Page 1

Kako je nastala Slovenija? Z združevanjem vsega lepega, kar premore Evropa!

Stičišče Alp in Mediterana, Panonske nižine in Krasa se zdi kot uresničena zamisel popolnega sveta. Narava in srčni ljudje ta svet napajajo z različnostjo. Zeleni gozdovi in zasneženi vrhovi, prijazni travniki in starodavni vinogradi, vrelci mineralnih voda, reke, jezera, potoki in morje se prepletajo s presenetljivimi mesti. A bistvo je v življenju! Na prireditvah, v srečanjih, v aktivnostih v naravi. Preteklost je lepa, a prava lepota je v življenju danes. Občuti utrip živahnosti! V prazničnem letu Slovenije še bolj razkošno.

Kako vstopite v Slovenijo? Preprosto! Blizu je. Od koderkoli v Evropi in na svetu. Ko občutiš vse, kar si želel občutiti, si v Sloveniji.

V letu 2011 bo Slovenija vsakogar navdušila: tudi s številnimi prireditvami! Spremljajte koledar na www.twenty.si/events/ S posebnim ponosom in ugodnostmi vabi Slovence, ki živijo po vsem svetu, k srečanjem v domovini. S sorodniki, znanci in prijatelji občutite Slovenijo. Obiščite jo! Če vaše korenine segajo v Slovenijo, ne spreglejte povabil HOMECOMING SLOVENIA 2011 na www.slovenia.info/homecoming!

Slovenija je lahko dostopna: z avtomobilom, z letalom, z vlakom iz vseh smeri Evrope. Z lastnim plovilom lahko priplujete do slovenske obale. Pridete lahko celo peš ali s kolesom po mednarodnih pohodniških in kolesarskih poteh. Pridite! V letu 2011 imate za obisk še vsaj 20 razlogov več. Informacije o dostopih ter o drugih pomembnih podrobnostih poiščite na www.slovenia.info.

ČUTIM PONOS

OBČUTITE UTRIP POSEBNEGA ČASA SLOVENIJE. EVROPE. SVETA!

www.slovenia.info

PONOS JE OBČUTEK, KI PRIHAJA IZ SRCA www.twenty.si www.twenty.si

Ko se odpraviš na pot, je v prvem koraku vselej kanček poguma. Ko se odpraviš na pot sam, ga potrebuješ še več! V Sloveniji smo ljudje v osemdesetih letih 20. stoletja povezali svoj pogum za novo pot. Z odločnostjo in samozavestjo smo se odločili za lastno državo. 26. junija 1991 je njeno samostojnost oznanila slovenska zastava. Bil je dan ponosa in sanj! Leta 2011 je vsak dan tudi rojstni dan Slovenije. Ko se znajdeš v novem okolju, so vsa tvoja občutja bolj izostrena. Lastna država je novo okolje. V njem je mogoče videti naravne lepote, kulturno in zgodovinsko dediščino, gostoljubnost ljudi in nešteto priložnosti na nov način. Slovenci smo mnoge nove priložnosti uresničili: s ponosa vrednimi dosežki, z novimi povezavami in z odprtostjo do sveta! Od leta 2004 smo člani Evropske unije, od leta 2007 je naša valuta evro, leta 2008 smo predsedovali evropskemu svetu. V letu 2012 bodo povezana mesta Slovenije evropska prestolnica kulture. Ko spoznaš prijatelje, lahko njihovo življenje zares občutiš. V vsakem pogledu in v Sloveniji na

samosvoj način zelenem razgledu, v vsaki kaplji vode, ki te v Sloveniji spremlja na vsakem koraku, v vsaki zdravici, ki ima v deželi vinogradništva in razkošne kulinarike poseben okus, v vsakem jutru, ki te v Sloveniji vabi na živahna rečna nabrežja ali po nove vdihe svežine v naravi, v vsaki poletni noči, ko se vrstijo festivali, v vsakem navijaškem poskoku, ki spodbuja nove športne zmage Slovenije.

Ko občutiš Slovenijo, ti seže do srca. S svojimi zelenimi odtenki ti daje sproščenost. S svojimi dosežki zbuja tvojo ambicioznost. S svojimi turističnimi zakladi prebuja tvoja občutenja samega sebe. V jubilejnem letu obstoja države Slovenije je med njimi tudi občutje ponosa. Ker ta v Sloveniji prihaja iz srca! DOBRODOŠLI!


REPUBLIC OF SLOVENIA

Capital: Ljubljana Surface area: 20,273 km2 Population: 2,032,362 (31 December 2008) Currency: Euro (1 euro = 100 cents) Language: Slovenian; in ethnically mixed areas, also Italian and Hungarian

Trajnostni turizem: projekt EDEN, European Destinations of Excellence: POSOČJE: Zgodbe Soče ob poti miru SOLČAVSKO: Harmonija treh dolin REKA KOLPA: Zgodbe reke Kolpe

SLOVENIA GREEN

• 35,5 % površine Slovenije: evropsko omrežje Natura 2000; • 22 tisoč živalskih in rastlinskih vrst: manj kot 0,004% celotne površine Zemlje - več kot 1% vseh znanih vrst živih bitij! • 60% površine pod gozdovi: tretja najbolj gozdnata država v Evropi« • 10 tisoč kilometrov urejenih pohodniških, kolesarskih in drugih poti. • 27 tisoč kilometri vodnih poti: potoki, reke, slapovi, jezera, morje, izviri termalnih in mineralnih voda; • Voda v vodovodnem omrežju je pitna: spada med najčistejše v Evropi!

Vse najboljše, Slovenija in Slovenci. Po vsem svetu! Turistične odličnosti Slovenije so v letu 2011 še malo boljše: ponujajo še malo več dogodkov in doživetij, še malo več aktivnih doživetij v naravi, še malo več razlogov za prijazne pozdrave in za nova spoznanja. Ko načrtujete obisk Slovenije, ga načrtujte tudi s pomočjo koledarja dogodkov na spletni strani www.slovenia.info. ZAČUTI MOČ! V naravi je. Že stoletja vre iz Zemlje. V Sloveniji na vsaj 87 izvirih. V 15 naravnih zdraviliščih. Tudi blizu morja, v bližini jezer, rek, slapov, skrivnostnih podvodnih kraških tokov.

ODKRIJ SVETOVLJANA V SEBI. Na obisku postani meščan enega najlepših in najvarnejših mest v Evropi, iz katerega so vse lepote Slovenije tako blizu.

OBČUTI BREZMEJNOST. Ne v posameznem drevesu, v njihovem sožitju je bogastvo. V Sloveniji, tretji najbolj gozdnati državi v Evropi, to dokazujejo tudi ostanki pragozdov.

PREDAJ SE OBČUTKU UŽITKA! Že stoletja ga prebivalci Slovenije skrbno vzgajamo v vinogradih. Najstarejša trta na svetu je v Sloveniji! K dobrim vinom se priležejo lokalne kulinarične posebnosti!

ZAČUTI SVOJE KORENINE! Poskoči v ritmu, ki so ga poznali že tvoji predniki. V Sloveniji, deželi glasbe in festivalov, prisluhni alpski poskočnici Golici, največkrat predvajani skladbi na vsem svetu!

IZPOLNI SI ŽELJE! Raziskuj aktivno, v naravi. Okušaj odlično, lokalno. Spoznavaj radovedno, različno. Sanjaj po svoje! Za izpolnitev tvojih želja naj se oglasi zvon v cerkvi na otoku slovitega Blejskega jezera. Pogled na idilično jezero te čaka tudi na gradu, ki je bil prvič omenjen pred tisoč leti!

ZAČUTI SONCE. Slovenska Istra je del širnega Mediterana. Le streljaj od slovitih Benetk ohranja svoje starodavne mestne in podeželske posebnosti. Na svoji obali razvija nove oblike mondenosti.

OBČUTI ČISTO ENERGIJO. Privošči si kulturo vseh vrst – naslednje leto v Mariboru in povezanih mestih na vzhodu Slovenije. Začni že letos. Spoznavaj kulturno in tehniško dediščino. Odkrivaj posebnosti.

Občuti svobodo.

Občuti lepoto.

Občuti povezanost.

Občuti vztrajnost.

Občuti domovino.

Dežela mnogih tradicij.

Občuti odprtost.

Občuti Evropo.

Samostojna Slovenija.

1991

Glavno mesto: Plečnikova Ljubljana.

Članstvo v Evropski uniji.

2004

Vinogradništvo še iz časa Rimljanov

Homecoming Slovenia

2011

Dežela gradov.

Prehajaj čez meje držav EU brez postanka

Evropska prestolnica kulture

2012

SPUSTI SE GLOBJE – V LASTNE OBČUTKE! Naj te preseneti različnost slovenskih pokrajin in doživetij. Potem odkrij več: v pod površjem Slovenije je kar okoli 10 tisoč kraških jam! Najbolj obiskano podzemlje je tam, kjer je domovina belih konj lipicancev. Na Krasu!

Občuti večplastnost Slovenije. Od kraških jam do Triglava, najvišje gore Slovenije.

Vse leto bo praznično. Še posebej lepo pa bo ob načrtovanih srečanjih Slovencev, izseljencev, njihovih potomcev in prijateljev 1. julija 2011. Podrobnosti so na spletni strani www.slovenia.info/homecoming. Tu so na voljo posebni paketi turističnih ponudnikov, stran pa je namenjena tudi izmenjavi vtisov in spominov na domovino!

ČUTIM PONOS  

zgibanka Homecoming

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you