__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SLAGELSE MAGASINET Magasinet for 4200 Slagelse

Nr. 1 • November 2019 • Oplag: 15.000

Fælles Fodslaw på Holbækvej Side 48-49

HF & VUC Klar i rivende udvikling Side 38-39

Så er det teatertid i Vestsjællands Teaterkreds Side 20-23

Side 6 Fællesskabsstafetten

125 km rundt i hele kommunen

TEMASIDER 61

Rejseliv Ø-ferie i Danmark eller Bilmesse i Tyskland

Pluk et ønske Side 42

Jane Dahl, Center marketing manager i VestsjællandsCentret, glæder sig til, igen i år at sætte Ønsketræet op i centret.

www.slagelse-magasinet.dk


Hold din nytårsaften i Slagelses smukke natur Vilcon Hotel & Konferencegaard har en af Slagelses smukkeste beliggenheder – her er højt til loftet, smuk natur, dejlige lokaler og fyldt med atmosfære og idyl. Så hvorfor ikke holde din nytårsaften hos os? Vi inviterer til nytårsaften, hvor du får det hele – lækker mad, vine, livemusik leveret af MEDLEY-band, bobler & kransekage og fyrværkeri, der vil lyse de smukke marker op i regnbuens farver.

Priser

1.495 kr. uden overnatning 1.995 kr. med overnatning

(250 kr. tillægsgebyr for enkeltværelse)

Natur-suiter med flere lækre detaljer Vil du overnatte hos os efter nytårsfesten, har du mulighed for at booke et af vores superior naturværelser, der ligger frit ude i naturen. Her vågner du den 1. januar op med udsigt over markerne i en skøn hotelseng, og på badeværelset finder du masser af forkælelse i form af lækre økologiske sæber, hårprodukter, toiletartikler og meget mere. Når du er klar, byder vi dig velkommen til en herlig morgenbuffet, der i høj grad består af egendyrkede råvarer.

– og så er du klar til at tage hul på 2020!

Læs mere og book plads til nytårsaften på www.vilcon.dk/Nytaar


10-11 Ræs i blodet

40 år i branchen og stadig aktiv cykelrytter

16 Jul i Slagelse

Julens program i Slagelse by

18-19 Finsk kød hitter

27

Mød en af vores lokale avlere

JN Meat henter nyt verdensmesterskab

30 De knokler i Café Korn "Undskyld jeg lige graver"

32 Smæk på oplevelserne På besøg hos Møller i Mejeriet

38-39 HF & VUC Klar Bliv klogere på de nye FGU institutioner

42 Pluk et ønske

Og glæd en familie i Vestsjællandscentret

46 Endelig jul

Line glæder sig til julen hvert år

Indhold 48-49 Espenhein og VVS Claus Nielsen

Fælles fodslaw på Holbækvej

52-53 Vandpolomestre Slagelse har Nordens bedste vandpolohold

56 Invitation

Hold Fællesjul med os

58-59 St. Galla byder indenfor Glaskunst extraordinaire

68-69 Kunstgalleriet

hiver kendt dansk kunstmaler til galleriet

70 Lokale fodboldtalenter .. træner med i Brøndby

72-73 De fik alle baghjul Interview med Nicklas Larsen

76-77 Skoletiden var ikke sjov for Jon fra Slagelse Men så mødte han Lone

125 km. Fællesskabsstafet

6-7 61

Rejsetema: Ø-ferie i Danmark eller Bilmesse i Tyskland?

20 32

Nu er det teatertid!

Mød Picasso og Møller i Mejeriet

Kunst & Kirker

46

Endelig jul

36-37


- LEDEREN -

"Når lejligheden byder sig sniger jeg mig op på taget af rådhuset i Slagelse. De fleste dage er det en vindblæst fornøjelse, men ikke desto mindre en stor fornøjelse".

SLAGELSE MAGASINET Udgiver & redaktør Katrine Hjort Holck katrine@slagelse-magasinet.dk Annoncechef Jimmy Hansen jimmy@slagelse-magasinet.dk Tlf. 2684 0083 Layout & tekst Katrine Hjort Holck

Fra toppen af rådhuset kan jeg på en klar dag se langt ud i kommunen, og jeg bliver mindet om, hvor godt vi egentlig har det i kommunen. Bevares, vi har udfordringer, svære valg og nogle gange politiske beslutninger der måske er nødvendige, men ikke sjove. Men helt grundlæggende, så valgte vi jo rigtigt da vi valgte at bo i vores kommune.

Freelance skribent Signe Adams signeadams@hotmail.com Freelance grafiker Pernille Kjeldsholm kjeldsholm@hotmail.com

En af mine yndlingsbygninger i Slagelse er Sct. Mikkels kirke. Det er også en af de ældste bygninger i byen, og selv om vi hele tiden udvikler og bygger nyt, så er der noget fantastisk over kirken. Sct. Mikkel holder vi i hævd med den årlige Sct. Michaels Nat – Mikkel er den danske oversættelse af Michael – hvor byen samles og fejrer fællesskabet. Butikkerne holder åbent, der er kulturelle aktiviteter i byen, rådhuset åbner dørene og inviterer ind og der er lys og musik i gaderne. På samme måde som kirken var – og er – et samlingssted for et lokalsamfund, så er Sct. Michaels nat også et samlingspunkt, hvor vi viser hinanden at vi vil hinanden. Hele arrangementet er båret af frivillige kræfter i kommunen, og de mange frivillige ildsjæle er netop kendetegnende for, at vi vil fællesskabet.

Tryk Sangill Grafisk Oplag 15.000 eksemplarer Slagelse Magasinet udkommer 6 gange om året. I 2020 udkommer magasinet i januar, marts, maj, juli, september og november.

Her i magasinet kan du læse om fællesskabsstafetten, som også illustrerer, hvor stærkt fællesskabet er. Og netop at ville hinanden er det vigtigste for mig i mit liv. Så når jeg vindblæst står og kigger ud over byen, så ved jeg, at jeg er endt det rigtige sted. For her vil vi hinanden. God læselyst. John Dyrby Paulsen Borgmester

Slagelse Magasinet kan findes i VestsjællandsCentrets infostandere og distribueres desuden til Slagelse Hotspots, som butikker, cafeer, restauranter, venterværelser, kommune, bibliotek mv. Kontakt FK Distribution på tlf. 70 10 40 00, hvis du ikke har modtaget dig magasin. Læs mere på www.slagelse-magasinet.dk facebook.com/slagelsemagasinet

18

Redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl i opskrifter, anvisninger m.v. og heller ikke for materiale, der indsendes uopfordret.

John Sashi Nielsen fra JN Meat i Slagelse vinder pris for verdens bedste steak. Igen.

4 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Distribution Omdeles med FK Distribution til husstande i 4200 Slagelse. Jvf. lovgivning omdeles ikke til Nej Tak og Nej Tak+ husstande.

Erhvervsmæssig affotografering og anvendelse af magasinets annoncer og tekst er ikke tilladt.

72

Interview med Niklas Larsen


Foto: Eyun Schoppe

Foto: Eyun Schoppe

125 km. Fælless Af Signe Adams


Med Sundhedsugen i uge 41 som ramme blev en fysisk depeche sendt af sted fra Korsør den 7. oktober, transporteret rundt fra hånd til hånd i det meste af kommunen, for at slutte i Skælskør fredag d. 11. oktober. Depechen er både designet og fremstillet af elever fra FGU Syd- og Vestsjælland i et samarbejde på tværs af værkstederne. Arrangørerne er ovenud tilfredse, alt gik over forventning, og de håber derfor at kunne følge op på succesen i 2020 med et tilsvarende arrangement. ”Det hele startede med et møde i foråret i vores lokale netværk, ABC for mental sundhed”, fortæller Lykke Pedersen, som er centerleder i Frivilligcentret, og en af de to oprindelige initiativtagere til Fællesskabsstafetten. Den anden initiativtager er udviklingskonsulent Maria Bjerring Zangenberg fra Folkesundhed i Slagelse Kommune. Stafetten er ligeledes et initiativ som er gået på tværs af to politiske udvalg, Kultur- og Fritidsudvalget v. formand Jørgen Andersen og Forebyggelses- og Seniorudvalget v. formand Ali Yavuz. Baggrunden for og tanken bag arrangementet ”ABC for mental sundhed, som Slagelse Kommune er partner i, er et koncept adopteret fra Australien af Statens Institut for Folkesundhed, hvor man arbejder ud fra, at vi gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed kan forbedre og styrke vores mentale sundhed. Hvis man gør de tre ting, er det forskningsmæssigt bevist, at man får det bedre”, fortæller Maria Bjerring Zangenberg, ”og det uanset om man er psykisk sårbar, eller allerede føler, at man har en god trivsel.” Fællesskabsstafetten er derfor tænkt som et initiativ, der kan understøtte de tre budskaber i ABC for mental sundhed. Tanken var at gøre tingene anderledes, end vi plejer”, fortæller Lykke Pedersen, ”nemlig at komme ud i lokalområderne og synliggøre og fokusere på fællesskaber, og give lokalsamfundet en mulighed for at fortælle, hvad de synes er fantastisk og dermed få flere mennesker ind i de eksisterende fællesskaber og samtidig give mulighed for dannelse af nye.”

Der var fra starten flere interesserede ildsjæle fra bl.a. Korsør, Vemmelev, Stillinge, Slagelse, Slots Bjergby, Bisserup, Omø og Skælskør. ”Ti forskellige ildsjæle meldte sig som lokale tovholdere, tog ”stafetten” og kontaktede derefter flere lokale fællesskaber i deres område. Forankringen i lokalområdet har været medvirkende til arrangementets store succes”, fortæller Maria Bjerring Zangenberg. ”Mere end tusind hænder har haft depechen i hånden”, supplerer Lykke Pedersen begejstret og fortsætter: ”Vi lavede en rute som oplæg, men det var de lokale ildsjæle, der planlagde i detaljer, lavede omveje og sløjfer alt efter, hvem der meldte sig på banen.” Selve arrangementet Undervejs var der mange bemærkelsesværdige aktiviteter og overleveringer i Fællesskabsstafetten. F.eks. heppede samtlige skoleelever fra Tårnborg skole på ægte ”Tour de France-manér” på det lokale cykelhold, da de passerede med depechen. I Veteranhaven i Slots Bjergby var over 200 børn samlet til et stort fællesarrangement med deltagelse af kulturambassadører fra Marievangsskolen og frivillige fra Trelleborg. Der blev bl.a. leget gamle vikingelege, lavet vikingegryde over bål og bagt fladbrød. På Omø var der inviteret til fællesspisning, hvor bl.a. beboere fra Bisserup deltog, og i Slagelse samledes både store og små til brætspilsaften. Der blev således lavet en masse på kryds og tværs, som blev puttet ind i fællesskabsrammen, fuldstændig som det var intentionen med projektet.

Lykke Pedersen, Maria Bjerring Zangenberg og Ali Yavuz.

skabsstafetten - en del af Sundhedsugen ”Temaet for selve Sundhedsugen var ”Det gode liv”, og arrangementet Fællesskabsstafetten havde ikke kunnet lade sig gøre uden alle de lokale ildsjæles engagement”, fortæller Ali Yavuz og fortsætter: ”Der har hele vejen igennem været fokus på at skabe ting på tværs og at dække hele kommunen, og det er i den grad lykkedes. Også til det afsluttende arrangement i Det Røde Pakhus i Skælskør med super god stemning til den musiske intervention faciliteret af Total Hip Replacement og House of Corr og fokus på ABC for mental sundhed.” Reaktionerne har været meget positive, og folk har givet udtryk for, hvor fedt det har været af få kontakter på tværs af eksisterende fællesskaber, så man fremover kan tænke hinanden ind i både nye og nuværende aktiviteter.

Lykke Pedersen understreger, ”at det er en ”naturlig vej ind i nye fællesskaber” og andre former for samvær, når vi ”tænder lys” på ruten, så folk kan få øje på, hvad der allerede findes af foreninger og fællesskaber i nærområdet.” Og der er i den grad skabt fællesskaber på tværs, kan jeg forstå og fryder mig sammen med initiativtagerne over succesen og glæder mig til næste år.


ANNONCE

8 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


LOKALT-AKTIVT LANDHOTEL Ta´ med på Vilcon Hotel & Konferencegaard

Vilcon Hotel & Konferencegaard er etableret på en nedlagt landbrugsejendom i 1998. Igennem årene er hotellet udbygget så der i dag er 60 værelser og lokaler med plads til gæster fra 2-350. De gæster, der besøger Vilcon Hotel & Konferencegaard kan opdeles i 2 grupper: leisure og business. Den første gruppe omhandler fritidsgæsten, som typisk efterspørger fester og familiearrangementer generelt. Den anden gruppe er konference- og mødesegmentet, som kommer fra både offentlige og private virksomheder. Fra begyndelsen har man på Vilcon Hotel & Konferencegaard lagt vægt på et ekstremt højt serviceniveau og stor fleksibilitet. Ligeledes er har en løbende udvikling af såvel faciliteter og produkter været naturligt. Derfor har Vilcon igennem de sidste par år bl.a etableret væksthus, urtehave, hønsegård og naturfitness. Udover de råvarer, som hotellet selv dyrker er det tvingende nødvendigt, at de råvarer Vilcon Hotel & Konferencegaard indkøber, er af høj kvalitet, dvs. økologiske eller lokalt dyrkede. Samtidig har dyrevelfærd en fremtrædende rolle og er en af de medvirkende faktorer til idéen om etablering af en kombineret "bondegaard” og hotel; et Lokalt Aktivt Landhotel.

At Vilcon Hotel & Konferencegaard også er ”lokal og aktiv” bygger på ideen om at være lokalt forankret og medvirkende til bl.a. rekruttering af arbejdskraft i lokalområdet. Den lokale forankring sker dels via den lokale folkeskole og den lokale idrætsforening, men også i den tætte kontakt med lokalbefolkningen, som gerne benytter de nye udendørsfaciliteter frit, når sportsklubben er på løbetur eller dagplejemødrene på gåtur forbi multibane og klatrevæg.

Sidste skud på stammen er Vilcon Hotel & Konferencegaards nye naturværelser

Her får man helt unikke hotelværelser – frit ude i naturen. Værelserne er placeret som individuelle huse frit i de grønne arealer med udsigt til mark og skov samt med smukt oplyst stisystem, som gør det nemt at færdes. Hvert værelse har egen terrasse, der indbyder til, at du sætter dig og nyder stilheden og naturen – og det samme gør sig gældende fra den bløde hotelseng på de koldere dage på grund af værelsets store panoramavinduer. Badeværelset er stort, lækkert og udstyret med badekåbe, tøfler, sæber og hårprodukter fra Iloveecoessential, hårtørrer og forskellige toiletartikler samt lystænding på spejlet, så ikke du behøver at forstyrre din partner, hvis du skal benytte badeværelset efter mørkets frembrud. Med andre ord – det rene JOMO (Joy of missing out)

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 9


ANNONCE

El. Ræs & Mountainbike i blodet Daglig leder af Fri Bikeshop i Slagelse, Henrik Buch, har netop rundet 40 år i butikken. Han træder godt 12.000 km. i pedalerne hvert år og snupper også gerne et cykelløb indimellem. Og så kan han slet ikke undvære en gang imellem lige at samle en cykel med drengene på værkstedet.

10 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


1

3

2

4 1. Fri Bikeshop tilbyder at hente og bringe din cykel gratis tirsdag og fredag kl. 9.00-12.00 i forbindelse med reparationer. På værkstedet møder du: (fra venstre) Martin, Thomas, Per og Michael. 2. Henrik med en af de nye Hövding cykelhjelme med indbygget airbag. 3. En god mountainbike får du for ca. 6.000,- kr og udvalget er stort hos Fri Bikeshop. 4. Cykelhjelme i lange baner. Du kan vælge mellem et hav af forskellige designs, størrelser og farver.

”Ja, jeg har faktisk kørt cykelløb lige siden jeg ku´ gå”, erklærer Henrik. Og han gør det stadig. Kører cykelløb. Faktisk kører Henrik ca. 12.000 km på cykel om året, mens bilen kun triller små 8.000 km. Henrik har referencerne i orden i sit job som daglig leder af Fri Bikeshop på Bredegade 9 i Slagelse. Og den 2-hjulede sport har altid haft et godt tag i Henrik, som egentlig oprindelig er uddannet elektriker. ”Der var bare ikke så meget at lave i elektriker-branchen, da jeg blev udlært, så i takt med mit arbejde i cykel-forretningen udviklede sig og fyldte mere og mere, kunne jeg jo ligeså godt skifte til cykelbranchen på fuld tid”, fortæller Henrik. ”Det har jeg aldrig fortrudt og det er jo fantastisk lige at have haft 40 års jubilæum i august og kunne stå op hver morgen og kombinere hobby og arbejde på samme tid”. Der er sket rigtig meget på de 40 år Henrik har været i branchen. Bl.a. er interessen for el-cykler vokset markant. Og hvis man tror el-cykler

kun er for de ældre og grå, så tager man helt fejl. Mange anvender i dag el-cyklen, som en erstatning for bil nr. 2 og nyder på den måde muligheden for at kombinere motion med frisk luft uden at skulle svede sig selv halvt ihjel. ”Og så er der kommet et væld af, specielt teknisk, udstyr til din cykel”, fortæller Henrik. ”Alt er snart digitalt. Ved reparationer skal en el-cykel fx tilsluttes en computer for at finde fejl. Din telefon bruger du nu bl.a. til at kortlægge din cykelrute, måle din puls og fortælle dig, hvor mange kalorier du har forbrændt. Og inden længe kan du også bruge telefonen til at låse din cykel og regulere lyset. Man kan godt blive lidt nervøs for, om man taber nogle på gulvet med al den teknologi”, siger Henrik med en lidt bekymret mine.

Fremtiden og fremskridtet ”Men fremskridtet kan vi ikke gøre noget ved, vi må følge med og det gør vi så sandelig også. Både med cykler, tilbehør og udstyr, men også med videreuddannelse af personalet, specielt på værkstedet.

En høj faglighed sikrer høj kundetilfredshed, og det vil vi jo gerne have. Og så cykler alle drengene på værkstedet selv, så de ved hvad de taler om, når noget på cyklen skal repareres eller optimeres”.

Travlhed allevegne På værkstedet er Thomas, Per og Michael ansat på fuld tid, mens butikken styres af Henrik sammen med Martin. ”Vi har rigtig travlt, både i butikken og på værkstedet” fortæller Henrik. Og det er tydeligt at se. For mens jeg er på besøg kommer flere kunder ind med vidt forskellige cykel-udfordringer. ”Interessen for cykling er stadigt stigende. Der findes jo snart ikke en by med respekt for sig selv, der ikke har et cykel- eller motionsløb hver anden weekend. Rigtig mange ex-løbere begynder at cykle, når de går i stykker og ikke kan løbe mere og cykling er en skånsom sport, som næsten alle kan lære at mestre på et eller andet niveau, slutter Henrik.

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 11


Nye omgivelser og nye lærlinge Den nye kundemodtagelse hos Kjerulff A/S. Fra venstre: Jette Kjerulff, Annette Blumow, Torben Kjerulff, Henrik Hansen, Nikolaj Illum Petersen, Jonas Biil Eriksen, Søren Blumow og Finn Jensen

Kjerulff A/S i Slagelse har vokseværk på flere fronter Kundemodtagelsen hos KIA-forhandler Kjerulff A/S var efterhånden blevet for lille og derfor har firmaet ligget i byggerod de sidste 4 mdr. De nuværende værkstedsbygninger er fra 1967, så en renovering var tiltrængt ligesom taget havde brug for en udskiftning. Reservedelslageret var også alt for stort, da man i dag leverer reservedele fra dag til dag med natlevering. Taget er nu blevet hævet, hvilket har givet ét meget større rum og samtidig har mekanikerne fået bedre omklædningsog toiletforhold samt en ny frokoststue. Alt i alt en gennemgribende renovering, som udelukkende er udført af lokale håndværkere. Kjerulff kan nu fremvise en ny, flot kundemodtagelse og et ombygget reservedelslager, som er samlet i et stort rum med nyt flot KIA interiør. Og der er kælet for detaljerne, specielt i den nye kundemodtagelse, som er lys og indbydende, ikke kun for kunderne, men også for medarbejderne, der bruger mange timer i kontorerne. "Vi er rigtig glade for udvidelsen, som er blevet helt, som vi har ønsket det og nu fremstår Kjerulff A/S som det moderne bilhus vi er", fortæller Torben Kjerulff, som glæder sig over ansættelse af 2 nye lærlinge:

Reservedelslærling Nikolaj ”Illum ” Petersen

Reservedelslærling, Nikolaj "Illum" Petersen og mekaniker-lærling, Nicolaj "Winckler" Andersen. Mekanikerlærling Nicolaj ”Winckler” Andersen

12 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


DK-ØKO-100 EU/ikke-EU-Jordbrug


Det er Mølle Møller Bo Grønt Havecenter

Kæmpe Julebutik Alt til julens

dekorationer

Line

Julens åbningstider Disagervej 22. Øster Stillinge. www.bo-groent-slagelse.dk

Åbningstider: Hverdage 9.00-17.30. Lørdag 9.00-16.00. Søndag 10.00-16.00 14 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 med på facebook: slagelse bo groent Følg

18.-20. december 21. december 22. december 23. december 24. december 1. & 2. JULEDAG 27.–28. december 29. december 30. december NYTÅRSAFTEN

kl. 9-17.30 kl. 9-16.00 kl. 10-16.00 kl. 9-17.30 kl. 9-12.00 kl. 11-13.00 kl. 9-17.30 kl. 9-16.00 kl. 10-16.00 kl. 10-13.00


er i Stillinge MØLLER i mejeriet Kunst og kunsthåndværk

Over 400 m2 udstilling med 35 kunstnere

FERNISERING

LØRDAG DEN 16. NOVEMBER KL. 13-16

KÆMPE UDVALG AF FRANSKE KUNSTPUDER FRA POULIN DESIGN FRA KR. 1.100,-

MØLLER i mejeriet

Ina Nielsen malerier i det nye Saltrum.

Støvlebækvej 1a. Kirke Stillinge. 4200 Slagelse. Tlf. 2943 9147 Åbningstider: Torsdag/fredag kl. 10.00-17.00. Lørdag/søndag kl.SLAGELSE 10.00-16.00. MAGASINET NOVEMBER 2019 | 15 Øvrige dage lukket. Følg med på facebook: møller i mejeriet


Merry Christmas Slagelse Udpluk af julens aktiviteter i Slagelse by FREDAG 29. NOVEMBER

Kl. 16.00: Juleoptog gennem City, start fra Rådhuspladsen. Undervejs rundt i byen tændes julelysene. I optoget deltager Slagelse Gardens Nisseparade, Julemanden i Slagelsetoget og fakkeloptog ved spejdere fra De Grønne Pigespejdere, KFUM og De Blå Spejdere. Kl. 17.00: Det store juletræ på Schweizerpladsen tændes af Julemanden og Kirsten Siggaard samt nissepiger fra Zizi Dansecenter.

LØRDAG 30. NOVEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00: Slagelse Garden spiller i centrum. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

SØNDAG 1. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

LØRDAG 7. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 12.00: Slagelse Garden spiller i centrum. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

SØNDAG DEN 8. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

ONSDAG 11. DECEMBER

Kl. 11.00–14.00: ZBC’s Kokke- og tjenerskole serverer gløgg og risengrød til alle. Kl. 13.00: Gardehusarernes Juleridt med stop i Rosengade. Kl. 13.30: Guf til alle børn

TORSDAG 12. DECEMBER

Kl. 16.00: Den store postkasse i Galleriet tømmes og der er guf til alle fremmødte børn

LØRDAG 14. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00: Slagelse Garden spiller i centrum. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

SØNDAG 15. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 12.00: Rytmekoret Slagelse synger julen ind. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

LØRDAG 21. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00: Slagelse Garden spiller i centrum. Kl. 11.15: Believe Dance. Kl. 11.30: Stor aktion på Nytorv med varer for over kr. 30.000 – alt går ubeskåret til Julemærkehjemmet i Skælskør. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten. Kl. 11.00-14.00: Mød Julemanden og hans familie i bymidten.

SØNDAG 22. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv. Kl. 11.00: Slagelse Garden spiller i centrum. Kl. 11.00-14.00: Juletoget kører i bymidten.

MANDAG 23. DECEMBER

Kl. 11.00: Mød julemanden i hans hule på Nytorv.

16 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Pris pr. person

499,-

T FULD ET K BOO

Julefrokost DIGE FÅ LE ER S PLAD

Program

22/11 23/11* 29/11 30/11* 6/12 7/12* 13/12 14/12* 17.30 17.30-00.00 18.00-21.00 18.00-21.00 21.00-00.00 00.00

Dørene åbnes Festlig musik i højttalerne Julebuffeten serveres Fri bar i øl, vin og sodavand Baren er åben med lækre cocktails, specialøl og meget mere... Tak for i aften og fortsat god fest til de friske!

Ringsted • Holbæk • Roskilde • Slagelse datoer * Cafe Korn Ringsted holder ikke julefrokost på de markeredeSLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 17


Nogle af de 47 nye studieboliger på Valbyvej 71 i Slagelse er allerede udlejet.

Kød. Kvæg og en kernesund forretning Han er svær at komme udenom. John Sashi Nielsen. Og hvorfor skulle man også det? Slagelse har i mange år kunne glæde sig over en ualmindelig driftig herre, som har udrettet rigtig mange gode ting for byen. Faktisk begyndte John Sashi Nielsen fra JN Meat, sit kødeventyr for snart 40 år siden. Og han er absolut ikke gået i stå. Ej heller har han planer om det. Sidste nye skud på stammen… ja der er sådan set flere, men så en af de seneste store begivenheder hos JN Meat er, at de for 2. år i træk vandt den internationale steak konkurrence i Dublin. Og for dem, der ikke aner, hvad det går ud på, kommer forklaringen her:

John Sashi Nielsen ved World Steak Challenge 2019

18 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

John Sashi Nielsen fra JN Meat tilbringer en stor del af sin tid med at rejse verden rundt for at finde oksekød af ekstra høj kvalitet. På sine rejser vurderer John bl.a. kødets udseende, mørhed, saftighed, smag og duft og i Finland (Ja, i Finland). I Finland faldt John over noget helt exceptionelt kød, som nu bliver produceret og solgt fra JN Meat i Slagelse under navnet Freygaard og Family Farms. Dette kød kommer fra opdrættet kvæg; født, opvokset og slagtet i Finland. Kvægopdræt i Finland foregår i dag, som man gjorde det mange år tilbage. Dvs. på mindre gårde med et færre antal kvæg på gården.


Kun ca. 1% af det samlede antal kvæg i EU, lever og slagtes i Finland, og derfor er Freygaard og Family Farms serien noget helt unikt og kun til rådighed i begrænsede mængder. Der stilles strenge krav til kød, der skal bære brandet "Sashi" og parametre som mørhed, marmorering og specielt smag, er altoverskyggende, når kødet udvælges. Sashi kød kommer derfor udelukkende fra kvæg af EU oprindelse, mens foderet skal være korrekt sammensat af bl.a. græs og korn, så den meget karakteristiske oksekødssmag opnås.

Chokolade-foder Og noget andet unikt hos Freygaard og Family farms, er måden hvorpå nogle af farmene fodrer udvalgte, unge dyr. Dyrene går i løsdrift hos små familiedrevne gårde i Finland og her får de lov at spise chokolade! Blandet med græs og korn, naturligvis. Chokolade hører ikke helt til i almindeligt kvægfoder, men køerne sætter virkelig pris på chokoladen, som giver kødet

en helt særegen smag og ekstra mørhed. Freygaard og Family Farms CHOCO BEEF er udviklet specielt til kødelskere, der går efter det unikke.

Og nu til konkurrencen Til World Steak Challenge, som i august i år blev afholdt i Dublin, scorede det finske kød topkarakterer og JN Meat kunne igen løbe med sejren. Og det endda foran respekterede ”kødlande” som Argentina, USA, Irland og Uruguay. Samtidig med, at JN Meat modtog prisen for verdens bedste steak, så vandt JN Meat også guld i en lang række andre køddiscipliner. Det betød samlet set, at JN Meat blev kåret som Verdens Bedste Kødproducent, så det var naturligt nok en både glad og stolt John Sashi Nielsen, der vendte hjem til Slagelse. JN Meat beskæftiger ca. 60 medarbejdere på Elmedalsvej. Her er ansat en hel del slagtere og kokke og naturligvis chauffører og ordre- og kontormedarbejdere.

Men yderligere knap 15 personer er ansat i John Sashi Nielsens øvrige firmaer: Slagelse Homes, Hotel OnlySleep og Café 39 i Slagelse, som blev købt i 2018. På Valbyvej 71 ejer Slagelse Homes nu også 47 spritnye studieboliger. Rigtig mange af dem er allerede udlejet, men du kan stadig være heldig at få fingre i en af de nye lejligheder. 6 af boligerne indeholder 2 værelser, mens resten blot rummer et enkelt værelse. Alt er nyt i lejlighederne. Badeværelse. Opvaskemaskine. Køleskab. Kogeplader. Vaskemaskine og mikrobølgeovn, ligesom der også findes et lille rum i kælderen til hver enkelt lejer. Og så er der den gamle brandstation i Rytterstaldstræde, som erhvervsmægler Thomas Hansen, EDC Erhverv Poul Erik Bech, har haft i udbud på vegne af Slagelse Kommune. Den ejendom blev ligeledes købt af John Sashi Nielsen i september i år. ”Her skal også være boliger, muligvis af forskellig karakter, men hvad og hvor mange ved vi ikke endnu. Vi samarbejder med kommunen om en lokalplan”, oplyser økonomidirektør Ulrik Møllergaard, som har været ansat i JN Meat i godt 7 år.

Bagsiden af studieboligerne på Valbyvej 71

Ulrik Møllergaard på kontoret i JN MEAT på Elmedalsvej

Den gamle brandstation på Rytterstaldstræde skal også omdannes til boliger

En prøvemøbleret studiebolig på Valbyvej

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 19


30

professionelle forestillinger på Slagelse Teater Efteråret og de mørke aftener er over os. Det er tid til indendørs hygge og underholdning. Med andre ord: Det er TEATERTID. Vestsjællands Teaterkreds, der er en af Danmarks største teaterforeninger, afvikler i løbet af efteråret og vinteren hele 30 professionelle forestillinger inden for teater, dans, cabaret, opera, operette, familieforestillinger og meget mere. Allerede her få uger efter sæsonpremieren har Vestsjællands Teaterkreds solgt over 10.000 billetter. Det tegner derfor til at blive en fantastisk sæson fyldt med store oplevelser på Slagelse Teater! Information om forestillinger og billetter fås på teaterforeningens hjemmeside teaterkreds.dk eller på Teaterkontoret i åbningstiden. På billedet ses Formand Flemming Pedersen, Sekretær Irene Blomqvist og Administrationsog Marketingansvarlig Helene Dorthe Hansen i teatersalen på Slagelse Teater

Læs med på de følgende sider og lad dig inspirere til en tur i teatret…

BLIV MEDLEM – OG FÅ ALLE FORDELENE 1.500 publikummer har allerede købt et medlemskab til Vestsjællands Teaterkreds i indeværende sæson. Det er det højeste antal medlemmer siden 2010-2011. Et medlemskab til teaterforeningen koster 100 kr., og for disse får man en masse fordele, bl.a. forkøbsret på billetter, adgang til sæsonens præsentationsarrangement, rabat på billetter etc. Ønsker man ikke at være medlem, kan man købe billetter til løssalgspris.


VESTSJÆLLANDS TEATERKREDS


ANNONCE

 ÅRETS JULEGAVEIDÉ



Skatteøen har netop fået 6 stjerner på kulturtid.dk

22 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Læs mere og køb billetter på TEATERKREDS.DK

SKATTEØEN (Folketeatret) – alletiders musical for hele familien

Inviter hele familien i teatret til Folketeatrets nye udgave af Skatteøen. Til tonerne af Sebastians musik og udødelige sange føres vi ud på Det caribiske Hav blandt eneboere, pirater, søulke og med en led sørøver ved navn John Silver lige i hælene. Skatteøen er en fantastisk oplevelse for både små og store i eventyrets verden. Fængende og spændende - flot scenografi og fantastisk musik. Glæd jer til en hæsblæsende skattejagt og til et genhør med sange som Sørøversangen, Hispaniola, Ostesangen og ikke mindst Fuld af nattens stjerner, som Szhirley fremfører på overbevisende vis. Skatteøen kan opleves på Slagelse Teater søndag 29. marts 2020 kl. 16.00 og tirsdag 31. marts 2020 kl. 18.00.


JUL PÅ SLAGELSE TEATER ÅRETS JULECABARET FRA CAFÉ LIVA

ÅRETS DANSKE JULEKONCERT

Traditionen tro kommer årets julecabaret fra Café Liva til Slagelse. Igen i år er det Jacob Morild, som står for teksterne, og i år er han selv på scenen sammen med Mette Marckmann, Thomas Pakula og Morten Wedendahl.

Julen skydes for alvor i gang på teatret, når Jesper Lundgaard indtager scenen med sin stort anlagte julekoncert. Med sig på scenen har han sit erfarne 4-mands juleorkester og sit blændende kor – alle ledet af den trofaste kapelmester Edi Premate. Årets gæstesolist er den internationale sangstjerne Susanne Elmark, der gennem årene har sunget i de største koncert- og operahuse over hele verden. Der er lagt op til en aften med julesange, musikalske overraskelser, humor, livsglæde og fællessang.

Grin, Gran og Guirlander

Endnu en gang er der dømt sort satire, crazy-komik, musikalsk vellyd og absurditeter; alt sammen i højtidens almægtige ufred. Den perfekte start på julefrokosten eller en hyggelig tur i byen med venner og familie.

Jesper Lundgaard synger julen ind

Årets danske julekoncert kan opleves på Slagelse Teater fredag 29. november 2019 kl. 19.30.

Grin, Gran og Guirlander kan opleves på Slagelse Teater lørdag 7. december 2019 kl. 15.00.

GOD JUL, CIRKELINE – TEATER FOR DE MINDSTE For de 3-9-årige og deres familier

Det er juleaften tidligt om morgenen. Cirkeline sidder i sin tændstikæske og kigger ud på stjernerne. Sådan begynder juleeventyret om Cirkeline og hendes musevenner, Frederik og Ingolf, som kaster sig ud i juleforberedelserne… En forestilling fyldt med sprudlende humor, ledsaget af Hans-Henrik Leys dejlige og iørefaldende musik. Med denne forestilling har Hanne Hastrup endnu en lille perle inden for sit specielle univers. Cirkelinefiguren er mere populær end nogensinde og henvender sig efterhånden til hele tre generationer af danskere, fra de yngste til de ældste. God jul, Cirkeline kan opleves på Slagelse Teater søndag 8. december 2019 kl. 15.00.

INGMAR BERGMANS SCENER FRA ET ÆGTESKAB Med Stine Stengade og skuespilchef Morten Kirkskov (Det Kgl. Teater)

(Køns)rollerne er byttet om. Johan og Marianne bor skønt, er forældre til to søde børn og har begge et godt arbejde. Tilsyneladende lykkelige. Men under overfladen ulmer en frustrerende higen efter ægte kærlighed. Scener fra et ægteskab havde urpremiere som miniserie på tv i 1973 og lagde gaderne øde. Tusinder af par styrtede til familierådgivning, og Bergman fik hemmeligt nummer. Bergmans portræt af et ægteskab i forfald var en knivskarp fremstilling af magtforholdet mellem kønnene. Men meget har ændret sig på 40 år, og i denne udgave er rollerne byttet om. Nu er det kvinden, der forlader mand og børn for en yngre model. Scener fra et ægteskab kan opleves på Slagelse Teater onsdag 22. januar 2020.

EKSTRA: Publikum kan helt ekstraordinært møde skuespilchef fra Det Kgl. Teater Morten Kirkskov til en intim snak inden forestillingen. Læs mere på teaterkreds.dk SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 23


Efteråret hos Slagelse Camping & Outdoor Center peraturer og mørkere dage ville tage modet fra personalet i et campingcenter, forholder det sig slet ikke sådan hos Slagelse Camping & Outdoor Center. Kombinationen af camping og outdoor gør nemlig, at der er travlt i butikken året rundt.

Kig forbi Slagelse Camping & Outdoor Center i efteråret og udforsk en verden af camping- og outdoorprodukter til hele familien. Efter en travl sommer hos Slagelse Camping & Outdoor Center er det nu tid til at præsentere en masse nye 2020-vogne, -telte og -udstyr. Personalet i butikken står allerede nu klar til at hjælpe kunderne med alt fra vinteropbevaring, klargøring og opgradering af campingvognen til indkøb af vintertøj og -udstyr. - Vi går et spændende efterår og vinter i møde med nye 2020-vogne og -telte fra kendte mærker som Hobby, Fendt, Hymer, Sprite og Isabella, Kampa og Outwell. I outdoor-afdelingen skifter vi shorts og kortærmede skjorter ud med lækre fleecetrøjer, skiundertøj og overtøj til al slags vejr, udtaler indehaver af Slagelse Camping & Outdoor Center, Torben Hansen.

vogn eller et telt i butikken, som passer til lige præcis dit behov. Slagelse Camping & Outdoor Center er blandt Danmarks største af sin slags med mere end 140 vogne og telte i udstillingen, året rundt. - Vi forventer at tage 60 nye 2020-vogne, telte og en masse lækkert udstyr hjem til den nye sæson, og alt sammen vil selvfølgelig kunne ses og prøves i vores 4.500 m2 indendørs udstilling på Karolinevej 2 i Slagelse, fortæller Torben Hansen. Udvalget tæller blandt andet familie-/ køjevogne, egoistvogne, off road campere, enkeltsengsvogne og dobbeltsengsvogne. Alle sammen i forskellige vægtklasser, så der er en vogn til alle størrelser af biler og alles behov.

