Page 1

Leiden | Gratis Magazine

Omgaan met stress Jacolien Kulk:

10 must-haves bij scheiden Lichaam, geest & ziel beurs op 19 april Beauty | Health | Lifestyle


Merken: • Bana • Bo Bell • Brakkies • Brakkiesd • Bunnies Jr • Deavalab • Develab • Freaks • Giga • Koel 4 Kids • Lurchi • Petit Shoes • Piedro • Red Rag • Richter • Rucanor • ShoesMe • Superfit • Trackstyle • Twins

No size fits all!

Niet vergeten: breedte meten Voor elke kindervoet een schoen! Oerlemans Kinderschoenen is Stardealer van Twins en Trackstyle: de ruimste keus in modellen en breedtematen.

Groot aanbod

Persoonlijk advies

Ontspannen sfeer

Waar wij voor staan is voor elke voet een schoen. Dat betekent een ruime keuze in merken, kleuren, breedtes, en dat vanaf maat 18 t/m 42! Bij ons vind je de grootste collectie van de regio. Laat je verrassen en kom gezellig langs! Het team staat klaar met raad en daad.

Ieder kind wordt bij ons persoonlijk geholpen. Om te beginnen worden de voeten gemeten in de lengte en breedte. Daarna bekijken we de vorm van de voet. We hebben altijd diverse m ­ odellen met de beste pasvorm beschikbaar. Alleen het leukste model hoeft dan nog maar gekozen te worden!

We willen dat de kinderen zich bij ons op hun gemak voelen. Er is speelgoed, en we blijven altijd rustig om jullie zo goed mogelijk te helpen. Vind je kind het soms lastig in een drukke winkel? Vraag ons naar de rustige periodes of de mogelijkheden om jullie na sluitingstijd in een rustigere omgeving te helpen.

Openingstijden: Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag:

gesloten 9.30 - 17.30 uur 9.30 - 17.30 uur 9.30 - 17.30 uur 9.30 - 17.30 uur 9.00 - 17.00 uur

Wie zijn wij Oerlemans Kinderschoenen is een familiebedrijf dat al sinds 1967 in Leiden gevestigd is op de Hoge Woerd. Like onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste ­nieuwtjes, modellen en aanbiedingen!

Oerlemans Kinderschoenen Hoge Woerd 31 2311 HE Leiden Telefoon 071-5144568 info@oerlemanskinderschoenen.nl

WWW.OERLEMANSKINDERSCHOENEN.NL


Hallo lezer Doorgaan bij slecht weer Op zoek naar een partner?

“Hun hele leven overhoop”

Wist je dat er van de 7 miljoen werkende Nederlanders ongeveer 1,7 miljoen mensen te maken krijgt met hoge werkdruk? 1 op de 4 mensen maakt kans op overspannenheid of een burn-out. De kans is groot dat jij ook iemand kent die stress ervaart, of misschien ervaar je die zelf! Door die schokkende cijfers besteden wij breed aandacht aan stress en vermoeidheid. Het is belangrijk dat je op tijd ingrijpt, de klachten signaleert en er vooral iets aan gaat proberen te doen, voordat ze gaan toenemen. Daar zit je niet op te wachten, en daarom adviseren we je de tijd te nemen om de artikelen te lezen waarin wij aandacht besteden aan stress en vermoeidheid. Wij willen je niet alleen oplossingen bieden voor stress en vermoeidheid, maar voor alles waar jij als vrouw mee te maken hebt. Dit kunnen ook leuke, luchtigere dingen zijn. Zo ben je misschien meer geïnteresseerd in de beauty of in een diepere spirituelere kijk naar jezelf. Ook hiervoor gaan wij deuren voor je openen. Zo is er een beurs in Oegstgeest waar straks allemaal specialisten komen die een mooie en unieke kijk hebben op jouw lichaam, geest en ziel, en nemen veel van de deelnemers de moeite om ook in ForYou Magazine je hierover meer uit te leggen. Het kan nooit kwaad om eens beter naar jezelf te gaan kijken, toch? ‘Last but not least’ kan het ook zomaar zijn dat jij een gezin hebt. Dat je de moeder bent die er altijd maar moet zijn. Die voor iedereen en alles doet om het huishouden te runnen. Ook jou vergeten we niet! Speciaal voor de moeders, jonge oma’s en wellicht de lieve tantes nemen er ook specialisten de moeite om je meer te vertellen over onderwerpen binnen het thema ‘kind en gezin’. Al met al genoeg om weer over te lezen, en hopelijk ga je hier veel plezier aan beleven. Veel leesplezier!

Te herkennen aan dit logo bij het adresblokje.

1,7 miljoen mensen hebben te maken met hoge werkdruk

-Team ForYou MagazineForYou Magazine 03


Stress & vermoeidheid

Lichaam, Geest & Ziel beurs op 19 april Op zondag 19 april van 11.00 tot 17.00 uur vindt in het Dorpscentrum van Oegstgeest de allereerste Lichaam, Geest & Ziel beurs plaats. De toegang is gratis! De beurs is een initiatief van Lichaam, Geest & Ziel, een lokaal netwerk van professionele aanbieders die zich richten op persoonlijke ontwikkeling en fysieke en mentale gezondheid in Oegstgeest en omgeving. Het doel is de krachten te bundelen, de bekendheid van de aanbieders in de regio te vergroten, naar elkaar door te verwijzen en met elkaar samen te werken. Het streven is op termijn een fysiek centrum te starten waar vele activiteiten zullen worden ontplooid.

Maak kennis met allerlei regionale praktijken

Het wordt een inspirerende dag met een zeer divers aanbod van bijna 40 regionale praktijken op het gebied van lichaam, geest en ziel. Aan verschillende stands is het mogelijk om tegen een geringe vergoeding een mini-consult te krijgen of producten te kopen. Daarnaast worden in diverse zalen gratis workshops, demonstraties en lezingen verzorgd. Altijd al meer willen weten over bijvoorbeeld regressie- en re誰ncarnatietherapie of wil je eens Chi Neng QiGong of Do-in proberen? Maar ook mindfulness, familie-opstellingen, lichaamswerk, diverse vormen van healing, yoga, creativiteit, reiki, homeopathie, massage, kinesiologie en meer: je vindt het allemaal op deze beurs.

Alle standhouders Wil je weten welke standhouders er zijn en wat er allemaal te doen is? Kijk op www.facebook.com/lichaam.geest.ziel. 04 Health ForYou

Lichaam, Geest en Ziel www.lichaam-geest-ziel.nl


Behandelingen heffen blokkades op en geven rust

Voetreflexologie bij vermoeidheid en stress?! Last van vermoeidheid, stress, slaapproblemen, piekeren, drukte of spanningen op het werk of thuis? Kan voetreflextherapie dan iets voor jou betekenen? Jazeker! Het is een mooie en prettige therapie om de problemen aan te pakken naast de reguliere geneeskunde. De gedachte van de voetreflextherapie is ­gebaseerd op het principe dat het lichaam, de geest en de ziel met elkaar verbonden zijn. Zij vormen tezamen één geheel. De reflexpunten op je voeten staan in verbinding met ­diverse organen, zenuwen, klieren en ­gewrichten. Door deze reflexpunten te

s­ timuleren, door er kortstondig op te ­drukken, kan er een natuurlijke genezing van aandoeningen bevorderd worden of kunnen blokkades opgeheven worden. Het orgaan kan zich herstellen of versterken. Wanneer je bij mij in de praktijk komt voor een behandeling, zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden.

Regressie- en reïncarnatietherapie

Weer vooruitkomen door om te kijken Maaike van Leeuwen van De Trans­ parant - Praktijk voor regressie- en reïncarnatietherapie en spirituele bewustwording is aangesloten bij de NVRT. De therapie wordt vergoed door diverse zorg­ verzekeraars.

Is je accu helemaal leeg? Heb je het gevoel dat je continu onder druk staat? Dan denk je waarschijnlijk niet aan een regressie- en reïncarnatietherapeut. Maar juist bij dit soort klachten kan deze vorm van therapie heel veel betekenen! Bij regressie- en reïncarnatietherapie worden geen symptomen bestreden. We gaan terug naar de oorzaak: onverwerkte ervaringen in het verleden. Je klachten worden bij de kern aangepakt, zodat de (lichamelijke) symptomen

die je nu ervaart niet meer nodig zijn en kunnen verdwijnen. Misschien ligt de oorzaak van je klachten in je jeugd. Je werd bijvoorbeeld niet echt gezien of hoorde er niet bij. De pijnlijke gevoelens die dit opriep, heb je toen diep weggestopt, en je bent wellicht heel erg je best gaan doen om toch aansluiting te vinden. Dit gedrag neem je mee in je verdere leven. Ook als volwassene sloof je je nog steeds erg uit, en onbewust hoop je alsnog de waardering te krijgen die je als kind

We nemen dan jouw gezondheidsklachten door. Daarna zal ik, via de voeten, het gehele lichaam behandelen. De oorzaak en gevolg van de klachten worden dan gelijktijdig behandeld. De behandelingen werken daarnaast ontspannend. Na de behandelingen voelt men zich rustiger, ontspannen en opgewekter en krijgt men meer energie en vaak ook meer inzichten in het leven. De behandelingen worden ervaren als rustmomenten in het drukke leven: even een pas op de plaats, en rust in het hoofd. Even helemaal loskomen van de dagelijkse hectiek van het leven. Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op, telefonisch of via e-mail.

“Voet en Energie” – Praktijk voor ­Voetreflexzonetherapie Henriëtte Roso Dirck van Delffstraat 30, 2215 XX Voorhout telefoon 06-57245881 info@voetenenergie.nl www.voetenenergie.nl

zo gemist hebt. Maar dit zorgt niet voor een blijvende oplossing en dus ga je steeds harder rennen tot het op den duur echt niet meer gaat. Je ontwikkelt stress en/of vermoeidheid. Door tijdens de therapie onder mijn begeleiding terug te gaan in de tijd word je je bewust van de onderliggende angsten en gevoelens. Je gaat begrijpen wat er is gebeurd, wat je bent gaan geloven en wat je strategie is geworden. Door de pijnlijke gevoelens opnieuw te beleven, kunnen ze geaccepteerd en los­ gelaten worden, zodat je lichaam zich weer kan ontspannen.

De Transparant | Maaike van Leeuwen telefoon 071-5154472 / 06-27412415 maaike@detransparant.nl www.detransparant.nl

Health ForYou 05


Stress & vermoeidheid

Hoe zit het met

je hormonale balans? Voor vrouwen van iedere leeftijd is de balans van hormonen heel belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid. Samen met insuline (voeding) en cortisol (stress) vormen oestrogeen en progesteron de basis van een goede hormoonbalans. De fysieke klachten, zoals opvliegers en nachtzweten, zijn vooral bekend. Vrouwen met chronische stress hebben meestal heftiger en meer klachten. We vinden het al snel ‘normaal’ om veel lichamelijke klachten te hebben.

Vrouwen zijn gewend om door te zetten en dapper te zijn, ook als we moe zijn. Mentale klachten uiten zich vaak in wisselende stemmingen, somberheid, angsten en onzekerheden. Wat veroorzaakt eigenlijk die enorme vermoeidheid die vrouwen ervaren, bijvoorbeeld bij PMS en de menopauze? Oestrogenen dalen in de week voor je men­ struatie en in de overgang. Ze hebben een groot effect op vermoeidheid. Oestrogenen werken samen met het stresshormoon cortisol. Wanneer oestrogeen daalt, is cortisol ook uit

Duurzame genezing met homeopathie

Hoe kom jij aan je stress? Natuurlijk helpt coaching en persoonlijke begeleiding bij klachten als stress en ­vermoeidheid. Klachten kunnen verbeteren door het aanpassen van gedrag en het ­ontwikkelen van bewustzijn. Vaak zit er meer achter en is iemand echt uit balans. Er is dan sprake van ziekte. Homeopathie is daarom onontbeerlijk in de behandeling van stress en vermoeidheid.

Homeopathie Leiden Els Baars en Maarten Verzaal Oosterkerkstraat 1, 2312 SN Leiden www.homeopathieleiden.nl

06 Health ForYou

Regelmatig zien we klachten zoals spanningshoofdpijn, huidklachten, colitis ulcerosa en slaapproblemen ontstaan bij mensen waar stress diep doorwerkt; die daar zogezegd een specifieke gevoeligheid voor hebben, met vermoeidheid tot gevolg. Waarom is juist de ene persoon gevoeliger dan de ander? Waarom is de ene mens sneller moe dan de andere? Dat heeft met aanleg te maken. Met homeopathie behandelen we niet alleen de klachten die door stress ontstaan, maar ook de onderliggende oorzaak: de specifieke gevoeligheid of aanleg. Ben je gevoelig voor ontstekingen en darmklachten, dan kan hevige en langdurige stress de natuurlijke afweer ondermijnen en uiteindelijk een colitis ulcerosa veroorzaken. In chronische gevallen volgt de vermoeidheid al snel. We kijken in zo’n geval naar de colitis, de stress en de vermoeidheid.

Care for Women Leiden Jolanda van der Linde-Wischmeijer Merenwijk Leiden telefoon 06-48485809 j.vanderlinde@careforwomen.nl www.facebook.com/careforwomenleiden Care for Women Oegstgeest Trudie van Nieuwenhuizen Terweeweg 136, 2341 CW Oegstgeest telefoon 06-19209335 t.vannieuwenhuizen@careforwomen.nl www.praktijkvoorvrouwen.nl balans, en dit leidt onder andere tot vermoeidheid. Daarom is het zo belangrijk om je hor­ monen goed in balans te houden. Als we veel stress hebben, maken we meer stresshormoon aan, wat ten koste gaat van de productie van geslachtshormoon. Stressvermindering leidt weer tot minder hormonale klachten; het is een wisselwerking. Wat kun je zelf doen? Wist je dat, als je een half uur wandelt, er al stresshormonen afgebroken worden en gelukshormonen worden aan­ gemaakt? Meer ontspanning kan al bijdragen aan beter slapen. Beter slapen zorgt voor minder vermoeidheid overdag. Een overgangsverpleegkundige helpt. Wij luisteren en geven uitleg, en samen maken we een persoonlijk plan om je klachten aan te pakken.

Jolanda van der Linde

Trudie van Nieuwenhuizen

Wat is de onderliggende oorzaak van de stress? Onzekerheid, ambitie, druk van buiten of hebben je vader en oma eigenlijk precies hetzelfde? Ben je moe doordat je te veel doet of omdat je geen zin hebt? Ben je moe sinds de ziekte van Pfeiffer, of sinds je ziek geweest bent? In een homeopathisch consult onderzoeken we dat. We schrijven op de symptomen medicatie voor, zodat de vermoeidheid verdwijnt, de colitis kan gaan genezen en de gevoeligheid in de aanleg stabiliseert. Zo realiseer je duurzame genezing.


Laat je voeten controleren

Stilstaan bij de etalage? Vaak last van kramp, pijn of een moe gevoel in de benen? Mensen merken dit meestal bij het wandelen doordat ze af en toen moeten stilstaan, zodat de pijn kan zakken. Dit kan betekenen dat je last hebt van claudio intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen zijn een vaatziekte, omdat de slagaders zijn vernauwd. Omdat mensen vaak tijdens het winkelen voor een winkelruit blijven stilstaan tot de pijn minder is, noemen we deze vernauwing ‘etalagebenen’. Door stil te gaan staan, komen de spieren in rust, waardoor ze minder zuurstof nodig hebben en de pijn in de benen zakt. Klachten die kunnen ontstaan door de vernauwing, zijn koude voeten, verdikte teennagels, schimmelnagels of een vertraagde nagelgroei. En door de etalagebenen wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Belangrijk is dat de voeten vaak gecontroleerd worden op slecht genezende wondjes, druken/of eeltplekken. Omdat deze vaak slecht te zien zijn, is de juiste voetverzorging belangrijk. De pedicure kan alles goed in de gaten houden en verzorgen. En de podotherapeut kan je helpen voor de goede en passende schoenen.

Weer in balans door een diepe ontspanning

Reiki als rustbrenger Wij leven in een tijd waarin het denken de overhand heeft gekregen boven het voelen. Er is minder aandacht voor het voelen van onze emoties en de signalen van ons lichaam. Veel lichamelijke klachten wijzen ons op een disbalans, zoals bij stress en oververmoeidheid. Langdurige stress kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. De oorzaken van stress en oververmoeidheid kunnen te maken hebben met langdurige mentale inspanning of werkdruk, een fysieke overbelasting, of trauma. Slaapgebrek gaat vaak hand in hand met stress. ‘Rust’ is hét woord om stress te reduceren. Door Reiki in te zetten, ga je een diepe ontspanning ervaren. Reiki kan jou en je lichaam ondersteunen om te herstellen. Het ontvangen van een Reiki-behandeling, middels handoplegging op het geklede lichaam, heeft een positieve invloed op het fysieke lichaam, de emoties en het denken. Reiki stimuleert je op een zachte manier om weer in balans te komen, waaronder bij pijnverlichting, het versterken van je energie, het helder maken van je emoties, het vergroten van je creativiteit en het meer inzicht krijgen in jezelf. Je kunt Reiki ook als zelf-hulpmethode gebruiken.

Bij mij in de praktijk kwam een cliënt, die een continu pijnlijke en vermoeide arm had. Na de eerste behandeling voelde hij geen pijn meer. Vervolgbehandelingen resulteerden in een blijvend verminderde vermoeidheid en een gezonder inzicht over wat werk voor hem betekent. Een vrouwelijke cliënt vertelde: ‘Na de Reikibehandeling heb ik eindelijk weer eens een nacht doorgeslapen!’. Ben je al nieuwsgierig geworden naar een Reiki-behandeling? Neem dan contact op! Heliandra Alexandra de Savornin Lohman Terweeweg 86, 2341 CV Oegstgeest telefoon 06-38461549 | info@heliandra.nl www.heliandra.nl

4 Happy Feet pedicure Karin du Mortier Buitenhoflaan 54, 2353 MB Leiderdorp telefoon 06-13442815 www.4happyfeetpedicure.nl

ForYou Magazine 07


Stress & vermoeidheid

Voeding heeft enorm veel invloed op je stressniveau

Doorbreek de cirkel! Rebalancing®: de kracht van mindful aanraken

Aanraken tegen stress Aanraking is een basisbehoefte van ieder mens: het doet spanning ontladen. Aanraken op de unieke manier zoals Rebalancing dat doet, geeft méér dan alleen een diepgaande ontspanning.

Rebalancing maakt je bewust van jouw patronen, waardoor er ook blijvend verbetering kan optreden. De basis van Rebalancing is een liefdevolle en meditatieve werkwijze. Het werkt met massagetechnieken van verschillende richtingen en daarnaast met zelfonderzoek, bewustwording en mindfulness. Rebalancing gaat uit van de eenheid van lichaam en geest. Als stress niet kan ontladen, wordt het in het lichaam vastgezet. Het gevolg is een overprikkeld systeem en een fysiek gevoel van spanning of andere lichamelijke en psychische klachten. De diepere oorzaak kan van alles zijn, bijvoorbeeld angst, trauma of hooggevoeligheid - en vaak heeft het zijn wortels in de vroege jeugd. Rebalancing leert je jezelf te openen voor gevoelens en kwaliteiten die lang verborgen waren. Het leert je je lichaam terug te vinden als steun en niet als last. Je leert dichter bij jezelf te komen. Op mijn website heb ik meer uitgelegd. En kom eens langs of bel voor meer informatie of een (vrijblijvend en gratis) kennismakingsgesprek! 08 Health ForYou

Reacties van cliënten ‘De kennismaking met Rebalancing verrijkt mijn leven. Het levert een grote bijdrage aan mijn gezondheid - zowel geestelijk als lichamelijk. Ik ben heel dankbaar dat Sabine op mijn pad is gebracht!’ ‘Ik kon niet meer goed functioneren op mijn werk en thuis. Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven en daardoor ben ik minder snel moe. Ik ben ook vaker rustiger in mijn hoofd. Kan mijn hoofd nu sneller ‘leeg’ krijgen. Ik slaap beter en sta eerder stil als ik me onrustig voel.’

Hierbenje.nu – Praktijk voor Rebalancing® Lichaamswerk en Bewustwording Sabine Kuypers Koninginnelaan 9, 2341 EW Oegstgeest telefoon 06-22232374 www.hierbenje.nu

Wat is dat toch met Nederlanders en stress? Er gaat vrijwel geen dag voorbij waarop ik niet te horen krijg dat mensen stress hebben, slecht slapen en energieloos zijn. Mensen hebben vaak te weinig tijd om gezond te eten, zijn te moe om te sporten en slapen slecht. Hierdoor belanden zij als het ware in een vicieuze (negatieve) stresscirkel. Om het dan maar even niet te hebben over winterdip of -depressie, want ook dit is een veel voorkomend onderwerp. Hoe heerlijk zou het zijn om stressvrij te zijn, goed te slapen en veel energie te hebben? Ik zie je nu denken: ‘Hoe pak ik dat aan? Waar moet ik beginnen?’ Mijn advies zou zijn: kijk eerst eens naar de oorzaak van de stress. Is dit werk- of privé gerelateerd? Wat zou je eraan kunnen doen? Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je huisarts. Kijk vervolgens naar je dag- en nachtritme, het aantal uren slaap (minstens 7) én je voeding. Je zou het misschien in eerste instantie niet denken, maar voeding heeft enorm veel invloed op je stressniveau. Denk nu niet dat dit opgelost is met een multivitaminesupplement. Gevarieerde voeding, rijk aan complexe koolhydraten (Bvitamines), vette vis (Omega-3), verse groente (waaronder spinazie, bladgroenten, broccoli), peulvruchten, eieren en noten (magnesium, thyrosine), is een goede basis voor een stressvrij leven. Voedingssuppletie kan soms nodig zijn; denk hierbij aan magnesium. Dit kan de nachtrust tevens bevorderen. Doorbreek de stresscirkel en geniet!

Maaike Boere – Diëtist Leiden – Leiderdorp – Alphen aan den Rijn telefoon 06-42989005 mbdietist@gmail.com www.maaikeboeredietist.nl


Mijn huid

Wat kun je hiertegen doen?

Onzuivere huid en rimpels? Wist je dat je door stress een onzuivere, vale huid en meer rimpels kunt krijgen? Dat stress een grote impact op je huid heeft, heb je waarschijnlijk zelf wel eens ervaren. Door het stresshormoon cortisol kun je een onzuivere vale huid en rimpels krijgen. Chronisch lijden we aan slaaptekort, wat niet alleen zijn weerslag heeft op ons humeur, maar ook lijken we ineens wel meer rimpels te krijgen. Nou vraag je je natuurlijk af: kan dit? Het antwoord is volmondig ‘Ja!’. En ik ga je ­uitleggen hoe dit komt. Oorzaken Huidstress en veroudering: hoe zit dit nou eigenlijk? 1. Vochtverlies: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd. Dit verstoort de vochthuishouding, waardoor je huid vocht minder goed kan vasthouden. Dit resulteert in een vale huid met op langere termijn droogtelijntjes. 2. F ijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld gaat uitzien, ze beschadigen ook het ­collageen: het eiwit dat de huid elastisch en stevig maakt. Door de constante spierspanning bij stress kunnen ­bovendien permanente rimpeltjes ontstaan. 3. R  oodheid: stress kan de huidaandoening rosacea ­verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt, kan rosacea meer en langduriger opvlammen. 4. A  cne: stress zorgt voor ontstekingsreacties die acne kunnen veroorzaken of verergeren. 5. Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden. Hierdoor zie je er al gauw vermoeid uit. Microdermabrasie Reviderm microdermabrasie is een veilige huidverbeterende behandeling. In de behandeling worden ultrafijne microkristallen, ook wel ‘aluminiumoxide’ genoemd, op de huid geblazen en tegelijkertijd wordt de huid door middel van een vacuümstand lichtelijk opgezogen. Door de samen­ werking van deze twee functies zorgen het apparaat en de kundigheid van mij als je schoonheidsspecialist ervoor dat de huid er beter gaat uitzien.

Zodra de kristallen in aanraking komen met de huid, verwijderen ze zachtjes de bovenste huidlaag. Deze bovenste huidlaag bestaat uit oude en dode huidcellen. De huid die daaronder tevoorschijn komt is zacht, glad, stralend en gezond. De huid is nu optimaal in staat om actieve werkstoffen op te nemen. De vacuümkracht zorgt voor de stimulatie van nieuw collageen. Collageen zorgt ervoor dat de huid steviger wordt en de rimpeltjes van binnenuit worden opgevuld. Een microdermabrasiebehandeling is veel intensiever dan een gewone gezichtspeeling en vele malen veiliger dan een chemische en/of kruidenpeeling. Voor wie? Alle huidsoorten en huidtypen zijn te behandelen met deze behandeling. Microdermabrasie kan worden toegepast bij diverse huidcondities en behaalt prachtige resultaten bij onder andere een droge huid, rijpere huid, fijne lijntjes en rimpeltjes, vette huid, vergrote en/of verstopte poriën, vale en/of doffe huid, rokershuid, zonbeschadigde huid, acne­ littekens en pigmentvlekken. Direct na de behandeling zie je al verbetering in de structuur en het uiterlijk van je huid. Voor een optimaal resultaat raad ik je aan de behandeling in kuurverband toe te passen.

Schoonheidsspecialiste & Medisch Pedicure Alice Vletter Collegiantenstraat 9 2231 HD Rijnsburg telefoon 06-53656625 afspraak@alicevletter.nl www.alicevletter.nl

Prachtige resultaten bij allerlei huidcondities

09


Stress & vermoeidheid

Gun jezelf Shiatsu!

Je lichaam weer

in balans

‘Je lichaam heeft een eigen bewustzijn’

Leren luisteren naar je lichaam Je kunt in je dagelijks leven het gevoel krijgen dat je in een draaimolen zit die niet meer stopt. Als je lekker in je vel zit, is het heerlijk om mee te gaan in de flow van het leven. Maar soms is al die drukte en hectiek je teveel en zou je graag aan de noodrem willen trekken. Je raakt overbelast en hebt iemand nodig die je weer met beide benen op de grond zet. Ellen van Gompel helpt haar cliënten door middel van biodynamische massage(therapie) zichzelf weer terug te vinden. ‘Veel therapieën zijn op het hoofd gericht, maar ik werk met een voeltherapie. In onze maatschappij gaat alle aandacht naar de dingen om ons heen. Door middel van massage, aanraking en oefeningen leer ik de cliënt om de aandacht naar binnen te richten. Ze kunnen leren om naar de signalen van het lichaam te luisteren. Door middel van darmperistaltiek ‘praat’ het lichaam ook terug; het heeft een eigen bewustzijn. Darmen verteren niet alleen voedsel, maar ook spanningsresten en ik werk met de geluiden uit de darmen.’ ‘Het is zeer geschikt voor mensen die overbelast zijn, last hebben van stress of fysieke klachten als hoofd- en rugpijn of slaapproblemen hebben. Maar ook voor erg drukke kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels is het een uitkomst. Het kan zowel een aanvulling zijn op de reguliere medische en geestelijke gezondheidszorg als een op zichzelf staand traject. Het aantal behandelingen wordt altijd in overleg met de cliënt bepaald.’ 10 Health ForYou

Slaap je slecht? Is het ‘druk’ in je hoofd? Voel je je lusteloos of heb je weinig ­energie? Dan heb je mogelijk last van iets wat ‘stress’ genoemd kan worden. Met een pilletje kun je de klachten misschien onderdrukken, maar je kunt beter de onderliggende oorzaak aanpakken. Shiatsu kan je helpen om je weer beter te voelen. Stress is een uiting van iets wat dieper zit, en wat te maken kan hebben met allerlei omstandigheden. Met Shiatsu gaat de therapeut gericht op zoek naar de oorzaak.

Reacties van cliënten: - ‘Ik kan nu weer nachten achter elkaar doorslapen zonder hulpmiddelen!’ - ‘Bij Joost voel ik me altijd net een vloerkleedje; zó ontspannen ben ik dan.’ - I k voel me na een behandeling schoner, helderder en stabieler.’

Hoe werkt het? De therapeut werkt op de energiebanen (meridianen) in het lichaam. Deze energie is voelbaar in je lichaam. Tijdens een Shiatsu-behandeling lig je gekleed op een mat. De therapeut geeft met zijn vingers of handen druk op die plekken waar de energie geblokkeerd is. Door de druk worden de meridianen zodanig gestimuleerd, dat de energie weer kan stromen en het lichaam zichzelf kan herstellen. Shiatsu is, behalve bij stress, ook zeer geschikt bij onder meer nek-, rug- en schouderklachten, maag- en darmklachten en menstruatie­ problemen. Ben je benieuwd wat Shiatsu voor jóú kan betekenen? Neem dan contact op met Joost van Leusen van Shiatsu Oegstgeest, of kijk voor meer informatie op de website. Het Hele Werk Ellen van Gompel Stieltjesstraat 15 2313 SH Leiden telefoon 06-46033332 www.hethelewerk.nl

Shiatsu Oegstgeest Joost van Leusen Kempenaerstraat 39C, 2341 GG Oegstgeest telefoon 06-41598480 info@shiatsuoegstgeest.nl www.shiatsuoegstgeest.nl


Stress is een welvaartsziekte

‘We moeten leren beter voor onszelf te zorgen’ Onlangs verhuisde Ariënne Stolk met haar bedrijf naar een nieuwe locatie. ‘Dan ervaar je wel wat stress is’, grinnikt de eigenaresse van Equilibrium. ‘Gelukkig was dat bij mij maar van korte duur, maar dat is natuurlijk niet bij iedereen het geval.’ ‘Stress is een verstoring van de balans tussen je sympathische en je parasympatische zenuwstelsel’, legt Ariënne uit. ‘Het sympathische deel stuurt het lichaam aan om te presteren of te vluchten. Het zorgt ervoor dat er energie vrijkomt: je hart gaat sneller pompen en ook de ademhaling versnelt. Samen met het parasympatische zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat je lichaam in een toestand van rust en herstel komt, zorgt het ervoor dat je goed kunt functioneren. Wanneer je echter langdurig onder

grote druk staat, is er geen balans meer tussen beide systemen en verkeert je lichaam als het ware in een constante staat van paraatheid, met vermoeidheid als gevolg.’ In haar praktijk behandelt Ariënne mensen met stressklachten vaak met hypnotherapie. ‘Dat werkt echt; het is zelfs wetenschappelijk bewezen. De therapie veroorzaakt een golflengte in je lichaam en hersenen die het parasympatische systeem activeert, waardoor je rustiger en meer ontspannen wordt en beter kunt slapen.

Daarnaast geef ik adviezen over voeding en leefregels. Want als je geen dingen structureel verandert, zul je weer in dezelfde valkuilen vallen. Wie langdurig onder grote stress staat, in combinatie met ingesleten patronen vanuit de jongere jeugd, kan zelfs een burn-out krijgen. Stress is echt een symptoom van onze welvaartsmaatschappij. We moeten weer leren om goed voor onszelf te zorgen en de juiste keuzes te maken.’ Equilibrium | Ariënne Stolk Jan Wolkersstraat 89, 2321 VP Leiden telefoon 071-5126490 www.equilibrium-leiden.nl

Soms heb je even iemand nodig die meedenkt

Doorgaan bij slecht weer... Echt, na regen komt zonneschijn!

Net als het weer kent een mensenleven zonnige periodes, waarin alles meezit en er geen wolkje aan de lucht is, maar ook perioden die grijs en saai of somber en deprimerend zijn. Of verdrietige periodes vol regen, kou en tegenwind. Het kan stormen en hagelen. Soms ben je in de wolken. Je kunt het gevoel hebben dat donkere wolken zich samenpakken. Het kan vriezen en het kan dooien. Het kan heel stil zijn voor de storm. De temperatuur kan soms hoog oplopen. En sommige mensen houden van een goed onweer, dat de lucht zuivert.

Wat het leven brengt, kan je allemaal ineens even te veel worden. Als de bliksem inslaat, maar soms ook als je stevig de wind mee hebt, en misschien nog niet goed weet welke koers je moet kiezen. Hoe gaat het met jou? Voel je je gestrest, opgebrand, doe je wat je wilt doen of zit je vast in oude patronen? Weet je waar je staat op dit

moment of weet je niet goed welke kant je op wilt of moet? Maak je een verwarrende periode door en wordt het je allemaal even te veel? Vanuit Relief Counselling help ik mensen zoals jij om ook bij slecht weer door te gaan. Achter de wolken schijnt altijd de zon, maar soms heb je even iemand nodig die meedenkt en helpt zoeken naar een oplossing of een manier om

verder te gaan. Jij blijft zelf aan het roer, jij bepaalt je doel. Ik kan je als een loods vergezellen en helpen je (nieuwe) koers te bepalen, zodat de mist in je leven optrekt en je de dingen weer helder kunt zien. Je bent van harte welkom in mijn praktijk, op loopafstand van Leiden Centraal. Echt, na regen komt zonneschijn!

Relief Counselling Joke Spannenburg Poelgeeststraat 20, 2316 XL Leiden telefoon 071-5282548 | joke@relief-counselling.nl www.relief-counselling.nl

Health ForYou 11


De beste zorg bij darmkanker Als u klachten of afwijkingen heeft die (mogelijk) samenhangen met een vorm van darmkanker, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Maar u wilt natuurlijk ook de beste zorg en het liefst dichtbij. Om dat te bieden, werken Alrijne Ziekenhuis (Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn) en Groene Hart Ziekenhuis (Gouda, Schoonhoven, Zuidplas) nauw samen in het Oncologie Netwerk West. ‘Oncologie’ is een ander woord voor ‘kanker.’ Vanaf maart biedt het netwerk gezamenlijke zorg aan patiënten met darmkanker, nadat het sinds vorig jaar deze zorg al biedt op het gebied van borstkanker. Wij bieden u de beste zorg bij darmkanker, in de veilige setting van het ziekenhuis, dichtbij in de eigen regio. Het Oncologie Netwerk West is er voor u. Dit betekent dat wij de zorg bij darmkanker zó organiseren, dat deze zoveel mogelijk tegemoet komt aan uw wensen. Dat doen we op basis van vijf speerpunten: Patiënt centraal Wij regelen de zorg rondom uw situatie, afhankelijk van de diagnose en passend bij uw wensen. Onze behandelteams omringen u met alle zorg en deskundigheid, maar vanzelfsprekend heeft u altijd zeggenschap over uw behandeling.

De vijf speerpunten van het Oncologie Netwerk West: 1) De patiënt centraal 2) Zorg dichtbij 3) Korte wachttijden 4) E rvaren behandelteams 5) Eén aanspreekpunt Alrijne Ziekenhuis Leiden | www.alrijne.nl/leiden Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en Alphen a/d Rijn | www.alrijne.nl/leiderdorp Groene Hart Ziekenhuis Gouda, Schoonhoven en Zuidplas | www.ghz.nl

12 Health ForYou

Zorg dichtbij Wij helpen u zoveel mogelijk in uw eigen ziekenhuis. Hier vinden dan ook de diagnostische onderzoeken, de meeste behandelingen inclusief operaties, de controles en de nazorg plaats. Binnen het netwerk worden de operaties bij endeldarmkanker uitgevoerd in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bundeling van deze complexe operaties leidt tot minder complicaties en een sneller herstel. Het lokale ziekenhuis blijft dé ingang voor alle patiënten, en het reizen van de patiënt beperken we tot een minimum. Korte wachttijden Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk terecht kunt voor onderzoek en diagnose. U kunt verwezen zijn door uw arts of via het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Nadat de diagnose is vastgesteld, starten wij snel met uw behandeling. Elke behandeling verloopt via een vast ‘zorgpad’, zodat de verschillende onderzoeken en behandelingen goed op elkaar aansluiten. Ervaren behandelteams U bent bij ons gezamenlijke behandelteam in goede handen. Het team bestaat uit artsen en verpleegkundigen van de verschillende ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in darmkanker. Door samen te werken, heeft het team meer kennis, meer ervaring en meer behandelmogelijkheden. Dit leidt tot betere genezingskansen en de hoogste kwaliteit van zorg. Eén aanspreekpunt Voor iedere patiënt is een ‘casemanager’ beschikbaar. Dit is een gespecialiseerde verpleegkundige die u tijdens uw behandeltraject zal begeleiden en het eerste aanspreekpunt zal zijn voor alle vragen van u en uw naasten. De casemanager coördineert samen met u uw behandeltraject en heeft doorlopend nauw contact met uw andere zorgverleners.

Kijk voor meer informatie op de websites van de ziekenhuizen.


Column Column

door Klein door Marije Klein

Een nieuwe lente, een nieuw geluid Ik ben, denk ik, de grootste fan van het voorjaar die er bestaat. Zó’n fan zelfs, dat ik zou moeten over­ wegen om een fanclub op te richten voor dit seizoen. Misschien met een naam als ‘de Lentetjes’ of ‘De club voor het voorjaar’ of zo. Er is maar één ding waar ik meer van houd dan van het voorjaar, en dat is de belofte van het voorjaar. Die ene dag in de winter, die ons doet denken dat het al voorjaar is. Strakblauwe lucht, in het zonnetje al best lekker en vogels die fluiten of het een lieve lust is. Een teken van een nieuw voorjaar, gevolgd door een nieuwe zomer. Als ik er een staaltje ‘psychologie van de koude grond’ op moet toepassen, dan denk ik dat mijn voorliefde voor het seizoen komt door de belofte van ‘nieuw’. In de lente lijkt alles fris en nieuw. Nieuwe knopjes aan de bomen, frisgroen. Nieuwe narcissen die hun koppie boven de grond uitsteken, frisgeel. En nieuwe vogeltjes in nestjes, frisfluitend. Dit jaar heb ik bedacht dat ik daarom ook nieuw moet gaan denken. Alles wat ik tegenkom, wil ik anders gaan benaderen. Dit werd mij vooral ingegeven door een vervelend moment bij het winkelcentrum. Een mevrouw in een klein rood autootje vond het heel erg nodig om nét voor mijn neus het enige parkeerplekje in te pikken dat nog over was bij het winkelcentrum. Ik kan altijd écht van slag raken van dat soort dingen, en in mijn besloten ruimtetje maakte ik haar en haar stomme rode auto uit voor alles wat mooi en lelijk is, om daarna met een boos hoofd weg te rijden. Verpest was mijn middag. Of toch op zijn minst de komende tien minuten. Met de belofte van een nieuw voorjaar vond ik dat

ik mezelf niet meer boos moest laten maken en dat ik nieuw tegen deze dingen aan moest gaan kijken. Heel voorzichtig voelde ik me goed bij dit nieuwe denken, ook al moest ik een kilometer lopen van mijn auto naar de supermarkt; goed voor mijn conditie. Onderweg stapte ik nog net niet in een hondendrol. Fijn dat die hond ervan af is. De eerste regendruppels vond ik vooral goed voor de plantjes. En toen bij thuiskomst mijn dochter een glas chocolademelk over de vloer gooide, dweilde ik het fluitend op. Chocolademelk is toch niet goed voor je. Ik werd bijna misselijk van mijn eigen zoetigheid, maar het werkt natuurlijk wel, dat positieve nieuwe denken. Mijn jongste zoon kwam vanmorgen thuis met een enorme scheur in zijn nog best wel nieuwe broek. Niet erg, gewoon een goede reden om weer eens lekker te shoppen. En we hebben gelijk de daad bij het woord ­gevoegd. Bij het winkelcentrum was het druk en er was nog nét één parkeerplekje. Een mevrouw draaide er precies voor mijn neus haar kleine witte autootje in. In mijn kleine besloten ruimtetje maakte ik haar en haar stomme witte auto uit voor alles wat mooi en lelijk was. Om er gelijk achter aan te denken: ‘Hè, wat heerlijk om af en toe eens lekker te schelden!’ Kijk. En dat is dan toch een nieuwe benadering!

...maakte ik haar en haar stomme witte auto uit voor alles wat mooi en lelijk was

Tot de volgende uitgave!

-Marije-

Marije Klein is schrijfster, blogger en online publicist. Elk seizoen schrijft zij een column ForYou.

ForYou Magazine 13


10

Wel scheiden, niet strijden. Het kan met mediation, volgens Jacolien Kulk. Ook als jouw belangen nu onverenigbaar lijken, ook als jouw emoties soms hoog oplopen. Jacolien brengt als scheidingsmediator het beste van twee werelden samen. 20 jaar financiële en bancaire expertise in diverse disciplines en functies koppelt zij aan een groot inlevingsvermogen en een open, ontwapenende persoonlijkheid. Door haar eigen ervaring met mediation weet ze dat partijen die hun tegenstellingen samen weten te overbruggen, sterker uit deze moeilijke periode komen.

10 must-haves

1. Relatietherapeut

Vaak zetten vrouwen de eerste stap bij een scheiding. Maar voor je deze stap zet, vraag jezelf eerst af of een scheiding echt onvermijdelijk is. Overweeg serieus relatietherapie voordat je definitief het besluit neemt om te gaan scheiden; zeker als er kinderen in het spel zijn. Als je niet te lang wacht en jij en je partner zich voor relatietherapie inzetten, kan een scheiding dikwijls worden voorkomen. Mocht de relatietherapie niet slagen, dan heb je allebei vaak meer begrip voor de onafwendbaarheid van de scheiding. Dit helpt weer om het scheidings­ proces soepeler te laten verlopen.

2. Moed

Ben jij degene die na veel wikken en wegen uiteindelijk het besluit neemt om bij de ander weg te gaan, vertel het dan altijd persoonlijk. Niets is voor de ander zo erg dan om het te vernemen door bijvoorbeeld een briefje op de keukentafel, of erger nog: door andere sloten op de deur. Doe je dit wel, dan is de kans op een vechtscheiding vele malen groter. Dus verzamel al je moed bij elkaar en kies een moment uit om het te vertellen.

3. Tissues

Een scheiding is een rouwproces. Je kunt het vergelijken met het overlijden van een dierbaar iemand. Hier horen heftige emoties bij en daar moet je doorheen, of je nu wilt of niet. Neem voor die emoties dan ook echt de tijd en huil af en toe eens flink uit. Dat lucht op. Het is belangrijk dat je die ruimte in het begin neemt en de ander jou daar ook de ruimte voor geeft. Geef de ander zelf ook die ruimte en respecteer elkaars tempo in verwerking. Het scheidingsproces verloopt dan uiteindelijk soepeler. Kom je er zelf niet goed uit, schakel dan de hulp in van een therapeut. Daar is helemaal niets mis mee.

4. Antwoorden Vooral als jij wordt verlaten door je geliefde, is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom?’-vraag. Misschien wil je dat helemaal niet horen, maar het is belangrijk, want anders blijf je met deze vraag vaak onbewust rondlopen. Het gevolg kan zijn dat jij blijft ontkennen dat het echt over is en tevergeefs denkt dat je partner weer bij je terugkomt. Je kunt dan niet toekomen aan het rouwproces en je blijft dan uiteindelijk langer verdrietig dan nodig was geweest. Andersom geldt dit uiteraard ook: als jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt, geef de ander dan de antwoorden die nodig zijn.

14 Lifestyle ForYou

5. Knalrode lippenstift Gebruik lippenstift om op jouw badkamerspiegel te schrijven: ‘Ik kom hierdoorheen en word weer gelukkig!’, zodat je het steeds weer ziet. Het is belangrijk om dit zinnetje in je hoofd te blijven herhalen en in jezelf te blijven geloven.


Jacolien Kulk Mediation Ambachtsweg 5, 2222 AH Katwijk telefoon 071-2032122 / 06-83555460 jacolien@jacolienkulkmediation.nl www.jacolienkulkmediation.nl

Jacolien heeft oog voor jouw emoties en biedt tegelijkertijd structuur en houvast met deskundig advies over alle financiële, juridische en zakelijke aspecten van een scheiding.

bij scheiden 6. Scheidingsmediator Veel vrouwen gaan direct op zoek naar een ‘pitbull’-advocaat, omdat zij bang zijn om bij een scheiding aan het kortste eind te trekken. Dat kan, maar een rechtszaak is duur, intensief en tijdrovend. Een alternatief is mediation. Een scheidingsmediator is neutraal en helpt bij onder meer het opstellen van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Met hulp van de mediator maak je samen evenwichtige afspraken, waar jullie allebei achter kunnen staan. Dat geeft rust en zekerheid. Mediation gaat bovendien sneller en is daardoor minder kostbaar. Zo pak je eerder je leven weer op.

8. Oppas

Voldoende tijd voor jezelf is noodzakelijk, zodat je weer nieuwe energie kunt opdoen en om ervoor te zorgen dat je niet kopjeonder gaat. Vaak heb je het nu drukker dan ooit. Misschien ga je verhuizen, werk je meer en wil je juist nu vaker bij de kinderen zijn. Toch is het nodig om voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen. Een goede oppas is in dat geval goud waard. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende korte momentjes voor jezelf. Een kwartiertje met een mooi boek op de bank of een kopje thee in het zonnetje helpt al.

7. Hardloopschoenen Het kan zijn dat je erg boos bent op je ex, maar de woede kan zich ook op jezelf richten, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt gefaald te hebben. Een fysieke uitlaatklep is dan belangrijk. Zo voorkom je ook dat je mogelijk je kinderen ermee belast. Hard rennen is een goede manier om je emoties kwijt te kunnen. Het voordeel is dat je alleen een paar goede hardloopschoenen nodig hebt en het kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. Bewegen helpt ook om je beter te ontspannen en te slapen. Dat is nu zeker geen overbodige luxe.

9. Vriend(inn)en Vriendinnen en vrienden heb je nodig om je verhaal kwijt te kunnen, voor troost maar ook voor het zorgen van afleiding, om weer eens goed te lachen en voor praktische hulp. Maar de onmisbare vriendin of vriend is degene die jou een schop onder de kont geeft om op een zeker moment je leven weer op te pakken en je behoedt voor achteraf niet-handige acties naar je ex.

10. Jijzelf Bij de meeste vrouwen duurt het zeker zo’n twee jaar met ups en downs om weer in balans te komen. Wanneer het erg moeilijk voor je blijft, de boosheid maar niet van je af kunt schudden of je het erg lastig vindt dat er een nieuwe vriendin in het leven van je ex is gekomen, overweeg dan professionele hulp. Maar hoe cliché het misschien ook klinkt: uiteindelijk ben jij degene die ervoor moet kiezen om het verleden en je ex achter je te laten en te kiezen voor een toekomst met nieuwe mogelijkheden. Alleen jij kan die knop bedienen. Zet die knop om!

Lifestyle ForYou 15


Zie er beter uit Niets is zo vervelend als een huidprobleem hebben. Mensen kijken je aan en zien dat er wat mis is, en je schaamt je ervoor. Gelukkig is er wat tegen te doen. Eerst even een uitleg over de huid. De epidermis of opper­ huid is de buitenste laag van de huid. Deze bestaat voor het grootste deel uit dode cellen die ons beschermen tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Deze dode cellen worden 'verhoornde cellen' genoemd. Er komen dagelijks nieuwe verhoornde cellen bij, en de bovenste laag schilfert af. Hierdoor vernieuwt de huid zich doorlopend. Huidvernieuwing Een chemische vloeistof die wordt gebruikt bij een medische peeling, lost als het ware de tussencelstof tussen de huidcellen op, zodat de huidcellen los komen te liggen. De huid kan hierdoor sneller vernieuwen, waardoor deze frisser en strakker wordt. Afhankelijk van de concentratie en de zuurgraad van de peeling kunnen er meer of minder huidlagen verwijderd worden. Tevens wordt er meer vocht vastgehouden in de huid, waardoor de huid beter wordt gehy­ drateerd. Peelings Medische peelings zijn huidbehandelingen bedoeld voor het verjongen van de huid of om bepaalde huidproblemen te behandelen. De behandeling wordt altijd in kuurvorm aangeboden, voor het bereiken van het beste resultaat. Peelings werken huidopbouwend en veranderen de structuur van de huid in een sterke frisse huid. Het geeft de huid een echte boost. Het zet de eigen huid aan het werk. Peelings kunnen voor elke huid een uitkomst bieden.

Unieke afstemming Omdat elke huid uniek is en zo zijn specifieke behandelingen vereist, wordt er eerst een intakegesprek gehouden en goed naar jouw huid en klachten gekeken. Zo kan er bepaald worden welke peeling voor jou het beste is. Nadat bepaald is welke peeling voor jou geschikt is, doen we een patch-test, om te kijken of je huid ertegen kan. Als de patchtest goed is gegaan, wordt er een week later een eerste peelingbehandeling ingepland. De meeste peelings worden in kuurverband gegeven. Hiermee behaal je ook het beste resultaat. Om het resultaat optimaal te laten verlopen, worden er ook producten voor thuisgebruik geadviseerd. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat en werken we samen aan een verbetering van je huid. Vergoedingen De peelings zijn behandelingen die cosmetisch / medisch van aard zijn, en zijn in de meeste gevallen voor eigen rekening. Acne en acnelittekens worden vaak wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De producten voor thuisgebruik vallen hierbuiten. Wil je weten of een chemische peeling ook voor jou geschikt kan zijn? Neem dan contact op met de praktijk, of kijk voor meer informatie op de website.

Samen werken aan een verbetering van je huid Voor de volgende indicaties kun je een peeling ondergaan: - acne - acnelittekens - doffe huid - zonbeschadigde huid - fijne lijntjes - oppervlakkige rimpels - grove poriën Bij NovaDerm werken we met de peelings van Dermaquest. Dermaquest heeft een breed scala aan peelings, om zo elke huid te kunnen behandelen.

16 Beauty ForYou


NovaDerm - Praktijk voor huid- & oedeemtherapie Stuifzwam 16 2403 HM Alphen aan den Rijn telefoon 0172-533916 /06-38224137 www.novadermhuidtherapie.nl

met een peeling TCA Salicylic Acid Peel Deze peeling is ontwikkeld om de algehele textuur en huidspanning te verbeteren, is ook goed te gebruiken bij zon­beschadiging en acnelittekens, en is geschikt voor alle huidtype (behalve de gevoelige huiden).

Salicyl Acid Resurfaces Een exfoliatiebehandeling, speciaal ontwikkeld voor acne en voor vette huiden.

Mangobrite Peel Deze behandeling is zeer geschikt voor gevoelige huiden, droge huiden, donkere huiden en pigmentatieproblemen.

Werking: - lost de buitenste laag van het stratum corneum op - geeft een gladder en zachter oppervlak aan de huid - reduceert talgklier verstoppingen - behandelt acne en voorkomt ontstekingen

Werking: - v erheldert de huidtint en vermindert pigmentatie - zorgt voor een zachter en gladder huidoppervlak - intense hydratatie - verhoogt de opname van de thuis­verzorgingproducten

Primary Power Pumpkin Peel Een exfoliërende behandeling, uitermate geschikt voor anti-aging-, acne- en hyperpigmentatiebehandelingen.

Modified Jessner Peel Deze peeling is ontwikkeld om nieuw huid te generen en acne te verminderen, en is geschikt voor huidtypes I –IV

Skin Brite Peel Deze peeling is zeer geschikt om alle huidtypen te behandelen met pigmentatie­problemen, zoals melasma, PIH en acnecondities.

Werking: - verbetert hydratatie - verbetert de barrièrefunctie van de huid - verzacht rimpels - verbetert acne en onderdrukt ontstekingen - verbetert de huidskleur en heeft blekende werking op pigment - stimuleert de aanmaak van collageen

Werking: - lost de buitenste huidlaag op, het stratum corneum - geeft een gladdere, zachtere uitstraling aan de huid - vermindert fijne lijntjes en rimpels - egaliseert de huidskleur en werkt blekend op pigment. - reduceert talgklierverstoppingen - behandelt acneconditie en voorkomt ontstekingen

Werking: - lost de buitenste huidlaag (stratum corneum) op - geeft een gladdere, zachtere uitstraling aan de huid - vermindert fijne lijntjes en rimpels - egaliseert de huidskleur en werkt blekend op pigment

Werking: - v erheldert de huidtint en vermindert pigmentatie - z orgt voor een zachter en gladder huidoppervlak - vermindert verstoppingen in de follikels - hydrateert droge / vochtarme huid - v oorkomt acne-uitbarstingen, comedonen en milia - v erhoogt de opname van thuis­verzorgingsproducten

Beauty ForYou 17


De nieuwe

prothesebadkleding Kleurige zwemkleding voor de borstprothesedraagster Mammella Specials is gespecialiseerd in het aanmeten van borstprotheses en de verkoop van protheselingerie en -badkleding. Eigenlijk alles wat de borstprothesedraagster nodig heeft, is te vinden bij Mammella Specials. Nu in de zaak: de nieuwe badkleding足 collectie voor 2015, met merken als Cyell, Anita, Sunflair en Silima!

Mammella Specials Westkanaalweg 65, 2461 EH Ter Aar telefoon 0172-607353 info@mammellaspecials.nl www.mammellaspecials.nl

18 ForYou Magazine


Elegant, eigentijds, origineel en draagbaar

Handgemaakte sieraden Isabelle Riffon begon een opleiding in sieraden maken toen ze vanuit Brussel naar Den Haag verhuisde. In eerste instantie, om de Nederlandse taal te leren. Ze was 36 en had twaalf jaar als econoom gewerkt. Bij het maken van sieraden ervaarde Isabelle dezelfde rust als bij het beoefenen van Yoga en ontdekte een nieuwe passie. ‘Ik volgde meerdere cursussen, creëerde een atelier aan huis, en was binnen de kortste keren druk bezig met zagen, vijlen, schuren, solderen en polijsten. Vrij snel daarna begon ik mijn creaties tentoon te stellen; voornamelijk in Nederland, maar ook in België en Frankrijk. Sinds 2005 stel ik mijn werk permanent in Leiden tentoon, eerst in galerie Zône en sinds 2010 in mijn eigen atelier en galerie.’ Unieke sieraden ‘Ik maak sieraden door gebruik te maken van simpele vormen die draagbaar, discreet, origineel en eigentijds zijn. De ontwerpen zijn veelal uniek en volledig handgemaakt. Mijn inspiratie vind ik meestal in het experimenteren met materialen. Een beweging, een vorm of een materiaal wordt doorgaans de rode draad in een collectie. Als ik aan een bepaalde lijn vasthoud, geef ik snel een naam aan de collectie en geef ik het een beschrijving. De woorden vormen een tweede bron van inspiratie voor het ontwikkelen van de collectie.’ Experimenteren ‘Wat ik leuk vind aan sieraden, zijn de concentratie die nodig is om sieraden te maken, het experimenteren met technieken, en het op een bepaald punt in het proces over te laten aan het toeval. Zo krijgt de chaos een plekje in mijn werk en laat die zijn sporen achter op het eindresultaat.’

Eigen collecties Handgemaakte sieraden vervaardigd uit zilver, goud of een ander metaal, gecombineerd met leisteen, hout, glas, plastic of edelstenen.

Leidse sieraden​​ Isabelle begon in 2014 met een zoektocht naar de ’sieraden van Leiden’, via een oproep aan de inwoners van de stad om een ontwerp te maken dat Leiden representeert. Dat resulteerde in een collectie sieraden in de vorm van bijvoorbeeld de Leidse Singel, een boterham met haring en sleutels. Alle ontwerpen zijn verkrijgbaar als hanger, speldje en manchetknopen.

In opdracht… Laat een sieraad ontwerpen passend bij uw wensen. Ook in combinatie met een erfstuk of een waardevolle herinnering of voor speciale gebeurtenissen (jubileum, geboorte enzovoort). Atelier & Galerie Isabelle Riffon Pieterskerk-Choorsteeg 17, 2311 TR Leiden telefoon 071-5125203 / 06-46616366 isabelle.riffon@gmail.com | www.isabelle-riffon.com fotografie: PIM RUSCH

Lifestyle ForYou 19


Magneetsieraad Klepperman 194, 2401 GM Alphen aan den Rijn telefoon 0172-413765 / 06-48236212 Info@magneetsieraad.nl | www.magneetsieraad.nl

Magneten: waarom nu? Meer uitleg? Boek een presentatie!

Al duizenden jaren zweren mensen bij de genezende kracht van magneten. Goed onderzocht is het fenomeen echter bij lange na nog niet. Gelukkig kan de wetenschap dit onderwerp niet langer negeren. Zo hebben wetenschappers aan de universiteit van Virginia (VS) onlangs in klinische experimenten ontdekkingen gedaan: magneten kunnen de doorbloeding stimuleren of een regulerend effect op de doorstroming van het bloed hebben. Bovendien zullen uitgerekte aders krimpen en vernauwde bloed­ vaten ontspannen. Zwellingen en ontstekingen verdwijnen, wonden genezen beter en sneller. Krassen en zelfs littekens kunnen aanzienlijk verzachten onder de invloed van een magneet. En men ervaart meer energie in het lichaam.

Nodig vrienden en kennissen uit en geniet van de geweldige sfeer van een sieraden­presentatie. Bij jou thuis, in een club of vereniging, de keuze is geheel aan jou. In elk geval belonen wij de gastvrouw / gastheer voor de inzet met aantrekkelijke GRATIS sieraden naar keuze ter waarde van 10% van de omzet. Jij nodigt de gasten uit, wij dragen zorg voor de rest. Een duidelijke presentatie van de sieraden en wellnessproducten. Er worden enkele testjes gedaan, u kunt een heerlijke massage ervaren en we gaan de powerdrink proeven. Kortom, een gezellige, informatieve en vrijblijvende avond met Magneetsieraad.

MagnetStrip

MagnetStrip

Klein, stark und kraftvoll

klein, stark und kraftvoll

Small, strong and powerful

877- 1 small, strong and powerful BOM | MST FPO | 0,22 |

Must-haves: tren Discret et puissant à la fois

discret et puissant à la fois 877- 2 BOM | MST MCU FPO |

0,22 |

MagnetHeart

Magneethart of -strip

Volle Kraft rund um die Uhr Full of energy 24 hours a day

Door het dragen van het magneethart of de magneetstrip op specifieke probleemplekken (of bij wonden of blessures) wordt een betere doorbloeding gecreëerd die pijnverlichting en een snellere genezing teweegbrengt. Om deze reden mag het magneethart of de magneetstrip eigenlijk niet ontbreken in je eerstehulpdoos; ze vormen een ‘eerste hulp bij ongevallen’ voor je hele familie.

Le plein d’énergie 24 heures sur 24

877-1

877-2

177CU-1

18

2613-2 (S)

Kindersieraden

2845-1 611-10

2844-1 611-9

MagnetHeart 2848-1

Denk eens aan kinderen met ADHD, met een slechte concentratie of met angsten, en kinderen die niet in slaap kunnen komen. Deze kinderen kunnen veel baat hebben bij het dragen van een stoere armband of ketting uit de prachtige kinderserie die wij aanbieden. Wij vertellen je graag meer hierover.

2847-1 611-11

2846-1 611-12

Das Herz, eines unserer beliebtesten Produkte, kann an jeder Stelle getragen werden, Tag und Nacht. The heart, one of our most popular products, can be worn day and night wherever you want. Stella

2860-1 (S–M)

0,12 Tes la

/1

.20

och sit h höch tt m iert at be uß ran tim e F ga op mt eten ! en ich for Go ein ge agn ere et4 tet ßb n gn sch -M bie rfu r ei mi ym Ma er e o d s ü t eo rt! ofa ord n f na d V rge s a n N fo ikr un d so Da rtige ekom ve M ch. i nle we Trag sakt sglei erse nd un oh et ten ung a-Au im F biere je S eign e te Atm lim gen sor hl! ne ß g K g n b efü Ma n Fu len eru ßa six es g e f sto lst ith ante Po ken s Lau odym d jed d w uar r e wi fekte ke N ag un or tbe s g r le f foo gnet pe star den T sib a ed n p • 6 ür je ha m m spo ea m s e v u r i a lly • F re s h mu ica odym sa on opti tom ne bre cti ole na lity fort. crofi ce. nt se reate a ins i c ea n ch Th h-qu com le m bala d fro hus ea t t n i hig ates thab ate el an and ts a e clim he he ffect gre re gn eb m ts ma foot Th imu s in t ing e an m t im op shion sorb fort. ymiu y and s a ort b p de Cu ck-a com neod ry da vec t un a i sho lking ong r eve ire ue ant r q r wa ix st le fo nta mi , ga pla ato alité • S uitab te an d e oû • S ire e qu pie t d la v . nta aut du nfor r de t u pla de h ! nte ale van n co te ue s h ’a e c l ble ira oû iu aq La dym forta resp nt la et à ains ch o ns s né s con fibre teme talon rant da ied ts trè micro arfai s au cs, off sp an t iss s le La le p ine cho pu s u tou s s es ur rég ou t le al. m c n y po et Les orbe optim néod s ien ab rche ants tid uo ma aim lle uq • 6 eme ent a s nvi o • C

Le cœur est l’un de nos produits favoris.Walter Il se porte partout, de jour comme de nuit. Polly

14

&

Little Simon Arthur

KIDS | 43

Magnet4Go zolen

0G au ss

De wellness-zool voor optimaal comfort Verwen uw voeten met comfortabele inlegzolen Magnet4GO! Het anatomische gevormde voetbed zorgt gegarandeerd voor het hoogste draagcomfort! De in het voetbed verwerkte ademende microfiber zorgt voor een optimale ventilatie. Het dempingsmateriaal in de hiel en de voorvoet werkt schokabsorberend en biedt het perfecte loopcomfort - elke dag. Samen met de 6 hoogwaardige magneten met elk een kracht van 0,12 tesla per zool heb je een zeer uniek product voor de voeten. Geen last van je voeten na een dag hard werken waarbij je veel moest staan? Aan het einde van de dag geen voeten meer die moe zijn? Ja, dat kan, door het dragen van de Magnet4Go zolen.

2838-1 2213-10 (S–L)

1544-1

2575-2 *

2839-1

2840-1

30


Ernährung Supplement your healthy diet Complétez chaque jour votre alimentation équilibrée

Olifantje 2575-2 *

ge

prü

ft • t e s t ed

•c o nt

|

Met de verkoop van dit lieve olifantje steun je automatisch de Hugo Tempelman stichting met 2 euro. Sinds 1990 leidt de Nederlandse arts in Zuid-Afrika een vooruitstrevend project in de strijd tegen Aids en ter verbetering van de levensomstandigheden van duizenden mensen. Wij kunnen toch ook op jou rekenen? Die antioxidative Wirkung ist durch ein unabhängiges Institut zertifiziert.

é

MAGNAWELL®The antioxidant effect has been geprüft • lé | te s

ted • contr

ôl

certified by an independent institute.

t•

tes

MagnetBandage Power drink Die sanfte Naturkraft für Ihr Wohlbefinden f

ed

on •c

t rôl é | g ep

* Set aus 4 Kordeln | Set of 4 cords | Set de 4 cordons

t

2735-1

E001-1

La puissance anti-oxydante est certifiée par un institut indépendant.

34

15 Gentle natural energy for your well-being Power drink Açai bezit sap van de Zuid-Amerikaanse açai-bes en de Amerikaanse cranberry, La douceur d’une force naturelle pour votre resveratrol uit blauwe druiven, vitamine C en bio-actieve plantenstoffen. Dit bien-être zorgt ervoor dat de drank je lichaam kan voorzien van de vele stoffen die het nodig heeft. De drank is zeer effectief bij blaasproblemen. Met maar één eetlepel per dag, bijvoorbeeld in mineraalwater, wordt de 1,5 tot 2 liter water die je per dag nodig hebt, omgevormd in een aangename ervaring.

ends 2015 Magneetbandage

Speciaal voor mensen die last hebben van rugpijn, kniepijn of nekpijn hebben wij de magneetbandage. Deze band is voorzien van 6 magneten en wordt vastgezet op het lichaam met de meegeleverde band. De band kan op allerlei plekken van het lichaam bevestigd worden en zorgt voor een zachte, natuurlijke energie juist daar waar je die het hardst nodig hebt. Door het gebruik van de grote bi-polaire magneten wordt een groter gebied behandeld met de magneetkracht. Daarbij is ook de dieptewerking intenser. Ook over het veelzijdige ontwerp van de magneetbandage is goed nagedacht. Met behulp van de verwijderbare bevestigingsband is de Energetix bandage overal op het lichaam te plaatsen, bijvoorbeeld op 25 de rug of buik, de dij of het gebied rond de schouder en nek. Zonder de afneembare band verandert de magneetbandage in combinatie met de kussenhoes in een universeel inzetbaar kussen om heerlijk op of tegenaan te zitten of liggen. En door het compacte formaat is die ook ideaal voor op reis.

MagnetStick

5000-1

2575-1 *

MagnetStick bringt das magnetische Kraftfeld direkt ins Trinkwasser. Auch optisch macht der MagnetStick in seinen unterschiedlichen Designs die täglich benötigten 1,5 Liter zum Genuss. Passend dazu: Untersetzer mit 4 integrierten Magneten. MagnetStick enables you to create a magnetic force field directly in your drinking water. The MagnetStick comes in different designs and makes the 1.5 litres we need to drink each day more enjoyable. Matching: coaster with 4 magnets.

2828-1 (M–L)

534-1

MagnetStick vous permet d’introduire directement la force magnétique dans l’eau de boisson. Disponible dans différents designs, il fait son petit effet en termes d’esthétique et transforme les 1,5 litres d’eau quotidienne en véritable source de bien-être. Pour combiner : dessousde-plat avec 4 aimants.

2832-1 470-1 (18)

2831-1

2830-1

Waar kun je ons vinden?

26

2858-1 2213-3 (S–L)

1340-1

2617-2 (M)

* Set aus 4 Kordeln | Set of 4 cords | Set de 4 cordons

- E lke dinsdag vanaf 23 juni 2015 tot en met dinsdag 25 augustus 2015 van 13.00 tot 21.00 uur op de Voorstraat voor het Katwijks Museum - E lke zondag vanaf eerste paasdag tot en met 30 augustus van 10.00 tot 18.00 uur op het Vuurtorenplein in Noordwijk aan Zee - E lke woensdag van 8 juli tot en met 26 augustus in de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee

2591-2 (M)

2732-2 (M) *

Werking Energetix

2857-1

2732-6 (M) *

36

22

De kracht van Energetix zit verborgen in de neodymium magneten die subtiel worden verwerkt in prachtige designsieraden. De magneetkracht biedt ondersteuning bij een algeheel beter welzijn en een grotere weerstand. De sieraden, die voorzien zijn van koper, werken ontstekingsremmend en weerstandsverhogend en werken tegen allergieën.

Lifestyle ForYou 21 * Mit Kupfer | With copper | Avec cuivre

CASUAL FLEX | 79


Ondersteuning bij transpersoonlijke ontwikkeling

Word meester van je leven Mijn nichtje verdronk en als vijfjarige vroeg ik mij af: ‘Waarom gaan we dood?’ ‘Waar ga je dan naartoe?’ ‘Waarom zij wel en ik niet?’ Niemand kon mij antwoord geven, maar mijn interesse was gewekt. Ik las boeken en studeerde, maar de wetenschap had ook het antwoord niet. Toen verloor ik een geliefde aan zelfdoding en werd ik mij pijnlijk bewust van het leven. Waarom leven wij? Waarom willen sommigen niet (meer) leven? Waartoe dient dit allemaal? En: waarom zijn we hier? De bewustwording kwam in een stroomversnellling. Ik was al lange tijd bezig met zingeving, maar nu kwam die op scherp te staan. Ook ondervond ik dat het rouwproces na zelfdoding veel complexer en moeizamer was dan bij eerdere verliezen.

Er is meer tussen hemel en aarde Schaamte en schuldgevoelens Een afscheid is er niet en achterblijvers blijven naast alle emoties en gevoelens met vragen zitten die de breuk extra pijnlijk maken. Ik was verdrietig maar ook boos! Hoe kon hij dat nu doen? En het besef hoe eenzaam hij geweest moest zijn, dus ik had ook schuldgevoelens als ‘had ik het kunnen voorkomen?’ en ‘heb ik iets fout gedaan?’ Maar het was hoogst verwarrend, want met de afwijzing van het leven wijst diegene ook alle achterblijvers af. Ik voelde me verlaten, en dus werden afgewezen ‘ikjes’ wakker... Ik verdiepte mij in het rouwproces en ontdekte dat schaamte een grote afdekker is en schuldgevoelens vaak ook taboe zijn. Maar ook door reacties van onbegrip zoals ‘Mijn broer is overleden aan kanker; wie kiest nu zijn eigen dood?’ komen rouwenden in een isolement. Onderdeel van het rouwproces is de vraag ‘Wil ik nu nog wel?’. Soms is er ook in de omgeving angst voor herhaling. 22 Health ForYou

Multidimensionaal bewustzijn Dankzij mijn ervaring als Regressie / Reïncarnatie Therapeut wist ik dat ik in contact kon komen met mijn geliefde via energetische weg. Ik kreeg door middel van de techniek ‘personificatie’ contact en kon zelf voelen dat het goed was, mijn vragen stellen, samen met hem zijn verminkte energetisch lichaam herstellen en alsnog afscheid nemen. Dat deed mij goed, maar ik wilde meer. Ik wilde de scheidslijn tussen de werelden opheffen. Ik kreeg een spontane bijnadoodervaring en kwam in dimensies van liefde terecht. Des te moeilijker was het toen het gewone leven doorging... Ik wist nu dat de scheidslijn tussen leven en dood kan worden opgeheven, maar wist niet hoe. Ik ging bij Monique Houben in de leer; zij leerde mij te reizen door de dimensies en mijn multidimensionale bewustzijn te ontwikkelen. In je kracht Inmiddels ondersteun ik met praktijk De 8ste Sleutel anderen bij hun transpersoonlijke ontwikkeling. Mensen komen voor traumaherstel en innerlijk kindwerk, maar ook mensen die net als ik voelen dat er meer is tussen hemel en aarde. Wanneer je in verbinding staat met het geheel, sta je in je kracht en ben je meester van je leven. Mijn wereld is opengegaan en ik wens dat eenieder toe! De 8ste Sleutel | Ellen Montanus telefoon 06-23590051 | de8stesleutel@gmail.com www.de8stesleutel.com


Relatiebemiddeling voor alleen足staanden van 40 tot 80 jaar

Op zoek naar een partner?

Relatie足 bemiddeling: helemaal van deze tijd We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die alleenstaand is. Wellicht behoor je zelf tot deze grote groep, die alleen maar groeiende is. Alleen komen te staan overkomt je, zomaar of door een samenloop van omstandigheden. Soms lukt het niet om zelf de juiste partner op het goede moment tegen het lijf te lopen Wanneer je als alleenstaande op zoek bent naar een partner, loop je vaak tegen problemen aan. Bijvoorbeeld via internet (e-dating), waar geen discretie heerst en je vaak niet kunt vertrouwen op de vrijblijvende gegevens en handelswijze. De meeste mensen stoppen op een gegeven moment hier dan ook mee vanwege de ergernis en lage scoringskans. Ouderen die niet over een computer beschikken, staan al snel aan de zijlijn. Waar moeten zij heen met hun vraag? Velen vragen zich af of een nieuwe relatie nog wel voor hen is weggelegd. We praten hier echt over een grote groep mensen die elkaar simpelweg niet kunnen vinden. Terwijl de omvang van deze groep juist hun kracht is. 40PlusRelatie levert maatwerk en kan hier een uitkomst voor je bieden.

Persoonlijke aanpak 40PlusRelatie onderscheidt zich door de persoonlijke aanpak. Ik ga voor alleenstaanden van 40 tot 80 jaar, die woonachtig zijn in deze regio, op zoek naar een partner die echt bij hem of haar past. De kracht van 40PlusRelatie is dat dit op een persoonlijke, discrete en betrouwbare manier verloopt. Geen onbetrouwbare afspraken via internet en geen loze beloften. Alles wordt duidelijk besproken, zodat je weet waar je aan toe bent. Als iemand uit de regio zich heeft ingeschreven, dan wordt deze persoon door mij persoonlijk begeleid in de zoektocht naar de juiste partner. Er volgt een uitgebreid intakegesprek, waarbij ik een goed beeld van je krijg en van jouw partnerwensen. Wij kunnen matchen uit ons eigen grote, landelijke bestand. Dit maakt de kans van slagen groter. Wij werken met vaste tarieven en gegarandeerde partnervoorstellen. Wacht niet op anderen of het lot om je gelukkiger te maken. Neem zelf het heft in handen en maak een afspraak met 40PlusRelatie. Wellicht kun je binnenkort gezamenlijk op pad en van elkaar genieten! Je kunt mij bellen of mailen.

40PlusRelatie Ingrid van Veen telefoon 071-8795135 ingrid@40plusrelatie.nl www.40plusrelatie.nl

Lifestyle ForYou 23


Zet jouw wereld in beweging


Laat de balans in je lichaam herstellen

Waarom complementaire zorg? Vaak kiezen mensen voor complementaire zorg als de reguliere zorg geen oplossing kan bieden. Het gaat dan vaak om lichamelijke en/of geestelijke klachten die zijn ontstaan door blokkades, zonder dat ze zich er bewust van zijn dat ze deze hebben opgebouwd. En niet te vergeten: momenteel leven wij in een onrustige wereld met veel stress, onzekerheid en grote veranderingen. Het risico om uit balans te raken is erg toegenomen. De klanten die mijn praktijk bezoeken, hebben uiteenlopende klachten, zoals burn-out, depressie, migraine (spanningshoofdpijn), rug-, neken schouderklachten en maagklachten, maar ik zie ook kinderen die hooggevoelig zijn. Blokkades bouw je op gedurende je leven. Hoe was je gezinssituatie als kind of puber? Maar ook je relaties en de werksfeer kunnen voor een blokkade zorgen. Vaak loop je tegen dezelfde dingen aan; dingen die je graag anders wil doen, maar de vraag is hoe. Het opheffen van deze blokkades is belangrijk, omdat ze je uiteindelijk belemmeren in je dagelijks leven, met als mogelijk gevolg dat je er daadwerkelijk lichamelijke klachten van krijgt. Het is dan ook van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van de blokkade. Uit ervaring blijkt, dat de meeste klanten na een serie van vijf consulten een duidelijk verschil ervaren. Kijk voor meer informatie op de website.

Over mijzelf Mijn naam is Eva Staal en ik ben natuurgeneeskundig therapeute. De praktijk is gevestigd in Warmond, waar ik al vijf jaar met heel veel plezier werkzaam ben. Binnen mijn praktijk kun je terecht voor holistische behandelingen en coaching, maar ook voor diverse cursussen. Eva Staal natuurgeneeskundig therapeut Hyacintenlaan 6, 2361 LP Warmond telefoon 071-3648421 / 06-43833353 info@evastaal.nl | www.evastaal.nl

Je lichaam staat of valt met je skelet

Hou je botten

gezond!

Je skelet is de belangrijkste structuur van je lichaam. Zonder je skelet zou je niet kunnen staan, lopen of op een andere manier bewegen. Het is dus heel belangrijk om goed voor je botten te zorgen. Hieronder staat wat je nodig hebt voor het gezond houden van je botten. Calcium Het mineraal calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten. Om je botten in een goede conditie te houden, met je er dus voor zorgen dat je veel calcium binnenkrijgt. En die zit vooral in zuivelproducten (met name melk, kaas en yoghurt), groenten (vooral boerenkool), noten en volkorenproducten (zoals brood, pasta en zilvervliesrijst). Vitamine D Verder moet je ervoor zorgen dat je veel vitamine D krijgt. Die stimuleert namelijk de opname van calcium in het lichaam. Je kunt vitamine D binnenkrijgen door dagelijks minstens een half uur buiten te zijn, want het lichaam maakt deze vitamine zelf aan door zonlicht op te nemen. Als je als vrouw boven de 50 bent, is het verstandig om supplementen met vitamine D te slikken.

Vitamine K Vitamine K is nodig voor het aanmaken van bot-eiwitten, dus het is verstandig om deze vitamine binnen te krijgen. Dat kan door veel groente en zuivel tot je te nemen. Bewegen Bewegen door te sporten is heel goed om de conditie van je botten goed te houden. Daarbij doet het er niet echt toe op welke manier je dat doet, zolang je maar regelmatig beweegt. Maar het is wel aan te raden om daarbij gewichten te gebruiken, omdat die het botweefsel versterken. Alcohol en roken beperken Als je veel alcohol drinkt (meer dan ĂŠĂŠn glas per dag), wordt het botweefsel sneller afgebroken dan normaal, wat kan leiden tot zwakkere botten en een grotere kans op breuken. Rook je veel? Ook dat is heel nadelig voor het botweefsel. ForYou Magazine

Heatlh ForYou 25


Haarverlies is voor vrouwen erg emotioneel

‘Hun hele leven is Arie: ‘We merken dagelijks in onze kapsalon dat je kapsel een belangrijk aspect is van je identiteit. Lang of kort, een nieuw kleurtje of een andere coupe: iedereen besteedt er dagelijks de nodige aandacht aan. Maar wat nu wanneer je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en je als gevolg van de noodzakelijke behandeling je haren zult verliezen?’ Het bedrijf van Carla en Arie Plu en hun team, Kapsalon Centraal, is al meer dan twintig jaar gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ‘Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in oncologie. Er komen hier patiënten vanuit heel Nederland. Je kunt bij ons uiteraard terecht voor een knipbeurt of het kleuren van je haar, maar wij verzorgen ook haarwerken. Het komt zeer regelmatig voor dat hier een vrouw binnenstapt die zojuist de diagnose ‘kanker’ heeft gekregen en binnenkort haar haren zal verliezen’, vertelt Arie. Zo’n eerste bezoek is vaak erg emotioneel. ‘Het is niet niks wanneer je een dergelijke diagnose hebt gekregen en zo’n vrouw is dikwijls behoorlijk van de kaart. Ik probeer haar een beetje op haar gemak te stellen door te vertellen wat wij voor haar kunnen betekenen. Bij een intakegesprek gaan we kijken naar het kapsel, de kleur en de lengte van het haar en zoeken we iets uit wat bij de klant past. Ik adviseer de vrouw in kwestie altijd wel om ervoor te zorgen dat het haarwerk hier klaarstaat voordat ze met de chemokuren gaat beginnen.’

26 ForYou Magazine

Impact Arie heeft van dichtbij meegemaakt dat een ziekte als kanker niet alleen op de patiënt zelf een grote impact heeft, maar ook op zijn of haar familie. ‘Jaren geleden was mijn broer erg ziek. We wisten dat hij niet meer beter zou worden: de kanker was al helemaal uitgezaaid. Hij lag hier in het LUMC en ik bezocht hem iedere dag. Toen zijn haar op een gegeven moment begon uit te vallen, heb ik hem in een rolstoel gezet en naar de salon gebracht om de rest af te scheren. Zonder erbij na te denken, zette ik hem voor de spiegel. Dat was een hele schok voor hem, want hij had zichzelf al een poos niet meer gezien. Ik zag wat het met hem deed. Daarom vraag ik, wanneer bij een vrouw de eerste haren gaan uitvallen, altijd of ze privé wil zitten en of ik de spiegel voor haar moet afschermen als ik haar haar eraf haal. Dat kaalscheren is over het algemeen heel heftig. De meeste vrouwen zijn er ontzettend emotioneel onder, maar het komt ook voor dat ze heel nuchter zijn en het rustig ondergaan. Het is in ieder geval wel heel belangrijk dat het haarwerk op dat moment klaarstaat.’


Look Good... Feel Better Kapsalon Centraal werkt ook mee aan de workshops die Look Good … Feel Better organiseert. ‘Dat is een stichting die alles in het werk stelt om mensen met kanker te steunen bij hun uiterlijke verzorging en zichzelf weer te laten zijn’, legt Arie uit. ‘Tijdens zo’n gratis workshop, die circa drieënhalf uur duurt, krijgen twaalf tot vijftien dames tips over huidverzorging en make-up. Alle schoonheidsspecialistes, therapeutes en haarwerkers verlenen allemaal geheel belangeloos hun medewerking. Ik geef bijvoorbeeld adviezen over het verzorgen en onderhouden van haarwerken. Alle emoties die het werken met kankerpatiënten oproept, zijn soms best zwaar, maar het maakt mijn werk ook tot een hartstikke mooi beroep.’

overhoop gegooid’ Dat kaalscheren is over het algemeen heel heftig Heftige periode De vrouwen die bij Kapsalon Centraal langskomen voor een haarwerk, zitten over het algemeen in een heel heftige periode van hun leven. ‘Ze zijn heel kwetsbaar. Hun hele leven is overhoop gegooid. Daardoor bouw je wel een bijzondere relatie met hen op. In het begin zijn ze vaak erg emotioneel, en huilen ze veel, maar op een gegeven moment zie je dat vaak veranderen in acceptatie en strijdlust. Ik krijg ook heel mooie en dankbare reacties over hoe blij ze zijn met hun haarwerk. Laatst vertelde een van hen dat haar bij de sportschool gevraagd werd wanneer ze nu kaal werd, want ze kreeg toch chemo. Toen ze vertelde dat ze al een maand geen haar meer had en de pruik van haar hoofd trok om het te laten zien, werd er heel verbaasd gereageerd. Niemand had opgemerkt dat het haar eigen haar niet was. Dat zijn prachtige verhalen. Het is fijn om te zien hoe zo’n vrouw dan weer opbloeit. Het zijn de mooie kanten van mijn vak, want ik zie hier om me heen veel verdriet. Het lukt me niet altijd om me daar helemaal voor af te schermen. Sommige verhalen raken me diep. Ik neem ze mee naar huis en kan er soms niet van slapen. Dan is het aan de andere kant fantastisch om te bijkunnen dragen aan iets waar deze vrouwen zich, ondanks al hun akelige behandelingen, zo goed door voelen.’

Kapsalon Centraal LUMC Albinusdreef 2 Afdeling Leidse Plein H2-19 2333 ZA Leiden telefoon 071-5156775 www.kapsaloncentraal.nl

ForYou Magazine 27


Kind & gezin

Een uitputtende bevalling: hoeveel jaren werkt het door? Welke zwangere vrouw heeft dit niet gehoord: ‘Zodra het kind eruit is, vergeet je gelijk de pijn’? Maar is het wel zo? Kan een stressvolle bevalling nog lang daarna op ­moeder en kind doorwerken?

Creatief bezig zijn vanuit je intuïtie

Doe, en volg

je gevoel

Spelenderwijs tekenen en schilderen zoals kinderen dat doen, vinden volwassenen vaak lastig. Jonge kinderen handelen vanuit hun impuls, hun gevoel; denken - nog - niet na over de gevolgen, laat staan oordelen van anderen. Wanneer kinderen ouder worden, beginnen vragen als: - Wat ga ik schilderen? - Hoe ga ik dat doen? - Wordt het wel mooi? - Wat vinden anderen ervan?

Creatief Ontdekken Dionne Snellers | telefoon 06-42904468 atelier Doesmeer Hoogmadeseweg 70, 2351 CV Leiderdorp www.creatiefontdekken.nl

28 Health ForYou

Oordelen als 'goed' of 'fout', 'mooi' of 'lelijk' zijn snel geveld, waardoor remmingen kunnen ontstaan om spontaan te creëren, je creatief je uiten. Bij intuïtief tekenen / schilderen ben je niet bezig met deze vragen. Wat je maakt, doe je vooral voor en vanuit jezelf. Je 'doet' en volgt je gevoel. Er wordt in het proces en het uiteindelijke beeld meer zichtbaar dan je in eerste instantie zou denken. De verschillende workshops die ik geef, kunnen individueel of in een groep gevolgd worden. Van ontdekken met materialen en technieken tot het ontdekken van hetgeen er in je leeft, niet leeft, gezien, niet gezien wil worden. Naast mijn creatieve en ruime ervaring in het onderwijs (waaronder als docent in beeldende vakken) heb ik diverse opleidingen, cursussen en trainingen gevolgd met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling, waardoor ik mezelf beter ben gaan kennen en begrijpen, en graag naast kleine en grote mensen sta in het creatieve proces van ont-dekken. Kijk voor meer informatie en het volgen van een workshop op de website, of bel!

Sam is een jongetje van 9. Hij heeft ADD en kan zich moeilijk concentreren; daarom gaat hij in therapie bij kindertherapeute Maria Franzi Föllmi. Zijn moeder vertelt dat ze steeds het gevoel heeft dat ze hem niet uit het oog mag verliezen, ‘want anders zweeft hij weg’. Daarom voelt ze zich in zijn aanwezigheid altijd moe. De bevalling van Sam was traumatisch en uitputtend: na 3 dagen weeën en 3 pomp-pogingen is Sam in het ziekenhuis geboren. Reden genoeg voor Maria om Sam zijn geboorte spelenderwijs opnieuw te laten herbeleven. Het resultaat is de volgende dag al zichtbaar: zijn ‘aangeboren’ weerstand tegen het haarkammen is weg, want Sam wil nu zelfs gel in zijn haar. Hij is ook duidelijk meer aanwezig in zijn lichaam. Na een sessie met moeder, gericht op haar beleving van de bevalling, verandert ook haar relatie met hem. Haar vermoeidheid is verdwenen en ze durft hem meer los te laten. Dit is een voorbeeld van de holistische aanpak van Maria Franzi Föllmi. Zit jouw kind ook niet zo lekker in zijn vel? Wil jij hem ook graag helpen, maar weet jij niet precies hoe? Kijk dan naar wat Maria jouw te bieden heeft. Jij en jouw kind zijn welkom voor een gratis en vrijblijvende ­kennismaking.

Praktijk Athanor Maria Franzi Föllmi Waardenburg 112, 2181 LM Hillegom telefoon 06-36258588 info@praktijk-athanor.nl www.praktijk-athanor.nl www.therapievoormijnkind.nl


Ogen en hersenen beter op elkaar afgestemd door kleurenfilters

‘Lezen was echt frustrerend voor mij’

Er zijn in Nederland 1,5 miljoen mensen met lees­ problemen. Madelief Roelants (15 jaar) uit Oegstgeest wás er een van. Madelief: ‘Lezen was echt frustrerend voor me. Talen kostten me zoveel tijd en energie, dat ook de vakken waar ik normaal goed op scoorde steeds slechter gingen.’ Sinds een aantal maanden heeft Madelief een Xlens bril. De speciaal ontwikkelde kleurenfilters van deze bril veranderen de lichtinval en lichtintensiteit van de informatie die binnenkomt, waardoor de overdracht van de ogen naar de hersenen beter verloopt. Moeder Minke: ‘Het verschil is waanzinnig groot! Madelief leest ineens vloeiend en met begrip. Ik raad iedereen met leesproblemen aan, uit te zoeken of het ook voor jou werkt.’ Zoektocht ‘Toen Madelief in groep 3 en 4 met lezen aan de slag ging, bleek dit heel lastig’, vertelt Minke. ‘Ze draaide letters om, bleef spellend lezen en gedurende de hele basisschool waren de talen een groot probleem. Maar ze is slim, dus ze kon veel compenseren. Bovendien vinden we haar precies goed zoals ze is: een creatief meisje met een levendige fantasie - en wilden we het probleem niet te groot maken. Totdat de frustratie de overhand nam. In groep 8 kreeg ze een dyslexieverklaring en ook in de havo/vwo-klas zagen we haar worstelen. Het is een harde werker, maar nu leden zelfs de vakken eronder waar ze normaal gesproken met gemak hoge cijfers haalde.’ Madelief: ‘Mijn cijfer voor wiskunde veranderde van een 9 in een 6. Dan begin je wel erg aan jezelf te twijfelen.’ Advies van opa Tot de opa van Madelief een krantenartikel las over de Xlens bril. Madelief: ‘Mijn oma belde op en zei dat het wel erg herkenbaar was wat erin stond. We hebben dezelfde dag nog gemaild, en binnen een week hadden we een afspraak bij een Xlens Centrum hier in de buurt.’ Minke: ‘Al tijdens de test hoorde ik een enorm verschil. Het monotone, hakkelende en moeizame lezen veranderde in een vloeiend geheel met de juiste intonatie.’ Madelief: ‘De letters - die ik altijd zag wiebelen - gaan door de kleurenfilters stilstaan. Er zit nu witruimte tussen de regels en woorden! En ik begrijp nu vrijwel meteen wat ik lees.’

Vertrouwen Minke: ‘Het verschil is echt waanzinnig. Ze kan de onder­ titels op tv nu met gemak bijhouden en leest tijdens een proefwerk een lap tekst binnen de gestelde tijd. We realiseren ons nu eigenlijk pas hoe groot het probleem was. Ze heeft het nog zwaarder gehad dan wij dachten. Je kunt niet in iemands hoofd kijken hè.’ Madelief: ‘De bril werkt ook rustgevend. Ik heb ‘m langer op dan de geadviseerde vijf uur, gewoon omdat het fijn is. De eerste week had ik wat hoofdpijn, maar dat is nu helemaal weg. Ik ben blij dat ik eindelijk kan laten zien wat ik in huis heb. Volgend jaar wil ik naar het vwo. Misschien ga ik Psychologie studeren. Die optie had ik laten vallen omdat ik bij mijn zus zie wat voor dikke boeken daaraan te pas komen. Maar met de Xlens bril heb ik er weer vertrouwen in.’ Haar zusje, waarbij nooit dyslexie is vastgesteld, heeft er inmiddels ook één en wil hem niet kwijt. Minke: ‘Ze zegt dat ze haar tentamens Psychologie mede dankzij haar bril heeft kunnen halen.’

Madelief leest ineens vloeiend en met begrip Minke vervolgt: ‘Ik ben inmiddels, na een intensieve opleiding bij Xlens, geautoriseerd om Xlens filters aan te meten bij kinderen en volwassenen. Ik hoop er nog zoveel mensen mee te kunnen helpen.’

Minke Roelants Klassiek Homeopaat, Xlens-specialist en Kindertolk® Oranjelaan 23 2341 CB Oegstgeest telefoon 071-5156275 homeopathie@hetnet.nl www.minkeroelants.nl

Health ForYou 29


Complete site voor

€ 399,foryou-online.nl

Colofon

Kijk ook op www.foryoumagazine.nl voor meer ­informatie of om online een andere editie te bekijken.

3e jaargang | nummer 1 - 2015

ForYou Magazine is een uitgave van:

ForYou Magazine verschijnt viermaal per jaar en wordt verspreid in een oplage van minimaal 5.000 exemplaren per regio via alle hierboven vermelde organisaties, praktijken, zorginstellingen en ondernemers.

ForYou BV Havenstraat 6, 9471 AM Zuidlaren T 050 - 76 00 800 E info@foryoumagazine.nl I www.foryoumagazine.nl

Redactie De in het magazine geplaatste teksten zijn ofwel aangeleverd door de deelnemende organisaties, praktijken, zorginstellingen en ondernemers en bewerkt door de redactie van ForYou BV, of verzorgd door de redactie zelf. Heeft u een tip voor een ­redactionele bijdrage? Neem dan contact op met ons.

Directeur Paul Carabain Commercieel directeur Sharif Sharafeddine Regio-uitgever Mariëlle Bouma Eindredactie Roelant van de Riet


afhaalpunten ForYou Magazine is gratis af te halen op de locaties hieronder Albert Heijn Hooigracht Hooigracht 85 2312 KP Leiden telefoon 071-5149964

De 8ste Sleutel Phia Berghoutlaan 5 2343 PM Oegstgeest telefoon 06-23590051

Fashion 4 Kidz Schoolstraat 113 2251 BG Voorschoten telefoon 071-5620050

Albert Heijn Leiderdorp Winkelhof 29 2353 TS Leiderdorp telefoon 071-5413454

De Bonbonnerie ­Chocolaterie Apothekersdijk 6 2312 DC Leiden telefoon 071-5141962

4Happy Feet pedicure Buitenhof 54 2353 MB Leiderdorp telefoon 06-13442815

Apotheek Sloothaak Vliet Noordzijde 19 2331 GN Rijnsburg telefoon 071-4020400 Atelier & Galerie Isabelle Riffon Pieterskerk-Choorstreeg 17 2311 TR Leiden telefoon 071-5125203 Bagels en Beans Haarlemmerstraat 38 2312 GA Leiden telefoon 071-5139700 Bruna • Ina Boudier Bakkerstraat 9 2331 AX Leiden telefoon 071-5763848 • Vijf Meiplein 39 2321 BN Leiden telefoon 071-5762228 Care for Women Leiden Merenwijk 2317 JD Leiden telefoon 06-48485809 Care for Women ­Oegstgeest Terweeweg 136 2341 CW Oegstgeest telefoon 06-19209335 Costes Haarlemmerstraat 77 2312 DL Leiden telefoon 071-5143042 Creatief Ontdekken Koningstraat 44 2351 PJ Leiderdorp telefoon 06-42904468

De Rijnlandse ­Boekhandel Veenerick Oegstgeest Lange Voort 35-37 2343 CB Oegstgeest telefoon 071-5172271 De Transparant Eli Heimanshof 22 2341 PG Oegstgeest telefoon 06-27412415 Diaconesse Ziekenhuis Houtlaan 55 2334 CK Leiden telefoon 071-5178178 Drogisterij Bik Doezastraat 4 2311 HB Leiden telefoon 071-5126339 Equilibrium Drie Octoberstraat 33 2313 ZM Leiden telefoon 071-5126490 Etos • S tanderdmolen 35-37 2317 NZ Leiden telefoon 071-5236612 •D  iamantplein 2 2332 HR Leiden telefoon 071-5720106 •A  njelierenstraat 4-6 2231 GT Rijnsburg telefoon 071-4020756 Eva Staal – natuur­ geneeskundig Therapeut Hyacinthenlaan 6 2361 LP Warmond telefoon 06-43833353

Heliandra Terweeweg 86 2341 CV Oegstgeest telefoon 06-38461549 Het Hele Werk Stieltjesstraat 15 2313 SH Leiden telefoon 06-46033332 Hierbenje.nu Konginnelaan 9 2341 EW Oegstgeest telefoon 06-22232374 Homeopathie Leiden Oosterkerkstraat 1 2312 SN Leiden telefoon 071-5137940 Jacolien Kulk Mediation Ambachtsweg 5 2222 AH Katwijk telefoon 071-2032122 Jumbo • K opermolen 2 2317 PB Leiden telefoon 071-5235935 •D  iamantplein 55 2332 HT Leiden Kapsalon Centraal Albinusdreef 2 afd. Leidse Plein H2-19 2333 ZA Leiden telefoon 071-5156775 Maaike Boere – Diëtist Voordorp 75 2352 BV Leiderdorp telefoon 06-42989005

Magneetsieraad Klepperman 194 2401 GM Alphen aan den Rijn telefoon 0172-413765

Praktijk Athanor Waardenburg 112 2181 LM Hillegom telefoon 0252-374557

Mammella Specials Westkanaalweg 65 2461 EH Ter Aar telefoon 0172-607353

Primera Videoland ­Oegstgeest Ommevoort 10 2341 VV Oegstgeest telefoon 071-5156313

Minke Roelants Oranjelaan 23 2341 CB Oegstgeest telefoon 071-5156275

Relief Counselling Poelgeeststraat 20 2316 XL Leiden telefoon 071-5282548

Mooi Parfumerie • Winkelhof 60 2353 TV Leiderdorp telefoon 071-5899563 • Irislaan 55 2341 CG Oegstgeest telefoon 071-5150143 • De Kempenaerstraat 10-12 2341 GL Oegstgeest telefoon 071-5174796 • Anjelierenstraat 4-6 2231 GT Rijnsburg telefoon 071-4021027

Schoonheidsspecialiste & Medisch Pedicure Alice Vletter Collegiantenstraat 9 2231 HD Rijnsburg telefoon 06-53656625

MS Mode • Winkelhof 68 2353 TV Leiderdorp telefoon 071-5895684 • Haarlemmerstraat 163 2312 DP Leiden telefoon 071-5141852 NovaDerm Huidtherapie Stuifzwam 16 2403 HM Alphen aan den Rijn telefoon 0172-533916 Oerlemans ­Kinderschoenen Hoge Woers 31 2311 HE Leiden telefoon 071-5144568 40PlusRelatie Jacob van Heemskercklaan 48 2253 KH Voorschoten telefoon 071-2032122

Shiatsu Oegstgeest Kempenaerstraat 39C 2341 GG Oegstgeest telefoon 06-41598480 The Readshop Express Noordzeepassage 105 2225 CD Katwijk telefoon 071-4016438 Voet en Energie Dirck van Delffstraat 30 2215 XX Voorhout telefoon 06-57245881

Friends ForYou

Magneetsieraad Klepperman 194 2401 GM Alphen a/d Rijn telefoon 0172-413765 info@magneetsieraad.nl www.magneetsieraad.nl

gratis magazine Wilt u ook ForYou Magazine gratis ­aanbieden aan uw klanten? Neem dan contact op met ForYou BV via info@foryoumagazine.nl of op telefoonnummer 050-7600800.

Art directors Harmen Klaassens Paula Kuiper Bezorgservice Siemen Halbersma Team ForYou Magazine Caspar Heerink Diederik Oosterwijk Femke Woutersen

Harmen Klaassens Janna Stavast Mariëlle Bouma Mattias Tepper Paula Kuiper Paul Carabain Raymond Wijnstra Roelant van de Riet Sharif Sharafeddine Siemen Halbersma en alle deelnemende publicisten

Druk Ten Brink - Meppel Disclaimer ForYou BV stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ingezonden ­redactie en ­gedane uitspraken. Op de inhoud van dit ­magazine rust copyright. Niets uit deze uitgave mag op e­ nigerlei wijze worden vermenig­vuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten ­worden ontleend. Foto’s: publicisten en/of Shutterstock.


40PlusRelatie Ingrid van Veen telefoon 071-8795135 ingrid@40plusrelatie.nl www.40plusrelatie.nl

ForYou Magazine Leiden Katwijk Noordwijk  
ForYou Magazine Leiden Katwijk Noordwijk  

ForYou Magazine Leiden Katwijk Noordwijk

Advertisement