Page 1

pagina

1

Kunst|fietsroute 07/06 + 08/06 + 9/06 2013 VRIJDAG

7, ZATERDAG 8, ZONDAG 9 JUNI 2013 | 10.30-17.30 UUR | OMMELANDEN VAN DEVENTER | www.kunstvanhiertotginder.nl

De Kunstfietsroute ‘Kunst van Hier tot Ginder’ is een schitterende fietstocht door het prachtige Sallandse landschap. U fietst door het buitengebied van de gemeentes Deventer, Olst-Wijhe en Raalte en door de gezellige dorpen Okkenbroek, Averlo en Wesepe. Bijzondere locaties langs de fietsroute vormen het podium voor beeldende kunst, theater en muziek. Deelname aan de Kunstfietsroute is geheel gratis! U bent van harte welkom op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juni van 10.30-17.30 uur. Theater en catering zijn op vrijdag beperkt aanwezig.

De fietsroute is geheel bewegwijzerd De lengte van de fietstocht is circa 30 km. Voor ouders met kleine kinderen is er een verkorte route van ongeveer 16 km. Op dit deel van de route zijn er ook educatieve activiteiten. Startpunt Dorpshuis ‘Ons Centrum’-Café & terras à la Monique | Oerdijk 141 | 7435 PJ Okkenbroek. U kunt echter op elk willekeurig punt van de route starten.

•KVHTG-MGZN-2013.indd 1

Parkeren Een speciale parkeerplaats voor auto’s is aanwezig langs de Oerdijk in Okkenbroek.

Fiets huren 8-9 juni Jan Stam fietsverhuur Reserveren: T 0548 – 366802 / 06 – 20397268 of info@janstamfiets.nl Fietspech onderweg 8-9 juni Op alle locaties is een fietspomp en bandenplaksetje aanwezig. Bent u niet in de buurt van een locatie bel dan naar T 06 – 83115716 en u wordt geholpen met een andere fiets zodat u ongestoord verder kunt fietsen. Uw eigen fiets kunt u dan op een afgesproken plaats weer ophalen (deze wordt niet gerepareerd).

EHBO T 06 – 83115716 @HiertotGinder kunstfietsroutekunstvanhiertotginder

10-05-13 10:39


pagina

Kunst|fietsroute NG

R

BR

W

NI

G

OE

E

W

R

EG

DE richting Raalte E W N VE

HO

ST

TE

SCHOONHEE TENSEWEG

LA

NEPPELENB ROEKERDIJK

2

EU

KL AN DE RW

N348

VE

EG

Schoonhetens broek

Schoonheten ■

Hertog van Portland

LS

Beumershoek

DI JK RW

06

EG

HAAR

gemeente Olst -Wijhe

LE SE D

IJ K

WESEPERW EG

SEP

EG

EG

W

ERW

HE ET EN ER

DIJ K

VE

LD

WE

Lurkershoek

GE

TE

EG

R

L AA

P

Nielandshoek

Wesepe N332

Heeten

HOL

gro

ote

v lo e

dgr

STO

ave n BOX BER GER WE G

KV

ISW

TER

WE

richting Holten

05

G

EG

Be rg s ho e k

Poggeb el t

07 Reimink

Landgoed Zonnenbergen

HEM

richting Deventer

N D IJ

VLE

K

AR

SW

EG

SSE

N D IJ

EG

SSE

M

SW

VLE

NS

AR

Kleine route

KE

HA

De Hooge Wegen

Abij Sion

ME

SC

Zonnenbergen

gemeente Raalte K

Kranenkamp De Kranenkamp

OR

SE

DI

JK

(Natuurgebied)

04 Averlo

AV

ER

GO

03b

N348

HA

RM

ELI

NK

SD

P 01

IJK

Okkenbroek

et er in g

OE

RD

IJK

SP

AN

JA

AR

DS

DI

JK

so es tw

Linderveld

gemeent Rijssen - Ho

BATHEMSEW EG

03

Frieswijk

Landgoed Frieswijk

Heihoeve

gemeente Deventer

02

OE

SD

wetering

soest

N348

IJK

Lettele

Koerkamps

DI JK

Linde

OE

RD

IJK

zandwete ring

Natuurgebied Landgoed Oostermaet

Schalkhaar O ER D

Hemelzicht HOL

CR ÖD DE

IJ K

TER

WE

G

richting Bathmen

RD

OL

N PA

A JA

IJK

HO

S

Wechelermars

te rin g

SC

za nd we

RD

ring

ete

stw

soe

Pieriksmars

ND IJK BA TH ME NS EW

N348

EG

DEVENTER

douweler kolk

Vijfhoek

Douwelerkolk

P Parkeerplaatsen

De Leeuw

Landgoed De Bannink

Gooiersmars

Oude Molen

N344

Apenhuizen

06 Locatie + catering

Route | rijrichting

Hele route ± 30 km | kleine route ± 16 km

Kleine route

DE VE NT

De Scheg

ER W EG

Bathmen

www.kunstvanhiertotginder.nl De Haverkamp

EG

eek

SSELSEW

ipb

STE

G I N KS W E G

BATHMEN N°25

Natuurgebied Langenberger Veld

G OR

sch

DEVENTER OOST N°24 OXE

Landgoed Oxerhof ■ Oxerhof

•KVHTG-MGZN-2013.indd 2

RST

EEG

Dortherhoek

Zuidloo

10-05-13 10:39


pagina

3

Kunst|fietsroute

Locaties met kunst, theater en muziek 01 | Dorpshuis ‘Ons Centrum’Café & Terras à la Monique Als opvolger van het in 1932 gebouwde jeugdgebouw De A.R.K. (Arbeid Rond Kerk) vond op de geboortedag (27 april 1967) van Koning Willem Alexander, de officiële opening van ‘Ons Centrum’ plaats. Verenigingen van allerlei aard en soort namen graag hun intrek in de verschillende ruimtes, van consultatiebureau tot Boerenleenbank allemaal hebben ze de weg naar Okkenbroek gevonden. Sinds 1 juni 2013 is Monique Lensink de nieuwe uitbaatster van ‘Ons Centrum’, nu Café en Terras à la Monique. Wij ontmoeten u graag in deze nieuwe accommodatie!

02 | De Grote Brander Oerdijk 192 | 7435 PK Okkenbroek T 06 – 22244928 De monumentale boerderij ‘De Grote Brander’ (ca. 1675) van stichting IJssellandschap heeft zijn levendigheid teruggekregen nu Pactum (jeugdzorg en educatie) er is neergestreken. Negen jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar maken gebruik van de mogelijkheid hier te wonen en te leren. Naast het onderhoud van het kleinvee, tuin en erf kan er gekookt worden en is de oude deel verbouwd tot ruimte voor ontvangst van groepen ‘van buiten’. Het voorhuis van de boerderij is in gebruik als gezinshuis en wordt bewoond door beheerdersechtpaar Teela.

03 | De Heihoeve

Spanjaardsdijk 86 | 7434 RT Lettele T 0570 – 551570 De Heihoeve is in 1908 gebouwd in opdracht van de toenmalige directeuren van de Brinkgreven. De Heihoeve wordt momenteel gebruikt als zorgboerderij. Er komen wekelijks ongeveer 50 patiënten/cliënten op de Heihoeve voor dagbesteding.

03B | De Steernebrug De Steernebrug is in 1997 een vaste overkluizing geworden. Tot die tijd was het een draaibrug. De brug heeft zijn naam te danken aan het voormalig naastgelegen café ‘de Steerne’. Het was vooral een schipperscafé, waar het schippersvolk en andere handelslui ook een hapje konden eten. Je kon er zelfs blijven overnachten als de dag al lang genoeg geweest was.

04 | De Wilgenhoeve Familie Nieuwenhuis Avergoorsedijk 12 | 7433 RG Averlo T 06 – 13136753 Op deze boerderij woont en werkt inmiddels de derde generatie van de familie Nieuwenhuis. Het is een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en 50 stuks jongvee. De koeien verblijven in de zogenoemde serrestallen.

05 | Kerk Wesepe Ds. E. Kreikenlaan 3 | 8124 AP Wesepe T 0570 – 531255 In het Sallandse kerkdorp Wesepe in de gemeente Olst-Wijhe, staat een unieke middeleeuwse kerk : De Nicolaaskerk. Deze kerk, met monumentale beukenboom op een fraai kerkplein, vormt het hart van het dorp. Een idyllische plek, waar het goed vertoeven is. Tijdens het weekend van de Kunstfietsroute is de kerk open voor bezichtiging. Op zaterdag en zondag zal op het bijzondere Holtgrave orgel gespeeld worden. Kinderen kunnen de klokken luiden. Op zondagmorgen is er een kerkdienst van 10.00 tot 11.00 uur.

•KVHTG-MGZN-2013.indd 3

06 | Erf Driemarke Overmeenweg 12 | 8111 PE Heeten T 06 – 21587046 De ‘Driemarke’ is een gedeeld erf. In het kader van Rood-voor-Rood is dit voormalige boerenerf omgevormd tot een woonerf voor drie gezinnen. In het landschap zijn poel, knotwilgen, roggeakker en samen met St. Wandel- & Fietspaden Heeten een fietspad aangelegd. Architect Franz Ziegler ontwierp naast de kenmerkende boerderij een lange schuur met daarin twee woningen. De doorkijk vanaf de weg naar het achterliggende landschap is behouden door de ‘opening in de lange schuur. De boerderij uit 1914 werd omgevormd tot een gerieflijke woonboerderij. Alle zes erfdelers hebben ieder hun eigen huis en zijn gezamenlijk eigenaar en beheerder van erf, weiland, bos, poel en roggeakker. Het oude idee van een marke brengen zij op deze manier weer in praktijk.

07 | Koe in de Kost Stokvisweg 10 | 8111 RS Heeten T 0572 – 382128 | 06 – 24499246 Tijdens een verblijf bij Koe in de Kost overnacht je in een bijzondere Grondulow voor max. 5 óf max. 8 personen. Er gaat een enorme rust uit van de luxe en comfortabele Grondulows die geweldig uitzicht hebben op het weiland. De Grondulows zijn een uniek ontwerp en onopvallend in het boerenlandschap. Het zijn bijzondere vakantieverblijven, halfrond met een groen grasdak. Ze zijn opgebouwd met duurzame en natuurlijke materialen. Het dak bestaat uit boomstammen. De Grondulows zijn van alle gemakken voorzien. Bij Koe in de Kost beleef je de boerderij en het platteland met al je zintuigen: kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven!

10-05-13 10:39


Kunst|fietsroute

pagina

4

Kunst en theater per locatie 01 Dorpshuis ‘Ons Centrum’- Café & Terras à la Monique • Oerdijk 141

02 De Grote Brander

Oerdijk 192

Margot Olde Loohuis kunst

Marieke de Jong kunst

Margot Olde Loohuis werkt als beeldend kunstenaar in Deventer. In haar schilderijen is ze gefascineerd door licht, reflectie en ritmiek van water. Behalve dat veel van deze doeken ‘letterlijk’ water laten zien, lijken ze soms abstract. Naast schilderijen maakt ze ook werk in opdracht waaronder de Klaprozenwand aan de Maasstraat in de Rivierenwijk Deventer. Voor de Kunstfietsroute Okkenbroek laat ze een speciaal voor de locatie gemaakt werk zien met in ieder geval meer dan duizend ballonnen!

foto: Ben Vulkers

 www.margotoldeloohuis.nl

Marieke de Jong werkt als beeldend kunstenaar en scenograaf. Ze is in 2011 afgestudeerd aan het Sandberg Instituut (Master Fine Arts) in Amsterdam. Dit jaar is zij genomineerd voor de Prix de Rome. Marieke de Jong maakt site specific installaties in zowel musea als in de publieke ruimte. Door te werken vanuit historisch onderzoek, hedendaagse of contextuele noden van deze specifieke plek maakt ze de kwaliteit ervan zichtbaar. Tijdens de 10e editie van Kunst van hier tot Ginder maakt Marieke de Jong een werk in het dorp Okkenbroek. Uitgangspunt van het werk is de lintbebouwing langs de Oerdijk. Deze kaarsrechte weg is een belangrijke transportroute voor het (ijzer)oer geweest. En nog altijd is het een belangrijke verkeersader.  www.mariekedejong.nl

Amateurtheater Een aantal amateur acteurs komt in aanraking met een specifieke theatervorm, namelijk theater op locatie in het dorp Okkenbroek. Theater op locatie vraagt om een andere benadering van spelen. In tegenstelling tot het ‘gewone’ theater waarbij de tekst de basis is, vormt nu de locatie het uitgangspunt. De locatie vormt zowel de inspiratiebron als het decor voor de voorstelling die gespeeld wordt. Dit vraagt van de spelers een fysieke speelstijl. De acteurs worden gecoacht door Sandra den Dulk, verbonden aan het Theaterschip “Drost van Salland”. Zowel op zaterdag 8 als op zondag 9 juni zal 4 tot 5 keer per dag een voorstelling worden gegeven op een inspirerende plek in Okkenbroek.

•KVHTG-MGZN-2013.indd 4

Swoolish met ‘Voetenbadterras’ theater Niet iedereen houd van een bad, maar een voetenbad daarentegen…. In de koude wind, met je kleren aan, toch lekker warme voeten. Neem plaats in een van de design kruiwagens op het terras en laat je verzorgen door het team van Vespaqua, lekker onderuit, voetjes in een warm bad met lekkere olie, uw voeten zijn als nooit tevoren, à pieds tôt!! Speeltijden Vrijdag 7 juni 12.00 uur – 17.00 uur Zaterdag 8 juni 11.00 uur – 16.00 uur Zondag 9 juni 11.00 uur – 16.00 uur

10-05-13 10:39


pagina

Amateurkunst Locatie 2: ‘De Grote Brander’ is dit jaar ‘atelierruimte’ voor amateurkunst. Onder begeleiding van beeldend Kunstenaar Aukje Grauwstra hebben amateurkunstenaars 10 ruimtelijke werken gerealiseerd die geïnspireerd zijn op de Kunstfietsroute en de omgeving. U bent van harte uitgenodigd om deze werken te komen bekijken en uw stem uit te brengen op één van de werken. Zondag 9 juni om 16.30 uur wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt. Bent u degene die volgend jaar meedoet?

5

Kunst|fietsroute

03 De Heihoeve

Spanjaardsdijk 86

Mathijs Lieshout kunst

✱ | Kunst langs de route

Tijdelijk Zicht Mathijs Lieshout maakt grote constructies, vaak met enorme hoeveelheden hout, altijd speciaal voor een bepaalde plek en altijd tijdelijk. In zijn werk strijden planmatigheid en improvisatie om voorrang. Voor zijn werken maakt hij weliswaar een uitgebreid en precies ontwerp maar de uitvoering gebeurt altijd met veel inventief getimmer. Waar het nodig is timmert hij gewoon een trappetje bij, of hij zaagt met gemak een doorgang dwars door een werk heen. Ieder werk is een poging om de perfecte schuilplek te maken. Op de Heihoeve zal Mathijs Lieshout een installatie bouwen met honderden identieke vuren latten. Dit keer maakt hij voor het eerst buiten een werk, vlak bij de houthakplaats van de Heihoeve en dicht bij de naaldbomen.  www.mathijslieshout.nl

Nynke Deinema en Caroline de Roy zijn met hun stichting Tijdelijk Zicht een duo waarin zij zich richten op sociaal maatschappelijke projecten. Ze werken daarnaast beiden autonoom. Een recent project van hen is ’de Rituelenkar’. Een half jaar trokken zij met een speciale bakfiets door Amsterdam Zuidoost. Zo verzamelden zij verhalen over rituelen. Tijdens dit project kwam bijgeloof regelmatig om de hoek kijken en voor de Kunstfietsroute gaan zij hier verder op in, met als resultaat een poëtische installatie.  www.tijdelijkzicht.nl

✱ | Theater langs de route

Swoolish met ‘DJ Vespa-on-the-side’ theater

Chantal de Wolde kunst Chantal de Wolde is beeldend Kunstenaar en daarnaast actief als BIK-docent (Beroepskunstenaar in de klas). Als kunstenaar maakt ze vooral grote kleurrijke beelden en installaties. Ze werkt veel met restmaterialen zoals schuimrubber en hout in combinatie met gekleurde tapes. In haar werk laat ze zich inspireren en uitdagen door de plek. Kleur, textuur en sfeer zijn daarbij erg belangrijk. Een deel van het werk maak zij in haar atelier, maar pas op locatie komt alles bij elkaar en bouwt ze verder. Daar maakt zij gebruik van de plek en de kenmerken daarvan. Chantal daagt de kijker uit haar werk te ervaren, te beleven en erop te reageren. Chantal geeft op locatie 7 (Koe in de Kost) een workshop voor kinderen!  www.chantaldewolde.nl

Al jaren actief als vintage dj’s vanuit diverse settingen, heeft Swoolish een nieuwe mobiel in de familie: een omgebouwde oude Vespa naar een zijspan met dj-installatie: ‘DJ Vespa-onthe-side’. Als vliegende kiep zoeft de Vespa als sfeermaker langs de Kunstfietsroute. Hij is elektrisch, heeft eigen geluid en kan op elk plekje komen en stoppen om spontaan een feestje te bouwen of juist gewoon een lekker sfeertje te creëren. Vinyls met Jazz a gogo, bluesy & beat tunes, country swing en exotic feel good music!

•KVHTG-MGZN-2013.indd 5

10-05-13 10:39


Onroerend goed, familierecht,

Countus wenst u veel fietsplezier!

erfrecht, ondernemingsrecht... Notariële akte of juridische vertrouwenspartner nodig?

Met o.a. vestigingen in Zwolle, Markelo, Deventer en Wierden!

Bel voor een afspraak

Kijk op onze website: www.countus.nl

of kom eens langs.

• • • • •

Boedekerstraat 9 7411 RZ Deventer Telefoon: 0570-612 737 www.smalbraaknotarissen.nl

kunst van hier tot ginder

hx.nl

RURAAL REGIO PROJECT PROCES vdi advertentie 145x105_HR.pdf

1

25-03-13

11:15

Met kennis en respect

Van Dorp installaties de duurzame totaalinstallateur • • • • • •

Klimaatbeheersing Elektrotechniek Technisch beheer Brandbeveiliging Gebouwautomatisering Beveiliging en telematica

• Medische gasinstallaties • Zwembaden en wellness center techniek • Railinfra • ICT • Liften

Bezoek onze website: www.vdi.nl

•KVHTG-MGZN-2013.indd 6

• • • •

Grootkeukentechniek Energieconcepten Agro Telecom

• Alles voor uw tuin en dier • Deskundig advies • Dichtbij en vertrouwd • Altijd vriendelijke medewerkers

BATHMEN

Molenstraat 2 Tel. 0570 - 541541

10-05-13 10:39


pagina

03 De Heihoeve

Spanjaardsdijk 86

Wim Schermer kunst

7

Kunst|fietsroute

Speeltijden Zaterdag 8 juni

10.45 – 11.05 uur | 13.30 – 13.50 uur | 15.45 – 16.05 uur 11.30 – 11.50 uur | 14.15 – 14.35 uur | 16.30 – 16.50 uur 12.15 – 12.35 uur | 15.00 – 15.20 uur Zondag 9 juni

11.00 – 11.20 uur | 13.30 – 13.50 uur | 15.30 – 15.50 uur 12.00 – 12.20 uur | 14.30 – 14.50 uur

04 | De Wilgenhoeve

Avergoorsedijk 12

Marike Pool kunst

Wim Schermer kunt u kennen uit 2010, toen hij letterlijk zijn ‘sporen’ langs de Kunstfietsroute achterliet, in de vorm van wuivende, gekleurde bollen die in cirkels op meerdere locaties langs de route opdoken. Dit jaar zet hij zijn project ‘verkassen’ voort, daarin fungeert een kas als glazen atelier en tentoonstellingsruimte. Hij zet zijn kas neer bij de Heihoeve en creëert speciaal voor de Kunstfietsroute een nieuw werk. Wim’s werk gaat in op de context. Onderzoek naar de aard van de locatie, de geschiedenis van de omgeving en de manier waarop mensen gebruik maken van de plek, vormt de inspiratie voor een werk. De Kunstfietsroute heeft een primeur: Wim past voor het eerst een techniek toe, waarmee hij een ruimtelijke (3D) lijntekening in de kas maakt.  www.wimschermer.nl

03b Steernebrug

Dansgezelschap Vloeistof met ‘Dood op de Boot’ theater op het kanaal

foto: Joyce van Belkom

Een spannend dansduet op een kleine roeiboot! Een stelletje komt aanroeien. De champagne staat klaar, maar de onderhuidse spanning is voelbaar… even later mondt deze uit in een voortdurende absurdistische moord scene onder begeleiding van een hemels barokmuziekje. Dans, spel en het wankele bootje als derde speler maken van deze voorstelling een toegankelijke, beeldende en poëtische dansbeleving. Het makers duo Vloeistof plaatst dans op ongewone plekken, met simpele middelen en de schoonheid van het alledaagse maken zij intuïtieve, spannende dansstukken.

•KVHTG-MGZN-2013.indd 7

Marike Pool maakt als beeldend kunstenaar kleine collages en ruimtelijke installaties, locatie specifiek en vaak met overheadprojectors. Een terugkerend thema in haar werk is verval. Verval van mensen, van gebouwen en van de wereld om ons heen. Heden en verleden lopen daarbij door elkaar heen. Voordat haar installaties er staan gaat er een onderzoeksperiode aan vooraf waarin ze in de verhalen van een plek duikt. Voor het werk dat ze maakt voor de Kunstfietsroute gaat ze uit van het feit dat van de families die al generaties op de boerderij en in het dorp wonen er ook altijd familieleden zijn geweest die weg zijn gegaan. Waarvoor het dorp en de streek niet genoeg waren…  www.marikepool.com

10-05-13 10:39


Kunst|fietsroute

pagina

8

Ap Haverslag

De inspirator van de Kunstfietsroute neemt afscheid als voorzitter Mede dankzij het doorzettingsvermogen van Ap Haverslag (en zijn bestuur) is de Kunstfietsroute Kunst van Hier tot Ginder in én buiten Salland een begrip geworden. “Ik wilde Okkenbroek en het buitengebied meer op de kaart zetten” licht Ap Haverslag toe, op de vraag naar zijn drijfveren om in Okkenbroek een Kunstfietsroute te organiseren. Meer bekendheid betekent meer bezoek van fietsers en wandelaars en dat betekent meer omzet in ons gebied. Positief effect van de Kunstfietsroute is ook dat de plattelander meer met kunst in aanraking komt en de stedeling het platteland leert ontdekken. Verder wordt de regionale amateurkunst en het amateurtoneel naar een hoger plan gebracht door professionele ondersteuning van kunstenaars en regisseurs voor werken tijdens de Kunstfietsroute.

“Ik wilde Okkenbroek en het buitengebied meer op de kaart zetten”

Een team van vrijwilligers uit en rondom Okkenbroek en verbonden met de Evenementencommissie Okkenbroek heeft de afgelopen 9 jaar onder de doortastende en inspirerende leiding van Ap de Kunstfietsroute “Kunst van Hier tot Ginder” uit laten groeien tot een fantastisch fietsevenement waar drie dagen op mooie locaties in het buitengebied professionele kunst en theater te zien zijn. Onze kracht zat erin dat we altijd omringd zijn door professionals: het Kunstenlab uit Deventer selecteert en begeleidt de kunstenaars die kunstwerken maken passend bij de locatie, het Evenementenbureau van de VVV Deventer selecteert de theatergezelschappen en Salland Marketing verzorgt de promotie en marketing, de website en het magazine, aldus Ap. En in de eerste jaren werkten we ook samen met de Leeuwenkuil. Door bijdrages van de provincie Overijssel, gemeente Deventer, stichting IJssellandschap, de Marken, betrokken gemeentes én lokale ondernemers is het mogelijk de Kunstfietsroute te organiseren. Alle middelen zijn bestemd voor de kunst, het theater en de publiciteit, niets voor overhead of organisatiekosten. Qua mens en middelen is er optimaal gepresteerd. Ap’s wens voor de toekomst: Kunstfietsroute uit laten groeien naar een 5 of 6 daags evenement, dus meerdere dagen en dan een fietstocht door een nog groter deel van Salland. Met daaraan gekoppeld mogelijkheden voor overnachten: nieuwe arrangementen.  Het voorzitterschap van de Kunstfietsroute

‘Kunst van hier tot Ginder’ is bij deze 10e editie overgedragen aan dhr. Jan Groenhart.

•KVHTG-MGZN-2013.indd 8

10-05-13 10:39


pagina

•KVHTG-MGZN-2013.indd 9

9

Kunst|fietsroute

10-05-13 10:39


De Rabobank sponsort cultuur.

Ook de Kunstfietsroute door Salland.

www.salland.rabobank.nl Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren.

www.vriezekolkhoveniers.nl Bloemenkampsweg 4 | 7434 RJ Lettele | T: Lettele, 0570 55 13 84 | T: Bathmen, 0570 54 22 00

Één zekerheid meer voor bedrijf en particulier! www.bb-co.nl NIEUWBOUW | VERBOUW | ONDERHOUD | TIMMERWERK METSELWERK | TEGELWERK | INTERIEURWERK

WWW.BKH-RaaLTE.NL

•KVHTG-MGZN-2013.indd 10

Kazernestraat 28 - 7411 CJ Deventer - 0570 612333 Dorpsstraat 63 - 7451 BS Holten - 0548 362551

10-05-13 10:39


pagina

04 | De Wilgenhoeve

foto: Peter Cox. ca. 1000 x 600 x 300 cm tractor, hout, staal

Paul Segers studeerde aan de kunstacademie van Den Bosch en volgde daarna een masteropleiding aan het Dutch Art Institute in Enschede. In zijn werk verbeeldt hij vaak op ironische wijze de verhouding van de mens tot zijn leefomgeving. Veel van zijn sculpturen hebben een architectonisch karakter. Hij combineert bijna futuristisch aandoende elementen met elementaire voorzieningen. Zijn werken hebben vaak een maatschappijkritische invalshoek. Tijdens de Kunstfietsroute maakt hij een variatie op zijn werk ‘Paranoia op het platteland’. In eerste instantie gemaakt als schetsvoorstel voor een kunstwerk langs de snelweg. Vier tractoren met mestkarren en sproeiwagens zouden in colonne de lucht inrijden en een grote slingerbeweging over de snelweg maken. ’s Nachts zouden hun lampen en verstralers te zien zijn als zoeklichten die de hemel aftasten. Dit plan is niet uitgevoerd, maar Paul Segers heeft het aangepast en ingetogener laten zien in de Fabriek in Eindhoven en nu een nieuwe uitvoering op De Wilgenhof.  www.paulsegers.com

Ds. E. Kreikenlaan 3

Mark Kramer kunst Sinds 2001 werkt Mark Kramer als beeldend kunstenaar aan zijn oeuvre van installaties en objecten: ‘Al mijn werk ontstaat vanuit een innerlijke behoefte om ‘leegte’ te definiëren. Leegte in de letterlijke betekenis van het woord. Maar vooral ook en misschien wel belangrijker, als een immateriële behoefte aan leegte waar de mens is teruggebracht tot zijn meest kwetsbare status. Een contemplatieve leegte’. Van 2001-2010 heeft hij zich bezig gehouden met de evolutie van een doosje modelbouwfiguren. Deze figuren gebruikte hij in installaties en objecten om een miniatuurwereld te creëren. En nu maakt hij een spoor voor de Kunstfietsroute. In de beukenboom voor de Kerk passeren de bladfiguren. De bladfiguren tonen de natuurlijke schoonheid van de mens maar tegelijkertijd zijn kwetsbaarheid.  www.markkramer.nl

Kunst|fietsroute

Daphne Riedijk kunst

Avergoorsedijk 12

Paul Segers kunst

05 | Kerk Wesepe

11

Daphne Riedijk werkt als beeldend kunstenaar zowel op het platte vlak als ruimtelijk. Ook is ze kunstdocent op de middelbare school en geeft ze workshops op basisscholen. De werkelijkheid is voor haar een onuitputtelijke bron. Situaties uit het dagelijkse leven zijn vaak meer dan je zou denken. Gewone bezigheden en eenvoud zouden de sleutel naar geluk moeten zijn, maar zo vanzelfsprekend is dit niet. Het intrigeert Daphne in hoeverre het één het ander kan toebehoren en welke waarden zijzelf aan geluk, evenwicht, afhankelijkheid en instinct toekent. Voor de Kunstfietsroute maakt Daphne Riedijk een gezelschap van ruimtelijke beelden waarin zij zoekt naar een balans tussen aantrekken en afstoten, tussen stevig staan en vallen, tussen vrije wil en opgelegde ideologieën.  www.daphneriedijk.viewbook.com

06 | Erf Driemarke

Overmeenweg 12

Caroline de Bruijn kunst Caroline de Bruijn is beeldend kunstenaar en maakt beelden van touw, vaak in combinatie met oude meubels. Haar beelden vertellen een verhaal van melancholie. Zij roepen vaak een verwarring in emotie op. De laag touw die eroverheen groeit veroorzaakt een zweem van verstilling. De meubels die gebruikt worden zijn oud en hebben allemaal hun eigen verleden. Zij zijn, net als vele gebouwen en de natuur, getuige geweest van menig persoonlijke gebeurtenis. Op de catwalk van Erf Driemarke maakt Caroline de Bruijn een beeld dat zich verbindt met het weiland. Op een stapeling van rode meubelen klimt een witte kat van touw tot aan de top. Door zijn eigen draden als ankers wordt de kat op zijn plek gehouden. Uit zijn ogen komen gele stralen(draden), die uitkomen in het weiland. De rode toren met witte bovenkant doet denken aan een vuurtoren, die het weiland transformeert in de zee. Een beeld over (nog) onvervulde verlangens.  www.carolinedebruijn.eu

•KVHTG-MGZN-2013.indd 11

10-05-13 10:39


Koekendijk 8 7437 CK Bathmen Tel. 0570 - 541224

Op 7, 8 en 9 juni bij locatie 2: De Grote Brander

te Riele Olie

verse asperges en overheerlijke soep

HOLTERWEG 119 7434 PA LETTELE TEL: 0570-541246

WWW.TERIELE-OLIE.NL

Oostermaatsdijk 10a - Lettele - Telefoon 0570 54 02 22

Koks Salland 1

16-04-13 08:32

Koekendijk 8 - 7437 CK Bathmen Tel. 0570 - 541224

.

CAFE EN TERRAS Ả LA MONIQUE MONIQUELENSELINK@HOTMAIL.COM

0570 551348 0629824772 REK. NR: 115804404 BTW. NR: NL814739994B01 KVK. NR: 08173039

GAVOORPUUR!

MONIQUE LENSINK OERDIJK 141 7435 PJ OKKENBROEK

’t Bockje Bathmen - Verhuur - Slijterij - Catering

- Partykelder - Tentverhuur - Springkussen

Brink 2 • Bathmen • Tel. 0570 – 54 12 78 info f @bockje.nl • www.bockje.nl fo info@bockje.nl

De Goede Tw e e w ie ler s Schalkhaar | T 606500

• streekproducten • ambachtelijk bereide maaltijden • handgemaakte geschenken Witteveensweg 23, 8111 RP Heeten, Tel: 06 33104950, www.maathoeve.nl

Gebr. Wissink Schildersbedrijf en woninginrichting

Dijkerhoekseweg 4 | Holten T 0548 - 361558 / 366117

•KVHTG-MGZN-2013.indd 12

|

info@gebrwissink.nl

10-05-13 10:39


pagina

06 | Erf Driemarke

Overmeenweg 12

13

Kunst|fietsroute

Voca Me muziek

Hans Jungerius kunst Al zijn hele leven lang is Hans Jungerius gefascineerd door landschappen en hun geschiedenis. Met name plekken die als ‘lelijk’ worden ervaren wekken zijn interesse. Gaandeweg ontwikkelde zich een manier van kijken die juist aandacht heeft voor ondergewaardeerde plekken zoals industriegebieden, snelwegen, braakliggende terreinen, etc. Het ontstaan van dit soort rafelranden en restruimtes vertelt veel over hoe wij onze omgeving zien en vooral waarderen. Als een hedendaagse ontdekkingsreiziger begeeft Hans Jungerius zich door het gebied om vervolgens als bevlogen expeditieleider het publiek mee te nemen op een onvergetelijke tocht. www.hansjungerius.nl | www.stichtinggang.org

Het Overijssels Vrouwen Kamerkoor Voca Me is een klein, gezellig en ambitieus vrouwenkoor dat zich toelegt op het uitvoeren van klassieke werken. Onder leiding van de inspirerende dirigente Yt Nicolai. Het repertoire bevat werken van 20-eeuwse componisten zoals Bernard van Beurden, Hendrik Andriessen en Gustav Holst, maar ook oudere werken, zoals van Mendelssohn en Brahms. www.vocame.nl

Speeltijden Zondag 9 juni 14.15 – 14.45 uur | 16.15 – 16.45 uur

07 | Koe in de Kost

Tamtam objektentheater met ‘Vindingrijk’ theater Vindingrijk is een live gespeelde animatiefilm voor de ogen van het publiek gemaakt en gespeeld door twee spelers. Er staat een stellage met een naar beneden gerichte camera, lampen en een grote tv. Uit luidsprekers komt muziek en geluid en onder de camera gaan twee spelers met kleine onbetekenende voorwerpjes heen en weer schuiven. Op de tv krijgen de kijkers dan te zien, hoe een stukje roestig ijzer een kasteel kan worden, of een paard of een ruimteschip. En hoe een kapot plankje een landschap kan worden en een oude poetsdoek een heelal. Zo vormen kleine vindsels die iedereen zou weggooien ineens samen een verhaal, waarbij slimme miniatuur effecten gebruikt worden. Speciaal voor de Kunstfietsroute maakt TAMTAM een versie waarbij gebruik wordt gemaakt van vindsels op de locatie waar gespeeld wordt. Voorafgaand aan de route gaan de makers van TAMTAM minutieus de locatie afkammen en laten ze de gevonden voorwerpen auditie doen om te zien wat hun talenten zijn. Speeltijden Vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juni 11.00 – 11.10 uur | 13.00 – 13.10 uur | 15.00 – 15.10 uur 12.00 – 12.10 uur | 14.00 – 14.10 uur | 16.00 – 16.10 uur

•KVHTG-MGZN-2013.indd 13

Stokvisweg 10

Stefan Venbroek kunst

Stefan Venbroek studeerde illustratie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en grafische technieken aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau (Polen). Sindsdien is hij werkzaam als beeldend kunstenaar en illustrator. Stefan Venbroek maakt in tekeningen voortdurend registraties van alledaagse taferelen in zijn omgeving. Hij combineert daarin figuratie met abstracte patronen. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij ook animatiefilms. Hierin maakt hij gebruik van tekeningen, foto`s, gevonden objecten en zelf opgenomen of gevonden videomateriaal. Voor dit videokunstwerk voor de Kunstfietsroute laat hij zich inspireren door de natuurlijke omgeving van de route. Hij combineert videofragmenten van de fotografische werkelijkheid met kleurrijke, bewegende abstracte elementen.

10-05-13 10:39


Dorpsstraat 30a 8111 AD HEETEN Dorpsstraat 30a 0572 – 38 14 25 8111 AD HEETEN www.nijlandfietsen.nl 0572 – 38 14 25 info@nijlandfietsen.nl www.nijlandfietsen.nl

info@nijlandfietsen.nl

Kom eens langs om onze Kom eens langsteom onze nieuwe collectie bekijken! nieuwe collectie te bekijken!

Bladgoud-tuinen - Ontwerpstudio - Tuinplanten - Workshops - Hoveniers www.bladgoud-tuinen.nl info@bladgoud-tuinen.nl telefoon 0572-382465

Dames/heren salon

Een tuin uit het hart klopt ....

Looking good, feeling better! Oerdijk 222, Okkenbroek www.dekapsalonannemarie.webs.com

Daar vier je FEEST! Zalen voor 20 tot 400 personen

Wilt u een personeelsfeest organiseren?

Het Bonte Paard heeft een aantal mooie ideeën voor u!

Deventerweg 87, 7451 MC Holten Tel.: 0548 - 36 12 02, info@bontepaard.nl

•KVHTG-MGZN-2013.indd 14

WWW.BONTEPAARD.NL

10-05-13 10:39


pagina

07 | Koe in de Kost

Stokvisweg 10

15

Kunst|fietsroute

Overnachten Wilt u langer dan een dagje genieten van Salland dan zijn er tal van overnachtingmogelijkheden. Een leuke B&B, een gezellige camping, een knus hotelletje of een authentieke boerderijkamer. Meer info: www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

Vrienden van Geniet u van de Kunstfietsroute en wilt u het evenement ondersteunen dan kunt u voor € 5,- per jaar als ‘Vriend van de Kunstfietsroute’ laten registreren. Vrienden van ontvangen tevens een leuke attentie. Dit kan bij enkele locaties op de route. Als ‘Vriend van de Kunstfietsroute‘ blijft u het hele jaar geïnformeerd over de activiteiten van de Kunstfietsroute.

Organisatie Kunstfietsroute De stichting Kunstfietsroute ‘Kunst van Hier tot Ginder’ als onderdeel van de Evenementencommissie Okkenbroek organiseert de Kunstfietsroute. Voor de tiende keer organiseert zij deze artistieke fietstocht i.s.m. het Kunstenlab, het Evenementenbureau van de VVV Deventer en Salland Marketing.

Secretariaat Kunst van Hier tot Ginder

Compagnie DaaD met ‘La Cuisine Macabre’ theater Duistere kwakzalverij rondom een gammele koets. Met ‘La Cuisine Macabre’ waan je je terug in vervlogen tijden. Tijden van rondreizende kwakzalvers en charlatans met hun bedrieglijke waar. Misleidend en vol zwarte humor trekt een louche, malafide gezelschap door het land met hun gammele koets op zoek naar de juiste plek. Eenmaal die plek gevonden, ontvouwt zich aan de voorkant van de koets een klein terrasje en aan de achterkant een keukentje met een wasplaats. Op raadselachtig en macabre wijze, ondersteund door onheilspellende live muziek, wordt hard gewerkt aan een spijs waar wel heel eigenaardige ingrediënten in verwerkt worden. Aan weerszijde van de koets ontvouwt zich een situatie die zij zelf ook niet meer in de hand hebben en noodgedwongen pakken zij hun biezen om op een andere plek een slachtoffer in hun greep te krijgen. Of is het andersom? Speeltijden Zaterdag 8 juni 11.30 – 12.00 uur | 13.30 – 14.00 uur | 15.30 – 16.00 uur Zondag 9 juni 11.30 – 12.00 uur | 13.30 – 14.00 uur | 15.30 – 16.00 uur

Workshop Boerderijdieren Chantal de Wolde

Tijdens de Kunstroute gaat de kunstenaar samen met kinderen kunstzinnige boerderijdieren maken. De kinderen ervaren hoe het is om met dezelfde materialen te werken als een echte kunstenaar. En zij worden geprikkeld om hun fantasie te gebruiken. Een paarse haan of een blauwe koe, het kan en mag tijdens de Kunstfietsroute allemaal! Het werk van deze kunstenaar zelf is te zien op locatie 3 (De Heihoeve).

•KVHTG-MGZN-2013.indd 15

Mw. Bertha Lensink | IJssel de Schepperstraat 2 7435 PP Okkenbroek | T 0570-551702 (bij voorkeur na 18.00 uur) | E-mail b.lensink@kpnmail.nl De Kunstfietsroute is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Evenementenbureau VVV Deventer

Salland Marketing

Colofon Dit fullcolour magazine verschijnt in een oplage van 94.000 exemplaren waarvan 10.000 pick-up en 84.000 huis aan huisverspreiding in de Sallandse gem. Deventer, Raalte, Olst-Wijhe, in Holten, Laren, Epse, Harfsen, Gorssel, Twello, Terwolde, Teuge, Nijbroek en Wilp. Redactie –– Salland Marketing Vormgeving + realisatie –– www.slotemakersantema.nl Advertenties –– Evenementen Vereniging Okkenbroek

Het W

pen van Wesepae Ds. E. Kreikenlaan 8 | 8124 AP Wesepe T 0570-531210 | info@wapenvanwesepe.nl www.wapenvanwesepe.nl www.partycateringdeventer.nl

Natuurlijk lekker IJsboerderij Oans Wilma Klaasses Maneschijnsweg 36 7451 LK Holten

Tel.: 0548 - 36 36 80 Fax: 0548 - 36 45 18 Mob.: 0623 21 39 93 E-mail: oans@hetnet.nl

www.ijsboerderijoans.nl

10-05-13 10:39


Bezoek onze landerijen en landgoederen en geniet!

De Haere | Nieuw Rande | Oostermaat Kranenkamp-Veldhuizen | Boxbergen-Lankhorst Ossenwaard | ‘t Schol | Wechelerveld | Gorsselse Heide

www.ijssellandschap.nl Haereweg 4 in Olst | T 0570 - 635 955

•KVHTG-MGZN-2013.indd 16

10-05-13 10:39

Kunstfietsroute2013  
Kunstfietsroute2013  

De Kunstfietsroute ‘Kunst van Hier tot Ginder’ is een schitterende fietstocht door het prachtige Sallandse landschap. U fietst door het buit...

Advertisement