__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SLACK I N’ CREW ART COL L ECTI VE

T HE AR T I S S U E O NE / su mm e r 2 0 1 5


SLAC K M AGA S I N - CREATED BY SLACKIN’ CREW ART COLLECTIVE. Chefredaktör

Simon Younan Chefredaktör

slackincrew.com slackincrew@instagram facebook.com/slackin-crew soundcloud.com/slackin-crew

Amel Suljevic Creative Director

Pontus Hammarström

Kontakt: holla@slackincrew.com


SLACK

S L AC K + P H OTOGR A PHY

02. Verklighet av Olof Grind 20. Freja av Rebecca Fexby 52. Crew Love av Simon Younan 68. Women On The Verge av Klara G 82. Ögonblick av Julia Waldemarsdotter 130. Whatever I’m Having Cheese Fries av Catherine Schrivner 146. Freedom / Free Doom av Simon Younan

+

S LAC K + MU S I C

15. Slackin’ Beats 41. Håll Käften Och Dansa 105. Garden

S LAC K + A RT

32. The Female Portrait av Papercunt 110. Dear Diary av Chelsey Pettyjohn 120. Subjekt av Klara G & Papercunt

S LAC K + FA S H I ON

47. Nadinathena Said Svensson 91. Snål of Småland 97. Felicia Åström 101. Emma Alvin

CONTRIBUTErS


SLACK + PH O T O G R A P HY

VERKLIGHET BY

OLOF GRIND

A SLACKIN’ CREW ART STORY

OLOFGRIND @INSTAGRAM WWW.DMTR.SE


SLACK + MUSIC

S LAC KIN’ BE ATS slacki n-beats@soundcol ud


Trots sitt namn, ligger ”Slackin’ Beats” alltid metronomiskt on point. Mannen bakom beatsen, Elvis Suljevic, kan vara Malmös mest anonyma framtidslöfte. Som en medlem i Slackin’ Crew står han för dansvirket.

W O R D S PO NTUS H AMMARSTRÖ M P H O T O SI MO N YO UNAN

SLACKIN’ BEATS

Få intressanta historier börjar med ett benbrott. Men just denna börjar med en fot i högläge framför en dator, med en hel del tid att slå ihjäl. ”Det var då jag tankade hem musikprogrammet FL Studios. Där och då låg housemusiken närmast till hands, så jag började producera lite grejer som i alla fall uppskattades av mina polare hemma i Katrineholm.” Och vad skulle han annars göra med sin tid? I en stad som i samma veva utsågs till Sveriges tråkigaste stad fanns det inte mycket mer än promenaden mellan Konsum och ICA. Om nu båda existerar, det vill säga.

”Ärligt talat skulle jag också kunna sälja ut mig genom att göra som alla andra. Men jag vill hitta min egen stil.” Gradvis tog musiken över fritiden. Elvis som på den tiden gick under namnet ”Elvix” fick några klubbspelningar vilket resulterade i stor uppmärksamhet samt en rejäl portion självförtroende. Musik i form av tillflyktsort är en klassisk klyscha, men i Elvis fall stämmer den bra. I hans musicerande kan han stänga ute omvärlden. Där befinner han sig i en kravlös tillvaro med ett oskrivet ark framför sig, fri att måla upp en ljudbild utan yttre påverkan. Med inspiratörer såsom Kaytranada, Chris McClenney och Yung Gud jobbar han ständigt på sitt egna sound. Men att enbart producera beats räcker inte för att slå igenom, menar Elvis.

Slackin’ Crew finns på Soundcloud. Besök oss för att ta del av en ny mix varje månad i mixserien SLACK MIXXX. Först ut är Malmö-baserade Slackin’ Beats.

soundcloud.com/slackin-crew.


”Dom tänker inte på vad andra gör, utan går sin egna väg. Det kräver disciplin. Men samtidigt krävs det att man har bra folk runt omkring sig. Jag ser musiken som en del i ett helhetskoncept med ljusshow, grafik o.s.v. Men sen är det inte nödvändigtvis dom som sticker ut mest som slår igenom. Man måste också tänka på att hitta sin publik. Och då kan det bli enkelt att vända sig till det som blir populärt. Ärligt talat skulle jag också kunna sälja ut mig genom att göra som alla andra. Men jag vill hitta min egen stil.” Idag beskriver han sin musik som någon form av chill-trap, ofta med houseinfluenser. En stil, som i Elvis fall, har influerats främst av RnB, Jersey Club och Trap. I en mix av de tre skapades projektet Slackin’ Beats. Men till skillnad från många av de stora producenterna vill han inte vända kappan efter vinden. ”Det finns många guldkorn inom trapmusiken där man tar fram det melodiska och inte bara köttar på subkicken. Jag tror det handlar väldigt mycket om disciplin och att hitta sin egna stil. Samtidigt ser vi hur exempelvis Miley Cyrus hoppar på ett trap-beat för att det är populärt. Något som förmodligen kommer kastas inom två år. Då lär ju hon gå vidare.”

”Men jag saknar inte den tiden. Nu blickar jag framåt. Jag är redo att låta musiken ta fart.” Hur ser ett perfekt DJ-set ut? ”Det börjar ganska lugnt och sexigt, för att sedan gå vidare till något lite mer ösigt. Jag hade nog vävt in väldigt mycket från Soulection (skivbolag och kollektiv), men även låtar från exempelvis Drake, det passar min stil. Den lite mer softa delen av hela den här genren. Men samtidigt älskar jag också att spela Mr. Carmack och andra tunga producenter.” Elvis bor nu i Malmö där han studerar. Bakom sig har han flera lyckade remixer som spelats på bl.a. Musikguiden i P3 och uppmärksammats av branschfolk. Allt från Gorillaz till Julia Adams har fått en omtolkning i Slackin’ Beats namn. ”Jag brukar inte fundera så mycket kring vilka jag väljer att remixa. Får jag feeling när jag hör en låt och det skapas någon idé så brukar jag bara försöka få det att hända. Genre spelar inte så stor roll och jag är inte en sån som tycker att det finns låtar man inte får röra heller.” Remixerna och responsen kring dem är något som Elvis är stolt över. Något han inte trodde några år tidigare framför produktionsbandet på GB Glass, som var hans arbetsplats i två år. ”Ibland hände det att jag fick gå över från min vanliga placering vid Piggelin till Daimstruten. Då pirrade det till lite extra. Men jag saknar inte den tiden. Nu blickar jag framåt. Jag är redo att låta musiken ta fart!” Vad har vi att vänta från Slackin’ Beats? ”Jag kommer fortsätta att vara produktiv, nästa steg är hitta någon som kan lägga verser på mina beats.”


SLACK + PH O T O G R A P HY

FREJA

BY

REBECCA FEXBY

A SLACKIN’ CREW ART STORY

REBCCAFEXBY @INSTAGRAM WWW.REBCCAFEXBY.COM


S L AC K + a r t

the female portrait BY

PAPERCUNT

A SLACKIN’ CREW ART COLLECTION OF SELECTED WORKS

p_a_p_e_r_c_u_n_t @INSTAGRAM WWW.PAPERCUNT.COM


“Det är viktigt för mig Detta är mitt sätt att försöka botgöra all sexistisk skit jag varit med och att försöka återskapa skapat. Collagen tillåter mig att inkobilderna jag  kritiserar i mitt kvinnoporträttet. Jag rporera arbete och på så sätt återta det kvinär inte speciellt im- nliga porträttet, detta är poängen med hela serien. ponerad av resultatet hittills. Under många Nu förtiden livnär jag mig inte som make-up artist och kan därför välja år livnärde jag mig att bara ta de jobb som känns insom make-up artist, tressanta och ger mig något.” jag blev trött på hur - PAPER C U N T fotografer, oftast män, vill porträttera oss som något skört och sensuellt.  Hela Madonna - Hora -fenomenet.


SLACK + MUSIC

H책ll K채ften Och Dansa H KOCHD@ i nstagram


EN SISTA DANS I Mattisskogen W O R D S SIMON YOUNAN

Det är uppsättningen av Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter som har premiär. I en helt ny tappning. Ronny Danielsson, producenten av filmen har plockat upp den folkkära klassikern från 1981 och anpassat, inte bara berättelsen, utan hela uppsättningen till en publik i nutid. Ronja och Mattis i en nutida Romeo och Julia-berättelse med moderna dansare och akrobater. Men det kanske mest nytänkande av Ronny är valet av musiken, och sättet som musiken ska framföras. Den klassiska orkestern, eller den dåligt förinspelade musiken som en tekniker lite trött sätter på, saknas i pjäsen. Istället står Håll Käften Och Dansa, utklädda till två rövare, på scenen i ett specialbyggt DJ-bås och pumpar ut steampunk- och dubstep-inspirerad musik under pjäsen. ”Det är en helt ny miljö än vad man är van vid. Jag tror det är första gången det har hänt att man har anställt DJs till en pjäs på stadsteatern. Jag förstod inte ens hur stort det var från början”, berättar Gabriella.

”vi är bekväma i en sån miljö, det känns naturligt. vi tycker inget är pinasamt eller jobbigt.” 17 februari 2010 startades ett DJ-kollektiv bestående av fem tjejer. Carolina Ekman, Lottie Högman, Nicole Singstedt, Gabriella Ekman och Fredrika Magnusson började spela runt om på Sveriges klubbar under alias Håll Käften Och Dansa. ”Det känns som vi bara startade och var helt galna. Alla ville boka oss. Vi släppte till och med en egen låt, mest på skämt. Vi spelade upp den i Göteborg och då kunde typ alla den. Det var en skämtlåt men det var jävligt fett att folk gillade den.”

20 december 2014. Fredrika “Fred Akir” Magnusson och Gabriella “DJ Dirtbag” Ekman, eller Håll Käften Och Dansa som duon kallar sig, står i overaller och skyddsglasögon och spelar musik för att värma upp publik. Vanligtvis brukar de spela på Stockholms hetaste klubbar eller småstädernas skönaste hak men ikväll är klubbscenen utbytt mot Stora Scenen på Stockholms Stadsteater.

Håll käften och Dansa var ett nytt koncept som klubblivet i Sverige saknade. I en mansdominerad DJ-bransch var det skönt och uppfriskande när HKOCHD, fem galna brudar, tog över. Med så många vid DJ-båset blandades influenser och genrer hejvilt och skapade ett nytt sound. Fredrika vars hjärta ligger i house och techno mixas ihop med Gabriellas kärlek till hiphop och dancehall. Ett tropical bass-crew, som de själva väljer att kalla sig, med tempot och det hårda från den elektroniska musiken och rytmerna från hiphop.

”det är många som inte tycker att DJ är ett riktigt jobb, men så kom det här.” Idag, efter fem år fyllda av missade tåg och båtar, sena nätter, proppfulla dansgolv, spelningar i Thailand, USA och de flesta städerna i Sverige, bråk med bokare som vägrat betala, hundra borttappade USB-stickor, femtusen öl tappade på deras CD-case, tre välta DJ-bord samt två fall från DJ-bordet så står Gabriella och Fredrika själva för HKOCHD. Lotti, Karolin och Nicole har hoppat av för att fokusera på andra saker men HKOCHD lever vidare. Fred Akir och DJ Dirtbag fortsätter att få både Stockholms stadsteater och nattklubbarna runt om i landet att Hålla Käften och Dansa. Att som en DJ-duo som spelar techno och hiphop ta sig an Astrid Lindgrens saga har, trots tvek från Fredrikas sida, varit förvårnansvärt lätt. All musik är nyproducerad och skapad av pjäsens musiker, Martin Östergen och Mathias Venge. Håll Käften Och


Dansa gjorde en Spotifylista med låtar som de vanligtvis spelar ute på klubbarna som Martin och Mathias inspirerades av och gjorde musiken efter. ”Den här pjäsen om Ronja är steampunkinspirerad. All musik är ganska hård och röjig med rock och dub step -influenser. Väldigt vacker på ett elektroniskt sätt”, menar Fredrika. Den som förväntar sig att se Ronja Rövardotter i den klassiska tappningen på Stockholms Stadsteater kommer att bli förvånade. Berättelsen om Ronja och Mattis har fått ett nytt ansikte. Även om hela sagan finns där och med tydliga referenser till klassikern så är den inte lika mysig och romantisk som man minns originalet. En uppsättning som HKOCHD passar så pass bra in i att övriga medlemmar i teaterteamet insisterat på att låta Gabriella och Fredrika få ta större plats i pjäsen. Det har resulterat i att de även deltar i två danser och spelar trummor på en drum-pad när Borka gör sin entré. ”Vi agerar och interagerar med de andra skådespelarna. Vi är med i hela teatern, fast på vårt sätt”, säger Gabriella. ”Man märker att alla i teatern har väldigt roligt och är vädigt frisläppta. Man släpper sig själv loss på en teater för där kan man vara galen och rolig. Vi har alltid varit lite show så vi passar in på en teater. Vi är bekväma i en sån miljö, det känns naturligt. Vi tycker inget är pinsamt eller jobbigt”, fortsätter hon.

”vi är så glada att Ronny ville ha med DJS i pjäsen, han är väldigt nyskapande.” Att kunna säga att man fått en fast anställning är inte det vanligaste inom DJ-världen och att dessutom ha fått det på en teater är näst intill unikt. Pjäsen om Ronja Rövardotter har blivit ett av de största och viktigaste jobben för HKOCHD och på deras officiella Facebooksida är den positiva responsen enorm. ”Ronny Danielsson visar verkligen ungdomar att man kan få seriösa jobb som DJs. Att det inte bara är att stå på en klubb utan att man faktiskt kan jobba på en teater. Det är många som inte tycker att DJ-yrket är ett riktigt jobb. Att det inte går att få ett bra betalt jobb. Jag tyckte det var jättejobbigt att inte veta om det skulle kunna gå att leva som DJ, men sen kom det här”, förklarar Fredrika.


”Man släpper sig själv loss på en teater för där kan man vara galen och rolig.”

Man skulle kunna tro att de som DJs mött motstånd från finkulturen och teaterscenen men uppskattningen har varit enorm och reaktionerna positiva, både från publik och insatta kulturarbetare. ”Vi är så glada över att producenten, Ronny Danielsson, valt att ha med DJs i pjäsen istället för orkester eller enbart förinspelad bakgrundsmusik. Han är en äldre man men har verkligen hängt med. Han är väldigt nyskapande. Vi har bara fått bra respons och folk i teaterbranschen har verkligen anammat det här och tycker att det är skitfett att ha med DJs i föreställningen. Jag tror det är väldigt uppsakattat att se vilka som spelar. Folk från andra avdelningar på teatern har vid flertal gånger utryckt sin glädje över oss, att det känns väldigt coolt med DJs och att de vill ha mer av det i andra pjäser och föreställningar framöver”, berättar de båda exalterat. Bäst respons har det varit från publiken. Valet av att med hjälp av DJs göra teaterscenen cool igen har framförallt uppskattas av den något yngre samt äldre publiken. Barn som kommer fram och ber om autografer av Fredrika och Gabriella, föräldrar som berättar att deras barn har sagt att DJ-duon vart det bästa med hela pjäsen och de äldre som nyfiket undrat vad man gör som DJ och själva velat testa på är bara några exempel på vad HKOCHD får möta i mellanpauserna av Ronja. Till och med den svår-

flörtade Lindgren-familjen var på premiären av nyproduktionen och uttryckte sin stolthet och förtjusning över pjäsen. ”Vi fick höra att det var svårt att bli godkända av Lindgren-familjen. De vill inte att man går in och gör om eller ändrar på Astrids verk men det var verkligen nöjda med den. Alla i teatern blev väldigt glada för det och stolta över oss”, säger Gabriella. Pjäsen om Rövardottern hade sin sista föreställning den 28 April och det var också ett av de sista jobben som HKOCHD, så som vi känner dom, gjorde. I Maj 2015 medelar Fredrika att hon kommer att ta en paus från duon för att kunna fokusera på sitt senaste projekt Very Addictive tillsammans med Linn Stigsson Stern. Håll käften och Dansa har aldrig handlat om perosonerna bakom, musiken och dansen har och kommer alltid förbli det viktigaste. Det har aldrig handlat om Gabbi, Fredrika, Lottie, Nicole eller Carolina utan om en musikalisk levande organism i form av ett Djkollektiv och Gabriella lovar att detta inte är slutet för HKOCHD, det är snarare bara början på något nytt. ”Om vi blickar bakåt på de fem senaste åren så anser jag att Håll Käften Och Dansa bidragit väldigt mycket till Sveriges klubb och musikvärld. Varför sluta nu? Förvänta er alltid ALLT från HKOCHD, shotgun till framtidens äventyr är paxad.”, säger Gabriella som kommer fortsätta på egen hand att få Sverige att Hålla Käften och Dansa.


SLACK + FASHION

N ADINE SA ID SV ENSSON n a d inathena@i nstagram


Nadine skulle kunna vara ansiktet utåt för dagens ungdomskultur. Alltid på resande fot och alltid med massvis av bollar i luften. Den 27-åriga Köpenhamn-tjejen kan titulera sig som Stylist, Modeassistent och PR-koordinator, på en och samma gång och om inte det skulle vara nog så är hennes 10.1 K följare ett bevis på att Nadine kan bara kallas för en sak; the ultimate cool kid.


W O R D S NADINE SAID SVENSSON P H O T O OLOF GRIND

NADINathena ON herself My name is Nadinathena but for the sake of ease Nadine. The long name witnesses a cultural melting pot of Arab, Balkan and Scandinavian roots, which is my heritage. The fact is that in essence I am a Copenhagen kid who moved to Stockholm in July 2014 and now I’m back in Copenhagen working fulltime with PR and styling.

FASHION & LIFESTYLE Fashion and lifestyle is my passion and I spend my life exploring it. Curious to be on top of the latest trends I can take hours wandering the streets taking pictures or getting lost in that deep black whole that is the world wide web. I love to share my experiences, and lately edgy Danish jewelry brand Hvisk has employed me to do so as a PR Coordinator on their platform. Also Im working as a fashion assistant at 9PR and as an online style editor for styletorch. I always wanted to work with PR and marketing. So I feel so blessed that I get to do what I love everyday. I want to live in as many cities as possible and suck up all the new experiences you get from living abroad. Life is about loving and just letting go.

DESIGNERS & STYLE ICONS Hard to say, I admire so many. Well, there are some that I really have to mention: I love Rick Owens. Yang Li, Haider Ackermann, Nicolas Ghesquiére, Miuccia Prada, Phoebe Philo & Ivan Grundahl.

TRAVEL When I met my boyfriend Johan, I had no idea how much I would get to experience in a relatively short time. During 2 years,we visited 10 countries, 14 different cities and moved from Copenhagen to Stockholm together. There is a danish saying that goes like this: ”To travel is to live” and I can only agree. I LOVE to travel and I love to experience new cultures and meeting new people. I don´t think I would be who I am today if I had not given in to my boyfriends eternal urge to travel and experience and I owe him so much for it. in addition to meeting new cultures and people, travelling as much as I

have certainly had an impact on how I dress and how I find my inspiration. I don´t think so much about trends and must admit I’m not the best to get check various blogs on the web. Instead, I find the biggest inspiration in the countries I travel to.

MUSIC When it comes to music I often feel that my ”young” exterior conceals an old mind. I love all kind of classical music and may disappear completely into a world of deep thoughts, self-purification, and experience the strongest from the ambivalent feelings. I feel happiness, depth and understanding of my own person and my development. but at the same time I hit a kind of sadness and powerlessness. The world of music fascinates me. and hits me like nothing else can. I can probably not get around that I love FKA twigs. everything about her is so original, simple and real . I love her music that reminds me of my favorite artist Kate Bush. In addition, I discovered recently the 19-year-old sisters Naomi and Lisa-Kainde Diaz plays exotic music from the same world as Agnes Obel and Broken Twin. The music they play on their debut album, ’Ibeyi’, is a stylish and refined mix of Yoruba-inspired songs, Caribbean rhythms, cool pop music and big city beats.

THE FUTURE I think many of my friends and family would describe me as oversensitive. I live to love and unfortunately that dosen´t come without a price. therefore I´ve probably over the years become more careful with who I allow into my life and the role they will have in it. I discovered recently at the age of 27 years that I´m not required to satisfy other people’s expectations for me. But the only expectations I have to meet is my own. After a youth with a hard and draining illness and a father who suffers from a mental disorder, I was probably a little too grown up too fast in some areas, and remained a little too immature in others. What I’m trying to say is that my big dream and hope for the future is something as cliché like as I really just want to be happy and be surrounded by gracious and good people. I want to develop myself into the best version of myself, and I will love, live, travel and wake up every morning and be thankful for everything I have in my life.


SLACK + PHOTOGRAPHY

th e NISC H C REW FOTOGRAF & STYLIST

SIMON YOUNAN SMINK & HÅR

EMMA SILJEHULT Modeller från Nisch Management. Bure, Nikola, Filip L, Eric, Movitz, Filip R.


Bure, 21 / Nisch Model Management.

Tshirt from UNIF


Eric S, 25 / Nisch Model Management.

Top from Monki


Filip L, 19책r / Nisch Model Management.

Scubasweater from Weekday


Sedan popkulturens gryning har en revolutionär ändring alltid kommit ifrån en och samma sak. Känslan av att något i ens närhet fattas en är den största drivkraften bakom att skapa något nytt. Mönstret går att finna i varje ny konstyttring, oavsett om det handlar om popmusik och konst eller, som i det här fallet, mode. I en bransch så präglad av fixa ideal är nytt blod och ett nytt tankesätt minst lika reformistiskt som valfri renässansman eller etablissemangsfientlig punkare.

Nisch Management startades i slutet av 2008 och representerade ideal som var grovt underrepresenterade i svenskt mode. Inspirerade av den New York-baserade agenturen Supremes annorlunda modeller började grundarna Love Bråding och Mathias Fältmarsch innan starten frilansscouta talang åt andra agenturer med bas i Stockholm. Deras råare estetik uppskattades dock inte helt av de övriga Stockholmsagenturerna och de började istället själva skicka runt modeller till egna kontakter inom branschen, främst från Loves eget modellande, med Facebook som huvudplattform. ”Sverige har varit snällt mot oss”, säger Love som sitter bredvid Mathias bakom en datorskärm på Nischs kontor i södra Stockholm. Vägen från att vara kända som ”Facebookagenturen” till där de är idag känns lång. Det Nisch bidrog med var något nytt och Stockholms giganter kände sig inte hotade när en ny konkurrent lanserades. Möjligtvis är hotet fortfarande inte särskilt stort eftersom Nisch fortfarande rör sig i ett eget område en bit ifrån MIKAs, Stockholmsgruppen och Elite, de ledande modellagenturerna i Sverige. ”Till en början ansågs vi för konstiga för att tas på allvar”, säger Mathias. ”Vi kom rätt lindrigt undan och kunde göra precis vad vi ville. Jag har inget som helst intresse av att gå efter vad någon annan gör, även om vissa tänker mycket på det. Det enda viktiga för mig är att vi får en bättre månad i år jämfört med samma månad förra året och att vi bokar de tidningar vi vill ha. För övrigt tror jag att det skulle bli för likriktat om alla skulle titta på vad alla andra gör hela tiden.” ”Vi har valt att gå vår egen väg och behålla en mer renodlat modemässig estetik”, instämmer Love.

W O R D S FILIP LINDSTRÖM

Nisch management

”Dessutom kände vi i början att det var onödigt att vara en miniversion av någon annan. Vi vill gärna framhäva särdrag hos våra modeller, inte dölja dem. Vem som helst som slår underifrån är lätt att underskatta för den som ser på uppifrån.”

”Det är ju när man vågar göra fel som det blir bra.” Nischs snabba framfart har dock inte bara haft med andras underskattning att göra. Med en skarpsynt selektiv scoutning har Love och Mathias lyckats få in en fot på stora modescener och små undergroundprojekt med sin avskalade skara modeller som väl förtjänar namnet Nisch. Med färre modeller som syns desto oftare har agenturen skapat sig ett imponerande rykte. Enligt Mathias är det ett medvetet val att ha ett begränsat antal modeller signade, något som ger ömsesidig tillit mellan modell och agentur. Att kunna tillgodose både kunden och modellens krav blir svårare med en större grupp att distribuera. Skandinaviska modeller har länge stått högt i kurs i internationella sammanhang och Nisch Management har lyckats utgå från en punkt som sätter dem i en unik plats på den nordiska

NISCH MANAGEMT Startades: 2008 Baserad: Stockholm Ägare: Mathias Fältmarsch & Love bråding Instagram: nischmanagement @ instagram Hemsida: www.nischmanagement.se


marknaden. Love anser att den svenska modebranschen under en professionell och trendmedveten yta ibland kan vara präglad av Jante och att man som regel tar det säkra före det osäkra i rädsla för att gå för långt. ”Men det är ju när man vågar göra fel som det blir bra”, säger Mathias likt många popkulturella revolutionärer uttryckt sig före honom. Att våga ta risker är en stor del i framgångssagan, Nisch har många gånger valt att sponsra nya projekt som ofta gjort ett starkt politiskt ställningstagande. Främst har Ana och Pablo Londonos projekt This is Sweden, för ett mångkulturellt Sverige, legat nära hjärtat. Utöver det självklara valet att stötta sådant som passar deras estetik som handen i handsken så uttrycker Love och Mathias sig tydligt om att de förespråkar jämställdhet och mångfald i modebranschen. Sexualitet, etnicitet och kön bör sättas åt sidan i det nya idealet, och idealet ska kunna ändas.

”Vi vill gärna framhäva särdrag hos våra modeller, inte dölja dem.” Redan tidigt blev de kända som ”agenturen med killarna” av anledningar som tydligt illustreras i detta nummer av SLACK. Och även om deras bidrag till den svenska scenen, där den genomsnittlige manliga modellen är in-house för Dressmann, är en otroligt frisk fläkt så är det inte där deras storhet ligger. Drygt fem år efter starten är deras revolution i full gång utan att någon kan stoppa deras framfart. Idealet för en modell år 2015 behöver inte vara ristat i sten och det är just precis därför Sverige och världen behöver Love Bråding, Mathias Fältmarsch och Nisch Management i år, nästa år och många år framöver.


Movitz, 22 / Nisch Model Management.

Top from Monki


Nikola, 15 / Nisch Model Management.

Sweater from H&M, Hat from Urban Outfitters


Filip R, 25 / Nisch Model Management.

Jacket from Oduer, Beanie from Monki


SLACK + PH O T O G R A P HY

WOMEN ON THE VERGE BY

KLARA G

A SLACKIN’ CREW ART COLLECTION OF SELECTED WORKS

KLARAGRR @INSTAGRAM WWW.KLARAG.COM


SLACK + PH O T O G R A P HY

ÖGONBLICK I SOLEN BY

JULIA WALDEMARSDOTTER

A SLACKIN’ CREW ART COLLECTION OF SELECTED WORKS

JULIAWALDEMARSDOTTER @INSTAGRAM WWW.WALDERMARS.TUMBLR.COM


SLACK + fashion

s n 책 l of s m책 la nd sn a lo fsmaland@i nstagram www.snalofsmaland.com


De har valt att ta saken i egna händer och själva definiera vad som bör förknippas med deras hem. Enkelhet, noggrannhet och kvalité ska bli synonymt med snålhet. Vi har åkt till de djupaste, småländska skogarna för att träffa företaget som vill ge landskapet sitt rätta ansikte; Snål of Småland.

”Snålhet för oss är i mångt och mycket IKEA & Ingvar Kamprad men vi vill inte glömma bort kvalitetsaspekten. Saker och ting ska även bestå. Om man ska hårdra det så är man ju inte snål om man köper billiga möbler. Man är snål om man köper bra möbler som håller länge. Vi vill belysa just den biten”, säger en exalterad Pontus Hammarström som tycker om att diskutera sitt varumärkes identitet. Snål of Småland vill, likt många skandinaviska designskepp, associeras med svenskhet och framförallt Småland. Men de vill göra det på riktigt. Snål of Småland är ursprungligen ett kreativt experiment fött i Växjö. Experimentet uppkom efter ett samtal kring en känsla som skulle sätta fingret på vad som identifierar Småland som svenskt landskap. De tre killarna från Växjö tog med sig den känslan och formade sedan det som idag är Snål of Smålands första kollektion.

”Om man ska hårdra det så är man ju inte snål om man köper billiga möbler. Man är snål om man köper bra möbler som håller länge.” ”Småland har en kulturell identitet som väldigt mycket står på egna ben. Och som förstås och är omtyckt av människor runt om i hela världen. IKEA, som föddes i lilla Älmtaryd utanför Älmhult, är ett bra exempel på detta. De lyckades sätta fingret på vad Småland står för. Men jag tycker det har formats till något annat. Det kanske är en av baksidorna med en ökande tillgänglighet. När tillgängligheten gör att man någonstans glömmer kvalitetsaspekten och bara bidrar till konsumtionshetsen. Platta

WORDS AMEL SULJEVIC PHOTO PONTUS HAMMARSTRÖM

SNÅL DESIGN

paket som bara skeppas ut till butikerna, skruvas ihop i hemmen för att sedan slängas efter ett år”, menar Pontus som förutom att vara en av medarbetarna bakom detta magasin också är en tredjedel av Snål of Småland. En strävan efter att skapa produkter av hög kvalité var något som tillhörde företagets vision från första början. Råa, robusta produkter som skulle vara en investering för livet Men att valet av material skulle bli läder var ingenting man hade planerat. ”Vi hade en tanke från början om att jobba med ull. Men vi snubblade över en liten läderfabrik som ändrade på detta”. Kallfälts Läder i utkanten av Gnosjö, närmare bestämt Nissanfors, blev namnet på en samarbetspartner som skulle vara helt avgörande för vad den första kollektionen skulle bestå av; tre produkter i tre olika läder-varianter. Men läder är ingenting som Snål vill låsa sig till. Visionen är att skapa kollektioner i olika material, men att just materialet i fråga ska vara i fokus. När detta skrivs är företaget exempelvis i inledningen av ett kommande samarbete med en småländsk smyckesdesigner. Valet av att produkterna i fråga ska designas och tillverkas på hemmaplan är en av förutsättningarna för att en Snål-kollektion ens ska kunna bli av. I en värld där i stort sett hela textilindustrin är förlagd i Asien så blir det ett val som gör att Snål ställs inför en rad komplikationer som andra designhus slipper. ”Eftersom vi drar en tydlig skiljelinje i att allt vi tillverkar ska designas och tillverkas i Sverige, helst Småland som vi lyckats med i första kollektionen, så finns det inte så många andra märken som vi liknar. Men sen såklart, om man tittar på vår kulturella identitet så finns det ganska många man kan likna oss vid”, säger Pontus som är medveten om vilka risker ett sådant val kan medföra.


En garanti om att man ska lyckas skapa kollektioner för varje säsong är exempelvis inte möjlig, vilket gör att kunderna kommer behöva visa tålamod i att utvecklingen ska få ta sin tid. Men att flytta på tillverkningen finns inte på kartan. ”För oss spelar det ingen roll ifall folk ser den här uppoffringen som vi gör eller inte. Det är det enda sättet vi själva vill göra detta på så att vi kan känna att vi står för det. Det är så otroligt motsägelsefullt annars. Att förespråka långvarig kvalité för att sedan placera tillverkningen någonstans där vi inte ens kan kontrollera den”, förklarar han. Hur märken och företag behandlar sin identitet är ett ämne som är märkbart intressant för Pontus som väljer att ge en känga till konkurrenter som, enligt honom, utnyttjar ett svenskt designarv utan att leva upp till det. ”Det finns vissa konkurrenter som jag anser åker lite snålskjuts på svensk design som kvalitetsstämpel. Det är väldigt lätt att utnyttja detta. Att använda sig av ryktet om att svensk design är förenat med kvalité för att i själva verket ha folk i Indien som syr och tillverkar allt. Även italienska märken som hämtar folk från exempelvis just Indien och låter dom sy och tillverka allt i Italien för att det ser bättre ut i etiketterna. Allt för att rida på en våg av nationella identiteter som någon annan skapat. Där ser man vilken jävla bluff det kan vara. Och det är det som också sporrar oss till att försöka göra det ordentligt och vara helt transparenta i det”, menar han men kommer också snabbt på ett märke som ändå motbevisar detta. ”Stutterheim känns ändå besläktat med oss på så vis. Han (Alexander Stutterheim, grundaren av företaget) har ju sin tillverkning i Borås där egentligen den sista levande delen av svensk textilindustri finns kvar. Det respekterar vi som fan”, fortsätter han samtidigt som han ändå tycker att de två märkena skiljs åt på många sätt. Han menar att Stutterheim, till skillnad från Snål, försöker presentera svenskhet i stort. Något som således också är väldigt svårt att sätta fingret på vad det är. ”Samtidigt som Stutterheim känns nära besläktat så finns det stora skillnader. Han spelar på svenskhet som helhet och vad det nu innebär. Han vet nog inte det själv”, menar han och passar på att ge honom en eloge för just detta. ”Jag tycker att han utmanar svenska folkets tankar om vad svenskhet innebär på ett bra sätt ändå. Med pride-rocken exempelvis”.

När Pontus får frågor kring Snåls tankar på att själva försöka utveckla eller utmana bilden av Sverige så påpekar han det faktum att de fortfarande är i ett väldigt tidigt stadie. ”På sätt och vis utmanar vi den svenska bilden av smålänningar i den bemärkelsen att vi vill utmana folks tankar kring snålhet. Men självklart kan man gå bra mycket djupare än så. Och det är klart att det finns en önskan att också göra det. Sen hur det ska ske vet jag inte riktigt. Vi har nog inte riktigt kommit så långt att vi kan se exakt vad vi kan göra för att utmana den rådande bilden. Men det finns absolut en kraftig önskan att göra det”, förklarar han.

”Allt för att rida på en våg av nationella identiteter som någon annan skapat. Där ser man vilken jävla bluff det kan vara.” Kombinationen av stilfull design och ett extremt fokus på kvalité gör Snål till en frisk fläkt i den skandinaviska designvärlden. Att de dessutom skapar dessa produkter i hopp om att utveckla det uttjatade begreppet ”den snåle smålänningen” gör märket väldigt kul. För när man tänker efter, är man inte dum i huvudet om man inte är snål?

SNÅL OF SMÅLAND Startades: Augusti 2013 Lanserades: September 2014 Ägare: Pontus Hammarström, Jesper Svensson-Bohman & Daniel Wiberg Sortiment idag: Väska, plånbok samt korthållare i tre olika läder-varianter. Tillverkare: Kallfälts läder i Nissanfors. Webshop: www.snalofsmaland.com


SLACK + fashion

F ELIC IA ÅSTRÖM FOTOGRAF

OLOF GRIND avocadogl i tter@i nstagram


Felicia Åström, studerar Textil & Design på Nyckelviksskolan i Stockholm. ”Jag har i mitt projekt jobbat med att undersöka rädslan för tiden hos oss människor. Vi är så beroende av den men den är för abstrakt och flyktig för att vi ska kunna styra över den.” I min process har jag jobbat med att utgå ifrån vad tid är för mig. En rörelse. En känsla. Jag har studerat och tecknat av människor i rörelse som resulterade till enkla geometriska skisser. När jag skissade av människorna har jag låtit tanken släppa fri och gått in för slumpen. Låtit pennan styra, låtit handen dansa över pappret. Jag vill fånga rörelse men precis som tiden är den abstrakt och flyktig. Fångad tid blir till form. Teckningarna har blivit till genom fångade upprepade rörelser som jag sedan översatt till former som byggts upp på kropp. Jag ville att formerna skulle uttrycka mycket volym för att verkligen visa hur jag upplever abstrakta

rörelsens tid och få det organiskt för att få en relation med kroppens rörelse. Jag valde att jobba med materialet skumgummi dels för att jag tycker det materialet är väldigt vackert men även för att skapa kontrast med tyget i kappan. Jag gjorde en stor kappa med vida ärmar för att ta vidare volymen som finns i formerna och valde ett tyg med tyng i för att få den svepande effekten. Kroppen, formen, skalet - sveper, dansar, virvlar. Tyget är länken till rörelsen.”


SLACK + fashion

EM MA a lvin FOTOGRAF

OLOF GRIND e m maalvi n@i nstagram


Emma Alvin studerar Textil och Design på Nyckelvikskolan i Stockholm och Smält är hennes senaste textila projekt. ”I detta projekt har jag tagit avstamp i vår rät- och avigsida. Sidan som visas utåt och den som vänds bort. Andedräkten 05.58. Concealern i badrumsskåpet. Eezeneo. Bombshell under tajt tröja. Den utstående leverfläcken på din högra skuldra. 1177. Jag ville låta sömmarna spricka, belysa den fulaste vinkeln, porträttera avigsidan. Polyestertyg smältes och formades med hjälp av värmepistol, syddes ihop med ett sandguldigt tyg. Polerat, skrovligt. I kanterna har jag sytt in ståltråd för att skapa en formbar kant.”


SLACK + MUSIC

GARD E N ga rden@ soundcloud.com


WORDS AMEL SULJEVIC PHOTO SEBASTIAN FALK

”En drömlik, musikalisk trädgård” Duon från Östergötland bjuder in dig till en drömlik, musikalisk trädgård. Med få, men ack så effektfulla, byggstenar skapar dom en egen värld. De har bara funnits i två år men har redan imponerat på några av världens största musikbloggar. Vi har träffat Garden. Hur skulle ni själva beskriva er musik? En matsked hip-hop, en matsked folk och två deciliter reverb. Tillsätt bas efter behag och låt sedan stå några dagar. Serveras med en reduktion av både allvar och leenden. Hur ser vanligtvis arbetsprocessen ut när ni gör musik? Den process som visat sig fungera bäst för oss är när vi bara sätter oss ner utan några ambitioner att få fram något. Julius klappar fram ett beat, Joakim pillar fram något på gitarren. Fler byggstenar jammas fram och Julius börjar adlibba fram en text. Antingen väljer vi att spela in det eller så glömmer vi bort det och börjar på en ny kula. Vi båda har något bubblande i oss som kommer upp till ytan så fort den ena tar ton. Hur vill ni att er musik ska tas emot / kännas? Helst av allt vill vi ju att den ska locka fram känslor. Vi båda utgår ofta från varsin känsla eller tanke och på ett eller annat sätt mixar dom tills det går att lyssna på. Texterna får gärna tolkas hur som helst även om det ofta finns en tanke bakom. Det är nått sjukt fint i att samma ord kan betyda olika saker för olika individer. Vilka artister lyssnar ni på själva? Det är otroligt brett. Joakim är torsk på film-scores och gammal folkmusik men är samtidigt otroligt intresserad av att nörda ner sig i hur synthar och ljud fungerar i största allmänhet. Julius lutar mer mot hiphopen och den oklara elektroniska musikens pelare. Men vi samsas om det minimala och tydliga. Det ska höras vad det är för instrument, alldeles för mycket musik är alldeles för mycket. Några vi gemensamt går igång på är: Jon Hopkins, Kiasmos, Alice Boman och The Acid.


Hur ser ni på den svenska musikscenen idag? Ni vet i högstadiet när en typ av tröja eller bälte var det som gällde, alla de coola hade den eller det. Den mentaliteten verkar udda nog leva kvar i vissa delar av musik-Sverige. Men precis som i högstadiet så finns det undantag och många av dem, det är fett! Onsdagar har blivit festligare än någonsin tack vare #demowednesedays, hur kom den idén till? Ska man ha en Facebook-sida så ska man göra nått med den tycker vi. Det enda som kändes naturligt var att släppa in alla som vill i vår process. Man blir ju skitpepp om en artist man själv gillar har den transparensen, så det är väl nån form av att inte både äta kakan och ha den kvar-tänk. Sen finns det väl en gnutta bekräftelsebehov inblandat i det där

och så kan det vara kul att se hur det tas emot av de som gillar oss. Lata är vi också, det ända vi har är låtskisser - att punga ut dem är mest bang for a buck för oss, arbetsinsattsmässigt haha.

”Det är nått sjukt fint i att samma ord kan betyda olika saker för olika individer.” Vad hoppas ni att resten av 2015 ska erbjuda när det kommer till Garden? Vi spelar gärna live mycket mer och på många fler platser än vi spelat hittills. Vi drömmer också om att låsa in oss i ett hus på slätten under några veckors tid och bara exprimentera, förhoppningsvis kan vi lösa’t. Vi kommer garanterat släppa mer musik, frågan är bara i vilken form.


S L AC K + a r t

DE AR DIARY THE CAKE IS FOR EVERYONE

BY

CHELSEY PETTYJOHN

A SLACKIN’ CREW ART STORY

HIDIOUSTHINGS @INSTAGRAM WWW.HIDIOUSTHINGS.COM


S L AC K + a r t CO-LAB

SU BJEKT

p_a_p_e_r_c_u_n_t @INSTAGRAM WWW.PAPERCUNT.COM KLARAGRR @INSTAGRAM WWW.KLARAG.COM

CO -L A B BY

KLARA G & EMMA NILSSON

A SLACKIN’ CREW ART STORY


SLACK + PH O T O G R A P HY

WHATEVER i’m having cheese fries

BY

CATHERINE SCREVINER

A SLACKIN’ CREW ART COLLECTION OF SELECTED WORKS

CATSCRIV @INSTAGRAM WWW.CATSCRIV.COM


Sorry....

not sorry


SLACK + PH O T O G R A P HY

FREEDOm / FREE DOOM BY

SIMON YOUNAN

A SLACKIN’ CREW ART STORY

SIMONYOUNAN @INSTAGRAM WWW.SIMONYOUNAN.TUMBLR.COM


Do you feel free? Can you live your life how you want it? Can you be who ever you want to be. Have you created a life where you can outlive your deepest fantasy? We rely on our rights to do this. We have the rights to be free. We have the rights to think, feel, and say what we want. We have the rights to judge someone because they sin differently than us, and as long as this exist, non of us can ever truly be free. A prison with many names. Democracy, liberty, the rights to speak our minds. A construction guarded by prejudice. Freedom

/

Free

doom.


TACK TILL Pasi Ilvesviita Olof Grind Filip Lindstrรถm Nina Faltin

Profile for Slackin' Crew

SLACK  

SLACK THE ART ISSUE ONE / SUMMER 2015 ONLINE ART MAGAZINE

SLACK  

SLACK THE ART ISSUE ONE / SUMMER 2015 ONLINE ART MAGAZINE

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded