

TRØJBORG

KØBENHAVN K.

SMAGFOERST.DK


GOURMET KURV

LUKSUS KURV Pris:

Pris:

799,2x Rødvin 1x Hvidvin 1x Luksus-cava 1x Portvin 1x Magnum øl

1x Stor fyldte chokolader 1x Paté 1x Håndlavede chips 1x Croccantelli

599,2x Rødvin 1x Luksus-cava 1x Cantuccini 1x Lakrids

STOR SMAGFØRST KURV

SMAGFØRST KURV

Pris:

Pris:

499,-

349,2x Rødvin 1x Hvidvin 1x Paté

1x Hvidvin 1x Håndlavede chips 1x Stor fyldte chokolader 1x Æblemost 1x Paté

1x Cantuccini 1x Chokoladetrøfler 1x Croccantelli

VINHANDLEN

SMAG FØRST -‐ smag før du køber

2x Rødvin 1x Hvidvin 1x Luksus-cava 1x Paté 1x Cantuccini

1x Håndlavede chips 1x Fyldte chokolader 1x Lakrids 1x Chokolade-snack

AARHUS C

VEJLE

TRØJBORG

KØBENHAVN K.

SMAGFOERST.DK


OPSKRIFT

Kartoffelsalat med blomkålspesto og grillpølser 4 personer + ekstra til madpakken dagen efter En klassiker med et tvist. Resten smager forrygende i madpakken dagen efter.

Del blomkål i små buketter og kom dem i en blender sammen med løvstikke, presset hvidløg, parmesanost og mandler. Kør mens olien tilsættes gradvist. Blend til en grov pestolignende konsistens. Smag til med salt og peber.

½ blomkål 1 lille bundt løvstikke 1 fed hvidløg 50 g parmesanost 25 g mandler 1 dl olivenolie Salt og peber

Kog kartoflerne lige netop møre og afkøl. Skær kartoflerne i kvarte. Skær tomaterne i kvarte og agurk i tern. Skyl salaten og slyng den tør. Vend kartofler med blomkålspesto, tomater, agurk og salat.

1 kg små kartofler 1 bakke cherrytomater 1 agurk Salat fx babyleaves eller hjertesalat 6-8 grillpølser

Opskrifter og styling: Lone Kjær 12 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15 Foto: Tina Borgsmidt

Grill eller steg pølserne. Server til kartoffelsalaten. Tip: Dagen efter skæres pølserne i skiver og vendes med kartoffelsalaten – klar til at tage med på farten.


OPSKRIFT

Prøv denne vin til retten: Don Ernesto En god ret til sensommeren. Men også først på efteråret. Der går jo lige noget tid, før man helt parkerer grillen i redskabsskuret. Vi har sammensat kartoffelsalaten og grillpølserne med vores Don Ernesto fra Puglia-området. En kraftig rødvin, der gør sig godt til grillpølser, steak af vildt, lam eller oksekød. Farven er intens og rubinrød, og duften er frugtig og vinøs. Don Ernesto er lavet udelukkende af Negroamaro-druer, der er karakteristisk for vine fra Italiens hæl. Vinens runde og bløde smag gør, at den også er yderst velegnet til ostebordet.

OPSKRIFTEN

TO B I

Ka g e A S H A M ku n s tn ANN v il d e e b a rn d re n s om

Opskriften er fra det seneste Sæson-magasin, som kan hentes gratis der, hvor du handler dagligvarer.

KYLL IN KO KO G I SMÆ N y k la L

med

s s ike K r g rø n t s p æ k ke t

BLÅB

Magasinet er fyldt med opskrifter og inspiration til, hvordan især børnefamilier kan få mere frugt, grønt og glæde på middagsbordet.

Opsk Æ R M U rift og FFIN på bø b S rnesid ærquiz en

MAD

Fem

PA K K E

formid

SÆ S O

TID

able rå

d

N. D K

LÆS MERE PÅ HJEMMESIDEN: WWW.SÆSON.DK G R AT

IS

vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

13


TEMA: VINTUR

Hedegårdens Vinavl ligger i idylliske omgivelser ved Skødstrup.

Foto: vinavl.com

På vin-eventyr i Østjylland VINTUR: For første gang arrangerer Vinhandlen SMAGFØRST en oplevelsestur ud i det danske vinland. Tag med på besøg hos to østjyske vinerier og få indsigt i dansk vinproduktion. Du får lov til at føle på druerne og smage på dråberne. Af Tue Germundsson

D

anmark er ved at etablere sig som vinland, og har gennem de sidste 30 år været på en forunderlig rejse. En rejse fra ‘famlen i blinde’ - til bevidst og fokuseret vinkunst. De danske vinbønder har gjort et imponerende stykke arbejde - lige fra at finde nye druesorter, der kan bruges i det kolde nord, til at promovere deres nye vine på et allerede vinmættet marked. SMAGFØRST vil gerne tage sine kunder med på denne rejse. Derfor arrangerer vinhandlen en tur ud i det danske vinlandskab den. 19. September. To østjyske vingårde skal besøges. “Danmark er blevet en vinnation. Dansk vin har måske haft et blakket ry – og nogle

14 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

forbinder det med at være noget surt sprøjt. Sådan er det på ingen måde mere. Dansk vin er blevet spændende,” siger Nick Amstrup, turansvarlig hos SMAGFØRST. Vinturen starter ved Aarhus Musikhus, hvorfra der køres mod den første destination. Nemlig Fjorgaard Vineri ved det idylliske Norsminde Fjord. En af Danmarks nye og innovative vinerier, der har plantet mere end 1500 vinstokke. “Folk skal tage med på vores vintur, fordi de vil få en spændende indsigt i dansk vinproduktion. Vi skal se, hvordan vinene bliver produceret, opleve vinmarkerne

og selvfølgelig også smage på sagerne,” fortæller Nick Amstrup. Efter rundvisning, vinsmagning og lidt snacks går turen videre til Hedegårdens Vinavl ved Skødstrup. Her vil vinbonde Simon Hedegaard byde på frokost og fortælle om sit erhverv.

Nordiske druer

Selvom man har besøgt vingårde i syden, skal man ikke regne med at få den samme oplevelse i Danmark. Forholdene i det kolde nord er nemlig så meget anderledes. Og gæsterne vil få øjnene op for druer og metoder, som de sikkert ikke har oplevet før.


TEMA: VINTUR

Ingelise og Jan Riising viser rundt på deres vingård tæt ved Norsminde Fjord. De har plantet 1500 vinstokke på deres vinmarker. Foto: fjorgaardvineri.dk

“En ting, der skiller sig ud med dansk vin, er de druer, der bruges. Mange har måske ikke hørt om druerne før. Men det er druer, der kan klare det lidt mere hårde danske klima,” fortæller Nick Amstrup og forklarer, at gæsterne på vinturen vil smage vine lavet på eksempelvis Rondo og Solaris. Er man vininteresseret og eventyrlysten, er SMAGFØRSTs vintur en god mulighed for at opleve dansk vinproduktion indefra. Desuden vil gæsterne blive fragtet rundt i bus. Og man behøver derfor ikke tænke alt for meget over, hvor meget vin, der ryger indenbords.

Program og det praktiske Programmet for dagen den 19. september ser således ud: 

 Kl. 10.15: Mødes ved Musikhuset i Aarhus, og stiger på bussen

 Kl. 11.00 til 12.30: Rundvisning i vinmark og vineri på Fjordgaard vineri. Herefter vinsmagning af gårdens vine + lidt snacks

 Kl. 14.00 til 16.00: Vi kører til Hedegårdens Vinavl, hvor vi lægger ud med frokost: Tærte salat - brød - kylling i svøb + tilbehør . Herefter rundvisning og vinsmagning på vingården. Vi slutter af med kaffe og hedvin.

 Kl. 17.00 (cirka) er vi tilbage ved Musikhuset i Aarhus.

 DET PRAKTISKE:
Der vil være mulighed for at købe vingårdenes vine på dagen. Evt. til afhentning i en af vores butikker.

Husk godt fodtøj og tøj, da vi skal ud i vinmarkerne. Det er jo september.

Små ændringer i programmet kan forekomme.
 Hvis du vil købe billet eller læse mere om arrangementet, så besøg vores hjemmeside:

smagfoerst.dk


vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

15


COCKTAILS

100 procent blå agave

Tequila Corralejo TEQUILA: Har du kun haft dårlige oplevelser med tequila, er det fordi du aldrig har smagt en god tequila. Så simpelt er det. Drop tequilaen med mexicaner-hatten og prøv en Corralejo Reposado!

Historien bag Tequila Corralejo Huset Corralejo har rødder helt tilbage til 1755, hvor tequila-fabrikanten blev grundlagt af Sanches de Taglie. Corralejo hører hjemme i staten Guanajuato, der ligger i hjertet af Mexico. Her trives agave-planterne ved Jalisco-højderne. Corralejo er kendt for at eksperimentere i produktionen af tequila. Huset har blandt andet indført en helt unik træ-kombination i deres fade, der består af canadisk, fransk og mexicansk eg. De franske og canadiske fade får Corralejo fra amerikanske whisky-producenter – da whiskyen er med til at give tequilaen endnu mere kompleksitet.

Tequila Corralejo Reposado Hvis du tror, at du ikke kan lide tequila, er det sikkert fordi, du kun har drukket Tequila Sierra. Den med mexicaner-hatten. Og så kan vi egentlig godt forstå, hvis du har haft en dårlig oplevelse. En god tequila er en helt anden oplevelse. Og en sådan oplevelse får du med Corralejo Reposado, som vi lige nu fører i vores butikker. Den blå flaske i billedet. Reposado består af 100 procent blå agave og har lagret i fire måneder på tre forskellige fade. Nemlig franske-, amerikanske- og såkaldte Encino-fade. Noget, der har givet en helt unik smag til tequilaen. Farven er strålys og klar, og den dufter lækkert af vanilje, peber og honning. Smagen er frugtig, og man fornemmer både lime, honning og kværnet peberkorn.

16 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15


KALENDER

Gourmet-kalenderen

Hos SMAGFØRST vil vi gerne dele de mest spændende og interessante smagsoplevelser. Derfor har vi lavet gourmet-kalenderen. Vi omtaler de bedste mad- og vin-events i Danmark og udland.

August: Copenhagen Cooking Tid og sted: Den 21. til 30. august rundt omkring i København. Info: Copenhagen Cooking er for alle, der elsker mad, og 10 dage i slutningen af august hylder festivalen det nordiske køkken, sæsonens råvarer og den gode spiseoplevelse. Festivalen har mere end 100.000 besøgende fra både ind- og udland, og siden sin start i 2004 har festivalen arbejdet målrettet på at udbrede kendskabet til den nordiske madkultur fra produkt til måltid. Copenhagen Cooking engagerer hele branchen til at skabe unikke smagsoplevelser af høj kvalitet for både store og små. copenhagencooking.dk

September: Food Festival Tid og sted: 4. til 6. september på Tangkrogen i Aarhus. Info: Food Festival er en innovativ madfestival i Aarhus. Festivalen har en ambition om at skabe et sansefyldt folkeevent med fokus på den gastronomiske, nordiske madkultur. Tangkrogen danner ramme for nogle af de mest betydningsfulde nordiske avlere, kokke og producenter og forsøger gennem disse at skabe spændende maddebatter og erfaringsudveksling. Desuden er det festivalens mål at udbrede kendskabet til de nordiske råvarer nationalt såvel som internationalt. foodfestival.dk.

September: SMAGFØRST-vintur Tid og sted: Den 19. september klokken 10.15 ved Aarhus Musikhus Info: Danmark er ved at etablere sig som et vinland og har været gennem en spændende udvikling de seneste 30 år. Det kigger SMAGFØRST nærmere på. Og vi vil gerne have jer med. Derfor arrangerer vi SMAGFØRST-vintur. Kom med ud til to vingårde tæt på Aarhus, hvor du vil blive vist rundt i vineriet, skal på gåtur i vinmarkerne og selvfølgelig smage på en masse god, dansk vin. Vi disker naturligvis også op med en god frokost. Læs mere på: smagfoerst.dk

September: Frugtfestival Tid og sted: Søndag den 20. september i Sakskøbing. Info: Under kulminationen af den danske blomme- og pærehøst inviteres frugtelskere fra hele Danmark for ottende gang til fejringen af Sydhavsøernes formidable frugt i købstaden Sakskøbing på Lolland-Falster. Igen i år vil der være noget for enhver smag; fra den videbegærlige frugtnørd og den frugtelskende foodie til forældre og deres små poder. Der er gratis entré til festivalen. I år forventes et besøgstal på mellem 20.000 – 25.000 personer.

Oktober: Oysterweek Tid og sted: 9. til 18. oktober flere steder i Danmark (se hjemmeside) Info: Startskuddet til østersfestivalen Oyster Trophy Week lyder hvert år, når vi rammer oktober måned. Festivalen byder på østersarrangementer i alle afskygninger for både eksperter og novicer. Nogle arrangementer har fokus på østersens plads i den danske natur, andre fokuserer på den rige kulturarv og de mange historier, der knytter sig til østers. Og endelig er der naturligvis arrangementer, hvor østersen er hovedperson i gastronomiske indslag. Gå på opdagelse på oysterweek.dk vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

17


PORTRÆT

Evil Twin:

“Smag er min hobby” PORTRÆT: Det danske øl-brand Evil Twin har taget USA med storm. Smag og historie er kerneværdier for manden bag brandet; øl-guruen Jeppe Jarnit-Bjergsø. Af Tue Germundsson “Det er lidt vildt at sidde og kigge ud over Manhattan lige nu – du skulle næsten se vores udsigt,” siger Jeppe Jarnit-Bjergsø, mens han reflekterer lidt over, hvor langt han er nået med sit øl-brand; Evil Twin. Tingene er da også gået stærkt. Og Jeppe Jarnit-Bjergsø kan tænke tilbage på, at det kun er fire og et halvt år siden, at han arbejdede fuldtid som skolelærer, og han boede med sin kone og børn i Valby. Alt var trygt og godt. Ved siden af arbejdet på skolen gik det meste af fritiden med den helt store passion. Øl. Jeppe Jarnit-Bjergsø havde pæn succes med sit nystartede ølmærke, Evil Twin, som han fik brygget rundt omkring i Europa. Og det var da også denne passion, der fik ham til at rykke rødderne op og drage tværs over Atlanten. ”Min kone og jeg havde altid snakket om, at det kunne være fedt at komme ud og prøve noget andet. Vi havde svært ved bare at slå os ned og lave det samme resten af livet,” siger han. Og sådan blev det. Den mangeårige hjemmebrygger og indehaver af importfirmaet Drikkeriget tog til New York for at forfølge drømmen om at lave sine egne øl. ”Vi oplevede en voksende interesse for vores øl og eksporterede det meste til USA. Desuden elsker jeg udfordringer. Så det var oplagt at tage til verdens hovedstad, New York.” Siden er det kun gået én vej for Jeppe Jarnit-Bjergsø og Evil Twin. Fremad. Forretningen vokser og vokser, og han har svært ved at følge trit med efterspørgslen på Evil Twin-øllene. ”Det går meget bedre, end jeg havde

18 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

forventet eller håbet på. Det går vanvittigt godt, hvis jeg skal sige det lige ud. Jeg lavede faktisk et interview for nyligt, hvor jeg skulle sige en negativ ting ved at tage herover – og jeg kunne ikke finde på noget,” siger han, men kommer samtidigt i tanke om, at det plager ham lidt, at han ikke ser mere til sin familie på grund af de mange arbejdsrelaterede rejser. ”Men det er også mærkeligt at sige: ej, nu skal jeg til Australien, hvor er det dog synd for mig,” siger han med et lille smil. Ud over det faktum, at amerikanerne er vilde med øllene fra Evil Twin – ligeså vel som resten af verden – så har Jeppe Jarnit-Bjergsø kastet sig ud i andre projekter i New York. Han har blandt andet startet øl-baren Tørst i Brooklyn – og senere åbnet restauranten Luksus i nogle lokaler tæt på baren. Newyorkerne har taget godt imod både bar og restaurant, hvilket må siges at være en underdrivelse. Luksus har netop modtaget dens første Michelin-stjerne, og Tørst har trukket store overskrifter. ”Tørst bliver i medierne omtalt som den vigtigste øl-bar i hele USA. Det er ret vildt. De amerikanske medier går fuldstændig amok over den, selvom det er to og et halvt år siden, vi åbnede. Og jeg tror, vi var den mest omtalte åbning i New York i 2013. Det er helt sindssygt,” fortæller Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Smag er min hobby

Jeppe Jarnit-Bjergsø har selv svært ved at sætte ord på, hvad der er grunden til, at han og Evil Twin nyder så stor succes. Men han tror, at det har noget at gøre med sin egen passion for smagsoplevelser.

”Hvis folk spørger, hvad min hobby er, svarer jeg, at det er ”smag”. Jeg går sindssygt meget op i mad – og jeg rejser meget rundt i verden, hvor jeg spiser på de bedste restauranter og i gadekøkkener. Jeg går vildt meget op i kaffe. Jeg går op i cocktails. Jeg går op i vin. Så for mig betyder det noget, at ting ”smager”, fortæller han. Derfor er det også utroligt vigtigt for Jeppe Jarnit-Bjergsø, at de øl han laver, repræsenterer ham. ”Når jeg laver en øl, så laver jeg den til mig selv – og så må vi håbe, at andre kan lide den. Det er ikke løgn. Jeg tager altid udgangspunkt i, hvad jeg selv vil drikke. Jeg har aldrig lavet en øl, som jeg bare lavede for konceptets skyld, eller fordi jeg tænkte, den kunne sælge godt,” siger han. Jeppe Jarnit-Bjergsø bruger meget krudt på at udforske og afprøve sine smag-


PORTRÆT

EVIL TWIN: DEN ONDE TVILLING? Navnet Evil Twin kommer sig af, at Jeppe Jarnit-Bjergsø er tvilling. Tvillingebroderen er Mikkel Borg Bjergsø, der ligesom Jeppe nyder stor succes med øl-brygning. Han laver øl under navnet Mikkeller. Jeppe Jarnit-Bjergsø og Mikkel Borg Bjergsø fik og får stor opmærksomhed fra både nationale og internationale medier, da de har brudt al kontakt med hinanden. New York Times har skrevet artiklen ”A Fight is Brewing” om familieopgøret, og et amerikansk produktionsselskab ønskede sågar at lave en TV-serie om de to øl-producenters stridigheder.

EVIL TWIN I SMAGFØRST I SMAGFØRST har vi i øjeblikket følgende øl fra Evil Twin; Yin, Ashtray Heart, Hop Flood og Freudian Slip. Vi bad Jeppe Jarnit-Bjergsø om at sætte ord på de fire øl: Freudian Slip: Robust, balanceret, amerikansk Hop Flood: Humle-oversvømmelse, kompleks, skarp Ashtray Hart: Røg, ristet, balanceret Yin: Halvdel, vild, kaffe

Foto: Evil Twin sløg. Han bruger sit netværk af kokke og bartendere til at udvikle nye smagskombinationer, og lige nu lader han sig meget inspirere af cocktails. ”Jeg kender bryggere, der kun gider drikke deres egne øl. Hvis man kun drikker sine egne øl, så har man altså en meget snæver indsigt i, hvad der sker ude i verden,” siger han.

Historie bag fjollede navne

For Jeppe Jarnit-Bjergsø er en øl fra Evil Twin ikke bare en øl. Og selvom smagen er alfa omega for ham, er det også vigtigt, at der er en historie bag hans produkter. ”Når man køber en øl, skal man have en helhedsoplevelse,” siger han. Derfor falder det også i øjnene, at øllene fra Evil Twin alle bærer anderledes og alternative navne som eksempelvis: From Amager With Love, Sønderho Hipster Ale

og Even More Jesus. Desuden er øllene udsmykket med kreative og nærmest kunstneriske etiketter og dragende tekstbeskrivelser. De fleste navne, etiketter og tekstbeskrivelser er lavet af Jeppe Jarnit-Bjergsø’s kone, der er tidligere tekstforfatter for et reklamebureau i København. ”Vi finder ikke på fjollede navne bare for at finde på fjollede navne. Der er altid en historie bag. Vi tager os samtidigt ikke selv alt for seriøst. Hvis man har det sjovt, med det man laver, tror jeg, man kommer længst,” fortæller Jeppe Jarnit Bjergsø. Jeppe Jarnit-Bjergsø er ikke forretningsmand i traditionel forstand, der laver langsigtede strategier og arbejder ud fra en businessplan. Han griber mulighederne, når de er der. Sådan har han altid fungeret. ”Jeg har ikke så langt fra tanke til han-

dling,” siger han. Derfor tøver han også med at sætte mål for fremtiden. Men han har alligevel planer om at bygge sit eget bryggeri. Ind til videre får han brygget sine øl på bryggerier i Connecticut, South Carolina og andre steder i verden. ”Det er ikke fordi, jeg ikke kan lide den model, vi har nu. Men vi vokser så hurtigt, at det begrænser os, og vi kan ikke kontrollere alt ved produktionen. Det generer mig en lille smule,” siger han. Én ting er sikkert, og det er, at fremtiden for Jeppe Jarnit-Bjergsø og familien ligger i New York. ”Nu er vi ret sat og har lige købt hus oppe nordpå. Så vi bliver her i hvert fald et par år endnu,” røber han. Evil Twin ligger i dag nummer syv på den førende øl-hjemmeside, ratebeers, verdensrangliste over øl-brands. vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

19


SMAGNINGER

Vinsmagninger hos SMAGFØRST SÅDAN GØR DU

27. AUGUST: Vin til grillen

Besøg vores hjemmeside: www.smagfoerst.dk eller en af vores tre butikker i Aarhus og København. Her kan du bestille lige præcis den smagning, du ønsker.

Vi skal smage vine, som egner sig til grillen. Vi skal i gennem en grillaften, dog uden grill, med gode vine til før, under og efter grillkullene gløder.

9. SEPTEMER: Gin-smagning

Samtlige smagninger foregår i vores tre butikker i Trøjborg, Aarhus C og København fra klokken 19.00 til ca. 20.30

Danskerne er blevet vilde med gin - særligt til gin & tonics. Vi skal smage flere forskellige kvalitets-gins, men også kvalitets-tonics. En god tonic er nemlig mindst ligeså vigtig.

24. SEPTEMBER: Australien & New Zealand

Priser: alle åbne smagninger koster 300 kroner pr. mand/kvinde.

Vi tager en tur Down Under. Her skal vi smage, hvorfor Australien og New Zealand har nogle af verdens bedste vine. Vi skal smage fra sprødt og grønt til tungt og voldsomt.

29. OKTOBER: Vine fra Castello Banfi

Castello Banfi er et velrenomeret vinhus fra smukke Toscana. Vi skal smage en række af deres vine. Blandt andet klassisk Montalcino og spændende supertoscanere.

26. NOVEMBER: Portvin

Vi skal en tur op ad Douro-floden. En tur, hvor vi smager flere forskellige portvinstyper. Ruby, Tawny, Colheita, LBV, Vintage, hvad er den store forskel? Vi giver svarene.

3. DECEMBER: Rom i lange baner

Vi er vilde med rom, og det vil vi gerne dele med jer. Vi skal smage på et stort udvalg af de mørk-gyldne dråber. Fra prisbaskeren til deluxe-udgaven.

Private smagninger • Hos SMAGFØRST kan du, udover månedens faste smagninger,

også bestille din egen smagning til din bedste vens polterabend, en firma-aften, eller bare en hyggelig aften med vennerne eller veninderne. • Besøg hjemmesiden smagfoerst.dk eller send en mail til mail@ smagfoerst.dk og få et skræddersyet tilbud. Priser fra 150 kroner pr. person.

20 vinavisen SMAGFØRST / august-september-oktober 15

Vinklubben • Hvis du ikke er det, skal du melde dig ind i vinklubben hos SMAGFØRST. Det er gratis, og du får en masse fordele: • Du opsparer fem procent af dit køb, hver gang du handler. Beløbet kan bruges til senere indkøb. •Du får vores nyhedsmail to-tre gange om måneden, hvor du får besked om de nye vine, som vi får hjem. • Du får ekstra gode tilbud, som kun gælder medlemmer. For eksempel månedens rom og whisky.

Vinavisen - Efterår '15  
Vinavisen - Efterår '15