a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

S M Å F Ö R E TA G A R N A S R I K S F Ö R B U N D

L I T E M E R R A K T PÅ

#2 2013

r Nu öve

0r! 0 2m0edl0 emma

SFR:s årsstämma i Örebro

Viktigt om din pension Juristen om rättsskydd

Alexandra Pascalidou

Kris kräver kreativitet!

TINA THÖRNER Sveriges rallydrottning som lever sitt lyckligaste liv just nu!

L A G A R • R E G L E R • S K AT T E R • T I L LVÄ X T • T R E N D E R


Därför skapade vi Trygga företagaren. Trygga företagaren är ett prisvärt grundförsäkringsskydd för dig som driver eget. Du får olycksfallsförsäkring, tjänstegrupplivförsäkring och vårdförsäkring och du betalar endast från 191 kr/mån. Välkommen in på närmaste kontor, ring 0771-62 53 53 eller besök seb.se/enklafirman


Ledare

Prioriteringar för Småföretagen Vårt krav på borttagandet av sjuklöneansvaret för företag med mindre än 10 anställda har gett effekt så tillvida att flera politiska partier reagerat med olika förslag. De partier som anammat vårt förslag till 100 procent är MP och V. Andra partier föreslår borttagandet av ansvaret för alla företag men endast vecka två. Vi kommer att bearbeta dessa partier för att försöka få dem att förstå att man bör rikta åtgärden mot de mindre företagen och att bägge veckorna skall bort för att önskad effekt på anställningsviljan skall uppnås. Mats Odell (KD), ordförande i Riksdagens näringsutskott, skrädde inte orden när han nyligen sa att det vore korkat att inte ta bort sjuklöneansvaret, eftersom så många undersökningar visat att just detta var det största hindret som avhöll småföretagen från att nyanställa. Han menade att 25 000 till 55 000 arbetstillfällen har gått förlorade genom den regel som gäller idag. Tyvärr föreslog han sen borttagande av andra veckan precis som Centern, Socialdemokraterna och Folkpartiet gör och föreslår en förstärkning av högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet är krångligt, kommer i efterhand och väldigt få känner till det. Finns bara en åtgärd som skulle ge den effekt Odell ville ha, nämligen vårt förslag. Vi kan inte riktigt se var majoriteten i Riksdagen finns, det spretar. Vad vi som organisation för de små företagarna emellertid vill framföra är att, som vissa partier föreslår, ta bort sjuklöneansvaret endast för den andra veckan är ett riktigt löst skott och faktiskt även ganska korkat. Bortåt 90 procent av kostnaderna för sjuklöneansvaret ligger på första veckan och att ta bort ansvaret för den andra gör knappast någon skillnad för småföretagen. För en liten företagare med någon eller få anställda kan kostnaden för till exempel upprepade sjukskrivningar vara skillnaden mellan svarta eller röda siffror i bokslutet. Det är småföretagen som kan skapa fler jobb, men staten och EU ger mest stöd till storföretagen. Tidningar, radio, TV och Internet har de senaste månaderna tävlat om att presentera negativa nyheter om det ekonomiska läget i Europa och Sverige men vad gör Regeringen för att få fart på det Svenska näringslivet? Ger bort 16 miljarder till storföretagen genom att sänka bolagsskatten.

BraAffärer Innehåll: 15 frågor

4

Porträttet Tina Thörner

6

Platsannons

9

SFR medlemssidor

10

Pensionsspara

12

Mentorprogram

14

Juridisk strid

16

Nyheter

18

Juristen

21

Krönika Alexandra Pascalidou 22 Korsord

23

Medlemsförmåner

24

Många stora industriföretag har varslat om personalminskningar och arbetsförmedlingen tror att arbetslösheten skall öka från dagens 7,8 procent till 8,5 procent så att nästan var tionde invånare är arbetslös 2014. Det är de små företagen med färre än 50 anställda som har räddat Sverige efter hemmagjorda eller internationella finanskriser och lågkonjunkturer. Det är de små, oftast ägarledda företagen som skapat 4 av 5 nya jobb i Sverige. I Sverige har 99 procent av alla företag färre än 50 anställda. Förutom borttagandet av sjuklöneansvaret är sänkta arbetsgivaravgifter ett bra sätt att motverka konjunkturnedgången i Sverige och gynnar främst de tjänsteföretag som säljer sina tjänster till hushållen. Men givetvis gynnas även tillverkningsföretagen. Arbetsgivaravgifterna drabbar bara svenska företag. Företag i Kina och andra låglöneländer behöver inte betala sådana. Det har länge varit självklart för de flesta att svenskarna köper billiga produkter från låglöneländer i stället för dyra svensktillverkade varor, till exempel kläder. De höga svenska arbetsgivaravgifterna hindrar företagen från att anställa vilket leder till högre arbetslöshet, lägre skatteintäkter samt större offentliga utgifter för A-kassan och försörjningsstöd. Vi anser att arbetsgivaravgiften bör halveras och på ett sätt som riktas mot de mindre företagen. Anders Borg och regeringens planer på att införa månadsrapporteringstvång för alla arbetsgivare riskerar att bli en riktig regelslägga riktad mot våra småföretag. Bara för de mindre företagen handlar det om ökade kostnader varje år på drygt en miljard kronor. Förslaget innebär att arbetsgivare, istället för att lämna en kontrolluppgift per anställd och år, ska lämna dessa uppgifter tolv gånger om. Dessutom ska varje månadsuppgift specificera belopp som är vanlig lön respektive sjuklön. Än värre är förslaget att månadsuppgifterna ska periodiseras. Tidsrapportering görs ofta med eftersläpning och det är mycket vanligt med korrigeringar för karensdag eller sjuklön för en tidigare månad eller övertidsersättning och retroaktiv lön som gäller flera månader. Enligt förslaget ska varje belopp kopplas till den månad när den tjänas in. De ökande kostnaderna och ökande krånglet innebär att landets företagare tvingas lägga mycket mer tid och pengar på administration istället för att utveckla sina företag och skapa resurser som krävs för vår gemensamma välfärd. För småföretagarna finns det överhuvudtaget ingen nytta med förslaget om månadsrapporteringstvång. För landets småföretagare är det dock sänkta arbetsgivaravgifter, som har högst prioritet. Därtill riskerar regeringens ambition om fortsatt förenkling för företagen att helt raseras om månadsuppgiftsutredningens förslag om månadsrapporteringstvång blir verklighet. Annie Lööv sa för någon vecka sedan att hon ville minska regelkrånglet, Borgs planer förvärrar!

ADRESS:

Småföretagarnas Riksförbund Storgatan 64, 263 31 Höganäs E-POST OCH HEMSIDA: info@smaforetagarna.eu, www.smaforetagarna.eu TELEFON: 042-342850 ANSVARIG UTGIVARE: Leif Svensson, ordförande ISSN: 2000-642X REDAKTION: Elisabet Ekblom, Lotta Ekberg ANNONSANSVARIG: Eva Villata, 0200-380 370 LAYOUT OCH TRYCK: Prinfo Welins

Vinnare av resepresentkort på vars 5000:Medlemsnr. 800010666 Molnberg. Luleå. 800017609 Autocenter. Fagersta. 800035298 Tidans El. Skövde. Vinsterna kommer som rek.brev. GRATTIS!

Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

3


15 frågor

15 frågor Medlemmen Monica Rönnerman inspireras av nöjda och glada kunder och tror att öppenhet, nyfikenhet och förmågan att samarbeta med andra är viktiga egenskaper för en entreprenör. Här får du bekanta dig närmare med Monica.

1. När startade du ditt företag?

− 1995. 2. Vad var anledningen till att du startade eget?

− Arbeta med det jag brinner för. Friskvård och Företagshälsovård. Men även att pröva mina egna vingar. Lite annat tänk. Lite nya idéer. 3. Vad har varit var största utmaningen med att starta företag?

− Ekonomin. Att våga satsa. Sätta rätt priser. Är jag och mitt företag värt detta? 4. Vad har varit viktiga framgångsfaktorer i etablerandet av ditt företag?

6. Har du några goda råd och tips till andra företagare?

10. Vad är det roligaste med att driva eget företag?

− Arbeta inte för mycket. Ha en rik fritid. Ladda batterierna.

− Jag får bestämma. Sätter mina egna mål. Får arbeta med det jag tycker om.

7. Vilken tycker du är den viktigaste politiska frågan för företagare just nu?

11. Vad inspirerar och motiverar dig?

− Att det är för dyrt att ha anställda. Många fler skulle anställa om kostnaderna blev mindre.

12. Har du någon förebild?

8. Vilken/vilka person(er) har betytt mest för dig i ditt företagande?

− Min familj, vänner före detta arbetskamrater. Nätverk som jag har varit med och startat upp.

− Personlighet. Var rädd om kundrelationerna.

9. Vilka tre saker vill du vilja ändra på i samhället som skulle gynna ditt entreprenörskap?

5. Vad anser du är viktiga egenskaper för en entreprenör?

− Lättare att lägga anbud, mindre krångliga regler. Man skulle lyfta företagandet som något fint för Sverige. Vi bidrar med ganska mycket pengar till statskassan.

− Öppenhet, nyfikenhet och förmågan att samarbeta med andra.

− Nöjda o glada kunder. − Många små företagare som driver sitt företag utan ett stort vinstintresse. Ofta duktiga hantverkare eller terapeuter. 13. Har du något tips på en bra bok som hjälpt dig i dina företagsbeslut?

− Nej, ingen bok men bland annat nätverk via ALMI. 14. Vad gör du om fem år?

− Arbetar mindre. Kan ägna mig åt mer fritidssysslor som motion. 15. Varför är du medlem i SFR?

− För att organisationen arbetar för oss småföretagare. Lyfter viktiga frågor till politiker. Svårt för oss att själva påverka men tillsammans är vi starka.

Mer om Monica ■ Namn på företaget: Hälsomottagningen CARE i Skövde AB ■ Huvudverksamhet: Friskvård, företagshälsovård och hälsoundersökningar. ■ Fritidsintressen: På min fritid är det motion som gäller; allt från skidor, långfärdsskridskor, golf, inlines, kajak, cykel, löpning och gym. Vårt fritidshus är också en pärla och vår fina cab. ■ Motto i livet: Njut och ta vara på dagen. Försök släppa bekymmer. Ta inte ut något i förskott.

4


5


Profilen

Rallydrottningen

TINA THÖRNER lever sitt lyckligaste liv just nu

Tina Thörner gasar på som att varje dag är en unik körsträcka. Hon bestämde sig tidigt vad hon ville göra, satte upp mål och såg till att uppfylla dem. − En kartläsare är en superföretagare. Allt man tränat på att hantera som kartläsare kommer så väl till pass nu i företagslivet, säger Sveriges rallydrottning som lever sitt lyckligaste liv just nu. Det är omöjligt att inte fascineras av Tinas energi och positiva inställning till livet och inte minst vad hon lyckats åstadkomma inom motorsporten; en lyckad karriär med flera VM-titlar och topplaceringar i det berömda Dakar-rallyt. − Jag känner mig enormt tacksam och njuter av livet. Varje dag för mig är en gåva att få tillbringa med mina nära och kära och alla andra jag träffar och möter på jobb och privat. Jag är stolt över det jag presterat och vet att jag uppnått de mål jag satte tidigt i livet att få se världen, träffa olika människor, kulturer, religioner och länder samt att jag fått tävla och nå framgång inom en sport och kunnat livnära mig på den under 20 år!

Mål och ambitioner

Tina Thörner säger att det faktum att hon vågat släppa taget, inte ältat och oroat sig så mycket har bidragit till hennes framgångar. Liksom att hon har tidigt haft tydligt mål och övervunnit de hinder som uppstått med positiva lösningar. − Jag har försökt att ta allt för vad det är och gjort det bästa av situationen, där och då. Att utöva en riskfylld sport handlar om att ha döden ständigt närvarande. Men Tina förklarar att hon inte varit rädd, utan att hon snarare lärt sig leva med döden på ett naturligt sätt.

6

− Rädsla för mig har handlat om att zooma ut och fråga mig; kan jag klara det värsta som kan hända? Och för mig är det inte döden, den är en del av livet. Inget antal år är garanterat att leva. Jag har lärt mig prioritera varje dag. Så när dagen D kommer, vill jag känna att jag har gjort det i livet som varit viktigt för mig. Och jag känner en stor tacksamhet för allt jag gör, upplever och får vara med om. Tina har slagit sig fram i en mansdominerad sport, vilket varken var planerat eller något hon drömt om. Men snart stod det ändå klart att det var just motorsport och rollen som kartläsare som skulle bli den stora passionen i livet. − Jag träffade en kille som gillade motorsport och rally. Så jag blev kartläsare åt honom och på den svängen är det. Sporten har varit mitt verktyg i livet för att få genomföra min dröm och vision och se och uppleva världen och livet. Tjusningen ligger i spänningen, adrenalinet och att utmana och segra, säger hon entusiastiskt.

Leva här och nu

Tina växte upp i en familj där farmor och mormor var jordnära positiva människor som aldrig gnällde eller skällde, vilket lade grunden till den glada och positiva inställning som Tina har liksom förmågan att ta vara på ”här och nu”.

− Vi fick tidigt lära oss vad som var ok och inte, och att ingenting blir bättre av att man tjurar och går och mår dåligt. Vi uppmanades om att prata om saker och ting och jobba på förändring. Och att du alltid har 100 procent ansvar för det du gör och säger. Tina fick också med sig från bardomen att leva här och nu. Tankar tillbaka i tiden är minnen som inte går att ändra på. Medan framtiden skapar man och det är ingen som vet hur den blir. Så om du gör det bästa nu så kan det inte bli sämre, bara bättre. Under Tinas uppväxt helgades framgång i familjen. Och framgång uppnåddes genom att jobba hårt och hantera eventuella utmaningar på vägen – inga ursäkter och bortförklaringar. − Jag tror min bakgrund har bidragit mycket till mitt resultatmedvetna sätt att leva livet. För mig har miljön och mina förebilder haft stort inflytande på min förmåga att våga känna mig som en vinnare i livet och i det jag gör.

Självförtroende och positiv inställning

Tina Thörner är en populär föreläsare och pratar bland annat om att man kan, bara man vill förutsatt att man verkligen tror på det. Det låter enkelt? − Ja, allt låter enkelt. Men för det första R


7


Profilen gäller det att ha “självdisciplin”.. Det är viktigt att skapa ett ”tänk” med inställningen ”har någon annan klarat det före mig, så kan jag minst lika bra, till och med ännu bättre”. Men det kräver träning och åter träning. Det handlar om att våga skapa sitt eget liv, våga utmana och känna att misslyckanden är viktigt för att komma vidare. Så det är inte enkelt på något sätt, det är mycket blod svett och tårar bakom ett positivt tänkande och starkt självförtroende. För Tinas del, menar hon, att det är en kombination av alla positiva mental böcker och utbildningar i coachning, mental träning och ledarskap som utveckla hennes positiva tänkande och självförtroende. Hon återkommer till vikten av att ha fokus på livet här och nu, för att kunna utvecklas och bli sitt bästa jag i allt man tar sig för. − Jag fick en bas från min familj men 80 procent av den person jag är idag har jag skapat genom åren. Men jag kommer att fortsätta utvecklas och lära mig nya saker för att bli en ännu bättre version av mig själv i framtiden.

Involverad och engagerad

Att dela med sig och engagera sig i olika projekt och aktiviteter som kan göra skillnad är viktigt för Tina Thörner. Hon är bland annat engagerad i ett barnhem i Bangui, stöttar föreningar och engagerar sig som mentor och coach åt yngre förmågor. – För mig har det betydelse att dela med sig – så växte jag upp och så vill jag fortsätta vara en förebild för mina nära och kära. På sista resan får man inget med sig och då sprider jag hellre det under tiden här i jordelivet. Jag har inga egna barn och har tillbringat mycket tid i Afrika. Jag gillar deras glädje, deras kreativitet och kraft att leva fastän de inte har något. Ska vi få slut på krig och förtryck, så finns bara ett sätt: utbildning! Det handlar om att jag vill vara med och dra mitt strå till stacken i det jag kan och känner passar

mig. Älskar mina barn i Bangui som alla vill blir kartläsare i rally ;o) För närvarande står Tina vid ett vägskäl, där ett alternativ kan bli att hon flyttar hem till Sverige från Schweiz där hon bor idag. Ett annat att hon flyttar till Dubai. Hon beskriver sig idag som en världsmedborgare med smeknamnet ”skandinavisk zigenare”. – Jag bor där mina väskor står och har varit invandrare i fyra olika länder under min tävlingstid och bor idag i Schweiz – mitt i Europa – som för mig blir nära till allt. Men jag har förfrågningar att komma och leva i Dubai/Qatar för ett projekt för framtiden. Så just nu kan jag vara på väg att flytta dit eller kanske tillbaka till Sverige om mitt skolprojekt faller på plats, vilket är något jag jobbar på till 100 procent, säger Tina som under hösten också var med och utvecklade en bil som körde Dakar i år och har pågående förhandlingar om en tävlingssäsong i april. Så flera dörrar är öppna, och hon räknar med att kunna ta ett beslut i sommar . – Privat gasar jag på som att varje dag är en ny special sträcka och på kvällen skriver jag ner vad som hänt, bra saker och även vad som ska förbättras. Har skrivit dagböcker varje år sedan jag åkte till USA 1983. Så gissa att jag kommer få kul den dagen jag ska läsa alla.

Vad gör du när du är ledig? – Jag älskar naturen – gillar olika sporter, vandrar, golfar, simmar, rider, tränar, cyklar. Ja, det blir en mix och så läser jag – är en riktig bokmal. Umgås med människor jag gillar och pratar mycket med min familj och syskonbarn över skype. Som kartläsare är det viktigt att vara steget före och bra på att organisera, gärna pedantisk. Låter som bra egenskaper även för företagare? – Absolut! Rutiner – strategier – mål – visioner och att våga prova nytt och bita i när det behövs. En kartläsare är en super företagare. Allt man tränat på att hantera som kartläsare kommer så väl till pass nu i företagslivet!

Om Tina ■ Namn: Maria Kristina Thörner ■ Ålder: 47 är och ser mig som en whisky som blir bättre och bättre med åren :) ■ Bor: Bor i mitten av Europa – Fruthwilen vid Bodensjön ■ Karriär: 20 år som professionell kartläsare i rally – utbildad coach, projektledare, stress och friskvårdsterapeut, poweryoga instruktör mm. Entreprenör och egen företagare.

8

Vad tycker du är viktiga företagarfrågor för dig som entreprenör? – Oj den var svår. Men förutsättningarna för att kunna expandera och skapa mera arbetstillfällen hos småföretagare.

Har du någon förebild i livet? – Ja, min farmor och mormor!

Är du lycklig? – Jag lever mitt lyckligaste liv just nu. Lycka för mig är att få vakna, få vara med en dag till i jordelivet och kunna påverka mig själv och min omgivning positivt. Pussa och krama så många jag kan på en dag!

Vad vill du åstadkomma under 2013? – Att få vara med och skapa framtiden och just nu att få skapa ”Framtidens skola och världen bästa arbetsmiljö för elever och lärare, så att vi får en positivare och kreativare framtid”. Sedan älskar jag företagande och att bygga. Så mitt fokus framöver är att skapa och driva företag, summerar Tina med sluthälsningen: ”Eftermiddagsenergier från Tina på Arlanda”. Lotta Ekberg


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

Jobbet alla vill ha – eller??? PLATSANNONS Sökes: Kreativ och ambitiös person som vill utveckla och bygga upp ett företag i ett specifikt affärsområde. Stor frihet under ansvar! Eget budgetansvar. Egen finansiering krävs. Kunskap om marknadsföring och företagsstrategi krävs. Ingen skyldighet finns att rapportera till chef. För rätt person finns stora möjligheter till stora inkomster. Arbetsbeskrivning: Fullständig tillgänglighet tjugofyra timmar om dygnet. Stresstålig – att tacka nej till inkommande uppdrag är ej förekommande. Du förväntas att ta fullt ansvar och tjänstgöra som personalchef emellanåt. Om något går fel förväntas Du att lösa eventuella problem. Du har ansvar för att alla eventuella lagar och regler följs – om Du mot förmodan inte gör detta står Du ansvaret mot den myndighet som Du/Företaget har felat emot. Du förväntas också ta fullt ansvar för att Företaget har rätt försäkringar,

ansvarsförsäkringar och andra. Också mot Skatteverket förväntas Du att ta fullt ansvar vid eventuell skatterevision eller andra åtaganden såsom att lämna in en rätt preliminärdeklaration och fullgöra andra deklarationskyldigheter såsom moms, egenavgifter och arbetsgivaravgifter. I fråga om personalansvar gäller lagenligt att Du tillser att lön, semster och eventuell sjuklön betalas av den intäkt som inkommer i företaget. Observera att vad gäller tjänstepension gäller likafullt att Du tillser att inbetalningar till detta sker. Vid sjukdom hos personal ankommer det Dig att skaffa ersättare för sjukfrånvarande anställd och betala för denne. Detsamma gäller om Du själv skulle bli sjuk. Om Du själv blir sjuk kan vi dessvärre inte stå för Din eventuelle sjuklön. Du har idag 14 dagars karens innan ersättning för sjukdom kan erhållas från Försäkringskassan. Inte heller semester kan garanteras då

Du förväntas vara tillgänglig nästan jämt. Vad gäller eventuell A-kassa om uppdrag ej skulle inkomma till Företaget får Du ersättning räknat på de intäkter som Du har erhållit de senaste tre åren. Vi kan inte stå för någon garanti vad gäller detta. Du är själv skyldig att tillse att Du har en Sjukpenninggrundande Inkomst (SGI). Till sist den lön som vi erbjuder Dig är helt beroende på den intäkt Du lyckas att dra in till företaget efter att alla kostnader, såsom kontor, datautrustning, telefoni, maskiner, personal, avgifter,marknadsföring, transport, post, vidareutbildning,försäkringar, skatter och eventuella räntor för banklån är betalda. Tycker Du att det låter intressant? Varmt välkommen med Din ansökan med CV till en” Osäker framtid som Småföretagare i Sverige”! Anne-Christine Carlberg, f d egen företagare

9


M E D L E M S S I D O R N A - D E B A T T, N Y H E T E R , I N F O R M AT I O N F R Å N S M Å F Ö R E TA G A R N A

SFR:s årsstämma i Örebro Den 9 mars höll Småföretagarna sin tredje stämma, denna gång på Örebro Slott. Ett trettiotal deltagare samlades till stämman ledd av hedersordförande Jan B Westman som sammanfattade det hela som ”det trevligaste möte jag har varit på”. Till ny styrelse valdes: Wiggo Lindgren, Lennart Erlandsson, Nina Jansdotter, Siv Öberg, Erik Sjölander, Carina Kindkvist, Peter Thörn (ny) samt Lars Strömberg (ny). Leif Svensson omvaldes enhälligt som ordförande. Nya suppleanter är Maria Boborg-Trané och Anneli Egestam, båda från Göteborg. Ur verksamhetsberättelsen: Efter tre år har nu ökningen av medlemmar avstannat något efter rivstarten och har nu passerat 20 000. SFR räknar med en rejäl medlemstillväxt under året. Förbundet har etablerat en stark plattform för påverkan av politiker och andra beslutsfattare och har fått bra genomslag i medierna. Att skicka debattartiklar direkt till riksdagsledamöter har lett till ett ökat gensvar och fler direkta möten med dem. Under året har SFR invalts som medlem i Näringslivets Regelnämnd, NNR vilket ökar möjligheterna att verka för en minskning av småföretagens kostnader och tidsåtgång för att leva upp till krångliga regler och bestämmelser.

SFR:s nya styrelse, första raden fr v: Nina Jansdotter, Siv Öberg, Leif Svensson, andra raden: Wiggo Lindgren, Maria Boborg-Trané, Carina Kindkvist, Peter Thörn, bakre raden: Erik Sjölander, Anneli Egestam, Lennart Erlandsson. På bilden saknas Lars Strömberg.

Förbundets hemsida är under ständig utveckling och fungerar väl. Rådgivningspanelen har behandlat 577 ärenden under året. Medlemsförmånerna har utökats och är nu de bästa man kan få i jämförelse med andra liknande organisationer. SFR:s medlemstidning Bra Affärer utkommer med 5 nummer per år och skickas till medlemmar, politiker, SEB-kontor, Trygg Hansas kontor, avtalspartners och vissa offentliga miljöer. Under året har 96 pressmeddelanden och debattartiklar publicerats. Förbundets näringspolitiska program har grundligt genomarbetats och uppdaterats. SFR deltog med fyra personer under Almedalsveckan 2012. I samarbete med Nima Sanandaji presenterades en rapport ”Ett företagsklimat i världsklass, lär av omvärlden” i Riksdagen. Artikel om detta publicerades bland annat i SvD Brännpunkt. SFR deltog i mässsan ”Eget företag” i Älvsjö under hösten vilket skapade stort intresse och gav nya kontaktytor. Bla initierades ett samarbete med Almi. Ett stort arbete har påbörjats med att föra fram och påminna våra politiker om Small Business Act for Europe. Kvällen innan samlades alla deltagare till middag där Jan B Westman höll tal. Han poängterade att förbundet nu har ännu större möjligheter att kämpa för nödvändiga förbättringar för företagare i och med att man nu fått en plats i svenska regelkommittén. Det gäller till exempel: att halvera arbetsgivaravgift på den första lönemiljonen, att införa introduktionslöner för unga, att skapa bättre arbetsförmedling, gärna i privat regi, att befria småföretagare med färre än tio anställda från sjuklöneansvaret. Det gäller också att kraftfullt verka för att regeringen inte bara sneglar på storföretag och fackförbund i sin ekonomiska politik, menade Jan B Westman. Det är dags att de styrande inser det självklara i att för minskande av ungdomsarbetslösheten och främjande av nyföretagande krävs att onödiga regler och orättvisa kostnader tas bort.

10

Nya suppleanterna kommer båda från Västsverige: Maria Boborg-Trané, MBT Media är journalist, marknadsekonom och pedagog. Hon har arbetat med småföretagarfrågor i drygt 15 år med särskilt fokus på det sociala skyddsnätet. Anneli Egestam, Egestam Marketing är ekonom och projektledare inom event och har mottagit utmärkelsen ”Årets Aff ärsnätverkare i region väst” 2006.

Hedersordföranden Jan B Westman ledde stämman och höll ett uppskattat tal på kvällens middag.

Clas-Göran Lindholm, sammankallande i valberedningen och advokat Wiggo Lindgren i samspråk efter avslutad stämma.


Det blir inte alltid som man tänkt… Vi småföretagare måste ständigt ompröva våra leverantörer, kunder, krediter, personalstyrka o.s.v. För att överleva måste vi ständigt granska vår egen verksamhet och våra tagna beslut. Det skulle vara bra för vår vardag om även våra beslutsfattare i riksdag och regering, åtminstone någon gång, var lite självkritiska. Vi har ett system i Sverige där TV och radio som public service ska betalas utanför skatt¬sedeln i form av en avgift till Radiotjänst. Radiotjänsts styrelse består av en massa tjänstemän från SVT och SR, vilka vill ha mer pengar till sina verksamheter. Därför har de lyckats få igenom regeln att även datorer och telefoner ska betala avgift till Radiotjänst. Nu drabbar det även våra medlemmar som har dataskärmar för sina grafiska framställningar! Ska de aldrig ge sig? RUT- och ROT-avdrag var nog en fin idé, men nu börjar även den behöva en upputsning. När jag frågade Lisa snickare om hon kunde fixa min balkong med ROT-avdrag, så svarade hon: - Några ROT-jobb gör jag inte längre eftersom det börjar bli för mycket byråkrati, som jag inte kan ta betalt för. Även höjdarna inom Skatteverket verkar anse att de själva borde kunna ta fram uppgifter om kundernas köpebrev och annat, men det verkar man inte begripa i riksdagshuset. Jag kan däremot fixa din balkong utan kvitto. Svartjobben har ökat, eftersom attityden hos Svensson har förändrats till att leja för renoveringar igen. Undrar hur det kommer att gå för Timells program? Vi har föreslagit att regler som införs i det här landet ska underställas en kontroll av dess funktion efter en viss tids användning, t.ex. efter 4 eller 5 år. Motivet till detta är både att vi ska göra som andra moderna länder i vår omvärld, men framför allt att dåligt fungerande regler rättas till för att behålla önskad funktion. Om dåliga regler tas bort så får vi faktiskt den minskade regelbördan som så många politiker pratar om. Förutom de TV-avgift och RUT-/ROTsystemet så skulle vi självklart ha nytta av en tydlig uppföljning av andra regler. Det gäller t.ex. regler om personalliggare och kassaregister, vilka bl.a. skapat segregering av ärliga företagare som fått högre kostnader för dess system och de oseriösa företagen som inte använder dem. Redan för StormP var detta syndromet bekant, så han beskrev det som ”Det är svårt att sia. I synnerhet om framtiden”. Erik Sjölander, Näringspolitiskt ansvarig SFR

Nu blir det enklare att förhandla ner räntan Bra Affärer har tidigare uppmärksammat svårigheten för vissa företag att få banklån. Problemet för de småföretag som redan har banklån är istället att veta vilken ränta de borde betala på sina lån. Nyligen lanserade Fundcurve har lösningen på problemet. Fundcurves undersökningar visar att svenska småföretag i snitt kan förhandla ner sin ränta med 0,8 procentenheter redan idag. - 9 av 10 småföretag har ett förhandlingsutrymme utan att veta om det och många har aldrig ens försökt att förhandla om företagets ränta, säger Tommy Furland, som tillsammans med Masih Yazdi har grundat Fundcurve. - Även de småföretag som har försökt att förhandla har dessutom haft svårt att vinna framgång när bankerna använder svepande argument och hänvisar till nya regler som aldrig förklaras eller kvantifieras, fortsätter Furland. Snåriga bankregler har medfört en märklig situation där småföretagare idag nästan vet exakt vilken ränta de bör betala på sina bolån men helt famlar i mörker om räntan på företagets lån. Det finns inga listpriser på företagslån och det går inte heller att jämföra räntan mellan två olika företag.

- Det vi gör är att vi räknar på samma sätt som bankerna och kan därmed visa småföretagen dels vilken ränta de borde betala och dels hur de kan påverka sin ränta. Utöver att förhandla bättre kan nästan alla småföretag minska sin ränta genom att förbättra sin kreditvärdighet och ställa bättre säkerheter till banken, menar Yazdi. På Fundcurve.se kan småföretagare på två minuter lämna uppgifter om sina lån och för 999 kr köpa en rapport som visar det Yazdi framhåller. Viktigast är kanske att direkt se hur stort förhandlingsutrymmet är redan idag och därmed hur mycket räntan kan påverkas enbart genom att förhandla. Rapporterna kan köpas av alla småföretagare oavsett företagsform. Furland har själv tidigare varit auktoriserad revisor och arbetat nära många småföretag. På frågan om vad som drivit utvecklingen av Fundcurve är svaret bestämt. - Jag har mött många småföretagare som inte alls förstår varför de betalar en viss ränta och min erfarenhet från alla bankförhandlingar jag medverkat i är att banken sitter på all information. Med vår rapport blir äntligen diskussionen både mer saklig och balanserad!

Med anledning av en momsfråga En företagare har hört av sig till Förbundet och meddelat att han anser det djupt orättvist att han som använder arbetsfordon, vid leasing, endast får dra av halva momsen. Om han köper ett arbetsfordon med flak får han ju dra av hela momsen. Han vill ha reda på varför dessa inkonsekventa regler gäller och vad som är orsaken till denna orättvisa och diskriminerande behandling av småföretagare. Förbundet har utrett frågan tillsammans med skatteexpertis och kommit fram till följande. Orsaken till dessa regler är helt enkelt bara att de hängt med sedan momslagstiftningen infördes. Den enda skillnaden mot när momsen infördes år 1969 är nu då sannolikt bara den att gränsen för att lastbilar med skåpkarosseri ska klassas som personbilar har höjts från 1800 kg till 3500 kg. Det finns också en kammarrättsdom där en Hemglassbil ansågs vara personbil bara för att det saknades en luftspalt mellan förarhytt och skåp. Vid köp av fordon har man inget avdrag alls. Anledningen till detta är att det är svårt att avgöra hur mycket bilen används privat och i verksamheten. Dock har man fullt avdrag för momsen på drifts- och underhållskostnader oavsett privatkörning. Bestämmelserna har således karaktär av schabloner. Förbundet vill påpeka att denna gränsdragning är mycket orättvis och drabbar många småföre-

tagare inte minst i hantverksbranschen. Reglerna om detta finns huvudsakligen i momslagens 22 kap 2 punkten under rubriken – Skåpbil, buss – där det står: ”Med personbil förstås även lastbil med skåpkarosseri och buss, om fordonets totalvikt är högst 3500 kg.” 22 kap 2 punkten i momslagen innehåller sedan undantaget från denna regel, där det under rubriken - Separat förarhytt – står att: ”Om förarhytten på en lastbil med skåpkarosseri, för vilken totalvikten uppgår till minst 3500 kg, utgör en separat karosserienhet anses fordonet inte som en personbil.” För personbil får företagaren vid leasing i princip dra halva momsen men för bilar med separat förarhytt får han dra av hela. Förbundet kommer omedelbart att uppmärksamma politikerna på denna diskriminerande lagstiftning och försöka förmå dem att göra en ändring i momslagstiftningen. Enda sättet är en lagändring i momslagstiftningen eftersom den här är tydlig och klar och inte Ger någon möjlighet till några tolkningar. Man bör dock komma ihåg att den 50 procentiga avdragsrätten för leasing av personbil f.n. är mycket generös då det vid finansiell leasing enbart gäller kapitalkostnaden för bilen och där man vid köp helt saknar avdragsrätt. Det är inte heller rättvist.

11


Hur ska man bäst sp Det finns många åsikter kring hur man som företagare bäst sparar till sin pension. Undersökningar visar också att småföretagare är generellt är dåligt insatta i pensionsfrågor. Oavsett alla tips och råd som finns, så är det som egenföretagare viktigt att tänka på vad du måste göra för att få en rimlig pension när du slutar arbeta.

12

Generella tips på vägen… Som egenföretagare har du ett eget ansvar att tjäna in till pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet och att sätta av till ett sparande motsvarande en tjänstepension. Hur du bör spara och hur mycket beror på olika faktorer som hur lönsam din verksamhet är, om du har ett aktiebolag och hur dina lån ser ut samt en rad andra faktorer. Här är några generella tips från Placera.nu, som kan vara till nytta för dig som egenföretagare.

1. Ta ut en marknadsmässig lön 2. Komplettera för bortfallen tjänstepension. 3. Räkna ut hur mycket du bör spara 4. Välj om du ska spara avdragsgillt eller inte 5. Välj sparform

Tänk på det här om du är egen företagare • Du måste betala både pensionsavgift via egenavgifterna och allmän pensionsavgift via skatten. Det beror på att du är din egen arbetsgivare och arbetstagare. • Som egen företagare är din pensionsrätt helt beroende av hur mycket du har betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. • Tänk på att den summa som normalt avsätts för en anställd med kollektivavtalad tjänstepension motsvarar minst 5 procent av lönen. [premiepensionsmyndigheten.se]


para till pensionen? Är pensionsförsäkring det bästa för dig?

Spara privat om du har enskild firma

Pensionsskojare i farten i år igen

Visst är det bra att på olika sätt spara till sin pension. Men det betyder inte att du måste ha pensionsförsäkring. För dig som har aktiebolag finns det bättre alternativ, enligt sajten Driva Eget.se. För en fåmansföretagare som i ett aktiebolag själv kan styra hur vinsten ska fördelas har alliansregeringens skatteregler försämrat lösningar med avdragsgilla pensionsförsäkringar. Det innebär att pension numera beskattas hårdare än löneinkomst. Driva Eget menar därför att du som har aktiebolag kan ha anledning att se upp med pensionsförsäkring. Rent skattemässigt är det nu oftast bäst att ta ut en lön precis under gränserna för högre marginalskatt och betala bolagskatt på den övriga vinsten. [Driva Eget.se]

Du som har enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag får dra av ditt privata pensionssparande genom företaget, för att kompensera att du saknar tjänstepension.

Utskicken av de orangea kuverten lockar fram pensionsskojare som påstår sig ringa från Pensionsmyndigheten eller Min Pension. I många fall luras sparare att betala dyrt för dåliga förvaltningstjänster. Pensionsmyndigheten blir nedringd av människor som undrar varför de har blivit uppringda. I fjol fick myndigheten 4 000 frågor om rådgivningstjänster som myndigheten inte säljer. En opinionsundersökning från februari, beställd av Pensionsmyndigheten, visar att var tredje vuxen har blivit uppringd av pensionsrådgivare. Di:ses råd till den som blir uppringd är: Lägg på. Och lämna aldrig ut din pinkod till premiepensionen eller ge ett bolag uppdrag att samla in dina pensionsuppgifter om du inte mycket noggrant har kollat bolaget. [DI.se]

Pensionen lika viktig som lönen

Undersökningar som har gjorts visar att många av Sveriges småföretagare väljer bort tjänstepensionen och är dåligt insatta i pensionsfrågor. Detta trots att många inser att pensionen är viktig.

13


ALMIS MENTORPROGRAM I SAMA Två personer delar sin nyfikenhet och sitt engagemang för företagande framför ett bord. För Mats Lindoff, utnämnd till årets mentor 2012 i Stockholm, och hans adept Johan Löberg har Almis mentorprogram varit en spännande resa som de tycker att fler borde ta chansen att pröva på. När Mats och Johan samtalar över en kopp kaffe anar man varför personkemin är så viktigt i förhållandet mellan en mentor och adept. Johan bekräftar: – Jag hade Mats som förstaval som mentor efter programmets kickoff. Och jag såg direkt att han precis var vad jag sökte. Mats Lindoff ger sin ”elev” högsta betyg. – Han har varit en vetgirig och en läraktig samarbetspartner. Så som man hoppas att alla ens medarbetare ska vara. Johan Löberg startade arkitektfirman oxygen architects på Östermalm 2010. Då hade han tidigare jobbat i Holland

och Norge. När han fick tipset om Almis mentorprogram sökte han direkt. – Som arkitekt har man oftast inte den kompetens som behövs för att sälja. När jag träffade Mats förstod jag att han kunde hjälpa mig med det. Och det har verkligen varit ett privilegium att ha en så erfaren person att bolla idéer med. Mats Lindoff har i många år arbetat som säljare och är nu VD för HellermannTyton, som sysslar med ”cable mangagement”, i Norra Europa. Från början var han inköpare, så han känner till båda sidorna. – Till 50 procent har vi pratat om försäljning – det är grunden för allt! Sedan har vi bland annat pratat om hur man når kunderna, om nya nischer och även utvecklat nya produkter. ”Det är alltid trevligt att träffa andra i ett nätverk. Men det här är också ett sätt att betala tillbaka till samhället”, förklarar han sitt stora engagemang. – Jag har goda vänner i näringslivet som jag nu rekommenderat att bli mentorer. För det här är så kul.

Almi vill se fler mentorer och adepter

Almi företagspartner i Stockholm satsar under 2013 stort på sitt mentorprogram. – Vi vill hjälpa så många företagare som möjligt att utveckla sitt företag, säger Rachel Lahdo Ghareb, ansvarig för mentorprogrammet som hoppas att samarbetet med Småföretagarnas Riksförbund skall

ge fler adepter och mentorer över hela Sverige. Mentorprogrammet blev genom regeringsbeslut ett nationellt erbjudande 2006, med Almi förtagspartner som koordinator. I Stockholm har man dock erfarenhet av att bedriva mentorprogram sedan 1997. – Programmet är öppet för företag i alla branscher och för alla som uppfyller kriterierna, som bland annat gäller att man jobbar heltid och inte är i en startfas utan hållit på något år, berättar Simonetta Todini, handledare i mentorprogrammet. De uppföljningar som görs varje år pekar på att adepterna framför allt känt att de blivit bättre som företagsledare, fortsätter Rachel Lahdo Ghareb. – De nämner mest kvalitativa förbättringar; att de ser verksamheten bättre och fått nya perspektiv. Men också att de blivit bättre på att nätverka. Vid mentorprogrammets nätverksträffar har ämnen som försäljningsteknik, marknadsföring och retorik tagits upp. – Det som de flesta kanske mest vill förbättra sig i gäller affärsmässigheten, hur man gör en strategisk planering och sköter sin marknadsföring. Där har ofta äldre personer med bred erfarenhet mycket att lära ut. Ofta rör det sig, av naturliga skäl av äldre herrar, men visst strävar vi att få med fler yngre och framför allt fler kvinnor som mentorer. Mentorprogrammet drivs i Stockholm och på övriga Almikontor över hela Sverige. Vi välkomnar medlemmarna i Småföretagarnas Riksförbund att ta kontakt med oss. Anmälan görs lätt på

www.almi.se/mentor

14


ARBETE MED SMÅFÖRETAGARNA Faktaruta:

Mentorprogram har sedan 1950-talet utvecklats brett i framför allt USA. Nyckelord de två latinska orden: Mentor: någon som visar vägen, vägleder Adept: elev, skyddsling eller aspirant En adepts främsta drivkraft är viljan att utveckla sig själv, med stöd av en utomstående person. Mentorn ska inte fungera som en konsult – det är adepten som ska driva på under mentorsprogrammet. Almis mentorprogram är, som en följd av den satsning som skett sedan 2006 världens största mentorprogram, i relation till invånarantalet.

Q

oxygen architectshar vunnit markanvisningstävlingen för Gävles nya landmärke, ett 12 våningar högt bostadshus i Nyhamn.

15


Är du rustad för en juridisk strid?

Åsa Hauer, Trygg-Hansa

16


Vet du vad du får för stöd om en kund inte betalar för ett arbete du har utfört? Täcker ditt rättsskydd även kostnaderna för en tvist med en kund i Tyskland eller Kina? Som småföretagare är det extra viktigt att veta vilket skydd din försäkring verkligen erbjuder. Med denna artikel vill vi bidra till att du som medlem i Småföretagarnas Riksförbund är både välinformerad och förberedd om du skulle hamna i en juridisk tvist. I sin kolumn i detta nummer skriver advokaten Wiggo Lindgren om småföretagares behov av rättsskyddsförsäkring. Han lyfter fram riskerna med att inte kontrollera vilket skydd man har, genom att beskriva ett antal obehagliga scenarier som varje småföretagare borde vilja undvika. Men det är inte alltid det enklaste att ha koll.

Har du en försäkring som gäller där du behöver den? Villkoren för rättsskydd är relativt lika mellan olika försäkringsbolag. Det som skiljer dem åt är bland annat var och när försäkringen gäller, självrisker och maxbelopp. Vissa villkor gäller till exempel endast om motpartsbolaget har sitt säte i Norden. Jan-Christer Norenius, skadereglerare inom Rättsskydd Företag på Trygg-Hansa, ställer sig frågande till denna begränsning. Han menar att den är orimlig. – Om du som företagare har en kund med säte utanför Norden och blir stämd i Sverige så gäller alltså inte detta skydd. Det betyder i realiteten att du som företagare själv måste hålla koll på var alla dina kunder har sina säten för att vara säker på att din rättsskyddsförsäkring gäller. Trygg-Hansas rättsskyddsförsäkring gäller oavsett var motparten har sitt säte, under förutsättning att tvisten prövas i Norden. Men du kan välja att utöka det geografiska området i grundskyddet, så att det omfattar tvister som prövas inom hela EU/EES.

Välj försäkringsbelopp utifrån vilka kunder du har En av de vanligare orsakerna till en tvist är att kunden inte vill betala fast arbetet är väl utfört. Detta slår naturligtvis hårt mot enmansföretag, och särskilt i svårare tider. På en marknad med ett ökande antal konkurser är det en extra stor press att få betalt av varje kund. – I goda tider är det lättare att bortse från en obetald faktura. Men vi ser en trend där det ekonomiska klimatet bidrar till att det blir fler tvister och då främst mellan business to business, eftersom det finns färre jobb ute på marknaden, säger Jan-Christer Norenius. I Trygg-Hansas rättsskyddsförsäkring ingår som standard en ersättning på 5 basbelopp (2013: 222 500 kronor), men du kan höja beloppet upp till 20 prisbasbelopp (2013: 890 000 kronor). Enligt Jan-Christer är det ovanligt att en tvist för en småföretagare överstiger 5 basbelopp. – Men om man driver ett mål i tingsrätten och förlorar så betalar försäkringen även motpartens kostnader. Detta bör man ta med i beräkningen när man väljer ersättningsbelopp. Jan-Christer rekommenderar därför att du väljer försäkringsbelopp utifrån vilka kunder du har. Om dina kunder främst utgörs av konsumenter bör grundskyddet räcka i de flesta fall, menar han. Men består dina kunder främst av företag har de ofta högre krav, och du bör då välja ett högre försäkrings¬belopp för att vara säker på att alla dina ombudskostnader täcks.

Ta reda på hur mycket ett juridiskt ombud kostar En annan skillnad mellan försäkringsbolagen är att vissa bara tar emot din ansökan om rättsskyddsersättning via ett ombud. Hos Trygg-Hansa kan du däremot välja om du vill ansöka själv eller ta hjälp av ett ombud. – Det enda vi kräver att du kommer in med en skriftlig ansökan, säger Jan-Christer Norenius. Men tänk på att om du väljer att gå via ett ombud och nekas ersättning så är det du som sedan står för ombudets kostnader. Ett exempel: Ombudets kostnad, arvode 50 timmar á

2000 kr/tim exklusive moms, är 100 000 kronor. Av det får du själv betala 8 900 kronor i grundsjälvrisk. Av den resterande kostnaden betalar du sedan en rörlig självrisk på 20 procent, vilket i detta fall vore 18 220 kronor. Från försäkringen får du alltså 72 880 kronor. Du bör alltså, om möjligt, ta reda på vad ditt ombud tar i timarvode, eftersom arvodet påverkar både ditt ersättningstak och dina egna kostnader. Som summering kan man säga att ju högre ombudets arvode är, desto högre rörlig självrisk betalar du. Du kan också tänka på att försäkringen inte täcker merkostnader för ombudet, till exempel reskostnader om du väljer ett ombud på en annan ort.

Vi kan lotsa dig till rätt rådgivning Som försäkringstagare väljer du själv vilket ombud som företräder dig vid en tvist. På grund av konkurrensregler får ett försäkringsbolag nämligen inte välja ut och rekommendera några juridiska ombud. – Det är viktigt att försäkringstagarna förstår att Trygg-Hansa inte har rätt att ge någon enskild juridisk rådgivning. Däremot kan vi gärna ge råd om vart de kan vända sig och hur de ska gå tillväga.

En skräddarsydd försäkring -till ett förmånligt medlemspris Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du särskilt förmånliga villkor när du tecknar Trygg-Hansas företagsförsäkring Trygga Firman. Med Trygga Firman har du ett fullgott skydd inom alla områden som är viktiga för dig som småföretagare. Du försäkrar nämligen inte bara dig själv och dina medarbetare, utan även din egendom och era kundrelationer. Är du osäker på vilken omfattning du behöver? Ring Trygg-Hansas medlemsservice för Småföretagarnas Riksförbund på 0771111 765 så ger vi dig råd och skräddarsyr en försäkring som passar dig. Skriven av Åsa Hauer, Trygg-Hansa i samarbete med Wiggo Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund

17


Nyheter

Kontrolluppgiftskrav varje månad kan bli verklighet för företagare I framtiden kan svenska småföretag tvingas lämna individuella kontrolluppgifter för sina anställda – varje månad. Frågan ska behandlas i riksdagen under våren. Anders Borgs och regeringens förslag att införa månadsrapporteringstvång för alla arbetsgivare har väckt kraftfulla reaktioner på sina håll bland småföretagare. Man befarar att förslaget medför ökade kostnader och krånglet vilket innebär att landets företagare tvingas lägga mer tid och pengar på administration istället för att utveckla sina företag och skapa resurser som krävs för vår gemensamma välfärd. Syftet med den nya rutinen med månadsrapporteringen, som ska börja gälla den 1 januari 2014, är att de anställda ska kunna kontrollera att arbetsgivaren verkligen betalar in skatt och avgifter varje månad. Kritiska röster menar att detta rent av är ett företagarfientligt förslag. Regeringsförslaget ska tas upp under våren.

18

Sverige det bästa landet för företagare

I huvudet på en småföretagare

Företagare i Sverige klagar ofta på krångliga skatter och regelverk som gäller i landet, men i jämförelse med andra länder har vi väldigt lätt att starta och driva företag. Grant Thornton har gjort en undersökning om företagandet runt om i världen och har kommit fram till att Sverige är bland de bästa länderna att vara företagare i. Här kan du läsa om resultaten och hur det skiljer sig på företagandet från land till land. [Källa: Grant Thornton]

Småföretagare utgör den allra största delen av svenskt näringsliv. Så mycket som 80 procent av arbetstillfällena uppstår just i de små företagen. Men det visar sig också att småföretagare arbetar ohälsosamt mycket och har svårt at hitta balans mellan jobb och fritid. Småföretagare uppskattar sin frihet men fyra av tio tycker att de tänker för mycket på jobbet. De oroar sig för att bli sjukskrivna på grund av stress. Småföretagarnas framtidstro minskade under 2012, bara en tredjedel trodde på ökad omsättning i det egna företaget jämfört med två tredjedelar under 2011. I händelse av kris i företaget är sex av tio småföretagare beredda att gå in med egna pengar för att täcka upp för likviditetsproblem. Hela 54 procent av småföretagarna väljer att inte vara aktiva i sociala medier. Motståndet är större bland de manliga företagarna än bland de kvinnliga. Trots en hel del oro och mycket arbete tycker sex av tio småföretagare att de lever ut sin dröm. Undersökningen, som omfattar 506 personer med eget företag. [Källa: Trygg-Hansa]

Annika Bränström, generaldirektör på Bolagsverket

Nyföretagandet fortsätter att minska Minskat nyföretagande fortsätter i samma trend från 2012. Allt färre nystartade företagare registrerades i år jämfört med samma månad förra året. Det visar en undersökning från Bolagsverket som tittat på de största företagsformerna. Aktiebolagen minskar med 8,3 procent och de enskilda näringsidkarna med hela 20,6 procent i januari. Aktuell statistik och jämförelser för januari Företagsform Jan 2013 Förändring Aktiebolag 4 963 -452 st eller -8,3% Enskild firma 1 152 -299 st eller -20,6% Handelsbolag 328 -10 st eller -3,0% Kommanditbolag 48 -4 st eller -7,7% TOTAL 6 491 -765 st eller -10,5%

Hatet mot företagen växer på nätet Företag blir allt mer utsatta för näthat. Därför vill Svenskt Näringsliv se en lag som kriminaliserar förtal av företag. Debatten om näthat är mer aktuell än någonsin och nu har även näringslivet märkt av det. Tommy Svensson, säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv, ser flera exempel på hat och hot mot företag men också att det är svårt att ingripa mot det. – Det där bekymrar oss därför att vi ser att alla i samhället kan drabbas: poliser, åklagare, domare, företagsledare och medarbetare, säger han till Dagens Industri. [DI.se]


Sverige – tredje bästa landet för växande företag

Få kvinnor når hela vägen till toppen

2013 kan bli ett tufft år för företagare

Fler kvinnor är chefer idag jämfört med för fyra år sedan, men få av dem klättrar vidare till den högsta vd-posten. Det visar den granskning av chefer 2012 som TCO genomfört, där andelen kvinnliga chefer, deras löner och arbetssituation har undersökt. Kvinnliga chefer är vanligast på befattningar inom ekonomi-, personal och informationsområdet. Inom försäljning och marknad är endast 15 procent av cheferna kvinnor. Andelen kvinnliga chefer är högre i mindre företag än i större. De kvinnor som blir chefer stannar ofta på mellanchefsnivå. Endast 14 procent av företag med fler än tio anställda och 12 procent i företag med fler än femtio anställda har en kvinna som vd. [Kollega.se]

Revisions- och konsultföretaget Grant Thornton har kartlagt hur företag ser på 2013 med hänsyn till bland annat nyanställningar, försäljning, investeringar, lönsamhet. Företagsledare har frågats om man ser en ökning, minskning eller oförändrat läge framåt under året. Resultaten visar att det blir ett kärvt år för de svenska företagen 2013. Sysselsättningen ligger i princip stilla och investeringsviljan är låg. På samtliga indikatorer är 2013 ett svagare år än 2012. Glädjande i resultaten är dock att på ingen parameter i den internationella undersökningen ligger svenska företag på minus, det vill säga andelen som svarar ökar är på samtliga parametrar högre än dem som svarar minskar. [Källa: Grant Thornton]

Undersökningen som genomförts av Grant Thorton, omfattar fem områden som utgör de primära drivkrafterna till ett lands dynamik; affärsklimat, vetenskap och teknik, arbetskraft och humankapital, ekonomi och tillväxt samt finansiering. Inom dessa områden analyserades 22 olika nyckeldata. Glädjande att se rankas Sverige högt på denna lista. Sverige har bland anat klarat sig förhållandevis mycket bra under den ekonomiska nedgång som drabbade världen 2008. Det bedöms som en inneboende styrka i Sverige som företagarland. Över 400 personer från företags högsta ledningar intervjuades därefter för att bestämma vilka aspekter av dessa attribut som man ansåg vara viktigast för företagens tillväxt. Total ranking 1. Singapor 72,1 2. Finland 70,5 3. Sverige 69,6 4. Israel 69,3 5. Österrike 66,1 6. Australien 65,6 7. Schweiz 65,1 8. Sydkorea 64,9 9. Tyskland 64,8 10. USA 64,1 [Grant Thorton 2012-10-12]

Skattepolitiken splittrar Alliansen Folkpartiledaren Jan Björklund vill avskaffa värnskatten. Kristdemokraternas Göran Hägglund vill ha sänkt skatt för pensionärer. Centerpartiets Annie Lööf kräver sänkta arbetsgivaravgifter. Moderaterna anser att sänkta inkomstskatter som det effektivaste sättet att skapa fler arbeten och öka sysselsättningen. För FP, KD och C är det mycket som står på spel. Opinionssiffrorna är låga och därmed är den politiska insatsen i budgetförhandlingarna skyhög. [DI.se]

19


Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! Ett medlemskap i SmåA gör att du kan känna dig trygg även om du skulle bli arbetslös. Försäkra dig i Sveriges största a-kassa för företagare. Vi försäkrar företagare i alla branscher. Även familjemedlemmar som deltar i verksamheten kan bli medlemmar i SmåA.

Dunbar Direct

Det räcker inte att vara medlem i en företags- eller branschorganisation, du måste också vara medlem i en a-kassa för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.

d

Me

avg

s lem

0k

15 ift

nad

å r/m

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se och bli medlem.

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

Ta n K e

Premiär för nya civic – nu som stolt miljöbil med samma smarta design som tidigare

Känsla

Nya Honda Civic är en av få bilar att klassas som miljöbil, enligt de nya kraven, med en bränsleförbrukning på 3.6 l/100km* och ett koldioxidutsläpp på endast 94 g/km*. Tack vare Magic Seats får du dessutom plats med nästan vad som helst.

Pris från ca 206.900 kr. *1.6 i-DTEC med manuell växellåda i modellerna Comfort och S. Bilen på bilden är Civic Lifestyle i Alabaster Silver Metallic, kan vara extrautrustad. För mer information om din närmaste Hondaåterförsäljare besök honda.se.


Juristen

Företagsförsäkringen omfattar inte alltid det rättsskydd som behövs Mina erfarenheter som ansvarig för förbundets rådgivningspanel är den att medlemmarna i större utsträckning borde kontrollera vilka villkor de har för rättsskyddet i företagets försäkring. Rättsskyddet är endast ett av momenten i de omfattande försäkringsvillkoren och man kan undra om företagarna någonsin läser och studerar dem. När det sedan kommer till tvister är man ganska ovetande om vilken hjälp man har rätt att få från försäkringen. I dagens komplicerade samhälle – där det finns så många svåra juridiska frågor att ställning till -, är det litet konstigt att

småföretagarna ofta försummar att upphandla ett fullgott försäkringsskydd. Man kan ju tycka att försäkringsbolagen borde vara bättre på att upplysa vilka villkor som gäller för försäkringen men å andra sidan borde småföretagarna också vara måna om att se till att man är riktigt rustad för en juridisk strid när den kommer. När den kommer och inte om den kommer. Annars kan de ekonomiska riskerna vid en eventuell process visa sig vara så höga att medlemmen känner sig tvingad att avstå från att hävda sin rätt. I ett aktuellt fall hade en företagare blivit stämd för upphovsrättsintrång av ett tyskt företag och då visade det sig att rättsskyddet bara gäller med tvister med bolag som har sitt säte i Norden. I ett annat fall blev en företagare instämd att betala skadestånd på grund av en felaktig uppsägning och då visade det sig att rättsskyddet inte täcker arbetsrättsliga tvister. Andra undantag är i princip alla mål som kan komma att prövas av förvaltningsdomstolarna. Det är min bestämda uppfattning att medlemmarna bättre borde kontrollera vilket försäkringsskydd man har. Om man kan råka ut för tvister med företag utanför Norden borde man till exempel ha ett skydd för detta. Om man driver en omfattande verksamhet där det rör sig om stora belopp, borde man ha större ekonomiska ramar för skyddet.

Efter en grundlig genomgång av undantagen och vilka tvister som rättsskyddsförsäkringen inte gäller för, kan medlemmen tillsammans med försäkringstjänstemannen, se till att omförhandla sina försäkringsvillkor så långt det går. Merkostanden för det extra för-säkringsskyddet är många gånger försumbar i förhållande till de risker man ibland tvingas ta. När man ändå är i gång och uppdaterar sina försäkringar, vill jag även påminna om att det kan finnas anledning att även ta upp andra försäkringar med försäkringsbolaget. Jag tänker då framför allt på ansvarsförsäkring för styrelse och VD och förmögenhetsbrottsförsäkring. För att inte tala om behovet av andra försäkringar som rör företagarens privatekonomi som sjukavbrottsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring. Genom vårt samarbete med Trygg Hansa kan vi erbjuda våra medlemmar ett fullgott skydd inom alla tänkbara försäkringsområden. Som framgår av en annan artikel i detta nummer av Bra Affärer har vi tillsammans med Åsa Hauer på Trygg Hansa, tagit fram information om vilka särskilda förstärkningar som kan upphandlas i rättsskyddsförsäkringen. Här kan förbundet till följd av samarbetet med Trygg Hansa erbjuda medlemmarna särskilt förmånliga villkor i försäkringarna.

Djursholm den 11mars 2013 Wiggo Lindgren Förste vice ordförande och juridiskt ansvarig Småföretagarnas Riksförbund

Rådgivningspanelen erbjuder 30 minuters rådgivning utan kostnad SFRs rådgivningsservice är mycket uppskattad av medlemmarna. Under 2012 har mer än 500 frågor besvarats. Många frågor har rört arbetsrätten och även klagomål på telefonförsäljning av telefonabonnemang och annat. Andra frågor har rört kunder som inte vill betala och allmän affärsjuridik. Rådgivningspanelen består idag av två advokater och den kretsen kommer att utökas så snart behov föreligger. Har du frågor är det bara att ringa kansliet så kommer någon jurist att kontakta dig inom några dagar. Du erbjuds 30 minuters rådgivning helt utan kostnad.

21


Krönika: Alexandra Pascalidou

Kris kräver kreativitet Krisen kräver kreativitet. Fattigdom föder uppfinningsrikedom. Vissa människor har den fantastiska förmågan att finna utvägar i återvändsgränder. Att försumma mörkret och fånga ljusstrimman. I mitt krisdrabbade hemland med den rekordhöga ungdomsarbetslösheten som tangerar 60 procent och som tvingat hundratusentals på flykt mötte jag dessa solglimtar i skuldskuggan. Två systrar som jag mötte förra veckan i Grekland vägrade finna sig i hopplösheten. När Marina och Alexandra förlorade sina reklamjobb trots fina examina och språkstudier bestämde de sig för att flytta hem till föräldrarna på landsbygden. Den främsta anledningen var att de inte längre hade råd med hyran i Aten men livet på landet innebär också gratis grönsaker och frukt, mindre transportkostnader och stress. Så snart systrarna bott in sig i sina gamla barnrum och plockat ner affischerna på ungdomsidolerna och gömt undan barndomens dockor kavlade de upp ärmarna och drog igång en snigelfarm. De började odla sniglar som de nu exporterar till Frankrike och andra snigelälskande nationer. De små snoriga själarna blev en lönsam affär och systrarna hjälper nu andra arbetslösa ungdomar att sätta upp liknande verksamhet i andra delar av landet. Min väninna Dimitra Goula är en annan av krisens vinnare. Hon är hudterapeuten som länge drivit en egen skönhetssalong i hjärtat av Aten. När krisen kom och krossade kommersen, stängde butiker, ströp konsumtionen fick Dimitra en idé. Hon började tillverka sina

FRIDA FÖRETAGARE

22

Anders Suneson 05 februari 2013

egna, hemmagjorda skönhetsprodukter baserade på inhemska frukter, grönsaker, örter och eteriska oljor. Varenda kund kan få en naturlig, specialanpassad kräm för sin egen hudtyp utan konserveringsmedel för konkurrenskraftiga priser som inte bekostar internationella reklamkampanjer. När de exklusiva kosmetikbolagen gråter över sin minskade försäljning av dyra droppar och hudvårdsprodukter som lovar rynkfrihet med retuscherade modeller skrattar Dimitra hela vägen till banken. Under den värsta krisen som drabbat Grekland i modern tid tvingas Dimitra nu anställa personal och öppna en E-handel som säljer hennes så efterfrågade produkter på nätet med mottot: ”Så goda att du kan äta dem”. För det kan man. Ingenting är farligt och allt förvaras i kylskåpet vid sidan av mejeriprodukter.

”Häromdagen hittade jag min mor på hustaket. Hon försökte hoppa för att min pappas pension har halverats och för att båda mina äldre syskon och deras fruar och vuxna barn är arbetslösa. Min mamma som i hela sitt liv varit hemmafru har ingen pension. Nu ville hon ta sitt liv för att inte belasta familjens ansträngda ekonomi ytterligare. Så nu försörjer jag tre familjer” säger Christoforos med ett sorgset skratt. Alexandra Pascalidou är journalist, programledare och författare. Hon föreläser och leder debatter och evenemang runtom i Europa.

Min vän Christoforos Zaralikos är ytterligare ett exempel på kreativitet i kristider. Som en av Greklands mest kända stå-uppkomiker berättar han att han aldrig tjänat så mycket pengar som nu. Anledningen är helt enkelt att han erbjuder sin ledsna publik i en ekonomiskt deprimerad nation en tretimmars terapisession som är fylld av satir och skratt över den kris som fått människorna att gå på knäna. ”Folk har inte råd att gå till psykologen men de har råd att betala 50 kronor för att i grupp bearbeta den kollektiva chock de hamnat i” säger Christoforos som turnerar i hela landet och har bokningar ett år framöver. I kulisserna, med en organisk grekisk öl i handen, berättar han att pengarna som han tjänar också behövs mer än någonsin:

© Anders Suneson/Tantiloop Film


VÄGSKÄL

HAR PLAN FÖR STOCK- ÄR FRÖN HOLMARE SOM RÖR SIG SATT DIT

ÄR REST PÅ FYRPLATS

MÅLRÄKNINGAR

MÄRKLIG HÄNDELSE MED POSITIV EFFEKT STORLEKEN PÅ YTAN INOM GEOMETRIN

GÅ NER

DRAR PÅ SITT SÄTT

DET ÄR 85 % AV HUSPRISET LÖFTEN

PAR PÅ SCEN

MYNNINGEN DREVS AV VATTENHJUL FÖRR PERIOD

UNDERTONER PÅ BÖRSEN FÖLL FÖR VASA ÖKAR SNABBT I LADA

FALSK YTA

EXPONERAD FÖR VÄDER OCH VIND

ÄR ETT MUDDERVERK

ÄR VÄL STRÖM VID OFF

SLUMPAT

KAN GÅ UPP I LEDNINGEN

RÄTT ÅT KNEGARE FOSTRATS I VISS RIKTNING

ÄR BENIG

F.D.

BIDRA MED EN SEDEL DUMPADE BROR -67

INKASSERA

METROPOL I HÄRJEDALEN

SER DEN SOM GÅR I TAKET

BEHANDLING

DESSA TEMPOT PÅ CHALMERS

© Melon Produktion

RÖD TRÅD MYLLA

ÄR UTDRAGET

LAGERVARAN

STOPPAD FINNS SOM LEE

GÖR DET NÄR VI KOMMER PÅ PLUSSIDAN

DESTINATION DEN VAR I EN KLASS FÖR SIG HAR AKTIEÄGARE

HAN HAR VISSA UNDER SIG

KAN MAN SLÅ UPP I HADE POLARBJÖRN

FÄLLBAR SKIVA PÅ SLÄP BLIR BIL I MÅNGA LAGER VID TILLVERKNINGEN

FATTAS PACKE MED VAROR

I KUVERT FÖRR

A

P

OMARBETNING

R

DEN DRAS FRAM I LUGNA VATTEN SKYDDAR MOT KROK

HELIGT LÖFTE

STOPPADE ÄR DEN SOM SÄTTER SIG PÅ TVÄREN

E TOMMA ORD GÖR MAN I DANS

F

L

T

A

N G

D

E

R

I

D

E

N S

D FRITT UR MINNET HÖNA I TERRÄNG

T

R

A

S

R

ÄR PLATSER MED VÄLLING

T

D E DE SLÅR I TORN GÖRA FÖRLÄGEN

SLEVAR SKINNA

B

HAR LAGFART ÄR PÅ SLADDEN

Ä

G A

S

T

E

FALSK YTA

N I

A

BILDAS FÖR ORDNINGENS SKULL

S

T

C

I

T

E

G

S

T

R

A

O

GER GOODWILL ÅT FÖRETAGET

T FÖGA SPRIDD VISAR HJÄLTE

R

M A BLIR DU OCH JAG

A L OBSERVERA AVSTÅTT IFRÅN

K ÄR PÅ SLADDEN

E

GAPA

S

S

E

O

DEL AV KRONA

K

N

I RÖDASTE RAPPET

Ö

E

N

FRAMFÖRS I DOMEN

PÅ BENEN SKÅDISPETRÉN

U

G

UNDER ISEN

DEN STRYKER UT

S

U

D

D

E

E

N

RÄTT ÅT KNEGARE DEN VAR I EN KLASS FÖR SIG

A

D

TERRITORIUM I ANNAT LAND

E

N K

R

P

P

S

Å

F

I

E

N T

L

A

T

VAR EN JOBBMYNDIGHET

M S

N

N E E

CAPONE

NYLLE

R

G I E

R

TALAT UTAN TÄCKNING SÅDANA SKAKAR HAND

D A

O

K

F

R

N A MODERNA UTOMJORDNING PÅ DUK

BRUKAR BONDE FASAD

N Y A

A

E

A

D

E

R

E

N

E

EXPORTERA

MANLIGA ÖVERSITTARE ANGER BATTERI

STYRDE VOLVO FÖRR

P I

G © Melon Produktion

PÅ SÅDAN OMSÄTTS POSTER I FÖRETAG

GNIDER IN MED LÖDDER

M

ÄR SLAG I LUFTEN HEMMASEGER

S

A

K

T

I

E

GE UPP

A

V

S

T

Å

TILLSLUTET TILL SLUT TÄCKER TACKA

U

L L

ÄR VÄL LÅGA

Å

S

T

L

TILLIT TILL ÖVERHET SATT TRÄ RUNT DUK

A

U

E

N

R

O

R

R

A

R

HAN FÅR STÅ SITT KAST

S

GEMENSAMT UTNYTTJA HAR BOMÄRKE

F

Ö

R

A

K

KÄNDE SIG FÖR PROPPMÄTT

T

K

N A

D

SÅDANA SKAPAR ÖVERBLICK

G R

Ä

V

Å

T

UTVECKLAR BAKTERIER

E

S

Y

K

T

O

R

T

E

R

ÄR EN FRÅGA OM POSITION

V

A

R

SITTER I FÖNSTRET

T

A

R

P

A

R

A

D

E

R E

V

I

L

M O

D

U

P

P

D

R

A

G

AVSÄTTA

S

P

A

R

A

STÄLLS DET AVLYSTA

A

R

SKRUVA UPP

Ö

K

A

© Melon Produktion

BÄRS PÅ FEST

S

T

A

S

S

O

R

I

KALLAS GATA I PARIS

D

V

D

BÖJA KNÄ

R

L

I

E

N

SKYDDAS AV KAPSEL

V

I

S

N I

I

N

SATTE FYR PÅ Ö

SKIVA MED FILM DEN SLOG PÅ VALL BLIR DU OCH JAG

ALSTRA

G E

A SLUTBEHANDLAS

S VÄDRADE

TA TAG

T

I

Ö V

DEN SYNS I KASTRULLEN

A

VINTERBONA

T A

U

U

BRODERA

L R

SAMLAR GNAGARE LED

KICKA UTAN BOLL PASSADE I SMYG

E S

L

T

A

TRUPPUPPVISNINGAR

H E

VINNER ÖVER

N

Å

R

KRÄVS HUNDRA FÖR ATT FÅ HA

TÄNDA TILL I PAUSEN

N

N Y

U

ÖPPNAS AV BILL

VERKA

L ÖVERGÅNGSTID KRIGSHETSARE

HORNET TALAT UTAN TÄCKNING

GÖRS AV ARKEOLOG KÖR ÅT GODSÄGARE

M A FYLLDE KISTAN ÄNDSTATION I DET FRIA

VID SÅDAN SYNS NYA KLÄDER FÖRE SLUTSATS

SITTA HÅRT ÅT

R

A

Y

I L

ÄR DIREKT DÖDANDE I PLAN

R

N S

L E

SKINER UPP

E

B

O

E

L

V

U

K

BRODERA

HAR VI FÖR HÄNDER

B

E

R

I

N J

R

FRÅGA EFTER HAND

GER VÄL HÄMNARE

A

SÄCKA IHOP GÖRA VATTENDRAG

DEN GÅR UPP I LEDNINGEN STÖDJA SIG PÅ

PÅFÖRA I RÄKNING HEMLIGHÖLL

E

L

HADE POLARBJÖRN

R

R

DYKARKURS

S

S

K

GER SMÄRTA I INRE ORGAN

HORN I SIDAN

U

T

R

Ö

L

MEDELMÅTTIG

G

ISBITARNA

L

KAMP FÖR ARBETE

I

S

F

GES FÖRE ORDER

N

G G

DEN RYMMER DOSOR

I

A

K

T

STÄLLER KRAV PÅ KLISTER

ÄR DEN SOM VÅLDGÄSTAR

H O

A

Ä

E

C

S

N A

N T

A

KYLER I TRAFIKEN

A

D

FÖRSÖKTE PÅ VINST OCH FÖRLUST

D

L

U

A

A

VILAR I SÄNGEN

N

R

A

Å

LÄTTA ANKAR

R

Ö

T

T

E

FÖRNUMMITS LEVDE UPP

HAR DEN SOM ÄR SJANGDOBEL

Å

PALLA FÖR TJÄNSTEMÄNNENS TALAN

R

D

K

MELLANSPELET

A

FUKTAR GRÄS

ÄR EN OTÄCKE RULLE

R

U

P

INTOGS

A

R RÄNNA

ELDAS TILL STORDÅD

G R

MISCHMASCH

F

Å

E

A

I

HADE BILPLÅT I ÖREBRO FÖRR

BESTÄLLNING SOM SKA GENOMFÖRAS OCH LEVERERAS

TAR IN FOLK

F

N A

Ö

E

GLASKLARA

V

ÄR DEN SOM HATAR DET KYRKLIGA

D

ÄR VACKRA LÖFTEN

A

M O

STARTAR LÖFTESRIKT

SPÄDA

BOSSEN

L

E

N E O

LYST I ÖGONEN

Annonsbilaga HAR BOSS PÅ GOLVET

K G A E

I

MERITLISTA

SÅDANA BLIR PÅSTUKNA

GÅR I AFFÄRER I TOKYO

Bra Affärer H

DEL AV SKRIFT

SÄNKER NIVÅN

ÄR DET FÖR DEN SOM HAR DET MOTIGT

K

FLOTT SKRÖNOR I NORRAN

PYSA

KASTA UPP

LUMPEN

KALLADES TÄNDSTICKSKUNGEN

ETTA SOM ÄR EN KVART KATTEN

LOCKFÅGELN

BOLL AV PAPPER

ÄR ETT LUKRATIVT KONTRAKT

VAR TOR OCH FREJ

DEN KOMMER I MÅL TILL SLUT

SKROTFÄRDIG

TA MED ÖGLA

ANGAV FÄRDRIKTNING

RINGLAT SIG FRAM PALLAR

VALT UT

GÖR LANGARE

EGNA PENGAR TILL INVESTERING

HAR HAFT EN ANNAN

ÄR DEN HJÄRTLÖSE

OMOGNA

D

E

L

A

R

E

V

A

D

E

HAJAR

E

N E

SEGT VIRKE

N I TAL SOM UPPREPAS

N

T

S

U

E

G R

N G

INTAR KAMPEN

G A

DRAR I FÄLT

A

G Ö

V

N G HAR AKTIEÄGARE

T SITTER PÅ PARKETT SKRUVAR UPP

VEKS

A

B

R

O

E

K

Ö

N A

K

KRAFTIGT FALL

D

R

E

A

S

H A R

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Storgatan 64, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast den 26 april vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Vinnare av korsord i Bra Affärer samt Annonsbilaga nr. 1/2013 Bra Affärer 1.Alusteel AB, Johan Sedeborn 2.Maja Köneke 3.Elisabet Strömfelt 4.Lilian Jönsson 5.Malin Alm Annonsbilaga 1.AB Raxas, Lea Ahonen 2.Carl Ludvig Eriksson 3.Lena Andersson 4.Heinz Blahusch 5.Ulf Bergvall

23


Småföretagaren - en förutsättning för svensk välfärd

Dina Medlemsförmåner Våra medlemsförmåner blir allt bättre och allt fler. Vår uttalade ambition är att skapa de flesta och bästa medlemserbjudandena som går att få i någon organisation.

SEB har av Privata Affärer blivit utsedd till årets småföretagsbank 2008-2009 och 2011. SEB har de senaste åren satsat på paketlösningar och företagsrådgivning med inriktning på småföretagare. Genom vårt samarbetsavtal får våra medlemmar tillgång till Sveriges bästa bank för småföretagare med speciella förmåner och service. Läs mer om dem på vår hemsida. www.smaforetagarna.eu Vårt mål är att det ska ”betala” sig många gånger om att vara medlem hos oss. En småföretagare som är medlem hos oss ska ha samma möjlighet till rabatterade inköp som de stora företagen har. Har du som medlem ett förslag om tillägg kontakta kansliet via telefon eller e-post. Vi beaktar och bearbetar alla förslag som ni medlemmar lämnar.

BEER & DIAMANT PR

turistmål.se SEVÄRDHETER - BOENDEN - AKTIVITETER - NÖJEN

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer 2 2013  

Smäföretagarnas Riksförbunds tidning Bra Affärern

Bra Affärer 2 2013  

Smäföretagarnas Riksförbunds tidning Bra Affärern