Page 1

TRAN QUANG DUC

architecture portfolio


MASTER GRADUATION THESIS Reshaping HaNoi’s socialist collective housing neighbourhood 2017 Location Hanoi- Vietnam

Hanoi, the capital of Vietnam with with its rich cultural historical values and dynamic layers of architectural environments, is witnessing a enormously rapid urbanization in last 30 years since the economic reform. This phenomenon has carried on a tremendous urban construction, especially in residential area. The rapidly housing needs of Hanoi residents is always one of the most important debate in this city. This thesis has paid attention in analysis the socialist collective housing system in Hanoi which was based on Soviet housing system ‘microrayon’. Although these residential types played significant roles in resolving the housing needs in government subsidized period from the early 1960s to the late 1980s, the outdated and degraded both in the qualities of building construction and the designing approaches lead to these building types have no place to stay longer and need to be redeveloped. The case study area is the old collective living quarter Nguyen Cong Tru, Hanoi- closed to city center, built from 1963 with 6-haarea which supported for 4200 residents, and now increase to 9300 people living in this area. 14 apartment blocks in this spontaneous residential area are over-populated and illegally dramatic changed due to informal building addition and interior renovation built by owners themselves to adapt better their contemporary living requirements. 2


3


NEW BUILDING BLOCKS

F O O T P R I N T

OLD BUILDING BLOCKS

P R E S E R V A T I O N

OLD BUILDING BLOCKS DONG NHAN TEMPER

THE CHAPEL INDIVIDUAL HOUSES

G R E E N

WATER LINEAR

C O N N E C T I O N

HAIBA LAKE 1ST FLOOR OPEN SPACE MAIN PUBLIC AREA SEMI-PUBLIC COURTYARD

P E D E S T R IA N

VEHICLE ROAD

PEDESTRIAN PATH

P A T H

S E R V I C E

COMPLEX BUILDING

F A C I L IT Y

LOCAL STREET FOOD 1ST-LEVEL STREET

RETAIL STREET

4


Each element from the formation, transformation in both formal and informal ways in this old socialist living space has been taken into account to find out the most appropriate solutions for the designing proposal.

5


Reshaping the Nguyen Cong Tru collective housing neighborhood does not only improve the quality of living for Hanoi citizens, but in an operative way, try to reestablish a harmonious relationship between the inherited and the newly-created in specific cultural context, contemporary activities and residence’s living habits, buildings and their surroundings, individual private areas and community spaces.

6


G A R D E N R O O F MODULAR EXPANSION

TYPE 01

A P A R TM E N T S

TYPE 04

TYPE 02

BALCONY

SUN BLADE

TYPE 03

4x9 + 6

V E R T IC A L

STEEL FRAME

C O N N E C T I O N

sqm

4x9 + 6 + 9

MAIN STRUCTURE

6x9 + 6 + 9

6x9 + 12 G R E E N A R E A S E R V I C E

sqm

sqm

sqm

6x9 + 6 + 9

sqm

LEVEL 01

8x9 + 6 + 9

sqm

8x9 + 18 + 9

s h o p

sqm

GROUND

8x9 + 18 + 18

sqm

The other goal is finding out the new ways for flexibility and scalability that fit to the contemporary life condition as well as social needs and give possibility to adapt the changes of users that occur in their life- the new sustainable ways of living. 7


ARCHITECTURE OF INTERIOR DESIGN STUDIO The Network and the Public Interior. Cairoli Connects 2016 Location Milano- Italia The main content of the scheme is aimed to not only the interior design for one of the subway station in the center of Milan but also find directions to make a connection between pedestrian network in shopping malls and the Metro passengers. Direction of our design is to create continuity for walking streets axis between Via Dante and Castello Sforzesco. Besides, the underground square and the “Elip” plaza foudation improve the experience of space for citizens.

䌀䄀䤀刀伀䰀䤀

8


9


“Cairoli

connects. This is a case of Hadrian’s Villa meeting the Pantheon, an underground monumental villa positioned on the axis between Via Dante and Castello Sforzesco, following and elaborating the monumental axis, with an underground promenade running right through. All very entertaining, and in a way, all dependent on the character of detail, which changed a lot during the development of the project, shifting between a ‘pure’ materialisation independent of the Albini system and materialisation completely subservient to that system.

10


Red Aluminium

Section Bar

Marble

Ceppo di Gré

Serizzo Ghiandone

Concrete

Slate

Ceppo di Gré

Black Plaster

Grey Cement

Dark Grey Concrete

In a way, this was a dilemma that was never fully resolved, and it would have been so much better if you had an extremely clear view as to what the character and atmosphere of the station was. This would have helped with the unique episodes between the exedral fountains and under the statue, and on the piazza itself, which was never really explored. That would have been fascinating: peering down into an archaeological dig which contained all the movement of a metro station. A set of monumental rooms and paths. materialised in stone. Monumental stair to Castello.”

Prof. Pimlott

11


ARCHITECTURE AND URBAN DESIGN STUDIO OPEN SOURCE CITY AND ADVANCED LIVING SCENARIOS 2015 Location Milano- Italia Site area: 150.000 m2 Building area: 1200 m2

The side is located on the north-west part of the city between Quarto Oggiaro and Musocco neighborhoods and distance 8,5km far from Centrale .

12

The Project faces the challenges of lacks of links with the surrounding area, and the space for infrastructure, public playground area and the associated services. The idea of planning project is to create not only a new living space at that time but also with vision and inspiration for the future development. By creating “common” and “uncommon” spaces connecting residential with courtyards between building blocks, the publice ground floor for shoping and a flexible private courtyards in the 1st level. By this way, we can increase the association between people in this area and the residents living in the same building as well as to develope opportunities for next 30 years.


13


GRADUATION PROJECT LIEN CHAU SQUARE AND CONVENTION CENTER

2009 Location Lai Chau / VietNam Scale 1200 - 1500 seats Site area 32.000 m2 Project located in Lai Chau province, a mountainous province in the northwest of VietNam, is expected to be the key project, being the center of the area. This building matches with mountainous terrain and the tea hill in the rear. It is a green and energy saving building. Faรงade of the building is formed by a horizontal blue shading system. The side of the building resembles a terraced paddy field a typical image of the northern mountainous province of Vietnam. The roof of the building creating steep terrain, with grass on the roof system helpes to cool the building and generates a harmony between the building and the surrounding landscape.

02 14

Masterplan: 1 . Convention Center 2 . Square 3 . Glass area 4 . Car park 5 . Tea Hill 6 . offical building 7 . School 8 . Lake 9 . park 12 . Library 13 . Museum


1

03 15


Master Plan - Ha khanh Residence 2013 location Ha Long / VietNam Area 100 ha Principal Architect Vinacominland

This is a combination of residential areas, one side facing interprovincial routes, an other facing the sea. The area is 100 hectares large and is located on a complex terrain including hills and lakes. The main road is designed to run along the whole area. Mountainous landscapes and lakes are kept. The project includes the adjacent residential areas, villas, commercial buildings, education, green parks which helps shape urban quality.

16


Master Plan South of White Bridge Residence 2012 location Quang Ninh / VietNam Area 40 ha Principal Architect Vinacominland The project has a total area of 40 ha with many items including housing, commercial buildings and public schools. The project is located on a beautiful area harbouring and convenient transportation - one side adjacents to National Highway 18 - traffic route Hanoi - Quang Ninh, the other side facing Ha Long Bay - a world natural heritage. Planning option aims to create links from the main traffic routes into downtown consortium consisting of commercial centers and area parks, green lake, build buzz for the project. It is surrounded by houses and buildings and other public works.

1 . illustrative Planning 2 . Master Plan

2

17


HaLong Tower

2013 location Ha Long / VietNam Area 12000 m2 Principal Architect IDEA VN / Vinacominland

1

Ha Long Bay is a well-known place in and outside the country, has recently been recognized as the World Natural Heritage with thousands of island In order to enjoy the beauty of natural wonders contributing to this architectural landmark, the building has been designed with the idea towards mingling with the surrounding landscape, creating a beautiful architectural ensemble by the side of Ha Long Bay - a world natural heritage. The project is a combination of high-rise buildings,a commercial center, offices, a swimming pool, entertainment area and a basement garage.

1 . Perspective 2 . Perspective 3 . Typical floor 4 . Elevation 1 5 . Shopping Area

10 18

2


3

4

5

1911


NAM DINH CONVENTION CENTER

2012 Location Nam Dinh / VietNam Scale 1200 - 1500 seats Site area 17.305 m2 Floor area of main sections 15.000 m2 Floor area of supplementary sections 3.500 m2 Principal Architect Be VN

Convention Center (TTHN) Nam Dinh province is located at the intersection of historical relic with ancient city of Nam Dinh Nam Dinh and the developing city. It is designed to serve as an interconnected public spaces.

20


Caption: Building density: 37,65%

Main entrance Side entrance Entrance for engineering Entrance for Car Entrance to exit Outdoor mitting Car Park Fountain Tree zone

3 4

Sercurity

5

13 21


6

7

Hall Block Aministration Block

Inner transportation

1 . Arial view 2 . Perspective 3 . Master plan 4 . Section 1-1 5 . Section 4-4

1422

6 . 3 rd floor plan 7. 4 th floor plan 8 . Interior 9 . View from entrance 10 . Auditorium

Communications, clubs, community activities Conference, versatile performers

Stair

Workshop

Elevator

Management


8

9

10

15 23


VOI PHUNG BUILDING

2012 Location Ha Noi / VietNam Complex height 85 m Land area 3.140 m2 Total floor area 43.862 m2 Principal Architect Be VN

Voi Phung building is the podium complex with commercial, office and apartment blocks. The building is divided into 3 blocks, with vertical solution designed with a relatively small window glazing and a combination of sunsreen shelter on the outer layer.

24


2

5

3

4

6

2517


Kinder Garten Interior 2013 location HaNoi / VietNam Area 200 m2 Number of Rooms 7 Principal Architect Duc Tran Quang

The work is one old villa with a floor area of approximately 200m2 (including a garden), the task of the architect is to renovate the house into a space suitable for small children with 6-8 classrooms, which still retains original structure of the building. In addition to the classrooms are a welcoming reception area and a garden 18 26

1

1


1st floor plan :

Home Interior 5 2013 location HaNoi / VietNam Area 120 m2 Number of Rooms 6 4 Owner Mrs. Hanh Principal Architect GK interior / arc Duc Tran Quang

An apartment house located in the centre of Hanoi. Homeowner wants a stylish and modern interior design with simple, white wood tones as a dominant.

5

3

1 . Reception room 2 . waiting area 3 . wardrobe 4 . Playroom 5 . Garden

2

5

4

4

1. The initial status is an old house with outdated architecture and relatively old fashioned. 2. Small classrooms with an area of 15-20m2 each, furniture layout is minimalized combined with bright paint colors and wall decorations to create appropriate space for children. 3. Reception with lobby waiting area and reception compact simulation. 4. The playroom is decorated fake trunk to replace concrete column in the middle of the room

19 27


Press

28 26


2927


Thanks for your consideration ! Tran Quang Duc Arcducsla@gmail.com tel : +84 948818887

30

Tran Quang Duc- porfolio  

Architect- base in Hano/ Vietnam

Tran Quang Duc- porfolio  

Architect- base in Hano/ Vietnam

Advertisement