a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#3 2014

r Nu öve

0r! 2m0edle0m0 a m

Juristen förklarar 3:12-reglerna

Missa intei entreprenörs-i dagarna i Båstadi 

Vårda ditt varumärke

Jens Lapidus hans böcker drar in miljonbelopp varje år

ialtaoch e L ak, m

b

ng framgå

L A G A R • R E G L E R • S K AT T E R • T I L LVÄ X T • T R E N D E R


Därför har vi telefonrådgivning dygnet runt. Vi vet att alla som driver eget företag jobbar hårt. Och att frågor kring bankärenden och ekonomi sällan uppstår mellan klockan nio och fem. Därför har vår telefonbank alltid öppet, med personlig rådgivning dygnet runt. Läs mer på seb.se/drivaeget


Ledare

Super-valåret 2014 Det märks att det är valår. Några av de viktigaste frågorna vi arbetar med är sjuklöneansvaret och en sänkning av arbetsgivaravgiften med tydlig inriktning på de mindre företagen. Frågorna lyfts nu fram av flera partier i riksdagen. Inför ett valår blir småföretagen plötsligt viktiga igen. C har tagit fram ett förbättrat högkostnadsskydd som alliansen enats om. Vi anser att förslaget är en klar förbättring mot nuvarande förhållande och ett steg mot helt borttagande av sjuklöneansvaret för företag med mindre än 10 anställda. Centerns förslag har en tydlig småföretagsprägel. MP har anammat vårt förslag om ett totalt borttagande av sjuklöneansvar för företag med mindre än 10 anställda och vi presenterade det tillsammans vid en presskonferens i Riksdagshuset. V har samma förslag i sitt program. S däremot envisas med att föreslå borttagande av sjuklöneansvaret andra veckan för alla företag. Totalt verkningslöst från utgångspunkten att återgärden ska syfta till att ta bort riskerna för nyanställning i de små företagen där fyra av fem nya jobb skapas. Det prioriterar de stora företagen och offentlig sektor med mycket högre sjukfrånvaro än småföretagare.

BraAffärer Innehåll: 5 frågor

4

Medlemssidor 6 Profilen Jens Lapidus 12 Fyra riksdagspartier

18

Leilas bak, mat och framgång 20 Nyheter 22 Juristen 25 Serie

26

Korsord

27

Medlemsförmåner 28

KD och FP anser ungefär samma som S i vad vi sett, men med tillägg att ansvaret ska bort senare. M har som vi förstår gett support till Centerns förslag vilket tyder på att de äntligen insett att någonting måste göras för att förbättra möjligheterna för småföretag att växa. SD har vi inte sett i sjuklönefrågan, men lade i sin skuggbudget ett förslag om sänkning av arbetsgivaravgiften som helt sammanfaller med vårt förslag i frågan. Vi har i detta och senaste numret frågat politikerna hur högt småföretagen står på agendan och vad deras vallöften mot småföretagarna är. Läs om detta lite längre fram i tidningen. I Almedalen kommer vi att arrangera två seminarier, ett med arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning som tema. Vårt förslag bygger på en rapport vi tog fram 2013. Syftet är att få ungdomar och invandrare i arbete med lärlingslön. Det andra om småföretagarens roll för en levande landsbygd. Underlaget till denna är en rapport som vi tagit fram med hjälp av Nima Sanandaji. Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Vinnare medlemsnummer Maj. Juni Medlemsnummer 800036449 Medlemsnummer 800041015 AB Bepps i Sjöbo A. Lennartssons vvs service i Skövde Presentkort Billogram Presentkort Balans Hälsokontroll Värde 5000:- Värde 5000: Månadsvinsten för juli på Honda Civic blir sista månaden för regelbundna månadsvinster och sker i Augusti det kommer att redovisas i nyhetsbrev augusti och i Bra Affärer som kommer ut vecka 40.

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST: info@smaforetagarna.eu www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Eva Villata, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins ADRESS:

Varning Vi har av medlemmar fått vetskap om att de blir uppringda av personer som falskeligen utger sig för att komma från Småföretagarnas Riksförbund. Vi ber dig därför att vara uppmärksam nästa gång du blir kontaktad. Det kan till och med vara så att du känner igen rösten eftersom en handfull personer som arbetat för oss har bytt uppdragsgivare. De sprider lögner om oss, påstår att vi inte har någon verksamhet, är ett bolag mm. Råkar du ut för det, ta namn på uppringaren och meddela oss Vi presenterar oss alltid som Småföretagarnas Riksförbund. Om någon ringer dig och du blir osäker, vänligen notera namnet på uppringaren och ta kontakt med vårt kansli på telefonnummer: 042-342 850. Om du råkat ut för ett bedrägeriförsök bör du polisanmäla händelsen och då bör du ha namn på uppringaren och organisation.

3


5

frågor

Qoola Qvinnor Siv Thuresdotter

Bra Affärer vill ta upp ämnen och frågor som är relevanta för dig som småföretagare. Men också ge dig som är medlem möjlighet att presentera dig och din verksamhet. Det är syftet med uppslaget ”Fem frågor”.

1. När startade du ditt företag och varför? Jag startade Qoola Qvinnor i januari 2011. Jag såg ett behov av en nätverksportal på webben som även skulle erbjuda möjligheter för personliga möten. Syftet är att företagande kvinnor ska kunna interagera på vår mötesplats och få inspiration, affärsnytta och nya vänskaper. Att nätverka med Qoola Qvinnor innebär att man stöttar och hjälper varandra, samarbetar, utvecklar tjänster tillsammans samt byter erfarenheter och inhämtar kunskaper. Idag ordnas löpande aktiviteter på flera orter i landet och vi har 25 aktiva QQ-grupper på nätet. Vi arrangerar över 60 event/år, och 2014 deltar vi för fjärde året i rad på Bok & Bibliotek där nätverkets författare & egenutgivare deltar. Hösten 2013 arrangerades Qoola Qvinnors Framgångsresa, en konferens i Kroatien med 30 föreläsare och över 100 deltagare. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu? Förenkla regelverk, bort med småföretagarens sjuklöneansvar samt att vi behöver få bort det här med att man inte kan ändra antal karensdagar efter 55 års ålder. Utmaningar och möjligheter i min bransch är att skapa bra samarbeten som gynnar tillväxt och finna effektiva arbetsmetoder allt eftersom företaget växer. Vi måste hänga med i den allt snabbare utvecklingen av tjänster on-line, aldrig stagnera - hela tiden utveckla och vara där det händer och möta konkurrensen genom att våga sticka ut och prova nya vägar. Sätta trenderna. Only the dead fish follow the stream. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag? Det bästa är att få vara min egen chef. Inspirationen hämtar jag bland många av de entreprenörer som jag träffar via nätverket - men även genom att ingå i andra nätverk. Jag tycker man bör nätverka på många olika arenor, inte bara en. Förra året vann Qoola Qvinnor första pris som Småföretagarnas Favorit 2013. Det var stort. 4. Vad har du för mål och ambitioner med ditt företagande? Att fortsätta växa och finnas på ännu fler orter med fysiska träffar. Jobba mer med konferensresor. 5. Varför är du medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Det känns bra att ingå i Småföretagarnas Riksförbund som jobbar för att förbättra för oss småföretagare och som ser till våra intressen. Jag ser fram emot att engagera mig mer i företagarfrågor via förbundet.

Qoola Qvinnor Verksamhet: Event & Nätverk, Inspirationsdagar, Utbildning, Konferenser, Resor, Mässor Antalet anställda: 0 Gör mig glad: Det mesta är skoj just nu. När jag vill skratta riktigt gott så surfar jag in på Youtube och kollar på Anna Blomberg och Sissela Kyle - två av landets bästa komiker! www.qoolakvinnor.se

4


Extramamman

Konstnär

Anna Danielsbacka

Johan Thunberg

1. När startade du ditt företag och varför?

1. När startade du ditt företag och varför?

Hösten 2012. Jag har varit lärare i 17 år och blev tillfrågad om läxhjälp. Efterfrågan ökade och jag fick börja sända ut fler och fler. När jag hade ett företag med timanställda runt om i Sverige, insåg jag att jag kunde göra något för hemtjänsten. Vi erbjuder i dag en personlig hemtjänst (man får sin egen personal, samma varje gång) i ett 30-tal kommuner inom ramen för LOV (lagen om valfrihet). RUT startade detta företag och LOV lät oss växa.

Jag hade arbetat som konst/bildlärare i 24 år. Under tiden har jag målat. Ja, har egentligen målat ända sedan jag var liten. En dag sa jag åt mig själv att nu är det dags att sluta arbeta i skolans värld. Det var inget roligt längre… Skolan gick åt ett håll som jag inte gillade. Så en vanlig vardag sa jag upp mig. Det har jag inte ångrat idag, inte en dag. Sedan den dagen har jag levt på mina målningar.

2. Vilken tycker du är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu?

Att det är så dyrt att anställa. Vi skulle gärna anställa fler men arbetsgivaravgiften MÅSTE sänkas. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

Glada och tacksamma brukare. Nöjd personal som trivs. Att kunna erbjuda kvalitet både till kunder och personal. 4. Vad har du för mål och ambitioner med ditt företagande?

Växa! Alla borde erbjudas valfrihet inom hemvården/ hemtjänsten. Det är inte värdigt att man ska ha hur många olika personal som helst springande bara för att man behöver lite hjälp. 5. Varför är du medlem i Småföretagarnas Riksförbund?

2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu?

Vad tänker regeringen göra för oss företagare? Halvera arbetsgivaravgiften? Regelkrånglet? 1 karensdag tillbaka, och 10 procent sänkning av egenavgiften. Och en sänkning av arbetsgivaransvaret vid sjukdom. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

Att människor köper mina tavlor. Att se människors reaktioner över mina målningar. Synen på mitt skapande har vuxit in i en mer allvarligare dimension i mitt skapande som visat sig gett mig ett mycket bättre resultat i både måleriet och försäljning. Jag är stolt över mitt arbete och ödmjuk över att jag kan leva på mitt måleri som konstnär. Jag har också visat min konst vid stora utställningar i USA (svensk-amerikanska museet i Chicago 2004 och 2010) och ett flertal muséer. Jag har tre målningar som sitter permanent på tre muséer i USA samt på svensk-amerikanska ambassaden i Washington och hos privata samlare, i både USA och Sverige. Det har gjorts en dokumentärfilm om mig och mitt måleri, som kommer visas på SVT. Och det skrivs en bok av en känd författare (och mig), om mig och mitt måleri samt synen på mitt arbete i Sverige och USA. 4. Vad har du för mål och ambitioner med ditt företagande?

Att få fortsätta att måla, att få vara frisk, att få uppleva glädjen i människornas ögon när de ser mina målningar. Att få fortsätta leva på mitt måleri, som jag älskar att göra.

Hoppas ni ska jobba för att det ska bli enklare att anställa.

5. Varför är du medlem i Småföretagarnas Riksförbund?

Extramamman

Johan Thunberg

Verksamhet: Extramamman Antalet anställda: 50( timanställda) Gör mig glad: nöjda kunder och nöjd personal. www.extramamman.se

Någon slåss för mig. Och alla andra småföretagare. Jag känner en trygghet i det.

Verksamhet: Konstnär Antal anställda: 0 Gör mig glad: Mina nära och kära och kärleken. www.johanthunberg.se

5


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Wiggo Lindgren hjälper medlemmarna med juridisk rådgivning.

Wiggo Lindgren har småföretagandet i blodet Wiggo Lindgren lärde sig redan i unga år hur villkoren och verkligheten såg ut för den lilla företagaren. Den kunskapen och erfarenheten är en tillgång, både i den egna advokatfirman och som vice ordförande i Småföretagarnas Riksförbund. Wiggo Lindgren växte upp i en småföretagarfamilj i Örebro. Föräldrarna drev Lindgrens damkonfektion och blev så framgångsrika att de blev erbjudna att ta över flera butiker i modekedjan MQ, som var i början på sin utvecklingsfas. Paret Lindgren tackade nej; de tyckte att det var bra som det var. Men, man kan ju alltid fundera på hur det hade gått om de hade accepterat budet. Det hade varit ganska naturligt att Wiggo, uppvuxen i en entreprenörsfamilj, gått i föräldrarnas fotspår. Han hade en bra blick för småföretagandets villkor och var väl förtrogen med branschen. Redan som ung studerande fick han följa med på modemässor till Köpenhamn, London och Paris. – Det var naturligtvis en upplevelse att se alla modellerna på catwalken. Men jag var ändå inte tillräckligt intresserad av modebranschen för att gå in i familjeföretaget.

Valde juridiken Wiggo valde juridiken. Hans karriär började med tre år vid Norrköpings tingsrätt. Därefter arbetade han under drygt 20 år som advokat på olika byråer och som bank-

6

och bolagsjurist inom Stadshypotekskoncernen, innan han 1995 startade Advokatfirman Wiggo Lindgren AB i Stockholm. Företaget arbetar i huvudsak med allmän affärsjuridik med fastighetsrättslig anknytning och med rådgivning till uppfinnare, entreprenörer och småföretagare.

En sak som däremot inte har förändrats under alla år är attityden till företagare. – Avundssjukan och attityden att ”företagare har det så bra” finns tyvärr fortfarande kvar. Jag tror att det i mångt och mycket beror på okunskap om vad det innebär att driva företag.

Noggranna och envisa

Diskuterar med politiker

Wiggo Lindgren ingår i Småföretagarnas ”Rådgivningspanel”, en gratistjänst för alla medlemmar i förbundet. Tre gånger om året, cirka 20-30 minuter per gång. – Det är både roligt och stimulerande, säger Wiggo Lindgren och tillägger att många återkommer, vilket är bevis på att den här typen av tjänst behövs. Vår viktigaste tillgång är noggrannhet och att vi inte ger upp så lätt. Vi i panelen kan faktiskt vara ganska envisa. Som företagare är det A och O att ha goda rådgivare. - Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ha en rådgivare innan ett avtal skrivs under och inte efter. Tyvärr gör många fel här. Det är betydligt krångligare att driva företag idag jämfört med när Wiggos föräldrar drev sin verksamhet. Konkurrensen är hårdare, byråkratin har ökat och reglerna har blivit allt krångligare, bland annat när det gäller skatter.

Vi, i Småföretagarnas Riksförbund, jobbar kontinuerligt för en attitydförändring. Vi debatterar i media, informerar och diskuterar med politiker och beslutsfattare. Vi berättar hur det är att vara småföretagare och vad som krävs för att det ska bli både enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, och vi får allt mer gehör för våra frågor. Men vi är långt ifrån nöjda! Maria Boborg-Trané Wiggo Lindgren Bor: Djursholm Intressen: Musik (spelar piano), livsåskådning, litteratur, natur Motto: Tänk efter och lev enkelt Sagt om Wiggo: Noggrann, kunnig, förtroendeingivande


Det låter som en saga... Det handlar om Björns umgänge med Försäkringskassan, den myndiga myndighet som ska betala sjukpenning om vi inte är friska.

Försäkringskassan vill ha blanketter, bara blanketter och möjligen skrivelser.

Det började när Björn portades från en statlig anställning. Han hade fyllt 67 och så gamla gubbar kan staten inte behålla. Men alla vill inte sluta, så Björn blev företagare.

Han skrev i blanketten att fallet kunde vara svårbedömt och bad om ett personligt möte, eller åtminstone en telefondialog för att få beskriva och med reviderade bokslut få styrka värdet av den arbetsförmåga som föll bort genom höftledsbytet. Men nej då, det behövdes inte alls. Det gick så bra att få rätt beslut enbart genom blanketter. Ett möte där Björn kunde få dokumentera sin arbetsförmåga och vad den skulle ge som lön, ville kassan helt undanbe sig.

Företagare hade han varit länge, men allt hade inte varit lönsamt. Som mest hade företaget ett ackumulerat underskott på 1,4 miljoner, men genom att sköta skatter och relationer och fylla på med privata pengar, så lyckades han avveckla en olönsam verksamhet. Konkurs ville han undvika.

Lokalkassan fick inte hantera företagare. De skulle till Östersund. Okej, tyckte Björn. Då får jag väl åka dit med verifikaten, men nej då, det behövdes inte alls. Det gick så bra med blanketter och var det något som FK undrade, så kunde de ringa upp. Att kunderna själva skulle få visa något, det behövdes inte alls.

De sista åren hos staten kunde han som delvis tjänstledig arbeta in mellan 100 och 350 tusen kronor per år och fylla hålet i företaget.

Hur gick det då. Jo hans sjukpenninggrundande inkomst fastställdes raskt till 106 000/ år trots att han hade uppgett 280 000 för att ha en marginal som han kände sig säker på.

I Astrid Lindgrens värld gjorde man stolleprov, för att se vilka som inte var friska i huvudet. Det här är också ett stolleprov, men av modernare sort.

Just då han av åldersskäl kasserades av staten, så var aktiekapitalet återställt, så att han sen kunde ta lön från företaget. Väl tajmat, kan man tycka, men för säkerhets skull tog han bara ut en symbolisk lön under 2010, det år då Staten kasserade honom. Bokslutet borde bli klart innan en regelbunden lön togs ut, tyckte han. Han fick semesterpengar och ett arvoderat knäck hos sin gamla arbetsgivare, så han klarade sig och ville att bokslutet först skulle bekräfta företagets bärkraft. Lönen borde ligga på 300 000:/ år efter Björns förmåga att ”dra in pengar” till företaget. Det var då problemen började, för hösten 2010 slet han sönder en höftled, som blev dålig och behövde bytas. Björn fick ett snabbt byte och redan vid hans första tremånaderslön från företaget, så var leden bytt. Nu var det bara rehabilitering kvar. Då började stolleprovet.

Chefen för FK:s juridiska enhet förklarade att så länge det var fel, skulle felen rättas till. Dessvärre hade medarbetarna en annan inställning. Ärendet har hittills engagerat 17 handläggare vid olika FK-kontor. Det har varit i Förvaltningsrätten tre gånger och i Kammarrätten två gånger. Papperskladden är flera centimeter tjock. Än har ingen visat att Björn har fel. Däremot har han sett att företagare inte respekteras, trots alla fina ord våra politiker använder, utan mer betraktas som rövare och banditer. Den som vill veta mer, får gärna se hela ärendet. Kammarrätten i Göteborg, Målnummer 4736-13. Handlingarna är offentliga, så det är bara att beställa dem. Från mig kan ni få min inlaga till Högsta Förvaltningsdomstolen, för det är jag som är Björn! Hälsar gott ! Björn Arén aren@tele2.se

Äldre företagare riskerar bli utan sjukpenning Varför talas det så tyst om hur orättvis sjukförsäkringen är för oss småföretagare? En anställd får alltid sjukpenning medan företagare i vissa fall inte får någon alls! Det är oförståeligt att företagare som driver enskild firma, handels- eller kommanditbolag inte får ändra till en kortare karens från och med den dagen de fyller 55 år. Tänk om alla anställda i Sverige skulle få en sämre sjukförsäkring när de fyller 55 år? Men det som är mest anmärkningsvärt är att våra beslutsfattare inte verkar veta hur den här regeln drabbar oss småföretagare; att småföretagare i Sverige som inte har kunskap om regelverket riskerar att få en usel ekonomi om de har oturen att få flera långvariga sjukskrivningar. Anna, som egentligen heter något annat, är bara en av många som har drabbats. Hon är en 55 årig företagare inom mediebranschen. Hon driver sitt företag som en enskild firma och har 30 dagars karens i sjukförsäkringen. Hon hade kunnat välja en kortare karens på 1 eller 14 dagar om hon hade velat. Men med tanke på att hon sällan varit sjuk har hon inte funderat på det. När Anna råkar ut för en olycka ställs saken på sin spets. Hon blir sjukskriven fyra veckor och inser för första gången i sitt liv att hon också kan bli sjuk. Tillbaka i vardagen inser hon hur sårbart det är att ha 30 karensdagar – ingen sjukpenning på en hel månad. Hon bestämmer sig för att ändra till 1 dag. Men när hon kontaktar Försäkringskassan får hon beskedet att det inte går. Anna har fyllt 55 år och då får hon aldrig mer byta till en kortare karens. Det drabbar alla 55-åringar som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag! Anna har många år kvar att jobba så nu gäller det att hon håller sig frisk. Det vore inte roligt om hon skulle få flera långvariga sjukperioder framöver. Det skulle innebära trettio dagar utan sjukpenning varje gång! Några löften om att ändra regeln finns inte. När Ylva Johansson (S) ställde frågan till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), svarade han: Regeln har sin grund i att det har ansetts erforderligt med en spärr för att förhindra spekulation från den försäkrades sida eller ett obehörigt utnyttjande av försäkringen.” Vår förhoppning är att socialförsäkringsministern nu inser, att den här regeln inte bara är omotiverad och orättvis utan också diskriminerande. Vi hoppas också att övriga politiker, oavsett partifärg, inser att regeln måste bort. Att peka ut småföretagarna som presumtiva fifflare är både nonchalant, omdömeslöst och snudd på kränkande.

Maria Boborg-Trané Styrelsemedlem, Göteborg

7


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Konstruktivt möte med politiker Slopa båda sjuklöneveckorna. Minska regelkrånglet och ta bort snåriga och orättvisa skatteregler. Förändra i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen så att tryggheten blir lika för alla småföretagare, oavsett företagsform. Gör om lagen om offentlig upphandling (LOU) så att små företag också får möjlighet att lägga anbud. Det var huvudfrågorna som debatterades i mötet mellan Småföretagarnas Riksförbund och moderatpolitiker från Riksdagens olika utskott, i Stockholm tidigt i våras. Uppslutningen var stor från moderaternas sida. Leif Svensson, Småföretagarnas förbundsordförande, ser det som mycket betydelsefullt att träffa politiker från alla partier och därmed få möjlighet att framföra de frågor som förbundets medlemmar just nu tycker är viktigast. - Det var ett mycket givande ”stormöte”. Riksdagspolitikerna lyssnade och fick tid att sätta sig in i våra frågor, då mötet varade i tre timmar. Vi var överens om det mesta. Men det fanns också skiljaktigheter, som oftast berodde på ekonomiska eller ”tekniska” orsaker till att våra förslag inte skulle gå att genomföra. Vi har bjudit in till möte med flera andra partier, både i alliansen och från oppositionen, och ser fram emot att diskutera även med dem.

”Jag blev grundlurad av telefonbolag”

8

Småföretagarnas Riksförbund bjöd in moderata riksdagsledamöter för att informera och diskutera dagens villkor för småföretagen och hur de kan förbättras.

Lars Hjälmered, gruppledare näringsutskottet (t vä) och Hans Rothenberg, näringsutskottet, tackade för ett givande möte.

Anne-Charlotte Hammar Johnsson, näringsutskottet, höll med om att reglerna i LOU inte används på rätt sätt. Här tillsammans med kollegan Thomas Finnborg, civilutskottet.

Småföretagarnas Maria Boborg-Trané redogjorde för hur otryggt det sociala skyddsnätet är för företagare bland annat när det gäller sjukpenning och ersättning vid arbetslöshet.

Wiggo Lindgren föreslog att Småföretagarnas Riksförbund är med och utformar framtidens regler vid offentlig upphandling, eftersom nuvarande regler inte är anpassade till småföretagen

Torbjörn Stegeborn trodde att han hade gjort affär med Telia. Men det dröjde inte länge innan han förstod att han hade blivit grundlurad. När Torbjörn Stegeborn, ägare till företaget Warmcel Isolerteknik HB i Leksand lyfte luren och hörde en trevlig röst säga att han ringde från Telia, drog Torbjörn en lättnadens suck. - Eftersom jag var less på Tre och deras dåliga täckning blev jag glad när Telia ringde. Säljaren lovade att jag skulle få bättre täckning och lägre kostnader. Abonnemanget skulle inte kosta mer än 1500 per månad. Han var jättetrevlig! Och innan vi avslutade samtalet sa han:

”Du har varit så trevlig att jag gärna vill ge dig en gåva. Vad säger du om att få en TV? Några dagar senare kom den - en 50 tums TV. Inte från Telia utan från telekomföretaget Qall. Och en månad senare, en räkning på 5 000 kronor. Men inte från Qall utan från företaget Grenkeleasing. - Jag har aldrig tecknat något avtal med det företaget. Nu skulle jag betala 5 000 varje kvartal plus räkningarna från Qall under

en avtalstid på 36 månader. Jag bestred fakturan, men betalade samtidigt eftersom jag inte ville riskera att åka på en betalningsanmärkning. Skyllde på varandra - När jag skrev till Grenkeleasing skyllde de på Qall och sa att jag hade avtalet med dem. Och när jag försökte få tag på killen, som sa att han ringde från Telia men som i själva verket jobbade på Qall, var han som bortblåst. Men hur kunde ett företag som Grenkeleasing, som Torbjörn aldrig hört talas om kräva honom på pengar? Så här gick det till: Strax efter att Torbjörn skrivit under av-


Nina Jansdotter

Karin Tydén

Eva Andersson Jensen

Karin Wallin

Vårda ditt varumärke – i nöd och lust Under våren har Småföretagarnas Riksförbund medverkat i både Göteborg och Malmö på Entreprenörs- och Ledarskapsdagen för kvinnor, och träffat hundratals driftiga kvinnor som har inspirerats och nätverkat. Temat, Varumärke – i nöd och lust, är mer aktuellt än någonsin. -Det är människor som gör affärer med varandra, inte företag. Det är dina kunder och ditt nätverk som bestämmer ditt varumärke, utifrån hur de upplever dig, för att i bästa fall rekommendera dig i sitt eget nätverk, säger Anneli Egestam, eventarrangör och mingelexpert.

Sociala medier – i med- och motgång En kvinna som har lyckats väl med att bygga sitt personliga varumärke är Småföretagarnas

talet med Qall och Grenkeleasing köpte Grenkeleasing utrustningen som Qall försett Torbjörns företag med och kunde på så vis ta över betalningsansvaret för hyran av, dels telefonavtalet på 1500 kronor dels för TV:n, den som enligt Qalls säljare skulle vara en gåva, men som Torbjörn nu måste betala 5 000 kronor för, varje kvartal under tre år! Inte utan att Torbjörn känner sig lurad. Men historien slutar inte här. Tvingas betala Två år efter det att Torbjörn skrev på avtalet upphörde Torbjörn med sitt företag Warmcel Isolerteknik HB och då slutade också Torbjörn att betala till Grenkeleasing. Efter-

styrelseledamot, tillika författare och PR-konsult, Nina Jansdotter. Ninas bästa tips för att bygga ditt varumärke i sociala medier är att fokusera på en kanal till att börja med, till exempel Facebook, LinkedIn eller Twitter. Behärska den innan du börjar med nästa. -Fundera på vilka budskap du vill förmedla, något som är till nytta för andra, och sätt ett mål med till exempel hur många följare, kontakter, vänner du vill ha. Tänk långsiktigt. Att vara generös gynnar dig själv i slutändan, så bjud på kunskap, kontakter och lyft andra i sociala medier. Ha hög närvaro och kom ihåg att nätverka mest när du behöver det minst. Då är du mest attraktiv för andra, säger Nina Jansdotter.

Våga tacka nej När rekryteringsföretaget Maquire startade år 2007 i

som Grenkeleasing hade ett avtal med Warmcel Isolerteknik HB och det inte existerade längre ansåg inte Torbjörn att han behövde fortsätta betala. Men som ägare till handelsbolag är man alltid personligt ansvarig och det blev Torbjörn snart varse.

- Jag fick brev från Grenkeleasing och ombads betala 36 000 kr inom åtta dagar eller skicka tillbaka all utrustning.

Göteborg beslöt sig grundarna Eva Andersson Jensen och Karin Wallin för att driva företaget som om de var 40 anställda, och ha en tydlig affärsplan och varumärkesplattform och vara medvetna om hur de uppfattas av sina kunder. Företagsnamnet kommer från filmen Jerry Maquire, vars huvudperson lämnade ett företag vars kultur han inte trodde på för att istället starta eget. -Att våga tro på sin affärsidé och våga tacka nej till vissa uppdrag och kunder har varit en framgångsfaktor för oss, liksom det delade ledarskapet. Då är man aldrig ensam på toppen, säger Eva Andersson Jensen.

Passion

producent, med eget bolag vid sidan av sin anställning. Nu har hon tagit steget till eget fullt ut och jobbar med mental träning med hjälp av hypnos. Karins bästa tips för att bli framgångsrik är att ha passion och vara ”skitbra” på det du gör. Karin delade med sig av tips för att skapa nytt mindset och programmera för lycka. -Sinnet är som ett kardborreband för negativa händelser men som teflon för positiva. Försök stanna kvar i positiv känsla i 10-20 sekunder, då installerar sig minnet i kroppen, säger Karin Tydén.

Du är ditt varumärke - var rädd om dig!

Karins Tydéns bakgrund är bland annat att hon startade upp TV4 i Malmö och har verkat både framför och bakom kameran som

Mer info om höstens seminarier www.ledarskapsdagen.se

Jag valde att skicka tillbaka allt utom TVn, eftersom den inte stod nämnd i leasingavtalet. Jag bad om en bekräftelse på att paketet hade kommit fram. Men någon sådan kom aldrig. Däremot kom en stämningsansökan. I samma veva ringde Qall och beklagade det inträffade. De visste att jag nu skulle betala 40 000 till Grenkeleasing och erbjöd sig att sätta in 45 000 kronor på mitt konto, som jag sedan kunde ge Grenkeleasing, bara för att få tillbaka mig som kund! Jag blev väldigt skeptisk och tackade nej till pengarna. Man kan ju undra vad som hade hänt om jag hade tagit emot dem?

Oseriösa företag Torbjörn Stegeborn trodde att han skulle få upprättelse i domstolen. I stället blev det förlikning, vilket nu innebär att Torbjörn ska betala 40 000 kronor till Grenkeleasing. - Jag är väldigt besviken på hur det fungerade i domstolen. Jag känner mig rättslös och ibland känns det som om jag vore skurken. Men jag har i alla fall fått berätta min historia och förhoppningsvis kan den rädda en och annan småföretagare från oseriösa blufföretag som Qall och Grenkeleasing. Maria Boborg-Trané

9


Entreprenörsveckan i Båstad – Sveriges nya mötesplats för företagare! 23-25 juni arrangeras för första gången Entreprenörsveckan Båstad. En helt ny arena för företagare att samlas kring.

Så lyckas du som entreprenör! Johan Stael von Holstein är en hängiven entreprenör i sina bästa år, uppvuxen på en gård utanför Halmstad. Johans enda talang som ung var, enligt honom själv, att jaga brudar och åka skidor. Hans karriär tog fart när han började jobba med nya medier på Kinnevik, på uppdrag av den framlidne industrimagnaten Jan Stenbeck. När Johan, som ville bli rik, fick löfte om att bli rik om han fortsatte att jobba för Stenbeck, sade han upp sig. Johan startade då Icon Medialab, ett snabbväxande bolag som fanns i 32 länder i fyra världsdelar, under den så omtalade IT-boomen. Vi vet alla hur den sagan slutade och Johan är numera rik på erfarenheter och visioner om hur Sverige ska få fler entreprenörer.

Valet att lägga Entreprenörsveckan Båstad veckan innan Almedalen är strategiskt. ”Detta ska bli ett Almedalen för företagare! Politikerna glömmer ofta bort att 9 av 10 företag i Sverige är småföretag men exempelvis så är lagar och regler skapade för de stora”, fortsätter Mikael. Under de tre dagarna kommer det arrangeras över 100 seminarium och paneldebatter. Alla med fokus på en sak. Företagare.

Här är Johans tre bästa tips för att lyckas som entreprenör:

På måndagen den 23 juni, Entreprenörsveckans första dag, arrangerar Småföretagarnas Riksförbund småföretagardagen med diskussioner, seminarium och affärsmingelbingo.

1. Never take no for an answer! Jobba hårt! Johan är ordblind men lärde sig tänka och memorera bilder istället när han pluggade IT i Lund, ett ämne som verkligen intresserade honom. - Några av världens mest kända entreprenörer har ingen formell utbildning, till exempel Bill Gates och Richard Branson, säger Johan. 2. Life is not fair, get used to it! Att jobba 2 timmar längre per dag är vad som behövs för att bli framgångsrik! - Gör något du tycker är viktigt, det ger energi. Vem som helst kan lära sig vad som helst på tre månader, enligt Johan. 3. Never ever give up! Entreprenörer driver utveckling och ser möjligheter som andra inte ser eller förstår. Ge inte upp när du möter motstånd! - Humlor har för små vingar för att flyga, men flyger ändå, avslutar Johan. Anneli Egestam Styrelsemedlem, Göteborg

10

Entreprenörsveckan Båstad är ett initiativ från Mentor Communications där vd Mikael Heinig länge ansett att företagare och företagarfrågor behöver ett eget forum och mer medialt utrymme. ”Med Entreprenörsveckan Båstad vill vi lyfta upp och diskutera företagarfrågor. Företagare ska få inspiration, kunskap och framför allt en naturlig mötesplats”, säger Mikael.

Mentor Communications kommer, med hjälp av sina egna tidningar, att arrangera ett 15-tal olika branschdagar innehållandes turism, verkstadsindustri, Life Science med mera. Utöver det kommer det att ordnas seminarier som attraherar företagare oavsett bransch. ”Det blir inspiration, seminarier om försäljning, finansieringsfrågor – allt som företagare vill veta mer om”, berättar Mikael.

På tisdagen veckans andra dag, kommer en variant på ”Draknästet” att gå av stapeln. Tävlingen arrangeras av Mentor tillsammans med Serendipity Innovations som tar dit investerare och agerar jury. Förstapriset är rejält tilltaget – vinnaren får varor och tjänster till ett värde av ca 0,5 miljon! Anmälan till tävlingen görs på www.entreprenorsveckanbastad.se ”Vi är också väldigt glada att en så stark företagarorganisation som Småföretagarnas Riksförbund valt att vara med som medarrangör till Entreprenörsveckan Båstad. Att få det här gensvaret från näringsliv, organisationer och besökare visar att detta är något som saknats”, säger Mikael.

Det är fri entré för besökare till Entreprenörsveckan Båstad 23-25 juni. Anmäl dig och läs hela programmet på www.entreprenorsveckanbastad.se Välkommen till Entreprenörsveckan Båstad!


Vässa ditt företagande i Båstad Entreprenörsveckan i Båstad 23-25/6 2014 läs mer på www.entreprenorsveckanbastad.se Boka eftermiddagen den 23 juni för seminarium, diskussioner och affärsmingelbingo i Gallerian Träffa oss i Småföretagarnas Riksförbund. Vi vill ge dig tips kring orättvisor och fallgropar som drabbar Sveriges småföretagare. Vi engagerar oss i frågor inom det sociala skyddsnätet, skatter, regelförenklingar, bluffakturor och mycket, mycket mer. Vår styrelse är på plats, så passa på att berätta om de orättvisor du råkat ut för - Vi lyssnar och vi påverkar politiker. Avslutningsvis kör vi ett spännande affärsmingelbingo där du får chansen att presentera både dig och dina tjänster för andra småföretagare.

Anneli, Siv, Leif och Maria är fyra av elva aktiva i styrelsen

ivarrbetsg Sänk a genoch e r na avgifte

alt tt soci Inför e snät skydd ör alla - lika f

era Avregl en rätt Arbets

En vass uppstickare

Ta bort s etagen Småför nesjuklö ansvar

Minska n örda regelb ande etag för för

- Medarrangör vid Entreprenörsveckan Båstad

Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation som har till uppgift att främja privat företagsamhet med inriktning på små företag. Vi är ett partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet förbund, som driver opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet. Grunden för vår verksamhet är medlemmarna och deras önskemål om bättre villkor och förutsättningar för småföretagare i Sverige. Ledningen består av en arbetande styrelse som är utsedd av förbundsstämman enligt förbundets stadgar. All näringspolitisk verksamhet utgår från styrelsen, på medlemmarnas mandat. Förbundets kansli ligger i Höganäs. Besök vår hemsida på www.smaforetagarna.eu


Profilen

Succéförfattaren

JENS LAPIDUS aktuell med nya boken VIP-rummet ”Jag tror att vi människor har en evig fascination för det otämjda eller farliga” Från början var skrivandet en hobby – ett tidsfördriv. Idag drar hans böcker in miljonbelopp varje år. Och han har fått unga män som tidigare aldrig öppnat en bok att börja läsa. Bra Affärer träffade advokaten och författaren Jens Lapidus som är högaktuell med nya kriminalromanen VIPrummet.

Vi ses på Café Rival på söder i Stockholm, en gråregnig morgon. Han har slagit sig ner vid ett av borden, tittar upp och hälsar artigt, och ber sedan lite ursäktande om att få ett par minuter till att avsluta en pågående mailkonversation. Det blir en naturlig inledning på vårt samtal; hur ser hans liv ut just nu, och vad har han för spännande projekt på gång? En lika självklar övergång blir såklart nya boken "VIP-rummet” som släpps i juni. En kriminalroman i Stockholmsmiljö, och den första fristående delen i en ny serie av Jens, som med sin Stockholm Noir-trilogi Snabba cash, Aldrig fucka upp och Livet deluxe blivit en av Sveriges mest lästa och hyllade kriminalförfattare. Jens berättar att han precis avslutat en tuff och lång process med korrektur och redigeringar. − Jag har precis, så sent som i natt, gjort den slutgiltiga fintputsningen. Materialet ligger nu för avhämtning. Det gäller verkligen att vara hård mot sig själv och ”kill your darlings”. I den här boken har jag skurit bort 70-80 sidor, vilket inte är helt lätt, förklarar han. Till hjälp har han två professionella korrekturläsare och en redaktör som går igenom manuset, plus ytterligare några personer i förlaget.

Karaktärer som föds Han pratar engagerat och det känns ganska uppenbart att han vill hålla intervjun på en professionell och lagom distanserad nivå. Vår konversation fortsätter kring hur han får sina idéer och skapar karaktärerna i sina böcker. Främsta inspirationskällan är hans arbete konstaterar

12

han. Han läser och tittar på tv-serier. Men tar också intryck från olika situationer i vardagen. Stora öron är bra, framhåller han. − Jag kommer ju i kontakt med oerhört många olika människor i mitt jobb. Och tänker ofta: Vad händer sedan, när de kommer ut ur fängelset? De börjar långt ner på minus, har inget körkort, är i princip ”rökta” på arbetsmarkanden, har stora skulder och skadestånd på kanske hundratusentals kronor. Får de ett jobb, så tar Kronofogden det mesta. Därför är också risken stor att falla tillbaka i kriminalitet. Ur dessa tankar föddes karaktären Teddy i VIP-rummet, som suttit inne i åtta år. Läsarna får följa hans väg tillbaka till att försöka leva ett normalt liv, skaffa ett jobb samtidigt som hans gamla gäng drar i honom. Men han har bestämt sig för att inte trilla dit igen, han är färdig med brott. Den andra huvudpersonen i boken är Emelie, en framåt kvinnlig affärsjurist och karriärist, som involveras i ett kidnappningsuppdrag när en son i en familj försvinner. Föräldrarna vågar inte gå till polisen utan vände sig istället till sin jurist. Teddy och Emelie kopplas samman då Teddy får uppdraget att spåra sonen som kidnappats. En vanlig fråga till en författare brukar vara vad man vill förmedla till sina läsare med sina böcker. Jens Lapidus förklarar att han inte har någon tydlig agenda, men drivs av att berätta om Stockholms mörka sida, och försöka få läsaren att förstå alla sorters människor, även brottslingar, trots deras handlingar. Och att ur deras perspektiv och förutsättningar har de kanske agerat på det bästa och det enda sättet som var möjligt.


”Hans debutroman ”Snabba Cash, gjorde succé världen över och sålts i ett trettiotal länder.

1

13


Varför fascineras vi av denna världoch var kommer ditt eget intresse från? − Jag tror att vi människor har en evig fascination för det otämjda eller farliga. Det är ingen slump att filmer som Gudfadern och Scarface fortsätter vara några av de mest älskade, vi får liksom kika in i en värld där civilisationens vanliga regler inte längre gäller. Jens Lapidus skrivkarriär började med en kurs på Skrivarakademin 2003. Det var där hans glöd för att skriva och berätta väcktes till liv. Han beskrivs ofta ha en rak och nästan lite rå och korthuggen stil. − Jag blev först medveten om min skrivförmåga när jag skrev Snabba Cash. Men jag hade förstås ingen aning om att det skulle gå så bra. Då var skrivandet mer en hobby – ett kul tidsfördriv. Efter alla framgångar har författarskapet växt till en lönsam affärsverksamhet- men också tidskrävande. Vid boklanseringar ska det göras intervjuer och hållas möten med förläggare, bokas utlandsresor, föreläsningar och seminarier på skolor. Det ingår i jobbet, säger han och det går att skönja viss mått av aversion i rösten. − Framför allt tar det mycket tid. Så jag tackar nej till väldigt många förfrågningar varje vecka. Det handlar om allt från att hålla föreläsningar och intervjuer till att tycka till om olika ämnen och ställa upp på olika saker. Många gånger handlar det om saker som inte ens är relaterade till mina böcker eller mitt jobb. Och det har jag ingen som helst lust att ställa upp på.

Framgång och pengar När Jens skrev sin första bok Snabba Cash arbetade han med affärsjuridik på Mannheimer och Swartling. Idag är han delägare och advokat på Försvarsadvokaterna, där han arbetat sedan 2007. − Jag ville arbeta mer med humanjuridik, vilket var anledningen till att jag började på Försvarsadvokaterna. Karriärbytet innebar att Jens sänkte sin lön med femtio procent när han lämnade affärsjuridiken. Idag tjänar han mer pengar som författare än som advokat. Hans företag (bolaget Pilpul Litteratur) som han driver tillsammans med sin fru Hedda har god lönsamhet och drar in miljonbelopp varje år - det mesta från bokförsäljningen.

14

– Pengar är självklart en trygghet och öppnar upp möjligheter. Jag kan idag välja att göra det jag vill göra. Och jag har valt att jobba kvar som advokat, även om jag tjänar betydligt mer på mina böcker, säger han och menar att pengar inte påverkat honom eller hans liv nämnvärt. – Vi bor kvar på samma ställe och jag kör samma bil. Jag är inte en person som ”lyxar” mig. När vi väl vill ”lyxa till det” tar vi in en barnvakt och går ut och äter en god bit mat. Förutom det egna aktiebolaget är Lapidus en av sex delägare i Förssvarsadvokaterna, som i dagsläget har tio anställda. − Till skillnad från min tidigare arbetsplats är Försvarsadvokaterna ett litet företag där vi fattar alla beslut, vilket är roligt. Jag tycker det är spännande att driva och utveckla företag. Vi är störst i Sverige, kan inte bli så värst större, då hamnar vi i jävssituationer. Det är en liten ”ankdamm” vi arbetar inom, där vi stöter på klienter som vi haft hand om i olika sammanhang. Min gissning skulle vara att vi aldrig kan vara mer än 20 advokater totalt.

”Jag är väldigt nöjd” Han berättar vidare att han är ganska oplanerad som författare och formar berättelsen samtidigt som jag skriver. − Tidigare kunde jag skriva i princip när som helst och var som helst och på kvällar och nätter, det var svårt att sära på jobb och privatliv. Det blev stressigt. Och jag är inte en särskilt rolig person när jag är stressad. Ganska lättretad och otrevlig, säger han smått självkritiskt. Som småbarnsfar till tre barn, krävs det en hel del planering för att få vardagen att gå ihop. − Min ambition har hela tiden varit att jobba hundra procent som advokat. Men när vi fick vårt tredje barn för ett år sedan, så kände jag att tiden inte räckte till – så jag gick ner till 50 procent i mitt yrke som advokat. Så att jag ska kunna fortsätta skriva. − Min fru och jag brukar sätta oss på söndagar och planera vad vi har för jobb kommande veckan, och lägger upp ett schema helt enkelt. Vem ska hämta och lämna på dagis och skola och så vidare. Nu har jag en helt annan balans i livet. Och jag är väldigt nöjd med att kunna dels ha ett spännande jobb som advokat, och mitt författande som är enormt inspirerande. Framför allt är det kombinationen av de två som känns riktigt bra.

Trött på alla ”tyckare” Det är valår och valfrågorna börjar debatteras flitigt. Jens framhåller att han inte är så engagerarad och faktiskt inte vet hur han ska rösta än. − Skolan är en viktig fråga, och känns extra aktuell just nu eftersom min son börjar första klass. Men det är viktigt att man inte utgår från sig själv när man röstar, vilket det lätt blir, utan att man frågar sig vad man vill att Sverige ska vara för land i framtiden Han blir ofta inbjuden att tycka till i olika frågor, även politiska, bara för att han är känd. Men för det mesta tackar han nej. − Jag är ganska trött på paneler där alla tror att de är experter, men vad vet de egentligen? Det blir lätt patetiskt - en form av ”snillen spekulerar”. Och när det gäller politik, så är jag en mittenväljare. Har röstat på båda sidor. När det gäller näringslivspolitiken tycker han att företagsklimatet i Sverige är bra generellt. Men ser som många andra företagare LAS-frågan som ett problem för mindre företag. − Jag kan se känsligheten hos småföretag som är hårt drabbade av LAS. Och hur en oförväntad händelse kan slå hårt mot ett mindre företag. Vad är du mest stolt över i din karriär? − All positiv respons jag får framför allt från unga män, och tonårskillar, och mammor till unga män och tonåringar som säger att jag fått deras söner att börja läsa böcker. Det sägs att jag har mest manliga läsare i Sverige. Om det är sant är det fantastiskt roligt, och något jag är stolt över. Hur reagerar du på recensioner och kritik kring dina böcker? − Recensioner betyder inget för min försäljning. Och hittills har jag fått oerhört fina recensioner. Men några har varit hårda, och jag har blivit sågad två-tre gånger. Då kan jag bli arg, om det inte är konstruktiv kritik, det kan snarare vara lärorikt. Du fyller snart 40 år - hur känner du inför det? − Vet inte varför men jag tyckte det var rätt jobbigt när jag fyllde 29. Nu känner jag att jag är i rätt fas i livet, familj, jobb, dagislämningar, skola … jag är mitt i livet – det är bara kul;) Hur är du som pappa? − Rolig och stressad.


Om Jens Lapidus Ålder: 40 år (född 1974) Bor: Bostadsrätt på Södermalm, Stockholm. Familj: Ja, fru och tre barn (6 år, 4 år och 1 år) Utbildning: Jur kand i Stockholm, specialkurser i London. Yrke: Försvarsadvokat och Kriminalförfattare. Fick advokattitel 2008 Styrkor: Att lyckas hålla olika projekt i luften samtidigt. Min analytiska och kreativa förmåga. Svagheteter: Jag kan bli stressad… och då är jag stingsligare, inte så rolig att vara med. Inspirerad av: Mitt jobb, människor, och vardagen Gillar: Mitt liv, och fisksoppa Ogillar: Alla ”tyckare”, sluta tycka något om du inte har en aning. Senast lästa bok: Kanada, Richard Ford

BÖCKERNA

Med sin Stockholm Noir-trilogi Snabba Cash, Aldrig fucka upp och Livet deluxe har Jens Lapidus blivit en av Sveriges mest lästa och hyllade kriminalförfattare. Böckerna har sålts i många länder och filmatiserats. Debutromanen Snabba cash är en av 2000-talets mest omtalade och sålda, som sålts till 30 länder, däribland USA och England. Jens har även skrivit Gängkrig 145 (2009) och senare novellsamlingen Mamma Försökte (2012).

15


Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har du nu möjlighet att få en gratis provlåda med ett urval av våra populäraste produkter. Vår idé är enkel : Att leverera de bästa miljö & allergivänliga produkterna till de bästa priserna. Tyvärr lurar många företagare sig själva genom att betala rengöringen av sina arbetskläder och firmabil privat. Gör som hundratals medlemmar, spara tusenlappar på att få tvätt- och rengöringsmedel fraktfritt hem till dörren. Har du inte redan blivit kontaktad av oss för din gratislåda gör det idag på 040-6152480 eller info@weefix.se www.weefix.se

Trött? Sliten? Svårt att sova? Stressad? Förebygg psykisk och fysisk ohälsa genom en workshop i avkopplande miljö på Gran Canaria 9-13 september.

-En tuff uppstickare som vågar säga som det är

”Att förebygga och hantera upplevd stress”

Vi kräver ett rättvist sjukförsäkringssystem där inte småföretagare diskrimineras.

Workshopen innehåller såväl teoretiska som praktiska inslag. Workshopen är skattefri enligt svenska regler. Deltagarna arrangerar själva boende och resa men vid behov kan vi självklart hjälpa till. Pris 5 dagars workshop inkl. lunch och kaffe 450€

- En karensdag för alla! - Inget arbetsgivarinträde de första 14 dagarna!

För mer information se www.kbtpraktiken.se Frågor och anmälan agneta@kbtpraktiken.se


Vad har vi EU till? En kompis, som säljer sportfiskegrejor, ringde mig häromdagen. Han brukar besöka några marknader per år för att få ”surra med folk”. Något han nu tänker sluta med. Orsaken är att han måste skaffa ett nytt kassaregister som klarar att fungera utomhus, eftersom han har sitt företag registrerat i Sverige. Han berättade också att han blivit uppringd av någon som sa sig kunna hjälpa honom att registrera sitt företag i Lettland i stället. Då skulle han inte bara slippa kassaregister vid torghandel, utan också få enklare regler och lägre skatter. Det kan alltså finnas finesser med EU:s fria rörlighet för tjänster… En annan kompis, som bor i norra Hälsingland, berättade att, bygdens kanske viktigaste företag, Hiab avskedat personal. Ryktet sa att de finska ägarna i Cargotec fått EUbidrag för att bygga en fabrik i Polen, dit krantillverkningen flyttats. För Cargotec och polackerna finns det alltså en finess med EU, men hur är det för underleverantörerna i Hudiksvalls-området? För att få elfiska kräver svenska myndigheter att jag ska vara godkänd djurförsöksledare av Jordbruksverket, samt få tillstånd av de sex olika djurförsöksetiska nämnderna (vilka behandlar ansökan på helt olika sätt). Myndigheterna hänvisar till att detta beror på EU, men det behövs inte motsvarande byråkrati för att elfiska i Danmark och Finland. Beror det på att EU-regler gäller olika för olika nationaliteter, eller har svenska myndigheterna förgyllt EU:s intentioner? (Begreppet gold-plating för att krångla till regler låter kanske lite väl vackert?) Under valet inför EU-parlamentet låter de flesta svenska politiker som de vill minska makten i Bryssel för att flytta den närmare dem som påverkas. I verkligheten syns ganska lite av det. Man kan till exempel konstatera att Sverige betalade 3,9 miljarder kronor mer till EU under år 2013 än året före, men någon omfattande debatt om detta gick inte att spåra. När frågan om att ta bort sjuklöneansvaret för de minsta företagen diskuteras, så blir det diskussioner och budgetfrågor, trots att kostnaden skulle vara mindre än hälften av den ökade EU-avgiften. Att stödja svenska småföretag är tydligen mer kontroversiellt bland svenska rikspolitiker… Från 1970-talets Blandaren kan ett lämpligt visdomsord vara "Bland de uppblåsta kan man önska: en nål att stilla bedja om." Erik Sjölander, styrelseledamot

17


Vem prioriterar småföretagen? Det är valår och den politiska debatten har börjat ta fart ordentligt. Frågan är hur högt småföretagen står på agendan? Med start i vårt föregående nummer, frågar Bra Affärer de politiska partierna vad deras vallöften är till småföretagarna.

1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Ett starkt näringsliv är en garant för nya arbetstillfällen. Det är i de små och växande företagen som jobben skapas. Det privata näringslivet och enskilda människors innovationer är och kommer alltid att vara grunden för Sveriges välfärd. Vi vill att fler ska finna det mödan värt att bli företagare, starta egna verksamheter och skapa arbeten för sig själva och för samhället där de verkar. Därför prioriteras småföretagens villkor alltid högt. Kristdemokraterna vill förbättra företagsklimatet bland annat genom en konkurrenskraftig beskattning, minskat regelkrångel och sänkta avgifter för företagen. 2. Vilka satsningar görs? − Kristdemokraterna har i regeringssamarbetet fått igenom en sänkning av företagens kostnader för sjuklön genom ett nytt högkostnadsskydd som gynnar småföretag och betalas ut automatiskt. Men Kristdemokraterna vill gå ytterligare ett steg och ta bort andra sjuklöneveckan för företagen.

18

Vi har också i regeringsställning varit med och drivit igenom många åtgärder för ett förbättrat företagsklimat genom minskat regelkrångel för företagen. Vi vill fortsätta minska regelkrånglet och inrikta regelförenklingsarbetet på företagarnas vardagliga behov, till exempel: inget krav på månadsuppgiftslämnande, utvidga kretsen av företag som inte omfattas av revisionsplikt, uppgifter som företag lämnar till statliga myndigheter ska bara behöva lämnas en gång och till ett ställe. Vidare bör provanställningstiden förlängas från 6 till 12 månader för att fler, ofta unga, i ett tidigare skede ska få bättre möjligheter till en tillsvidareanställning. I många fall är dagens prövotid på sex månader tillräcklig för att avgöra en arbetstagares lämplighet för ett jobb. Men det finns också situationer då det inte är tillräckligt. 3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − Att kraftigt minska sjuklöneansvaret genom det nya högkostnadsskyddet som särskilt gynnar småföretagen. 4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? − Vårt vallöfte är att arbeta för en konkurrenskraftig beskattning, minskat regel-

krångel och sänkta avgifter för företagen. Vi vill bland annat se över 3:12 reglerna* så att de inte missgynnar småföretagen. * 3:12 - regler som reglerar beskattningen av ägare av fåmansföretag (ibland även kallat för familjeföretag) i Sverige

1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? 2. Vilka satsningar görs? − Småföretagen är en mycket viktig del av den svenska ekonomin. Alliansregeringens företagspolitik har gjort att Sverige idag står stark som företags- och företagarnation. Sverige är bland de starkaste länderna i EU när det gäller konkurrenskraft. De reformer som alliansregeringen gjort för företagandet ligger fast. Det handlar till exempel om sänkta arbetsgivaravgifter för de som anställer unga, sänkt restaurangmoms och ett arbete för att förenkla regelverket för företagande. I slutet på förra året införde regeringen ett


investeraravdrag, som gör att privatpersoner som investerar i mindre bolag kan göra avdrag i deklarationen. Det underlättar för små och nystartade bolag att hitta kapital, vilket är viktig för deras möjligheter att utvecklas och växa. Folkpartiet och Alliansregeringen vill också minska bördan när det gäller sjuklönekostnader särskilt för mindre företag. Vi har därför föreslaget lättnader för företagens sjuklöneansvar, där man i fortsättningen ska ta hänsyn till att sjukfrånvaron ser olika ut bland olika stora arbetsgivare. Försäkringen träder in snabbare för små arbetsgivare och kan ge ersättning upp till 250 000 kronor per år. Alliansregeringen har också nyligen tillsatt en utredning som ska se över förutsättningarna att starta, driva, utveckla och äga företag. Det ger oss verktyg att kunna fortsätta förbättra för småföretagen framöver. 3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − Folkpartiet anser att den mest aktuella företagarfrågan är att göra något åt företagens sjuklönekostnader. Som vi varit inne på ovan har regeringen lagt förslag på detta område så att sjuklöneansvaret blir mindre och enklare för främst småföretagare. Det är också viktigt att vi enträget fortsätter med regelförenklingsarbetet. Företagaren måste få vara just företagare och inte administratör. 4. Vad är er vallöfte till småföretagen? − Att vi inte ska höja skatterna på företagande genom höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms, som oppositionen vill göra. Höjda skatter på företagande leder till färre företag, färre jobb och sämre välfärd. Dessutom vill vi fortsätta att arbeta för att förenkla och förbättra regelverket för företagande.

1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Strukturen i det svenska näringslivet förändras och utvecklas ständigt. En framgångsfaktor för Sverige är samspelet mellan starka världsledande storföretag och dynamiska små och medelstora företag. En mycket stor andel av de nya jobben skapas i de små och medelstora företagen. Samtidigt har mindre företag särskilda förutsättningar och utmaningar som kräver en mycket bättre politik än i dag för att underlätta för dessa företag så att de kan expandera och nyanställa. Därför vill vi underlätta för dem så att de kan expandera och nyanställa.

4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? − Vi har inte vid den här enkätens pressläggning ännu fattat beslut om vårt valmanifest och vad som kommer att stå där i. Men vi kommer att fortsätta att arbeta i samma riktning som vi har svarat på i frågorna ovan.

Vänsterpartiet 1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Det är en viktig fråga eftersom majoriteten av de nya jobben sker i de små- och medelstora företagen. Våra förslag på detta område finns med i vår vårbudgetmotion för 2014.

2. Vilka satsningar görs? − Vi vill slopa ansvaret för den andra sjuklöneveckan för alla företag. Vi vill införa en lag om maximalt 30 dagars betalningstid så att företagen får betalt i tid för sina varor och tjänster. Vi vill hjälpa företagen ut på exportmarknaden och därför föreslår vi ökat exportstöd för de små- och medelstora företagen.

2. Vilka satsningar görs? − Vi föreslår att mindre företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Vi har stöd för generationsväxling och pengar till så kallad såddfinansiering och exportstöd. Vi avsätter också medel för att stimulera forskning och utveckling i små och medelstora företag.

3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − Den aktuella frågan för oss när det gäller näringspolitiken är hur vi kan stimulera fler att bli företagare och att befintliga företag kan växa och hitta nya kunder på nya exportmarknader. Detta är avgörande om vi ska kunna nå vårt mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. I det avseendet behövs det en strategisk samverkan med näringslivet kring dessa utmaningar.

3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? −Sjuklöneansvaret för de mindre företagen. 4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? − Att på olika sätt underlätta för de mindre företagen och driva en ekonomisk politik som får igång efterfrågan i Sverige.

19


20


Leila

”Sveriges bakdrottning”: Så länge jag kan minnas har jag hängt i köket Redan som sjuåring visade hon prov på företagsamhet då hon startade bakklubben Muffinsmaffian tillsammans med sin farmor och grannen, tant Elsa. Idag är Leila Lindholm, känd från "Leila bakar", ett levande bevis på att det går att nå framgång med en stark passion och kärlek till det man gör. För Leila Lindholm var det aldrig något snack om vad hon skulle bli när hon blev stor. − Jag har alltid vetat att det är mat jag vill hålla på med. Och jag är övertygad om för att göra något bra, måste man ha en passion - en kärlek till det man gör. Min passion är att skapa vackra ting, med mat och det som finns runtomkring måltiden. Den dag Leila insåg att det var möjligt att arbeta som kock, var yrkesvalet givet. När hon var 21 år drog hon till New York för att jobba på den svenskägda restauranten Aquavit. Efter New York kom hon hem till Sverige och arbetade på några av Stockholms bästa krogar. Hon hade vid det laget en gedigen utbildning och erfarenhet av allt från varmkök till restaurangkonditori. Meritlistan kryddades med att Leila valdes till Årets kvinnliga kock 1999. Idag har Leilas passion utvecklats till en omfattande verksamhet, eller om så vill ett noggrant välgenomtänkt ”hopkok” av saker. Leila har idag med eget teveprogram, konceptbutik (online, och en nyligen öppnad fysisk butik i Mood-gallerian i Stockholm), bokutgivning (både som författare och förläggare) inom matlagning, bak och inredning och så driver hon sin egen blogg.

− Jag kan inte peka på någon enskild händelse som varit avgörande för mitt företags utveckling. Det har snarare växt fram utifrån min passion för det jag gör i stort. Men det är de små detaljerna som gör det - och jag är enormt noggrann i mitt jobb. Leila omger sig med bra och duktiga människor. Det är ett team med formgivare, kreatörer och designer som bidrar till att utveckla hennes idéer. − Det är jag som drar de stora penseldragen, men får sedan hjälp att omsätta dessa till konkreta handlingar och i slutändan nya produkter och erbjudanden. Men jag är ändå väldigt hands-on i allt jag gör.

Vad är framgång och nyckeln tillframgång för dig? − Att lita på sin inre kompass och inte låta sig styras för mycket av andra. Vad har du för aktuella projekt på gång just nu? − Jag jobbar med en ny bok som kommer ut i början av nästa år och utvecklingen av Leilas General Store och receptsajten Leila.se

Leila är inte bara duktig i köket och en framgångsrik entreprenör – hon är mamma till två små barn. Dessa roller har gått att kombinera på grund av att hennes man Mårten också arbetar i företaget. På så vis finns ett ömsesidigt engagemang och ömsesidig förståelse. Du verkar alltid så glad och positiv? Har du någonsin en dålig dag? − Självklart har jag det. Men ofta är den där ”dåliga” känslan kopplat till något annat. Själva jobbet blir aldrig tråkigt, det är så estetiskt och kreativt, så det är helt omöjligt. Jag älskar mitt jobb. − Ibland åker jag iväg till London, Amsterdam, New York för att hämta inspiration till de olika ”världar” jag bygger inom min verksamhet. Men framför allt inspireras jag av alla människor som jag möter i min vardag.

21


Nyheter

89 procent av kommunerna struntar i kommunallagen

Ris och ros för Borg Regeringen får väl godkänt för jobbpolitiken, men borde vara öppen med att överskottsmålet inte nås. Trots att arbetslösheten envist bitit sig fast kring 8 procent de senaste åren får regeringens ekonomiska politik godkänt när det gäller arbetsmarknaden. Det skriver Finanspolitiska rådet, som granskar finanspolitiken, i sin årliga rapport. ”Arbetskraftsdeltagandet, sysselsättningsgraden och antalet arbetade timmar har utvecklats förhållandevis väl under lågkojunkturen. Detta gäller i synnerhet om man beaktar demografiska förändringar”, skriver rådet. [DI.se]

Företagskonkurserna minskar med 11 procent Konkurserna fortsätter att minska. I april gick 570 företag i konkurs, vilket innebär en nedgång med 11 procent jämfört med april 2013. De största minskningarna ser vi inom transportsektorn, detaljhandeln, information/kommunikation samt byggindustrin. Nedgången är jämnt fördelad över länen, med några undantag. Statistiken omfattar aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. [uc.se]

Alla kommuner är skyldiga att årligen pröva om deras bolag följer kommunallagen. Men en ny granskning gjord av tankesmedjan Den Nya Välfärden visar att 51 av 57 kommuner struntar i att kontrollera om de kommunala bolagen följer lagen. Av de 57 kommuner som granskades hade 51 stycken, alltså nära 89 procent, inte fattat ett sådant beslut som lagen kräver. Rapportens författare Viktor Robertson anser att resultatet är uselt. – Ändringen i kommunallagen syftar till att öka den demokratiska kontrollen över de kommunala bolagen, som inte sällan drivs som vinstdrivande bolag i konkurrens med privata näringsidkare, säger han i ett uttalande. [dagensjuridik.se]

Tre Stockholmskommuner toppar rankingen I årets ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner är det återigen Solna som tar guldplaceringen. Ny tvåa blir Sollentuna följt av Upplands Väsby. Sollentuna har haft topplaceringar förut, men för Upplands Väsby är det första gången, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv. Bengt Pålsson, näringslivschef i Upplands Väsby, menar att skälet till placeringen grundar sig på många år av medvetet arbete. – Vi har trimmat myndighetsfunktionen och släppt in privata företag på traditionellt kommunalt producerande tjänster. Det bidrar till att kommunen ses som en genuin serviceleverantör, säger han. Årets raket Oxelösund lyfter 130 placeringar och hamnar på 134. Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i raketkommunen Oxelösund, menar att en kommun behöver en sund ekonomi och ett näringsliv som trivs på orten så att fler arbetstillfällen skapas. Utvecklingen är mycket positiv i flera Sörmlandskommuner. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar rejäla kliv framåt. Katrineholm erövrar sin överlägset bästa position någonsin, plats 121. [Svenskt Näringsliv]

22

Myndigheter och företag vill nyttja våra digitala fotspår I dag är det inte helt lätt att vara anonym, varken på nätet eller i vardagen. När du tar ut pengar eller använder/köper något med ditt bankkort så lagras det information om var, när och hur mycket pengar som spenderades, när du skickar ett meddelande till din kompis via mail eller sms så lagras det också av internetleverantörer och mailklienter och när du ringer en doktor eller myndighet så sparas information om samtalet. Vad vi än gör så i dagens samhälle så blir det fotspår i olika databaser. – Vare sig man ringer, skriver eller köper något så samlas det in och lagras. Därefter bearbetas det på olika sätt, säger Pär Ström, integritetsombudsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden. [sverigesradio.se]

Sämre lönsamhet för småföretag Svenska småföretag dras med allt sämre lönsamhet. Stigande kostnader och ökad konkurrens från internet och e-handel ligger bakom försämringen. Den sjunkande lönsamheten är kostnadsdriven och det är främst personalkostnaderna som har ökat, säger Pär Martinsson. Rapporten bygger på bokslut för drygt 40 000 företag med mellan noll och femton anställda som LRF Konsult gjort. Från 2008 till nu våren 2014 har lönsamheten (resultat före avskrivningar), sjunkit från 17,5 procent till 14,4 procent. Intäkterna har legat stilla under perioden, medan företagens kostnader har ökat med sex procentenheter. Tydligast är lönsamhetsförsämringen för företag inom dels handel, dels nöje, kultur och medier. Mest lönsamma, enligt LRF Konsults undersökning, var småföretag i fastighetsbranschen och tillverkningsindustrin. [dagensjuridik.se]


96 procent vill inte bli uppringda

Industrin förlorar miljarder på dålig järnväg Varje år förlorar industrin uppskattningsvis en och en halv miljard kronor på grund av dåliga järnvägstransporter. Bara stålföretaget SSAB beräknas förlora 120 miljoner kronor per år, enligt en rapport från Tekniska högskolan i Stockholm. [sverigesradio.se]

Påstridiga telefonförsäljare är ett problem för många. 96 procent vill inte bli uppringda av företag där man inte är kund, visar en rapport från Konsumentverket. Därför föreslås nu två åtgärder för att stoppa oönskad och vilseledande telefonförsäljning. Konsumentverket föreslår en kombination av två åtgärder för att komma tillrätta med oönskad telefonförsäljning: 1. Du blir uppringd bara om du tackat ja först. Det som kallas för aktivt medgivande. 2. Du binder dig inte vid något förrän du skrivit på ett avtal. Det som kallas skriftlig avtalsbekräftelse. Det innebär en skriftlig kvittens på vad du och säljaren kommit överens om i samtalet. [konsumentverket.se]

Regelkaos slår ut hunddagis Byråkrati av personligt tyckande och en rättsosäkerhet som på sikt hotar en hel näring. "Reglerna är så godtyckligt tolkade att det i många fall inte är lönsamt att driva hunddagis idag", säger en hundutbildare. I paragraf 16 i djurskyddslagen står det att länsstyrelsen ska bedöma den personliga lämpligheten och lämpligheten ur djurskyddssynpunkt i de lokaler där ett hunddagis ska vara beläget. – Men hur gör man det, vad ingår i begreppet ”personlig lämplighet”. Det är bara ett av många exempel på hur luddiga och svårtolkade reglerna är. Det säger David Selin som idag bedriver hundutbildning, bland annat för dem som ska starta hunddagis och med en egen lång erfarenhet av frågor som rör regelverket kring att starta och driva hunddagis. [entreprenor.se]

Bojagandets högsäsong är här Varnar för bluffmejl

Gör affär av din hobby

Under maj månad gick Skatteverket ut och varnade för bedragare som skickar mejl om skatteåterbäringen. Mejlet ser ut att komma från Skatteverket och det står att mottagaren måste klicka på en länk och fylla i sina uppgifter för att få sin skatteåterbäring. Länken leder sedan till en falsk sajt som liknar Skatteverkets. – Det har skickats ut mängder den här veckan. Folk hör av sig och är oroliga, och de här mejlen blir ju allt mer proffsigt gjorda. Men vi skulle aldrig skicka ut något sådant mejl, konstaterar Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. [privataaffarer.se]

Hur hobby ska deklareras är ibland oklart och beror ofta på tolkningar från den enskilde skattetjänstemannen. Första frågan är vad gränsen går mellan hobby och näringsverksamhet. Om samtliga villkor är uppfyllda ska inkomsten räknas som näringsverksamhet: Självständighet, Varaktighet och Vinstsyfte. Har du ett fritidsintresse som du brinner för, finns många fördelar att utnyttja för den som gör affär av en hobby: 1. Utnyttja din expertis. 2. Hitta kunder. 3. Sälj med vinst. 4. Nöj dig med låg lön. 5. Pröva dig fram. 6. Tänk kommersiellt. [Drivaeget.se]

Vi närmar oss högsäsongen för att söka ny bostad. Tiden mellan hägg och syren är den tid på året då intresset brukar vara som störst titta efter något nytt. "Bostadsmarknaden följer ett tydligt säsongsbetonat mönster. Både intresset och utbudet brukar vara som högst på försommaren och direkt efter sommarsemestern", säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet. Samtidigt visar Mäklarsamfundets senaste undersökning bland fastighetsmäklare i Norden att 71 procent av mäklarna i Norge tror att villapriserna där stiger. I Sverige tror 36 procent på prisstegringar och i Danmark tror 27 procent på stigande priser. När det gäller bostadsrätter tror de norska mäklarna på stigande priser medan mäklarna i Sverige och Danmark spår oförändrade priser på sina bomarknader. [DI.se]

23


det gäller bara att göra saker och ting i rätt ordning. Och glöm inte att banken har mer att erbjuda än bara lån. Varje år startas mer än 60 000 nya företag i Sverige. Har alla dessa 60 000 gått till banken och fått lån? Nej, långt ifrån alla behöver lånefinansiering för att komma igång.

Beatrice Rosenqvist är företagsmarknadsansvarig inom kategorin Små företag på SEB.

Våga ta steget till eget Många är vi som lockas av att ta ”steget till eget”. Men är det inte krångligt och komplicerat att komma igång? Inte nödvändigtvis,

Dock är det en viktig fråga för många och utöver finansiering finns det dessutom mycket annat som banken kan hjälpa till med. Beatrice Rosenqvist är företagsmarknadsansvarig inom kategorin Små företag på SEB. Helst ser hon att kunden har kommit en bit på vägen innan det första bankmötet bokas. – Jag brukar rekommendera att du går in på Verksamt.se, en sajt som tagits fram gemensamt av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Där kan du till exempel registrera ditt företag, välja rätt bolagsform och skapa en affärsplan. Efter det tipsar Beatrice Rosenqvist om att besöka ett

lokalt NyföretagarCentrum, som med sina 90 kontor varje år ger kostnadsfri rådgivning till 15 000 personer över hela landet. Där finns erfarna rådgivare som hjälper till med att analysera din affärsidé, vässa affärsplanen och träna upp säljtekniken. Därefter börjar det bli hög tid att jaga finansiering om affärsidén kräver det. – Det kan vara bra att börja med Almi, säger Beatrice Rosenqvist. De har ibland större möjligheter än en storbank att hjälpa till med ett värdefullt uppstartslån om du till exempel inte har något färdigt bokslut att visa upp. Har du fått ja från Almi kan det dessutom vara lättare att få lån även från banken. SEB och de andra storbankerna samarbetar gärna med Almi, och ofta lånar de ut en tredjedel var medan företagaren går in med en tredjedel eget kapital i verksamheten. På så sätt delar alla lika på risk och säkerhet. Men vad mer kan banken hjälpa till med? – Vi går igenom företagets ekonomi grundligt och analyserar

företaget inom områdena betalflöden, sparande, finansieringsbehov och försäkring. Många är osäkra på vad som händer med pensionen om man t.ex. går från en anställning till att driva eget. Där är rådgivningen från banken oumbärlig så att man får koll på sin ekonomi på ett enkelt sätt. Ibland är det inte ett sedvanligt lån som är lösningen på finansieringsfrågan, utan vi kanske tillsammans kommer fram till att det som krävs är en tillfällig företagskredit. Då hjälper vi förstås till med det så långt det är möjligt. Många vet nog inte att banken erbjuder många olika finansieringsformer som factoring och leasing av tjänstebil. Vi samarbetar dessutom med andra leverantörer som ger våra kunder förmånliga avtal på sina tjänster. Det kan vara alltifrån hjälp med sin bokföring och ta betalt via mobiltelefonen till att få hjälp med att skriva avtal gentemot sina partners till ett förmånligt pris. Var inte rädd för att ställa frågor om vad banken kan hjälpa till med avslutar Beatrice.

Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! 2013 betalade SmåA ut drygt 440 miljoner kronor i ersättning till ca 8 000 arbetslösa företagare Många av dem hade inte en tanke på att de skulle behöva vår hjälp

15 kr i 1 l il t n e t if g v lemsa

kt med

Nu har vi sän

månaden

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se


Juristen

De krångliga 3:12-reglerna I deklarationstider är det många småföretagare som sitter lutade över deklarationsblanketterna. Hur mycket blev det i löneuttag under året? Finns det någon annan möjlighet att personligen tillgodogöra sig bolagets resultat? Om verksamheten gick med vinst förstås!

Mot bakgrund av den frågan kommer vi osökt in på gränsdragningsproblemet mellan inkomst av tjänst och utdelning. Reglerna om utdelning finns i inkomstskattelagen 3:12. Hur stor utdelning ska jag ta och hur mycket kan bolaget ge i utdelning utan att det får alltför stora skattekonsekvenser? Något för Dig att ta upp med Din revisor! Hos fåmansbolagsägare blir den del av utdelningen som hamnar under ett värde som kallas gränsbeloppet endast beskattad till 20 procent. Det finns två sätt att beräkna detta gränsbelopp; huvudregeln och förenklingsregeln. Du får använda den regel som ger det högsta gränsbeloppet.

Enligt huvudregeln baseras gränsbeloppet på bolagets löneunderlag. Detta består av kontanta löner. Om Du kvalificerar Dig till att använda huvudregeln får Du använda 50 procent av bolagets löneunderlag som gränsbelopp.

Enligt förenklingsregeln får Du, om Du inte kvalificerar Dig enligt huvudregeln,

istället använda ett schablonbelopp. Schablonbeloppet för inkomståret 2014 är 155 650 kronor. För att kvalificera Dig att använda huvudregeln för utdelning under 2014, och som deklareras 2015, måste ägare eller närstående ta ut en lön under 2013 på minst 339 600 kronor plus 5 procent av bolagets totala kontanta löner eller sammanlagt 556 000 kronor. De här reglerna gäller endast för fåmansbolagsägare och det är Du om mer än hälften av aktierna i bolaget ägas av fyra personer eller färre. Trots att man införde ändringar i reglerna under 2013 är de fortfarande förmånliga för många framgångsrika fåmansföretagare. Gränsbeloppet räknas numera till 50 procent av hela löneunderlaget. Begränsningar har dock införts genom en 4 procentsspärr när det gäller delägarkretsen och en takregel för hur mycket man maximalt får ta ut enligt huvudregeln.

3:12 reglerna är mycket omtvistade eftersom de är svåra att förstå för företagarna

och inte heller - har det visat sig - stimulerar till ökat arbete. Särskilt kritiserad är regeln om passiva eller så kallade trädabolag. Den går ut på att ägaren inte arbetar i bolaget eller startar annat bolag med liknande verksamhet under fem år. Under denna tid får han inte heller investera kapitalet i till exempel onoterade innovationsföretag som ropar efter pengar. Belöningen blir då att han bara behöver betala 25 procent skatt på all ansamlad utdelning.

Det är en gåta varför politikerna behåller dessa regler eftersom de inte uppnår sitt syfte att få företagare att arbeta mer eller anställa fler. Reglerna är dessutom rekordkrångliga och kan inte tillämpas utan stöd av kvalificerade skattekonsulter. Detta är min uppfattning. Antingen tar man bort reglerna helt eller så gör man dem begripliga, så att de ger en rimlig skatt och stimulerar till ökad aktivitet bland landets fåmansföretag. Förbundet vill som opinionsbildare uppmana alla politiker att ta detta förslag på allvar trots att det tar jobb ifrån både skattekonsulter och skatteutredare.

Wiggo Lindgren förste vice ordförande och juridiskt ansvarig Småföretagarnas Riksförbund

Rådgivningspanelen erbjuder 30 minuters telefon rådgivning utan kostnad Småföretagarnas rådgivningsservice är mycket uppskattad av medlemmarna. Under 2012 har mer än 500 frågor besvarats. Många frågor har rört arbetsrätten och även klagomål på telefonförsäljning av telefonabonnemang och annat. Andra frågor har rört kunder som inte vill betala och allmän affärsjuridik. Rådgivningspanelen består idag av två advokater, samt en skattejurist och den kretsen kommer att utökas så snart behov föreligger. Har du frågor är det bara att ringa kansliet så kommer någon jurist att kontakta dig inom några dagar. Du erbjuds 30 minuters telefonrådgivning helt utan kostnad.

25


HoNdA Till er TjäNST Honda Creative Business är tjänstebilsupplägget för alla företag, stora som små.

Accord Business, maximal körglädje med komplett utrustning för 6.5 basbelopp. Accord Tourer Business 2.2 AT pris från ca **

Accord Tourer Business Sport 2.2 MAN pris från ca **

(6,5 basbelopp)

(7 basbelopp)

285.900 kr

305.900 kr

Lågt koldioxidutsläpp på 99g/km* Bränsleförbrukning på endast 3,8l/100km*

Civic Tourer pris från ca

195.900 kr

Accord Tourer förmånsvärde från ca 1792 kr/mån*** Civic Tourer förmånsvärde från ca 1413 kr/mån***

Accord motor: 2.0 i-VTEC, 156 hk/2.2 i-DTEC, 150 hk/2.4 i-VTEC, 201 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 5,5–8,7 l/100 km. Koldioxidvärde: 143-201 g/km. Miljöklass: Euro 5. Civic Tourer motor: 1.6 i-DTEC, 120 hk/1.8 i-VTEC, 142 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 3,8-6,6 l/100 km. Koldioxidutsläpp: 99-155 g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Gäller Civic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. **Erbjudandet går ej att kombinera med andra erbjudande eller rabatter. Giltighetstid t.om. 2014-06-30. ***Netto, vid 50% marginalskatt. Läs mer på www.honda.se

Varning Vi har av medlemmar fått vetskap om att de blir uppringda av personer som falskeligen utger sig för att komma från Småföretagarnas Riksförbund. Vi ber dig därför att vara uppmärksam nästa gång du blir kontaktad. Det kan till och med vara så att du känner igen rösten eftersom en handfull personer som arbetat för oss har bytt uppdragsgivare. De sprider lögner om oss, påstår att vi inte har någon verksamhet, är ett bolag mm. Råkar du ut för det, ta namn på uppringaren och meddela oss. Vi presenterar oss alltid som Småföretagarnas Riksförbund. Om någon ringer dig och du blir osäker, vänligen notera namnet på uppringare och ta kontakt med vårt kansli på: 042-342 850. Om du råkat ut för ett bedrägeriförsök bör du polisanmäla händelsen och då bör du ha namn på uppringare och organisation.

FRIDA FridaFÖRETAGARE Företagare

26

© AndersSuneson Suneson/Tantiloop en serie av Anders 2014 Film


FORMULÄR ATT FYLLA I FÖR FÖRETAGARE

DRAS FÖR ATT STÖDJA NÅGON

ÄR LUCKA PÅ VINDEN

GRANSKAR FIRMANS KONTON VERKA

DATORBEARBETNING

VILL NOG DEN SOM SITTER INNE GER VAX

HANDVAPEN

DRILLA BLIR GEMENE MAN IBLAND

ÄR GRÖN VINTER

JAG OCH DE ANDRA I BERLIN 1936 ÄR FÖRETAGARE SOM BACKAR UPP ÄR DE SOM OFTA VICKAR ÄR DET AKTUELLA PÅ

HADE OS 1960

SÖRJA

I BOTTTEN PÅ GLAS

HYFS OCH FASON

ÄR BRA PÅ ATT SIKTA PIGG PÅ MASSIV

FEDERATIONEN

VID DET LAGET

GÅ UNDER I VATTEN UPPLÖSNING

ÄR VÄL ALIAS

DEN ÖMMA PUNKTEN

ÄR EN LITEN BIT

BLIR MALT

AVSLUTAR RESULTATRÄKNING FÖR SÄSONGEN

KVARLÄMNAT KAN BLI EN MASSA

HUM

LEDDE YASSIR

FRAMFÖRANDE AV PJÄS

SKRUVAT UPP

LITEN PÅ TALLRIK VAPENFÖRRÅDET STRÄCKAN FÖR LÅNGTRADARE

INFÖRDE REXED

SKREV RÖD BOK

VÄCKER SOVANDE

KVINNA UTAN RING RÄKNAR UT I RING EXPONERAR FARMAKA

GÖR FARLIG SCEN VEDKLYVEN

SÄTTA DIT ETT MÅL

I KOPPAR ÄR DE SOM TÄNKER KLART

LÄSES AV I KASSA ÄR ETT ORD FRÅN DUBLIN

UPPELDA

LÅNGVARIG PLÅGA

JÄRN I BRUK ÄR PÅLÄGGSKALVAR

OKÄND STORHET SOM ÄR INBLANDAD I ETT BRÅK

SNÅLVATTEN

ÄR VÅGHALSAR

RAMLA OMKULLA FROTTERA

TILLDELA

RÄCKA HAR REKLAMFRI RADIO MOL ALLENA

SÄGA NEJ

SPELAS IN VIA EN KANAL

ÄR HÖG PERSON

SKYR MÖDA

HÖLJE

KAN DEN SOM PRESSAR PÅ STRAND

ÄR EN RIKTIG STROPP MEDVERKAT PÅ BISLET SILVERTECKEN

ÄR ETT MUDDERVERK

TASS I SVERIGE

ÄGANDE I VÄRDEPAPPER

© Melon Produktion

VÄLLING SOM INTE SKA ÄTAS

Bra Affärer

© Melon Produktion KOLLA DET FINSTILTA I AVTALET

S

BORTKOMMET HAR VI MED OSS I BAGAGET

L A

F

LÄTTBEGRIPLIG CYKELLAGET

K

U

S

L

M T

A

Annonsbilaga

E Ä

S

L

S

ÄR MENTOR ÅT FÖRETAGARE LAPPVERK

S

L

A

R

V

BLÅGUL IMPORT I FJÄDER

S

T

I

L

HAR RÖR I ORKESTER

S

Y

G L

O

B

HAR AKTIEÄGARE

T

B

O

R

O

R

VILL LÄMNA CARLOS RIKE

PIKTUR

ÖGONFORM SKRUVAS UPP

G Ö RYMMER KVASTSKAFT

V ÄR DET SOM BLIR KVAR EFTER REA MEDGIVANDE

L MUSIKKAVALKADEN HAR SKALLRA I ENA ÄNDEN

K

BRYTER ISEN RÖR SIG LÄTT

E T

SKÄRSKÅDADE

KAN SES SOM BÄST PÅ ENA KORTSIDAN UNDERHÅLL I SLOTT

A

HADE SIN JANE DE FINNS I NORRA AFRIKA

INNEHÅLLER PRIS PÅ JOBBET MÅSTE FÖRETAGARE FÖR ATT FÅ IN DEG

O

DE ÄR KOLLEKTIVANSTÄLLDA

JORDBRUKSKOLLEKTIVET

F

A

K

FRÅGA EFTER HAND

F

R

I

SÄNKER NIVÅN

E

B

B

JÄRNVÄGSFORDONET

T

SKICKA VARA TILL KUND

D

SKICKAR BEDRAGARE TILL FÖRETAG

FÖRFLUGEN IDÉ HANDLEDER

H

PLUS

ÄR DEN SOM LÄMNAR HALL

KOM MED ABC

LÖPER RESPIT SPELRUMMET

U

ÄR DET INAKTUELLA

Å

SÅDANA GÅR GENOM TULLEN

LOPP I OS

U

R

E

R

B

L

U

F

F

A

K

T

U

R

GJORDE DEN SOM INTE ORKADE LÄNGRE

H A

R

A

X

A

HUSSARNA ÖVERSKOTTEN FÖR SÄSONGEN

Ä

G A

R

N A

GALET UPPTÅG

TVÅFOTAREN

T

O

K

E

I

BUSKE

A

L

P

SLUTBETALADES

L

VERKA

T A MASSIV

R

E

B

E

L

E

R

SINKAR BILIST

T

T

U

N N A

D

E

VRÅL

KALLAS RUTTEN

TIDIG LÄKARE ÅT BÅDA HÅLL

A

T

SÅDANA ERSÄTTER

A

R

Z

A

N

R

HAR LIFT EFTER E14 HANDLING SOM STYRKER DIG

T R

A

R

A

TIDSPERIOD

A

D

E

LEDER TILL BROTT I UNDRE VÄRLDEN

FÖRE MARIA I BÖN

O

ÄR DEN SOM SKRATTAR SÄGER LOMHÖRD

G S

V

E

A

T TILLDELAR MEDEL

N E

SOM EN MAN

N A

T

Å

U

A

B

SKRUVA UPP FART

SÅDANA SYNS VID RESNING ÄR DE SPÄDDA

P

A

PYSA

N V POEM

R

O

A

D

A

R

V

E

METALLSTÅNG

T

E

N

E

N I KRÄM I FOLKMUN

G

ÄR VITTNE TILL

E

L

Å

R

E

T

N

U

L

L

S

Å

L

LIV I LUCKAN

B

E

E

SITTER I BUREN

Ö

R

N A

R

LITEN PÅ TALLRIK

S

O

D

I

N

K

A

R

A

P

O

R

M

STOPPA

N E

A

SÄRPRÄGEL

TÄCKER TACKA DEN SIMMAR MED STRÖMMEN

R SÅDANA KÄKAR PALT MINNESLISTA

I

R

R

I SPETS PÅ ÖLAND

E

R

N

I DETTA LADE MAN LOCKET PÅ

KOMMA PÅ

E

A

S

N A

L

T

TOG MED ÖGLA

G

GER VALBEREDNING HAR RABATTER

T

A

R

A

E

P

L

O

LUFTA SPETS

R

P DET HÖRS NÄR STENEN NÅR VATTNET

Ä

K

FOTGÄNGARE

SAMLAR GNAGARE

V

LÄT SIG VÄL SMAKA I KRIGSFARTYG FÖRR

D

Å

S

S

E

G G

T

Å

Ö

R

UPPSLAGET

I

A

D A

N

S

VILL LÄMNA CARLOS TERRITORIUM

BEVITTNA

E K

T PLATS FÖR FRÖKEN FYLLA BILEN

D

I

E

L

Ä

KUNG I CHICAGO

A

L

KALLAS HUSKORS SKÄRET AV FORMAT

S

N J

Ö

T

G E

N A

FÖR FORNLÄMNING PÅ KARTA

R

VID BÄCK

DEN SNABBA REDUCERINGEN AV TAXAN

DEN SYNS PÅ BANKEN

T

SVÅRGENOMTRÄNGLIGT

R

Ä

LÄGGER VANTARNA PÅ

ANGER HUS MAN KOMMER IFRÅN

Ä

T

T

S

A

L

T

A

E

R

LÅNGT FRAMSKRIDEN

K

A

D

E

R SKRIVA UPP RÄKNING ROS I VATTEN

A FILM FRÅN -82 MED RYMDSKEPP VÄRPTE

L

P

S E SLEVAR REPSTUMP

T SUND LÄNSAD

S E

G

N O

R

T

SLITA SÖNDER

S

GRYTAN

Ö

S

E

R

A

T

M A

R

A

MARMORERAD VITTRA I NORR

Å

D

I

G

R

T

SPRINGER GENOM MARA

Å

DROGS EFTER KAMP

V

R

G N U A

G N

D

R MÄRKTES ELPRYL MED

A

S

K

S

Ä

V FÖRSES MED FLYTANDE FÖDA KARVAR

G

T

N A

KLÄMMER VID BORD

I

A

R

I

R

O

HAR FOTFÄSTE

LÄGGA MÄRKE TILL

S

A

E

T ACCEPTERAR ANINGSLÖST SPRIDA UT

FJÄLLVANDRARE

ÄR REASIFFRA

E

S

D MOTSATS TILL ROS VÄRDERAR HÖGT

S

TA LOV UTAN MÅL

R

Ö

I S

E

STÄLLS AVLYST

VINTERKVART

BÖNA

T

I

N A

D

R A

I

SÅDAN LIGGER I KALLAS KICKOR

FAKTA BYGGA LUFTSLOTT

A SKOPA

Å

Ä

T

S

S

V

SÅDANA BLIR LÄTT BLÅSTA

HÅLLA FULL FART

V

O

A

M

R

A

R

STÄMNING KOMMA FÖR SENT TILL

E

A

T

Ö

I

BLIR OFTA SKÄMT

N S

R

D T

I

K

Ö

I

V

G O

O LEVTS UPP

S UPPLOPP

S

LEDER TILL BROTT

BÖR VARA SKÄRPT STARTAR LÖFTESRIKT

VARA HÄR OCH NU

R

HJÄRTSLITANDE

KRÄVS HUNDRA FÖR ATT FÅ HA

E

FÖRE SLUTSATS

S

E

P

P

E

T

A

S

T

A

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 22 augusti vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Linda Västrik

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 2/2014 Bra Affärer 1. Berit Fredriksson 2. Dan Öberg 3. Sten-Olof Blomqvist 4. Gunnar Ahl 5. Annika Petersson Annonsbilaga 1. Carl Ludvig Eriksson 2. Paavo Kotoneva 3. Karin Främling 4. Gunnar Ahl 5. Carina Helgesen

27


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation. SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 2008-2009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Läs mer om dem på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar.

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Finn s m

ed app

BEER & DIAMANT PR

Miljöpolicy ALD Automotive AB ska ha ett aktivt och förebyggande miljöarbete som en naturlig del i vår verksamhet, att bedriva operationell leasing samt hantering av företagsbilar. Genom att arbeta systematiskt och effektivt ska vi säkerställa att myndighetskrav och lagkrav efterlevs och att vi svarar upp till de krav som samhället och våra kunder ställer på oss. Vi ska arbeta med ständig förbättring av vårt miljöarbete, för att förebygga förorening och minska negativ miljöpåverkan genom att följa utvecklingen inom miljöområdet och tillhandahålla information till våra kunder som ger dem de bästa förutsättningarna att välja en bil med bra miljöprestanda och därigenom minimera miljöpåverkan. säkerställa våra medarbetares miljökompetens genom utbildning och information. internt använda produkter med bra miljöprestanda. verka för en effektiv resursanvändning och underlätta återvinning och källsortering i våra lokaler.

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 3 | 2014  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 3 | 2014  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund