a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#2 2014

r Nu öve

0r! 2m0edle0m0 a m

Valår: Vem prioriterar småföretagen? Fem frågor till tre medlemmar Gunnar Hökmark vill minska krånglet Årets UF-företag Juristen: Så får du ett avtal

Måns Herngren mitt företag är ett verktyg för att kunna syssla med det jag vill

L A G A R � R E G L E R � S K AT T E R � T I L LVÄ X T � T R E N D E R


45 dagars räntefri kredit gör det enkelt att driva eget.

Enkla firman

0 kr första året (ord pris 600 kr)

Kortet SEB:s Corporate Limit är ett kostnadsfritt tillval i Enkla firman. I samma paket ingår vår företagsapp, internetbank med extra funktioner för firman, företagskonto med bankgiro och personlig service dygnet runt, alla dagar. Vill du veta mer om Enkla firman, ring 0771-62 53 53 eller besök seb.se/drivaeget


Ledare

BraAffärer Småföretagare får hela Sverige att leva Den geografiska fördelningen av tillväxten är mycket skev i Sverige. Ett nytt utanförskap växer fram bland ungdomar som växer upp i landsorter utan framtidshopp. Som en ny rapport från Småföretagarnas Riksförbund visar är dock utvecklingen inte skriven i sten. Glesbebodda kommuner går mot strömmen och håller

nere arbetslösheten. Nyckeln ligger i att förlita sig på jobbskapande i nya företag. Det är ett betydligt bättre alternativ än att försöka hålla liv i gamla strukturer med regionalpolitiskt stöd. De kommuner som är eller ligger nära tätorter upplever idag en god utveckling. Sveriges mer glesbebodda kommuner faller å andra sidan efter snabbt. Många unga lämnar den egna orten för att söka lyckan i storstäderna. Kvar blir de arbetslösa och äldre. En förklaring är den snabba urbaniseringen. Samtidigt visar den globala utvecklingen att också mindre orter kan ha framtiden för sig. I USA har många småstäder under senare tid lyckats bättre med sysselsättningen än landets stora metropoler. Kanada är känd för sina framstående storstäder. Ändå sker den snabbaste utvecklingen i mindre tätbefolkade regioner.

Som storstadsbo är det lätt att tro att all framtidspotential finns i branscher som konsultverksamhet, datorspelsutveckling eller andra kunskapsintensiva tjänster. Vid sidan av det finns också omfattande utvecklingskraft i traditionella näringar som tillverkning, skogsbruk, jordbruk, transporter och turism. Små regionala kluster kan genom innovativa lösningar och specialisering skapa tillväxt och jobb i dessa branscher. Problemet är att politiken i Sverige går ut på att genom strukturfonder och kommunala bolag försöka centralplanera fram utvecklingen, snarare än att bana väg för företagen. Småföretagarnas Riksförbund har undersökt den relativa betydelse som nya företag spelar för jobben i de 110 kommuner i Sverige som har en låg befolkningstäthet. Vår utgångspunkt är hur stor andel av den totala sysselsättningen som finns i nystartade företag. Ett vanligt perspektiv är att landsorter och landsbygd framförallt präglas av ”nödvändighetsbaserat” företagande. Det betyder att företagande är den lösning som allmänheten tar till när de inte lyckas finna en anställning. I så fall borde de kommuner där störst andel av jobben finns i nya företag vara de där bristen på jobb är som störst. Hela rapporten finns att läsa och ladda hem från vår hemsida www.smaforetagarna.eu

Innehåll: 5 frågor

4

Medlemssidor

6

Profilen Måns Herngren

12

Fyra riksdagspartier

16

Nyheter

18

Rådgivningspanelen

20

Juristen

21

Serie

22

Korsord

23

Medlemsförmåner

24

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST: info@smaforetagarna.eu www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Eva Villata, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins ADRESS:

VINNARE PÅ MEDLEMSNUMRET Medlemsnummer 800039410

Pehja Prod.AB i Jönköping vann i dragningen för april Gaze-Bike Flexline hopfällbar elcykel, värde 8 200:Cykeln är skänkt av vår avtalspartner.

Medlemsnummer 800022488

AB Skandia Transport i Halmstad Vinst en resa för 2 personer varthelst Turkish Airlines flyger från Sthlm-GbgMalmö. Vinsten är skänkt av Turkish Airlines.

Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

3


5 frågor

Stage4you Ulla Gustafsson 1. Vad är bakgrunden till att du startade ditt företag?

Bra Affärer vill ta upp ämnen och frågor som är relevanta för dig som småföretagare. Men också ge dig som är medlem möjlighet att presentera dig och din verksamhet. Det är syftet med uppslaget ”Fem frågor”.

− Företaget Stage4you i Torsås AB är ett företag i utbildningsbranschen som startade den 1 juli 2006 av tre personer. Vi är två delägare som driver den estetiska delen med inriktning på musik och studio vid det estetiska gymnasieprogrammet. Under 20 år har vi drivit kulturskola, privat undervisning, eventföretag och studioverksamhet med gott rykte i regionen. Vi fick därför frågan om att starta upp ett artist-/musikgymnasium, vilket vi såg som en fantastisk utmaning. 2. Vad är det bästa med att driva eget företag?

− Det allra bästa med att driva ett eget företag är frihet under ansvar. Gymnasieungdomarna inspirerar mig väldigt mycket med nya idéer och uppslag. Eftersom vi producerar mycket konserter och föreställningar så blir belöningen publikens stående ovationer. 3. Vad har ni för mål och ambitioner med ert företagande?

− Företaget befinner sig ständigt i en utvecklingsfas. Vi arbetar i projektgrupp med framtidens visioner. Framför oss ser vi nya lokaler och flera aktörer som samarbetspartner. Vi arbetar på gymnasienivå men ser gärna att vi kan etablera oss på högskolenivå. Ambitionen är också återuppta Kulturskola i Torsås kommun. 4. Vad är den viktigaste politiska frågan just nu?

− Den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu är arbetsgivaravgiften. Det är för dyrt att anställa, både ungdomar och andra personer i arbetsför ålder. Det finns massor av arbeten att utföra men att anställa är för kostsamt. Att sänka/ta bort arbetsgivaravgiften skulle skapa stora möjligheter för företag att expandera. 5. Varför är ni medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund?

− Vi vill vara med och stötta kampen för småföretagarnas intressen och behov. Jag vill vara med och påverka att arbetsgivaravgiften sänks, eller rentav tas bort för anställda under 25 år. I ett sådant koncept finns det bara vinnare.

Stage4you i Torsås AB Verksamhet: driver karaktärsämnesdelen musik på det estetiska gymnasieprogrammet Antal anställda: två delägare och ca 12 anställda i företaget Stolt över: att vi har fått ett väldigt gott rykte med många sökanden och fantastiskt

bra genomförda föreställningar som gjorts genom åren

Hemsida: www.gyf.se/stage4you/

4


Sandvik Gård

Gräv och Skog

Yvonne Lindberg

Anders Johansson

1. Vad är bakgrunden till att du startade ditt företag?

1. Vad är bakgrunden till att du startade ditt företag?

− Jag startade mitt företag 1994. Jag ville förverkliga en dröm och hade en plan och affärsidé för en friskvårdsverksamhet. Det handlade om att arbeta förebyggande med friskvård för att må bra. Det var innan Spa med hälsobehandlingar blev så etablerat och populärt som det är idag.

− Jag startade mitt AB 1995, tidigare drev jag och min far ett handelsbolag tillsammans. AB startade jag för att kunna ta över efter min far (generationsskifte). Min far startade sitt företag 1962 (LEJ-maskiner).

2. Vad är det bästa med att driva eget företag?

− Friheten att själv kunna bestämma hur man ska lösa kundens problem. Att kunna ta en dag ledigt om man vill.

− Att kunna förverkliga sitt mål och sin dröm, det är förstås en härlig känsla. Men också se att våra gäster är nöjda och kommer tillbaka till oss år efter år. Nöjda kunder - det är ju det som i slutändan är det allra viktigaste. 3. Vad har du för mål och ambitioner med ditt företagande?

− Att gästerna ska komma tillbaka till oss, vilket är ett bevis på att vi lyckats ge dem den service och det bemötande som de önskar och förväntar sig. Sedan handlar det om att kontinuerligt förfina och utveckla vår affärsidé så att vi fortsätter hålla en bra kvalitet och nivå på vår verksamhet. 4. Vad är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu?

− Det är sjukersättningen. Två veckor är för lång tid för att betala sjukersättning. En utmaning i vår bransch är också att det är svårt att hitta kompetent personal som både är yrkeskunnig, förstår vår verksamhet och är service-minded. 5. Varför är du medlem i Småföretagarnas Riksförbund?

2. Vad är det bästa med att driva eget företag?

3. Vad har du för mål och ambitioner framåt med ditt företagande?

− Kunna behålla den företagsstorlek som är idag. Kundkretsen behöver jag inte öka. 4. Vad är den viktigaste politiska frågan för småföretagare just nu?

− För min del har drivmedelskostnaden ökat markant de senaste åren, här får Småföretagarna gärna hjälpa till att sänka skatten. Allt fler utländska företag krigar om jobben. Det är viktigt att vi konkurrerar på lika villkor. Att de uppfyller alla krav som vi svenska företag måste inom bland annat miljö, arbetstid och löner. 5. Varför är du medlem i Småföretagarnas Riksförbund?

− Känns bra att vara med i en förening med liknande företag som strävar åt samma håll.

− Förbundet arbetar med viktiga frågor för oss småföretagare, en sådan är till exempel sjuklön.

Sandvik Gård, Ladies’ Spa Verksamhet: Spa och konferens Antal anställda: 14 + extra timanställda Stolt över: verksamheten med fina, trevliga gäster och bra

personal

Gräv & Skog i Tärna AB Verksamhet: Entreprenadarbeten (mark och anläggning) Antal anställda: 4 Stolt över: Att kunderna kommer tillbaka för nya jobb

Hemsida: www.sandvikgard.com

5


Marianne vann en resa – nu bär det av till Istanbul Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund finns en rad förmåner och unika erbjudanden att ta del av. Företagaren Marianne Svensson är en lyckligt lottad medlem som vunnit en resa på sitt medlemsnummer. Hur reagerade du när du fick beskedet att du vunnit? - Jag blev väldigt överraskad, och trodde faktiskt inte det var sant. Det kändes overkligt. Men nu har jag bokat en resa med Turkish Airline, till Istanbul. Det ser jag fram emot det jättemycket! Vem tar du med dig på resan? - Min man åker med. Vi har pratat om Istanbul förut, så det ska bli spännande. Brukar du resa mycket? - Det brukar bli kanske två gånger om året. Men det här var verkligen en överraskning och ger en extra guldkant på tillvaron. Hur länge har du drivit ditt företag ”Fosie Massage & Kroppsvård”? - Det är 11 år nu. Och jag trivs jättebra. Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor, och arbetade tidigare inom hemvården under 14 år. Vad är din hjärtefråga som småföretagare? - Att man gör det enklare för oss företagare. Vi har det kämpigt många gånger ändå. Och jag upplever att det har blivit krångligare med all pappershantering och administration de senaste åren. Det måste också vara enklare att anställa för oss företagare. Hur länge har du varit medlem i Småföretagarnas Riksförbund? - I flera år. Jag tycker det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att komma vidare och skapa bättre villkor för oss småföretagare. Bra Affärer önskar Marianne en riktigt härlig resa i september och lycka till med sitt företagande framöver!

6

Företaget Apron UF startades av Elina van Huizen, Linnéa Pålsson, Matilda Ahdrian, Felicia Höglund och Karolina Bergenwall. Tjejerna, som var helt oerfarna entreprenörer och produktutvecklare, vann på mässan Ung företagsamhet i Göteborg i kategorierna Årets grafiska profil, Årets monter och Årets UFföretag och kammade även hem bronset i kategorin Årets vara.

Ungt tjejgäng tog fram unikt förkläde och vann "Årets UF-företag" En idé om en enkel och funktionell lösning som mötte ett vardagligt behov, resulterade i ett unikt förkläde med extra funktion för grytlappar. Bra Affärer tog kontakt med Felicia Höglund, en av de fem unga entreprenörstjejerna bakom produktidén och företaget Apron UF. Efter flera segrar på UF-mässan i Göteborg siktar de nu på SM i maj på Stockholmsmässan. Grattis till segern, eller segrarna rättare sagt. Varför tror du att ni vann? − Vi hade en genomtänkt idé och presenterade en helhet; från idé, rapport, ekonomi och färdig produkt. Och där monter, klädsel och allt runtomkring gick i 50-talsstil på UF mässan. Berätta vilka ni är och om ert samarbete? − Vi är fem tjejer som går sista året på LM Engströms gymnasium. Ett uppdrag inom kursen var att starta ett företag, komma upp med en produktidé och förverkliga den. Så vi började spåna på en produkt, och tog fram ett förkläde med en extra funktionalitet, i form av två yoyo´s, att sätta fast grytlappar med. Vad såg ni för möjligheter i produktidén? − Vi kände själva att vi skulle uppskatta en lösning för att ha saker nära till hands i köket. Det är alltid ett problem att hitta grytlappen när man väl ska ha den. Och samtidigt ville vi att förklädet skulle vara snyggt.

Hur svårt var det att förverkliga idén? − Vi har lagt ner mycket tid på planering och försökt hantera nya frågor som dykt upp på vägen. Mycket har handlat om att våga satsa och tro på oss själva. Har ni någon erfarenhet av företagande förut? − Nej, men vi har haft en bra rådgivare som hjälpt oss, och fått oss att tro på oss själva. Har det här väckt entreprenörsanda inom er? – Ja, vi har bestämt oss för att fortsätta satsa på att vidareutveckla våra förkläden. Men först ska vi försöka vinna SM i Stockholm. För den som vill går det att köpa förklädena på hemsidan och gilla och få mer info på facebook. SM i Stockholm hålls i slutet av maj. Där möts vinnarna från de olika regionerna i landet för att slåss om att bli bäst i Sverige. Hur ska ni ladda? − Vi kommer att få träffa jurys och andra för feedback och coachning. Vi ska finslipa konceptet, och göra allt ännu bättre, vara ännu mer taggade och vassare.


Exklusiva tvålar Jag fick ett önskemål av min dotter inför mitt besök hos henne i New York: ”Kan du köpa med dig några lavendeltvålar av tant Elsa?” Sedan IKEA etablerade sig i NY har inte önskemålen från det gamla landet varit hårdbröd eller Kalles, utan hemgjorda lavendeltvålar.

Reglerna ska vara utformade så att de lätt kan följas, säger Gunnar Hökmark (M). Foto: Eva Kihlström.

Han vill göra hela Europa till ett Småland – Det ska vara lätt för den som vill starta företag och även för den som vill lämna över verksamheten till nästa generation. Det måste finnas möjligheter för företag att överleva långsiktigt. Det säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som arbetar för ett starkt företagsklimat i EU. Företagsklimatet i EU:s medlemsstater skiljer sig mycket åt. Flera av länderna placerar sig i den absoluta världstoppen, särskilt de nordiska länderna, medan länderna i södra Europa generellt sett har väsentligt sämre företagsklimat. – Varje reform vi gör på den inre marknaden är en framgång för den lille företagaren, säger Gunnar Hökmark. Jag vill att världens största ekonomi, EU, också ska bli världens största marknad. Och tänk dig vilka möjligheter det skulle innebära för den lille företagaren i Malmö om han eller hon kan sälja lika enkelt till Köpenhamn eller Hamburg som till Kristianstad eller Gislaved. Krångliga regler Gunnar Hökmark tycker att det har blivit enklare att driva företag i Sverige, men det finns ett gissel för företagen - alla krångliga regler. – Det är småföretagen som har störst problem med krångel och byråkrati, konstaterar Gunnar Hökmark. Därför måste vi minska regelbördan. Här har EU-kommissionen ett särskilt ansvar. En stor del av Gunnar Hökmarks politiska arbete är förlagt till Bryssel. Men han tycker inte att det har någon större betydelse om han sitter i Bryssel eller i Stockholm. – Det som jag gör i Bryssel är en del av svensk politik och det svenska samhället. Jag ägnar min tid åt frågor som är viktiga för Sverige.

Se över sjuklöneansvaret Småföretagarnas Riksförbund har länge jobbat för att småföretagare upp till tio anställda ska slippa ansvaret för att betala sjuklön till sina anställda under två veckor. Gunnar Hökmark säger först att det är en svensk fråga och vill bolla den vidare till de som sitter i riksdagen. Men när han får frågan en gång till säger han att man bör titta över den lösningen. – Det är lättare för stora företag att hantera detta. Den enskilde företagaren blir ju väldigt påverkad. Jag har ingen lösning men tycker att man ska göra en genomgång. Vad är det som hindrar och framförallt skapar rädsla? Det är ett ansvar att anställa och ska så vara, men man kan göra det ansvaret mer hanterligt. Lärlingssystem i Sverige För snart ett år sedan kom Småföretagarnas Riksförbund med rapporten ”Lärlingssystem” som bland annat beskriver hur lärlingssystem skapar fler jobb till ungdomar och ger företagen den kompetens som många gånger saknas. Gunnar Hökmark är positiv till lärlingssystem. – Jag tycker att en del av vår gymnasieutbildning skulle kunna fungera som lärlingsutbildning. I Sverige pågår diskussioner och man har ju tagit olika steg på vägen. Av alla företagsbesök som Gunnar Hökmark gjort under årens lopp är han speciellt fascinerad av sina besök i Gnosjö i Småland. – Där pågår bokstavligen produktion i varje källare. Min vision är att göra hela Europa till lite av Småland!

Maria Boborg-Trané

Eftersom jag vill vara en populär och omtänksam pappa, så tog jag en promenad bort till Elsa. Hon har tillverkat lite tvålar, schampo och hudkrämer, som alltid fugerat bra för mina barns ibland känsliga hud. Mitt möte med Elsa blev inte så glatt som det brukar, för hon hade nämligen inga tvålar att sälja. -Anna från kommunen har varit här och meddelat att jag inte får sälja tvålar eller hudsalva om jag inte betalar alla avgifter som regelverket kräver. Det är årliga avgifter på 4 000 kr plus 600 kronor per produkt. Jag slapp ändå den kommunala tillsynsavgiften, men det blir ändå alldeles för dyrt för att jag ska ha råd att hålla på, konstaterade Elsa. -Så då kommer jag att få en besviken dotter? sa jag. -Eftersom ni varit trogna kunder hos mig under så många år, så får du i alla fall med dig ett par lavendeltvålar. Men bara som gåva, för något företagande har jag inte råd med. -Hur går det för dina polare i nätverket med naturprodukter då? -Det är olika, sa Elsa, en del har slutat och andra säljer svart eftersom produkterna har hjälpt barn med eksem och andra med känslig hy. Tillsynsavgifterna är alltså lika höga oberoende om man är ett litet nystartat företag eller en multinationell koncern. Att man får ta ut avgifter har bestämts av EU, men inte att man måste ta ut dem, eller ens deras storlek. Resultatet blir att svenska småföretagare har högre avgifter än andra länder inom EU för tillsyn. Det kanske inte är så konstigt att Sverige fortsätter att vara ett av de länder inom EU med lägst andel företagare och nyföretagande. Vi inom Småföretagarna redovisade nyligen en rapport om hur stor betydelse nyföretagande har för Sveriges glesbygd. Ju fler nyföretagare desto lägre ungdomsarbetslöshet. Med den kopplingen verkar det ju mindre trovärdigt när politiker pratar om att vi måste minska arbetslösheten, samtidigt som ny- och småföretagande motarbetas. Konfucius lär ha uttryckt ”Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret." Erik Sjölander

7


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Nya möjligheter i en allt mer digitaliserad värld I dagens digitala samhälle gäller nya regler. Bransch efter bransch skakas om i grunden när nya innovationer och gränslösa aktörer förändrar branschvillkoren. Aldrig tidigare har Charles Darwins bevingade ord varit mer aktuella: ”Det är inte den starkaste som överlever, inte heller den intelligentaste, utan den som snabbast kan anpassa sig till förändringar”. För små företag innebär den ökande digitaliseringen helt nya möjligheter. Nu kan de lättare konkurrera med stora bolag, synas och höras bättre i bruset via aktiv närvaro på nätet och upphäva geografiska begränsningar via e-handel och digitala tjänster. För stora företag gäller det att kunna sin Darwin och snabbt anpassa sig till en i många fall helt ny konkurrenssituation. Se bara vad som hänt branscher som musikindustrin, tryckt media, reklam, finans, TV och utbildning. Våra yngre medborgare är som vanligt snabba med att lära nytt. Idag har hälften av tvååringarna provat internet och var fjärde treåring är uppkopplad varje dag. Bland elvaåringar och uppåt är i princip samtliga skolungdomar uppkopplade varje dag.

Oavsett hur det gick i en viss PISA-undersökning är det tryggt att kunna konstatera att olika undersökningar visar att våra svenska ungdomar generellt sett är mycket väl rustade till ett liv i den digitala ekonomin. För vår ungdomar gäller det precis som för oss andra, att inse att man inte är färdig med sin utbildning bara för att man fått sin examen. Det gäller att fortsätta lära hela livet. Det gäller för företag också. Tänk bara på att ett företag bara kan utvecklas genom enskilda medarbetare tillåts utbilda och utveckla sig. Utbildning är ett område som just nu genomgår stora förändringar. Allt mer utbildning digitaliseras. Du behöver inte längre ta dig till en kurslokal för att lära dig nya saker. Du kan utbilda dig när och varifrån du vill, bara du har en smart telefon, surfplatta eller dator och uppkoppling mot internet. Inom utbildning börjar film vinna allt mer terräng i takt med att YouTube slagit igenom och lagrings- och bredbandskapaciteten inte längre utgör någon begränsning. I skolvärlden har fenomen som the flipped classroom, att lärare filmar lektioner och låter eleverna se

dem hemma innan de träffas i klassrummet slå igenom. I universitetsvärlden pågår en snabb utveckling av någon som kallas MOOC - Massive Open Online Courses. Kända universitet över hela världen lägger ut sina filmade föreläsningar och andra kursdelar gratis på nätet. Miljontals studenter har redan testat. När det gäller företagsutbildning har nya aktörer börjat spela in regelrätta utbildningar och sälja dem över nätet. Ett utmärkt exempel på hur man kan digitalisera en tjänst som tidigare varit personberoende. Nu kan utbildaren sälja sina filmade utbildningar över hela landet och tjäna pengar även när hon sover eller han är sjuk! Jag är en medlem som har följt den digitala utvecklingen inom utbildningsområdet i över 20 år. Idag hjälper han företag och organisationer att komma igång med utbildning via Internet. Han har nyligen sett till alla medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund nu kan utbilda sig och sin personal via utbildningstjänsten www.foredrag.se till halva priset som en ny medlemsförmån. Magnus Jönsson - Hugona

Specialerbju Specialerbjudande till Småföretagarnas Riksförbunds medlemmar d Småföretag

Romanen Girighet eller Makt av Torbjörn Ohlsson,

Styrelsen och ledningen i den lilla banken har stora ambitioner. Man vill att banken ska bli stor och betydelsefull. Och man skulle därmed också öka sin egen makt. Men det är mera än banken som är viktig, till exempel partiet och kommunen.

arnas Riksfö

ande till rbunds med lemm

ar

Guldläge på nätet

Nästan alla söker på Google idag och genom att synas på toppen kan företag driva försäljning direkt till sina webbplatser. SEOboken Guldläge på nätet lär dig grunderna i I Girighet eller makt följs livet i banken. Sökmotoroptimering och ger dig handfasta Man följer spelet som förs via slutna styrelsetips och råd på hur du ska arbeta med din rum, hemliga möten i hotellbarer till umoptimering för att få en relevant synliggänge i fritidshus och hemma hos varandra. het. Du lär dig bland annat hur du gör en Dessutom följer man några chefer som har strategi, anpassar din webbplats, drömmar om att bli mäktiga och andra chefer Bakgrunden till romanen är massmedias rapRomanlönsam en med länkar samt följer upp och arbetar portering om händelser i olika banker under som ser möjligheter där andra har misslyckanalyserar ditt resultat. Boken lämpar sig perioden. Denna rapportering har författaren ats. Följden blir en finanskris som skakar om väl för dig som vill eller borde börja med hela landet. som har ett långt förflutet från många olika SEO och den går igenom grunderna så att tjänster inom bankbranschen, fritt bearbetat av Torbjörn du lär dig SEO på rätt sätt. Guldläge på i sin fantasi. Man följer dessutom det dagliga arbetet Onätet hlssäron Styrelsen och , skriven av Michael Wahlgren och på bankkontoret, där personer med olika ledningen i d en li ll och beten a b Magnus Bråth. generös deal med förlaget kan nu ambitioner möts och på glada personalfester storGenom an ken har stora ydelsefull. O ambitioner. ch roman man sktill en som ärerbjuda och konferenser där glädjen ibland byts till bankförfattaren ullförsäljMan e därmed ock viktig,denna t. så ex . öka sin egen vill att banken ska bli p ar ti et och komm Erbjudandet: djup tragedi. Ibland krossas vardagen av ning väldigt billigt. makt. Men unen. är meralla Småföretagarnas Riksförbunddet erbjuder andra anledningar, när arbetskamrater inte I Girighet eller a än makt följs li v et medlemmar att köpa SEO-boken, Guldläge kr ev. porto tillkommer kan skilja sina egna pengar från kunders ellerhemliPris i ga m100 b anken. Man öten i hotellb följer elet för 160 kr (inkl. moms och frakt arer till umg bankens. Omskakande är också händelsernaföljerwww.skrivovin.se som förs via man några ch änge i fritidsh påspNätet ef er us oOrd, so m ch hcirkapris m kr). slutna styrelserum, göras h via till: när maskerade rånare springer in i lokalen öjligBeställning ar dmail em rö heter där ankan ma h198 m m o ar s v o arandhär: m d at ra t ra. Dessuto bli mBoken har misslyck äktigabeställs eller serviceboxen sprängs med dödlig utgång. torbjorn1ohlsson@gmail.com och anrabatterat ats. Följden d ra chefer som se m b li r en www.pineberry.com/smaforetagarna-seo-boken/ finanskris so Man följer r

Girighet ell er

8

Ma k t

dessutom det m skakar om dag hela landet. möts och på glada person liga arbetet på bankkonto alfester och re Ibland kross t, d är p er son kon as vardagen av andra anle ferenser där glädjen ibla er med olika ambitioner pengar från dningar, när nd byts till d kunders elle arbetskamra jup tragedi. r bankens. springer


Carina Kindkvist Bor: Stockholm Fritid: Crawlar flera

gånger i veckan samt är hockeymamma Motto: Livet är en lek Sagt om: Positiv, spontan, noggrann

Upptäcka, förenkla och utveckla är ledord för entreprenören Carina Kindkvist. Foto: Maria Boborg-Trané.

Nyfiken entreprenör som alltid vill framåt Carina Kindkvist har varit med och utvecklat verksamheten i Småföretagarnas Riksförbund under de senaste tre åren. Hennes ansvarsområde är att synliggöra förbundet på mässor och andra typer av event. Till vardags driver hon företaget CoachHuset i Skandinavien AB i Stockholm. Carina Kindkvist utstrålar engagemang, glädje och en stor portion nyfikenhet. När hon talar är det med mycket gester och skratt men också med eftertänksamhet. Alla kanske inte alltid hänger med när hon kommer med förslag och idéer. Men för att hitta det där lilla extra, som går att utveckla, måste det till en idéspruta som vågar sticka ut och utmana etablissemanget. Storstaden lockade Carina växte upp på en bondgård utanför Valdemarsvik i Östergötland. Livet på landet var tryggt men alldeles för lugnt. Carina kände tidigt att hon ville till storstaden. Med facit i handen är det lätt att förstå varför storstadspulsen lockade. Carina vill att det ska hända saker. I hennes värld finns det alltid något nytt att upptäcka, förenkla och utveckla. Startade CoachHuset Efter gymnasium, IT-utbildning och jobb på KF-ägda Goman i Norrköping, gick flyttlasset till Stockholm. Carina jobbade i IT-branschen hos bland annat WM Data och Capgemini som IT-konsult, konsultchef och kundansvarig. Efter tolv år på Capgemini sadlade hon om. Hon gick en treårig amerikansk coachutbildning samtidigt som hon startade CoachHuset 2002, en mötesplats för professionell coachning och coachutbildning. En sann entreprenör Carina är en sann entreprenör. Förutom CoachHuset driver hon MötesRum där

närmare 200 enmansföretagare hyr in sig per timme. Hon har ständigt nya projekt på gång. Det senaste handlar om att öka motivationen, genom att lära av spel- och idrottsvärldens motivationsfaktorer. – I början på året lanserade vi en Internetbaserad spelplattform och ett första karriärspel för Juseks medlemmar. Äkta passion Carinas vision är att alla ska ha passion för sitt jobb. – Att hitta rätt jobb, att ha en bra chef och en motiverande vardag är en grundförutsättning. Förutom att utveckla och utbilda ledare erbjuder CoachHuset karriärcoachning för akademiker från bland annat Jusek, Civilekonomerna och Sveriges Ingenjörer. – Ett karriärval som många akademiker inte vågar men skulle vilja, för att verkligen få utlopp för sin passion, är att starta eget. Väcka politikerna Carina vill bidra till en enklare vardag för småföretagare, så att även de kan vara passionerade för sitt jobb. Därför engagerar hon sig i Småföretagarnas Riksförbund. – Det är tuff t att vara småföretagare. Därför behöver vi väcka politikerna och berätta hur vår vardag ser ut. Ett bra företagsklimat gör att fler vågar följa sin passion och starta eget, vilket bidrar till tillväxt och fler arbetstillfällen i Sverige.

Aktivitets & Mötesregister 2014 30/5-1/6: Miljöpartiet de gröna kongress i

Göteborg.

12/4: Förbundsstämma Clarion Hotel

Arlanda kl. 08.30 11/4: Styrelsemöte i Stockholm 1/4: Frukostseminarium i Växjö 08:00-10:00 Vilket stöd finns vid rehabilitering i arbetslivet? Klicka här för att se hela inbjudan. Anmälan; lars.stromberg@smaforetagarna.eu 26/3: Möte i Stockholm med M representanter i de fem riksdagsutskott som handlägger frågor som berör våra medlemmar. 19/3: Lärlingskonferens i Östersund. 14/3: Styrelsemöte i Helsingborg. 13/3: Styrelsemöte i Helsingborg. 11/3: Seminarium, Västsvenska Handelskammaren i Göteborg. 28/2: Seminarium kring upphandling. Företagslotsen i Göteborg. 27/2: Deltagande i Moderaternas Företagarråd. 26/2: Kl. 11:00-12:15 Seminarium. Mynttorget 2, Ledamotshuset, sal L4-17. Anmälan görs senast den 22 februari till andia. ghafouri@riksdagen.se 21/2: Möte med Gunnar Hökmark (M) i Stockholm för att bland annat diskutera småföretagarfrågor. 20/2: Möte i Sthlm med FP Arbetsplatsförlagt Lärlingssystem. 20/2: Göteborgsminglet. Vi medverkar med monter för att informera om vår verksamhet och skapa nya kontakter. Cirka 300-400 personer träffas över frukost för att knyta nya affärskontakter! Världskulturmuseet kl 07.3010.00. Anmälan: www.goteborgsmingel.se 17/2: Möte i Göteborg med M-representanter från Näringsutskottet. 12/2: Möte Sthlm med S Mikael Damberg. Näringspolitik 12/2: Affärsmingel i Stockholm. Vi medverkar med monter för att informera om vår verksamhet och skapa nya kontakter. Berns Salonger kl 8.00-10.00. Deltar gör också årets Affärsnätverkare 2013, Carina Nunstedt. Anmälan: www.mingelstockholm.se 11/2: Näringslivets Regelnämnd, styrelsemöte i Stockholm. 11/2: Möte med Moderata Företagarrådet och finansminister Anders Borg. 7/2: Möte med Lotsgruppen Näringsliv i Göteborg. Företagslotsen vid Business Region 30/1: Möte med Näringslivets Regelnämnd. 29/1: Växjökonferensen, Nationell arena för skol- & utbildningsfrågor 28/1: Växjökonferensen, Nationell arena för skol- & utbildningsfrågor

Maria Boborg-Trané

9


Annie Lööf och Anders Borg Jag läste nyligen en artikel i Dagens Industri av Näringsminister Annie Lööf och Finansminister Anders Borg om förenklade optioner för engagemang i företagande. Alldeles oavsett innehållet i artikeln gav det upphov till några tankar. Är det så taktiskt riktigt för Annie Lööf att kroka arm med Anders Borg i den situation som hon och Centerpartiet befinner sig i inför valet i höst. I snart åtta år har de små Allianspartierna fått rätta sig efter Moderaternas dominans och nästan tynat bort i olika väljarbarometrar. Är det inte dags att ta ut en egen färdriktning och ordentligt visa att partiet är så småföretagsvänligt som de påskiner och inte slå på stora trumman för en liten åtgärd som är så marginell som den i artikeln. Småföretagarnas Riksförbund har i många artiklar och brev till riksdagsledamöter visat på vad som de anser vara väsentliga åtgärder och reformer i sammanhanget. Kanske det är dags för bland andra Centern att tänka till och få småföretagarna med sig inför valet. Just nu verkar det nästan grönare (!) på andra sidan ån. Anders Borg å sin sida behöver verkligen varenda liten pluspoäng bland småföretagarna. Att tillsätta en utredning om hur det ska bli enklare att engagera personer med nyckelkompetens i småföretagande genom olika typer av incitamentsprogram och kartlägga utformningen av skatteregler för optioner lär inte, enligt min mening, ge stora pluspoäng. Att de båda ministrarna i samma artikel talar om att bättre villkor för entreprenörskap är en grundläggande hörnsten för full sysselsättning är inte förvånande eftersom det är sant. När de talar om att Sverige ligger bra till internationellt vad gäller företagsklimat undrar jag vilken statistik de grundar detta på. Torde inte gälla småföretagande. De räknar upp ett antal åtgärder Regeringen har genomfört för att underlätta entreprenörskap de senaste åren. De visar på sänkt bolagsskatt, större lönsamhet att investera i forskning och utveckling, större lönsamhet för privatpersoner att investera i företagsamhet genom investeraravdrag och att regelkrånglet har minskat (vad de senast sagt om detta är att det skall bli bättre till år 2020). Nu ska man alltså utreda incitamentsprogram för engagemang i företagande. Hur mycket av detta berör en liten företagare med en eller ett par anställda med svårighet att hålla näsan över vattenytan men med vilja att utveckla sitt företag? Berättigad fråga eller... Lennart Erlandsson, Förbundssekreterare Småföretagarnas Riksförbund

10

Försäkringarna som företagaren ofta glömmer Experten: Något många inte tänker på eller skjuter på framtiden Många som har företag tänker inte på att försäkra sig själva. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser. De flesta försäkrar bilen och hemmet, men glömmer sig själva, säger Fredrik Gustafsson, segmentsansvarig för Små & Medelstora bolag inom Pension & Försäkring i SEB. Att bli sjuk eller drabbas av en skada kan få stora ekonomiska konsekvenser för dig som egen företagare och för din familj. Det är nämligen vanligare att man tecknar bilförsäkring än livförsäkring, trots att familjen med hjälp av den senare kan få ett betydligt bättre ekonomiskt skydd om du dör. Vet du vad som händer med ditt företag om du drabbas av en skada eller om du avlider. Om du även har familj, hur kommer din familjs ekonomi att se ut om du blir sjukskriven en längre tid? Och vad händer om du dör? Är tanken att någon i familjen tar över företaget, hur ska det i så fall detta gå till om det finns andra delägare? Detta är frågor som är väldigt viktiga att uppmärksamma och ta ställning till, säger Fredrik Gustafsson. Man bör inte ha sämre skydd som egen företagare än som anställd. Ibland kan det dock vara svårt att ha koll på allt och kanske speciellt vilka försäkringar man bör ha och vilka som är viktigast för just dig. Mitt medskick är att inte skjuta dessa frågor på framtiden utan ta tag i detta redan idag, säger Fredrik Gustafsson. För mer information Besök oss på seb.se eller ring vårt Kundcenter för försäkringsfrågor företag på 0771-10 43 00


HoNdA Till er er TjäNST TjäNST Honda Creative Business är tjänstebilsupplägget Honda Creative Business är tjänstebilsupplägget för alla alla företag, företag, stora stora som som små. små. för

Accord Business, Business, maximal maximalkörglädje körglädjemed med Accord komplett utrustning utrustning för för6.5 6.5basbelopp. basbelopp. komplett Accord Tourer Tourer Business Business Accord 2.2 AT AT pris pris från frånca ca 2.2 ****

AccordTourer TourerBusiness Business Accord Sport2.2 2.2MAN MANpris prisfrån frånca ca Sport ****

(6,5 (6,5 basbelopp) basbelopp)

(7(7basbelopp) basbelopp)

285.900 285.900 kr kr

305.900 305.900 kr kr

Lågtkoldioxidutsläpp koldioxidutsläpppåpå99g/km* 99g/km* Lågt Bränsleförbrukningpåpåendast endast3,8l/100km* 3,8l/100km* Bränsleförbrukning AccordTourer Tourerförmånsvärde förmånsvärde Accord CivicTourer Tourerpris prisfrån fråncaca från Civic fråncaca1792 1792kr/mån*** kr/mån*** Civic CivicTourer Tourerförmånsvärde förmånsvärde från fråncaca1413 1413kr/mån*** kr/mån***

195.900 195.900krkr

Accord motor: km. Koldioxidvärde: motor: 2.0 2.0 i-VTEC, i-VTEC, 156 156 hk/2.2 hk/2.2 i-DTEC, i-DTEC,150 150hk/2.4 hk/2.4i-VTEC, i-VTEC,201 201hk. hk.Bränsleförbrukning Bränsleförbrukningblandad blandadkörning: körning:5,5–8,7 5,5–8,7l/100 l/100 km. Koldioxidvärde: 143-201 g/km. körning: 3,8-6,6 l/100 km. g/km. Miljöklass: Miljöklass: Euro Euro 5. 5. Civic CivicTourer Tourermotor: motor:1.6 1.6i-DTEC, i-DTEC,120 120hk/1.8 hk/1.8i-VTEC, i-VTEC,142 142hk. hk.Bränsleförbrukning Bränsleförbrukningblandad blandad körning: 3,8-6,6 l/100 km. Koldioxidutsläpp: 99-155 g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Gäller Civic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. **Erbjudandet Koldioxidutsläpp: 99-155 g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Gäller Civic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. **Erbjudandet går ej att kombinera mer påpå www.honda.se kombinera med med andra andraerbjudande erbjudandeeller ellerrabatter. rabatter.Giltighetstid Giltighetstidt.om. t.om.2014-06-30. 2014-06-30.***Netto, ***Netto,vid vid50% 50%marginalskatt. marginalskatt.Läs Läs mer www.honda.se

s ge ri ve S ll ti en mm Välko största mötesplats! för entreprenörer Fri Utveckla ditt företagande – öka din lönsamhet!

entré!

Välkommen till Båstad den 23-25 juni – en unik mötesplats där du träffar nya och potentiella kollegor och kunder! Få kunskap och inblick i de viktiga frågor som är en förutsättning för entreprenörsföretagens utveckling. Det krävs nytänkande, innovationskraft och idoghet. Dessutom ger politikerna svar: Hur får vi ett sundare företagsklimat?

Kom och gå som du vill – välj fritt mellan de områden som passar dig: • Marknadsföring • Relationsbyggande • Sociala medier • Försäljning • Rekrytering • Inspiration

• Kapital • Juridik • Ekonomisystem • Bolagsöverlåtande • Franchising • Försäkringar

Läs mer om alla aktuella aktiviteter – välkommen till entreprenorsveckanbastad.se Arrangör

Samarbetspartner


Profilen

1

12


Regissören

MÅNS HERNGREN aktuell med Solsidan: ”Jag har svårt att ta regi av andra”

Han är ett etablerat och respekterat namn i tv- och filmbranschen. Och har underhållit oss svenskar med publikframgångar som SMASH, Adam och Eva samt Klassfesten. Som person uppskattar han frihet, är rädd för att bli uttråkad och har ett starkt auktoritets- och kontrollbehov. − Jag har jättesvårt att ta regi från andra, säger regissören, tillika författaren och skådisen Måns Herngren som startade sitt första produktionsbolag för drygt 25 år sedan. Måns Herngren är just nu högaktuell som regissör för den omåttligt populära komediserien Solsidan. Under intervjun återkommer vi till hans auktoritets- och kontrollbehov och hur det faktiskt påverkat flera av de vägval han gjort i livet. Som till exempel att han aldrig har haft en

fast anställning och också valt bort vissa projekt och samarbeten. − Det vore fruktansvärt att vara anställd. Det skulle jag inte klara. Att hela tiden behöva anpassa sig till vad man får göra och inte göra. Jag har väldigt svårt även i filmprojekten då finansiärer kommer in och ska bestämma saker. Han tillägger att han förmodligen inte skulle klarat av att arbeta med Ingmar Bergman, men berömmer däremot regissörer som Bo Widerberg, Jan Troell, Lars Norén. – Under åren har jag lärt mig att anpassa mig och utmana mitt kontrollbehov, och även insett att andra människor kan ha kloka saker att dela med sig av. Omöjlig elev Redan på högstadiet kom Måns i kant med lärarna på grund av sin egensinnighet. Lumpen var aldrig aktuell, förklarar han. − Jag hade nog varit totalt oduglig på att ta order inom det militära. Att vi hemma hade något av en pacifistisk uppfostran på 70-talet, gjorde säkert sitt till. Vi växte upp i en väldigt fritänkande, uppmuntrande och kreativ miljö, fortsätter han.

Familjen bodde på Östermalm i Stockholm. Föräldrarna var akademiker, pappa var läkare och mamma jurist. Och självklart blir man lite nyfiken vad som fick Måns att välja ett helt annat spår än föräldrarnas, vilket är det mer vanliga. − Jag trivdes aldrig på Östermalm, kände mig utanför – även om Östermalm då, inte var som det är idag, kände jag mig som en outsider och lät håret växa i protest, säger Måns och förklarar att han var en omöjlig elev, men samtidigt duktig i skolan och pluggade hårt. Under de tidigare skolåren hade han också planer på att som föräldrarna, bli läkare eller jurist. Men så snart han och hans bror började gå på teater, och Måns började jobba som barnskådespelare, så öppnades en annan värld och andra drömmar väcktes till liv. − Intresset för teater och film fanns där från början. Jag tyckte mycket om att måla och rita. Som ung tonåring började jag jobba på radioteatern, och min dröm var att bli scenograf. Mina föräldrar funderade nog lite över karriärvalet, men var alltid stöttande och tyckte att man skulle göra det man tyckte var roligt. Före i tiden Genom radioteatern tillfrågades Måns Herngren om att vara med i ett ungdomsprogram. Han fick göra lite intervjuer med

1

13


kändisar och politiker, bland annat med Olof Palme. Efter högstadiet tog han ett sabbatsår i gymnasiet för att göra TV tillsammans med sin nya bekantskap Hannes Holm. De inledde ett framgångsrikt samarbete med en rad teve- och filmproduktioner och etablerade en vänskap för livet. Samarbetet mynnade bland annat ut i tennisserien SMASH från 1990, som idag betraktas som en kultserie, som representerade något helt nytt för svenska folket. Serien sågades av kritikerna men blev en stor publiksuccé. − Vi var före i tiden. Och det är klart att det inte var så roligt med alla negativa skriverier. Men det var likadant med långfilmen Adam och Eva som var flerfaldigt Guldbaggenominerad, men inte fick ett pris. Idag är Adam och Eva en film som nästan alla svenskar kommer ihåg, säger Måns som regisserade filmen tillsammans med Hannes. En ensamseglare Trots alla framgångar, så fanns det perioder mellan projekt då det kunde vara tufft att få ihop det ekonomiskt. För att säkra att pengar fanns till hyra så gick Måns in och extraknäckte på Norra Brunn som ståupkomiker. Och kanske var det där han lade grunden till den träffsäkra igenkänningshumorn som så ofta återkommer i hans filmer. − Det var oerhört lärorikt och en utmaning och erfarenhet som jag inte vill vara utan. Insikten att använda humor för att underhålla, men också för att få fram ett budskap. Sitt första bolag startade Måns Herngren 1987. Men han har aldrig varit intresserad av själva entreprenörskapet, eller att driva och utveckla ett företag. − När jag och Hannes startade ett bolag som sedan växte med flera anställda, märkte jag hur vi var tvungna att lägga allt större fokus på företagsfrågor och förse de anställda med jobb. Det passade inte mig, så jag klev av.

För mig är mitt företag ett verktyg för att kunna syssla med det jag vill och det jag är bra på. Sedan dess har Måns varit något av en ensamseglare, samtidigt som han uppskattar att arbeta med andra människor och ha friheten som frilans. − Det passar mig att få bestämma över min egen tid och när jag vill vara ledig. Eftersom jag sitter hemma och jobbar kan jag även träffa mina barn oftare, vilket känns bra. Jag är mer en kvantitets-pappa än kvalitets-pappa. Balans i livet Han känner sig i dag bekväm med sin arbetssituation som etablerad och uppskattat regissör. Och att bli äldre är inget som oroar 48-åringen, snarare motsatsen. Måns konstaterar att han har betydligt bättre balans i livet nu än när han var yngre och ständigt var på jakt efter nya uppdrag. − Har jag lyckats försörja mig på det här de senaste 30 åren, så ska det nog gå bra även i framtiden. Är man envis och har en bra idé, då är det ingen som stoppar en, oavsett ålder, säger Måns som trivs bäst med att arbeta med hela produktioner och att få kombinera långfilmsproduktioner med reklamfilmer och föreläsningar. − Jag gillar variationen, annars blir jag lätt uttråkad. Som filmregissör är det han som leder

arbetet i en filmproduktion, och ska både vara en kreativ och inspirerande arbetsledare. − Det som inspirerar mig i mina uppdrag är nya människor. Och att som regissör skapa förtroende samt inspirera och leda andra. Då blir det också dynamik i teamet. Diger mertilista Som känd regissör är det förstås en del av vardagen att bli omskriven offentligt av media och andra recensenter. Vad tycker du om det? − Jag tog mer illa vid mig när jag var yngre. Idag bryr jag mig inte. Jag brukar bli mer förvånad över den bild av mig som målas upp av mig, av personer som varken känner eller har träffat mig. Oftast stämmer det ju inte med den person jag är. Under senaste åren har Måns regisserat och arbetat tillsammans med sin bror på serien Solsidan. – Det är fantastiskt kul att arbeta med Felix, som jag tycker är en asduktig skådis och idémänniska. Han har en diger meritlista från filmvärlden och man kan undra vad det finns kvar att göra. Men för 2014 finns stora planer, och roliga projekt på gång. Men jag kan inte avslöja så mycket ännu då det finns några bitar som måste falla på plats först, säger han med kontrollerad entusiasm. − Under 2012 och 2013 jobbade jag mycket med ”Pluras kök” och Solsidan. Under 2014 tänker jag försöka få fart på en annan teveserie som jag har jobbat med länge. Hur ser framtiden ut – vad gör du om fem år? – Jag är dålig på att sätta upp mål och går mycket på spontanitet och lust. Men jag har blivit väldigt förtjust i Berlin, så nu pluggar jag tyska och skulle mycket väl kunna tänka mig att bo och jobba där i framtiden.

Om Måns Ålder 48 Yrke: Regissör Bor: Stockholm/Berlin Familj: Mina barn Noa och Saga, flickvän Katalin Aktuell med just nu: Solsidan Gör mig glad: Woody Allen Dold egenskap: Tränar konstsim sen 2012. Vann inofficiella VM i Paris 2013 Stolt över: Mina barn Noa och Saga Drömmer om: Att kunna skovla upp och ner i lod

Filmer och TV-serier 1982 – Växthuset 1983-84 Vidöppet 1985 – Förspelet (TV-serie) 1985 – Tutti frutti (TV-serie) 1986 – Namnsdagsserien (TV-serie) 1987 – Encyklopiaden (TV-serie) 1990 – S*M*A*S*H (TV-serie) 1991 – PTV - Penetrerings TV (TV-serie) 1995 – En på miljonen 1997 – Adam & Eva 2000 – Det blir aldrig som man tänkt sig 2002 – Klassfesten 2006 – Varannan vecka 2007 – Underbar och älskad av alla (manus) 2008 – Allt flyter (regi o manus) 2012-2014 – Solsidan (regi) 2011-2013 – Pluras kök 2014 – Ettor och nollor (TV-serie)

14


15


Valår:

Vem prioriterar småföretagen? Det är valår och den politiska debatten har börjat ta fart. Frågan är hur högt småföretagen står på agendan? Bra Affärer kommer i detta och nästa nummer fråga de politiska partierna vad deras mest aktuella företagarfrågor är och vad de har för vallöften till småföretagarna.

Miljöpartiet 1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Vi kommer fortsätta prioritera småföretagarnas villkor kring arbetsgivaravgifter och sjuklönekostnader. Redan nu budgeterar vi för ett massivt socialavgiftsavdrag som skulle ge varje småföretagare en nedsatt arbetsgivaravgift motsvarande 71 638 kr per år samt ett kraftigt minskat sjuklöneansvar.

1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Småföretagarfrågor har alltid varit viktiga för MP. Vi driver inför valet ett antal viktiga frågor så som sänkt arbetsgivaravgifter för småföretagen, slopat sjuklöneansvar för de minsta företag, skattelättnader för personaloptioner och regelförenklingsfrågor.

2. Vilka satsningar görs? − Till kommande höstbudget kommer vi vidareutveckla vår modell för arbetsgivaravgifterna. Vårt fokus är att reformera systemet så att en större sänkning kommer småföretagen till del.

2. Vilka satsningar görs? − Vi vill sänka socialavgifterna (arbetsgivaravgifter och egenavgifter) för företag med 10 procentenheter upp till en lönesumma på max 760 000 kronor. Vi vill slopa sjuklöneansvaret för företag med upp till tio anställda.

3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − Att fortsätta göra det billigare och enklare att anställa. 3:12-reglerna är mycket viktiga för vissa företag och här har regeringens agerande lämnat mycket i övrigt att önska, men på samhällsnivå är det faktumet att 4 av 5 nya jobb skapas hos småföretagen som är relevant. De måste få bättre villkor för att kunna sysselsätta fler. 4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? − Att aldrig någonsin göra det dyrare eller krångligare att anställa fler.

16

3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − För oss handlar det om att regeringen dragit i nödbromsen för fortsatt reformer. Vi i miljöpartiet vill underlätta för småföretagen. 4. Vad är er vallöfte till småföretagen? − Miljöpartiet fastställer valmanifest på vår kongress så vi har inte antagit några vallöften än. Men de frågor som nämns ovan med sänkt arbetsgivaravgifter för de mista företagen och minskat sjuklöneansvar är frågor vi prioriterar mycket högt.


1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? − Under 2014 fortsätter vi att sänka företagens administrativa kostnader genom minskade krav på uppgiftslämnande och förenklade myndighetskontakter, även på läns- och kommunnivå. Det nya investeringsavdraget, sänkta egenavgifter, samt avdraget för forskning och utveckling kommer också att bidra till att företagens fortsatta tillväxt och konkurrenskraft säkras. 2. Vilka satsningar görs? − Med ett investeraravdrag, som började gälla den 1 januari, underlättas kapitaltillförseln till företag och fler entreprenörer får möjlighet att satsa på eller utveckla sin affärsidé. Avdraget ger en skattelättnad för personer som köper andelar i mindre företag. Även egenavgifterna, de avgifter företagare betalar för att finansiera bland annat sin pension och sjukförsäkring, sänks med ytterligare 2,5 procentenheter och i juli sänks arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år ytterligare. 3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? − Den sänkta restaurangmomsen har gett många småföretag större marginaler och lägre administrativa kostnader. Det, i kombination med de halverade arbetsgivaravgifterna för unga, har gjort det lättare för små företag att växa samtidigt som fler unga får jobb. Genom den så kallade ”dubbelstöten” vill oppositionen ta bort båda dessa reformer. Vi anser däremot att det är bra att småföretagen fått större marginaler så att fler jobb kan skapas. 4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? − Vi kommer att återkomma med Alliansens vallöften i ett gemensamt, ansvarsfullt finansierat valmanifest. Men generellt sett vill vi fortsätta att minska på småföretagarnas regelbörda och se över möjligheterna att förenkla skattereglerna för småföretag. Vi har också sett att det är vanligt att småföretagare missgynnas vid offentliga upphandlingar där reglerna är krångliga. Vi vill därför göra en översyn av dessa så att alla företag ska kunna ha samma möjligheter och villkor. Under de två senaste mandatperioderna har Nya Moderaterna tillsammans med Alliansen drivit en målmedveten politik för jobb och företagande. Trots en global ekonomisk kris har över 200 000 nya jobb skapats i Sverige. Till skillnad från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står vi redo med en gemensam politik för landets småföretagare.

1. Hur prioriteras småföretagen under 2014? Småföretagen är det viktigaste vi har, de är våra jobbskapare. Ända sedan maktskiftet 2006 har Centerpartiet fokuserat på att förbättra företagsklimatet i Sverige. Landets alla företagare, stora som små, har fått lägre kostnader, enklare regler och bättre tillgång till kapital. Det arbetet ska fortsätta även under 2014. Detta innebär ännu bättre villkor för småföretagen och jobbskaparna som måste få möjlighet att växa och anställa fler. 2. Vilka satsningar görs? Förra året presenterades ett kraftfull jobbpaket för investeringar, kunskap och entreprenörskap. Det innehöll både ett FoU-avdrag, som stärker incitamentet för forskning, ett investeraravdrag som underlättar företags kapitalförsörjning i uppstartsfaser samt en översyn av reglerna för hur personaloptioner kan underlätta för entreprenörskap. Vi kör också igång En dörr in för minskat regelkrångel som innebär att företagen ska kunna lämna in uppgifter till myndigheter på en plats och vid ett tillfälle. 3. Vad är den mest aktuella företagarfrågan just nu? Det handlar om att fortsatt sänka kostnaderna för små och växande företag genom såväl slopad sjuklönevecka, lägre arbetsgivaravgifter liksom att sänka trösklarna för att anställa genom en flexiblare arbetsrätt. 4. Vad är ert vallöfte till småföretagen? Småföretagen utgör motorn för tillväxten och fler växande småföretag är grunden för utveckling i hela landet. Därför anser Centerpartiet inte att entreprenörer som tar personliga risker för att skapa nya jobb ska hindras av höga kostnader eller byråkratiska regler. Det ska bli billigare att anställa personal genom sänkta skatter och avgifter. Det ska också bli enklare att anställa personal genom att förändra exempelvis turordningsreglerna i LAS. Vi ska ha bra vägar, järnvägar och bredband för ett rättvist företagsklimat i hela landet.

17


Nyheter

Kvinnor tvekar mer än män om att starta företag Allt fler nya bolag startas av kvinnor. Men utvecklingen går långsamt och skulle påskyndas av fler privatiseringar inom vård och omsorg. Enligt artikel i DI drivs 80 procent av alla företag inom välfärdssektorn av kvinnor. Marknaden för nystartade bolag domineras fortfarande av män. I dag driver cirka 14 procent av alla män företag, jämfört med 6 procent av kvinnorna. Vidare startar kvinnor mindre företag än män. Kvinnor tycker risktagandet i att starta företag är värre än vad män tycker. Endast 26 procent av kvinnornas bolag är aktiebolag, jämfört med 43 procent av de bolag som startas av män, enligt en undersökning som Företagarna gjort. [DI.se]

En fjärdedel av svenska företag saknar kvinnor i ledningsgruppen En undersökning av jämställdheten i företagsledningar i 45 länder visar att trots jämställdhetsdebatter förblir andelen kvinnor i företagsledningarna mindre än en fjärdedel (24 %) sett på global nivå. I Sverige är tendensen densamma. I år utgör kvinnorna 26 procent av svenska företagsledningar, i princip status quo från förra året (27 procent). Fortfarande saknas kvinnor helt i en fjärdedel av de svenska företagsledningarna. Inte heller där har skett någon som helst förändring de senaste åren. - Det är frustrerande att se att ingenting händer, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton. Trots alla diskussioner och debatter, så står det i Sverige helt still på detta område, liksom i så många andra länder. [www.grantthornton.se]

18

Lägre vinst när kvinnor är vd Företag där en kvinna är vd har en lägre vinstmarginal än företag som har en man som vd, enligt en undersökning från organisationen Företagarna. Vad skillnaderna beror på är oklart. 125 000 företag har undersökts och de företag som leds av kvinnor hade en vinstmarginal på i genomsnitt 7 procent, medan de som leds av män hade 8,4 procent. Några av anledningarna som kan vara att kvinnor är sämre än män på att ta betalt för samma produkt eller tjänst, men det kan även lika gärna bero på att hur kvinnor och män bemöts i näringslivet. Dessutom tenderar kvinnor att ta lägre risk. [svd.se]

Det är svårare för utrikesfödda att starta eget i Sverige Det framgår av en undersökning som gjorts vid Linnéuniversitetet. Dubbelt så många utomeuropeiskt födda företagare upplever sig diskriminerade av banker, jämfört med svenskfödda företagare. Och enligt forskarna styrks den här upplevda bilden också av hur det fungerar i praktiken. – Det handlar om en grupp som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Samtidigt har egenföretagande lyfts fram som ett alternativ till arbetslöshet av politikerna och ska man starta eget behöver man pengar, säger Lina Aldén, docent Linnéuniversitetet. [svt.se]

Ödmjukheten slår passionen i svensk ledarstil Vikten av ödmjukhet är det som kännetecknar de svenska företagsledarna allra mest. Nya undersökningsresultat från Grant Thornton visar en stor skillnad i ledarstilar mellan nya och gamla ekonomier. Medan ledare i länder i Asien-Stillhavsområdet är mer öppna för att använda coachning, intuition och kreativitet i sitt ledarskap, är deras europeiska motsvarigheter mer traditionella. Grant Thornton har låtit intervjua 3300 företagsledare i 45 länder, varav 150 företagsledare i medelstora företag i Sverige. [www.grantthornton.se]

Fler tonåringar blir företagare Fler unga startade företag under förra året. 1 039 enskilda firmor startades 2013 av personer mellan 16 och 19 år. Året innan var antalet 302, uppger Creditsafe. Samtidigt minskade antalet nybildade enskilda firmor totalt sett. Två av tre företag startades av en kille, men andelen tjejer har ökat jämfört med tidigare år. Tonåringarnas företag står ändå för liten del av alla nybildade firmor, som var 66 599 förra året. Det var en minskning jämfört med 1,5 procent jämfört med 2012. [tt.se]


Ekonomisk förening eller aktiebolag som eget företag? Fördelar med att driva verksamhet som ekonomisk förening är att inget aktiekapital krävs och att jämställdhet kan råda mellan medlemmarna i högre grad än för aktiebolag. Årsredovisning och revisionsberättelse ska göras varje år men behöver för mindre föreningar inte skickas in till Bolagsverket. En nackdel är att ekonomisk förening kan ha lägre anseende än vad aktiebolag har hos många kunder, leverantörer, långivare och myndigheter. Bland annat därför att något kapital inte behöver vara registrerat och att bokslut som regel inte behöver lämnas in till Bolagsverket. En annan nackdel är att en Ekonomisk förening måste ha minst tre medlemmar och minst tre styrelseledamöter. Ett aktiebolag kan ha en ägare som samtidigt är styrelseledamot. Att ha revisor eller inte är i normalfallet valfritt. [standardbolag.se]

Konkurserna minskar kraftigt Konkurserna inom Svenskt Näringsliv fortsätter att minska. De största minskningarna är inom transportsektorn samt inom detaljhandeln. De flesta större branscherna uppvisar nu färre konkurser. Under februari månad försattes totalt 565 företag i konkurs. Det motsvarar en minskning med 11 procent jämfört med februari 2013. I Sverige är det i Jönköpings län som konkurserna har minskat mest under inledningen av året. I ett pressmeddelande från UC konstateras att en återhämtning av ekonomin är inom räckhåll. Inte minst visar Konjunkturinstitutet senaste barometer ett starkt förtroende och optimism hos såväl företag som konsumenter. Många företag rapporterar om ökad orderingång och mer stabil likviditet, vilket leder till att allt fler företag överlever även om konkurrensen fortfarande är tuff inom vissa branscher. [uc.se]

"Svenska företag lever kvar i 1914" En gång i tiden var svenskt näringsliv världsledande inom innovation. Så är det inte längre. Men vi kan komma dit igen, om vi tar tillvara på kompetenta svenska kommunikatörer, menar Camilla Wallander, vd för Berghs School of Communication. Hälften av företagen på börsens A-lista saknar helt kommunikatörer i styrelsen, samma grupp negligerar sociala mediers roll i kriser och majoriteten av försäljningscheferna i samma bolag ratar reklam helt och hållet. Sorgligt leder det till slutsatsen att svenska företag inte kan – eller kanske ännu värre – inte vill kommunicera [VA.se]

Snart kan du klä dig i en jacka som designats av prinsen Från och med mars säljer klädkedjan MQ dunjackor av märket A-One som designats av firma Bernadotte & Kylberg. Designfirman består av formgivaren Oscar Kylberg och den svenska prinsen. De nu aktuella jackorna, som prinsen tidigare försäkrat att han varit med om att designa, kommer i totalt sju modeller, tre för dam och fyra för herr. Debatten kring prins Carl Philips delaktighet i de olika designprodukter som bar hans namn avskräckte inte. [DI.se]

Tre sätt att marknadsföra ditt företag

Att få nya kunder till ditt företag handlar om att tänka som en smart reklambyrå och inte som en småföretagare. Tre tips att lyckas: 1. Påverka hur du uppfattas. Ställ dig frågan: Hur vill jag uppfattas? Och hur kan jag själv bidra till att skapa den upplevelsen? 2. Väck intresse direkt. Tänk dig två olika reklamannonser. Vilken fångar dina kunder? Utforma allt ditt material enligt första alternativet, från hemsida till e-mail och säljbrev. 3. Använd transformerande nyckelord. Med andra ord: Du kan rabbla på om hur bra dina produkter eller tjänster är, men effekten får du först när du beskriver hur din kund kommer att känna sig när de har fått ta del av dem. [driva-eget.se]

Facebook expanderar i Sverige Jättebolaget trivs i Sverige och meddelar nu att de tänker bygga ytterligare en serverhall i Norrland. Högteknologiska innovationer i den nya serverhallen ska säkerställa infrastrukturen för Facebooks över 1,23 miljarder användare. Sedan tidigare står Facebooks första och största serverhall, utanför USA, i Luleå. Serverhallen som kallas Luleå 1 har en yta på 28 000 kvadratmeter. Anledningen till att just norra Sverige är så attraktivt som plats för serverhallar är det kalla klimatet. Serverhallarna alstrar mycket värme vilket gör att Luleåluftens kyliga medeltemperatur kan användas för att kyla ned hallen. I sitt pressmeddelande skriver Facebook att bygget ska ses som en bekräftelse på svenskarnas kompetens, talang och visioner. Bolaget menar att Luleå och Sverige har positionerat sig själva som ledande inom branschen för datacenter och nu börjar få rättmätig uppskattning för detta även utomlands. [va.se]

Boktips!

Varför klättrar så få kvinnor högt i karriären? Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg beskriver i bästsäljande boken Lean In, genom personliga erfarenheter, humor och väl underbyggd fakta hur kvinnor kan ta större plats i arbetslivet. Hennes paroll är att ingen klarar allt! Hon vill utmana kvinnor att satsa - att "sitta med vid bordet, söka utmaningar, ta risker och fullfölja sina mål". Förordet är speciellt skrivet för boken av SEBs VD Annika Falkengren.

19


Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! 2013 betalade SmåA ut drygt 440 miljoner kronor i ersättning till ca 8 000 arbetslösa företagare Många av dem hade inte en tanke på att de skulle behöva vår hjälp

ånaden

kr i m 5 1 1 l il t n e t if msavg

t medle

k Nu har vi sän

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

Håll hårt i dina trogna kunder, men hårdare i dina pengar. Visste du att 8 av 10 kundförluster sker i gamla trogna kundrelationer? Till skillnad från dyra fakturaköp skyddar SäljSäkert dina intäkter om din kund går i konkurs eller av någon annan anledning inte kan betala dig – från 2.499 kr per kvartal. En billig livförsäkring helt enkelt. SäljSäkert ser till att du och ditt företag alltid gör en säker affär.

www.ensäkeraffär.se Tel: 08-566 221 23

FRÅN RÅDGIVNINGSPANELEN Visste Du att… Många svenskar utnyttjar rot- och rutavdragen. Men hur många vet om att den som använder avdraget inte får låta närstående utföra arbetet. Skatteverket har upptäckt att många ändå anlitar närstående. Förra året stoppade Skatteverket drygt fyra miljoner kronor från att betalas ut därför att närstående hade utfört arbetet. Det var då i första hand rot-avdrag.

Carl-Johan Karlsson

Detta beror på okunskap om reglerna på båda sidor. Både utföraren och beställaren har ansvar för att ansöka om rätt rot-avdrag. Skatteverket kommer att genomföra en specialgranskning för att få bukt med problemet. Måhända kunde man tycka att det istället vore rimligt med en ändring av reglerna till de närståendes fördel.

Nu vet Du…

Wiggo Lindgren


Juristen

Så får du ett riktigt avtal När Du lämnar ett anbud till en kund ska Du göra det genom att skicka en offert eller ge ett muntligt anbud. Och om Du vill tacka ja till ett erbjudande sker det genom en accept. I båda fallen ska Du tänka på följande för att undvika tvister.

Enligt det svenska rättssystemet gäller såväl muntliga som skriftliga avtal. Den väsentliga skillnaden är att det kan vara svårt att i efterhand bevisa vad man kommit överens om vid muntliga avtal. För att undvika detta bör man alltså regelmässigt upprätta skiftliga avtal. Muntliga anbud bör väl i praktiken accepteras omedelbart om det ska bli något avtal. Om man ska vara riktigt formell kräver avtalslagen ett anbud och en accept. Den som vill ha en tjänst utförd brukar normalt infordra anbud på arbetet i form av en förfrågan per epost eller telefon. Den som är intresserad av att utföra arbetet svarar då att han kan tänka sig att göra detta enligt en offert eller i annan form. Så snart detta anbud accepterats uppstår ett bindande avtal. När Du väl är bunden av ett avtal kan det vara svårt att dra sig ur en affär, åtminstone utan rättsliga konsekvenser.

Om Du lämnar en offert bör Du tänka på följande: Beskriv Ditt erbjudande noggrant och vad som ingår i det Ange vilken ersättning Du vill ha för Dina tjänster Ange hur länge Din offert ska gälla Anmärk om Du vill ha möjlighet att tacka nej även om Du får accept på offerten Tänk genom övriga villkor

Om Du överväger att acceptera en offert bör Du tänka på följande: Om Du godkänner allt i offerten eller vill ändra eller lägga till något Om Du vill reservera Dig för kommande prisökningar Om Du vill ha en skriftlig bekräftelse på accepten i form av ett avtal Även här bör Du noga tänka genom om något bör förtydligas så att det inte blir oklarheter om vad som avtalats Om båda parter noga tänker över hur de vill genomföra detta på ett riktigt sätt, får de en klar och tydlig överenskommelse. En sådan kan enklast dokumenteras i ett e-brev eller i form av ett kortfattat skriftligt avtal. I många branscher gäller standardavtal och då rekommenderar jag att man använder dem. Framför allt i byggbranschen där man slarvar med detta och då blir det ofta rättsliga tvister om vad som avtalats. Det kan till exempel gälla oklarheter om vad som ingår i arbetet och inte eller om arbetet ska utföras till fast pris eller en så kallad löpande räkning. Djursholm den 7 mars 2014 Wiggo Lindgren, förste vice ordförande och juridiskt ansvarig Småföretagarnas Riksförbund

Rådgivningspanelen erbjuder 30 minuters rådgivning utan kostnad Småföretagarnas rådgivningsservice är mycket uppskattad av medlemmarna. Under 2012 har mer än 500 frågor besvarats. Många frågor har rört arbetsrätten och även klagomål på telefonförsäljning av telefonabonnemang och annat. Andra frågor har rört kunder som inte vill betala och allmän affärsjuridik. Rådgivningspanelen består idag av två advokater, samt en skattejurist och den kretsen kommer att utökas så snart behov föreligger. Har du frågor är det bara att ringa kansliet så kommer någon jurist att kontakta dig inom några dagar. Du erbjuds 30 minuters rådgivning helt utan kostnad.

21


042-21 43 65 - ulrik@citykopia.se - www.citykopia.se

FRIDA FridaFÖRETAGARE Företagare

22

© AndersSuneson Suneson/Tantiloop en serie av Anders 2014 Film


INNEHÅLLER PRIS PÅ JOBBET

DE ÄR KOLLEKTIVANSTÄLLDA

JORDBRUKSKOLLEKTIVET

VERKA

PYSA

JÄRNVÄGSFORDONET

SKICKA VARA TILL KUND

MÅSTE FÖRETAGARE FÖR ATT FÅ IN DEG SKRUVA UPP FART

FRÅGA EFTER HAND

TVÅFOTAREN SLUTBETALADES

MASSIV

SÄNKER NIVÅN

BUSKE

SÅDANA SYNS VID RESNING ÄR DE SPÄDDA

BORTKOMMET HAR VI MED OSS I BAGAGET

© Melon Produktion

LÄTTBEGRIPLIG CYKELLAGET

KAN SES SOM BÄST PÅ ENA KORTSIDAN

KALLAS RUTTEN

UNDERHÅLL I SLOTT

SOM EN MAN

TIDIG LÄKARE ÅT BÅDA HÅLL

SÅDANA ERSÄTTER

HADE SIN JANE DE FINNS I NORRA AFRIKA

KOLLA DET FINSTILTA I AVTALET

KRÄM I FOLKMUN ÄR VITTNE TILL HAR LIFT EFTER E14 HANDLING SOM STYRKER DIG

ÄR MENTOR ÅT FÖRETAGARE LAPPVERK

TILLDELAR MEDEL

BLÅGUL IMPORT I FJÄDER

TIDSPERIOD

SKÄRSKÅDADE

LEDER TILL BROTT I UNDRE VÄRLDEN

HAR RÖR I ORKESTER ÖGONFORM SKRUVAS UPP

PIKTUR

POEM FÖRE MARIA I BÖN

ÄR DEN SOM SKRATTAR SÄGER LOMHÖRD

HAR AKTIEÄGARE

SKOPA

ÄR REASIFFRA

LÄGGA MÄRKE TILL BRYTER ISEN

RYMMER KVASTSKAFT

VILL LÄMNA CARLOS RIKE

RÖR SIG LÄTT

METALLSTÅNG

BÖR VARA SKÄRPT STARTAR LÖFTESRIKT

BLIR OFTA SKÄMT

FOTGÄNGARE

ÄR DET SOM BLIR KVAR EFTER REA VARA HÄR OCH NU

MEDGIVANDE

BÖNA

SAMLAR GNAGARE

LIV I LUCKAN

UPPLOPP SÅDANA KÄKAR PALT MINNESLISTA

MUSIKKAVALKADEN HAR SKALLRA I ENA ÄNDEN

STOPPA

Bra Affärer

Annonsbilaga ÄR EFTERFRÅGAN VID DÅLIG KONJUNKTUR

S

VÅGSPEL

V

Ä

ÄR REN VINST I FÖRETAGET

A

V

A

LÄRDE UPP KILLINGGÄNGET

G E

T

BOKSLUT MED UNDERSKOTT

DEN HAR BAND PÅ FINGER GER UPP

R

O

ÄR ETT RIKTIGT KLIPP

KAN VARA EN BLUFF

H

PLACERADE EN MAN PÅ MÅNEN

F

A

K

VISAT RÖDA SIFFROR

R

DIVIDERA

HÖJD PÅ LÄNGDEN

S DE FYLLER EN PIPA

FULLT UPP

L A

Å T ÄR LÄTTLEDDA

SLIPAR FORMEN

Ö

FINESS PÅ PLAN

T

S

SLOG FAST MED HJÄLP AV STÄMMAN

A

A

STÅR PÅ POST HOS BABBEN

P

P

R

A

S Ö

PUSSEN

U

R

N

VÄNTADE PÅ KRONA FÖRR

V

T

E

E

SNATTRAR I Å

GÅTT ÖVER ÅN EFTER VATTEN

P

SLAGEN SOM DÖDAR I BÅSTAD BÄRS MED SLANG

S

DEN GÖR MARSLANDNING HOSTA UPP

R

E

N

N O DAMMBYGGEN ARTIGT TILLTAL

R

N D I

S

BROKANALEN HISSAS PÅ DÄCK

S

A

O

P

N A

T HÖGSKOLEPROV TICKA PÅ

G Å INNEHÅLLER KOPPAR GJORDE TENTA

N S

Y

F

R

V

A

R

I ETT STRECK TRÅDEN I STORYN

GLES HAR MYNNING I ALEXANDRIA

I

A

R

ÄR UPPSPELTA

M

I VÅR TID SAMLAR HANTVERKARE

S

K

R

Å

REGLERAR INTAG NÄRA FÖRESTÅENDE

D

I

E

T

S

U

MUGG I FOLKMUN

T

O

A

FÅ EN TITEL DE HAR HUNDÖRON

S

E

G R

A

FÄSTFOLK

FINNS RUNT KNUTEN PRATA FÖR SIN SAK

P

A

S

G E

L

N

O

T

Ä

T

GER VÄL GOODWILL

P

R

N D L

Å

GÅR MELLAN BOKSLUT

N S EFTER UNGA ÖRNAR LÄCKER

SÅLDE BILLIGT UNDER JAKTEN

I

PÅ EGEN HAND

E

E

L

I

K

A

T

E

S

S

INTÅGET KONSTÄLSKAREN

E

N T

R

E

N

RÖSTADE VI OM 1957 VIDA

A

KNAPP ÄR DE SOM ÄR KVAR I VÅTT OCH TORRT

S

T

E

N T

S

RYCKT IN

U

T

R

O

P

G

O

R

Ä

T

U

G G A

D

R

GENOMFÖRD

A

K

V

E

R

A

N D

U

K

KORT FÖR NATRIUM

L

P

E

N

FÖRESTÄLLDE SIG

A

N A

A

ÄR DYR OCH GANSKA OVANLIG

R

A

R

E T

EJ JUST DET HÅLLER IHOP PÅ KONTOR

N

FÅR SITT MODERSMÅL

G I E

T

TREDJE PERSON PLURAL

T

T

GIFT SEDAN 60-TALET

ÄR UTMÄRKT RESVÄG

E

T

R

R

RYSK KEDJA

E

ÄNTRAR TRIBUN

A

N N E

E

R

A

KURANT DEN KAN HÄNGA ÖVER BORD

K

A

S

DE FRAKTAR PÅ FLOD

T

E

R

S

ÄR FLUGA SOM FÖRSVUNNIT

ÄR ETT BETEENDE HOS MUNTERGÖK

S

P

I

R

I

T

U

E

R

L

A

G E

T

INNEHÅLLER KOPPAR

N Å

L

HAR ÖGA DEN ÖPPNAS AV BILL

N I

ÄR DET BAKOM STÖTDÄMPARE

TOG I SIN MUN

STOPPAR KRÖKNING MONTERADE

A

S

A

A

F

VID DET LAGET

D

Å

V

Ä

R

J

D

E

S

A

ÄR EN FRÅGA OM TID SAMLAR ÄLDRE

S

A

V DUMPADE EN BROR 1967

LOCKA

UTAN KROK

L

Y

A

U

R

A

L

N Ä

R

O

R

FÖRST I SPÅRET

SÅDANA KÖR ÅT GODSÄGARE

BORG FÖR SEB SINKAR BILIST

B

A

N K

P

A

L

A

T

S

D

E

HÖJT UPP TILL SKYARNA

Ä

R

A

Å

K

E

R

I

R

DRA SIG FRAMÅT BAKLÄNGES

L

GER SJÄLSFRID

R

O

I

T

E

T

KOMMA UPP TILL

S

K

A

N

T

N Å

KRONDEL

Ö

R

E

HON VANDRAR I BERGEN

E

N O

R

Y

BANANSTOCK

R

I

K L

HAR EN VD

T

A

L

A

B

U

S

R

KALLAS LITEN ETTA

KOMMER MED SPÖ

E

L

L

Y A

T

F

E

T

ÄR NICK

NEGATION

E

J

R

N A

TÖMS PÅ GRUS

R

GER VALBEREDNING

FASAD

A

N T

G N E

L

LIGGPLATS

M

DE ÄR PEDANTISKA

N G E

R KNYSTA BLIR FEMTON IBLAND

ÖVERFLÖDANDE

Ä

N G E

R

Ö

N D

I

FLOD I VÄSTAFRIKA

G R

G E T

S

H Ä

D INTERVALL I KONSERT

R

DEN HAR BOSS SOM REST

E

U

D STOPPADES STRECK I RÄKNINGEN

A

R

DE ÄR DIREKT DÖDANDE

I

D

R

ÄR EN OSLIPAD DIAMANT

Ö

A

N

NICKEL

ATOLLEN

K

L

D

D

GLÄDJERUSET

G D

I

M M A

SLÅ TILLBAKA ÄR SIGNAL SOM STOPPAR

GE HALS

ÄR EN REJÄL STÖT HIT FÖRR I DESSA VILAR PILAR

M A

LÅNGTRADARLOPP GER MJÖLK

E

ÄR EN KVART

H A V

O DRIVER PÅ

R ÄR FÖRE

I

METOD FÖR ATT TAPPA DYRA KULOR

R

T A

L

T

F

S Å

L

T

E

I

M A

M A

S

L

T

GRUNDVALEN SKENA PÅ SPARK

S

O

B SLÅ TILL MED EN FJUTT SITTA PÅ

FOGA SAMMAN

HUNGERKÄNSLAN

MELLAN VARVEN SPETSAR

A

V

ÄR LÅNGRANDIG SPRIDA UT

B

A

T

ÄR VÄL STRÄNGA VINTRAR

UTVECKLINGSSKEDE

SÅDANA BOR I ETT LITET SAMHÄLLE

R

E

SKINER UPP

© Melon

ProdukTina tion Thörner

SLÅ IN EN KIL

S

L

N U

P

DET PLÖTSLIGA SKRIKET

T

LYCKOKÄNSLA

T

E

T HAR DEN SOM HAR MEDVIND TRALL

P

N A

D

TASS I SVERIGE

HAR LAGFART VILL LÄMNA SPANIEN

DET GÅR SÄKERT PÅ POSTEN

A

LITE MER ÄN TRE

V

F

Ö

G R

N A T

UTSLÄPPT SÅDANA HAR MAN ALDRIG SETT FÖRUT

VALUTA I PRETORIA

I

ÄTER PALT LIGGER UNDER DÄCK

TILLSKOTT PÅ SVÄRDSSIDAN

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 2 maj vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Linda Västrik

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 1/2014 Bra Affärer 1. Birgitta Lövberg 2. Örjan Markström 3. Kerstin Pettersson 4. Pontus Liedberg 5. Lotta Calding Annonsbilaga 1. Per Kjellgren 2. Claes-Göran Kjellin 3. Kjell-Åke Wivatt 4. Ingrid Larsson 5. Kurt Lundin


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation. SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 2008-2009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Läs mer om dem på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar.

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Finn s m

BEER & DIAMANT PR

ed app

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 2 | 2014  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 2 | 2014  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund