Page 1

Guillaume van der Graft Academiegebouw

6 Utrechtgedicht, jaargang 2, nummer 1 September 2010 Een uitgave van SLAU & Kunstliefde


Guillaume van der Graft is het pseudoniem van Willem Barnard (Rotterdam, 15 augustus 1920). Barnard is theoloog, schrijver en (vooral) dichter. Na zijn studie in Leiden ging hij in militaire dienst, om vervolgens theologie te gaan studeren in Utrecht. Na de oorlog werd hij eerst hulppredikant en later Nederlands Hervormd predikant in Hardenberg (1946). In 1978 vestigde hij zich in Utrecht. Later ging hij over tot de Oudkatholieke Kerk. Er staan talloze dichtbundels op Barnards/Van Der Grafts naam alsook publicaties met teksten voortgekomen uit een liturgische praktijk van jaren. Volgens Ingmar Heytze is Van Der Graft de P.C. Hooftprijs waardig, ‘een grootheid die niet onderdoet voor Gerrit Kouwenaar.’ Zijn werk werd bekroond met onder meer de Sjoerd Leikerprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Dit jaar vierde Van Der Graft zijn negentigste verjaardag. Door een groep vrienden, instellingen en bedrijven uit het Utrechtse letterenvak werd hem een portret, gemaakt door kunstenaar Kees Wennekendonk aangeboden.

6


Academiegebouw Ik ben er student geweest, ik zat in de kleine zaal naar buiten te staren, de ring van de Domtorenklok in het oog. Toen heb ik dit opgeschreven. Twintig minuten is genoeg om een gedicht dat erom vroeg in zoveel woorden op te schrijven. Gedichten immers willen aan den lijve bestaan, niet enkel in de geest. Levenslust zonder lichaam van letters is incarnatieloos en q.q. ketters.

Van der Graft, augustus 2010


Eerder in dezelfde reeks verschenen: 2009-2010: Ingeborg Klarenberg - Waar stadsduiven op neerkijken Ingmar Heytze - Stadsdichten Lennard van Rij - De toren Paul van den Hoven - Velours d’Utrecht Nanne Nauta - Begraafplaats Tolsteeg Peter Knipmeijer - Juni Laura Nauta - Verborgen uur Leo Vroman - Utrecht, Utrecht Hanneke van Eijken - Straat Ruben van Gogh - Carnaval rond het muziekpaleis

lau slau sslau Stichting Literaire Activiteiten Utrecht

‘Academiegebouw’ van Guillaume van der Graft is in de maand september 2010 in opdracht van SLAU en Kunstliefde gezet uit de Petronius van J.H. Moesman en gedrukt op 90 grs blauwwit Da Costa houtvrij opdikkend romandruk door Drukkerij Zuidam te Utrecht in een oplage van 1.000 exemplaren. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door genereuze sponsorbijdragen van Rabobank Utrecht en Omstreken en Cório/Nieuw Hoog Catharijne.

Utrechtgedicht sept. 2010: Guillaume van der Graft  

Het gedicht 'Academiegebouw' van Guillaume van der Graft in de maandelijkse reeks 'Utrechtgedichten' van SLAU en Kunstliefde. Mede mogelijk...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you