a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#5 2015

r Nu öve

2m1edle0m0ma0r!

30 Qoola Qvinnor ger sina 100 bästa företagstips i ny bok

Länsstyrelsens krav slår hårt mot småföretagare

Småföretagarnas eget FAQ klart!

Juristen om stoppet för dubbelbestraffning av skattebrott

Författaren till ”Morden i Sandhamn”

VIVECA STEN ”Jag är en minikoncern - en jobbgenerator”

Björkman&Zelmerlöw

vill hjälpa barn till ett bättre liv

L A G A R � R E G L E R � S K AT T E R � T I L LVÄ X T � T R E N D E R


Det började med en djärv idé och Enkla firman. Drivs du också av tanken att förverkliga din idé, har vi paketlösningarna som hjälper dig framåt. Du får betaltjänster, företagsapp och personlig rådgivning dygnet runt. Nu adderar vi dessutom trygghet. Det ska ju vara enkelt att driva eget. Och tryggt. Nyhet! Nu ingår trygghet i Enkla firman. Läs mer på seb.se/startaeget


Ledare

Jobbskapande Regeringens höstbudget ger 8,5 miljarder kronor till att skapa nya jobb. Men en närmare titt på de siffrorna visar att man använt ett minst sagt brett förhållningssätt till vad som kan slängas in i begreppet ”jobbskapande”. 5,5 miljarder läggs nämligen på fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende. Det är naturligtvis angeläget, och visst kan en rörligare bostadsmarknad bidra till en rörligare arbetsmarknad, men man kan ifrågasätta om det kan sägas vara en ”satsning på jobben”. 300 miljoner kronor läggs till exempel på budgetposten ”marksanering” – nästan dubbelt så mycket som på ”innovativa och växande företag”. Marksaneringen kostar nästan lika mycket som hela satsningen på fler och växande företag – om man räknar bort de 120 miljoner som regeringen lägger på en upprustning av Göta Kanal. En upprustning som säkert kan gynna besöksnäringen men kanske ändå skulle ha passat bättre under annan budgetpost än just jobbskapande. Inte heller detta skapar nya arbetstillfälle som vi ser det. En dryg miljard går till det som kallas aktiv arbetsmarknadspolitik, bland annat 300 miljoner till Samhall och 166 miljoner till ”aktiva insatser för långtidsarbetslösa”. Viktiga insatser men långt från de 8,5 miljarder som trumpetats ut. Inget satsas på att stimulera småföretagen att växa och nyanställa. Vi måste naturligtvis bearbeta regeringspartierna för att få dem att inse småföretagens betydelse för jobbskapandet. Centerpartiet har presenterat sin budgetmotion för 2016 och kallar den ”Sveriges jobbskaparbudget”. Till skillnad från regeringsbudgeten fokuserar den på att underlätta och sänka kostnaderna för de verkliga jobbskaparna i samhället, småföretagen. Genom detta vill man underlätta för småföretagare att anställa sin första medarbetare och för andra att utöka sin verksamhet och anställa fler. Centern tycks ha förstått på riktigt att det är hos de små företagen tillväxt kan skapas och jobben bli fler. Att nyttja den

jobbskaparpotential som finns här, genom att göra det billigt och enkelt att anställa, skapar ekonomi och resurser till vår gemensamma välfärd. En sund ekonomi bygger på att inkomster skapas och att utgifterna anpassas därefter. Det gäller såväl hemma vid köksbordet som i statens finanser. Vi kommer naturligtvis följa upp deras förslag och göra allt för att de genomförs. Moderaternas hållning förändrad. Förutsättningarna för att äntligen skrota eller rejält reformera den otidsenliga lagen om anställningsskydd tycks nu ha förbättrats. I förhandlingar med arbetsgivarsidan har tunga fackförbund öppnat för att ta bort turordningsreglerna som i dag utgör ett hinder för framför allt småföretagare att nyanställa. Samtidigt har tidigare hållning hos moderaterna med kraftig majoritet ändrats, under partistämman i Karlstad, till att verka för att dessa delar av LAS tas bort så att kompetens och flexibilitet främjas i stället för att rådande inlåsningseffekter behålls. Därmed finns möjlighet till enighet inom en eventuellt kommande alliansregering. Moderaterna var ju de i den tidigare alliansregeringen som höll emot när det gällde förändringar i LAS. Det nya arbetarpartiet ville under ledning av skaparna bland andra Reinfeldt och Borg inte stöta sig med facket. Nu när det blåser lite andra vindar och även viktiga fackförbund är villiga att samtala är det även för m lättare att hänga med på tåget. Moderata ungdomsförbundet gick i spetsen på stämman och fick som de önskade. Det ger en öppning att gå lagstiftningsvägen och ta bort eller reformera LAS. Efter det kan frågan hänskjutas till arbetsmarknadens parter igen. Småföretagarnas Riksförbund har i många år hårt drivit frågan om att reformera LAS och det är en viktig punkt i vårt näringspolitiska program. Leif Svensson , Förbundsordförande

BraAffärer Innehåll: 5 frågor

4

Medlemssidor

6

Nyheter

12

Profilen Viveca Sten

16

Beas Banktips

20

Juristen

21

Zelmerlöw & Björkman

22

Serien

26

Korsord

27

Medlemsförmåner

28

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST: info@smaforetagarna.eu www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Fredrik Larsson, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins ADRESS:

Nu har du som medlem en egen VIP-butik! Här hittar du exklusiva priser på kända varumärken. Passa på att fynda julklapparna i medlemsbutiken som du hittar på vår hemsida.

Vi lottar ut tio exemplar av den nya boken ”Jakten på företagsamhet – så kan Sverige komma i topp” skriven av Erik Sjölander och Nima Sanandaji och med förord av Stefan Fölster! Allt du behöver göra är att mejla till oss eller skicka ett vykort med namn adress och medlemsnummer till ”Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 26331 Höganäs.

3


FEM FRÅGOR Tommy med hustrun Cecilia

Tommy Persson Entreprenör

Verksamhet: Fyra olika; fastighetsägare, ostaffär med vin & tapas-servering, microhotell och snart antikhandel. Anställda: 3 Drivkraft: Min motivation är andras glädje! Jag inspireras av allt fint i vardagen, det kan vara en gammal handsmidd spik jag hittar. Det kan också vara en vacker fastighetsfasad. Sen är jag begåvad med att se möjligheter i stället för problem. Jag tänker positivt! Det blir liksom roligare då... :-) 1. När startade du ditt företag? – För 30 år sedan startade jag mitt första företag. Då var jag bara 27 år, jag har alltid haft en drivande kreativ förmåga. Jag kände att jag hade behov av att få utlopp för min entreprenörsanda. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare? – Jag anser att den allra viktigaste frågan ska ställas till bankerna!

Ulrika Falkmar Hud och Makeup

Verksamhet: Hudterapeut Anställda: Enmansföretag Drivkraft: Nöjda kunder och alla härliga kundrelationer. 1. När startade du ditt företag? – Jag har drivit mitt företag sedan 2002. Jag startade eget för att jag ville arbeta som hudterapeut som jag hade utbildat mig till. I en mindre stad är det svårt att få en motsvarande anställning, så att driva eget var egentligen mitt enda alternativ. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare? – Generellt tycker jag det är våra rättigheter som företagare. Varför ska vi som företagare ha sämre rättigheter? Sjukpenningen är en sådan viktig fråga. Jag har själv inte haft en sjukdag på över 13 år. Skulle vara intressant att se en jämförelse på hur många sjukdagar en anställd har jämfört med en företagare. Sänkning av arbetsgivaravgifter är en annan viktig fråga som skulle betyda mycket för småföretagare.

4

TILL MEDLEMMAR

Det finns ingen som stoppar så många småföretagare från att starta eller att utveckla sina befintliga företag, som bankerna. De bromsar en stor del av utvecklingen i samhället. Nya orimliga krav, på bland annat minst 40-50 procent eget kapital, för att få låna till investeringar. De senaste två åren har jag träffat åtskilliga entreprenörer, som likt mig blivit stoppade. 3. Vad är det bästa med att driva eget? – Det bästa med att driva eget, är att man kan påverka, sin och andras vardag! Genom att företaga och erbjuda tjänster och produkter till människor som har ett specifikt önskemål, erhåller man en direkt feedback när ens kunder är nöjda. Min drivkraft är just, att känna att man ger sina medmänniskor något! Jag gör inget som jag själv inte är nöjd med. 4. Vad har du för planer framåt med din verksamhet? – Jag har inget direkt självändamål med mitt företagande. Jag drivs av att vara entreprenör och kunna förvandla något, ibland från ingenting till något som mina medmänniskor uppskattar. Just nu har jag rätt många bollar i luften! Jag har precis förverkligat en ny butik och servering i en egen fastighet i bästa läge. "Smakfullt ", en ost & delikatessbutik i Landskrona, som min fru Cecilia driver med hjälp av dottern Elin och ytterligare personal. En våning upp ovanpå ostbutiken, håller vårt "hotell Gruyere" på att ta form. Det ska stå klart innan jul. Sedan väntar projekt "Gamla stans antik & kuriosabutik" som jag själv ska driva. Den ska helst också igång innan jul. Och till våren blir det att renovera vårt nyinskaffade lilla sommarhus på vår solskensö, Hven. Än är där bara utedass ... 5. Varför är du medlem i Småföretagarna? – Anledningen till att jag är medlem, är att jag anser att vi småföretagare inte har de rätta förutsättningarna. För att kunna påverka måste man vara organiserad. Det måste vara någon som tillvaratar ens intresse och som kan göra sig hörd.

3. Vad är det bästa med att driva eget? – Att jag kan styra över min egen tid, även om den förstås styrs av mina kunder. Jag kan välja att jobba med det jag är bäst på och vilka produktmärken jag vill arbeta med. Sedan måste jag även jag göra saker som jag inte tycker är så roligt, som marknadsföring och ekonomi. Samtidigt är jag glad och stolt över att jag lyckats förverkliga min dröm – att få arbeta med det jag tycker är roligt. Jag är med i SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, vilket gör att jag kan säkerställa en kvalitet till mina kunder. 4. Vad har du för planer framåt med din verksamhet? – Att fortsätta driva företaget och känna glädje varje dag jag går till jobbet för att jag kan erbjuda mina kunder en avkopplande och skön stund, ett avbrott i vardagen. Kundkontakten är både givande, stärkande och inspirerande för mig. 5. Varför är du medlem i Småföretagarna? – För att det verkar vara en organisation som försöker påverka makthavarna – och göra skillnad för oss småföretagare. Och det behövs verkligen ett bättre företagsklimat.


Bra Affärer vill ta upp ämnen och frågor som är relevanta för dig som småföretagare. Här har du som medlem möjlighet att presentera dig och din verksamhet. MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare? – När jag står på marknad så säljer jag för mellan 2 000 och 6 000 kronor på en dag. Men ingen bank tar emot kontanter. Jag får sätta in 8 000 kronor per 30-dagarsperiod på ICA-banken utan avgift. Loomis tar 87 kr/månad. Men vissa månader på året har jag ingen försäljning. Jag har även iZettle och Swish. Det finns mängder med småföretagare som har samma problem. Jag tycker också att det är synd att man har tagit bort den förmån, som pensionärer haft med lägre skatt på arbete.

Lisbeth Boëthius Södra Råda Bigårdar

Verksamhet: Lisbeth Boëthius Södra Råda Bigårdar Biodling, honungsförädling försäljning direkt till kund. Uppfödning av angorakaniner och tillvaratagande av angoraullen. Anställda: Enmansföretag, (om man inte räknar alla bina 30 000 på våren 80 000 på sommaren per kupa och kaninerna för närvarande 13 stycken. Drivkraft: Både biodlingen och kaninhållningen är roligt att arbeta med.

3. Vad är det bästa med att driva eget? – Man är sin egen. Jag gick i pension i augusti i år och innan dess har jag arbetat som sjuksköterska och drivit mitt företag på fritiden. Nu hoppas jag få ett tillskott till min pension och kunna ta ut en liten lön. Det som tidigare var min hobby är nu mitt arbete. Jag disponerar min tid själv. Även om det är mycket, och tungt, när honungen ska hanteras. Att stå på marknad och sälja det jag har producerat själv är väldigt roligt. 4. Vad har du för planer framåt med din verksamhet? – Att få en liten inkomst. Ha vissa marknader där jag kan bygga upp en kundkrets som kommer tillbaka. Att göra i ordning den tomt och det hus som jag har tänkt att ha som hantverkshus och även sälja honung. Att göra en hemsida. Jag har domän www. angora.nu Att kunna hålla på minst 10 år till.

1. När startade du ditt företag? – Jag startade mitt företag som enskild firma augusti 2012. Jag har haft biodling som hobby under 90-talet och sedan -91 föder jag upp angorakaniner vars ull jag spinner och använder att främst sticka av. 2010-11 kom tankarna på att börja med bin igen och även att starta ett hantverkshus där jag skulle kunna sälja honung och hantverk. Detta mer som hobby och att få ett tillskott till min kommande pension.

5. Varför är du medlem i Småföretagarna? Jag gick med (min syster tipsade mig) därför att jag fick problem med en fabrik som levererande en maskin som inte var komplett och som inte passade till annan utrustning som de rekommenderat. Jag fick bra hjälp och stöttning hur jag skulle gå till väga av er jurist Wiggo Lindgren. Till slut kom de och hämtade maskinen och jag fick tillbaka hela summan som den kostat.

Karl-Gustav Fransson

särregler. Ett exempel är mjölken som idag är konkurrensutsatt på världsmarknaden. I Sverige har vi hårdare krav både på djurhållning och att det ska vara klimatsmart produktion. Med vårt hårda klimat i Sverige kräver det till exempel andra byggnader som står emot 20 gradig kyla, vilket är mycket dyrare. Allt detta tillsammans gör att vi svenska mjölkbönderna har svårt att hävda oss i konkurrensen.

Mjölkbonde

Verksamhet: Lantbruk/Mjölkbonde i Aneby Anställda: 3 personer Drivkraft: Jag lever för djuren och naturen, och trivs verkligen med det jag gör. Även när det är lite motigt försöker jag hitta det positiva i vardagen. 1. När startade du ditt företag? – Jag startade mitt första lantbruk tillsammans med min bror på vår släktgård år 1992. Då hade vi 50 kor. Jag har utbildning från lantbruksskolan i Jönköping, så det kändes naturligt att satsa på lantbruk. Jag och min bror skildes åt 2004. Sedan dess har jag arrenderat en egen gård. Jag har idag närmare 130 mjölkkor, två ladugårdar med rekryteringsdjur och totalt cirka 400 nötdjur. Med 225 hektar åker och 145 hektar naturbetesmark, så finns det att göra. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare? – Att alla konkurrerar på lika villkor, utan några särskatter eller

3. Vad är det bästa med att driva eget? – Friheten att kunna planera sin tid, till stor del i alla fall. Att få följa årstiderna, jobba med naturen, inte mot den - och ta vara på allt det fina moder jord har att ge. 4. Vad har du för planer framåt med din verksamhet? – Fortsätta som lantbrukare och jobba med att få mer lättskött och rationell djurhållning. 5. Varför är du medlem i Småföretagarna? – Det känns som en organisation som jobbar sunt och trycker på mot regering och riksdag. Jag hoppas att man fortsätter driva viktiga småföretagarfrågor, som till exempel Rut och Rot och sänkta arbetsgivaravgifter för de som är under 25 år.

5


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

Krönika

Det är enklare att spränga en atom än en fördom!

att man kan berätta för dig vad ni missat?” ”Man kan ju inte få med allt i en bok, men vi har försökt beskriva både varför vi behöver företag och hur de kan bli fler. Det fattas säkert delar, så kom hem till mig så ska du få en bok. Det är ju alltför enkelt att ha förutfattade meningar.” ”Ja, hörde du om multitasking? Att unga är sämre på multitasking än vi som är mogna? Det finns tydligen massor med undersökningar inom det området, men inte en enda som visar att unga människor skulle klara multi-tasking på något bra sätt. Och ändå är det vad vi går och tror.” Kalle kan ju byta ämnen lite hur som helst, men det upplever jag som uppfriskande.

Bok och TV

folk, så att politiker inte ska blandas med menigheten?”

I mindre samhällen, som där jag nu bott ganska länge, kan man vara snabb med kommentarer och bedömningar. Många gånger är det också lämpliga och initierade synpunkter. Så var det också när jag stod vid mjölkkylen i butiken och funderade på vilken grädde som skulle vore lämplig till mina pannbiffar på renfärs. Kalle knackar mig på axeln och utbrister:

När jag släppt tankarna på grädden, så fick jag ju ge Kalle rätt. Jag kanske inte hade funderat så mycket på att TV delade upp människor i olika kategorier – de som bestämmer och vi som ska försöka följa deras beslut. Vi kanske skulle haft ett spänstigare och mer modernt samhälle om vi blandade oss lite mer?

”Jasså TV-kändisar måste också äta? Jag såg dig i morgon-TV när du pratade om budgeten. Du var ju inte så värst positiv, men jag kunde inte heller hitta något i budgeten som skulle kunna vara bra för oss företagare. Varför vågade man inte sätta dig tillsammans med finansministern i stället för med pensionären? Företagare ska göra och pensionärer har väl gjort? Har till och med public service numera grupperingar av

”Och bok har du skrivit också? Intressant! Nima, är det en ny kvinna?” Här blev jag ju tvungen att korrigera Kalle ”Nima är en man, som dessutom är mycket begåvad. Även om det kan vara svårt med namn från andra länder, så var du lite väl snabbt att avgöra kön utifrån namn?” ”Ni hade i alla fall otur med utgivningstillfället, eftersom flyktingsituationen överskuggar möjligheterna för fler företag i landet” sa Kalle. ”Du har möjligtvis inte en bok över, så

Småföretagarens eget FAQ Nu har vi färdigställt vårt nya FAQ med information. Tillsammans med jurister och andra sakkunniga har vi sammanställt frågor och svar som berör dig som småföretagare. Det handlar om bluffakturor,

6

När jag valt grädde, kommit hem och börjat tillaga pannbiffarna funderade jag lite på frågan om multi-tasking. Inom vilka andra områden har vi bestämda uppfattningar som vi upprepar tills de blir ”sanningar”? Länge har man sagt att kvinnliga företagare skulle vara försiktigare och mindre riskbenägna än manliga. Stämmer detta verkligen? Varför skulle det vara en könsmässig skillnad? Hade jag inte hört en kvinnlig professor från Handelshögskolan som berättat att det inte fanns några belägg för detta heller? Skillnad på risktagande är inte beroende på kön utan personlighet. Det verkar väldigt mycket mer rimligt, men varför och vilka har drivit tesen att kvinnor skulle vara försiktigare än män? Var det inte Einstein som anses ha sagt ungefär att det är enklare att spränga en atom än en fördom? Fast han lär ju också ha uttryckt Det är bara två saker som är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det första. Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson

fordringsrätt, det sociala skyddsnätet – och allt däremellan. Tanken är att våra medlemmar ska få ett snabbt och lättillgängligt komplement till rådgivningspanelen. Vårt FAQ på hemsidan uppdateras kontinuerligt. FAQ (Frequently Asked Questions) är en samling av vanliga frågor och svar inom ett visst ämnesområde.


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

Vid bokreleasen i Stockholm medverkade fr v: Moderator Nicklas Mattsson, chefredaktör Entreprenör. Erik Sjölander, Småföretagarna, Marta Obminska riksdagsledamot (m), Stefan Fölster, Reforminstitutet, Lars Almqvist, småföretagare och Nima Sanandaji, samhällsdebattör.

Förslag från Småföretagarnas Riksförbund

Så skapas bättre företagsklimat i Sverige Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Trots det halkar Sverige efter medan andra länder förbättrar sitt företagsklimat. Den nyutkomna boken ”Jakten på företagsamhet – så kan Sverige hamna i topp” visar hur den negativa trenden kan vändas. Författarna till boken är Nima Sanandaji, tekn. dr och samhällsdebattör och Erik Sjölander, företagare och näringspolitisk talesperson vid Småföretagarnas Riksförbund. Företagsamheten i Sverige dalar samtidigt som ett stort antal länder i världen förbättrar sin statistik. Det visar flera undersökningar, bland annat Doing Business omfattande studie av företagsklimatet i världen.

Minskat fokus på småföretagarfrågor Författarna har kartlagt Svenskt företagsklimat från och med 2006 fram till nu och konstaterar att under Alliansens första mandatperiod var småföretagarfrågor i fokus medan de låg längre ner på prioriteringslistan under den andra mandatperioden. Länder som Sydkorea, Italien, Island, Nederländerna, Danmark, Finland, Österrike, Norge och Storbritannien stärkte alla företagsklimatet i snabbare takt än Sverige.

Under senaste året, med socialdemokratiskt styre, har småföretagarfrågor hamnat ännu längre ner på listan. – Regeringen har höjt skatterna, infört fler regler och neddragningar i rot- och rutavdragen, säger Nima Sanandaji. Det är oroande att vi inte hänger med i den globala konkurrensen eftersom 80 procent av alla nya jobb skapas i småföretagen. Sysselsättningen är viktig inte minst när det gäller integrationen.

Förbättringar enkla att genomföra Förutom en historisk tillbakablick finns i boken flera exempel på förslag som skulle ge ett bättre företagsklimat och ökat företagande i Sverige. – En hel del kan göras på lokal nivå, säger Erik Sjölander. Genom att studera andra länder finns det mycket att ta efter. I exempelvis Mexico accepterar man att företagen inte kan allt när de startar. Men reformer

behövs också på statlig nivå, bland annat systematiskt arbete med regelförenkling. I Tyskland tar man bort en gammal regel när man inför en ny och i Storbritannien tar man bort två gamla regler när man inför en ny. Så här kan även vi i Sverige göra.

Sverige måste komma i fatt Småföretagarnas Riksförbund har lång erfarenhet av företagande och alla inom förbundet ser med stor oro på hur lite som satsas på småföretagen. – Vi måste förbättra företagsklimatet och komma i fatt andra länder, säger Erik Sjölander. Flera av förslagen i boken skulle inte vara särskilt svåra att driva igenom politiskt. Gör vi ingenting kommer fler och fler småföretag att lämna Sverige och etablera sig i andra länder. Text och foto: Maria Boborg-Trané

7


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

Nya tillståndskrav kan slå ut småskalig vattenkraft Länsstyrelsens krav att alla som driver vattenkraftverk enligt äldre regler måste söka nya tillstånd slår hårt mot de mindre företagen. Det oroar Småföretagarnas Riksförbund. – För många innebär det så höga kostnader att de tvingas lägga ner sina verksamheter, säger Småföretagarnas näringspolitiske talesperson, Erik Sjölander. Vårgårda kommun och Småföretagarnas riksförbund arrangerade nyligen ett seminarium för att diskutera företagande på landsbygd i allmänhet och småskalig vattenkraft i synnerhet, tillsammans med länsstyrelsen i Västra Götaland och kommun- och riksdagspolitiker. Tanken var att hitta vägar till samarbete för att underlätta fortsatt verksamhet vid vatten för bland annat ägare till små vattenkraftverk. Sveriges hårda tolkning av EU:s vattendirektiv missgynnar de små kraftverksägarna och för många kan det innebära nedläggning. I Sverige måste i princip alla som söker tillstånd, antingen det gäller för anläggningen eller för att bygga en fiskväg, få sitt mål prövat i mark- och miljödomstolen. Eftersom många, exempelvis myndigheter och organisationer, har synpunkter kan det bli en lång och omfattande rättslig process, med höga kostnader som alltid måste betalas av den som söker tillståndet.

Sverige klassificerade fel Alla vatten klassificeras i tre olika kategorier: naturliga, kraftigt modifierade och konstgjorda. Sverige har valt att utgå från att alla vattendrag är naturliga och orörda. Utifrån den klassificeringen bestämmer myndigheterna sedan vilka krav som ska ställas på verksamheter i närheten och i anslutning till vattnet. – Det blev fel från början, säger Erik Sjölander. När den svenska kraftverksägarna söker tillstånd är kraven högt ställda eftersom vattendragen klassas som naturliga och orörda. Det kan bli mycket kostsamt för de små kraftverksbolagen. Många andra länder

8

har istället valt att klassa sina vattendrag som kraftigt modifierade, vilket innebär mer rimliga och anpassade krav.

Oroliga kraftverksägare i Vårgårda I Vårgårda kommun finns tio kraftverk kopplade till Säveån. Ägarna är oroliga för framtiden och det bekymrar kommunalrådet Bengt Hilmersson (c). – Säveån har stor betydelse för oss. Vi har vattendammar som är mer än 100 år gamla och vi har en lång tradition av att driva sågverk och lantbruk. Vi reagerar på vattendirektivet och vi vill veta hur helhetssynen ser ut från länsstyrelsens sida. Varför kan inte Säveån klassas som modifierat vatten? – Frågan är vad vi gör med alla andra vattendrag, säger Sandra Brantebäck, ansvarig för vattendirektivets arbete vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Det är svårt att göra undantag. Vi vet att personer mår dåligt och det är inte bra. Men det är bara riksdag och regering som kan säga vad som ska göras.

Större politiskt ansvar Centerpartiets riksdagspolitiker, Kristina Yngve och Annika Qarlsson, bekräftar att många känner sig pressade.

Hur ska småskalig vattenkraft bevaras? Diskussion mellan Sandra Brantebäck, länsstyrelsen, Bengt Hilmersson kommunalråd (c) och riksdagsledamoten Jan-Olof Larsson (s)

Småföretagarnas Erik Sjölander, moderator för debatten om småskalig vattenkraft i Vårgårda.

– Även om det inte är olagligt att bedriva verksamhet utan tillstånd upplever många situationen som utsatt och hotfull, säger Annika Qarlsson. Erik Sjölander och Småföretagarnas riksförbund vill att alla inblandade parter hjälps åt. Det är orimligt att de små kraftverksägarna ska bära hela bördan, vilket också riksdagspolitikern Jan-Olof Larsson (s) håller med om. Även han är bekymrad för den press som de små kraftverksägarna utsätts för och att vattendirektivet tolkas olika i Sverige. – Det är inte rätt och riktigt, säger han. Vi får ta ett större politiskt ansvar i den här frågan. Maria Boborg-Trané

Riksdagsledamöterna (c) fr v Kristina Yngve och Annika Qarlsson oroar sig för pressen som de små kraftverksägarna utsätts för.


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

Anne Abraham Marbrandt drivs av utmaningar Anne Abraham Marbrandts nyfikenhet och oräddhet stoppar henne sällan från att fullfölja sina affärsidéer. Inte ens den gången när hon blev utskrattad. Det är ingen tillfällighet att Anne valde företagsamhet före anställning. – Jag är uppväxt bakom disken i pappas kamerabutik på Linnégatan i Göteborg, säger hon med ett leende. När Anne flyttade till Lund för att plugga juridik blommade entreprenören i henne ut på riktigt. Samtidigt med studierna annonserade hon efter pianoelever. Åtta elever anmälde sig och snart stod fler på kö. Anne insåg att hon inte kunde ta hand om alla och bad den kommunala musikskolan att ta över en del av eleverna. ”Tyvärr”, svarade musikskolan, ”men varför startar du inte eget?” Anne var inte sen att haka på. Glad och förväntansfull knackade hon på hos Nyföretagarcentrum, för att få tips och råd.

Blev extra taggad – Jag svarade fel på alla frågor och blev utskrattad. Ingen trodde på min idé. Men säger någon ”det går inte” blir jag extra taggad. Jag startade ”Pianino - Lunds privata musikskola för barn”.

Hur gick det då med juridikstudierna? Jo då, Anne fick sin examen. Men hon jobbade aldrig som jurist. Däremot har hon haft god hjälp av sina kunskaper, både i tidigare och nuvarande arbete. Hon har jobbat som affärsområdesansvarig med starta eget utbildningar och rådgivningar, varit näringslivs- och turistchef i Skånska Skurups kommun för att senare flytta till Stockholm och bli vd för Ung företagsamhet.

AB, är vice ordförande för Svenska förbundet för kvalitet (SFK) och sedan våren 2015 suppleant i styrelsen för Småföretagarnas riksförbund, ett uppdrag hon känner starkt engagemang för. – Vi måste göra det enklare att driva företag och vi måste få till bättre former för mikrofinansiering. Dessutom läggs det för mycket resurser på innovationer på bekostnad av nyföretagande. Skola- och näringsliv är andra viktiga områden att jobba med om vi ska lyfta Sverige. Det finns mycket att göra och jag vill gärna vara med och bidra. Maria Boborg-Trané

Antog ny utmaning När första barnet föddes lämnade hon vdjobbet och flyttade tillbaka till Skåne. Hon fick ännu ett barn och bara två månader efter barnets födelse ringde Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige. – Han erbjöd mig att starta och driva Nyföretagarcentrum Öresund. En tuff uppgift som innebar att starta från scratch, men också ett förtroende att leva upp till och ett erkännande.

Sex månader senare ringde Nyföretagarcentrum för att höra hur det gick. Anne svarade: ”Jag har femtio elever, tre anställda på tre skolor och fler står på kö”. Då blev det tyst i luren.

Enklare och färre regler

Lunds privata musikskola blomstrade och när Anne var 22 år hade hon 22 anställda och 450 elever. Hon startade ytterligare företag; Lundarosen med affärsidén att sälja rosor till restaurang- och nattklubbsbesökare i Lund och Abrahams Musik- och nöjesbokning.

I maj 2011 öppnade rådgivningen och hittills har nästan tvåtusen företag startats. Vid sidan av vd-skapet för Nyföretagarcentrum Öresund driver Anne det egna företaget Segway

Namn: Anne Abraham Marbrandt Bor: Höllviken i Skåne Fritidsintressen: Familjen, resor, pingis med barnen Sagt om Anne: Diplomatisk, handlingskraftig, nyfiken Motto: Think – Act - Influence Anne Abraham Marbrandt vill göra det enklare för fler att starta och driva företag. Foto: Karin Winblad.

9


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN SMÅFÖRETAGARNA

Tips och inspirationsbok för småföretagare

Starweb och Småföretagarnas Riksförbud sluter avtal Småföretagarna kan nu erbjuda sina 21 000 medlemmar tillgång till ett bra verktyg för ökad närvaro på nätet. Med hjälp av det här avtalet erbjuds medlemmarna en riktigt förmånlig möjlighet till ett modernt och bra e-handelsverktyg. Framtiden ligger i att nyttja alla kanaler och många företagare behöver just detta för att förbli konkurrenskraftiga. Starweb erbjuder plattformar och tjänster för framtidens e-handel genom att driva på utvecklingen av lösningar som passar alla typer av verksamheter. - Vi har förmånen att få jobba med många små och medelstora företag och är väldigt glada över samarbetet med Småföretagarna och möjligheten till att få vara med på deras medlemmars e-handelsresa, säger Johan Lindstedt, VD på Starweb. Starweb E-handelslogik AB grundades år 2000 och är ett av de första företagen i Sverige som utvecklat en plattform för webbaserad e-handel. I över ett decennium har företaget jobbat för att ta fram en riktigt bra webbutik utan start- eller transaktionsavgifter. Bland kunderna finns Arla, TUI fly, Expo, Sveriges Radio, Strands och Stureplanskliniken. Läs mer på www.starweb.se

Plana Juridiska blir rådgivare till Småföretagarnas Riksförbund Från den 1 september tillhandahåller Plana juridisk telefonrådgivning för småföretagarnas medlemmar i juridiska frågor som berör företagande. På Plana Juridiska talar vi företagarnas språk och vi gör det med framgång. Vi är själva företagare i själ och hjärta, och har lång erfarenhet av att hjälpa företag och enskilda personer som hamnar i olika former av tvister och obeståndssituationer. Utifrån en enkel, men effektiv nulägesanalys utformar vi en handlingsplan som ofta innehåller okonventionella aktiviteter. Dessa är vi sedan oftast med och driver eller stöttar för att trygga ett bra resultat. Våra medarbetare och samarbetspartners är skickliga och välrenommerade ekonomer, jurister, advokater, företagsledare och entreprenörer. Alla med stort engagemang för företaget och personen som driver det. Och alltid med lösningsfokus för ögonen!

10

Ska du ta utdelning eller lön från ditt bolag 2016? Hur tar du ut vinst på bästa sätt i ditt företag? Svaret bör du diskutera fram tillsammans med din revisor eller rådgivare i skattefrågor. Men ungefär så här bör du tänka vid planering av uttag av lön eller utdelning: 1. Ta alltid lön så att du tjänar in pensionspoäng, men helst utan att överskrida skiktgränsen för statlig skatt. Gå in via länken nedan för att se uppdaterade siffror om skiktgränserna 2. Om du har anställda i företaget så kan du i vissa fall behöva ta ut en högre lön för att nyttja löneunderlaget (ökar möjligheten till lågbeskattad utdelning till 20 procent skatt). Om du tar för låg lön missar du hela årets löneunderlag. Din revisor kan ofta hjälpa dig med beräkningen av löneuttaget. 3. Ta utdelning med det utrymme du har för lågbeskattad utdelning till bara 20 procent skatt, det så kallade gränsbeloppet, om du behöver pengarna och företagets likviditet så tillåter. Annars kan utrymmet sparas till senare utdelningar eller reavinst om bolaget säljs. Läs mer här på Green Room: greenroom.seb.se/lon-eller-utdelning-2016/

Nätverket Qoola Qvinnor startade 2009 i syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och ge företagsmedlemmar möjlighet att dela med sig av både sina kunskaper och erfarenheter under mottot ”sharing is caring”. Nu finns en bok som samlar 30 affärskvinnors marknadsföringstips för entreprenörer och småföretagare. – Det är en handbok med över 100 marknadsföringstips för entreprenörer och småföretagare som ständigt brottas med att nå ut i informationsbruset. Vi kvinnor som gått samman i boken berättar i var sitt kapitel om hur vi driver våra företag och hur vi jobbar framgångsrikt med vår marknadsföring, förklarar Siv Thuresdotter som är grundare av Qoola Qvinnor - ett nätverk och en mötesplats på webben för kvinnliga företagare. Även fysiska träffar hålls runtom i landet. Det handlar – precis som boken – om att inspirera och peppa varandra. Boken innehåller förutom konkreta tips, även inspirerande historier som generellt visar på småföretagarkvinnors arbete och strävan att nå sina mål. – Vi är de passionerade, modiga, och drivkraftiga kvinnorna som ger alla småföretagarkvinnor i landet ett ansikte, fortsätter Siv. Boken riktar sig främst till kvinnor som funderar på att starta eget eller som just kommit igång med sitt företagande, säger Petra Ariton, förlagschef på Ariton Förlag och initiativtagare till boken. Vill du läsa mer om Qoola Qvinnor: www.qoolaqvinnor.se

Dyster affärsbarometer Det första resultatet av höstens Vismas affärsbarometer visar att landets småföretagare är mer pessimistiska än på väldigt länge. Bara fyra av tio småföretagare tror att försäljningen kommer att öka det kommande halvåret, vilket är den sämsta siffra som uppmätts sedan hösten 2012. Bland de småföretagare som tror på minskad försäljning är bland annat slopandet av rot- och rutavdragen anledningar till en pessimistisk syn på framtiden för företaget. Läs mer om Affärsbarometern: www.visma.se/affarsbarometern


HANNA KJELLBERG, VISMA SPCS HANNAKJELLBERG, KJELLBERG,VISMA VISMASPCS SPCS HANNA

Medlem får 20 % rabatt! Medlem får får 20 20 % % rabatt! rabatt! Medlem

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du 20 % rabatt! Sommedlem medlemi iSmåföretagarnas SmåföretagarnasRiksförbund Riksförbundfår fårdu du20 20% %rabatt! rabatt! Som Visma eEkonomi, ordinarie pris från 89 kr i månaden. VismaeEkonomi, eEkonomi,ordinarie ordinariepris prisfrån från89 89kr kri imånaden. månaden. Visma

Du kan. Ha ditt företag i innerfickan. 5435 5435 5435

Visma eEkonomi är fakturerings- och bokföringsprogrammet som effektiviserar din vardag som företagare. Du kan VismaeEkonomi eEkonomiär ärfaktureringsfakturerings-och ochbokföringsprogrammet bokföringsprogrammetsom someffektiviserar effektiviserardin dinvardag vardagsom somföretagare. företagare.Du Dukan kan Visma arbeta i datorn, surfplattan och smartphonen. Du behöver aldrig tänka på backuper. Och i takt med att ditt företag arbetai idatorn, datorn,surfplattan surfplattanoch ochsmartphonen. smartphonen.Du Dubehöver behöveraldrig aldrigtänka tänkapå påbackuper. backuper.Och Ochi itakt taktmed medatt attditt dittföretag företag arbeta växer kan du utöka med fler funktioner. Ring 0470-70 61 61 eller läs mer på vismaspcs.se/smaforetagarna växerkan kandu duutöka utökamed medfler flerfunktioner. funktioner.Ring Ring0470-70 0470-7061 6161 61eller ellerläs läsmer merpå påvismaspcs.se/smaforetagarna vismaspcs.se/smaforetagarna växer

Vi Vitar tarditt dittföretagande företagandepersonligt personligt Vi tar ditt företagande personligt

AKTIVA AKTIVAERBJUDANDEN ERBJUDANDEN

Från Frånvärldens världensstörsta störstamotortillverkare motortillverkare Just Just nunu fårfår dudu vinterhjul vinterhjul påpå aluminiumfälgar aluminiumfälgar påpå köpet köpet när när dudu köper köper enen nyny Civic Civic (värde (värde 11.500 11.500 kr).* kr).*

Utrusta Utrustadin din nya nyaCR-V CR-Vmed med Active ActivePack: Pack:

rhrjhujlul ViVnitnete ete! t! pp påpåkökö

• •Infällbar Infällbar dragkrok dragkrok • •Gummimattor Gummimattor kupé kupé • •Gummimattor Gummimattor bagageutrymme bagageutrymme • •Vinge Vinge bak bak • •Inlastningsskydd Inlastningsskydd bak bak

Ord. Ord. pris pris 24.000 24.000 kr kr

NU NU3.900 3.900kr** kr** Civic Civic5D 5D1.8 1.8Elegance Elegance

CR-V CR-V2.0 2.0Elegance EleganceMT MT2WD 2WD

Utrustad Utrustad med med 17"17" aluminiumfälgar, aluminiumfälgar, Magic Magic Seats, Seats, backkamera backkamera och och Bluetooth-telefon. Bluetooth-telefon. Uppgradera Uppgradera tilltill Sport+ Sport+ förför bara bara 6.900 6.900 kr*.kr*.

VårVår mångsidiga mångsidiga SUV. SUV. Utrustad Utrustad med med Honda Honda Connect, Connect, 17"17" aluminiumaluminiumfälgar, fälgar, backkamera, backkamera, parkeringssensorer, parkeringssensorer, Bluetooth-telefon. Bluetooth-telefon.

PRIS PRISFRÅN FRÅNCA CA

197.900 197.900KR KR

PRIS PRISFRÅN FRÅNCA CA

245.900 245.900KR KR

Motor Motor Civic: Civic: 1.61.6 i-DTEC, i-DTEC, 120120 hk hk / 1.4 / 1.4 i-VTEC, i-VTEC, 100100 hk hk / 1.8 / 1.8 i-VTEC, i-VTEC, 142142 hk.hk. Bränsleförbrukning Bränsleförbrukning blandad blandad körning: körning: 3,6-6,4 3,6-6,4 l/100 l/100 km.km. Koldioxidutsläpp: Koldioxidutsläpp: 94-150 94-150 g/km. g/km. Miljöklass: Miljöklass: Euro Euro 6. Motor 6. Motor CR-V: CR-V: 1.61.6 i-DTEC, i-DTEC, 120120 hk /hk1.6 / 1.6 i-DTEC, i-DTEC, 160160 hk /hk2.0 / 2.0 i-VTEC, i-VTEC, 155155 hk.hk. Bränsleförbrukning Bränsleförbrukning blandad blandad körning: körning: 4,4-7,7 4,4-7,7 l/100 l/100 km.km. Koldioxidutsläpp: Koldioxidutsläpp: 115-179 115-179 g/km. g/km. Miljöklass Miljöklass EuroEuro 6. Lokala 6. Lokala avvikelser avvikelser kankan förekomma. förekomma. Bilen Bilen på bilden på bilden kankan varavara extrautrustad. extrautrustad. Metallic Metallic tillkommer. tillkommer. *Erbjudandena *Erbjudandena gäller gäller 1/9–31/12 1/9–31/12 2015 2015 ochoch kankan ej kombineras ej kombineras medmed andra andra erbjudanden erbjudanden ellereller rabatter. rabatter. Gäller Gäller ej Civic ej Civic Type Type R. **Erbjudandet R. **Erbjudandet gäller gäller 1/9–31/12 1/9–31/12 2015 2015 ochoch kankan ej kombineras ej kombineras medmed andra andra erbjudanden erbjudanden ellereller rabatter. rabatter. LäsLäs mermer på honda.se. på honda.se.


»KORTA NYHETER

Din framgång är upp till dig - 7 utmaningar du inte ska låta stoppa dig Din framgång beror till stor del på dig själv, din inställning och din omgivning. Med rätt disciplin och fokus låter du dig inte stoppas av dessa sju hinder. Och det är först då du kan nå din fulla potential. 1. Låt inte din ålder ha betydelse. Ålder är egentligen bara en siffra. Framgångsrika människor låter inte åldern definiera vem de är och vad de är kapabla till. 2. Vad andra människor tycker gäller inte dig. Du bör alltid ta andras åsikter med en nypa salt. Då kommer även din självkänsla att bygga på dina egna måttstockar istället för andras. 3. Låt inte giftspridare drabba dig. På samma sätt som framgångsrika människor kan hjälpa dig att nå din fulla potential, kan negativa människor dra ner dig till en lägre nivå. 4. Var inte rädd, det är ingen mening. Rädsla är ett val. Framgångsrika människor är som regel de som kan skaka av sig och övervinna sina rädslor. 5. Negativitet smittar. Negativitet smittar, så försök att begränsa och distansera dig från negativa personer. 6. Dåtid eller framtid? Det är nutid som gäller. Skuldkänslor kan aldrig förända det som skett och oro kan aldrig förändra framtiden. Framgångsrika människor vet detta och fokuserar därför på att leva i nuet. 7. Läget i omvärlden blir vad du gör det till. Fokusera på de saker du kan påverka och leta efter de ljuspunkter som finns. Det är upp till dig. [Källa: Dr. Travis Bradberrys artikel på TalentSmart. Travis Bradberry är en amerikansk författare som specialiserat sig inom ämnet emotionell intelligens. Vismaspcs. se]

12

Regeringen sviker jobbskaparna Sverige behöver större ambitioner och fokus på jobbskaparna. Regeringens budget och de förslag som aviserats i överenskommelser och regeringsförklaring är inte en politik för fler jobb. Jag är bekymrad över att jobbskaparna tappas bort i en störtflod av förslag som känns företagarfientliga och som riskerar tillväxt och jobb, säger Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv. [svensktnaringsliv.se]

Brotten mot företag ökar Brottslighet är en del av många företagares vardag och problemen ökar, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Åtta av tio företag har utsatts för brott under de senaste tre åren. ”Våra medlemsföretag är hårt drabbade. Det är framförallt stöldbrott som är det stora bekymret”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. Trots att bluffakturorna minskar är det vanligaste brottet som svenska företag utsätts för fortfarande falska fakturor: 61 procent har drabbats under de senaste tre åren. Samtidigt har mer allvarliga typer av brott som stöld, snatteri och inbrott ökat. [svensktnaringsliv.se]


Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 år Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra. Pensionsåldern har diskuterats under många år och 2017 kommer politikerna antagligen att bestämma det här, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank. I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder. Men enligt ett förslag från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska gränsen kunna höjas till 69. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Unga och personer med högre utbildning är mer positivt inställda. Men många med lägre utbildning och lägre lön är skeptiska. [DN.se]

Färre småföretag vill växa Andelen småföretag i Sverige som vill växa har minskat från 77 procent år 2005 till 68 procent år 2014. Samtidigt tror 41 procent av företagen att omsättningen kommer att öka på tre års sikt. Med tillväxtvilja avses här företag som vill växa både genom att öka antalet anställda eller som bara vill öka omsättningen. Vi ser även att tillväxtviljan ökar med storleken på företaget. De branschvisa skillnaderna är relativt stora. Företag som leds av personer med utländsk bakgrund vill växa i betydligt högre grad än företag som leds av personer med svensk bakgrund. Vi ser också att företag som leds av kvinnor vill växa i högre utsträckning än företag som leds av män. [tillvaxtverket.se]

Företagen upplever en ökad konkurrens Konkurrensen mellan företag har ökat de senaste åren. År 2014 anser 20 procent av småföretagen att konkurrensen från företag i utlandet har ökat under den senaste femårsperioden. Det är mer än dubbelt så många jämfört med år 2002. Motsvarande andel av småföretagen år 2014 som upplever att den inhemska konkurrensen har ökat är 40 procent. Även detta är en kraftig ökning jämfört med år 2002. Det finns stora skillnader mellan företagsstorlek, bransch och region i hur företag upplever konkurrens från andra företag. [tillvaxtverket.se]

Rekordår - konkurserna minskar När två månader återstår av året går det att konstatera att konkurserna i Sverige stadigt har minskat månad för månad. Oktober är inget undantag och antalet konkurser har minskat med hela 17 procent jämfört med samma period förra året. Orden kommer från Krister Jonsson, Sverigechef på kreditupplysningsföretaget Creditsafe, som varje månad presenterar färsk konkursstatistik. Siffrorna från oktober visar att 498 aktiebolag gått i konkurs under månaden. Förra året slutade oktober på 600 aktiebolag i konkurs, vilket innebär en minskning med 17 procent. Även antalet anställda som berörs vid konkurser har minskat stadigt. Under oktober berördes 972 anställda en minskning med 20 procent jämfört med oktober 2014. [Creditsafe.se]

13


»TACK till alla företag som nu är med och på olika sätt stöttar oss i vårt arbete för ett bättre och lönsammare företagsklimat i Sverige! Brf, villa & fastighetsägare

ventilationsrengöring!

ROT-avdra get! • Vi utför rengöring av kanalsystem www.treaassistans.se • Vi säljer filter till Brf och villor Resultat: Lägre elförbrukning Brf, villa & fastighetsägare Renare inomhusluft2015-05-20 ns 105x31,2.indd 1 ventilationsÅgatan 15B, rengöring! Enköping Utnyttja Omsorg med hjärta och kompetens

Utnyttja ROT-avdrag et! • Vi utför rengöring av kanalsystem • Vi säljer filter till Brf och villor Resultat: Lägre elförbrukning Renare inomhusluft

Ågatan 15B, Enköping 070-523 11 26 0171-244 43 www.kanalmiljo.se • kanalmiljo@telia.com

09:20

070-523 11 26 0171-244 43 www.kanalmiljo.se • kanalmiljo@telia.com

Hyr eller hyr ut kontor i andra hand 020 889 221

andrahandskontor.se

             

Kört fast i ditt förbättringsarbete? Kontakta oss för inspiration.

www.transportmedlet.se Gårdsvägen 4 Solna TEL 08-730 07 38

www.transportmedlet.se Gårdsvägen 4 Solna TEL 08-730 07 38

                 

DU SOM SATSAR PÅ ATT UTVECKLA DITT FÖRETAG, GLÖM INTE ATT UTVECKLA DIG SJÄLV www.protea.se

14

(www.akros.se)


Läs hela intervjun med Stefan Fritzdorf, ägare och VD till Vivels bagerier samt medlem i SMÅA: www.smakassa.se/bagaren Nu finns vi på sociala medier!

Gå med i Sveriges största a-kassa för småföretagare! Med SMÅA vågar du satsa på ditt företagande. Ansök om medlemskap på www.smakassa.se redan idag!

Lär dig mer om aktiemarknaden! Nybörjarkurs - Online - För dig som är intresserad av aktiemarknaden men inte kan särskilt mycket om den. Kurs 1A: Aktiemarknaden – Så fungerar den! Kurs 1B: Makroekonomi – Så påverkar omvärlden börsen! Kurs 1C: Aktieanalys – Hur vet man om en aktie är billig eller dyr? Kurs 2A: Teknisk analys – Så vet vi när köparna är på plats! Kurs 2B: Psykologiska effekter – Att fatta beslut! Kurs 2C: Riskhantering – Så mycket skall du satsa och när! Kurs 3A: Tumregler alla professionella traders känner till! Kurs 3B: Kvartalsrapporten – så tjänar du pengar under rapportperioden! Kurs 3C: Elliotts vågteori – Så ser du om en uppgångsfas är tillfällig! Kurs 3D: ”LIVE-TRADING” - Se hur en professionell daytrader tjänar pengar!

Lär dig grunderna

- och bli framgångsrik på aktiehandel!

Besök www.tasajten.se så får du veta mer.


16


Småföretagaren och författaren

VIVECA STEN ”Jag brukar säga att jag är en minikoncern – en jobbgenerator” Med serien Morden i Sandhamn har författaren Viveca Sten gång på gång toppat försäljningslistorna. Hennes böcker har sålt i mer än tre miljoner exemplar och ges ut i tjugofem länder. När Viveca inte skriver pratar hon gärna om företagande, ledarskap och författande – och hur dessa världar kan korsbefrukta varandra.

Viveca vill lyfta författandet till en mer strategisk nivå. Hon tror att många har en felaktig bild av att författare är lite av enstörningar, som sitter ensamma hemma och skriver i sina små vrår. – Själva skrivandet utgör självklart största delen av min tid. Om det är en "skrivdag", kan det bli upp till tio timmars skrivande, med avbrott enbart för att äta och fika med barnen när de kommer hem, förklarar Viveca och fortsätter: – Däremellan är det väldigt mycket resor, möten med produktions- och tv-team, min agent, bokförlag och PR-teamet. I samband med boklanseringar är det extra mycket och mingel och PR-aktiviteter. Jag försöker lägga ihop så många möten som möjligt på samma dag för att vara effektiv. – Jag har en affärsmässig relation med många personer som är inblandade i mina produktioner. Även om jag tekniskt sett är ett enmansbolag sysselsätter jag många människor. Ur den aspekten brukar jag säga att jag är en minikoncern – en jobbgenerator, framhåller hon med skratt i rösten.

”Jag är van att tänka ekonomiskt” I början av november kom den åttonde boken ”I sanningens namn” i serien Morden i Sandhamn. Viveca har redan en tydlig plan för vad som är nästa steg liksom en mer långsiktig strategi för vad hon vill framöver. Målsättningen är att ge ut tio böcker i Sandhamn-serien. Och hon förklarar att hon är extremt noga med att uppfylla de mål hon sätter upp. – Jag försöker vara professionell i mitt författarskap och känner att jag har stor nytta av min erfarenhet från näringslivet. Jag är van att tänka ekonomiskt: pengar

in och pengar ut. Viveca arbetade som chefsjurist i 20 år. Att alltid hålla deadlines, vara strukturerad och välplanerad ligger i hennes natur. Hon är dessutom väl medveten om vikten av PR- och marknadsföring och att vårda sitt varumärke in i detalj. – För mig är det extremt viktigt med både helheten och detaljerna. Det kan handla om allt ifrån loggan, hur omslaget ska se ut och vilka färger som ska vara på mina böcker till i vilka sammanhang böckerna – och även jag ska – ska marknadsföras. Allt hänger ihop.

”Nyfikenhet är min drivkraft” Innan Viveca Sten slutade som chefsjurist på PostNord, hösten 2011, för att satsa fullt ut på författarskapet, hade hon haft skrivandet som en hobby. Det innebar att hon fick anpassa sig till när det blev stunder över; sena kvällar, helger och semestrar. – Jag har alltid skrivit och läst väldigt mycket, och ville som ung bli journalist. Men sedan föll jag in i min pappas, farfars och två farbröders fotspår, som alla har läst juridik. Hon har också skrivit eller medverkat i ett flertal juridiska fackböcker; Förhandla i aff ärer, Outsourcing av IT-tjänster, Internationella avtal - i teori och praktik. Det var när hon fick frågan om att skriva ytterligare en fackbok, som hon på allvar började fundera på att skriva något helt annat, varför inte en deckare? – Min drivkraft har alltid varit min nyfikenhet och jag ställer mig ofta frågan: Jag undrar om jag kan? Det gjorde jag även den här gången, och bestämde mig för att ta mig an den utmaningen.

17


Första boken – en seger i sig Efter drygt ett års skrivande, debuterade hon våren 2008 med kriminalromanen ”I de lugnaste vatten”. – Att jag hade lyckats skriva klart mitt allra första deckarmanus var förstås en fantastisk känsla – en seger i sig. Jag trodde nog aldrig att jag skulle bli antagen och få boken utgiven. Viveca berättar att det kändes overkligt när förlaget ringde och sa att de ville ge ut hennes bok. Hon var tvungen att ringa tillbaka på eftermiddagen för att fråga om de verkligen menade det. – Jag vågade knappt dricka av champagnen som min man köpt för att fira - ifall de skulle ångra sig. Debutboken blev upptakten till serien, Morden i Sandhamn, som utspelar sig i Stockholms skärgård och som har gett Viveca en tv-publik på över 30 miljoner världen över. Viveca Stens släkt har ägt hus på Sandhamn i Stockholms skärgård i flera generationer. Och hon har sedan barnsben tillbringat alla sina somrar på ön, som också är hennes största inspirationskälla. – Jag tyckte att Stockholms skärgård också förtjänade en plats i deckarlitteraturen.

En ny värld öppnat sig - Min identitet har tidigare varit så starkt kopplat till mig som jurist. Men när jag väl kom till insikt om att det verkligen var författandet jag ska ägna mig åt, har det känts fantastiskt och helt självklart. Jag är fortfarande fascinerad över att få vara med om allt detta och vad den här nya världen har att erbjuda. Viveca är en arbetsmyra in i själen och tar sig gärna an nya projekt och idéer, och arbetar dessutom med ett antal styrelseuppdrag. – Det finns så mycket som är roligt, konstaterar hon och framhåller att hon alltid haft mycket energi och är något av en mästare på att ta vara på lediga stunder. När Bra Affärer träffar Viveca Sten har hon knappt varit ledig en dag sedan årsskiftet. Ändå är hon idag mycket bättre på att prioritera och släppa kontrollen, förklarar hon.

18

– Jag vill mycket och har höga ambitioner, och då blir det mycket jobb vissa perioder. Men jag kommer inte att gå in i väggen. Det är snarare personer mitt i karriären med småbarn som gör det.

Föreläsningar för företagare Vid sidan om författarskapet har Viveca utvecklat en serie föreläsningar som riktas till organisationer och näringsliv. Hennes föreläsningar, som baseras på hennes egna erfarenheter, sträcker sig över tre områden: Crime novel management – Hur kan företagande, ledarskap och författande lära och korsbefrukta av varandra. Hur fångar man publik, vågar misslyckas och förnya sig? Expedition Bestseller – Vad krävs för att ta en idé till framgång. Misslyckanden behöver inte innebära ett steg bakåt utan snarare en rörelse framåt. Corporate Storytelling – Hur skapar man berättelser för att ladda sina varumärken, stärkasin företagskultur och gemensamma värderingar. Framgångsrecept för att lyckas Viveca framför specifikt tre budskap i sitt framgångsrecept för vad som är viktigt för att lyckas både som företagare, ledare och författare. Du måste vara modig och att våga ta språnget utan att veta om att du landar på andra sidan. Det kräver tydliga mål och att våga satsa hela vägen. Du måste vara beredd på att misslyckas och att försöka igen och igen och igen. Annars kommer du inte att röra dig framåt. Du måste ha en passion för det du gör och samtidigt inse att det krävs mycket hårt arbete för att bli framgångsrik, oavsett vad du ägnar dig åt.

Blir du aldrig osäker och tvivlar på dig själv? – Självklart har jag som alla andra dåliga dagar. Men jag drivs av min nyfikenhet

att prova nya saker, och sedan klara av dem. Och jag vet min egen kapacitet och vad jag klarar av.

Vad har du själv för erfarenhet av att misslyckas? – En hel del. Jag har blivit totalt sågad av kritiker som tycker jag är en dålig författare och att mina böcker är dåliga och saknar överraskningar; att språket är på en låg nivå och är fulla med klyschor. När jag lämnar in mitt manus till förlagsredaktören kan jag få tillbaka manussidor där hela kapitel är strukna med kommentarer som att det saknas tempo och spänning. Självklart påverkas jag och kan bli ledsen, men jag försöker se all feedback som viktiga steg för att utvecklas och komma framåt.

Vad har du för mål framåt med ditt författande? – Jag planerar ytterligare två böcker i Sandhamnserien. Dessutom har jag långt gångna planer på en ny trilogi tillsammans med en annan författare. Jag lägger också mycket tid på lanseringen på den engelskspråkiga marknaden vilket känns väldigt spännande.

Vem är din största supporter? –  Min dotter Camilla har följt mitt skrivande under hela dess utveckling. Vi har bollat idéer och intriger under otaliga promenader tillsammans. Efter henne kommer min man Lennart på en hedrande andraplats. Han är ett fantastiskt stöd och min allra bästa vän. Vi har varit tillsammans över trettio år.


Om Viveca Ålder: 56 år Familj: Man och tre barn i åldrarna 23, 20 och 17 år Bor: Förort norr om Stockholm Bakgrund: Född och uppvuxen i Stockholm. Har tagit en jur kand vid Stockholms Universitet och är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat bland annat som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och senast på PostNord (svensk-danska posten). Yrke: Författare, juridisk rådgivare, styrelseledamot och föreläsare Intressen: Resor, skidåkning och matlagning Beskriv dig själv med tre ord: Drivande, envis och omtänksam Dold Talang: Jag kan rimma på vad som helst! Mår som bäst: När jag är med min man och mina barn, helst på en resa någonstans långt bort. Gärna med god mat och dryck därtill.

19


na och o, göra m ingår

Beas banktips

Därför är din affärsplan nyckeln till en flygande start  

Som företagare är återbetalningsförmågan avgörande för om du får låna pengar eller inte. Vad innebär det och hur visar du på att den finns? Och varför är affärsplanen så viktig? När du ska till banken för att låna pengar brukar det bli tal om återbetalningsförmågan. Känner du igen det? Det handlar bland annat om att visa att din verksamhet har förmåga att skapa ett överskott. Vare sig du driver ett företag som alternativ till anställning med målet att du själv ska få en dräglig utkomst eller om du har större ambitioner och planerar att expandera och nyanställa, så är företagets förmåga att skapa överskott ett viktigt mål.

Det låter rätt självklart i teorin, eller hur? Då tar vi följdfrågan. Varifrån ska överskottet komma? Hur ska du göra för att få verksamheten att gå runt med överskott vad krävs? Det är många frågor som behöver svar och här kan det vara på plats med lite struktur till en början. Så att du får en överblick, kan sortera mellan frågorna och bestämma dig för vad som är viktigast att ta itu med först.

Ett bra steg är att sätta dig ner och göra en affärsplan. En karta, helt enkelt och en handlingsplan över vad du behöver göra. Inte minst något som du kan visa för andra (till exempel banken eller en annan finansiär) där det

20

Corinne Uppman, expert inom finansiering. syns att du tänkt till, att du förstår styrkor och svagheter med din affärsidé och att du har en plan för i vilken ordning du gör saker och ting.

Bra länkar: www.nyforetagarcentrum.se www.almi.se www.verksamt.se

Affärsplanen är inte bara ett dokument, det är först och främst en

tankeprocess hos dig där du har möjlighet att ytterligare mogna i dina tankar. Det i sin tur leder till att du enklare och tydligare kan tala om vad du vill och du kommer att uppfattas som mer trovärdig. Din trovärdighet är en viktig tillgång hos dig som du kan odla, vårda och utveckla. Kan du inge förtroende och visa att du förmår hålla vad du lovar kommer eventuella finansiärer se gynnsamt på dig.

Nu är det oftast bra om man är fler som arbetar med en affärsplan och att man tar hjälp av andra som har erfarenhet. Ta kontakt med till exempel Nyföretagarcentrum på din ort och be att få bolla idéer. De har ett verktyg på webben som du kan använda när du gör din affärsplan. Mallar att ladda ner och bra råd kring din affärsplan finns också här hos Almi. Mer läsning finns också i form av tips på vad du ska undvika när du skapar din affärsplan.

Beatrice Rosenqvist, företagsmarknadsansvarig inom kategorin småföretag på SEB


Juristen

Äntligen slut på dubbelbestraffningen för skattebrott Regeringens förslag på en ny samlad straffrättslig bedömning av skattebrott kanske sätter stopp för parallella processer och rättsosäkerhet.

Redan år 2013 stod det klart för svenska staten att systemet med parallella förfaranden för skattebrott och skattetillägg, stred mot Europakonventionens förbud mot dubbelbestraffning. Förbudet utgjorde ett hinder inte bara mot ett andra straff, utan även för en andra prövning av samma sak. ”Ne bis in idem.”*

sättningar för åtal, blir det den omständigheten som pekar ut vilken väg man ska gå. Det vill säga till allmän domstol.

För att anpassa de svenska reglerna till Europakonventionen och därmed höja rättssäkerheten i systemet, föreslår nu regeringen nya regler för hur skattetillägg och skattebrott ska hanteras. Detta sker i en proposition där man konstaterar att det måste skapas tydligare och mer förutsägbara regler om hur dessa brott ska hanteras. Propositionen heter: ”Skattetillägg: Dubbelprövningsförbudet och andra rättssäkerhetsfrågor”.

Rent praktiskt kommer det således att bli ordning i systemet genom att en tillfällig spärr slår till när Skatteverket anmäler ett misstänkt skattebrott till åklagare. Spärren innebär att Skatteverket inte får besluta om skattetillägg. Om åklagare väljer att inte väcka åtal, har Skatteverket därefter sex månader på sig att besluta om att påföra skattetillägg.

Enligt propositionen ska en spärreglering införas med innebörd att en åklagare inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket redan har fattat beslut om skattetillägg i samma ärende. Man avser då samma felaktighet och samma skattskyldiga person. Å andra sidan får Skatteverket inte fatta beslut om skattetillägg om åklagare inlett en skatteprocess om samma sak. Tanken är att både skattebrott och skattetillägg ska prövas i ett sammanhang och i allmän domstol om det finns förutsättningar för åtal enligt skattebrottslagen. För att undvika problem med myndigheternas vägval föreslås en ”samlad sanktionsprövning”. Om det finns förut-

Genom detta förfarande kommer skattetillägg att hanteras i allmän domstol och i samband med skatteprocessen i stället för som tidigare, i förvaltningsdomstol.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016. Bestämmelserna föreslås föras in i Skattebrottslagen och skatteförfarandelagen. Förbundet menar att det är anmärkningsvärt att en ändring inte kommit till stånd tidigare, eftersom de svenska reglerna gått stick i stäv mot EU-reglerna sedan år 2013. Den som vill veta mer om förslaget till de nya reglerna återfinner dem i Prop. 2014/15:131. Djursholm den 21 oktober 2015 Wiggo Lindgren * Latin för ” icke två gånger i samma sak”, en juridisk princip som förbjuder dubbelbestraff ning.

Rådgivningspanelen erbjuder juridisk rådgivning utan kostnad. Småföretagarnas rådgivning är mycket uppskattad av medlemmarna. Under 2014 har mer än 650 frågor besvarats. Många frågor har rört bluffakturor, hyresrätt, avtalsrätt och entreprenadjuridik. En stor mängd frågor har också av naturliga skäl rört arbetsrätt. Rådgivningspanelen består idag av två advokater och en skattejurist. Denna krets har utökats med en revisor för besvarande av typiska redovisningsfrågor. Har du frågor är det bara att ringa kansliet så kommer någon jurist att kontakta Dig senast inom några dagar. Du erbjuds 30 minuters telefonrådgivning 3 gånger per år helt utan kostnad.

21


Fördel

C O N A M BJÖRK a bar n tt a ts u r fö g la s tt e r slå

22


W Ö L R E M CH ZEL

23


ret Fördel nya dubb elpa

LMERLÖW: BJÖRK M A N OCH ZE tta barn slår ett slag för utsa

Med den gemensamma visionen att alla barn ska få tillfälle att upptäcka och utveckla sina talanger så att de kan bidra till sin egen och sitt samhälles framtid, startade före detta tennisproffset Jonas Björkman och artisten Måns Zelmerlöw stiftelsen Z&B Foundation.

24

Vi frågar Jonas Björkman, som ägnar främsta delen av sin tid åt att träna världstvåan i tennis Andy Murray, vad som förde honom och Måns samman och vad som födde idén med en satsning på en gemensam stiftelse. – Jag har under mina år som tennisspelare och nu efteråt fått uppleva så otroligt mycket saker. Det känns viktigt för mig att kunna ge tillbaka och bidra till att göra andra människors liv bättre, säger Jonas. Vad är bakgrunden till Zelmerlöw och Björkman Foundation? – Jag har under hela mitt liv mött människor med fullständigt olika förutsättningar, både i Sverige och runt om i världen. När jag ser vilken potential dessa personer har inom sina respektive områden, väcks en stark vilja inom mig att se dem utvecklas och blomstra. Hur kom du och Måns i kontakt med varandra? – Jag och Måns kom i kontakt med varandra i samband med Båstad-tennisen för ett antal år sedan. Måns var där och skulle uppträda och det visade sig att han var ga-

let intresserad av tennis och ville spela mot mig. När han berättade om sina tankar kring stiftelsen och dess syfte kände jag att det här är precis det jag har väntat på. Jag och Måns är ett bra team för att vi har roligt ihop och delar flera intressen, samtidigt som vi har samma värderingar och brinner för Z & B Foundations arbete. Hur väljer ni var och vilka insatser ni ska satsa på, och hur garanteras att pengarna används på rätt sätt? – Valet av Afrika berodde på att både jag och Måns tillbringat mycket tid därnere och sett på nära håll vilka stora problem och behov som finns. Z & B Foundation verkar både genom egna insatser på plats samt genom att samla in medel. I de projekt vi medverkar i ska det finnas en öppenhet och transparens. Det ska tydligt gå att följa vart medlen och hjälpen går. Det ska finnas tydligt dokumenterade mål för insatserna, som under och efter projektet ska följas upp i både mätbara och mjuka värden. Vi jobbar hela tiden med att analysera och säkerställa att stiftelsens medel får bästa möjliga effekt.


Vad är du mest stolt över att Z&B Foundation har åstadkommit hittills? – Jag är stolt över alla våra insatser, från att förse elever på en skola med skoluniformer till bygget av en brunn för att ordna rent vatten. Det är fantastiskt att se glädjen hos de cirka 2000 barn vi hjälper. De kommer från väldigt svåra förhållanden men har en enorm drivkraft och glädje. Du är ju mycket upptagen, jobbar som tränare för Andy Murray, som kommentator och föreläsare med mera… Hur ser din vardag ut just nu? – Vardagen just nu består till stor del av mitt tränarjobb för Andy Murray. Det blir mycket tid på resande fot men det är ett otroligt roligt och inspirerande uppdrag och en härlig utmaning. Med tanke på mitt tränarjobb har jag just nu inte möjlighet att kommentera i tv eller vara tränare i Davis Cup laget då tiden helt enkelt inte räcker till. Mitt fokus vid sidan av mitt tränarjobb går till vår stiftelse samt vårt nya projekt där vi startat ett Padel tenniscenter i Stockholm. Jag jobbar

dagligen med att sprida informationen om vår stiftelse, och har stor nytta och glädje av mitt internationellt breda kontaktnät. Du säger att det är viktigt att få vara med och göra skillnad och dessutom få göra det tillsammans med Måns. Vad betyder det för dig personligen? – Jag har under mina år som tennisspelare och nu efteråt fått uppleva så otroligt mycket saker och det är viktigt för mig att ge tillbaka och bidra till att göra andra människors liv bättre. Jag deltog i många välgörenhetsevenemang under mina år som spelare men fick aldrig vara med hela vägen och se resultat av insatserna. Det är viktigt för både mig och Måns att kunna följa vart pengarna som samlas in går någonstans och att de ger effekt. Jag är otroligt stolt över våra projekt och det vi åstadkommer genom vår stiftelse. Vad har du för framtidsdrömmar och mål för Z&B Foundation? – Målet för Z & B Foundation för 2016 är att addera ännu en skola i vårt projekt och på så sätt kunna hjälpa ytterligare hund-

ratals barn och ungdomar till en bättre uppväxt. Under hösten arrangerar vi ett stort insamlingsevent och hoppas det och generar ett bra bidrag så att vi ska kunna förverkliga vår dröm för 2016. – När det kommer till min roll i mina affärsmässiga projekt strävar jag alltid efter att göra mitt bästa och är nöjd om mitt bidrag leder till lyckade resultat. Och viktigast av allt vill jag alltid finnas där för min fantastiska familj och se mina barn växa upp och bidra till att de utvecklas till trygga och glada individer. Fakta Zelmerlöw & Björkman Foundation •Zelmerlöw & Björkman Foundation ska verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar. •Stiftelsen vill skapa förutsättningar för barn och ungdomar att utveckla sin inre drivkraft. Arbetet ska utbilda ansvarstagande individer som väljer att ge tillbaka till sitt samhälle. •Ordförande är Måns Zelmelöw, vice ordförande, Jonas Björkman Läs mer på: www.zbfoundation.se

25


AKTIVITETSKALENDER 10/12

Möte med riksdagsledamöter från Centerpartiet, Stockholm

10/12

Invigning NyföretagarCentrum Söder, Stockholm

8/12

Möte med Arbetsmiljöverket, Stockholm

8/12

Innovation Stockholm, Stockholm

7/12

Presentation av Småföretagarnas bok ”Jakten på företagsamhet – så kan Sverige hamna i topp” för Allianspartierna, Göteborg

7/12

Möte med Praktiska Gymnasiet. Gymnasiala lärlingar – hälften teori och hälften praktik, Göteborg

3-4/12

Styrelsemöte, Göteborg

3/12

NNR styrelsemöte, Stockholm

3/12

Styrelsen medverkar på Göteborgs Stads Företagslots Näringslivsmöte, Göteborg

1/12

Webbinarie: Jobba mindre tjäna mer med Anna Åberg kl. 12:00-13:00

1/12

Möte med moderaternas projektgrupp i Göteborg, Samtal om hur det lokala företagsklimatet kan förbättras, Göteborg

FRIDA FridaFÖRETAGARE Företagare

26

© Anders Suneson/tecknadebilder.se en serie av Anders Suneson, episod 27-2015


Korsord FYLLER EN MENING

NÖTTERNA I BILDER

DEN FÄSTER SIG VID ANDRA

HOLMGÅNG

STARTADE FORD FÖRR

BLIR UPPDRAGET

FICK FOLK ATT SOMNA

ANGER HUS MAN KOMMER IFRÅN SKATTAR INTÄKTER KUL SAMLING PÅ JOBBET HADE URMAKARNA UTAN KROK

FYLLA PÅ LAGER OBÖJLIG

VÄDRA GER GENSVAR JAZZMUSIK

SKÄRHOLMEN KASTAS ÖVER BORD

SPEKTAKEL BORSTBÄRARE

DE FINNS I VÄSTERÅS STIFT

DEN UPPLÖSES I JUNI

KISTORNA

SKINA UPP

LITEN BIL PÅ BANA

ÖPPNADE SLAGA SAMLAR GNAGARE BITA

TOG I SIN MUN

BLIR BOSS ÄR HÖGA PUNDARE

KNÅDA VERBALT

LITEN HEMSIDA TIPPA UTAN KUPONG ÄR IL

GÅR PÅ EN KURS

KALVAR PÅ FJÄLLET

JUST TROGNA ORIGINALET DOSORNA

DEN TAR VATTENVÄGEN TILL ÅBO BLEV DU

TECKENTYDARE DOFTEN AV MAT

LITEN SKILLNAD

SIMFÅGEL DEN ÄVENTYRLIGA RESAN

OKLART

STANNA I FICKAN

PALLA UTAN ATT SNO

SLÅ TILL KAN BROBYGGARE POSTERING I HÖST

BÖRJAR ANVÄNDA

HÄRSTAMNINGARNA BLEV MÄTT PÅ DJUPET VISAR TELEFONNUMMER

FALSK YTA

TA EN SVÄNG

VÄSEN

STÅR FÖR KREDIT

ÄR EN LÄXA

SKRIVS INNAN SLUTSATS HAR SINA FONDER PÅ KANT

RÄKNEORD VARM I KLÄDERNA

ÄR UTMÄRKT STIM MED BARN JAG OCH DE ANDRA STICKA TILL

DE ÄR RIKTIGA TAVLOR

GER GRÖNT LJUS ÄR MED I STIM

LITE MER ÄN TRE

KORT FÖR ERBIUM

HAR VISS RÖRELSE

© Melon Produktion

SITTER BAKOM GALLER

UTÖVATS

MÅTT SOM GÅTT

OMVÄND

JÄGARFOLK I AFRIKA

EN FÖRSTA SKORPA

RUBBADE

DET GJORDE TANT BRUN SKUMMA

TALAT UTAN TÄCKNING

HAFFA

KRIGSLISTEN TA BORT STUBBEN

JÄTTELIK

EN WALL PÅ SCEN

Rätt svar BraAffärer nr 4-2015

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel

DENNE STYR I SITT ARBETE

Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 15 januari 2016 vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer. Namn

L STIRRA SIG NÄSTAN BLIND PÅ SMÖRJA SOM KOMMER UR MUN

Adress

R LEDNING PÅ SCEN FÖRSÖKA FÅ TAG I

Postnr Ort

Ä

GÖR BLANKT

UNDERHÅLLANDE

LAPPADE

G L G A

D E

HÖNA I TERRÄNG

G N O ÄR ALLVARLIGA SVÅRIGHETER

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 4/2015 Bra Affärer 4/2015 Annonsbilaga 4/2015

DEN KAN VARA EN PISKA

SÅDANT ÄR DIREKT DÖDANDE

E

S

T

S

K

A

V

E

L

A

KAMMARGREVE

L

G I

E

RÖD TRÅD VID SKYLTNING

BYTA FOT OFTA

A

DEN GER NOLL

RULLAR HATT

R

E

P

G

O

R

TAS AV HARE I LÅNGA LOPPET

S

STICKA TILL

DEN EFTERKOMMANDE PÅLAGAN

L RÄNNA SKUM PÅ SJÖN

I R

G G A KALASPINGLAN STAD I ALBANIEN

T I R

Ä S S HALVSLAGET GAMMAL I GÅRDEN

G R

A

V

V

A

R

N A

DELA UT KORT

LÄSES AV I KASSA

E

A

N

R BLIR UPPDRAGET

M A A I LJUSSTAKE NATTGAMMAL

T

N T T A

U

R

E

N

LEMUR GRÖN I VIT ROCK MISSLJUD

K

N O

ÄR TVÅÅRIG

A HÅLLER OM RYGGEN

NATTADE SKRIVS FÖRE SLUTSATS

T

L

P

Å

S

T

E N

SKRANGLIGT

I A

KLÄMMER

© Melon Produktion

R

ÄR VÄL FÅGELUNGAR

X

A

K

T

D

ÄR DEN SOM LÄGGER BENEN PÅ RYGGEN

F

E

G

STRUTS DOWN UNDER DE KAN SÄGA TACK

E

M U

E

DEN TAS I RYGGLÄGE

L

U

R

E

N

N G A

R

FLYTANDE FÖDA LINDA GARNER

D

I

E

N P

A

Å

STREJKA

INSJÖFISKEN

SKRIVS HEMMASEGER SOM

DELAR AV KRONA BÄR VISSA PÅ FEST

Ö

R

E

S

S

KALLAS EN SMULA DE HAR RÖDA LUVOR

T

T

T

A

A DRÖNA KNEP UTAN LIST

Ä

Y

E

S

E

N

N I REST PÅ BOTTEN VAR EN AV O:NA

S

N Y BRUKAR BONDE KAN KOSTA

S

G

G T L

A VITTRA

S T

T

S

Å

S

A

GRABB VID VITA BERGEN

R

Å

LIKVIDA MEDEL I FIRMAN PILLA I SUMPEN

K

A

S

S

A

GÅR DET SOM ÄR RÄTT OK

R

UTFÖRA GÅNG PÅ GÅNG FATTAS PÅ MUGG

Ö

S

E

U

P

P

TRÅNGMÅLET TVÅ PLUS TRE I LEK

FÖRLEGAT

ÄR MAN SÄKERT EFTER KO

PÅ PRICKEN

N N GER JÄRNET

SÅDANA ÄR PÅ TÅRNA

N

Ä L

DRAR I FÄLT

H O

SÅDANA HAR BLOMMOR OCH BIN

ÄR DET BAKOM STÖTDÄMPARE

C

N Ö

Ö

V

A

D

E

N ÖVER HUVUDET PÅ FOLK

A

T

HAN KÖR ÅT GODSÄGARE MÖS

Å

K

A

R

E

N

P

E

N

SATTE FYR PÅ Ö

Å

MÅTT PÅ LANDET HAR FOTFÄSTE

A

R

KAMPEN SOM DRAR FOLK

H

A

TERMIN

J

A

K

Ö

A

H Ö

G

T

A

Ö

LIGGER PÅ IS I VINTER

T

K FRAMFÖR DEBATTÖR

R

T

VÄNTA PÅ BANKEN BORSTBÄRARE

Å

S

I

K

T

DET KOMMER FRÅN GRILLEN

O

S

E

T

1. Susanne Olsson, 2. Erling Svensson, 3. Pontus Liedberg, 4. Tina Englund, 5. Siv Persson 1. Hans Johansson, 2. Lars Björk, 3. Lisa Hansen, 4. Jan-Eric Berger, 5. Robert Norbäck

27


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation. SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 20082009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt

samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har.

Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar. FAQ Här får du svar på "vardagliga" frågor om ditt företagande. Gratis Rådgivning inom juridik, redovisning, insolvens/obestånd, allmänna företagsfrågor. Läs mer på: www.smaforetagarna.eu

Go Further

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Finns m

BEER & DIAMANT PR

e d ap p

Miljöpolicy

GRATIS RÅDGIVNING ALD Automotive AB ska ha ett aktivt och förebyggande miljöarbe

vår verksamhet, att bedriva operationell leasing samt hantering att arbeta systematiskt och effektivt ska vi säkerställa att myndi efterlevs och att vi svarar upp till de krav som samhället och vår

Vi ska arbeta med ständig förbättring av vårt miljöarbete, för att och minska negativ miljöpåverkan genom att

följa utvecklingen inom miljöområdet och tillhandahålla inform som ger dem de bästa förutsättningarna att välja en bil med därigenom minimera miljöpåverkan.

säkerställa våra medarbetares miljökompetens genom utbild internt använda produkter med bra miljöprestanda.

verka för en effektiv resursanvändning och underlätta återvin våra lokaler.

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 5 | 2015  

Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare

Bra Affärer 5 | 2015  

Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare