Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 23

Петок, 24.07.2009

Тема на број: Мотивација и демотивација на вработените Лидери: Сопственикот на ИКЕА: Големиот скржавец, Ингвар Кампард Преземено: Како разговараме Блиц: На одмор, заедно со вашиот шеф Огласи: Биди вработен Јули 2009

[1]


Содржина

4 9 10

14

Ингвар Кампрад

11 21

29 Јули 2009

[2]

Слободни работни места!

24

Актуелности

HR Анализа

Деловен стил

HR речник

Вработување советува

Блиц


6

Тема на бројот

Мотивиција и демотивација на вработените

18

[3]

Како разговараме

Јули 2009

Традиционално, под поимот менаџмент се подразбираат активностите ( на група луѓе) инволвирани во четирите генерални функции: планирање, организација, водење и координирање на ресурсите. Треба да се потенцира дека овие четири функции бараат добра организација и се високо интегрирани. Менаџирањето или раководењето се третира во контекст на функцијата што ја вршат менаџерите со разни карактери, типови и стилови во организирањето на работата. Всушност, поставен е еден аспект кој може да се изрази низ ...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

Стопанска банка доби три светски признанија Стопанска банка Скопје доби три важни признанија за остварените резултати во 2008 година од светски реномираните списанија Euromoney и Finance Central Europe. Од страна на двете списанија е прогласена за најдобра банка во Македонија за 2008 година, а од Finance Central Europe за банка со најголема актива во 2008 и банка со најголем капитал во 2008 година. “Овие признанија се резултат на стабилноста и капиталната сила на Банката, на ефикасноста во нејзиното работење, извонредноста на производите и услугите кои Банката ги нуди, нејзината достапност до клиентите и високата доверба што ја ужива кај компаниите и населението во Македонија” вели во соопштението до медиумите, претседателот на Управниот одбор на Стопанска банка, Глигор Бишев. Според Бишев, дополнителен доказ за сето ова е што на крајот од 2008 година секое семејство од Македонија и секоја втора компанија ги користи услугите од Стопанска банка. Вкупно 347.622 невработени лица до 30 јуни годинава Според податоците на Агенцијата за вработување на Македонија бројот на невработените во јуни во споредба со мај годинава се намалил за 1441 лице. Агенцијата за вработување нагласува дека од вкупниот број регистрирани невработени 277.443 лица активно бараат работа, додека преостанатите 70.179 се пријавуваат само заради остварување на правото на здравствена заштита.

Во јуни во Македонија за првпат бројка од над 1.000 продадени возила Но и покрај тоа бележат тренд на намалена продажба од над 30 отсто во однос на истиот период лани. Се смета дека пазарот полека се стабилизира, но е далеку од враќање на ланските рекордни резултати. Само големите попусти и акции ја одржуваат продажбата на „нормално“ ниво. Во споредба со истиот период лани сегашното намалување е за 35 отсто, и речиси 3.000 возила помалку продадени. Наспроти 8.243 возила во првите шест месеци од 2008 година, сега се продадени 5.304. Сличен тренд има и во јуни, кога намалувањето е 33 отсто. Дури кај 18 марки има намалување на продажбата, а само 15 имаат позитивно работење во однос на истиот период лани. Како најголеми причини за намалувањето на продажбата импортерите ги посочуваат заострените услови за добивање кредит или лизинг и економската криза. Од почетокот на кризата, а особено овие седум месеци Македонците беа навикнати да добијат добар попуст при купување нови возила со повеќе опрема. Тоа полека завршува, а импортерите најавуваат дека од есен тешко дека ќе има толку евтини модели. Последните два-три месеци речиси сите продавачи имаа одредени акции со попусти кои беа и по неколку илјади евра за одредени модели. Сега еднакво атрактивни се и користените возила, особено оние што одредени купувачи ги враќаат за да земат нов модел. Сепак, компаниите ги имаат скратено буџетите за таквите користени возила, па сега и на плацевите пред салоните нема голема понуда. Сегашните прогнози се дека вкупната продажба на нови возила во Македонија годинава треба да се движи околу 12.000. Летниот период традиционално е послаб за пазарење, па повеќе нови купувачи се очекуваат од септември. Јули 2009

[4]


КРАТКО ...

Странските инвестиции во април 33,7 милиони евра, ниту една гринфилд! Вкупно 33,7 милиони евра изнесуваат странските инвестиции во Република Македонија во април. Според најновите податоци кои ги објави Народната банка во април годинава странските инвестиции се речиси двојно поголеми од март, кога беа 18,3 милиони евра. Според податоците на Народната банка, дури 27 милиони евра од странските инвестиции пресметани во април отпаѓаат на кредити што фирмите ги зеле од своите претставништва во странство, а 6,9 милиони евра е реинвестираната добивка на компаниите. Иако според методологијата на НБМ овие пари се пресметани како странски инвестиции, овој податок покажува дека во април немало ниту едно евро странска инвестиција. Според новата методологија на НБМ наместо досегашната пракса како странски директни инвестиции да се пресметува само акционерскиот капитал од странство, со новата методологија, тука влегуваат и нераспределената добивка на странските компании во земјава и кредитите што ги земаат од нивните фирми- мајки во странство. Од јануари до април вкупните странски инвестиции се 89, 3 милиони евра – речиси половината се обврските на компаниите, 58 милиони евра се во добивката што реинвестира. Според податоците од НБМ, лани во земјата влегоа вкупно 412 милиони евра како инвестиции. Поради кризата годинава бројката ќе биде најверојатно двојно помала, податок што не ја обесхрабрува власта, оти инвестиции немало и во другите земји. Прогнозите за помало салдо се потврдуваат и на терен. Дел од најавените инвеститори ги замрзнаа вложувањата, за нови нема најави. Во слободната економска зона функционира единствено фабриката на Џонсон Котролс. Се уште се чека официјалнот старт на Англичаните од Џонсон мети, а Французите од Монтипе и официјално го одложија инвестирањето во Македонија. Јуни 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Македонија има најниски малопродажни цени во Европа Цените на стоките и услугите за широка потрошувачка во Македонија минатата година биле најниски во Европа, односно за 53% помали од просекот на ЕУ. Ова се наведува во новиот извештај на Еуростат, во кој се мерени цените на мало во земјите членки на ЕУ, кандидатите за членство Македонија, Хрватска и Турција, потенцијалните кандидати Албанија, БиХ, Србија и Црна Гора, како и Норвешка, Исланд и Швајцарија. Цените во Македонија се најниски и претставуваат 47% од просечните во 2008 година. Цените на алкохолните пијалоци и тутунските производи во Македонија се за 57% пониски во однос на европскиот просек, угостителските услуги се помали за 55%, храната и безалкохолните пијалоци се поевтини за 41%, а облеката за 29%. На европскиот просек се цените на превозните средства, а за 3% се поскапи електронските апарати за широка потрошувачка.Во земјите од Западен Балкан цените на мало се пониски од европскиот просек и тоа во Албанија за 47% во БиХ за 44%, во Србија за 42%, во Црна Гора за 38%, во Турција за 27% и во Хрватска за 25%. Меѓу земјите членки на Европската унија, лани според податоците на Евростат, постоеле големи разлики во цените на стоките и услугите за широка потрошувачка. Најскапо било во Данска, каде цените биле за 41% повисоки од просечните, а најевтино во Бугарија, каде цените биле за 49% пониски од просечните. Над европскиот просек покрај Данска биле и Ирска, Финска, Луксембург, Шведска, Белгија, Франција, Италија, Австрија, Германија и Холандија. Цените на мало во 2008 пониски од просечните биле во Велика Британија за еден процент, па следуваат Шпанија, Грција, Кипар, Португалија, Словенија, Малта, Естонија, Летонија, Чешка, Унгарија, Словачка, Полска, Литванија, Романија и Бугарија.


ТЕМА НА БРОЈОТ

Мотивиција и демотива на вработените Пишува м-р Емануела Есмерова

Однесувањето на менаџерот, директно влијаае врз волјата на вработените Традиционално, под поимот менаџмент се подразбираат активностите ( на група луѓе) инволвирани во четирите генерални функции: планирање, организација, водење и координирање на ресурсите. Треба да се потенцира дека овие четири функции бараат добра организација и се високо интегрирани. Менаџирањето или раководењето се третира во контекст на функцијата што ја вршат менаџерите со разни карактери, типови и стилови во организирањето на работата. Всушност, поставен е еден аспект кој може да се изрази низ следниов став: човекот, менаџер-станува централен чинител, фундамент на постанокот, развојот, конкурентноста и успешноста во работењето на фирмата. Во современото економско работење, нема ниеден фактор кој е толку важен како што е менаџментот. Како доминантна активност во работењето, терминот менаџмент има повеќекратно значење. Менаџментот на човечки ресурси е дефиниран како облик на работа, а менаџерот е личност што ја извршува оваа работа. Во извршувањето на работата, менаџерот извршува определени активности наречени функции на менаџментот. Секоја функција содржи настани кои го движат претпријатието кон остварување на неговите цели. Менаџерска улога на менаџерот-лидер во економија на трудови ресурси Менаџерот во контекст на раководењето на работниот тим е пример за сè и за секого во фирмата. Со својата моќ и влијание, тој дава пример на подредените и соработниците во поглед на однесувањето, комуницирењето, педантноста, уредноста, поттикнувањето, мотивирањето, грижа за персоналот, одговорноста, прецизноста. Ваквото раководење го подразбираме како идеално раководење, каде што менаџерот преку

април 2009

[6]

своите изградени ставови и однесување, односно со својот личен пример, влева доверба, задоволство и мотивираност кај вработените во организацијата. Лидерското раководење е една од есенцијалните функции на квалитетното управување со работењето, однесувањето и севкупната култура на организацијата што дава комплетен имиџ на фирмата. Тоа во себе ги содржи и двете функции-менаџерството и лидерството. Овде менаџерството го подразбираме како остварување на целите со помош на другите вработени во фирмата. Да се остваруваат целите со помош на други, значи и тие да партиципираат во раководењето и реализирањето на идејата или активноста. Тоа се базира врз раководење преку давање на идеи, договарање на целите и следење на активностите и придонесување за постојано подобрување сè до повратната реакција, задоволството на клиентите. Кооперативниот концепт се супституира со партиципативниот, преку активно вклучување на сите оние што со своето инволвирање ќе можат да дадат придонес за изнаоѓање на најцелисходното решение на проблемот. Под лидерство подразбираме водење на другите, одење пред нив и нивно помагање да се


финализаирање. Раководењето се стреми кон постојано подобрување во работењето, развивање на свеста за унапредување на организираноста, развивање на чувство за одговорност и самоодговорност на вработените и стремеж нештата да се направат што е можно подобри. За подигнување на нивото на меѓучовечките односи треба да се обрне внимание на меѓусебното разбирање, соработка, почитување и ценење на трудот, како и залагањето и сите други доблесни перформанси. За успехот на една компанија, многу е важно да се постави вистинки човек на вистинско место, односно да се постави вистинската личност за лидер на фирмата, организацијата, корпорацијата. Следејќи го модерниот европски и светски тренд на оваа проблематика, мораме да и придадеме значаен третман и во наредниот период во сферата на човечките ресурси напорно да работиме на изнаоѓање начини и методи за конкретно спроведување на ваквата филозофија во нашето деловно опкружување. Менаџерот-лидер е човек кој размислува за секоја негова постапка, совесно ги извршува своите функции, достоинствено ги игра улогите: менаџер, лидер, координатор, комуникатор, информатор, контролор, одлучувач и сл. и постојано учи. Свесноста треба да го води секогаш и секаде, бидејќи работната средина суди за него од неколку аспекти и тоа: Што зборува, како зборува и како изгледа, што прави и зошто тоа го прави, луѓето не ги слушаат само [7] април 2009

постигне успех. Лидерството бара посебни, специфични постапки во остварувањето на единствените улоги. Тоа ретко произлегува исклучиво од моќта, неговата филозофија се стреми да создаде сопствена моќ. Од глобален аспект, раководењето денес, во свет исполнет со постојани промени и неизвесности, не може да се потпре само на рамковен стил. Некои лидери не се вклопуваат добро во менаџерската улога. Раководењето бара широка палета инструменти, коишто мора добро да се владеат и да се распознаваат, за да може во дадена ситуација да се применат оние, вистинските. Водењето е компонента во улогата и функцијата на менаџерот. Тешко може една организација да постои подолго време без правилно и совесно водење на вработените. Познато е дека добриот лидер раководи од три позиции, на чело на групата укажувајќи на патот, охрабрувајќи го мнозинството и собирајќи ги заостанатите. Правилното водење на вработените мотивира, поттикнува на активност, соработка, прилагодување, помагање, меѓусебно почитување, мегусебна доверба, ценење на квалитетите, го подигнува моралот и обезбедува висока продуктивност и ефикасност во работењето. Менаџмент филозофијата има за цел постојано унапредување на квалитетот во севкупното работење во сите делови на организацијата. Се базира, на водење преку договарање на целите и следење на идејата од самиот почеток, претворање во акција, па се до нејзино

ТЕМА НА БРОЈОТ

демотивација


ТЕМА НА БРОЈОТ

зборовите, туку ги гледаат и во тој контекст, речено е: ,,Можете сите луѓе да ги држите во заблуда определено време, или да држите во заблуда некои луѓе цело време, но не можете да ги држите во заблуда сите луѓе цело време. Постојат две форми на водство, вистинско, со љубов и насилно, со лукавство. Вистинското водство кон професијата е со знаење, со умеење и со симпатии кон следбениците. За разлика од него, насилното водство обично се презема со манипулации, користење на моменти на слабост, критикување и повикување на грешките на претходниците, ветувања и врбувања на луѓето, потоа давање на привилегии на следбениците, притисоци, заплашувања и заканувања кон непослушните, и обочно завршува со нанесување на тешки, некогаш и болни последици во организацијата. Водството коешто е стекнато врз основа на изграден вредносен систем на квалитети на лидерот, односно во согласност на неговата љубов, знаење и талент, е единствената реална и трајна форма на водство. Значи, во своето раководење, менаџерот мора да се одликува со изграден стил, ориентиран кон менаџмент со трансфер на знаење, цел, партиципација, јасна информираност, одлучување, супервизија, оценување, унапредување, подигнување на задоволството и внатрешната мотивација на вработените, постојана ориентација кон купувачите и сл., функции коишто тој постојано ги унапредува, согласно со промените што ги носи времето, една од најважните функции во сите степени, и нивоа на менаџментот.

Јуни 2009

[8]


АНАЛИЗА

HR Анализа

Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 16.07.2009 - 22.07.2009 Охридски Кичевски 2% Битолски Тетовски 1% 1% 1% Велешки

Струмички Странство 2% Струшки 3%

2%

1%

Прилепски 11% Скопски 76%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 16.07.2009 - 22.07.2009 Топ 10 региони според бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 16.07.2009 - 22.07.2009

120

101

100250

222

68

Вкупен број на огласен кадар за останатите региони

60150 40100 17

22 84

0 0 16.07.

17.07.

18.07.

7 2 0

20.07.

7

12

6 11

21.07.

4

17

3

2

2

22.07.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk SETTE - Media Monitoring Agency www.sette.com.mk Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk SETTE - Media Monitoring Agency www.sette.com.mk Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[9] април 2009

20 50

34 1933

HR АНАЛИЗА

Број на огласен кадар за Скопскиот регион

80200


ДЕЛОВЕН СТИЛ

Како да успееме да станеме успешна жена во Македонија

Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Жените ги победија мажите

Деловна, убава, паметна, домаќинка и мајка е кругот на една жена. Жена достојна на 21век. Жената симбол на љубовта која сè повеќе се спротивставува и бара правда кога никој не се согласува со неа. Дали за шеф е подобро да имате жена или маж? Поминаа тешките и мрачни времиња на жената со бела престилка која постојано трча на секој повик од својот маж, заедно со неа и чувството на страв и несигурност да не погреши, па да биде казнета, и со голема надеж да издржи до следниот ден за да биде повторно подготвена да му угоди на својот „господар”. Денес, има за што да се раскажува кога ќе се спомене нејзината грижа. Стопроцентната успешност во сите релации, како службени така и приватни, сè повеќе води кон тоа дека вистинити се истражувањата дека жената е сè повеќе подобар менаџер од мажот и станува рамноправна со него. Жената има поизразени организациски способности од мажот и разговорот со жена шеф нема да биде ни малку едноставен и лесен, таа секогаш кога и да ја прашате ќе знае да ви одговори на секое прашање и ќе биде секако многу пољубезна од мажот шеф кој никогаш ќе нема доволно време и нерви да ви објасни сè докрај. Жената шеф ќе се труди да ја исполни обврската што ѝ е зададена до крај, со тоа и ќе ја исполни и ќе ја победи својата самодоверба со што ќе бара од вас да ѝ помогнете, но тоа е добра шанса за секого да биде што повеќе упатен во работата. Жена, колку тоа гордо звучи, кога се борат сите за една, тежнее да им се допадне на сите, да биде најдобра дури и кога фирмата ќе доживее неуспех, таа го прифаќа како свој. За да успеете во својата работа треба да умеете со сите да комуницирате, да имате одреден шарм со кој сè повеќе ќе ги привлекувате околу себе. Многу мажи не поседуваат таква способност. Во секој случај, да имате мотивација и да ја сакате работата, но вашата одлука е

Јули 2009

[10]

само ваша и како таква треба да ги натерате да ја почитуваат. Имате право да се борите за вашиот успех, без оглед што мислат другите за тоа, дали ќе успеете и дали ќе знаете да се снајдете во работата, обидете се да бидете свои и не ги слушајте другите, застанете цврсто на нозе зошто само така ќе успеете. Нормално е да грешите, но само така ќе научите да учите од сопствените грешки кои во иднина нема да ги повторите. Мажите многу често се плашат да работат со жена, се плашат да не им ја преземат нивната работа, да не се изедначат со нив, се плашат да не бидат управувани да не им го направат животот хаос, ако го земат во свои раце. Можеме да речеме дека мажите не ни се потребни, дека ние жените можеме да постигнеме сè и без нив и тоа е точно. Сега сме еднакви, нема разлика помеѓу маж шеф или жена шеф, го нема веќе праисториското каде што жената беше роб. Но, врската помеѓу мажот и жената секогаш ќе биде нераскинлива, бидејќи колку и да се бориме едни против други сè повеќе се врзуваме.


СТАТИСТИКА

HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ ПрофилиHEADHUNTING на работно место РЕСУРСИ HEADHUNTER MATCHMAKING (англиски – Job Profile) е збир од најважни карактеристики на работното место. Одредено е во РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ каталогот за работни места. РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Пример за структура на профили на работно место се: ИнтеракцијаЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС Поделба на одговорностите/слободно делување РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Решавање на проблеми/Иновации Влијание на ЧОВЕЧКИ остварувањата/Донесување на одлуки МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРС Потребни знаења и вештини РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Прецизните и потполно одредени барања за работното место неопходни се во многу процедури РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС НАза избор ЧОВЕЧКИ и процеси со управувањето на човечките ресурсиМЕНАЏМЕНТ за тоа што служат како подлога на кандидат, на пример во : РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Пополнување на работното место; РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Справување ЧОВЕЧКИ со вештини; Планирање наHEADHUNTING кариери; РЕСУРСИ HEADHUNTER MATCHMAKING Планирање на наследување СУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING

Јули 2009

[11]


UNIVERSITY AMERICAN COLLEGE SKOPJE

Guest speakers at university American college skopje 2008/2009

www.uacs.edu.mk


List of speakers

Ms. Niamh Walsh

Dr. Barbara Kolm

Political Adviser, office of the Eu special Representative “Macedonian transit for membership in the Eu”

Lecture on “the Austrian school of Economics, its significance in the past and today”

14/05/08

19/02/09

Mr. Philip t. Reeker, the us Ambassador

“Directions in us foreign policy under the obama Administration”

Mr. Walter E. Andrusyszyn

Deputy u.s. Permanent Representative u.s. Mission to NAto from Brussels, Belgium

30/04/09

us. Guest Lecture on “Reading and reader response theories” school of foreign Languages

19/12/08

Dr. Joan conne

Mr. Goran stefanovski

Guest lecturer English literature 4 (shakespeare) course

Dr. David McGaffey

fulbright senior scholar

Dr. tristram Hunt

Guest speaker on “John Ruskin, conservation, and the creation of the Modern British city”

Dr. Benedict cohen

“ Educational curriculum Program ”

Mr. Bogomil Gjuzel

Guest speaker on Poetry and translation for the school of foreign Languages

Mr. Viktor Kunovski

Mr. Dragan cepujnoski

KoAcH ERA GRouP Guest speaker Global Entrepreneurship Week

Regulatory Manager in cosmofon “ Regulation in telecommunication ”

Mr. sean thomas Dougherty

Mr. sinisa Pekevski

Guest speaker on Branding at the global entrepreneurship week

Dr. Ile cvetanovski

faculty of technical sciences Bitola, Department of traffic and transport Engineering ,, Modern transportation technologies ”

15/05/09

Mr. Nikola Dimitrov

7/04/09

us Poet Guest Lecture (Poetry performance)

National NAto coordinator Guest lecture on International Public Law class

05/20/08

19/11/08

5/11/08

Mr. Vlado Naumovski

President of Association of Economists of the city of skopje

22/10/08

Mr. uros tasev

cfo of Zito Vardar Guest lecture on corporate Governance

30/11/08

01/03/09

Dr. Hardy Bouillon

“corporate citizenship and development and the business ethics” International Political Economy course

28/01/09

Mr. Kiril Nejkov

Head of Ifc corporate Governance Project Guest lecture on corporate Governance

30/11/08

Mr. Dimitar orovcanec

Guest Lecture on Ethics in Advertising

04/12/08

Dr.Hans Wissema

Book promotion 3G university

26/11/08

12/03/09

28/04/09

17/11/08

04/05/09

Dr. Paul swope

Dr. Eleonora serafimovska

02/04/09

International Political Economy ”Entrepreneurship and Innovation as Engines of Growth Youth Entrepreneurship: the force of Positive change”

21/05/09

IssPI Guest speakers Psicology

1/12/08


CV НА големите Јули 2009

[14]

лидери

ПОДДРЖАНО ОД


c u r r i c u lu m v i ta e Personal information Birth name Born Residence Contact

Nationality Religion Marital status Occupation

Ingvar Feodor Kamprad March 30, 1926 (1926-03-30) (age 83), Älmhult, Kronoberg County Epalinges, Switzerland IKEA Box 640 Helsingborg, Sweden 4642267100; 4642132805 http://www.ikea.com Swedish Church of Sweden Married to Margaretha Kamprad and has 4 children (Jonas Kamprad, Mathias Kamprad Peter Kamprad) Entrepreneur

1943

1945

1948 1951 1953

1956 1958 1959

IKEA founder Ingvar Kamprad is born in Småland in southern Sweden He is raised on ‘Elmtaryd’, a farm near the small village of Agunnaryd. Even as a young boy Ingvar knows he wants to develop a business. At the age of five he starts selling matches to his nearby neighbours and by the time he is seven, he starts selling further afield, using his bicycle. He finds that he can buy matches in bulk cheaply in Stockholm and re-sell them individually at a very low price but still make a good profit. From matches he expands to selling flower seeds, greeting cards, Christmas tree decorations, and later pencils and ball-point pens. IKEA is founded by Ingvar Kamprad In 1943, when Ingvar Kamprad is 17, his father gives him money as a reward succeeding in his studies. He uses it to establish his own business. The name IKEA is formed from the founder’s initials (I.K.) plus the first letters of Elmtaryd (E) and Agunnaryd (A), the farm and village where he grew up. IKEA originally sells pens, wallets, picture frames, table runners, watches, jewellery and nylon stockings - meeting needs with products at reduced prices. the first IKEA advertisements appear Ingvar Kamprad’s business outgrows his ability to make individual sales calls, so he begins advertising in local newspapers and operating a makeshift mail order service. He uses the local milk van to deliver products to the nearby train station. furniture is introduced into the IKEA range The furniture is produced by local manufacturers in the forests close to Ingvar Kamprad’s home. The response is positive and the line expands. the first IKEA catalogue is published IKEA’s founder sees the opportunity to sell furniture on a larger scale using a catalogue. The IKEA catalogue that we know today is born. furniture showroom opens in Älmhult, Sweden This is an important moment in the development of the IKEA concept - for the first time customers can see and touch IKEA home furnishings before ordering them. The showroom is born out of a price war with IKEA’s main competitors. designing furniture for flat packs and self-assembly IKEA’s decision to design its own furniture stems, ironically, from competitor pressure for suppliers to boycott IKEA. the first IKEA store opens in Sweden The first IKEA store in Älmhult has 6,700 square metres of home furnishings! At the time, it is the largest furniture display in Scandinavia. co-workers The 100th co-worker joins IKEA [15] Јули 2009

YEAR

CV ИНГВАР КАМПРАД

Ingvar Kamprad & IKEA timeline


CV ИНГВАР КАМПРАД

1961 1963 1968 1973 1975 1986 1990 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2006 2007 2007

product testing begins IKEA begins quality testing its products using Swedish testing standards. IKEA arrives in Norway The first IKEA store outside Sweden opens in Oslo. particleboard makes its mark This inexpensive, hard-wearing and easy-to-process material is a natural fit for IKEA. In 1969, the PRIVAT sofa is designed by architect Åke Fribryter IKEA arrives in Switzerland The first store outside Scandinavia opens in Zurich. IKEA arrives in Australia The first IKEA store opens in Sydney. new president and CEO Ingvar Kamprad retires from Group Management to become an advisor to the parent company INGKA Holding B.V. Anders Moberg becomes President and CEO of the IKEA Group. IKEA’s first environmental policy The IKEA Group develops an environmental policy to ensure that the company and its co-workers take environmental responsibility for all activities conducted within its business. MAMMUT Daring to be different. A whole furniture series for children is introduced that not only meets the demands of wild childish imaginations, but also stands up to the wildest of children’s games. IKEA on the web The web site www.IKEA.com is launched. a new President and CEO Anders Dahlvig becomes President and CEO of the IKEA Group, taking over from Anders Moberg. IKEA customers can shop online E-shopping is launched in Sweden and Denmark. Since then many other markets have started offering online shopping at IKEA. IKEA Rail begins The IKEA Group trials running its own rail operations through IKEA Rail AB. The train runs five round trips a week between Älmhult, in Sweden, and Duisburg, in Germany. IKEA recovery is born A new product recovery concept is implemented in more than 100 IKEA stores in Europe to ensure that returned products are, where possible, repaired instead of being wasted. co-workers The IKEA Group exceeds 100,000 co-workers and operates in 44 countries. IKEA’s most international store IKEA Haparanda opens as the most international IKEA store yet. It is uniquely placed at the border between Sweden and Finland and a catchment area that also includes Russia and Norway. IKEA and WWF Co-operation on climate change The IKEA Group and WWF start to co-operate on projects aimed at reducing emissions of green house gas generated by IKEA operations. The agreement covers: improving energy efficiency and the use of renewable energy at IKEA suppliers, and developing sustainable customer transportation to and from IKEA stores.

Ingvar Kamprad Quotes: o To design a desk which may cost $1,000 is easy for a furniture designer, but to design a

functional and good desk which shall cost $50 can only be done by the very best.

o How the hell can I ask people who work for me to travel cheaply if I am traveling in luxury?

It’s a question of good leadership. o I could regularly travel first class, but having money in abundance doesn’t seem like a good reason to waste it. Why should I choose first class? To be offered a glass of champagne from the air hostess? If it helped me arrive at my destination more quickly, then maybe.

Јули 2009

[16]


[17]

CV ИНГВАР КАМПРАД

преориентирал ИКЕА на компанија за производство на мебел. Така во 1953 била отворена првата продавница. Оваа продавница им овозможувала на луѓето да го видат да го допрат, а воедно и да го почувствуваат квалитетот на тоа што сакаат да го купат, и во истиот момент да си го однесат дома. ИКЕА денес е позната по нејзините иновативни и стилски дизајни. Речиси сите прозводи на ИКЕА се спакувани во тенки пакувања при што се намалува трошокот за транспорт, и истовремено ја намалува можноста од нивно оштетување, а со тоа им овозможува на купувачите многу лесно и веднаш, мебелот да го донесат до дома. Сето ова го создал благодарение на неговата конкуренција која го натерала да ги смисли овие интересни дизајнерски решенија и да ја направи ИКЕА поим за брзо, лесно, и стилско опремување на домот. Во светот на милијардерите Кампрад важи за многу голем скржавец кој на работа патува со метро, вози 15 години старо Волво, кога патува со авион секогаш се вози во економска класа, а во ИКЕА ги советува вработените да пишуваат и на двете страни од листовите. Секогаш кога престојува во хотел и има потреба да се напие некој од пијалаците од бифето во хотелската соба, а кои се многу скапи, ги пие и подоцна ги заменува со исти такви, но купени поевтино. Интересен е податокот дека порано додека работел во една фабрика за мебел во Полска, станал алкохоличар. И сега вели дека пие, но сепак е под контрола. Јули 2009

Ингвард Кампрад (Ingvar Kamprad) е роден на фармата Елмтарид, близу малото село Агунарид (Agunnaryd) во Шведска. Почнал да си го развива бизнисот уште како мало момче продавајќи кибритчиња на соседите дистрибуираjќи ги со својот велосипед. Тој открил дека доколку ги купува на големо, а ги продава индивидуално по многу ниска цена, сепак ќе направи значителен профит. После кибритчињата почнал да продава риба, новогодишни декорации, моливи и пенкала. Кога Кампард бил 17 години, татко му му дал пари за да го продолжи школувањето, а тој тие пари ги искористил за да започне нешто кое подоцна ќе прерасне во ИКЕА. Акронимот ИКЕА е направен од почетните букви на неговото име и презиме Ингвард Кампрад, плус Елмтарид фамилијарната фарма каде што е роден, и најблиското село Агунарид. Првата продавница ја отворил пред 50 години, а денес продава околи 9 600 различни производи во 36 земји, а каталогот го печати на 27 јазици. Последната продавница којашто ја отворил била во Кина во февруари оваа година, а во план му е отворање и во Доминиканската Република, навестување има и за отворање на продавница во Србија. На почетокот ИКЕА продавала паричници, часовници и накит за да во 1947 Кампарт воведе линија на мебел... Користењето на локалните изработувачи на мебел му помогнале многу, во однос на намалувањето на трошоците...Мебелот бил вистински погодок, па така во 1951 тој ја


ПРЕЗЕМЕНО

Како разгова Невербалните знаци се оние што го создаваат значењето на пораката што ја пренесуваме

Во текот на разговорот, соговорниците посветуваат внимание на лицето на личноста што зборува. Изразот на лицето главно зависи од погледот и положбата на усните, коишто зборуваат за тоа како се чувствува личноста. Исто така, начинот на којшто личноста оди, зборува, стои или седи, како се облекува, кои бои ги користи и друго, кажуваат многу работи за таа личност. Сите комуницираат, но она што е уште поважно е дека сите се убедени дека знаат да комуницираат. Да се биде добар комуникатор не е вродена особина. Таа се учи. Излагањето на сопствени идеи, активното слушање и пренесувањето на пораки се само некои од лекциите. Основен елемент на добрата комуникација е вербата во пораката. За да се постигне тоа, важно е личноста што ја соопштува пораката да биде личност што има углед, на којашто може да и се верува. Довербата во личноста што соопштува нешто е поважна од содржината што ја искажува. Секоја порака се состои од вербален дел, визуелна импресија, тон на гласот со којшто се изговара. Психолошките истражувања покажуваат дека само 7% од емоционалното значење се пренесува со зборови. Околу 38% се комуницира со користење на тонот на гласот, додека 55% од емотивната порака се комуницира со невербални знаци, односно со говорот на телото, со гестови, израз на лицето итн. Всушност, невербалните знаци се оние што го создаваат значењето на пораката што ја пренесуваме. Притоа, од исклучиво значење е усогласеноста со овие три елементи. Во спротивно доаѓа до недоверба, неприфаќање на содржината на пораката.

април Јули 2009

[18]

Теоријата и практиката покажуваат дека може да постојат голем број пречки што ја отежнуваат комуникацијата, а чиешто препознавање е предуслов за нивно отстранување. Најчести пречки во процесот на комуникација се: • доколку испраќачот на пораката нема доволно углед; доколку лицето има лошо искуство со него; доколку пораките се контрадикторни и неконзистентни; доколку се пренесува големo количeство на информации одеднаш. • кога примачот на пораката недоволно ја слуша пораката; кога има предрасуди и негативни ставови; кога е незаинтересиран, уморен, болен или со ограничени можности и капацитети за разбирање и меморирање. • доколку каналот на комуникација се прекинува и повторно се воспоставува. Најважен удел во резултатот на комуникацијата има слушателот. Целосното внимание на лицето што зборува се демонстрира преку контактот со очите, насмевката, одобрувањето со главата, наведнувањето кон лицето. Активното слушање вклучува и поставување на прашања, со цел да се појаснат или издвојат важни детали, повторување на кажаното со сопствени зборови, ставање на знаење на соговорникот дека се почитува важноста и значењето на она за што се зборува и резимирањето на најзначајните идеи и чувства што се јавиле во текот на разговорот. Вербална и невербална комуникација Вербалната комуникација не се заснова само на значењето на зборовите, туку и на разбирливоста на говорот, јасноста на логичниот тек на мислите, висината на гласот и информациите. Треба да се зборува јасно, конзистентно; да се издвојуваат фактите од размислувањата; да се фокусира на една работа во одредено време; да се приспособи својот начин на изразување кон можностите на слушателите; да се биде конзистентен со невербалните знаци на комуникација; да се биде потврден; да се повторува пораката; да се


говараме

Како да се читаат невербалните знаци? Насмевнувањето создава пријатна атмосфера. Насмевката е знак што укажува на среќа, пријателство, топлина и наклонетост. Лицето што се насмевнува се перцепира како топло, пријателски настроено и пристапно. Погледот во очи влијае на текот на разговорот и укажува на заинтересираност за размена со соговорникот, како и на грижа за соговорникот. Добро воспоставениот контакт со очите влијае на развивањето доверба кај слушателот кон говорникот, ја зголемува неговата веродостојност, како и веродостојноста на пораката. Лицето што избегнува директен поглед во очи со лицето што зборува, укажува на тоа дека разговорот е здодевен, дека лицето е нетрпеливо... Воедно, тоа е сигнал за промена на начинот на говор, воведување на модулации на гласот, промена на ритамот или правење на разговорот да биде поинтересен.

ПРЕЗЕМЕНО

Невербалните пораки комуницираат чувства Старата поговорка вели дека делата кажуваат повеќе од зборовите. Истражувањата тоа и го потврдуваат. Кога на пример, она што лицето го зборува не е во согласност со она што лицето го прави, сите ќе поверуваме на невербалните знаци. Пред сè, бидејќи е потешко да се „изглумат“ или излажат невербалните знаци. Нашите чувства и реакции ги засноваме, не толку на она што другото лице ќе каже, колку на она што го прави лицето. Во текот на разговорот, соговорниците посветуваат внимание на лицето на личноста што зборува. Изразот на лицето главно зависи од погледот и од положбата на усните, коишто зборуваат за тоа како се чувствува личноста. Исто така, начинот на којшто личноста оди, зборува, стои или седи, како се облекува, кои бои ги користи и друго, кажуваат многу работи за таа личност. Се покажало дека луѓето во сите култури се смеат кога се среќни, а се мрштат кога се несреќни. Има уште некои гестови што се универзални, но еден дел од невербалните знаци сепак значително се разликува од култура до култура.

Избегнувањето на погледот (на пример, насочување на погледот кон подот или таванот) може да сугерира на незадоволство, неискреност, несигурност и незаинтересираност за темата на разговор. Исто така, насочувањето на погледот кон другите делови на телото или лицето (на пример, челото или устата) може да биде доста непријатно за соговорникот и треба да се избегнува. Во случај говорникот да се обраќа на поширок аудиториум, може да обезбеди ангажираност на учесниците така што ќе помине со погледот преку присутните, потоа повремено ќе го насочува вниманието на одредени делови од аудиториумот и на поединци. Во текот на стоењето треба да се избегнува нишање на петите (напред-назад), поместување чекор напред, чекор назад или лево-десно, бидејќи тоа се показатели за „нервозно однесување“ и таа манифестирана нервоза ќе се пренесе и на соговорникот, разблажувајќи ја моќта на комуникацијата и пораката. Говорот е пожелно да биде проследен со умерена гестикулација, бидејќи на тој начин се привлекува и се задржува вниманието. Ге с т и к у л а ц и ј а т а укажува дека сте релаксирани и убедени во она што го зборувате, укажува дека она што го зборувате е многу важно. Лицата што не гестикулираат се сметаат за здодевни,

[19] Јули 2009

проверат ефектите што ги оставила пораката.


ПРЕЗЕМЕНО

ригидни, нефлексибилни и неинтересни. За акцентирање на клучните делови од говорот, важните факти што се изнесуваат, како погодни техники се покажале актот на „сечење“ на воздухот со рака (раце), испружување на показалецот во воздух (поентирање) и набројување... Честото допирање на носот или усните во текот на разговорот е карактеристично за лицата што сакаат да ја прикријат вистината. Додека честото местење на јаката на кошулата покажува дека лицето се плаши да не биде откриена лагата. Лице в лице На некои соговорници пристапот лице в лице може да им биде непријатен и претечки. Во разговорот со нив се препорачува да се заземе позиција од страна, на околу 90° степени од самото лице, воспоставувајќи на тој начин многу попријатна и поопуштена атмосфера. Во тек на стоење или седење, исправеното држење на телото (но не ригидно, круто), благо наведнато нанапред остава впечаток на пристапна, рецептивна и пријателски настроена личност. Значи, своето интересирање кон некого може да се покаже или со поместување напред, со приближување кон тоа лице или со благо наведнување кон него, а во случај на седење, тоа може

Јули 2009

[20]

да се направи со поместување нанапред на самата столица. Во случај на несогласување со некое лице, „страничниот став“, т.е. вртењето на рамото кон тоа лице (т.н. „ладно рамо“) инстиктивно ќе му стави на знаење на тоа лице дека сте незадоволни со ситуацијата. Отвореното држење на рацете, особено на дланките (свртени нагоре), зборува за задоволство, за подготвеност да се стапи во контакт, пријателски однос, спротивно на тоа, прекрстените раце и стиснатите тупаници укажуваат на без, раздразливост и недоверба. Значи, оддалечувањето на рацете од телото и покажувањето на отворени дланки кон слушателите покажува отвореност, смелост, доверба и доверливост. Кога со едната рака се држи зглобот на другата рака, укажува дека лицето е фрустрирано и дека настојува максимално да се контролира. Држењето на лакотот на другата рака зборува за обид за прикривање на нервозата. Млитавата рака при ракување означува лице што нема цврсти ставови, спротивно на тоа претерано цврстиот стисок на раката покажува грубост. Држењето на преклопени раце на грбот укажува дека лицето е сигурно во себе и понекогаш надмено. Склопувањето на прстите во врв на кула укажува на авторитет и моќ; во комбинација со отвореноста на рацете може да укаже на способно лице, коешто има контрола и моќ, но коешто е ориентирано и на односите со другите луѓе. Впечатокот на моќ и контрола над ситуацијата може да се постигне и со користење на просторот. Имено, во разговорот со луѓето може да се остави впечаток на доминација, доколку наместо седење на маса, практикувате стоење покрај неа, со повремено одење по просторијата. Опуштеното седење во фотелја со високо прекрстени нозе покажува дека лицето е надмено и дека ги игнорира соговорниците. Културните норми диктираат пријатно растојание за меѓуперсонална интеракција (т.н. социјално растојание). Секако, тоа се разликува во различни ситуации и со различни луѓе. Универзален принцип е дека подрачјето во близина на телото е резервирано за блиски луѓе, додека со помалку блиски луѓе треба да се држите на поголемо растојание. Нишањето, па нишањето на нозете и благото удирање, може да бидат показатели на непријатност поради нарушувањето на нечиј простор.


Како да бидете сигурни дека сте одбрале добро работно место

Ако од првиот ден сфатите дека никој не води сметка за вас, тоа не е добар знак Дадовте сè од себе со цел на интервјуто да оставите што подобар впечаток. Го облековте најубавото одело, пристигнавте дури 20 минути порано од закажаниот термин, а воздивнавте дури тогаш откако помина разговорот, кога сè беше готово. Работодавачот ви оставил добар впечаток, па веќе размислувате колку би било идеално да се вработите во одична фирма. Но, дали сте размислувале на тоа дека можеби не е сè толку убаво како што изгледа на прв поглед, и можеби токму тој префинет однос на работодавецот ја сокрива вистинската состојба на компанијта? Следниве неколку совети многу ќе ви помогнат за да одлучите дали работната позиција за која се борите е вашето работно место од соништата.

Лош глас Доколку некој ќе ве праша за кого работите, некогаш се случува после вашиот одговор таа личност да ви каже: Навистина?! Во тој случај ти посакувам среќа. Не е препорачливо да им верувате на озборувањата, бидејќи секоја компанија ја следи и добар и лош глас. Но доколку слушнете некои лоши работи за компанијата за која би сакале да работите, дополнително распрашајте се за начинот на работење и однесувањето на претпоствените кон вработените. Заминување на вработен Уште еден од знаците дека во фирмата не е сè толку идеално како што можеби изгледа на прв поглед, е големиот број на вработени кои си заминале. Имено, доколку утврдите дека во фирмата често доаѓаат нови луѓе, бидејќи старите заминуваат, потребно е да се распрашате зошто е тоа така. [21]

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Ментор Понатаму, ако првиот ден во фирмата сфатите дека на никого не му е гајле за вас и никој не ви обрнува внимание, тоа не е добар знак. Имено, фирмата би требало да води сметка за своите вработени, а посебно за оние новите. За почеток, некој би требало да ве прошета низ

компанијата со цел да видите како функционира. Освен тоа, мора да знаете на кого ќе можете да му се обратите ако ви затреба помош.

Јули 2009

Услови за работа Замислете ја ситуацијата во која вие го прашувате вашиот нов шеф да ви даде прибор за работа. Тој на вашето работно биро ви ставил неколку пенкала, листови и ништо повеќе. Имено нереално е да очекувате дека во секоја компанија ќе добиете на користење мобилен телефон, автомобил или кредитна картичка, но поквалитетен компјутер, особено ако работите во канцеларија, е сосема реално да очекувате. Распрашајте ги колегите од вашата струка, што им ја олеснува работата и секако распрашајте се дали во компанијата водат сметка за дополнителна едукација, за новите технологии како и останатите погодности.


УСПЕШНИ БРЕНДОВИ

Успешно воде на бизнисот

Учиме како теоријата да стане пракса - човечкиот фактор е клучен во бизнисот

Образуваните и креативни кадри кои постојано ги надградуваат своето знаење и вештини се најважен фактор кој го движи развојот на компанијата и го зголемува профитот. Економскиот факултет на Универзитетот во Љубљана (FELU) е најголемиот и најсовремениот факултет меѓу сите негови членки. Тој има долга традиција во истражувањето и образованието, истакнувајќи дека развојот и модернизацијата на предавањата и истражувачката работа, од самиот почеток, е приоритет. Како еден од првите факултети во Словенија. Од минатата година започнува соработка и со London Shool of Economics. Конзорциумските магистерски студии се привлечни за многу словенечки компании кои се приклучуваат кон конзорциумот (Горење, Тримо, Искра Автоелектрика, ЛТХ, Меркатор, Колектор, Адриа Мобил и др.). Првите две генерации имаа на располагање два субспецијалистички смерови: Финансов менаџмент и Маркетинг менаџмент. Од минатата година се воведе уште еден нов смер – Менаџмент за човечки ресурси (HRM). Проценка е дека оваа област во нашите компании и кај оние од регионот, е во зачеток и дека тука допрва треба да се создаваат високо професионални кадри. Програмата која е понудена и која посдипломците имаат можност да ја изучуваат е сеопфатна, апликативна и конципирана врз современите

Јули 2009

[22]

бизнис потреби и практиката. Конзорциумската магистерска програма е испробана во Словенија и покажува извонредни резултати. Основната карактеристика на оваа програма претставува комбинација од најнови сознанија од областа на економијата и менаџментот кои ги пренесуваат познати професори од Економскиот факултет - Љубљана и меѓународните партнери (Универзитетите од Ајдовен и Вашингтон), примена на теоријата во деловната пракса и тимска работа што ја спроведуваат учесниците во програмата. Конзорциумските посдипломски студии имаат високи академски критериуми, идентична наставна програма и професорски кадар од матичниот факултет во Словенија, но и од други универзитети од Европа и од САД. Наставата за сите студенти од регионот се одвива во Скопје, во модерни и технички опремени простории кои се сместени во Конгресниот центар на Скопски саем. Изведувањето на наставата се одвива во Скопје, во мала група до 20-30 посдипломци во генерација, со цел активно и подеднакво да бидат вклучени сите студенти во предавањата, практичната


водење нисот

работа и индивидуалните трудови преку кои се одвива програмата за секој од предметите. Повеќето посдипломци доаѓаат од познатите компании од Макеодонија и од Косово. Нивните вработени и во текот на студирањето го аплицираат почетното стекнато знаење. Макстил, Стопанска банка, Мермерен комбинат – Прилеп, Шпица системи, Поштенска банка, Телеком, ЕВН – ЕСМ, Касис, Алфа банка, Пекабеско, USAID, OSCE, UNDP и др., се компаниите од каде што се посдипломците, како и штотуку завршени дипломци. Исто така, Економскиот факултет преку CISEF врши и регрутација за упис на додипломци и докторанти, чиишто студии се одвиваат во Љубљана. ИЗЈАВИ НА ПОСДИПЛОМЦИТЕ:

Заге Филиповски, консултант “Студент“ „Најважно од сé, после секое предавање излегуваш со нови знаења и вештини. Со учебниците нема импровизација. Се користи најновото што постои во светот. Дали сте имале можност да држите во рака учебник кој туку што излегол од печатница и според кој се учи на најпрестижните универзитети во светот? Професорите се одлични, се обидуваат и успеваат да ги пренесат најважните работи, не е потребно да учиш на памет, потребно е да ги разбираш работите а, тие тоа знаат да го оценат. Сега, за прв пат се чувствувам дека сум во тек со светот и со светската научна мисла“.

Димитар Серафимов, менаџер “Македонски Телеком АД – Скопје“ „Можеби сте од оние кои секојдневно се паршуаваат: Зошто? Како? Може ли поинаку?А и да не сте......Можеби само гледате напред, и се паршувате, а што понатаму?Секако дека имате сопствена Визија, Мисија и се гледате себеси во светот на менаџментот. Стартегијата за остварување на вашите цели, одговорите на прашањата и многу повеќе ќе ги најдете на Конзорциумските студии на државниот Универзитет на Словенија, Економски факултет – Љубљана. Она што ве очекува е ментална гиманастика, и потврда на тероијата дека мозокот е како мускул – колку повеќе го вежбате, толку повеќе го зголемувате неговиот капацитет и респонсивност. Доклку се прашувате за квалитетот на програматата и наставниот кадар, сега е барем лесно: “Гуглајте„“.

Скопје: Регионалниот центар (сместен во управната зграда на Скопски саем) тел: 02/ 3218 – 353; 070/ 338 – 570; e-mail: cisef@skopjefair.com.mk http://www.ef.uni-lj.si/ Лице за контакт - Мелита Секуловска, регионален координатот за меѓународно образование Љубљана: CISEF (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) тел. ++386 1 58 92 494 zdenko.rojec@ef.uni-lj.si

[23] Јули 2009

Студиите започнуваат во Октомври 2009г. Уписот трае до Септември 2009г. FULL info: http://www.vrabotuvanje.com/b_2009_mk.pdf

УСПЕШНИ БРЕНДОВИ

Сите информации може да се добијат:


НА ОДМОР, ЗАЕДНО СО

БЛИЦ

Годишните одмoри се предвидени за полнење на батериите и релаксација од работните обврски, но што доколку вашиот шеф, сака да летувате заедно, дали би биле вие воодушевени од ваквата идеја?

Летото е најдобриот период за опуштање , одмор и релаксација од работните обврски кои не оптоваруваат во текот на целата работна година. Па, затоа сите ние во лето , сакаме барем на неколку дена да можеме да си дозволиме одмор, во кој слободно ќе уживаме во топлите сончеви зраци, далеку од работната канцеларија, на некое мирно и пријатно место. Но, дали летото, односно годишниот одмор може да биде причина повеќе за дружење со нашите колеги од работа или можеби со нашиот шеф? Како сакаат Македонците да го поминуваат годишниот одмор, дали можеби сакаат да бидат во друштво со своите колеги од работа? Дали луѓето би сакале да одат на одмор со својот шеф или воопшто не помислуваат на тоа? Сакаат ли вработените нивните деца да се дружат за време на летото со децата на нивнот шеф? Сања Петковска, медицинска сестра, во ПЗУ Медикал Сапорт За мене идеален летен одмор е одмор подалеку од мојата ординација, да можам да се релаксирам и да не мислам на моите работни обврски. Јас до сега не сум била на одмор со мојата претпоставена, односно не сум била на одмор со докторката кај којашто работам, бидејќи приватно не се дружиме, поради тоа што постои старосна граница помеѓу нас, односно таа е возрасна жена со деца на моја возраст, а јас сум млада медицинска сестра која има свои пријатели и друштво, па затоа не можеме да се дружиме приватно. И покрај тоа што многу си ја сакам мојата работа, сепак кога одам на летување сакам да сум во друшто со моите пријатели и воопшто не сакам да разговарам за работата, туку напротив сакам да се опуштам и да се релаксирам Митре Шепендиев, професор по физичко во О.У Лазо Трповски Јас како професор по физичко, често пати одам на летување или зимување со моите колеги, бидејќи ние организираме летување и зимувања за децата од училиштето , па ваквите патувања ни се одлична шанса за дружење со колегите, а и супер е што децата имаат шанса да се дружат помеѓу себе. Ние го спојуваме убавото со корисното. Но, нормално и јас како и сите луѓе сакам да одам на одмор со моето семејство и да уживам во друштвото на моите најмили. И кога сум на одмор мислам на мојата работа, бидејќи колку и да сакам не можам целосно да се опуштам и да се препуштам само на уживање. Работата е дел од мене, па затоа и кога одморам, кога сум на годишен одмор со моите пријатели, разговараме за мојата професијa.

Јули 2009

[24]


О ВАШИОТ ШЕФ!

Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Билјана Стојановска, сопственичка на бутик Јас заедно со моите две вработени продавачки ќе одиме заедно на одмор оваа година, сите три, женско друштво. Мислам дека тоа е одлична шанса за дружење, бидејќи ние покрај тоа што работиме заедно, се дружиме и приватно, затоа што се познаваме многу одамна, односно ние сме пријателки уште пред јас да отворам свој сопствен бутик. Многу луѓе веруваат дека не е најдобра идејата да се мешаат приватното и професионалното, но јас не мислам така, туку напоротив, мислам дека е одлична идејата да се дружам и да летувам со моите вработени, бидејќи летувањето заедно е шанса за луѓето да се запознаат подобро и да дружат надвор од работното место, зошто животот не се состои само од работа туку потребна е и забава.

Никола Илиевски, келнер Јас имам само неколку слободни дена кои сигурно ќе ги поминам некаде со моето друштво, а не со моите колеги и шеф , бидејќи сакам малку да се одморам од сè што е поврзано со работа. Сега за сега, не размислувам да одам на одмор со моите колеги или шеф, бидејќи кога човек е постојано со некои луѓе се презаситува и сака промена. Сакам да се одморам, да заборавам на обврските и да се дружам со моите пријатели, бидејќи малку ги запоставив, затоа што цел ден го поминувам на работа, а навечер кога ќе се вратам дома сакам да се одморам. Па, затоа за мене летниот одмор е време резервирано за дружење и релаксирање со моето друштво, со кое одвај чекам да заминам на некоја плажа и да одморам.

Јули 2009

[25]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Платон

Закони

Цена: 630,00 ден

Најобемниот Платонов дијалог - Закони, е енциклопедија на правната и правничката свест на човештвото, а пред се, Дијалогот е философија на правдата и праведноста, - праведноста како врвна доблест на човечки план и правдата како космолошко начело. Двете категории се спроведуваат во антитетички парови: ред/безредие, закон/беззаконие, добро/зло, доблест/насилство, вина/одмазда, злосторство/ казна... и сето ова во метафизичка и физичка смисла - живот/смрт.

Цена: 890,00 ден

@

„Седам навика успјешних људи“

Книгата е највпечатлив светски прирачник од областа на психологијата, не поучува како да оствариме душевен мир. Во оваа книга не се преставени „трик-методи“ туку патека, во која, чекор по чекор учиме праведни основи, личен интегритет, чесност и достоинство.

100 Houses for 100 Architects Најголемиот предизвик во дизајнирањето на дом е договарање на деликатниот баланс помеѓу естетиката и личните желби на сопствениците. Иако е важно за структурата да ја рефлектира визијата на архитектот, клиентот на крајот мора да се чувствува како дома по покривот. Посебно е интересно, оттаму, да се разгледаат домовите кои архитектите ги прават самите за себе. Ако домот ја рефлектира личноста на оној кој ја поседува, тогаш домовите на архитектите се нивни автобиографии. Локации, проекти, цртежи,осветлување, мебел – секој детал додава нијанса на приказната. Секое од овие 100 живеалишта, презентирани по азбучен ред, зборува повеќе за дизајнерот отколку било кој друг објект.

Јуни 2009

[26]

Цена: 1400,00 ден


? ” #

Потребна е масерка може и од

± ¼ Ω Œ

ПРОВИНЦИЈА

се о т ш е н а е с а к е д е н Барам работа, м а з е л з и а д а к а т го е н м УТЕПУВАМ да најда д о ја и в т с е ш е т а п е т од дома. Е сеа мои порано ...

@/$]{!!?( Ǿ ¶ µ <” &?! Барам работа како Барам продавачка. работа П.С ова е навистина

ГАФОВИ

КОРИСНО! ДОМА.

ОТКАЧЕН

Јули 2009

[27]

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани


Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

Во понеделник во Профит ќе гостуваат претсавници од АМЦ. АМЦ компјутери е формирана 1991 година во Скопје. Од 1995 година главна дејност на компанијата е увоз, производство и продажба на информатичка опрема и софтвер. Гледајте го ова издание на Профит и дознајте во кој правец се развива ИТ -технологијата и како актуелната економска криза се одразува на овој бизнис сектор. Во среда на Наша Тв , со почеток во 18.40 ќе се потестиме на гостувањето на Господинот Кочо Анѓушев , еден од сопствениците на компанијата Брако. Дознајте со што се занимава оваа компанија сега и како се рестартираше овој долгогодишен загубар. Во петок во Профит зборуваме за фармацевската индустрија кај нас. Ќе ви ја претставиме компанијата Галениус и ќе дознаеме како се произведуваат одредени лековити препарати , креми за тело и средства за хигиена... Во оваа емисија екипата на Профит беше во производтсвените погони на Галениус и импресиите од таму ги преточи во емисјата ...Гледајте не. Ова издание поради преносот на Teнис GSTAAD ATP 250 ¼ финале ќе се емитува во 19.00 часот.

* Следната сезона на Профит започнува на 15-ти август во истите пермини на Наша ТВ.


Фирма: ПЗУ Аптеки НАРИС Град: Скопје Објавен: 17.07.2009, Дневник

ТЦ БЕВЕРЛИ ХИЛС објавува конкурс за 4 работни места за наплата на паркинг. Аплицирајте на e-mail: tcbeverlyhills@ hotmail.com Огласот е објавен во Дневник на 17.07.2009

ПЗУ Аптеки НАРИС - Скопје, објавува оглас за прием на Дипломиран Фармацевт и Фармацевтски техничар. Адреса за аплицирање: apteki.naris@ lycos.com Огласот е објавен во Дневник на 17.07.2009год.

Фирма: АВТ Интернационал Град: Штип Објавен: 17.07.2009, Дневник

Фирма: МЕДИА Град: Скопје Објавен: 17.07.2009, Дневник

АВТ Интернационал дооел Скопје има потреба од ПРОДУКТ МЕНАЏЕР. Адреса за аплцирање awt@awt.com.mk или по пошта на адреса бул.Војводина бр.4, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 17.07.2009 и трае 7 дена од објавувањето.

МЕДИА има потреба од Хемиски технолог; Возачи; Фактурист; Работници за во погон за производство на хемиски производи и референти за продажба. Адреса за аплицирање: Првомајска бб, П.фах 32 Драчево, Скопје или на e-mail: mediaskopje@mediaskopje.com.mk

Фирма: Трговско радидифузно друштво „АБ КАНАЛ“ Град: Скопје Објавен: 17.07.2009, Вечер

Фирма: Astra Zeneca Град: Скопје Објавен: 18.07.2009, Дневник Astra Zeneca објавува оглас за вработување: Regulatory/Medical Officer. Заинтересираните кандидати можат да аплицират на aleksandra.velevska@ astrazeneca.com. Рок за доставување на апликации е 31-ви Август.

[29] Јули 2009

Трговско радидифузно друштво „АБ КАНАЛ“ ДООЕЛ Скопје распишува оглас за работно место ПРАВНИК (1 извршител). Пријавите да се достават лично во правната служба на адреса Бул. Св.Климент Охридски бб бр.68 Скопје (во просториите на Пвриот Приватен Европски Универзитет). Огласот е објавен во Вечер на 17.07.2009 и трае 15 дена од објавувањето.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ТЦ БЕВЕРЛИ ХИЛС Град: Скопје Објавен: 17.07.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА Јули 2009

Фирма: Жито Лукс А Град: Скопје Објавен: 18.07.2009, Дневник

Фирма: Импрегнал инженеринг Град: Скопје Објавен: 18.07.2009, Дневник

Жито Лукс АД СКОПЈЕ објавува оглас за вработување: Sales Supervisors (2 position). Аплицирајте на zitoluks@ zitoluks.com.mk Огласот трае до 24-ти Јули.

Импрегнал инженеринг бара градежен инженер како раководител на објект. Повеќе информации на www. impregnalengineering.com.mk

Фирма: ТЦ Беверли Хилс Град: Скопје Објавен: 18.07.2009, Дневник

Фирма: Поликлиника Акус Медикус Град: Скопје Објавен: 18.06.2009, Дневник

ТЦ Беверли Хилс објавува конкурс за 4 работни места за наплата на паркинг рампа. Вашите апликации доставете ги на tcbeverlyhills@hotmail.com. Огласот е објавен во Дневник 18.07.2009

Поликлиника Акус Медикус има потреба од лекар специјалист по интерна медицина со работно искуство. Тел.: 02 313 55 24. Огласот е објавен во Дневник 18.07.2009

Фирма: Пекабеско АД Град: Струга Објавен: 18.07.2009, Дневник Пекабеско АД бара Референт за увоз извоз. Испратете ја Вашата апликација на pravna@pekabesko.com.mk. Апликациите да се достават до 31.07.2009

Фирма: АБ Канал Град: Охрид Објавен: 18.07.2009, Дневник

[30]

АБ Канал распишува оглас за работно место: Правник. Доставете ја Вашата апликација лично во правната служба на адреса Бул.Св.Климент Охридски бр.68 (во просториите на Првиот приватен Европски Универзитет)


Фирма: Анитерм Град: Скопје Објавен: 21.07.2009, Дневник

Редакција Вечер има потреба од женско лице за работа во бифе. Сите заинтересирани можат да се јават на тел.: 02/ 3219 650

Анитерм има потреба од монтажер за инсталации за климатизација. Тел.: 3216 428. Огласот трае до 28.07.2009

Фирма: Бујото Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Вест

Фирма: Сигма Осигурување Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Вечер

Бујото објавува оглас за варботување на Хигиеничарки. Сите заинтересирани можат да добијат информации на телефон 02/2727-777.

Сигма Осигурување има потреба од лица за работа од цела Македонија. Вашите апликации доставете ги на sigma@sigma.mk. Огласот е објавен во Вечер од 22.07.2009

Фирма: Зегин ДОО Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Дневник

Фирма: Уни Банка Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Дневник Уни Банка објавува оглас за вработување на Референт во сектор План и анализа. Испратете го вашето мотивационо писмо со кратка биографија на македонски јазик и фотографија на jobs@unibank.com.mk, најдоцна до 31.07.2009 год.

[31] Јули 2009

Зегин ДОО Скопје има потреба од следните работни позиции: Секретарки (2) и Продавачи на козметика (3). Вашите апликации доставете ги на следната адреса: Зегин доо Скопје, ул. Народен Фронт бр. 5-3/1, 1000 Скопје

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Редакција Вечер Град: Скопје Објавен: 20.07.2009, Вечер


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Тинекс МТ Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Дневник Тинекс МТ има потреба од вработување на 30 лица за работа во маркет во Прилеп на позиција Трговски работник. Вашите апликации доставете ги на tinex@tinex.com.mk. Рок за пријавување до 28.07.2009 год.

Фирма: Пекабеско Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Дневник Производител на сувомеснати производи и трговец на големо со прехрамбени производи Пекабеско објавува оглас за следните работни позиции Технолог и Работници за производство. Испратете ја Вашата апликација на pravna@pekabesko.com. mk најдоцна до 31.07.2009 год.

Јули 2009

Фирма: Една од најголемите веледрогерии Либра 1 АД Град: Скопје Објавен: 22.07.2009, Дневник Една од најголемите веледрогерии Либра 1 АД Скопје објавува оглас за вработување на Регионален Менаџер за продажба (2) и Одговорен дилер. Адреса за аплицирање personal@libra1. com.mk.

Фирма: Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони Град: Скопје Објавен: 23.07.2009, Вечер Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони објавува оглас за вработување на Раководител на одделение за планирање, основање, развој и контрола со ТИР зони. Вашите апликации доставете ги на адреса Дирекција за технолошки индустриски развојни зони, Бул. Партизански Одреди број 2, П.Фах 311, 1000 Скопје. Огласот е активен 5 работни дена од денот на објавување.

Фирма: ЈП Градски Паркинг Град: Скопје Објавен: 16.06.2009, Вечер

Фирма: Општина Гостивар Град: Гостивар Објавен: 16.06.2009, Утрински Весник

ЈП Градски Паркинг Скопје објавува оглас за засновање работен однос на работно место - Хигиеничар (1 извршител). Адреса за аплицирање: ЈП градски Паркинг Скопје, ул.Илинденска бб, п.фах 739 (со назнака: за оглас). Огласот е објавен во Вечер на 16.07.2009 и трае 5 дена од објавувањето.

Општина Гостивар објавува оглас за избор на Директор на О.У. „Исмаил Ќемали“ во Гостивар. Молбите со потребните документи да се достават до Општина Гостивар објавува оглас за избор на Директор на О.У. „Исмаил Ќемали“, Гостивар, ул. Ленинградска бб. Огласот е објавен во Утрински Весник на 16.07.2009 и трае 5 дена од објавувањето.

[32]


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [33] http://www.vrabotuvanje.com.mk Јули 2009

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Јули 2009

[34]


Јули 2009

[35]

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент,

добро ситуирано странско семејство во Македонија објавува

ОГЛАС за вработување на:

БЕБИСИТЕРКА Потребни квалификации:  Солидно познавање на германски и / или англиски јазик  Претходно работно искуство во работа со деца ќе се смета за предност  Образование од областа на Педагогија и Психологија ќе се смета за предност  Желба и способност за работа со деца  Трпелива, лојална и креативна личност

Доколку се сметате себеси за личност која ја исполнува работата со деца, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија заедно со препораките од претходни вработувања доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за Бебиситерка”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Јули 2009

[36]


специјализирана агенција за мониторинг на печатените медиуми во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на на целно-ориентирани и мотивирани професионалци, на работни места

Агенти за продажба за целата територија на Р. Македонија Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Минимум средно образование  Пожелно претходно работно искуство во продажба  Работа со компјутери (MS Office, Internet)  Познавање на англиски јазик  Одлични комуникациски вештини

Доколку сакате да стенете дел од нашата компанија, во која приоритет се стручна тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиенти и продажба, сте енергични, одговорни, со способност за тимска работа, амбициозни и мотивирани за континуиран успех, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на e-mail: contact@sette.com.mk со назнака „За вработување“ Оние кои ќе бидат селектирани во потесен круг, ќе бидат известени.

[37] Јули 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент,

Компанија од Скопје, зстапник на компанија од Автсрија, за продажба на алати за градежништво

објавува

ОГЛАС за вработување на:

КОМЕРЦИЈАЛИСТ (1 кандидат – машко лице) Потребни квалификации:  Завршено најмалку средно образование  Основно познавање на англискиот јазик  Добро познавање на работа со компјутер  Возачка дозвола, Б-категорија и сопствено возило  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Пожелно работно искуство на иста позиција

Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се тимска работа, сте енергични, доверливи, лојални, одговорни и спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за комерцијалист”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Јули 2009

[38]


во соработка со

објавува

ОГЛАС

објавува оглас за работно ангажирање на

СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР (1 ИЗВРШИТЕЛ)

Потребни квалификации:  ВСС  Претходно работно искуство со компјутерски мрежи  Одлично познавање на работа со компјутери  Одлично познавање на англиски јазик  Возачка дозвола Б-категорија

Работни задачи:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Одржување и техничка поддршка на компјутерската мрежа  Администрација на податоците на серверот  Backup на сите податоци од серверот  Заштита на базата на податоци Доколку сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, со желба за работа и себедокажување , флексибилни, иницијативни и со позитивен став, тимски играчи, и се стремите кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на следната mail адреса katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „За СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР“.

[39] Јули 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА Јули 2009

[40]


Лидер во фармацевтската индустрија во Р.Македонија и регионот, чија цел е понуда на висококвалитетни услуги за своите пациенти, како и имплементација на најзначајните светски достигнувања на полето на медицината и фармацијата, во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на целно-ориентирани професионалци, на следната работна позиција:

ОФИС МЕНАЏЕР (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации:  ВСС – Правен Факултет  Друго Високо образование, но со познавање на два странски јазици (англиски и германски)  Одлично познавање на MS OFFICE  Добро познавање на англиски јазик  Одлични организациски и комуникациски способности

Очекувани способности, персонални карактеристики:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Лојална, трпелива и одговорна личност  Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови  Личност со позитивен ментален став  Тимски играч Доколку сакате да станете дел од нашата компанија, во која приоритет се професионална комуникација и ориентираност кон клиентите и сте енергични, доверливи, со желба за работа, амбициозни, и се стремите кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака „за Офис Менаџер“. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

[41] Јули 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент,

СТРАНСКА КОМПАНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

Машински, Електро и Градежни ИНЖЕНЕРИ за работа во

ТЕТОВО и ДУБАИ Потребни квалификации:  Високо образование (машински, електро или градеженфакултет, било која насока)  Претходно работно искуство (пожелно)  Познавање на англиски јазик, албански и македонски  Работа со компјутери (MS Office, Internet)

Доколку сте:  Амбициозни, динамични , лојални, креативни, иницијативни, мотивирани, одговорни и ориентирани кон резултати и доколку сметате дека со своето знаење, искуство, професионалност, позитивна енергија ќе допринесете за остварување на зацртаните цели и поставување на нови, и сакате да се приклучите во тим каде лично и професионално ќе се усовршите, Ве покануваме да аплицирате свое CV на salihin@vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРАВНИ КОНСУЛТАНТИ (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Положен правосуден испит  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Работно искуство на иста позиција, минимум 3 година  Искуство во работа на проекти (вон судски постапки)

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за правен консултант”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Јули 2009

[42]


за потребите на свој клиент,

СТРАНСКА КОМПАНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

Автомеханичар, Автоелектричар и Медицински техничар за работа во

АВГАНИСТАН и ИРАК Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Завршено средно образование  Претходно работно искуство (пожелно)  Познавање на албански и македонски јазик  Пожелно познавање од англиски јазик

Бараме стручен, доверлив и искусен кадар, со ентузијазам, посветен на работа, кој би помогнал во подобрување на работењето. Нашите вредности се тимска работа, чесност и стручност. Ве повикуваме да аплицирате на salihin@vrabotuvanje.com.mk За повеќе информации јавете се во Вработување.Ком на 02/ 3230 – 091, лице за контакт Наим Салихи

[43] Јули 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

CEED Macedonia (Center for Entrepreneurship and Executive Development) is part of the international network of CEED development centers which was established by the US Agency for International Development USAID and the US investment fund SEAF to encourage the growth of SMEs in Eastern and South-Eastern Europe.

CEED in cooperation with

is seeking two qualified individual to serve as

PROJECT AND ADMINISTRATIVE ASSISTANT in its office in Skopje.

Responsibilities:  Providing logistics support for seminars, conferences, network learning events and other activities of the Office and being on-site when needed  Assisting with the professional preparation of presentations, reports, letters and documents (including written and oral translations)  Organizing and managing all office, administrative, finance and receptionist duties  Performing other project related duties as requested by the Country Manager.

Required qualifications and skills:  Graduate degree preferably in economics, public relations or equivalent;  Expertise / background in project operations management, preferably in an international context;  Experience in organization of training activities / public events / communication activities preferably with private sector;  Excellent computer skills;  Excellent command of English – reading, writing, speaking;  Good office management skills and expertise;  Good interpersonal and communication skills;  Sales skills  Ability to work under time pressure and meet deadlines. All interested individuals should send by e-mail a cover letter and a resume to anetad@vrabotuvanje.com.mk, latest by 10th of August 2009. Please, specify the position that you are applying for. All inquiries will be treated with strict confidence. Only the selected candidates will be contacted for an interview. Центарот за развој на претприемачи и менаџери CEED Македонија во соработка со Вработување.ком распишува конкурс за Практиканти .

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Јули 2009

[44]


CEED Macedonia (Center for Entrepreneurship and Executive Development) is part of the international network of CEED development centers which was established by the US Agency for International Development USAID and the US investment fund SEAF to encourage the growth of SMEs in Eastern and South-Eastern Europe.

CEED in cooperation with

is seeking two qualified individual to serve as

PRACTITIONER in its office in Skopje.

Responsibilities:  Providing logistics support for seminars, conferences, network learning events and other activities of the Office and being on-site when needed  Assisting with the professional preparation of presentations, reports, letters and documents (including written and oral translations)

Required qualifications and skills:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Graduate degree preferably in economics, public relations or equivalent;  Experience in organization of training activities / public events / communication activities;  Excellent computer skills;  Excellent command of English – reading, writing, speaking;  Good office management skills;  Good interpersonal and communication skills;  Ability to work under time pressure and meet deadlines. All interested individuals should send by e-mail a cover letter and a resume to anetad@vrabotuvanje.com.mk, latest by 10th of August 2009. Please, specify the position that you are applying for. All inquiries will be treated with strict confidence. Only the selected candidates will be contacted for an interview. Центарот за развој на претприемачи и менаџери CEED Македонија во соработка со Вработување.ком распишува конкурс за Практиканти .

[45] Јули 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


Јули 2009

[46]


АААА А А ААААЗАДАЧА ЗАДАЧА ЗАДАЧА 

АДАДАА? најетопотаани праааинајобриогоорииео презентација)

АДААДЧ А? оетизапено отиациопиоприери)   аоанапиетеприена биографија? тотребаатонетребаори аетоприери) 

АД АЗААДА

ААДајна

и еии онтатиторераиои Јули 2009

[47]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Јули 2009 [48] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 23  

Vrabotuvanje NEWS Broj 23 www.vrabotuvanje.com.mk