Page 1

Kappelin Kaikuja 11. vuosikerta 2/2012

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys Pyh채n Syd채men kappelin kannatusrenkaan tiedotuslehti


Pääkirjoitus

”Olkaa aina iloiset. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa.” 1.Tess.5:16-18.

Itseäni puhutteli väkevästi eräs tilanne, jota sain olla todistamassa muutamia viikkoja sitten. Poikkesin erääseen ravintolaan syömään ja läheisessä pöydässä istui joukko nuoria. Ravintolaan tuli myös kolme henkilöä, jotka olivat hieman humaltuneita. Nämä henkilöt aiheuttivat häiriötä ja ajattelinkin, että pian poliisit tulevat heidät noutamaan. Hyvin pian nuorten pöydässä istuva tyttö kysyi häiriköivältä mieheltä: ”Tunnetko sinä Jeesuksen?” Tästä syntyi vilkas keskustelu, joka johti lopulta avoimeen parannuskehoitukseen, syntien tunnustamiseen ja lopuksi nämä uskovat nuoret piirittävät rähinöivän seurueen ja rukoilivat heidän puolestaan. Tämä rauhoitti tilanteen. Yksi rähinöitsijä kertoi pettäneensä vaimoaan ja siihen nuori uskova tyttö sanoi napakasti: ”Sinun on tehtävä parannus tästä synnistä.” Oli ihmeellistä seurata sitä säteilevää rakkautta, jota uskovat nuoret osoittivat rähinöitsijöitä kohtaan. Nämä uskovat uskalsivat osoittaa synnin synniksi, mutta samalla kertoivat, että syntinsä tunnustavalle ja hylkäävälle

Nämä Paavalin neuvot ovat tarkoitettu myös tämän ajan kristityille. Liian usein me kristityt ähisemme ja puhisemme turhista ja mitättömistä asioista. Aivankuin asiamme korjaantuisivat tällä tavalla. Olipa elämäntilanteemme minkälainen tahansa, niin Paavali kehoittaa meitä kuitenkin kiittämään joka tilassa ja olemaan iloisia. On myös totta, että kiitollisen ihmisen lähellä on hyvä olla. Tunnen monia kristittyjä, joiden elämäntilanne saattaa olla monella tavalla vaikea. Ihmeellistä on kuitenkin se, että kaikkien elämän kipujen keskelläkin nämä ystävät oikein säteilevät iloa ja Jumalan rauhaa. Samalla he kiittävät Taivaan Isää kaikesta siitä hyvästä, jota he ovat kokeneet saaneensa. Niin, tällainen mielenlaatu tulisi olla jokaisella kristityllä. Saamme rakastaa ihmisiä Kristukselle. 2


”Nyt kynnöksellä kylväjäin soi laulut päämme päällä, kun lintukuorot livertäin riemuitsee kevätsäällä. Miksi ei siihen kylvömies voi laulujansa liittää? On kevyt kantaa elon ies, jos kaikesta voi kiittää.” SK 448:2.

ne annetaan anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Kotikaupunkimme ja maamme on täynnä etsiviä ja syntitaakkojensa alla eläviä ihmisiä. He etsivät lohdutusta ja vastauksia ongelmaiseen elämäänsä alkoholista, huumeista ja vaikka mistä elämää tuhoavista asioista. Tämän kaiken he tekevät huonolla omallatunnolla. Uskovilla olisi paljon tehtävää kohdatakseen ympärillämme olevia rauhattomia ja toivottomia ihmisiä. Vain yksi kysymys pysäytti kertomieni häiriköitsijöiden elämän: ”Tunnetko Jeesuksen?”

Iloa, riemua ja Taivaan Isän Siunausta kevääseen ja kesään! Jorma Tikkamäki päätoimittaja

Pankkiyhteystiedot Pyhän Sydämen kappelin toiminnan tukemiseksi:

Sain päivälliseni syötyä ja lähdin ravintolasta pois. En tiedä, kuinka kauan keskustelu vielä lähdettyäni jatkui. Sen kuitenkin tiedän, että tuossa tilanteessa Taivas kosketti maata ja Jumalan anteeksiantamus muuttui todeksi näiden ihmisten kohdalla. Voisiko ihanampaa ja vapauttavampaa asiaa ollakaan kuin se, että yhä tänäänkin on meillä syntiemme anteeksiantamus Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä. Maailmamme janoaa sanomaa Jeesuksesta. On siis aika lähteä korjuutyöhön ja kertomaan Evankeliumia etsiville sieluille. Nämä uskovat nuoret olivat ottaneet todesta lähetyskäskyn. He halusivat jakaa sanoman Jeesuksesta ihan jokaiselle. Ottaisimmeko myös me tämän asian todesta?! Taivaan Isä antakoon meille voiman kohdata aidosti elämämme poluilla kohtaamamme ihmiset.

