a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#3 2015

r Nu öve

0r! 2m0edle0m0 a m

RobinsonJohnny: "Vi kallas ibland för båtbranschens Ullared"

Juristen om att sitta i bolagsstyrelse

Småföretagarna på plats i Almedalen

Svenska Re ger rehabilitering på Gran Canaria

Kjell Bergqvist om sitt livs uppdrag - långt från bioduken och teaterscenen

L A G A R � R E G L E R � S K AT T E R � T I L LVÄ X T � T R E N D E R


Det började med en innovation och Enkla firman. Drivs du också av tanken att förverkliga din idé, har vi paketlösningarna som hjälper dig framåt. Du får betaltjänster, företagsapp och personlig rådgivning dygnet runt. Nu adderar vi dessutom trygghet. Det ska ju vara enkelt att driva eget. Och tryggt. Nyhet! Nu ingår trygghet i Enkla firman. Läs mer på seb.se/startaeget


Ledare

BraAffärer

Arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning

Innehåll: 5 frågor

4

Medlemssidor

6

Enligt en enkät som vi genomförde 2013 skulle mellan 70 och 90 procent av Sveriges minsta företag välkomna möjligheten att ta emot en lärling.

Profilen Kjell Bergqvist

12

Nyheter

16

Svenska Re

18

Ett arbetsplatsförlagt lärlingssystem kan lösa många problem för såväl ungdomar och småföretag. Lärlingsgymnasier skulle vara ett attraktivt alternativ för många ungdomar, men även för vuxna som vill byta yrke eller för nyanlända invandrare.

Beas Banktips

20

Juristen

21

Serie

22

Korsord

23

Medlemsförmåner

24

Riksdagen avgjorde nyligen att gymnasiet även fortsättningsvis ska vara frivilligt. Det är ett principiellt bra beslut – långt ifrån alla elever vill läsa vidare. Utbildning är naturligtvis viktigt, men det finns många andra utbildningsvägar för dessa unga vuxna. Ett arbetsplatsförlagt lärlingssystem är en sådan väg. Det ger yrkeskunskap, öppnar dörren till en anställning och kan dessutom stödja den svenska småföretagsamheten. Vi har länge förespråkat införandet av ett arbetsplatsförlagt lärlingssystem i Sverige, ett system likt dem som redan fungerar framgångsrikt i bland annat Danmark, Tyskland och Österrike. Eleverna tillbringar en mindre del av sin tid i skolan och den resterande tiden förläggs ute på en arbetsplats som lärling. Det innebär att man vid 19 års ålder kan ett yrke och dessutom har gymnasiekompetens i fem basämnen. Vi ser att politikerna börjar hålla med oss, Annie Lööf framförde dessa tankar på partiledardebatten den 10 maj. Lärlingsgymnasier skulle vara ett attraktivt alternativ för många skoltrötta ungdomar, men samma system kan också appliceras på vuxna som vill byta yrke och på nyanlända invandrare. Det är dessutom en viktig möjlighet för många av Sveriges mindre företag. Att anställa sina första medarbetare är en både dyr och riskfylld process för ett litet företag. Det är dyrt att hitta rätt kompetens och ännu dyrare om man anställer fel person. Ett väl fungerande lärlingssystem skulle ge en svårslagen möjlighet till att hitta rätt medarbetare till en rimlig kostnad. Finansieringen av systemet måste ske genom subventioner, men bör långsiktigt inte utgöra någon kostnad alls när man väger in alternativet – arbetslöshet och utanförskap. Genom lärlingslöner, där ersättningen är kopplad till erfarenhet och där man frångår de fackligt satta kraven på minimilöner, behöver inte ens den initiala kostnaden bli överdrivet hög. Ett välfungerande arbetsplatsförlagt lärlingssystem kan med andra ord lösa många problem för såväl ungdomar och småföretag – samt för en regering som säger sig vilja satsa på båda: Fler ungdomar på arbetsmarknaden ger minskad ungdomsarbetslöshet. Fler ungdomar i småföretag kommer att underlätta generationsskiften. Ett kraftfullt incitament för att få småföretagen att våga anställa och växa. Runt om i Europa finns det flera framgångsexempel att lära från och inspireras av. Att införa ett arbetsplatsförlagt lärlingssystem bör därför varken vara svårt eller onödigt kostsamt. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Vad som däremot måste till är en regering som tänker om – och inser att Sverige behöver fler yrken än ingenjörer och ekonomer. Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund.

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST: info@smaforetagarna.eu www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Fredrik Larsson, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins

ADRESS:

Kalender 11-12/6 Styrelsemöte, Luleå. 12/6 Skatteverket - Branschmöte inom Kontanthandeln, Stockholm 17/6 Seminarium Entreprenörskapsforum i samarbete med Tillväxtanalys – Insolvensregler, Stockholm 22-25/6 Entreprenörsveckan, Båstad. Träffa Småföretagarnas Riksförbund måndag till onsdag, och berätta för oss om din vardag som företagare. Du kan även få konkret hjälp med att ta fram ditt företags USP och ett konkret erbjudande till andra småföretagare som besöker vår monter. 24/6 – Affärsmingel 16:00 – 18: 00. 28/6-5/7 Almedalen, Visby. 30/6 Mingelkväll med småföretagare och politiker. Plats: Öresundshuset Tid: 20.00-23.00, Visby/Almedalen. 3/7 Paneldebatt om tillämpningen av LOU (Lagen om offentlig upphandling) och hur den diskriminerar småföretagen. Plats: Öresundshuset. Tid: 16.00-17.00 Visby/Almedalen.

3


5

frågor Bra Affärer vill ta upp ämnen och frågor som är relevanta för dig som småföretagare. Men också ge dig som är medlem möjlighet att presentera dig och din verksamhet.

4

Åse Rosberg, Mimmi's Hundlekis ( Verksamhet: hunddagis/hundpensionat ( Antalet anställda: 1 ( Vad gör dig motiverad/inspirerad: Nöjda kunder och glada hundar.

1. När du startade ditt företag? - Jag startade mitt företag 2011, efter att jag blev arbetslös under 2010. Jag har alltid älskat hundar och hade en vision om ett hunddagis med hundar fritt i stora grupper. En vision som i dag är verklighet.

att jag kan gå min egen väg och göra egna val, samtidigt som jag får ägna mig åt det jag älskar, det vill säga hundar. Att få göra verklighet av min vision och ge hundarna kvalitet på dagen genom lek och gemenskap gör mig stolt över min verksamhet.

2. Vilken tycker du är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu? - Viktigaste frågan för mig är kostnaden för anställda. Utmaningen i min bransch är de sociala företag som startas och som använder pris som konkurrensfördel. Även den stora mängd lönebidragsanställda och fas3 i branschen gör att det är svårt att få lönsamhet om man som jag valt att göra en vanlig anställning utan bidrag.

4. Vad har du för mål och ambitioner framåt med ditt företagande? Mitt mål är att kunna fortsätta ge mina kunder den bästa tänkbara kvaliteten på den tjänst de köper. Att kunna få en så god lönsamhet att jag själv kan få ut en anständig lön för de dryga 340 timmar i månaden som jag arbetar.

3. Vad är det bästa med att driva eget företag? - Det bästa med att driva eget företag är

5. Varför är du medlem i Småföretagarna? Jag gick med i Småföretagarnas Riksförbund för en rättvisare framtid för oss småföretag. Ensam är inte alltid starkast och tillsammans kan vi höja rösten!


r ö f d n a l b i s a ”Vi kall ” d e r a l l U s n e båtbransch Johnny Leinonen har en ar dl an th bå h oc en m ningar i Sverige. Småföretagarmedlem gg lä an ra fy r ha ag id itid, som ”Robinson-Johnny". m byggt upp Marin & Fr so nd kä t es m ke de flesta kans Fortfarande är han för i Laxå på 35 kvadrat, och sålde mindre båtar och utombordare. Verksamheten tog snart fart, min kompanjon klev av och jag köpte hela området. Idag äger vi allt. Vad driver du för verksamhet(er) idag? – Jag driver Sveriges största marinor i Laxå, Åmål, Karlstad och Örebro. Vi säljer även husvagnar och motorcyklar, men båtar och båtmotorer är vår främsta nisch. Vi säljer små och medelstora båtar; som Ryds, Bella, Flipper och Bayliner. Vi är Hondas störste återförsäljare av utombordsmotorer. I 15 år har japanerna prisbelönat vår firma. Plaketter finns litet här och var i kontorsbyggnaden. Även Mercury har prisat Marin & Fritid. Faktaruta Namn: Johnny Leinonen Företag: Marin & Fritid Verksamhet: Båtar, motorer, släp, service cross och enduro Antalet anställda: 40 Motivation/drivkraft: Att se företaget utvecklas Du har ju varit företagare länge. Vad var bakgrunden till att du startade egen verksamhet? – Jag har alltid varit rastlös, driven velat rå mig själv, så att driva eget företag passar mig bra. Varför hamnade du just i båtbranschen? – Efter ekonomisk linje fick jag praojobb hos Harry Hansson Marin i Göteborg. När jag hade sålt fyra båtar på två veckor anställdes jag som säljare. Jag fick senare ansvar för firmans Watski-butik. En dag frågade kollegan Micke Wulff om jag ville köpa Marin & Fritid i Askersund tillsammans med honom. Jag var 22 år då. Det handlade om 2,6 miljoner med moms. Jag sålde min bostadsrätt i Partille för 225 000 kronor sedan lånade vi 800 000 i Föreningssparbanken, med gamle ägaren som garant. Jag hyrde först ett litet kontor

Du blev ju kändis med hela svenska folket i samband med ditt deltagande i Robinson. Hur har det påverkat ditt liv och ditt företagande? – Jag har varit med i Robinsson tre gånger; år 2004, 2009 och 2012. Och det var i samband med Robinson som saker började ta fart ordenligt. RobinsonJohnny har genererat övervägande positiva skriverier på hundratals helsidor i tidningar. Jag var alltid noga med att framhålla företaget, inget om mitt privatliv. Mitt deltagande ökade omsättningen med 10 miljoner varje gång. Så det var verkligen ett lyft för företagandet. Det har gått så bra att jag idag är mångmiljonär och skulle kunna ta det lugnt och glida omkring bara. Men det är inte min läggning. Jag älskar att jobba. Personligen tror jag att jag har jag blivit en annan och bättre människa efter Robinsson. Att i 54 dygn vara helt avskuren från verkligheten var omtumlande. Numera har jag mycket lång stubin och ett helt annat tålamod. År 2007 blev du utsedd till årets entreprenör av Ernst och Young. Vad är dina främsta styrkor som företagare? – Jag är en envis problemlösare som vill framåt!

Vad har varit bidragande framgångsfaktorer för Marin & Fritid? – En av våra tillgångar är flexibiliteten. Vi jobbar hårt. Våra kunder är i centrum, hela tiden. Vi har inte haft någon personalomsättning sedan starten. Alla som jobbar, idag 40 personer på årsbasis, har alla varit med från början. Vi är orädda och vågar testa nya idéer, så länge det i slutändan bidrar positivt till verksamheten. Vi är medvetna om vikten av marknadsföring och ser till att vi syns så mycket som möjligt. Vår placering vid E 20 är bra. Här passerar 360 000 bilar om året. Vi har tydliga skyltar som signalerar att vi är Sveriges största båtutställning. Hela Sverige är vårt handelsområde. Vi kallas ibland för båtbranschens Ullared. Har du någon politisk företagarfråga som engagerar dig lite extra? – Nej, är helt neutral och är absolut ingen föreningsmänniska. Du är redan framgångsrik företagare och har pengar så du klarar dig. Vad har du för mål och ambitioner framåt med ditt företagande? – Jag startade med två miljoner i omsättning 1988. I år säljer vi för över 150 miljoner. Vi säljer överlägset mest båtmotorer i landet, besök våra mega marinor så förstår ni varför. Pengar har aldrig varit drivkraften. Företagandet blir som ett barn/en familj som man tycker om att gå till. Något du är extra stolt över? – Att jag gått och blivit Sveriges största båthandlare på 30 år, från ingenstans och från glesbygden Laxå, Sveriges fattigaste kommun. Vi sålde 20 procent av alla nya båtar förra året. Det är jag glad, stolt och kaxig över. Varför är du med i Småföretagarnas Riksförbund? – Vi är med i Småföretagarna för att tillsammans blir man starkare.

5


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Har du rätt skydd om olyckan är framme? Det är lätt att glömma, men redan när du tar hjälp av grannens son eller dotter för ett kort inhopp, har du ett stort arbetsgivaransvar. Hur kan du skydda både företaget och medarbetare? När du startar företag är det inte säkert att du tar dig tid att fundera över risker eller vilket ansvar du har som framtida arbetsgivare. Det är lätt att se skydd mot arbetsplatsolyckor som något du kan återkomma till längre fram.

Unga är värst drabbade av skador på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. Just under sommaren har antalet arbetsplatsolyckor bland unga ökat konstant sedan 2009. Förutom tragiken i själva olyckshändelsen kan dåligt arbetsmiljöarbete och avsaknad av försäkringsskydd innebära en katastrof även för dig som företagare. Etablerade företag ansluter sig ofta till kollektivavtalen där försäkringar för arbetsplatsolyckor ingår. Men många mindre företag är inte anslutna och då måste du ordna försäkringar på egen hand. Läs mer om hur du gör, på Green Room: http://greenroom.seb.se/hur-gor-du-omolyckan-ar-framme/

Småföretagarna i Almedalen Den traditionella Almedalsveckan, där de politiska riksdagspartierna står i fokus, arrangeras för fyrtiosjunde året i rad i Visby på Gotland. Småföretagarnas Riksförbund är på plats med egna arrangemang och aktiviteter. Småföretagarnas Riksförbund arrangerar två egna aktiviteter under Almedalsveckan, som pågår från den 28 juni till den 5 juli. Tisdagen den 30 juni är det mingel- och nätverksträff och fredagen den 3 juli är det debatt mellan bland annat politiker och företagare om hur LOU (Lagen om offentlig upphandling) tillämpas.

LOU missgynnar småföretagen Förbundsordförande Leif Svensson framhåller att småföretagarna vill lyfta frågan om LOU. Offentlig upphandling omfattar mycket stora belopp varje år och det som köps in för skattepengar omgärdas av stor byråkrati och ett snårigt regelverk, bland annat LOU. Större organisationer kan alltid anpassa sig till regler som gäller för mindre företag, men det är mycket svårare åt andra hållet. Plats för båda arrangemangen är Öresundshuset.

Bankerna måste erbjuda kontanter Småföretagarnas Riksförbund deltar också i andras aktiviteter. Wiggo Lindgren, förbundsjurist och vice ordförande i

6

Här i Öresundshuset arrangerar Småföretagarnas Riksförbund nätverks- och mingelkväll samt debatt med politiker och företagare i samband med Almedalsveckan i Visby. Foto: Maria Boborg-Trané

Småföretagarna medverkar i en debattpanel tillsammans med Björn Eriksson, för att diskutera bankernas avskaffande av kontanthantering. I en undersökning, som gjorts bland Småföretagarnas över 20 000 medlemmar, framgår tydligt att kontanter betyder väldigt mycket mer för förbundets medlemmar än vad bankerna hävdar. Sju av tio småföretagare skulle inte kunna ta betalt utan kontanter, säger Wiggo Lindgren och tillägger att var femte företagare

skulle tvingas lägga ner sin verksamhet om kontanterna helt försvinner. För Småföretagarnas Riksförbund skulle det betyda 4 000 färre företag. – Det lutar åt att det måste bli lag på att bankerna ska hantera kontanter, annars kommer den här utvecklingen att förstöra företag. Maria Boborg-Trané


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Anne Abraham Marbrandt – ny i Småföretagarnas styrelse Anne Abraham Marbrandt är ny suppleant i Småföretagarnas Riksförbunds styrelse. Anne Abraham Marbrandt valdes av en enhällig Förbundsstämman i Stockholm den 18 april. Hon har lång och bred erfarenhet av småföretagande. Hon har startat fem företag och driver nu Segway Öresund utifrån det egna bolaget Marbrandt Business Intelligence AB. Hon är vd för NyföretagarCentrum Öresund, som hon dessutom har grundat.

Förbättra villkoren för småföretagare Hon har även arbetat som starta egetrådgivare, näringslivschef och VD för Ung Företagsamhet Sverige. – Vi hälsar Anne Abraham Marbrandt välkommen och är mycket glada för att hon vill vara med och arbeta för att förbättra villkoren för Sveriges småföretagare, säger förbundsordförande Leif Svensson.

Anne Abraham Marbrandt ny suppleant i Småföretagarnas styrelse. Foto: Maria Boborg-Trané.

Nya spännande uppdrag Tre av styrelsens ledamöter, Erik Sjölander, Nina Jansdotter och Peter Thörn, avgick ur styrelsen. – Erik Sjölander, Nina Jansdotter och Peter Thörn har gjort ett utomordentligt arbete och vi önskar dem all lycka till med nya spännande uppdrag, säger Leif Svensson.

Förbundsordförande Leif Svensson tillsammans med avgående styrelseledamöterna Erik Sjölander och Nina Jansdotter. Foto:Maria Boborg-Trané

Styrelsen i Småföretagarnas Riksförbund. Fr vä Siv Öberg, Leif Svensson, Anne Abraham Marbrandt, Maria Boborg-Trané, Carina Kindkvist, Lennart Erlandsson, Anneli Egestam. Wiggo Lindgren och Lars Strömberg saknas på bilden.

7


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Anneli Egestam

”Det personliga mötet är oslagbart”

periodiseringsfonder och andra omständliga regler. – Det skulle göra det tryggare för oss småföretagare när det blir sämre tider. Vi har inte möjlighet att försäkra oss mot allting. Vi småföretagare borde exempelvis ha ett mycket bättre socialt skyddsnät så att vi kan känna oss trygga om vi blir långvarigt sjuka.

Född i den skånska myllan Anneli växte upp i Vellinge i södra Skåne, mitt i den skånska myllan. Efter gymnasiet flyttade hon till Göteborg för att sommarjobba på Stena Line för att senare börja plugga service management på Handelshögskolan i Göteborg. Det ledde så småningom till jobb som marknadsansvarig på ett managementkonsultbolag. Under samma period engagerade hon sig i Aktiespararnas Riksförbund, där hon fick rollen att leda och arrangera seminarier och skapa attraktiva mötesplatser. Under sina tolv år i Aktiespararna hann hon träffa en och annan riksbankschef och skapa kontakter med flera av Sveriges börsbolag.

Tuff uppstickare Du kan inte skaka hand via mejl, säger Anneli Egestam och hyllar det personliga mötet. Foto: Maria Boborg-Trané

Småföretagarnas Anneli Egestam tvekar inte en sekund. Det personliga mötet är oslagbart. – Det är direktsändning. Det händer här och nu och ingenting går att klippa bort. Event, mingel och nätverk upptar en stor del av Anneli Egestams vakna tid. Efter 20 års erfarenhet i branschen är hon övertygad om styrkan i det personliga mötet. – Det är häftigt med nya möten. Tänk om alla småföretagare ägnade lite mer tid åt den typen av marknadsföring; vilka möjligheter skulle då inte öppnas? Alla vill vi ju göra bra affärer och jobba med människor som vi trivs med.

Anneli Egestam är engagerad i Småföretagarnas styrelse sedan 2013. Men medlem har hon varit i många år. – Jag tvekade inte att säga ja till medlemskap när jag blev uppringd. Tyckte att det var fantastiskt att det fanns någon som jobbade för att förbättra för mig som småföretagare. Man kämpar hårt som företagare och tar stora risker och förtjänsten är inte i paritet med all den tid som man lägger ner på arbetet. Även om det går bra just nu, finns det alltid en viss oro inför framtiden.

Minska oron – bygg buffert För att lätta på oron tycker Anneli att man skulle få bygga en buffert i företaget; att låta pengarna få stanna kvar i bolaget utan att behöva krångla med exempelvis

Sedan drygt tio år tillbaka driver Anneli företaget Egestam Marketing AB. Hon arrangerar bland annat Göteborgsminglet och Entreprenörs- och Ledarskapsdagen i Göteborg och Malmö. Hon anlitas som moderator, senast med 300 personer i publiken, stod hon på scenen och ledde Göteborgs Stadsbyggnadskontors personaldag, med efterföljande mingelskola. - Varje event sker i realtid och man får vara beredd på att improvisera och "skjuta från höften". Det är en härlig känsla. Småföretagarnas Riksförbund är ett ungt förbund som på kort tid etablerat sig som en tuff uppstickare, berättar Anneli Egestam. – Vi har en stor och bred kompetens i styrelsen. Vi är småföretagare precis som våra medlemmar och vi har ett stort engagemang i allt vi gör. Det ger oss styrka och trovärdighet både hos allmänheten och hos samhällets beslutsfattare. Maria Boborg-Trané

Anneli Egestam Bor: Göteborg Fritidsintresse: Dansk film, resa, besöka auktioner Motto: Det växer ingen mossa på rullande stenar Sagt om Anneli: Kunnig, organiserad, rolig

8


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Används offentliga medel för att diskriminera småföretagare? Så visar inköpare av våra gemensamma varor och tjänster återigen sin bristande kompetens. Det gäller transportstyrelsens ”mörkning” av järnvägsunderhållet, vilket skapar dyrare järnvägstransporter än nödvändigt. Det gäller även de omfattande upphandlingar av färdtjänst och skolskjutsar, som ”ges” till bokningscentraler utan tillräcklig transportkapacitet, eller i vissa fall inga egna bilar. I stället för att fokusera på vad som ska köpas in så skapas förfrågningsunderlag med alltför många, och inte sällan helt ovidkommande, skall-krav. Det kanske inte är så förvånande att det lämnas in allt färre anbud till offentliga upphandlingar i Sverige? Det här är en viktig fråga, som vi tänker lyfta under årets Almedalsvecka.

Varför diskrimineras små företag från de offentliga upphandlingarna? I lördags ringde en kompis, Lasse, från byggbranschen. Han har drivit flera företag, men också råkat ut för ett par konkurser.

Ingen av konkurserna har berott på något kriminellt eller slarv, utan på otur med beställare som av olika anledningar inte betalat sina skulder. Det pratas om att erfarenheter är viktiga och att företagare måste få en andra chans, men stämmer det med verkligheten? Svenskt Näringsliv har låtit göra en studie om det så kallade företrädaransvaret, vilket innebär hur och när en företagare kan bli betalningsansvarig för företagets skulder. I motsats till våra grannländer, Danmark, Norge och Finland, så har vi två olika regelsystem kring detta, där Skatteförfarandelagen har andra regler än Aktiebolagslagen. Det kanske skulle underlätta och stimulera företagande i landet om vi bara hade en lag som reglerar risk med företagande? Dessutom kanske samhället gemensamt skulle kunna ta risker med företagande, så att inte skatter fick en särställning? Man ska jämföra det med den stora mängd pengar som staten via tjänstemannaorganisationer försöker stimulera företagandet med. Enligt Riksrevisionens genomgång gör de inte så mycket nytta. Kanske skulle vi låta företagare få vara med

och bestämma i stället? Det och många fler förslag presenterar Småföretagarna i en bok som kommer ut direkt efter sommaren. Lasse hade en viktig fundering när han hörde av sig i lördags ”Känner du till någon som vill vara med och investera i ett nytt företag?” Eftersom jag känner Lasse och vet att han är seriös och noggrann, så tog jag naturligtvis frågan på allvar. Jag känner ju också till att om det över huvud taget är möjligt att låna pengar av ALMI eller någon bank, så tar det alltför lång tid med alltför många papper och planer. Detta tillhör inte Lasses styrkor, men han är en duktig företagare. Sverige har mängder av duktiga företagare, men vi måste få likartade, eller helst bättre, regler än omvärlden. Att vi lever i en globaliserad marknad innebär inte att den inskränker sig till staden med en byggnad kallad Globen. Omvärldens villkor för företagare blir bara bättre, men för Sveriges företagare gäller väntans tider. Glad sommar! Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson

9


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Flexicurity bygger på de engelska orden för flexibilitet och trygghet. Flexiblare arbetsmarknad och ökad trygghet mellan jobben.

Flexicurity – avskaffa LAS För att arbetsmarknaden ska kunna fungera smidigt och med positiva attityder på alla håll krävs större flexibilitet med ökad rörlighet, mindre inlåsningseffekter och större villighet att byta jobb bland de anställda. Allt detta motverkas effektivt av den högst omoderna lagen om anställningsskydd (LAS) som hittills varit som en helig ko i Sverige. Under alliansregeringen påpekades detta då och då från ett och annat parti. Men framför allt Moderaternas (!) flirt med facket i olika frågor gjorde ämnet omöjligt att driva inom i dåvarande regering. Det var lite av en upp- och nervänd värld jämfört med vad som kunde anses normalt inom borgerligheten. Efter att moderattopparna nu klivit bort från sina positioner och blivit egna företagare, konsulter och författare har delvis andra toner hörts från dem. Nu erkänner flera av dem att Sverige behöver större flexibilitet på arbetsmarknaden och att LAS är en hämsko för en fungerande arbetsmarknad och ett bättre företagsklimat. Varför gjordes ingenting åt detta under den första mandatperioden 2006 – 2010 då möjligheten fanns med majoritet i riksdagen. Nu talar man för döva öron med en, visserligen svag, men vänsterdominerad regering i förarsätet. Just nu är det Folkpartiet som är den starkaste rösten bland motståndarna mot LAS. De vill tvinga regeringen att avskaffa LAS, vilket Socialdemokraterna och facket lär ha svårt att köpa. Tvärtom vill S ta bort undantagsregeln vad gäller turordningen

10

för småföretagare. Skärpning alltså i stället för lättnad.

mer flexibel måste tryggheten vara hög mellan jobben för varje arbetstagare.

LAS är i högsta grad föråldrad och i många avseenden passé. Den infördes för länge sedan då Sverige var ett utpräglat industrisamhälle med en statisk arbetsmarknad. Det är en stark bromskloss som låser in människor i sina jobb med rädsla att hamna sist på anställningslistan om de byter arbetsgivare. Samtidigt får till exempel unga och invandrare svårare att ta sig in på arbetsmarknaden med högre arbetslöshet, framför allt i dessa grupper, som följd. Det kan inte vara rimligt att företagen i kristider eller konjunktursvackor i första hand måste göra sig av med högutbildade och kompetenta medarbetare endast för att andra har längre anställningstid. Kompetens måste ersätta anställningstid som grund för turordning vid uppsägning. Det skulle ge företagen större villighet att låta verksamheten växa och utvecklas med lägre arbetslöshet som högst troligt resultat.

Folkpartiet menar i sitt angrepp på LAS att Sverige behöver en obligatorisk a-kassa som skulle ge större trygghet och därmed underlätta en svängning av opinionen till fördel för flexibilitet och större rörlighet på arbetsmarknaden.

Flexicurity bygger, som bekant, på de engelska orden för flexibilitet och trygghet. Samtidigt som arbetsmarknaden måste bli

De har gått ut hårt med åsikter om en förändrad arbetsrätt med avskaffande av LAS men menar också att Sverige behöver ett fungerande lärlingssystem med möjlighet till lärlingsanställningar genom hela livet. Inte bara gymnasiala system som infördes under den moderatledda regeringen (ya-jobb) med krav på kollektivanslutning och facklig inverkan på lönebildningen. Motioner om detta har, med nuvarande situation i Riksdagen, goda möjligheter att gå igenom. På sikt kan den vänsterledda regeringen tvingas följa riksdagens beslut trots stor ovillighet. Lennart Erlandsson, förbundssekreterare


M E D10.000 L E M S S I DKRONOR O R N A - D E BTILL A T T, N Y H E T E R , FÅ FÅ KRONOR I N F 10.000 O R M AT I O N F R Å N S MTILL Å F Ö R E TA G A R N A SOMMARENS UTFLYKTER! SOMMARENS UTFLYKTER! Köp en ny Honda och få ett Hondakort laddat med Köp en ny Honda och få ett Hondakort laddat med semesterpengar.* semesterpengar.*

Ränta Ränta 3,95%** 3,95%**

CR-V

Civic 5D 5D Civic

Jazz Jazz

CR-V MT CR-V 2.0 2.0 Elegance Elegance 2WD 2WD MT

Civic1.4 1.4Comfort ComfortMT MT Civic

Jazz Comfort Plus Jazz Comfort Plus MTMT

pris pris från från ca 245.900 kr

prisfrån frånca ca173.600 173.600krkr pris

pris från 161.900 pris från caca 161.900 krkr

Vår även med med helt helt ny ny dieselmotor dieselmotorpå på Vår dynamiska dynamiska SUV SUV finns finns även 1,6 automat som som tillval. tillval. 1,6 liter liter och och 160 160 hk. hk. 9-stegad 9-stegad automat

Civichar haren enny nydesign designsom somsignalerar signalerarkörglädje. körglädje.Extra Extra Civic mycketglädje glädjefår fårdu dumed mednya nyaunika unikaCivic CivicSport. Sport. mycket

Den stora bilen med många praktiska funktioner. Nyligen Den stora lillalilla bilen med många praktiska funktioner. Nyligen utsedd den mest tillförlitliga bilmodellen.*** utsedd till till den mest tillförlitliga bilmodellen.***

PRIS PRISFRÅN FRÅNCA CA 1.595 PRISFRÅN FRÅNCA CA1.490 kr/mån** PRIS 1.595kr/mån** kr/mån** PRIS 1.490kr/mån** kr/mån** PRIS FRÅN CA 2.259 kr/mån** Motor i-DTEC 160 160 hk hk //2.0 2.0i-VTEC i-VTEC155 155hk. hk.Bränsleförbr. Bränsleförbr.bl.bl.körning: körning:4,4-7,7 4,4-7,7l/100 l/100km. km.COCO : 115-179 g/km. Miljöklass Euro 6. Motor Civic: i-DTEC, / 1.4 i-VTEC, i-VTEC Motor CR-V: CR-V: 1.6 1.6 i-DTEC 120 hk / 1.6 i-DTEC g/km. Miljöklass Euro 6. Motor Civic: 1.61.6 i-DTEC, 120120 hk /hk1.4 i-VTEC, 100100 hk /hk 1.8/ 1.8 i-VTEC 2: 2115-179 94-150g/km. g/km.Miljöklass: Miljöklass:Euro Euro6.6.Motor MotorJazz: Jazz:1.4 1.4i-VTEC, i-VTEC,9999hkhk/ 1.2 / 1.2i-VTEC, i-VTEC, / 1.3 i-VTEC/IMA, 88/14 Bränsleförbr. bl. körning: 4,5-5,6 l/100 142 3,6-6,4 l/100 l/100 km. km. CO CO22::94-150 142 hk. hk. Bränsleförbr. Bränsleförbr. bl. körning: 3,6-6,4 9090 hkhk / 1.3 i-VTEC/IMA, 88/14 hk.hk. Bränsleförbr. bl. körning: 4,5-5,6 l/100 km.km. CO2CO : 2: 104-129 Bilarna på på bilden bilden kan kanvara varaextrautrustade. extrautrustade.Metallic Metallictillkommer. tillkommer.Erbjudandena Erbjudandenagäller gällerden den1/5-30/6 1/5-30/6 2015. Lokala avvikelser förekomma. av ny en Honda, ny Honda, årsmodell 2015, 104-129 g/km. g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilarna 2015. Lokala avvikelser kankan förekomma. *Vid*Vid köpköp av en årsmodell 2015, sättssätts 10.000 Nytecknande av av Hondakort Hondakortkan kangenomföras genomförashos hosdin dinåterförsäljare. återförsäljare.Erbjudandet Erbjudandetgäller gällerejejjuridisk juridiskperson person och kan kombineras med andra erbjudanden rabatter. **Avtalstid 36 mån, 10.000 kr kr in in på på ditt Hondakort. Nytecknande och kan ej ej kombineras med andra erbjudanden ellereller rabatter. **Avtalstid 36 mån, 55%55% restvärde, effektiv ränta ränta 4,56-4,84%. 4,56-4,84%.Finansiering Finansieringgenom genomHonda HondaFinans. Finans.***Enligt ***Enligtenenundersökning undersökningpublicerad publicerad What Car? 16/4 2015. honda.se. restvärde, 20% 20% kontant. Ränta 3,95%, effektiv avav What Car? 16/4 2015. LäsLäs mermer på på honda.se.

Weefix vill önska medlemmarna en riktigt glad sommar


12


KJELL BERGQVIST

om sitt livs uppdrag - långt från bioduken och teaterscenen Han har haft en enastående skådespelarkarriär och är en av Sveriges mest folkkära personligheter. Kjell Bergqvist, 62 år, är högaktuell med självbiografin ”Kjelle Berka från Högdalen”, nya filmrollen i ”Prästen i paradiset” samt höstens TV-satsning ”Springfloden”. Själv vill han helst bli ihågkommen som den där reko killen som startade en simskola för barn i Thailand.

Han lever ett bra och för det mesta lugnt liv, med mycket tid att umgås med familjen. Precis så som han vill ha det. – Jag är nog världsmästare på att göra ingenting. Jag kan sitta på en stubbe i skogen i två dagar och bara fundera och ta det lugnt. Jag är ganska lat, förutom när jag jobbar och är mitt i en filmproduktion - då är jag väldigt ambitiös. Han håller på att trappa ned och säger att han definitivt lagt teatern på hyllan sedan många år tillbaka. Samtidigt är han högaktuell med både självbiografin ”Kjelle Berka från Högdalen” och rollen i ”Prästen i paradiset” som går upp på biograferna i sommar. Och inspelningen av SVT:s stora satsning "Springfloden" har nyligen påbörjats och kommer att visas till hösten. Du har en lång och imponerande meritlista. Hur ser du på din karriär? – Jag har aldrig tänkt på att göra karriär - utan har snarare blivit med karriär. Jag har tagit ställning till olika roller och uppdrag när de dykt upp. Och har aldrig behövt ta en anställning eller söka jobb. Det har alltid löst sig själv. Hur var tankarna och planerna kring din självbiografi? – Inte heller det var planerat. Jag har väl fått lite påstötning från flera kompisar som tyckte att jag borde berätta om mitt liv. Själva idén tog fart på krogen då jag och Hans Christiansen, som också är medförfattare, pratade gamla minnen och historier. Och det är klart jag har ju gjort en resa; jobbat med de stora elefanterna, gått igenom flera äktenskap, och har barnkullar bakom mig - så visst finns det en hel del att berätta, förklarar han. Resultatet blev berättelsen om ”Kjelle Berka från Högdalen”, som beskriver Kjell Bergqvists resa från förorten till filmens finrum.

Om du skulle recensera din egen bok, hur skulle du själv beskriva ditt liv? – I stort vill jag nog påstå att boken genomsyras av hopp, vilket också är min inställning i livet. Jag tittar inte bakåt. Visst, jag har gjort en del misstag och fel. Men jag har bett om ursäkt och gått vidare. Tanken är att läsaren ska få en ”feelgood-känsla”, säger Kjell och ursäktar sig när det ringer på mobilen. Efter en kort konversation berättar han att det var goda nyheter. Förlaget vill trycka upp fler böcker. Det är väl ett bra tecken, konstaterar Kjell och skrattar till. Han fortsätter prata om sin uppväxt som boken öppenhjärtigt skildrar som en barndom med många halvsyskon (totalt hade Kjell två hel- och fyra halvsyskon), ungdomsår med allt för mycket pilsner, ungdomsflirtar, både äktenskap och skilsmässor, barn samt både bra och idiotiska arbetskamrater. Det är glädje och sorg i en enda röra, som både fängslar och berör läsaren. Berätta om din uppväxt? – Jag hade en kärleksfull uppväxt. Högdalen var en nybyggd förort där det fanns många smålägenheter. Vi bodde som mest sex personer i en tvåa och mamma och pappa fick sova på bäddsoffa. Först bodde farfar med oss, sedan dök kusinen Svenne upp som haft stor betydelse för mig. Vi levde under enkla fattiga och lite röriga förhållanden. Mina föräldrar fick slita hårt med flera olika extrajobb både dag- och kvällstid, förklarar han. Själv var jag ung, vild och hade svårt att sitta stil, men var begåvad och duktig i grundskolan men hoppade av gymnasiet, berättar han. Din kusin Svenne har haft stor betydelse i ditt liv. På vilket vis? – Efter att jag hoppat av skolan, vid 15 års ålder, flyttade jag in till min kusin Svenne och levde med honom under ganska 1

13


1

många år. Han uppfostrade mig och lärde mig veta hut, trots att han själv höll på med lite halvkriminella affärer. Men jag beblandade mig aldrig med det. Svennes budskap var: slå aldrig på de som ligger ner och var omtänksam- och det har jag haft med mig genom hela livet, berättar han och fortsätter: – Svenne fi xade jobb åt mig på Folkanteatern som scenarbetare och fick mig sen att söka in på Dramaten, även om jag ville bli idrottslärare och idrott var mitt stora intresse. Men Svenne tyckte att Dramaten skulle passa mig bra; de höll ju på med fäktning och olika aktiviteter på scenen, enligt hans uppfattning. Jag gjorde som han sa – mest på skoj. Och till mångas förvåning (inte minst min egen) kom jag in, berättar han. Kjell blev därmed den yngsta i historien att äntra scenskolan, och resten är historia som det heter… Vad känner du när du tänker tillbaka på ditt liv? – Självklart en del sorg, men också mycket roligt, värme och kärlek. Det är klart att man tänker att jag kunde vara en av dem som är kvar i Högdalen och som det inte gått så bra för. Men samtidigt har jag alltid varit noga med att alltid avstå från piller, knark och sådant. Har alltid känt att det var fel och hållit mig undan. Vad tror du varit avgörande för att du trots din bakgrund lyckats så bra? – Jag har aldrig tänkt på mitt liv i termer som att lyckas eller nå framgång. Det har varit oväsentligt för mig. Jag har gjort det som känts bra och varit bra på att ta betalt för mina skådespelarinsatser. Därför har

14

jag det bra idag, kan leva ett bra liv, ha en fin bil och kan spendera mycket tid med mina barn som jag alltid varit mån om att ha en nära relation till. Varför tror du att du har blivit en av Sveriges mest framstående och folkkära skådespelare? – Jag har nog hela tiden varit mig själv, haft en stark integritet. Den största tillgången i det här jobbet är personligheten. Det gäller att odla den i stället för att bli någon kappvändare. Visst har det varit en otrolig klassresa, men jag har aldrig glömt mina rötter, var jag kommer ifrån. Jag är fortfarande densamma, samma kille, ”Kjelle Berka”.

människor har det, framför allt alla barn. Det var så jag kom i kontakt med barnhemmet i Muang Mai Thalang och organisationen ”Happy Child foundation” som jag är med och sponsrar. Barnhemmet drivs av Susanne Janson, som förlorade båda sina barn i Tsunamikatastrofen.

Hur skulle du då beskriva ”Kjelle Berka” vem var han? – Han har alltid varit en poppis kille. Sedan första rollen vid 20-års ålder har folk kommit fram på gatan överallt och hejat: ”Tjena Kjelle”, och snackat om allt möjligt. Det är en reko och rättfram kille som inte gör sig till. Han har alltid haft civilkurage och stått fast vid sina värderingar i alla lägen. Kjelle Berka är ingen kille som krusar för någon eller något. Ifall folk inte gillar honom så är det ”skit samma”. Typ så.

Det senaste projektet för Kjell Bergqvist är simskoleverksamhet för barn som bor nära vatten i Thailand. Han berättar att det dör cirka två barn om dagen i Thailand på grund av att de inte kan simma. Det finns poolområden överallt. Och ändå har dessa barn ingen möjlighet att lära sig simma. – De får ju inte vara i alla de pooler som finns för turister. Så jag och min fru har byggt en egen pool och driver nu en gratis simskola med totalt sex anställda på plats. Det går inte att beskriva lyckan för de barn som får komma till simskolan. Det är något helt fantastiskt, säger Kjell entusiastiskt. – Det här är mitt livs projekt. Så fort jag är ledig jagar jag sponsorer och pengar till simskolan, för att kunna utveckla den vidare. Och alla pengar som kommer in från min bok kommer att gå direkt till simskoleverksamheten, förklarar Kjell Bergqvist både stolt och tillitsfullt.

På senare år har du engagerat dig för utsatta kvinnor och barn, och skänker gärna pengar till välgörenhet. Hur startade det engagemanget? – Jag har rest otroligt mycket i mitt liv, och bland annat i Thailand i över 30 år. Och det är klart att man blir påverkad och berörd när man ser hur eländigt många

Berätta om framtiden, vad har du för planer framåt? – Jag har ju planer på att trappa ned lite, men kommer dyka upp på bio i sommar i filmen ”Prästen i paradiset”. Jag spelar en präst som ska bygga upp en svensk kyrka. Allt ska vara färdigt inför att den svenska statsministern väntas på besök. En kvinnlig präst (Eva Röse) skickas till Thailand


för att se till att allt går rätt till. Det här är en präst som inte är som alla andra. Han slösar bort kollekten på vadslagning om thaiboxning och tar sig gärna en stänkare. Det var roligt att spela honom, säger Kjell Bergqvist. Till hösten så har polisserien ”Springfloden” premiär i SVT. Kjell spelar huvudrollen som en hemlös före detta polis och mordutredare. Tittarna får följa hans slit på väg tillbaka till livet. Vad har du för mål och drömmar framåt? – Jag planerar inte så mycket framåt. Jag är jättenöjd med mitt liv. Vill spendera mer tid med familjen. Jag har ju min kille hemma på sju år, lilla Leo. Det är jäkligt kul, men också ganska jobbigt. Jag ska fortsätta utveckla simskoleverksamheten som jag startat upp och se till att jag får fler sponsorer. Har fundering på att starta ytterligare en simskola och kanske engelska-kurser som ett nästa projekt. Att kunna engelska är jätteviktigt för människors möjlighet till utveckling. Och idag är det väldigt få som kan det i Thailand, säger Kjell. Vad är du mest stolt över? – Jag har hittat min grej, som får mig att må bra. Det är det viktigaste. Och jag vill mycket hellre bli ihågkommen som givmild kille än en bra skådis – för vem bryr sig om det, ifrågasätter han. – Självklart är jag stolt över simskolan som vi byggt upp. Och minns man mig som den där reko killen som lärde Thailändska barn att simma så är jag nöjd, avslutar han.

Personligt Kjell Bergqvist Ålder: 62 år Sysslar med: Skådespelare och driver simskola i Thailand. Familj: Fru Karin och sonen Leo (7 år) samt vuxna döttrarna Sandra, Nathalie (från äktenskapet med Yvonne Ryding) och Johanna (från ett tidigare förhållande). Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm (2-3 månader per år bor de i sitt hus i Thailand). Aktuell med: Boken ”Kjelle Berka från Högdalen”, filmen ”Prästen i paradiset” samt polisserien ”Springfloden” i SVT.

Vill du stödja Kjell Bergqvist simskola i Thailand? Sätt in 250 kronor eller mer på Kontonr: 6537-881-018-368 (Handelsbanken) Skriv namn och adress, så får du som tack ett gåvobrev på posten. 250 kronor räcker till tre-fyra dagslöner för en simlärare.

Vill även du sponsra Happy Child Foundation? www.happychild.se

Brinner för: Projekt – Thailand. Jag lär thailändska barn som bor nära vatten att simma, det är häftigt. Mål i livet: Ha ett härligt liv. Jag har mycket att se fram emot!

15


Nyheter

Relationen grunden till lyckad försäljning - Försäljning idag är både exakt vad den alltid har varit samtidigt inte alls är vad den någonsin varit tidigare. Detta beror enligt mig på att kärnpunkten i sälj, det vill säga relationen man skapar och vårdar är mer väsentlig än någonsin, säger Rasmus Biasi, som titulerar sig entreprenör och säljexpert. Han radar upp 5 punkter att tänka på för framgångsrik försäljning:

1. Undvik att skönmåla verkligheten 2. Bygg relation – med kunder/partners 3. Lär känna din marknad – kontakta rätt människor

5 tips för hur du ska bygga en förmögenhet Sajten www.careeraddict.com har listat de viktigaste tipsen för dig som vill arbeta dig upp till den absoluta toppen.

1. Starta eget 70 procent av de amerikanska miljardärer som byggt upp sin egen förmögenhet har startat eget.

2. Ha en tydlig plan Det räcker inte med att bara tacka ja till saker som känns bra. Det krävs en tydlig plan, som beskriver var du befinner dig nu, vilka dina mål är och vad du vill ha uppnått inom fem år.

4. Var effektiv och intressant på samma

3. Ändra inte din livsstil för snabbt

5. Var lyhörd - lyssna på kunden [foretagande.se]

Spendera inte dina pengar, om det inte handlar om investeringar. Bara för att du plötsligt har mer pengar, betyder det inte att du slipper en gammal hederlig hushållsbudget.

gång

Rejäl dipp för nyföretagandet i april Under april månad minskade antalet nyregistrerade företag rejält. Därmed bryts den positiva trenden från det första kvartalet då antalet nyregistrerade företag ökade. Under april nyregistrerades 4 599 företag hos Bolagsverket mot 5 854 i fjol. Det motsvarar en minskning på hela 21,4 procent för de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. [privataaffarer.se]

16

Vem vill bli miljardär?

4. Ha flera inkomstkällor Det gäller att hela tiden hålla ögonen öppna för nya sätt att tjäna pengar. Poängen är att hela tiden ha målet i sikte.

5. Älska ditt jobb Visst, det är en klyscha. Men för att tjäna pengar krävs att du levererar bra resultat. För att orka jobba hårt och målmedvetet måste du älska det du gör. [Di.se]

Lär dig konsten att småprata Att kunna småprata på rätt sätt är lite av en konst. Om man vill behärska småprat eller strävar efter att bli mingelexpert, krävs en del av sig själv. Det räcker inte att bara ha svar på eventuella frågor. Du behöver egna frågor att ställa, egna anekdoter att berätta. Utgå inte från att någon kommer och pratar med dig utan våga i stället ta initiativ och visa att du har någonting att säga. Att kallprata är också en färdighet som går att utveckla.

Här är några tips på vägen: Regel 1: Fråga inte för att få svar, be om en berättelse Förbered tre öppna frågor och använd dig av dem när du väl är på plats och känner att du inte har något att säga. Svaren du får leder dig då vidare i konversationen.

Regel 2: Undvik svar som återspeglar frågan Våga vara personlig och rolig på ett tidigt stadium i konversationen, istället för att komma med standardsvar. [foretagande.se]


Konkurserna fortsätter att minska Antalet företagskonkurser uppgick till 530 i april, vilket innebär en minskning med 8 procent jämfört med samma månad 2014. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande. Under perioden januari till april uppgick antalet företagskonkurser till 2 018, vilket är 10 procent färre än samma period föregående år. Hittills i år ligger företagskonkurserna på den lägsta nivån sedan 2008. [uc.se]

7 sätt att få gratis publicitet i media

och gör allt för att hjälpa till. Direkt. I journalistens värld ska allt helst vara klart igår.

Vill du öka dina chanser att synas i media? Det är egentligen ganska enkelt: om du har något att säga, säg det. Det behöver inte handla om något uppseendeväckande även om det naturligtvis hjälper. Men här är sju tips för att få igång dig.

Under intervjun, använd bra citat. Var tyst om journalisten är tyst!

1. Konsumera mycket media! Läs alla tidningar du ser, surfa på internet och lyssna så ofta som möjligt på radio.

2. Vem är intresserad? Fundera ut vilken journalist som kan vara intresserad av att skriva om dig och kontakta henne, eller redaktionschefen.

3. Var alltid redo! Likt en scout ska du alltid vara redo. När journalisten hör av sig, kasta allt annat åt sidan

4. Säg det viktigaste först.

5. Pressbilder är viktigt Se till att ha bra, proffsiga högupplösta bilder som är av tillräckligt hög kvalitet för att kunna publiceras i en tidning. Helst på din hemsida, så att journalisten kan ladda ner direkt.

6. Topplistor Media älskar 5-i-topplistor eller 10-i -topplistor. Det kan vara tips på dina bästa recept, mingelknep eller annat.

7. Undersökningar Media älskar även tävlingar, statistik och undersökningar. Kan du hitta på någon egen? [starta eget.se]

Knäckebrödsfabriken med noll utsläpp Familjeföretaget Leksands Knäckebröd började sitt arbete med att minska koldioxidutsläppen redan på 50-talet. Men det krävdes en extra insats för att få bort den sista slatten olja. Nu är det gjort och företaget är helt koldioxidneutralt. – Att vara nästan fossilfri är inte samma sak som att vara helt fossilfri. Väldigt många företag säger idag att de ska vara fossilfria 2025 eller 2050. Det är få företag som kan säga att de är fossilfria redan idag. Man kan stå rakryggat och ha ett gott samvete, säger Peter Joon, vd på Leksands Knäckebröd. [entreprenor.se]

17


Svenska Re nysatsar – vill att fler ska upptäcka fördelarna med deras rehabilitering Svenska Re startades för 40 år sedan på Gran Canaria. Det jämna klimatet anses ge de bästa förutsättningarna för att rehabilitera kropp och själ. Ändå är anläggningen i det grönlummiga området i populära San Augustin okänd för många. Det vill vd Eva Rooth ändra på. Under sommaren renoveras anläggningen för att göra den tillgänglig för flera deltagare. – Ohälsan är ett känt och växande problem i vårt samhälle. Fler borde därför känna till att det finns alternativ och möjligheter till snabb och kostnadseffektiv rehabilitering. Vi vet från egen erfarenhet och vetenskapliga studier att klimatvård ökar hälsan och ger positiva hälsoekonomiska effekter, säger Eva, som tycker hon har ett drömjobb där hon får vara med och påverka människors hälsa i en positiv riktning. – Vårt koncept bygger på koncentrerad rehabilitering, långt ifrån vardagen i ett varmt och behagligt klimat. Det ger bästa förutsättningar för att våra deltagare ska uppnå målen med sin rehabilitering; bli friskare, få ökad livskvalitet och arbetsförmåga. Kan vem som helst söka sig till Svenska Re’s anläggning på Gran Canaria? – Ja, alla är välkomna, både företag och privatpersoner. Men för att delta i Svenska Res rehabiliteringsprogram krävs en remiss eller ett läkarutlåtande. Det vanligaste är att företaget eller arbetsgivaren står för rehabiliteringskostnaden. Programmen som erbjuds stärker hälsan hos personer som på olika sätt drabbats av ohälsa; allti-

från psykisk ohälsa, utmattningsproblematik, hjärtproblematik, ryggproblematik samt reumatism och psoriasis. Hur ser rehabiliteringsprogrammet ut och vilka resurser finns på plats? – Vi arbetar utifrån ett hållbart arbetssätt som ger deltagarna förutsättningar att ta eget ansvar för sin hälsoutveckling och sina livsstilsförändringar. Som stöd under den tre veckor långa arbetslivsinriktade rehabiliteringen, har varje deltagare ett professionellt och erfaret team med hälsopedagog, sjukgymnaster, sköterskor, läkare och psykolog. Alla arbetar tillsammans med deltagaren för att säkerställa ett hållbart och långsiktigt resultat. Hur säkerställs att målen med rehabiliteringen verkligen uppnås? – Före vistelsen tar vi tillsammans med deltagaren fram en konkret handlingsplan med realistiska mål, som sedan följs upp. Det innebär att vi gör en mätning i början och i slutet av den tre veckor långa rehabiliteringen. Dessutom görs sedan en uppföljning efter sex månader genom vår hälsoprofilbedömning (HPB), för att mäta effekten av deltagarens hälsostatus. Resultaten från våra mätningar visar att vår metod ger hållbara långtidseffekter oavsett sjukdomsbakgrund. Vem kan bli medlem i Svenska Re och vad innebär det? – Du behöver inte vara medlem för att använda våra tjänster. Men som medlem får du rabatt på alla våra behandlingsprogram, och många andra förmåner.

Medlemskapet kostar 2 000 kr/år (fördelat på 1000 kr medlemsavgift och 1000 kr administrativ serviceavgift) – något som tjänas in på en enda medarbetare som får rehabilitering hos oss, framhåller Eva och lägger till: – För de företag som blir medlemmar i Svenska Re, är det ett utmärkt tillfälle att och tydliggöra verksamhetens ambition i rehabiliteringsarbetet. Vi som har spetskompetens inom rehabilitering blir därmed ett viktigt komplement till den breda företagshälsovården i Sverige. Vem kontaktar man om man och hur gör man om man är intresserad och vill veta mer? Då är man välkommen att ta kontakt med oss. På vår hemsida finns alla kontaktuppgifter. www.svenskare.se

Om Svenska Re

Svenska Re startades för 40 år sedan på Gran Canaria. Spetskompetensen är arbetslivsinriktad rehabilitering. Rehabiliteringsmetoden har ett heltäckande och processinriktat synsätt. Både metoder och program har utvecklats under åren. Svenska Re ägs av svenska företag och organisationer.

Filosofi

Att varje deltagare har både kraft och resurser att själv påverka sin hälsa. Att det är Svenska Res uppgift att aktivera och stärka deltagarnas förutsättningar att själva påverka sin hälsa.

Resultat

Eva Rooth

18

3 veckor på Svenska Re motsvarar 6 månader hos sjukgymnast 2 gånger i veckan. 90 procent ökar sin motivation att själva påverka och ta ansvar för sin hälsa. Prestationsförmågan förbättras snabbt med 25-35 procent. Efter ett år intygar 68 procent att de har bättre hälsa.


I medlemskapet ingår: Tillgång till expertis inom området rehabilitering. Rabatt på alla rehabiliteringsprogram. Förtur till Svenska Re:s program, även under högsäsong.

19


na och o, göra m ingår

Beas banktips

Konsten att pitcha din affärsidé Vad innehåller en bra pitch hur skapar du den? Säg att du har en grym idé men du måste få någon annan att förstå det innan ditt företag kan lyfta ordentligt. Kanske behöver du investerare i ryggen för att kunna växa och ta företaget till en ny nivå. Du som någon gång har sett

tv-programmet Dragons’ den eller den svenska motsvarigheten Draknästet vet att vissa lyckas beskriva sin affärsidé så galant att samtliga drakar dreglar, medan andra känns utdömda på en minut. Ofta handlar det, när någon lyckas övertyga stjärninvesterarna, om att de förberett sig väl och att de på ett tydligt och enkelt sätt kan berätta om sin idé. De gånger då skämskudden åker fram

raketforskning, mest en gnutta hårt arbete och förmågan att visa sin passion på beställning. Några råd på vägen: * Förstå marknaden till fullo, och var ditt företag passar in.

* Visa att du är flexibel och beredd på förändringar – att bygga en start-up är en snabbföränderlig process.

Lycka till! //Beatrice

* Ha en gedigen strategi för att skaffa kunder och ha koll på vad det kommer att kosta.


är väl när pitchen handlar för lite om vilket (verkligt) problem affärsidén löser, eller när beräkningarna inte sitter. De allra flesta som det går bra för kan rabbla sina beräkningar som ett rinnande vatten. Räkna med att en hel del tragglande och nötande ligger bakom, när någon är lugn och förtroendeingivande under sin presentation.

* Formulera varför du behöver investerares pengar.

Ett forum där otaliga entreprenörer

* Våga nischa din verksamhet och ha ett tydlig fokus: Less is more.


prövat pitchlyckan är Venture Cup, den årliga tävlingen där du kan vässa och pröva din affärsidé. På venturecup.se kan du ladda ner en guide, inklusive sju konkreta steg för att bygga din pitch. Där finns även åtta framgångspitcher att inspireras och ta intryck av. 

20

Det hela är egentligen inte någon

* Presentera en plan för hur du ska använda pengarna. * Sätt ihop ett pålitligt, kunnigt team där alla har väldefinierade roller.

* Se pitchmötet som en konversation.


* Attityd spelar stor roll: var artig samtidigt som du visar att du har en bra arbetsmoral (är beredd att jobba hårt).


Beatrice Rosenqvist, företagsmarknadsansvarig inom kategorin småföretag på SEB


Juristen

Sitta i bolagsstyrelse - hedersuppdrag eller ett risktagande? Det finns två typer av företrädare för ett bolag och två huvudsituationer där företagets företrädare kan bli personligen betalningsansvariga för skatter och avgifter. Legala företrädare: VD och styrelseledamöter. Alla har var för sig det totala betalningsansvaret. Faktiska företrädare: Personer som inte är vare sig VD eller styrelseledamöter, men som ändå har ett bestämmande inflytande, en faktisk maktposition och/eller ekonomiskt vinstintresse i företaget. Ansvaret regleras numera i skatteförfarandelagen, SFL, som trädde i kraft i januari 2012 och då ersatte bestämmelsen i den tidigare Skattebetalningslagen. Skatteutskottet vill nu att regeringen ser över dessa regler om personligt betalningsansvar. Man anser att de nuvarande reglerna innebär en risk att för hårda krav drabbar företagare, till exempel om företaget drabbas av oförutsedda händelser som medför ekonomiska svårigheter. Det finns en risk för att livskraftiga företag avvecklas därför att företrädaren vill undvika att bli personligt betalningsansvarig. Utskottet ifrågasätter om inte tillämpningen av

reglerna blivit för hård och att man med tanke på förutsägbarheten och rättssäkerheten bör göra en ändring i dem. Nog kan det upplevas som hedersamt att bli erbjuden en styrelseplats i en väns företag men samtidigt medför detta ett stort ansvar och en position där man verkligen kan råka illa ut. För att inte vara oaktsam måste man som styrelseledamot hela tiden hålla sig informerad om bolagets ekonomiska ställning. Man måste även ta ansvar för att man sätter sig in i bolagets ekonomiska ställning redan vid tillträdet av styrelseposten. Om man inte får tillräcklig information från bolagets ledning, måste man söka den på egen hand. Om bolaget börjar få ekonomiska problem, till exempel med likviditeten, måste man se till att denna fråga tas upp i styrelsen och i värsta fall begära att det upprättas en kontrollbalansräkning. Mina erfarenheter är att många känner sig hedrade över att få bli styrelseledamot i ett mindre aktiebolag men att de inte söker information eller blir informerade om vilket ansvar som denna befattning medför. En annan sak är att de svenska mindre företagen enligt min mening, saknar kompetenta bolagsledningar på grund av att ägarkretsen (ofta fåmansföretagare) inte anser sig ha råd med eller att anlita extern kompetens i ledningen. Här har vi någonting som på sikt måste utvecklas så vi får styrelser med en helt annan bredd än den vi har nu. Samtidigt måste dramatiken kring ansvaret för alla tänkbara skulder till staten lindras så att ett misslyckande inte blir ett personligt trauma för de inblandade.

Om man som ekonom eller jurist vill åta sig ett konsultuppdrag som innebär att sitta i en bolagsstyrelse, och försöka ”rädda” ett företag från konkurs, och sedan misslyckas med detta, kan man ju inte acceptera att man blir personligen betalningsansvarig för klientens skulder till staten. Något sådant upplevde jag under bank och finanskrisen i början på 1990-talet då en kollega och så kallad företagsdoktor, för ett byggbolags räkning, blev personligen betalningsskyldig gentemot staten för 30 miljoner i obetalda skatter och avgifter. Några personliga tankar i ämnet: Det kan väl från politisk synpunkt också ifrågasättas varför det alltid ska vara företagarens roll att bära all risk vid företagande. Staten kan ju som ingen annan skydda alla sina intressen. Oprioriterade borgenärer får ju oftast ingenting. Jag har i annat sammanhang också hävdat att företagare som misslyckas med en företagsidé, borde få en andra chans. Till exempel att utveckla något annat konstruktivt affärskoncept. Detta är också något som EU vill. Vid en internationell jämförelse ligger Europa efter i denna utveckling eftersom en konkurs och ett affärsmisslyckande exempelvis i USA, ses mer som en ordnad avveckling av en av många olika affärsmöjligheter. Givetvis måste goda entreprenörer få misslyckas och sedan få en chans att komma igen. Det är ju detta som innebär en utveckling av näringslivet. Djursholm den 8 maj 2015 Wiggo Lindgren

Rådgivningspanelen erbjuder juridisk rådgivning utan kostnad. Småföretagarnas rådgivning är mycket uppskattad av medlemmarna. Under 2014 har mer än 650 frågor besvarats. Många frågor har rört bluffakturor, hyresrätt, avtalsrätt och entreprenadjuridik. En stor mängd frågor har också av naturliga skäl rört arbetsrätt. Rådgivningspanelen består idag av två advokater och en skattejurist. Denna krets har utökats med en revisor för besvarande av typiska redovisningsfrågor. Har du frågor är det bara att ringa kansliet så kommer någon jurist att kontakta Dig senast inom några dagar. Du erbjuds 30 minuters telefonrådgivning 3 gånger per år helt utan kostnad.

21


Läs hela intervjun med Stefan Fritzdorf, ägare och VD till Vivels bagerier samt medlem i SMÅA: www.smakassa.se/bagaren Nu finns vi på sociala medier!

Gå med i Sveriges största a-kassa för småföretagare! Med SMÅA vågar du satsa på ditt företagande. Ansök om medlemskap på www.smakassa.se redan idag!

Besök vår nya hemsida! Vi utvecklar och optimerar ständigt vår närvaro i sociala medier. Nu är hemsidan integrerad med våra aktiviteter på Mynewsdesk. Under fliken ”press” längst upp på hemsidan kan man hitta allt som vi lägger ut på Mynewsdesk. Hemsidan är också sammankopplad med Facebook, Twitter, våra nyhetsbrev och enkätundersökningar.

FRIDA FridaFÖRETAGARE Företagare

22

smaforetagarna.eu © Anders Suneson/Tantiloop Film en serie av Anders Suneson, episod 25-2015


ÖPPNAS PÅ KRÄFTSKIVA

LÄTTAT ANKAR

ÄR DE RASTLÖSA

STYCKEN FÖR EN RÖST

VILL DEN SOM SÖKER KREDIT

SATTE IVÄG

KÖRDE ÅT GODSÄGARE FÖRR

SLÖ UPPEHÖLL

ORD SOM SKRÄMMER

SPRIDER RYKTEN OM KÄNDIS

SMAL PASSAGE

ÄR VARA SOM LÄMNAR

TA TILLBAKA

LÖSENORD

PÅ GOTT HUMÖR

LIKVIDA MEDEL

KALLAS RUTTEN

SEDERMERA PINGLAT ÄR DET EFTER TVÅSKIFT

HAR DEN SOM HÅLLER MASKEN

SYNS PÅ FLÄCKEN

SÄTTA DIT ETT MÅL

ÅTNJUTER

ÄNDRAR

KULLERBYTTA

FÖRTRETLIGHET

VISAR RÖDA SIFFROR ÄR EN KVART

NAVET FÖR SJ

UTFÄSTA SLAGEN

BOR BRITT I

HAR SALAH HANDLING SOM GÖR ATT DU STYRKS ATOLLSJÖ

BÄR DEN SOM ÄR FRIARE

SKAKA HAND

KUNGAMAKT

DRICKS

RÖST

DRAGEN I SJÖN

SKYDDAS AV LOCK

GRAVERATS CAPONE

ÄR DET ATT TAPPA AFFÄR

SATTE FYR PÅ Ö FÖRUT OKÄNDA

STYRDE BLÅVIT AFFÄR

ÄR FLACK I NÄRKE BLIR UPPDRAGET

KALLADES OFÄRDIG

MYTOLOGI FÖRE ANSGAR

LÖPER MELLAN JULAR HAR AKTIEÄGARE

DEN ÄR GOLVAD

SLITSTARKT KALLAS RUELSE

SAMMANFOGAD

DEN FÖLL FÖR FARTYG FÖRR FN I USA

LÖPER RUNT ARENA SLÖSAT MOT SOLUPPGÅNGEN TRASSEL

MÄTER 100 KVM MÄRKT I FÖRVÄG

SKUMMAR MORGONPIGG I ÖREBRO

VILL STAMKUND HA BLIR DEN SOM ÄKTAR FASTER

ÄR NEVADA

SLUMPEN

ANTAL PÅ PALL

RYNKAN

KOMMA UPP TILL

PRAKTRUM

SKARP SPETS

BÄR BLÅ BÄR MUSIKTECKEN

DEN HAR VIT DUK I SALONG

AVSÄTTA I SKIKT SLÅR ROT VID STRAND KORT INFORMATION

VITTRA I NORR

RÄKNEORD

HAR PALT PÅ MENYN ELDAR EN MASSA METOD FÖR ATT TAPPA

KALLADES REKRYT

SJÄLSFRID

ÖMSEVIS

GÖRS UPP MED KUNDER © Melon Produktion

HADE LONDON 2012

KLINGA

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 7 augusti 2015 vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer. Namn

Rätt svar BraAffärer nr 2-2015 BAKDEL

GRABBAR

BLIR UPPDRAGET

LJUSMASSAN

Å

S

T

U

S

S

Ort

SUMMAN

U

E

T

T

K

E

L

LEVER STUDENT PÅ

S

O

N O

A

R

T

I

R

FINANSER

E

K

BYRÅ

SLAPP

HÖGT VÄRDERAD

D

EFTERKOMMER

L

A

T

ÄR EN GAMMAL FLUGA

Y

R

PLATS FÖR DOM OCH LÄRDOM

U

L

E

D

I

OBESVÄRAT MJUK OCH SLÄT

L

E

N

SATTE SIG PÅ ARABLÄNDERNA

R

LAPP MED HORN PÅ

A

ÅS

A

V

SÄTTER PÅ SIG

I

E T DEL AV SKRIFT GÅGATA INOMHUS

G T KÖ I TALLINN ÄR JIVE

E

D

BILDAR TEKNIKER I STOCKHOLM

A

K

N T

F

A

S

HANDLAR

G Ö

R

DRA UPP UR SÄNGEN

IGENFYLLD

L

K

O

L

D

I BALK

T

Postnr

B

S

OBSERVERAT

Å

ÄR ELEGANTA MILJÖER

Adress

I STRÄNG PÅ SLANG

FRAMFÖR DEBATTÖR

ÄR ETT SLAGORD

VARA PÅ LAGER LÖPER MELLAN JULAR

GER NY NÄRING SKJUTER VILT FORMAS PÅ SKIVA

L SÅDANA LÄMNAS VID REDOVISNING © Melon Produktion

Ä

KRÖNIKA I BLAD PÅVEKRONAN

T

A SJUNGA VAGGVISOR

KÄRL

T

U

D

S

K

O

E

S

O

R

E

N

ÄR OFTA SKÄMT

G R A

E

T

A

R

T

R

A

D

EN SÅDAN ÄR VÄRDELÖS I BÖRJAN

N O VARUHUS ÖVER ÄNDA

Ä C

N K

R K DET FÖRSTA SVÅRA TESTET KOLIK

E SÄNKER NIVÅN

E

V I

N D

O FÖRTÄRA SALVA I LUMPEN

E

T

L

I

A

R

D

O

P

E

T

KOMMER MED KOSTNADEN

N O

T

A

A

K

R

I

B

A

N K

U

M N

L L

HAR LAGFART

A

G

L

SLANT

A

G G

E

R

A

A

P

P

O

R

T

E

R

N A

R

R

ÄR ISOLERAT HUS

Ö

D

E

HYSER ANTAGONIST GROGGY

N Y

PLACERADE I VÅGRÄTT LÄGE KLABB

L

S LIGGER OVANFÖR BODEN

D

L

U

A

O

O

B

R

N T I ATEN 1896 MARKATTOR

L

N A

L

D I

I

SÅDANA SLÅR GRÄS EKBORG PÅ SCEN

Ä A

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 2/2015 Bra Affärer Nr 2/2015 Annonsbilaga Nr 2/2015

GÖR VÄL GLOBETROTTER LÖST SITTANDE

O

S

N

A

I L

Y

Å

R

D

FALLET SOM TAS UPP ÄR DE AVVIKANDE

L

PILLA I SUMPEN SÅDANA GÅR I AVGÅNGSKLASS

BRUKAR DEN SOM HÅLLER HOV UTGÅVOR

A

S

E

S P

G G A

SÅDANA ERSÄTTS ARTIST MED ÄR A4

INSPEKTION

I

DE TIPPAS FRÅN FLAK

G E

S

G A

R

HEMLIGHÖLL

F

SKADAR MUSKEL

I

UPPTÅGSMAKARE

HADE BRÖLLOP I OPERA

Y

P

A

SAKNAR RUTIN

T

L

P

D

GÖRS FÖR ATT SÄLJA

DRAR I TEST

A

J

GE HALS

T SÖRJA JAGADE IVÄG

TOLKAR

P UTOMJORDING

H I KREDITINRÄTTNINGAR PÅ OBESTÅND

M I OMFATTANDE

EXTERIÖR

1. Anders Eriksson 2. Ingrid Larsson 3. Dan Öberg 4. Elisabet Strömfelt 5. Jenny Holmberg 1. Maria Ståhlbrand 2. Marie Ekeberg 3. Christer Eriksson 4. Eva Gruff man 5. Bernt Gustavsson

E

R

K


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation. SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 2008-2009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Läs mer om dem på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar.

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Finns m

BEER & DIAMANT PR

e d ap p

Miljöpolicy

ALD Automotive AB ska ha ett aktivt och förebyggande miljöarbe vår verksamhet, att bedriva operationell leasing samt hantering att arbeta systematiskt och effektivt ska vi säkerställa att myndi efterlevs och att vi svarar upp till de krav som samhället och vår

Vi ska arbeta med ständig förbättring av vårt miljöarbete, för att och minska negativ miljöpåverkan genom att

följa utvecklingen inom miljöområdet och tillhandahålla inform som ger dem de bästa förutsättningarna att välja en bil med därigenom minimera miljöpåverkan.

säkerställa våra medarbetares miljökompetens genom utbild internt använda produkter med bra miljöprestanda.

verka för en effektiv resursanvändning och underlätta återvin våra lokaler.

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 3 | 2015  

Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare

Bra Affärer 3 | 2015  

Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare