Slagelse Magasinet januar 2020

Page 1

SLAGELSE MAGASINET Magasinet for 4200 Slagelse

Nr. 2 • Januar 2020 • Oplag: 15.000

Side 16-17

Fastelavn med FRIrum LAB

Side 12-13 Med Borgmesteren på besøg i Medieshoppen Musicals, Revyer & Høstfest med Egons Rejser Side 36

Side 34-35 Mød Anne Cecilie fra Kokke- & Tjenerskolen i Slagelse

Side 24-25 Slagelse har alt til den store dag RENCE

R KONKU

på er lav’ n tonen 30. høj – me , 0 kl. 19. s ’Elver oldende rts 202 underh til Figarosdag 18. ma r til den on billetter billette sor 2 stk. . Vind 2 gelse Teater fire per en Sla s udlodde en er lav’ samt de

plan terkred øj – men ton rød kuffert lsen af ds Tea erh i udføre ), og en tsjællan ing ’Elv dning til dato et og Ves forestill de bety . ste ind Magasin afgøren sikalske den stør får en etter. en er lav’ Slagelse og drøn mu (måske n), som rulff, men ton om 2 stk. bill ige de en plan Elverbande ’Elverhøj eth Kjæ vanvitt cen et ros har en kurren er af Lisb Hos Figa edet (også kald af forestilling deltage i kon kostum og lys at bill udgave ografi, ner på rdan ved . aterede af hvo i fuld scenDahl Hansen i den opd og find ud er danses n kup ges og komm m og Alla Gør et les, syn s Duehol nge ud er spil ? aard, Han Alle roll nge ga i 2020 s Krogsg Hvor ma Magasinet Rasmu agasinet.dk Psst... Slagelse .slagelse-m ER DU: dit t på www DELTAG ålet og send finde svare uar is SÅDAN 24. febr sandsynligv spørgsm DS du kan t.dk. est den Svar på LLAN mail sen else-magasine SJÆ svar på VEST EDS ine@slag ADRESSE ERKR til katr TEAT OG NAVN besked HUSK direkte 25. februar på en får Vinder res den et.dk og på ntliggø magasin og offe gasinet lagelsegelsema www.s /sla ok.com Facebo

Side 5 Vind billetter til Slagelse Teater

www.slagelse-magasinet.dk


K ØB BØRNEBIL L E T MED

VIN T ERFERIESJOV CIR K US

H Y GGE S JO V M AS SE R AF

U N D E H O LD NTRINETG

KO M I VE ST SJ ÆL LA ND

SC EN

UGE 7

PRIS: 60,(Begrænset antal)

BØRNEBILLET Du kan allerede købe VSCS vinterferie børnebilletter i forsalg fra den 31. januar i Kvicklys Kiosk. Børnebilletten byder på masser af vinterferiesjov i uge 7 med cirkus, overraskelser, is, slik og meget mere. Du får en børne-entrebillet til “Vinter i Tivoli” – gælder kun for børn under 8 år (værdi kr. 60,-)

VSCS BØRNEBILLET KR. 60,-

FORSALG FRA DEN 31. JANUAR

VESTSJÆLLANDSCENTRET 52 butikker • 5 spisesteder • 900 p-pladser • VestsjællandsCentret 10, 4200 Slagelse • vscs.dk

NYE OPLEVELSER VENTER


5 VIND billetter til Slagelse Teater

6-7 SK Forsyning

Slagelse Kommunes første partner i Røgfrit Slagelse

8 Espenhein klar til fremtiden 10 Dengang farfar var barn på Løvegade 12-13 Lars fra Medieshoppen

designer kommunens julekort

34-35 Lærer Line Agerbo inviterer indenfor i bageriet på Kokke- & Tjenerskolen

16-17 NYHED! FASTE KREATIVE SIDER MED FriRUM Lab

Bydelsmødrene: Modtagere af Kronprinsparrets Sociale Pris 2019

Mød folkene bag Kost og Motion Sammen

32 Forrygende forår på Slagelse Teater 34-35 NYHED! FASTE INSPIRATIONSSIDER Slagelse Kokke& Tjenerskole er vært

40-41 Liselund

i Slagelse kommune

præsenterer musicals, revyer & høstfest

Betydningen for lokalsamfundet

42 "Hej, det er hjemmedyrlægen" 44 Nye tiltag ved Antvorskov Kloster 46 Hvem er Bydelsmødrene i Slagelse?

24

Slagelse har ALT til dit bryllup

16-17

Vær kreativ med FriRUM Lab Tema: Fastelavnsmasker

46

30 KOMsammen

20 Inspiration til tiden efter arbejdslivet

36

Rejsetema: Musicals, Revyer og Høstfest

Program for februar

36 Egons Rejser

24-25 Slagelse har ALT til det perfekte bryllup

6-7

28 Fodslaw Slagelse

Lav din egen Fastelavnsmaske

21 Ta´ med til Slagelse Helsemesse

SK Forsyning Første partner i Røgfrit Slagelse

Indhold

10

Mød Claus Barney Christensen. 4. generation hos H.P. Christensen & Sønner i Slagelse.


- LEDEREN -

Slagelse By

- Vestsjællands Handelsby nr. 1

 Slagelse By har mange flotte butikker  Slagelse By har mange aktiviteter Slagelse By har et stort og flot Vestsjællands Center  Slagelse har et stort Mega Center på Kina-/Japanvej  Slagelse By har rigt foreningsliv og mange frivillige  og nu har Slagelse by også sit eget magasin. Slagelse By er en meget flot By, som vi kan være rigtig stolte af og som vi alle skal tale op – ikke ned. Slagelse By er over 800 år gammel, og har gennemgået en kæmpe udvikling igennem årene. Vi har mange dejlige torve og forretninger, men vi mangler stadig P-pladser til kunderne. Det er vigtigt, at Slagelse By udvikles og IKKE afvikles, men det kræver den rigtige indstilling af alle, for ellers taber vi kampen til nabobyerne. Business Slagelse har stor fokus på digitalisering og service i vores forretninger, og med den konkurrence, som vi oplever fra internettet, er disse to faktorer altafgørende for, at Slagelse By fortsætter som den primære handelsby nr. 1 på Vestsjælland.

SAVE THE DATE TOUREN EN 03.07.21 over BRO

26.02.2020

11

Touren over Broen Ta´ med til idémøde.

2.-4. juli 2021. rk fra den France over de køres i Danma org. skal Tour Den 3. juli etapen Roskilde-Nyb til Tour de France oen på er alle interessenter nter. Storebæltsbr lm Feriece e Byråd inviter og Slagels 16.30-20.00 på Musho.dk/tourdefrance r kl. Borgmesteren 26. februa ing via www.slagelse kshop den Tilmeld

åben idewor

SLAGELSE MAGASINET Udgiver & redaktør Katrine Hjort Holck katrine@slagelse-magasinet.dk Annoncechef Jimmy Hansen jimmy@slagelse-magasinet.dk Tlf. 2684 0083 Layout & tekst Katrine Hjort Holck Freelance skribent Signe Adams signeadams@hotmail.com Freelance grafiker Pernille Kjeldsholm kjeldsholm@hotmail.com

Vores mange torve trænger til en kraftig renovering, som også var planlagt helt tilbage i 2004: Projektet – Slagelse Ny By. Vi skal have flere P-pladser, for den underjordiske parkering på Rådhuspladsen er ikke langtidsholdbar, og der SKAL meget snart findes en løsning med bl.a et P-hus. Posthuset er det nye ”kraftcenter” hvor Helle Madsen nu også har sit kontor sammen Detailhandelskoordinator Rasmus Lindvig og Slagelse Erhvervscenter med Erhvervschef Per. B Madsen. Visit Vestsjælland flytter ind på Poshuset primo 2020 og fremover er det vigtigt ,at tingene koordineres på tværs, og at vi alle arbejder positivt i samme retning.

Tryk Rosendahls

Vi skal være stolte af Slagelse By, som har så mange kvaliteter, og der er rigtig mange ting i støbeskeen med bl.a det nye store Campus, som tiltrækker mange unge studerende -og så skal Slagelse By være klar til at modtage dem. Der er igennem årene lavet mange flotte udviklingsprojekter, som desværre bare er stillet hen på hylden. Det er vigtigt med en 10-årig strategi for Slagelse By, så vi ikke overhales af nabobyerne. Vi skal turde gøre nogle ting og vi skal også turde at fejle.

Distribution Omdeles med FK Distribution til husstande i 4200 Slagelse. Jvf. lovgivning omdeles ikke til Nej Tak og Nej Tak+ husstande.

Business Slagelse- sammen er du bedst. Torben Kjerulff, Formand Business Slagelse

NAVNEnyt KIA-forhandler Kjerulff A/S i Slagelse har ansat Karsten Wesselhoff som værkfører. Karsten Wesselhoff har et stort lokalkendskab, og han kommer fra en anden stilling i autobranchen. Karsten har stor erfaring indenfor Autobranchen og påbegynder nu KIA Academy.

4 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Oplag 15.000 eksemplarer Slagelse Magasinet udkommer 6 gange om året. I 2020 udkommer magasinet i januar, marts, maj, juli, september og november.

Slagelse Magasinet kan findes i VestsjællandsCentrets infostandere og distribueres desuden til Slagelse Hotspots, som butikker, cafeer, restauranter, venterværelser, kommune, bibliotek mv. Kontakt FK Distribution på tlf. 70 10 40 00, hvis du ikke har modtaget dig magasin. Læs mere på www.slagelse-magasinet.dk facebook.com/slagelsemagasinet Redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl i opskrifter, anvisninger m.v. og heller ikke for materiale, der indsendes uopfordret. Erhvervsmæssig affotografering og anvendelse af magasinets annoncer og tekst er ikke tilladt.


KONKURRENCE Vind 2 billetter til Figaros ’Elverhøj – men tonen er lav’ på Slagelse Teater onsdag 18. marts 2020 kl. 19.30.

Slagelse Magasinet og Vestsjællands Teaterkreds udlodder 2 stk. billetter til den underholdende, vanvittige og drøn musikalske forestilling ’Elverhøj – men tonen er lav’. Hos Figaros har de en plan (måske den største indtil dato), og en rød kuffert samt de fire personer på billedet (også kaldet Elverbanden), som får en afgørende betydning i udførelsen af planen i den opdaterede udgave af forestillingen ’Elverhøj - men tonen er lav’. Gør et kup og find ud af hvordan ved at deltage i konkurrencen om 2 stk. billetter. Alle roller spilles, synges og danses i fuld scenografi, lys og kostumer af Lisbeth Kjærulff, Rasmus Krogsgaard, Hans Dueholm og Allan Dahl Hansen. SÅDAN DELTAGER DU: Svar på spørgsmålet og send dit svar på mail senest den 24. februar til katrine@slagelse-magasinet.dk. HUSK NAVN OG ADRESSE Vinderen får direkte besked og offentliggøres den 25. februar på www.slagelse-magasinet.dk og på Facebook.com/slagelsemagasinet

Hvor mange gange udkommer Slagelse Magasinet i 2020? Psst... du kan sandsynligvis finde svaret på www.slagelse-magasinet.dk

VESTSJÆLLANDS TEATERKREDS

FORRYGENDE FORÅR PÅ SLAGELSE TEATER VESTSJÆLLANDS TEATERKREDS PRÆSENTERER: TER FÅ BILLET E G A B IL T

TER FÅ BILLET E G A B IL T

Onsdag 5. februar kl. 19.30 Nattergalen

Fredag 21. februar kl. 19.30 Stig Rossen hylder John Mogensen

Fredag 28. februar kl. 19.30 Modne damer i morgenkåbe

Fredag 6. marts kl. 19.30 2 på tur

Dobbelt danseforestilling med Dansk Danseteaters internationale dansere. Med musik af Den Sorte Skole.

En aften i selskab med John Mogensen og hans sange. Ægte og ærligt! Stig Rossen akkompagneret af en trio.

En forrygende spa-komedie med opsang, eftertanke og nedsunken forfod. Komedie af Ann Mariager.

Morsom og rørende komedie om at gribe dagen – en afskedstur med manér. Oplev Kurt Ravn, Peter Schrøder m.fl.

EKSTRALING FORESTIL S 18. MART

RESTILLING EKSTRAFO 31. MARTS E TER TILBAG - FÅ BILLET

Tirsdag 10. marts kl. 19.30 Let It Rock

Lørdag 14. marts kl. 15.00 La Traviata

Onsd. 18. + fred. 20. marts kl. 19.30 Elverhøj – men tonen er lav

Sønd. 29. + tirsd. 31. marts Skatteøen

50 års jubilæumshyldest til The Beatles med over 40 uimodståelige evergreens og klassiske Beatles hits.

Verdis opera indeholder alt det, en klassiker skal byde på: iørefaldende arier, vidunderlig musik og en gribende historie.

’Elverbanden’ får en afgørende betydning i Figaros udgave af klassikeren. Underholdende, vanvittigt og drøn musikalsk!

Årets store familieforestilling! En hæsblæsende skattejagt og et genhør med Sebastians musik og sange.

Læs mere og køb billetter på teaterkreds.dk – følg os på Facebook

Slagelse Teater

Vestsjællands Teaterkreds Herrestræde 9, 4200 Slagelse Telefon 58 52 56 40 | E-mail info@teaterkreds.dk Kontortid Tirsd. og torsd. kl. 13-16 – og en time før forestillingerne

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 5


SK Forsyning indførte fra d. 1/1 2020 røgfri arbejdsdag og har som følge af denne beslutning, valgt at blive Slagelse Kommunes første partner i Røgfrit Slagelse. Partnerskabsaftalen blev underskrevet fredag den 6. december 2019, og i den anledning mødtes jeg med følgende repræsentanter fra både Slagelse Kommune og SK Forsyning A/S: • Ali Yavuz, Udvalgsformand, Forebyggelsesog Seniorudvalget • Jan Østerskov, Direktør, SK Forsyning • Karin Madsen, Teknisk designer, SK Forsyning

• Marianne Lundqvist, Livsstilskonsulent og rygestoprådgiver, Slagelse kommune • Maria Bjerring Zangenberg, Udviklingskonsulent i Folkesundhed, Slagelse Kommune. Direktør Jan Østerskov forklarer, at beslutningen om røgfri arbejdsdag blev taget i forbindelse med en revision af personalepolitikken. Med Røgfri arbejdsdag ønsker virksomheden at sende et signal til omverdenen om, at de tager ansvar for medarbejdernes sundhed, for faktum er, at rygning er den enkeltstående faktor, som har størst negativ indflydelse på danskernes

helbred. Lige præcis dette er også årsagen til, at Slagelse Kommune har fokus på at forebygge rygestart og tilbyde hjælp til de borgere, som ønsker at stoppe med at ryge.

