Page 1

“PLAY TRUE DAY” Dan čistega športa v Sloveniji Play True Day je dan, namenjen promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. Pobudo za Play True Day je v letu 2014 dalo 17. južnoameriških držav, ki so, v sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in na podlagi Montevideo deklaracije, razglasile 10. april za »Play True Day». Namen tega dne je preko preventivnih aktivnosti seznaniti športnike, športno in splošno javnost s svetovnim bojem proti dopingu. Slovenska antidoping organizacija se je, skupaj s štirimi drugimi nacionalnimi protidopinškimi organizacijami iz različnih evropskih držav, v sklopu Erasmus+ projekta odločila, da na ta dan oz. v tednu pred in po 10. aprilu 2016, izvede številne preventivne aktivnosti ter tako poizkuša dvigniti nivo zavedanja o nevarnosti dopinga v Sloveniji in drugod v Evropi. Dan čistega športa je bil v Sloveniji namenjen različnim ciljnim skupinam, od vrhunskih športnikov in trenerjev, do študentov in pravnikov. Skupno je bila kampanja izvedena na 64 različnih športnih dogodkih, zbrali smo preko 2.700 podpisov v podporo čistemu športu, o dogodku pa so pisali tudi nekateri slovenski mediji. V tem poročilu so povzete glavne aktivnosti, ki so bile izvedene v sklopu kampanje v Sloveniji. Poleg držav, ki skupaj s SLOADO sodelujejo v Erasmus+ projektu so različne preventivne aktivnosti potekale tudi v Romuniji, v državah, ki spadajo pod Karibsko regionalno protidopinško agencijo (16 držav), v Portoriku in v Paragvaju.

1


Dan čistega športa za športnike Nogometne zveze Slovenije Nogometna zveza Slovenije in SLOADO sta pripravili posebno kampanjo, namenjeno nogometašem, ki jo je v celoti izvedla in financirala NZS. Izvedene so bile številne preventivne aktivnosti za igralce 1. lige Telekom Slovenije, 1. mladinske lige, 1. kadetske lige, člane moške reprezentance do 21 let in članice ženske reprezentance. Igralci omenjenih lig in reprezentanc so podpisali posebne protidopinške zaobljube, s katerimi so se zavezali k čistemu športu. Na tekmovanjih PLTS, 1.SML in 1.SKL so 09. in 10.04.2016 kapetani in igralci začetnih postav na igrišče prišli oblečeni v posebne majice s protidopinškim sloganom. Prav tako so majice za Dan čistega športa nosile članice ženske reprezentance na kvalifikacijski tekmi z Makedonijo dne 12.4. v Lendavi. Vse aktivnosti so bile dokumentirane in promovirane na spletnih straneh in socialnih omrežjih NZS, SLOADO in posameznih klubov.

Na spletni strani http://www.prvaliga.si/fb/zaobljuba/ je bila objavljena zaobljuba, ki so jo lahko mladi nogometaši preko spleta podpisali (ter natisnili) ter s tem pokazali svojo podporo čistemu športu. Skupno so bile aktivnosti izvedene na 23 različnih tekmovanjih, vključenih je bilo 36 klubskih ekip in 2 nacionalni reprezentanci, okrog 800 igralcev, preko 200 članov spremljevalnega osebja, sodnikov in delegatov ter gledalci na vseh omenjenih tekmovanjih kot tudi tisti, ki so si tekmovanja ogledali preko televizijskih zaslonov.

2


Dan čistega športa na Istrskem maratonu V sodelovanju z organizatorji je dan čistega športa potekal na 3. Istrskem maratonu Banke Koper v Portorožu. Protidopinški ambasadorji SLOADO so bili s programom ozaveščanja prisotni tako v soboto 09.04. na otroških in mladinskih tekih, kot tudi na samem maratonu 10.04.2016. Ozaveščanje je potekalo na stojnici, ki je bila na štartno / ciljnem prostoru. Udeleženci so imeli možnost rešiti protidopinški kviz, vprašati ambasadorje različne stvari o boju proti dopingu ter se podpisati na transparent v podporo čistemu športu. Na voljo so jim bila tudi različna informativna gradiva. Ozaveščanja se je v dveh dneh udeležilo preko 580 rekreativnih športnikov, članov njihovih družin in gledalcev.

Dan čistega športa za trenerje SLOADO je v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Mestno občino Ljubljana pripravila protidopinški seminar za trenerje, ki so vključeni v programe MIZŠ in MOL oz. delujejo pod okriljem Nacionalnih panožnih športnih zvez. Seminar, na katerem so bile predstavljene vsebine s področja boja proti dopinga, ki so za trenerje pomembne in jih morajo poznati za uspešno delo in pravilno usmerjanje svojih športnikov, je potekal v Ljubljani, dne 05. aprila 2016. Udeležilo se ga je 181 trenerjev iz 28 različnih športnih panog.

3


Dan čistega športa za dijake – športnike Od leta 2011 SLOADO za dijake – športnike, ki obiskujejo srednje šole in gimnazije s športnimi oddelki, vsako leto pripravi protidopinško predavanje, ki ga izvajajo mladi ambasadorji. Na podlagi dobrega sodelovanja s šolami, je Dan čistega športa za dijake – športnike potekal v izvedbi športnih in pedagoških koordinatorjev ter profesorjev športne vzgoje na omenjenih šolah. SLOADO je pripravila vsa potrebna gradiva za izvedbo pogovorov z dijaki – materiale za učence, iztočnice za profesorje. Dijaki so se imeli priložnost podpisati na plakate ter s tem pokazati svojo podporo čistemu športu. Program je potekal ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, nanj pa so se odzvale prav vse šole s športnimi oddelki (skupno 16) ter dodatno še Gimnazija Piran. Dan čistega športa je tako praznovalo 1.119 dijakov – športnikov (podatke od ene šole še čakamo).

Dan čistega športa na Pomladnem dnevu športa v Ljubljani V sklopu projekta Razgibajmo Ljubljano je program protidopinškega ozaveščanja potekal tudi na Pomladnem dnevu športa, 16. aprila 2016 v Ljubljani. Pomladni dan športa je bil namenjen predstavitvi aktivnosti za otroke, ki jih organizirajo različni ljubljanski klubi in društva, ambasadorji SLOADO pa so za otroke pripravili posebno gradivo, kjer so otroci vstavljali manjkajoče besede v protidopinško besedilo. Starejšim udeležencem je bil na voljo protidopinški kviz in informativno gradivo. SLOADO stojnico sta obiskala 202 udeleženca.

4


Dan čistega športa za pravnike SLOADO je v sodelovanju z Društvom za športno pravo in Pravno fakulteto v Ljubljani 13. aprila 2016 organizirala pravno kliniko z naslovom »Pravni vidiki boja proti dopingu«, na kateri so ugledni strokovnjaki z različnih področij predstavili svoj pogled na boj proti dopingu. Na pravni kliniki je bilo prisotnih 72 udeležencev, ki so ob zaključku aktivno sodelovali v razpravi in postavili številna zanimiva vprašanja oz. izpostavili problematiko določenih področij boja proti dopingu.

Dan čistega športa za študente in profesorje Medicinske fakultete v Mariboru Društvo študentov medicine Maribor je v sklopu Cogito projekta pripravilo okroglo mizo na temo »Vloga zdravnika v boju za čist šport«, ki je potekala 13. aprila 2016 na Medicinski fakulteti v Mariboru. Gostje iz različnih področij (farmacija, psihologija, filozofija) so razpravljali o legalizaciji dopinga, komunikaciji zdravnik – športnik, dopinški mentaliteti in posledicah pomanjkljivega znanja o prepovedanih snoveh s strani zdravnikov. Okroglo mizo, ki je bila namenjena predvsem študentom in profesorjem medicine, je pripravila in vodila protidopinška ambasadorska Živa Ledinek.

5


Dan čistega športa v nakupovalnih središčih večjih slovenskih mest Ozaveščanju širše športne javnosti so bili namenjeni programi ozaveščanja v Mercator centrih največjih slovenskih mestih, ki so potekala v sodelovanju z Intersport Slovenija. Med 02. in 17. aprilom so ob vikendih ozaveščanja potekala na promocijskih prostorih Mercator centrov v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem Mestu, Kranju in Kopru. Ambasadorji so se predstavili s svojo stojnico, na kateri so odgovarjali na vprašanja mimoidočih, delili informativno gradivo ter za otroke pripravili zanimivo igrico, v kateri so otroci lahko osvojili zapestnico z napisom Doping? Ne, hvala! Obiskovalci stojnice so se lahko podpisali na transparent v podporo čistemu športu, zbrali smo 359 podpisov.

Dan čistega športa v sodelovanju z različnimi Nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, združenji in klubi SLOADO je k sodelovanju v kampanji pozvala vse slovenske panožne športne zveze in združenja. Poleg nogometne zveze so se odzvale tudi Strelska zveza Slovenije, Florball zveza Slovenije, Zveza za Ameriški nogomet Slovenije, Zveza za hitrostno rolanje, Namiznoteniški klub Fužinar, XP fitnes center, Zavod za šport Ajdovščina in Center Urban Roof. Na skupno 10 tekmovanjih so izobesili transparente ter med športnike in gledalce delili informativno gradivo.

6


Dan čistega športa v medijih Novico o Dnevu čistega športa so objavili tudi nekateri slovenski mediji, med katerimi lahko izpostavimo RTV Slovenijo s prispevkom v športnih poročilih in v oddaji Dobro jutro ter Siol.net.

Dogodki v sklopu kampanje so bili na njihovih spletnih straneh in socialnih omrežjih promovirani tudi s strani številnih nacionalnih panožnih športnih zvez, športnih društev in klubov ter gimnazij s športnimi oddelki.

7

Play True Day - Dan čistega športa (poročilo)  
Play True Day - Dan čistega športa (poročilo)  
Advertisement