a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

BraAffärer Nummer 4 2019 • smaforetagarna.se

Vi före

träder

32 000 småför

Gustav driver Sveriges största veganska matblogg

Jävligt Gott

Råd och tips till den som ska starta eget Nina tog steget och sprider mordmysterier över Sverige Attitydresan söker eldsjälar!

nu

etagar

e!


Småföretagarnas Försäkringar lanserar nu tjänstepension i samarbete med Pensure! Att vara småföretagare är inget arbete, det är ett sätt att leva. Som företagare finns såklart en hel del saker i din dagliga verksamhet som du hellre tänker på än tjänstepension. Efterfrågan på tjänstepension är stor från många av våra medlemmar och vi är mycket glada att vi nu kan erbjuda en unik tjänstepension anpassad för dig som småföretagare, för att du och dina anställda ska få så enkel och trygg vardag som möjligt. Läs mer om hur vårt nya samarbete med Pensure kan hjälpa dig som företagare att undvika pensionsångesten och samtidigt få en rikare framtid för dig och dina anställda.

Varför är det viktigt med tjänstepension? I takt med att nivån i den allmänna pensionen från staten blir allt lägre kommer tjänstepensionen få en väsentligt större vikt för din totala inkomst när du väljer att gå i pension. De flesta anställda får tjänstepension, även kallad avtalspension, som betalas in av arbetsgivaren. Som företagare utan kollektivavtal omfattas du inte av tjänstepension automatiskt utan du får själv kompensera för avsaknaden av tjänstepension. Hur pengarna förvaltas kan se lite olika ut, men de lösningar bankerna och försäkringsbolagen erbjuder har en ordinarie avgift som kostar dig som individ 20-40 % av din framtida pension. Det behöver inte vara så men många väljer en bekväm väg utan att förstå konsekvenserna. Vad är Pensureplanen? Pensionsbranschen domineras av traditionella aktörer som är fast i historiska distributions- och avgiftsmodeller som inte gynnar kunden. Stora organisationer och företag kan förhandla fram lösningar som ger god pension och låga avgifter. Pensure ger nu, med Pensureplanen, mindre företag möjlighet att nå dessa lösningar för både dig som företagare och dina anställda. Via ett digitalt flöde, helt utan blanketter och dokument, har Pensure förenklat processerna och gjort tjänstepensionen enkel, användarvänlig och begriplig. Tillsammans med försäkringspartnern SPP, som är ett av Sveriges största försäkringsbolag och utsett till världens mest hållbara livförsäkringsbolag har vi tagit fram en prissättning som tidigare bara var åtkomligt för stora företag och organisationer. Med hjälp av SPP säkerställer Pensure att företagens tjänstepensioner placeras på ett hållbart vis – så vi alla får möjlighet att uppleva en renare och grönare framtid. Vad kostar Pensureplanen? Pensure moderniserar tjänstepensionsbranschen med sin helt digitala tjänstepension. Istället för att fasta eller procentuella avgifter ska belasta din tjänstepension och således minska din framtida pension, tar Pensure betalt via en licensavgift som ditt företag betalar och som dessutom är helt avdragsgill. För licensavgiften till Pensure får du som företagare tillgång till Pensureplanens prissättning, den digitala plattformen för administration av ditt företags tjänstepensioner samt digital rådgivning, för dig och dina anställda, kring hur ni ska placera er tjänstepension.

2 BraAffärer

Licensavgifterna är som följer; Grundlicens företag Individlicens anställd

från 99 kr/mån 25 kr/mån

Fördelar med tjänstepension & fallgropar att se upp med Det finns flera fördelar och några fallgropar att tänka på – ta gärna kontakt med oss på Småföretagarnas Försäkring eller direkt med Pensure så berättar vi mer om dessa. Hur tecknar du din tjänstepensionsplan? Läs mer, jämför och teckna din tjänstepensionsplan enkelt och snabbt via www.smaforetagarnasforsakring.se/ tjanstepension. Välkommen att prata tjänstepensioner med oss! Ring oss på telefon 08-12 09 72 72 eller maila till smaforetagarna@pensure.se. Kontakta också gärna Pensure om du har specifika frågor om hur du bör tänka kring din och företagets tjänstepension. Hos Pensure arbetar försäkringsförmedlare med långvarig erfarenhet och stor kunskap om tjänstepension. Om Pensure Småföretagarnas Försäkring har ingått ett samarbete med Pensure AB som är vår partner för tjänstepensioner. Pensure AB är en fristående försäkringsförmedlare som moderniserar tjänstepensionsbranschen genom att kombinera försäkringskunskap med digitala processer och användarvänlighet. Pensure står under Finansinspektionens tillsyn, är medlemmar i SFM (Svenska Försäkringsförmedlares Förening) samt innehar licenser och intyg från InsureSec (Branschorganisation) för att förmedla försäkringar och erbjuda försäkringsrådgivning.


LEDARE

Hoppet om en ljusnande framtid vilar på oss småföretagare Insikten om småföretagarnas betydelse för utveckling ur

ett lokalt, regionalt, nationellt och europeiskt perspektiv är tydlig. Politiker i när och fjärran pratar om vikten av ett rikt och omfattande näringsliv och att de små företagen måste gynnas och bli fler. Men bilden av en småföretagare varierar och som grupp är vi väldigt diversifierade och verkar inom många olika områden. Oavsett var man befinner sig är det ett gemensamt problem att bemöta de krav och kostnader som myndigheter har till uppgift att genomföra. Skatter, avgifter, tillstånd, regelverk och förordningar påverkar oss och tar en massa energi från det som vi verkligen brinner för och vill utveckla.

Trots politikers välvilja till företagande är det därför anmärkningsvärt att vi som småföretagare inte märker någon skillnad i vår vardag. Därför har förbundet valt att göra det som vi kallar Attitydresan, för att skapa ett mötesforum som bygger på det goda samtalet. Det innebär att vi arrangerar diskussion och dialog i en positiv anda mellan politiker och företagare kring upplevda problem, för att därefter fokusera på hur man gemensamt kan hitta lösningar. I detta berättar vi mer om dem och hoppas att du som medlem kommer att få tillfälle att delta. Att som förbund representera en så stor bredd av driftiga

entreprenörer är både spännande och lärorikt och vi vill gärna att du får möjlighet att se den bredd av kreativitet som råder i företagar-Sverige. Småföretagande är starten in i ett nytt samhälle för många nyanlända, småföretagande kan vara att skriva mordhistorier, men det kan också vara att bli en influencer som via nätet hjälper andra att laga vegetarisk husmanskost. All denna kreativitet kan du ta del av i Bra Affärer.

Innehåll:

Ledare 3 5 frågor 4 Srf konsulterna 5 Medlemssidor 6 Profilen: Gustav Johansson 12 Notiser 16 Starta eget-tips 18 Mordmysterier 20 Juristen 21 Serien 22 Korsord 23 Medlemsförmåner 24

Utvecklas med oss! Är du trött på att jobba för mycket och tjäna för litet? Vill du utveckla din verksamhet och funderar på hur? Känner du någon företagare som kämpar med sin verksamhet och som förtjänar att lyckas? Tipsa oss så kan vårt entreprenörsteam hjälpa till i vår kommande podd! Maila ditt dina frågor eller tips till erik.sjolander@smaforetagarna.se

Vi hoppas att detta nummer kommer att vara en positiv ljus-

glimt i höst- och vintermörkret. För trots högt skattetryck och begränsande regelverk så vilar hoppet om en ljusnande framtid på oss småföretagare. För utan oss stannar Sverige.

Hälsningar, Peter Thörn förbundsordförande, ­Småföretagarnas ­Riksförbund

ADRESS:

ISSN:

Småföretagarnas Riksförbund Götagatan 5 263 31 Höganäs

2000-642X

KANSLIET ÖPPET:

ANNONSANSVARIG:

E-POST:

LAYOUT OCH TRYCK:

Mån, tis, tors 8–12, 13–15 Ons 8–17 Fre 8–12 info@smaforetagarna.se

REDAKTION:

Elisabet Ekblom Helena Krona Robert Borglund 0200-380 370 Prinfo Welins, Örebro

HEMSIDA:

www.smaforetagarna.se TELEFON:

042-342850 ANSVARIG UTGIVARE:

Peter Thörn

BraAffärer

3


FEM FRÅGOR

TILL MEDLEMMAR

3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

– Att helhjärtat kunna få jobba med frågor jag brinner för och kunna gasa och bromsa själv när det behövs. Vill jag utveckla en ny verksamhet eller ändra inriktning utifrån marknadens behov är det kortare startsträcka. 4. Vad har du för mål med ditt företagande?

– Skolcoacherna finns i hela Sverige men målet är få fler kommuner att upphandla coachutbildningar till sina lärare och skolledare. Vi har också tagit fram en ny elevcoachutbildning och ett mål är att öka antalet professionella elevcoacher i Sveriges alla kommuner. Ett lite mer långsiktigt mål är att erbjuda våra tjänster utomlands, i första hand då inom EU.

Skolcoacherna Helena Isakson

1. Hur kom det sig att du startade ditt företag?

– Jag är i botten civilekonom samt legitimerad lärare och har jobbat många år som skolledare. Det var under min tid som rektor jag gick en coachutbildning. Där fick jag fantastiska och värdefulla verktyg som jag tyckte fler inom skolans värld borde få ta del av och startade därför företaget Skolcoacherna för drygt tio år sedan. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare?

– Förutom de vanliga frågorna, att minska skatterna, sänka arbetsgivaravgiften och minska antalet krångliga regler så tycker jag det är viktigt att vi ger bättre förutsättningar för nyanlända att starta företag och även arbetar för att fä fler kvinnor att starta eget.

5. Varför är du medlem i Småföretagarna?

– Tillsammans bli vi starkare! Småföretagarna driver för oss småföretagare viktiga frågor. Namn: Helena Isakson, VD Skolcoacherna Antal anställda: Två anställda samt 15 underkonsulter som coachar och utbildar i hela landet. Verksamhet: Coachutbildningar till lärare och skolledare

samt coachning individuellt och i grupp. Vi har både öppna utbildningar samt uppdragsutbildningar i hela landet. Vi är med i flera regeringsuppdrag där vi coachar och utbildar i samarbete med Skolverket.

Det gör mig inspirerad och motiverad: När jag ser resultatet

av våra utbildningar, det vill säga när skolorna jobbar med coachning som verktyg och har en coachande kultur i alla led. Det leder till en ökad måluppfyllelse för eleverna samt ökad skolnärvaro.

Elisabet Ekblom

att tidigare ha varit ett lokalt tryckeri fick vi nu hela Sverige och Skandinavien som marknad. 2. Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare?

– Kompetensförsörjningen, vi behöver kompetent personal tillgänglig för att kunna växa och utvecklas. 3. Vad är det bästa med att driva eget företag?

– Friheten att få styra mot mål som vi själva satt upp och att få genomgå alla processer själva, man går på nitar men lär sig och kan förbättra verksamheten sakta men säkert. 4. Vad har du för mål med ditt företagande?

– Att bygga bästa möjliga företag för våra kunder och anställda.

TS Reklam Jakob Ragnarsson

4

5. Varför är du medlem i Småföretagarna?

– För att vi tillsammans kan vara med och påverka på ett helt annat sätt än om vi hade agerat självständigt. Namn: Jakob Ragnarsson, TS Reklam

1. Hur kom det sig att ni startade ert företag?

Antal anställda: 11

– Vi ville förenkla processen för företag att beställa profilprodukter och såg att bästa sättet att göra detta var att ta handeln online. Via e-handel kunde vi på ett enkelt sätt visa upp ett bredare utbud för kunden som fick större valmöjligheter, helt annan pristransparens och en enklare beställningsprocess. Från

Verksamhet: säljer profilprodukter online

BraAffärer

Det gör mig inspirerad och motiverad: Nöjda kunder som

gillar det vi gör!

Elisabet Ekblom


Srf konsulterna – Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning och lön Srf konsulterna, tidigare SRF Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, är den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön. Våra auktoriserade konsulter och deras medarbetare hjälper 330 000 företag att utvecklas. Srf konsulterna erbjuder professionell utveckling via auktorisation och utbildningar för redovisnings- och lönebranschen.

Vart tog kontrolluppgiften vägen? I år är första året som AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, ger effekt för alla anställda. Kontrolluppgiften har utgått, men vad kommer i stället? För den anställde har kontrolluppgiften under många år varit

kvittot på den inkomst som är intjänad hos respektive arbetsgivare. Varje vår inför den årliga deklarationen så har uppgifterna plockats fram för att jämföras med den information som Skatte­ verket skickat ut. Den noggranne har stämt av sin lönespecifikation månad för månad för att säkerställa att det som har kommit in på bankkontot, den så kallade nettolönen, är korrekt. Men undersökningar visar att det är långt ifrån alla som gör den av-

stämningen och av gammal vana så tänker man istället precis som vanligt ta fram kontrolluppgiften och stämma av när det är dags för deklaration. I år kommer med all säkerhet AGI, som är det nya sättet att

rapportera, att medföra frågor från de anställda om vart deras kontrolluppgift tagit vägen. Och svaret är som sagt, att det inte kommer någon. Det finns helt enkelt inga kontrolluppgifter längre som sammanställer det som arbetsgivaren betalar ut. Det är istället varje lönespecifikation som numera utgör motsvarande underlag som kontrolluppgifterna gjorde tidigare. Hur tydligt är det för den anställde när det nu är lönespecifi-

kationerna som utgör kvittens på vad som är inbetalt till Skatteverket? Det blir en stor skillnad, men en positiv sådan. För på Skatteverkets Mina Sidor så ska alla motsvarande löneutbetalningar finnas registrerade månad för månad, oavsett om du har en eller flera arbetsgivare. Dessutom så kommer det inför den årliga deklarationen att finnas möjlighet att se en sammanställning för den enskilde individen, summerad på hela året. Så om du är företagare med anställda, passa på att informera om

detta redan nu så förbereder du dem på vad som (inte) kommer i januari 2020. Zennie Sjölund, branschansvarig lön, Srf konsulterna

BraAffärer

5


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Bli rik långsamt

hur man ska tänka och agera för att nå sin

Ali Kashani

I denna bok utlovas att läsaren får lära sig

Peter Karaszi och Ali Kashani är författare, egenföretagar e och privateko experter som nomiska själva använt knepen i denn bok för att bli a miljonärer.

Peter Karaszi

förstånd att vanliga människor med små inkomster inte kan få det gott ställt. Med rätt insikter och mentala verktyg kan vem som helst börja resan mot ekonomisk framgång.

dröm om ekonomisk framgång bland annat med hjälp av ”det magiska trollspöet” som omärkligt förvandlar små sparmedel till stora tillgångar, om 8-regeln för att minska sina utgifter, och flera andra knep som på sikt leder till ekonomisk trygghet.

SAMT!

Författarna menar att det är ett miss-

– Handbok i priv

BLI RIK LÅNG

I sin bok Bli rik långsamt delar författarna, egenföretagarna och privatekonomiska experterna Peter Karaszi och Ali Kashani med sig av knepen de själva har använt för att bli miljonärer.

Många dröm mer om att bli rika, eller åtminstone ekon omiskt oberoend de inte behö e så att ver oroa sig över om peng ska räcka. De arna tror att man måste ha en inkomst, ta stora hög risker, jobba eller göra ett dygnet runt ”klipp” för att bli rik. Det är helt fel. Även vanliga människor med små inkomste r kan bli välbe ställda på sikt, utan större anst rängning eller att nå målet risk. Men för gäller tal insikter, men det att skaffa sig ett antala verktyg och en praktisk ekonomisk filos ofi för sin vard ag. I denna bok får du lära dig hur du ska tänka och agera för att nå din dröm om ekonomis framgång. Du k lär dig om ”det magiska trollspöet” som omärkligt förva sparmedel till ndlar små stora tillgångar , om 8-regeln för att minska dina utgifter, och knep för att spara flera andra pengar, öka dina och göra de inkomster investeringar som på sikt kommer att göra dig rik.

atekonomi –

BLI RIK LÅNGSAMT!

”Det magiska tro och andra kn llspöet”, 8-regeln ep för utan ansträn att bli rik gning

Peter Karaszi

Ali Kashani

Elisabet Ekblom

Peter Karaszi

Vilka håller i gång landet? Var det havregryn eller rågflingor jag skulle köpa? I denna avancerade tankenöt störs jag av en hand på axeln. När jag vänder huvudet så ser jag Lasses nuna i handens andra ände. ”Hörru du Erik, har bankerna slutat låna

ut pengar till storbolagen nu också? Jag skickade en faktura till ett stort byggbolag och de godkände inte mina betalningsvillkor om 30 dagar utan krävde 60 dagar. Dessutom hittade de något formfel på fakturan för att de skulle kunna lägga till ytterligare 10 dagar.”

”Vilket bolag är det?” ”Det är NCC, men de är likadana alla storbolag där anställda räknenissar ska blidka aktieägarna. Det är vi små som ska agera bank och sedan försöka förklara för frun att den där helgresan vi planerat inte blir av förrän om 70 dagar. Tror du det blev glada miner hemma?” ”Ja det verkar ju som

administratörerna har mer tid att stöka till det nu när byggkonjunkturen går ner ordentligt. Jag pratade med en medlem inom VVS som gjort ett större jobb åt ett stort byggbolag. När han skickat slutfakturan på 800 brakare så vägrade beställaren

6

BraAffärer

betala ett enda öre med hänvisning till att ”inte alla timmar fanns registrerade i personalliggaren”. De anslutningsjobb de utfört utanför själva byggområdet hade han arbetsorder på, men det hjälptes inte.”

en produktionsresurs, utan framför allt människor av kött och blod. Vi säger sällan upp någon av okynne, som vi sen ska stå bredvid på hockeymatchen. Tänk om vi hade ett liknande system som i Tyskland med möjlighet till statlig finansiering för utbildning vid konjunktursvackor. I Tyskland har man dessutom gynnsamma regler för familjeföretag, så kallat mittelstand, vid försäljning inom familjen.

”Tänk om de offentliga beställarna kunde

Det finns ett förslag om Förstärkt

kommunicera och planera för att göra byggprojekten mindre och mer långsiktiga. Dessutom kunde de kolla om de stora byggbolagen hade några snickare anställda i området. Då skulle fler av oss lokala byggare få jobb. Eftersom vi bor i kommun och betalar skatt här så vill vi ju att det ska bli både billigt och bra. Inte vill jag att mina barnbarn ska gå i ett dagis med byggfel!”

Att småföretag som underentreprenörer får ta riskerna och fungera som bank för de stora företagen är tyvärr inget nytt. Det har uppmärksammats av riksdag och regering, men för att få en riktig ändring måste man fråga oss små hur det fungerar i verkligheten. Det räcker inte att höra de stora bolagens visor. När konjunkturen sviktar så varslar

börsbolagen, vilka är få till antalet. De mindre, ägarledda företagen försöker behålla sin personal så långt det går. För det lilla företaget är personalen inte bara

nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling. Förslaget har finesser i att man förstår att arbetsgivaravgifterna är för höga, i synnerhet den allmänna löneavgiften. Även insikten om betydelsen av forskning och utveckling är bra, men man har inte riktigt förstått att det är i de små företagen mest och snabbast anpassning till den nya verkligheten sker. Det föreslagna systemet är så pass komplicerat att det blir svårt för mindre företag att få del av stödet. Att stödja företagande i Sverige är viktigt, men stöden får inte bara rikta sig till större bolag. Det är trots allt i de små företagen som utveckling sker, människor anställs och skatter betalas in till vår gemensamma välfärd.

Oscar Wilde lär ha uttryckt det som Det

enda man kan göra med goda råd är att lämna dem vidare. Själv har man aldrig nytta av dem.

Erik Sjölander


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Importörer: Dra nytta av Tullverkets e-tjänster! Småföretagarna förknippar tyvärr ofta

myndighets-Sverige med regelkrångel, men det finns ljuspunkter. Sverige är sannolikt ledande när det gäller digitalisering och e-tjänster för både privatpersoners och företags myndighetskontakter. Främst ligger Skatteverket men Tullverket är på god väg. Tullverket har numera e-tjänster för en rad funktioner kopplade till tullhan-

tering, såsom uppgiftslämnande, momsredovisning, begäran om klarering mm. Tjänsterna är webbaserade och därmed enkla att använda. Tjänsterna har möjliggjorts genom att alltmera av informationsutbytet inom utrikeshandel sker elektroniskt och baseras på standarder bl a inom EU. Företag och avdelningar inom företag som sysslar med export känner nog i

många fall till de nya tjänsterna medan importsidan kanske inte är lika medveten. Tullverket har därför gjort en kortare instruktionsfilm som förklarar fördelarna med e-tjänster just ur ett importörsperspektiv: https://vimeo.com/gullersgrupp/ review/362028866/83e2fd6636.  Sten Lindgren, styrelseledamot, ­Småföretagarnas riksförbund

Caroline vill påverka politiken och myndigheterna Caroline Szyber kallar sig för en jurist som brinner för samhällsbygget. I mer än halva sitt liv har hon engagerat sig i samhällsförändring. Med en bakgrund som både egenföretagare, anställd och riksdagsledamot har hon många erfarenheter att ta med sig till styrelsearbetet. Det var våren 2019 som Caroline blev

invald i styrelsen, vilket passade bra då hon själv blivit småföretagare.

– Jag jobbar med analys, rådgivning och strategisk kommunikation, mycket kring bostadsbyggen och fastighetsfrågor. Jag har lämnat alla politiska engagemang, men jag vill fortsatt påverka politiken och myndigheterna. Att förenkla för företagare för att företag

ska kunna växa är en fråga som Caroline brinner extra mycket för.

– Mitt fokus inom Småföretagarna är nä-

ringslivsfrågor och att driva på kring ökad trygghet och skapa större förståelse för hur det är vara småföretagare, säger Caroline.

Småföretagsfrågor har funnits med

sedan hon som nyexaminerad jurist vid 25 års ålder började jobba med allmän juridik på en byrå i Stockholm. Efter en tid som politisk sakkunnig var hon riksdagsledamot under åren 2010 till 2018 – fyra år i justitieutskottet och fyra år som ordförande i civilutskottet där en del företagarfrågor avhandlades.

– Företagare sysselsätter 1,3 miljoner anställda, men det kommer inte fram i debatten. Hon menar att det finns brister hos poli-

tiker och myndigheter om vad det innebär att vara företagare. – Det finns en generell uppfattning om att det är lätt att starta och driva företag, men det är de facto väldigt mycket byråkrati och administration. Alldeles för mycket. Det blir betungande i företagarens vardag. Hon tar regelkrångel kring föräldrapen-

ning som ett exempel.

– Jag var fast anställd när jag var föräld-

raledig och det var en trygghet. Däremot såg jag hur vänner med egna företag blev bemötta med oförstående. Flexibiliteten finns inte med i systemet. Det är för stelbent och otydligt och egenföretagare uppmanas att sätta sin verksamhet på paus i ett år. Det går ju inte.

Ett av Carolins uppdrag inom Småföretagarna är att sitta med i Försäkringskassans partnerråd och diskutera den här typen av frågor. I rådet ingår även representanter från bland annat Svenskt Näringsliv, Företagarna och Sveriges kommuner och landsting. – Det känns bra att gå ihop och gemen-

samt bli Sveriges företagarröst. Poängen är att få en dialog och direktkontakt med myndigheterna och jag tycker att det känns som att de lyssnar och att det finns en lyhördhet kring våra konkreta förslag på förändringar.

Caroline hoppas kunna fortsätta med sitt engagemang i styrelsen även framöver. – Det finns mycket mer jobb att göra och vi är en viktig röst för många medlemmar som förtjänar att bli hörda. Vi kommer med tydliga remissvar och uttalanden och spelar en viktig roll. Så länge medlemmarna ger mig fortsatt förtroende och jag känner att jag bidrar kommer jag att fortsätta. Anders Jakobson

BraAffärer

7


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Anne-Louise Kroon, vd för CoOperate AB i Söderköping och Ingrid Ohlsson, projektledare för Attitydresan

Positiv anda när Attitydresan bjöds in till Söderköping När Anne-Louise Kroon, vd för CoOperate AB i Söderköping läste i Bra Affärer om Attitydresan hörde hon av sig och föreslog att vi skulle komma dit. Söderköpings kommun har många småföretagare, här finns 1 600 verksamma bolag, varav 1 200 med 1- 4 anställda, det betyder nio procent av befolkningen. – Ändå får vi år efter år en dålig placering

i svenskt näringslivs rankning av attityden till företagande i svenska kommuner. De

diskussioner mellan olika aktörer jag har varit med på har ofta blivit rena ”gnällmöten”. När jag läste om Attitydresan kände jag att det var precis något sådant här vi behövde och att det var en stor fördel att en aktör kommer utifrån med en konstruktiv agenda, säger Anne-Louise Kroon. Anne-Louise Kroon har under flera år

varit engagerad i att öka samverkan bland det lokala näringslivet i Söderköping och som ett led i det bland annat skapat CoO-

perate som en mötesplats för samverkan och utveckling. – Jag är mycket glad att vi fick hit Attitydresan,vi var ett 40-tal personer på plats, företagare, politiker och tjänstemän. Det blev ett strålande möte i positiv anda som gav oss inspiration att fortsätta! Besöket i Söderköping gav mersmak – det är redan bestämt att det blir ett nytt tillfälle under 2020. Elisabet Ekblom

Attitydresan Småföretagarnas Attitydresa runt landet startade på våren 2017. Vi ville skapa en arena för att möjliggöra personliga möten mellan lokala företagare, politiker och tjänstemän. Tanken är att skapa förutsättningar för goda samtal och öka den ömsesidiga förståelsen för varandras viktiga roll för den lokala samhällsutvecklingen.

8

BraAffärer

Sedan starten har Attitydresan besökt Falkenberg, Mora, Luleå, Trelleborg, Stockholm, Piteå, Helsingborg, Visby, Landskrona, Söderköping och Höganäs. Under 2020 fortsätter vår spännande resa till nya platser!


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Vi söker eldsjälar som vill samarbeta med oss och Attitydresan i Sverige!

Hej alla fantastiska medlemmar och företagare i Småföretagarnas riksförbund. Mitt namn är Ingrid Ohlsson, jag är

styrelseledamot i förbundet och tillika projektledare för vår Attitydresa. Jag hoppas att du känner till vår resa i Sverige där vi möter dig som är företagare, politiker och tjänsteman. Det hela började för cirka 4 år sedan då Erik Sjölander, även han styrelseledamot i förbundet kom med en idé; vi skall bege oss ut i landet och skapa oss kunskap hur attityden till oss företagare fungerar, vi skall lära oss av allt som händer i Sverige, för att skapa oss ett ännu bättre företagsklimat. Sagt och gjort, för två år sedan började vi vår Attitydresa genom Sverige. Premiären var i Falkenberg, och sedan dess har vi besökt Mora, Luleå, Trelleborg, Piteå, Helsingborg, Visby, Landskrona, Söderköping och nu senast i november firade vi vår elfte Attitydresa på hemmaplan i Höganäs (läs mer om denna i vårt första

nummer av Bra Affärer 2020). När vi besökte Söderköping var det på inrådan av en av våra medlemmar, Anne-Louise Kroon. Det samarbetet vi hade med Anne-Louise skapade en helt fantastisk Attitydresa i Söderköping och gav också oss en insikt om hur viktiga och värdefulla alla ni eldsjälar och entreprenörer i Sverige är! Med anledning av detta söker vi nu

dig som vill vara med på vår Attitydresa, och vara den eldsjälen för din ort som vi kommer att besöka. Vi hjälps åt med hela upplägget, vi har en engagerad styrelse som vill komma ut i landet och besöka olika platser, vi vill känna in attityden till företagandet och varandra, vi vill lära oss av er alla och vi vill dela med oss av det vi kan hjälpa till med – i hela Sveriges avlånga land. Vi företräder 30 000 företagare i Sverige! Vi vet att utan oss alla så stannar Sverige och att genom samarbete kan vi alla nå

oanade höjder. Vi vet också att Sverige behöver fler småföretagare! Så vill du/ni vara med oss in i 2020 – 2021 och vara en del av vår Attitydresa? Om du har kontakter på orten och vill dela med dig av din kunskap för att skapa ett ännu bättre företagsklimat i Sverige, då behöver vi varandra! Jag ser fram emot att höra av dig! Ring

gärna mig på mobil 070-576 66 40 eller mejla mig på ingrid.ohlsson@smaforetagarna.se

En riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt företagsamt 2020 önskar jag dig! Ingrid Ohlsson

Styrelseledamot Småföretagarnas riksförbund och projektledare för Attitydresan

BraAffärer

9


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Konsulten – småföretagarens högra hand?

Hör dig för med andra i branschen, sök i branschorganisationers register. Sök på internet. På Linkedin hittar du många konsulter. Sök efter någon som förstår dig och din utmaning och har den kompetens du eftersöker. Välj den som du känner för och gärna en som finns i närområdet. Ja, ungefär som om du skulle anställa någon. Är det dags för ny organisation eller strategier, våga välja en som kommer att utmana dig, så du får den förändring du är i behov av. Konsulten är den som kommer att vända på saker, komma med input, vilja göra saker på annat sätt är tidigare. Var ödmjuk inför förändringen och våga lyssna. Ge konsulten ett bra välkomnande och om hen ska ha kundkontakter, se till att just ert synsätt används.

Hur säkrar jag avtalet?

När kan det vara bra att som småföretagare använda sig av en konsult? Vilka är fördelarna och vad ska man tänka på? Du har fått möjlighet att lägga anbud på en upphandling men ser att bland leverantörskriterier ingår att vara ISO-certifierad, och det är du inte. Är det kanske dags att ta tag i certifieringen? Nyss hemkommen från mässan summerar du resultaten och inser att många förfrågningar kommer från utlandet. Ingen exportsatsning är planerad ännu. Är det dags att ta steget utanför Sverige? Du sätter på dig kundens glasögon för en stund och tittar igenom kommunikationen. Noterar att hemsidan behöver minst ett lyft och din FB-sida en strategi. Är det dags med en uppdatering online? Eller, nya kunder och ökad omsättning gör att det är dags att växla upp. Då behövs fler händer och fötter och inte minst hjärta och hjärnor. En småföretagare sitter på många stolar -VD, ekonomi, personal, försäljning, marknad, IT, produkt och logistik. Det är både roligt och utmanande att vara med på allt, men ibland räcker varken företagaren själv eller tiden till för det som behöver göras. När kan det vara bra att som småföretagare använda sig av en konsult? Vilka är fördelarna och vad ska man tänka på?

10

BraAffärer

Vilka är då fördelarna? Det är just när du står inför förändringar som hjälpen är som viktigast. Att ta nästa steg i företagandet blir ibland bli ett moment 22, där det är svårt att komma vidare. Alltid är det något som fattas -tid, ork, kompetens eller resurser. Då är en konsult en tillgång för en småföretagare. De kommer in med erfarenhet, spetskompetens och tid. En bra konsult kan snabbt sätta sig in i uppgiften, är van att arbeta i olika bolag, kanske även med erfarenhet från din bransch. Men hjälp av en extern person kan du få ett utifrånperspektiv på verksamheten, något som är mycket svårt att ha själv. Det är lätt att tro att vi vet hur vi uppfattas men det är nästan omöjligt. Konsulten kan också bidra med ny energi och dela med sig av sin kunskap, till exempel utbilda personalen. Det är givande att arbeta med proffs, experter som kan sin sak. En stor fördel är tidsperspektivet, du använder konsulten just så mycket som behövs och det ger dig kostnadskontroll. Hur hittar jag rätt konsult? Fundera först över vad det är du behöver hjälp med och skriv ned det. En bra beskrivning gör sökningen mycket lättare.

Det är viktigt att specificera uppdraget och målet. Vad är möjligt och hur lång tid kommer det att ta? Vad är budgeten och vem tar vilka kostnader? När är ni båda nöjda? Skriv ner det ni kommer överens om och ha rimliga förväntningar. Är företagshemligheter inblandade skriv ett sekretessavtal, ett ”Non Disclosure Agreement”. Då kan ni vara öppna med allt och konsulten kan göra ett bättre arbete. Det uppstår tillfällen i småföretagares liv som mår bra av extern hjälp. Det är inte hälsosamt att försöka göra allting själv och det är inte särskilt smart att blunda för möjligheter att växa. Att använda sig av en konsult kan bli en bra investering. Timpriset kan tyckas högt, men spetskompetens kan göra mycket gott för ditt företag dessutom mycket snabbare än du själv hade klarat av. Annika Mårtensson, Export Interim


MEDLEMSSIDORNA - DEBATT, NYHETER, INFORMATION FRÅN

Ny handbok i att starta och driva eget Elin Häggberg är teknikbloggaren som bestämde sig för att skriva en bok för att hjälpa andra som vill starta och driva eget företag. Helt enkelt en handbok till den som vill vara smart, digital och hållbar. – Jag är väl som många andra och har alltid drömt om att skriva en bok. Jag tog tag i drömmen eftersom jag tror att man själv måste vara aktiv i det man vill uppnå. Dessutom ville jag skriva en bok som kan vara värdefull för andra, säger Elin. 2012 startade hon en enskild firma vid sidan av studierna på universitetet. Utan tidigare erfarenhet eller kunskap om företagande tog hon ett beslut som skrämmer många – Egentligen är det inte

krångligt att starta företag, men många upplever det läskigt för att allt är nytt. Det är därför du ska ta dig tid att lära dig det du inte kan. Bryt ner i mindre delar och upptäck vilka dina hinder är. Sedan gör du upp en plan.

Elin driver sedan

potentiella kundgrupp. De börjar kanske till och med att tjäna pengar innan de ens tänkt tanken att driva företag. Elin poängterar dock att boken som fått titeln ”Starta och driva eget – smart, digitalt och hållbart” riktar sig till alla typer av företagare och är tänkt att hjälpa dem i den digitala värld vi lever i. – Boken ger en total översikt och jag

har försökt att göra den så tidlös det bara går. Boken ska ge läsaren kartan, inspirationen och tänket. Sedan kan man gå in djupare i vissa frågor på min a r. v blogg. ll a på r ée id

s om Elins tips till dig redan vill starta eller driver företag:

• Ta dina Tro på på idée rna . er n te in e  S • . någo t a v dem dem oc h gö r tt våga företag ä r a • A tt driv a e det . tt nk a n y S testa oc h tä bb a s jo e st m må so m en deg so med . a tt ker ta r ti d • Ä ven o m sa . en d ti dig den lära sig, ge ku nn a inte hell er • D u måst e en på d ti . L ägg a ll t, ta hjälp . på det d u ä r bra pla n! • G ö r u pp en

2016 teknikbloggen Teknifik, medverkar som teknikexpert i olika medier och har under sina år låtit oss förstå att teknik inte alls behöver vara särskilt avancerat. Steget till att skriva en handbok om att starta och driva företag har inte varit speciellt stort, det pedagogiska upplägget finns liksom i henne redan. – I dag startar många företag i en annan ände än förr. Sociala medier har gjort att kreativa personer snabbt hittar sin

Elin saknade själv denna

bok när hon startade företag och hon tror att den kommer kunna hjälpa alla slags företagare, oavsett kön och ålder. – De böcker

som jag hittade då stämde inte in på mig. Alla instanser har inte hängt med och det var inte så att jag gjorde något fel, det vara bara nytt. Därför tycker jag om att dela med mig av min kunskap. Det gäller också att prata på en nivå så att alla förstår, annars känner man sig exkluderad. Boken ska fungera som något grundläg-

gande där gemene person kan få koll och riktar sig alltså den som är sugen på att

Elin Häggberg starta eget. Men också till den som redan är i gång men som kämpar med tiden, med att få ut sitt budskap och att bli mer digital. Elin lovar att läsaren kommer att få hjälp med bland annat: • Att skapa erbjudanden utifrån kundernas behov. Hur man kommunicerar och får kunden att förstå vad du säljer. Helt enkelt att bli tydlig. • Hur du får ordning på din digitala kommunikation och hur du använder dig av plattformar för att tidigt nå ut till kunder. Det innebär att du kan testa ditt upplägg innan du ens startat företag. Få kunskap om du når de du vill nå. – Reaktionerna på boken har hittills va-

rit att det här är precis vad många behöver och har väntat på. Ta hjälp av den oavsett om du bara har ett frö till en affärsidé eller redan drivit företag en tid. Frågetecknen kan vara många, avslutar Elin.

Text: Maria Eremo Foto: Caroline Frankesjö

BraAffärer

11


Gustav driver Sveriges största veganska matbl

Jävligt Gott

Slumpen gjorde honom till vegetarian och i dag lever Gustav Johansson på att utbilda, före­ läsa och att driva Sveriges största veganska matblogg. Under hösten har han släppt två ­böcker som ska få läsaren att äta gott och göra gott – jävligt gott. ”Jag är uppvuxen i ett riktigt köttigt hem”. Det är den första meningen i förordet till Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost”. Det köttiga hemmet låg i Borlänge och det var framför allt hans pappa som lagade mat. – Julborden var helt sjuka! Jag har insett att jag har ätit bra mat under uppväxten, speciellt husmanskost, och att laga bra mat kreativt har funnits i bakgrunden hela tiden. I Borlänge fanns det enligt Gustav inte någon utbredd äta-ute-

kultur och alternativen var Burger King och pizzerior. I samband med gymnasiet tog Gustav körkort och det gjorde det enklare att inte röra på sig och äta sämre. Han mådde inte speciellt bra och behövde ta tag i sitt liv.

– Jag gav mig själv en utmaning och det var att äta vegetariskt

under ett år, om det så var fryst falafel. Jag började må bättre och under året hände det något i huvudet. Jag fick en distans till köttet och började se det som kroppsdelar av djur. Att bli vegetarian var inte planen men jag var helt enkelt inte sugen på kött längre.

Det här var 2006 och Gustav var 19 år. Nu 13 år senare driver

han Sveriges största veganska matblogg, Jävligt gott, och lever på vad som ursprungligen var en hobby.

12

BraAffärer

– När jag hade beslutat mig för att bli vegetarian sa min mamma ”Kör, men du får laga din mat själv”. Jag började experimentera och mat blev mitt stora intresse. Men jag kände att jag inte blev bättre och kom inte ihåg recepten. Jag behövde dokumentera dem och startade därför bloggen 2011. Under hösten släppte Gustav två böcker. Dels egna ”Vegansk husmanskost” och dels ”Vego i världsklass” tillsammans med Linda Bakkman och Anna Richert. Den boken har ett lite bredare utbud med visst fokus på fysiskt aktiva personer. Det är dock husmanskosten som är Gustavs stora intresse. – Det fanns ingen fin fransk restaurang i Borlänge och den typ

av mat som jag har ätit som varit riktigt god har varit husmanskost. Men jag hittade inga recept på växtbaserad husmanskost så det var jag först med.

Det som Gustav lyckats med är att översätta recept med respekt

för slutresultatet. Han vill att människor ska äta gott och göra gott och han vet att all mat kan vara växtbaserad.

– Det handlar inte om att bara byta ut köttet mot något annat protein. Det sitter mycket smak i köttet som måste hittas på annat vis. Texturen är också viktig. ►


Foto: Maria Cruseman

logg

Fakta Namn: Gustav Johansson Titel: Matbloggare, kokboksförfattare. Ålder: 32. Familj: Sambo och två döttrar, 6 och 13 år gamla. Bor: Kungsholmen i Stockholm. Förebild: ”Jamie Oliver. Det han har lyckats med är imponerande. Elon

Musk, fast det vill jag knappt säga. Men det är coolt med folk som gör saker, som inte bara snackar utan gör något som förändrar.”

BraAffärer 13


Foto: Jävligt Gott

►Men hur vet du som vegan att din mat smakar likt kött?

– Det är klart att jag inte kan jämföra själv, men min sambo är inte vegan och säger vad hon tycker. Min målbild är att det ska smaka gott, inte att det ska smaka exakt som kött. Utöver bloggen och böckerna är Gustav föreläsare och utbildare. Hobbyn utvecklades till en yrkesverksamhet som i dag är ett aktiebolag med ytterligare en anställd. Det började med att han strax efter gymnasiet flyttade till Stockholm och jobbade ideellt och politiskt. Bloggen startade han 2011 och 2014 kom de första pengarna in. – Det var ett betalat samarbete med Västerbottensost som gav 10 000 kronor. Det var tankeväckande att det gick att tjäna pengar och jag började satsa mer seriöst på bloggen. I början av 2016 kom det första stora jobbet som gav 100 000. Till hösten började jag jobba på heltid med Jävligt gott.

åren skrev jag om affärsplanen var tredje månad.

Första veckan som egen företagare vann han ”Folkets val” i Matbloggspriset. Ändå var han inte helt klar med vad han skulle göra.

Gustav säger att när han startade eget

– Jag tänkte: Nu då? Skulle jag börja

viktigt. Man behöver inte vänta på den perfekta idén utan kan lansera och ta in

med catering eller utbilda? Under de första

14

Gustav håller i kurser om växtbaserad mat för både privatpersoner och företag. Här är det representanter från några konferensanläggningar som får nya kunskaper.

BraAffärer

fanns det inget att titta på. Professionella matbloggare var en helt ny bransch.

– Jag testade mycket och det tror jag är

Foto: Jävligt Gott

feedback. Jag utgår från en modell där jag frågar mig vad är jag bra på, vad brinner jag för och vad behövs för att det ska fungera. Han ser andra matbloggare som kollegor i stället för konkurrenter och delar gärna med sig av sina erfarenheter som entreprenör.


– Det är viktigt att ha koll på ekonomin – bokföring, skatter, hur man periodiserar intäkter. Det är hjälp värd att betala för. Ta även hjälp med att se över dina avtal så att inget allvarligt händer om något går fel. Nu har företaget hittat sin form. Gustav har ett stort konsultuppdrag för Bastard Burgers där han bland annat tar fram en ny vegansk hamburgare varje månad. I övrigt är det mycket utbildningar, med både privatpersoner och kockar, samt konsumentguidningen via social media. – Ingen vecka är den andra lik, men jag lägger ungefär en dag på att laga mat och skapa content, en dag på att skriva om det, två dagar går åt till möten kopplat till affärsverksamheten och en dag åt utbildningar. Det kan bli en till två kvällar och någon helg också. Jag prioriterar familjen och håller strikt på att inte jobba mer än två kvällar i veckan. Gustav är en offentlig person inom ett laddat ämnesområde, en influencer som är en stark röst för växtbaserad mat. Det innebär att det ofta inleds diskussioner i hans sociala kanaler där Gustav måste argumentera. – Om man ska komma

någonstans i sin argumentation måste man vara påläst. Det blir väldigt tydligt om det framstår som att jag inte vet vad jag pratar om. Därför ser jag det som en del av mitt jobb att hålla mig à jour med rapporter och nyheter.

Ett tydligt exempel på detta är när en politiker kritiserade växtbaserad mat ur ett miljöperspektiv. På ett för läsaren väldigt sakligt och lugnt sätt kunde Gustav bemöta kritiken med relevanta fakta och det slutade med att han blev inbjuden till riksdagen för diskussioner kring vegansk mat. Hur lyckas du behålla lugnet i kommen-

tarfälten?

– Det finns många tangentbordsryttare, men jag är inte här för att bli provocerad. Debatten är för dem som tittar på. Jag reder hellre ut vad vi inte är överens om

Föreläsningar i större skala är numera ett ben i Gustavs verksamhet. och kanske kan jag lära mig något. Jag tar ansvar för det jag gör och är inte perfekt, men kalla mig inte hycklare. Det Gustav syftar på är

Foto: Jävligt Gott

kräver inte att alla måste bli veganer, men det finns små steg som är enkla att ta. – Ät en veganburgare till lunch. Då har

du enkelt halverat köttintaget. Det är inte ett så stort steg. Det finns mycket fördomar om maten, att den inte är god nog och att det är svårt att laga. Men det är det inte i dag.

ett långt inlägg där han sakligt motiverade varför han som hållbarhetsförespråkare ändå valde att flyga till Los Angeles under hösten 2019. Trots att inlägget var tydligt rasade det ändå in provocerande kommentarer.

I Gustavs framtid för Jävligt gott finns

– Jag hade ångest i tre

det här!

månader för att skriva inlägget och jag har jättemycket klimatångest. Men vi lever i en värld som är gjord för att vara ohållbar och för mig är den intressanta frågeställningen hur vi hanterar det. Det är lättare att vara vegan än att inte flyga i Sverige. Om jag får ett uppdrag i Kiruna betyder det tre dagar borta från mina barn om jag ska resa klimatsmart. Då väljer jag barnen först och flyger i stället. Som vegan eller vegetarian är det lätt att känna sig ifrågasatt och behöva gå i försvarsposition. Kött är det ”normala” och Gustav tror att veganismen blir en nagel i ögat som får folk att fundera över sina egna val och därför gå i klinch. Han

digitalisering och internationell satsning. Hans hobby har blivit en hållbar affärsidé och han känner sig tursam.

– Vilken grej det är att få hålla på med Anders Jakobson

Foto: Maria Cruseman

BraAffärer

15


»KORTA NYHETER – Fyra av tio småföretag har svårt att rekrytera personal. Verk-

tyget gör att arbetsgivare kan bredda sin rekrytering och träffa fler kandidater live, säger Vendela Engblom, produktansvarig för Snabbintervjuer på Arbetsförmedlingen.

Det kostnadsfria digitala rekryteringsverktyget kombinerar

livevideosamtal med ett antal HR-funktioner. Arbetsgivare kan träffa kandidater i 5-10 minuter korta liveintervjuer via strömmad video, ungefär som ”speed-dating”.

Snabbintervjuerna är en av flera delar i Arbetsförmedlingens nya uppdrag att ta fram digital infrastruktur som underlättar matchning på arbetsmarknaden. Allt som krävs är att arbetsgivaren öppnar ett konto på Arbetsförmedlingen.se. Behöver man teknisk hjälp går det att få via Arbetsförmedlingens sajt. Källa: arbetsförmedlingen.se

Influensan kostar svenska företag miljardbelopp årligen Enligt Folkhälsomyndigheten insjuknar årligen mellan fem oc

procent av alla svenskar i influensan. Det innebär ofta minst fem dagars frånvaro från jobbet och även om tillståndet sällan innebär allvarlig fara för hälsan är en så lång sjukfrånvaro både besvärlig, ovälkommen och kostsam.

Räknat på kostnaden för en genomsnittlig sjukdag för en

förvärvsarbetande i Sverige och fem dagars sjukfrånvaro blir sjukersättningskostnaden i samband med influensa mellan 2,5 och 7 miljarder kronor för svenska företag årligen. En stor siffra för en årligt återkommande och förutsebar sjukdom som kan förhindras genom vaccination. Denna kostnad inkluderar inte heller produktionsbortfall, vikariekostnader, VAB och andra följdkostnader relaterat till influensa.

Intresset för att erbjuda influensavaccinering ökar bland företag som själva sett en markant ökad sjukfrånvaro under säsongen: – Vi erbjuder ett vaccinationsprogram mot säsongsbunden influensa som är tillgängligt för alla våra anställda. Vi har haft utmaningar med hög sjukfrånvaro under influensamånaderna och hoppas med denna insats kunna minska sjukfrånvaron. Det här är också en fin och uppskattad förmån som vi är glada att kunna erbjuda våra medarbetare, säger Gunnar Wannehag, personalchef på PEAB. Källa: sanofi.se

Nya regler för onlinebetalningar i EU Den 14 september 2019 infördes nya regler om stark kundautentisering inom EU. Reglerna innebär i korthet att det krävs att man identifierar sig med säkra metoder när man exempelvis gör en elektronisk betalning eller en betalkontoåtgärd på distans som kan innebära en risk för så kallat ”svikligt förfarande”, det vill säga bedrägeri. För konsumenter innebär de nya reglerna bland annat ett star-

Arbetsförmedlingen lanserar Snabbintervjuer I oktober började Arbetsförmedlingen att ge fri tillgänglighet till sitt it-verktyg Snabbintervjuer. Alla arbetsgivare kan därmed göra videointervjuer med kandidater på distans.

16

BraAffärer

kare skydd mot kortbedrägerier. Den starka kundautentiseringen ska grundas på minst två element ur följande kategorier:

Kunskap (till exempel en PIN-kod som endast användaren vet) Innehav (till exempel en personlig mobiltelefonapplikation som

bara användaren har)

Unik egenskap (till exempel fingeravtryck) Källa: fi.se


Bli inte utnyttjad som styrelsemålvakt Att vara styrelseledamot i ett företag eller en förening utan att

ta del av hur verksamheten bedrivs är att vara målvakt. Det är ett brott. Du kan bli personligt ansvarig för betalningar och skuldsatt.

Registrerar du dig som styrelseledamot eller verkställande

direktör i ett företag eller förening utan att ta del av hur verksamheten bedrivs riskerar du att bidra till skattebrott, penningtvätt och bokföringsbrott när kriminella vill dölja sina egna identiteter bakom din.

Toppchefer delar med sig i ny podd

När du företräder ett företag eller en styrelse tar du ansvar för

Tidningen Chef lanserade i början av november en ny podd

hur verksamheten sköts och du kan inte skylla på att du inte förstått innebörden av vad du skrivit under. Du kan bli personligt ansvarig för betalningar och bli skuldsatt. Det gör att du kan få svårt att ta banklån, teckna mobilabonnemang eller hyreskontrakt. Dessutom kan du dömas till fängelse eller böter.

Underteckna därför inte handlingar där du inte känner till

vilket åtagande du gör och vilka konsekvenser det kan få. Skydda dig själv genom att kontakta Bolagsverket och spärra dig från att bli inregistrerad i företag eller föreningar vid misstanke om att du kan bli utnyttjad som målvakt. Källa: bolagsverket.se

där toppchefer delar med sig av sina erfarenheter och hjälper alla sorters chefer med deras dilemman. Podden Chef Dilemma programleds av Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

– Vi möter ständigt chefer och ser att rollen är svårare än

någonsin. Att kraven på prestation skruvas upp, samtidigt som omvärlden snurrar snabbare. Medarbetarna ställer högre krav på feedback och vill se en mening med arbetet. Mitt i det här står chefen. I en komplex, krävande och pressad situation. Där vill vi hjälpa till genom att ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och i stället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef, säger Cissi.

Gäst i premiäravsnittet var rikspolischefen Anders Thornberg. Källa: chef.se

Håll koll på avdragen Att någonting är avdragsgillt innebär att du kan dra av det som

en kostnad i ditt företag. Kostnaden ska anses tillhöra din verksamhet, utifrån den SNI-kod du angivit vid registrering, eller vara nödvändig för att driva företaget, som till exempel lokalhyra och el. Det finns också kostnader som tillhör verksamheten, men som ändå inte är avdragsgilla. Exempelvis böter, vissa medlemsavgifter, förseningsavgifter och kostnadsränta på skattekontot.

Gör säkerhetstestet I ditt företag finns saker som är värdefulla och som du inte har råd att förlora, till exempel kundregister, dagskassa, lokaler eller andra tillgångar. Men du hanterar också stora mängder information som är viktig att skydda, både för din egen, dina anställda och dina kunders säkerhet. Säkerhetstestet –re sakerhetstestet.se - är ett webbaserat test framtaget för verksamt.se i samarbete med Bolagsverket, Tillväxtverket, Skatteverket, MSB och Polisen. Genom att välja mellan två svarsalternativ till åtta frågor kan du snabbt och enkelt se vad du kan göra för att skydda din viktigaste information och försvåra för bedrägeriförsök. Källa: verksamt.se

En del avdrag kan du göra i ett aktiebolag, men inte i en enskild

firma eller ett handelsbolag. Som enskild näringsidkare får du till exempel inte göra avdrag för utgifter för egen friskvård eller motion. I aktiebolag är däremot kostnader för anställdas motion och friskvård normalt avdragsgilla

Reglerna om representation ändrades 1 januari 2017 och innebär att avdraget för måltider och alkohol slopades. I stället kan man nu få avdrag för enklare förtäring om kostnaderna max uppgår till 60 kronor, exklusive moms, per person. I vissa fall är frågan om vad som är avdragsgillt och inte en

bedömningsfråga. Se till att du har koll på var gränserna går. Det gäller till exempel arbetskläder, hemmakontor, utbildning och presenter. Mer om avdragsgilla kostnader hittar du på Skatteverkets hemsida.

Källa: swedbank.se

BraAffärer

17


Råd och tips till den som ska starta eget Camilla Bergholm är affärsrådgivare på Almi. Hon har många års erfarenhet av att guida potentiella entreprenörer till att starta, driva och utveckla företag. Här är hennes tips till de som går i tankarna kring att starta eget.

ett företag och det behöver heller inte bli så kostsamt. Använd gärna den tänkta kunden som bollplank för att testa om det finns potential i din idé. Hur ser efterfrågan ut? Vilka problem löser idén? På vilket sätt skapar idén värde för kunden? Man ska undvika att starta upp något som bara bygger på egna hypoteser och antaganden, därför är det viktigt att stämma av marknaden först. Var lyhörd och öppen för feedback så att du kan ändra och skruva på idéen för att matcha efterfrågan och maximera värdet för kunden. Camilla Bergholm, affärsrådgivare på Almi. Varför ska man starta eget? – Det finns så mycket potential i människor och människors idéer. Ur ett samhällsperspektiv behöver vi människor som startar och vill driva företag, eftersom det till Det går att stor del hör till göra mycket fortsatt utveckgrundarbete och ling och välfärd. testa idéer i liten På individplan skala, innan man finns det såklart bestämmer sig för att starta ett olika saker som företag motiverar till varför man vill starta eget företag, men friheten att kunna bestämma själv, styra över sin egen tid och arbeta med det som känns meningsfullt, är roligt och skapar värde för andra, är några faktorer som brukar ligga till grund för de som väljer att starta eget.

Våga testa!

Hur ska man våga ta steget? – Våga testa! Det går att göra mycket

grundarbete och testa idéer i liten skala, innan man bestämmer sig för att starta

18

BraAffärer

ansträngd i en uppstartsfas så undvik för många fasta kostnader och onödiga kostnadsfällor, som dyra lokalhyror. Se över andra alternativ som att jobba hemifrån, nyttja befintliga kontakter och teama gärna upp med andra startups. Nätverk, kontakter och goda relationer är ovärderliga. Välj dina eventuella partners och kompanjoner med omsorg och var noga med tydliga avtal, överenskommelser och sätt gemensamma mål för företaget. Ta gärna hjälp av en jurist som kan granska och se över offerter och avtal innan man skriver under.

Vad ska man tänka på? – Tydliggör vad din affärsidé skapar för värde så att du enkelt kan paketera och kommunicera lösning och nyttan med den. Om det blir för otydligt vem erbjudandet riktar sig till så är risken stor att dina tilltänkta kunder inte förstår vad ditt företagserbjudande går ut på. En bra utgångspunkt är därför att rikta sig till ett kundsegment i taget. Även om man har inställningen till att erbjudandet riktar sig till ”alla” så är det i stort sett omöjligt att nå ut till alla människor samtidigt. Man brukar skilja på kundens behov av ”nice to have” eller ”need to have”. Satsa i första hand på kundsegment som har begäret av ”need to have”. En bra start är också att skaffa sig lite grundläggande kunskaper om bolagsformer, skatter, ekonomi och affärsutveckling. På verksamt.se kan man hitta massor av bra information och där hittar man även tips på lokala affärsrådgivare som kan hjälpa till i både uppstartoch tillväxtfas helt gratis. Nyttja dessa och boka in ett personligt möte. Vilka misstag ska man undvika? – Ett bra tips är att vara lite sparsam med utgifter och investeringar när man startar i gång företaget. Likviditeten är ofta rätt

Vilken bolagsform ska man välja? – De flesta som startar företag väljer enskild firma i ett första skede. Det är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. I ett aktiebolag finns en trygghet i att skilja på bolag och privatekonomi. Det är också en bra bolagsform om man är flera som ska starta företaget tillsammans. Många har en vision om att ändra bolagsform från enskild firma till aktiebolag efter några år då det finns mer fördelar med aktieutdelningar, jämkning mellan


Tydliggör vad din affärsidé förlusskapar för värde ter och så att du enkelt kan paketera och vinst och kommunicera periodilösning och nyttan sering till med den. exempel.

Ekonomisk förening och handelsbolag är exempel på andra bolagsformer och vill man endast ha företag för att bedriva en bisyssla kan hobbyverksamhet vara ett bra alternativ. Det är därför viktigt att läsa på och ta reda på vilken bolagsform som skulle kunna passa dig och din affärsidé bäst. Är man osäker så är tipset även här att ta hjälp av en affärsrådgivare. När avråder ni från att starta?

Småföretagarnas Riksförbund – det självklara valet för små företag Småföretagarnas Riksförbund är en intresseorganisation, skapad och driven av småföretagare för småföretagare. Vi vill göra små­ företagarens vardag enklare, lönsammare och tryggare – och det vill vi göra idag – inte i morgon.

15% RABATT PÅ HJÄRTSTARTARE

–Det vanligaste är faktiskt att personen

själv kommer fram till den insikten. Om man märker att efterfrågan inte finns, det tar för mycket tid eller att motivationen och drivkraften tar slut. Ibland finns Välj dina det lite eventuella varningspartners och klockor kompanjoner med omsorg och var som exemnoga med tydliga pelvis att avtal. det är för hög risk, att idéerna inte är etiskt eller moraliskt vettiga, att det är ohållbart eller att verksamheten på något vis kommer göra mer skada än nytta. Det kan också finnas en obalans och råda olika viljor i en grupp som ska starta företag tillsammans. Vill alla samma sak? Är det läge att starta företag just nu? Då är det bättre att vänta, så att man inte ger sig in i något som både kan bli kostsamt och förstöra vänskapsrelationer. Anders Jakobson

Lifepak CR2

Lifepak CR Plus

Lifepak CR2 kan användas på vuxna och barn, takthållare, swe/eng, fyra års batteritid.

En populär hjärtstartare som är enkel att använda steg för steg via röstfunktion.

(ord. pris 18 568 kr ex. moms)

(ord. pris 13 770 kr ex. moms)

Erbjudandet gäller 1 december - 15 januari

Hjärtstartare och HLR-utbildningar 070-54 29 108 | info@lifeguardsweden.se | www.lifeguardsweden.se

BraAffärer

19


Nina tog steget och sprider mordmysterier över Sverige Under ett besök i USA berättade Nina Cernolds bästa vän om en fantastiskt rolig fest hon hade varit på. När Nina fick höra detaljerna plockade hon med sig en affärsidé hem till Sverige som snabbt ledde till att hon kunde starta eget och säga upp sig från sin lärartjänst.

– Jag gör verkligen allt i mitt företag. Jag skriver manus, sköter marknadsföring, ekonomi och kundkontakter. Det enda jag tar hjälp med är formgivning och illustrationer. Där har jag insett min egen begränsning! Nina annonserar nästan aldrig. Hon

tycker att det är svårt att beskriva i en annons vad hennes koncept går ut på. Det gör hon bättre i fysiska möten på till exempel Bokmässan.

– Den bästa marknadsföringen är muntill-mun-metoden. Jag ställer frågan ”Hur hittade du till oss?” i e-butikens kassa och cirka 90 procent svarar ”Tips av vän” eller ”Deltog själv i en mordgåta”. Det är som med recept – man vill gärna att någon annan provar först.

Det var 2005 som vännen berättade om

”A murder mystery party” där festdeltagarna gick in i roller och löste en mordgåta. Nina kände igen konceptet från mordmiddagar där professionella skådespelare interagerade med publiken.

– Men jag förstod att detta var annorlunda, att man kunde ha en sådan fest hemma. Jag kunde inte släppa tanken och tyckte att det lät fantastiskt kul. Jag kunde inte hitta att det fanns i Sverige och tänkte att någon måste ju vara först, säger Nina. Nina köpte in manus från USA och

England och lärde sig strukturerna och började skriva egna gåtor. Hon lärde sig även att skapa en hemsida och lade ut sin första mordgåta till försäljning. Det egna företaget rullade i gång.

– Jag fick fantastiskt

positiv respons och tänkte att det kanske var värt att satsa på. Jag jobbade i skolan på dagarna och skrev mordgåtor på nätterna och blev mer och mer säker på min produkt. I sitt företag Svenska NiCe Förlag har

Nina två varumärken, Svenska Mordgåtor och Mysteriefabriken. Svenska Mordgåtor är festkonceptet hon plockade med sig hem från USA där man kan anordna en mordmiddag hemma eller i sitt företags lokaler. – Mysteriefabriken är ett liknande kon-

cept för barn fast i enklare form. Barnen

20

BraAffärer

En anledning till att Svenska NiCe Förlag har växt under 13 år är att Nina inte har gjort det bekvämt för sig och stannat på samma trygga plats.

Nina Cernold blir detektiver och löser spännande och roliga deckargåtor. Detta koncept säljs som böcker till både privatpersoner och skolor att använda som läromedel. Trots att Ninas företag går

framåt och att hon alltid kliver ur sängen med ett ”pirr” och med höga förväntningar på dagen, har det inte varit lätt jämt. Att nå ut med en nischad produkt har varit en stor utmaning.

– Jag har stångat pannan

blodig ibland och ärligt talat varit på väg att ge upp, men jag har hela tiden trott på min idé och varit oerhört envis. Att våga tro på sig själv och det man gör, tror jag är det absolut viktigaste. Slutar man tro på sin produkt eller det man gör kan man lika gärna lägga ner. Nina säger att det emellanåt känns tufft

att jobba ensam utan någon att bolla idéer med och att vara helt ensam har också varit en utmaning.

– Att våga tänka om, tänka nytt, utveckla, ta ett steg bakåt och ett steg framåt är ett tips jag vill ge till andra. Man kan inte tro att man kan ”luta sig tillbaka” och känna sig färdig. Det gäller hela tiden att utveckla, utveckla, utveckla, vilket jag nu tycker är det roligaste med att vara egen företagare. Produktutveckling är verkligen kul! Ett annat tips Nina vill ge är att lära sig

att ta motgångar.

– Jag kan själv vara dålig på det ibland, men jag har lärt mig att det är en del av företagandet. Man måste kunna tackla det och göra det till något positivt. Vad hade du gjort annorlunda om du

hade startat i dag?

– Helt ärligt – ingenting. Jag har inte

investerat stora pengar i mitt företag, vilket jag är glad för. Jag har sett mitt företag växa från noll till där jag står i dag. Det är fantastiskt. För det mesta går jag från kontoret med ett leende och mina framtidsutsikter är ljusa.

Anders Jakobson Maria Eremo


Juristen►

Företrädaransvar

Det har hänt en del avseende företrädaransvar det gångna året. Vi på Nordbro har märkt av ett ökat antal ärenden, det har både bildats ny praxis på området och tillsatts en ny statlig utredning. Det skatterättsliga företrädaransvaret innebär att Skatteverket under vissa

förutsättningar kan rikta betalningskrav mot en legal eller faktisk företrädare för en juridisk person när det gäller obetalade skatter och avgifter eller för högt tillgodoräknad ingående moms eller punktskatt. Enligt lagtexten ska företrädaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet medverkat till att skatten eller avgiften inte betalats eller ha lämnat sådana oriktiga uppgifter att ingående moms eller punktskatt tillgodoräknas med ett för högt belopp. Uppsåtligen eller grov oaktsamhet är på

pappret högt ställda krav men i praktiken har företrädaransvaret närmat sig ett strikt ansvar. Det innebär att någon som exempelvis är styrelseledamot eller VD riskerar att bli personligt betalningsansvarig för en juridisk persons skatter och avgifter i det fall dessa inte betalas i tid.

För att undslippa företrädaransvaret

krävs ofta att företrädaren har satt bolaget i konkurs eller vidtagit annan liknande åtgärd innan skatterna förfallit till betalning. Ansvarstidpunkten inträder nämligen när skatten eller avgiften skulle ha betalats eller när den tillgodoräknades med ett för högt belopp. Eftersom sådana felaktigheter oftast upptäcks långt senare innebär det att företrädaren saknar reella möjligheter att läka bristerna när de väl uppdagas. Det ställs således långtgående krav på både legala och faktiska företrädare att ha insyn i hur bolaget sköter sina betalningar av skatter och avgifter.

I september i år kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som ytterligare ökar dessa krav. Trots att lagtexten tyder på motsatsen fann domstolen nämligen att en styrelseledamot kan bli betalningsskyldig för felaktigt tillgodoräknad ingående moms trots att det var bolagets VD som lämnat den oriktiga uppgiften genom att skriva under och skicka in bolagets momsdeklaration. Den väldigt tuffa tolkning av företrädar-

ansvaret som gjorts av Skatteverket och förvaltningsdomstolarna har kritiserats oerhört mycket de senaste åren. Förutom det jag redan har nämnt har kritiken även riktats mot svårigheten att bli befriad från ansvaret eller att i vart fall få anstånd med betalningen. Vissa frågor har utretts men få förändringar till det bättre har skett.

Nu har dock regeringen, efter riksdagens

begäran, tillsatt en utredning för att se över reglerna och överväga om de bör ändras för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten samt förbättra villkoren för företagare. Som vanligt maler juridikens kvarnar långsamt och utredningen ska vara klar först 30 oktober 2020 och därifrån till att nya, förbättrade, regler eventuellt är på plats lär dröja ytterligare något år eller mer.

las i onödan på grund av att företrädaren annars riskerar att bli betalningsskyldig. Utredningen ska även se över de så kallade subjektiva rekvisiten om uppsåt eller grov oaktsamhet. I bästa fall tas flera steg ifrån det i princip strikta ansvar som finns idag. Än så länge gäller dock dagens regler och företagare måste ha väldigt bra insyn i de bolag de är legala eller faktiska företrädare för både vad gäller betalning av deklarerade skatter och avgifter men även att deklarationer är korrekt upprättade. Som nämndes tidigare finns det förvisso

möjlighet att bli befriad från ett företrädaransvar eller i vart fall få anstånd med betalningen men även dessa möjligheter tillämpas strikt. Utöver befrielse eller anstånd finns det även en i svensk skatterätt ovanlig möjlighet att i vart fall minska sitt ansvar. Det går nämligen att ingå en överenskommelse med Skatteverket om att företrädaransvaret begränsas, om det bedöms vara mer fördelaktigt för staten än att inleda och driva en process om företrädaransvar. Det gäller därför att lyfta fram skäl som talar för att betalningsansvaret ska begränsas.

Vi på Nordbro har lång erfarenhet av

att hjälpa företagare både i processer om företrädaransvar och i diskussioner om överenskommelser och står såklart till ditt förfogande om frågan om företrädaransvar blir aktuell för dig.

Det är dock både efterlängtat och positivt att reglerna ses över i sin helhet och att regeringen framhåller att en central del för att förbättra villkoren för företagare är att säkerställa att företag inte avveck-

Nordbro är en modern och visionär affärsjuridisk byrå med cirka 20 jurister. Byrån arbetar inom hela det affärsjuridiska fältet och har gedigen erfarenhet av tvistemålsprocesser. På Nordbro arbetar även utbildade redovisningsekonomer som är behjälpliga vid bokföringsfrågor. Som medlem i Småföretagarna har du rätt att kontakta oss för rådgivning vid tre tillfällen per år (cirka 30 minuters rådgivning per tillfälle). Du ringer då till Småföretagarnas kansli, som kopplar dig vidare till oss för omgående kontakt. Rådgivningspanelen erbjuder rådgivning utan kostnad. Småföretagarnas telefonrådgivning är mycket uppskattad av medlemmarna. Många frågor har rört bluffakturor, hyresrätt, avtalsrätt och entreprenadjuridik. En stor mängd frågor har också av naturliga skäl rört arbetsrätt. Rådgivningspanelen är i år utökad och består nu av experter inom de flesta områden som är av vikt för småföretagare. Du erbjuds 30 minuters telefonrådgivning tre gånger per år helt utan kostnad.

Björn Anefur, jurist Nordbro

BraAffärer

21


M AFFÄRSDRÖMMEN BLIR EN MARDRÖM. Även företagare kan bli arbetslösa – till exempel om konkurrensen hårdnar, förutsättningarna ändras eller något oväntat händer. Därför finns SMÅA, a-kassa för småföretagare. A-kassa ger dig 80 procent av din lön, upp till 25 025 kr/månad. Med en inkomstförsäkring som tillägg kan du försäkra lönen upp till 80 000 kr/månad. Anslut dig idag så kan du få ersättning om det oväntade händer och du inte längre kan försörja dig genom ditt företag. Ekonomisk trygghet kostar bara 128 kr i månaden. www.smakassa.se/OM

128 KR /MÅN

A-KASSA FÖR SMÅFÖRETAGARE

Småföretagarnas Riksförbund – en tuff uppstickare som törs säga som det är Vi är stolta och glada över att ha fått förtroendet att företräda

cirka 30 000 av landets småföretag. Vårt arbete bedrivs av styrelsemedlemmarna, vilka själva är aktiva egenföretagare. Vi tror att det ökar förtroendet för oss som intresseorganisation. Vi är ödmjuka inför vårt uppdrag och tar våra arbetsuppgifter på allra största allvar. Inte bara för din skull, utan också för vår egen. Vi tar även tillvara på dina intressen som mindre arbetsgivare.

Frida Företagare

22

BraAffärer

Snabb återkoppling för småföretagare Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem i Småföretagarnas Riksförbund? Tveka då inte att kontakta oss på antingen telefon 042-34 28 50 eller på info@smaforetagarna.se.

en serie av Anders Suneson, episod 46-2019


Korsord VILL LÄMNA EU NU

RÄTTESNÖRENA

DEN GÅR UPP I LEDNINGEN

DEN DROG I FÄLT

TAR OM DET HAR SIN GÅNG

GLÖDEN

SÅDANA ÄR I EN KLASS FÖR SIG

SAMLADE PÅ SIG

I HÖGSTA GRAD MÅTT SOM GÅTT ÄR DETTA SKRIVET I GRÄDDA LANDETS PRODUKTION I ÅR LIGGER TILL SIG

ÖVERHÄNGANDE FARA I VINTER BETALAR FÖR VAROR OCH TJÄNSTER

DOMSLUT MED KAM

KASTAS BORT

KALLAS RAKA SPÅRET

STRECK AV FRÖ

BILDADE ROXETTE TILLMÖTESGÅENDE

FÖRETAG MED NÄRINGSVERKSAMHET

VALCENTRAL FÖR AVTALSPENSION NACKHÅR

YTMÅTT DE SYNS I TULLEN SAMS

TILLGJORD OCH SJÅPIG

I FICKA

500 I ROM VILL EN DEL SKUMMA I ÖREBRO PÅ MORGONEN

SKATTEBÖRDOR KRATTAS FÖR DEN SOM SKA KOMMA IGÅNG

IDROTTSPLATS

PÅFÖRT SOM SKULD

STÄMNINGEN PÅ FLÄCKEN

SOLRÖK

SANDHEDAR

ÖDLOR

I SKIDA GJORDE FÄLTSLAG

MÅTTA SVINDEL GÅNGJÄRN I STALL

ANRIKAD

GÅ HEM I STUGORNA

DEN HAR SINA VAD

BILDAS FÖR ORDNINGENS SKULL

Sänd in lösningen till Småföretagarnas Riksförbund, Götagatan 5, 263 31 Höganäs. Märk kuvertet med ”Korsord”. Senast 15 januari 2020 vill vi ha din lösning. De fem först öppnade rätta lösningarna vinner ett lottpaket från Svenska Spel. Rätt lösning och namn på vinnarna presenteras i nästa nummer av Bra Affärer.

Adress Ort

1. Per Martin Kågström, Byske 2. Susanne Örn Fremling, Röbäck 3. Marianne Eng, Hästveda 4. Anders Richardson, Sjötorp 5. Ulf Bennetter, Trelleborg

GÄLLER

FLOTT

SÅDANA TOPPAR KÅKAR

PÅ KANT

Vinnare av korsord i Bra Affärer nr 3/2019

ÄR TVÅÅRIG

STICKA TILL

TRASSEL MED REGLEMENTE

Vinn ett lottpaket från Svenska Spel

Postnr

STATIONERADE

LÄKARE BOKSLUT MED UNDERSKOTT

OERHÖRT LÅNG PERIOD

TILLRÄTTAVISA BUSKEN

I ETT STRÄCK

Namn

MELLAN SKÅL OCH VECK

UNDER ISEN

PÅ BÄTTRINGSVÄGEN

FÖRÖDMJUKELSE SCHVUNG PRESTATIONSFÖRMÅGAN

SPOLA MAT

DÄMPATS

RULLAR I GROTTA UTESLUTANDE

PÅ BIL I SPANIEN

SKRIVIT UPP RÄKNINGEN

TÄCKNAMN POSTLAPP

VARSLA OM

FORDRAR HAR METALL UNDER SINA VINGAR

BLIR MUGG I FOLKMUN

KUNSKAPSSPEL ÄR SNARLIKT

KVÄVE

REGEL I BALK

VISAR PROGRAM FÖRTULLA

MARKNAD I EUROPA FÖRR ÄR LÅGPRISFÖRETAG

SAMMANFOGA

Rätt svar BraAffärer nr 3-2019 KAN DEN SOM HAR AB ERSÄTTAS MED

U

SKULDSIDA DE SPELAS OFTA VID NYÅR

D

LEDER TILL PLAN SNODDE

G

EXPEDITION

SÄKRAR SLÄKTSKAP KOMMA PÅ

D

DEN FÖRSIKTIGA FRAMSTÖTEN

T

R

E

V

A

R

E

N

SKICKA FAKTURA

D

E

B

I

T

E

R

A

HAR HÖGSTA TOPP BÄRAS AV VÄTSKA

E

V

E

R

E

S

T

KAN VARA

T

A

LUGN TILLFLYKT SKUBB

O

A

S

EFTER DETTA BYGGNAD MED LADA

D

Ä

R

P

Å

R

GER PUBLICITET KEJSARE I ÖST

E

T

F HAR SINA LEXIKON VÄDRAT SITT MISSNÖJE SKEPNAD

G

SES PÅ FRANSKA

I ÖVERLÄGE

AVLÖSA I FAMILJEFÖRETAGET

D

E

S

P

E

ÄR DEN SOM FÖRSÖKER TILL VARJE PRIS

S

M Å

STÄLLER KRAV PÅ KLISTER

T

Ö

ANVÄNT FULA KNEP FARA UT MOT

F

SKAPA VRÅNGBILD GÄLLER

K

R

A

B

I

T

GÄRNA LÅTA FÅ SAMORDNA I TIDEN

U

N N A

Ö

R

E

T

R

I

X

A

T

K

A

J

UTGÖR BAKGRUND ÄR VÄL DYGDIGA PERSONER

E

S

M Ä

K

A

R

R

E

LÄGGS PÅ GRILLEN

L

DE PROFFSIGA HANTVERKARNA SLIPAR FORMEN

Y

R

K

S

T

Ö

T

T

O

R

KRÄVS 100 FÖR ATT FÅ HA YRA

PELARE

SÅDAN KAN VARA GRÅ MITT I VECKAN

V

A

R

D

A

G

L

A

ÖMSEVIS HAR SVAMPEN

Ä

N

TROPISK FRUKT SLÄTTLANDSKAP

SÅDANA DRAS I FJÄLLEN DOMSLUT I VÄSTERÅS

R

Ö

D

I

STATIONERADE FYLLDE SIN EGEN KISTA

Å

T

KOMMER FRÅN HORN

ÄR FLUGA SOM FÖRSVUNNIT

U

SOLGUD

T

R

A

E

KAN BLI EN MASSA HAR PALM VID BORG

LYSSNARKRETS

P

U

B

L

STOPPAR KAMP

P

T

R

O

HEMMAN METOD FÖR ATT TAPPA

G R I VÄSSAS I BILFABRIK

A

K E

G A ÄR DET SOM GÅR SMIDIGARE

A

D

A

R B

E

N A VISHÖNA BÖJDE SINA KNÄN

N E

G G

R A KVÄVE

E

R A G

A

N

G D I T

ÖVERSKOTT I RÖRELSE LIV I LUCKAN

H Ö

N A PORTVINSTÅ

N K DUMPADES I BOSTONS HAMN

FÅTT LUFT STEREOTYP

G E

N N E

FORDRAR NATRIUM

R

G A DRAKE I EKEN

FÄRRE ÄN FÅ

N G A Ä

Y

OLJESTAT

T

HAMN SÅDANA GÖRS AV PROGRAMMERARE

L

N E

VAR MP:S ANSIKTE UTÅT PÅ 80-TALET

DEN ÄR EN KVART FÖR MES SKINA UPP

HAR BASKER I STRID BUSKE

E

N S

N D I SPETS PÅ ÖLAND

A

I CENTRUM

E

R

N

SÅDANA ÄR STORA I TEXT

KLASSKAMP

P

R

A

RYMMER DET SOM SKRINLÄGGS

DEN ÄR MITT I PRICK PÅ VALLEN

A

T

S

I A

K MACKAPÄR

A

V

A

V

E

R

KRETSLOPPET

R

A

C

K

O

S

B

Y

MISSTÄNKT

FYLLER EN MENING

A

STRANDSKYDD

K

A

L

K

E

N

L

A

S

STÄLLNING FÖR STEREO

SKÅNEORT SÄGS VID INSIKT

A

H O

L

A

R

E

NÄST STÖRST I STATERNA

E

UTROTAD DUVFÅGEL

D

R

O

N S A

N T

KONSTRUKTÖR: MATS EDVARDSSON

BraAffärer

23


NYA SAMARBETSPARTNERS MED MEDLEMSFÖRMÅNER Läs mer om alla dina förmånliga medlems­erbjudanden på vår hemsida: www.smaforetagarna.se

Nytt samarbete förbättrar finansierings­ möjligheterna för småföretag Marginalen Bank och Småföretagarnas Riksförbund gör nu gemensam sak för att stärka finansieringsmöjligheterna för landets småföretagare. Genom ett nytt samarbete erbjuds Småföretagarnas medlemmar fördelaktiga lånevillkor med bland annat kraftigt sänkta borgensåtaganden för att minska den personliga risken för låntagarna. Genom en garanti från EIF (Europeiska investeringsfonden) be­ höver Småföretagarnas medlemmar gå i borgen för endast 20 procent av lånets värde, som maximalt får uppgå till 250 000 kr. Resterande säkerhet garanterar EIF. Marginalen Bank blev som första och enda svenska bank beviljade garantin i december 2018. Flertalet studier från intresseorganisationer[1] och forskning[2] visar på svårigheter för mindre företag att få lånefinansiering. – Våra småföretagare kämpar för att få tillgång till finansiering med rimliga räntor och krav på säkerheter. Tack vare partnerska­ pet med Marginalen Bank kommer vi att kunna erbjuda våra med­ lemmar fördelaktiga lånevillkor som ger bättre förutsättningar för dem att växa och skapa fler arbetstillfällen, säger Småföretagar­ nas ordförande Peter Thörn. Marginalen Bank lanserade i januari i år med stöd av EIFgarantin EaSI det Lilla företagslånet, som riktar sig till mindre företag i uppstarts- och tillväxtfas med max nio anställda. Lånen

Fakturahantering ger dig tid till ditt företag! Låt oss ta hand om dina sena betalningar så kan du fokusera på ditt företag. Axactor jobbar med lösningar inom fakturahantering. Med oss som partner får du en snabb och smidig kravprocess där du slipper riskera viktiga kundrelationer. Vi har kompetens, erfarenhet och använder moderna system. Vi erbjuder tillgång till ett smidigt fakturasystem där du enkelt kan få en överblick och administrera dina fakturor och du kan när som helst kontakta oss. Vi hjälper människor i en svår situation, men framför allt, vi hjälper hårt arbetande företag få betalt. Kontakta oss på 0708 56 56 34 eller gå in på dininkassoguide.axactor.se

kan maximalt uppgå till 250 000 kr. Tack vare garantin behöver småföretagaren gå i borgen för endast 20 procent, mot normala 100 procent för lån utanför garantin. Dessutom ges en ränterabatt om minst 0,3 procent. – Småföretagarnas Riksförbund har medlemmar som passar perfekt in den målgrupp som EIF vill hjälpa genom vårt nya låner­ bjudande. Samarbetet gör att vi kan erbjuda ännu fler småföre­ tagare finansiering till bra villkor. Vi ser samarbetet med Småfö­ retagarna som en ytterligare pusselbit i vårt långsiktiga arbete med mindre företags tillväxt och utveckling, säger Ewa Glennow, vd på ­Marginalen Bank.

Profile for Småföretagarnas Riksförbund

Bra Affärer nr 4 | 2019