Issuu on Google+

DEŽELA ZDRAVJA.

SLOVENIJA.

www.slovenia.info


ZELENO: ZDRAVO! Slovenija je zelena dežela, polna dobrih voda. Več kot dve tretjini njenega raznovrstnega površja pokrivajo gozdovi, več kot tretjino dežele v osrčju Evrope predstavljajo zaščitena območja narave. Na samo dobrih 20 tisoč km² ima Slovenija 1300 jezer, 28 tisoč kilometrov vodotokov in kar 87 naravnih termalnih izvirov! Prav zaradi neločljive povezanosti s presenetljivo naravo so slovenska zdravilišča posebnost daleč naokoli. Najljubšega lahko izberete blizu mogočnih gozdov ali prijaznih vinskih goric, na morski obali s prav posebnim zaščitenim območjem narave ali na rodovitni Panonski nižini. Iz kateregakoli slovenskega zdravilišča ni daleč do visokih gora ali do presenetljivosti Krasa. Dobro počutje ustvarjajo vode in blagodejne podnebne razmere, razkošje narave vabi k sproščujočim aktivnostim na prostem, tako zdraviliški centri kot bližnja mesta in podeželje pa ponujajo tudi obilje zabavnih in kulturnih doživetij. V vseh letnih časih so vse privlačnosti Slovenije tako lahko dostopne iz 15 slovenskih zdravilišč!

04___ZDRAVJE: tako različno!

14___ZDRAVLJENJE: individualno!

06___VODA: bistvo!

16___DOBRO POČUTJE: zelo osebno!

08___DEJAVNIKI: iz narave!

18___VODNA ZABAVA: za veselje!

10___ZNANJE: strokovno!

20___UDOBJE: po moje!

12___TELO IN DUŠA: indikacije!

22___IZBIRA: razkošje!


4

ZDRAVJE: Tako različno!

Zdravje ima tisočero odtenkov. Za marsikoga je to preprosto tisto dobro počutje, ki ga občutijo danes, za druge celovita vsakdanja skrb zase – za ohranjanje lastnih fizičnih in psihičnih moči, za marsikoga tisto, za kar se je treba potruditi s pomočjo izkušenih poznavalcev. Slovenija pozna vso različnost pristopov k zdravju. Njene terme in zdravilišča združujejo naravne danosti, stoletne tradicije zdravljenja in najsodobnejše medicinske pristope.


Zdravje____ 5

TRAJNOSTNO: V SODELOVANJU Z GOSTI

TRADICIONALNO: S STOLETJI IZKUŠENJ

MEDICINSKO: Z VRHUNSKIMI SPECIALISTI

AKTIVNO: V NARAVNEM OKOLJU

Terme in zdravilišča so najboljše, kar ponuja slovenski turizem, ki svojo odličnost gradi na načelih trajnostnega razvoja. Zato se mnogo slovenskih term ponaša s certifikati kakovosti in okoljske odgovornosti, svojo prepoznavno kakovost in posebnosti razvijajo v sodelovanju z lokalnim okoljem, v hotelih in v drugih zmogljivostih, pa tudi goste spodbujajo k odgovornemu ravnanju z naravo, vodo, energijo.

Dokazana učinkovitost naravnih zdravilnih dejavnikov, ki so jo izkustveno poznali že davno v preteklosti, se v slovenskih termah in zdraviliščih danes povezuje z delom odličnih ekip zdravnikov, fizioterapevtov in drugih zdravstvenih strokovnjakov. Z izbranimi specialisti – zlasti za svoja različna indikacijska področja – sodelujejo vsa certificirana zdravilišča, v okviru nekaterih pa delujejo vrhunski medicinski centri z najsodobnejšo diagnostično in drugo opremo.

Nekateri zdraviliški kraji so polni starodavnih zgodb in mitov, povezanih z zdravilnimi vrelci. Brbotave termalne vode Slovenije so privlačile že antične iskalce zdravja. Mnogo termalnih centrov, ki delujejo na že tedaj znanih zdravilnih območjih, se ponaša z zgodovino, ki sega do Rimljanov, do srednjeveške gospode in tedanjih samostanov, do časov alkemistov in do cvetočih dob evropskih cesarskih dvorov.

Užitke v termalnih bazenskih kompleksih z vodnimi atrakcijami, užitke wellness razvajanja in terapije v zdraviliščih dopolnjujejo izjemne možnosti za aktivno življenje v zeleni naravi in v bližnjih prijaznih mestih in vaseh. Slovenija je v okolici zdravilišč prepredena z urejenimi potmi za sprehajalce, pohodnike, kolesarje; centri in okolica ponujajo priložnosti za golf, tenis, igre z žogo, jahanje, zimske športe. Povsod je poskrbljeno za zabavna doživetja, animacije, izlete. Mnogo slovenskih zdravilišč je odlična izbira tudi za posebne dogodke – od poslovnih srečanj do samosvojih tematskih porok.


6

VODA: Bistvo!

Slovenija je dežela morja, rek, potokov, slapov, jezer, podzemnih kraških voda. A ob vsem vodnem bogastvu je Slovenija predvsem dežela izvirov termalnih voda. Terme in zdravilišča so se razvili ob vodah, ki privrejo na površje s temperaturo od 24 do 73 0C. Nekateri zdraviliški izviri so radodarni z vodami, ki se ponašajo z zdravilno mineraliziranostjo, ki imajo preverjeno kakovostno biopolje ali pa so prav posebne zaradi svojega fosilnega izvora. Poleg termalnih in termomineralnih vod se Slovenija ponaša tudi s pitnimi mineralnimi vodami. Zdravilne moči termalnih voda še povečajo učinki pitja mineralnih voda na samem izviru.


Voda___ 7

TERMALNO:

MINERALNO:

Vse termalne in termomineralne vode imajo na izviru temperaturo, ki presega 20 oC. Nekatera slovenska zdravilišča so nastala ob vodah, ki ne presegajo temperature 24 oC, približno tretjina jih je ob vrelcih s prijazno izotermo, ki ima temperaturo od 34 do 38 oC, tretjina pa jih je ob vrelcih s hipertermalnimi vodami, ki imajo na izviru temperaturo tudi do 73 oC. Delovanje naravno toplih voda ugodno vpliva na celotno telo, učinkuje na cirkulacijo in metabolizem, zmanjšuje napetosti, sprošča, deluje protibolečinsko. Ustrezno izbrana termalna voda je najpomembnejši zdravilni dejavnik v domala vseh slovenskih termah. Ugodje naravno tople vode je tudi del številnih wellness doživetij.

Slovenske termomineralne vode se ponašajo z različno vsebnostjo naravnega ogljikovega dioksida, kalcija, magnezija, hidrogenkarbonata in drugih mineralov. Vode z obrobja Panonske nižine so fosilnega izvora, vsebujejo parafin in imajo zato tudi značilno posebno barvo. Termomineralna voda ob Jadranski obali je ostanek kar 42 tisoč let starega pramorja, ujetega v nedrjih zemlje. Edinstvene kombinacije temperature ob izviru ter vsebnosti mineralov in druge specifične lastnosti voda vplivajo na učinkovitost termalnih voda. Zato so posamezna zdravilišča prava izbira za revmatske, lokomotorne, nevrološke, kožne, ginekološke, srčno-žilne, dihalne, gastroenterološke in druge tegobe.

RAVNO PRAVA TEMPERATURA

PLUS ZA POSAMEZNE TEGOBE

PITNO:

SVETOVNA POSEBNOST V neposredni bližini zdravilišč izvirata tudi dve svetovno znani pitni mineralni vodi. Mineralna voda Donat Mg se z več kot 1000 mg magnezija v enem samem litru vode po vsebnosti tega minerala uvršča v sam svetovni vrh! Edinstvena zdravilna voda, ena od najbolj raziskanih na svetu, velja za odličnega pomočnika pri zdravljenju gastroenteroloških, endokrinih in mnogo drugih bolezni, zato je v Rogaški Slatini vključena v zdraviliške terapije. Mineralna voda Radenska tri srca je po vsebnosti ogljikovega dioksida med najbogatejšimi mineralnimi vodami v Evropi. Zaradi vsebnosti kalcija in magnezija je priljubljena za nadomeščanje izgubljenih mineralnih snovi po fizičnih aktivnostih. V Radencih jo zdraviliški gostje med drugim uživajo za stabiliziranje krvnega tlaka.


8

DEJAVNIKI: Iz narave!

Poleg razkošja voda ima Slovenija zaradi svoje lege med gorami in morjem, Panonsko nižino in Krasom tudi izjemno pestrost mikroklimatskih razmer. Geološka raznovrstnost dežele skupaj z neokrnjeno naravo ustvarja še vrsto drugih naravnih dejavnikov, ki jih slovenska zdravilišča uporabljajo pri terapijah za zdravje in dobro počutje, za lepoto in sprostitev. V Sloveniji se vode učinkovito družijo s čistim zrakom, solinami, šotnimi barji in drugimi lokalnimi posebnostmi.


Dejavniki___ 9

MORJE: BOGASTVO S SOLIN

Voda Jadranskega morja, matična voda (slanica) in blato iz solin na slovenski morski obali se v zdravilne namene uporabljajo že vsaj od 13. stoletja! Slanica iz solin, ki še delujejo in si jih je na obali mogoče tudi ogledati, je bogata z minerali broma, joda in magnezija. Skupaj s solnimi kopelmi in fangom – blatom iz solin je pomemben del sprostitvenih, lepotnih in zdraviliških terapij tako v obmorskih kot drugih slovenskih termah.

KLIMA: OD MEDITERANSKE DO SREDOGORSKE

Slovenska zdravilišča so nanizana od morske obale do nadmorske višine 1500 m. Višje ležeča zdravilišča se spogledujejo s starodavnim Pohorjem in Kamniško-Savinjskimi Alpami. Prava višina, tudi sredi poletja prijazna temperatura in zavetje zelenih gozdov ustvarjajo okolje, ki koristi dihalom in koži. V obmorskih termah je priljubljena talsoterapija, ki jo omogočajo naravne danosti z morskim podnebjem. Njena učinkovitost je večja v čistem okolju, kakršnega na slovenski obali zagotavlja krajinski park – območje zaščitene narave.

AEROSOLI: VDIHAVANJE DOBREGA

Naravni aerosoli, kakršni so solni aerosoli v čistem okolju ob morju ter aerosoli blagega srednjegorskega podnebja sredi mogočnih gozdov, so sami po sebi pomemben zdravilni dejavnik. Za zdravje dihal v slovenskih termah in zdraviliščih skrbijo tudi s posebnimi inhalacijskimi terapijami z različnimi naravnimi in zdravilnimi substancami.

ŠOTA, BLATO, PELOIDI: PRAVE OBLOGE NA PRAVO MESTO

V Sloveniji so velika šotna območja na Pohorju, starodavnem hribovju na vzhodu Slovenije, in na Ljubljanskem barju, v neposredni bližini glavnega mesta Slovenije. Obe območji sta zaradi svojih naravnih posebnosti zaščiteni, šota, kakršna nastaja na teh območjih, pa se že tradicionalno uporablja v zdravilne namene. V slovenskih zdraviliščih se šota kot organski peloid uporablja za kopeli in obloge, ki se nanašajo neposredno na obolela mesta. Podobno se uporabljajo tudi drugi peloidi, mešanice mineralne ali morske vode z organskimi ali anorganskimi snovmi.


10

ZNANJE: Strokovno!

Terme in zdravilišča, ki ležijo v pokrajinsko zelo različnih delih Slovenije, so najboljše izhodišče za turistično odkrivanje dežele naravnih in kulturnih posebnosti, mest in vasi, gora in morja, gozdov in voda. A njihovo pravo poslanstvo je že stoletja doseganje zdravja! Zato so njihova najpomembnejša prednost vrhunsko usposobljeni strokovnjaki z najrazličnejših področij medicine.


Znanje____ 11

MEDICINSKI CENTRI: OD DIAGNOZE DO ZDRAVJA

S slovenskimi zdravilišči so povezani tudi odlično opremljeni medicinski centri, v katerih priznani specialisti poskrbijo za vrhunsko diagnostiko, zdravljenje, rehabilitacijo. V povezavi z indikacijami zdravilišč so se razvile vrhunske specialistične ambulante in posvetovalnice, v nekaterih termah pa so centri za specifične bolezni in stanja – npr. center za bolezni srca in ožilja, holistični menopavzni in andropavzni center, center za multiplo sklerozo, za urinsko inkontinenco in podobno. Zdravniki specialisti za učinkovitejše zdravljenje in rehabilitacijo svoja strokovna znanja povezujejo z balneologijo in drugimi komplementarnimi vedami.

MEDICINSKI WELLNESS: STROKOVNO DO DOBREGA POČUTJA

Wellness storitve v slovenskih termah izvajajo certificirani strokovnjaki, v večini slovenskih zdravilišč pa so pomembni programi medicinskega wellnessa, ki temeljijo na individualnem posvetu z izbranim specialistom. Doseganje dobrega počutja in krepitev zdravja s kopelmi, masažami, izbranimi športnimi vadbami, sprostitvenimi dejavnostmi v naravi, ustrezno prehrano, lepotnimi programi poteka v sodobno urejenih centrih sprostitve, zdravja in lepote. Nekateri medicinski centri ponujajo tudi estetsko kirurgijo in dentologijo. Na sodobnih medicinskih spoznanjih temeljijo celoviti programi za zdravje telesa in duha ter posebni programi, kot so šole hujšanja, protistresne terapije, antiaging programi, programi za menedžerje, za bodoče mamice, za zdravo hrbtenico in podobno.


12

BOLEZNI SRCA IN OŽILJA Zdravilišče Radenci Zdravilišče Rogaška Terme Šmarješke Toplice Terme Topolšica Terme Zreče BOLEZNI DIHALNIH ORGANOV LifeClass Hotels & Spa Talaso Strunjan Terme Topolšica Terme Zreče

BOLEZNI LEDVIC, SEČIL Terme Dobrna Zdravilišče Radenci Zdravilišče Rogaška Terme Zreče

BOLEZNI PREBAVIL Zdravilišče Rogaška

BOLEZNI PRESNOVE Terme Ptuj Zdravilišče Radenci Zdravilišče Rogaška

KOŽNE BOLEZNI Thermana Laško Terme 3000 Terme Olimia Terme Šmarješke Toplice Terme Zreče

TELO IN DUŠA: Indikacije!


Telo in duša___ 13

NEVROTSKE MOTNJE Zdravilišče Rogaška Terme Zreče

BOLEZNI OČI Zdravilišče Rogaška Terme Zreče

USTNE IN ZOBNE BOLEZNI Zdravilišče Rogaška

NEVROLOŠKE BOLEZNI Terme Čatež Terme Dobrna Terme Dolenjske Toplice Thermana Laško Terme Lendava Terme Olimia LifeClass Hotels & Spa Portorož Terme Ptuj Terme Šmarješke Toplice Terme Topolšica Terme Zreče GINEKOLOŠKE BOLEZNI Terme Čatež Terme Dobrna Terme Dolenjske Toplice Thermana Laško Terme Lendava Terme Zreče

REVMATIČNE BOLEZNI Terme Čatež Terme Dobrna Terme Dolenjske Toplice Thermana Laško Terme Lendava Terme 3000 Terme Olimia Life Class Hotels & Spa Portorož Terme Ptuj Zdravilišče Radenci Zdravilišče Rogaška Talaso Strunjan Terme Šmarješke Toplice Terme Topolšica Terme Zreče

POŠKODBE LOKOMOTORNIH ORGANOV Terme Čatež Terme Dobrna Terme Dolenjske Toplice Thermana Laško Terme Lendava Terme 3000 Terme Olimia LifeClass Hotels & Spa Portorož Terme Ptuj Zdravilišče Radenci Zdravilišče Rogaška Talaso Strunjan Terme Šmarješke Toplice Terme Topolšica Terme Zreče


14

ZDRAVLJENJE: Individualno!

V slovenskih naravnih zdraviliščih, ki so državno verificirana, je vsako zdravljenje zgodba zase in nobena ni omejena samo na obravnavo posameznega dela telesa. Ko gre za zdravje, gre vselej za življenjske zgodbe.

zdravstvena celovitost: preventiva – diagnostika – kurativa – nega – oskrba - rehabilitacija specialistično: dermatologija – diabetologija – endokrinologija – fiziatrija – gastroenterologija – ginekologija – kardiologija – nevrologija – ortopedija – pulmologija – revmatologija – stomatologija – urologija

abc slovenskih zdravilišč: akupunktura – balneoterapija – delovna terapija – denzitometrija – diagnostika – elektrostimulacija – elektroterapija – ergometrija – fizioterapija – hidroterapija – inhalacije – kinezioterapija – laboratorijske preiskave – mehanoterapija – presoterapija – terapije z laserjem – termoterapija – ultrazvočna terapija – ultravioletna fototerapija


Znanje____ 15

PRIJETNO S KORISTNIM

Zdrav sem. Nimam časa za bolezen. Vse prenesem. A kdaj pa kdaj kaj zaboli. Krvni tlak se viša. Kdaj pa kdaj vem, da prepogosto pozabim na svoje telo. Zato zadnje čase načrtujem počitnice drugače: začnem jih z diagnostičnim preventivnim pregledom v enem od slovenskih zdravilišč. Bolje poznam svoje telo. S specialističnim posvetom in nasvetom lažje poskrbim zase. Čas počitnic izkoristim za začetek sprva drobnega, čez leto nato vse bolj pomembnega in učinkovitega spreminjanja življenjskega stila.

Z BOLEZNIJO ŽIVIM KAKOVOSTNO

Nekatere bolezni ne minejo, a moja bolezen me ne obvladuje – jaz obvladujem njo! Ustrezno prehrano, premišljene oblike gibanja, predvsem pa medicinske terapije, ki res pomagajo – vse to najdem v mojem najljubšem zdravilišču. V njem je tudi center, ki se ukvarja prav z mojim bolezenskim stanjem. Pregledi in testiranja ter nasveti vrhunskega strokovnjaka, ki si vzame čas zame, mi vsakič znova vrnejo voljo do življenja. Naučila sem se živeti s svojo boleznijo.

BOLJ RAZGIBANO KOT PREJ

Mlad in močan misliš, da si nezlomljiv, nepremagljiv. Poškodba ti spremeni življenje. Ustrašiš se, da za vedno. Ko mine prva faza zdravljenja, se sprašuješ, ali boš še kdaj isti, kot si bil prej. Po temeljiti rehabilitaciji v slovenskih termah vem, da ne bom nikoli več tak, kot sem bil! Popolnoma rehabilitran imam povrnjeno lastno gibljivost, a imam še mnogo več kot to. Med rehabilitacijo sem dobil nova znanja o sebi. Vem, kaj vse zmorem. Vem, kako se vadbe lotiti pravilneje. Vem, kako sem lahko močnejši, a manj zaletav hkrati.


16

DOBRO POČUTJE: Zelo osebno!

Nekateri si zares oddahnejo šele, ko pobegnejo od vseh in od vsega, drugim je lepše v dvoje ali v družbi. Nekaterim največ pomeni popolna sprostitev, drugi se počutijo bolj žive, ko so mišice napete. Načini so različni, dobro počutje pa je posameznikova sestavljanka zdravega življenjskega stila.


Dobro počuje____ 17

KONČNO SPROSTITEV

Ko v svojem divjem delovnem ritmu končno najdem nekaj dni zase, se moj dan začne z jogo in meditacijo, nadaljuje s sprehodi v naravi. Ko razbremenim glavo, končno zaslišim lastno telo. Zato si privoščim masažo. Ko sem končno sproščena, začnem zares uživati v savnah in na bazenih. Da se mi vračajo moči, vem tedaj, ko si zaželim še vseh tistih drobnih ženskih reči: manikire, pedikure, frizure. Ko so moji čuti prebujeni, prav počasi uživam v novih jedeh in ob obisku prireditev, ki zbudijo tudi mojega duha. V terme hodim zato, ker se imam rada!

MIDVA BOLJ POČASI

Počitnice so čas samo za naju! Izbereva wellness hotel z odlično kulinariko in s centrom dobrega počutja. V ponudbi za sproščanje in razvajanje bi lahko izbirala vsak po svoje, a se ponavadi odločiva za posebne obrede v raznovrstnih savnah, ki jih oba obožujeva, ter za vsakič presenetljive programe za pare. Najini oddihi v slovenskih termah so zaradi skupnih kopeli, zaradi zajtrkov v postelji in večerij ob svečah na prav poseben način – romantični!

NAJLEPŠA JE SAMOZAVEST

Moj videz je del moje samozavesti. Majhne nepravilnosti so se z leti povečevale in me vse bolj motile, že od najstniških let pa mi je bilo nerodno zaradi skritega, a zame tako nelepega dela mojega telesa. Ko sem odkrila lepoto Slovenije, sem našla tudi terme, kjer so mi z neinvazivnimi estetskimi posegi tako polepšali življenje, da sem se po nekaj letih odločila tudi za kirurški estetski poseg. Vem, da sprememb marsikdo niti ne opazi, jaz pa se počutim prerojeno! Zato se vračam v Slovenijo.


18

VODNA ZABAVA: Za veselje!

Poletne terase ob bazenih ali prijazni kotički s postrežbo ob pokritih vodnih površinah so prostor za zabavna doživetja. V vodi in ob njej! Zato so slovenske terme s priložnostmi za družabnosti, s ponudbo zabavnih prireditev tako v termah kot v okolici ter še posebej s sodobno zasnovo bazenov s številnimi atrakcijami priljubljen cilj ne le za iskalce zdravja, temveč tudi za ljubitelje sproščenih počitnic ob vodi.


Vodna zabava____ 19

ZA GIBANJE: VELIKE BAZENSKE POVRŠINE

ZA SPROSTITEV: MASAŽNI BAZENI IN WHIRLPOOLI

ZA ZABAVO: VODNE ATRAKCIJE

ZA OTROKE!

Posamezni slovenski termalni centri imajo na voljo tudi več kot 10 tisoč m² najsodobnejših vodnih površin. Pokriti in zunanji bazeni vseh vrst ponujajo različno temperaturo vode in različne vodne atrakcije.

Najnovejši tobogani nekaterih slovenskih termalnih centrov so s svojimi dolžinami in zavoji za marsikoga najpomembnejši del počitniških dni na vodi! Poleg njih so tu vodne drče, bazeni z valovi, skakalni bazeni in druge izzivalnosti. Tam, kjer ponujajo obilo vznemirljivosti, so vodni kompleksi zasnovani tako, da je vselej mogoče najti tudi mirne kotičke.

Poleg plavanja, hoje po vodi, vodne aerobike in drugih razgibalnih aktivnosti so pomembni sprostilni in masažni učinki vode. Zato so povsod urejeni različni masažni bazeni in whirlpooli, ponekod lahko telo prepustite toku počasne reke, posamezni bazeni presenečajo s posebnimi vodnimi efekti.

Številna slovenska zdravilišča ponujajo programe, namenjene družinam. Otrokom so namenjene posebne igralnice, animacije, zabave, različne dogodivščine. Vodne površine ponujajo posebne otroške bazene, ponekod so vodni parki z igrali. Zlasti poleti oživijo otroški kotički v naravi – s šotori, s hišicami na vodi, z zakladi, skritimi v okolici, in z drugimi presenečenji.


20

UDOBJE: Po moje!

Kako spimo, kaj jemo, kam seže pogled skozi okno – vse to vpliva na dobro počutje! Zato je večina nastanitvenih zmogljivosti v slovenskih zdraviliščih vpeta v naravno okolje. Wellness miselnost je marsikje vplivala na izbor najmanjših podrobnosti notranje opreme. Kulinarika temelji na kombinaciji zdravih načel in gurmanskih užitkov. Zato lahko pri izbiri bivanja upoštevate več kot le prenočišče!


Udobje___ 21

HOTELI: IZBERITE ŽELENO ODLIČNOST

APARTMAJI IN BUNGALOVI: ZA DOMAČNOST

KAMPING IN GLAMPING: V STIKU Z NARAVO

KULINARIKA TUDI ZA GURMANE! Misel na zdravje je v vseh zdraviliških centrih vpeta v prehrano, ki je lahko skladna z individualnim načrtom zdravljenja. Poleg varovalne in različne dietetične prehrane pa kuharski mojstri ponujajo tudi izbrane lokalne ali svetovljanske kulinarične dobrote! Ob jedeh spoznavajte slovenska vina. Slovenija je dežela vinogradov in izjemnega razkošja različnih vinskih plemenitosti, ki jih lahko spoznavate tudi na vinskih cestah. Mogoče jih je najti blizu vsakega slovenskega zdravilišča!

Hoteli s tremi, štirimi ali petimi zvezdicami ponujajo vso pričakovano udobje, nekateri med njimi pa tudi posebnosti, kot so protialergijska oprema, masažne kadi v sklopu sob in apartmajev in podobno. V nekaterih zdraviliščih so pravi wellness hoteli s centri dobrega počutja, lepotnimi centri in programi za telo in duha: od rekreacije do kulturnih dogodkov. Hoteli so navadno povezani z bazenskimi kompleksi.

Šest slovenskih naravnih zdravilišč omogoča ljubiteljem kampiranja pravo gostoljubje narave. Sodobno opremljeni kampi v bližini zdraviliških in bazenskih kompleksov so odprti vse leto. Tako v kampih kot na nekaterih drugih urejenih mestih so dobrodošli tudi avtodomi. V Sloveniji se poleg že dolgo priljubljenega kampiranja razvija tudi glamping: razkošnejše bivanje v objemu narave, zaznamovano s posebnimi zgodbami. Privoščite si lahko npr. nočitev v velikem vinskem sodu!

Družinske ali povezane sobe ponujajo hoteli vseh kategorij, pravo domačnost za družine in tiste, ki radi bivajo kot doma, pa omogočajo apartmaji v aparthotelih, apartmajskih naseljih in vaseh, ki so urejene v sklopu nekaterih termalnih centrov. Zlasti tam, kjer so urejeni tudi kampi, lahko za bivanje izberete bungalove, opremljene po hotelskih standardih.


22

IZBIRA: Razkošje!

Kaj nas vodi, ko se odpravljamo na lepše? Videti nove pokrajine. Doživeti kaj novega. Nabrati novih moči. Razgibati telo in duha. Odkrivati neznano. Vrniti se k sebi! Izberite svoje zdravilišče v zeleni Sloveniji.


Razkošje____ 23

H Wien / 260 km

A

Salzburg / 225 km

Terme Topolšica

Terme 3000

Zdravilišče Radenci Terme Dobrna

Terme Zreče

Terme Lendava Budapest 262 km

Terme Ptuj

Zdravilišče Rogaška Terme Olimia

Velenje

Kamnik

Thermana Laško Terme Šmarješke Toplice

I

Venezia 195 km

Talaso Strunjan

Terme Čatež

CRO Zagreb 107 km

Terme Dolenjske Toplice

Pivka

Kočevje

LifeClass Hotels & Spa Portorož

KJE?

KAKO?

ZAKAJ?

Na vzhodu Slovenije: v Pomurju, na robu Panonske nižine, v deželi žitnih polj, posebne tradicije in tisočerih naravnih posebnosti; a tudi pod Pohorjem in pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, s pogledi na mogočne gozdove. Na jugovzhodu Slovenije: na Štajerskem in Dolenjskem, med vinskimi goricami, v deželi najstarejših slovenskih term, blizu gradov in samostanov. Na jugozahodu Slovenije: na Primorskem, ob Jadranskem morju, ob starodavnih solinah, blizu slovitega slovenskega Krasa.

Aktivno! Različne pokrajine omogočajo različne aktivnosti na prostem, v naravi: od hoje do kolesarjenja, od golfa do jahanja, od športov na naravnih vodah in v zraku do zimskih doživetij na smučiščih. Izberite glede na svoje rekreativne in športne želje. Zdravo. Vsako certificirano naravno zdravilišče v Sloveniji ima določena indikacijska področja. Če imate težave z zdravjem, izberite zdravilišče glede na indikacije. Lepo. Slovenska zdravilišča razvijajo celovite wellness centre s številnimi različnimi dodatnimi programi: od celovitega sproščanja do vrhunskih medicinskih estetskih storitev. Poiščite program po svoji meri.

Za zdravje. Za dobro počutje. Zase!

PA TUDI ZATO!

V slovenskih termah gostite pomembna srečanja. Mnogo termalnih središč ima odlične konferenčne zmogljivosti. V Sloveniji se lahko poročite na drugačen način. Nekateri centri ponujajo posebne poročne obrede, nastanitev za svate in posebnosti za mladoporočence.


www.slovenia.info SPIRIT Slovenija, javna agencija Dimičeva ulica 13, SI - 1000 Ljubljana tel.: +386 1 589 85 50 fax: +386 1 589 85 60 e-mail: info@slovenia.info

www.slovenia-terme.si

Izdajatelj: SPIRIT Slovenija, javna agencija / Oblikovanje: AV studio d.o.o. / Besedilo: Ines Drame / Lektoriranje: Prevajalska agencija Julija d.o.o. / Fotografije: Arne Hodalič, Arhiv Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Arhiv SPIRIT Slovenija / Tisk: Gorenjski tisk storitve d.o.o. / Naklada: 20.000, junij 2013


Dežela zdravja. Slovenija.