Tilinro: Sampo 800015-779195 Saaja: SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Viitenro: 10078 89200 41311 40515 Keräyslupa no: 2020/2010/3611

Keräyslupa: Poliisihallituksen 16.12.2010 myöntämän keräysluvan 2020/2010/3611 mukaisesti Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys voi kerätä varoja 1.1.2011-31.12.2012 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta julistus-, opetus- ja diakoniatyöhön kotimaassa sekä yhdistyksen lähetyskohteissa ulkomailla. 3


Kotilaaksoon ja juhlariemuun

Psalmi 84 Pyhiinvaeltajan laulu 1 Laulunjohtajalle. Säestetään gatilaisilla soittimilla. Korahilaisten psalmi. 2 Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi, Herra Sebaot! 3 Minun sydämeni nääntyy kaipauksesta, kun se ikävöi Herran temppelin esipihoille. Minun sieluni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon, kun tulen elävän Jumalan eteen.

6 Onnellisia ne, jotka saavat voimansa sinusta, ne, jotka kaipaavat pyhälle matkalle. 7 Kun he kulkevat vedettömässä laaksossa, sinne puhkeaa virvoittava lähde, ja sade antaa heille siunauksensa. 8 Askel askeleelta heidän voimansa kasvaa, ja he saapuvat Siioniin Jumalan eteen.

4 Herra Sebaot, minun kuninkaani ja Jumalani! Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa. 5 Miten onnellisia ovatkaan ne, jotka saavat asua sinun huoneessasi! He ylistävät sinua alati. (sela)

9 Jumala, Herra Sebaot, kuule rukoukseni, älä ummista korviasi, Jaakobin Jumala! (sela) 10 Jumala, meidän kilpemme, katso voideltusi puoleen!

4


12 Herra Jumala on aurinko ja kilpi, hän lahjoittaa meille armon ja kunnian. Hän ei kiellä hyvyyttään niiltä, jotka vaeltavat nuhteettomasti. 13 Autuas se, joka turvaa sinuun, Herra Sebaot!

11 Parempi on päivä sinun esipihoissasi kuin tuhat päivää muualla. Mieluummin olen kerjäläisenä temppelisi ovella kuin asun jumalattomien katon alla.

Psalmi 42 Sieluni janoaa Jumalaa Hermonilla, Misearinvuorella. 8 Syvyys huutaa syvyydelle, kun sinun koskesi pauhaavat -kaikki sinun tyrskysi ja aaltosi ovat vyöryneet ylitseni. 9 Päivällä Herra antaa armonsa vallita, yöllä saan laulaa hänen kiitostaan ja rukoilla elävää Jumalaa. 10 Minä sanon: Jumala, kallioni, miksi olet unohtanut minut? Miksi minun täytyy kulkea surusta synkkänä, kärsiä vihollisen sortoa? 11 Tuska viiltää minua luihin ja ytimiin, kun vihamieheni herjaavat minua ja huutelevat kaiken päivää: ”Missä on Jumalasi?” 12 Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani.

1 Laulunjohtajalle. Korahilaisten virsi. 2 Niin kuin peura janoissaan etsii vesipuroa, niin minä kaipaan sinua, Jumala. 3 Minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa. Milloin saan tulla temppeliin, astua Jumalan kasvojen eteen? 4 Kyyneleet ovat leipäni päivin ja öin, kun minulta alati kysytään: ”Missä on Jumalasi?” 5 Tuskassani minä muistelen, miten kuljin temppeliin juhlasaatossa ilon ja kiitoksen kaikuessa, juhlakansan suuressa joukossa. 6 Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani. 7 Kun masennus valtaa mieleni, minä ajattelen sinua täällä Jordanin lähteillä ja

5


Psalmi 84 määritellään otsikossaan korahilaisten psalmiksi, joka säestetään gatilaisilla soittimilla. Korahilaisia ovat psalmit 42-49 sekä 84-89 ja ne lukeutuvat tutkijoiden mukaan hyvin vanhoihin psalmeihin. Aarre Lauha olettaa Ilmari Krohnin sävelittämän Psalttariteoksen lyhyissä kommentaareissa psalmin 84 olevan saman psalminlaulajan sepittämä, joka psalmeissa 42 ja 43 valittaa kaipaustaan Jerusalemin pyhäkköön, paetessaan Absalomia Daavidin joukkojen mukanamukana vuorille.

Taistelun loputtua hän riemuitsee päästyään palaaamaan pyhäkköön. Psalmin 42 pohjalta runoili Yli-Iin silloinen kirkkoherra Toivo Hyyryläinen Siionin kanteleen laulun nro 255. Myös sävelmä on Hyyryläisen. Laulu osallistui v .1994 Sleyn ja Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien järjestämään raamattulaulujen sävellyskilpailuun sijoittuen siinä viiden parhaan laulun joukkoon ja tullen valituksi uudistettuun Siioin kanteleeseen. Sittemmin laulusta on tullut yksi kanteleen rakastetuimmista uusista lauluista.

Siionin kannel 255 Kaipaa peura janoissaan 4. Kyynelleipää kyynelin / kylvetään ja rukouksin, / syvyydestä huudetaan, / itketään ja anotaan: / ”Missä Jumalani on?” / etsii sielu levoton. 5. Niin kuin peura erämaan / kaipaa kotilaaksoaan, / astun pyhään temppeliin, / liityn matkaystäviin. / Löydän lähteen avoimen, / pyhät haavat Jeesuksen. 6. Tässä olet, Jumala, / vedessä ja sanassa, / viinissä ja leivässä, / pyhäin yhteydessä. /Lepään päällä kallion: / Kristus kaikkeni nyt on. 7. Kasteen armon kirkkaimman, / veren kalliin, puhtaimman / näen tässä virtaavan / istuimelta Karitsan. / Kiittää sydän rauhaton: / ”Täytetty jo kaikki on!”

1. Kaipaa peura janoissaan, / etsii kotilaaksoaan: / Missä puron vilpas vuo / tyydytyksen täyden suo? Sieluni myös Jumalaa / janoaa ja odottaa. 2. Vielä juhlaan temppelin / kulkee kansa Siionin. / Ääni kirkonkellojen / yllä maitten, vesien / kutsuu meitä kiittämään, / juhlasaattoon liittymään. 3. Syvä kaipuu vapauden / niin kuin koski keväinen / etsii tulvauomiaan, / luottaa, pettyy toisinaan. / ”Missä Jumalani on?” / kysyy sydän rauhaton.

6


Miten on, ystävä, kaipaatko sinä koskaan psalmin 84 jakeissa 6-8 kuvatun kaltaiselle pyhälle matkalle? Sen, että kaipaat kotilaaksoon, vesipuron ääreen – sen tiedän, olenhan usein nähnyt sinut kappelissa messussa.

opetusta, yhdessä laulamista ja ylistämistä sekä rukousta yhdessä ja omassa rauhassa juhlakansan keskellä. Juhlilla on myös mahdollisuus keskustella sielunhoitajien kanssa. Konserttitarjonta on monipuolinen ja taiteellisesti arvokas ulottuen Elävien Kivien kuorogospelista Evankelisen Juhlakuoron klassiseen evankeliseen kuoromusiikkiin sekä oopperalaulaja Tiina ja kanttori Hanna Penttisen Bach-Dvorak –konserttiin ja Jouni Kuorikosken sekä Kari Vuolan suomalaisten hengellisten klassikkojen ohjelmistoon.

Ensi kesän valtakunnallinen Evankeliumijuhla järjestetään Turussa Kupittaan urheilupuistossa ja Mikaelin kirkossa, konsertteja on myös Henrikin kirkossa, Maarian kirkossa ja Ylösnousemuskappelissa. Rohkaisen sinua tulemaan mukaan juhlillemme, lähtemään pyhälle matkalle! Turku on siksi lähellä pääkaupunkiseutua, että sinne voi tehdä päivänmatkankin. Toisaalta Suomen entisessä pääkaupungissa tunnelma ja miljöö on varsinkin kesäisin siksi kiehtova, että kannattaa harkita juhlamatkaa koko viikonlopuksikin yöpymisineen. Juhlan ohjelmia on jaossa kappelissa ja siihen voi tutustua myös internetissä sivustolla http://www. evankeliumijuhla.fi/, jossa voi tehdä myös majoitusvarauksen juhlille.

Katsopa, kuinka korahilainen psalmilaulaja, yksi Daavidin miehistä rohkaisee sinua psalmin 84 jakeissa 6-8! Jo se, että teet päätöksen ja lähdet pyhälle matkalle voi tehdä sinut onnelliseksi ja paitsi vahvistaa sinua itseäsi, saada myös lähelläsi aikaan rohkaisua ja virvoitusta. Taivaan Isän siunaamaa kesää sinulle ja sydämellisesti tervetuloa paitsi Pyhän Sydämen kappelin messuihin, myös Turkuun Evankeliumijuhlille 29.6.-1.7.2012!

Juhlaohjelmassa on luvassa monen julistajan jakamaa Jumalan sanan

Kullervo Puumala kappelin kanttori

7


Messun sana-osa

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa perehdyimme jumalanpalveluselämän peruskäsitteisiin ja symboliikkaan ja toisessa johdantoon, messun neljästä osasta ensimmäiseen. Kolmannessa artikkelissa tarkastelemme messun sana-osaa.

na”. Sillä hän julistaa, ettei hänen lukemansa teksti ole ihmisen vaan Jumalan puhetta. Se tulee ottaa vastaan sydämen uskolla. Seurakunta vastaa lukijan päätökseen lausumalla tai laulamalla: ”Jumalalle kiitos”. Tällä vastauksella jokainen seurakuntalainen vahvistaa kiittäen uskovansa Raamatun Sanaan Jumalan omana puheena. Tekstien väliin voidaan sijoittaa musiikkia.

Messun järjestyksessä toinen osa – sana-osa – alkaa lukukappaleilla. Jumala antoi kirjoitetun Sanansa profeettojen, apostolien ja evankelistojen kautta. Siksi messussa luetaan tai kantilloidaan eli lauletaan katkelma profeettojen, apostolien ja evankelistojen teksteistä. Tekstit noudattavat kirkkovuoden tekstikiertoa. Ne on pyritty valitsemaan mahdollisimman hyvin pyhän teemaan sopiviksi. Tekstit on jaettu kolmeen vuosikertaan.

Toisen lukukappaleen jälkeen lauletaan päivän virsi (lat. graduale). Siinä koko seurakunta yhtyy Sanan julistamiseen. Graduaalivirsi valitaan mahdollisimman hyvin päivän teemaan ja teksteihin sopivaksi. Virsien valitsijan (yleensä saarnaaja tai kanttori) tulisikin kiinnittää huomiota messun kokonaisuuteen eikä valita vain tuttuja ja paljon veisattuja virsiä. Vain näin virsikirjamme aarteet tulevat tunnetuiksi!

Ensimmäinen lukukappale on Vanhasta testamentista (profeetat). Toisena luetaan kirjeteksti eli epistola (apostolit). Tekstit lukee joko liturgi tai avustaja. Lukija päättää tekstin lausumalla: ”Tämä on Jumalan Sa-

Ennen saarnaa luetaan tai kantilloidaan evankeliumi. Evankeliumi ei ole enemmän Jumalan Sanaa kuin muut 8


messun raamatuntekstit tekstit; koko Raamattu on Jumalan Sanaa. Erityiseksi evankeliumin tekee se, että siinä kuulemme (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta) Jeesuksen omia sanoja. Hän on keskellämme ja puhuu! Evankeliumi luetaan saarnatuolista tai lukupulpetista eli ambolta ennen saarnaa siksi, että se on hyvin usein saarnan pohjana. Näin teksti on saarnan aikana seurakunnalla tuoreessa muistissa. Evankeliumin lukee liturgi tai saarnaaja. Luettuaan tekstin hän lausuu tai laulaa: ”Tämä on pyhä evankeliumi”. Seurakunta voi vastata päätössanoihin veisaamalla kolminkertaisen hallelujan. Sana on hepreaa ja tarkoittaa ’kiittäkää Herraa’. Vastaus ilmentää kiitollissuutta siitä, että Kristus on seurakuntansa keskellä ja puhuu heille Sanassaan. Kolmiosainen rakenne puolestaan symboloi Pyhää Kolminaisuutta. Kolminkertainen halleluja voidaan laulaa myös ennen evankeliumitekstin lukemista tai sekä ennen tekstiä että sen jälkeen. Paastonaikana kaikki hallelujat jäävät pois. Niiden sijaan seurakunnan vastaussanat kuuluvat: ”Ylistys sinulle, Kristus”. Evankeliumiteksti voidaan lukea tai laulaa myös kirkon keskilaivasta. Tällöin liturgi siirtyy keskilaivaan avustajineen evankeliumikulkueessa ja lukee tai kantilloi tekstin avustajan kannattelemasta evankeliumikirjasta. Evankeliumikulkue ja evankeliumin lukeminen keskilaivasta symboloivat sitä, että Kristus saapuu Sanassaan seurakuntansa keskelle.

selittävät kuullun Jumalan Sanan seurakunnalle. Juhana Pohjola ja Janne Koskela tiivistävät asian hienosti: ”…apostolisen viran jatkumossa, seurakunnan paimen ja opettaja julistaa Kristuksen ja hänen jumalallisen sanansa palvelijana (verbi divini minister) Jumalan pyhän lain ja armon evankeliumin saarnatuolista. Hän on Jumalan suu, jonka kautta Hyvä Paimen kutsuu, varoittaa, hoitaa ja ruokkii laumaansa.” Saarnaa tulee kuunnella rukoillen, että Jumala avaa sen kautta salaisuuksiaan. Hyvässä saarnassa on sekä lakia että evankeliumia. Se on selkeä ja jäsennelty. Saarnassa ei tulisi käyttää sivistyssanoja, joita kaikki kuulijat eivät ymmärrä. Saarnan ei tulisi olla liian pitkä. Noin 15 – 25 minuuttia on saarnalle sopiva pituus. Saarna pidetään saarnatuloista tai lukupulpetista. Saarnaa seuraa uskontunnustus. Uskontunnustuksessa koko seurakunta tunnustaa pyhän uskonsa Kolmiyhteiseen Jumalaan. Uskontunnustus on luonteeltaan palvovaa ylistystä, jossa kiitetään luomisen, lunastuksen ja pyhityksen lahjoista. Messussa olisi hyvä käyttää ns. Nikean-Konstantinopolin uskontunnustusta. Sen perusteksti laadittiin vuonna 325 Nikean yleisessä kirkolliskokouksessa, ja sitä täydennettiin vuonna 381 Konstantinopolin ensimmäisessä kirkolliskokouksessa. Tunnustus hyväksyttiin Kirkon opin viralliseksi ilmaukseksi Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Nikean uskontunnustuksen vakiintunut muoto muistuttaa Jumalan muuttumattomuudesta. Jos saarnaaja johtaa seurakunnan

Homiliassa eli saarnassa seurakunnan opettajiksi kutsutut miehet 9


uskontunnustukseen saarnatuolista, hän kääntyy kohti alttaria ylistyksen ja kunnioituksen eleenä.

kunta ja sen johtajat sekä kaukaiset lähimmäiset – sanalla sanoen koko maailma. Tämä on osoitus siitä, että Kirkko uskoo Herransa vallitsevan kaikkea taivaassa ja maan päällä. Jumala kuulee rukoukset ja auttaa. Rukouksen aikana papin olisi hyvä nostaa kätensä ilmaan. Myös seurakunta voi nostaa kätensä kohti taivasta tai liittää ne yhteen rukouksen merkiksi. Rukousasennot helpottavat myös keskittymistä.

Uskontunnustusta (ja kirkollisia ilmoituksia, jotka eivät kuulu liturgiaan) seuraa sana-osan päättävä Kirkon rukous eli yhteinen esirukous. Kirkon rukouksessa koko seurakunta toteuttaa Kasteessa saamaansa yleistä pappeutta rukoilemalla yhteisten ja omien asioidensa puolesta. Siinä kannetaan Jumalan eteen seurakunta, Kirkko, perheet, kärsivät, yhteis-

Artikkelisarjan neljännessä osassa tarkastelemme messun ehtoollisosaa. Teemu Haataja

Pieni Suuri Raamattukurssi 1.Joh.kirjeestä Helsingin Luther-salilla ja Pyhän Sydämen kappelilla 18.-20.5.2012.

Lähettäjänä lähetystyössä -viikonloppu 31.8.-2.9.2012 Ohtakarin leirikeskuskessa Lohtajalla. Ohjelmassa Raamattua, rohkaisua ja rukousta. Miten toimin lähettäjänä -ideointia.

Katso nettisivuilta www.sley.fi tarkemmin tai ota esite mukaasi, kun käyt Kappelin messussa. Tule opiskelemaan Raamattua. Se tuo Sinulle Taivaan Aarteita jo tässä ajassa.

Tiedustelut: sirkka-liisa.huhtinen@sley.fi 044-3464850

10


Kaikuja kansalta

Korkeimmallekin huipulle loistaa risti Jeesuksen/ aamun ruskon kirkastaa/ synnin taakan poistaa, puhdistaa/ syntisen kaunistaa, valkoiseksi morsiameksi Kristuksen valmistaa

Kun sua vastaan rikkonut mä oon/ sun etees Herra mä voin/ tulla polvistuen tuskan kyynelin/ synnistä, liasta puhdistua saan Ei keväisissä koskissa rakkautemme virta/ vaan kyynelten meri -jäätyneiden sydänten sulamisvesi/ Kristuksen ylösnousemuksen lämmön vuoksi

Lyijyä jaloissa, kivi sydämessä/ synti saasta raastaa ruumista/ naulat jaloissa, sydän murrettuna/ kaikki taakat painavat Jeesus sä poistit/ ylösnousemuksellas pois nostit Johannes Toepfer

11


Piirivastaavan kaikuja

Sley:n Suur-Helsingin piirivastaavan vaihtoviikot olivat viime vuoden marraskuussa. 1.11.2011 pääsin piirivastaavan työtä opettelemaan hyvän työhön perehdyttäjän, Teemu Haatajan avustuksella. Teemu siirtyi Pyhän Sydämen kappelin papiksi ja Ruotsintyön tekijäksi. Väinölä-kodin aika päättyi minun ja sley:n osalta. Työmuotona asunnottomien asuttamistyö jäi Espoossa historiaan. Onneksi kuitenkin sley:n katulähetystyö jatkuu Helsingissä katulähetyksen toimesta ja saan olla siinä itsekin mukana.

sanoa, että ”savimajalähetystyöhön” Etiopiaan. Tässä sitä nyt sitten ollaan SuurHelsingin piirin tehtävässä ja siitä ei ainakaan haasteita puutu. Tämä alue on Suomen tiheimmin asutettua seutua. Helsingin asukasluku on hieman alle 600 000, Espoon 250 000 ja Vantaan 200  000 henkilöä. Pääkaupunkiseudulla asuu yhteensä yli miljoona asukasta. Tule sinäkin mukaan tekemään työtä tällä saralla. Esimerkiksi piirin osastojen (Espoo-Kauniainen, Helsinki, Nuoret aikuiset, Länsi-Vantaa) toiminnassa pääset osallistumaan tai tekemään vapaaehtoistyötä ihan henkilökohtaisesti. Voit tulla mukaan minun, Teemu Haatajan tai  jonkun muun työntekijän tukirenkaaseen. Niissä on mahdollista olla mukana esirukoustuen ja mahdollisuuksiesi mukaan myös taloudellisen tuen muodossa. Mielellään myös kuuntelen ideoitasi siitä, miten voisimme toimintaamme kehittää.

Helsingin katulähetystyö on itselleni tuttua jo 80-luvun lopulta lähtien. Työskentelin koko 90-luvun Helsingin seurakuntien Erityisdiakoniassa: päihde-, kriminaali- ja katulähetystyössä. Silloin Sleyn katulähetys tuli tutuksi Jenni ja Niilo Takalan, Aulikki ja Lauri Härkösen, Elvi ja Kalevi Perälän, Arja Salosen ja Eero Väisäsen ym myötä. Myöhemmin lähdin perheeni kanssa vähän toisenlaiseen katulähetystyöhön tai voisi varmaankin 12


Raamatun kaikuja Ja sitten mennään Raamatun kaikuja ”kuuntelemaan”. Oletko huomannut, miten apostoli Paavali kehoittaa meitä kristittyjä olemaan hänen seuraajiansa? Hän kehoittaa Korintin seurakuntaa näillä sanoilla: ”Olkaa minun seuraajiani, niin kuin minä ole Kristuksen seuraaja”. (1.Kor.11:1). Ei Paavali tällä tietenkään tarkoita sitä, että hän haluaisi sitoa ihmisiä itseensä, ja että hänestä ihmisenä tehtäisiin jotakin jota seurata. Hän tarkoittaa sitä, että on Jumalan tahdon mukaista seurata niitä opetuksia, joita hän seurakunnille kirjeissään kirjoittaa. Tämä opetus oli Jumalan Pyhän Hengen inspiroimaa. Apostoli opettaa Jumalan tahdon mukaista kristillistä toimintatapaa. Apostolien kirjeet ovat edelleenkin meille ohjeellisia ja niiden sanomaa on hyvä ja turvallista seurata ja noudattaa. Näin tekemällä emme joudu tämän maailman jatkuvasti vaihtuvien mielipiteiden ja ajan virtojen vietäviksi.

1.Tessalonikalaiskirjeensä alussa apostoli Paavali kirjoittaakin, mitä apostolien opetuksen eli Herran Sanan seuraamisesta syntyy. Sana otetaan tessalonikalaisten keskuudessa ilolla vastaan ja ryhdytään seuraamaan Jumalan Sanan viitoittamaa todellisen elämän tietä. Ja siitä seuraa, että Sana ”kaikuu” myös tästä eteenpäin hedelmällisenä. Lähetystyö, sanoma Herramme Jeesuksen Kristuksen pelastustyöstä, etenee yhä uusiin suuntiin. Saakoon meidän keskellämme ja meissä runsaana asua Herran Sana koko täyteydessään. Apostolikin rukoilee edestämme Efesolaiskirjeessä (Ef. 3: 14-17). Hän polvistuu Isän edessä ja rukoilee, että Isä kirkkautensa runsauden mukaisesti antaisi meidän sisällisen ihmisemme  vahvistua hänen henkensä kautta ja Kristuksen asua uskon kautta sydämissämme. Kaikukoon keväiset vedet elämässämme, ihan luonnonkin puolesta! Tapio Kiviranta Suur-Helsingin piirivastaava, pastori

13


Tulit, Jeesus

Tulit, Jeesus, luoksemme ensin, luota Isäsi maailmaan, astuit valoksi pimeyteemme, kuolon kuilusta vapahtamaan.

Sinä armahdit meitä ensin, kaikki syntimme sovitit, nyt pyydät, - Toisillenne velat antakaa anteeksi!

Sinä synnytit meidät ensin otit kasteessa omiksesi, soit kilveksi uskonlahjan, kutsuit rakkaiksi lapsiksesi.

Sinä rakastit meitä ensin kuolon kahleista lunastit, suurta rakkautesi tulta meidät heittämään lähetit.

Sinä vaatetit meidät ensin, puit autuuden yllemme, pyhään vanhurskautesi viittaan kätkit syyttävät syntimme.

Sinä ensin, myös viimeisenä, kun jätämme tämän maan, seisot hautamme multien päällä, kannat juhlaasi loputtomaan. Anneli Räty

14


. w

TURKU

u

VALTAKUNNALLINEN

– ARMO RIITTÄÄ –

15

i

29.6.–1.7. 2012

a.f

ww

nkeliumij

hl

a ev


Perheuutiset Kastetut 22.4.2012 Alpo Hermanni Siponkoski Jeesus sanoi Nikodemokselle: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: ’Teidän täytyy syntyä uudesti.’ Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.” (Joh. 3: 5-8.)

Ilmoitathan syntyneet, vihityt ja Taivaan kotiin muuttaneet tätä palstaa varten osoitteeseen: jorma.tikkamaki@gmail.com

16


Messu sunnuntaisin klo 11 Pyhän Sydämen kappelissa, os. Kirstinkatu 1 Rukoushetki ennen messua klo 10.30

Pvm

Liturgi

13.05. 17.05.

Heikki Haataja Samuli Luomaranta Helatorstai Teemu Haataja Ari Norro Ari Norro Teemu Haataja Helluntai Lasse Nikkarikoski Lasse Nikkarikoski Houseband Heikki Haataja Juhana Pulli Teemu Haataja Santeri Marjokorpi Pekka Huhtinen Pekka Huhtinen Juhannuspäivä Heikki Haataja Tapio Kiviranta Ari Lukkarinen Ari Lukkarinen Jyrki Knuutila Jyrki Knuutila Heikki Haataja Pasi Hujanen Ari Norro Martti Haverinen Matti Viitanen Matti Viitanen Ari Norro Juho Pitkänen Ari Norro Martti Laitinen Seppo Suokunnas Seppo Suokunnas Koulusiunaus Teemu Haataja Ari Lukkarinen Teemu Haataja Tapio Kiviranta Teemu Haataja Teemu Haataja Teemu Haataja Reijo Arkkila Ruskaretki Raamattuun, Siionin kannel messu, houseband Lasse Nikkarikoski Lasse Nikkarikoski

20.05. 27.05. 03.06. 10.06. 17.06. 23.06. 24.06. 01.07. 08.07. 15.07. 22.07. 29.07. 05.08. 12.08. 19.08. 26.08. 02.09. 09.09. 16.09.

Saarnaaja

17


Eksyneitä

Olen tällä viikolla pysähtynyt kahdesti miettimään sitä, kuinka hukassa ihmiset ovat. Katsoin MTV3:n Ihollasarjaa. Sarjassa kuusi naista kuvasivat elämäänsä puolen vuoden ajan. Pia rukoili eräässä jaksossa. Rukous alkoi ”Rakas maailmankaikkeus”, jolta hän pyysi voimaa ja viisautta, ja päättyi ”Jeesuksen Kristuksen nimeen”. Hämmensi ja suretti.

Paljonkohan mahtaa kustantaa kaukoparannus? Keskustelu naapurini kanssa oli monin tavoin pysäyttävä. Se oli konkreettinen muistutus siitä, kuinka hukassa moni on, ja kuinka maailma tarvitsee Jeesusta. Toiseksi se muistutti siitä, että saatana todella toimii jatkuvasti. En epäile, ettei hoito olisi toiminut naapurini selkävaivoihin. Ja sehän vasta pelottavaa onkin. Saatana käyttää valtaansa ja ihmiset turvautuvat siihen, vaikkeivät asiaa todennäköisesti tiedostakaan.

Toinen tilanne oli kohtaaminen naapurin kanssa. Juttelin hissiä odottaessa vanhemman naisen kanssa, johon olen törmännyt muutamia kertoja viime aikoina. Hän kertoi ajaneensa päivän aikana 400 kilometriä ja kyselin, missä hän oli käynyt. Hän kertoi selkänsä olleen useita vuosia kipeä. Hän oli ajanut henkiparantajan luo. Mietin, että mitä ihmettä siinä nyt pitäisi oikein sanoa – muistin naisen asuvan kolmannessa tai neljännessä kerroksessa, eikä lyhyellä hissimatkalla ehdi sanoa mitään suurta ja syvällistä. En myöskään halunnut olla tyly tai epäkohtelias, joten päätin kysyä, auttoiko käynti. Käynti oli auttanut ja hissistä pois jäädessään hän kertoi, että henkiparantaja antaa vieläpä kaukoparannusta.

Erään kaukoparantajan ohjeiden mukaan parannusta vastaanottavan henkilön tulee olla hiljaisessa tilassa, johon kukaan ei saa tulla parannuksen aikana. Hoitoajan päätyttyä hoidettava soittaa parantajalle, joka kertoo mitä hoidon aikana tapahtui ja mitä hän on nähnyt. Hoidon aikana hoidettava vastaanottaa parantavaa energiaa. Ja koko hoitoajasta hoidettava maksaa – tietysti. Eikö Jeesus riitä? Eikö Jeesus kelpaa? Meillä on rukousyhteys pelastajaamme, joka on kärsinyt ristillä meidän jokaisen synnit.

Kotona soitin ystävälleni. Kerroin käymästäni keskustelusta ja nauroin.

”Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, 18


josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet.” Jes. 53:3.

”Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta.” Joh. 15:26

Hyljeksitty hän on, me emme häntä minään pidä.

Moni tässä maailmassa on hukassa ja kaukana Jeesuksesta. Kannetaan heitä rukouksissa ja huolehditaan siitä, ettemme ajaudu itse kauas. Pysytään ristin juurella.

Voiko olla parempaa auttajaa, kuin Jeesus, kipujen mies? Meillä on ilmainen rukousyhteys, joka on auki 24/7. Saamme varata erityisen ajan ja rauhallisen paikan rukousta varten. Mutta yhtälailla saamme huokaista väsymyksemme Jeesukselle ruuhkabussissa, tuoda kuormamme hänen kannettavakseen töiden keskellä ja me saamme rukoilla yhdessä. Meidän ei tarvitse miettiä, että mitä jos joku nyt ryntääkin huoneeseen tai mitä jos hoitoaika ei riitäkään. Jeesuksella on aina aikaa meille. Emmekä me koskaan ole kaukana hänestä.

”Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.” Room. 8:38-39 Teksti ja kuva Saara Räty

19


Yhteystietoja KAPPELIN KAIKUJEN TOIMITUSKUNTA

KAPPELIN VASTUUNKANTAJAT

Päätoimittaja: Jorma Tikkamäki p. 040-552 9754 jorma.tikkamaki@gmail.com

Vastaava pastori: Teemu Haataja, p. 046-6586726 teemu.haataja@sley.fi

Kappelin pastori: Teemu Haataja, teemu.haataja@sley.fi

Pääsuntio: Jukka Haataja p. 040-4132449, jukka.haataja@saunalahti.fi

Kappelipelimanni: Kullervo Puumala kullervo.puumala@sley.fi

Kappelipelimanni: Kullervo Puumala, p. 0400-568666, kullervo.puumala@sley.fi

Toimittaja: Saara Räty

Kahvitusvastaava: Mira Pirttimaa, p. 0440-255 557 mira_pirttimaa@hotmail.com

Taitto: Kaisa Koponen Kansikuva: Pia Haataja

Pyhäkouluvastaava: Marjut Veikkola, p. 050-5740303 marjut.veikkola@saunalahti.fi

Jos osoitteesi muuttuu, muistathan ilmoittaa siitä joko jorma.tikkamaki@gmail.com (puh. 040-5529754) tai sinikka.ahvenainen@sley.fi.

Raamattukerhovastaava: Soile Norro, soile.norro@mantsala.fi

20

Kappelin Kaikuja 2/2012  

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Helsingin Pyhän Sydämen kappelin kannatusrenkaan tiedotuslehti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you