Page 1


Realizácie

Komunitné centrum České Budějovice SLLA Architekti

I

hrisko na streche sídliska

Priznám sa, že futbal nehrávam často. Ale z toho mála, čo som v poslednej dobe kopal do lopty na bránu, bol zážitok na streche domu na sídlisku v  Českých Budějoviciach určite jedným z  tých, na ktoré nezabudnem. Bolo to príjemné osvieženie, ktoré som nečakal. Komunitné centrum je súčasťou projektu regenerácie sídliska Máj z  osemdesiatych rokov 20. storočia. Sídliska, poznačeného sociálnymi konfliktmi, vyššou koncentráciou sociálne slabšieho obyvateľstva a chýbajúcou infraštruktúrou. Tvorí súčasť budúceho centra štvrte s budovou školy, objektom poisťovne a plánovanou polyfunkčnou zástavbou s hlavným verejným priestorom trhového námestia. Je stavbou, ktorá vzišla z verejnej architektonickej súťaže. Jej víťazom sa stal mladý bratislavský ateliér SLLA. Zámerom autorov bolo vytvoriť živé miesto pre aktivity a stretnutia obyvateľov sídliska Máj. Objekt komunitného centra je určený pre služby sociálnej starostlivosti zameranej na deti a mládež. Nachádza sa v ňom materské centrum, nízkoprahové zariadenie pre deti a mládež, stredisko primárnej prevencie, sociálne poradenstvo a  doplnkovou funkciou je pracovisko mestskej polície umiestnené v  parteri objektu. Program piatich rôznych prevádzok so vstupmi z  rôznych strán a úrovní je umiestnený v piatich nadzemných podlažiach.

Kompaktný objem budovy využíva celú plochu parcely. Dom na prvý pohľad pôsobí kultivovaným dojmom. Je materiálovo zjednotený. Kombinuje železobetón, hlinikovú zasklenú fasádu striedajúcu plné a presklené polia, profilit a  oceľ. Jednoduché a silné. Skladá sa z čitateľných a flexibilných podlaží s ustúpeným preskleným obvodovým plášťom. Jeho hmota je jasne horizontálne členená otvorenou železobetónovou konštrukciou pobytových verejne prístupných pavlačí obiehajúcich okolo presklenej fasády objektu. Ich premenlivá šírka reaguje na svetové strany, čím vytvára prirodzenú ochranu pred priamym slnečným žiarením. Pavlače sú navzájom vertikálne prepojené schodiskami a exteriérovým výťahom, ktorý bezbariérovo sprístupňuje nielen pobytové pavlače, ale aj vnútorné priestory. Ďalší výťah vo vnútri objektu sa už nenachádza. Vonkajšie schody a  výťah umožňujú prepojenie jednotlivých častí budovy a rovnako objektu komunitného centra s  verejným priestorom, priame prepojenie námestia so všetkými podlažiami. Oceňujem zámer autorov zrovnoprávniť vertikálny pohyb pre všetkých navštevníkov a ponúknuť im tak rovnaký zážitok vstupovať do jednotlivých prevádzok na všetkých podlažiach z pavlačí z exteriéru.

Pavlače tvoria akúsi membránu medzi otvoreným verejným priestorom centrálneho námestia sídliska a vnútorným programom komunitného centra. Časť prízemia je obohnaná stenou z profilitových panelov, ktorá mu vytvára akýsi ochranný buffer, priestor medzi domom a rušnou ulicou. Umožňuje chránený prechod po exteriéri medzi niekoľkými priestormi v  prízemí centra. Vystlaný kobercom z  umelej trávy pôsobí dojmom predzáhradky. Ďalšie prevádzky sú umiestnené v  ostatných dvoch nadzemných podlažiach a  v  dvojpodlažnom objekte na streche spolu s exteriérovým ihriskom. Budovu Komunitného centra som poznal z fotografií už predtým. Mal som očakávania, aj keď naživo je to vždy inak a  určite lepšie. Po dlhej ceste som vystúpil z  auta pred domom, ktorý sa týčil hrdo ako maják uprostred sídliskovej krajiny, na akú sme v našich mestách všetci zvyknutí.

ARCH 9/2015 55


inou perspektívou, ako som zvyknutý, môžem do nekonečna atakovať bránu a behať za loptou. Vnútro budovy je navrhnuté ako flexibilný pôdorysný plán schopný poňať rôzne aktivity. Prekvapilo ma, že zariadenie interiéru nie je ušité na mieru. Je len nábytkom, obsahom „naliatym“ do kvalitného obalu. Je to logické a opodstatnené. Stavba nemala zadaného nájomcu. Keď som vo vnútri domu prechádzal miestnosťami zariadenými najrôznejšími nábytkami prinesenými z  iných predošlých priestorov, bavilo ma spomínať si, z ktorej dekády prelomu storočia pochádzali, v akom priestore boli asi dovtedy umiestnené. Nábytky rôzneho veku, bez ambície ich dizajnovo zladovať. Zvíťazil účel a  samozrejme rozpočet. Tento na prvý pohľad nábytkový interiérový chaos ma utvrdil v presvedčení, že budova Komunitného centra Máj je o  niečom inom. Ponúka program, zábavu, voľnosť pohybu a najmä zážitok. Pavlače tvoria akúsi membránu medzi otvoreným verejným priestorom centrálneho námestia sídliska a  vnútorným programom komunitného centra. Umožňujú expandovať aktivitám centra smerom von, sú miestom stretnutí, zbližovania. Sú otvorené, majú byť okupované. Zabezpečujú slobodný pohyb návštevníkov vertikálne exteriérom objektu a  sprístupňujú ihrisko umiestnené v bezpečí na streche domu. Vytvárajú druhý ucelený obal, ktorý má byť slobodný. Umožňuje komunikovať s okolím, stať sa predĺženou rukou námestia a  aktívnou časťou domu. Riedka oceľová sieť na vonkajšom obvode pavlačí slúži ako podklad pre popínavé rastliny s  nízkymi nákladmi na údržbu, využívajúcimi zachytenú dažďovú vodu. Tie postupne porastú a vytvoria tak zelený obal domu. Dom sa stane novou vertikálnou záhradou s  príjemnou vnútornou mikroklímou. Bude to nepochybne veľké obohatenie nového centrálneho námestia sídliska.

ARCH 9/2015

V čase mojej návštevy bola väčšina objektu uzavretá. Čo je škoda, nakoľko by bolo zaujímavé zažiť komunitné centrum v  plnom nasadení, animované aktivitami detí a  jeho ostatných návštevníkov. Zostávalo zapojiť len vlastnú predstavivosť. A  to nebol problém. Cítil som sa ako dieťa na veľkej „preliezke”, ako v labyrinte, ktorý obieha dom po celom jeho obvode a umožňuje mi dostať sa na vyššie podlažia, vstupovať do interiéru budovy a  znova sa vracať späť von. Alebo chodiť len tak okolo domu po jednotlivých poschodiach, nazerať cez zasklenú fasádu do vnútra kancelárii, pozorovať práve prebiehajúcu hodinu aerobiku, turnaj v stolnom tenise, debatu v triede, alebo ako doma na lodžii v paneláku z výšky pozorovať dianie v okolí na sídlisku. Na konci cesty je vytúžené ihrisko, kde na streche domu pod holým nebom s celkom

56

Máj je nahý a rafinovane provokuje, vstupuje do prostredia anonymného sveta sídliska, kde má čo ukázať a najmä čo ponúknuť.

Lukáš Kordík


ARCH 9/2015

Realizรกcie

58


Komunitne centrum Maj SLLA Architects Arch 9 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you