Page 1

SMAAKBOEKET

Winter 2013-2014


Een wintereditie boordevol zonneschijn en warmte. Op gastronomisch vlak bieden we enkele ontdekkingen in binnen- en buitenland met variatie tussen de gewone lekkere dagelijkse keuken aangeboden in sfeervolle, intieme restaurants en de rijkelijke succulente keuken geserveerd in stijlvolle, luxueuze etablissementen. De gemeenschappelijke noemer is alleszins de dagverse natuurlijke ingrediënten die zich tot ongekende smaakbommen ontpoppen.

Frankrijk is en blijft een topland op het vlak van de wijnproductie. Een blik achter de schermen van de regio Pessac Leognan met diverse degustaties. Maar ook de Graveswijnen blijven een bekoorlijk aantrekkingspunt met een selectie volronde en intense wijnen.

De Dominicaanse republiek wil zich in de toekomst profileren als het Ontdekkingspunt van Amerika. Hier zette Christoffel Columbus destijds eerst voet aan wal vooraleer hij de rest van Amerika ontdekte en creëerde er een eerste versterkte vesting. Het historisch centrum van Santo Domingo puilt uit van historische monumenten, terwijl de hagelwitte stranden en azuurblauwe waters meer dan een vleugje romantiek en exotisme oproepen.

Afsluiten doen we met het item ‘lifestyle’ waarin enkele modetrends, interieur en film aan bod kom. Veel leesgenot.


Nederlandse Oesters. De presentatie van de creuses of Zeeuwse oesters (crassosterea gigas) is de officiële opening van het oesterseizoen dat voor het eerst dezelfde dag voor zowel Nederland als België werd geopend. Het seizoen voor de platte oesters (Ostrea edulis) startte enkele weken later. De feestelijke officiële opening werd opgeluisterd door het overhandigen van oesters uit de Oosterschelde aan maar liefst vier eregasten: Frans Weisglas, ex-voorzitter van de Tweede Kamer; Marjon de Hond, weervrouw; Sjuul Paradijs, hoofdredacteur De Telegraaf en Jan Huisman, burgemeester van Reimerswaal.

Uit handen van Jan van Sark van het certificeringbedrijf Intertek Moody Marine ontving de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Cees van Lierde, het MSC certificaat dat hoort bij de certificering van de oestervangst in Nederland. De visserijen van de Nederlandse Oestervereniging zijn bekroond met het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen nu het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat het product afkomstig is van een gecertificeerde bron. De oestervisserij vindt traditioneel Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer die samen bijna de gehele aanvoer Zeeuwse oesters (of creuses) Dit is een speciaal net dat de oesters de Nederlandse Oestervereniging stuks platte oesters en ongeveer 35 worden voornamelijk verkocht op Italiaanse markt. Karin Fredrikze, Benelux “In februari werd de officiële opening van het om het bijbe-horende certificaat overhandigen. En dat kan natuurlijk waar de meeste oesters immers

plaats in de Oosterschelde en het nabije 30 bedrijven bij deze visserij betrokken van oesters beheersen. De platte en worden gevist met behulp van een 'kor'. van de bodem afschept. De leden van vangen jaarlijks ongeveer 700.000 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters de Belgische, Duitse, Franse en MSC Communications Manager oester-visserij gecertificeerd. De Oesterseizoen hebben we aangegrepen voor deze duur-zame visserij te het beste op de Oosterschelde zelf, vandaan komen.”

Voor het eerst werd dit jaar het oesterseizoen voor zowel Nederland als België op één dag geopend. Door tegenvallende oogstresultaten (geschat op 30% minder dan vorig jaar) zal de aanvoer van Zeeuwse Oesters uit de Zeeuwse wateren een stuk kleiner zijn dan normaal, veroorzaakt door minder broedval in de afgelopen jaren. Een oester heeft 3 tot 4 jaar de tijd nodig voordat deze kan worden geconsumeerd. Als de broedval tegenvalt, waar geen verklaring voor is, heeft dat ook invloed op de aanvoer. De Nederlandse Oesterkwekers verwachten dat zij niet volledig in staat zullen zijn aan de vraag naar Creuses te kunnen voldoen. Omdat men ook in andere landen kampt met tegenvallende oogsten, in Frankrijk spreekt men zelfs van een minderopbrengst van 50%, zal er ook de komende jaren sprake zijn van tekorten aan Creuses. Uiteindelijk zal dit een effect hebben op de prijs. Als introductie op de opening van het seizoen zorgde de Nederlandse oestervereniging voor een omkaderend programma waarbij aandacht werd besteed aan diverse wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s die zowel de kwaliteit van de oesters als de duurzame kweek- en vangstmethodes onderstrepen. De onderzoeken bieden tevens mogelijkheden voor andere kwalitatieve upgradingen van meerdere soorten schaal- en schelpdieren. Een blikvanger hierbij is ongetwijfeld de hangcultuur in de mosselsector.


RISTORANTE BOCCONI: nieuwe executive chef Ristorante BoCConi, een van de meest vooraanstaande Italiaanse restaurants in de hoofdstad, ligt in hartje Brussel, op slechts enkele passen van de beroemde ‘Grand Place’. Trouw aan de excellente Italiaanse keuken, combineert Ristorante BoCConi het allerbeste dat Italië te bieden heeft in een intieme en warme omgeving. De nieuwe Executive Chef van Ristorante presenteert meteen de nieuwe kaart van het beste hoofdstad. Sinds zijn aantreden eerder dit jaar, met zijn team intensief gewerkt aan een reeks gerechten geïnspireerd op de authentieke een vleugje Belgische flair. In samenwerking met gerenommeerde chef Fulvio Pierangelini, behaagt Visinoni de liefhebbers van een verfijnde keuken gerechten bereid met de beste Belgische De kaart stelt een aantal Italiaanse gerechten voor geboortestreek, Lombardia Cosancelli. Een rund en kruiden, risotto met roze garnalen, Vitello Tonnato van zacht kalfsvlees in een romig zomergerechten om van te genieten op het terras

BoCConi, Marco Visinoni, Italiaanse restaurant van de heeft hij in samenwerking nieuwe en innoverende Italiaanse keuken en met Italiës meest Executive Chef Marco met authentieke Italiaanse ingrediënten en producten. geïnspireerd op Marco’s traditionele ravioli van Marco’s ‘signature dish’ sausje,… perfecte van het restaurant.

Marco Visinoni ontdekte zijn passie voor het koken al op jonge leeftijd. Zijn namiddagen bracht hij vaak door in de keuken van zijn moeder om een handje te helpen bij het bereiden van de familiemaaltijden. Enthousiast en begeesterd vatte Marco vervolgens culinaire studies aan en deed hij tegelijk ervaring op als Commis de cuisine in verschillende restaurants in zijn thuisomgeving Rovetta in de Seriana vallei. Op 16-jarige leeftijd studeerde de jonge Marco af en ging hij aan de slag in het restaurant van Hotel Capello d`Oro´s del Moro in Bergamo. Drie jaar later werkte Marco in de meest gerenommeerde restaurants van Bergamo waaronder Taverna Calleoni e Dell´Angelo en Ristorante Frosio vooraleer de functie van Sous-chef aan te nemen in het met Michelin-sterren bekroonde restaurant Pierino Penati in Vigano. Na drie succesvolle jaren in restaurant Pierino Penati, lonkte de Belgische hoofdstad. In 2011 verhuisde Marco naar Brussel om er het team van Biosteria te leiden en er in 2013 als Executive Chef van Ristorante BoCConi te starten. Marco gaat de uitdaging in Ristorante BoCConi met plezier aan. Hij bekoort er zijn gasten met traditionele Italiaanse gerechten, bereid met lokale Belgische producten en ingrediënten. Dankzij zijn excellente culinaire vaardigheden blijft Ristorante BoCConi ook onder Marco’s hoede de uitgelezen plaats voor een culinaire ervaring.

Het interieur van ristorante BoCConi blijft aantrekkelijk elegant, voor sommige een ietsje teveel verwijzend naar de betere bistro, voor anderen stijlvol en discreet. Hoe dan ook je krijgt leuk gedecoreerde tafeltjes met stevig gesteven witte tafelrokken en dito servetten, aantrekkelijk bestek en prachtig glaswerk. Zij die voor een plaats aan de buitenwanden kiezen genieten van halfmaanvormige zitjes waar je met z’n tweeën gezellig kan lunchen/dineren, maar evengoed een ernstig businessgesprek kan voeren. Maar ook aan de lange bank aan de middenconsole van het restaurant word je vooral verwend en kan je languit van de sfeer en de gerechten genieten.

Ristorante BoCConi – c/o Hotel Amigo - Amigostraat 1 – 1000 Brussel Tel 02-547 47 15 - www.ristoranteBoCConi.com


Burg 9 versterkt Brugge als culinair epicentrum Met een hoge concentratie Michelinsterren en een divers restaurantlandschap, is Brugge meer dan ooit een mekka voor fijnproevers. Nieuwkomer Restaurant Burg 9, een klein jaartje open, nestelt zich comfortabel in het kloppend hart van deze gastronomische biotoop. Kristof de Kroon is met Burg 9 niet aan zijn proefstuk toe. Eerder stond hij achter het fornuis van La Sapinière en later Jardin Tropical. In opdracht van een filmmaatschappij werkte hij twee jaar in Londen als privé kok. Hollywoodkoppel Catherine Zeta-Jones en Michael Douglas mochten gedurende een aantal maanden rekenen op zijn diensten. In 2010 vertegenwoordigen Kristof en Silke de provincie West-Vlaanderen in het tvprogramma “Mijn Restaurant”. Ondanks ze nipt de finale misten, beschouwen ze hun deelname als een positieve ervaring. De culinaire filosofie van Kristof krijgt nu vrij spel in Burg 9. Gebruikmakend van moderne kooktechnieken, brengt Kristof gerechten waarin eenvoud en respect voor het product centraal staan. “Ik hou van subtiele smaakcombinaties met veel aandacht voor verse groenten”, vertelt hij. “Ik ben geen voorstander van te veel fantasietjes. Al krijgt de presentatie de nodige aandacht. Maar functionaliteit en elegantie komen altijd op de eerste plaats.” Silke Van Quathem en Kristof de Kroon lanceren hun culinaire droomproject in een beschermd pand op nummer 9. Het oude binnenwerk is door architect Lieven Musschoot met respect voor authentieke kenmerken omgevormd tot een stijlvol en sereen huiskamerinterieur. Monumentale hoge plafonds worden benadrukt met opvallende luchters. Een natuurhouten vloer en bijhorende muurelementen contrasteren met de blinkende, zwarte afwerking. Modern designmeubilair en in opvallende accenten, zoals een hoge eettafel ingelegd met glanzend blauwe tegeltjes, vervolledigen het geheel. In de bar zorgen stoffen zetels en met kurk beklede bijzettafeltjes voor een aangenaam gedempte akoestiek. Het is de ruimte waar gastvrouw Silke lekkerbekken in alle rust kan ontvangen. Ook de inrichting van het ingesloten terras maakt deel uit van het totaalconcept. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je in alle comfort buiten eten. Hoewel toeristen niet hun Burg 9 rekening met hun evident voor citytrippers om ’s in te lassen. Toeristen hebben ze willen liefst zo snel mogelijk

voornaamste doelpubliek zijn, houdt specifieke wensen. “Het is niet middags een gastronomische pauze geen tijd voor een restaurantbezoek, weer op pad”, verklaart Kristof.

Dit neemt niet weg dat klanten moeten kunnen genieten van een pure keuken op basis van kwaliteitsvolle ingrediënten. Ongeacht over welk type gast het gaat, iedereen moet aldus de chef het restaurant verlaten met een unieke eetervaring. Het is de bedoeling dat Silke en Kristof hun passie met de klanten delen, dat de bezoekers van Burg 9 kunnen genieten van een gezellig samenzijn, hetzij in een intieme tête-à-tête, hetzij in groep, met familie of vrienden. Interieur en sfeer zijn slechts omkaderende elementen waarbinnen de kwaliteitsvolle gerechten de klanten de kans bieden om nieuwe smaken en unieke combinaties te ontdekken. Restaurant Burg 9 - Burg 9 - 8000 Brugge


tel.: 050 33 35 99 - www.burg9.be Restaurant Het Land De nakende verjaardagen zijn voor het Balderse, lokale benaming voor Berlaar bij Lier, restaurant Het Land kopzorgen voor morgen. Voor kok Steven Bes en zijn echtgenote Mira zijn de dagelijkse kwaliteit van hun gerechten het absolute hoofddoel. Ruim twintig jaar terug startte Steven in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat het restaurant ‘Het Land van Belofte’ op. Een samenloop van toevallige omstandigheden deed het echtpaar evenwel besluiten om de privé-woning in Berlaar tot een nieuw restaurant om te vormen. Hun restaurant is gevestigd in de vroegere leefruimte van het gezin en ademt nog steeds een erg ontspannen en huiselijke sfeer uit. Na een aantal transformatie konden ze hun nieuwe restaurant waarvan de naam werd ingekort tot ‘Het Land’ medio 2004 openen. De echte 10de verjaardag van de opening komt er volgend jaar aan, wat meteen de start van hun 11de exploitatiejaar inhoudt. Welk type feestmenu er de fijnproever wacht is nog iets te vroeg gezien ze eerst willen uitmaken of er so wie so een feest komt. Los van deze optie blijft een bezoekje aan restaurant Het Land steeds een aangename, leuke culinaire ervaring. Geen drukte en heisa, maar een locatie waar men in een prettig interieur volop kan genieten. In 2009 zorgde Thijs Goossen trouwens voor een nieuwe frisse tint die menig bezoeker bekoort. De overstap naar de privéwoning beklaagt het echtpaar zich geenszins, door de aankoop van een naastliggend pand kunnen privé en restaurant perfect worden gekoppeld en hoeft men na een zware dagtaak geen vermoeiende kilometers meer achter het stuur te kruipen. Het sobere decor ademt klassieke componenten uit met zwaar eiken tafels en stoelen die met gesteven katoenen tafelnappen worden gesierd. Elementen die mooi op elkaar inspelen met enkele decoratieve en klassieke wandversieringen. Door de grote ramen krijgt men een mooi zich op de tuin. In een zuiders en Provençaals decor kan men hier bij zomers weer tafelen van aperitief tot en met de koffie. ‘Het Land’ biedt voor Steven de kans om zijn levensmotto ‘Lekker eten, een mooi glaasje wijn en goed gezelschap, als ingrediënten voor een geslaagde maaltijd’ maximaal uit te werken en aan zijn klanten aan te bieden. De menukaart, waarvoor Steven zich op de loop van de seizoenen en de verse streekproducten accentueert, verandert regelmatig en biedt constant een serie lekkernijen deels bereid volgens klassieke werkwijzen, deels bereid met een ingeving van moleculaire en andere moderne inspiraties. Twintig jaar ervaring heeft Stevens motto alleen versterkt en is tevens de aanzet naar een doorgedreven selectie van kwalitatieve ingrediënten waarbij groenten uit eigen streek een belangrijke rol vervullen. De klanten genieten aldus Steven, duidelijk van de hen bekende ingrediënten die ze op een totaal onverwachte manier op hun bord krijgen aangeboden. De bereidingen worden quasi permanent aangepast mede door het gebruik van nieuwe technieken, belangrijk hierbij is het feit dat de natuurlijke eigenschappen van elk ingrediënt, ongeacht de gekozen techniek, primeert zodat de smaak behouden blijft. De gerechten van Steven Bes getuigen meer dan ooit van een enorme creativiteit van een duidelijk gepassioneerde chef, gerechten die inspelen op het verloop van de seizoenen en een stevige klassieke onderbouw uitstralen. Restaurant Het Land – Smidsstraat 39 – 2590 Berlaar Tel 03- 488 22 56 – www.hetland.be


Restaurant Canal: knipoog naar Scandinavische rust Restaurant Canal in het Vilvoordse Kanaalpark heeft ondertussen de startfase achter de rug en vormt met het erg ruim terras, een relaxerende ruimte aan het Kanaal BrusselWillebroek. Net als andere steden heeft ook Vilvoorde de kracht van het water herontdekt, al moeten we in dit geval eerder stellen dat de stad de aantrekkingskracht van water bevestigde. Met de ophaalbrug over het kanaal en de enorme brug van de Ring kan je immers moeilijk ontkennen dat de stad een link met water heeft. Het Kanaalpark is een nieuwbouw en renovatieproject waarbij oude gebouwen een nieuwe bestemming krijgen en resterende open vlakte door nieuwe complexen wordt opgevuld. Het hart van de site bood destijds onderdak aan een verbeteringsinstituut, een gevangenis en een kazerne, ondanks de figuurlijke veelzijdigheid kon leegstand niet worden voorkomen en was men aan een nieuwe bestemming toe. Momenteel bulkt de site van creativiteit en activiteiten, het ruime wooncomplex wordt aangevuld door uiteenlopende initiatieven, o.m. hotel The Lodge en restaurant-brasserie Canal, pal aan de oevers van de Willebroekse vaart. Deze designbrasserie met duidelijk sen door het gebruik van lichte, gezellige tinten, houtaccenten, is een initiatief van Christophe baatte hij brasserie De Drie Fonteinen uit, aan de kanaal, maar sinds de opstart van het project beheer van deze brasserie aan zijn echtgenote

Scandinavische toetvermengd met diverse Loomans. Vroeger overkant van het ‘Canal’ heeft hij het overgedragen.

Samen met zijn chef Roland Bentheim, eveneens overgekomen van de Drie Fonteinen, mikt Christophe met dit nieuwe project ook op de cliënteel uit een hoger marktsegment. Het interieur is niet alleen stijlvol en een perfecte aanvulling van de rust die de site uitstraalt, maar ook het personeel past perfect in dit kader. De beoogde doelgroep kijkt uit naar rustig degusteren, de voorbijvarende schepen dompelen je zo mogelijk in een nog diepere rust waarbij de ophaalbrug je soms verwijst naar het drukke verkeer en je op de viaduct auto’s en vrachtwagens, tergend langzaam ziet schuiven. Het onthaal is vriendelijk, attent en gedienstig, je krijgt een vrije tafelkeuze, waarbij we vanzelfsprekend voor een tafel aan het venster én waterkant opteerden. Het personeel gaat gekleed in stijlvolle lange crèmekleurige short en maakt het luchtige plaatje compleet. Ondanks de drukte geen spoor van overhaasting en neemt men rustig de tijd om alle klanten optimaal te informeren. Vanzelfsprekend kan je hier eten, maar de kaart biedt met een aantal fingerfoodbereidingen ook kansen aan wandelaars en fietsers die enkel een drankje willen nuttigen met een klein extraatje. De kaart toont een duidelijke voorkeur voor vleesgerechten hoewel ook vis, pasta’s en veggiegerechten worden aangeboden. Klassieke bereidingen wisselen met eerder onverwachte creaties zoals St Jacobsvruchten met bloedworst en truffeljus, een bouillabaisse, een pappardelle met gerookte Schotse zalm, rode pesto, rucola en parmezaan of een Vlaamse stoverij van varkenswangetjes. Als extra bij de klassieke kaart die in een leuke houten kaft wordt aangeboden, zorgt chef Bentheim eveneens voor diverse seizoensbereidingen die enkel tijdens een beperkte periode worden geserveerd. Restaurant Canal biedt naast restaurant en terras ook een vergaderzaal aan waar grotere groepen kunnen vergaderen en eventueel lunchen of dineren. Canal – Maria Theresialaan 47 – 1800 Vilvoorde Tel 02- 251 84 34 – www.canal.be


Julia en Elias, Meus’ 4de

Koks hebben soms verdoken passies. Bij Hans Meus, broer van tv-kok Jeroen, is dit ongetwijfeld de interesse voor historische gebouwen en hun transformatie tot leuke, gezellige restaurants, waar lekkere gerechten worden geserveerd. Hans nam enkele jaren terug de Gempemolen in St Joris Winge over en gaf de gebouwen die uit het begin van de 13de eeuw dateren een nieuwe toekomst. Begin dit jaar zorgde hij met de opening van restaurant-bistro Julia en Elias in hartje Leuven, niet alleen voor enige nostalgie door te gaan grasduinen in de familiegeschiedenis van Julia Vandewynckele uit Geluwe en Elias Sioen uit Dadizele, maar bracht de nieuwe exploitatie onder in het Collegium Trilingue, het ‘Drietalen’-college dat in 1518 officieel werd geopend. Meus 4de is niet Hans vierde restaurant maar zijn vierde opvolger die eerder deze maand het levenslicht zag. Julia en Elias is in feite een verhaal over wreedheden, onzekerheid, heimwee en liefde. De eerste wereldoorlog tekende beide, via een vluchtroute kwamen ze in Calais en later in La Rochelle terecht. Julia vond werk als keukenmeid en kokkin bij Mme Mörek op de Quai Valin, vlakbij de haven. Elias werkte als landbouwer en later in de haven van La Pallice, eind 1915, begin 1916 werden ze, beide 18, verliefd op elkaar maar Elias werd opgeroepen als soldaat. Om aan de Rijnbezetting te ontsnappen beslisten ze te trouwen. Ondanks hun werk in La Rochelle kreeg Julia heimwee en in 1923 keerden ze naar België terug en vestigden zich in Dadizele. Hun eerste zoon Remi, grootvader van Hans en Jeroen, werd in 1925 geboren. Of de passie van de broers voor lekker eten en hun permanente inzet om steeds betere prestaties neer te zetten, een gevolg is van de taak van keukenmeid Julia of van het vele werk dat Elias verrichtte, blijft een open vraag. Het interieur van bistro Julia en Elias kadert perfect in het opzet, stijlvol, gezellig, authentiek met hoge plafons in eiken balken, zwaar klassiek meubilair en toch een open keuken. De zaal bestaat uit verschillende delen, er is het gelijkvloers op niveau van de keuken met een halfhoge kelderruimte waarop enkele tafeltjes staan, maar ook het drietrappig verhoogje achter de keuken sluit mooi aan, wie even wil verpozen kan in het salon terecht waar traditionele Chesterfields je uitnodigend toelachen. Talloze oude voorwerpen zoals koekjesdozen, koffiedozen, lampen en zelfs een oude verroeste bakkersfiets uit het begin van vorige eeuw verwijzen naar de jeugd van Julia en Elias. Op de kaart krijgt elk onderdeel, een vijftal suggesties waarbij vis ruimschoots aan bod komen. Mme Mörek opteren en uit elk 45€. De all-in formule waarbij rode huiswijn à volonté zijn er ’s middags ook Julia’s een keuze uit twee chef en dit voor 30€.

voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, en vlees, maar ook zuur en zoet Wie à la carte eet kan voor het menu onderdeel een gerecht kiezen voor aperitief; water, koffie en witte en begrepen komt op 63€. Anderzijds is lunchke dat bestaat uit een dagsoep, hoofdgerechten en het dessert van de

In de keuken krijgt Hans assistentie van Nico Tuytten. Nico vatte indertijd de opleiding kok aan in het VTI Leuven, maar onderbrak zijn studies omdat de directe werkvloer hem veel meer aansprak. Een beslissing die hij nog steeds niet betreurt, tijdens zijn stages was hij o.m. actief in restaurant Rampelberg. Onverwacht kreeg hij de kans om als souschef in een sterrenzaak in Sankt Fe in Zwitserland aan de slag te gaan en zich verder op te werken. Na enkele jaren kreeg hij echter heimwee en terug in België ging hij in de Gempemolen aan de slag. De samenwerking met Hans Meus en de gezamenlijke overstap naar Julia en Elias zijn dan ook vanzelfsprekend. In zijn open keuken creëert hij alleszins erg lekkere gerechten, deels met de eenvoud en smaken uit grootmoederstijd, deels met de moderne creaties boordevol smaaktoetsen dankzij de dagverse ingrediënten. Julia & Elias – Parfum d’histoire – Busleidengang 6d – 3000 Leuven Tel 016- 88 37 99 – www.juliaenelias.be


Kasteel Engelenburg Kasteel Engelenburg in het Nederlandse Brummen biedt vele mogelijkheden om een etentje, romantisch weekend, verjaardag, trouwdag of jubileum op gastronomische wijze te vieren. In meerdere stijlvolle salons worden zowel een kleine intieme lunch, een gezellige high tea, een stijlvolle receptie of een gastronomisch diner verzorgd. Tevens beschikt het kasteel over 41 hotelkamers en suites. De geschiedenis van het landgoed Engelenburg gaat zeker terug tot de 8ste eeuw. In de kelder van het huidige kasteel werden eiken palen en funderingen uit deze periode teruggevonden. Meerdere eigenaars drukten hun stempel op de ontwikkeling van het domein dat in 1828 conform de Engelse landschapsstijl werd ingericht. In 1910 wordt de commissaris van de Koningin voor Gelderland eigenaar van Groot Engelenburg en laat aan weerszijden van de oprijlaan een tuin aanleggen naar een ontwerp van de beroemde tuinarchitect L. Springer. Na de oorlog komt het landgoed in handen van de Twentsche Bank (later ABN) en wordt een vakantieoord voor de werknemers. Midden jaren 70 verliest het landgoed haar functie en staat het kasteel lange tijd leeg. Na jaren van verval wordt het in 1987 een hotel restaurant. Een nieuw verhaal waarbij Kasteel van een veelvoudig jubileum. Het immers niet alleen 25 jaar, maar ook Carin Agricola startten 25 jaar hotelmanagers op, terwijl sommelier Kasteel Engelenburg in dienst kwam. magische getal 100 rond te maken is onderkomen vindt in het kasteel. Een het kwalitatieve karakter van dit Châteaux, centraal stelt.

Engelenburg het eerste luik vormt kasteel bestaat als hotel-restaurant de eigenaars-uitbaters Johan en geleden hun carrière als Jurgen Luppens, 25 jaar geleden in Om het klavertje vier en het er de golfclub die sinds 25 jaar een veelvoud van jubilea dat alleszins kasteel, lid van de keten Relais &

De 19de eeuwse serre of de Vip serre is misschien wel de mooiste plek van Nederland om een lunch of diner te organiseren. Ze biedt een prachtig uitzicht over het landgoed, tropische planten en fraai gedekte tafels. Voor de overkoepeling van de serre ging de architect indertijd te rade in de Koninklijke serres in Brussel zodat men hier een leuk stukje Belgische nostalgie weervindt. Chef-kok Maurice Kersten verrast u graag met zowel klassieke als modernere en spannende culinaire creaties. Keuken en restaurant worden door Michelin met drie rode bestekjes beoordeeld als bijzonder aangenaam. U kunt kiezen uit een mooie lunch van 2 of meerdere gerechten, maar ook een brunchbuffet is een prachtige invulling van een feestelijk samenzijn. Van begin tot eind waant u zich in vervlogen tijden en baadt u zich in luxe, dankzij foutloos gedekte tafels die genieten van halflange tafelrokken, gesteven servetten met zilveren ringen, zilveren bestek, fleurig bloempje, amuses van niveau, de goed gecontroleerde bediening en het sprookjesachtige uitzicht. De ochtendzon staat centraal op de ingang van het kasteel, maar de avondzon beroert op romantische wijze de serre. De weerspiegeling van de ondergaande zon in de slotgracht zorgt voor een unieke belevenis. Chef-kok Maurice kookt met de beste ingrediënten, prachtige gerechten met een mooie klassiek georiënteerde kaart met internationale hedendaagse accenten. Om uw culinaire belevenis compleet te maken heeft Kasteel Engelenburg zich gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen. In de wijnkelder vindt u een keur aan gerenommeerde wijnen van verrassende wijngebieden. Kasteel Engelenburg heeft 41 hotelkamers en suites welke zijn gelegen in het Koetshuis, de Orangerie en het Kaapse Huis. Er is geen één kamer gelijk, maar elke kamer heeft een hedendaags comfort zoals een luxe badkamer, airconditioning, minibar en koffie- en theefaciliteiten. De kamers zijn ingericht met prachtige stoffen, antieke meubelen en koloniale en Zuid Afrikaanse accenten. Kasteel Engelenburg – Eerbeekseweg 6 – 6974 LB Brummen Tel 31 – 575 – 56 99 99 – www.engelenburg.com


Kasteel van Courcelles, 20 jaar Relais & Châteaux

Het kasteel van Courcelles werd opgetrokken tussen 1690 en 1694, op het einde van de lange regeerperiode van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, createur van Versailles, en dit in opdracht van Baron Jacques de la Grange intendant van de regio Alsace-Lorraine. Door de verwerving van een aantal aanpalende onroerende goederen werd het domein verder uitgebreid. Net als Lodewijk XIV, overleed de baron in 1715 met het gevolg dat zijn zoon het landgoed verkocht aan een koninklijk notaris uit Parijs, Martin Bouron, raadsheer van de koning. Bij zijn overlijden in 1743 komt het domein in handen van zijn kinderen, tot hun kennissenkring en regelmatige bezoekers van het domein behoren o.m. schrijver Crébillon en filosoof JeanJacques Rousseau. In september 1944, enkele weken na de bevrijding, wordt het kasteel aangekocht door de heer Bonjean. Hij stelt het o.m. open voor unieke modeshows van Christian Dior, modeshows die meestal met een weelderige feest en pracht en praal worden afgesloten. Christian Dior wordt bovendien peetvader van Geneviève Page, een gevierde Franse filmactrice en dochter van Monsieur Bonjean. Vanaf 1988 volgt een grondige renovatie van het kasteel en het domein olv. de nieuwe eigenaar Bernard Anthonioz die het transformeert in een 4-sterrenhotel dat in 1993 toetreedt tot de luxe keten Relais& Châteaux. Het charmehotel Kasteel van Courcelles ligt in het hartje van het departement Aisne in de regio Picardië, niet zo ver van Laon, Soissons en Reims en kreeg onlangs in zijn nabijheid een vestiging van Center Parcs, nl. Chamouille. Champagnekelders, de golfterreinen van het meer van Ailette en de ‘Chemin des Dames’, een route die tijdens de bezetting door de vrouwen werd gebruikt om hun mannen, weerstanders die tussen de dubbele kerkmuren hun heil zochten, te bevoorraden. Het kasteel blijft net als in het verleden een aantrekkingspool voor evenementen en feesten maar wordt ook druk bezocht door toeristen. De vele mooie zalen en salon bieden ruimte om even te relaxeren en van een leuk aperitief te genieten. Door de aanbouw van een wintertuin in 1999 werd een deel van het culinaire gebeuren naar hier verschoven zodat de historische eetzaal, le Grand salon, meer nog dan vroeger een uniek en elegant decor vormt voor grote feesten. Het kasteel biedt eveneens 18 kamers, deels in het kasteel, deels in de bijgebouwen. Deze historische locatie vormt een ideale uitvalsbasis om de culinaire rijkdom van Frankrijk te ontdekken. Chef van dienst is Thibaut SerinMoulin die sinds 2005 voor het gastronomisch gebeuren van het kasteel van Courcelles verantwoordelijk is. Na zijn opleiding was hij o.m. actief bij Lucas Carton, Le Plaza Athénée en in Valence bij Anne-Sophie Pic. Hij tracht met een combinatie van kwalitatieve ingrediënten een ruim smaakpalet samen te stellen en geeft ze graag een persoonlijk accentje mee. Redenen te over dus om bij onze proeverij voor het degustatiemenu te kiezen, vergezeld van aangepaste wijnen.


Le Coq aux Champs : staaltje verfijning en precisiewerk Anno 2005, minder dan twee jaar na de opening van zijn restaurant, ziet de piepjonge chef Christophe Pauly zijn werk bekroond met een Michelinster. De aanzet naar diverse activiteiten om 10 jaar Michelinster op een passende wijze naar de gasten over te brengen is complex. De toekenning van een Michelinster is figuurlijk een eeuwigheid geleden maar Christophe heeft de voorbije jaren zijn keuken een enorm karakter en smaakvolle gerechten meegegeven. De allure van het restaurant is permanent geëvolueerd, de haan heeft nieuwe trekken gekregen en toonde hij bij herhaling zijn sporen, terwijl vrouwtje Catherine haar taak als gastvrouw in de perfectie ter harte neemt. De eerlijke en heerlijke keuken van Christophe heeft, een nog persoonlijker toets gekregen. Wie op zeer jonge leeftijd een ster verwerft, is misschien geneigd zich vast te klampen aan de voordelen van die erkenning, vermijdt zorgvuldig elk golfje en stuurt zijn schip alleen op een oliegladde zee. De eetlust van kapitein Christophe is echter groot in meer dan één betekenis. Gulzig werkt hij aan de verfijning van zijn creativiteit, onlesbaar is zijn dorst naar kennis van alles wat de natuur ter beschikking stelt zodat hij dit in zijn kookkunst kan verwerken. Met hun jeugdig enthousiasme streven Catherine en Christophe ernaar om hun klanten nog meer genoegen te doen en hun plezier in het bord en de zaal te delen. Christophe Pauly maakt deel uit van een nieuwe generatie talentvolle Belgische koks, is bedachtzaam en bescheiden, altijd aandachtig voor de klanten en staat open voor de juiste kritiek. De jonge chef is nochtans een perfectionist waarbij hij zonder aarzelen enkel kiest voor louter uitmuntende producten. Onder een vurige hanenkam, een werk van de Vlaamse kunstschilderes Mi van Landuyt, glanst de zaal in tinten van beige en lichtgrijs in zacht maar helder licht. De bar geniet van een eigentijdse aankleding die prachtig harmonieert met de mooie arduinen vloer. De evolutie is evenzeer merkbaar in de wijnkaart, samen met zijn sommelier heeft de chef de wijnkaart onderste boven gekeerd. De classificatie per regio is verdwenen om plaats te maken voor een classificatie afgestemd op de typische kenmerken van de wijnen zoals druivensoort, smaaktoetsen, respect voor de bereidingswijze, manier van rijpen, eva. Dit resulteert in een revolutionaire, gedurfde wijnkaart waarbij zelfs een categorie ‘inclassables’ in het leven werd geroepen. Tot de meest opmerkelijke realisaties behoort ongetwijfeld het opengooien van de keuken. De muur tussen het restaurant en de keuken werd volledig weggebroken waardoor de gasten a.h.w. samen met de chef en zijn team aan het kokerellen gaan en hun gerechten bereiden. Een lust voor de fijnproevers en enorme ervaring voor de gastronoom-amateurkok. Een perfecte afzuiging zorgt er voor dat geuren en aroma’s niet in de zaal ronddwarrelen, maar dat de gasten pas van de aroma’s en smaken kunnen genieten wanneer hun gerecht wordt geserveerd. Nieuwe gerechten worden ontworpen wijnsmaak, maar tevens door gebruik producten zoals Engels lams- en kiezen tussen de optie harmonie ‘wijntraditionele optie ‘gerecht met paszijn voorkeur uiten voor natuurlijke,

vanuit een of andere te maken van nieuwe rundvlees. De klant kan gerecht’ of een meer sende wijn’, of gewoon smaakvolle ingrediënten.

Verfijning blijft hoe dan ook een belangrijk aandachtspunt. Nu de keuken en het restaurant op punt staan wil gastvrouw Catherine het salon herinrichten tot een cosy ruimte met een intieme table d’amis. In deze ruimte kan men dan met een 12-tal personen, familie of vrienden, op sublieme wijze genieten van spijs en drank. Streefdoel voor opening is de lente 2014 met mogelijk een eerste culinair treffen op St Valentijn. Le Coq aux Champs – Rue du Montys 71 – 4557 Soheit-Tinlot Tel 085- 51 20 14 – www.lecoqauxchamps.be


Restaurant Victor: hoogstaande en kwalitatieve hotelkeuken.

Restaurants die een onderkomen vinden in een hotel genieten niet altijd een correcte appreciatie, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. De keuken van het nieuwe Pullman Brussels Midi, wil aldus general manager Emile Lannoy dit gezegde in de vergeethoek duwen.

Restaurant Victor is een onderdeel van deze exploitatie die op een perfecte service en hoogstaande dienstverlening mikt. Het restaurant profileert zich zeker in de aanvangsfase niet als een gastronomische topper, maar serveert dagelijks Italiaans Franse gerechten gemaakt van kwalitatieve en nauwkeurig geselecteerde verse ingrediënten. Gasten kunnen hun favoriete ingrediënten kiezen en deze laten verwerken in een Italiaans of Frans gerecht, los van deze keuze kunnen ze evenzeer opteren voor regionaal getinte bereidingen en genieten van een klassiek Belgisch gerecht.

De keuken van restaurant Victor staat onder leiding van Michael Bastin die een ruime ervaring heeft. Hij startte zijn carrière in het Grand Mercure Brussel olv Michel Adons die destijds een zilveren Bocuse veroverde. Naderhand was hij actief in het Renaissance hotel, in restaurant Sea Grill van Yves Mattagne en enkele andere. In restaurant Victor wil hij zijn kennis bundelen in creatieve en smaakvolle presentaties die een ruim internationaal publiek moeten bekoren. Franse en Italiaanse gerechten een grote aantrekkingskracht, hij basisingrediënten die kwalitatief kunnen wedijveren, in de kaart waarom hij op zijn kaart een die hij met schwung, een vleugje aangename toppers uitbouwt.

genieten aldus Michael steeds en overal vindt het echter jammer dat Belgische met alle andere herkomst-ingrediënten veel te weinig aan bod komen. Reden aantal Belgische specialiteiten opneemt idealisme en leuk smaakaureool tot

Tegelijk zorgt hij ervoor dat de blijft. Rekening houdende met het worden geconfronteerd serveert prettige lunch die de

dagelijkse lunch, compact en lekker tijdsgebrek waarmee zakenlui soms hij alvast binnen de 45 minuten een smaakpapillen absoluut aanspreekt.

Voor zakenlui is het wellicht interessant te weten dat het hotel beschikt over 1.000 m² aan flexibel in te delen ruimte voor vergaderingen, conferenties, sociale evenementen en andere, kleinere en grotere gelegenheden. Overal is een gratis, beveiligde draadloze internetverbinding aanwezig. Er zijn een tiental kleine en grotere vergaderruimten. De vier grootste zalen bieden samen plaats aan 360 personen. Vanuit de directiekamers heeft men zicht over het Victor Horta plein. "Heeft u ideeën nodig voor originele pauzes? De Pullman Chill-Out Space is de ideale plek om te ontspannen tussen de evenementen door. Of misschien heeft iedereen zin in een spelletje op de Wii?"


Table d’amis

Table d’Amis is een gezellig, intiem restaurant aan de rand van Kortrijk. Het restaurant opende zijn deuren in 2009 in de voormalige herberg SintHuybrechts van de gelijknamige brouwerij, een herberg daterend van 1892. Het restaurant wordt uitgebaat door het echtpaar Mathieu Beudaert – Sofie Delbeke, die beide over een universitair diploma beschikken dat mijlenver van de gastronomie is verwijderd. Matthieu is kunsthistoricus van opleiding, maar verloor zijn hart aan de gastronomie. Hij volgde tijdens zijn studies een vierjarige opleiding koken en trok samen met zijn vrouw door Europa op zoek naar gastronomische wonderen. Sofie is maatschappelijk assistent en sexuologe van opleiding, vervolgde met bedrijfsmanagement en volgt momenteel een sommeliercursus. Samen besloten Sofie en Matthieu hun hart te volgen. Hun restaurant opende de deuren op 12 juni 2009. In de keuken streeft Mathieu naar pure, zuivere en diepe smaken die leiden tot een weerspiegeling van onze traditionele eetcultuur, maar tegelijkertijd eigentijds zijn uitgevoerd. Smaak, eenvoud en gezondheid probeert hij elke dag opnieuw tot een uniek geheel te verweven. Het restaurant brengt dan ook een moderne versie van de klassieke keuken, vaak geïnspireerd door onze roots en ons culinair verleden. Voor Mathieu wordt de intrinsieke waarde van een product niet bepaald door zijn status of marktprijs, maar enkel door zijn smaak en de mogelijkheden dat het biedt. Vis komt van de Bretoense kust of onze Noordzee, voor vlees wordt vaak een beroep gedaan op lokale kwekers zoals het Duke of Berkshire varken uit Koolskamp of lamsvlees uit Kluisbergen van slager Vandewalle. Hij speelt doelbewust in op het aanbod van vele lokale telers en boeren, die hem ingrediënten bezorgen uit de nabije grond. Ook biologisch geteelde groenten spelen een voorname rol in de keuken. Chef Matthieu Beudaert, in ‘beste hobbykok’ werd dit jaar tot jonge topchef van jaar verdiende het restaurant

2004 winnaar van de wedstrijd door Gault & Millau uitgeroepen Vlaanderen 2013 en in datzelfde een Michelinster.

De zaal, onder leiding van gastvrouw en sommelière Sofie Delbeke, is sober maar comfortabel ingericht. De wijnkaart is zorgvuldig samengesteld met wijnen uit de klassieke en de nieuwe wereld met enkele regionale ontdekkingen. Het interieur probeert de cafésfeer van vroeger terug op te roepen met hanglampjes en zitbanken. De modernisering verloochent de charme van weleer niet. Olijfgroene muren vormen een mooie component met de wit geschilderde steunbalken van de zoldering, terwijl de zitbanken met massa’s kussens voor leuke momenten van rust zorgen. Moderne tafels en stoelen krijgen ondersteuning van een knus bloemstukje dat de sfeer en gezelligheid vergroot. Toekomstgericht wil Mathieu verder graven in ons culinair verleden, een nog vrij onontgonnen gebied in de hedendaagse keuken met boeiende mogelijkheden. Gastronomie maakt deel uit van het regionale kunstpatrimonium en op dit vlak bezit de historicus voldoende vorming om zijn keuken met nieuwe elementen te verrijken. Om ongekende kruiden, groenten en fruit te kunnen gebruiken werd in het voorjaar van 2011 een eigen tuin aangelegd. Mathieu wendt hierbij de techniek aan om de ingrediënten en de bereiding tot een spannend geheel samen te brengen. Het eindresultaat moet uiteindelijk immers ongecompliceerd zijn, … en vooral gewoon lekker! Table d’Amis – Walle 184 – 8500 Kortrijk


Tel 056- 32 85 70 – www.tabledamis.be

Wijnen: Pessac Leognan: frisheid en complexiteit Château Valoux - De AOC Pessac Leognan werd in september 1987 opgericht en situeert zich op de voormalige beddingen van de Graves rondom Bordeaux, destijds gekend onder de noemer Beaulieu Prévôtale. Deze terroirs worden aanzien als de bakermat van de grote wijnen van Bordeaux en de appellatie Pessac Leognan omvat maar liefst 74 kastelen en domeinen verspreid over een 10-tal gemeenten. Alle domeinen genieten van een uitzonderlijke ondergrond met het gevolg dat 16 ervan, waaronder Château Haut-Brion als de absolute blikvanger, de benaming ‘cru classé de Graves’ mogen dragen. De kwaliteit van de witte en rode wijnen op deze gronden geteeld, vloeit voort uit de erosie die de Garonne, miljoen jaren geleden veroorzaakte. Als surplus geniet de regio van een uitzonderlijk micro klimaat, kortom zorgt het toevallig samengaan van een aantal elementen voor wijnen met leuke aroma’s en specifieke karaktertrekken. In tegenstelling met tal van andere witte wijnen, zijn de witte Pessac Leognan bijzonder geschikt om te ouderen. Door hun unieke en tegelijk complexe samenstelling kan men ze makkelijk tussen 10 en 20 jaar bewaren. Tijdens hun ouderingsproces krijgen ze een leuke amberkleurige tint, maar ze behouden hun frisheid en levendigheid en etaleren volop hun brede waaier van aangename aroma’s. In de neus affirmeren zich noten van linde en brem met gezellige toetsen van honig. In de mond stralen ze een subtiele kracht uit die mooie toetsen van laurier en cassis tot ontwikkeling laat komen. Evenwichtig, vol en rond met lichte suikers blijven ze voldoende ‘droog’ en zorgen voor een aangename afdronk die lange, aromatische tintelingen inhoudt. Als jonge wijnen worden ze met hun tintelende frisheid best gedronken bij zowat 10°C eens 5 jaar en ouder komt hun levendigheid en aroma best tot uiting bij een temperatuur tussen de 12 en 14°C. De rode Pessac Leognan wijnen zijn een aangename partner bij rood vlees, wild, ganzenlever en kaas. Hun volheid en kracht komen zowel tot uiting in grootmoeders keuken als bij de klassieke en moderne gastronomie. Net als zovele andere grote wijnen associëren ze zich bij het ouderen niet langer met zware en te sterk gekruide sauzen, facet dat ze in hun jeugd best als een absolute challenge aanzien. De rode Pessac Leognan wijn worden best geconsumeerd bij zowat 18°C, jonge wijnen worden op hun volheid en karakter best gekarafeerd. Het karaferen van oudere rode Pessac Leognan wijn gebeurt best zorgvuldig aangezien een natuurlijk depot onderin de fles niet ongebruikelijk is. Op de proeftafel: De laatste week van september 2013 gonsde het in de regio Pessac Leognan van een enorme bedrijvigheid gezien men na een eerder wisselvallig 2013 van start ging met de nieuwe wijnoogst. Dankzij het microklimaat bleven talrijke wijngaarden van de ergste handicap, onweder met forse hagelbuien tijdens bloei en eerste besvorming gespaard. Globaal verwacht men door de langdurige kou


en te forse hitte nochtans een mindere oogst die tot 15% in vergelijking met vorig seizoen kan oplopen. De onverwachte gunstige nazomer met opnieuw temperaturen tot 30째C toont bij de eerste proeverijen van de witte wijn aan dat men ondanks de wisselvallige situatie wellicht toch op een mooi 2013 afstevent.

Inzake de oogst van de druiven voor de rode 2013 zijn de verwachtingen vrij hoog, al kon de oogst pas begin deze maand van start gaan, gemiddeld 14 dagen vertraging tegenover 2012. Maar ook hier durft niemand echt betrouwvolle prognoses maken. Traditioneel worden bij de start van het nieuwe seizoen ook de witte wijnen van vorig jaar voorgesteld en de rode wijnen van twee jaar terug. De voorstelling van de Pessac Leognan wit 2012 bracht andermaal de bevestiging van de elegantie die deze wijnen uitstralen. Ze genieten van lichte toetsen van honig en was naast een lichte natuurlijke vetheid en vlotte toetsen van zuidvruchten. Witte wijnen op hout gerijpt zijn iets rijker en complexer dan deze op inox die op hun beurt iets meer frisheid en fruitigheid inhouden.

De witte Pessac Leognan wijnen zijn het resultaat van de Sauvignondruif die voor het aromatisch potentieel, de nodige suikers, gelige kleur en uitzonderlijk bouquet zorgt. De Semillondruif zorgt voor volheid, ronde toetsen en finesse terwijl de Muscadelle in mindere mate geteeld, een aantal fruitige en florale toetsen aan de wijnen meegeeft. De rode Pessac Leognan wijnen 2010 die nu in het consumptiecircuit worden gebracht etaleren een structurele en harmonieuze elegantie al zullen ze hun hoogtepunt pas binnen enkele jaren bereiken. Voor de rode Pessac Leognan wijnen doet men een beroep op de oudste druif uit de regio Bordeaux, nl Cabernet Sauvignon die voor


een uitzonderlijk bouquet zorgt naast de bewaareigenschappen. De Merlotdruif biedt toetsen van rijp rood fruit, verstevigt de kleur en zorgt voor leuke tannines. Merlot en Cabernet Sauvignon zijn perfecte partners zoals uit talloze composities blijkt. Anderzijds brengt de Cabernet Franc extra frisheid, tannines en elegantie. Een extra smaakelement dat in sommige wijnen wordt weergevonden, vloeit voort uit het gebruik van de Petit Verdot, soms ook Malbec of Cot genoemd, een druif met ruim naamassortiment dat voor een gelijkaardig complexer aroma zorgt.

Graves: tomeloos wijnaanbod In de wijnstreek ‘Graves’ wijden zich maar liefst 262 wijnbouwers aan de productie van een gevarieerde appellatie met tomeloos wijnaanbod. Het resultaat is witte, rode of likeurwijn samengesteld met de grootste savoir-faire en met een bijna eindeloos smaakpalet dat zich elk wijnjaar opnieuw van een andere kant laat zien! "De natuur heeft zich in de loop van het wijnjaar 2013 op een brute manier laten gelden. Dat is ook de charme van ons beroep. De oogst is over het algemeen lager. Niets aan te doen, we aanvaarden dat. Deze wijnen waren een moeilijke bevalling, maar ze zullen des te meer charme ontwikkelen." Olivier Dauga, oenoloog uit de Bordeauxstreek. In 2012 importeerde België 29% van de rode wijn uit Graves. Dat is liefst 4.000 hectoliter. Daardoor is ons land de grootste invoerder, zelfs voor China. Voor witte Graveswijn staat België, ditmaal na China, op de tweede plaats met 2.100 hectoliter, goed voor 24% van de export. Nu reeds kunnen we een eerste balans opmaken van de campagne van 2013. Voor droge witte wijn is de verwachting van het begin van de campagne ingelost. Een bleke gele gloed met groene schakeringen. Een subtiele, fijne en soms elegante neus. De aanzet is levendig, de afdronk vol. Ongetwijfeld hét succes van dit wijnjaar. Wat rode wijn betreft, moeten we eerlijk zijn: terroir, ongunstig klimaat, traceerbaarheid, verbouw- en productietechnieken, reactievermogen, alles speelt mee. En dat merk je in het resultaat. De kleur varieert van zacht tot granaatrood. De merlots zijn fruitig, de cabernets rijp en dankzij de assemblage en rijping krijgt het wijnjaar weer kleur. Het zijn geen grote bewaarwijnen geworden, dat is zeker, maar wel fruitige, soepele en volle wijnen. Allrounders kortom. Ondanks het wisselvallige klimaat zorgen de likeurwijnen voor een tweede succes. We mogen gerust van succes spreken, want het was helemaal niet evident. Een goed begin met een gemiddelde rijkheid, fruitige, levendige en elegante wijnen die eerder trendy zijn, correcte plukgangen tussendoor zonder een echte smaakmeerwaarde en tot slot de laatste rijkere plukgang die een vollere en smeuïge toets toevoegt. Resultaat: verwacht goede likeurwijnen van 2013! De Trophée des Grands Crus de Graves is een jaarlijkse beloning voor de inzet van de voorbije jaren en meteen een selectie van prachtige nieuwe wijnen. Dit jaar ontving de Trophée des Grands Crus de Graves meer dan 100 stalen, tijdens de proeverijen werden andermaal enkele ambitieuze wijnbouwers en prachtige wijnen ontdekt. Tijdens de wedstrijd beslisten 16 ervaren degusteerders en trendsetters in alle onpartijdigheid en in een gemoedelijke sfeer over de laureaten van de Trophée des Grands Crus de Graves 2013. Ophélie Neiman, bij de wijnliefhebbers gekend onder haar blognaam Miss Glouglou, nam met verve het voorzitterschap van de jury op zich. Ze werd fantastisch bijgestaan door Jean-Pierre Xiradakis, van restaurant La


Tupina, Gilles de Revel, decaan van de faculteit oenologie van Bordeaux en verantwoordelijk voor het Diplôme Universitaire d'Aptitude à la Dégustation des vins (Duade) en de Spaanse ster van de Bordeauxoenologen, Espejo Paz, directrice van het Château Lanessan. De Trophée des Grands Crus bekroonde in Podensac de beste wijnen van de appellatie Graves: 10 rode van het wijnjaar 2010, 10 witte van het wijnjaar 2012 en 1 graves supérieur, 2011, vielen in de prijzen. Voor de Graves supérieures komen de druivensoorten Sémillon, Sauvignon en de Muscadelle in aanmerking. De Graves supérieures passen bij gemarineerde rauwe tonijn met tuinkruiden, gebraden zalm, maar ook bij Brusselse wafels, dame blanche en café liégeois. De Graves Supérieures bestaan hoofdzakelijk uit sémillon (82%), dat de sauvignon (18%) domineert met als resultaat zachte toetsen van honing en hazelnoot. Door de edele rotting op onze druiven stijgt het suikergehalte en ontstaan er likeurachtige wijnen. Châteaux en trends De nieuwelingen in deze regio streefden aanvankelijk geen carrière na als wijnbouwer in Graves. Maar net als Château Lutèce, bijvoorbeeld, lieten ze een nieuwe wind blazen door deze gereputeerde appellatie. Vers bloed met een uniek temperament dat de nodige zuurstof pompt in het terroir, om verder te groeien. Frédéric Vaysse (39) werkte in Parijs bij een productiebedrijf en als acteur (oa voor het komische cabaretgezelschap Oldelaf). Hij laat het Parijse stadsgewoel achter zich en gaat voor een grootschalig reconversieproject. In 2011 gooit deze artiest de handdoek in de ring. De nieuwbakken boer koopt Domaine des Cailloux in Illats over, dat hij omdoopt tot Château Lutèce. Bij Château Calens of Château Haut-Mayne vormen de erfgenamen, meteen ook ambachtslieden, de link tussen het verleden en het heden. Met geduld sleutelen ze aan een product volgens eeuwenoude savoir-faire. Zonder die nalatenschap te verloochenen, geven ze deze wijn een resoluut hedendaagse toets. Franck Artaud van Château Calens, voorbeelden, stamt af van een familie Bordeauxstreek die al sinds de 16e ligt in Beautiran in de appellatie prestigieuze Pessac-Léognan. Als rijke traditie werkt hij al jaren aan een bordeauxwijn die de frisheid en finesse

slechts een van de vele wijnbouwers uit de eeuw wijn maakt. De wijngaard Graves, op de grens met het erfgenaam en bewaker van deze wijn met typische tannines van van de wijn niet maskeren.

Trends worden soms als het toevallig samengaan van een aantal elementen omschreven. Opmerkelijk dat ook in de regio Graves de vrouwen een steeds belangrijk aandeel in de wijnproductie opeisen, vaststelling die ook in tal van andere Franse wijnregio’s aan de oppervlakte komt. De vrouwelijke inbreng zorgt in deze regio voor delicate en subtiele kwaliteitstoetsen. Bij Château de Chantegrive en Château de Lionne merk je duidelijk een vrouwelijke touch: twee bedrijven met een verschillende aanpak maar die dezelfde missie delen: geraffineerde en verfijnde wijnen samenstellen. Waarin ze verschillen: Château Chantegrive, dat al meer dan 30 jaar door de familie Lévèque geleid wordt, telt vandaag een honderdtal hectaren (de appellatie kan aanspraak maken op gemiddeld 15 ha per boerderij).


Veronique Smati, die pas sinds enkele jaren Château de Lionne leidt, verbouwt 30 ha, waarvan 8 ha bestemd is voor witte wijn. Wat ze gemeen hebben: verfijnde witte Graveswijn die in de neus heerlijke citrustoetsen vrijgeeft en een aromatische en frisse smaak heeft. Voor de Witte Graves doet men een beroep op sémillon, muscadelle, sauvignon en sauvignon gris. Het zijn leuke compagnons bij preiwit op Vlaamse wijze, gebraden zalm, lichtgezouten kabeljauwhaasje en net als de Graves supérieures Brusselse wafels, dame blanche en café liégeois. De witte Graveswijn is een assemblage van sémillon en sauvignon, met een bouquet van wit fruit, citrusvruchten, hout, acacia en mineralen. Hij is luchtig en daarom ook overheerlijk als aperitief. Komt perfect tot zijn recht bij sushi, schaaldieren of watermeloen. De vollere wijn past perfect bij gegrilde vis. De Rode Graves doet een beroep op diverse druivensoorten zoals merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, Carménère, petit Verdot en Malbec. Deze wijnen passen bij gebraden vleeskip op Brabantse wijze, carnaroli-risotto maar ook op een traditionele stoemp met ui en spekjes. De rode Graveswijn, hoofdzakelijk met cabernet en merlot vervaardigd, is gerenommeerd om zijn aroma's van rode vruchten en prachtige tanninestructuur. Ideaal bij dagelijkse gerechten als pasta bolognese, moussaka, pizza ... en minder alledaagse gerechten. Op de proeftafel Château de Lionne en Château Lutèce Het domein Château de Lionne werd in 2007 door Véronique Smati overgenomen en bevindt zich in het hartje van de Graves. Het strekt zich uit over ruim 30 ha en produceert jaarlijks 133.000 flessen rode en 53.000 flessen witte Graveswijnen. De gronden van het domein zijn sablo-graveleux met een aanplanting van 5000 struiken per hectare, deze hebben een gemiddelde ouderdom van 30 jaar. De oogst gebeurt op basis van proefbessen en analyses met een dagelijkse controle ten einde een optimale phenologische maturiteit te bekomen. Oogsten gebeurt ’s nachts om een optimale frisheid en uitstekende kwaliteit te garanderen. De witte Graveswijnen streven naar een optimale frisheid en droge witte wijn die een mooie mineraliteit uitstraalt. In de neus ontwikkelen zich bij de Graves blanc 2012 mooie toetsen van citrusvruchten en witte bloemen. In de mond een mooie ronde toets, licht vettig maar evenzeer subtiele accenten van witte en gele perzik en abrikoos. Een leuke aperitiefwijn maar ook lekker bij zeevruchten, wit gegrild vlees en zelfs bij kruidige schotels. De rode Graves 2010 opent in de neus onmiddellijk een veelvoud van smaken en aroma’s, licht kruidig met minieme houttoetsen. In de mond manifesteert zich een evenwichtige aciditeit die met subtiele accenten van chocolade en rijp rood fruit. De behoorlijk lange afdronk wordt aangevuld door zwarte bes en rijpe braam. Een degelijke bewaarwijn waarvan we nu reeds volop kunnen genieten.

Château Lutèce is een van de nieuwkomers en richt zich met een beperkte oppervlakte van 2.5 ha volop op de productie van rode Graveswijn. De eerder zanderige ondergrond is en goede voedingsbodem voor de Merlot en


de Cabernet-Sauvignondruif. De ouderdom van de aanplantingen varieert tussen de 10 en 60 jaar en hier bekomt men een rendement van 49hl/ha. De maceratie loopt gedurende 19 dagen aan 22째c, de bessen 75% Merlot en 25% Cabernet Sauvignon komen deels op eik, deel in inoxvaten terecht en zorgen voor een uitgesproken kwaliteitswijn die vooral op de horecasector is afgestemd. De rode Graves 2011 heeft in het glas een mooie rode stevige kleur en toont in de neus een pittig accent met subtiele toetsen van kreupelhout. In de mond manifesteert zich een volronde wijn met lichte houttoets die ook subtiele accenten van gekonfijt fruit, brem en kruisbes tot ontwikkeling brengt. Een domein dat opvolging vraagt maar ook verder wil uitbreiden.


Toerisme Dominicaanse republiek promoot cultureel toerisme De Dominicaanse republiek staat gekend als een van de meest exotische reisbestemmingen met wuivende palmbomen, zinderende calypsomuziek en hagelwitte stranden. Bekoorlijk en attractief dus waardoor ook Europeanen het Amerikaanse voorbeeld volgen en er gingen en gaan luilekkeren. De toeristische autoriteiten aangevoerd door Lic. Francisco Javier Garcia, minister van toerisme, hebben ondertussen evenwel ontdekt dat de Dominicaanse republiek en vooral de hoofdstad Santo Domingo nog tal van andere belangrijke toeristische troeven kunnen aanbieden. Onder het motto ‘San Domingo has it all’ wordt dan ook een nieuwe toeristische cultuur uitgebouwd, waarbij de hoofdstad zich voluit moet affirmeren als de absolute toegangspoort tot alle historische en culturele hoogtepunten van het Caraïbisch gebied en Amerika. Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zette in 1492 hier immers eerst voet aan wal vooral hij naar Amerika verder reisde en creëerde een unieke koloniale stad, zowat 1km² groot die dra een mengelmoes vormde van Spaanse maar ook regionale culturen. Talloze monumenten en musea die bij het brede publiek totaal onbekend zijn brengen hulde aan de ontdekkingsreiziger en zijn gevolg. Het project Destino Capital wordt geen terugschroeven van de ontwikkelingsmogelijkheden van de strandbestemmingen, maar wel een onbetwistbare verrijking en voor de toeristen en voor de lokale bevolking. De Dominicaanse republiek wordt een bestemming met een nog beter kwalitatief toerisme waarbij de diversiteit een grote rol speelt. De eigenheden van de lokale samenleving moeten maximaal worden beschermd, bv carnaval, deze ontwikkeling vormt immers de basis voor de ganse regio en de Dominicaanse republiek moet maximaal participeren in de verdere ontwikkeling van het Caraïbisch gebied. Een kwalitatief toerisme mag niet verwateren door een overaandacht voor cijfers. De resultaten van de voorbije jaren bewijzen immers dat een constructieve opbouw van het toerisme ondanks de crisis, positieve resultaten geeft. Het is bovendien een extra element dat het BNP laat aanzwengelen en voor meer tewerkstelling zorgt. Santo Domingo maakt zich ondertussen op om het aanbod te verruimen. Nu de eerste twee metrolijnen, met grote Belgische participatie, zijn gerealiseerd, denkt men al aan een derde lijn waarbij men een nieuwe poging onderneemt om het zware vervoer uit het stadscentrum te bannen. De hotelinfrastructuur, nu goed voor zowat 3500 kamers wordt uitgebreid en volgend jaar start men met de bouw van een convention center dat een aanvulling vormt op de actuele infrastructuren zodat het MICE toerisme zich verder kan ontwikkelen. Het historische en culturele accent van het koloniale Santo Domingo, amper 1km² groot, zal zich verder toespitsen op vele musea en monumenten die als onbekende parels voor het rapen liggen. Hier bevinden zich ongetwijfeld raakpunten met vijf eeuwen geschiedenis die de samensmelting van Spaanse (Europese) met lokale culturen kunnen ondersteunen. Santo Domingo was de uitvalsbasis voor de kristianisering van het Amerikaanse continent, een facet waaraan nooit aandacht werd besteed maar hier worden ook sporen van culinaire en muzikale bronnen weergevonden. De renovatie van de oude stad, rekening houdende met het leefmilieu is een hotitem, terwijl nieuwe initiatieven zoals ‘het gezondheidstoerisme’ volop steun krijgen. Het is aldus Dr Gonzalez wetenschappelijk bewezen dat medische ingrepen, vooral op het vlak van schoonheidsbehandelingen, een beter en sneller resultaat hebben wanneer dit in alle rust en zonder stress kan gebeuren. Het samengaan van plastische chirurgie, strand, palmbomen rust, voorkomt stressmomenten.


Cijfermatig wil de Dominicaanse republiek tegen 2020 een verdubbeling van het aantal bezoekers realiseren en de kaap van 10 miljoen toeristen overschrijden. De toegankelijkheid van het land speelt hierin een grote rol, maar cruiseslines en ook luchtvaartmaatschappijen nemen bestendig maatregelen om dit facet beter uit te bouwen. Jetairfly organiseert bv. wekelijks twee rechtstreekse vluchten naar de Dominicaanse republiek. In afwachting van de bouw van een typisch convention center waarvan de bouw principieel volgend jaar wordt aangevat, biedt Santo Domingo, in tal van hotels een moderne en aangepaste meetinginfrastructuur. Het Renaissance Santo Domingo Jaragua hotel is ongetwijfeld het oudste hotel van de hoofdstad van de Dominicaanse republiek. Gebouwd in 1944 werd het meermaals hernieuwd en behield enkel de basisstructuur. De diverse aanpassingen, aanbouw van extra faciliteiten o.m. het Casino, laten vandaag weinig sporen na van de oude structuur. Het is een modern, comfortabel en luxueus hotel met ruim 300 kamers en suites nabij het historische centrum van de stad en tal van culturele attracties. Als eerste ingeplant op de Avenue George Washington of de Malecon, kreeg het ruime navolging bij tal van andere internationale hotels. Het hotel biedt meer dan 2200m² vergaderruimte verdeeld over het Anacaona Gran Salon, de Foyer, salons Marien, Magua, Maguana, Higuey en Sol de Oro. Het compacte historische centrum van Santo Domingo heeft ervoor gezorgd dat de meeste hotels, daar waar mogelijk vlakbij het centrum konden ingeplant, maar ook shopping area streven dit doel na en sluiten bij de hotellerie aan. Het Courtyard Marriott hotel geniet volop van deze voordelen nabij het National theater en de Amerikaanse ambassade. Toch krijgen de gasten hier een optimaal comfort aangeboden, free internet en diverse faciliteiten staan eveneens op het menu. Met de zalen Cana Brava en La Esperilla worden twee boardrooms voorgesteld, 20 tot 40 deelnemers, zaal El Vergel is een meetingroom met maximum capaciteit van 80 personen en aangepaste infrastructuur. Het Domincan Fiesta hotel en casino is ingeplant in een van de meest rustige en aantrekkelijkste districten van Santo Domingo. De 310 suites en kamers genieten van een perfecte infrastructuur die luxe en comfort op een unieke wijze combineren. Als aanvullende faciliteiten zijn er zwembaden, met o.a. een specifieke kinderinfrastructuur, fitness center, tennis en basketterreinen en vanzelfsprekend restaurants, bars, gratis Wi-Fi en internet. Fiesta hotels zorgen voor een perfecte service tot in alle details, aspect dat o.m. tot uiting komt in de business infrastructuur. Het convention center kan in zijn totaliteit tot 2500 personen opvangen en omvat o.a. een business center, ballroom en executive floor. Het business center is zowel via de lobby als rechtstreeks via de parking toegankelijk. De residentiële Plaza Colonial ligt in het Gazcue district vlakbij het presidentieel paleis en het koloniale hartje van de stad. Hier worden naast de standaardkamers ook studio’s, appartementen en suites aangeboden, voorzien van kabeltelevisie, Wi-Fi in de gemeenschappelijke zones, de complete hotel geniet van een individuele airconditioning. Headlines in het Crowne Plaza hotel op de bruisende Malecon in Santo Domingo zijn ongetwijfeld de uitzonderlijke weekends die er worden aangeboden. Even spetterend zijn de condities voor huwelijksfeesten en renewal of the vows, een Amerikaanse hype met het accent op de vernieuwing van de huwelijksgeloften ter


gelegenheid van een verjaardag. Een hotelsouvenir, ontbijt op de kamer, oceaanzicht en een fles champagne moeten het feestje accentueren. Los van dit alles is het Crowne Plaza eveneens een business hotel met 198 kamers die uitgerust zijn met koffiezet, werktafel, Wi-Fi, safe, high speed internet maar evenzeer met een businesscenter. De dienstverlening wordt opgedeeld in een zestal segmenten zoals premium services, entertainment, workspace, phone/fax, standard internet service en premium internet service, die elk op zich tal van faciliteiten omvatten. Hotelketen IHG zorgt voor een permanente upgrading zodat zakenlui maximaal zouden kunnen genieten van een mojito aan het zwembad. Vier zalen herbergen afhankelijk van de opstelling, 48 tot 200 personen met als extra de Miramarroom 20/50 deelnemers en de executive room op de 14de verdieping, maximaal 10 personen. Zaal Las Americas, opsplitsbaar in 4 aparte units, biedt in zijn totaliteit en in theaterstijl plaats aan 1000 personen, in classroom formule wordt dit tot 800 deelnemers teruggebracht. Het stijlvolle Holiday Inn ligt nabij de Acropolis en het shoppincenter Agora Mall, op een boogscheut van de nationale botanische tuin en het Quisqueys stadion. De Alcazar de Colon en de kathedraal Santa Maria la Menor zijn figuurlijke buren die het hotel extra allure meegeven. Een business center wordt aangevuld met 6 vergaderzalen met moderne technische infrastructuur. Het Quality hotel real Aeropuerto ligt op een boogscheut van Las Americas, de internationale luchthaven van de hoofdstad en één van de 7 internationale luchthavens die de Dominicaanse republiek aanbiedt. Het hotel werd ingeplant midden een business omgeving, vlakbij de Free zone, de San Isidro business zone het Cybernetic park en biedt 120 modern uitgeruste kamers. De Roble meetingroom is ruim 1100 vierkante voet groot en biedt zowel in auditoriumopstelling als in cocktailruimte plaats aan zowat 120 personen. Het Hodelpa Caribe Colinialhotel ligt in het hartje van de historische en koloniale stad vlakbij de eerste kathedraal van de Caraïben en de Plaza Espana waar Christoffel Columbus zijn eerste woning liet optrekken. Diverse kamertypes zorgen ervoor dat je volop van de sfeer van de vele restaurantjes en shoppingarea van El Conde kan opsnuiven. Het convention en event center van dit boetiekhotel biedt 4 vergaderzalen waarvan twee boardrooms 20 tot 30 personen en twee grotere vergaderzalen, maximaal 200 tot 300 deelnemers. Kers op de taart in hartje Santo Domingo is de zaal Magna, 400 tot 800 personen, met variabele opstelling van cocktail, banket of theaterstijl. De Accorgroep beschikt in Santo Domingo over drie exploitaties. Hostal Nicolas de Ovando en Hotel Frances behoren tot het business segment MGallery, terwijl Mercure Comercial tot de Mercure brand behoort. Hostal Nicolas de Ovando is een luxueus hotel ondergebracht in een pand uit de 16de eeuw en biedt dus 500 jaar geschiedenis. Het gebouw was destijds de residentie van de eerste gouverneur van de Americas en draagt zijn naam met de nodige fierheid. Het biedt een perfecte terugblik op de weelde van weleer en getuigt met patio’s, fonteinen en galerijen van de architectuur van destijds. De 104 kamers en suites met eigentijdse decoraties zorgen voor een uniek sfeer en karakter. De dienstverlening is aan deze normen aangepast en biedt o.m. een zwembad, gym center, bibliotheek, terwijl ook muzikale evenementen perfect bij dit gegeven aansluiten. Wi-Fi, limousineservice behoren tot de standaarduitrusting. La Renaissance, het huisrestaurant zorgt voor een eindeloos parfum van culinaire en gastronomische voltreffers, men kan deze bereidingen eveneens degusteren in de patio of in de tropische tuin. Nagenieten bij een lokale sigaar en cocktail kan men best in de exclusieve Cibaobar.


Het hotel biedt drie vergaderzalen, Salon Coaba, maximum 15 personen, Salon Ambar, maximum 40 personen en Salon Larimar, maximaal 50 personen, hebben een perfecte uitrusting, maar de beperkingen qua aantal personen houden eveneens rekening met de specifieke sfeer van het hotel. In openlucht met de eeuwenoude muren als stille getuigen kunnen ook zeer specifieke en unieke banketten en cocktails worden georganiseerd. Ook het hotel Frances, MGallery brand, werd in een 16de eeuws gebouw ondergebracht. Aanvankelijk was dit de residentie van de schatbewaarder van de Spaanse kroon, maar het gebouw werd doen toedoen van Maria Montez in een klooster voor Dominicanessen getransformeerd. De oude Spaanse architectuur werd ondertussen als werelderfgoed door de Unesco herkend wat bepaalde restricties oplegt bij renovaties en verbouwingen. Hotel Frances is een oase van rust en kalmte en biedt slechts 19 kamers aan, sommige zijn uitgerust met een queens bed, andere hebben twee bedden. De luxueuze inrichting biedt o.m. airco, Wi-Fi, kabeltelevisie en minibar. Restaurant La Patio zorgt voor Franse topgastronomie terwijl men in de bar en op het terras van tal van exotische cocktails kan genieten. Het Mercure Comercial hotel situeert zich op El Conde, de shoppingstraat bij uitstek van Santo Domingo. Het hotel biedt 96 kamers en 2 suites met Wi-Fi, airco, minibar, en kabeltelevisie in het bruisende hart van de stad. www.mercure.com Net als vele andere internationale hotels vindt ook het Hilton hotel een onderkomen op de Avenue George Washington in Santo Domingo. Met zijn 21 verdiepingen ongetwijfeld een blikvanger die 228 kamers en suites aanbiedt. Het restaurant Sol & Sombra op de vijfde verdieping biedt een creatieve, innovatieve keuken waarbij afwisselend internationale bereidingen en lokale specialiteiten in het daglicht worden gesteld. Aansluitend biedt de gelijknamige bar, eveneens met uitzicht op de Caraïbische zee, lokale finger food bereidingen en tal van exotische cocktails. De Vista bar en lounge in de lobby van het hotel volgen een gelijkaardig parcours. De globale kamerinfrastructuur met volledige uitrusting en de schare restaurants worden zonder meer overschaduwd door de zakelijke benadering van het hotel. De meeting- en vergaderinfrastructuur is ruim 1200 m² groot en omvat 10 flexibele zalen. Het Hilton staat gekend als het topmeeting hotel, mede door de ergonomische uitrusting, de makkelijke toegang zowel voor bezoekers als voor alle elektronische apparatuur, de audiovisuele infrastructuur en vele andere snufjes. Het Weston suite hotel in een rustige residentiÍle buurt biedt met 94 kamers en suites vooral een sterk gepersonaliseerde service. Het is het enige hotel in Santo Domingo dat in alle openbare ruimtes gratis gepurificeerde waterverdelers aanbiedt. De VIP-lounge van het hotel met feilloze audiovisuele uitrusting is een ideale locatie voor de organisatie van beperkte boardmeetings en kleinere vergaderingen. Hotel Santo Domingo gelegen op de pittoreske Malecon bevindt zich in de nabijheid van tal van gouvernementele gebouwen en is omringd door een enorme botanische tuin. Naast de 215 kamers en vergaderaccomodatie is dit het enige hotel in Santo Domingo dat over een eigen helihaven beschikt en dus bij staatshoofden extra aandacht wegkaapt. De banketrooms en vergaderzalen beschikken over een moderne technische infrastructuur met o.m. audiovisuele uitrusting en een volwaardig business center. De zaalcapaciteit varieert van 18 personen in de kleinere boardrooms tot een banket van 40 personen in zaal Caonabo, in receptie zelfs 500 personen. De heropmars van de toeristische industrie en vooral het zakentoerisme is ook in het Barcelo Santo Domingo merkbaar. De grondige renovatie van de 217 kamers en de vergaderinfrastructuur bezorgen het hotel een vooraanstaande plaats op de internationale markt. De fitness ruimte, piano bar en casino zijn toegankelijk voor alle hotelgasten terwijl de Premium club op de 7e, 8ste en 9de verdieping, een exclusieve service aan clubleden


aanbiedt. Het convention center biedt in auditorium optelling plaats aan 900 personen, aantal dat in banketopstelling tot 850 wordt teruggeschroefd. Een zestal andere zalen bieden sessievergaderingen en boardmeetings aan.   Hotel Magna 365, eerstdaags actief onder de naam Sheraton, geniet van een perfecte ligging op nauwelijks enkele minuten van het financiële en historische centrum van Santo Domingo. Door de overgang naar een Sheratonhotel krijgt deze locatie meteen toegang tot de Starwoodgroep wat inhoudt dat het internationaal publiek heel wat vlotter toegang krijgt tot deze accommodaties. De ruim 215 kamers en suites profiteren van het mooie uitzicht op de Caraïbische zee en werden uitgerust met diverse technische snufjes, zowel ten behoeve van de leisure als van het business cliënteel. De verblijfs- en vergaderaccomodaties worden aangevuld met modern fitness en wellnesscenter en openlucht zwembad. Restaurant Cafe Casale serveert een internationale keuken, maar biedt de gasten evenzeer een erg ruim assortiment Dominicaanse gerechten. Gasten kunnen met hun bezoekers tevens terecht in de lobby bar Petit Café, die een magische, exotische sfeer uitstraalt. Het business center is 24/24 toegankelijk terwijl het hotel evenzeer 11 vergaderzalen aanbiedt. De capaciteit van de vergaderzalen varieert naargelang de gekozen opstelling tussen 20 personen in salon V en salon VI in classroom tot 650 personen in theaterstijl in El Gran Salon, bestaande uit de moduleerbare zalen Samana, Bonanza en Constanza. Het Antiguo hotel in volle stadscentrum is met een 50-tal kamers eerder kleinschalig. Een perfecte uitrusting met typisch familiale en koloniale sfeer typeert dit gebouw uit de vroege 19de eeuw met leuke balkonnetjes afgezet met smeedwerk en aantrekkelijke architectuur. Het Terraza bar en restaurant creëert een sfeervolle zonsondergang over de oude historische stad en biedt volop zicht op de ruïnes van de San Franciscokerk, ruïnes die een indrukwekkend beeld van de oude bouwwerken oproept. Hier staan twee boardrooms 8 tot 30 personen ter beschikking. Hotel Occidental El Embajador werd ingeplant nabij de bush gardens in het residentieel district van Santa Domingo op een boogscheut van het zakendistrict. Een deel van de 278 kamers blikt op de tuinen en het historische centrum van de stad terwijl andere dan weer een mooi uitzicht hebben op de Caraïbische zee. In restaurant El Jardin, een gourmet restaurant, serveert chef Alberto Masten een combinatie van internationale gerechten zonder de toppers van de lokale gastronomie over het hoofd te zien. Het hotel werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd, kreeg een nieuwe lobby en de vergaderzalen werden aangepast en heringericht. De club Alas, 30 personen, staat ook open voor boardmeetings, terwijl de zaal Gran Embajador naargelang de opstelling ruimte biedt aan 500 tot 700 personen. Het hotel Occidental El Embajador kan eveneens een garden tent opzetten, normaal 450 personen in banketvorm, tent die uitzonderlijk tot een maximum van 900 personen wordt uitgebreid. Hotel Plaza Naco, 175 kamers op 12 verdiepingen, ligt centraal in het financiële en commerciële centrum van de hoofdstad. Een vlotte toegang tot de belangrijkste business centra en gekende restaurants is dan ook een logisch gevolg. Op wandelafstand van het hotel vindt men o.m. het basebalstadion, het nationaal theater en de Cultural Plaza. De kameruitrusting recent volledig vernieuwd, beantwoordt volledig aan de verwachtingen van de vele toeristen maar ook aan deze van het zakencliënteel met o.m. high speed internet in alle kamers, openbare ruimtes en de vergaderzalen. In totaal is hier meer dan 1100 m² vergaderruimte beschikbaar, verdeeld over 11 zalen, ideaal voor kleinere intieme meetings, persconferenties, social events en ook voor vergaderingen tot 400 personen. Het hotel laat de organisatoren een keuze uit maar liefst 7 verschillende meetingtypes: Imperial, theater, classroom, banket, cocktail en silver services. De zalen bevinden zich op dezelfde verdieping waardoor feilloos van een plenaire vergadering naar groepsbesprekingen, discussieforums of werkgroepen kan worden overgeschakeld.


Hotel Napolitano opgericht in 1975 heeft Italiaanse roots zoals de naam duidelijk aangeeft. Met 65 kamers en suites eerder kleinschalig maar qua uitrusting en faciliteiten nauw aansluitend bij de grotere hotels van de Dominicaanse hoofdstad. De vergaderzalen hebben natuurlijk daglicht en genieten van een moderne technische uitrusting met o.m. audiovisuele installaties. Het Aladino hotel biedt 3 kamertypes aan alle met de traditionele infrastructuur en uitgerust met o.m. kabeltelevisie -142! -kanalen en airco. Het hotel beschikt over 2 vergaderzalen, elk maximaal 40 personen, voorzien van de nodige infrastructuur en audiovisuele apparatuur. In het computer center staan de nodige apparaten ter beschikking. Het BQ-hotel Santo Domingo bestande uit twee buildings omvat 139 moderne en comfortabele kamers waaronder 22 suites en 4 penthouses met jacuzzi. In de standaarduitrusting is airco, kabeltelevisie, safe, haardroger en internet begrepen. Het Meson restaurant op de eerste verdieping verzorgt een Spaans getinte keuken terwijl de Bianco Urban oasis op de 8ste verdieping naast het zwembad ook een sfeervolle bar met cocktails en lichte maaltijden aanbiedt. Het Gran Salon, pas volledig vernieuwd, 515 m² bestaat uit het Salon Mirador en het Salon Platinium, maar wordt ook aangevuld door enkele boardrooms. Hierdoor zijn hier vergaderingen mogelijk van 10 tot 500 personen, afhankelijk van de zaalopstelling. Tot de basisuitrusting behoort eveneens de audiovisuele apparatuur. Een afsluiter met een Belgisch accentje. Tijdens onze hotelronde in Santo Domingo ontdekten we het leuke boetiekhotelletje Dona Elvira, 15 kamers maar zonder vergaderfaciliteiten, nabij de historische Regina Angelorumkerk. Deze 16de eeuwse mansion wordt uitgebaat door onze ereconsul in de Dominicaanse republiek, Marc Bautil. In de patio naast het zwembad smaakt een perfect gekoeld Belgisch biertje uitermate lekker en kan je de drukte van congressen en meetings onder de exotische temperaturen op een ludieke manier relativeren. Een absolute buitenkans. www.dona-elvira.com Ook de stranden spelen een hoofdrol in de ontwikkeling van het toerisme in de Dominikaanse republiek. In Punta Cana vinden we een 5-deling complex dat er door de Riu-keten werd ingeplant. Het Riu Palace Macao, 364 luxueuze guestrooms en suites, is een ‘adults only’ creatie o.l.v. directeur Miguel Rodriguez. Het ganse complex kreeg vorig jaar een uitgesproken make-over, volgens Miguel Rodriguez noodzakelijk om het adults only concept maximaal te implementeren. Luxe en comfort zijn trouwens twee absolute trefwoorden die elk segment tot in het kleinste detail ondersteunen, ongeacht of men wil relaxeren, baden, kennismaken met de gastronomie, sporten of gewoonweg wil niksen en dit in een exotisch decor van turquoise waterpartijen, wuivende palmbomen en impressionante kokospalmen. Jacuzzi, zonneterras en fitnessruimte en het wellnesscenter ‘Eternal spa’ met uitgebreid aanbod behandelingen en massages zorgen voor een ultieme verwenning. Voor meetingfaciliteiten die op zich stress en drukte veroorzaken moet men echter uitwijken naar een van de andere Riu-vestigingen. 0981 De andere naastgelegen Riu-vestigingen zijn het Riu Palace Punta Cana, 612 junior suites, Riu Palace Bavaro, 610 junior suites, Clubhotel Riu Bambu, 5 sterren en 740 kamers en het Hotel Riu Naiboa, 4 sterren en 362 kamers. Ongeacht de gekozen locatie genieten de gasten van een 24/24 all inclusive formule. Palace.macao@riu.com – www.riu.com


Santo Domingo destino capital, herwaardeert het toerisme naar de Dominicaanse republiek en accentueert de rol die de stad vervulde bij de ontdekking van Amerika. Met nieuwe initiatieven zoals huwelijksreizen, golfsport, surfing/kitesurfing, adults only, blijft de Dominicaanse republiek nog steeds een aantrekkelijke exotische bestemming waar palmbomen, schitterende resorts en hagelwitte stranden het decor vormen voor een unieke stressloze vakantie.


Lifestyle: LHS Fornuis Lohberger is trots op haar nieuwe titel van “Beste Product van het Jaar 2013” in de categorie huishoudtoestellen, voor haar LHS serie houtfornuizen. De internationale “Plus X Award” is een uitzonderlijke erkenning door journalisten en specialisten voor de meest innoverende producten. Elke deelnemer wordt beoordeeld in de categoriën : Innovatie, Kwaliteit, Design, Gebruiksvriendelijkheid, Functionaliteit, Ecologie en Ergonomie. INDALO: is een hypermoderne pelletkachel die de laatste nieuwe technologiën toepast voor een maximaal gebruikscomfort en een optimale verbranding. Daarbij is de INDALO bijzonder geluidsarm : de warmte wordt in de ruimte verspreid zonder het storende geluid van een ventilator; de motor die de pellets aanvoert, draait geruisloos op continue wijze. Afstandsbediening en speksteenbekleding zijn opties. Vermogen : 9 kW. NIEUWE HOUTKACHELS VAN LOHBERGER De KEOMA is de nieuwste houtkachel met Lohberger technologie. Ze blinkt uit door een elegant rond ontwerp met een grote glasdeur. De 2 inox lijnen geven een extra dimensie aan het design. Het bovenstuk in staal kan ook in natuursteen geleverd worden. Binnenin kan een extra accumulatiemassa van 55 Kg zorgen voor een langere nastraaltijd. Vermogen : 7 kW. De LOBO XL is een houtkachel met een absoluut toprendement van 85,1 %. Ze kan met vele kleuren staal, ceramiek en natuursteen bekleed worden en voldoet nu reeds aan de toekomstige Europese normen voor passiefwoningen. Ook hier kan een extra 60 Kg steenmassa toegevoegd worden. Vermogen : 7 kW. Van Gils schoenencollectie De tijd dat herenschoenen alleen maar zwart en bruin waren ligt gelukkig ver achter ons. Verwassen bovenschoenen, gekleurde buiten-zolen en dubbelgekleurde voeringen zijn maar een paar van de innovatieve elementen van de nieuwe Van Gils schoenencollectie. No Stitch no Story, gevisualiseerd met het ---X-X-X-X-X-X---logo, is wat Van Gils definieert. In de schoenencollectie vind je het logo op de hiel van elke schoen. Dit subtiele element is waar je een schoen van Van Gils aan herkent. De collectie is gemaakt met hoogwaardig leer, rijk gewaxt suède en eersteklas lederen binnenwerk. Gecombineerd zorgt dit voor een collectie die perfect aansluit op het stijlvolle, verfijnde en op maat gemaakte karakter van Van Gils. Adidas eyewear : watersportbril Wedstrijdzeilers en recreatieve watersporters die een hele dag doorbrengen op een boot, staan onvermijdelijk bloot aan wind en water. Om de juiste koers te varen, is het belangrijk een perfect zicht te hebben. Met de nieuwe tycane pro komt adidas eyewear met een innovatieve en uiterst praktische sportbril, speciaal ontwikkeld voor watersporters, maar daarnaast ook zeer geschikt voor andere outdoor activiteiten. De bril is voorzien van waterafstotende glazen, een uitzonderlijk breed gezichtsveld en een vernieuwend ontwerp; eigenschappen die een perfect zicht en maximale bescherming van de ogen garanderen.


Dan Skan De RONDO N “Modern Style” is een decennia een klassieker bij Dan Skan. zijn aan de zijkant op 90 graden hoekstraal - wat typisch is voor de speciale accessoire kunt u voor alle bruikbaar houtvak-en/of ovendichting met natuursteenelementen zijn effinatuursteenbekleding biedt een accumuvolledige ronde RONDO N en tot 150 kg voor een halfronde RONDO.

variant van de RONDO N, sinds Alle “Modern Style” elementen geslepen of hebben een kleine Modern Line kachels. Als RONDO N kachels een verkrijgen. De Rondo N kachels ciënte accumulatiekachels. De latiegewicht tot 250 kg bij een

NERO is de “rechthoekige” broer van de NURO, zoals alle Dan Skan houtkachels uitgerust met een automatische luchtsturing. Duidelijke lijnen en een ongecompliceerd ontwerp gaan gepaard met afgeronde hoeken - zo heeft de NERO een aangename huiselijke uitstraling. De hoogrendementsverbrandingskamer is dankzij de I-Air volautomaat zeer energiezuinig. De NERO 120 is verkrijgbaar met of zonder zijvensters evenals naar keuze met lade of met een houtnis. Met de verschillende mogelijkheden van de bovenplaat kan u een persoonlijke toets aan uw kachel geven : keuze uit 7 natuursteenvarianten en vele kleuren keramiek en staal. Met een bovenplaat van natuursteen krijgt de NERO tot maximaal 40 kg accumulatiemassa. Als “heat pack” kan u tot 4 bovenplaten op elkaar stapelen en zo een accumulatiemassa van 160 kg bereiken.

De Eurex by BRAX herfst-/wintercollectie is geïnspireerd op het thema 'Indian Summer'. Er wordt geëxperimenteerd met (aztec) knits en opvallende kleuren en kruidentinten, zoals tabac, cactus, safraan, peper en curry. Het moderne en sportieve karakter van deze collectie zorgt ervoor dat ze op maat gemaakt is voor de moderne man die van comfort houdt.

Eenvoudige kleuren, elegante silhouetten en luxueuze materialen, zo kunnen we de wintercollectie van Lords & Lilies samenvatten. Deze elegante collectie nachtlingerie en homewear van de Belgische fabrikant Jellycoe dankt haar succes aan een verrassend hoog 'feelgood'-gehalte en een uitgepuurde, tijdloze stijl. Effen poederroze, ecru, antracietgrijs, marine-blauw en chinée lichtgrijs vormen de basis van deze stijlvolle collectie die draait rond mooie materialen, subtiele details en een ongebreideld comfort voor koude winternachten en luilekkere winterse weekends. “Tulikivi Figure” Tulikivi blijft spelen met het nieuwe “Tulikivi Figure” materiaal, het begin dit jaar lanceerde. Het is een nieuw, gepatenteerd materiaal voor de buitenafwerking van kachels, dat bestaat uit speksteen en vuurvast materiaal. Ditmaal werd de Aalto 4 ontworpen, waarbij “Aalto” fins is voor “golf” en verwijst naar de golvende afwerking van het Tulikivi Figure materiaal.

dat

Tulikivi Figure laat ook nieuwe oppervlaktestructuren toe, zoals deze op kristallen geïnspireerde “Kide” afwerking. Het bezorgt deze massieve speksteenkachel een uniek uiterlijk, dat met verlichting kan worden geaccentueerd. Men kan het


oppervlakte-patroon veranderen door de richting en sterkte van de verlichting te wijzigen. Hoe schuiner de lichtinval, hoe sterker het kristalpatroon naar voor komt. Tulikivi breidt haar gamma niet-massieve speksteenkachels uit met een nieuwe reeks ronde “Kaira” modellen. Het standaard gewicht van 460 Kg kan uitgebreid worden tot maxi-maal 625 kg, voor een langer nastraaleffect. Ze zijn uitgerust met een zelfregelende luchtaanvoer en hebben een vermogen van 4,5 kW. Tulikivi Color anderzijds, is een nieuwe optie voor zowel oude als nieuwe Tulikivi speksteenkachels ! Wie zijn bestaande Tulikivi wil vernieuwen, kan dat met deze unieke coating in wit of donkergrijs. Woody, de Belgische marktleider in slaapmode, blijft al 20 jaar lang evolueren. Komende herfst pakt de fabrikant uit met nieuwe, nog zachtere materialen, nieuwe stijlen en een uitbreiding van het bedlinnen. Drie nieuwe figuren trekken het voortouw van de collectie en begeleiden de hele familie naar bed. Komende herfst spelen de arend, de hamster en een logge Sint-Bernard-hond de hoofdrol. Woody is er voor iedereen, van de kleinste ukjes tot de oma's en opa's die jong van geest blijven. Wie dol is op dieren kan de Woody Family vervoegen. Deze collectie is voor alle leef-tijden en in alle maten verkrijgbaar. Giovane: sensuele soberheid Discrete luxe is het nieuwe uniform. Tenminste als het van Giovane afhangt. Bij het Belgische label is deze winter de uiterst geraffineerde vrouw aan het zet. Al betekent dat niet dat Giovane zich niet laat gelden. Want het label blinkt uit in outfits die de aandacht niet schuwen. Sensuele soberheid troef. Pure Parijse chic van weleer, geïnspireerd op de Franse barok. Dat is het uitgangspunt van deze wintercollectie. En die inspiratiebron vertaalt zich in zachte barokke details. Mooi en eigenzinnig, maar nooit dominant. Dat de materialen het verschil maken bij Giovane, weten we al langer. Denk aan rijkelijke stoffen als kant, bont, zijde en suri alpaca maar ook aan barokke motieven, goudkleurige details en lurexaccenten. Lou Line :Deze collectie staat voor dagelijks raffinement en comfort. De geborduurde patronen die perfect bij de microvezels passen, geven een moderne touch aan deze lijn voor elke dag. Esprit: de kunst van het reizen: Voor het herfst-/winterseizoen blijft Esprit op zoek naar de kunst van het reizen. Deze keer ontsnappen we naar het dromenrijk: plekken waar kalmte en harmonie heersen, prachtige natuur en absolute sereniteit. Deze herfst is het tijd om te reizen naar een nieuwe dimensie. In deze vredige ruimte voelt de Espritvrouw zich vrij om te genieten van cultuur, poëzie en de schoonheid van een landschap. Deze te overpeinzen in kalme afzondering, te overdenken in de diepte van haar geest en opnieuw te beleven in haar dromen. Parmentier zet dames in de schijnwerpers: Het Huis Parmentier, gespecialiseerd in prêt-à-porter pelscreaties en ontwerpen in omgekeerd lam, regenmantels met bontvoering en kasjmier met afwerkingen in bont, stelt in haar herfst-wintercollectie comfort, elegantie en luxe centraal. Els Tibau, model en presentatrice – en ex-Miss Belgian Beauty- showt de twee nieuwe lijnen die stylisten van het Huis Parmentier creëerden. De nieuwe collectie bestaat uit vier kleurtinten – camel, parelkleur, grijs en bruin - en combineert verfijning en vrouwelijkheid, steeds in lijn met de nieuwste trends. De stylisten van Parmentier hebben deze elementen in een hedendaagse collectie gegoten die bestaat uit twee lijnen, speciaal ontworpen voor moderne en veeleisende vrouwen. De eerste, die de naam New Naturalist meekreeg, kan gezien worden als een tegengewicht voor ons snelle en drukke leven, en is tevens een eerbetoon aan Moeder Natuur. Elk stuk werd uit natuurlijke materialen


samengesteld en straalt comfort en Natuurlijk en glanzend nertsbont of de karakul lam zijn de dominerende texturen capes zijn beschikbaar in een kleurenpalet chocoladebruine tinten tot wolkengrijs en

authenticiteit specifieke structuur in deze collectie. gaande van houtzwart.

uit. van De en

De tweede trend, Modern Vintage, bouwt verder op de voorbije collectie en is geïnspireerd op de vrouwelijke elegantie van de jaren ’40 en ’50. De sfeer van klassieke luxe wordt opgehaald met als grote voorbeeld de na-oorlogse New Look-collectie van Christian Dior. De lijn wordt aangevoerd door 3/4e mouwen en de kleuren champagne, camel, tabakbruin en zilvergrijs voor de pelzen van de zilvervos, gekleurde witte vossen, chinchilla of sabelbont. Voor Parmentier is de kwaliteit van de materialen onlosmakelijk verbonden met de schoonheid van het kledingstuk. Daarom staat het Belgische Huis erop om pelzen, omgekeerd lam, kasjmier, gabardine en zijde te gebruiken van de hoogste kwaliteit die op de markt aangeboden wordt. Parmentier gebruikt maximaal pelzen die met het O.A.-label (Origine Assured) zijn gecertificeerd, wat garandeert dat de huiden enkel afkomstig zijn uit landen waarvan de pelsproductie onderworpen is aan erkende en gevestigde regelgeving en normen. Film : Bounty Killer Het verhaal : De nabije toekomst, niet lang na de ‘Corporate Wars’ (‘Bedrijfsoorlogen’) die de wereld in chaos hebben ondergedompeld. Een groot deel van de aarde is omgetoverd in woestenij, maar de overlevende verantwoordelijken – witteboordencriminelen die vroeger meestal aan het hoofd stonden van grote bedrijven – zijn het doelwit geworden van premiejagers die voor de mysterieuze ‘Council of Nine’ (de ‘Raad van Negen’) werken. Dit nieuwe regeringsorgaan is opgericht uit de assen van de oorlog en vaardigt doodvonnissen uit tegen de zakenmisdadigers die na de gevechten wisten weg te vluchten met het grootste deel van de rijkdom. De Film: Een post-apocalyptische thriller die elementen uit films als Mad Max, Escape from New York, Machete, Death Race 2000, For a Few Dollars More, Road Warrior en de zwaar onderschatte Dredd-verfilming op vernuftige wijze met elkaar mengt. Dat de sfeer doet denken aan wat we gewend zijn van, bijvoorbeeld, Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, hoeft dus zeker niet te verbazen. Dat regisseur Henry Saine de juiste man was om alles in goede banen te leiden, ook niet: de man was grafische artiest voor verschillende bekende tvseries (waaronder Spin City, Will & Grace, That ‘70s Show, Entourage, Dirt en The Office) en wist al te verbazen met zijn eigenzinnige, low-budgetfilm. Let zeker ook op de vele leuke gastrolletjes in Bounty Killer, zoals die van Gary Busey (o.a. Lethal Weapon), Beverly D’Angelo (American History X, Entourage), Kristanna Loken (Pensacola: Wings of Gold, The L Word), Alexa Vega (Spy Kids, Machete Kills) en rapster Eve (xXx, Eve)! Technische fiche : Regie: Henry Saine - Scenario: Jason Dodson, Colin Ebeling & Henry Saine - Productie: Colin Ebeling, Jason Netter, Henry Saine - Cinematografie: David Conley - Muziek: Greg Edmonson Montage: Martin Bernfield Artistieke fiche : Matthew Marsden: Drifter - Kristanna Loken: Catherine - Christian Pitre: Mary Death - Barak Hardley: Jack LeMans Abraham Benrubi: Jimbo - Gary Busey: Van Sterling - Beverly D’Angelo: Lucille


smaakboeket 7  

gastronomie & wijnen