Page 1

www.slovenia.info

• 58 % skogsmark • 36 % av landet är en del av nätverket Natura 2000 • 9 023 karstgrottor • 20 % av kustlinjen är naturskyddad • 2 700 mil vattenleder

Litet nog för att vara lättillgängligt till fots men ändå stort nog för att du ständigt ska kunna upptäcka nya platser. Det här gröna landet i hjärtat av Europa där alperna, Medelhavet och det pannoniska bäckenet möts, är en plats med en överraskande mångfald. Du kommer att bli förtrollad av landets natur och kultur, oavsett om du befinner dig i staden eller på landsbygden, på vattenleder eller i luften, på fotvandring eller på upptäcktsfärd i någon av de många karstgrottorna. Upptäck Slovenien! Huvudstaden Ljubljana har en atmosfär som vinner allas hjärtan. Samtidigt är det en utomordentlig utgångspunkt för att besöka både de mest berömda platserna i Slovenien och de avlägsna smultronställen som ligger utanför allfarvägen. Den slovenska delen av Istrien kommer att förtjusa dig med sina medeltida städer, fisketraditioner och medelhavscharm. På vägen från Medelhavet till Alperna så kommer du att hänföras av kalkstensgrottor i regionen Karst. Här finns över 9 000 naturliga grottor med schakt, tunnlar och underjordiska sjöar. Några av grottorna finns med på UNESCO:s världsarvslista. Den slovenska Karst-regionen är också hem för en berömd vit hästtras: Lippizanerhästarna. På vägen upp mot bergstrakterna så kommer dina sinnen att stärkas av att blicka ut över sjöar och branta flodraviner samtidigt som de gröna och klippiga bergstopparna kommer att ge dig oförglömliga adrenalinkickar. Naturälskarna kommer att bli betagna av Solčavsko och Pohorje med sina skogsreservat och stora utbud av fritidssysselsättningar. Östra Slovenien är ett paradis för livsnjutare. Här finns naturliga spaanläggningar med en mängd olika friskvårdsprogram som hjälper dig att slappna av i en behaglig miljö. De charmerande vindistrikten är den bästa platsen för dem som vill prova på Sloveniens rika kulinariska arv. I sydöstra Slovenien kan du låta dig förföras av de vackra borgarna och klostren i Dolenjska-regionen och de vackert böljande skogarna i Kočevsko. Riga Dublin

Cop penh hagen Vilnius Minsk London

Amsterd d am

Berlin

Warsaw

Brusssells Kiev Paris

2000 km

Praguee

1000 km

500 km

Vienna

Bratislavaa Budapes e t

Berr n

Ch hisin i au

250 km Ljubljana

Venicee

Zagreb b Buchaarest Sarajevo o

Lisbon

Beoggrad

Madrid

Rome

Sofia Pr istine Pod dgoricca Skopje Tiirana Ankara

Ath hens

TECKENFÖRKLARING Kur- termalbad

Kloster

Spelkasino

Slott, borg

Statsgräns

Konferensanläggning

Museum, galleri

Internationell gränsövergång

Golfbana

Natursevärdhet

Huvudled

Underjordisk turistgrotta

Arkeologiskt minnesmärke

Panoramajärnväg, museitåg

Vinodlingsregion

Tekniskt minnesmärke, gruva

Internationell flygplats

EDEN - European Destination of Excellence

Kulturminnesmärken som rekommenderas att beskådas

Flygplats för sportflyg

Forsränning

Intressant arkitektoniskt komplex

Kabinbana

Nationalparken Triglav

Minnesmärke över världskulturarv - UNESCO

Turistinformation

Regional park

Sloveniens geometriska mittpunkt

Campingplats

Slovenska bergsleden

Zoo

Hamn, marina

Europeisk vandringsled E-6, E-7

Vinterturistort

Kyrka

Slovenien, turistkkarta, 1:450 000 (2009, 1a upplagan) Utgiven av: Slovenska turistična organizacija (Slovenska Turistbyrån) Idé och redaktion: Primož Kete, Prof. Branko Rojc, PhD Kartografisk bearbetning, kartläggning och sidlayout: Geodetski inštitut Slovenije (Geodetiska Institutet i Slovenien), Jamova 2, Ljubljana, Slovenien Källor: Turistična karta Slovenije, 1:500 000 (2008; data från det Geodetiska Institutet i Slovenien och den slovenska turistbyrån) Alla rättigheter förbehålles. All kopiering, duplicering eller ändringar av kartan, delar eller hela, är förbjuden utan föregående tillstånd från det Geodetiska Institutet i Slovenien.

November 2009 / Upplaga: SWE 5.000 kopior / Chefredaktör: Nataša Hočevar / Design och text: AV Studio d.o.o. / Tryckt av: Gorenjski tisk d.d.

ALLMÄN INFORMATION: Statsskick: Parlamentarisk republik Yta: 20 273 km² Folkmängd: 2 048 521 (november 2009) Språk: Slovenska Valuta: Euro (EUR) Medeltemperaturer: Januari -2 °C; juli 21 °C Klimat: Medelhavsklimat vid kusten, kontinentalt klimat i inlandet, alpint klimat i områden på hög höjd Huvudstad: Ljubljana Vatten: Kranvattnet är drickbart i hela landet El / Spänning: 220 V, 50 Hz

ÖPPETTIDER: Banker: Mån-fre: 08.30-12.30 och 14.00-17.00 Postkontor: Mån-fre: 08.00-18.00; Lör: 08.00-12.00 Museum: 10.00-18.00 Mataffärer: Mån-fre: 08.00-19.00; Lör: 08.00-13.00; Söndagar och helgdagar: Vissa köpcentrum och butiker håller öppet VIKTIGA TELEFONNUMMER: Polis 113 / Brandkår 112 / SOS-alarm 112 / AMZS (Sloveniens automobilklubb) 19877

HELGDAGAR: 1 och 2 januari Nyår / 8 februari Prešerens dag, Sloveniens kulturdag / Påsk / Annandag påsk / 27 april Nationell minnesdag till minne av motståndet mot ockupationsmakten / 1 och 2 maj Arbetets helgdag / 25 juni Nationaldagen / 15 augusti Jungfru Marias himmelsfärdsdag / 31 oktober Reformationsdagen / 1 november Allhelgonadagen / 25 december Juldagen / 26 december Självständighetsdagen


BESÖK SLOVENIEN

UPPLEV SLOVENIEN

BOENDE I SLOVENIEN

KOM IHÅG SLOVENIEN

Oavsett hur du väljer att resa, så ligger inte Slovenien långt hemifrån! Att besöka Slovenien kräver inga tidsslukande eller komplicerade förberedelser. Det är enkelt att resa till och genom landet och du hittar mycket information om landet online på internet. Detta, tillsammans med möjligheten att kommunicera på olika språk, gör reseplanerandet enkelt.

Slovenien är en upplevelse på flera nivåer. Var och en av de oräkneliga och omotståndliga aktiviteterna kommer att avslöja en ny aspekt av landet. Från det gröna Medelhavet via den mystiska Karst-regionen in till den vibrerande huvudstaden Ljubljana, och vidare mot de soliga Alperna eller det leende Pohorje, din resa kommer att kryddas med många och njutningsfyllda minnen för alla sinnen, oavsett vilken sorts resenär du är. Gör den till din egna unika erfarenhet!

Hitta ett boende som passar dig. Slovenien erbjuder boende i alla kategorier. Om du vill koppla av och skämma bort dig själv väljer du ett lyxhotell på kusten, i stadskärnan eller i naturens famn. Om du vill utforska städerna kanske det passar bättre med ett av de många prisvärda hotellen. Eller varför inte korttidshyra en egen lägenhet för maximal flexibilitet? Upplev naturen i dess mest förtjusande form, upplev Himlen. Att sova hopkrupen i nyslaget hö på en bondgård eller bakom galler på Celica vandrarhem är upplevelser som inte lämnar någon oberörd. Det är fängslande på alla sätt och vis! Hotellens restauranger erbjuder även ett utsökt urval av de lokala läckerheterna. Oavsett vilken typ av boende du väljer kommer du att bli glatt överraskad av gästfriheten och den vänliga servicen.

Ett land av gröna intryck, kristallklart vatten, naturskönhet och geografiska kuriositeter. Ett land med många kulturer, varierade arkitektoniska särdrag och gamla folktraditioner. Ett land med en aktiv och gästvänlig befolkning. Men kom ihåg att minnen inte består av bilder utan av upplevelser. Alla människor kommer att uppleva Slovenien olika och varje besök kan vara unikt. Skäm bort dig själv med en resa till Slovenien, landet kommer att vinna en plats i ditt hjärta för all framtid.

NATUREN I SLOVENIEN

Hastighetsbegränsningar: Inom tätort 50 km/h Landsväg 90 km/h Motortrafi kled 100 km/h Motorväg 130 km/h

Avstånd till de större städerna i Slovenien: KRANJ 36 km

PORTOROŽ 120 km

MARIBOR 130 km LJUBLJANA

KONTAKTINFORMATION HOTELL Klassificeringssystemet för hotell följer den internationella och västeuropeiska standarden och du kan välja mellan hotell med 1 till 5 stjärnor. På de attraktiva hälso- och spahotellen kan du skämma bort dig själv med ett stort utbud av olika hälso-, skönhets- och avslappningsbehandlingar. De som letar efter action kan välja ett hotell som är speciellt anpassat för cyklister eller vandrare eftersom de erbjuder en stor mängd lockande paketturer.

ÄVENTYR I SLOVENIEN

MURSKA SOBOTA 190 km

NOVA GORICA 110 km

Trots att Slovenien bara upptar 0,004 procent av jordens yta så har 1 procent av jordens alla djurarter och 2 procent av kontinentens bestånd sitt habitat här. Samexistensen av 24 000 olika arter av växter och djur på en så begränsad yta och med sina 27 000 km vattenleder är Slovenien ett av Europas rikaste länder vad gäller natur. Flera olika kategorier av skydd används för att skydda nästan 11 % av det slovenska territoriet. Det finns 44 skyddade områden eller naturreservat, vart och ett en ny källa till häpnad.

CELJE

80 km

NOVO MESTO 70 km

Slovenien är också ett land med fysiska utmaningar och sport. Här kommer din självkänsla att stärkas rejält! Den rikliga tillgången på sjö- och vattenleder, vandringsleder i skogar, snöklädda och klippiga bergsluttningar, nöjen som ser till att adrenalinhalten ligger på en konstant hög nivå. Den oändliga himlen och de hemlighetsfulla grottsystemen utökar ditt utbud av aktiviteter och upplevelser.

VÄLBEFINNANDE I SLOVENIEN Att uppleva och vistas i Slovenien betyder att må bra! Den rikliga förekomsten av naturliga hälsobrunnar och friskluftsaktiviteter gör också landet attraktivt. Sammanlagt finns det 87 varma källor vars vatten är rika på mineraler, det välgörande havs- och bergsklimatet med sin höga och klara luft, mineralhaltigt vatten och lera, terapeutiska peloider och torv – alla gåvor från naturen – är hörnstenarna i Sloveniens spaturism.

VÄLBEFINNANDE I SLOVENIEN MED FLYG Ljubljana Jože Pučnik Airport ligger bara 2,6 mil från Ljubljanas centrum. Hit kan du ta dig med reguljärflyg från många europeiska länder. Reguljära och lågprisflygbolag erbjuder också dagliga förbindelser till Slovenien via flygplatser belägna i grannländerna (Villach, Graz, Trieste, Venedig och Zagreb). www.lju-airport.si

MED TÅG Direkta järnvägsförbindelser till Slovenien finns från Italien, Österrike, Ungern, Kroatien, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Serbien. Slovenien erbjuder tjänster inom ramen för Eurail Global Pass. www.slo-zeleznice.si

Slovenien är ett smakrikt land! Låt dig själv överraskas av mat med olika geografiskt ursprung, traditionell matlagning och hög kvalitet. Nationella smaker blandas med utländsk erfarenhet, så många som 24 olika regionala kök har sett dagens ljus i Slovenien! Inte mindre än 176 olika slovenska rätter som självklart bäst avnjuts med viner från de tre olika vinproducerande regionerna.

KONGRESSER I SLOVENIA Slovenien är ett resmål som har allt som krävs för att ordna alla typer av tillställningar, till och med stora internationella evenemang. Samtidigt erbjuder landet dig en uppsjö av aktiviteter på eller nära platsen där evenemanget ska hållas! Denna mötesplats i hjärtat av Europa är både professionell och avspänd samt säker och välordnad. Slovenerna är gästvänliga och duktiga på främmande språk.

LIVET I SLOVENIEN

MED BÅT Du kan också anlända med färja eller egen båt till en av de internationella kajerna vid Sloveniens kust. www.marina-koper.si / www.marinaizola.com

Du kommer att märka att de slovenska kasinonen är något alldeles speciellt, även med europeiska mått mätt. Ett avslappnande besök på en spaanläggning eller en uppfriskande skogspromenad i den oförstörda naturen kan följas av en middag med lokala läckerheter och en trevlig natt vid spelborden. Kombinationen av spel och dobbel, förstklassig logi, underhållning och makalös natur ger uttrycket ”att prova lyckan” en ny dimension.

Håll koll på Slovenien via Facebook. Bli ett fan av FEEL SLOVENIA: http://www.facebook.com/pages/Feel-Slovenia/144098725952

GÄSTHUS/VANDRARHEM De som är unga eller känner sig unga kommer verkligen att gilla de slovenska gästhusen och vandrarhemmen (hostels). Du hittar denna typ av boende i nästan alla slovenska städer, inklusive Bled, Ptuj, Piran, Nova Gorica, Pliskovica i Karst-regionen och i Ljubljana. Vi kan inte undgå att speciellt nämna Hostel Celica i Ljubljana med dess utsökta och sinnrika arkitektoniska design. PRIVATA RUM Denna typ av boende finns i alla större städer i Slovenien. Förbokning av rum med en, två eller tre stjärnor kan göras på plats eller via en resebyrå. CAMPINGPLATSER För dem som vill tillbringa sin semester i nära kontakt med den oförstörda naturen är campingplatserna en utmärkt språngbräda. Inrättningarna på de slovenska campingplatserna håller europeisk standard. Vissa campingplatser erbjuder även boende i stugor. Observera att det är bäst att boka dessa i förväg. BO PÅ BONDGÅRD Att bo på bondgård är ytterligare ett sätt att fly från stadens jäkt och buller. Här hittar du traditionell inredning och kommer i nära kontakt dem den folkliga kulturen och de dagliga sysslorna på gården. Förflytta dig tillbaka till den tid då människor fortfarande visste hur man tog sig tid för sig själv. Bondgårdarna i klassificerade i ett system med ett till fyra äpplen, beroende på inredning och service.

Slovenien

Beneluxländerna/Frankrike

Slovenska turistbyrån Dimičeva 13 1504 Ljubljana Tel: +386 1 589 85 50 Fax: +386 1 589 85 60 e-mail: info@slovenia.info

Office du Tourisme Slovène, Sloveense Dienst voor Toerisme Rue d’Idalie 19/3 B-1050 Bruxelles Tel: +32 2 644 27 04 Fax: +32 2 644 27 04 Turistinformation: brussels@slovenia.info Business- och mediainformation: brussels@slovenia.info

Österrike Slowenisches Tourismusbüro Opernring 1/R/4/447 A-1010 Wien Tel: +43 1 7154 010 Fax: +43 1 7138 177 Turistinformation: info@slovenia.info Business- och mediainformation: info@slovenia.info

Tyskland Slowenisches Fremdenverkehrsamt Maximiliansplatz 12 a D-80333 München Tel: +49 89 29 16 12 02

Fax: +49 89 29 16 12 73 Turistinformation: info@slovenia.info Business- och mediainformation: info@slovenia.info

Italien Ufficio del Turismo Sloveno Galleria Buenos Aires 1 I-20124 Milano Tel: +39 0229 51 11 87 Fax: +39 0229 51 40 71 Turistinformation: info@slovenia-tourism.it Business- och mediainformation: info@slovenia-tourism.it

www.slovenia.info

Jag hitta Slovenien. karstgrottorna i

Det är obligatoriskt att använda: 0 Klistermärke med passfoto som fästes synligt på bilen, motorcykeln eller nyttofordon upp till 3,5 ton och som gäller som vägavgift (årlig, månatlig eller veckovis) för alla motorvägar, motortrafi kleder och Ljubljanas ringled, (de säljs på alla bensinstationer och i grannländerna på fi lialer till det nationella och utländska motorriksförbunden, postkontor och i vissa kiosker). 0 halvljus, även under dagtid 0 säkerhetsbälten för alla passagerare 0 godkänd motorcykelhjälm för både förare och passagerare

Känn det vitala nuet vibrera! Låt dig frestas av barerna och restaurangerna vid städernas flodbanker, huvudgatorna med sina teatrar, utställningar och andra evenemang; utkanterna med sina köpcenter och nattliga förlustelser. De livliga städerna med sina museum, sin arkitektur från olika epoker som kommer att förföra dig samtidigt som du blir hänförd av denna blandning av gammalt och nytt som är typiskt för denna region.

DRAKE9 023 BEBIS de den i en av de

SLOVENSK KULTUR

TURISTKARTA ÖVER SLOVENIEN

Du kan enkelt bila från Italien, Österrike, Ungern eller Kroatien. Slovenien är medlem i EU och detta gör att du snabbt och enkelt kan åka in landet från andra EU-länder tack vare Schengenavtalet.

www.slovenia.info

MED BUSS ELLER BIL

Proteus Anguinus . tdjuret i världen Det största grot

9 HETA FAKTA

Kom och ta en närmare titt.

FÄRGGLAD MOSAIK

ETT LAND FYLLT AV UTMANINGAR

SLOVENSK GÄSTFRIHET

OFÖRGLÖMLIGA VYER

Varje vinkel och vrå i Slovenien har sin egen historia. För varje steg du tar så väntar en ny upplevelse. Lyssna på historiens vingslag på de livliga och trånga gatorna, upplev variationsrikedomen av människor och kultur. Upplev det färgglada Slovenien.

Vilken är den bästa platsen för att utöva din favoritsport? En idrottsanläggning, en vandrings- eller cykelled, ett ridcenter, en startplats för skärmflygning eller varför inte luftballongsflygning eller någon annan flygsport. Har du hittat din favoritinstruktör för bergsbestigning eller grottforskning, din favoritguide för en riktig adrenalinkick eller en skeppare för den där häftiga segelturen? Slovenien är ett land fullt av aktiviteter.

Om du letar efter gästfrihet i en grön omgivning kan Slovenien vara en av de mest underbara platser du någonsin har besökt. Njut av naturen medan du skäms bort av gästvänliga människor och lär dig mer om traditionell kreativitet.

Skaka av dig vardagens bekymmer och uppnå dina mål, antingen på de gröna slätterna eller på Sloveniens tak. Bestig Triglavberget och njut av en av de mest fascinerande utsikterna över det Adriatiska havet, Dolomiterna, bergen Visoke Ture, Karavanke och Kamniško Savinjske Alpe och de högsta topparna av de Juliska alperna.

ATT ANLÄNDA MED FLYG

NEXT EXIT

ADRIA AIRWAYS Sloveniens nationella flygbolag, Adria Airways, en Star Alliance-medlem med mer än 48 års erfarenhet av reguljär- och chartertrafik, förbinder Ljubljana med mer än 24 destinationer över hela Europa.

BOKA ONLINE

SLOVENIEN UTANFÖR DE UPPTRAMPADE STIGARNA Gå på strövtåg och upptäck Slovenien via en de sex temarutter som ingår i projektet “Na lepše – Next Exit”. Välj en eller flera av följande rutter: Emerald, Windy, Amber, Sunny, Pedlar’s eller Goldenhorn.

STADENS ANDE Den berömde arkitekten Plečniks ande svävar över hela den slovenska huvudstaden Ljubljana.

SLÅ I KLOCKAN OCH ÖNSKA DIG NÅGOT Den fascinerande Bled-sjön med dess öar där du kan ringa i kyrkklockan och önska dig något.

MYSTISK KONST Medelhavspärlan Piran erbjuder minnesvärda vyer från sin utsiktsplats.

KLIPPLANDSKAP Det unika klipplandskapet i Karst breder ut sig över cirka 500 kvadratkilometer.

ENERGI FRÅN UNDERJORDEN Vattnet från flera varma källor är 32-73 ˚C varmt när det når ytan och är en av Sloveniens största naturskatter.

MAGISKA SKOGAR Låt dig förtrollas av urskogen i Kočevje, ett välbevarat naturarv.

GAMMAL ÄR ÄLDST Världens äldsta vin, det 400-åriga vinet i Maribor.

PÅ TUR MED KULTUR Kreativa korsvägar där de europeiska Alperna, Medelhavet och den Pannoniska slätten möts.

GLADA TIDER The Avsenik Brothers har skapat en ny folkmusik genom att kombinera piano, dragspel, trumpet, klarinett, bas och guitarr.

KOM IHÅG MIG

BOKA SLOVENIEN

MINNEN FRÅN SLOVENIEN

Det största utbudet av boende i Slovenien: Hotell // Lägenheter för korttidshyra // Rum // Bo på bondgård // Vandrarhem // Gästhus // Bed & Breakfast CALL CENTRE: + 386 4 280 30 30

Ta en bit kreativitet och ett minne av Slovenien och dess folk med dig hem. Välj bland ett stort utbud av souvenirer som finns tillgängliga på butiker över hela Slovenien och även på webbshoppar på internet.

www.adria.si www.staralliance.com

www.slovenia.info/nextexit

www.slovenia.info/booking

www.slovenia.info/shop

Den slovenska turistbyrån är engagerad i miljöfrågor och tänker grönt. Vårt SLOVENIA GREEN-projekt (Det gröna Slovenien) har som mål att marknadsföringen ska ske utifrån ett miljövänligt perspektiv. Vi använder miljövänliga material (kartan är gjord av returpapper), vi cyklar eller går så långt som möjligt, använder oss av förnyelsebara energikällor, använder vatten på ett miljömässigt försvarbart sätt; och framför allt: att sprida viljan och kunskapen till andra att tänka och agera på ett mer miljömedvetet sätt, med dig inkluderad.

Med över 1 300 skyddade naturområden är Slovenien ett av de länder som har störst biologisk mångfald inom EU. Totalt finns det 48 naturreservat som är hem för ett stort antal inhemska djur och växter. Nationalparken Triglav, med dess sju sjöar, är ett av de äldsta reservaten i Europa. Samma anmärkningsvärda biologiska och kulturella mångfald återfinns även i de 3 övriga regionala parkerna och de 44 landskapsparkerna. Du kommer att märka att Slovenien är ett land fyllt av kontraster eftersom det har ett enormt varierat landskap.

Slovenien har gått med i EU-projektet Eco-label for tourist accommodation service (Miljömärkning för turistboendetjänster), populärt kallat EU Daisy. Målet med projektet är att minska luftföroreningarna, använda energi och andra naturresurser sparsamt, minska miljöförstöringen samt producera organiska livsmedel. Slovenien har 42 campingplatser, 344 bondgårdar för turister och många miljövänliga hotell.

Miljövård börjar smått, med livets minsta byggstenar: BIN. Biodling är en mycket viktig del av Sloveniens natur- och kulturarv. Under de senaste åren har de slovenska biodlarna gjort stora kraftansträngningar för att försöka bevara det inhemska Carniacbiet, eller Apis mellifera carnica, det andra mest utbredda honungsbiet i världen. Slovenien är det enda landet i EU som har valt att skydda sin inhemska biart.

Res och semestra på ett miljömedvetnare sätt: använd allmänna kommunikationsmedel eller gör din city-sightseeing per fot eller cykel.

Insup naturen och dess invånare med alla dina sinnen! Men kom ihåg att lämna platserna som de var när du kom dit: Ta inte med dig något hem och lämna inte något kvar, varken sopor eller andra saker.

Välj ett miljövänligt boende, gröna fritidssysselsättningar och lokala specialiteter som är organiskt odlade. Använd inte plastflaskor. Drick helt enkelt vatten direkt från kranen, Slovenien har ett av de renaste vattnen i Europa!

Välj bland mer än 750 motiv som målats på bikuperamar. Målningarna berättar Sloveniens historia på ett färgglatt sätt. Eller så kan du välja någon annan typ av traditionellt hantverk tillverkat av naturliga material. Besök de slovenska hantverkarna och upplev de lokala traditionerna.

www.slovenia.info Den här tur istkar tan är tillverkad av mil jövänlig t papper. Hjälp till att värna om miljön! Kasta inte bort kartan, ge bort den till en vän!

Turistkarta over Slovenien  

Turistinformation Vinodlingsregion Nationalparken Triglav Intressant arkitektoniskt komplex Museum, galleri Europeisk vandringsled E-6, E-7...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you