Page 1

www.slovenia.info

• 58 % šumskih površina • 36 % teritorije u mreži Natura 2000 • 9023 kraških jama • 20 % obale zaštićeno područje • 27.000 km vodotokova

Tako malena da biste je mogli prevaliti peške. A tako velika da se može istraživati u nedogled. Zemlja zelenila u srcu Evrope, na mestu gde se sreću Alpi, Mediteran i Panonska nizija, iznenađuje svojom raznolikošću. Oduševiće vas prirodnim i kulturnim osobenostima, kako u zelenilu prirode, tako i u gradovima, na vodi i u vazduhu, na aktivnim stazama ili na tajanstvenim speleološkim pohodima u kraške jame: doživite Sloveniju! Prestonica Ljubljana, čije će vibracije osvojiti srce svakog ko je poseti, odlično je ishodište za obilazak najistaknutijih i najskrivenijih kutaka Slovenije. Slovenska Istra će vas sigurno osvojiti kulturom srednjovekovnih gradova, ribarskom tradicijom i mediteranskim šarmom. Na putu od mora do alpskih vrhova zadiviće vas kraško podzemlje sa preko devet hiljada kraških jama i vrtača, među kojima se nalazi i jama sa spiska Unesca. Slovenski Kras ujedno je dom rasnih belih Lipicanera. Nakon što kročite u planinski svet misli će vam se opustiti pored jezera, uz pogled na duboke rečne klance, a zeleni i stenoviti vrhovi će vam pružiti nezaboravna adrenalinska uživanja. Ljubitelji prirode biće oduševljeni Solčavskim i Pohorjem sa šumskim rezervatima i mogućnostima za rekreaciju. Istočni deo Slovenije je raj za svakog željnog uživanja. Prirodna lečilišta, sa bogatom wellness ponudom, pobrinuće se za vaše opuštanje. Istorijski gradovi i čarobna vinorodna područja biće pravo mesto za degustaciju bogatog gastronomskog nasleđa Slovenije. Jugoistočni deo Slovenije iznenadiće vas dolenjskim dvorcima i samostanima, kao i prostranom kočevskom šumom. Riga Dublin

Cop penh hagen Vilnius Minsk London

Amsterd d am

Berlin

Warsaw

Brusssells Kiev Paris

2000 km

Praguee

1000 km

500 km

Vienna

Bratislavaa Budapes e t

Berr n

Ch hisin i au

250 km Ljubljana

Venicee

Zagreb b Buchaarest Sarajevo o

Lisbon

Beoggrad

Madrid

Rome

Sofia Pr istine Pod dgoricca Skopje Tiirana Ankara

Ath hens

LEGENDA Banje

Manastir

Igraonice, kockarnice

Tvrđava

Državna granica

Konferencijski potencijali

Muzej, galerija

Međunarodni granični prelaz

Golf tereni

Prirodna bogatstva

Glavna ulica

Turističke podzemne pećine

Arheološki spomenik

Panoramska železnica, muzejski voz

Vinogradarsko područje

Tehnički spomenik, rudnik

Međunarodni aerodrom

EDEN - European Destination of Excellence

Spomenici kulturne baštine čiji obilazak preporučujemo

Sportski aerodrom

Splavarenje po brzim vodama

Zanimljiv arhitektonski kompleks

Gondolska žičara

Nacionalni park Triglav

Spomenik svetske baštine – UNESCO

Turističke informacije

Regionalni park

Geometrijski centar Slovenije

Kamp

Slovenački planinski put

Zoo

Pristanište, marina

Evropska pešačka staza E-6, E-7

Zimski sportski centar

Crkva

Slovenija, turistička karta, 1 : 450 000 - 2009, 1. izdanje Izdavač: Slovenačka turistička organizacija Ideja i redakcija: Primož Kete, prof. dr. Branko Rojc Kartografska obrada, izvođenje i priprema za štampu: Geodetski institut Slovenije, Jamova 2, Ljubljana, Slovenija Izvori: Turistička karta Slovenije 1 : 500 000, (2008.); podaci Geodetskog instituta Slovenije i podaci Slovenačke turističke organizacije. Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako umnožavanje ili izmena karte, delimično ili u celosti, bez odobrenja Geodetskog instituta Slovenije.

Novembar 2009. / Tiraž: SRB 5.000 primeraka / Urednik: Nataša Hočevar / Dizajn i tekst: AV Studio d.o.o. / Štampa: Gorenjski tisk d.d.

OPŠTE INFORMACIJE: Politički sistem: parlamentarna republika Površina: 20.273 km² Broj stanovnika: 2.047.214 (oktobar 2009.) Jezik: slovenački Valuta: Evro (EUR) Prosečne temperature: januar -2 °C, juli 21 °C Klima: submediteranska na obali, kontinentalna u unutrašnjosti, alpska u višim predelima Glavni grad: Ljubljana Voda: Voda je u celoj zemlji dobra za piće. Električni napon: 220 V, 50 Hz

RADNO VREME: Banke: pon. - pet.: 8:30-12:30 i 14:00-17:00. Pošte: pon. - pet.: 8:00-18:00, sub.: 8:00-12:00. Muzeji: 10.00 – 18.00 Prodavnice: pon. - pet.:8:00-19:00, sub.: 8:00-13:00, ned. i praznici: otvoreni neki tržni centri i prodavnice. VAŽNI BROJEVI TELEFONA: Policija 113 / Vatrogasci 112/ Služba spašavanja 112/ AMZS (Auto-moto savez Slovenije) 1987

PRAZNICI: 1. i 2. januar Nova godina / 8. februar Prešernov dan, slovenački praznik kulture / Uskrs / Uskršnji ponedeljak / 27. april Dan ustanka protiv okupatora / 1. i 2. maj Praznik rada / 25. juni Dan državnosti / 15. avgust Uspenije Presvete Bogorodice / 31. oktobar Dan reformacije / 1. novembar Dan mrtvih / 25. decembar Božić / 26. decembar Dan samostalnosti


POSETITE SLOVENIJU

ISKUSITE SLOVENIJU

SMESTITE SE U SLOVENIJI

UPAMTITE SLOVENIJU

Kako god da putujete Slovenija je na dohvat ruke. Jednostavno je blizu! Poseta Sloveniji ne zahteva dugu i komplikovanu organizaciju. Uređenost puteva koji vode do Slovenije i onih unutar nje, dostupnost brojnih informacija na internetu i mogućnost komunikacije na stranim jezicima pojednostavljuju logistiku putovanja.

Slovenija pruža doživljaj na više nivoa. U moru izazovnih aktivnosti, svaki put će vam se prikazati na nov način. Od zelenog Mediterana, preko tajanstvenog Krasa, do živahne Ljubljane, a odande do sunčanih Alpa ili nasmejanog Pohorja − vaš put će pratiti živopisne slike, uživanje za sva čula i doživljaj za svakoga. Osetite je na svoj način!

Pronađite smeštaj po sopstvenoj meri. Možete odsesti u smeštajnim objektima svih kategorija. Ukoliko želite opušteno da lenstvujete i da ugodite sebi, izaberite luksuzni hotel na obali, u centru grada ili u zagrljaju prirode. Za istraživanje gradova izaberite jedan od value for money hotela ili apartmana. Doživite prirodu u njenom najlepšem ruhu – doživite raj. Noć u zagrljaju sveže osušenog sena na turističkom seoskom imanju ili pravo pravcato zatvorsko iskustvo iza rešetaka u omladinskom hostelu Celica, neće vas ostaviti ravnodušnima. Bez obzira na vaš izbor, svuda će vas iznenaditi bogata ponuda ukusnih lokalnih specijaliteta i ljubazno osoblje.

Zemlja zelenih utisaka, kristalno čistih voda, prirodnih lepota i geografskih specifičnosti. Zemlja različitih kultura, raznolikih arhitektonskih znamenitosti i očuvanih narodnih običaja. Zemlja aktivnih i predusretljivih ljudi. Ipak, ono što ostaje u sećanju nisu slike, već doživljaji. Svako će Sloveniju doživeti na svoj način i svaki put će je doživeti drugačije. Priuštite sebi doživljaj Slovenije i ona će zauvek ostati u vašem srcu.

HOTELI

KONTAKTNE INFORMACIJE

Udaljenost do većih gradova u Sloveniji: KRANJ 36 km

PORTOROŽ 120 km

MARIBOR 130 km LJUBLJANA

Sloveniji pripada manje od 0,004 posto površine zemlje, a u njoj živi preko 1 posto svih poznatih živih bića i preko 2 posto svih kontinentalnih vrsta. Zajednički život oko 24 hiljade životinjskih i biljnih vrsta na tako malom prostoru i 27 hiljada kilometara vodotokova svrstavaju našu domovinu među najbogatije u Evropi. Različitim kategorijama zaštite zaštićeno je gotovo 11 posto slovenačke teritorije. Postoji čak 44 zaštićenih područja ili parkova i svaki od njih prestavlja novo iznenađenje.

HOSTELI

MURSKA SOBOTA 190 km

NOVA GORICA 110 km

SLOVENAČKA PRIRODA

Kategorije hotela kreću se od jedne do pet zvezdica po međunarodnim merilima i hotelskim merilima zapadne Evrope. Atraktivni wellness i banjski hoteli razmaziće vas programima za zdravlje, lepotu i opuštanje, a oni aktivniji mogu izabrati i hotele posebno prilagođene biciklistima i planinarima, koji nude pakete sa privlačnim turama.

CELJE

80 km

NOVO MESTO 70 km

SLOVENAČKA AVANTURA Slovenija je zemlja sportskih izazova. Ovde ćete se zaljubiti u vlastite sposobnosti! Raskoš voda, šumske staze, stenoviti i snežni poligoni oduševljavaju bezbrojnim mogućnostima za sport i adrenalinsku zabavu. Beskrajno nebo i tajne podzemnih pećina dodatno obogaćuju mogućnosti za vaše aktivnosti.

Mlade i sve koji su mladi u srcu oduševiće slovenački hosteli. Možete ih pronaći u gotovo svim slovenačkim gradovima, uključujući Bled, Ptuj, Piran, Novu Goricu, Pliskovicu na Krasu i Ljubljanu. Posebno mesto zaslužuje Hostel Celica u Ljubljani, koji oduševljava svojom maštovitom arhitektonskom idejom.

SLOVENAČKA RAVNOTEŽA Osetiti Sloveniju, znači osećati se dobro! Prirodna lečilišta i wellness centri posebna su atrakcija zemlje. 87 prirodnih termalnih izvora, vode bogate mineralima, blagotvornost primorske i planinske klime sa vazdušnim strujama, slanice i solinsko blato, lekoviti polen i treset – prirodna su bogatstva, koja predstavljaju osnovu slovenačkog zdravstvenog turizma.

AVIONOM

SLOVENAČKA KUHINJA

Aerodrom Jože Pučnika samo je 26 km udaljen od centra Ljubljane. Redovnim linijama se do aerodroma može stići iz mnogih evropskih gradova. Renomirane međunarodne i niskobudžetske avio-kompanije sa Slovenijom vas povezuju i preko aerodroma u susednim zemljama (Klagenfurt, Grac, Trst, Venecija, Zagreb). www.lju-airport.si

Slovenija je zemlja punog ukusa! Dozvolite da vas iznenade specijaliteti sa zaštitnim znakom geografskog porekla, tradicionalnog ugleda ili visokog kvaliteta. Kada su se domaći ukusi pomešali sa stranim iskustvima u Sloveniji su nastale čak 24 gastronomske regije! Izvanredna slovenačka jela – a ima ih 176 - najbolje se druže sa vinima poreklom iz tri vinorodna područja Slovenije.

VOZOM

SLOVENAČKI SUSRETI

Vozom možete doputovati direktnim linijama iz Italije, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Slovenija je uključena u Eurail Global Pass. www.slo-zeleznice.si

Slovenija je destinacija koja, pored ostalog, ima sve što je potrebno za organizovanje većih međunarodnih događaja, a ujedno nudi brojne mogućnosti za različite aktivnosti u blizini takvih događanja! U srcu Evrope pronaći ćete profesionalnost i opuštenost, sigurnost i uređenost, kao i gostoljubivost uz poznavanje stranih jezika.

BRODOM

SLOVENAČKI ŽIVOT

Posetite Sloveniju kao gost na putničkom brodu ili ličnim plovilom doplovite do jedne od marina na nekom od međunarodnih graničnih prelaza na slovenačkoj obali. www.marina-koper.si / www.marinaizola.com

Slovenačka kasina su, i po evropskim merilima, nešto posebno. Posle dugačke noćne partije posetite neki wellness centar ili prošetajte kroz netaknutu prirodu i uživajte u lokalnim specijalitetima. Kombinacija igara na sreću i vrhunskog smeštaja, zabave i prirode daje nove dimenzije vašoj potrazi za srećom.

PRIVATNI SMEŠTAJ

U privatnim sobama možete boraviti u čitavoj Sloveniji. Prethodnu rezervaciju privatnog smeštaja sa jednom, dve, tri ili četiri zvezdice, odnosno jabuke, možete obaviti direktno ili preko turističkih agencija.

Stupite u kontakt sa Slovenijom na Facebooku. Pridružite se strani FEEL SLOVENIA: http://www.facebook.com/pages/Feel-Slovenia/144098725952

Slovenija

Beneluks/Francuska

Slovenačka turistička organizacija Dimičeva 13 1504 Ljubljana tel.: +386 1 589 85 50 faks: +386 1 589 85 60 e-mail: info@slovenia.info

Office du Tourisme Slovène, Sloveense Dienst voor Toerisme Rue d’Idalie 19/3 B-1050 Bruxelles tel.: +32 2 644 27 04 faks: +32 2 644 27 04 Turističke informacije: brussels@slovenia.info Trgovinske i medijske informacije: brussels@slovenia.info

Austrija Slowenisches Tourismusbüro Opernring 1/R/4/447 A-1010 Wien tel.: +43 1 7154 010 faks: +43 1 7138 177 Turističke informacije: info@slovenia.info Trgovinske i medijske informacije: info@slovenia.info

Nemačka Slowenisches Fremdenverkehrsamt Maximiliansplatz 12 a D-80333 München tel.: +49 89 29 16 12 02

faks: +49 89 29 16 12 73 Turističke informacije: info@slovenia.info Trgovinske i medijske informacije: info@slovenia.info

Italija Ufficio del Turismo Sloveno Galleria Buenos Aires 1 I-20124 Milano tel.: +39 0229 51 11 87 faks: +39 0229 51 40 71 Turističke informacije: info@slovenia-tourism.it Trgovinske i medijske informacije: info@slovenia-tourism.it

www.slovenia.info

KAMPOVI

Za one koji žele da provedu odmor u dodiru sa netaknutom prirodom, kampovi su odlično polazište. Slovenački kampovi opremljeni su po evropskim standardima. Neki nude i smeštaj u bungalovima, koje je preporučljivo rezervisati unapred. TURISTIČKA SEOSKA IMANJA

Potpuno begstvo iz gradske vreve u prirodu nude i turistička seoska imanja. Tradicionalni nameštaj, dodir sa narodnom kulturom i seoskim poslovima, vratiće vas u vremena kad je čovek još umeo da odvoji trenutak za sebe. Imanja su, u zavisnosti od opremljenosti i svoje ponude, svrstana po kategorijama od jedne do četiri jabuke.

Našao sam veniji. kraških jama u Slo

Ograničenja brzine: Naseljena mesta 50 km/h Regionalni putevi 90 km/h Brzi putevi 100 km/h Auto-putevi 130 km/h

Doživite živahnu vibraciju trenutka! Na rečne obale slovenačkih gradova mame vas barovi i restorani, na glavne ulice - predstave i događanja, u zabačene kutke - odlične gostionice i kafane, pozorišna i druga dešavanja i izložbe, na periferne delove grada - tržni centri i raznovrsna noćna zabava. Živahni gradovi oduševljavaju svojom arhitekturom i legendama koje možete upoznati posetom znamenitostima i gradskim muzejima, gde ćete sresti nasleđa iz različitih vremena, koja se spajaju sa kulturnim i prirodnim osobenostima područja.

TURISTIČKA KARTA SLOVENIJE

Obavezno je koristiti: 0 nalepnice (godišnje, mesečne ili nedeljne) na svim auto-putevima i brzim putevima za motocikle, automobile i kombinovana vozila, čija najveća dozvoljena težina ne prelazi 3,5 tona (nalepnice se prodaju na svim benzinskim stanicama u Sloveniji i u susednim zemljama, na ispostavama nacionalnog i stranih automobilskih klubova, na pošti i na nekim kioscima); 0 kratkih svetala i po danu; 0 sigurnosnih pojaseva na svim sedištima; 0 homologizirane zaštitne kacige za vozače i suvozače na motociklima.

SLOVENAČKA KULTURA

ICA ČOVEČjeJuAjedRnoIB j od 9023

U Sloveniju možete doći iz pravca Italije, Austrije, Mađarske ili Hrvatske. Budući da je Slovenija članica EU, ulazak iz država članica Unije, u skladu sa šengenskim sporazumom, jednostavan je i brz.

www.slovenia.info

AUTOBUSOM ILI AUTOMOBILOM

Na

Proteus Anguinus otinja na svetu. jveća pećinska živ

APSOLUTNIH 9 Doživite ih izbliza!

SLIKOVITI MOZAIK

ZEMLJA IZAZOVA

PRIRODNA GOSTOLJUBIVOST

NEZABORAVNI POGLED

Svaki kutak Slovenije krije svoju priču. Svaki korak je novi doživljaj. Poslušajte priče koje žubore kroz živahne ulice. Doživite raznolikost kultura i ljudi. Doživite slikovitost Slovenije.

Potražite za sebe vaš najdraži sportski centar, pešačku ili biciklističku stazu, centar za jahanje, mesto za paraglajding, let balonom ili avionom, instruktora alpinizma ili speleologije, vodiča za adrenalinski doživljaj, skipera za uzbudljivo jedrenje. Slovenija vam nudi sve.

Ukoliko tražite gostoljubivost u zelenom okruženju, Slovenija može postati najlepše što ste ikada doživeli. Uživanje u prirodi oduvek ide ruku pod ruku sa gostoljubivim domaćinima i upoznavanjem tradicionalne kreativnosti.

Rasteretite se svakodnevnih briga i ostvarite svoje ciljeve u zelenim dolinama ili na vrhu Slovenije. Osvojite Triglav i uživajte u jednom od najlepših pogleda na Jadransko more, Dolomite, Visoke Ture i Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe i najviše vrhove Julijskih Alpa.

DOLETITE!

NEXT EXIT

REZERVIŠITE ON-LINE

SPOREDNI PUTEVI SLOVENIJE

REZERVIŠITE SLOVENIJU

USPOMENE IZ SLOVENIJE

Slovenački avio-prevoznik Adria Airways, član udruženja Star Alliance, svojim iskustvom, koje podrazumeva preko 48 godina redovnih i čarter letova, sa jednom od najsavremenijih flota, povezuje Ljubljanu sa više od 24 evropske destinacije.

Doživite Sloveniju kroz šetnju duž šest tematskih staza u okviru projekta »Na lepše« i uputite se Smaragdnom, Vetrovom, Jantarjevom, Sončevom, Krošnjarskom i Zlatorogovom stazom.

Najbogatiji izbor smeštaja u Sloveniji: Hoteli // Apartmani // Sobe // Turistička seoska imanja // Hosteli // Gostionice // B&B CALL CENTRE: + 386 4 280 30 30

Ponesite komadić kreativnosti i uspomene na Sloveniju i njene ljude u svoj dom. Bogata ponuda suvenira dostupna je na prodajnim mestima širom Slovenije kao i u web-prodavnici.

www.adria.si www.staralliance.com

www.slovenia.info/nextexit

www.slovenia.info/booking

www.slovenia.info/shop

Slovenija, sa preko 1300 zaštićenih područja, spada među zemlje sa najvećom bioraznovrsnošću u Evropskoj uniji. 48 parkova pruža dom brojnim endemskim životinjskim i biljnim vrstama. Nacionalni park Triglav, sa sedam jezera, jedan je od najstarijih evropskih parkova. Izuzetnu biotsku, pejzažnu i kulturnu raznovrsnost pronaći ćete i u 3 regionalna parka i 44 pejzažna parka.

Slovenija je uključena u evropski projekat Ekološki prihvatljivog turističkog smeštaja EU Marjetica, koji podstiče manje zagađivanje vazduha, štedljiviju upotrebu energije i drugih prirodnih izvora, manje zagađivanje okoline i ponudu organske hrane. Slovenija nudi 42 turistička kampa, 344 turističkih seoskih imanja i brojne ekološki prihvatljive hotele.

Briga za okolinu ogleda se u malim stvarima – i u najmanjim karikama života: PČELAMA. Pčelarstvo je izuzetno važan deo slovenačkog prirodnog i kulturnog nasleđa. Poslednjih godina napori slovenačkih pčelara usmereni su, pre svega, na očuvanje autohtone Kranjske pčele ili Kranjske sivke, druge najraširenije pčelinje vrste na svetu. Slovenija je jedina članica Evropske unije, koja je zaštitila svoju autohtonu pčelu.

Odlučite se za odmor, koji poštuje okolinu i prirodu, koristite javna prevozna sredstva, a na razgledanje gradskih znamenitosti krenite biciklom ili peške.

Doživite prirodu i njene stanovnike svim čulima, a posle vaše posete, prirodu ostavite za sobom onakvu kakvom ste je zatekli. Iz nje ništa nemojte da ponesete i ništa u njoj nemojte da ostavite.

MISTIKA MEDITERANA Veduta Pirana, srednjovekovnog bisera na moru, stapa se sa umetnošću i zvucima slavnog Tartinija.

PODZEMNO NADZEMNO Jedinstveni kraški pejzaž otkriva podzemne tajne i nadzemne događaje na preko 500 kvadratnih kilometara.

DOBRE VODE Brojni slovenački termalni izvori, koji na površini dostižu temperaturu od 32 do 73˚C, su jedinstveni izvor dobrog osećanja.

GUSTE ŠUME Najveći ostaci prašuma na području Kočevja zaštićena su prirodna baština. Iznenađuju mnogim osobenostima!

PRABAKA VINA U Mariboru raste najstarija vinova loza na svetu, stara preko 400 godina.

KULTNA KULTURA Kreativno susretanje Alpa, Mediterana i Panonske nizije mami brojnim specifičnostima, priredbama, festivalima.

ALPSKE POSKOČICE Ansambl braće Avsenik stvorio je novu narodnu muziku. Zvuci poskočica iz harmonike, trube, klarineta, bas gitare i gitare osvojili su čitav svet!

ZAPAMTITE ME

ADRIA AIRWAYS

Slovenačka turistička organizacija posvećena je ekološkom pristupu. Projektom „SLOVENIA GREEN“ želimo da delujemo što je moguće više ekološki i prilikom oglašavanja naše zemlje. Koristimo materijale koji ne zagađuju okolinu (i u izradi karte koja je pred vama), kad god je to moguće koristimo bicikl ili idemo peške, koristimo prirodne izvore energije, brižno se odnosimo prema izvorima vode, a pre svega, širimo volju i znanje, kako bi u tom duhu delovali i svi drugi. I vi.

URBANI SKLAD Otvorite oči za arhitekturu slavnog Jože Plečnika. Ona prožima čitavu Ljubljanu!

ZVONO ZA ISPUNJENJE ŽELJA U crkvici na ostrvu čarobnog Bledskog jezera povucite konopac zvona. Ispuniće vam se želja!

Odlučite se za ekološki prihvatljiv smeštaj, za zelenu rekreaciju i lokalne specijalitete od organski gajenih namirnica. Ne koristite plastičnu ambalažu. Vodu možete jednostavno piti iz slavine, jer je među najčistijima u Evropi!

Birajte između više od 750 motiva na košnicama, koji živopisno pripovedaju o slovenačkoj istoriji. Ili se odlučite za neku drugu domaću rukotvorinu od prirodnog materijala. Posetite slovenačke zanatlije i iskusite lokalnu tradiciju.

www.slovenia.info Ova turistička karta izrađena je od papira prihvatljivog za okolinu. Daj svoj doprinos zaštiti okoline - ne bacaj kartu, daj je prijatelju!

Turistička karta Slovenije  

Turistička karta Slovenije

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you