SK Forsyning har også indført andre sundere tiltag som frugtordning og motionsfremmende aktiviteter, så man kan være fælles om sundhedsfremmende tiltag.

Som partner i Røgfrit Slagelse forpligter man sig til at fremme røgfrie miljøer og støtte de medarbejdere, som ønsker at stoppe med at ryge. Med indførslen af røgfri arbejdsdag og partnerskabet i Røgfrit Slagelse, ønsker SK Forsyning således at inspirere de medarbejdere, der i første omgang ikke er motiverede for et rygestop, til at få det sidste skub hen imod tilbuddet om hjælp til rygestop.

Teknisk designer fra SK Forsyning, Karin Madsen, som deltog i det netop afsluttede rygestopforløb, fortæller, at der var meget blandede reaktioner på nyheden om røgfri arbejdsdag. Mange var meget skeptiske, idet de ikke mener, at firmaet skal bestemme, om de skal ryge eller ej, men at det derimod er en personlig beslutning.

Her ses fra venstre Udvalgsformand Ali Yavuz, Administrerende direktør for SK Forsyning Henrik Birch samt medarbejdere fra SK Forsyning, som har deltaget på et rygestophold v/rygestopvejleder Marianne Lundqvist, som ses forrest.

6 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Karin Madsen tog imod tilbuddet om et rygestopkursus, fordi hun efter flere forgæves forsøg på selv at holde op med at ryge bare manglede det sidste skub, og Karin er i dag røgfri. ”Det giver utroligt meget at være en del af et hold, hvor vi kan hjælpe og støtte hinanden i forløbet, når nikotintrangen er ved at overvælde en”, fortæller Karin, som varmt anbefaler konceptet, ”og min vejrtrækning er blevet meget bedre”, tilføjer hun. Baggrunden for Karin Madsens deltagelse i rygestopkurset var ønsket om et langt og godt liv.


Adm. direktør i SK Forsyning, Henrik Birch og udvalgsformand i Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz ved aftalens underskrivelse.

SK Forsyning

– første partner i Røgfrit Slagelse Rygestopkurset bestod af et forløb på 6 gange og var ledet af rygestoprådgiver Marianne Lundqvist, som i netop dette forløb talte en del om modstanden mod at stoppe. ”Det var vigtigt, at hver enkelt deltager fik lov til at snakke frit og sætte ord på de følelser, de sad med. Det gjorde noget godt for gruppen”, fortæller Marianne Lundqvist. 10 tilmeldte sig forløbet, og 9 gennemførte, hvilket betyder, at de var røgfri ved kursets sidste mødegang og havde været røgfri i 6 uger. Den sidste medarbejder faldt fra, men blev tilbudt et andet kursus og er nu også røgfri. ”Succesraten er således i top, og med baggrund i netop den succes, valgte vi at indgå et partnerskab med Slagelse Kommune”, forklarer direktør Jan Østerskov.

Røgfrit Slagelse Udvalgsformand Ali Yavuz og udviklingskonsulent

Maria Bjerring Zangenberg forklarer, at Slagelses sundhedspolitik har som mål for tobaksområdet at nedbringe andelen af borgere, der ryger dagligt, med en tredjedel. For at opnå dette mål har kommunen sat gang i en række tiltag som en del af en flerstrenget tobaksindsats kaldet Røgfrit Slagelse. Et af tiltagene er at indgå partnerskaber med arbejdspladser, ungdomsuddannelser, foreninger o. lign.

Gevinst ved at være partner Virksomheder, uddannelsesinstitutioner eller andre, som indgår et partnerskab i Røgfrit Slagelse, viser blandt andet, at de er klar til at tage et socialt ansvar og har fokus på sundhed. Partnerne får også mulighed for at få gratis råd og vejledning fra dygtige rygestoprådgivere og gratis tilbud om rygestopforløb, samtidig med at de bliver et forbillede for andre.

Baggrunden er statistikkerne over de negative effekter, rygning har på folks helbred. Storrygere kan f.eks. forvente at leve 8-10 år kortere end ikke-rygere, og har betydelig flere sygedage end ikke-rygere. Som partner i Røgfrit Slagelse understøtter man visionen om, at flere borgere i Slagelse Kommune vælger et røgfrit liv.

Tobaksindsatser i Slagelse Kommune Udover partnerskaberne, dækker den tobaksforebyggende indsats også over røgfri skoletid på alle folkeskoler, specialskoler, X-class og Ungdomsskolen, rygestopcafé, hjælp til gravide, lokale rygestopophold mm. Af Signe Adams

Vil din virksomhed også have en partnerskabsaftale? ”Vi er rigtig glade for, at vi med SK Forsyning har fået den første partnerskabsaftale med en virksomhed. Vi har modtaget flere henvendelser fra andre virksomheder, og derfor har vi allerede flere partnerskaber i støbeskeen. Men vi har altid plads til flere, og vi står selvfølgelig også klar til en indledende snak om, hvad vi kan tilbyde både virksomhed og medarbejdere som en del af en partnerskabsaftale”, slutter Maria Bjerring Zangenberg. Kontaktperson på partnerskabs-aftaler i Røgfrit Slagelse: Maria Bjerring Zangenberg Udviklingskonsulent i Folkesundhed Tlf.: 61 14 09 27 Mail: mapet@slagelse.dk

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 7


Fra venstre Palle Jensen (Reg. Direktør), Lars Rasmussen (tidl. ejer af Espenhein) og Jesper Knudsen Adm. Direktør DK.

Espenheins Eftf. A/S er godt rustet til fremtidens opgaver Fremtiden for Espenheins Eftf. A/S synes sikret mange år frem med den nyligt indgåede aftale med El:CON, som efter flere nylige opkøb runder 1000 medarbejdere på landsplan. Espenheins Eftf. beskæftiger sig primært med traditionelt el-installationsarbejde, sikring samt tele/ data til industrien, offentlige virksomheder, boligforeninger og private. Tidligere ejer af Espenheins Eftf., Lars Rasmussen, er glad for aftalen: ”I samarbejde med EL:CON kan vi drage nytte af den synergi, vi kan skabe sammen. Jeg ser frem til at kunne servicere markedet i endnu højere grad end tidligere – et mangeårigt ønske, som nu bliver en realitet”. Lars fortæller også, at aftalen med EL:CON er indgået netop nu så Espenheins Eftf. har mulighed for at følge med markedet og det stigende antal opgaver, der ligger og venter.

”Sammen med EL:CON har vi mulighed for at vækste og servicere de store kunder, indenfor El, Brand og Adgangskontrol – som er landsdækkende”. Samtidig betyder aftalen bl.a. også, at Espenhein fortsat kan beskæftige sine nuværende 33 medarbejdere og endda er på jagt efter flere. ”Vi har netop ansat en person til at hjælpe med drift og service, men vi mangler stadig nogle dygtige, selvstændige elektrikere”, fortæller Lars Rasmussen, som har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. ”Vi kan tilbyde en veldrevet arbejdsplads i hjertet af Slagelse. Vi har mange opgaver, der skal løses her i det nye år, så det ville være rart med flere hænder til bl.a. det kommende arbejde med de omkring 200 nye Clever ladestationer, der skal sættes op i og omkring Slagelse i år”, slutter Lars Rasmussen.

Kom til "Elektrisk aften hos Kjerulff A/S" TORSDAG DEN 6. FEBRUAR HOS KJERULFF A/S KIA I SLAGELSE KL. 18-21 Kunne du tænke dig at vide mere om biler, der kører på "alternative energiformer" og som samtidig er miljøvenlige og økonomiske? Så er denne aften lige noget for dig. Vi får besøg af en tekniker fra Kia Motors, som gennemgår Kias hybrid- og elbiler og teknologien bag: Optima Plug-in Hybrid, Niro Plug-in Hybrid, Ceed SW Plug-in Hybrid, e-Niro og e-Soul Clever, der bl.a. leverer abonnementer til el- og hybrid-biler, kommer og fortæller om deres produkter. Du får selvfølgelig også mulighed for at prøvekøre bilerne.

Tilmelding på kjerulff.dk nødvendig - da der er begrænset antal pladser. Vi håber at se dig.

8 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Op til

Op til

pd ren el

som hybrid

50 km

76 km/l

Den nye KIA

Fra

259.999,-

Ceed Plug-in Hybrid forbrug ved blandet kwrsel 76,9 km/l. CO2: 29 g/km. Modellen er vist med ekstraudstyr. 7 drs fabriksgaranti dog maks. km 150.000. Priserne er ekskl. eventuelt farvetilleg. Der kan forekomme omkostninger til installation af ladelwsning.

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 9


Dengang farfar var barn Der er blevet røget store cigarer på de fine kontorer på Løvegade 30 i Slagelse, hvor H.P. Christensen & Sønner, har drevet virksomhed i over 100 år. Røgen var ofte så tyk i lokalerne, at man måtte skære sig igennem og holde vejret flere gange i løbet af dagen.

Hans Peter Christensen på sit værksted. 1956

På kontoret er samlet, Katja Schmidt, Carsten Tønnesen og Claus Barney Christensen

Den smukke kontordør.

H.P. Christensens nuværende ejer, Claus Barney Christensen, 4. generation.

10 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Men som søn af tidligere ejer, Iwan Carl Christensen, kunne Claus sagtens løbe rundt på kontorerne. For 30 år siden var Claus blot 7 år og når man ikke er så høj, kan man jo snildt færdes UNDER røgen og slippe for sviende øjne. Og således drønede Claus Barney Christensen, den nuværende ejer, rundt blandt kontorpersonalet, mens han indsnusede atmosfæren og lærte det gamle blikkenslager-fag at kende. Ovenpå i lejligheden boede han med sine forældre; Lissi & Iwan, som blev gift i Sct. Mikkels Kirke i 1978. 9 år senere satte H.P. Christensen & Sønner nyt tag på spiret på samme kirke, blot et af mange projekter, firmaet har sat sit præg på i Slagelse. I 2002 fik den store stationsbygning i Slagelse nyt naturskiffertag, nye tagrender, nedløb og en smuk forgyldning af vejrhanen. Også Slagelse Rådhus, Slagelse Sygehus, Alliancehaven, Galleriet, Trelleborg og Slagelse Musikhus har haft glæde af H.P. Christensen & Sønner´s omfattende ekspertise. Der er noget helt specielt ved at træde ind ad døren på Løvegade 30. Det mærker jeg med det samme, da jeg bliver mødt af mørk-bejsede vægge, en gammel, fantastisk dør med blyindfattede ruder og et smukt kontor, som står stort set uændret siden 1960´erne. Jeg føler et øjeblik jeg er med i en Olsen Banden film og endnu mere overbevist bliver jeg, da jeg ser den store bankboks, med et lille, fint JÆGER logo på fronten. ”Jamen, der var jo engang lønningerne blev udbetalt kontant hver fredag”, forklarer Claus. ”Her i pengeskabet blev alle pengene opbevaret og når vi så kom til lønningsdag, sad Mester

på kontoret og uddelte lønnen til de ansatte i brune papirposer”. Der er altså bare noget autentisk og charmerende over tiden dengang, tænker jeg, mens Claus fortsætter: ”Indimellem tog oldefar (Hans Peter Christensen) med sin ven Carl ”Kit”, som var glarmester i Slagelse, til København i flere dage. De var godt klædt på i vest, hat og stok og ellers medbragte de ingenting. Hvad de lavede ved de færreste, men hjem kom de – ofte efter et par dage, hvorefter arbejdet fortsatte”. Ja, tiden var en anden. Claus har været i lære hos Henrik Jensen VVS i Korsør og efter sin læretid fortsatte han 2 år på skole for at uddanne sig til VVS installatør. Claus gik ind i firmaet for ca. 10 år siden som 4. generation og er nu mester i egen virksomhed, som tæller mere end 20 ansatte. Firmaet målretter sin ekspertise mod 3 kundegrupper: Private, som primært bor i Slagelse kommune, Boligselskaber, som befinder sig overalt på Vestsjælland, mens byggeprojekter udføres over hele Sjælland. ”Vi sætter en ære i at følge med tiden og den digitale udvikling – alt er jo digitalt nu, også bestilling af materialer, ordrestyring og lønninger. Vi har altid været både glade for og stolte af vores lærlinge og en stor del af vores svende er da også ”egen avl”, smiler Claus. ”Og et andet stort plus ved vores lærlinge er, at det jo er unge mennesker med en helt særlig opdateret forståelse for det digitale univers. Det har vores ældre medarbejdere glæde af, ligesom de unge kan lære en masse af de mere erfarne, ældre kolleger. Det er en stor tilfredsstillelse at se det jævnbyrdige samarbejde mellem vores medarbejdere og det er rigtig sundt for branchen”, slutter Claus Barney Christensen. Nu er det Claus´ to piger på 5 og 7 år, som løber gangene tynde i H.P. Christensens kontorer på Løvegade.


TOUREN over BROEN 03.07.21

SAVE THE DATE 26.02.2020

Tour de France køres i Danmark fra den 2.-4. juli 2021. Den 3. juli skal Tour de France over Storebæltsbroen på etapen Roskilde-Nyborg. Borgmesteren og Slagelse Byråd inviterer alle interessenter til åben ideworkshop den 26. februar kl. 16.30-20.00 på Musholm Feriecenter. Tilmelding via www.slagelse.dk/tourdefrance SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 11


Lars Moustsen har for 2. år i træk tegnet bl.a. Slagelse kommunes julekort.

Medieshoppen er en del af VASAC, som er tilknyttet Slagelse Kommunes Center for Handicap og Psykiatri, som servicerer både Slagelse Kommune og andre kommuner, der ønsker at benytte sig af de specialiserede kompetencer VASAC råder over. (VASAC står for Virksomhed, Aktivitet, Socialt, Arbejdsmarked og Center).

Det er svært at forestille sig en varmere velkomst end den man får i Medieshoppen i Slagelse. Du er sikkert gået forbi de store vinduer på Skovsøgade 2 i centrum af Slagelse uden helt at vide, hvad der gemmer sig derinde. Men det kan jeg fortælle dig. Butikken og de store lokaler, der ligger umiddelbart bag, rummer stor ekspertise indenfor grafisk arbejde, som design af tryksager, tryk på tekstiler, storformatprint, idégenerering og efterbehandling indenfor den grafiske verden. Men Medieshoppen er meget mere end det. Her er nemlig ansat medarbejdere med nedsat funktionsevne, primært aspergerautister, men også personer, som ikke kan opnå beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked på normale vilkår.

Medieshoppen trykker på stort set alt; papir, karton, selvklæbende folie, tøj og meget andet. 12 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Og det er bl.a. her den varme velkomst kommer ind i billedet, for man bliver altid mødt af smil og åbne arme, når man træder ind i butikken.


Lars Moustsen omgivet af to af Medieshoppens faste grafikere: til ventre Janne Berthelsen og til højre Bettina Hansen.

Et par af medarbejderne i Medieshoppen. Fra venstre: Anders, Lars og Kristine.

Måske vi i fremtiden skal have et elektronisk julekort?”, smiler John Dyrby til Lars Moustsen, som takker anerkendende ja til udfordringen.

Her er trygt og godt at være i et nærværende miljø blandt forstående og omsorgsfulde kolleger.

En arbejdsplads, der gir´ livet mening I Medieshoppen er ansat mere end 30 medarbejdere over 18 år, som er tilkendt pension efter den såkaldte paragraf 103. Nogle er her på halv tid, andre har et varierende antal timer og andre igen arbejder i Medieshoppen adskillige timer om ugen. En af dem er 35-årige Lars Moustsen, som har været ansat i Medieshoppen siden starten i 2006. Lars er en eminent tegner med en streg, der er helt hans egen. Lars fortæller mig, han har tegnet i mere end 30 år og det er tydeligt at se, at han lægger både kræfter og sjæl i sit smukke arbejde. ”Jeg bor i Nykøbing Sjælland”, forklarer Lars, mens jeg rynker panden og tænker: ”det var noget af en rejse for at komme på job”. Men Lars fortsætter: ”Jeg tager bussen hver dag. Det tager ca. 2 timer hver vej. Men det er et job, der er værd at køre efter, så det gør jeg gerne”. For 2. år i træk har Lars tegnet julekortet til Slagelse kommune på bestilling af bl.a. Borgmester John Dyrby. ”Lars laver nogle fantastisk flotte julekort til os. Kort man bliver glad af at se på.

Medieshoppen er en velfungerende, social virksomhed her i Slagelse, som vi har et rigtig godt samarbejde med og så er det jo oplagt at trække på deres kompetencer, fx i forbindelse design af vores julekort”, forklarer John Dyrby. Arbejdet med at lave et julekort tager op imod 3 uger, fortæller Lars Moustsen. Først tegner Lars sin idé op i hånden med en blyant, hvorefter tegningen optegnes på PC for til sidst at få lagt farver og skygger på i et computerprogram.

For nylig er ansat yderligere 2 grafikere: Malene Henriksen og Asbjørn Tejdell og sammen sørger de 4 medarbejdere for de overordnede forhold, som bl.a. tilbudsgivning og opfyldelse af deadlines. Og de har travlt alle sammen, for i Medieshoppen udføres rigtig mange opgaver manuelt. Opgaver, der stiller store krav til finmotorikken og koncentrationen, fx når der trykkes på tøj, som bl.a. Michael Juul fra den lokale Intersport forretning og vores lokale boldklub, SBI benytter sig af.

Specielt efteråret 2019 var travlt for Lars, da han havde bestilling på 4 julekort samtidig og måtte arbejde ekstra i en periode. Men det lønner sig naturligvis også i form af ekstra lommepenge og fridage.

Asbjørn Tejdell fra Medieshoppen arbejder netop nu på en prøvehandling i samarbejde med Kulturhuset i Slagelse. Kulturhuset er en arbejdsplads med fire forskellige samvær- og aktivitetstilbud, indenfor kunst, musik, teater og bevægelse og henvender sig til mennesker, som er fysisk og/eller psykisk handicappede, med interesse i at udfolde sig i den kreative verden. De to skal i samarbejde bl.a. lave et fælles produkt, hvor Kulturhusets malerier bliver trykt på T-shirts, som Medieshoppen producerer og forhåbentlig kan sælge på Sjællandsfestivallen til maj.

I Medieshoppen er ansat 4 uddannede grafikere, som udover at mestre stort set alt indenfor den grafiske verden helt naturligt, også besidder en god portion pædagogisk flair og social indlevelsesevne. Janne Berthelsen har været ansat siden 2008, mens Bettina Hansen har arbejdet i Medieshoppen siden 2011.

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 13


2 skarpe nyheder hos Kia Slagelse KIA Ceed SW PHEV og XCeed PHEV Med lanceringen af KIA XCeed og Ceed SW som plug-in hybrid, er det første anvendelse af lav-emission plug-insystemet i Ceed-familien. KIA XCeed -og Ceed SW Plugin Hybrid bliver produceret eksklusivt til det Europæiske marked i Žilina i Slovakiet – de første plug-in-modeller fra KIA, som bliver produceret i Europa.

KIA Ceed SW plug-in hybrid Ceed SW plug-in hybrid bliver lanceret i to modelvarianter – en Prestige og en Upgrade. Prisen for en Prestige model med bl.a. 16” alufælge, LED kørelys, LED for -og baglygter, el-foldbare sidespejle m. varme, aut. nedblændeligt bakspejl, bakkamera, dobbelt bagagerumsbund, fartpilot, 2-zoners klimaanlæg m. anti-dug, læderrat og lædergearknop, parkeringssensor bag, regnsensor, varme i forsæder, varme i rat, 4,2” instrumentering, 8” touchskærm, bluetooth, DAB+, aut. nødbremse m. fodgængerregistrering, elektronisk P-bremse og udvidet vejbaneassistent (LFA) til bare kr. 259.999,-. Upgrade modellen koster 279.999,- med yderligere udstyr i form af mørktonede ruder, elektronisk bagagerumsåbning, 40:20:40 splitsæder i bag samt dellædersæder.

KIA XCeed plug-in hybrid Når KIA lancerer XCeed PHEV til foråret bliver det i en enkel udstyrsvariant til kr. 269.999,-. Modellen er som standard udstyret med bl.a. 16” alufælge, LED kørelys, LED for -og baglygter, el-foldbare sidespejle m. varme, aut. nedblændeligt bakspejl, bakkamera, dobbelt bagagerumsbund, fartpilot, 2-zoners klimaanlæg m. anti-dug, læderrat og lædergearknop, parkeringssensor bag, regnsensor, varme i forsæder, varme i rat, 4,2” instrumentering, 8” touchskærm, bluetooth, DAB+, aut. nødbremse m. fodgængerregistrering, elektronisk P-bremse og udvidet vejbaneassistent (LFA), mørktonede ruder og del-lædersæder.

Praktisk og intelligent hybrid-teknik med lavt CO2 og mulighed for at køre på ren el De nye KIA XCeed -og Ceed SW Plug-in-hybridmodeller er et overbevisende alternativ til konventionelle benzin- og dieselmodeller. Den nye drivlinje kombinerer en litium-ion-polymer batteripakke på 8,9 kW, en elmotor på 44,5 kW og en effektiv 4-cylindret ”Kappa”-GDI (benzinmotor med direkte indsprøjtning). Den samlede ydelse for drivlinjen er 141 hk og et drejningsmoment på 265 Nm, hvilket gør Ceed SW PHEV i stand til at accelerere fra 0-100 km/t på 10,8 sek., mens KIA XCeed PHEV klarer samme øvelse på 11,0 sek. Begge modeller har en ny lukket ”tiger nose”-kølergrill, som øger den aerodynamiske effektivitet, og PHEVmodellerne er udstyret med ”eco plug-in”-emblemer udvendigt. Ladetilslutningen er integreret i forskærmen i førersiden. Hver model får sit eget fælgdesign med 16” aluminiumsfælge som standard og 17” fælge (Ceed SW PHEV) og 18” fælge (XCeed PHEV) som ekstraudstyr. Ceed SW PHEV er specielt udstyret med kofangere fra Ceed SW GT-Line-modellerne, så luftstrømmen optimeres, og bilen får en mere sporty fremtoning. Begge modeller kommer forberedt til anhænger med bremse som standard, således at de kan trække op til 1.300 kg. på krogen. KIA Import Danmark AS (www.kia.com) er et selskab under Nellemann koncernen (www.koncern.nellemann. dk) med hovedsæde i Fredericia, og beskæftiger i dag cirka 30 ansatte. Vi målretter vores modelprogram i hvert enkelt segment, så vi kan tilbyde kunden mest bil for pengene. KIAs dna er et stærkt design samtidig med en driftssikker kvalitet, som vi bakker op med vores unikke 7 års garanti (op til 150.000 km – men fri km i de første 3 år). Hermed har KIA kunden et lavt niveau af omkostninger som bilejer. Den lange garanti sikrer samtidig én af de højeste restværdier i markedet. KIA Danmark har formået netop at øge salget i disse vækstsegmenter, og går ud af 2018 som det bedst sælgende plug-in hybrid mærke i Danmark for andet år i træk.

Næste Slagelse Magasin udkommer uge 13 Se mere på www.slagelse-magasinet.dk 14 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Arrangementer

i Multihuset på Storebælt Camping & Feriecenter 2020 KØB BILLETTER PÅ WWW.STOREBAELTMULTIHUS.DK iksen

Freder urt L. K . m rag Nordkap Fored april - des rejse til . 11 n e le g d n ander Lørda E

. JULI FREDAG DEN 24NDIS KA ed m Koncert

TØSE AFTEN TORSDAG DEN Foredrag med Karen Ma 27. AUGUST rie Lillelund og personlig stylist, Katrin e Holck

Weekenden 20.-21. juni

. OKTOBER LØRDAG DEN 10 EST RF TYROLE

Lørdag den 12. september Høstfest & Koncert m. Leo Adolph

FREDAG DEN 27. NOVEMBER JULEBAL M. KARL HERMANS TRIO

bruar

Søndag den 9. fe Ravfest

Arnold Mik Nationalmkelsen, useet

Fotograf Tina Lykke

. juni Tirsdag den 23ten Sct. Hans af

Lørdag den 29. august. Karin & Klaus fra Klaus & Servants. Syng med & Tip et Hit!

Lørdag den 1. august STORT KRÆMMERMARKED

Lørdag den 30. maj Pinsebal med Dandanell and The Far Out Boys

Storebæltsvej 85, 4220 Korsør. Tlf. 58 38 38 05. info@storebaeltferiecenter.dk. www.storebaeltferiecenter.dk


Make Space = skab RUM MakerSpace = rum til skabere FriRUM Labs mission = at skabe rum til skabere

med s lø

Anna Hjort Svendsen lægger farve på sin maske.

Slip kreativiteten FriRUM Lab er en socialøkonomisk virksomhed oprettet i 2015, med det formål at skabe kreative læringsrum og alternative udviklings- og læringsmiljøer for børn, unge og voksne, samt støtte inklusion og integration. Visionen, da FriRUM Lab blev oprettet, var at skabe et sted der emmede af kreativitet, nytænkning og fællesskab. Et sted hvor erhverv og ildsjæle sammen skaber rammen om fremtidens kreative voksne - vores børn og unge. Et FriRUM hvor børn, unge og deres voksne sammen kunne blive nysgerrige, undersøge og eksperimentere med mulighederne i overskudsmaterialer, analoge/digitale redskaber og deres egne kompetencer. Et facitfrit miljø hvor fantasi og kreativitet fik frit spil, hvor leg og læring går op i en højere enhed og mennesker mødes og udfordres – der hvor de er.

Og det har vi skabt. Vi er flyttet ind i Vestsjællands Centeret. Her har vi indrettet vores kreative laboratorie - et multiværksted på 200m2 med plads til at bygge, tegne, sy, male, lave film på greenscreen osv. Her er der plads til både de stille processer og dem der kræver de store armbevægelser. Vores metoder er legende og eksperimentende, med tilpasning af udfordringer og det facitfri arbejde med kreative processer. Vi inviterer og inspirerer til at arbejde med uforløste potentialer i mennesker og materialer - til at være nysgerrige, 16 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

se muligheder frem for begrænsninger, tænke ud af boksen og identificere ressourcer, hvor det kan være en udfordring at se dem.

Vi har valgt genbrugs- og overskudmaterialer, som vores primære materialekilde. Vi får materialer ind fra både erhverv og private - indimellem så meget at vi må takke pænt nej tak. Hylderne langs væggene er fyldt med genbrugsmaterialer, sorteret i materialer og farver. Det skal se indbydende ud, for at vi får lyst til at tage skraldet. Og det gør folk de får lyst til at skabe. Både børn, unge og voksne går på opdagelse i materialerne, griber fat og skaber. Undervejs i processerne opstår snakken ved bordene, både med dem man kender og dem man ikke kender. Må jeg låne...? Hvor fandt du den dims...? Du kunne også bruge...? Alle arbejder engageret og fordybet i deres kreationer, men med overskud til at give en hånd hvis nogen har brug for det. Robotter, huse og identitets symboler toner frem fra "skraldet". Tænk at et yoghurtbæger kan blive til et rumskib og flyve helt til månen. Det lyder måske som en leg, men der er en vigtig og helt afgørende leg. Det handler om at tænke nyt, genbruge ressourcer og samarbejde - nogle af de vigtigste kompetencer. Vores formål har fra start været at skabe plads til udvikling af kreativitet, kapacitet til at bidrage med innovation og udvikling af livsduelighed.

Vi har primært haft fokus på fremtidens voksne - vores børn og unge – som skal leve af deres kreativitet, deres evne til at tænke nyt, kommunikere, samarbejde og omstille sig. Det gør vi ved at skabe træningsbaner - vores LABS, som er kreative læringsrum, udviklingsog læringsmiljøer, men vigtigst at alt fællesskaber. Og selvom udgangspunktet var børn og unge, har det spredt sig til også at være for voksne. Vi laver mere og mere undervisning, oplæg, workshops for voksne. Både de der har med børn at gøre, men også andre grupper, som gerne vil bruge os til teambuilding, prototyping osv. Dem, der søger interessefællesskaber, finder os også – til alt fra nørkleri til vores ArtLAB’s hvor vi eksperimenterer med kunsten og dens teknikker. Med vores SøndagsLAB når vi faktisk hele familien Danmark – børn, unge, forældre, bedsteforældre med vidt forskellige baggrunde og forudsætninger. Vi vil give alle mulighed for deltagelse uanset sociale forhold, økonomi og kultur, da vi tror på potentialet i den enkelte i det rette fællesskab. Det kræver en særlig invitation og et særligt engagement at finde vejen - og vi ser det som en vigtig opgave i vores virke at bidrage til begge dele. Vores deltagere engagement og opbakning giver os blod på tanden til at gøre mere og udvikle vores aktiviteter, så har I en god idé, så kig forbi til en kop,

I er hermed inviteret.


Så er vi klar til fastelavn!

Fuld koncentration under arbejdet med fastelavnsmaskerne. Til venstre: Karen Sieling, i gul bluse Clara Carlsen og helt til højre Knud Terp Svendsen. En stolt Emilie Ellund Svensson.

Frirumlab FASTELAVNSMASKE – Trin for trin

1

3

2

4

Du skal bruge: En tom kasse/pakke Blyant/kuglepen eller tuscher Saks Elastiksnor eller husholdningselastikker Clipsemaskine Ting til at dekorere med fx ugeblade, garn, maling, perler, knapper m.m. Limstift eller limpistol og limstænger. Sådan gør du: Nup en tom pakke fx havrefrasen, cornflakes-pakken eller lign. og brug pappet til at lave en maske. Pappet skal være ca. A4 str. Tag en kop og tegn udenom, så du får 2 cirkler ved siden af hinanden på pappet. Tegn et hul i hver af cirklerne til øjne. Tegn den form, som masken skal være udenom cirklerne - fx så det ligner en sommerfugl eller lign. Klip masken ud og dekorer, som du har lyst til med farver, tuscher, maling, osv. Du kan fx klippe fjer af ugeblade eller lave følehorn ståltråd og garnrester.

Kun fantasien sætter grænser. Clips en elastiksnor fast i begge sider, eller en husholdningselastik i hver side og tag masken på. Glædelig Fastelavn.

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 17


Ny Renault Captur udfordrer premium segmentet med top sikkerhed Der er selvfølgelig fuld LED belysning, 18” hjul og 5-stjernet sikkerhedsudstyr i Captur og når sikkerheden er i top kan de gode køreegenskaber kombineret med et imponerende multimediesystem nydes undervejs. Netop de indbyggede EASY-systemer er automatisk opdateret og en del af Smart teknologien så føreren kan fokusere på at køre bilen mens mobilitetstjenesterne intuitivt er en del af turen. Kort fortalt er indtrykket og især udtrykket på et langt højere niveau end vi er vant til og selv bagagerummet på 536 l og Bose systemet giver indtryk af en langt dyrere bil. Med brug af MyRenault App´en, der er designet til ejeren, er der altid fuld overblik og hvorfor ikke vælge en af de 90 farvekombinationer, der gør Captur til en personlig bil? Den nye Captur føles som en moderne og flot udstyret bil. Og der er ingen grund til at denne årgang ikke bliver ligeså populær som forgængeren.

Salgskonsulent, Peter Kristensen hos Ejner Hessel i Slagelse, foran den nye Renault CAPTUR.

Captur, der har erobret en stor europæisk fanbase med over 1,5 mio. solgte eksemplarer, er nu klar i en helt ny, større og bedre version. Først og fremmest kendetegnes den nye Captur på de overbevisende teknologiske fornyelser som bringer Captur helt forrest i klassen af SUV B-segmentet. Europas mest populære SUV præsenteres nu i en på alle måder forbedret og mere eksklusiv form. Materialerne, interieur, skærme og kvaliteten er løftet gevaldigt og pioner ånden fra den første generation går igen – bare på et langt højere niveau. En moderne bestseller er blevet mere atletisk og dynamisk og har fået den ekstra plads som flere har efterspurgt. Det gør Captur til en komplet pakke, der skal sikre fortsat popularitet i en af de mest konkurrenceprægede segmenter. Til at vinde kampen om kunderne er Captur udstyret med et topmoderne arsenal af udstyr og teknik kombineret med den ideelle størrelse.

Bedste Plug-In-Hybrid på markedet kombineret med Formel1 teknologi E-TECH motoren er en opladelig hybrid bestående af 2 elmotorer koblet på en 1,6 liters benzinmotor og et batteri på 9,8 KWh. Tilsammen giver det 160 hk og dermed masser af fremdrift. EASY-Connect og EASY-link – skabt til hverdagen. Når du først har kørt med Trafic Jam assistent tilknyttet adaptiv fartpilot og lane keeping vil alt andet føles gammeldags.

18 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Captur TCe 100 manuel 5 gear fra kr. 198.900 Captur TCe 130 EDC 7gear fra kr. 233.900 Captur TCe 155 EDC 7gear fra kr. 240.900 Captur dCi 95 Manuel 6 gear fra kr. 208.900 Captur dCi 115 EDC 7 gearfra kr. 243.900


Vi kan det hele... - og lidt til! EL Spar penge på el-regningen Er dit elforbrug løbet løbsk? Eller ønsker du blot at nedsætte dit energiforbrug? I dag bliver der brugt store mængder energi, og der er ofte store besparelser at hente ved at optimere sit energiforbrug både for virksomheden og i privaten. I over 25 år har vi hjulpet vores kunder til gigantiske energibesparelser både økonomisk og miljømæssigt. Vi laver et energitjek, så du kan se, hvor du kan spare penge. Ring til os på tlf. 58 500 159, hvis du vil spare penge på el-regningen.

SIKRING Vi leverer komplette løsninger inden for tyverialarmer til private. Vi har stor ekspertise og erfaring helt fra de store professionelle alarmer til de mindre alarmer med mange “smarthome” funktioner, som i dag er med til at gøre dit alarmsystem til mere end “bare” en alarm. “De sidste 14 år i Espenheins Eftf. har jeg udført el, data og sikringsinstallationer til stor glæde for vores kunder – store og små. Ring til mig hvis jeg også skal hjælpe dig. Tlf. 58 500 159”. Henrik Aagaard

VARME Service af varmepumper Alle varmepumper med en beholdning af kølemiddel på over 1 kg. ligger under myndighedskrav om et lovpligtig årligt service af en KMO certificeret kølemontør. Det kan vi hjælpe dig med. Et lovpligtigt service fra os indeholder følgende:  Rensning af filtre  Kontrol af lækager, sugetryk, varmetemperatur, afløb/ afrimning og kondenseringstryk  Rengøring med legionella rens. Se vores liste af gode råd til hvordan, du holder dit varmepumpe-anlæg kørende optimalt på www.espenheins.dk eller ring til os på tlf. 58 500 159.

Vi vil IKKE være de største... vi vil være de BEDSTE

Espenheins Eftf. A/S Holbækvej 10-12, 4200 Slagelse. Tlf. 58 500 159. www.espenhein.dk.


Så vil vi gerne invitere dig til en dag med masser af inspiration til aktivite13.30: Tak for i dag ter, fællesskaber og foreningsliv. Du kan få input til alt fra frivilligt engagement, kunst, kultur og musik til information og rådgivning. Dagen byder også på teaterforestilling og lækker forplejning.

MERE FRITID – FLERE MULIGHEDER TILMELDING

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig senest den 20. februar. Bestil billet på www.slagelse.dk/merefritid.

VIL DU VIDE MERE?

Hvis du har spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at skrive til os på folkesundhed@slagelse.dk.

Inspiration til tiden efter arbejdslivet PROGRAM

09.00: Velkomst og formiddagskaffe

MERE FRITID – FLERE MULIGHEDER MERE FRITID –

Lørdag 29. åbner, februar kl.høre 9-13.30 09.30: den Infostande og du kan på Gerlev Idrætshøjskole Lørdag den 29. februar kl. 9-13.30 på Gerlev Idrætshøjskole forskellige oplæg 11.30: Frokost 12.30: Infostandene lukker ER DU NY ELLER KOMMENDE PENSIONIST? Contack Teater viser forestillingen Inspiration til tiden efter arbejdslivet Selv granvoksne mænd drømmer, Så vil vi gerne invitere dig til en dag med masser af inspiration til aktivitehvor fem mænd fortæller om ter, fællesskaber og foreningsliv. Du kan få input til alt fra frivilligt engagedrømme og sorger fra et langt liv. ment, kunst, kultur og musik til information og rådgivning. 13.30: Tak for i dag

FLERE MULIGHEDER

Lørdag denogså 29. februar kl. 9-13.30 påog Gerlev Idrætshøjskole Dagen byder på lækker forplejning. Inspiration tilteaterforestilling tiden efter arbejdslivet

TILMELDING ER DU NY ELLER KOMMENDE PENSIONIST?

Det er vigratis deltage, tilmelding Så vil gerne at invitere dig tilmen en dag med masserer afnødvendig inspiration tilsenest aktivite-den 20. februar. ter, fællesskaber og foreningsliv. få input til på alt fra frivilligtIdrætshøjskole engageBestil billetden på www.slagelse.dk/merefritid. Lørdag 29. februarDukl.kan9-13.30 Gerlev ment, kunst, kultur og musik til information og rådgivning. Dagen også på teaterforestilling og lækker forplejning. VIL DUbyder VIDE MERE?

Hvis til arrangementet, er du velkommen til at skrive til os ERdu DUhar NYspørgsmål ELLER KOMMENDE PENSIONIST? TILMELDING påDet folkesundhed@slagelse.dk. Så vil vi gerne invitere dig til en dag med masser af inspiration til aktiviteer gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig senest den 20. februar. ter, fællesskaber og foreningsliv. Du kan få input til alt fra frivilligt engageBestil billet på www.slagelse.dk/merefritid. ment, kunst, kultur og musik til information og rådgivning. Dagen byder også på lækker forplejning. Hvis du har spørgsmål til teaterforestilling arrangementet, er duog velkommen til at skrive til os PROGRAM VIL DU VIDE MERE?

på folkesundhed@slagelse.dk.

TILMELDING 09.00: Velkomst og formiddagskaffe Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig senest den 20. februar. 09.30: Infostande åbner, og du kan høre Bestil billet på www.slagelse.dk/merefritid. PROGRAM forskellige oplæg 09.00: Velkomst og formiddagskaffe VIL DU VIDE MERE? 11.30: Frokost 09.30: Infostande åbner, du kan høre Hvis du har spørgsmål tilog arrangementet, er du velkommen til at skrive til os 12.30: forskellige Infostandene lukker oplæg på folkesundhed@slagelse.dk. Contack Teater viser forestillingen 11.30: Frokost Selv granvoksne 12.30: Infostandene lukker mænd drømmer, Contack Teater viserfortæller forestillingen hvor fem mænd om PROGRAM Selv granvoksne mænd drømmer, drømme og sorger fra et langt liv. hvor fem mænd fortæller om 09.00:drømme Velkomst og formiddagskaffe 13.30: Tak forogi dag sorger fra et langt liv. 09.30:TakInfostande 13.30: for i dag åbner, og du kan høre forskellige oplæg 11.30: Frokost

20 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Slagelse Helsemesse

- Alternativ behandling, krop og sjæl. Kom og få en oplevelse I weekenden 15-16.februar slår Musikhuset i Slagelse dørene op for en ny helsemesse i Slagelse. En helsemesse, der har det formål at udbrede kendskabet til alternative behandlingsformer, alternativ livsforståelse og behandlinger for krop og sjæl. Det er lykkedes at håndplukke et bredt udbud af behandlere m.m til messen. Du kan blandt andet opleve: Håndlæsning, clairvoyance, sjælerejser, hypnoterapi, kropsterapi, magnetsmykker, yoga, sten, krystaller, healing, tarot, kranioSakral-terapi, zoneterapi, massage, akupunktur og meget mere. Ud over standene er der 19 foredrag og workshops på messen. Hvoraf de 18 af er gratis at deltage i, når blot der er købt entré til messen. Søndag kl.13.00 vil Sofie Golodnoff afholde at foredrag om Tarot-coaching. Sofie Golodnoff er datter af

afdøde Tarotmester Ulrik Golodnoff og vil i foredraget fortælle om hendes tilgang til det at bruge Tarotkortene som rådgiver. Dette foredrag er udvidet til 1½ time og entré koster kr. 60,-

Arrangør af messen er Michael Agerholm. Udover selv at være behandler, så har han har siden 2013 arrangeret helsemesser rundt om i Danmark, men har savnet en helsemesse i Vestsjælland.

Messen afholdes i Slagelse Musikhus, som med sin hyggelige sal og mere moderne foyer vil udgøre en perfekt ramme for messen. Foredragene afholdes i nabobygningen Badeanstalten og i Musikhuset. Mere detaljeret information om messen, herunder udstillerliste og foredragsprogram, kan findes på www.slagelsehelsemesse.dk, hvor der også kan købes entrébilletter med rabat.

Derfor har han taget initiativet og er glad for den opbakning, han indtil videre har mødt. Bliver messen godt besøgt vil det blive en tilbagevendende årlig begivenhed.

Entré til messen koster i døren kr. 60,- eller du kan købe en 2-dags entrébillet til kr. 80,-. Børn under 14 år kommer gratis ind – sammen med voksne.

Mobil dyrlæge

Tlf. 29121263

Vest- og Sydsjællands mobile dyrlæge – konsultationer for hunde, katte og heste i EGET hjem.

Slip for kørsel, dyrlægeangst og utrygge omgivelser. Dyrlæge Signe Hartvig tilbyder rolige og nærværende dyrlægebesøg for hunde, katte og heste i deres vante omgivelser.  Vaccinationer og sygebesøg.  Hvalpe/killingekuld – slip for kørsel med dyrene. Få dem sundhedsundersøgt, vaccineret og chippet i hjemmet.  Kastration af katte – sterilisationer tilbydes desuden hjemme hos mig.  Det sidste farvel.  Tandbehandlinger og reproduktion for heste.

Kontakt mig for information om andre ydelser. Tlf: 29 12 12 63 | www.hjemme-dyrlaegen.dk | mail: hjemmedyrlaegen@gmail.com SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 21


Hybrid Plug-in, El, Benzin, Diesel og Brint Lidt en jungle af underlige ord for udenforstående, men hos Kjerulff A/S ved de alt om, hvad der gemmer sig bag ordene. Og det har de gjort længe. Bilforretningen, der ligger på Sverigesvej i Slagelse, runder den 21. februar 99 år som Bilforretning, og 19 år som KIA forhandler, og firmaet kan se tilbage på en lang årrække i bilbranchen, hvor god service, stadig uddannelse og de rigtige medarbejdere altid har været nøgleordene. Indenfor de seneste 5 år er udviklingen gået ufatteligt stærkt og Søren Blumow og Torben Kjerulff med deres gode team af medarbejdere, står nu i spidsen for en topmoderne og innovativ virksomhed, både indenfor salg, service og reparation. Således har Kjerulff A/S de sidste 2 år også solgt og serviceret både Hybrid Plug-in og El-biler, og er derfor 100% klar til 2020, hvor salget af hybrid plug-in og el-biler forventes at stige voldsomt.

Kjerulff A/S afholder El-bils aften den 6. februar kl. 19-21, hvor alle er velkomne og så kan du også glæde dig til Åbent Hus hos Kjerulff A/S den 1. og 2. februar.

”Vi er glade for, Kia for 3. år i træk er er Danmarks mest solgte hybrid Plug-in bilmærke, men det stiller naturligvis også krav til os som virksomhed. Derfor sørger vi konstant for, at alle vores mekanikere er opdaterede på den omfattende tekniske viden, der skal til for at servicere de nye biler. Samtlige afdelinger her på Sverigesvej har de seneste år gennemgået en omfattende renovering, ligesom medarbejderne bliver løbende uddannet på KIA Academy og har fået det rigtige værktøj, så også fremtidens biler er i de bedste hænder hos os”, fortæller Søren Blumow og Torben Kjerulff.

Jonas Biil Eriksen, Torben Kjerulff og Søren Blumow foran en af de helt nye Kia Hybrid modeller.

Gør den svære tid lidt nemmere!

edemandHack.indd 2 22 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

18-05-2019 12:55:49


Husk

Restaurant Sommerlyst holder lukket frem til den 21. februar 2020.

Korsør Revyen 2020 på Restaurant Sommerlyst Danmarks yngste revydirektør og -skuespiller, Lukas Birch, slår dørene op til en ny, morsom og skarp sæson. På Restaurant Sommerlyst i Korsør præsenteres et stjernehold bestående af den prisbelønnede skuespiller Anne Karin Broberg og "årets revykomponist", Christian Berg, sidder ved tangenterne. Instruktøren er Michel Castenholt, som har instrueret revyer i hele landet inkl. Nykøbing F. Revyen og Rottefælderevyen.

Revyen spiller: 21., 22., 26. og 27. februar 2020 kl. 18.00-22.00. Pris 495.00 kr. inkl. stor buffet Billetter kan købes på www.restaurant-sommerlyst.dk eller ved at sende en mail på info@restaurant-sommerlyst.dk

Gæster kan glæde sig til at opleve en bragende sjov revy og en lækker buffet på restauranten.

Hver onsdag: Stegt flæsk med persillesovs 109,- kr. | Hver fredag: Wienersnitzel med tilbehør 139,- kr. Hver søndag: Brunchbuffet kr. 109,- kr.

Til rådighed døgnet rundt Ring til os på 42 23 99 90 BEDEMAND HAACK 15BedemandHack.indd 3

18-05-2019 12:55: SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 23


Event kalender

VESTSJÆLLANDSCENTRET www.vscs.dk

SØNDAG DEN 2. FEBRUAR

LØRDAG DEN 7. MARTS

FREDAG DEN 7. FEBRUAR

SØNDAG DEN 8. MARTS

Børnenes dag

Vinterferie med Børnebillet og cirkus

SØNDAG DEN 23. FEBRUAR KL. 12.00 Fastelavn

SØNDAG DEN 19. APRIL KL. 11.00

Rynkeby event

Bryllupsevent inkl. bryllup

TORSDAG DEN 26. MARTS Modeshow

Paw Patrol liveshow på scenen

Slagelse har alt til Der er magi i luften dette forår i VestsjællandsCentret, som den 8. marts afholder endnu et bryllupsevent, denne gang med en ægte vielse af et endnu ikke offentliggjort brudepar. Det hemmelige brudepar er udvalgt nøje mellem de flere end 50 par fra hele landet, som deltog i konkurrencen om en vielse med tilhørende bryllupspakke på Atriumtorvet i VestsjællandsCentret.

Det hemmelige brudepar, som vies den 8. marts på Atriumtorvet i VestsjællandsCentret.

Formålet med eventet er at vise, at vi i Slagelse faktisk har alt til det perfekte bryllup lige her i lokalområdet. Foruden oplevelsen at blive gift på Atriumtorvet i VestsjællandsCentret, får brudeparret en fornem bryllupspakke både på dagen den 8. marts samt til den efterfølgende private bryllupsfest i april måned.


De medvirkende parter til projektet er: Bryllupfotograferne Anders Heegaard og Emma Müller Ivalos Bryllup Kok Amok GULDFUGLEN Dissing SMARTOS Group Sweet Cake

det perfekte bryllup Slagelse Vinkompagni Slagelse Limousineservice Blomsterbinderen i Kvickly VestsjællandsCentret


Verdenspremiere

Volkswagen i Slagelse.

Volkswagen udvider T-Roc-familien med en ny cool model til fans af åbne biler.

Hele kalechekonstruktionen arbejder fuldautomatisk, så man skal ikke foretage sig noget manuelt.

Den første CUV-cabriolet i den kompakte klasse har masser af appeal med sit kraftfulde SUV-design, dynamiske køreegenskaber og en elbetjent kaleche, der åbner for en ny dimension af køreoplevelsen. T-Cabriolet har verdenspremiere på IAA 2019 og introduceres i foråret 2020.

Mere opkobling giver mere komfort i T-Roc Cabriolet: Med den nyeste generation af infotainmentsystemer (MIB3), der fås som ekstraudstyr, er cabrioleten hele tiden online og giver adgang nye funktioner og tjenester. Det nye system er udstyret med en online-connectivityunit inklusive integreret eSIM-kort. Dermed er cabrioleten hele tiden online, hvis føreren ønsker det, så snart føreren har logget ind på Volkswagen systemet. Informationerne vises på infotainmentsystemets 8,0" touchskærm. Sammen med Active Info Display, der har 11,7” skærm, opstår der et komplet digitalt cockpit. Køreoplevelsen fuldendes med det amerikanske beatsaudio (ekstraudstyr), der med et 12-kanalslydsystem og en effekt på 400 w leverer et fantastisk soundtrack, når kalechen er foldet ned.

Med verdenspremieren på T-Roc Cabriolet tilfører Volkswagen klassen for kompakte SUV’er et frisk pust. Den nye T-Roc Cabriolet kombinerer som den første crossover-cabriolet i den kompakte klasse udseendet og egenskaberne fra klassiske SUV'er med den enestående køreoplevelse i en cabriolet. "Accept no roof" er et klart statement, der lover fornemmelsen af frihed, et frisk pust i SUV-segmentet og masser af køreglæde. T-Roc Cabriolet indfrier dette løfte og gør dagligdagen mere inspirerende med sin høje coolness-faktor. I hele kalechens længde er der i alt anbragt fire tværstivere og den såkaldte frontstiver (det første store tværelement bag forruderammen). Kalechen er forbundet med stiverne via fastskruede stofholdelister. Derfor puster kalechen sig ikke op, selv ved højere hastigheder. Det reducerer både vindmodstand og støjniveauet i kabinen. Når kalechen er i nedfoldet tilstand, fungerer den forreste del af kalechen som et cover, der dækker hele den sammenpakkede kaleche. Derfor er der ikke brug for en ekstra afdækning. T-Roc Cabriolet lukker solens stråler ind, næsten som nogen havde trykket på en kontakt: Dens standardmonterede fuldautomatiske, elektrohydrauliske kaleche åbnes på blot 9 sek. enten via en knap i midterkonsollen eller et tryk på nøglen, hvis du står udenfor bilen. Åbning og lukning af kalechen fungerer også under kørsel ved hastigheder på op til 30 km/t. Softtoppen på T-Roc Cabriolet låses op og låses via et elektromekanisk låsesystem.

26 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Dynamik er en del af T-Roc-familiens DNA. Cabrioleten med forhjulstræk kører sportsligt adræt i dagligdagen og udstråler stabilitet og komfort som en SUV. Den føler sig hjemme både i byen og på de lange køreture. De tilgængelige motorvarianter sikrer altid afslappet cruising – naturligvis især med åben kaleche. Man kan vælge mellem to effektive benzinturbomotorer med 115 hk (200 Nm drejningsmoment) eller 150 hk (250 Nm drejningsmoment). Den 1,0-liters trecylindrede motor med 115 hk er som standard koblet sammen med en 6-trins manuel gearkasse, mens den mere kraftfulde firecylindrede motor med 150 hk også fås med en 7-trins dobbeltkoblingsgearkasse som ekstraudstyr. Med den kommende 300 hk stærke T-Roc R og den nye T-Roc Cabriolet udvider Volkswagen sit modeludbud i bilbranchens hurtigst voksende segment – segmentet for kompakte SUV'er. Den åbne T-Roc produceres på Volkswagens fabrik i Osnabrück, der har en lang tradition for at producere cabrioleter bl.a. cabrioletvarianterne af Boblen og af Golf. Kontakt Volkswagen Slagelse for mere info.


Fin

do

s på

Fac e

boo

k.co

m/

 Totalentreprise

 Maler

 Tømrer/Snedker

 Havearbejde

 Industrirengøring

 Arbejdsmand

lgm

mu

ltis

LGM Multiservice er et lokalt firma og består af professionelle og uddannede medarbejdere med lang brancherfaring.

www.lgmmultiservice.dk lennart@lgmmultiservice.dk | Tlf. 23 98 71 21

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 27

erv

ice


Gå tur med Fodslaw Slagelse Lør. 01/02 kl. 09.30 Motionstur 10 km Sorø Banegård, Stationspladsen 4180 (tog 09.04 – 09.16) (Flommen og Sorø Sø) Tirs. 04/02 kl. 10.00 Motionstur 5 til 6 km P-plads Biltema, Japanvej 18, Slagelse Søn. 09/02 kl. 09.45 Motionstur 10 km P-plads Korsør tog station (Bemærk tidspunkt) (tog 09.22 – 09.33) Storebæltsvej 2, 4220 Korsør Tors. 13/02 kl. 10.00 Motionstur 5 til 6 km P-plads Sørbymagle Brugsforening (bus 480R 09.35–09.48) Hunsballevej 2, 4200 Slagelse Søn. 16/02 kl. 09.30 Motionstur 10 km P-plads,( ovrf. Meny) Ringstedvej 30, 4180 Sorø, (Tuelsø rundt.) Tirs. 18/02 kl. 10.00 Motionstur 5 til 6 km P-plads Stenagervej, 4200 Slagelse (Kælkebakke, Rosenkildeskoven) Lør. 22/02 kl. 09.30 Motionstur 10 km Røde Hus børnehave, Tystrupvej 63, 4250 Fuglebjerg (Kastrup Storskov) Tors. 27/02 kl. 10.00 Motionstur 5 til 6 km Blå Kløver, Slagelse Hallen, Parkvej 33 Lør. 29/02 kl. 09.30 Motionstur 10 km Antvorskov Kirke, Agersøvej 86B, Slagelse

KONTAKT OS OG SE MERE OM TURENE PÅ FACEBOOK/FODSLAWSLAGELSE

Din lokale maskinudlejer

www.llp.dk

Sandblæserudstyr 12 m knækarmslift Tvangsblander Pladevibrator Havefræser Flishugger Mosfjerner Minigraver Staldkat - og meget mere

ng udvider LLP Maskinudlejni iment, så hele tiden sit sort el selvom du ev lig kontakt os al du søger på ikke kan finde det åske har vi produktlisten - m t... lige netop fået de

LLP Industrikrogen Maskinudlejning 3 • 4241 Vemmelev 58 38 20 01 • 27 63 33 36 Man-fredag 7.00-15.00 • lørdag efter aftale

28 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

E45 Odense

LLP Maskinudlejning

Her bor vi...

Udlevering og afregning... Slagelse 8 km

Vemmelev By E45 København

Hemmeshøj 3 km Korsør 8 km

Alle maskiner udleveres i klargjort stand og er efterset siden sidste udlejning. Maskinerne skal afleveres i samme stand, med opfyldt tank og uden skader. Der udfærdiges en lejekontrakt ved udlevering af materiel, med lejers navn, adresse og telefonnummer. Der afregnes ved udlevering af materiel. Hver påbegyndt dag er en ny lejedag.


Vi har også bilen til dig!

Velkommen hos Skaarup Biler Kia Ceed 1,6 CRDI SW År. 2010 Km. 205.000 Diesel Brunmetal God komfort og driftøkonomi i denne Kia Ceed. Bilen er med 6 gear, airc., køl i handskerum, fjernb. c.lås, kørecomputer, infocenter, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/ radio med aux/usb, multifunktionsrat, bluetooth og meget mere. Kr. 42.900,-

Suzuki Alto 1,0 Comfort År. 2009 Km. 133.000 Benzin Brunmetal Meget økonomisk bil. 330,- i ejerafgift og 22 km/l. Bilen er meget velholdt og uden rust. Ny kobling mm monteret sidste år. Udstyret med fjernb. c.lås, startspærre, el-ruder, cd/radio med aux/usb, stofindtræk, splitbagsæde, airbags, abs, servo, hvide blink, indfarvede kofangere, ikke ryger, tidligere undervognsbehandlet. Kr. 26.900,-

Seat Leon 1,6 TDI Style År. 2013 Km. 133.000 Diesel Hvid 26 km/l, god kørekomfort og godt udstyret med 16″ org. alufælge med nye dæk, 2 zone klima, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, indfarvede kofangere, tonede ruder, mørktonede ruder i bag, ikke ryger, nysynet, service ok og meget mere. Kr. 119.900,-

Seat Leon 1,2 TSI Style ST År. 2015 Km. 93.000 Benzin Brunmetal 20,4 km/l, 330.- i ejerafgift, træk til 1300 kg! Derudover har denne fine Seat 16″ org. alufælge, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, tonede ruder, 1 ejer, ikke ryger, service ok, træk til 1300 kg. og meget mere. Kr. 144.900,-

Opel Astra 1,4 Turbo ST År. 2011 Km. 185.000 Benzin Sortmetal God plads og komfort i denne velholdte en-ejers Astra! Bilen er med 6 gear, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, sædevarme, varme i rattet, tonede ruder, 1 ejer, ikke ryger, service ok, aftag. træk og meget mere. Kr. 69.900,-

VW Golf 1,2 TSI År. 2012 Km. 95.000 Benzin Sortmetal Meget velholdt 1-ejers bil med 6 gear, 15″ alufælge, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, automatisk start/stop, tidligere undervognsbehandlet og meget mere. Kr. 109.900,-

Renault Clio 1,4 16V Storia År. 2007 Km. 193.000 Benzin Beige Kvik lille bil med 100 hk. Pæn stand uden rust. Model Storia udstyret med fjernb. c.lås, infocenter, startspærre, højdejust. forsæde, el-ruder, cd/radio, isofix, kopholder, stofindtræk, læderrat, tågelygter, airbags, abs, esp, servo, hvide blink, indfarvede kofangere, tonede ruder, ikke ryger, nysynet, aftag. træk til 870 kg. Kr. 18.900,-

Renault Captur TCe År. 2015 Km. 121.000 Benzin Sortmetal Nyserviceret, inkl. ny kæde i motoren. God indstigningshøjde. 20 km/l og kun 330,- i ejerafgift. Bilen er udstyret med 16″ org. alufælge, airc., fjernb. c.lås, fartpilot/fartbegrænser, kørecomputer, infocenter, startspærre, indfarvede kofangere, tonede ruder, ikke ryger, træk og meget mere. Kr. 104.900,-

Tlf. 22 31 12 34 - www.skaarupbiler.dk

Skaarup Biler ApS Industrivej 22, 4241 Vemmelev

Gode Finansierings muligheder


Foto: Bjarke MacCarthy

Ved overrækkelsen af Tine Bryld Prisen.

Formand i KOMsammen, Mikkel Søndergaard Nielsen & Næstformand, Siv Skovbo.

Af Signe Adams Jeg glædede mig meget til at møde de to ledende figurer i KOMsammen Slagelse, Mikkel Søndergaard Nielsen, formand, og Siv Skovbo, næstformand, som indtil videre står i spidsen for en gruppe på seks personer, der har valgt at bruge en stor del af deres fritid på dette projekt, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Det er helt tydeligt, at de begge brænder for at hjælpe unge mennesker, der føler sig ensomme i deres hverdag og har brug for nogen at snakke med, og jeg kan ikke undgå at blive smittet af deres entusiasme og lyst til at hjælpe andre unge ved at dele deres viden på området. Deres engagement lyser ud af dem, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de med deres empati og rummelighed vil sikre, at projektet bliver en kæmpe succes.

Officiel åbning

KOMsammen i Slagelse er et aktivt fællesskab for unge mellem 15-30 år. Der er åbningsreception den 12. februar, hvor alle er velkomne, og den 19. februar er den officielle startdato for de ugentlige møder om onsdagen, hvor man bare dukker op på adressen Bjergbygade 20 C mellem klokken 17-19.

Baggrund og formål

KOMsammen er et tilbud under den landsdækkende, private organisation, Ventilen, som er en frivillig og social organisation, der har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Ventilen arbejder på at skabe viden og debat om ensomhed blandt unge og fik i 2019 tildelt Tine Bryld Prisen. 30 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Frivillige-gruppen. Fra venstre: Emirhan, Mikkel, Stephanie, Melina, Caroline og Siv.

KOM sammen

"Kost Og Motion sammen”

Mikkel Søndergaard Nielsen fortæller med stor entusiasme: ”I KOMsammen Slagelse er der rummelighed og plads til alle, og vi vil blandt andet hjælpe de unge med at udvikle deres sociale kompetencer og dermed lære dem at agere, så det bliver muligt for dem at bryde ud af ensomheden. Det vil foregå i et forum, hvor det handler om hjælp til selvhjælp, og hvor der er et frirum for alle, så der er plads til at kunne være sig selv. De unge skal føle, at det er deres ”sted”, og at tingene foregår i trygge og hyggelige rammer og på deres præmisser. Vi tager en samtale med den enkelte, så vi ved præcist, hvor der skal sættes ind. Ensomhed er nemlig et meget individuelt begreb, og der er stor forskel på, hvornår ensomhedsfølelsen indfinder sig, men udgangspunktet er, at hvis man føler sig ensom, så er man ensom.”

med fokus på den enkeltes behov, så de føler, at de er en del af et trygt fællesskab.

De påpeger begge, at i en kultur, hvor så meget foregår på de sociale medier uden fysisk kontakt, er mange meget isolerede, og risikoen for at føle sig ensom derfor meget stor. Det kan både handle om eksistentiel ensomhed, ensomhedsfølelse blandt andre i sociale sammenhænge eller en generel følelse af at være alene og ensom. Folk har forskellige behov for socialt samvær, og derfor er netop følelsen af ensomhed meget individuel.

Frivillige

Kost og motion

”KOMsammen står for ”Kost Og Motion sammen”, og vi tilbyder en månedlig maddag, hvor vi i fællesskab laver almindelig mad med fokus på et sundt alternativ til enkelte ingredienser, og derefter spiser sammen”, fortæller Siv Skovbo og fortsætter: ”Vores hensigt er at skabe et tillidsfuldt og åbent rum

Vi vil skabe et sted, hvor der er plads til at fejle og sige eller gøre noget, der måske ikke er så hensigtsmæssigt, med mulighed for at vi kan snakke om hændelsen efterfølgende og dermed blive klogere på både os selv og andre og samspillet i det offentlige rum. Vi vil lære de unge at sætte ord på deres følelser, f.eks. om ensomhed, for det kan være meget svært, da ensomhed er et stort og tabubelagt ord.” ”Vi vil præsentere de unge for forskellige motionsformer f.eks. Walk and Talk, og lægge vægt på muligheden for at danne nye relationer og et nyt netværk. Vi vil planlægge ud fra den enkeltes åbenhed og ønsker om nye tiltag”, tilføjer Mikkel Søndergaard Nielsen. Der mangler flere frivillige i Slagelse, så brænder du også for at hjælpe unge mennesker, der føler sig ensomme og isolerede, er du i alderen 18-30 år, stabil, og har du ca. 25-30 timer om måneden til frivilligt arbejde, så er dette måske noget for dig. Du vil blive klædt godt på til opgaven og tilbudt uddannelse i form af forskellige kurser om specifikke emner (selvudvikling), samt socialt samvær og sparring med de andre frivillige, som fast mødes en gang om måneden.

Kontakt KOMsammen: Mail: komsammen_slagelse @ventilen.dk. www.ventilen.dk/ komsammen-slagelse Facebookgruppe: KOMsammen SlagelseInviter ægtefællen, vennerne eller familien i teatret og oplev nogle af Danmarks bedste skuespillere, sangere og dansere helt tæt på. Topprofessionel scenekunst præsenteret af din lokale teaterforening i Slagelse.

Forrygende forår på Slagelse Teater Vestsjællands Teaterkreds har masser af spændende forestillinger på programmet i foråret.

Sofie Stougaard, Ann Hjort og Pernille Schrøder klar med opsang, eftertanke og nedsunken forfod.

FEBRUAR Februar indledes storslået lørdag den 1. med OperetteKompagniets ’Det´lunt i nat – danske operetteperler’. De smukkeste kostumer og rekvisitter, dansetrin en masse, musik, sang og lystigt spil fra nogle af de fineste kunstnere, vi har herhjemme lige nu indtager scenen på Slagelse Teater.

MARTS Marts måned indledes med komedien ’2 på tur’ fredag 6. marts med Kurt Ravn, Peter Schrøder, Paw Henriksen og Kristine Yde. En morsom og rørende komedie om at gribe dagen – med dropstativ og iklædt pyjamas.

Onsdag 5. februar er turen kommet til Dansk Danseteater med danseforestillingen ’Nattergalen’. Dansk Danseteaters internationale dansere indtager den store scene; Den Sorte Skole har komponeret musikken dertil. Fredag 21. februar vender Stig Rossen tilbage til Slagelse sammen med sin trio i en forrygende hyldest til John Mogensen. Sidste gang Stig Rossen gæstede teatret med denne koncert, var der fuldt hus, og det bliver der igen i år. Februar rundes af med den super sjove spa-komedie ’Modne damer i morgenkåbe’ af humoristen og satirikeren Ann Mariager fredag den 28. På scenen står 32 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Herefter følger to store musikalske oplevelser. Tirsdag 10. marts sender MusicalDanmark en stor 50 års jubilæumshyldest afsted til The Beatles i ’Let It Rock’, og lørdag 14. marts indtager ’La Traviata’ scenen. Verdis mesterværk af en opera indeholder alt det, en klassiker skal byde på: iørefaldende arier, vidunderlig musik og en gribende historie. Forårssæsonen sluttes af med hele to dobbeltforestillinger. Onsdag den 18. og fredag den 20. marts lægger Figaros vejen forbi med 'Elverhøj - men tonen er lav’, og søndag 29. og tirsdag 31. marts er det Folketeatrets tur med alletiders musical for hele familien, nemlig ’Skatteøen’. Læs mere og find billetter på teaterkreds.dk


Helt ny

Renault CAPTUR SUV Til alle tider

Ny Renault CAPTUR TCe 100 Zen Introduktionspris

198.900 kr. Prøv den nye Renault CAPTUR SUV Den nye CAPTUR er blevet både bredere og længere for at kunne give dig en endnu mere rummelig kabine og et markant større bagagerum. Derudover er CAPTUR blevet udstyret med den seneste teknologi og har fået topkarakter i Euro NCAP sikkerhedstesten. Glæd dig til at opleve den hos Ejner Hessel og hør alt om den attraktive lanceringspris. A 19,6 km/l, 118 g/km CO2. Bilen er vist med ekstraudstyr. Kampagne-tilbuddet gælder kundeordrer fra 30.12.2019 – 29.02.2020 eller så længe lager haves. +

Slagelse Slagelse Merkurvej 1 • 4200 Merkurvej 1 • 4200 Slagelse Slagelse • • Tlf: Tlf: 7311 7311 7300 7300

renault.dk


"Jeg valgte at blive kok, fordi jeg altid har elsket at lave mad". Mathias Dyhr Rothmann.

Inspiration fra

Kokke- & Tjenerskolen i Slagelse Vil du udfordres i køkkenet? Gør som Mathias På trods af sine kun 18 år har Mathias Dyhr Rothmann allerede vundet guld ved blandt andet Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices, 2 x DM for kokkeelever og DM i Skills. "Jeg valgte at blive kok, fordi jeg altid har elsket at lave mad. Jeg elsker at se glæden hos andre mennesker, når jeg serverer noget lækkert og hjemmelavet for dem", smiler Mathias. Og selvom Mathias kun var 15 år gammel, da han startede på sin uddannelse, fik han god opbakning hjemmefra. "Min familie var positivt stemt, da jeg valgte at uddanne mig til kok. Der var nogle enkelte, som måske mente, at jeg burde have en akademisk uddannelse, men jo længere jeg er kommet, og med alt det jeg har opnået, er de alle sammen helt indforståede med, at det er dét her jeg vil, og det her jeg skal". "Jeg deltager i konkurrencer for at udfordre mig selv og gøre mig selv bedre. Jeg lærer at holde hovedet koldt under pres. Jeg får udfordret mig selv, og det synes jeg er fedt". Mathias er nu færdigudlært kok fra Kokke- & Tjenerskolen ZBC Slagelse. Mathias er bare et af mange eksempler på, hvordan Kokke- & Tjenerskolens faglærere formår at spotte talenter og sørge for, at de udlever deres fulde potentiale.

Skal du undervises af de samme faglærere på vores Gourmetskole? VIDSTE DU AT:  ZBC har udviklet Gourmetskolen, som er et professionelt tilbud til private. På Gourmetskolen får du professionel viden og undervisning af vores dygtige faglærere, som du kan bruge hjemme i dit eget køkken.  Det betyder ikke noget, om du er nybegynder eller passioneret gourmet entusiast. Hvis du ønsker at pifte hverdagsmaden op eller imponere dine middagsgæster, så kig nær mere på forårets kurser hos Gourmetskolen lige her: zbc.dk/gourmetskolen/  Gourmetskolen udbyder kurser der matcher årstiderne. Du kan for eksempel tilmelde dig kurserne: Sous Vide, Grill, Kreativ anretning og Påskeæg  Gourmetskolen også tilbyder teambuilding til virksomheder  Du kan give gavekort til Gourmetskolen til én, du holder af. Se mere her: zbc.dk/ gourmetskolen/

Det her er Anne Cecilie Lindhard. Hun er 21 år og igang med grundforløbet på Kokke- & Tjenerskolen i Slagelse, hvor hun netop nu er igang med at udforske konditorfaget. I samarbejde med sin lærer, Line Agerbo, som har undervist på Kokke- & Tjenerskolen i 15 år, har hun udviklet den lækreste opskrift på fastelavnsboller, som du selv kan lave i dit køkken. Bollerne er lavet af gærdej, fyldt med kagecreme og skøn mørk chokolade og opskriften finder du på modsatte side. "Jeg er rigtig glad for at gå på Kokke- & Tjenerskolen i Slagelse. Jeg sprang fra Universitet, fordi jeg hellere ville bruge min hjerne og mine hænder anderledes, og så elsker jeg, at man ikke behøver sidde stille her hele tiden", smiler Anne. Anne Cecilie Lindhard er færdig med grundforløbet til april i år og hvad fremtiden så bringer, er endnu ikke helt afklaret.

34 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Lærer, Line Agerbo og elev, Anne Cecilie Lindhard

Grunddej til 12 fastelavnsboller: 25 g gær 1 1/2 dl kold sødmælk 1 æg 350 g hvedemel 165 g smør 10 g salt 2 spsk. sukker ½ tsk. kardemomme Fyld Vaniljecreme og chokolade 100 g grofthakket mørk eller lys chokolade Vanilje creme 250 g. mælk 2 æggeblommer 2 spsk. sukker 1 spsk. maizenamel (med top) 1/2 stang vanilje eller 1-2 tsk. vaniljesukker Dejen Rør gæren ud i mælk og pisk ægget i. Tilsæt hvedemel, sukker, salt, kardemomme og til sidst smørret. Rør/ælt dejen godt sammen, i ca. 8 min. Lad dejen hvile koldt i 15 minutter. Rul dejen tyndt ud og skær den i 12 kvadrater på ca. 10x10 cm.

FASTELAVNSBOLLER med chokolade- og vaniljecreme

Æggeblommer, sukker, maizenamel og 50 g. mælk piskes sammen. 200 g. mælk og vaniljestang/vaniljesukker koges op. Vaniljestangen tages op. Den kogende mælk hældes i en tynd stråle over æggemassen og røres ensartet. Blandingen hældes tilbage i gryden og koges op. Hældes i en skål med stor overflade - så den køler hurtigt af. Sæt film over og sæt på køl. Læg en skefuld kagecreme midt på hvert kvadrat og drys med grofthakket chokolade. Klem hjørnerne fast sammen over fyldet i midten og form til boller. Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem hæve lunt i 30-45 minutter. Bag bollerne i ca. 15 minutter ved 200° C. Pynt de lune boller med chokoladeglasur og nyd dem, mens de er friskbagte. Velbekomme. Anne Cecilie Lindhard & Line Agerbo SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 35


Rejseliv Cirkusrevyen 2020

Ulf Pilgaards sidste Cirkusrevy Et stærkt hold i Ulf Pilgaards sidste Cirkusrevy. Når Ulf Pilgaard i 2020 fejrer sin 40. sæson i Cirkusrevyen bliver det samtidig hans sidste sæson i teltet. Det bliver et stort år med fejring af Ulf Pilgaards jubilæum og afslutning, når han sammen med Lisbet Dahl, Niels Ellegaard samt Cirkusrevy-debutanterne Mille Lehfeldt og Carsten Svendsen indtager scenen i TELTET på Bakken. Når vi rammer den kommende sæson, tager Ulf Pilgaard kostumerne på i Cirkusrevyen for sidste gang, og selvom det vemodigt at skulle sige stop, så er tidspunktet velvalgt for ham. "I 2020 runder jeg 40 sæsoner i Cirkusrevyen, og så bliver jeg 80 år. Det synes jeg er nogle pæne tal at slutte på. Jeg føler, jeg kan være mig selv bekendt ved at stoppe i tide. Jeg kommer dog til at savne fællesskabet og det intense forløb, der er i arbejdet med Cirkusrevyen, men jeg glæder mig til at skulle se revyen nede fra salen fremover," siger Ulf Pilgaard. Turdatoer: 1/7 & 12/8

I samarbejde med vores lokale rejsebureau, Egons Rejser, kan du på de følgende sider finde inspiration til Musicals - danske revyer og høstfest.

36 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Rejsetema: Musicals Det vrimler med musicals i Danmark, både på og udenfor de traditionelle scener.

MAMMA MIA – musical i Tivolis Koncertsal

Endelig tilbage i Danmark! Efter ti års ventetid kan det danske publikum atter opleve den globale megasucces MAMMA MIA! på dansk i foråret 2020. I 2010 oplevede 190.000 danskere musicalen MAMMA MIA! ledsaget af ABBAs udødelige hits i København og Aarhus. Opsætningen havde et af de største forsalg til en dansk teaterforestilling nogensinde. Ligesom sidst bliver musicalen opført med et dansk cast og med danske versioner af ABBAs allerstørste hits. MUSICALEN Over 60 millioner mennesker verden over er blevet forelsket i karaktererne, historien og musikken. Manuskriptforfatter Catherine Johnsons glade og morsomme historie udspiller sig på en græsk ø. Donna, en 40-årig enlig mor, skal snart gifte sin datter, Sofie, bort. Sofie, som ikke ved, hvem hendes far er, læser sin mors dagbog og finder ud af, at der findes 3 mulige fædre. I al hemmelighed inviterer hun dem alle til sit bryllup. En af dem er hendes far, men hvem? Turdato: 22/2.

Vild med dans - The Musical, på Østre Gasværk Teater Kom med til en forestilling om håb, mod og livsforandrende oplevelser. Vild med dans -the musical er ikke alene en hyldest til dansen, men også et moderne eventyr om helt almindelige mennesker, der forvandler sig til en ny, stærkere version af sig selv. Vild med dans er rullet over skærmen gennem talrige sæsoner, og nu bliver den verdensomspændende tv-succes for første gang nogensinde omsat til teater, når Østre Gasværk Teater blænder op for premieren på VILD MED DANS – THE MUSICAL med de vidunderlige dansere, du kender fra tv. Glæd dig til en af Østre Gasværk Teaters største satsninger nogensinde – en ny, original, dansk musical med masser af guld, glitter, dans, drama og show. Turdato: 25/4

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 37


Rejsetema: Danske revyer

Nykøbing F. revyen 2020

Nykøbing F Revyen er nu klar med deres 2020-hold, hvor blandt andet Henrik Lykkegaard står på scenen. Derudover kan publikum også møde Pernille Schrøder, Kristian Boland, Julie Steincke, Kasper Gattrup og Mickey Pless på scenen, og der er noget at leve op til, for i år løb revyen med prisen som Årets Revy til prisoverrækkelsen ved Revyernes Revy. Så vi tør godt love et hold med bid, satire og hvor musikaliteten er i topklasse. Vi glæder os til at åbne dørene til endnu en revysæson, og til at byde både trofaste og nye publikummer velkommen til Nykøbing F. Revyen 2020. Turdato: 12/7

Odense Sommerrevy, 2 dage

"Det er en meget stor fornøjelse at kunne byde jer velkommen til Odense Sommerrevys femte sæson. Efter fire forrygende sæsoner, glæder vi os meget til at præsentere en endnu mere velsmurt og betagende revy i 2020. Den flotte opbakning, de mange gæster og de mange roser vi har fået for vores set-up og revy gør, at vi nu med sikkerhed kan sige, at Odense har fået sin egen sommerrevy og at den har den smukkeste beliggenhed man kan tænke sig; nemlig på Engen i Fruens Bøge. Jeg glæder mig meget til igen at slippe latteren løs, i det store revytelt på Engen i Fruens Bøge. På gensyn". Lars Arvad, revydirektør. Afrejse: 6/6

Læs mere om alle rejserne på www.egons-rejser.dk

Høstfesten på Borreby - Det store Morten Korch Show 2020

Danmarks hyggeligste høstfest finder du på Borreby Herreborg ved Skælskør. Her kan du opleve ’HØSTFESTEN PÅ BORREBY – Det store Morten Korch Show’, der tager dig med tilbage til en anden tid, med bidder af det Morten Korch’ske univers, dansk landidyl og kendte sange fra gamle danske film. I showet møder du optrin med tidens karakterer, de unge og de gamle, de gode og de onde – og hvad der ellers hører sig til en rigtig høstfest på landet. Det er den kendte revymand og skuespiller Jan Schou, der er idémanden bag showet, og som igen i 2020 står i spidsen for underholdningen sammen med sangerinden Mona Britt Nykjær og kapelmester Jørn Bonde samt et stort, kulørt ensemble. I 2020 kan du opleve endnu en spillevende høstfest på Borreby med nye finurlige, sjove og festlige historier fra Morten Korch’s univers og fra en svunden tid. Turdato: 27/9

38 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Volkswagen SUV En bil alle vil ind i – og ingen vil ud af

Hvis du gerne vil sidde lidt højere, bør du overveje en af vores SUV’er f.eks. en T-Roc. Du får en høj, sporty, alsidig og rummelig bil med masser af trækkraft. Kom forbi og oplev den høje siddehøjde og det gode overblik, du får i en T-Roc eller en af vores andre SUV’er. På gensyn hos din lokale Volkswagen forhandler.

T-Roc, T-Cross og Tiguan. Forbrug v. bl. kørsel 10,8-18,5 km/l. CO2-udslip 134-210 g/km. Bilerne er vist med ekstraudstyr.

A

D

Volkswagen Slagelse. Elmedalsvej 7. 4200 Slagelse. Tlf.: 58 50 43 00. www.vw-slagelse.dk Forhandlerfelt


Liselund

– betydningen for

Af Signe Adams For et par år siden havde jeg den store fornøjelse at deltage i et større arrangement på Liselund, og jeg blev dengang meget imponeret over de skønne lokaler, den gode stemning og den udsøgte mad. Jeg glædede mig derfor til et gensyn med stedet og et møde med daglig leder Mogens Hemmingsen i anledning af, at Liselund som den eneste på Sjælland er godkendt som seniorhøjskole, Liselund Højskole, med skolestart fra januar 2021. Jeg blev bestemt ikke skuffet, tværtimod. Jeg er meget imponeret over de mange fantastiske tilbud i de hyggelige rammer og vil helt sikkert deltage i forskellige arrangementer fremover. Alt det, der udbydes i dag, bliver endda udvidet, når seniorhøjskolen med særligt fokus på aldersgruppen 60+ træder i kraft, og det er efter samme koncept som hidtil.

40 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Der bliver en glidende overgang fra kursuscenter til seniorhøjskole, og at man taler om seniorhøjskoler betyder ikke, at yngre aldersgrupper ikke har adgang. Kurserne kan vare en uge, en weekend eller en enkelt dag, og alle vil beskæftige sig med de emner, som optager moderne mennesker uanset alder. ”I forbindelse med godkendelsen som seniorhøjskole, er det besluttet, at man skal bygge en ny værelsesfløj med 39 værelser”, siger Mogens Hemmingsen, ”og vores nye status vil medføre en større volumen og gøre os i stand til at ansætte folk til at tilrettelægge kurserne samt ansætte fire lærere”, fortsætter Mogens Hemmingsen. ”Som seniorhøjskole bliver der mere fokus på Liselund, og vi vil lægge endnu mere vægt på at lave disse kurser og andre kulturelle tilbud og dermed forhåbentlig også tiltrække flere mennesker udefra.”

Formål Al undervisning er baseret på folkeoplysning, og der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage. Der bliver diskuteret tænkning, tvivl og tro samt kristendommens betydning og fortolkning. Det er en højskole med vægt på oplysning og friheden til at tilegne sig viden og forståelse ud fra det synspunkt, at bliver man oplyst, så man får mulighed for selv at tage stilling. Det er i virkeligheden det væsentligste i den grundtvigske tankegang og filosofi. Man bliver afklaret, man bliver udfordret, og intentionen er, at man måske gennem diskussionen og samtalen bliver netop så personligt afklaret, at man tager stilling. Det er essensen af den grundtvigske oplysningstradition.


Forskellige kursustilbud Kyndelmisse på Liselund 3.-7. februar 2020: Tænkning og tro. Hvad tror vi på kan skabe det nye liv. Pilgrimsweekend 17.-19. april 2020: Ud at vandre og lære andre sider af egnen af kende. Seniordans 22.-25. juni 2020: Dans, historiefortælling, midsommerfest og bustur. Koruge ved Erik Sommer 2.-8. august 2020: Fællesskab og hyggelig stemning i de historiske stuer. Kurserne bliver tilbudt alle, og man kan komme og bo på stedet og deltage i alt, man kan deltage som dagelev i undervisning og måltider, og der gives også mulighed for kun at deltage i foredragene. Der er således tre prisniveauer, så alle kan være med.

Der er planlagt et foredrag om pigerne på Sprogø og et kursus om kirkekunst, der vil omhandle de klassiske kirkekunstnere som Thorvaldsen og Skovgaard brødrene, men også nye kunstnere. Det er åbent for alle, og man vil opleve spændingen mellem gammelt og nyt, og spændingen mellem hvad man synes er smukt og ikke smukt. Det handler om dialogen mellem os, og den samtale er så vigtig. Et kursus om forfatterne Thomas Mann og Martin A. Hansen bliver også tilbudt 2020, og der er sangarrangementer, der specielt henvender sig til de lokale borgere samt en frivillig strikkeforening. ”Læserne møder forfatterne” er et tilbud til de mange læsegrupper, der findes rundt omkring, om at møde forskellige forfattere og blive inspirerede til at læse mere. Det er et åbent tilbud til alle.

”Jeg kunne også forestille mig, at nogle af de mange foreninger, der er i Slagelse, vil være med til at lave nogle kurser, som henvender sig til et bredere publikum. Kun fantasien sætter grænser for fremtidige samarbejder”, påpeger Mogens Hemmingsen, som også gerne vil øge antallet af frivillige, der arbejder på stedet, for i takt med at der kommer flere kurser, vil der også være behov for flere hænder. Han søger frivillige, der vil hjælpe med kursusafvikling og andre praktiske ting på Liselund mod at deltage gratis i kurserne.

Daglig leder af Liselund, Mogens Hemmingsen.

lokalområdet

Læs mere om den store vifte af spændende tilbud på www.liselund.dk

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 41


Signe Hartvig i vante omgivelser.

"Hej, det er Hjemmedyrlægen" Sommeren 2019 åbnede Signe Hartvig sin egen dyrlæge-praksis med speciale i hjemmebesøg hos familier med mindre dyr. Og heste. Og måske din kæle-ko eller gris. Signe blev færdig som uddannet dyrlæge i 2013 og har siden da arbejdet som allround dyrlæge for alle dyrearter i en blandet praksis i Nordsjælland og senere også på Snertinge Dyrehospital. I 2016 blev Signe ansat som hestedyrlæge på Faxe Dyrehospital i et sommervikariat. Efter vikariatet gik turen videre til et medicinalfirma, indtil Signe i begyndelsen af 2018 gik på barsel. Ønsket om egen praksis har dog altid rumsteret hos Signe, som den 1. juni 2019, førte sin drøm ud i livet og nu driver sin virksomhed: Hjemmedyrlægen. ”Jeg har altid vidst, at jeg på et tidspunkt skulle være mig selv”, fortæller Signe, som også er gift 42 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

med en dyrlæge, der har hele Sjælland som sin arbejdsplads, men udelukkende koncentrerer sig om hestetænder. Signe tager sig primært af sygdomme hos hunde, katte og heste, men kan indimellem også tage på sygebesøg, hvis et marsvin eller en kanin har sundhedsproblemer. Signe har ofte opgaver i lokalområdet, men kaldes også på sygebesøg i bl.a. Næstved og har planer om 1 besøgs-dag om måneden på Møn. ”På sigt kan det endda være jeg får min egen lille klinik herhjemme”, smiler Signe, som i øvrigt er en tillidsvækkende, nærværende og empatisk kvinde, jeg trygt ville overlade mit kæledyr til. (red.) ”Det er ofte mindre stressende for et sygt dyr at få besøg og behandling af dyrlægen hjemme. Du undgår køreturen, de ukendte, kliniske omgivelser og kontakten med de andre dyr på dyreklinikken, når jeg

kommer på besøg i dyrets vante omgivelser. Det hjælper dyret til at slappe af og være tryg”, forklarer Signe, som altid indleder sine besøg med en klinisk undersøgelse af dyret. Signe har mulighed for bl.a. at vaccinere, tage gødningsprøver, foretage tandbehandlinger (primært på heste), klippe kløer, behandle for kolik og udføre mindre operationer. Ved mistanke om alvorligere sygdomme og evt. større operationer har Signe et godt bagland, hun kan hive fat i for ekstra assistance. Og hvor hjerteskærende det end lyder, hjælper Signe også gerne ved hjemme-aflivninger, når det allersidste farvel skal tages med et elsket kæledyr. Du kan læse mere om Signe på www. hjemme-dyrlaegen.dk og følge med hende på Facebook også.


Januar måneds produktnyhed fra din lokale skønhedsekspert:

Klinik Muvik i Slagelse

2 helt nye serummer fra JR (Jania Rubens) Sealing effekt JR Serum adskiller sig markant fra alle andre serummer på markedet, da den er specielt udviklet til brug oven på den daglige dag- eller natcreme på ansigt og hals, deraf Sealing effekt. Begge serummer indeholder tre helt unikke fugtbevarende ingredienser og er beriget med milde AHA syrer, beroligende vitaminer og antioxidanter. Produkterne er naturligvis uden skadelige parabener, olier og parfume og tåles af alle hudtyper.

JR Serummerne har et højt indhold af helende og beskyttende antioxidanter, mineraler og aminosyrer, som proline (sårhelende effekt på huden) og betaine. Serummerne er også beriget med den tropiske kirsebærfrugt, som er kendt for at have et højt indhold af C-vitamin og 3 forskellige B-vitaminer, som tilsammen virker antioxiderende, beskyttende og beroligende på huden.

Påføring Det er vigtig at massere og arbejde serummen ind i huden til den er fuldt absorberet og fugter, uden at fedte. Den 3 dimentionelle sammensætningen af ingredienser i JR serum, sammen med molekylestørrelserne, optimerer en fantastisk blødgørende og fugtafbalanceret, barrierefunktion på huden. JR genaktiverer kollagen og øger dannelsen af fibroblaster i huden, der giver synlig effekt på glød, små fine linjer og rynker, giver glans og har let lysnende effekt – make-up vil derfor præsentere sig pænere og mere jævnt på huden. Effekt Allerede efter bare få behandlinger vil der være mærkbar og for nogen synlig effekt af JR Serum og JR Super Serum, men ofte ses den visuelle effekt først efter 3-4 uger. Hunden vil føles fløjlsblød, se mere jævn og ensartet ud på overfladen og have en smuk glød. JR Serummerne er specielt udviklet til let tør og irriteret hud, men tåles af alle hudtyper. Det anbefales at kombinere JR Serum med JR Super Serum for optimal fugtbevaring og resultat.

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 43


Der er nye tiltag på vej for at bevare og udvikle de smukke ruiner ved Antvorskov Kloster i Slagelse.

Støtteforening for

Antvorskov kloster på vej Der ER liv omkring Antvorskov Klosterruin. På foranledning af byrådsmedlem i Slagelse; Pernille Ivalo Frandsen, er der dannet en gruppe af borgere, der alle har interesse i at få Antvorskov klosterruin og området omkring den, bevaret og udviklet til en seværdighed, hvor områdets historiske betydning for ikke bare Slagelse, men hele Danmark m.v. bliver tydeliggjort. De fleste slagelseborgere har hørt om Antvorskov Klosterruin og ved hvor den ligger, men skænker den ikke en tanke i hverdagen. Vejr og vind nedbryder ruinerne og selv om der for længe siden er etableret en lille informationsbygning, med fund og oplysninger fra området, er det de færreste, der betragter området som noget særligt. Stedet er pt. decideret farligt at færdes ved, pga. fare for skred og nedstyrtning og selv om der løbende har været lavet forskellige tiltag for at sikre området er der stor sandsynlighed for at stedet nedbrydes helt, hvis der ikke gøres noget for at bevare området meget snart. At bevare stedet og lave det til en stor seværdighed, koster penge og kræver grundig forberedelse.

Derfor er der i interessegruppen opstået et ønske om at oprette en støtteforening for Antvorskov kloster, hvor alle interesserede borgere, foreninger og virksomheder kan arbejde sammen om ideer til at løfte ruinen og området omkring, til den ære og værdighed, som stedet fortjener. Foreningens formål er at styrke interessen for Antvorskov klosters historiske betydning og at støtte op om et kommunalt projekt, der synliggør klosteret og områdets betydning. Alle interesserede er velkomne som medlemmer og ideer til hele eller dele af projektet, både historiske synspunkter, turismeorienterede muligheder, tanker om, hvordan områdets historie kan bruges som grundlag for produkter som kan være med til at promovere Slagelse som et sted der er værd at besøge eller slå sig ned, ja alle ideer, der har udspring i og arbejder hen mod foreningens mål, er mere end velkomne. Der er allerede flg. arbejdsgrupper:

Den historiske gruppe, Projektgruppen, som samler op på forslag der allerede er for området og dem der forhåbentlig kommer.

Madgruppen, der arbejder med middelaldermad, som kan indgå i kommende arrangementer. Logo og markedsførings-gruppen. Middelaldermarkedsgruppen. Klosterhavegruppen. En gruppe for planlægning af studieture/ udflugter samt en Erhvervsrettet gruppe, der arbejder med ideer til kommende produkter, som Slagelses erhvervsdrivende kan byde ind på som led i promoveringen af Slagelse og Antvorskov kloster. Der er plads til flere arbejdsgrupper, hvis der er ideer til dem og meningen er at al den viden og interesse der arbejdes med, skal støtte op om det arbejde, der laves i den nyetablerede projektgruppe i Slagelse kommune. Følg gerne med på Facebook, i gruppen; Antvorskov Klosters Støtteforening. Hvis du som læser af dette, har nogen som helst interesse i Antvorskov kloster eller har ideer til, hvordan området kan udvikles og bruges fremover til gavn for os alle, så er du hermed indbudt som medlem i støtteforeningen og dermed til den stiftende generalforsamling, der afholdes lørdag d. 22/2-2020 på Slagelse bibliotek. Se begivenhed i FB-gruppen eller skriv til pernille.frandsen@gmail.com

Af Shila Wolf 44 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020


Udvalgte events fra

Byportalens kalender HELE FEBRUAR SuperBowl & Golfcenter indbyder til indendørs hygge, familie-komsammen eller blot en festlig anledning med en overdådig take away vinterbuffet. 1. FEBRUAR Elskov, raseri, sorg, jubel, flirt og fjol… Opera i Provinsen inkl. spisning på Liselund Kursuscenter. 2. FEBRUAR Danseevent med Thomas Evers Poulsen og Caroline Bircow i Dalmosehallen. Kom og dans med - det bliver en fest! 4. FEBRUAR Læs bogen "Skandalen" af Zoe Heller og se filmatiseringen med Cate Blanchett og Judi Dench på Slagelse Bibliotek. 11. FEBRUAR Slå på trommer i vinterferien. Denne formiddag inviterer Nørrevangskirken til afrikansk trommeworkshop for børn i alle aldre. 28. FEBRUAR Tribute to Papa Bue. Liselund Kursuscenter tilbyder lækker 2-retters menu kl. 18.00 inden koncerten. 11. MARTS De 2 Rotaryklubber i Slagelse afholder et festlig forårsSHOW i Slagelse Musikhus. 14. MARTS I denne sæson kommer guidOperaen til Slagelse Teater med Verdis skønne opera La Traviata. 22. MARTS Istedløven - en foredragskoncert med Ars Nova Copenhagen, Søren Kinch Hansen og Jørgen Carlsen i Sct. Mikkels Kirke. 23. MARTS Sådan sikrer du dig et godt liv og dit barn en god opvækst. Oplev foredraget "Glade Børn og Voksne" på Professionshøjskolen Absalon / Campus Slagelse.

Opslag på byportalen er sponseret af vores partnere. Send dit opslag til redaktion@dit-slagelse.dk. SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 45 Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Følg Dit Slagelse på Facebook og Instagram.


Vivian C. Andersen & Muntaz Andersen

Af Signe Adams

Bydelsmødrene i Slagelse Jeg har meget stor respekt for Bydelsmødrene, så jeg var forventningsfuld og spændt på at møde: • Muntaz Andersen fra Tanzania, socialpædagog med speciale i senhjerneskadede • Vivian C. Andersen fra Filippinerne, social og sundhedsassistent, forkvinde for Bydelsmor, Slagelse • Bonny Margaret Smith fra Canada, udviklingspædagog og kommunal kontaktperson for Bydelsmødrene i Slagelse.

46 | SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020

Mine forventninger blev i den grad indfriet, for det er sjældent at møde så dedikerede og engagerede mennesker, som i den grad brænder for deres sag og derfor bruger en stor del af deres fritid på at hjælpe andre kvinder videre ved hjælp af oplysning, målrettethed og det gode eksempel.

Historik Bydelsmødrene i Slagelse Kommune er i dag en forening med egen bestyrelse og blev etableret under Fonden for Socialt Ansvar i 2011. Med baggrund i penge fra Integrationsministeriet til forskellige indsatser

som netop et uddannelsesprogram til Bydelsmødre, rekrutterede leder af Sundhedstjenesten i Slagelse Kommune, Bodil Bahnsen, de første bydelsmødre, startede de første hold op og underviste selv de kommende Bydelsmødre. Undervisningen er målrettet med fokus på krav og rettigheder, hvordan det er at være borger i Danmark, sundhedsvæsenet, hvordan man kontakter kommunen og i det hele taget gebærder sig i det danske samfund.


Bydelsmødrene har en landsorganisation, som Slagelse er medlem af, og et landssekretariat etableret under Fonden for Socialt Ansvar, som blandt andet arbejder med at opkvalificere Bydelsmødrenes faglighed. Projektet har lige fra starten været en kæmpe succes.

Baggrund Bydelsmødre er primært kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som gør en frivillig indsat i lokalområdet. De kontakter kvinder med en lignende baggrund, som er isolerede, har helbreds- eller sociale/økonomiske udfordringer og problemer med det danske sprog. De bygger bro til det kommunale system ved at lytte til og spejle kvinderne, og dermed medvirker de til at styrke både kvinderne selv og deres familier. Bydelsmødrene får selv meget ud af konceptet, idet de får mere selvtillid, tilhørsforhold, motivation til uddannelse, øger deres faglige og sociale kompetencer, lærer konflikthåndtering, får bedre sprogkundskaber og stor anerkendelse ved deres identitet som Bydelsmor.

Bydelsmødre i arbejde Vivian Cayetano Andersen var med på det første hold, der blev færdiguddannet i 2010, og hun fortæller entusiastisk:

”Vi er kvinder med mange forskellige nationaliteter, vi taler mange forskellige sprog og er del af en ”ressourcebank”, hvor sygeplejersker, familiecentre eller skoler kan finde det match, de har brug for i en given situation, vi samarbejder med Helhedsplan og Nærpolitiet i Slagelse, ligesom der kommer opgaver til os fra Landsorganisationen. Vi er også opsøgende og kontakter selv kvinder, som vi møder rundt omkring i det offentlige rum, f.eks. i supermarkeder, kirker, skoler, foreninger eller i andre sammenhænge.” Muntaz Andersen er ligeledes meget engageret og forklarer: ”Vi kommer alle med forskellige baggrunde og ressourcer fra vores hjemlande. Analfabetisme, fattigdom eller mangel på uddannelse er udbredt, og nogle kvinder kommer fra mere lukkede kulturer end andre. Nogle har familie med hertil, andre er helt alene, og nogle kvinder kommer fra krigsområder, hvor der er en helt anden agenda med psykiske udfordringer og traumer. Social kontrol og ensomhed er også vigtige temaer hos Bydelsmødrene, og vi lærer kvinderne, at de har medfødte ressourcer, er stærke og i stand til at klare et job. Vi prøver at motivere kvinderne til at blande sig i det danske samfund, lære sproget og kulturen samt tage en uddannelse.”

”Vi kan sætte os i kvindernes sted og bruge vores egne erfaringer og udfordringer i forhold til at blive integreret i det danske samfund, og dermed kan vi hjælpe kvinderne videre. Kvinder vokser og bliver selvstændige og selvhjulpne, når de bliver i stand til at forsørge sig selv, og både jobformidling og hjælp til at opnå opholds- og arbejdstilladelse er af og til på agendaen”, slutter Vivian C. Andersen. Bydelsmødrenes arbejde er mangfoldigt og spænder fra indsamling af tøj og madrasser til at sørge for midlertidigt tag over hovedet til nyankomne familier, og deres dedikation og ønske om at hjælpe andre skinner i den grad igennem. Jeg er fuld af beundring for disse skønne kvinder og det enestående arbejde, de udfører, baseret på fem værdier: Anerkendelse, respekt, tillid, ligeværdighed og mangfoldighed. Bydelsmødrene arbejder også med alle FN’s Verdensmål. Uden Bodil Bahnsen og Bonny Margaret Smith havde Bydelsmødrene i Slagelse ikke eksisteret, så hermed en stor tak og anerkendelse til dem fra Bydelsmødrene.

Bydelsmødrene i Slagelse mangler et mødelokale, så hvis I har et sådant til rådighed, evt. et delekontor, kan der rettes henvendelse til: Bonny Margaret Smith, tlf. 30 78 58 23.

Læs mere: www.bydelsmor.dk

Bonny Margaret Smith

Vivian C. Andersen & Muntaz Andersen

SLAGELSE MAGASINET JANUAR 2020 | 47


VVS Blik Fjernvarme Gas 

Familieejet siden 1911

Mere end 100 års erfaring i:  Installation af toiletter, blandingsbatterier, radiatorer, rør, gulvvarme og meget mere.  Reparationer af VVS - også rensning af afløb.  Udskiftning af alt inden for VVS, også i forbindelse med renovering af badeværelser og varmesystemer.

Blikkenslagermester og aut. VVS-installatør

Løvegade 30, 4200 Slagelse info@hpc-vvs.dk, ww.hpc-vvs.dk

t g a v gn

Tlf. 58 52 13 41