Jan 2013

Page 1

Skovbo Lokalhistoriske Forening

Køge-Ringsted jernbane Søndag den 24. marts 2013 madpakketur

Medlemsnyt Januar 2013 De gemte børn Foredrag ved Tove Udsholt Borup Kulturhus, Møllevej 2, Borup Torsdag den 7. februar 2013, kl. 19.00 Tove var tre år, da hun sammen med sin mor og mange andre tilbragte fire-fem nætter på et høloft i Gilleleje på flugt fra tyskerne i oktober 1943. Moderen kom med en båd til Sverige, mens Tove blev hos en fiskerfamilie. De var barnløse; havde mistet en datter, da hun var seks uger, og nu tilbød de at passe Tove, mens moderen var flygtning i Sverige. Faderen var ikke jøde, og forældrene valgte, at han skulle blive i København for at passe lejligheden og passe sit arbejde. Tove fik et nyt hjem – og hun elskede plejeforældrene. Hun kom til at elske Gilleleje – det frie liv, hvor der var kort til skov og strand. Hun oplevede tryghed. En gang imellem pegede plejeforældrene over mod lys i Sverige på den anden side og sagde: ”Der er mor”. Tove fortæller om et hidtil ret overset kapitel i nyere tids danmarkshistorie: de gemte jødiske børn. Entre: 50 kr.

Det er nu 50 år siden, at grisen kørte sin sidste tur fra Ringsted til Køge. Skinnerne blev solgt, vognene hugget op, men sporene efter banen ligger stadig væk i landskabet. Vi arrangerer sammen men Østsjællands Jernbaneklub en bustur, hvor vi ser på resterne. Vi påbegynder turen i Køge, hvor motor-vognen stadigvæk er i tjeneste, dog som veteran. Lars Jørgensen og Jan Jørgensen fra ØSJK vil være guider udi det jernbane-tekniske. Jernbanen åbnede den 4. august 1917 og nåede at sætte sit store præg på lokalsamfundene, bl.a. med stationer, hotel og kroer. Derudover er der i landskabet broer og tracéer, som stadigvæk ses i terrænet. Bussen starter ved Borup station kl. 10.00, Bjæverskov kirkes P-plads 10.15, derefter til ØSJK’s anlæg ved Junkers indkørsel. Der vil motorvognen være startet op. Derefter er der mulighed for at nyde madpakken og en forfriskning i ØSJK’s lokaler. Vi forventer at være hjemme o. 16.30 Pris 100 kr. Tilmelding til Bent Jellesmark, tlf. 5687 9003 senest 20. marts.

Bustur til Sprog Lørdag den 13. april 2013 Borup stationsplads: kl. 9.00, Bjæverskov kirkeplads: kl. 9.15 Lørdag den 13. april skal vi på bustur til Sprogø. Normalt ser man kun øen, når man suser over den på motorvejen fra Sjælland til Fyn, men denne dag har vi fået lov til at gøre ophold på den spændende ø. Vi får en guide med, der viser os Valdemar den


Stores nyudgravede borg, der nok mest havde funktion som vagttårn mod fjendtlige flåder i slutningen af 1100-årene. O. 1600 blev der oprettet herberg på øen, så rejsende over Storebælt kunne finde husly, hvis vejr og vind tvang dem i land. Mange år senere blev øen berygtet for det pigehjem, som De Kellerske Anstalter oprettede på øen. Fra 1922 til 1961 opretholdtes her fængselslignende forhold for kvinder, der var kendt umyndige på grund af evnesvaghed – men som i virkeligheden ofte bare – ifølge datidens moralbegreber – blev anset som seksuelt løsagtige af myndighederne. Der er ikke mulighed for at komme ind nogen steder. Toilet medbringer vi selv i bussen. På hjemturen indtager vi en kop kaffe og en ostemad på Bælt-stedet. Der vil også være mulighed for at besøge den gamle isbådsstation, som ligger ved brofæstet. Turen gennemføres med min. 30 og max. 48 personer. Den egner sig ikke for gangbesværede. Pris: 250 kr. Bindende tilmelding til Paul Christensen, tlf. 5752 2005, senest 7. april.

Den ordinære generalforsamling afholdes torsdag den 18. april 2013, kl. 19.30 i Borup Kulturhus, Møllevej 2, 4140 Borup. Indkaldelse til generalforsamlingen med dagsorden udsendes ultimo marts.

Siden sidst Lørdag den 22. september tog 47 medlemmer på bustur til Selsø slot i Hornsherred. Vi blev modtaget af en frivillig guide, der virkelig havde læst på lektien og kunne fortælle om alle de begivenheder, der før i tiden havde

fundet sted på slottet. Der manglede endnu en del af istandsættelsen efter at bygningen har stået ubeboet i 150 år, men i betragtning af, at al arbejdet udføres af frivillige for indsamlede midler, må man sige, at det er godt klaret. Efter rundvisningen var der kaffe og brød i køkkenet. Søndag den 25. november 2012 samledes ca. 40 medlemmer i Gørslev forsamlingshus for at høre formanden for menighedsrådet i VollerslevGørslev, Leif Nolling, fortælle om Gørslev kirke. Både kirkens indretning og historie blev gennemgået og der blev vist masser af lysbilleder. I en pause nød vi kaffen og lagkagen. Bagefter gik vi over i kirken for at se den i virkeligheden, og det var en stor fordel at have fået forklaret alle detaljerne på forhånd. Foreningen har udgivet to DVD’er med ”Samtaler og skriftlige materialer om våbennedtagelser i Skovbo-området 1943-45. Arbejdet med redigering og tilføjelse af de nye materialer er udført af Jonna og John Helmersen. Oplægget var foreningens udgivelse: Borup – holdets bidrag til våbennedtagelser 1943 – 1945, som blev udgivet i 1993 og har været udsolgt i mange år. Foruden Barnerbogen indeholder DVD’erne meget nyt materiale og fotos fra Borup i forbindelse med befrielsen. Pakken kan købes på Skovbo lokalhistoriske arkiv, Borup Kulturhus, Møllevej 2, 4140 Borup, tlf. 5752 2013. Pris 100 kr. ved afhentning, 125 kr. ved forsendelse.

Besøg foreningens hjemmeside http://www.lokalhistorisk-forening.dk