Camping: Masser af 2020-vogne Outdoor: og -telte på hylderne Om du er ”førstegangscamper” eller Tøj, fodtøj og udstyr til al salgs vejr garvet campist, er der helt sikkert en Selvom man skulle tro at faldende tem-

Butikkens åbningstider: Mandag til fredag: kl. 10 – 17 Lørdag: kl. 10 – 15 Søndag og helligdage: kl. 11 – 16

- Vi har tøj, fodtøj og udstyr til fiskeren, jægeren, spejderen og ham eller hende, som bare nyder en tur i det fri. Hos os kan hele familien blive klædt på til turen under åben himmel, i al slags vejr, fortsætter Torben Hansen. Slagelse Camping & Outdoor Center forhandler tøj, tasker og udstyr fra kendte mærker som Fjällräven, Haglöfs, Deerhunter og Pinewood samt en række andre mærker inden for outdoor, jagt og fritid. Julegaver til hele familien Med juletiden lige om hjørnet er gaveræset så småt i gang. Kender du en jæger, fisker, naturelsker eller blot en, der sætter pris på kvalitetsprodukter og grej, så har Slagelse Camping & Outdoor Center den rette gave. Find en gave til en du holder af med interesse for jagt, fiskeri, camping, vandring, shelter-tur, vandretur, telttur, kanotur etc. hos Slagelse Camping & Outdoor Center. Sæt X i kalenderen Kom til Black Friday d. 29. november. Følg med på Facebook.

Værkstedets åbningstider: Mandag til fredag: Lørdag: Søndag og helligdage:

Karolinevej 2 • 4200 Slagelse

kl. 9 - 16.30 Lukket Lukket


1.

2.

3.

1799,-

Fås i flere farver 5. Pinewood Caribou Dame buks 999,6. Pinewood Finnveden Extreme Jakke 1299,-

5.

fra 199,-

fra 149,-

Nye lækre og topmoderne 2020 modeller

Hold øje – der kommer løbende helt nye 2020 modeller hjem

Følg os på Facebook

www.slagelsecamping.dk • Tlf. 5570 0020

4.

6.

OUTDOOR CAMPING

1. Deerhunter Muflon Jakke 1999,Fås også i armygrøn 2. Deerhunter Muflon buks 1599,Fås også i armygrøn 3. Fjällräven Keb Jakke 2399,Fås i flere farver 4. Fjällräven Keb buks


www.slagelse-magasinet.dk

Et helt nyt Slagelse Magasin

- hvad kan vi bruge det til? Velkommen til den allerførste udgave af Slagelse Magasinet. Jeg har glædet mig rigtig længe til at vise dig og resten af Slagelse, hvad tankerne er i forbindelse med udgivelse af et nyt magasin. Først og fremmest skal magasinet inspirere og informere. Slagelse Magasinet er sat i verden for at fortælle gode historier og sætte fokus på vores dejlige lokalområde. Magasinet skal fungere som talerør for borgere, erhvervsliv, kommune og foreninger og hvis jeg, med mit magasin, samtidig kan øge fokus på et levende og attraktivt detail- og handelsliv i Slagelse, så er min mission lykkedes. Jeg ønsker at samle borgere og erhvervsliv om events og aktiviteter i Slagelse by, og de 80 sider du sidder med lige nu, vidner om en kæmpe opbakning til magasinet allerede fra begyndelsen. Magasinet vil fremover udkomme 6 gange om året, næste gang i slutningen af januar 2020. Det distribueres med FK Distribution til borgere i 4200 Slagelse (ikke til nej tak og nej tak+ husstande jvf. lovgivning) og trykkes i 15.000 eksemplarer. Magasinet omdeles også til cafeer, restauranter, venteværelser, butikker, kommune, bibliotek og mange andre steder i byen. I Vestsjællandscentret kan du altid hente det nyeste eksemplar af Slagelse Magasinet i centrets infostandere. Jeg håber, du vil være med til at bakke op om dit nye magasin med input og gode historier fra Slagelse. Rigtig god læselyst. Redaktør, Katrine Hjort Holck

Din lokale maskinudlejer

www.llp.dk

Sandblæserudstyr 12 m knækarmslift Tvangsblander Pladevibrator Havefræser Flishugger Mosfjerner Minigraver Staldkat - og meget mere

ng udvider LLP Maskinudlejni iment, så hele tiden sit sort el selvom du kontakt os alligev du søger på ikke kan finde det åske har vi produktlisten - m t... lige netop fået de

LLP Industrikrogen Maskinudlejning 3 • 4241 Vemmelev 58 38 20 01 • 27 63 33 36 Man-fredag 7.00-15.00 • lørdag efter aftale

26 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

E45 Odense

LLP Maskinudlejning

Her bor vi...

Udlevering og afregning... Slagelse 8 km

Vemmelev By E45 København

Hemmeshøj 3 km Korsør 8 km

Alle maskiner udleveres i klargjort stand og er efterset siden sidste udlejning. Maskinerne skal afleveres i samme stand, med opfyldt tank og uden skader. Der udfærdiges en lejekontrakt ved udlevering af materiel, med lejers navn, adresse og telefonnummer. Der afregnes ved udlevering af materiel. Hver påbegyndt dag er en ny lejedag.


Smag på

GÅRDAGERGÅRD


Gårdagergård samarbejder med Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet omkring projekt: DANBÆR – bæredygtig produktion af danske bær og udvikling af højværdiprodukter.

Sødt. Sundt. Og 100% lokalt "Fy for pokker", får jeg sagt, mens jeg spytter et eller andet udefinérbart lille bær ud af munden. "Ja, de skal lige fryses", griner Thomas lidt længere fremme af stien, som snor sig ind og ud af æble-plantagen på Gårdagergård ved Slagelse. "Det tager bitterheden og den grimme smag, når bærrene bliver frosset", uddyber han med et skævt smil, da jeg har spyttet de sidste rester af det underlige, sorte bær ud. Men det er så også det ENESTE, der smager bare en anelse bittert af Gårdagergårds produkter. Og jeg får efterhånden smagt en del frugt denne torsdag formiddag i dejlig efterårssol, mens Thomas og jeg spadserer rundt i plantagerne. 28 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Hvordan gårdejeren kender forskel på alle de forskellige frugter og træer, vi passerer, fatter jeg simpelthen ikke. De ligner jo hinanden allesammen, synes jeg. Men Thomas går scenevant rundt, mens han fortæller mig om livet på en frugtplantage.

rødder og dannede nu rammen om Gårdagergårds fremtidige frugtproduktion. I 2007 tilkøbte Thomas to mindre frugtplantager: En i Hemmeshøj og en anden i Erdrup ved Boeslunde, som i øvrigt var Thomas´ farfars gamle ejendom “Brydebjerg.

Gårdagergård er opført i 1892 med omfattende malkekvægsproduktion og senere kom også en svineproduktion til. Da Thomas købte gården i 1997 var arealerne udlagt som traditionel planteavl og derfor lå der et stort arbejde forude før Gårdagergård blev omdannet til plantage. Lidt efter lidt blev markerne tilplantet, og i 2006 havde hundredevis af træer slået

Eget mosteri Udover pasning af plantagen, hvor Thomas bl.a. dyrker æbler, pærer, kirsebær og blommer, har Gårdagergård sit eget mosteri, hvor hele processen fra æblet bliver plukket til mosten er hældt på poser, foregår på gården.


Sæt tænderne i vores lokale råvarer

Alle æbler håndplukkes om efteråret, alt afhængig af, hvornår de er modne. Frugten pakkes dernæst omhyggeligt i kasser og sættes på køl. Når mosten skal produceres kværnes æblerne først i småstykker, hvorefter de presses og saften bliver opsamlet i et stort kar. Risikoen for bakterier elimineres ved at varmebehandle mosten, eller pasteurisere mosten, som det også kaldes. Derefter kan mosten holde sig i lang tid og eventuelle bakterier er væk. Til slut er mosten klar til at blive hændt på poser, etiketteret og sat ud i gårdbutikken. Der er ikke tilsat noget som helst i Gårdagergårds most andet end frugt. Ingen sukker. Ingen E-numre. Ingenting. Ren frugt. Og det smager himmelsk. Sundt, sødt og 100% dansk. På Gårdagergård kan du lige nu vælge mellem flere slags most og saft: Ren æblemost, æble/kirsebærmost, æble/aroniabærmost og så en ren kirsebærsaft, som er propfuld af antioxidanter og melatonin, som er godt for døgnrytmen.

Thomas Jensen har investeret i en ny tappemaskine til sin most. Tidligere blev al mosten fyldt på flasker med skruelåg, men af pladsmæssige årsager sendes mosten nu direkte på poser - ikke af plast, men af aluminium. Poserne står klar på køl i gårdbutikken, hvor du også kan købe friskplukkede æbler, pærer, kirsebær og blommer, når frugterne er i sæson. Lige nu kan du finde masser af sød frugt, lækker honning og den uimodståelige most. Læs mere på www.gaardagergaard.dk.

Innovation og fornyelse Og udover alle de søde, saftige æbler, der lige nu hænger på træerne på Gårdagergård, så finder man altså også en række, små, sjove bær, som ganske vist ikke smager særlig godt, men som Thomas alligevel har valgt at have stående. "Jeg deltager i et projekt under Århus Universitet, hvor vi bl.a. undersøger forskellige typer bær og deres evner som madvarer. Nogle af dem skal lige fryses før de smager godt og så kan man måske bruge dem i marmelade eller som drys på sin morgenmad", slutter Thomas. SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 29


Indehaverne og tvillingebrødrene, Morten & Jakob, har selv bygget baren i Café Korn på Gl. Torv i Slagelse, som åbnede i marts i år. Her ses de bag den store bar med tjener Ardita i midten. Café Korn findes i Greve, Roskilde, Ringsted, Holbæk og Slagelse og den 15. november åbnes endnu en café i Odense.

Øjeblik, jeg er lige ved at grave Jeg må have ringet forkert, tænker jeg. Jeg skulle have fat i Morten fra Café Korn. Indehaveren. Men han står vel ik´ og graver?? Men det gør han altså alligevel. ”Jeg er her nu. Jeg skulle lige grave – vi er ved at lægge sidste hånd på cafeen i Odense, nemlig”, forklarer Morten. Og at chefen (eller cheferne, for Morten har en tvillingebror Jakob, som også er udpræget gør-det-selv-mand) selv graver, er slet ikke så uhørt endda.

Gør-det-selv-mænd De har sammen bygget baren og interiøret til den nye Café Korn i Slagelse. ”Vi har simpelthen brug for selv at bygge vores cafeer op fra bunden”, fortæller Jakob. ”På den måde får vi det lige præcis, som vi gerne vil have det og så er det jo også billigere at gøre det selv. Og vi nyder virkelig at være med i hele processen omkring driften af vores cafeer. Når vi designer vores cafeer gør vi det med respekt for byen og i tråd med de omgivelser vi befinder os i. I Slagelse ligger vi perfekt på Gl. Torv, og selvom det store lokale var en udfordring rent indretningsmæssigt, så synes vi selv vi er nået godt i mål med cafeen”. Café Korn åbnede i Slagelse i marts i år. Og det har de to brødre absolut ikke fortrudt. ”Vi er blevet rigtig godt modtaget i Slagelse, som er en virkelig proaktiv by. Vi oplever en by, hvor der sker noget nærmest hele tiden. Byen er fuld af aktiviteter på et højt niveau og vi møder en masse positive mennesker”, smiler Morten. ”Og så er vi super glade for samarbejdet med kommune og udlejer af ejendommen på Gl. Torv 3. Ja, vi har været omgivet af seriøse og dygtige aktører lige fra starten”. Café Korn i Slagelse er den 5. i rækken af brødrenes cafeer på Sjælland. I forvejen findes Café Korn i Roskilde, Holbæk, Ringsted og Greve og den 15. november åbnes cafeen i Odense så.

30 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Medarbejderstaben tæller efterhånden op mod 200 engagerede personer, og ifølge Jakob og Morten er brødrenes vigtigste opgave at sørge for, at samtlige 200 er glade for at gå på job hver dag. ”Vi gør ekstremt meget ud af, at vores medarbejdere har det godt og trives i deres job. Vi ønsker at skabe en virksomhed, som er populær at arbejde i og det stiller krav til bl.a. udvikling, uddannelse, karriereplaner og den rette motivation af medarbejderne, som rent faktisk godt kan lide at blive målt og udfordret, fx gennem konkurrencer og udfordringer".

Årsfest "Inden længe holder vi en stor årsfest for alle medarbejdere, hvor vi lukker samtlige cafeer og bare sørger for at give vores medarbejdere en fantastisk aften i hinandens selskab. Vi er selv lykkelige for at stå op hver morgen og gå på job, og sådan skal vores medarbejdere også have det”, slutter Morten og Jakob nærmest i kor.


Harboes Bryggeri A/S Grundlagt 1883 "Det er kvaliteten af vores produkter og værdien af vores brands, der er fundamentet for den fortsatte værdiskabelse i Harboe. Det arbejder vi målrettet på at udfolde gennem en massiv international salgsindsats og positionering af vores brands."

HARBOE har hovedsæde i Skælskør og er en af byens største virksomheder med over 200 ansatte. Vi støtter aktivt lokalmiljøet bl.a. via sponsorater af byens sportsklubber med fokus på både bredden og eliten. Harboe har produktionsfaciliteter i 3 lande og forretningsaktiviteter på mere end 90 markeder verden over. Vi producerer og markedsfører drikkevarer og maltbaserede ingredienser. Vores forretning er baseret på stærke værdier, der er skabt gennem fem generationers familieejet og -ledet virksomhed. Vores resultater skabes gennem intensivt fokus på kvalitet, innovation og stadig mere effektiv udnyttelse af teknologi og ressourcer.


Små måbende figurer af Finn Møller selv

Finn Møller med en af de berømte gobelin puder fra Poulin Design

KUNST. Salt, ost og voks Jeg er ikke den store kunstgallerigænger. Indrømmet. Og jeg ved egentlig ikke, hvad jeg havde forestillet mig, da jeg besøgte Møller i Mejeriet i Stillinge. Men jeg havde ikke lige ventet… dét. Et slaraffenland af ”hold-daK*FT-hvor-er-her-vildt-mangespændende-ting”. De 400 m2 hos Møller i Mejeriet syntes pludselig enorme, da jeg først fik fordybet mig i alle de mange indtryk, der stod i kø for at stjæle min opmærksomhed. Jeg glemte pen og blok adskillige gange. Hørte indimellem måske kun halvt efter. Og tiden forsvandt. ”Hvad havde du ventet, Katrine. Kunst kan jo være mange ting”, siger en stemme i mit hoved. Og ja, det er de mange forskellige kunstnere, Møller i Mejeriet, altid har i sin samling, et stærkt bevis på. Her er keramik. Smykker. Glaskunst. Malerier. Puder. Kunstkort. Skulpturer og træarbejde. Bedst som du tror, at nu har du set det hele, overraskes du pludselig af et nyt rums lyssætning, stemningen i de autentiske kroge, malerier, der 32 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

er så naturtro, at du må misse med øjnene og gå helt tæt på for at blive overbevist, en skjult penis i panden på en Picasso pude eller skulpturen ”Healer Helle”, som kigger op på dig med et aldeles nærværende udtryk. Her er de smukkeste skåle, fade og små tapastallerkner. Franske gobelinvævede kunstpuder fra Poulin Design, smykker, der med garanti vil gøre enhver kvinde nærmest lykkelig og ja, bare virkelig mange, spændende unika ting, du ikke ser andre steder. Finn Møller åbnede sit kunstgalleri i oktober 2018 efter adskillige års arbejde med at sætte den gamle mejeri-bygning i stand. Et job, han stort set selv har udført. ”Jeg har lavet det hele selv, undtagen elarbejdet. Jeg har malet, kalket, revet ned og bygget op i en lang periode”, fortæller Finn Møller, som sammen med sin kone, har boet mange år i området. ”Vi er blevet rigtig godt modtaget her på egnen, er glade for at bo her og har længe haft et ønske om at ”give noget igen”.

Vi købte derfor mejeriet for godt 8 år siden med henblik på at åbne galleri. I bygningen var mange vinduer knust og indendørs var situationen omend endnu værre, så det har taget lidt tid at sætte det hele i stand”, smiler Finn. ”Vi vil gerne give vores gæster en totaloplevelse og derfor er galleriet indrettet med respekt for mejeriets oprindelige udseende. Du kigger derfor på kunst samtidig med du bevæger dig rundt på Ostelageret, i Voks- og Saltrummet og i den Sorte Fryser”. Det forventer kunderne ikke, når de træder ind ad døren helt herude på landet”, slutter Finn Møller, som altid har kaffen klar når han får gæster i galleriet.


VI VÆKKER JULEMANDEN

16. NOVEMBER KL 10:00

Vi mødes på 1. sal og i stueplan ved Matas og råber op til den snorkende julemand. Efter vi har vækket ham, går vi på torvet, hvor han deler godter og nissehuer ud.

en d n a m e ul Mød J g og søndag lørda 12 ... r e v h n klokke

Se mere på vscs.dk

PONYRIDNING

på Casinotorvet

Den 30. november - kl. 10-15

DONÉR - KLIP - STØT

16. november samler vi julepynt ind til Psykiatrisygehuset i Slagelse Mød op på Atriumtorvet med det julepynt du ikke bruger mere. Finder du ikke julepynt hjemme i skuffen, kan du komme ned til os på Atriumtorvet og flette julehjerter, klippe nisser, samle guirlander eller lave andre julekreationer.

JULETEATER Hver onsdag, lørdag & søndag kl. 11

Se mere på vscs.dk

VESTSJÆLLANDSCENTRET 52 butikker • 5 spisesteder • 900 p-pladser • VestsjællandsCentret 10, 4200 Slagelse • vscs.dk

NYE OPLEVELSER VENTER

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 33


Event kalender LØRDAG DEN 16. NOVEMBER Kl. 10 Vi vækker julemanden. Juleklip på Atriumtorvet

LØRDAG DEN 30. NOVEMBER Kl. 10-15 Ponytræk på Casinotorvet Kl. 11.00 Nissedrys på torvet Kl. 12.00 er julemanden i stolen

SØNDAG DEN 1. DECEMBER

Kl. 11.00 Nissemor og Kanelia på torvet. Kl. 12 er julemanden ved stolen

ONSDAG DEN 4. DECEMBER Kl. 11.00 Nissedrys på torvet.

LØRDAG DEN 7. DECEMBER Kl. 11.00 Juletrolderi på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen

SØNDAG DEN 8. DECEMBER Kl. 11.00 Nissedrys på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen. Julebanko kl. 14.00-16.30 Dørene åbner klokken 11.30

ONSDAG DEN 11. DECEMBER

Kl. 11.00 Nissemor og Kanelia på torvet

LØRDAG DEN 14. DECEMBER

Kl. 11.00 Nissemor og Kanelia på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen

SØNDAG DEN 15. DECEMBER Kl. 11.00 Juletrolderi på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen

ONSDAG DEN 18. DECEMBER Kl. 11.00 Juletrolderi på torvet

LØRDAG DEN 21. DECEMBER Kl. 11.00 Nissedrys på torvet. Kl. 12 er julemanden ved stolen

SØNDAG DEN 22. DECEMBER

Kl. 11.00 Nissemor og Kanelia på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen

MANDAG DEN 23. DECEMBER Kl. 11.00 Juletrolderi på torvet Kl. 12 er julemanden ved stolen

VESTSJÆLLANDSCENTRET www.vscs.dk 34 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Nordic Edition

NYHED Inkl. Apple CarPlay™, varme i forsæder og rat, baksensor og meget andet

Bygget til alle os heroppe

Tucson Nordic Edition

KONA Nordic Edition

Udstyr til en værdi af kr. 48.000,Fra kr. 269.995,-

Udstyr til en værdi af kr. 31.000,Fra kr. 199.995,-

hyundai.dk

Tucson: Værdi af udstyr iforhold til Life. Du betaler kr. 15.000,- mere og får udstyr til en værdi af kr. 48.000,-

KONA: Værdi af udstyr i forhold til Life. Du betaler kr. 15.000,- mere og får udstyr til en værdi af kr. 31.000,-

Udenfor regner det, vinduesviskerne kører, og efteråret er for alvor ved at afløse sommeren: Farverne skifter stemning, mørket sænker sig og duftene er med ét helt anderledes. Sådan er det at køre bil heroppe i Norden. Vi har alle oplevelser fra køreture, hvor bilen og årstiden skaber helt særlige stemninger. Disse stemninger har vi samlet i en række podcasts med titlen “Historier fra Norden”. Lyt med på hyundai.dk Vil du gøre oplevelsen fuldkommen, så kig forbi din Hyundai-forhandler. Her kan du få en prøvetur i en af vores Nordic Edition kampagnemodeller.

Hyundai Slagelse

A C

Schultz Automobiler ApS

Åbningstider

Bornholmsvej 7-11, 4200 Slagelse Tlf. 5852 1850, hyundai-slagelse.dk

Hverdage: 09.00 – 17.30 Lørdag: 10.00 – 13.00

Begrænset antal. Gældende til 31. december. Vist med ekstraudstyr. Forbrug 12,5-17,2 km/l (WLTP), CO2 142-182 g/km. Pris ekskl. metallak. Vi tager forbehold for afgiftsændringer og evt. trykfejl.

Ta´ med til årets store julebal på

Storebælt Camping & Feriecenter Fredag den 6. december kl. 18-01

Billetter: 58 38 38 05 Flot julefrokost inkl. mandelgave

Kr. 395,-

inkl. stor, lækker julefrokost

Dandanell´s Larsen Show HUSK!

Stor, lækker julefrokost i vores hyggelige lokaler f.eks. 23/11, 25/11 og 29/11.

Bestil bord på tlf. 58 38 38 05.

Storebæltsvej 85, 4220 Korsør. Tlf. 58 38 38 05. info@storebaeltferiecenter.dk. www.storebaeltferiecenter.dk SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 35


Kunstner: Jette Kirkeby

Kunst & Kirker Af Signe Adams

Stemningen vibrerer af entusiasme, begejstring og engagement, da jeg møder de tre initiativtagere til konceptet ”Kunst og Kirker”, glaskunstner Branka Lugonja, billedkunstner Estrid Maria Eriksen og formand for Slagelse Turistforening, Per Thuesen.

Der hersker ingen tvivl om, at de tre ildsjæle har et fantastisk samarbejde og er fuldstændig dedikerede til det projekt, de startede sidste år.

36 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Her i 2019 løber hele arrangementet af stablen den 9. – 10. november i Slagelse Kommune og indledes med en åbningsceremoni den 9. november i Sct. Mikkels Kirke kl. 10.00 - 10.45 med taler af Borgmester John Dyrby Paulsen, Provst Ulla Thorbjørn Hansen og Formand for Slagelse Turistforening, Per Thuesen.

Branka Lugonja fortæller begejstret, at ideen til at bringe projektet og energien til Danmark fødtes for flere år siden, da hun første gang udstillede sine værker på den

hollandske ø, Ameland, hvor man med stor succes har gennemført kunstudstillinger i kirker, kroer, private hjem mv. gennem de seneste 22 år, og hvor projektet har ændret sig fra at være et weekendarrangement til at vare hele november måned. Et møde med turistdirektøren fra Holland gav den sidste inspiration til at udstille kunst i kirkerne i indledningsvist Slagelseområdet og med planer om at udvide til hele Slagelse Kommune.


1. Kastanjetræet som symbol: Stammen er lavet og er stabil – grenene giver mulighed for udvikling og samarbejde – den smukke essens af samarbejdet mellem fra venstre Estrid Maria Eriksen, Per Thuesen og Branka Lugonja. 2. Kunstner: Hab van den Wijngaard 3. Kunstner: Ina Christensen

1

4. Gudum Kirke, Leragervej Slagelse

2

5. Kunstner: Ylva Molitor Gärdsell

3 Per Thuesen fortæller: ”Hele konceptet for udstillingen er at vise kunst i kirkerne og bringe liv til områder i stille perioder”, og Branka Lugonja og Estrid Maria Eriksen tilføjer med iver i stemmerne: ”Det er vores erfaring, at både de udstillede værker og kirkerummene ændrer karakter og får en anden dimension, når der er en kunstudstilling. Det hele går op i en højere enhed.””Og vores lokale kirker er vores ”ø””, tilføjer Per Thuesen. I år gennemføres udstillingen med deltagelse af 15 kirker og 29 professionelle kunstnere fra ind- og udland, heraf 11 fra hhv. Belgien, Holland, Tyskland, Kroatien, Schweitz, Norge og Sverige. Deltagende kunstnere kan maksimalt udstille tre gange i ”Kunst og Kirker”.

Støttet af lokale frivillige Arrangementet bliver støttet af lokale frivillige, menighedsrådene, Slagelse Kommune, Landudvikling Slagelse, donationer, fonde mv. ”Uden disse frivillige og opbakningen generelt ville det slet ikke kunne lade sig gøre at gennemføre arrangementet”, tilføjer Estrid Maria Eriksen. Det er en ”social udstilling”, fordi kunstnerne bliver indkvarteret privat. De skal selv betale rejsen hertil, menighedsrådene står for indkvartering

4 og forplejning, og der er arrangeret en social aften, så nye kontakter kan opstå, og de involverede i projektet kan mødes og inspirere hinanden til at lave andre arrangementer. Sidste år var der cirka 3.000 besøgende til arrangementet, og i år har man markedsført landsdækkende og håber hermed at bringe yderligere opmærksomhed til vores landsdel, og alt det vi kan tilbyde. De tre initiativtagere håber på, at endnu flere gæster vil besøge udstillingen i 2019. Der er arrangeret buskørsel både lokalt i form af veteranbuskørsel i Slagelse og omegn med fire forskellige ruter med af- og påstigning efter eget ønske (30 kroner pr. dag) samt bustransport fra København til Slagelse Busterminal med Egons turistbusser (130 kroner tur/retur). Billetter kan bestilles på hjemmesiden. Mod forevisning af busbillet kan man få rabat på fire udvalgte restauranter i Slagelse. I busserne fra København vil der være en lokal guide, så man undervejs kan blive klogere på programmet, mens der vises en film om vores lokalområde. På grund af den fleksible bustransport kan alt foregå i ens eget, afslappede tempo og uden tidsbegrænsning.

5

Der vil være forskellige arrangementer i kirkerne i form af musik, sang og gudstjenester, og repræsentanter fra menighedsrådene vil fortælle gæsterne om kirkens historie, samtidig med at der ses på kunst. Der vil være både en skulptur- og en billedkunstner i næsten hver kirke, og det er muligt at høre lidt om kunstnerens historie og de udstillede værker fra kunstneren selv, mens man nyder lidt kaffe og kage. Hensigten er, at det skal være hyggeligt og en god oplevelse for både kunstnerne og for publikum, og alle de udstillede værker er naturligvis til salg.

Der er gratis adgang for publikum i hele udstillingsperioden. ”Det er muligt at stemme på ”Årets Kunstner”, og kan man ikke vælge, må man stemme på flere. Den, der får flest stemmer, vinder, og præmien er, at vedkommende vil blive promoveret på vores hjemmeside”, fortæller de tre begejstrede igangsættere, før de fortsætter med en lang dagsorden for deres interne møde i denne snart afsluttende fase.

Læs mere om de deltagende kirker og programmet på www.kunstogkirker.dk. SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 37


”Andreas Gabel – en succeshistorie”

HF & VUC Klar – En institution i rivende udvikling Af Signe Adams

HF & VUC Klar er en uddannelsesinstitution i konstant udvikling og altid ”Klar” til at løse de til enhver tid aktuelle uddannelsesbehov. Både institutionen og rektor Hanne Michelsen er så ”Klar” til at løse de opgaver og udfordringer, som vi står overfor på uddannelsesområdet i dag. På HF & VUC Klar kan man følge AVU (9. og 10. klasse), HF og meget mere. Ved skoleårets start åbnede de nye FGU institutioner (Forberedende Grunduddannelse). Dette har ændret lidt på VUC’s opgaver, da unge under 25 år ikke længere følger AVU på VUC, men i stedet går på FGU. En del af FGU eleverne følger den almene linje på FGU (AGU), og en del af AGU eleverne vil efterfølgende søge ind på VUC for at tage en HF. ”På HF og VUC Klar ser vi frem til at modtage de første AGU elever på HF. Dette sker måske allerede til januar. Det er vigtigt med et stærkt samspil mellem VUC og FGU, så vi sikrer, at AGU eleverne er godt rustet fagligt og klar til at gennemføre en HF”, siger rektor Hanne Michelsen.

38 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

”Politisk tales der om, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse. Vi mangler SOSU assistenter, murere, elektrikere m.m. - men vi mangler også pædagoger, lærere, sygeplejersker og politibetjente, og de kommer i stort omfang fra HF”, påpeger Hanne Michelsen. HF er fortsat et stærkt uddannelsestilbud til unge og voksne, som ønsker en videregående uddannelse. På VUC er det også muligt at komme videre uden at tage en fuld HF. VUC tilbyder fortsat specielle pakkeforløb, som gør det muligt på kun et år at blive klar til at læse til f.eks. sygeplejerske, lærer, politibetjent eller pædagog. På HF & VUC Klar er udgangspunktet altid, at den studerende mødes i øjenhøjde i studievejledningen, hvor de får sammensat et individuelt forløb, skræddersyet og tilrettelagt præcist efter den enkeltes behov.

En succeshistorie fra en tidligere kursist, Andreas Gabel, 21 år Andreas startede på STX i Sorø Akademi, men undervisningsformen stemte ikke overens med hans ønsker og menneskesyn, så han stoppede og brugte et sabbatår på at arbejde og aftjene sin værnepligt.


Rektor Hanne Michelsen

Derefter fokuserede Andreas atter på uddannelse, og valget faldt på VUC i Slagelse, hvor han mærkede en verden til forskel i den anerkendende undervisning med ansvar for egen læring og frem for alt en uvurderlig støtte. Andreas afsluttede i sommer sin HF-eksamen med et meget flot resultat og en velfortjent studenterhue. Som kursistrepræsentant med stemmeret i bestyrelsen var han med i hele processen omkring de nye organisatoriske tiltag og det nye visions- og missionsgrundlag i forbindelse med dannelsen af HF & VUC Klar. Andreas fik et indblik i, hvad det vil sige at være leder, nye døre åbnede sig, og med baggrund i den nye organisatoriske forståelse søgte han ind i Forsvaret, hvor han nu er i fuld gang med en lederuddannelse som officer inden for Søværnet. Hans drøm er at sejle som operativ officer nogle år og måske læse teologi på universitetet ved siden af.

Nye muligheder for studerende med særlige behov HF & VUC Klar har fleksible tilbud. Blandt andet kan unge og voksne tage en HF-eksamen over længere tid. Man kan sagtens være fagligt stærk, men have behov for mere ro og færre medstuderende i sin studietid. Som studerende på HF & VUC Klar kan man få Statens Specialpædagogiske Støtte (SPS) i forløbet.

På denne måde får de unge en chance til. ”Netop her har VUC sin største berettigelse og er en hjørnesten i dansk uddannelsespolitik, fordi alle får mulighed for at få en uddannelse i et tillidsfuldt studiemiljø baseret på rummelighed, faglighed, medbestemmelse og ikke mindst fællesskab”, pointerer rektor Hanne Michelsen. Samarbejde med andre institutioner og virksomheder HF & VUC Klar er overbevist om, at videreuddannelse er vejen til beskæftigelse. Derfor samarbejder institutionen med lokale jobcentre og har desuden stort fokus på voksenefteruddannelse (VEU). Blandt andet afholdes der lige nu kurser i dansk, matematik, IT og engelsk for flere store virksomheder, herunder Forsvaret på Antvorskov Kaserne og Flådestation Korsør.

FN’s Verdensmål og HF & VUC Klar Ledelsen for HF & VUC Klar ønsker at skabe en større synlighed omkring deres kerneopgave, og deres mission er så smukt formuleret i FN’S 4. verdensmål: HF & VUC Klar har som mission at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse, og at sikre alle adgang til livslang læring. VUC Klar skaber en retning for deres uddannelse og giver unge og voksne værktøjer til videreuddannelse med nye og stærke kompetencer, ”Klar” til beskæftigelse og ”Klar” til karriere. SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 39


Lad os gøre din bil efterårsklar. Book din tid allerede i dag. SLAGELSE PAVA CENTER Elmedalsvej 3 4200 Slagelse +45 58 52 38 21 slagelsepavacenter.dk

*se betingelser på pava.dk

Indehaver af Slagelse PAVA Center, Anne-Grethe Kornmaaler Eriksen, på værkstedet i færd med at vaske biler.

Send din bil på Kimm afmonterer bilens inderskærme før behandling.

SÆSON FOR RUSTRØD OG BRUN

40 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Jesper sprøjter hele bilens undervogn ind i rustbeskyttelse.


  ANNONCE

Som et velbesøgt Bade- og Spahotel for biler, finder du Slagelse PAVA Center på Elmedalsvej 3, lidt udenfor byen. Her kan du nænsomt få plejet og nusset din bil i alle ender og kanter af kyndige folk med speciale i bl.a. rustbeskyttelse og undervognsbehandling. For uanset mærke og model vil din bil MED GARANTI ruste på et eller andet tidspunkt og hvorfor så ikke komme rusteriet i forkøbet på et autoriseret PAVA Center med en gæv kvinde ved roret, som ikke er bange for selv at trække i arbejdstøjet og give et nap med på værkstedet? Den gæve kvinde er Anne-Grethe Kornmaaler Eriksen, som efter 10 års ansættelse i Slagelse PAVA Center overtog firmaet i 2012. "Det har været nogle seje og meget hårde år, men det har været al sliddet værd", fortæller Anne-Grethe, som hver dag jonglerer med ualmindeligt mange bolde i luften. "Ja, jeg er jo lidt en altmulig-kvinde. Det er jeg nødt til at være, for her er rigtig mange opgaver både på kontoret, i sprøjtehallen og på værkstedet og så må vi hjælpe hinanden, når der er brug for det". Tid til bilsyn? Hos Slagelse PAVA Center, kan du også få klargjort din bil til syn. Det klarer Lars. Og som med alt andet hos Slagelse PAVA Center, er kvalitet den eneste løsning, hvis man samler på tilfredse kunder.

Vi udfører ALTID egenkontrol på alle biler inden aflevering

Jesper skiller bilens undervogn så alle, også skjulte, dele behandles, når der rustbeskyttes.

Højsæsonen er nu Folkene på værkstedet: Lars, Jesper og Kimm løber akkurat som Anne-Grethe selv - stærkt netop i denne tid. Vinteren er lige om lidt og med den også et øget behov for at beskytte sin bil når de våde, glatte veje med sne, salt og sjap hverken pynter eller plejer din bil.

Hos Slagelse PAVA Center udfører Lars alle bilsyn.

SPAOPHOLD Hjemmelavet frokost ... og med til Slagelse PAVA Center hører faktisk også muligheden for at få stillet sin sult. Anne-Grethes mand Kim, tryller nemlig med specielt chili cheddar pølser og flæskestegsburgere på parkeringspladsen uden for centret. Hjemmelavede bøffer, rødkål og agurkesalat er en selvfølgelighed, når du handler i Kims pølsevogn.

Da jeg kom forbi en grå onsdag formiddag var der godt gang i butikken, som tæller flere faste kunder, bl.a. et par elever fra ZBC Jernbjerggaard, som ligger længere nede af Elmedalsvej. "Vi kigger tit forbi til en hapsdog eller en god pølse", fortæller Andreas Hennings og Frederik Fries med et skævt smil, inden de skal tilbage til skolen, hvor de er igang med uddannelse til anlægs- og bygningsstruktør. Et par af stamgæsterne fløj hurtigt ud af køen, da jeg spurgte om jeg måtte tage billeder af dem til magasinet. "Neeeej, det må jeg nok hellere lade være med. Sæt nu konen så, hvor jeg var", grinede et par af kunderne, som jo så naturligvis forbliver anonyme.

Andreas Hennings og Frederik Fries på frokostbesøg på Slagelse PAVA Centers parkeringsplads, hvor Kim bl.a. serverer flæskestegssandwich med hjemmelavet rødkål og agurkesalat. SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 41


Pluk et ønske og glæd en familie med gaver fra Ønsketræet i VestsjællandsCentret. Glæden ved at forære og modtage en gave fra en man har kær, er en dejlig følelse. Det er dog en anden realitet for stadigt mange familier i dag. For nogle er julegaver en standard for julen. For andre er det en ren luksus, som ikke altid er tilstede. Der er mange familier, som ikke har midlerne til at fejre jul og julegaver må undværes. For 2. år i træk kan man i VestsjællandsCentret være med til at gøre en forskel og skabe glæde hos en af disse familier med en gave. Fra lørdag den 16. november vil Centret sætte et ønsketræ op på Atriumtorvet, hvor man har mulighed for at sprede juleglæde hos en af familierne. Man kan der plukke en ønskeseddel, købe én af gaverne, få den pakket ind og aflevere gaven i Butik Sophie eller SAMS sammen med ønskesedlen. I uge 51 omdeles pakkerne direkte til familierne af frivillige fra Rotary.

Alle ønskerne kommer fra børn fra udsatte familier i Slagelse kommune. Det er et samarbejde mellem VestsjællandsCentret og Slagelse Kommune, som familierne er fundet i samarbejde med.

"Sidste år blev alle ønsker revet væk af gavmilde kunder på ganske kort tid, og vi kunne i slutningen af december glæde hele 100 børn med en velfortjent julegave", fortæller Jane Dahl, Center marketing manager i VestsjællandsCentret. 42 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


enormt potentiale i, at nogle kunder får bragt ud direkte fra den lokale butik og til deres dør. ”Vi har mange forskellige kunder, dog er det desværre ikke alle, der selv har mulighed for at handle ind. Det kan både være alderdom, et handikap eller en travl hverdag, der umuliggør indkøbsturen, men med Vigo kan de få klaret de daglige indkøb på en smart og hurtig måde, der samtidig giver dem en relation til andre kunder. På samme måde som havde de selv været i butikken,” fortæller Jesper Pedersen. Forudsætningen for, at Vigo virker, er naturligvis det deleøkonomiske aspekt, hvilket også betyder, at kundernes oplevelse med tjenesten kan variere fra indkøber til indkøber. Men fordi det er en anden kunde, der handler for dig, er tonen generelt mere positiv, fordi det er en hjælpende hånd. Som indkøber tjener du også lidt i leveringsgebyr, når du handler for andre, så det er en win-win situation for alle parter.

Betydningen af nethandel

Vigo bringer kunderne sammen og varerne ud Siden 2016 har kunderne kunne handle ind for hinanden via det deleøkonomiske fællesskab Vigo, der blev lanceret af REMA 1000. Alle kan melde sig som indkøber, og alle kan få bragt varer ud, så vi alle kan hjælpe hinanden. Du handler online, men din indkøber handler stadig i den lokale REMA 1000, og kontakten med den lokale købmand brydes altså ikke. Vigo er en tjeneste, der samler kunder og købmænd på en ny måde og skaber nye relationer brugerne imellem. ”Det er fedt, at vi på en enkel måde kan hjælpe vores kunder i en travl hverdag, og at vi samtidig kan levere varer fra kundernes nærbutikker i stedet for et centrallager langt væk. Du handler stadig ved os lokale købmænd, og det er derfor, vi er så glade for Vigo.” Sådan lyder det fra Lasse Byrde, der er en af fire REMA 1000 købmænd i Slagelse. Lasse Byrde og hans tre kollegaer, Christian Zoll, Jesper Pedersen og Kenni Stærk, er alle fortalere for Vigo-tjenesten, og de ser bestemt det geniale i at lade kunderne handle ind for hinanden. Det skaber en tættere interaktion kunderne imellem, og selvom de lokale købmænd gerne vil være dem, der tager imod alle REMA 1000 kunder, så er der et 44 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

”Nethandel er kommet for at blive og er et stadig voksende marked også i forhold til dagligvarer. Hvis REMA 1000 og os som købmænd ikke hoppede med på bølgen, så ville vi tabe på den lange bane,” fortæller Kenni Stærk. Vigo vil imødekomme truslen fra nethandel, men uden at skabe en butiksdød, som ofte kan være en konsekvens. Selve handlen sker altså stadig ude i de enkelte REMA 1000 butikker, men Vigo gør det nemmere for kunderne i en travl hverdag. Noget som alle fire REMA 1000 købmænd i Slagelse bakker op om, og de håber fremover, at flere vil udnytte, at Vigo findes.


Alt til gør-det-selv folket

"Jeg elsker altså julen" ”Stemningen i butikken er helt særlig, når julen nærmer sig. Vores kunder er glade og helt nede i tempo og det er bare nogle rigtig hyggelige dage her i havecentret. Jeg har været på arbejde juleaften i virkelig mange år og elsker at bevæge mig rundt og hjælpe kunderne med deres indkøb. Specielt i juledagene kommer mange for at blive inspireret, finde fine værtindegaver og bare indsnuse julestemningen hos os. Vi har været i gang med julevarerne og udsmykningen længe og der kommer hele tiden mere til og i år er der ekstra meget jul på programmet hos os”, smiler Line. Og den er god nok. Jeg har selv været på besøg hos Line i Bo Grønt i Stillinge, hvor julen allerede har fået godt fat og nærmest invaderet dele af havecentret, både indenog udendørs. Line går raskt rundt mellem juletræer, pyntegrønt, gløgg (den vender vi tilbage til), sammenplantninger og alpevioler, mens jeg prøver at holde trit med hende. ”Øhm, hvad bruger man de, der fehårs-trevler til?”, spørger jeg. ”Det hedder Tillansia mos”, siger Line. ”Det kommer oprindeligt fra mangrove skove, hvor det hænger i guirlander på træerne. Det her er dyrket på store gartnerier i Spanien og er utrolig populært op til jul, når der skal bindes kranse og laves dekorationer.

46 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Grantræer i spandevis hos Bo Grønt i Stillinge

Vi har en stor kundekreds af gør-det-selvkvinder, som ved præcis, hvad de skal bruge, når de binder kranse og laver dekorationer. Derfor har vi også stort set alt til gør-det-selv segmentet, som i år bl.a. kan glæde sig til at lege med en af julens nye farver: petroleum-blå. Og for dem, der ikke gør det selv (og her spidser jeg ører), så har vi naturligvis også færdige dekorationer, som vi binder her i butikken”, fortæller Line. Udenfor møder vi bl.a. en masse små, fine juletræer i potter, som altid er et stort hit op til jul. ”De pynter så fint ved fx hoveddøren med en lyskæde på”, forklarer Line. ”De er naturligvis alle bæredygtige, beregnet til at leve videre og vi har mange forskellige sorter og størrelser og det smarte er jo, at når julen er overstået, kan du plante dit træ ud i haven og få glæde af det der i mange år”, slutter Line. For første gang nogensinde holder Bo Grønt Havecenter i Stillinge åbent alle dage i julen, så du har masser af tid til at finde den perfekte værtindegave, plantedekoration, alpeviol eller potte til din julestjerne. Følg med på facebook eller se mere på www.bo-groent-slagelse.dk Hov. Det var den gløgg vi kom fra. Hos Bo Grønt Havecenter kan du få den lækreste gløgg fra Nybro Frugtplantage på Fyn. Den fås i en flot, rund 3 liters karton. Er lavet af æbler og smagt til med vinterens krydderier. Ingen alkohol. Nyd den varm og glæd dig til jul.


Anette & Maja i butikken i Bredegade

Anette Topholm Hansen har haft butik Strikkenet på Bredegade 4 i 1 år. Hun har rigtig travlt og derfor allieret sig med Maja, som også arbejder i butikken, hvor det bugner af garn i alle farver og kvaliteter. Du kan gå på opdagelse i de mange opskrifter og har du brug for hjælp eller er gået i stå i din opskrift, siger du bare til. Anette og Maja hjælper gerne. 2 gange om måneden afholdes populære strikkecafeer i butikken, hvor forskellige temaer gennemgås. Se mere på www.strikkenet.dk

STRIKKENET ÅBNINGSTIDER: Tirdag-fredag kl. 13-17.30 Lørdag kl. 9.30-13 Søndag og mandag lukket. Masser af garn på hylderne i Strikkenet

For kort tid siden blev Anette forhandler af Filcolana garn, som er meget populært blandt unge designere. Kom ind og se alle vores nye farver og opskrifter.

Din lokale garnbutik | Bredegade 4 • 4200 Slagelse

Filcolana


Espenheins Eftf. A/S - EL TELE DATA SIKRING

Ejer, Lars Rasmussen, har en vision om at løse opgaver lokalt, og udover hele Slagelse Kommune omfatter området Ringsted, Næstved, Gørlev og Sorø. Virksomheden emmer af travlhed, og det er tydeligt, at der er nok at tage fat på.

J. Børge Espenhein som stiftede firmaet i juli 1945.

Af Signe Adams Espenheins Eftf. A/S er en virksomhed med speciale inden for EL TELE DATA og SIKRING. Ca. 30 ansatte løser i dag de mange både små og store opgaver med samme ildhu og store kompetencer, hvad enten det drejer sig om en ringeklokke, en opvaskemaskine, der er i stykker, eller den seneste, meget store opgave med at flytte Præhospital Center, der styrer alle Region Sjællands ambulancer, fra Slagelse til Næstved.

48 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

En medarbejder har været ansat i mere end 43 år, to andre i hhv. 37 og 40 år, så alt tyder på, at medarbejderne er glade for virksomheden. Den er også på flere måder anderledes end de fleste. ”Jeg har nogle meget, meget dygtige medarbejdere”, fortæller Lars, ”og der er en ”meget let ledelse” med frihed under ansvar.” Udover ”mor kontor”, Tanja, som tager sig af løn og bogholderi og besvarer telefonopkald, er der ingen administration, da medarbejderne selv planlægger deres tid og arbejdsopgaver. Ikke så underligt at medarbejderne bliver i virksomheden i mange år, tænker jeg. J. Børge Espenhein startede virksomheden i 1945 og beskæftigede dengang to svende, en kontordame og fire lærlinge. Efter 25 år valgte Børge at lave et generationsskifte og overdrog alt til sin tidligere lærling, 22-årige Torben Nielsen, i en tid, hvor elektrikerne gik fra at få 65 øre i ”cykelpenge” om dagen til at få en firmabil for at servicere kunder, og navnet blev ændret til Espenheins Eftf.

De to virksomheder, Espenheins Eftf. A/S og Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS deler tag og matrikel på Holbækvej i Slagelse, men er derudover to selvstændige virksomheder. Espenheins Eftf. A/S har ejet bygningen og haft sin virksomhed på Holbækvej 10-12 siden 2014, og Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS flyttede ind i lokalerne på Holbækvej 10 for godt tre år siden.

I 2004 blev Lars Rasmussen som elinstallatør ansat i firmaet, i 2005 blev der igen tale om et generationsskifte, som skulle løbe over 5 år, og Lars kom som 23-årig ind i ejerkredsen af det nye Espenheins Eftf. A/S med fem svende og to lærlinge. I 2009 var generationsskiftet en realitet. Fra i 1945 primært at omlægge installationer fra jævnstrøm til vekselstrøm har virksomheden udviklet sig til at omfatte EDBinstallationer, tyverialarmer, sikring, ABA-anlæg, låsesmed/mekanisk sikring og senest varmepumper, reparation og salg af hårde hvidevarer og ansættelse af en aut. kloakmester, som ligesom alle andre ansatte tager sig af ”stort og småt”. Med de sidste tiltag blev den tidligere adresse på Rugvænget 6 for lille, og virksomheden flyttede i 2014 til nye lokaler på Holbækvej 10-12. Virksomhedens grundfilosofi: Vi vil ikke være de største – Vi vil være de BEDSTE.


Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS

Kun få skridt gennem en gang i midten af bygningen adskiller fysisk de to virksomheder, og det har jo den helt indlysende fordel og synergieffekt, at hvis elektrikeren lige står og mangler en smed eller VVS’eren en elektriker, er der ikke langt fra tanke til handling. Derudover bruger de to virksomhedsejere hinanden til sparring og erfaringsudveksling.

Af Signe Adams Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS har eksisteret i 15 år og koncentrerer sig i dag primært om kunder som boligselskaber, private kunder, virksomheder og forsikringsselskaber. ”Virksomheden fokuserer på optimal service med kunden i centrum og et arbejde udført med stor faglighed og med materialer af høj kvalitet”, fortæller Claus, ”og vi har bevidst valgt ikke at gå ind i konkurrencen om VVS-opgaver på de store byggepladser i København, men satser i stedet på at yde en god service over for såvel nye som eksisterende kunder. Ønsket om at yde en god service over for kunderne er blandt andet en af årsagerne til, at vi har valgt at have døgnvagt – det er vigtigt for os at være tilgængelige”. ”Vi påtager os gerne specielle opgaver, både inden for VVS- området, men i den grad også inden for blikkenslagerområdet. Senest har vi haft en stor opgave, hvor et sommerhus skulle beklædes med en speciel (lakeret) sort zink,” fortsætter hans kone, Tina, som også er en del af firmaet. Claus er ud af en familie af smede gennem flere generationer. Hans oldefar var smed i Tjæreby, farfar, Poul W. Nielsen, startede en smedeog VVS virksomhed, som sønnen,

Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS – HØJ FAGLIGHED TIL PRIVATE, BOLIGSELSKABER, VIRKSOMHEDER OG FORSIKRINGSSELSKABER

Mogens Nielsen (Claus’ far), overtog efter sin far. Claus’ storebror overtog familievirksomheden. Da Claus skulle vælge uddannelse, frarådede hans farfar ham på det kraftigste at tage en uddannelse som blikkenslager. Han rådede ham i stedet til at tage et kontorjob. Men det må ligge i familiens blod og generne, for Claus valgte, trods gode råd, at gå efter det, han brændte for, og startede for 15 år siden som selvstændig med en enkeltmandsvirksomhed i kælderen i den private bopæl. Det udviklede sig til den nuværende Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS, som i dag tæller seks medarbejdere med hver sin spidskompetence, og virksomheden er i stærk udvikling; så stærk at man netop nu søger yderligere to VVS-montører til at udføre de løbende opgaver! ”Der løses såvel store som små opgaver, fokus er på helhedsorienterede løsninger, og nærkontakten med kunderne har meget stor betydning”, fortæller Tina. Hvad enten det drejer sig om en dryppende vandhane, et toilet der løber, eller en stor komplet VVS-opgave, er professionalisme kodeordet. Claus Nielsen’s Blik & VVS ApS tilbyder alt inden for blikkenslagerarbejde, fjernvarme, naturgas, vand- og varmeinstallationer, samt en speciel service til sommerhusejere, så deres VVS-installationer bliver passet og efterset i vinterhalvåret.

Intet er for beskidt til ”smeden i den hvide skjorte”. Claus er kendt som ”smeden i den hvide skjorte”, idet han møder op hos kunden i en ånd af professionalisme og god stil, klar til at yde sit arbejde til perfektion.

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 49


Indehaver Willy Jensen

Læs mere: slagelsekloakservice.dk mcenggaarden wjejendom.dk

Økonomichef Ib Staurby Andersen

Af Signe Adams

Slagelse Kloakservice ApS og Anton Petersen Eftf. ApS Det emmer af travlhed på matriklen på Valbygaardsvej, hvor indehaver Willy Jensen og økonomichef Ib Staurby Andersen har presset mig ind i deres travle kalendere, så jeg kan blive lidt klogere med hensyn til alle deres aktiviteter rundt omkring i Slagelse Kommune. I 1971 stiftede Willy Jensen Slagelse Kloakservice, og virksomheden er udvidet betydeligt siden da, og omfatter i dag blandt andet entreprenørkørsel, kloakservice, vintertjeneste, affaldshåndtering, husbyggeri og udlejning af ejendomme. Der skal ikke herske tvivl om, at det handler om en virksomhed i stadig vækst. Virksomheden råder over ca. 60 erhvervslejemål, og bygger derudover huse i stor stil. ”Vi har lige færdigbygget to rækkehuse på Mariendals Allé, og lige nu er vi i gang med at bygge to dobbelthuse på Nørreås i Slagelse, som er klar til indflytning i februar 2020”, fortæller Willy Jensen. ”Vi er også i samarbejde med Huscompagniet i gang med at bygge fire huse på Valmuevænget, hvor vi oprindeligt havde 21 grunde, men det er fortsat muligt at få bygget sit drømmehus, da vi stadig har 9 grunde til salg ”, supplerer økonomichef Ib Staurby Andersen.

50 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Alt husholdningsaffald fra hele Slagelse Kommune bliver kørt til Miljøcenter Enggården og Sorø Kommune. Miljøcenter Enggården er en del af virksomheden og lejet ud til Remondis A/S, og affaldet bliver videredistribueret derfra. ”De tidligere lejere, Urbaser A/S, lejer nu en til dem specielt indkøbt ejendom i Næstved, ligesom de er ved at få etableret domicil i Svinninge af os”, forklarer Ib Staurby Andersen. Urbaser A/S ønskede nemlig at fortsætte lejemålet, men vandt ikke licitationen og var derfor nødsaget til at flytte. Slagelse Kloakservice ApS tilbyder også snerydning og saltning for både kommunen og private, og noget nyt er, at man reparerer rør til kloaker ved hjælp af strømpeforinger, så man undgår et stort opgravningsarbejde, og denne løsning er både bedre og billigere. Jeg kan forstå, at firmaet i dag betjener et meget bredt kundeklientel, som spænder helt fra private kunder, erhverv, kommuner, forsyningsselskaber og boligselskaber til større aktører inden for bygge- og anlægsbranchen. Virksomheden drives fortsat af Willy Jensen sammen med en stabil og kvalitetsbevidst medarbejderstab, som løbende sendes på kursus, så både virksomhed og medarbejdere konstant er på forkant og opdateret på alt nyt.


Nu kan du handle i

REMA 1000 derhjemme

Se mere på

vigo.dk

LET DIN HVERDAG KØB IND ONLINE

DAGLIGVARER

LEVERET TIL DØREN FRA DIN LOKALE KØBMAND

LEVERING • • • •

INTET MINIMUMSKØB LEVERING STARTER FRA KR. 19,FØRSTE LEVERING ER GRATIS PENGENE FOR LEVERING GÅR TIL DIN VIGO-INDKØBER

VIGO ER FOLK I LOKALOMRÅDET DER HANDLER FOR HINANDEN

MAGASINET NOVEMBER 2019 | 51 BYSKOVVEJ 40 - VALBYGÅRDSVEJ 4 - KORSØRVEJ 59 - SLAGELSE HOLBÆKVEJ 6


Nordiske Mestre 2019

Slagelse har Nordens I begyndelsen af oktober deltog SSK Waterpolo (en del af Slagelse Svømmeklub), i de Nordiske Mesterskaber for klubhold, der i år blev afholdt i Stockholm. Turneringen havde deltagelse af de otte bedste hold fra Norden og SSK havde således kvalificeret sig ved at vinde DM sølv i foråret. Ved afgangen fra Slagelse var forventningerne ikke

høje, da holdet for øjeblikket undergår et markant generationsskifte. SSK har gennem årene fostret mange gode spillere, men lider af, at spillerne skifter til andre klubber, når de skal læse videre i de store uddannelsesbyer. Holdet, der drog afsted havde (når der ses bort fra den spillende træner Kevin Sørensen på 24 år som

ældste spiller) en gennemsnitsalder på 17,3 år. Så et ganske ungt hold, når vandpolospillere siges at toppe, når de er ca. 30 år. Af den grund tog Slagelseholdet afsted med målsætningen om at lære mest muligt og ellers kæmpe som et hold for på den måde at få resultatmæssigt mest ud af turen.

Holdets store sammenhold fik afgørende betydning og efter hårde og tætte kampe blev det Nordiske Mesterskab en realitet. Undervejs i turneringen slog Slagelse både de norske og svenske mestre, samt vicemestrene fra Finland og Sverige.

Gør den svære tid lidt nemmere!

52 | SLAGELSE BedemandHack.indd 2 MAGASINET NOVEMBER 2019

18-05-2019 12:55:49


Spillerne på det vindende NM-hold: MÅLMÆND: Theodor Bjerre Vestbjerg 16 år Marcus Borup 15 år, MARKSPILLERE: Kevin Sørensen 24 år William Jensen 21 år Peter Jensen 20 år Norbert Koska 19 år Christian Jensen 17 år Maksymilian Mehakovic 17 år Jacob Islev-Noes 16 år Rajmund Koska 16 år Mads Borup 15 år

SSK Waterpolo er i den grad et lokalt hold, hvor samtlige spillere er bosiddende i Slagelse kommune og de fleste har spillet for klubben i mange år som ungdomsspillere. Langt de fleste af spillerne har spillet sig op gennem aldersrækkerne fra U11 til nu seniorholdet, og har i gennemsnit 8 års erfaring med vandpolo. Eneste nyere tilføjelse er brødrene Norbert og Raymond Koska, der tidligere har været en del af den ungarnske vandpoloelite på ungdomssiden. Familien slog sig for et par år siden ned i Danmark og bosatte sig i Slagelse for at give brødrene de bedste muligheder for fortsat at spille vandpolo på højt niveau. Brødrene har været en forstærkning af Slagelse

holdet, og er naturligvis blevet en del af et velfungerende klubfællesskab, som bl.a. indebærer jævnlige fællesspisninger for alle - også forældre. I klubben arrangeres også fælles træningsarrangementer for aktive spillere og træningslejre i ind- og udland. De yngste af seniorholdets spillere deltog også ved DM for U15-spillere, som sammen med DM for U11 spillerne, blev afholdt i Slagelse Svømmehal i weekenden 2.-3. november. Her er to af spillerne trænere for holdet, mens yderligere et par spillere, der selv er U17 spillere, er hjælpetrænere. De fleste af spillerne er uddannede aktive instruktører i Slagelse Svømmeklub

og mange af spillerne er i øvrigt fast inventar på diverse landshold. Senere i november spilles Nordiske Ungdomsmesterskaber, hvor samtlige af holdets spillere på 17 eller derunder, deltager. Har du fået lyst til at vide mere om SSK Waterpolo så kig forbi www.sskwaterpolo.dk eller se nærmere på klubbens facebookside: sskwaterpolo. Du er også velkommen til at kontakte Cheftræner Ole Løgsted på telefon 23 46 07 81.

BEDSTE vandpolohold Vandpolo FAKTA Vandpolo er en holdsport, der minder lidt om håndbold i vand med syv spillere på hvert hold og en målmand. Vandpolo er flere gange kåret som verdens hårdeste sport, og er altså en sport, der kræver stor råstyrke. I Danmark er vandpolo en lille sportsgren blandt andet fordi vandtid i landets svømmehaller er en mangelvare. Både piger og drenge spiller vandpolo og i ungdomsrækkerne i Danmark spiller begge køn sammen.

SSK Waterpolo i aktion under de Nordiske Mesterskaber for klubhold oktober 2019.

Til rådighed døgnet rundt Ring til os på 42 23 99 90 BEDEMAND HAACK 15BedemandHack.indd 3

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 53 12:55:5 18-05-2019


Phillip og Christian Due får travlt i den kommende tid. De står overfor bl.a. en stor renovering af deres nye lokaler på Ndr. Ringvej 1 i Slagelse.

”Gunner Due Biler – vi plejer både kunder og biler” Det er mottoet hos Gunner Due biler, som den 1. oktober i år købte bilforretningen på Ndr. Ringgade 1 i Slagelse, hvor den tidligere P.M. Olsen A/S bilforhandler lå.

Philip og Christian Due foran den nye Citroën C4 Cactus, som tager sig flot ud i udstillingen hos Gunner Due Biler i Slagelse.

54 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Bilfamilien fra Køge har med Claus, Phillip og Christian Due ved roret, en masse nye tiltag parat. Bl.a. planlægges at asfaltere et større område og en generel opgradering af forretningen er også undervejs. Hovedindgangen, som ikke har været anvendt, skal tages i brug, så den fremstår mere imødekommende og kundevenlig og så skal butikken gøres klar til el-biler og lade-standere. Fremover vil Gunner Due Biler også fokusere mere på erhverv og det stopper ikke her. ”Vi har rigtig mange tiltag i støbeskeen”, fortæller indehaver Phillip Due.

Fokus på kunderne Gunner Due Biler har i forvejen forretninger i Køge, Roskilde og Store Heddinge. ”Vi vil rigtig gerne stå stærkt i lokalområdet, og derfor er det også helt bevidst, at vi nu åbner Gunner Due Biler i Slagelse.

Vi har en idé om, at man skal kunne køre til en af vores forretninger indenfor 30 minutter på Sjælland”, forklarer Christian Due. ”Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang med arbejdet i Slagelse. Forretningen trænger til et gevaldigt løft, ikke kun fysisk, men også indenfor kundepleje. Og her kommer vores Gunner Dueværdier ind i billedet. Vi satser benhårdt på effektiv og servicemindet fokus på vores kunder, ikke kun i forretningen under salg og vejledning, men også på værkstedet og i hele kundeforløbet generelt”, forklarer salgschef Christian Due. For den tidligere ejer Jess Andersen fra P.M. Olsen A/S var det vigtigt, at de daværende medarbejdere kunne fortsætte i Gunner Due Biler efter overtagelsen. Og det var de nye ejere enige i: ”Vi har fra starten været bevidste om værdien i at fastholde medarbejderne. De har et stort lokalkendskab og engagement og det vil vi naturligvis gerne arbejde videre med”, forklarer eneste nye medarbejder, Salgschef Christian Due.


Ingen abonnement! Gratis installation! Denne pakke indeholder: 1xPro+ alarmpanel. 1x Foto PIR. 1xFjernbetjening. 1xDørkontakt. Gratis APP til IOS go ANDROID. Klistermærker efter behov.

, 9 9 3.9

Pro+ alarmen er en trådløs GSM og IP alarm med mange smarte funktioner og muligheder. Der kan tilkobles op til 40 enheder på centralen.

Tilbuddet gælder i hele 4200 Slagelse frem til og med den 31.12.19. (telefonen på billedet er ikke inkl. i kampagnen).

Vi vil IKKE være de største... vi vil være de BEDSTE

Espenheins Eftf. A/S Holbækvej 10-12, 4200 Slagelse. www.espenhein.dk SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 55


"Kære naboer i hele Slagelse Kommune. Kom og hold jul med os"

Julegaveindpakningen er i fuld gang til årets Fællesjul i Slagelse.

"Vi er en gruppe mennesker fra Slagelse og omegn, der tænkte det kunne være hyggeligt med en fælles juleaften. Derfor arrangerer vi Fællesjul, hvor alle, der fejrer jul er velkomne - store som små, unge som gamle, familier og enlige. Og vi håber også at se dig."

Hold Fællesjul med os et af de 3 steder i Slagelse: Aktivitetscentret Midgård, Skolegade 8 Varmestuen i Slagelse, Sdr. Stationsvej 2 Kirke-Stillinge Forsamlingshus, Stillingevej 88 ARRANGEMENTET ER GRATIS.

Vi begynder vores Fællesjul den 24. december kl. 16 og vi spiser kl. 17. Der er lagt op til en traditionel juleaften med alt, der hører til af mad, drikke og hygge. I Varmestuen afholdes alkoholfri jul. SÅDAN TILMELDER DU DIG: Tilmeld dig senest den 1. december ved at kontakte Marianne Pedersen på telefon 27 57 58 94 eller via e-mail: faellesjul@ gmail.com. Når du kontakter os, så fortæl, hvor du vil holde jul og hvor mange I kommer, hvis du tager nogen med. Da vi muligvis har nogle julegaver vi gerne vil dele ud på aftenen, så fortæl også, hvis du har børn med og hvor mange. Det er også vigtigt for os at vide, hvor gamle børnene er og om det er drenge eller piger.

56 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

TILMELDING ER BINDENDE Husk derfor at melde fra i god tid, hvis du er forhindret, så andre kan få mulighed for at deltage i stedet. Af hensyn til allergi, må man kun medbringe dyr, hvis der er tale om en servicehund. Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt endelig Marianne telefon 27 57 58 94 eller via e-mail: faellesjul@ gmail.com. Vi glæder os til at se dig. Arrangementet er støttet af Ungdommens Røde Kors, men alle er velkomne uanset alder. Allerede nu har vi flere tilmeldinger, både ældre, unge, store og små, familier og enlige glæder sig til at holde juleaften sammen.


Plisségardiner

Enkle udtryk med utallige muligheder

Ring efter

Gardinbussen fra Skælskør Vi måler op. Vi syr. Vi monterer

Gardiner Liftgardiner Lamelgardiner Persienner Markiser Totalløsninger


Branka Lugonjas rejse Galleri St. Galla

Af Signe Adams

Glas stænkplade

Blomsterfakler i glas

Nogle mennesker gør et særligt indtryk på en, og en af disse er glaskunster Branka Lugonja. For halvandet år siden mødte jeg Branka for første gang, og denne bemærkelsesværdige og livsbekræftende kvinde har siden da haft en stor plads i mit hjerte. Familien Lugonja flyttede til Hejninge i nærheden af Slagelse i 2007, hvor de bor i en meget smukt restaureret firelænget gård, hvor en af længerne er omdannet til et galleri, St. Galla, som er fyldt med helt unik glaskunst. Branka sælger sin kunst i hele verden og har levet af det siden 1996. Fra den 26. oktober udstiller Branka i Kongegården i Korsør, og nogle af hendes værker er på vej fra en udstilling i Beijing til Hamborg, hvor hun udstiller i november. Det er fuldstændig umuligt for mig at forstå, hvordan en kreativ kunstners hoved og hjerne fungerer, men Branka forsøger at sætte ord på: Hvordan hun nogle dage forstår det hele, andre dage ingenting fatter, og der er konstant stof til eftertanke i hendes verden. Mennesker er hendes største inspirationskilde, og det er ikke afgørende, om det er mennesker, hun har været sammen med en time, eller nogle hun har kendt i flere år. Branka lever i en mikro/makro-verden, og hendes glasværker er meget inspirerede af kosmos, hvor der er meget mere bag ved det, vi kan se. Det kan også være strukturen i den verden, man kan se under et mikroskop, som inspirerer hende. Branka har studeret og analyseret i årevis og finder glasverdenen meget fascinerende. ”Når vi belyser et glasværk, er det ligesom at være i kosmos eller at se en lille mikroverden”, forklarer hun videre, ”og det er fantastisk at se, at de næsten er ens.” Tilgangen til Brankas kunst afhænger af, hvilket perspektiv vi ser det fra, oppefra eller fra det indre. Sådan er Brankas smukke verden til stor fornøjelse og glæde for os andre.

Smukke glasengle pryder Brankas 58 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 netop nu butik

Det lå ellers ikke umiddelbart i kortene, at Branka og hendes familie skulle ende i Hejninge. De er oprindeligt fra Eksjugoslavien, og de måtte flygte fra Bosnien på grund af krigen i 1992. I første omgang til Serbien, hvor de boede hos familie og venner; derefter flyttede familien til Kosovo, hvorfra de

også måtte flygte, og endte i Danmark. Efter ophold i asylcentre i Gentofte, Avnstrup og på Langeland landede de i Ribe. Der var i første omgang ikke noget tilbud om sprogundervisning, men Branka talte tysk og klarede sig med det. Efter tre års omskiftelig tilværelse, hvor Branka og hendes mand, Sole, ikke havde et rigtigt hjem, ikke kunne få danskundervisning og ikke lægge fremtidsplaner, fik de endelig opholds- og arbejdstilladelser. To dage efter havde Sole et job i træemballagebranchen og Branka kort efter et job i Kvickly. De ankom til Danmark med en 16 måneder gammel dreng og fik senere en datter her i Danmark. ”Der har været så mange givende mennesker undervejs, som er dukket op og har været en del af vores liv på forskellig måde”, siger Branka og fortsætter: ”Jeg ser dem som perler på en snor i vores liv, perler som er der for evigt og stadig skinner og lyser.” Smukkere kan det vist ikke udtrykkes. Brankas familie mødte nemlig nogle fantastiske mennesker ved nogle arrangementer i asylcentret i Ribe. ”Uden deres hjælp havde vores liv været meget anderledes”, siger Branka. De blev venner for livet, og et par fungerede også som reserveforældre og -bedsteforældre, introducerede dem til dansk historie og kultur og har i det hele taget hjulpet familien på enhver tænkelig måde. Gennem de nye venner og deres børn blev familien også introduceret til dansk jul og juletraditioner, og i mange år inviterede Branka serbiske venner til dansk jul, og danske venner til ortodoks kristen jul som fejres den 7. januar. Branka og Sole har holdt tæt kontakt med de første danske venner igennem alle årene, og så sent som i år holdt deres reservemor, nu 96 år gammel, sommerferie hos familien, og de nu voksne børn er stadig nære venner og kommer ofte på besøg. De første år efter flytningen til Sjælland lejede vennerne fra Sønderjylland en minibus og drog hvert år til jul og senere også til påske til Hejninge for at besøge familien.


ind i glaskunstens verden

Dåbsfont i Gierslev Kirke

Branka oplevede den danske gavmildhed, da Lugonja-familien hver eneste dag i en lang periode blev forsynet med grøntsager fra et par af de nære venners køkkenhave. ”De hjalp mig også økonomisk med et lån, så jeg sammen med dem kunne deltage i et glaskursus” fortæller Branka begejstret, og det ændrede alting, for efter kurset sov Branka ikke i en uge! Branka fandt glasset og dermed sit kald – eller glasset fandt Branka? Senere kautionerede vennerne for et lån i banken, så Branka kunne købe en ovn til at brænde glasset i, hvorefter hun hurtigt omdannede et hønsehus bagerst i haven til værksted, og som mor til to små børn og med et deltidsjob i Kvickly, måtte nætterne bruges til at kreere glaskunst. Branka kunne ikke lade være - og det er vi mange, der er glade for i dag, hvor hendes værker bringer skønhed alle de steder, de finder hen. For Brankas kunst finder mennesker – eller mennesker finder Brankas kunst?

Unikke glastallerkner

Jeg kan meget varmt anbefale et besøg i Brankas specielle univers www.stgalla.dk

Branka nærstuderer glassets udtryk

Branka i sit hjem i Hejninge

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 59


Initiativtagerne bag Juletur Langs Kysten: Dorthe Damsbo, Henrik Andersen, Branka Lugonja Carsten Vedel Hansen og Susanne Andersen.

Julet ur langs Kysten 4 lokale initiativtagere vil igen i år gerne invitere hele familien til Juletur langs Kysten søndag den 17. november kl. 10–16. Her præsenterer JerniHaven.dk, Martinello, St. Galla og Dybkærgaard Gårdbutik alt fra jern i haven til modetøj, glaskunst og lys.

Juletur langs Kysten er et nyt og spændende initiativ fra 2018, hvor fire lokale virksomheder for første gang slog dørene op og bød indenfor. Ideen kommer fra Carsten Vedel Hansen fra JerniHaven.dk i Korsør. Carsten og Bente Vedel havde de seneste fem år holdt julemarked for deres kunder den tredje weekend i november og har mange kunder, der kommer langvejs fra og med Juletur langs Kysten har de endnu mere at køre efter. "Vi glæder os alle til igen at slå dørene op for vores gæster, som vi giver chancen for at kigge indenfor til en god og anderledes oplevelse med hvert vores håndværk. Vi er glade for det lokale samarbejde, hvor vi højner hinanden lokalt og lægger op til en smuk tur langs kysten med max. 10 km mellem hvert sted. Vi ser frem til at give vores gæster en fantastisk oplevelse søndag den 17. november, hvor vi hver især har gjort lidt ekstra ud af dagen", fortæller Susanne Andersen fra Dybkærgaard Gårdbutik.

JerniHaven sælger bl.a. jernstativer, tilbehør til

blomsterbinding og færdige dekorationer. Martinello v. Dorthe Damsbo sælger italiensk tøj i størrelse 36-56til en max. pris på kr. 349,St. Galla v. Branka Lugonja er kendt i både ind- og udland for meget smukke glaskunst. Der vil være åbent i galleri Hvitnov på samme adresse. På Dybkærgaard præsenteres egne håndstøbte stearinlys, støbt på vindenergi og med bæredygtig stearin og desuden sælges blandt andet lokal vin, snaps og kunsthåndværk. 60 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Rejseliv

I samarbejde med vores lokale rejsebureau, Egons Rejser, kan du på de følgende sider finde inspiration til rejser i ind- og udland.

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 61


Strandhuse på Ærø

Rejsetema: Ø-ferie »Det er, som om der sker noget med én mentalt, når man hopper om bord på færgen. Pulsen går ned, når man kommer til en ø.« Der er noget helt særligt over at holde ø-ferie. Det omkransende, vuggende vand sætter en dæmper på tempoet, og det er, som om det hele føles meget mere overskueligt på en ø. Oplevelserne er tæt på, og man skal ikke køre 50 kilometer for at nå den næste seværdighed. Derfor er der tid til både unikke oplevelser og ren afslapning. Uanset hvilken Ø-ferie du vælger, får du helt sikkert gode ferieminder og oplevelser med hjem.

Ærø, busrejse 4 dage

Fanø, busrejse 3 dage

”Man sejler da til en rigtig ø -og derfor sejler man selvfølgelig til Ærø” Denne ø-ferie har man den perfekte mulighed for at udforske Ærø, og naturligvis også opleve øens attraktioner og seværdigheder – velkommen på Danmarks dejligste ø. På Ærø har naturen et nyt ansigt hver eneste dag. Blide strandlinjer mod Det sydfynske Øhav og vilde, forrevne kyststrækninger mod Østersøen med bølgende bakker, inddæmmede nor og en imponerende flora – det er en helt særlig oplevelse. Vi tilbringer 3 overnatninger på Ærø, så der er tid til både oplevelser med lokal guide samt tid på egen hånd. Afrejse: 4/5, 11/5 & 14/9.

På rejsens første dag besøges Tirpitz museet ved Blåvand, hvor vi får en introduktion til det spændende museum, der åbnede i 2017. Museet vil give de besøgende lærerige oplevelser og arkitektur i verdensklasse. Det nye museum er udtænkt, bygget og udført som en portal til den jyske vestkysts skatkiste af skjulte historier. Fanø er den nordligste ø i Vadehavet og en del af Nationalpark Vadehavet, der er optaget på UNESCO’s Verdensarv liste. Med to overnatninger på Fanø, bliver der rig mulighed for at opleve øen – alt imens vores lokale guide fortæller om øens historie og livets gang. Sidste dag på rejsen opleves enten Mandø eller Vadehavscentret – som er et besøgscenter for Verdensarv Vadehavet. Afrejse: 25/5, 7/9 & 14/9 2020.

62 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Bornholm, busrejse 3 dage ”Bornholm, Bornholm, Bornholm - Du min dejlige ferieø”

Få nogle fantastiske dage på solskinsøen Bornholm. Rundtur på Bornholm med guide, hvor vi ser den flotte natur og alle de andre fantastiske ting Bornholm har at byde på. Man siger ofte, at Bornholm er hele Danmark i en nøddeskal, så holder du ferie på Bornholm, kan du opleve meget af det, Danmark har at byde på - i hvert fald rent naturmæssigt. Her er bakker, grønt og frodigt agerland og masser af skov. Og som det eneste sted i Danmark kan du også opleve klipper på Bornholm. Og på sydkysten ligger Dueodde med den brede, hvide sandstrand med det fineste sand, man kan opdrive i Danmark. Bornholm ligger langt ude i Østersøen mellem Sverige og Polen. Takket være beliggenheden har Bornholm mange solskinstimer og det specielle, klare lys har altid tiltrukket kunstnere til øen. Rejsen byder på to overnatninger i Sandvig, hvor man også har mulighed for at opleve Skt. Hans Aften, samt ture på øen med en god lokal guide. Afrejse 23/6.

Rejsetema: Bil-messer Biludstillinger i Tyskland - klassiske biler Bremen Classic MotorShow, busrejse 2 dage

Som årets første større arrangement og som mødested nr. ét i Norden, har Bremen Classic Motorshow fået en plads i hjerterne hos alle dem, der holder af klassiske køretøjer. På grund af den enorme succes dette show har opnået, er udstillingsarealet udvidet til 50.000 kvm fordelt i 8 haller! Hvad enten man er interesseret i biler, motorcykler, knallerter, traktorer eller lastbiler op til årgang 1984, i reservedele, litteratur eller beklædning. Mere end 30.000 besøgende fra hele Europa lægger turen forbi Bremen for at opleve de godt 500 udstillere fra 15 lande, der tilbyder en bred vifte af produkter til hele veteranbranchen fra veteranbiler, veteranknallerter og motorcykler til veteranlastbiler og veterantraktorer og motorer. Afrejse: 1/2

Techno-Classica Essen, busrejse 3 dage

Ta' med på en forrygende forlænget weekend til Techno Classica i Essen og få syn for sagen på det 11 hektar store indendørs udstillingsareal med alt, hvad hjertet begærer. Fra de skønneste køretøjer over modeller og litteratur til et kæmpe stumpemarked. Ned- og hjemturen foregår i en næsten ny luksusbus med ekstra god benplads og ekstra brede sæder. En tur hvor det sociale er sat i højsædet, og hvor der er rig mulighed for en go' "faglig" sludder om det, vi interesserer os for. Verdensudstilling for vintage, classic og prestige biler, motorsport, motorcykler mv. På Techno Classica finder man klassiske biler, veteranbiler samt luksusbiler, racerbiler og motorcykler. Her findes reservedelsmarked, bogmarked, udendørs stumpemarked og minimum 2.500 biler til salg – i alle prislag. Ja, her er noget for ethvert hjerte, der banker for olie, benzin og fart. Afrejse: 27/3 Læs mere om alle rejserne på www.egons-rejser.dk

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 63


Familie-illustration Pia Thaulov

Man gemmer på det åbenlyse og forsøger at få hverdagen og familielivet til at fungere – uden at se på alkoholen og dennes indvirkning på hele familien. Man kan som forældre ofte tænke, at børnene ikke ved noget – men børn opfanger det. De opfanger ændringer i adfærd både hos den drikkende men også hos andre pårørende f.eks. en ikke drikkende forælder.

Når alkoholen fylder Oplever du selv eller er du tæt på en, hvor alkoholen fylder? I alkoholbehandlingen i Slagelse står vi klar med råd og vejledning samt behandlingsforløb både for den drikkende og dennes familie/pårørende. Jo tidligere du kommer, jo bedre. Så selvom du kun oplever, at have et overforbrug, så tag kontakt til os.

Fakta om alkohol og alkoholforbrug i Danmark

Omkring 860.000 danskere er storforbrugere og drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, som er max. 7 genstande ugentligt for kvinder/ 14 genstande for mænd. Omkring 640.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug. Omkring 147.000 danskere er afhængige af alkohol og kan ikke stoppe deres forbrug uden behandling.1 Mænd har i gennemsnit haft et storforbrug af alkohol i mere end 15 år, før de kommer i behandling. Kvinder i behandling har i gennemsnit haft et storforbrug i godt 12 år, En stor del af de mennesker, der søger behandling, er gengangere. De fleste af dem, der søger behandling, har et meget stort alkoholforbrug. I gennemsnit indtager de mænd, som er omfattet af opgørelsen, 83 genstande om ugen, mens kvinderne indtager 59 genstande. Kun en meget lille andel af de danskere, som har et alkoholproblem, er i behandling 2. Alkoholbehandling hos os er fokuseret både på dem, som oplever overforbrug eller skadeligt forbrug, samt afhængighed. Et længerevarende skadeligt forbrug leder ofte til afhængighed. Hvis dit indtag af alkohol påvirker områder i dit liv negativt, såsom dit forhold til din familie, venner, dit arbejde, din energi, så hjælper vi dig til at gå en ny vej, en vej hvor du oplever, at du er mere i balance, glad og har det overskud, du ønsker til familien og dit fritidsliv. Tilbud til den drikkende Hvad enten du ønsker, at mindske eller helt stoppe med at indtage alkohol, kan du få støtte i et behandlingsforløb hos os. Vi tilrettelægger behandlingsforløbet ud fra dine mål om ønsket forandring. Du kan både gå i individuelle samtaleforløb eller blive visiteret til et gruppeforløb i samråd med din behandler. Sideløbende med samtalebehandling tilbydes støttemedicin til alkoholophør som f.eks. Campral eller Antabus, hvis det vurderes relevant for netop dig. Derudover er der mulighed for ambulant abstinensbehandling via Rusmiddelcentrets læge. Alkohol påvirker hele familie Når man som familie har alkoholen tæt på, oplever man ofte, at man forsøger at skjule det for omverden, det er ikke noget man taler om og den drikkende og de pårørende kan føle sig alene.

64 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Omkring 122.000 børn fra 0-18 år vokser op i familier med alkoholmisbrug. Det har store konsekvenser, hvis man som barn ikke får hjælp til at håndtere de svære udfordringer der er når ens nærmeste drikker. Vi ved, at ca. en tredjedel af alle børn, der vokser op i hjem med alkoholmisbrug, selv udvikler et misbrug som voksen. Derudover oplever en tredjedel psykiske vanskeligheder såsom angst, depression og spiseforstyrrelser etc.3 Vi arbejder derfor familieorienteret i alkoholbehandlingen. Det betyder, at din familie tilbydes at blive inddraget undervejs i forløbet, samt at vi har tilbud til børnene alene og til de pårørende. Vi tilbyder børne – og ungegruppeforløb ca. 2 gange årligt. Her møder børnene andre børn, hvis forældre er drikkende og får et frirum til at være sammen med andre, som er i en lignede situation. Du, som forælder er inddraget i processen hele vejen. Vi tilbyder pårørendegrupper til voksne over 18 år såsom partnere, søskende, forældre. Disse foregår ligesom børnegruppen også 2 gange årligt. Familieperspektivet betyder også, at vi i behandlingen inddrager din partner, familie eller andre der er vigtige for dig. Det foregår altid i samråd med dig, der er i behandling. Selvom det er svært og sikkert noget man som familie har undgået at tale åbent om længe, så ved vi det virker at tale om alkohol, at tale om det i trygge rammer og få hjælpe til, at forstå reaktioner og handlemønstre både hos den drikkende og de pårørende. Fremtidige behandlingstilbud. Jo tidligere – jo bedre! Vi vil helst have dig i behandling så hurtigt som muligt. Helst inden du udvikler en afhængighed for så øges chancerne for, at bibeholde et liv med enten et kontrolleret forbrug eller ædruelighed. Vi har derfor fokus på en forbyggende indsats i hele Rusmiddelcenter Slagelse herunder også i alkoholbehandlingen. I efteråret 2019 udvides der derfor med et forebyggende team som skal arbejde med den lokale indsats inden for alkohol- og stofbehandlingsområdet i hele Slagelse kommune, herunder i de enkelte byer i kommunen. Derudover forventes det også, at der i foråret 2020 vil være mulighed for, at indgå i et digitalt alkoholbehandlingsforløb, et tilbud som er en kombination af enkelte samtaler face to face samt internetbaseret behandling. Vi ønsker med ovenstående tilbud at nå flere borgere med et over – eller skadeligt forbrug samt give borgere med skæve arbejdstider eller lignede en mulighed for at deltage i behandling, når det passer ind i hverdagen. Vi håber, at vi med denne artikel har formået, at fortælle, at det ikke er så farligt at tage kontakt til Alkoholbehandlingen – vi lægger stor vægt på, at I ved kontakt til os føler jer velkomne.

Så ring eller kig forbi!

Hilsen Lars, Benny, Anders, Ulla, Lisbet, Sandra, Rasmus, Jeanne, (Anne-)Kristina, Alkoholbehandlere og Therese, Sekretær.

1. Kilder: Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer 2016, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed Kommunale omkostninger forbundet med overforbrug af alkohol. Sundhedsstyrelsen 2016 Forebyggelsespakke - alkohol 2012, Sundhedsstyrelsen. 2. Kilde: Sundhedsstyrelsen 3. Kilde: Alkohol i Danmark - Voksnes alkoholvaner og holdninger til alkoholpolitik, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed 2008


999,-

1249,-

HUSK VI HAR

100 DAGES

FULD RETURRET

999,-

999,-

999,-

1099,-

1299,-

1399,-

PAW SKO · Kinavej 14 - 4200 Slagelse Find din lokale PAW SKO på facebook

På god fod med dig


Ingen kunder og 8 mill. kr. bagud

Ikke de bedste odds for en bank. Eller for enhver anden virksomhed egentlig. Men det var udgangspunktet, da Spar Nord Bank i Slagelse åbnede i 2007, lige inden finanskrisen.

Der er så også sket en del på de 12 år, tænker jeg, da jeg møder Direktør Michael Bach Rasmussen i de meget flotte Spar Nord lokaler på Mariendals Alle 29 i Slagelse. Jeg gætter på Spar Nord ikke længere er bagud med flere millioner og har fået en hel del kunder i kartoteket. Og det giver direktøren mig ret i: ”Siden 2007 er vi vækstet med ca. 500 nye kunder om året, så vi i dag er vi tæt på 6.000 kunder i vores lokale bank. Det er vi super stolte af og vi har fået betalt Aalborg tilbage”, smiler Michael. ”En af de seneste kunder er Slagelse Kommune, som netop har haft deres bankforretning i udbud og den var vi så heldige at vinde i år. Og så har vi netop gået imod strømmen og ansat flere rådgivere, nemlig Steffen Jung og senest Investeringsrådgiver Steen Bohl, som begyndte hos os her den 1. november, så vi føler virkelig, vi gør det rigtige i Spar Nord”. Og så længe Spar Nord Bank i Slagelse vækster som de skal, så blander hovedkontoret i Ålborg sig ikke i driften af banken. ”Det er noget af det bedste ved at arbejde i en lokal bank, som nærmest fungerer som en franchise forretning. Vi træffer selv beslutningerne omkring fx ansættelser, markedsføring, sponsorater, indretning af lokaler og hvordan vi håndterer hverdagen i banken”, fortæller Michael. ”Hos os er kommando-vejene derfor ikke er særligt lange og det betyder, at der ikke er langt fra tanke til handling. Bureaukrati kan være så langsommeligt, specielt i vores branche, så det har vi heldigvis nemt ved at undgå hos os”. 66 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Det går godt i Spar Nord Bank Slagelse Det ses også på bankens bidrag til lokalområdet. Den øgede kundetilførsel betyder nemlig, at Spar Nord giver adskillige støttekroner videre til sociale, kulturelle og kreative fællesskaber i Slagelse og omegn. Således har banken i 2019 indtil videre støttet Slagelse B&I, Slagelse Håndboldklub, Sct. Michaels Nat, Korsør Aqtive Days, Tårnborg IF og en række andre lokale foreninger via økonomisk støtte fra Spar Nord Fonden. ”Det er rart at kunne hjælpe de mange, lokale klubber og ildsjæle, der kæmper for at nå deres mål – ofte med få midler”, slutter Michael.

Om Spar Nord Fonden I knap 20 år har Spar Nord Fonden årligt doneret mellem 20 og 30 millioner kroner til tusindvis af projekter, herunder foreninger, organisationer og ildsjæle rundt om i Danmark. Spar Nord Fondens donationer er siden 2017 steget til godt 60 millioner kroner, der årligt skal gavne og glæde fællesskabet i hele Danmark.


Kræfterne i Spar Nord Bank i Slagelse: Susanne Meiner, Susanne Fogh, Steffen Jung, Jakob Sjørslev, Anette Bøgh, Sara Gerding, Thomas Ibsen, Michael Jacobsen, Kenneth Freisleben, Henrik Bendix, Maria Thurø, Steen Bohl og Michael Bach Rasmussen

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 67


Lyset og stemningen er helt fantastisk i Ken Ziers malerier.

Fra tør og kedelig Bronzefigur Salvador Dalí

Eksklusiv udstilling med Ken Zier Jeg besøgte Kunstgalleriet en formiddag i trist gråvejr, men tristheden forsvandt, det øjeblik jeg trådte ind ad døren. I Kunstgalleriet blev jeg nemlig mødt af de smukkeste og mest livagtige malerier af vand jeg nogensinde har set. Et helt fantastisk lys kendertegner alle malerierne af kunstner Ken Zier, som selv var i gang med at klargøre en lille ophængning sammen med gallerist Johnny Persson. ”Kens malerier vækker begejstring overalt, hvor de kommer frem – og vi er utroligt glade, når det 1-2 gange om året kan lade sig gøre at udstille et par stykker i Slagelse. Ken er så populær – og han sælger primært sine værker i USA – at vi føler os meget privilegerede, når det sker. Og som regel bliver de da også hurtigt solgt.”, fortæller Johnny Persson. Denne gang kan Kunstgalleriet udstille i alt seks Ken Zier værker i oktober og november – eller indtil de er solgt.

68 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Egentlig var jeg i Kunstgalleriet for at tale med indehaver Johnny Persson om det at være ny selvstændig erhvervsdrivende i Slagelse. Og om at være ny i kunstbranchen - troede jeg, for Persson oplyser hurtigt, at han har interesseret sig brændende for kunst gennem mange år. ”Jeg er kommet jævnligt i galleriet de sidste 18-19 år, og da jeg fik chancen for at overtage det sidste år, slog jeg til. Jeg har ellers beskæftiget mig med jura, som til tider kan være lidt tørt, i over 20 år, og nu håber jeg så på 20 år med kunst og farver” udtaler han med begejstring i stemmen. Han pointerer, at uden opbakning fra sin kone Bettie Stone, kunne det slet ikke lade sig gøre.

Et galleri i langsom forandring

Johnny Persson fortæller til Slagelse Magasinet, at det har været en opstart med fuld fart på: ”Jeg har skullet sætte mig ind i alt fra bogføring til rens af malerier og rammesamling, og samtidig lave aftaler med nye kunstnere, planlægge og afholde udstillinger osv., men heldigvis har der også været tid til at gennemføre en række nye tiltag". De faste gæster bemærker nok, at Kunstgalleriet fremstår mere lyst og enkelt end før, og det er nemmere at få overblik. Samtidig har Johnny Persson øget udstillingspladsen ved at omdanne et kontor til et helt sort rum, hvor der kun er lys på de udstillede værker. Et pulterkammer på 1. sal er også inddraget, så denne etage i dag udelukkende indeholder kunst.

Gallerist Johnny Persson& kunstner Ken Zier

”Det er de største fysiske forandringer, og faktisk passer vi meget på ikke at ændre tingene for hurtigt af hensyn til den hidtidige kundegruppe. Selv om galleriet er begyndt at få flere yngre gæster, så duer det jo ikke, at den faste kundekreds synes, at galleriet er blevet ”for moderne”. Derfor repræsenterer galleriet – med få undtagelser – også de samme kunstnere som før overtagelsen. Vi har så suppleret med nye kunstnere både inden for billedkunst, keramik, bronze, glaskunst, pop-art mv.” siger Johnny Persson.

Kunstforeningen Paletten

I juli måned fik Kunstgalleriet ny hjemmeside med et mere enkelt og moderne design, ligesom galleriets nyhedsbrev har fået et face-lift, og i øvrigt bliver udsendt oftere end før. ”De ændringer er de mest markante visuelt, men

Et af Ken Ziers berømte malerier

den mest hyggelige nyskabelse er uden tvivl dannelsen af kunstforeningen ”Paletten af 2019” som afholder nogle spændende arrangementer i galleriet og også planlægger ture ud af huset for medlemmerne”, ræsonnerer Johnny Persson og oplyser, at Palettens medlemmer opnår en række fordele i Kunstgalleriet. Det kan være en særlig invitation til foreningens arrangementer og galleriets egne aktiviteter som fx for-fernisering, Artist Talk, vinsmagning, debataftener osv. Medlemmerne kan også låne de kunstværker, som foreningen køber og udlodder ifm. generalforsamlingen, og endelig har Kunstgalleriet indført en rabatordning for kunstforeningens medlemmer.

Ken Ziers udstilling er nøje planlagt

jura til kunst og farver Fakta om Kunstgalleriet

Kunstner: Annette Torrild

Kunstgalleriet i Slagelse har udstillet og solgt moderne kunst fra Bredegade siden 1973. Galleriet blev startet af Valdemar Eriksen og senere overtaget af hans svigersøn Claus Frederiksen. Kunstgalleriet kom for alvor på landkortet i 2010 med den første store udstilling med Salvador Dalis surrealistiske kunst. Galleriet har fortsat Danmarks største udvalg af Dalis bronzeskulpturer. Kunstgalleriet afholder cirka tre separatudstillinger om foråret og tre om efteråret, og imellem udstillingerne er der ophængninger med galleriets faste kunstnere. Kunstgalleriet sælger kunstværker fra syv hundrede kr. til flere hundrede tusinde kr. pr. stk. Kunstgalleriets nyhedsbrev bliver udsendt cirka to gange om måneden.

Se mere på www.kunstgalleriet.dk SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 69


B73´ 1. hold i jubelrus efter endnu en sejr.

Lokale fodboldtalenter

med STORE ambitioner William Nilaus Hansen fra B73 er headhuntet til at spille fodbold i Brøndby en gang om ugen.

Talenttræning i Brøndby William Nilaus Hansen, som spiller på 1. holdet, er henover sommeren blevet headhuntet til at deltage på talenttræning i Brøndby IF for udvalgte u-13 og u-14 spillere. William Nilaus Hansen tager derfor til Brøndby en gang om ugen, hvor der trænes med nogle af de bedste på årgangen. Det er indtil videre også blevet til en enkelt træningskamp i Brøndby IFs blå-gule trøje og flere kampe er planlagt. En stor chance for det unge talent med store ambitioner på fodboldbanen. Målmand Jonathan B. Aage, der ligeledes spiller på 1. holdet, træner bl.a. også med hos B73s dygtige dame seniorer for at blive udfordret til det maksimale. Drømme og ambitioner er der helt sikkert masser af hos de talentfulde drenge fra B73.

70 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Drengeafdelingen årgang 2007 i B73 Slagelse har masser af talent - og ikke mindst store ambitioner og drømme for fremtiden. Men der er plads til alle. Årgangen mestrer nemlig ca. 50 spillere og hele fire hold fra DBU Mesterrækken til DGI-regi. En enkelt spiller er desuden headhuntet til at deltage i talenttræning i Brøndby IF.

Fra nybegynder til elite I drengeafdelingen årgang 2007 tilbyder B73 fodbold på alle niveauer. Helt fra nybegynderfodbold til elitefodbold. Uanset om man aldrig har været i en fodboldklub før, eller man tidligere har spillet i klub, kan B73 årgang 2007 tilbyde træning i et fantastisk fodboldmiljø med plads til alle og med uddannede trænere. Årgangen tilbyder endda tre ugers gratis prøvetræning. Kort sagt: B73 er fodbold for alle og har plads til alle. Sponsorer søges Lige nu søger årgang 2007 drengene nye sponsorer. Som sponsor er man medvirkende til, at drengene får mulighed for at komme afsted på træningsture og stævner i ind- og udland. Turene styrker de sociale bånd, spillerne og holdene imellem og er med til at skabe minder for livet. Disse ture er ligeledes med til at understøtte årgangens sportslige udvikling på holdene. Lige nu arbejder årgangen intenst på at samle penge nok til at kunne deltage i flere stævner i udlandet, bl.a. Iber Cup i Barcelona og Flensborg Cup i Tyskland. Kunne du tænke dig at vide mere? Er du dreng og født i år 2007, og kunne du tænke dig at spille fodbold i B73, kan du kontakte årgangsansvarlig Thomas Hansen på tlf. 20312295 eller på mail thomashansen2703@ gmail.com for mere information. Kunne du tænke dig at blive sponsor og få dit firmanavn på drengenes tøj, er du ligeledes meget velkommen til at kontakte Thomas Hansen.


GT DØGNVA 0 15 02 62 62 • 2 0 7 2 5 8 5 tlf.

Kloakmesteren i Slagelse - Vi finder løsninger. ALT I KLOAKARBEJDE UDFØRES: • Højtryksspuling • Slamsugning • Olie- og kemikalietransport • TV-inspektion • Rodskæring • Forsikringssager • Rotteskader • Rengøring/fyldning af gl. olietank • Grus/sten/muldjord leveres • Kran/grab opgaver • Containerudlejning

DET KAN VI OGSÅ: • Få undersøgt og tjekket alle rør i huset/sommerhuset inden køb... Vi udarbejder efterfølgende en rapport, som kan spare dig for tusindvis af kroner • Undgå at få haven gravet op... Vi er eksperter i ”strømpeforing” til renovering af bl.a. defekte kloakrør • Bortkørsel af affald • Beskæring af træer med kranvognsmonteret sav.

Aut. Kloakmester Rødstensgården, Valbygårdsvej 75, Slagelse www.slagelsekloakservice.dk – info@skmail.dk


Nicklas´ banecykel i disciplinen Omnium

Af Signe Adams

Niklas Larsen

vinder PostNord En sådan overskrift i medierne får mig til at tænke, at her har vi en ung mand med en passion, og det bliver tydeligt bekræftet under en meget inspirerende samtale med 22-årige Niklas Larsen i Slagelse, hvor han er født og opvokset. En stolt PostNord Danmark Rundt vinder 2019

Niklas har altid selv troet på, at det ville lykkes for ham at cykle på et højt niveau. Hans store drøm har i 11 år været at køre og vinde Tour de France 9 gange, og han er heldigvis ikke bange for at sige det højt. Derudover drømmer han om at vinde OL guld i 4 km holdløb for 4 mand på bane, hvor det gælder om at køre på den hurtigste tid. Efter mit møde med den totalt dedikerede og målrettede Niklas er jeg ikke et sekund i tvivl om, at han nok skal nå sine mål. I 2007 var Niklas som 10-årig med familien til Post Danmark cykelløb, og han blev fuldstændig grebet af stemningen og har været det lige siden. Han startede med at køre et lokalt medaljeløb, hvor alle kan deltage, og med den cykel han havde på det pågældende tidspunkt. Han syntes stadig, det var en fantastisk sport, investerede i en brugt racercykel og fortsatte med at cykle i Slagelse Cykelring. Fra en alder af 11 år har Niklas kørt dedikeret cykelløb med det klare mål for øje at blive professionel cykelrytter.

Nicklas på træningsophold i Sydafrika

Niklas Larsen cykler til daglig for det danske Team ColoQuick. Holdet cykler i den europæiske UCI Continental-klasse, der svarer til cykelsportens 3. division, og til næste år får han titlen af professionel cykelrytter.

Drømmen er ved at gå i opfyldelse Det har selvfølgelig sin pris at cykle på et så højt niveau. ”Det er lidt svært at holde fast i vennerne og være social, da fester og indtagelse af alkohol ikke altid er en mulighed, og en kæreste skal også være gjort af et bestemt stof”, siger Niklas og tilføjer: ”Der skal gøres en ekstra indsats fra alle sider, da jeg både træner og rejser over hele verden og derfor er meget væk hjemmefra, men selvfølgelig kan det lade sig gøre, når alle parter er indstillede på, at meget kommunikation kommer til at foregå over de sociale medier i lange perioder. Lige nu er mit fokus dog primært på cykling, og så må det andet komme senere”, understreger Niklas. Han er som regel væk på rejser det halve af tiden i perioden oktober-februar, hvor det handler om banecykling. Om sommeren kører han normalt landevejscykling, til næste år dog udelukkende med fokus på at være i topform til OL-banecykling. 72 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


Danmark Rundt 2019! Efter 9. klasse startede Niklas på et 4-årigt gymnasieforløb for elitesportsudøvere, men besluttede at stoppe midt i 2. g, da det blev umuligt at gennemføre studiet på grund af de mange rejser. Han holdt derefter et par års pause, hvorefter han genoptog studierne og er nu i gang med et HF online-studie på KVUC. Det fungerer perfekt, da Team Danmark er meget fleksible og støtter op omkring hans uddannelse, og i et samarbejde mellem KVUC og Team Danmark bliver der lagt en studieplan, så det hele kan passes ind. Niklas håber på at blive udtaget til at køre OL til august næste år, og derfor holder han orlov og nedprioriterer studierne i en periode, så han kan fokusere 100 procent på sin træning.

En skade driller Niklas har været skadet siden efteråret på grund af overanstrengelse, så der er en del løb, han ikke har deltaget i de sidste måneder, men snart skal han deltage i World Cup, hvor man optjener point til at kvalificere sig til VM og OL, og derefter kører han VM-bane for landsholdet i slutningen af februar/start marts, som er den sidste store test inden OL. Efter en pause skal Niklas fra januar køre professionel landevejscykling med det norske UNO X med fokus på, at de skal være klar til OL. UNO X har været enestående i forhold til at lade de danske cykelryttere køre VM-bane for landsholdet sideløbende med, at der køres professionelt for dem med henblik på OL, og ”Det er meget stort af dem”, pointerer Niklas, ”og det gælder om at køre så mange løb, der kan lade sig gøre, så vi kan blive så gode som muligt til at køre stærkt til OL.” Det er nemlig tiden, det drejer sig om i banecyklingen til OL.

Niklas Larsen er hele tiden blevet støttet af Slagelse Kommune og Slagelse Elite, uden hvilken hans karriere ikke havde kunnet udfolde sig. Jeg glæder mig til at følge den unikke Niklas Larsen og se hans drømme gå i opfyldelse. SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 73


Storebælt Camping & Feriecenter - meget mere end camping.

Ude på spidsen, næsten under Storebælt Broen ligger Storebælt Camping- og Feriecenter. Som navnet afslører… en campingplads med tilhørende ferieaktiviteter, som vandland, legeplads og minigolf-bane. Og det var også den oprindelige idé at drive campingplads og spisested på campingpladsen, da Lene og Flemming slog dørene op til deres feriecenter den 5. april 2003. Men driftige mennesker står ikke stille og derfor har feriecenteret også udviklet sig markant over årene.

74 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019


1000 m2 Multihus Den største fornyelse er det 1000 m2 store Multihus, som stod færdigt i 2016/2017. At feriecenteret råder over så store fest- og koncertlokaler, er ganske unikt – ikke kun i branchen, men også på vores egn. Og sådan et Multihus skal jo fyldes med fest, god mad og glade gæster og det er netop, hvad de bruger det til på Storebælt Camping og Feriecenter. På de knap 4 år Multihuset har været i brug, har tusindvis af gæster festet, danset, grinet, spist og sunget til langt ud på natten, senest ved den årlige tyrolerfest, som år efter år trækker flere hundrede festglade gæster til. I Multihuset er der plads til ca. 500 spisende gæster: her er scene, masser af toiletter, en stor lounge, barområde og så er parkeringsforholdene rigtig fine. Multihuset bruges til større arrangementer naturligvis, som fx messer, foredrag, bryllupper, fester og koncerter. God mad Det der førhen var et mindre cafeteria er blevet til Madhus Bælt´stedet, en restaurant med flere kokke ansat, som går langt for at forkæle dig og dine smagsløg. Her kan du nyde en lækker brunch, en god frokost eller et godt aftensmåltid nærmest hele året rundt. Det er også i Madhus Bælt´stedet, du kan invitere familien på julefrokost eller holde en hyggelig privat fest i enten ”Samsø” eller ”Langeland”. Her er plads til ca. 100 spisende gæster. Udenfor findes 4 unikke pavillioner med plads til 12 personer i hver og i alle områderne spiser du naturligvis med den dejligste havudsigt. Og smukt er der ved vandet på alle tider af året. Også nu når vinden rusker og bølgernes toppe er hvide af skum. Læs mere – også om det store Julebal med Dandanell´s Larsen Show den 6. december – på www.storebaeltferiecenter.dk

Foreløbige arrangementer 2020 RAV-FEST STOREBÆLT Søndag 9. februar DANSK GREJSAMLER KLUB holder loppemarked Lørdag d. 7. marts PINSEBAL. Lørdag d. 30. maj STRIKKECAMP 2020 WEekenden 19.–21. juni SCT. HANS AFTEN. Tirsdag d. 23. juni KANDIS. Fredag d. 24. juli KRÆMMERMARKED. Lørdag d. 1. august HØSTFEST. Lørdag d. 5. september TYROLERFEST Lørdag d. 10. oktober MORTENS AFTEN Tirsdag d. 10. november JULEBAL. Fredag d. 4. december

Gunner Due Biler din nye Opel forhandler i Slagelse

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 75


Jon Jacobsen fra Slagelse havde mere end almindelig svært ved at få taget sig sammen til at tage en kokkeuddannelse. Han er ordblind og kunne ikke overskue de mange timer på skolebænke og alle lektierne. Men så mødte han Lone.

Med pistolen for panden Jon bor i Slagelse og han er ordblind. Sådan for alvor ordblind. Og derfor måtte han gennem 7 forskellige klasser på 3 forskellige skoler i sin folkeskoletid. Altid på jagt efter et ståsted, hvor hans indlæringsvanskeligheder blev taget alvorligt og han følte sig set, hørt og forstået. Men uden held. Og fordi Jon skiftede klasse og skole så ofte, var det naturligt, at han brugte sin energi på at skabe venskaber i stedet for at terpe udsagnsord, hvilket jo blot forstærkede Jons faglige udfordringer. ”Min svære skoletid har sat sig markant på selvtilliden. Jeg har altid troet jeg skulle være tjener, lige indtil jeg begyndte at lave mad. Så skulle jeg være kok.

76 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Men bare tanken om eksamen, flere timer på skolebænken og masser af lektier, gjorde, at jeg aldrig fik taget mig sammen til at få en uddannelse”, fortæller Jon. Lige indtil Lone Vølding, adm. Direktør på Kobæk Konferencecenter, fik fingrene i den nu 44-årige Jon Jacobsen. ”Jon har været ansat hos os ad flere omgange som køkkenmedhjælper, men jeg har altid vidst, han havde potentiale til mere. Hos os går vi meget op i socialt ansvar og personligt sætter jeg en stor ære i, at passe godt på mine medarbejdere. Jon havde brug for et kærligt los bagi, så han kunne begynde sin drømmeuddannelse som kok - og det gav jeg ham”, smiler Lone.


Og Jon fortsætter: ”Ja, jeg fik jo nærmest en pistol for panden af Lone, men hun gjorde det med et glimt i øjet, og så var det jo tosset ikke at tage imod chancen. Det har altid været min drøm at blive kok, så selvom jeg stadigvæk var nervøs for, om jeg kunne klare det, sprang jeg til”. Og det var et klogt træk, for Jon fik sin kokke-uddannelse og er nu fast inventar i det store køkken på Kobæk Konferencecenter, som tæller 5 uddannede kokke under ledelse af køkkenchef, Tom Andersen. Jon lægger ikke skjul på sin taknemmelighed, specielt overfor Lone, som altid troede på ham og så hans potentiale længe før han selv gjorde. ”Vi har haft nogle gode, men også hårde, lange snakke, Lone og jeg. Hvor vi virkelig fik vendt tingene og jeg til sidst fik mod på at sætte mig på skolebænken igen. Det sætter jeg stor pris på og det er en kæmpe lettelse, at drømmen nu er gået i opfyldelse”, fortæller Jon, mens Lone tilføjer: ”Jon er et af de der mennesker, der vågner med armene i vejret. Han er altid glad og konflikter løses med humor og forståelse. Noget mange af os kan lære meget af. Det er en stor tilfredsstillelse at se Jon performe i køkkenet og en fornøjelse at arbejde sammen med ham. Og Jon har stadig potentiale til meget mere”, slutter Lone Vølding med det der vidende glimt i øjnene. .

Lone Vølding og Jon Jacobsen i køkkenet på Kobæk Konferencecenter.

"Jon havde brug for et kærligt los bagi, så han kunne begynde sin drømmeuddannelse som kok - og det gav jeg ham”. Lone Vølding, Adm. Direktør Kobæk Konferencecenter

Gunner Due Biler din nye Citroën forhandler i Slagelse ÅBENT HUS 9.-10. november kl. 11-16

SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019 | 77


V.O.K.T. Ekstraordinære åbningstider Julen 2019 i Slagelse Fredag 29. november til kl. 22.00 (Black Friday /Juletræstænding)

HVIDEVAREOG STORKØKKEN SERVICE Til private, boligforeninger, storkøkkener og andre virksomheder m.m. En del af

Lørdag 30. november til kl. 15.00 Søndag 1. december til kl. 15.00 Lørdag 7. december til kl. 15.00 Søndag 8. december til kl. 15.00 Lørdag 14. december til kl. 18.00 Søndag 15. december til kl. 18.00 Mandag 16. december til kl. 18.00 Tirsdag 17. december til kl. 18.00 Onsdag 18. december til kl. 18.00 Torsdag 19. december til kl. 18.00 Fredag 20. december til kl. 18.00 Lørdag 21. december til kl. 18.00 Søndag 22. december til kl. 18.00 Mandag 23. december til kl. 18.00 Tirsdag 31. december til kl. 14.00

Trafikcenter Allé 8 | 4200 Slagelse

Tel.: 5858 7102 Tryghed, sikkerhed og

bæredygtige løsninger 78 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Glædelig jul


Ny

Renault CLIO Designed for living Euro NCAP sikkerhedstest

Ny Renault CLIO TCe 100 Zen Introduktionspris

148.900 kr.

Inklusive Komfort- og Citypakke*

Oplev den helt nye digitale kabine Med de maksimale 5 stjerner i den anerkendte Euro NCAP test er den nye Renault Clio blandt Danmarks sikreste biler og er udstyret med vejbaneassistent, aktiv nødbremse og skiltegenkendelse. Samtidig er den blevet mere rummelig og har fået en topmoderne kabine med blandt andet digital instrumentering og Easy Connect multimedia system. Besøg din Renault forhandler og prøv en tur i fremtidens Renault Clio. A 19,2 km/l, 116 g/km CO2. Bilen er vist med ekstraudstyr. Kampagnetilbuddet gælder 01.11 – 31.12.2019. *Auto AC, håndfrit nøglekort, armlæn, el-klapbare sidespejle med varme- og regnsensor. +

Slagelse Merkurvej 1 • 4200 Slagelse • Tlf: 7311 7300

renault.dk


Har du ledt efter Steffen? Bare rolig, Steffen Jung er i god behold. Vi har brugt sommerens transfervindue til at forstærke holdet, og vi er glade for at præsentere Steffen som ny rådgiver her hos os. Kig forbi banken og byd Steffen velkommen, eller ring og book et møde.

Ring på

72 25 01 81

Spar Nord Slagelse | Mariendals Allé 29

80 | SLAGELSE MAGASINET NOVEMBER 2019

Profile for slagelse-magasinet

Slagelse Magasinet november 2019  

Slagelse Magasinet husstandsomdeles 6 gange om året og sætter fokus på "Det Gode Liv" i Slagelse. Her kan du læse om kulturen i Slagelse,...

Slagelse Magasinet november 2019  

Slagelse Magasinet husstandsomdeles 6 gange om året og sætter fokus på "Det Gode Liv" i Slagelse. Her kan du læse om kulturen i Slagelse,...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded