a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#4 2013

r Nu öve

Debatt:

Sjuklöneansvaret måste bort!

0r! 0 2m0edl0 emma

Juristen om bilförmåner Alexandra Pascalidou om vikten av att ha en historia

Louise Linder

Prästen och sommarprataren som startade konsultbolaget Prästbyrån

Anders Andersson: ”Tillsammans är e vi småföretagar ” st rö k en star

L A G A R � R E G L E R � S K AT T E R � T I L LVÄ X T � T R E N D E R


Nyhet för alla som driver företag: tid över

Med Sveriges första företagsapp blir det enklare att driva eget. Nu behöver du inte åka till kontoret för att ta hand om ditt företags bankärenden. Med vår nya mobilapp kan du enkelt attestera betalningar och sköta överföringar direkt i mobilen. Dessutom får du snabb tillgång till all kontohistorik, vilket ger dig bättre koll och ökad trygghet. Så, nu kan du äntligen få tid till en paus när det passar dig. Läs mer och boka tid för möte på seb.se/foretagsapp


Ledare

Stora och viktiga steg Vi har tagit stora och

viktiga steg i vårt arbete med att få regeringen att slopa sjuklöneansvaret för företag med mindre än tio anställda. Vi har fått två partier som helt ansluter till vårt förslag (MP och V). Ytterligare fyra partier har tagit tag i frågan och säger sig vilja slopa andra veckan. Vi kommer under hösten att träffa dessa partier för att få dem att inse att ett initiativ i frågan bör riktas mot små företag enligt vårt förslag. Att endast ta bort andra veckan är i stort sett meningslöst då kostnaderna för företagen bara minskas med drygt 10 procent och riskerna är kvar oförändrade. Att ta bort den andra veckan för alla företag skulle mest gynna de stora företagen och offentliga arbetsgivare, som har längre sjukskrivningar. Alltså ytterligare en ”reform” som regeringen, precis som i fallet med sänkningen av bolagsskatten, blir felriktad och inte kommer att ge några nya arbetstillfällen.

BraAffärer Innehåll: Driva Eget Anders Andersson

4

Medlemssidor

6

Nyheter

12

Profilen Louise Linder

14

Krönika Alexandra Pascalidou 18 Korsord

19

Medlemsförmåner

20

Vi kommer även att bearbeta Moderaterna, som hittills inte vågat ta ställning, för att få dem att inse att det är en bra reform för att stimulera de företag som skapat fyra av fem nya jobb de senaste åren, att våga nyanställa. Vi deltog på Almedalsveckan med bland annat en egen välbesökt paneldebatt där vi presenterade och debatterade vår rapport om arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning. Vår rapport hade presenterats för de politiska partierna i personliga möten, liksom i ett möte med de politiska ungdomsförbunden, i god tid före Almedalsveckan. Till vår glädje tog FP till sig våra argument och den för skolfrågor ansvarige ministern (Jan Björklund) presenterade i Almedalen ett förslag i frågan som ligger väldigt nära vårt förslag. Vi deltog även i ett flertal seminarier under veckan. Du kan på vår Facebook-sida se inlägg och videos från Almedalen. Och du kan läsa mer om det i detta nummer.

börjar vi se att vårt ”envetna” debatterande och argumenterade för en halvering ger effekt. Flera partier börjar tala om att arbetsgivaravgiften behöver sänkas. Vi ska komma ihåg att Alliansregeringen 2006 gick till val på förbättringar för småföretagare men det första dom gjorde efter valvinsten var att höja arbetsgivargiften med fem procent. De riktade sänkningar som gjort mot vissa branscher ser mer ut som branschstöd och bör ersättas med generella sänkningar. När det gäller arbetsgivaravgiften

När det gäller reformeringen av turordningsreglerna börjar vi se att politikerna tar åt sig och börjar använda våra argument för att motivera ställningstagandet att LAS måste reformeras framförallt vad gäller turordningsreglerna. Vi jobbar förutom ovanstående med kassaregisterlagen, 3:12 reglerna, diskrimineringen av småföretagare i LOU, att likställa alla företagsformer juridiskt och att alla företagare ska ha samma rätt till ersättning som anställda oberoende av företagsformen. Nya medlemsförmåner är inlagda på vår hemsida bland annat DHL transporter som ger våra medlemmar 40-50 procent rabatt.

Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Tävla och Vinn ett exemplar av ”Låt hjärtat slå ditt säljrekord”! Vi lottar ut tre exemplar av den populära säljboken. Du deltar i utlottningen genom att kortfattat berätta om ditt bästa säljminne. En händelse, då du lyckades sälja – fast det verkade svårt och du kände dig osäker. Hur var situationen? Vad gjorde du? Vad sa du? Vad sa kunden? Vad hände? Varför tror du att du lyckades med just denna affär? Skicka svaret till leif.svensson@smaforetagarna.eu Redaktionen och Björn Strid väljer ut 3 vinnare som presenteras i nästa nummer.

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST: info@smaforetagarna.eu www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Eva Villata, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins ADRESS:

GRATTIS

Vinnare på medlemsnr aug & sept 2013 Vinnare av ett års familjeförbrukning av tvättmedel, skjöljmedel, maskindisk, flytande tvål, universalrengöringsmedel toapapper, allt levererat hem till dörren. Värde c:a 4.000:Medlemsnummer 800023876 Ahlqvists Bil & Moterteknik Luleå. Resepresentkort Oden Resor. Värde 5.000:Medlemsnummer 800015796 Ica Träffen Livs Ängelholm Vinsterna kommer på posten.

SOV GOTT OM NATTEN Att vara trygg i sitt företagande, sova gott om natten, veta att jag har och varit förutseende och skyddat mig för oförutsedda händelser borde vara en självklarhet för alla som driver företag. Det social skyddsnätet för företagare är inte alls lika bra som för de anställda. Ej heller pensionsvillkoren. Därför har vi för dig som medlem i Småföretagarnas Riksförbund har vi tillsammans med Trygg Hansa och SEB tagit fram Småföretagarnas Trygghetslösningar. Vårt mål är att hjälpa dig att säkra den ekonomiska tryggheten för hela företaget och dig som företagare: Du får en helhetslösning där du skyddar verksamheten, dig som person, dina anställda, egendomen och lokalerna. Vi vill skapa trygghet för dig både nu och i framtiden. Du kan läsa mer om detta eller ringa de telefonnummer som finns på hemsidan.

3


Anders Andersson, Driva Eget:

”Viktigt att fler engagerar sig för småföretagarna – tillsammans är vi en stark röst” När ekonomijournalisten Anders Andersson bestämde sig för att lämna tryggheten som anställd och satsa helhjärtat på tidningen Driva Eget, var drivkraften att hjälpa småföretagare genom tips, råd och inspiration kring allt som rör entreprenörskap och ekonomi. För Bra Affärer tycker han till om småföretagarsverige och delar med sig av några konkreta tips och råd. Anders är tidigare mest känd som ekonomijournalist på både Expressen och Privata Affärer. Han har uppmärksammats för att envist ställt sig på de ”vanliga människorna” och småspararnas sida och drivit deras frågor. − Hela affärsidén med Driva Eget handlar om att ge lönsamma råd, debattera och inspirera i aktuella frågor som är viktiga för småföretagare – och på så vis hjälpa dem i deras vardag, framhåller han. Hur länge har du själv varit egen företagare? − Jag är uppvuxen med det. Min pappa var företagare och jag har själv alltid, även under mina många år som anställd journalist, haft bolag vid sidan av min anställning. Vad är viktigt att tänka på som småföretagare idag? − Många småföretagare är väldigt duktiga på sitt område och den bransch de verkar i, men är sämre på försäljning som är en mycket viktig del av företagandet. Det handlar om att förklara för sin kund på vilket sätt just mitt företag kan hjälpa kunden. En del tror att de kanske inte behöver sälja, men det behöver alla – både till nya kunder och till sina befintliga kunder, som kanske annars går till en konkurrent.

Finns det några frågor som Driva Eget lyfter fram lite extra just nu? − Hur vi kan stoppa fakturaskojarna, det är en allvarlig fråga och ett växande problem, som är betydligt mer vanligt idag än bara för något år sedan. Vi har tagit fram mycket information och tips på vad man ska tänka på och har även startat en sida på Facebook med uppropet ”Stoppa fakturaskojarna”. Här behöver vi alla hjälpas åt. Hur ser du på företagsklimatet i Sverige? − Jag tycker att de lagar och regler som finns inte är anpassade till småföretagare, utan till stora företag. Politikerna verkar inte förstå den verklighet som småföretagare lever i, vilket är ett problem. Det finns partier som gör bra saker, och emellanåt lobbar för enskilda frågor. Men jag ser inget tydligt parti som verkligen driver våra frågor. Det är synd. Därför är det bra att vi är flera som driver småföretagarnas frågor. Tillsammans blir vi en stark röst och kan påverka politikerna. Vilka frågor tycker du borde drivas i en större utsträckning? − För det första borde alla förstå vad småföretagen har för betydelse för Sveriges näringsliv och tillväxt. Stora företag lägger sina produktioner utomlands och varslar personal. Små företag är de som kan få fart

på tillväxten i Sverige, om de får rätt förutsättningar. Därför borde man göra det enklare för enmansföretag att utveckla sin verksamhet – så att de till exempel vågar ta klivet och anställa en person. Många vågar inte ta det steget idag. Man borde också hitta något sätt att stimulera anställda på storföretag att våga säga upp sig och starta eget. Många av framtidens nya småföretagare skulle kunna vara starka, driftiga entusiaster som sitter nedtrycka av storföretagets byråkrati. Det gäller att få dem att våga lämna tryggheten och starta eget. Vad står på agendan för dig den närmaste tiden? − Vi är i full färd med att planera en ny Driva Eget-dag som Driva Eget anordnar tillsammans med DN den 10 september på Rival i Stockholm. Dessa event har blivit så lyckade att vi redan börjat planera

Anders Andersson, Driva Eget ■ Ålder: 67 ■ Verksamhet: Är grundare och ansvarig utgivare till den fristående tidningen för småföretagare Driva Eget. Anlitas även som föredragshållare och kommentator ■ Bakgrund: Har i över 25 år som journalist arbetat med att ge lönsamma råd

i tidningar, radio och TV, först kring privatekonomi och de senaste fem åren i småföretagarfrågor i sin tidning Driva Eget. Har uppmärksammats för att ha utvecklat en journalistik utifrån ”sunt förnuft” som envist ställt sig på den ”vanliga” människans sida. ■ Drivkraft: Att inspirera och hjälpa andra genom råd och tips kring entreprenörskap och ekonomi.

4


Juristen

för många sådana nästa år. Vi försöker ge småföretagarhjälp på många olika sätt. Det senaste är interaktiva kurser på nätet, webb-TV och en särskild tidning för de gröna näringarna. Vår sajt www.drivaeget.se utvecklas ständigt och i mobilen har vi en app som heter Kalkyl. Anders fem konkreta råd till dig som driver eget 1. Skäms aldrig för att sälja. Tänk mest på vad kunden tjänar på en affär inte på vad du själv tjänar. 2. Samarbeta med andra företag. Se inte dessa som konkurrenter utan kollegor som du kan hitta win-win-lösningar med. 3. Fokusera på den del i företaget som är mest lönsam. 4. Missa inte de möjligheter som finns att sänka skatten. Skatten kan faktiskt bli lägre än vad många tror 5. Se till så att du får bättre avkastning på dina pengar än den usla ränta som bankerna ger.

Bilförmåner I förbundets rådgivningspanel får vi ofta frågor om bilförmåner. Ska man ha bilen på firman eller privat? Reglerna kring bilförmånerna är en djungel av bestämmelser, beräkningsmodeller och undantag. Frågan är alltså om det är bättre att äga bilen privat eller att låta företaget göra det. Inte sällan får också våra medlemmar problem med skatteverket om vilket förmånsvärde som ska betalas för en företagsbil. För många företagare är bilen ett måste, trots allt tal om kollektivåkande. I vissa verksamheter är man helt beroende av bil för transporter av varor och material. Fördelen i dessa fall är att man där kan belasta sina kunder med dessa kostnader, vilket skapar intäkter till finansieringen av bilinnehavet. Företagsbilarna i Sverige ökar också ständigt. År 2012 hade vi cirka 960 000 företagsbilar ute på vägarna. Jämfört med att det totala antalet bilar under året var cirka 4,5 miljoner. De två möjligheterna är alltså att man använder sin privata bil och tar ut ersättning från firman för denna körning eller att man låter firman äga bilen och betalar ett förmånsvärde för att man även använder bilen privat. Den skattefria ersättningen för det första alternativet är idag 18,50 kronor per mil. Denna ersätt-

ning är i underkant om man äger en dyr bil. Om firman ska äga bilen är frågan om man ska köpa en ny eller en begagnad. För dyra bilar över 7,5 basbelopp eller cirka 330 000 kronor tillkommer nämligen ett extra förmånsbelopp. Om man istället köper en mer än sex år gammal bil, stannar förmånsvärdet för år 2012 på ett antaget nybilspris på 176 000 kronor. Den mest avgörande frågan är hur mycket man kör privat. Den som kör en företagsbil under 100 mil privat per år ska inte förmånsbeskattas alls. En privat lösning är också den bästa om man kör under 1000 mil på sin fritid. Slutsatsen blir då alltså att för den som använder bilen mycket både i tjänsten och privat, är det vara mest förmånligt att företaget äger bilen. I synnerhet om firman går bra. För att lindra förmånsbeskattningen finns ju också alternativet att företagaren betalar bensinen privat. För det mesta är det lönsamt att bilen ägs av företaget. Tyvärr finns det ingen brytpunkt för att se i vilket läge detta är optimalt. När det gäller dyra bilar är det alltid förmånligt att firman äger bilen. En dyr företagsbil som körs måttligt på fritiden innebär å andra sidan en väldigt hög milkostnad. Med företagsbilen följer ansvar att hålla reda på hur mycket bilen används i tjänsten och på fritiden. Idag finns det många bra digitala körjournaler som kan hjälpa Dig med detta. Man bör alltid kunna redovisa en sådan om skatteverket hör av sig. För ägaren av ett framgångsrikt fåmansföretag kan det kanske vara intressant att betala för förmånsvärdet och istället ta ut en högre lön. Nettoeffekten blir densamma för den privata plånboken som för företaget. Dessutom skapas ett större löneunderlag för beräkning av den lågbeskattade utdelningen. Låt Din revisor räkna på vilket alternativ som är bäst just för Dig. Frågan om firman ska köpa bilen eller leasa den får vi ta upp i ett annat sammanhang.

Djursholm den 4 september 2013 Wiggo Lindgren, Förste vice ordförande och juridiskt ansvarig Småföretagarnas Riksförbund

5


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Småföretagarnas Erik Sjölander frågas ut av moderator Alexandra Pascalidou, om införandet av lärlingssystem i Sverige.

Siv Öberg och Anneli Egestam diskuterade småföretagarfrågor med miljöminister Lena Ek.

Småföretagarnas Maria Boborg-Trané grillade Martin Ådahl, centerpartiets ekonomiske talesman, i direktsänd TV.

Förbundsordförande, Leif Svensson, diskuterar lärlingssystem med riksdagsledamot Roger Haddad (FP)

Värdefulla kontakter knöts i Almedalen Politikerveckan i Almedalen gav resultat. Småföretagarnas Riksförbund uppmärksammades, dels med den eget arrangerade debatten om ett lärlingssystem i Sverige, dels med sin medverkan i direktsänd TV. Och sist men inte minst, skapades värdefulla kontakter med politiker och beslutsfattare. Peter Thörn, styrelsemedlem och projektledare för aktiviteterna i Almedalen, är nöjd med årets deltagande. – I år hade vi fokus på införandet av ett lärlingssystem och vi känner verkligen att vi fick upp den frågan på bordet bland politiker på plats. Vi knöt viktiga kontakter som gör det möjligt för oss att fortsätta diskutera frågan. Samtalen mellan deltagarna i panelen var intressant och den stora publiken deltog aktivt. Många vi pratade med sa att det var ett av de

6

bättre arrangemangen under veckan, bortsett från riksdagspartiernas centrala arrangemang. Påverka beslutsfattare Den årliga politikerveckan i Almedalen växer för varje år. I år deltog 1 029 arrangörer av skilda slag, alla med siktet inställt på att informera och påverka beslutsfattare. Antalet unika besökare var cirka 20 000, nästan en fördubbling sedan 2010. Och kanske är det så som en politiker sa: ”Är ni inte med i Almedalen finns ni inte. ” Unik mötesplats Peter Thörn håller med om att politikerveckan i Visby är en unik mötesplats. – Det finns inget annat arrangemang i Sverige där så många beslutsfattare, näringslivspersoner och myndigheter träffas för att

samtala och diskutera. För oss i Småföretagarna är det en möjlighet att synas i stora sammanhang, nå ut med våra hjärtefrågor och träffa och påverka många människor, allt för att skapa ett så bra företagsklimat som möjligt för småföretagen. Kontakter för framtiden – I stort tycker jag att vi nådde våra uppsatta mål, att lyfta våra frågor bland annat om lärlingssystemet, skapa kontakter för framtiden och att lära oss mer om hur Almedalsveckan fungerar, säger Peter Thörn vidare. All den här erfarenheten tar vi med oss inför ett eventuellt deltagande nästa år. År 2014 är ett valår och vad man än tycker om Almedalen, spektakel eller inte, kommer man inte ifrån att det är platsen där alla träffas.

Maria Boborg-Trané


Spännande att vara medlem i Småföretagarna Vi arbetar inte bara med att försöka skapa ett småföretagsklimat i världsklass genom debattartiklar, brev till riksdagsledamöterna, personliga möten, medverkan i till exempel Näringslivets regelnämnd, i Almedalen genom arrangemang som paneldebatter och deltagande i seminarier och TV debatter. Vi försöker därutöver skapa ett stort mervärde i medlemskapet genom olika aktiviteter och medlemsförmåner. Under 2012/13 har våra medlemmar ”drabbats” av överraskningar i form av telefonsamtal från kansliet där de får veta att de på medlemsnumret vunnit, två biljetter till Friends Arena för evenemang som Elton John, Iron Maiden, fotbollskvalmatcher och bandyfinal. Att de i månadsdragningar vunnit presentkort (5000:-) på resor från Odenresor, förebyggande hälsovård, sjukvård från Balans och i juli i år en bil VW up till en glad medlem i Möre. Överlämnandet kommer att presenteras i nästa nummer av Bra Affärer. Verksamhetsåret 2013/14 kommer vi att fortsätta med dessa glädjespridare. Nytt tillkommer i form av ett års förbrukning av kem/tekn/papper från Weefi x för en familjs årsförbrukning i två månadsdragningar. Diskmedel, tvättmedel, skjöljmedel, rengöringsmedel, shampo, toa- och hushållspapper. Bilen i nästa års julidragning kommer att vara en Honda Civic. Ni kan läsa mer om det på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Alla medlemmar får i samband med betalningen av årsavgiften ett brev med medlemskort och en folder där alla medlemsförmåner redovisas. Vinsterna är sponsrade av samarbetspartner. Leif Svensson, Förbundsordförande

Odenresor som varit medlem och förmånspartner i Småföretagarna sedan starten i januari 2010 kommer 2013/14 att vara sponsor och bidragande till de månadsvisa dragningarna av presentkortsvinster på medlemsnumret som startade i augusti och avslutas med en utlottning av en Honda Civic i juli 2014. Utöver att Odenresor bidrar till presentkort så har Odenresor ordnat ett samarbete där Odenresor och Turkish Airlines, ett av världens bästa flygbolag, kvartalsvis skall bidra med extra vinster i form av resepresentkort för två personer var som helst i världen genom Turkish Airlines nätverk (ej codeshare) med avgång från STO/CPH/GOT. Viktig förbehålls villkor och information: Turkish Airlines förbehåller sig rätten att bekräfta platser på särskilda avgångar och datum. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Läs mer om Turkish Airlines i rutan bredvid.

Turkish Airlines – småföretagarens bästa vän Inget annat flygbolag i världen flyger till lika många länder som Turkish Airlines. Antalet destinationer är 231 (augusti 2013) i 103 länder och moderna flygplans flottans genomsnittsålder är endast 6 år.

Turkish Airlines är idag ett av de allra största internationella flygbolagen i Sverige och flyger från både Stockholm och Göteborg flera gånger dagligen i tillägg till ett antal inrikesflygplatser genom code share avtal med SAS. Den täta turtätheten ger hög flexibilitet och kortast möjliga anslutningstid för affärsresenären. Bolaget är medlem i Star Alliance vilket ger dig maximalt utbyte i form av bonuspoäng och förmåner på flygplatser runt om i hela världen. I Ekonomiklass får du med dig 30 kg bagage utan extra kostnad och i Businessklass hela 40 kg. Ombord serveras världens bästa måltid - kostnadsfritt. Spelar du golf? Då kan du dessutom ta med dig golfbagen gratis - till vilken destination som helst.

Medlemmar i Småföretagarna som reser en del kan med fördel bli medlemmar i Turkish Corporate Club. Vilket erbjuder rabatter på biljetterna, ytterligare 10 kg bagage, kostnadsfri ombokning och tillgång till både Business Class check-in och Lounge vid avresa från Arlanda och Landvetter - även om du flyger i Ekonomiklass. För mer information om Turkish Corporate Club – tcc.se@thy.com För mer information om kampanjen och resor - kontakta Mikael Lundström eller Per Westman på Odenresor, 08 – 654 1900 eller maila förfrågan till info@odenresor.se Välkommen ombord! Vinst information. Tre par ekonomibiljetter (totalt 6st.) som gäller i hela TK-nätverk (ej code-share) med avgång från STO/CPH/GOT.

Skytrax har, genom undersökning bland 18 miljoner passagerare, givit bolaget titeln Europas Bästa Flygbolag tre år i rad.

7


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Sjuklöneansvaret för småföretagare bör tas bort Sjuklöneansvaret är en stor kostnad och osäkerhetsfaktor för ett litet företag. Både i form av utgifter för sjuklönen men också genom minskade intäkter och produktionsbortfall. Men det allvarligaste problemet är osäkerhetsfaktorn som sjuklöneansvaret innebär. Småföretagare drar sig helt enkelt inför att nyanställa, eftersom de ekonomiska konsekvenserna om någon anställd blir sjuk kan bli oöverskådliga. I tal och artiklar hyllas småföretagaren av samtliga riksdagspartier, som alla vill vara småföretagaren bästa vän, men samtidigt är regeringen fullständigt tondöv inför de villkor som småföretagare lever under idag. Regeringen har lyckats med det osannolika att med knivskarp precision undvika i princip alla reformer som kan stärka småföretagens möjligheter till överlevnad. Det är inte förvånande att Svenskt Näringsliv inte ser sjuklöneansvaret som ett stort problem, det är det inte heller för landets storföretag. Men det är det för de 99 procent av landets företagare som kämpar för sin överlevnad med krympande marginaler. 80 procent av sjuklönekostnaden för en företagare är under den första veckan och inget annat än ett borttagande av ansvaret för båda sjuklöneveckorna skulle få någon reell effekt. Allt annat är tomma ord och plakatpolitik. En teknisk lösning med förändrat högkost-

Effektivare miljötillsyn 8

nadsskydd är bara ett spel för galleriet och i det närmaste verkningslöst eftersom få känner till det och det dessutom är oerhört krångligt. Regeringens arbetsmarknadspolitik har havererat. 2013 läggs 70 miljarder på AMS-projekt, lönebidrag, A-kassa och lönegarantier. Restaurangmomsen sänktes 2010 till en kostnad på över 5,5 miljarder kronor utan mätbara effekter på sysselsättningen. Regeringen sänkte i våras bolagsskatten med 16 miljarder, varav en tredjedel gick direkt till bankerna och resten till storföretagens kassakistor. Trots dessa miljarder i skattesänkningar, stöd och AMS-projekt så biter sig arbetslösheten fast. Småföretagarna kräver ett totalt borttagande av sjuklöneansvaret för företag med färre än tio anställda. Det är en träffsäker och kostnadseffektiv åtgärd. Det halvhjärtade förslaget från bland annat Centern och Kristdemokraterna om att ta bort den andra av de två sjuklöneveckorna är enbart en symbolisk åtgärd eftersom den de facto är marginell till kostnaden. Detta ska inte finansieras genom höjda arbetsgivaravgifter utan tas från det reformutrymme som finns. Det är en reform som direkt får effekt på sysselsättningen. De Nya Moderaterna har sedan länge övergett småföretagarna men fältet är fritt bland övriga partier att visa att man är beredd på att lyssna på våra argument och se den verklighet som vi lever i. Leif Svensson Förbundsordförande

Småföretagarna har suttit i referensgruppen för ett projekt drivet av Kommunförbundet Skåne kring effektiv miljötillsyn. I ett pressmeddelande skriver Kommunförbundet Skåne att projektet har gett regionen unika möjligheter att rusta miljökontoren med framgångsrik kommunikation, hållbara sam verkansmodeller och att lägga en grund för gemensam utveckling. Projektet har finansierats av Europeiska socialfonden och har pågått mellan 2011 och 2013.

Småföretagarnas främsta uppgift i projektet har varit att bidra till en ökad förståelse mellan miljökontor och företagare. I pressmeddelandet citeras en av Småföretagarnas representanter: - Vi har fått bättre insikt i hur kommunerna bedriver miljötillsyn och ny kunskap och nya kontakter för att bättre kunna stödja våra medlemmar i deras miljöarbete.


Offentlig kvalitet? Fler och fler småföretagare berättar för mig att de slutat lämna anbud vid offentlig upphandling. Orsakerna är att kvalitet får stå tillbaka för lägsta pris, vilket gör att det är stora företag som kan ”gömma timmar” och lämna, till synes, låga anbud. Att använda våra gemensamma pengar till att göda stora multinationella företag och dess aktieägare kanske inte är det bästa sättet att utveckla Sverige? Begreppet ”man får vad man betalar för” gäller fortfarande! Siv, en mindre vårdföretagare, berättade att hon regelmässigt erbjuds sälja sin rörelse till både svenska och utländska koncerner. De som vill köpa hennes verksamhet håller vinst högre än kvalitet på vården och patienternas bästa. Detta rimmar inte med Sivs affärsidé där resultat och patienternas bästa kommer före möjligheten för henne att ens ta ut lön varje månad. Hittills har alltså Siv tackat artigt nej till köparna, men hur länge kommer hon att orka med det? Mjölken blir ju inte billigare för henne heller. Den omfattande debatten kring Caremas affärsmetoder verkar ha avklingat snabbt.

Matronamöte med Annie Lööf som hedersgäst Näringsminister Annie Lööf besökte affärsnätverket Matrona den 13 september, för att prata entreprenörskap och kvinnligt företagande. Morgonmötet, som samlade affärsnätverkets medlemmar, leddes av moderator Hélène Benno, journalist och generalsekreterare för MinStoraDag. – Vi är oerhört stolta över att Annie Lööf kommer och besöker oss, säger Lena Törner, entreprenör och affärsnätverket Matronas grundare. Sveriges Näringsminister Annie Lööf pratade bland annat om vikten av entreprenörer och entreprenörskap i Sverige. För att Sverige ska behålla sin tätposition som välfärdsland behöver vi fler som vågar satsa och bli egenföretagare. Vilka möjligheter och utmaningar står de inför? På mötet deltog också Sharif Pakzad, Sundbybergs stads näringslivschef och Camilla Sydfors från Taxi 020 även korad till Årets Matrona. Matrona är lokala affärsnätverk som vänder sig till kvinnor i ledande befattningar och drivna företagare. Gemensamt för alla medlemmar är en vilja att knyta nya kontakter och hitta förutsättningar och möjligheter för att göra affärer. www.matronanatverken.se

Jag vill passa på att berömma Länsstyrelsen i Västerbotten för att de tog bort sitt interimistiska naturreservat för sin del av Stekenjokk-fjällen. Att reservatsreglerna infördes i lönndom förra året, utan några konsekvensanalyser för hur det skulle drabba småföretagarna i området, kan kanske läggas till handlingarna. Däremot verkar det ju märkligt att inte Länsstyrelsen i Jämtland kan fatta samma beslut som sina kollegor i Umeå, vilket innebär att reservatet fortfarande gäller för delen inom Jämtlands län. Är det så vi ska arbeta med samma regler i olika delar av landet? Staten måste naturligtvis betala ersättning till alla de småföretagare som har drabbats av den missriktade ”miljöhänsynen” som det interimistiska naturreservatet förorsakade! Vi får hoppas att det inte beror på dåliga upphandlingar till offentliga personalmatsalar att besluten inte alltid blir av högsta kvalitet. Eller som Aksel Sandemose uttryckte det ”Den smula förbränning, som tänkandet åstadkommer i hjärnan, kan ersättas med en biff i halvåret.” Erik Sjölander

Vill du utveckla affärerna och nå nya marknader? Sista chansen att söka stöd från programmet miljödriven tillväxt Arbetar du med färdigutvecklade miljöanpassade varor och tjänster? Har du ett företag upp till 249 anställda eller ingår i ett företagsnätverk? Då har du möjlighet att söka stöd för att stärka din konkurrenskraft, utveckla affärerna och få hjälp med systemlösningar! I höst kan företag och företagsnätverk med färdigutvecklade miljöanpassade varor och tjänster söka stöd i den sista ansökningsomgången från programmet Miljödriven tillväxt. Nu välkomnar vi särskilt företag som vill nå marknader runt Östersjöområdet och öppnar även upp för andra satsningar gällande installation av produkt på utvald marknad i demonstrationssyfte. Välkommen med din projektidé mellan den 16 september - 25 oktober! Läs mer på www.tillvaxtverket.se/miljodriventillvaxt

9


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Öppet brev till Annie Lööf

”Trött på tomma ord, taktik och plakatpolitik” Citatet ovan är hämtat från ditt stora sommartal på Djurgården. Småföretagarnas Riksförbund har skärskådat det, och dina uttalanden inför det, noga och finner tyvärr mycket sådant i innehållet. I en intervju i Expressen inför talet säger du att du vill ”satsa på jobbskaparlinjen och göra Centerpartiet till småföretagarpartiet nummer ett”. Ytterligare sägs i samma artikel att ”hennes främsta krav är att företagen slipper ansvaret för den andra sjuklöneveckan”. Med ganska tomma ord har Centern ända sedan 2006 varit de som, mest av alla partier, förespråkat åtgärder för att förbättra klimatet för småföretagen. Men efter sju år i alliansregeringen har mycket lite skett i den förda politiken. Det kallar vi plakatpolitik. I onsdagens sommartal står du fast vid alliansens tidigare löften om ytterligare ett jobbskatteavdrag, en höjd brytgräns för den statliga inkomstskatten och en skattelättnad för våra pensionärer. Alltsammans lovvärt men kostnadsberäknat till cirka 16 miljarder. Visserligen ska dessa åtgärder avvägas mot andra viktiga reformer av vilka Småföretagarna valt ett par ur ditt tal. Sjuklöneansvaret är en fråga som varit het i sommar och nästan alla partier vill minska det du sa i ditt tal att: ”Vi behöver flytta en större del av kostnaderna från företagen till staten, i ett första steg genom att slopa den andra sjuklöneveckan. Detta är viktigt både därför att det minskar risken med att anställa någon ny och därför att de som tidigare varit sjukskrivna ofta, eller i längre perioder, lättare skulle få ett jobb”. Om detta ska rubriceras som taktik eller plakatpolitik är svårt att avgöra men det är i vart fall totalt

10

verkningslöst för de små företagen som du vill värna om. Kostnaden för den andra sjuklöneveckan är mellan 10 och 20 procent av den totala kostnaden för sjuklöneansvaret och är tämligen betydelselös för småföretagen då riskerna för att nyanställa och utveckla ändå kvarstår nästan oförändrade. För de stora företagen och de statliga och kommunala sådana blir det dock rejält klirr i kassan men det påverkar inte deras vilja att nyanställa. Varför inte visa att Centern är småföretagarnas parti genom att ta bort hela sjuklöneansvaret för små företag med upp till 10 anställda som vi föreslagit. Ett par andra partier i Riksdagen har tagit det till sig och är i den frågan klart mera småföretagarvänliga än Centern. En annan fråga, som Småföretagarna drivit hårt under året, är införandet av ett väl fungerande arbetsplatsförlagt lärlingssystem redan i gymnasiet. Vi har lagt fram en tydlig och väl dokumenterad rapport om detta med jämförelser om hur det fungerar väl i vissa andra länder. Tillsammans med sjuklöneansvaret var det nog den frågan som drogs fram mest i sommarens Almedalsvecka. du har själv besökt Siemens i Tyskland och talat väl om det system de använder där och sagt att detta borde, i lämpliga delar, kunna införas även i Sverige. Vår ”skolminister” Jan Björklund kom i Almedalen med ett förslag som i allt väsentligt liknade det vi rekommenderat. Det skulle ge småföretagen incitament till

att anställa lärlingar och utbilda dem till framtida nyttiga medarbetare. I ditt sommartal blir det väldigt spretigt och det säger oss inte riktigt hur Centern vill ha det. Du vill göra en satsning på den så kalllade jobbpakten som tvärdog i våras då parterna på arbetsmarknaden klev av men som Moderaterna försökt hålla liv i trots detta. du talar om YA-jobb som är ett inslag i detta som fördes fram av Moderaterna i Almedalen men som det sedan varit ganska tyst om. Du vill dessutom göra en egen satsning i det ”nygamla” lärlingssystemet från 2008-2011 genom att fördubbla ersättningen från 30 000 kronor till 60 000 kronor till företag som tar sig an en lärling. Slutligen vill du också titta på möjligheten att införa en lärlingsanställning som i till exempel Tyskland. Varför inte vända på ordningen och stötta Jan Björklund fullt ut. Ni spelar ju på samma planhalva. I hans förslag finns det möjlighet att få fram ett system som både elever och småföretagare kan ta till sig och som med stor sannolikhet skulle skapa många tusen nya lärlingsjobb omedelbart. Företagen skulle bli villigare att anställa ungdomar och arbetslösheten inom den kategorin skulle sjunka drastiskt. Vilket är vad alla vill se. Om Centern verkligen vill vara ”småföretagarpartiet nummer ett” bör ni lyssna på småföretagen och tydligt undvika ”tomma ord, taktik och plakatpolitik”. Lennart Erlandsson, Förbundssekreterare


Annie Lööf har det inte lätt. I förra veckan presenterade Annie Lööf flera förslag för att främja småföretagande och nyanställningar. Av den information vi fått av hennes partikamrater så är de medvetna om att våra förslag om att avskaffa sjuklöneansvaret helt för småföretag, liksom att sänka arbetsgivaravgiften för dessa, skulle vara mer framgångsrika. Tyvärr verkar Annie ha svårt att nå fram med detta i budgetförhandlingarna med sina allianskamrater. Att sänka egenavgiften så att en egenföretagare betalar 3-5 000 kr mindre i avgift per år kommer sannolikt inte skapa stort utrymme för, eller stimulera småföretagare att nyanställa så den höga arbetslösheten kan pressas ned. Att om 1½ år börja utreda ifall Sveriges regler om revisionsplikt ska anpassas till EU-nivå kommer inte att skapa fler företag som vill växa. Att utreda det komplicerade, och mycket lite använda, högkostnadsskyddet för sjuklönekostnader kan knappast bidra till fler anställningar i småföretag. Såvida inte de byråkrater som sätts att göra utredningen lyckas med konststycket att åstadkomma en enkel och snabb väg att få tillbaks pengarna inom rimlig tid. Och ser till att information om detta verkligen når ut till småföretagarna. Det högkostnadsskydd som nu finns platsar bland tio i topp i ligan för regelkrångel och få känner till det. Att tro att över 4 000 privatpersoner ska investera 1,3 miljoner kronor var i småföretag, för att få en skattereduktion, med alla de regler som förslaget innehåller av krångliga begränsningar, är inte realistiskt. Att inte införa regeln om månadsrapportering av löner för småföretag är förståndigt, men det klokaste hade varit att aldrig ens överväga ett så dåligt förslag. Att samordna moms- och inkomstdeklarationen för småföretag med mindre än 1 miljon i årsomsättning är bra, men varför infördes dagens regler under detta år? Det är mycket bra att Regeringen har det goda omdömet att ändra sig. Att dela på momshantering vid import mellan Tullverket och Skatteverket har hela tiden varit omodernt och kontraproduktivt. Det är bra att den regeln tas bort, men det kommer sannolikt inte nämnvärt främja ett ökat småföretagande. Att ändra reglerna kring skattskyldighet vid uthyrning av lokaler är bra för att minska byråkrati och krångel för lokaluthyrare. Sammantaget är Annie Lööfs förslag för att främja småföretagande inte så mycket att skryta över. Hon fick av finansministern mindre än en miljard av de 25 som han anser finns i reformutrymme för kommande år, till att använda för hennes ofta uttalade småföretagarvänlighet. Om Centern vill lyssna på oss småföretagare så kan vi presentera många goda argument i budgetförhandlingarna inom Alliansen.

Hallå där… Carina Kindkvist, som är en av flera av Småföretagarnas styrelsemedlemmar som medverkade på plats på Nyföretagarcentrums mässa ”Eget Företag” den 3-5 oktober.

Varför är det här en viktig mässa att vara med på? – Det är alltid lika viktigt att vi är aktiva och synliga. Vi vill knyta nya kontakter, berätta vad vi gör, vilka frågor vi driver för att stötta småföretagarna och för att skapa ett bättre företagsklimat. Majoriteten av de som besöker mässan ska eller har nyligen startat ett företag och det är en viktig målgrupp för oss.

Vilka budskap vill Småföretagarnas Riksförbund föra ut på mässan? – Vårt budskap i montern är att det ska vara kul, enkelt och lönsamt att driva företag och att vi hjälper politikerna att fatta rätt beslut. Vi är där för att berätta om vårt arbete och vad som står högt på vår agenda. Vi vill berätta vad vi gör och det vi är till för – att se till att göra småföretagarnas röst hörd. Lika viktigt är att lyssna på mässbesökarna och ta in frågor och synpunkter från besökarna för att ännu bättre fånga de frågor som är mest aktuella i småföretagarens vardag.

Vilka var på plats från Småföretagarna? – Flera personer från vår styrelse. Så det är ett unikt tillfälle för besökarna att föra fram synpunkter direkt på plats. Vi har regelbundet kontakt med politiker. Kanske är en av de frågor som förs fram till oss angelägen för många, så att vi väljer att prioritera den i nästa möte med politikerna.

Vad har varit förväntningar på årets mässa? Många mässbesökare och mycket positiv energi. De räknade med över 10 000 besökare. Förhoppningen inför en sådan här mässa är många bra diskussioner och att knyta värdefulla kontakter med nya företagare. Och att vi ska få fram vårt budskap; att vi är en organisation som arbetar engagerat och intensivt för att driva de frågor som medlemmarna tycker är angelägna. Vi hoppas också att många förstår vikten av att stötta oss genom att bli medlemmar i Småföretagarnas Riksförbund.

Du är själv företagare, vad tycker du är en av de viktigare frågorna för Småföretagare idag? – Den viktigaste frågan tycker jag är att öka tryggheten. Jag har en coachförmedling och det är tragiskt många som går i coachning som skulle vilja starta företag, men inte vågar på grund av att de tappar tryggheten. Skillnaden mellan tryggheten för en anställd och en småföretagare är för stor.

Erik Sjölander , Näringspolitiskt ansvarig Småföretagarnas Riksförbund

11


Nyheter

Välfärdsskaparna Småföretagen Att de små företagen är den enskilt största arbetsgivaren i Sverige vet vi redan. Då de små företagen har stått för 4 av 5 nya jobb som skapats i Sverige sedan 1990, och är därmed avgörande för hur det går för småföretagen i Sverige. I rapporten Välfärdsskaparna visas att småföretagen är avgörande även för den kommunala utvecklingen inte bara vad gäller sysselsättning utan också förutsättningarna för välfärd och kommunal service. Totalt sett för Sveriges kommuner svarar de små företagen för 32 procent av kommunens inkomstskatteintäkter. Det kan jämföras med 22 procent för stora företag och 24 procent för offentlig sektor. [källa: webfinanser.com]

Byråkratisk lavin träffar växande småföretag Småföretagare utsätts för en byråkratisk lavin i takt med att de växer. Det är en viktig förklaring till att många mindre tillväxtföretag slutar växa, och i stället fortsätter att vara just småföretag, enligt en ny undersökning. Småföretagare i tillväxtbolag hindras i sitt arbete av byråkrati och pappersarbete, vilket påverkar tillväxten i bolaget negativt. En dag i veckan går åt till administrativa arbetsuppgifter, enligt en undersökning som Marginalen Bank har gjort. Värst upplevs olika regler samt myndighetskontakterna, till exempel med Skatteverket eller kommunen. [källa: privataaffaer.se]

De vill höja din pensionsålder Du får kallt räkna med att gå i pension senare. Inte ett enda av de tunga remissyttranden som kommit på Pensionsåldersutredningen går emot förslaget om höjd pensionsålder. Här är de viktigaste delarna i förslaget om riktålder: Åldersgränserna för förmåner som garantipension och sjukersättning höjs från 55 år till 66 år 2019, alltså i linje med riktåldern. Garantipensionen är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Gränsen för när det är möjligt att börja göra uttag från tjänstepensioner och privata pensioner höjs från 55 år till 62 år 2017. Tidigaste ålder för uttag av den allmänna pensionen höjs från 61 år till 62 år från och med 2015. 67-årsgränsen för anställningsskyddet höjs till 69 år. Det innebär att den som vill har rätt att fortsätta arbeta ytterligare två år. [källa: avanza.se]

Björn Lindgren, nationalekonom

Sveriges konkurrenskraft försämras Sverige tappar placeringar på World Economic Forums ranking över länders konkurrenskraft. Från att ha legat fyra förra året och trea året dessförinnan hamnar Sverige nu på sjätte plats. Sverige har blivit omsprunget av Tyskland och USA. Listan toppas liksom förra året av Schweiz, följt av Singapore och Finland. Listan bygger på faktorer som teknisk utveckling, forskning, infrastruktur, utbildning och arbetsmarknad. ”Föråldrade regler om anställningsskydd och höga skatter påverkar naturligtvis negativt”, säger Björn Lindgren, nationalekonom. Organisationen World Economic Forum rankar varje år 148 länder utifrån ett flertal parametrar som påverkar konkurrenskraften, till exempel forskning, infrastruktur, teknisk utveckling, utbildning och arbetsmarknad. [källa: svensktnaringsliv.se]

12

Lööfs sänkning skapade 10 000 jobb? Den omdiskuterade restaurangmomsen har gett över 10 000 nya jobb sedan den infördes 2012. Det visar siffror som branschorganisationen Visita presenterar i dag. Men restaurangfacket är skeptiskt till att krogmomsen lett till så många jobb. 10 000 jobb är klart fler än de 3 500 jobb regeringen förutspådde när momsreformen trädde i kraft. Men bedömningarna om hur många jobb som egentligen skapats tack vare momsen går isär. Enligt en mätning som Dagens Nyheter publicerade så sent som i juli hade restaurangmomsen nästan inte skapat några jobb alls. [källa: di.se]

Nu hamnar datorn på armen Först stod de i stora hallar, sedan på skrivbordet, i väskan och i fickan. Nu är datorn på väg att ta sin plats på handleden. Flera av de stora tillverkarna av mobiltelefoner och datorer lanserar nu en handburen apparat. På onsdagen presenterade den sydkoreanska elektroniktillverkaren Samsung sin smartklocka Galaxy Gear, som är tänkt att nå marknaden den 25 september. Det inte bara en klocka utan också telefon, mejl och en kamera som både kan filma och ta stillbilder, skriver tekniksajten Gizmodo. [källa: DN.se]


bränder. Ändå är brandsläckare obligatoriskt på arbetsplatsen, medan hjärtstartare inte är det. Om fler företag hade hjärtstartare skulle fler liv kunna räddas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för HjärtLungfonden. Små och medelstora företag utgör 99,9 procent av alla företag i Sverige. Tillsammans sysselsätter de en mycket stor del av Sveriges arbetskraft. Trots det har bara var sjätte företag, 17 procent, en hjärtstartare på arbetsplatsen. Två av tre företagare, 63 procent, vet inte ens var den närmaste hjärtstartaren finns [källa: Hjärt-lungfonden]

Småföretagare hindras av dålig mobiltäckning Drygt två av tre småföretagare upplever att dålig mobiltäckning är ett hinder för dem i deras företagande. Det visar en färsk enkätundersökning från Visma. Totalt 1 200 företrädare för mindre företag runt om i landet svarade på frågan: ”Hindrar dålig mobiltäckning dig i ditt företagande?”. Hela 68,8 procent svarade ja, medan 31,2 procent svarade nej. – Om två tredjedelar av landets småföretagare upplever att de inte kan nås eller kan nå andra på ett tillförlitligt sätt innebär det i praktiken att verksamheten ständigt äventyras för ungefär 300 000 företagare., säger Rolf Dahlberg vd för programföretaget Visma Spcs som gjort undersökningen. [källa: VismaSpcs]

Varm sommar gav svalt nyföretagande

Stor okunskap om hjärtstartare bland företagare Bara en av tre företagare känner till var närmaste hjärtstartare finns och så få som var sjätte har en egen hjärtstartare. Det visar en undersökning som Hjärt-Lungfonden har genomfört bland små och medelstora företag i samarbete med företaget Visma. – Betydligt fler dör av hjärtstopp än i

Det har uppenbarligen varit mer tilltalande att njuta av det varma vädret än att göra slag i sak och bli företagare. Nyföretagandet under sommarmånaderna minskade med 11 procent jämfört med i fjol. Det framgår av Bolagsverkets statistik. Under augusti månad registrerades 4 638 nya företag i landet jämfört med 4 966 motsvarande månad 2012. En minskning med 7,2 procent. Juni var den svagaste av de tre sommarmånaderna med ett minus på 20 procent. När hela sommaren sammanfattas minskade nyföretagandet i Sverige från 13 403, under perioden juni till och med augusti i fjol, till 11 889 i år. Det ger ett minus på 11,3 procent. Nyregistreringarna under sommaren hamnar på sjätte plats räknat över de senaste tio åren. 2011 var det starkaste året under perioden med 13 771 nya företag. Sedan början av året har antalet nya företag minskat med 4,8 procent i hela landet. Till och med augusti i år har 40 090 företag registrerats jämfört med 42 128 de åtta första månaderna förra året. [källa:visma.se]

Småföretagare kan skapa jobb Företagarna vrider upp temperaturen inför valåret och sätter företagarpolitiken främst på alla partiers agendor. – Svenska småföretagare kan skapa fler jobb, om politiker vill. Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag och våra småföretagare är Sveriges jobbskapare. De är också förutsättningen för lokal välfärd, genom den kommunalskatt som de anställda genererar. Det här är två perspektiv som oftast tappas bort i den politiska debatten, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna. [källa: foretagarna.se]


Profilen

Prästen och företagaren Louise Linder:

”De stora frågorna berör oss alla ” Vi människor har som enda djurart ett uttalat behov av att finna vår plats i tillvaron. Och veta vad, vilken riktning och varför? De existentiella och stora frågorna är därför alltid lika aktuella – inte minst i näringslivet, menar psykoterapeuten och prästen Louise Linder som har coachat några av Sveriges främsta företagsledare genom det egna konsultbolaget Prästbyrån.

Hennes arbetssätt i kyrkan är både okonventionell och ifrågasatt. Och hon lyckas till skillnad från många andra präster att dra stor publik till gudstjänsterna. Louise Linder har arbetat som präst i 24 år, och brinner fortfarande lika mycket för att allt fler människor ska hitta meningen i sina liv. Det var också den drivkraften som mynnade ut att hon startade prästbyrån för 15 år sedan. Prästbyrån AB, arbetar med existentiella och etiska frågor inom näringslivet. Hon tycker själv att namnet Prästbyrån är ganska fyndigt. Men det fanns de inom kyrkan som retade sig på hennes initiativ, och tyckte att det var fel att driva konsultverksamhet.

– I grunden handlar det om vilken människosyn och vilken kultur företaget vill ha: Lever vi upp till våra värdeord? Behandlar vi alla människor lika? Finns det utrymme för olika kulturer i vår organisation? Louise menar att det kan bli förödande för ett företag att ignorera dessa frågor. – Ett företag hänger inte och dinglar själv. Det är en ”juridisk person”, och består av människor. Mår inte människorna bra, mår inte företaget bra. Därför är det viktigt att skapa ett företagande där både hjärta och hjärna finns med och där goda värderingar efterlevs av ledare och medarbetare, menar hon.

Behov att diskutera stora frågor

Existentiella frågor och ledaransvar

Men för Louise kändes det naturligt att söka sig dit människorna är, när allt färre söker sig till kyrkan. Och hon såg inget som inte var förenligt med hennes löften eller uppdrag som präst. – Det var tomt i kyrkorna och samtidigt märkte jag att det fanns ett stort behov i samhället att diskutera de stora frågorna som berör oss alla i livet, och inte minst bland företagsledare. Jag blev också direkt kontaktad av olika framstående ledare i näringslivet. De ville ha stöd och råd i olika vägval och krissituationer i deras organisationer. Genom prästbyrån har Louise arbetat med föreläsningar, seminarier och dialogprogram i olika företag som genomgår omfattande förändringsarbeten eller som vill lyfta arbeten kring värderingar i organisationen.

14

Arbetet med ledningsgrupper i olika företag resulterade i boken ”Leva Leda”. Ett resultat från samtal med tre företrädare för svenskt näringsliv: Hans-Erik Andersson, Marie Ehrling och Carl-Henric Svanberg. Boken tar upp de existentiella frågorna och ledarens ansvar. Louise var även företagspräst på Ericsson när de halverade personalstyrkan efter it-kraschen, då en jourtelefon upprättades under krisåren. I boken beskrivs livsfrågornas betydelse i ledarskapet. – Eftersom ledare är förebilder som leder andra. Och många lyssnar och tar till sig det en ledare säger, så kändes det naturligt att arbeta med några av Sveriges mest kända företagsledare. Vi diskuterade frågor som en ledare möter i sin roll som; makt, självbild, ledarskap, utsatthet och livets olika dimensioner. Förhoppningen med boken var att den

skulle inspirera till att ge de existentiella frågorna mer utrymme i arbetslivet.

Yoga och meditation i kyrkan

Sedan 2010 är Louise Linder kyrkoherde i Kungsholms församling i Stockholm, dit hon lockar stora skaror med sina okonventionella gudstjänster. Hon använder sig av såväl meditation som handpåläggning och i höst tänker hon praktisera yoga i sitt prästerskap. Som kyrkoherde leder och planerar hon verksamheten med de 25 anställda. Hon är fortfarande ägare för prästbyrån. Den uppsökande verksamheten är helt klart något som Louise Linder tagit fasta på i sin prästgärning. – Jag är nog lite av en entreprenör. Men framför allt är det min vilja att hjälpa andra som driver mig. Men jag har varit noga med att alltid ha en tydlig förankring i en församling i Svenska kyrkan, dels för min egen skull men även för att undvika att enbart bli en etikkonsult, säger hon. I dagens samhälle är människor allt mer stressade och pressade och lever i ett högt tempo. Louise menar att vi måste öva oss på att leva nu. Annars passerar livet. Livsmening handlar om att dela liv och leva liv. Men det är svårare för människor idag. Det finns för lite tid för återhämtning och reflektion. Vi håller på att slita sönder våra kroppar och själar, anser hon. – Utmattningsdepression och ensamhet har blivit folksjukdomar. Det är mycket fokus på ”jag:et”. Vi tror att vi klarar oss – att ensam är stark. Men vi människor är flockdjur, säger hon.

R


15


Profilen – Det är intressant, vi går på gym och tränar för att vi ska vara fysiskt starka, men vi tar oss inte tid att ta hand om våra själar. Alla har vi ett behov av att få vara själva i tystnaden. Samtidigt finns en längtan efter reflektioner och andlighet - att sätta allt i ett sammanhang. Jag ser därför kyrkorna som andliga gymnastiksalar.

Ett tydligt kall att bli präst

För Louise har det varit ett tydligt kall sedan ungdomsåren att bli präst. Som ung åkte hon till London för att bo i kloster, med en önskan om att bli en ”Maria” i Sound of Music. Till präst vigdes hon 1989. Hon är dessutom psykoterapeututbildad och har läst sexologi på Karolinska Institutet. Hon har tre barn och är skild två gånger. Hon berättar öppenhjärtigt i sitt sommarprat i ”Sommar P1” (det är andra gången Louise är sommarvärd) om sorg, glädje, kärlek och det som är viktigast i livet. Och hur hon samtidigt som hon gick i kyrkan och var kristen som ung, både festade, smygrökte och levde livet. Om sina skilsmässor och hur hon tillfälligt tappade tron på äktenskapet och tvåsamheten. Hon började ifrågasätta sig själv och kände sig misslyckad. – Det är klart att jag funderade på hur jag skulle kunna viga andra, när jag misslyckats själv med mina äktenskap. Som präst skiljer man sig ju inte. Men det här med äktenskap är inte lätt – inte ens för en präst, framhåller Louise som sedan inom svenska kyrkan drivit äktenskapsskola för

unga par som planerar att gifta sig; fört samtal om värderingar, tro, ekonomi, sex, föräldrar och svärföräldrar. Och delat med sig av sina egna erfarenheter.

Tron är en gåva

Louise säger att hon aldrig tvekat i hennes övertygelse eller tro, men att det givetvis finns stunder då även hon funderar över de stora frågorna i livet. Som när hon nyligen miste sin mamma. Hon pratar om den stora saknaden efter någon som betytt så mycket i livet. Saknaden efter hennes mammas ovillkorliga kärlek. – När föräldrar dör, känns som vi inte har något skydd mot evigheten. Självklart gråter jag och är lika ledsen som alla andra som förlorat någon nära de älskat. Hon förklarar att hennes arbete många gångar handlar om att stötta andra människor i deras sorg och smärta, kanske inge en gnutta hopp för de som tappat hoppet om ett meningsfullt liv. Och hon säger att mitt i den största egna existentiella smärtan, så föds en urkraft, som går rakt igenom den sorg och smärta som driver fram den. – Tron är en gåva. Den som tvivlar på om det finns en Gud måste ha det betydligt svårare att ta sig genom en sorg, för då måste du bära allt ensam. Min tro, Gud, finns där och är ljuset som trots allt återvänder. Den ger mig hopp och mening, även när jag är mitt i allt det svåra, säger Louise.

Ditt jobb handlar både om liv och död. Hur känner du själv inför döden?

– Jag är inte rädd för att dö, men vill inte dö nu. Vill fortsätta leva med mina barn och arbeta som präst – som jag tycker är världens bästa yrke säger hon entusiastiskt. Och jag brinner och vill fortsätta arbeta för att flera ska finna mening i sina liv.

Röster om Louise Linder: ”I sin roll som präst och genom sitt företag Prästbyrån har hon hittat ett sätt att nå ut till människor och också skapat en plattform för reflektion kring människans existens. ”Med en stark drivkraft och ett engagemang för att hjälpa står hon för den andlighet och reflektion som inte alltid får plats i ett samhälle styrt av effektivitet ” ”Under många år har hon varit ett stöd för troende såväl som icketroende och gjorde en fantastisk insats för dem som drabbades av Tsunamin”.

Om Louise Linder ■ Namn: Signe Emelie Louise Linder. ■ Ålder: 50 år. ■ Familj: Maken Henrik, tre barn och två bonusbarn. ■ Bor: Lägenhet i Stockholm. ■ Gör: Präst och psykoterapeut, med utbildning i sexologi. Kyrkoherde i Kungsholms församling i Sverige. '■ Fritidsintressen: segling, långfärdsskridskor och att sjunga gospel.

16


Juristen

Som anställd är det en självklarhet att vara medlem i en a-kassa, även företagare har rätt till samma skydd

Dunbar Direct

För en låg medlemsavgift får du ersättning om det värsta skulle hända och du inte kan fortsätta bedriva verksamhet i företaget. Vi ersätter vid tillfälligt uppehåll, vid avveckling eller konkurs. Skulle du bli arbetslös har SmåA som mål att handlägga din ansökan så snabbt, effektivt och rättssäkert som bara möjligt. Våra medlemmar finns spridda runt hela Sverige och är verksamma inom drygt 130 branscher. Det ger våra handläggare en bred och viktig kunskapsgrund när SmåA som myndighetsutövare skall följa de lagar och regler som Sveriges Riksdag beslutar om. På SmåA har vi fokus på att, inom ramen för dessa lagar, alltid se till våra medlemmars bästa. Under 2012 betalade SmåA ut drygt 400 miljoner kronor i ersättning till 8 000 arbetslösa företagare.

ed

M

avg

s lem

0k

15 ift

nad

å r/m

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

SmåA

Småföretagarnas Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Arbetslöshetskassa Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

HONDA CreAtive BusiNess En modErn och attraktiv bilPark För dEt mEdvEtna FörEtagEt. Honda Creative Business är vårt tjänstebilsupplägg för företag och organisationer. En tjänstebilspark för kvalitetsmedvetna företag som tar ansvar för framtiden genom sunt miljötänk, och som uppskattar det roliga och lite annorlunda. För de som vill - och vågar - sticka ut ur mängden.

Nya CR-V lanseras 9-10 november med 1.6 liters dieselmotor. 4.5 l/100 km*, 120 HK*, 119 g CO2/km*.

Pris från

225.900 kr

Förmånsvärde från 1496 kr/månaden**

Motor: 1.6 i-DTEC, 120 hk / 2.0 i-VTEC, 155 hk / 2.2 i-DTEC, 150 hk. Bränsleförbrukning blandad körning: 4,5-7,7 l/100 km. Koldioxidvärde: 119-180 g/km. Miljöklass: Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Läs mer www.hondacr-v.se. För mer information eller beställning av tjänstebilsbroschyr maila till fleet@honda-eu.com. *Gäller 1.6 comfort & elegance. **Förmånsvärde netto, vid 50% marginalskatt.


Krönika: Alexandra Pascalidou

Att ha en historia En av mina största sorger är att jag saknar min historia. Att jag inte har en susning om mina förfäders förehavanden, boendeförhållanden eller försörjning. Jag vet knappt var de föddes eller dog.

höger och vänster. Likeande av lillasyrrans uppdatering med ugnsplåten full av vaniljbullar eller en manifestation mot massmorden i Syrien som skördar liv medan vi delar artiklar om den senaste bantningstrenden 5:2.

Häromdagen drabbades jag av en avgrundsdjup avund när en väninna som med hjälp av svenska myndigheter lyckades släktforska så långt tillbaka i tiden att hon fick reda på allt om sin farfars far som varit präst på den skånska slätten där han fördrev onda andar.

Men ibland kan jag undra hur alla dessa, emellanåt narcissistiska och navelskådande uppdateringar kommer att tas emot av eftervärlden. Kommer kommande generationer tycka att vi var löjeväckande i vårt behov av att dela bagatellartade vardagsscener på twitter, instagram, bloggar, linkedin, hemsidor och facebook? Alla dessa sociala medier som enligt färsk forskning gör oss mindre tillfredsställda med våra egna liv och mer avundsjuka på andras.

Själv har jag förlorat både mor- och farföräldrar som knappt visste när de fyllde år. Om farfar vet jag inget mer än att han försvann i kriget. Ingen gravsten, inga spår, inga foton. Mormor Sofia som var analfabet och växte upp i krig och misär brukade säga att hennes mor Alexandra födde henne på en åker under skörden. När mormor dog var det ingen som visste hur gammal hon var. När läkare frågar mig om vi har diabetes eller hjärtinfarkter i släkten ser jag ut som ett frågetecken. I vårt digitala tidevarv får vi veta allt om alla. Vi googlar varandra efter ett hastigt handslag och får inblick i varandras liv utan att ha blivit inviterade.

Vad ska min dotters dotterdotter göra med informationen som jag förbehållslöst förgiftade mitt mikrokosmos med om att jag åt röding med kantareller till lunch för att i nästa ögonblick citera professorn i internationell hälsa, Hans Rosling, som varnade om vattenbristen i världen. Och hur sanningsenlig bild kommer de få av vår filtrerade, retuscherade, selektiva historieskrivning? P.S. den 8 oktober kl 16-19.00 har jag bokrelease för min sjätte bok ”Kaos - ett Krislexikon” en bok om Grekland, Europa och Krisen på Le Grand Escalier på Stureplan och ni är hjärtligt välkomna. Vi kanske också kan lotta ut ett par böcker om ni vill. Boken handlar mycket om bra och dåliga affärer men också om vilka som lyckats bli vinnare i en av de värsta moderna kriserna.

Om hundra år kan våra barnbarns barn med ett enkelt knapptryck få veta att halva Sverige firade fredagsmys med kycklingfyllda tacos framför ett underhållningsprogram för hela familjen. Om våra bloggar och twitter lever vidare in i oändligheten kan kommande Alexandra Pascalidou är journalist, programledare generationer med en simpel sökning finna och författare. Hon föreläser och leder debatter sanningen om vad vi tyckte var viktigt och evenemang runtom i Europa. genom alla Likes vi lite lynnigt tilldelar till

FRIDA Frida FÖRETAGARE Företagare

18

© Anders Suneson/Tantiloop en serie av Anders Suneson 2013 Film


ÄR EN OVANLIG LÖSNING

FRISTER HOS SEB

HAR DEN SOM FÅTT KLARTECKEN

LÄR UPP KILLINGGÄNGET

RIKTMÄRKE

ÄR DRYG PÅ SOLSIDAN

GAPA STORT

AVFALL SKUMMAR ÖREBROARE TILL FRUKOST

DEN KALLAS VÄRLDENS LUNGOR DRIVER SMÅFÖRETAGAREN

ÄR LAST STÅR FÖRÄLDRAR I DESTINATION

ALSTRAR

ÖMSEVIS FORTUNA FÄLTET MED STÄNGSEL

REGEL I BALK

ÄR EN SMAL SAK

VARV

KASTAR EN BLICK PÅ FIXAR MAT PÅ BURK

SÄGER TACK

SÅDAN BOR I DELSTAT CURIE MED NOBELPRIS

KAN FÄLLA I ETT MÅL

GODSÄGARE MED ANSTÄLLDA FÖRR

LIDELSEN OCH PASSIONEN

GER PÅSPÄDNING TJÄRN

SÄTTER SINA SPÅR

GER OSS JULBAK

SPELÅR

SVÅRUTHÄRDLIG

BADSTÄLLE

SINKAR BILIST TÄCKS AV KAPSEL

SÅDANA GÅR I LED HAR EN KALLE SOM SPELAR

ÄR DE SOM SAKNAR HJÄRTA

FYLLS MED LAGER

DE SYNS I LUND

STRÖMFISK ÄR VÄL FÖRSKOTT

FINGERVISNING OM KÖPESUMMA

ÄR KANADENSARE

SÅDANA VISAR RÖDA SIFFROR

GER OLJA TILL PANNAN

RAPPA

TIDEVARV DE ÄR MED PÅ ETT HÖRN ÄR EJ PUSSADE

GÅNGJÄRNEN UNDER KAMPEN

I VÅR TID

KALLAS SNUBBE IBLAND

HÅLLER STUBBEN I SCHACK

GÅR BLÅST PÅ

SÄTTA UNDER PRESS

ÄR INSATT I

SPÖDAM STYRDE VOLVO FÖRR GRISAR PÅ BANKEN

RUNGA

ORDDÖVHET

DRAKE I EKEN

FLÄRDFRITT

KAN VÄL HOVMAN

BUSKEN

RÖRA I KAOS

HYVLAS HEMMA

STÄLLER KRAV PÅ KLISTER

STILEN SOM KOM IGEN UNDER 1800TALET

VISAR STAMTAVLA GAMMELDANSEN VASS I KANTEN

SKIDKUNG PÅ 60TALET

ÄMNAR VÄRMS AV GLADA DEN TAS AV HARE ÄR EN SLUTEN KRETS

SÄTTA TÄNDERNA I

HADE MALM SOM BAS FÖRR

FÖRSVANN SOM EN AVLÖNING

ÄR TRIANGEL PÅ VÄG

DRIVER SKENBAR

Bra Affärer

Annonsbilaga BÖRJAR VITTNE MED

GENOMFÖRDE ETT TVÅSKIFT

HÅLLER EMOT VID KRYSS

E

D

LIGGA KVAR HÄR HAN MAN FASTNA I DYN

T GENOMLYSA AMERIKABYRÅ LOCKA

D

I

HAN ROPAR IN

K

GÅR DET SOM ÄR RÄTT OK

A

R

Ö

A

P

SÅDANA ÄR OFTA PROPPFULLA

A

SNÖRRÄTT VISAR INGEN UPPSKATTNING

R

O

R

DEL AV TUNGVIKTSMÖTE GE SILKESSNÖRET

P

R

Å

E

AVTVINGA NÅGON PENGAR

M Ö

R

R

N T

T

N A VIKTIG HAR BIL SOM RÖR SIG SÄGS DET

O

E R

ÄR UPPÅT

A

N D A MÖNSTERGILL MORAL I AFFÄRER

C

E

K

T

BÄR BLÅ BÄR

E

C

H A

B C K SKRÄNAR I HAMN MER ÄN VANLIGT

E X R

L

U

S

I

G A

DET STORA ISSTYCKET

F

L

A

K

E

KOM MED KOBRA 1956

L

M

BLEV TELEVERKET 1993

T

A

STAT I STATEN ÄR KALV PÅ GRÖNBETE

S

OUPPLYST SÅDANA DRAR BENEN EFTER SIG

© Melon Produktion

R

A

N T LEVA OM LÄRDE UPP KILLINGGÄNGET

E

U

G A L

V

S

MÅSTE MAN HA HUNDRA FÖR ATT FÅ HA DE LEDER GRYNING TILL BROTT GÅR I DEN FÖRETAG UNDRE MED RÖDA VÄRLDEN SIFFROR FRÅGA OM LOV

K

Ö

KASSA

H A F

LIGGER I PLANENS LINJE

SLOG FAST MED HJÄLP AV STÄMMAN FÖRSÖKA PÅ VINST OCH FÖRLUST

ÄR FEMININA SPETSAR

K

TOG HEM POKALEN

KAN HA HUNDÖRA

E

A

A

E

KÖRS PÅ SKUTAN

E T T TIDSPERIOD

E

ARGON

R

N Y N S VISAR PÅ NEDGÅNG I HUVUDSTADEN SKALLA

R

D ÄR EN ÖNSKEDRÖM ÄR TAL I BÖRJAN

L GÖR DEN SOM BIDRAR

JAGAR BROTT I BÖCKERNA

G E

E R FÖRLÄGGNING TVÅ LIKA I HAND

O

W A A

A DRA EN REPA

K SKIDORT I SCHWEIZ SÅDANA VÄXER VID RUSNING

U

T

O

P

I

R

A

L

A

O U SKVÄTTA

M P

T

R NÄST STÖRST OVER THERE

T

T

N T

DEN GÅR UPP I LEDNINGEN

VERKA

I

FN I NY

R

H

N A

T

Å

FICK HETA GUDRUN HÖGLJUDD KLAGAN

K

T

LÄSES I DIKET

NYASTE DELSTATEN I USA

B

K Ö

I VINTERTÄCKE

LUFTDRAG FYLLER SKROVET

STÄLLA PÅ LINJE

I

S

R

I

T

RÖJA GAMLA PAPPER

T

G A

R

S

K

A

BRÅDSTÖRTA

N

A

U

T

A

V

O

S

PALLA LÄSES AV I KASSA

E A HELA SURVEN DUMPADE BROR 1967

O

R

R

PÅ MÅNGEN SKYLT 1967

N

SAMLAR ELITEN STICKER I ÖGONEN PÅ FOLK

A

L

C

K

FÖRTÄTNINGEN

K JORDBO FÖR RÖD

F

TILLHÅLL

O

N C

R

MERITLISTA

Ä

V

BRUKAR VI NÄR KUNGEN FYLLER

E L

K

A

O

S

S

GER SLUTFINISH

D

H

GRÄVT NER PÅ ÅKERN

EFTER SOVJET STÅR TILLBAKA FÖR GPS

A

T

L

A

O

S

L

A

E

L

E

N

MÖRT

Ö

M T

L

A

R

I

S

K

T

A

R

E AVGÖR CHAMPIONS LEAGUE KÄRLEN

STORLEK PÅ YTA INOM GEOMETRIN VATTENÅNGA LIGGER ÖVER SNITTET

F

U

Ä

R

R

R

A

L

GER TOMTEN JÄMNT SKÄGG

A

A

S

A

STRECK I RÄKNINGEN

M O

GÖR INGREPP I EKEN

D

S

D

A

BIDRAR MED UPPLYSNING

L

ERSATTE SKOLA SOM BEGREPP

R

N O

I

VILL HALLMAN DE SITTER BAKOM GALLER

A

O

HAN KOMMER FRÅN SÄLEN

L

ÅVÄXT

K

S

FIXAR KRÖKEN ÅT ANDRA

A

R

K

L

L

I

A

VILL DEN SOM ÄR FRIARE FÅ

VISAR POSITION UNDSLIPPER SKADAD

A J

A C K ÄR DIREKT DÖDANDE I PLAN STÖTTA

N S R

SKÄR I BARKEN I NATUREN

U T E FÖRSTA PERSON PLURAL GNÄLL

TANDLÖS

N T Y GER ARMSTÖD TOG EN GETING

S

A

H A

V I

ÄR PÅ BETTET

V

T

E

A

FLYTETYG

FÖRDE AGA MED SIG GER LYSANDE REKLAM

A

R I

A

G E

R

S

TUMMEN UPP

O

K

S V

I

FULLT UPP METOD FÖR ATT TAPPA

N G

A

N G

TUGGA I SIG

T

T

F

G Å

GÖR MEDICIN SOM VERKAR

S

T

Ö SÅDANA ÄKTAR SYSTRAR

R A

EDER

E ÄR PANK FICK NAMN AV STYVMOR

A

P SLOG TILL

A S

R

M I FRÅN LOMHÖRD DEN STOPPAR SPRÅKET

I MINSTA LAGET

ÄR VITT VATTEN

STÅR PÅ FYRA BEN

T

N G A A

G

PIPA

DEN ÄR ETT MELLANMÅL FÖR KAMELEN

ÄR EN DÅLIG CIRKEL HADE DJURBESÄTTNING

I

O L ÄR JU SCHWEIZ TJUTA

F

Y

N A

L

N O HAR PUBLIC SERVICE GRÖNA

S

N T

A BLIR KNAPP SOM SÄTTS TILLBAKA KAN BLI EN MASSA

S

I SÅDAN BILDAS EN KLASS

S

A

VARA PÅ PLATS I SÄNGEN SLAGORD

L

Y

E

N

R

A

R

© Melon Produktion

Ä

SITTER PÅ VÄDRADES

G G A

L

K

A

R

L

E

N

O

K

L

A

R

A

N

HÖRS FRÅN SAXEN

T

A

U

T

A

N

F

E

O

R

HAR TAPPAT TALET VÄRMER BRINGOR

O L

GRIPS

N E LÄSER UD KAN KAPAS VID ETT STRANDHUGG

L

A

A

L

R SAMLING MODERSMÅL

ÖVERTALA MED FÖRSIKTIGHET STRÄV I RÖREN

D VARA HÄR OCH NU ÄR EN RÅ DIAMANT

N O STÖRRE ORT STYRDE YASSIR

P

S SAGOTANT LÄMNAR MARKEN

D

L

Ö

S

Ä

R

EJ DELBAR MED TVÅ

T

U

S

T

A

L

A

N D

L

I

H O

P

R HANDLING SOM GÖR ATT DU STYRKS

D

E

STÄMNINGEN

A

I

I

S

Y

D

D

A

GÅR I BUTIKER I TOKYO

KAN KOSTA

SVÄVANDE

G

KRÄVS HUNDRA FÖR ATT FÅ HA

I

I RÖDASTE RAPPET

R

E

HAN SÄTTER PÅ EN MASK HAR DUBLIN

D

K

A

A

BUSKE

R

E N

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 25 oktober vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 3/2013 Bra Affärer 1. Per Kjellgren, 2. Inga Alm, 3. Per Henriksson, 4. Peder Sjögren, 5. Elizabeth Salomonsson Annonsbilaga 1. Galleri Kicki, 2. Jenny Stenberg, 3. Per Hellke, 4. Lilian Jönsson, 5. Lisa Hansen


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation.

SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 2008-2009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Läs mer om dem på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar.

BEER & DIAMANT PR

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra affärer 4 | 2013  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund

Bra affärer 4 | 2013  

En tidning från Småföretagarnas Riksförbund