a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

BraAffärer Nummer 5 2018 • smaforetagarna.se

Vi före

träder

nu

32 000 småför

etagar

e!

SOFIE ALLERT Odlar kiselalger för miljöns skull

Arbetsgivardeklaration på individnivå - vad gäller?

Nina Jansdotter

om sociala mediers betydelse för småföretagare

Renée Fredriksson

sade upp sig och startade eget: ”Har du en bra idé, så kör!”


Småföretagarnas Försäkringar lanserar nu tjänstepension i samarbete med Pensure! Att vara småföretagare är inget arbete, det är ett sätt att leva. Som företagare finns såklart en hel del saker i din dagliga verksamhet som du hellre tänker på än tjänstepension. Efterfrågan på tjänstepension är stor från många av våra medlemmar och vi är mycket glada att vi nu kan erbjuda en unik tjänstepension anpassad för dig som småföretagare, för att du och dina anställda ska få så enkel och trygg vardag som möjligt. Läs mer om hur vårt nya samarbete med Pensure kan hjälpa dig som företagare att undvika pensionsångesten och samtidigt få en rikare framtid för dig och dina anställda.

Varför är det viktigt med tjänstepension? I takt med att nivån i den allmänna pensionen från staten blir allt lägre kommer tjänstepensionen få en väsentligt större vikt för din totala inkomst när du väljer att gå i pension. De flesta anställda får tjänstepension, även kallad avtalspension, som betalas in av arbetsgivaren. Som företagare utan kollektivavtal omfattas du inte av tjänstepension automatiskt utan du får själv kompensera för avsaknaden av tjänstepension. Hur pengarna förvaltas kan se lite olika ut, men de lösningar bankerna och försäkringsbolagen erbjuder har en ordinarie avgift som kostar dig som individ 20-40 % av din framtida pension. Det behöver inte vara så men många väljer en bekväm väg utan att förstå konsekvenserna. Vad är Pensureplanen? Pensionsbranschen domineras av traditionella aktörer som är fast i historiska distributions- och avgiftsmodeller som inte gynnar kunden. Stora organisationer och företag kan förhandla fram lösningar som ger god pension och låga avgifter. Pensure ger nu, med Pensureplanen, mindre företag möjlighet att nå dessa lösningar för både dig som företagare och dina anställda. Via ett digitalt flöde, helt utan blanketter och dokument, har Pensure förenklat processerna och gjort tjänstepensionen enkel, användarvänlig och begriplig. Tillsammans med försäkringspartnern SPP, som är ett av Sveriges största försäkringsbolag och utsett till världens mest hållbara livförsäkringsbolag har vi tagit fram en prissättning som tidigare bara var åtkomligt för stora företag och organisationer. Med hjälp av SPP säkerställer Pensure att företagens tjänstepensioner placeras på ett hållbart vis – så vi alla får möjlighet att uppleva en renare och grönare framtid. Vad kostar Pensureplanen? Pensure moderniserar tjänstepensionsbranschen med sin helt digitala tjänstepension. Istället för att fasta eller procentuella avgifter ska belasta din tjänstepension och således minska din framtida pension, tar Pensure betalt via en licensavgift som ditt företag betalar och som dessutom är helt avdragsgill. För licensavgiften till Pensure får du som företagare tillgång till Pensureplanens prissättning, den digitala plattformen för administration av ditt företags tjänstepensioner samt digital rådgivning, för dig och dina anställda, kring hur ni ska placera er tjänstepension.

Licensavgifterna är som följer; Grundlicens företag

249 kr/mån

Individlicens anställd

25 kr/mån

Fördelar med tjänstepension & fallgropar att se upp med Det finns flera fördelar och några fallgropar att tänka på – ta gärna kontakt med oss på Småföretagarnas Försäkring eller direkt med Pensure så berättar vi mer om dessa. Hur tecknar du din tjänstepensionsplan? Läs mer, jämför och teckna din tjänstepensionsplan enkelt och snabbt via www.smaforetagarnasforsakring.se/ tjanstepension. Välkommen att prata tjänstepensioner med oss! Ring oss på telefon 08-12 09 72 72 eller maila till smaforetagarna@pensure.se. Kontakta också gärna Pensure om du har specifika frågor om hur du bör tänka kring din och företagets tjänstepension. Hos Pensure arbetar försäkringsförmedlare med långvarig erfarenhet och stor kunskap om tjänstepension. Om Pensure Småföretagarnas Försäkring har ingått ett samarbete med Pensure AB som är vår partner för tjänstepensioner. Pensure AB är en fristående försäkringsförmedlare som moderniserar tjänstepensionsbranschen genom att kombinera försäkringskunskap med digitala processer och användarvänlighet. Pensure står under Finansinspektionens tillsyn, är medlemmar i SFM (Svenska Försäkringsförmedlares Förening) samt innehar licenser och intyg från InsureSec (Branschorganisation) för att förmedla försäkringar och erbjuda försäkringsrådgivning.


LEDARE

Innehåll:

Det ska vara kul, lätt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige. Just nu kan vi även lägga till att det är spännande – reger-

ingsfrågan har verkligen varit en rysare. Även om det utdragna regeringsbildandet inte har en direkt påverkan på de flesta småföretagens vardag så är en uttalad långsiktig riktning och kända spelregler viktigt för att det ska vara just så – kul, lätt, tryggt och lönsamt – att driva företag. Precis därför arbetar vi i Småföretagarnas Riksförbund just

nu minst lika hårt som vanligt för att säkerställa att småföretagarfrågor hamnar på den prioriterade att göra-listan för det kommande styret. Vi fortsätter att synas i media, vi är på plats ute i kommunerna, vi är på möte med myndigheter och politiker – vi är en tuff uppstickare som gör vår röst hörd.

Ledare 3 5 frågor

4

Medlemssidor 5 Profilen: Sofie Allert

12

Notiser 16 Möt en Mystery Guest

18

Försäkringsmäklaren 19 Srf konsulterna

20

Juristen 21 Serien 22 Korsord 23 Medlemsförmåner 24

Vi som är aktiva i förbundets organisation även på att pla-

nera inför 2019. Det är tre saker vi prioriterar i det arbetet: - att maximera effekten av vårt näringspolitiska arbete för att det ska kunna ske ändringar på kort och lång sikt så att förutsättningarna för att driva småföretag i Sverige förbättras. - att medlemsnyttan för dig som medlem ska vara så konkret och lättillgänglig som möjligt så att det verkligen lönar sig att vara medlem. - att våra centrala funktioner ska vara så effektiva som möjligt i att stödja vårt näringspolitiska arbete och ge maximal medlemsnytta. Avslutningsvis vill jag passa

på att säga att det har varit fantastiskt roligt att få representera er (oss) alla småföretagare som ordförande detta år. Jag ser fram emot ett 2019 med många spännande politiska diskussioner och möten med er medlemmar! Peter Thörn, Ordförande Småföretagarnas Riksförbund ADRESS:

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64 263 31 Höganäs E-POST:

info@smaforetagarna.eu HEMSIDA:

www.smaforetagarna.eu TELEFON:

042-342850 ANSVARIG UTGIVARE:

ISSN:

2000-642X REDAKTION:

Elisabet Ekblom, Maria Boborg-Trané Mattias Andersson Helena Krona ANNONSANSVARIG:

Victoria Karlsson 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK:

Prinfo Welins, Örebro

Peter Thörn

BraAffärer

3


FEM FRÅGOR

TILL MEDLEMMAR

frågorna! Och då menar jag för små företagare – INTE upp till femtio anställda som politiker brukar definiera det. Jag tror att vi är väldigt många som sliter helt ensamma, i princip utan lön, semester eller social trygghet. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

Det bästa är att få jobba med det jag gillar och att jag kan forma mina beslut själv, såklart tufft och utmanande samtidigt. 4. Vad har du för mål med ditt företagande?

Jag har som mål att kunna ta ut en liten lön och att göra skillnad i vårt konsumtionsmönster till något mer hållbart genom att ta hand om och tillhandahålla saker som fungerar förträffligt att återanvända.

Kitsch & Kuriosa i Nacka Annika Hastig

1. Hur kom det sig att du startade ditt företag?

2008 fick jag möjligheten att ta över Prylboden en stor lantlig och populär retrobutik som gjort stort avtryck på Värmdö och i retrobranschen sedan 1993. Dock ändrade kommunen förutsättningarna att driva verksamheten vidare på platsen. Efter mycket letande fann jag en lämplig liten butikslokal i trevliga Ektorp C i grannkommunen Nacka 2013. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare?

Det är verkligen dags att på allvar och konkret identifiera de

5. Varför är du medlem i Småföretagarna?

Det är superviktigt att vara med i ett förbund som företräder mina intressen och aktivt arbetar med påtryckningar gentemot beslutsfattare samt att sprida kunskap om små företagares situation i samhället. Namn: Annika Hastig, Kitsch & Kuriosa i Nacka ”smartare och

roligare med retro” Antal anställda: 0 Verksamhet: Kuriosa och retrobutik

Det gör mig inspirerad och motiverad: Jag inspireras dagligen

av nöjet att ställa fram någon liten sak som jag har tagit hand om och som dessutom någon trevlig kund hittar och blir glad över att få köpa.

2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare?

- Jag har egen erfarenhet av vilka horribla ställningstaganden Försäkringskassan gör när det gäller småföretagare. Den sociala tryggheten för oss är käpprätt åt helvete. Det måste bli en ändring här! Och det här med sjuklöneansvaret gör ju att det blir en enorm risk att anställa sin första person, det är absurt. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

- Direktkontakten med kunderna. Och att jag jobbar med bra folk som jag trivs med! 4. Vad har du för mål med ditt företagande?

Björka maskin- och fastighetsservice Carl Ludvig ”Ludde” Eriksson

1. Hur kom det sig att du startade ditt företag?

- Jag är uppväxt på en bondgård och när den såldes blev det väldigt tomt. Jag hörde av mig 2005 till den nya ägaren och frågade om han hade jobb åt mig. Han sade ja, men bara om jag skaffade F-skattebevis. Det gjorde jag och byggde efterhand upp ett allt större kontaktnät. Nu rullar verksamheten på bra, jag anlitar två kompisar med egna firmor och vi utför en mängd olika uppdrag.

4

BraAffärer

- Mål och mål…det är väl mest att kunna fortsätta jobba fram till pensionen och fortsätta litet sen också. Att fortsätta trivas och att det går framåt och bidrar socialt också. 5. Varför är du medlem i Småföretagarna?

- Ni driver viktiga frågor. Känns bra när man ser att förbundet får gehör. Namn: Björka maskin- och fastighetsservice, Carl Ludvig ”Ludde”

Eriksson

Antal anställda: 0 Det gör mig inspirerad och motiverad: Mötena med olika kun-

der, arbetsuppgifternas bredd och omväxling och att kunden trivs och blir nöjd.


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

För dig som vill börja med export, börja med en plan En analys av nuläget är ovärderligt, då

får du en skatt av information att använda när du ska förverkliga din plan. Du håller i taktpin­nen, bestämmer vilka marknader som är intressanta och när du ska gå in där, och du vågar säga nej till de förfrågningar som du ännu inte är redo för. På det viset minskar du riskerna till halvdana affärer som bara blir krångliga.

När man går ut på export finns olika säljkanaler att använda. Det som skiljer dem åt är hur man fördelar arbetet och marginalerna. Ju mer arbete du gör själv, desto högre

Det du behöver ha koll på innan du börjar

är att i din affärsmodell ha tillräckliga marginaler, så att du och din mellanhand får ut något av affären. Ingen vill hålla på den dåliga affärer, var-

ken här hemma eller ute i världen.

Om du börjat din export och tycker det går lite trögt, misströsta inte. Det behövs alltid tid, mer tid än man

kanske tror, innan en ny vara eller produkt kommer in på marknaden. Det hänger också ihop med hur mycket

Annika Mårtensson, Export Interim

du investerar i marknadsföring, ju mer du har möjlighet att göra desto fortare går det.

marginal kan du ha och vice versa.

BraAffärer

5


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Obligatorisk e-faktura – så förbereder du dig Den 1 april 2019 blir det lag på att alla

inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura, så kallad e-faktura, allt enligt en ny europeisk standard. Det innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden, och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem. Fakturor för inköp som offentlig sektor gör från 1 april nästa år måste alltså kunna både skapas och tas emot i ett strukturerat elektroniskt format.

Man räknar med att offentlig sektor har

över 210 000 leverantörer vilket gör att det är många som påverkas av den nya lagen. Nu gäller det för alla leverantörer, stora som små, att se över sina flöden och hur det bör se ut framöver. Genom det europeiska nätverket Peppol kan man enkelt ta del av gemensamma standarder och dokument. Det gör att man som leverantör säkerställer att man lever upp till de nya kraven.

Offentlig sektor bör från senast 1 april

2019 tillhandahålla en webbtjänst via sin hemsida för sina leverantörer, en fakturaoch leverantörsportal, där leverantören manuellt kan registerara sina uppgifter för fakturan så att det genereras och blir en e-faktura som inkommer till kommunen, landstinget eller myndigheten. Läs mer på sfti.se eller digg.se

För många småföretagare har sociala medier blivit en stor och viktig del av deras vardag. Småföretagare kan, enligt mig, få ut väl-

digt mycket av att vara med i olika sociala medier. Det många tänker på är förstås möjligheten att kunna marknadsföra sig själv och sitt företag. Sociala medier erbjuder dig som är småföretagare olika sätt att nå ut med ditt budskap utan att det behöver kosta mer än tid och engagemang, om det görs på rätt sätt. I sociala medier kan befintliga och presumtiva nya kunder få lära känna dig lite mer än bara på ytan, som det brukar bli på en hemsida och i broschyrer. Du kan kommunicera mer av dig själv och dina värderingar. På så vis blir det lite mer som ett levande CV än ett visitkort, som gör att nya dörrar till affärer öppnas. Många småföretagare jag ar­betar med

känner sig lite ensamma ibland, då de inte har arbetskamrater, och de använder delvis sociala medier för att ta en "fikapaus” med andra i samma sits. Det finns nästan alltid någon att prata med, vilken tid på dygnet som helst. Att det naturligtvis också kan leda till att värdefull tid slösas bort på att logga in för ofta och utan något syfte, i stället för att ta tag i annat som man måste göra, är något som jag också hör. Därför är det bra att då och då stanna upp och fundera över vad du vill ha ut av din närvaro på sociala medier och att inte bara slentrianmässigt fortsätta som du alltid har gjort.

6

BraAffärer

Här är några frågor som tål att funderas på. Välj en eller flera frågeställningar som passar dig och jobba utifrån dem.

• Vad har du för syfte med din närvaro i sociala medier? • Får du ut det som du önskar redan nu eller behöver du skruva på din strategi? • Vad är det du vill ge dina följare? • Hur vill du att de ska uppfatta dig? • Vad har du för kortsiktiga och långsiktiga mål? • Hur mycket tid är du beredd att lägga? • Vad har du för resurser i form av pengar att investera? • Vad vill du konkret få ut av den tid och de pengar du investerar?

Nina Jansdotter har nyligen släppt boken ”Nå ut med Facebook” på Whip Media och brinner för att hjälpa småföretagare att förbättra sin strategi och öka sin spridning i sociala medier.

Nina Jansdotter


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Amazon etablerar sig snart i Sverige. Vad ska jag som detaljist eller producent tänka på? Amazon är en fantastisk marknadsplats med

hundratals miljoner nöjda kunder. Amazon har faktiskt gått om Google för produktsök i USA. Amazon har de senaste åren utvecklat en modell för e-handel som går som en klocka. De har utnyttjat modern teknologi, AI, för att effektivisera sina processer. De har vid sidan om marknadsplattfor-

men etablerat sina egna varumärken och dessa kommer alltid först i prioriteringen, så det är ingen idé att chansa eller bara lägga ut produkter på måfå. Det talas om prisrobotar som kommer se till att deras egna varumärken alltid har lägsta pris. De har dessutom över 100 miljoner Primemedlemmar, som garanteras leverans på 1-2 dagar och fri streaming, mot en månatlig avgift. De utvecklar även Prime Now, med leverans på 2 timmar. Ja, ni hör ju själva, man måste steppa upp. Såvida man inte har en helt igenom unik produkt, måste man ha sin marknadsföringsstrategi klar. Det är viktigt att inse att Amazon mark-

nadsför sig självt, bygger sitt eget varumärke och låter andra sola sig i glansen av varumärket när de använder deras plattform. När du säljer dina produkter där, kommer Amazon att premiera de företag som klarar av att göra kunden nöjd, vars produkter väljs, alltså, det blir en konvertering, ett köp. Inte ”jag ska bara titta”. De premierar säljare som får ratings. Det kommer ställa krav på dig som leverantör.

Vad är Amazons unika styrka? Kundupplevelsen är det absolut viktigaste.

Amazon står för säker, trygg och snabb e-handel. Och ett fantastiskt utbud, med möjlighet att enkelt jämföra priset hos olika säljare. Och kunden säger "toppen!", eller hur? Vill du inte hänga på Amazon, utan gå din egen väg, kommer denna konkurrens att tvinga dig att prestera lika bra, det finns ingen annan väg, om kunden får bestämma. Och det gör de.

Hur ska man då göra för att lyckas med sin försäljning? För att få sälja, till att börja med, måste du

se till att produktkraven är korrekt uppfyllda och gäller för de marknader du vänder dig till. Varorna ska märkas med streckkod och du får

ha max en procent defekta returer. Emballaget ska vara korrekt, kundservicen och rutinen för reklamationshantering likaså, och du måste förstås uppfylla Amazons krav på snabba leveranser. Det är en (kund)fördel om du kan sälja i Euro, eller USD, och skriver på engelska.

säljer, levererar. Du gör allt själv (fast på deras sätt). När det gäller moms och andra export-tekniska frågor, är det alltid du som har ansvaret.

Varumärket

Ja, svårt att säga exakt, de tar en månads-

Hur lyckas du bredvid ett så starkt varu-

märke som Amazon (och alla andra också för den delen)? Med deras egen medicin. Ditt eget varumärke. Om du inte har börjat bygga det än, sätt igång. Glöm inte att registrera det i Europa. Definiera det unika med ditt erbjudande, och kommunicera det. Ta fina produktbilder. Det fiffiga med kända varumärken är att de kan bygga igenkänning och förtroende. När liknande produkter erbjuds till liknande pris, kommer det ner till om kunden känner igen dig, för då är det mer troligt att du blir vald. Och sist trattas det ner till minsta smådetaljer, det som skiljer era erbjudanden åt. Till exempel, jag väljer att gå till de livsmedelsbutiker som inte har mynt till vagnarna (nej, inte så många kvar, men ändå). I slutändan är det de små, små detaljerna som fäller avgörandet. Så vässa ditt varumärke, in i minsta detalj. Annonsera upp sin synlighet, länka till

din Amazonbutik. Kämpa för att få recensioner, om och om igen. Ratings är en väg till framgång. Du kommer behöva uthållighet. Det är dock inte detsamma som att rulla tummarna, utan fortsätt vara aktiv. Ha kampanjer! Testa vilka produkter som fungerar och vilka som inte gör det. Om möjligt, skaffa dig korrekta data, så du kan basera dina beslut på fakta. Amazon är inte att rekommendera för lågprisvaror, generiska varor som egentligen bara handlar om pris. Då blir det ett rent lotteri. Det är svårt att konkurrera med priset, eftersom Amazon alltid kommer gynna sina egna produkter. Det blir som en omvänd auktion där den med lägsta pris vinner affären, kanske med förlust. Det har Amazon råd med, men kanske inte du.

Hur går det till? Det finns två sätt att sälja på Amazon;

FBA fullfilled by Amazon = de håller lager,

Vad kostar det då? avgift plus kommission. Det rör sig om att du får runt 30 procents marginal vid FBA, med utbetalning var 14:e dag.

Planerar du att sälja utanför EU? Då behöver du införliva exportrutiner -

innan du börjar:

Bestäm varukod =HS kod, ansök om

tillstånd, registrera dig som exportör och sedan, deklarera din export. Du gör detta hos Tullverket. Kolla upp vilka skatter som finns för din vara på den tänkta marknaden, det gör du på madb.europa.eu.

Några sista råd Se Amazon som en av flera säljkanaler.

Och prova själv att vara kund, gå in och surfa runt, handla och upplev fördelarna. Då kommer du att förstå varför det är så populärt och om ditt eget erbjudande passar på Amazon.se.

+ Kundkrets + Internationalisering + Sökmotor + Marknadsföring bredvid Amazon + Amazons lager och orderhantering - Kommissionen, marginalerna - Tuff konkurrens - Tillstånd, rättigheter krävs för allt fler produkter (för att många fuskat) - Långsamma transaktioner: 2 ggr/mån - Komplicerat, exempelvis utländsk moms Annika Mårtensson Export Interim

BraAffärer

7


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Säkert som ett brev på Posten? ”Nog är det själva f-n!” säger Lasse med

sin mest upprörda röst. ”Jag försöker ju göra allt rätt för att slippa problem med myndigheter. Med kalenderår som räkenskapsår har jag möjlighet att skicka in deklaration till andra juli och bokslut till sista juli. I år var jag och revisorn snabba och skickade in bägge redan i mitten av april via snigelpost. Bolagsverket fick bokslutet dagen efter, vilket de bekräftade med ett mail. Eftersom Skatteverket inte är lika service-minded reagerade jag inte på deras uteblivna reaktion. Däremot fick jag närmast hjärtstopp när jag fick ett elakt brev från skattmasen i augusti om att de inte fått deklarationen.

Och inte nog med det, skattmasen ville ha en avgift på 6 250 kr för försenad inlämning av deklaration som visade att jag skulle betala ytterligare 2 772 kr i skatt på vinsten. Avgiften är alltså mer än dubbelt så hög som den skatt jag ska betala!!” Inom EU finns vissa bärande principer,

varav en är proportionalitetsprincipen, vilken.innebär att en myndighet inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet. Den regeln verkar gälla alla medborgare inom EU, men inte svenska företagare. I vart fall inte när Skatteverket tolkar reglerna. Det kan väl inte vara rimligt att Volvo med sin stora administration och en vinst på kanske 20 miljarder belastas med samma förseningsavgift som Lasses företag med vinst på 100 000 kr. Det är nog bara Skatteverket som tycker att det är proportionerligt att ha samma krav och avgift för de allra minsta som de allra största företagen i Sverige. Arbetsmiljöverket har tagit till sig av

proportionalitet så att avgifter för arbetsmiljöbrott står i någon sorts proportion till omsättning eller antal anställda. Snart sagt alla myndigheter som kan tar ut avgifter för olika arbetsuppgifter man (eller regering) anser sig ska utföra. Den riktigt snurriga på slutet har varit Bolagsverkets krav på att redovisa ”verklig huvudman”. I mitt fall har jag ägt bolaget själv under 30 år och

8

BraAffärer

inte varit inblandad i vare sig terrorism, knarksmuggling eller pengatvätt. Ändå måste jag fylla i uppgifter att jag på heder och samvete intygar att jag fortfarande äger och driver företaget. Som tack för denna intygan vill Bolagsverket ha 250 kr, trots att deras insats endast varit att skicka fakturan. Det är många myndigheter som vill ha

(kräver?) information från oss företagare, information som i våra grannländer samordnas så att informationen bara behöver lämnas en gång. Fast i Norge och Holland kanske inte myndigheterna har rätt att ta ut extrabetalt genom avgifter? Borde inte de budgetmedel myndigheterna beviljats av riksdagen räcka utan att de ska pungslå oss ytterligare? Så kommer då frågan ”vem kan man lita

på?” Lasse skickade sina brev från samma brevlåda samtidigt med samma porto, men Skatteverket uppger att brevet till dem innehållande deklaration inte kommit fram. Är det PostNord som slarvat? Eller internposten på Skatteverket som inte fungerat? Hur ska Lasse kunna bevisa vem som missat? Han har väl bara att betala den oproportionerligt höga avgiften i stället för att besvära sig och få hela Skatteverkets rättsavdelning som motståndare? (Skatteverkets rättsavdelning har väl också betalats av Lasse skattebetalningar?) Erik Sjölander


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Arbetsgivardeklaration på individnivå I januari 2019 inför Skatteverket Arbetsgivardeklaration på individnivå. Det innebär att en arbetsgivare, oavsett antal anställda, varje månad ska deklarera utbetalda ersättningar och avdragen skatt per person. Jonas Raneke, verksamhetsutvecklare

på Skatteverket, varför görs denna förändring? – Till att börja med är det en del av arbetet att minska möjligheten till fusk och fel. Det är även en åtgärd för att öka transparensen och för att ge arbetsgivaren ett enklare och mer effektivt sätt att redovisa allt till Skatteverket. Varje månad blir avstämd och klar. Det finns även ett betalningsmottagarper-

spektiv, menar Jonas. Det blir enklare för de anställda att i närtid följa sina pengar, till exempel genom att logga in på ”Mina sidor” på Skatteverket och där se vad som redovisats och skickats in. – Ett tredje syfte är att det framöver kommer att bli enklare för andra myndigheter att använda sig av uppgifterna, för att till exempel göra en korrekt bedömning av bostadsbidrag utifrån aktuella siffror och inte

baserat på kontrolluppgifter ett år senare. Det här kommer att stärka välfärdsapparaten, tror Jonas. Den här typen av förändring har varit på

gång länge och den tjänst som lanseras nu har Skatteverket jobbat med sedan 2015. I somras började några utvalda branscher att redovisa på individnivå medan Skatteverket utvärderade och förfinade tjänsten. – Vi har lanserat en ny elektronisk tjänst, Arbetsgivardeklaration, och den har fungerat bra. Det vi jobbat vidare med är användarvänligheten och att göra texter och information tydliga. Under hela processen har vi arbetat mycket med kundinvolvering och vi strävar efter ännu mer användarvänlighet.

krav på att varje månad blir korrekt. Därför kan det också vara bra att kontrollera att lönesystem är uppdaterade för att kunna hantera den nya tjänsten. Införandet av Arbetsgivardeklaration på

individnivå innebär inga förändringar när det gäller deklarations- och betalningsdagar. Det blir samma som tidigare.

ANDERS JAKOBSON Foto: Sara Burman

På skatteverket.se/individniva finns

frikostigt med information och hjälpmedel för att övergången ska gå smidigt. Utöver det kommer det att vara många informationsträffar runt om i landet i vinter, och tjänsten kommer att beröras i podcasten Skatteskolan som finns på verksamt.se. Dessutom kommer alla medarbetare vara insatta för att kunna svara på frågor. – Skatteverket finns för att stötta och hjälpa till. Vi har redan märkt att många företag är positiva och att det finns ett intresse av att förbereda sig och bli insatt. Det är exempelvis viktigt att alla arbetsgivare, stora som små, läser på och ser över sina rutiner. Det blir ju en förändring där det ställs högre

Jonas Raneke,

verksamhetsutvecklare på Skatteverket

Bloggen En Företagares vardag berättar om just den svenska företagarens vardag. Syftet är att lyfta fram betydelsen av företagandet och att sätta fokus på de olika utmaningarna och svårigheterna som dyker upp. Många har en dröm om att starta ett litet företag. En del växer och blir stora medan andra förblir små, men alla är de lika viktiga för samhället. Många är vi som håller företagandet vid liv med våra olika förutsättningar och värderingar. Men hur ser din vardag ut, och vad gjorde du för att förverkliga din dröm? Sliter du hårt eller flyter allt på som du hade förväntat dig när du startade?

Varmt välkomna på en resa genom Sverige där du får möta andra småföretagare och ta del av deras berättelser ur vardagen. Varma hälsningar, Mats Eriksson, Småföretagarnas Riksförbund, grundare av bloggen En Företagares vardag

BraAffärer

9


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Digitalisering oroar inte alla småföretagare En ny undersökning visar att småföretaga-

re i Sverige redan i dag känner av konkurrensen från e-handel, nya betalningslösningar och robotisering. – 35 procent av företagarna tror trots det på en ökning i sin bransch framöver, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank och Sparbankerna. Att shoppa på nätet och nyttja nätbase-

rade tjänster har blivit till en stor självklarhet för många av oss. Vi bokar boenden i Sverige och utomlands med hjälp av Airbnb och vi ser till att vår skjuts kommer när vi önskar med hjälp av Uber. Det här är bara några exempel på allt som i dag finns att hämta på nätet som vi förr behövde vända oss till en fysisk person för att få hjälp med. Givetvis har digitaliseringen förenklat för

oss på många vis, men vad händer med de företag som i stället blir utkonkurrerade av teknikens frammarsch? Sifo har på uppdrag av Swedbank gjort undersökningen ”Digitaliseringen och jobben”. 1 000 företagare har fått svara på frågor om hur digitaliseringen påverkar deras vardag. – Vi ville även veta om de känner av en ökad konkurrens redan i dag och om de tror att den typ av arbete som de nu utför kommer att försvinna, berättar Johan. Anledningen till undersökningen är fler-

talet uppmärksammade studier om hur AI, digitaliseringen och robotisering kommer att påverka arbetsmarknaden. – I en av de mest citerade studierna menade forskarna att 50 procent av dagens jobb kommer att vara ersatta inom 20 år. Samtidigt som 20 år kan verka som långt fram i tiden har ju den digitala omställningen redan

börjat. Vi ville ta reda på om digitaliseringen redan märks av i småföretagens vardag. När undersökningen sammanställts

visade den att en tredjedel av företagen märkt av en ökad konkurrens från e-handel, nya betalningslösningar, robotisering och delningstjänster. – Omkring 30 procent av företagen trodde att den typ av verksamhet som utfördes i deras företag i dag skulle minska i omfattning de närmaste fem åren. Samtidigt var det 35 procent av företagen som trodde att deras typ av verksamhet skulle sysselsätta fler inom fem år. Många företagare tror ändå att deras typ

av verksamheter kommer att växa i betydelse. En inte alls dyster bild, anser Johan. – Det finns väldigt stora branschskillnader. Inom handeln och industrin tror betydligt fler på att jobb kommer att försvinna. Inom handeln är de främst oroliga för e-handelns intåg. Inom tillverkningsindustrin förväntar sig företagen att robotisering och automation kommer leda till att jobb slås ut. Men i andra branscher är det betydligt färre som förväntar sig en sysselsättningsnedgång. Inom hotell och restaurang, konsultverksamheter och byggindustrin förväntar sig en klar majoritet av företagen att den verksamhet som bedrivs i dag kommer att få ökad betydelse.

investeringar som behövs. Redan nu finns det digitala lösningar inom administration och fakturering som gör att mindre företag kan sköta sin administration ungefär lika effektivt som storföretag. Johan tror däremot att många branscher

kommer att genomgå stora förändringar och att det kan gå relativt fort. – Vi har sett hur till exempel mängder med videouthyrningsbutiker och skivaffärer försvunnit under de senaste 10-15 åren med streamingtjänsternas intåg. Andra branscher kommer säkerligen att genomgå liknande förändringar. Men det sker inte över en dag. När e-handeln gjorde sitt intåg för cirka 20 år sedan började det spekuleras i den fysiska butikens död inom några år. Men det är först på senare år som den traditionella handeln verkligen börjat känna av en påtaglig konkurrens från e-handeln och många e-handlare brottas fortfarande med stora lönsamhetsproblem. Det finns också en stor mängd arbetsuppgifter som kommer vara svåra att ersätta genom digitalisering inom en överskådlig framtid, avslutar Johan.

MARIA EREMO

Vad en digital omställning skulle innebära

går enligt Johan inte att ge några generella svar på. – Den nya tekniken kommer att användas på olika sätt i olika företag. Det avgörande är att ha en omvärldsbevakning och kontinuerligt göra bedömningar av vilka

Johan Kreicbergs, företagarekonom

10 BraAffärer BraAffärer


Lån till företag ända upp till 500 000kr! www.businesscredit.se

Ett smidigt företagslån! Behöver du ett snabbt och smidigt lån till ditt företag? Vill du väntä upp till 2 månader med att betala den första ränkningen? Gå in då på vår hemsida www.businesscredit.se och läs mer! Businesscredit.se erbjuder små och medelstora företag lån mellan 10 000 kr – 500 000 kr. Återbetalningstiden är mellan 3 – 12 månader.

Så här ansöker du: Gör låneansökan på webben

Du kan få lånebeslutet samma dag

Pengarna betalas in på ditt företags konto redan samma dag, eller senast föjjande vardag


Profilen►

Sofie Allert

odlar kiselalger för miljöns skull Alger – det där slemmiga på botten av

våra hav och sjöar. Går det att skapa affärsverksamhet inom det? Om man som Sofie Allert är både miljöintresserad och ser möjligheter så är svaret på frågan ja. – Mitt främsta mål är att vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Tanken på att bli företagare hade inte

funnits hos Sofie Allert tidigare, hon drömde som liten om att bli författare. Men på högstadiet tog intresset för naturvetenskap fart och ledde henne till ingenjörsstudier på Chalmers i Göteborg. – Jag valde inriktning bioteknik som skulle ge mig lite av varje. Jag ville ha alla delar, och miljöintresset har funnits med tidigt. Sofie växte upp med en pappa som

kalkade sjöar och hon förstod redan som barn att industrierna förstör. – Vi måste jobba med naturen, inte mot den. Visst tänkte Sofie tanken under sin

första tid på Chalmers att hon kanske skulle bli den som upptäckte botemedlet mot cancer. – Men så blev det inte. Jag insåg ganska snabbt att labbande inte var min grej, jag har för dåligt tålamod och vill se snabba nyttogörande resultat. Jag insåg att jag ville jobba med att få ut nya tekniker på

12 BraAffärer

marknaden och därmed säkerställa att de verkligen skapar nytta bortanför labbet. Det var den känslan som fick Sofie att

välja entreprenörskap när det var dags att göra sin masterexamen. – Alger hade jag stött på redan under mitt kandidatarbete och jag visste att det var en spännande och hittills relativt outnyttjad resurs. Alger är miljömässigt en bra råvara som kan odlas på saltvatten och behöver därmed inte konkurrera med färskvattensåtgången. Tack vare professor Angela Wulff, som

forskar på alger som växer i isen på Arktis, visste Sofie att det skulle fungera att odla alger även i Sverige. Det är kiselalger som har varit aktuellt från start och Sofie förklarar varför. – För det första finns de överallt på botten i våra hav och sjöar. Algerna har ett skal som består av poröst silica, glas. Detta skalmaterial har en förmåga att ta upp och avge kemiska substanser samt blockera UV-ljus. Det gör att materialet bland annat kan användas som en fuktgivare, absorbent och UV-blockerare i makeup-och hudvårdsprodukter. Det har även en förmåga att fånga upp synligt ljus effek­tivt vilket gör att det också kan användas för att göra solpaneler mer effektiva. Materialet har dessutom nyligen visat sig kunna bidra till en ökning av kapaciteten i batterier.


Sofie Allert Titel: Vd för Swedish Algae Factory. Ålder: 28 år. Bor: Göteborg, men kommer ur-

sprungligen från Skövde.

Familj: Sambo, mamma, pappa och

syster.

Fritid: Tränar kampsport och yoga.

BraAffärer 13


Att företaget i dag är inriktade på bland annat hudvård är en slump. Det var inget Sofie hade tänkt när Swedish Algae Factory grundades år 2014. – Vi fick initial kontakt med en hudvårdsproducent som såg intresse av att köpa algkiselskal för att byta ut en annan mindre miljövänlig ingrediens i sina produkter. Det blev ett bra sätt att börja sälja i lite mindre volymer medan vi fortfarande producerar i mindre kommersiell skala i Kungshamn. För att kunna sälja vårt material inom exempelvis solenergisektorn behöver vi skala upp produktionen ytterligare. Företagets tester har visat att man kan

öka effekten hos kiselbaserade solpaneler, dagens marknadsdominerande solpaneler, med fyra procent. Inom den här branschen är endast en enprocentig ökning av effektiviteten av stort intresse. – I framtida flexibla solceller som kallas DSSC har vi tillsammans med Chalmers visat på effektivitetsökningar på upp emot 38 procent genom inkorporering av algkiselskal i denna typ av solcell. Nyligen fick vi ett bidrag från EU på 17 miljoner kronor för uppskalning av produktion och storskaliga tester av materialets användning som ett solpanelseffektivitetshöjande material.

Verksamheten drevs som forskningsprojekt 2014-2016 och var tvingade att bilda aktiebolag 2014 för att få ut en vinstsumma de hade blivit tilldelade i en tävling, men verksamheten flyttades över till bolaget först år 2016. Att bilda algbolag kändes för Sofie rätt

från start. I dag känner hon sig som en företagare. – Jo, men det gör jag. Jag är en miljökämpe slash entreprenör. Sofie berättar att hitta investerare inte

är gjort i en handvändning. Dessutom gäller det att knyta till sig investerare som är beredda på att verksamheten tar tid att bygga upp. När det gäller produktionsbolag som Swedish Algae Factory kan investerare inte räkna med lika snabb avkastning som från ett IT-bolag i och med att produktion behöver byggas upp för att försäljning ska kunna sättas i gång. – Vi har från start lyckats få in bidrag och investeringar och kan i dag ta ut skäliga löner. Till en början var däremot lönen på samma nivå som CSN-lånet.

14 BraAffärer

Swedish Algae Factory har för närvaran-

de sex stycken heltidsanställda och fler är på gång till pilotanläggningen i Kungshamn. Det är nämligen där kiselalgerna odlas. – Vår lite större pilotanläggning i Kungshamn har snart varit i gång i fem månader. Innan dess hade vi endast en liten prototypanläggning i Kungshamn. Det är först nu i höst vi har kunnat börja sälja material kommersiellt i och med de volymer vi nu kan producera.

Det är viktigt för Sofie att känna att bolaget hon driver är ett 100 procent bra bolag. Att man inte bara pratar om miljömål och gör små förändringar, utan att man verkligen arbetar för att förändra framtiden. I produktionsprocessen av algernas skal

renas även vatten, koldioxid absorberas och en samhällsnyttig närings- och oljerik organisk biomassa produceras också. – Vi har skapat en affärsmodell som är bra för miljön, inte bara lite bättre. Det är klart att det kan vara tufft. Vi startade i en bransch som är helt ny. Ingen visste någonting och det var upp till oss att komma framåt. Vi stöter på många problem, men jag har lärt mig att älska dem. Inget går som tänkt. I början kunde det kännas jobbigt, men det gör oss också mer konkurrenskraftiga. Det ska vara svårt när det är nytt, vi får skapa vår eget manus. I dagsläget finns ingen konkurrens till

Swedish Algae Factory i Sverige. Forskning på den här typen av material är så pass ny. – Materialet härstammar från naturen och kan användas i alla möjliga tillämpningar. Vi är råvaruproducenter av ett material som vi tror kommer bli en viktig ingrediens inom många industrier. Materialet kommer dessutom från haven så vi vet att det inte gör någon skada när det kommer tillbaka dit. Planen är att större delen av Swedish

Algae Factorys intäkter framöver ska

återinvesteras för att skapa mer miljönytta. Företaget har känt av den senaste tidens miljötänk bland människor. Det glider man med på. – Det har blivit ett uppsving både på kund- och investerarsidan. Det är också lättare för oss att få in investerare när de ser hur mycket vi brinner för det vi gör. Om tre år är planen att den första full-

skaliga anläggningen ska vara i gång. Nu gäller det nämligen att skala upp för att kunna växa och tillmötesgå efterfrågan som växer. – År 2030 ska vi ha 100 algfabriker. Det är ett stort mål, men vi måste ha stora mål om vi ska kunna bidra med stor miljönytta. Vi måste växa snabbt för att göra skillnad. Jag har gått min egen väg och hela tiden varit målinriktad. Jag vill vara med och bidra till ett bättre mer hållbart samhälle. Många bäckar små heter det ju och jag vill vara en del av det. TEXT: MARIA EREMO

Swedish Algae Factory Gör: Odlar kiselalger. Varför: Kiselalgernas skal går att

använda till att förstärka effekten i solceller/solpaneler samt i sminkoch hudvårdsprodukter tack vare dess fuktgivande och absorberande förmåga. Skalet har dessutom en uv-blockerande förmåga. Detta skalmaterial har dessutom nyligen visat sig kunna bidra till en ökning av kapaciteten i batterier. Algskalmaterialet produceras även i process där vatten renas, koldioxid absorberas och en samhällsnyttig närings- och oljerik organisk biomassa produceras också. Anställda: Sju anställda plus en

aktiv styrelse.

Grundat: 2014. Ort: Göteborg och Kungshamn. Kunder: Redan i dag levererar

Swedish Algae Factory sin produkt till bland annat L'Oréal och L:A Bruket. Omsättning: – Vi börjar få en nu,

men det är svårt att sälja innan du har något att sälja. Vår första mindre kommersiella produktion startades i maj i år.


BraAffärer 15


»KORTA NYHETER

Fem tips: Hantera kollegan – som alltid skyller ifrån sig Vissa personer känner att de har hela världen emot sig. Så

här gör du som chef för att vända klagomålen till något som är positivt för hela arbetsgruppen.

Skydda dig mot obehörig adressändring Skatteverkets e-tjänst som skyddar mot obehörig adressänd-

ring har funnits i två år. Den som har en säker digital brevlåda för myndighetspost får dessutom en avisering där när folkbokföringsadressen ändras. – Det är enkelt, säkert och gratis att anmäla adressändring i vår e-tjänst. Trots det anmäler fortfarande cirka 400 000 personer varje år flytt på pappersblankett, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Den som ansluter sig till e-tjänsten ”Spärra obehörig adress-

ändring” kan spärra möjligheten till adressändring på papper, så att det enbart går att ändra adress inloggad med e-legitimation på skatteverket.se. – I dag har 905 826 personer spärrat sin adress på det sättet. Jag tänker att det kan finnas en hel del som inte ännu känner till möjligheten att ge sig själv ett extra skydd, helt kostnadsfritt, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Källa: skatteverket.se

Det är lätt att skjuta över sina problem på andra. Alla har nog

jobbat med en person som har svårt att se sin egen inblandning i ett misstag och i stället beskyller sin omgivning. Beteendet kan i längden gå ut över hela din arbetsgrupp då förtroendet för personen sänks. I värsta fall leder det dessutom till att ingen vill ta något ansvar och att du som chef får omotiverade medarbetare. Harvard Business Review har undersökt frågan genom att

titta på dagsaktuell forskning och kommit fram till fem tips för att lyckas: 1. Visa medkänsla

Först och främst: Det är inte ditt fel. Försök i stället att plocka fram din empatiska sida och tänk att personen har en annan världsbild än du har. Glöm inte att personen troligen inte vill skada sin omgivning med sin offerroll utan att det handlar om ett negativt synsätt. 2. Hitta en motvikt på jobbet

Det är lätt att påverkas av ett giftigt beteende. Försök därför att omge dig av positiva kolleger också som en motvikt om du jobbar nära den här medarbetaren. Knepet är att hitta saker som ger dig energi. 3. Bekräfta prestationer

Skatteskolans podd tillbaka med ny säsong Skatteskolan är en podcast för dig som är företagare, och i

början av november var det premiär för den nya säsongen. Några av ämnena som kommer att beröras i den nya säsongen är: att göra affärer med andra länder, anställa för första gången, ta in kapital och att deklarera. Skicka in dina frågor om skatter, moms och säsongens ämnen till redaktionen för podcasten. Mejla till podcast@verksamt.se så kanske just din fråga tas upp i podden. Podden produceras av Tillväxtverket och Skatteverket. Ett

nytt avsnitt släpps varje onsdag med uppehåll över jul och nyår.

Källa: verksamt.se

16

BraAffärer

Vi människor älskar att bli bekräftade. Kanske är det där skon klämmer – att personen ser det som det enda sättet att bli hörd. Glöm därför inte att bekräfta positiva prestationer. 4. Hitta en gemensam lösning

En person som skyller ifrån sig kan känna sig pressad. Kanske har personen orimliga förväntningar på sig själv att leverera ett visst resultat. Här kan du kliva in i en mer coachande roll som chef och gemensamt med personen försöka bena i problemet för att hitta en lösning. 5. Våga vara direkt

Är personen ens medveten om sitt beteende? Om inte kan du som chef behöva vara direkt på ett konstruktivt sätt. Sätt dig ner med personen och ha ett samtal där du förklarar hur beteendet påverkar resten av arbetsgruppen. Att vara passiv som chef är inte svaret.

Källa: chef.se


Nytt test för att skydda din viktigaste information Den digitala utvecklingen innebär många möjligheter, men det

påverkar också vår informationshantering och kan medföra nya typer av risker och brott. Som företagare är det viktigt att skydda sin information så att den inte hamnar i orätta händer, förstörs, förvanskas eller inte finns tillgänglig när den behövs.Säkerhetstestet består av ett antal olika frågor som utgår från situationer som du som företagare kan ställas inför. Det kan gälla allt från hur du hanterar lösenord till information om styrelseändring. Genom att göra Säkerhetstestet får du som företagare kunskap om vad du behöver tänka på för att skydda din viktigaste information och försvåra för bedrägeriförsök mot ditt företag. Du hittar mer i ämnet på verksamt.se och länkar till andra myndigheter för fördjupad läsning eller hjälp. Säkerhetstestet är framtaget för verksamt.se av Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket i samverkan med MSB och Polisen.

Källa: verksamt.se

Bästa tipsen när du blivit lurad Har du fått ditt företag kapat? Då är det tyvärr inte mycket att

göra. Men det finns sätt att skydda sig mot kreditbedrägerier och mejl med uppmaning om snabba utbetalningar. Erika Malmberg är nationalekonom, jurist och före detta polis. Hennes bästa tips är att skydda sig mot bedrägerier innan de sker. 1. Jobba förebyggande

Det bästa tips som går att ge är att jobba förebyggande mot bedrägerier. Som företagare är det framför allt två typer som är lättare att bli drabbade av än andra, kreditbedrägerier och spear phising. 2. Känn din kund

Det finns i dag inget säkert sätt att göra en kreditupplysning på ett företag. Företag som ser ut att ha bra siffror kan mycket väl precis ha blivit uppköpta eller skapade av bedragare. Sälj därför inte stora volymer till nya kunder utan att se till att få delbetalt eller betalt i förskott.

Fyra skäl till att du sover för lite som chef Att bra sömn är viktigt vet vi alla. Trots det är det ändå lätt

att hamna i ett dåligt mönster där sömnen blir lidande. Här är några tips för att enklare komma ner i varv. 1. Du saknar fasta sovtider

Många vet inte vilken tid som är lämplig att gå och lägga sig på. Om du är en kvällsmänniska kanske du dessutom känner dig som piggast när du egentligen borde ligga i sängen. För att hitta fasta sovtider kan du räkna baklänges. När måste du kliva upp på morgonen? För de flesta vuxna är det idealt att sova sex till åtta timmar per natt. 2. Du vill gå direkt till sängen

Om du kommer hem sent efter en social tillställning eller en jobbaktivitet kan det kännas som att du måste gå direkt till sängen. Men de flesta behöver minst en till två timmar för att varva ner. Med andra ord, ju tidigare du kommer hem, desto tidigare kan du sova för kvällen. 3. Du ”stjäl” sömntimmar

3. Reagera vid udda snabba utbetalningar

Spear phising är att någon utger sig för att vara vd och mailar till ekonomichefen eller liknande person och ber om att det ska ske en snabb utbetalning till utlandet av något skäl. Reagera därför alltid vid udda utlandsbetalningar och ring personen som vill få pengarna överförda.

När vi har ett pressat schema är det lätt att ”stjäla” sovtid. Till exempel kanske du vill stanna uppe senare än vanligt för att kolla på Netflix i stället för att följa din vanliga sovrutin. För att komma runt det kan du, om det är möjligt, avsätta 30-60 minuter varje kväll för saker som gör att du mår bra.

4. När det är för sent

4. Du går upp i varv innan läggdags

Blir man offer för bedrägerisätt som ovan är det väldigt sällan man får se någon tillstymmelse av ersättning. Har man levererat varor till en viss adress rekommenderas att försöka återta varorna. 5. Dämpa skadan

Säkerställ att inte mer varor levereras till detta företag, eller till ett företag med samma personer i styrelsen. Skicka fakturan vidare till inkasso och Kronofogden. I många lägen hjälper det inte dig, men det är viktigt att företaget får skulder så snart som möjligt så att inte fler blir drabbade.

Källa: entreprenor.se

Att komma ner i varv och minska stimuleringen minst en timme innan det är dags att gå och lägga sig. Här är några saker du ska se upp för som gör dig mer vaken och mindre avkopplad: TV-program/filmer som kräver högt engagemang Jobbmejlen Hög musik Starkt sken från lampor Skärmar generellt (inklusive dator, TV och mobil) SMS och andra konversationer Äta och dricka

Källa: chef.se

BraAffärer

17


Renée tog klivet från trygghet till det egna bolaget Renée Fredriksson gjorde det många inte vågar – hon sa upp sig från sitt drömjobb för att starta eget. Ett och ett halvt år har gått och hon har inte ångrat sitt beslut. – Har du en bra idé så kör! Jag vill inte bli en bitter person som aldrig vågade. Ända sedan mitten av 1980-talet har Renée arbetat inom hotellvärlden, i princip i hela sitt yrkesverksamma liv. Från extraarbete under ekonomistudierna till hotellansvarig där hon hade möjligheten att driva hotellet som sitt eget. – Det var då jag utvecklades som mest eftersom vi inte tillhörde någon stor kedja. Jag skulle ju inte alls jobba inom hotell, men jag har älskat miljön från första dagen. Efter tio år som hotellansvarig ville hon göra något annat. Tankarna och känslan av slentrian kom krypande och Renée blev för bekväm i sin roll. – Jag behöver inspiration, det måste hända något. När idén började födas behövde jag reda ut vad det var jag ville. Hon tog därför hjälp av en karriärcoach och vägde för- och nackdelar under en hel höst innan hon tog sitt beslut. – Det var absolut läskigt och ekonomiskt sett kanske inte den bästa idén. Men det var det här jag ville. 1 april 2017 såg aktiebolaget Qvisitor ljuset. – Det var lika bra att bilda aktiebolag direkt, min tanke är ju att företaget ska växa och bli ett gediget bolag.

18 BraAffärer

Efter alla år i hotellbranschen och med de enorma kunskaperna ville Renée hålla sig kvar i samma miljö. I sitt egna bolag arbetar hon därför som konsult, föreläsare och främst med delen ”Mystery guest”. – Det är det jag brinner mest för, kvalité. Jag ser möjligheterna och inte bara skavankerna. Små saker hos personalen som att till exempel se gästen i ögonen eller att tänka lite extra på dukningen kan vara avgörande. Det låter kanske enkelt, men det är de små detaljerna som gör skillnad. Att hitta rätt personal är det som är svårt, de som har den rätta känslan. Det andra kan de lära sig. Därför har Renée de senaste åren sålt in sina tjänster hos olika hotell runt om i landet. Ibland går hon in och konsultar under en länge period och ibland kan hon dyka upp som den mystiska gästen som ser allt. – Får du ett bra bemötande av personen i receptionen ser du som gäst inte den där sprickan i golvet. Alla hotellkedjor expanderar, men de bitar jag brinner för är inte alltid i fokus även om vissa har förstått vikten av det. Det har tagit tid att komma in i branschen från andra sidan, att landa i känslan att gå från att vara nerringd till att inte ha några kunder alls. – Det var absolut den stora utmaningen. Det har tagit tid att sälja in sig själv och det är en utmaning att inte be om ursäkt för det du kan. Men de positiva hejaropen har varit många och Renée njuter av sitt jobb. – Jag har haft stor fördel av mitt nätverk som byggts upp rejält under åren så det har jag använt, plus sociala medier. Att hitta bra säljkanaler är tufft. Men jag har hela tiden haft en plan och har det även framåt. Det var ganska många som höjde på ögonbrynen när de fick veta att hon efter

så många år skulle lämna det hotell i Örebro som hon förknippades så starkt med. – De såg ju mitt engagemang och trodde väl att jag skulle stanna. Jag är oerhört stolt över vad jag åstadkom under de åren, men jag har inte ångrat mitt beslut en sekund. Det tog ungefär ett år innan det började ringa ordentligt i telefonen igen, men redan efter sex månader kunde Renée plocka ut sin första lön. – Ingen stor lön direkt, men en start. Jag har utgått från vad jag vill ha för månadslön och sedan satt mina priser utifrån det. Allt handlar om att bygga ett varumärke och visa att du är en aktör på marknaden. För en tid sedan fick Renée frågan från en yngre tjej hur hon skulle göra om hon ville ha det jobb Renée har. – För just mitt yrke måste du ha ekonomikunskaperna i grunden. Men annars att ta steget i denna ålder är det bästa. Jag har många år kvar att jobba, men inga småbarn hemma som måste tas om hand. Det är värre att sitta och säga att ”jag borde ha gjort si eller så”. Har du inte möjlighet att köra fullt direkt, jobba med något på sidan av så att du kan komma i gång. Det är aldrig för sent. TEXT OCH FOTO: MARIA EREMO

Att utveckla de mjuka värdena i hotellbranschen är det Renée tycker är allra roligast och hon märker att allt fler hotellkedjor har upptäckt vikten av dem.


Det är i hotellmiljön som Renée Fredriksson trivs allra bäst. Sedan i mitten av 80-talet har det varit hennes hemmaarena.

Renée Fredriksson Ålder: Blir 55 år i december. Bor: Örebro. Gör: Konsultar inom besöksnäringen

med Mystery Guest som specialitet. Familj: Man och två vuxna barn. Fritid: Jag är ute mycket och rör på

mig, både motion och resor. Roligast med att vara egen?

– Att det är så spännande och friheten att välja. Plus att få bygga upp något eget. Tuffast med att vara egen företagare?

– Att du är ensam om besluten, ibland saknar jag ett bollplank.

Fem tips till dig som vill starta eget: 1. Undersök! Ha en klar affärsidé och

viljan att satsa helhjärtat.

2. Tänk att de första åren är tuffa eko-

nomiskt, ha en plan!

3. Nätverka! Ta hjälp och marknadsför

dig själv.

4. Våga ta betalt! Be inte om ursäkt. 5. Kolla över pensionssparandet,

teckna företagsförsäkring och en ansvarsförsäkring.

BraAffärer 19


Srf konsulterna – Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning och lön Srf konsulterna, tidigare SRF Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, är den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön. Våra auktoriserade konsulter och deras medarbetare hjälper 330 000 företag att utvecklas. Srf konsulterna erbjuder professionell utveckling via auktorisation och utbildningar för redovisnings- och lönebranschen.

AGI-dags för alla företag Snart är det dags för Sveriges samtliga

arbetsgivare att kliva på tåget för AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå. Mjukstarten som gjordes i den mindre grupp arbetsgivare som omfattades av lagändringen från 1 juli, har gått bra. Lönesystemleverantörerna, som är en stor del av nyckeln till framgången, har levererat. Så tekniken finns på plats. Frågan är om företagens löneprocesser finns på plats? Den 1 juli blev AGI verklighet. Sedan dess har rapporteringen varit igång för fler än 4 000 arbetsgivare. Men vad behöver de arbetsgivare som ännu inte har gått igång

20 BraAffärer

tänka på? Den första stötestenen som uppmärksammades redan för över ett år sedan, har att göra med negativa värden. Skatteverket tar inte emot dessa. Självklart går det att redovisa avdragen skatt, men däremot kan det bli en effekt vid redovisning av bruttolön. Ja, bruttolönen brukar vanligtvis vara positiv men så sker ibland det som inte är helt ovanligt. Negativ bruttolön. Det innebär att det uppstått en fordran på den anställde, eller kanske tidigare anställde. Så länge det finns en kommande lön att justera negativ bruttolön emot, så kan en felaktigt utbetald lön korrigeras på nästa lön. Men när det inte finns något att justera mot uppstår problem. Som exempel, om en person har avslutat sin anställning eller ändrat sysselsättningsgrad som inte kommer in i tid för lönekörningen. När lönen bereds så visar då systemet ett negativt värde på slutraden för bruttolön, vilket innebär en skuld för den anställde. Denna skuld ska betalas tillbaka till arbetsgivaren. Precis som förr. Men i och med AGI så måste detta justeras innan det skickas in till Skatteverket. Tidigare har detta endast kunnat vara ett bekymmer i samband med årsskiftet och för att kontrolluppgifterna ska stämma, men nu måste sådant vara justerat varje månad. Den anställde ska dessutom betala tillbaka bruttolönen, vilket kan kännas hårt eftersom det är nettot som hamnar på bankkontot och som har påverkan på löneprocessen. Så vad kan man då göra? Viktigast är att se till att minska risken för att felaktig lön utbetalas. I den bästa av världar innebär det att från den 1 januari 2019 så kommer alla tjänstförändringar

rapporteras, alla tidrapporter vara korrekta och attesterade i god tid inför löneberedningen. Det är mycket som kan bli bättre. Kanske kan det kännas som en utopi utifrån de förutsättningar som gäller på många arbetsplatser idag. Kollektivavtalen styr och lön innevarande månad eller olika rapporteringsperioder gör det ibland svårt att lönen blir rätt för alla. Så för arbetsgivaren är det viktigt att se till att ha processer och rutiner på plats, för såväl bättre inrapportering som för hantering av rättelser på plats inför AGI. Det finns olika scenarier och krasst är det så att ju snabbare ett behov av korrigering eller rättelse upptäcks, desto lättare att hantera. Jobbar man med löner är dialogen avgörande, för att få förståelse för att det i många fall behöver ske en förändring kring rapportering och kvalitetssäkring av löneunderlaget. Det är också viktigt att se över hur roller och behörigheter ska se ut. AGI skiljer sig från rapportering av kontrolluppgifter när det gäller vem som ska/kan skicka in uppgifterna. Skatteverket har för AGI tagit fram en ny roll som registreringsombud, som har behörighet till alla funktioner, utom att signera och skicka in. I januari 2019 skickas de sista kontrolluppgifterna enligt tidigare regelverk. Samtidigt införs det nya rapporteringsförfarandet. Det innebär att den månad som vanligtvis är den mest intensiva ökar ytterligare i arbetsbelastning. Så det finns all anledning att arbeta proaktivt kring kontrolluppgifter och AGI. Det är nedräkning för alla Sveriges företag och den största utmaningen är även här ett förändrat beteende. Text: Zennie Sjölund, branschansvarig lön, Srf konsulterna


Juristen►

Oseriösa telefonförsäljare

Har du som företagare ingått ett avtal per telefon med en telefonförsäljare som du nu i efterhand känner var oseriös? Om svaret är ja kan denna artikel vara värdefull för dig att läsa. Vi på Nordbro får många frågor om oseriösa telefonförsäljare och om avtal som ingås per telefon verkligen är bindande eller om de på något vis kan anses vara ogiltiga. Oseriösa telefonförsäljare har länge varit

ett utbrett samhällsproblem, ett problem som även till viss del uppmärksammats av lagstiftarna. Oseriösa telefonförsäljare som säljer telefoni eller liknande abonnemangstjänster är ett av de vanligaste problemen bland småföretagare. Summorna som står på spel är oftast inte så stora att de är avgörande för bolagets överlevnad, men samtidigt tillräckligt stora för att företagarna inte ska kunna bortse från dem. Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokalen har sedan år 2005 skyddat konsumenter mot bland annat oseriösa telefonförsäljare. Lagen ger även ett visst skydd för den enskilda näringsidkaren som genom sin enskilda firma tecknat avtal i huvudsak för privat bruk, men ett motsvarande skydd för andra företagare som tecknar avtal inom ramen för sin näringsverksamhet saknas.

Som lagens benämning indikerar är avtal

som ingås utanför affärslokalen att betrakta som ett distansavtal och kan till exempel vara ett avtal som ingås mellan två parter per telefon eller via internet. Om ett distansavtal tecknas med en konsument måste telefonförsäljaren lämna tydlig information om konsumentens ångerrätt och vad detta innebär enligt lag, i en läsbar och varaktig form. Ångerrätten gäller även för en enskild näringsidkares firmatecknare, men som tidigare nämnts finns tyvärr inte samma skydd för företagare som driver sin näringsverksamhet i annan bolagsform och det är framförallt dessa bolag som drabbas av problematiken med distansavtalens baksida.

Den 1 september 2018 infördes en änd-

ring i distansavtalslagen som innebär att näringsidkare som vill ingå ett distansavtal med en konsument måste skicka avtalet skriftligen till konsumenten. Skriftlighetskravet innebär således att distansavtal inte kan ingås muntligen med konsumenter varför ingångna avtal över telefon därmed inte är giltiga. Precis som med ångerrätten omfattar inte denna regel företagare utöver firmatecknare av enskilda näringsverksamheter. Oavsett i vilken bolagsform du bedriver

din verksamhet ska du som företagare, om du tror att du har drabbats av en oseriös telefonförsäljare, kräva att bolaget bevisar att ett avtal har ingåtts. Bevisbördan för att ett giltigt avtal har ingåtts ligger nämligen på telefonförsäljaren och det är aldrig din uppgift att bevisa att avtal inte har ingåtts. Anser du att något avtal inte har ingåtts ska detta meddelas telefonförsäljaren samt att de fakturor som mottagits från telefonförsäljarens uppdragsgivare skriftligen ska bestridas. Problemen uppstår dock främst när

företagaren inte riktigt förstått vad säljaren sagt och därmed inte heller är införstådd med vad det är som har accepterats. Detta kan innebära att företagaren, utan att vara medveten om det, sagt ja till orimliga och kanske till och med oskäliga avtalsvillkor för att denne känt sig pressad av telefonförsäljaren. Avtalsrättens grundregel är att ingångna avtal ska hållas. Från denna

grundregel finns dock ett par undantag där oskäliga avtalsvillkor kan nämnas som ett exempel. Dessa kan angripas med avtalslagens ogiltighetsgrunder, men ribban för vad som anses vara oskäligt när ett avtal har ingåtts med en företagare är dock satt väldigt högt och det räcker därför inte med att det ingångna avtalet visat sig vara en dålig affär. Ett annat undantag från grundregeln är om det föreligger grund för hävning av avtalet på grund av att det som parterna avtalat om inte har levererats. För att detta undantag ska aktualiseras måste dröjsmålet vara av väsentlig betydelse för företagaren och en bedömning görs från fall till fall för att kontrollera om kravet är uppfyllt, en bedömning som kan vara svår att göra själv utan juridisk kunskap. Vad som är viktigt att komma ihåg är att

skyddet mot oseriösa telefonförsäljare är väldigt begränsat för dig som företagare. Det kan därför vara värt att ta sig en extra funderare kring vad försäljaren sagt under samtalet innan du tackar ja till något och därmed förbinder dig till ett distansavtal. Om du som företagare vet att du redan har ingått ett distansavtal, men vill undersöka möjligheterna att ta dig ur avtalet är du varmt välkommen att kontakta mig och mina kollegor på Nordbro. Vi hjälper dig mer än gärna med att se över avtalet och dina möjligheter att ta dig ur din dåliga affär.

Nordbro är en modern och visionär affärsjuridisk byrå med cirka 20 jurister. Byrån arbetar inom hela det affärsjuridiska fältet och har gedigen erfarenhet av tvistemålsprocesser. På Nordbro arbetar även utbildade redovisningsekonomer som är behjälpliga vid bokföringsfrågor. Som medlem i Småföretagarna har du rätt att kontakta oss för rådgivning vid tre tillfällen per år (cirka 30 minuters rådgivning per tillfälle). Du ringer då till Småföretagarnas kansli, som kopplar dig vidare till oss för omgående kontakt. Rådgivningspanelen erbjuder rådgivning utan kostnad. Småföretagarnas telefonrådgivning är mycket uppskattad av medlemmarna. Många frågor har rört bluffakturor, hyresrätt, avtalsrätt och entreprenadjuridik. En stor mängd frågor har också av naturliga skäl rört arbetsrätt. Rådgivningspanelen är i år utökad och består nu av experter inom de flesta områden som är av vikt för småföretagare. Du erbjuds 30 minuters telefonrådgivning tre gånger per år helt utan kostnad.

Martina Vivlund Jurist, Nordbro

BraAffärer

21


M AFFÄRSDRÖMMEN BLIR EN MARDRÖM. Även företagare kan bli arbetslösa – till exempel om konkurrensen hårdnar, förutsättningarna ändras eller något oväntat händer. Därför finns SMÅA, a-kassa för småföretagare. A-kassa ger dig 80 procent av din lön, upp till 25 025 kr/månad. Med en inkomstförsäkring som tillägg kan du försäkra lönen upp till 80 000 kr/månad. Anslut dig idag så kan du få ersättning om det oväntade händer och du inte längre kan försörja dig genom ditt företag. Ekonomisk trygghet kostar bara 128 kr i månaden. www.smakassa.se/OM

128 KR /MÅN

A-KASSA FÖR SMÅFÖRETAGARE

Kalender 11/12 6/12

Styrelsemöte Näringslivets Regelnämnd (NNR) Medverkan i Skolverkets projekt om lärlingssystem. Stockholm

Frida Företagare

22

BraAffärer

en serie av Anders Suneson, episod 42-2018


Korsord SLÅ IN VAROR

SLÅR ROS

KALLAS RÖRELSE

ÄR VÄL LO

HAR DEN SOM HAR DEKOLLETAGE

VISSEN

MUDDRA

SÅDANA SKICKAS TILL KUNDER HAR DEN SOM FÖRSTÅR SIG PÅ KLOCKAN

VILL FÖRETAGARE ATT OMSÄTTNINGEN SKA

DÅLIGT TILLAGAD ÄR SJÄLVFIXERAD

VARORNA SOM GÅR TILLBAKA ÄR HETLEVRAD

SKYMNINGEN

DUMPADES I BOSTONS HAMN SLAPPA KAN VISSA TÅR VARA

MULLRADE UTE

DEN LÄGGS BLAND AVFALL

TILLSKOTT PÅ SVÄRDSSIDAN

SÅDANA LÄGGS I PANNAN

JOBBAR PÅ GRÄNSEN KAN ROTERAS

I VERKLIGA LIVET

ÅTALAS HAFSIG

JAG OCH DE ANDRA

I STÖTEN

DEN FÅR VARA SOM SKATT

VARA HÄR OCH NU FÖRTÄRS HÖRDES IORDNINGSSTÄLLDE

PERIOD I NOVEMBER

VID SIDAN AV FIRMA

DROG BENEN EFTER SIG DE SLÅR I TORN

FÖRDRAG

PÅ BIL I HAAG

FÖRGÅRD HAN KONTROLLERAR PRODUKTER

BIDROG MED EN FJUTT

LITEN SÅDAN ÄR SINGEL ÄNDE

SÄNKER NIVÅN FÄRGGLAD KALLAS DEN FÖRSKRÄCKLIGE

RUM FÖR SKRIVANDE INTOGS

BRETT UT SIG INFÖR PUBLIK SÅDANA LEVERERADE EN BREDSIDA

DET GER LYSANDE REKLAM

STRÄV I RÖREN PERSONEN FRÅN BELGRAD

ÄR FÖRETAGARE SOM ÄR VARM I KLÄDERNA

DRAKE SÅDANA HAR VI ALDRIG SETT FÖRUT

BYTER ÄGARE VID KOHANDEL SKULPTUR KUNGABARN HÖGRÖSTAD HERRE

LINDADE GARNER

SLÅR VI UPP I NÄRA

DEN KÄKAR EUKALYPTUS ELDA VERKA

PERIOD DEL AV NYÅRSPJÄS

RYKTBAR DAM

STARTTAL

ÄR OPERATIV STYRELSEORDFÖRANDE

KOPPEL

TREDJE PERSON PLURAL

DRAS SKRUV

PÅ SÅDAN HAR TIGER UTSLAG

KALLAS LILJEHOLMENS

GÅR HÖGTIDLIGT

TV-MAN

KOM MED ABC PÅ 80TALET

FEMTON UNDER DAGEN

GRABBAR

SLEVAR KONSTRUKTÖR: MATS EDVARDSSON

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast 12 januari 2019 vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Adress Postnr

MILITÄRT VAPEN HAR STRÖMPLATTOR ÄGNA SIG ÅT KUTTRASJU MOTVIND

DEN RENA VINSTEN I BOLAGET URSKILJA

FÖLJS AV DAG MED SKÄMT

Namn

DIREKT FRÅN FABRIK

SMÄRTA

Ort

Vinnare av korsord i Bra Affärer nr 4/2018

Rätt svar BraAffärer nr 4-2018 SÄTTA UPP SOM EN TILLGÅNG

S

FÖR BAKOM LJUSET

LINDA GARNER

M S

S

B

E

E

N

DE FALLER PÅ HÖSTEN

L

H Ö DEN KLOCKAS FÖR SEGRAREN VALLATS

V

SKICKAR VÅGOR

S

Ä

N D

PERIODER

E

R

O

T

SKICKAS SÄKERT MED POST DEN HAR DYNER

A

S

S

PUTSAR KAN LEVA I KRONKOLONI

F

Ö

R

E

T

A

TASS I SVERIGE

LIGGER BAKOM FLÖTET

K NÅL PÅ SLAGET BÄRS MED SLANG

T JORDMÅN FÖR RÖRELSER REKORDBILARNA

O P

Ö

L

SÅDANA ÄR RUNT 60 CM SYNS PÅ FLÄCKEN

A

T IDENTITETEN

1. Ola Melin, Västerås 2. Dan Öberg, Vindeln 3. Ingvar Eriksson, Vännäs 4. Lea Ahonen, Örebro 5. Marie Hallin, Gislaved

A

M O

HAR VI FÅTT OM BAKFOTEN

TARVAR

VILL SMÅFÖRETAGARNA HA LÄGRE

R

R

TOMRUM NÄRA FÖRESTÅENDE

R

K

I

N S

SAMLAS SÅDANA GJORDE SÄDESSLAG

L I

E

T

E

LANDET LAGOM

S

V

E

R

I

G E

T

E

L

I

N T

PÅLAGA PÅ SOPPA

D

B

E

TOPPRESULTAT I OS SLÅR VI UPP I

R

D

T

T

A

I

D

S

A

V

SLÅR EN SJUA

O

I

HÖRS FRÅN HORN PUNGSLÅS

T

U

T

SANDBANK

A

N S

G S BILDAS FÖR ORDNINGENS SKULL BALJA

T

A

S

ANGER HUS MAN KOMMER IFRÅN ARGON

K Ä

KRÄVS 100 FÖR ATT FÅ HA KLÄMS

A

R

V

Ä

R

T

GRAM

A

B

S

G I

T

ARVSMASSA PÅ FRIPLÅT VID GRÄNSEN

T

M N E E

N A

E

N A R

G E

A

G E

GUDARNA GILLADE KONSTRIKTNING 1916-22

R

E

P

A

I

L SKÄR I BARKEN

K

K

Ö

A

R

T BLIR OFTA SKÄMT TAR INTE IN LJUD

T A

A

R

L

I

HAR SPETS LÄNGST FRAM

B FÖGA SPRIDD UTSPELAS

S

GÅTT UPP I RÖK STAD VID GÖTA KANAL

R STRÄVAN MELLANMÅL FÖR KARAVAN

O

M A

N O

S

E

E

R KAN MAN ÅL I SKÅNE

D

S

K

L

Ö

VILL JIMMIE LÄMNA

E

U

V

A

R

A

T A

R

L

KLINGA

A SÅDANA TOPPAR KÅKAR

V

A KRUKORNA

G R

MUNTLIGA

N T

G A

MISSTÄNKA

HEMMASEGER SKRIVS MELLAN PARTER

R

G A

E

R

R

E ERSÄTTS ARTIST MED VINSTEN FÖR FÖRETAGAREN

N N A

A

SLÅ ALLA I VITA HUSET 1981-89

I

V

EMOT

DE GÖRS DÄR LÄKT SPIKAS DET GÅR TILL BARN

S

D

I GÅR UPP I LÖNN

A UTDRAGEN

N A

N A PÅ BRED FRONT I TYSKLAND

TÖNTIG JAG OCH DE ANDRA

I ROMBOS BÖRS FÖRR RÄCKA FRAM HANDEN

E

KNEP

UTAN VÄRK

L

R

F K

SÄSONGERNA UNDER EN SÄSONG SAMLING ÄR MED I FÖR ATT NÅ MATCHEN KUNDER

K SKICKADES TILL JUBILAR FÖRR

DET UPPSTÅR UNDER UPPLOPPET ARSENIK SKATTEN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER

Å

VARJE SLAGS

A

M S

N A BRÄNNA HEMMA

E

R N

A

L

A

I

D

BLIR MUGG I FOLKMUN

S T VARA UTRUSTAD MED

A HAR INTERNREKRYTERING

H A

N A NÄST STÖRST I STATERNA SKOGSKONCERN

A

S

S

Å

S

G I

T O ÄR FÖRETAGARE SOM ÄR PÅ TÅ

L

A

L

L

MELLANNAMN

E

A

R

F

T

BraAffärer

23


MEDLEMSFÖRMÅNER

Vårt mål är att det ska betala sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vi jobbar ständigt för att utöka och förbättra förmånerna med den uttalade ambitionen att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation. Som medlem har du också rätt till kostnadsfri rådgivning inom juridik, redovisning och allmänna företagsfrågor. Via hemsidan har du även tillgång till vårt FAQ där det finns svar på vanliga frågor om företagande. Från och med förra året fick vi möjligheten att koppla direkt till Arbetsrättsjouren, Nordbro och Plana vid rådgivningsärenden. Dessutom utökade vi våra öppettider på kansliet, se hemsidan. Har du som medlem ett förslag om tillägg är du välkommen att kontakta kansliet via telefon eller e-post.

2018-02-09 06:2 4

LÄS MER OM ALLA DINA FÖRMÅNLIGA MEDLEMSERBJUDANDEN PÅ VÅR HEMSIDA: www.smaforetagarna.eu

ZZ-1606-123456

Giltigt t.o.m. 202

180209 ID06-kort -A FRONT

Mikael Larsson

COLORS: Black PMS 166 PMS Cool Grey 3 UV-Print Hologram Foil KUR Z SB Dots CARDINFO: Mag stripe: HiCo CHIP: Mifare 1k + Temic

Läs mer om erbjudandet på vår hemsida www.smaforetagarna.eu

Småföretagarna

Genom Småföretagarnas Riksförbund kan du nu på två minuter registrera ditt företag hos HantverksID.se och därefter direkt beställa dina ID06 kort! Du behöver inte tänka på att ta fram underlag från Bolagsverket eller Skatteverket - det ordnar Seriline åt dig.

1-06-02

Beställ dina ID06-kort till rabatterat pris!

TRYGG BYGG AB Trygg Bygg AB Org nr. SE 123456 -1234

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer nr 5 | 2018  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer nr 5 | 2018  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund