Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 9

Петок, 17.04.2009

Тема на број: Воведни обуки Лидери: Ангела Меркел Поддршка на Македонија за влез во НАТО Колумна: Како да се вработите Актуелно: Винчини на холандскиот пазар Огласи за работа: Работа за тебе април 2009

[1]

design by


Содржина

4 13 16

14 CV на Ангела Меркел

20 22

26 април 2009

[2]

Слободни работни места!

23

Актуелности

HR Речник

Колумна

Блиц

Вработување советува

Делоевн стил


6

Тема на број

Воведни обуки

10

Боите на облеката влијаат на деловниот успех

[3] април 2009

Независно од тоа колку е добар кадарот што сте го одбрале во текот на интервјуто, за пополнување на работното место, доколку истиот тој, на соодветен начин не го воведете во севкупниот процес на функционирање на компанијата –ќе имате несакани проблеми. Во светот се трошат големи суми на пари за регрутирање на посакувани кадри. Саеми на кариера, рекламирање во печат и на интернет портали, изнајмување на хедхантери - ловци на таленти, програми за стипендирање, психометриски тестирања и сите дополнителни активности од репертоарот на управување со човековите потенцијали кои треба да им овозможат на компаниите пронаоѓање и избор токму на оние луѓе во кои и понатаму ќе биде пожелно вложување, и кои во согласност со ова, нема да ја напуштат компанијата за краток период. Меѓутоа, многу често се случува токму спротивното.


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

На франкфуртскиот авто саем лимузинска изведба на Veyron

Иако се уште не се потврдени информациите сепак веќе на големо се зборува дека на сеамот ке биде прикажана новата лимузина на Bugatti .Се верува дека се работи за лимузина, односно модерна интерпретација на моделот Type 41 Royale, кој помеѓу 1927 и 1933 година е произведен во само 6 примероци, но кој до денес останал еден од најважните и најпрестижните автомобили на Bugatti. Многу изводи дури тврдат дека овој модел ќе биде произведен во исто така ограничена серија од 6 примероци, додека од техничка страна поголем број делови, вклучувајќи

ги и платформата и моторот, ќе бидат превземени од Veyron на кој модерниот Royale ќе се темели. Се разбира засега се уште нема никакви службени информации, но секогаш е интересно да се погледнат скиците макар и на претпоставуваните модели, макар и на оние за кои знаеме дека никогаш нема да ги имаме.

Винчини го освојува холандскиот пазар

Првиот камион со ролати и тортички “винчини” од фабриката за кондиторски производи “Макпрогрес” од Виница отпатуваа за Холандија. “И покрај економската криза “Макпрогрес” успева континуирано да ги одржува постоечките и да освојува нови пазари”, се наведува во соопштението од компанијата. Тие се надеваат дека по успешниот пласман на првите две договорени нарачки, ќе следуваат нови. Минатого-дишниот из-воз на компанијата од 5.000 тони готови производи е за 15% поголем во однос на 2007 година. Околу 75% од производството на “Макпрогрес” се извезува во 25 држави на пет континенти. Компанијата ги има имплементирано ХАССП системот за безбедност на храната и ИСО 9001:2000. Основана е во 1990 година.

Македонија поатрактивна за инвеститорите Македонија станува топ дестинација за странските инвеститори. Благодарение на остварените реформи на Владата, земјава е се поатрактивна не само за инвеститорите од Западните, туку и за земјите од цела Европа, изјави експертот на светска банка, Симеон Џанков. Белгија, Холандија и Германија веќе најавиле инвестиции во нашата земја. Џанков потенцираше дека е добро што во време на економска криза, Македонија е отворена за странски инвеститори. Тој кризата ја гледа како можност за нашата земја. Во последно време е многу полесно тука да се заснова бизнис и да се извезе стока од овој регион, вели Џанков. Експертот прогнозира дека доколку Владата продолжи да работи со ова темпо, Македонија ќе го подобри статусот и ќе добие позитивни критики во извештајот за напредокот што ќе излезе во септември. април 2009

[4]


КРАТКО ... Германци основаа фирма за недвижности

Германската компанија Практикер основа нова фирма во Скопје која се вика ТД Практикер и која ќе се занимава со градежништво, промет, издавање и управување со недвижен имот. Со паричен влог од 5.000 евра германските сопственици основаа компанија која ќе издава и управува со сопствен недвижен имот или недвижен имот земен на лизинг. Фирмата ТД Практикер во Скопје ќе ја водат тројца менаџери - Хералд Стајдел, Мартин Клебш и Манфред Леиброк.

На 19 април, пред точно 22 години, во 1987 година, започна со емитување, познатата анимирана серија Симпсонови премиерно прикажана во шоуто на Трејси Улман. ”ДОБРО ВЕЧЕР” е насловот на првиот еми-туван краток цртан. Во првите 3 години биле емитувани 48 едноминутни епизоди а главна улога имале, на сите нас добро познатите ликови, Хомер, Марџ, Лиса, Меги и Барт,имињата по членовите на својата фамилија, им ги дал креаторот на серијата, Мет Гроунинг, само што своето име го заменил со Барт. Единствената цел на авторот била на публиката да и ја долови дис-функционалноста на едно семејство и тоа на комичен начин. Последниот краток цртан со наслов“ТВ СИМПСОНС” бил емитуван на 14 мај 1989 со што неколку месеци подоцна 17 Декември ,со неколку промени во скицирањето на карактерите дебитира првиот получасовен цртан од серијалот. Од првата епизода до денеска имаат емитувано 436 епизоди а дваесеттата сезона започна со емитување минатата година на 28 септември 2008. Поради огромната популарност е направен и долгометражен цртан филм(The Simpsons Movie) кој ја имаше својата премиера на 26 и 27 јули 2007 заработувајќи 526,2 милиони насекаде низ светот. [5]

АКТУЕЛНОСТИ

Н а ј п о з н а т и от, водечки бренд во својата дејност, Mcdonalds синоним за fast food-ресторани во светот, продолжува со инвестиции, докажувајќи дека работите можат да одат во вистинска насока ако вие го насочите нивното движење. Резултатите од неколку истражувања направени во Америка, поврзани со потрошувачката навика на луѓето, покажале дека голем процент од испитаните својот секојдневен оброк сакаат да го комбинираат со кафе (лате, макијато,мока,итн) или некој друг напиток. Базирајќи се на резултатите од овие истражувања, тимот на Mcdonalds донесе одлука ова да им го овозможи на своите потрошувачи, со што истите тие нема да имаат потреба да го купуваат својот топол напиток на едно место, а оброкот на друго. До крајот на 2009 треба да завршат сите инсталации на потребната опрема во преку 14.000 ресторани ширум Америка, а потоа и пошироко во светот. Со ова корпорацијата Mcdonalds се надева дека потрошувачите ќе бидат уште посреќни, позадоволни, а исто така и дека ќе привлече многу клиенти од конкуренцијата, на пример Starbuck. Овој новитет ќе допринесе за зголемување на бројот на задоволни клиенти, проширување на брендот, можност за други инвестиции, а нови инвестиции значат нови вработувања.

“ДОБРО ВЕЧЕР” Симпсонови

април 2009

Mcdonalds продолжува со инвестиции


ВОВЕДНИ

ПРОДОЛЖУВА ОД ПРЕТХОДНИОТ БРОЈ

ТЕМА НА БРОЈОТ

Посакување добредојде на новите луѓе во компанијата и нивно воведување во работната култура Воведните обуки по дефиниција на водечката британска институција, во областа на управување со човековиот потенцијал, Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), претставуваат: „Севкупен процес на прилагодување и аклиматизација на нововработениот на работата и работната средина“. Овој процес вообичаено се состои од таканаречен процес „ориентација“, воведни обуки за компанијата, но и задолжителни обуки за заштита при работа и сл. Вториот дел е таканаречена „социјализација“, запознавање со колегите во компанијата, со менаџерите, работните процеси и сл. Лојалноста и верноста кон компанијата се создава од првиот ден Ако личноста од почетокот се чувствува добро и прифатено и се направат напори за добра социјализација во културата на компанијата, бидете сигурни дека ќе биде полесно да се поднесат тешкотиите кои настануваат подоцна. Во британската компанија Dyson, водечки производител на правосмукалки кои не употребуваат класични вреќички, воведната обука за секој вработен, без оглед на струката, е составување на една правосмукалка. Се разбира, тоа е само дел од воведната обука, но ја има својата длабока суштина – директно ве поврзува со производното портфолио на компанијата, ве социјализира со колегите од различни организациски оддели и ве воведува во културата на компанијата. На овој начин, доколку сте на пр. сметководител или финансиски аналитичар во компанијата, ќе имате чувство што претставуваат силните финансиски табели и пресметки кои морате да ги правите, затоа што ќе добиете „чувство“ за вистинскиот производ кој стои зад бројките. Секој вработен станува член на тимот, кој има задача да ја направи личноста добредојдена во компанијата и да ја запознае со клучни информации за работата, како и за конкретните работни задачи кои ќе ги работи нововработениот. Покрај ова, секој нововработен има свој ментор со кој се сретнува на регуларна основа, како би можеле да дискутираат за сите евентуални проблеми и потешкотиии, но и да ги дефинираат развојните цели како и следење на нивното остварување со тек на време. За крај, еве неколку совети за компаниите во кои постои систем за воведни обуки на нововработени: 1. ВОВЕДНИТЕ ОБУКИ НЕ СЕ „ONE-MAN-BAND SHOW“ НА МЕНАЏЕРОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕКОВИ РЕСУРСИ. април 2009

[6]

И покрај тоа што менаџерите за управување со човекови ресурси се задолжени за сите прашања кои се однесуваат на вработувања, воведните обуки се проект во к о ј мора да се вклучени и раководителите на останатите с е к т о р и . Вклучете ги во процесот на презентирање, на пр. својот работен ден, задачите кои ги извршуваат нивните оддели и сл., но и во процесот на воведување на нововработените кои доаѓаат во нивниот оддел. Може да бидете и креативен, така што ќе ги вклучите воведните обуки и менторството во описот на нивната работа и систем на наградување. 2. ВОВЕДНИТЕ ОБУКИ СЕ СОСТАВЕН ДЕЛ ОД ПРОЦЕСОТ НА РЕГРУТИРАЊЕ НА КАДРИ, А НЕ ПОСЕБНО СЛУЧУВАЊЕ ВО ПРОЦЕСОТ НА ВРАБОТУВАЊЕ. Kathryn Owler, директорка на новозеландска компанија Joy Workz Ltd., вели дека воведните обуки се составен дел од процесот на регрутација, а не одвоено случување, кое вообичаено значи пренатрупани први два работни дена на нововработените. Воведната обука треба да започне и пред самиот почеток на работењето, така што работодавачите може, на пр.: и во текот на интервјуирањето да ги презентираат вредностите на компанијата, но и да ги извести потенцијалните кандидати што се очекува од него/ неа на конкретното работно место. На секое лице му треба време да се интегрира во организациската култура, што побарува детално планирање и затоа се поставува прашање за ефикасноста на


Авторката го наведува примерот и на новозеландската компанија Electropar. По инетрвјуата и понудата за работа, секој нововработен добива писмо за добредојде со распоред на воведните случувања вклучувајќи ги и закажаните состаноци со клучните колеги и менаџери за период од две недели. Првиот работен ден, на вработените им се презентира она што ќе го работат, се упатуваат на работно место со компјутер, на кој е веќе поставена нивна е- маил адреса и сите потребни лозинки за почнување со работа. Воведната обука започнува со едночасовен разговор со клучните менаџери, кои во тоа време се фокусирани исклучиво на теми поврзани со нововработените и нивната работа. Секој менаџер е запознаен со тоа дека се примени нововработени во компанијата и во согласност со тоа, тие однапред резервираат време од еден час за разговор со секој од нив. Помеѓу состаноците, на нововработените им се дава време за самостојно читање и проучување на литература важна за нивното работење (на пр. разни финансиски извештаи). Запознавање со работењето се изведува во помали целини, како би можеле да сфатат кој и што работи, каде и кога. На овој начин се намалува можната почетна фрустрација на нововработените и се зголемува нивната продуктивност. 3. НАПРАВЕТЕ АТМОСФЕРА НА ДОБРОДОЈДЕ НА НОВОВРАБОТЕНИТЕ Претставниците на вашата компанија се тука да направат сé за нововработените да почувствуваат дека се добредојдени. За

презентација на различни аспекти на работење во компанијата, користете ги вработените кои зрачат со ентузијазам, имаат смисла за хумор и знаат да ја опуштат атмосферата. Ова е исклучително важно за презентација на визијата и смислата за постоење на компанијата, како и останатите аспекти на организациска култура. Основите на психологијата говорат дека во организациите најчесто се споредуваме, но и идентификуваме со луѓе од истиот организациски ранг. На пример, ако вработувате приправници, искористете ги младите и ентузијастички кадри, кои штотуку го завршиле приправничкиот стаж да ја раскажат својата приказна за вашата компанија и зошто е таа најдобар работодавач на пазарот. 4. ПРОБАЈТЕ ДА БИДЕТЕ ШТО ПОМАЛКУ ДОСАДНИ Наместо да им држите на луѓето „ex-catedra“ предавање, вклучете ги нововработените во воведна обука. И самите знаете дека најлошо од сé е пасивно седење и слушање на предавање кое трае неколу часа. Персонализирајте ги вашите воведни обуки, дознајте што очекуваат тие од оваа работа, што ги загрижува и/или радува. Постојат низа вежби и задачи кои нововработените можат да ги работат во интеракција со вас, а при тоа да не се чувствуваат загрозено или во центар на преголемо индивидуализирано внимание. Ангажирајте ги со активно запознавање на вашите производи и услуги. Вашите вработени можат да бидат една од важните маркетиншки алки во синџирот наречен „word of mouth“ маркетинг. Освен тоа, и вие како предавачи на воведната обука помалку ќе се изморите, доколку и нововработените активно учествуваат во целодневната програма. 5. БИДЕТЕ ЈАСНИ Посебно во презентирање на она што го очекувате од нововработените. За приправниците направете детален и јасен план за она што се очекува од нив во текот на приправничкиот стаж. Исто така, подгответе ги и менаџерите во одделите во кои се наоѓаат. Бидете отворени и кон очекувањата на нововработените. 6. ИЗБЕГНУВАЈТЕ ПОТЦЕНУВАЊЕ НА ЛУЃЕ Само поради тоа што сте менаџер или долгогодишен вработен, не ви дава право да ги потценувате нововработените. Воздржете се од шеги и коментари на сметка на жени, мажи, помлади и [7]

ТЕМА НА БРОЈОТ

изведувањето на воведните обуки во два или три дена.

април 2009

ОБУКИ


постари вработени, луѓе со друга боја на кожа или народност и сл. Исто така не ги манифестирајте своите фрустрации, нервоза и стрес над своите вработени и во име божје, немојте да џвакате мастика во текот на презентацијата, како што тоа го направила една македонска менаџерка за човекови ресурси во текот на воведната обука. Ако сте опседнати со свеж здив, користете други освежителни методи кои се нудат на македонскиот пазар.

7. БИДЕТЕ ФЛЕКСИБИЛНИ И ЗАБАВУВАЈТЕ СЕ Не мора само новогодишната забава да биде место за организациска забава. Зошто тоа да не биде и воведната обука? Повеќето луѓе подобро впиваат знаење кога се забавуваат. Човековиот мозок кај повеќето од нас, има проблем со зборовите „мораш“ и „ присилба“ и напросто после извесно време ги заборава посебно досадните и лоши работи. Но случувањата кои се живи во нашата меморија и се разликуваат од секојдневната рутина, ги паметиме и по долги години, но и со радост се сеќаваме на нив.

април 2009

[8]

www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com. mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

Ви ги честита велигденските празници


Образовно рандеву-

шанса за бизнис секторот!

На Скопскиот саем на 8 и 9 мај, се одржува МАСССУМ образовното рандеву Велат дека самодовербата, лидерските способности можност да ги покажат своите знаења и вештини, и желбата за работа како и напредок, се стекнуваат МАССУМ со поддршка на проектот СЕА, повторно најмногу во основното училиште. Тогаш за прв ја организираше манифестацијата „Образовно пат се сретнуваме со обврски со задачи со нивно рандеву 2007“ која се одржа од 19- до 1 април 2007 исполнување и извршување. Веќе во средното г. во Хала 1 на Скопскиот саем како и „Образовно училиште, многумина треба да одлучат како ќе рандеву 2008“ во просториите на Македонска опера ја насочат својата кариера, дали ќе го продолжат и балет. Саемот, минатата година го посетија околу своето образование на некој од факултетите или, пак, 50000 ученици од средните училишта и околу 5000 по четврта година веднаш ќе најдат работа. Токму ученици од основните училишта. Со свои штандови заради тоа, многу е важно како тие средношколци се претставија околу 80 средни училишта во ќе се насочат, дали и Македонија, а повеќе кој ќе инвестира во од 1200 ученици нив, како од нив да се учествуваа во голем создадат идни лидери, број натпревари, како да станат силни работилници и и истрајни во своите презентации.Ваквата намери и своите активност го привлече активности и пред сè вниманието на медиукако да бидат корисни мите, Владините за сопствената држава. институции, индусВо светот е познато тоа тријата и донаторите, инвестирање, односно а истовремено се насочување на децата поттикна ентузијазмот каде што уште од мали кај учениците и наставнозе се специјализираат за одредена дејност и ниците за усовршува-ње на нивните вешти-ни и подоцна стануваат вистински експерти во својата знаења, поврзани со овие активности. област. Постојат и одредени компании кои гледајќи Токму за тоа и оваа година МАССУМ го организира потенцијал во некои од учениците, инвестираат во „Образовното интервју 2009“, настан каде што нивната кариера, а тие подоцна ќе добијат лојални повторно бизнис секторот ќе може одблизу да свои вработени. ги погледне активностите на учениците, нивната Водејќи се од овие гледишта, во 2006 година за подготвеност, нивните вештини... Ова е можност прв пат во Македонија беше формирана МАССУМ за сите оние кои сакаат да ги поддржат, да влијаат -Младинската асоцијација на средни стручни на нив, да вложат во нив, со цел еден ден тие училишта на Македонија, во која членуваат 70 ученици да станат нивни вработени или, пак, нивни училишта со околу 50.000 ученици. Поддржани спработници. од проектот на УСАИД- Активности во средното - Од МАССУМ велат дека на сите донатори / образование- СЕА во периодот од 6 до 8 април 2006 поддржувачи, мрежата од 90 училишта и 50.000 г., на Скопскиот саем за прв пат беше организирана деца од цела Македонија ќе им биде на располагање манифестацијата „Образовно рандеву“ на којшто преку цела година и ќе можат да ја користат за разни 80-тина средни училишта преку свои штандови ја маркетиншки и други активности презентираа работата на нивните училиштата. Во .....И нагласуваат дека „Ова не треба да се сфати текот на трите саемски денови, во двете саемски како спонзорство туку помагање на младината во хали, учениците имаа можност преку натпревари, Македонија за нивно зајакнување и доизградба на работилници, талент шоу и модна ревија, да ги нивните таленти и вештини како и за нивно полесно прикажат сите свои знаења, умеења и вештини. кариерно насочување. Поттикнати од големиот интерес кај учениците За сите подетални иформации нивната web страна од ваквиот тип на активности каде што тие се во www.massum.org ви стои на располагање. април 2009

[9]


ПРЕЗЕМЕНО

Боите на облеката врз деловниот Најпознатите успешни луѓе, своите бои ги прилагодиле кон околината. Компанијата Канон Европа, објавила студии за тоа како боите влијаат на успехот на работно место. Под насловот „Со бои до успех“ се нудат совети и насоки која боја да се носи во одредена деловна пригода. Така на пример, црвената боја ја зголемува сигурноста при комуникација, кафеавата одразува доверба и поддршка, зелената внесува рамнотежа и изразува одобрување, а сината ја зголемува концентрацијата и смирува, личноста којашто ја носи зборува дека е интелигентна и логична. Спротивно на традиционалното мислење, црната боја нема да ви донесе деловен успех.

О

блекувањето во склад со личноста е означено на скала од 1 до 4, и другите бои може да имаат одредено влијание. Жолтата го подобрува еланот и ја зголемува самодовербата, лилаковата го спречува поставувањето на неразумни барања, а белата означува ефектност и јасност. Розевата покажува дека личноста се грижи за другите, сивата- доколку правилно се користи, може да пренесе порака за префинетост, но лошо избраната може да пренесе порака на колегите, клиентите и претпоставените, дека станува збор за личност на која и ́ недостасува самодоверба. Точноста на тие тврдења може јасно да се воочи, ако ги забележиме многу истакнатите јавни личности како што се Тони Блер, Ангела Меркел и Жак Ширак, кои бојата на облеката ја прилагодуваат на одредена ситуација. Тони Блер, поранешниот британскиот премиер, којшто минал низ многу тежок период на заминување од местото претседател на својата партија, носи широка палета на различни бои кои се прилагодуваат на опкружувањето. Кога одржува средби за под дршка, како што се состаноци со здруженијата на жени, носи облека со различни бои од розеви кошули и кравати до

април 2009

[10]

сини и светлокафеави одела за да со боите ја изрази својата грижа, искреност и доверба. Андреа Маунтфорд - психолог, која се занимава со бои вели: Првиот впечаток за боите се создава во првите 3-7 секунди, при што работодавецот, шефот или особата која го врши разговорот за работа, несвесно ќе прими порака која ги пренесува боите на облеката на соговорникот. Да се остави добар впечаток во работното опкружување, не значи само добро да се заврши работата, туку и со правилно избрани бои ќе се прилагоди на одредени ситуации. Било да станува збор за разговор за работа, друго работно место или деловен состанок, вистинските бои овозможуваат особата да владее со ситуацијата. Жак Ширак, пак, има многу истенчено чувство за праведност и еколошка свест така што неговата облека е главно во топли земјени бои. Тоа се однесува на неговите кравати и одела, кои главно се во светли и темни тонови со кремаста, кафеава и сина боја, спротивно на вообичаените црни или сиви комбинации. Ангела Меркел, една од најмоќните жени на светот, направила голема промена во својот изглед и е одличен пример како се постигнува саканиот ефект со боите. Канцеларката којашто некогаш носела кафеави и сиви бои, сега носи живи светли бои, како што се црвената и боја на праска, со чија помош се пренесува успех и владе-ење. Додека повеќето успешни жени се потпираат на деловната црна облека, Ангела Меркел го прави токму спротивното, па им


Тони Блер, го одржал поздравниот говор при поднесување на оставка на конференцијата на Лабористичката партија, во црно одело сакајќи така да ја нагласи емоционалната страна на тој настан. Личноста којашто носи само црна облека, но од неа успеал да направи позитивен имиџ, е Џорџо Армани. Избирајќи ја црната боја тој ја претворил во свој заштитен знак по кој е познат во целиот свет. Психилогот Маунфорд исто така вели: Армани е типично креативна личност која создава трендови и носи бои на невообичаен начин. Но, за личностите во корпорациското опкружување, во коешто е многу важно да се создаде добар впечаток, играњето со нови бои е одличен начин да се добие она што се сака и да се изрази позитивен став дури и во најпосакуваните ситуации. Кога станува збор за бои во деловното опкружување, Канон во својата понуда има голема палета на

производи коишто го подобруваат изгледот на документите и сликите. Од групата на врвните дигитални фотоапарати до големата палета на принтери во боја, Канон нуди сé што на некоја особа или компанија ñ е потребно за да можат успешно да делуваат и со боите да создадат позитивен ефект. Пол Рунтри, маркетиншки менаџер на компанијата Канон Европа, изјавува: за да правилно се употребуваат боите, тие можат да имаат позитивен ефект на секојдневните работи. Документите во боја се поефективни бидејќи можат да ги намалат грешките до 80% информациите е можно да се пронајдат 70% побрзо, а вниманието и помнењето на податоците се подобрува за 80%. Имајќи го тоа на ум, вработените би требало да ги искористат боите каде што и да е тоа можно кога можат вистински да завладеат со ситуацијата и да бидат препознаени како движечка сила на компанијата. Тоа може да се постигне со паметна и умерена употреба на боите при создавање испис на вообичаените деловни документи. Притоа е многу важно луѓето да научат како ефективно да ги употребуваат боите и да изразат позитивни аспекти на својата работа на колегите и клиентите. Притоа, со бојата можеме на околината да ú пренесеме порака за своите најголеми квалитети, таа може нам да ни помогне да бидеме поуспешни во секојдневната работа. [11] април 2009

дава предност на боите кои изразуваат сигурност и транспарентност. Интересно е дека во студиите на Канон се наведува дека црната боја треба да се носи многу промислено. Иако црната боја, особено за жени, е една од најчестите бои на работното место, освен ако станува збор за личности од многу ретката четврта група (тип 4), таа личностите ги прави ладни и непристапни и создава емоционална бариера.

ПРЕЗЕМЕНО

облеката влијаат деловниот успех


ВРАБОТУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА

Како да се успее со помош на бои Тип три: Усмереноста на Жак Ширак за решавање на еколошките прашања е една од главните карактеристики на личност од третиот тип, како и нивните бои, а тоа се луѓе со силен карактер, трајно фасцинирани со своите академски прашања и проучувања на светот околу себе.

Типови на карактери: Тип еден: Тони Блер често покажува карактеристики од првиот тип. Тоа се многу шармантни луѓе со младешки дух, со силна смисла за практичност и бескрајна енергија. Палета на јасни, префинети и топли бои, јасно ја одразува младешката енергија на тој тип на личност.

Тип четири: Германската канцеларка Ангела Меркел, мора појавите да ги согледува пошироко и пообјективно од другите и истрајно да ги оствари зацртаните цели. Тие квалитети најчесто се поврзани со личностите од четвртиот тип кои особено се ефективни во државните управи и финансиите. Нивната прецизност и сé што прават, јасно ја одразува палетата на многу јасни и силни бои без детали, единствената палета која ја содржи и црна боја.

Тип два: Креативноста на Џорџо Армани, со карактеристиките на вториот тип кој има силно чувство на допир, особено на врвовите на прстите. Тие сталожени, смирени и прибрани луѓе, одлично успеваат од хаосот да направат ред. Меките тонови на нивните палети на бои, покажуваат дека е тоа многу силен аспект на нивната личност.

HR Анализа SETTE HR Анализа 

Потребен кадар по сектори огласен во печатените медиуми во  периодот 09.04.2009 ‐ 15.04.2009

SETTE HR Анализа 

Градежништво/Архитектура 5%

Транспорт/Логистика 3%

Сметководство/Финансии 2%

Услуги 7% Администрација 8%

Образование 24%

SETTE HR Анализа  Консалтинг/ Човечки ресурси 8%

За клиент: Вработување.ком  За период: 02.04.2009 ­ 08.04.2009    Печатени медиуми предмет на мониторинг: 

HR АНАЛИЗА

Текстилна индустрија

Дневник, Утрински весник, Вест, Нова Македонија, Вечер, Шпиц, Време, Бизнис, Капитал  18% Продажба/Трговија 11%

Угостителство 14%

    

април 2009

2

SETTE – Media Monitoring Agency  Krusevo bb, 7000 Bitola, tel +389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk  www.sette.com.mk

[12]

1


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Однесување ( angl. Behaviour)HEADHUNTING е израз кој во управувањето соHEADHUNTER човечки ресурси, се однесуваMATCHMAKING на едно од подрачјата на РЕСУРСИ кои се обрнува повеќе внимание. Обично означува: - начин на делување, постапување на одреден начин;МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС - однесување под одредени услови т.е. под влијание на одредени надворешни поттикнувања. HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ Се однесува на однесување на вработениот и внатре во организацијата (на пр. во работниот процес, во врската со членовите на тимот, надредените, подредените, останатите колеги, работните ... и останатите РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ ресурси) и надвор од организацијата (на пр. спрема клиентите, добавувачите, конкуренцијата, стручната и општата јавност, претставниците на медиумите и сл. ). РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Од гледиште на работодавачите, однесувањето на вработените може да биде пожелно, неутрално и ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС непожелно. Во интерес на работодавачите е да можат да влијаат на однесувањето на вработениот во смисла на поттикнување на посаканото, односно разбивање на непотребните однесувања, при што се РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING разбира, најголем приоритет има почитувањето на етичките начела. Способноста управување со однесувањето на луѓето (engl. Modifying Behaviour), е една од најважните ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС вештини во раководењето. РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING

Најмногу работа бараат информатичарите!

Според анализата на базата на Вработување.ком најголемиот број на работобаратели со средна стручна спрема се информатичарите, по нив се економските техничари и медицинските сестри . Најмалку работа, пак, бараат правните техничари.

С С С - работобарателиЕ КО НО МИС ТИ

ТЕ Х.

ПР А В НИ ТЕ Х. 17%

4%

11%

Г Р А ДЕ ЖНИ ТЕ Х.

СТАТИСТИКА

33%

МА ШИНС КИ ТЕ Х.

Е ЛЕ КТР О ТЕ Х.

Ј А З ИЧ НО 6% 12% 9%

МЕ ДИЦ ИНС КИ ТЕ Х.

8% ИНФ О Р МА ТИЧ А Р И

април 2009

[13]


КОЛУМНА

Како да се вработите Пишува: Јован Маџовски Консултант за човечки ресурси со 15 -годишно искуство во меѓународни организации

Активното барање работа се состои од повеќе чекори Барањето работа е нешто низ што поминува секој млад човек. Имајќи го предвид процентот на невработеност од над 32% и фактот дека само мал дел од овој процент имал можност да учи и да добие информации за менаџментот на човечки ресурси, кој ја третира оваа тема, Вработување.ком во соработка со Капитал, ја направија оваа рубрика за да им помогнат на сите оние кои бараат работа. Активното барање работа се состои од повеќе чекори или фази: • проценка на личните интереси, способности и вештини (или одговор на прашањето ЗОШТО БАШ МЕНЕ ДА МЕ ПРИМАТ); • како тие вештини и способности се стекнати (образование, семинари, обуки или лична иницијатива); • достапоност на извори на информации (интернет, дневни весници и неделници, луѓе кои веќе работат, огласни табли..); • соработка со служби за вработување (бироа за вработување, агенции за вработување..); • способност да се интерпретираат добиените информации • добро да се разбере што се бара од огласот и како нашето искуство и способности да се поврзат со барањата на огласот; • правење мрежа за барање работа (пријатели, семејството, колеги, спортски клуб..); • активно барање работа • барање работа со план; • да се развијат способности за одење на интервју; • да се направи најдобра можна професионална биографија (CV, резиме); • да се направи одлично април 2009

[14]

пропратно писмо; • да се волонтира!!! (во самите фирми каде што сме заинтересирани, да работиме со цел да се докажеме); • да се работи во невладини организации со цел стекнување на искуство и ширење на кругот на познаници. Горенаведените чекори се практични и секој кој бара работа на кратко или на подолго, поминува низ нив. Нашата цел е да навлеземе во секоја од нив и да ги објасниме за да бидат разбирливи за секого, сé со цел да ви помогнеме да најдете работа или да најдете подобра работа од сегашната. Ќе почнеме од објаснувањето на професионалната биографија, бидејќи во нашата досегашна работа можевме да видиме дека просторот за зголемување на знаењата кај невработените е голем. Терминолошки, зборот професионална биографија е еднаков со значењата на зборовите CV (curriculum vitae CV) и резиме (resume). Кај нас се користат сите три варијанти, а ние заради едноставност и разбирливост ќе го користиме зборот професионална биографија (ПБ). Сегашните генерации (оние кои сега студираат или завршиле факултет во периодот од последниве 5 години), имаат повеќе пристап до информациите за значењето и круцијалната важност на имањето на најдобра можна професионална биографија. Образовниот систем сé уште не нуди точни насоки како се подготвува тоа, но зборот професионална биографија или СИ•ВИ веќе ја има достигнато масовноста кај оваа млада популација и речиси сите знаат дека за добивање на добра работа во Македонија и секаде во светот (без врски или партиски книшки) ни треба добра професионална биографија. Капитал и Вработување.ком имаат за цел да ја зголемат свесноста за потребата од одлична и убедителна


вработите?

Тоа што сакаме веднаш да го разјасниме (и понатаму постојано ќе го потврдуваме) е дека професионалната биографија е ПРИКАЗНА! Тоа е нашата приказна за тоа кој сме, што сме, што знаеме, колку знаеме, што сме учеле, дали постојано учиме и се надоградуваме (или сме завршиле средно, факултет и толку). Во професионалната биографија се наведуваат само фактите од нашата приказна, не се раскажува и не се опишува. Приказната се

Кои се карактеристиките на добра и убедителна професионална биографија (зборот убедителна значи дека ако биографијата не го убеди читателот оти ние сме правата личност за нивната фирма или институција и не сме повикани на интервју • биографијата не е добра). • концизна и целосна; • јасна во јазикот и форматот; • лесно се чита; • нема НИКАКВА ГРЕШКА (граматичка, јазична, не дај боже печатна или правописна); • најчесто на една до две страници; • професионален изглед; • квалитетно испечатена; • прилагодена на работата за која се конкурира (ЗНАЧИ СЕ МЕНУВА ИЛИ ПРИЛАГОДУВА ЗА СЕКОЈ ОГЛАС); • одговара на барањата во огласот • директно или индиректно; • не промовира нас и нашето искуство на позитивен начин; • ги содржи сите релевантни податоци (сé што се бара во огласот). Во наредните броеви, детално и конкретно ќе навлеземе во секоја од карактеристиките и ќе ги објасниме ставките кои мора да ги има една убедителна професионална биографија.

КОЛУМНА

Професионална биографија е лична карта за нашето образование, работно искуство, знаења, способности, вештини, лични карактеристики, менталитет. Со еден збор, сé за нас на една до максимално две страници. Буквално сé. Можеби споредбата со возачка дозвола е уште подобра, бидејќи за да се учествува во соообраќајот (пазарот на работа), мора да се има доказ за претходно знаење за возење (работење). Кај некој е поголемо, кај некој помало, некој и откако ќе положи не знае да вози, некој и никогаш не возат... Значи, за да се има професионална биографија треба знаење• како да се подготви, а интервјуата за работа се испитот за добивање на дозвола (за возење или работа).

раскажува на интервјуто! Но, за да стигнеме до интервју • ни треба добра и убедителна професионална биографија (дури и да спиете на увото да најдете работа со партиски книшки, роднински врски и останати дубари, пак ви треба добра професионална биографија)!

[15] април 2009

професионална биографија преку текстовите кои ќе бидат во наредните неколку броја.


CV НА големите април 2009

[16]

лидери


c u r r i c u l u m v i ta e

Personal information Birth name Born Residence Contact Nationality Religion Marital status

Additional Information Proffesion

Angela Dorothea Kasner (current Dr. rer. nat. Angela Dorothea Merkel) 17th July 1954 (Age: 54), Hamburg, West Germany Berlin, Germany Federal Government’s Bürgertelefon on +49 (0)180 272 00 00 Bundeskanzleramt Bundeskanzlerin Angela Merkel, Willy-Brandt-Straße 1, 10557 Berlin, Germany German Protestant (Lutheran) Married to Joachim Sauer, a quantum chemist (December 1998 present) Ulrich Merkel, a physics (1977 - 1982) (divorced) o 2006 - Ranked in the “Time 100: The People Who Shape Our World” list by “Time” magazine o 2006 - Topped “The World’s 100 Most Powerful Women” list by “Forbes” magazine in 2006 Physicist

Work experience

Central Institute of Physical Chemistry Member of the academic staff at the Central Institute of Physical Chemistry at the Academy of Sciences

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1990

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1990

• Dates * Name and address of employer

Federal Republic of Germany Deputy Government Spokeswoman of the de Maizière Government Federal Republic of Germany Member of the German Bundestag 18 January 1991 – 17 November 1994 Federal Republic of Germany

[17]

CV АНГЕЛА МЕРКЕЛ

* Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1978 - 1990

април 2009

• Dates


CV АНГЕЛА МЕРКЕЛ

• Main activities and responsibilities

Federal Minister for Women and Youth

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

17 November 1994 – 26 October 1998

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

22 November 2005

Federal Republic of Germany Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety Minister

Federal Republic of Germany Chancellor of Germany

Education and Training • Dates

1973 Abitur (higher education entrance qualification) in Templin

• Dates

1973 - 1978 University of Leipzig, Physics

• Dates

1986 Doctorate in Quantum Chemistry

Political experience • Dates

1989 Member of “Demokratischer Aufbruch” (Democratic Awakening)

• Dates

1990 (two months before German reunification.) Christian Democratic Union (CDU)

• Dates

1991- 1998 Deputy Chairwoman of the CDU

• Dates

1993 - 2000 Chairwoman of the CDU Mecklenburg-Western Pomerania

• Dates

1998 - 2000 General Secretary of the CDU Germany

• Dates

2000 Chairwoman of the Christian Democratic Union (CDU)

• Dates

2002 - 2005 Chairwoman of the CDU/CSU parliamentary group in the German Bundestag

Personal skills and competences • Mother language • Other languages

април 2009

[18]

German Russian, English


[19]

CV АНГЕЛА МЕРКЕЛ

новоформираната партија Демократско движење. Позната е како миленичка на Хелмут Кол, па во Германија обично ја нарекувале „Девојчето на Кол“. Со истата квалификација таа влезе во владата. Образложувајќи го успехот и патот до самиот врв на германската политика, аналитичарите истакнуваат дека Меркел знаела да го искористи фактот дека во политичката орбита на обединета Германија би требало да се најде некој кој е од Источна Германија со цел да се нагласи интеграцискиот процес и грижата за тие граѓани. Среќна околност за неа бил и фактот што некои од политичарите кои имале поголеми шанси да станат Колови блиски соработници, биле компромитирани кога било откриено дека соработуваат со озлогласената источногерманска тајна служба Стаси. Дека е една од најмоќните жени во светот, докажува магазинот Форбс кој неколку години по ред ја става на пиедесталот, а дека е могу популарна доказ се и восочната фигура во Мадам Тисо како и барбиката со типична Меркел фризура која се појави во февруари годинава. Македонија ќе ја памти по поддршката која ñ ја даде за влез во НАТО, кога извјави „ Не смее да се дозволи некои да вметнуваат сопствени правила преку вето и стари размислувања, што значи да не се дозволи блокада на членството на Македонија во НАТО. Се надеваме дека ова сепак ќе ни го забрза влезот во алијансата. Во меѓувреме, Меркел и понатаму успешно ја води својата земја имајќи ги како најблиски соработници Американците и почитуваниот колега Барак Обама. април 2009

Е

динствената жена, на чело на влада во Европа, Ангела Меркел е 34-ти канцелар на Германија и лидер на Христијанско-демократската унија. Таа е првата жена - канцелар на Германија и прв канцелар на повоена Германија што доаѓа од поранешната Источна Германија. Иако на почетокот многумина се двоумеа околу тоа дали Меркел ќе остане цел мандат, на чело на германската Влада во времиња кои беа и те како тешки за Германците, таа покажа дека е навистина истрајна и тие што ја потценија направија голема грешка....Како девојче имала голем страв од симнување и качување по скали, со кој страв се борела и во средношколските години, иако на почетокот сакала да стане професорка или преведувач, следејќи го примерот на својата мајка, таа сепак се запишала на студии по физика. Како студент работела во дискотека како келнерка при што неделно добивала по 20-30 марки со што успевала да си ја плати киријата на изнајмениот стан. Од првиот нејзин сопруг, со кого се земала за време на студиите, го наследила презимето Ulricha Merkel. За тој настан таа ќе рече: „Во тоа време сите се венчаваа, па решивме и ние!“ Во 1986г. отишла да го брани својот докторат кај професорот Joachima Sauer во кого подоцна ќе се заљуби и по 5 - годишното вонбрачно заедничко живеење, конечно математичарот ќе ñ стане втор официјален сопруг. Нејзините политички активности датираат од 1989 година кога ќе се вклучи во демократското движење во комунистичка Германија, а после падот на Берлинскиот ѕид, станува член на


БЛИЦ

Каков е добриот Обично најголемите забелешки во однос на однесувањето, ставовите и комуникацијата со вработените, се насочени кон раководните лица во компанијата, односно шефовите. Па често си размислуваме: - Е, јас кога би бил шеф, би се однесувал многу поинаку. Можеби шефот е маж, па поинаку се поставува кон женските, а поинаку кон машките колеги? - Што мислите какви карактеристики треба да поседува еден совршен шеф? - Дали постои разликата меѓу маж и жена- шеф и кои се во предност? - Како вие би се однесувале кога би се нашле на едно „шефовско“ место? - Можеби веќе сте шеф на некого, па како се однесувате? - Дали шефот треба да биде близок со вработените или, пак, треба да се почитува неговата надредена улога?

ДАРКО СТЕВАНОВИЌ, социјален работник

Л

ично сметам дека шефовите, доколку сакаат да постигнат успех во нивната работа, но и успех за компанијата, тие треба секого да го почитуваат еднакво. Шефот пред сé треба да знае да би лидер, да биде флексибилен со своите вработени, да знае да покаже, на пример, и добри решенија, да биде најдобар менаџер во канцеларијата. Доколку јас би имал можност да бидам шеф, тогаш јас би се однесувал токму така. Сметам дека не би требало да постои позначајна разлика помеѓу маж-шеф и жена-шеф, иако во реалниот свет имам забележано особени разлики во начинот на фунционирањето на организациите и односите во канцеларијата. Мислам дека шефот не треба да биде премногу близок со своите вработени, поради тоа што создавањето блиски пријатели во канцеларијата, може некогаш да наштети на работните односи. Она што, пак, вработените треба да го почитуваат, е неговата надредена лидерска улога.

Јане Николовски, шеф на комерција

Р

аботам во компанија каде што јас сум одговорен за неколку луѓе, односно јас сум им т.н шеф. Што значи, моите колеги подобро би ме опишале каков сум јас како шеф. Во секој случај, се трудам да бидам коректен со сите нив, иако понекогаш знам да бидам и строг и да подвикам, односно да покажам заби за да ги завршат работите кои им се доверени. Не практикувам да се дружам или да се зближувам со колегите на кои сум им надреден затоа што сметам дека таквиот однос може негативно да се одрази врз работата. На работа сме колеги, на пауза сме колеги и приватно сме колеги. Мислaм дека сум коректен...

април 2009

[20]


добриот шеф? Марина Стефанова, правник

В

о компанијата каде што работам, мојот шеф е постојано отсутен...Па, така сме препуштени сами на себе јас и уште пет колешки. Сакам да кажам дека шефот ни е странец, па доага 4-5 пати во месецот. Тој е многу флексибилен, нé почитува, но она што го бара од нас е секогаш да ги исполуваме зацртаните рокови. Дури и најмалото отстапување, на пр.од 10 минути, знае да го извади од такт. Што се однесува до прашањето каков шеф би била јас ? Мислам дека ќе бидам слична на мојот сегашен шеф. Ми се допаѓаат неговите карактеристики, неговиот однос со нас, неговиот начин на работа и пред сé вербата која ја има и затоа што тој сепак не е постојано присутен во земјава, а работата си тече беспрекорно. На шега ќе кажам дека е флексибилен кон нас затоа што сме жени, но вистината е тоа дека во нас видел лојални соработници.

СТЕФАН КАПИНКОВСКИ, службеник

Ш

ефот кој што јас го замислувам како еден совршен шеф, треба пред се да биде во постојана комуникација со своите вработени, и тоа од што е можно понизок ранг, да донесува одлуки, но при тоа да консултира што е можно повеќе вработени, да се постави како лидер, односно да биде прв меѓу еднаквите. Искрено, до пред некое време не верував дека постои разлика помеѓу маж и жена шеф, се додека сам не го искусив тоа. Разликата беше повеќе од очигледна. Кога јас би се нашол на позиција да бидам шеф, јас пред се би поминувал колку што е можно повеќе време со своите вработени, не би се однесувал надредено и секогаш би ги ислушувал до крај. Не би сакал да поставам поблиски врски со вработените, зошто сметам дека, потоа многу потешко би делегирал задача на некој од нив.

април 2009

[21]


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Како да ги решавате проблемите на деловните партнерства Колку побрзо го решите проблемот, толку подобро

Многу од луѓето кои се во долготрајни деловни партнерски односи, не секогаш се задоволни со статусот на таквиот однос. Тие може да се чувствуваат заглавени, фрустрирани, лути ...или сето тоа заедно. Тие се свесни дека молчеле предолго време, но едноставно не знаат што да сторат. Токму заради тоа, потребно е да се преземат одредени активности, кои ќе помогнат во надминување на проблемите или, пак, раскинување на партнерството. Во секој случај, ќе се најдете во многу подобра ситуација отколку што сте сега. Во претходниот број, ги посочивме и ги разгледавме можните проблеми меѓу кои: Еден од партнерите смета дека го поднесува најголемиот дел од работниот товар, не се исполнуваат очекувањата, Партнерот го загубил интересот за бизнисот или го сменил мислењето, Партнерите не можат да комуницираат или пак Партнерството е лошо. Во овој број ги разгледуваме можните решенија. Бидете проактивни Доколку сакате работите да се променат, останува на вас да ги менувате. Донесете одлука за да ја разбиете таквата статус кво состојба, но сторете го тоа на стратешки начин. Бидете јасни за тоа што сакате Започнете со размислување за тоа што сакате за вас и за бизнисот. ЗАБЕЛЕШКА: Користете го Прашалникот за партнери за подобро да ги организирате своите размислувања. Можете да побарате од вашиот партнер (вашите партнери) да го сторат истото, и потоа можете да ги споредите одговорите или, пак, можете да утврдите што сметате вие дека ќе функционира и потоа тоа да му го презентирате на својот партнер и да добиете повратни информации од него. Утврдете време за деловни разговори Откако ќе ги промислите работите, време е да утврдите временски распоред за деловните разговори. Овозможете му доволно време за подготовки на својот партнер и информирајте го целосно за точната тема на состанокот. Допуштете му да се подготви за состанокот, но не допуштајте одложување на состанокот затоа што партнерот „немал доволно време“. Разговарајте со партнерот за мерките што сте подготвени да ги преземете. Бидете подготвени во врска со мерките што вие сте подготвени да ги преземете. Можете да побарате или да му сугерирате мерки на вашиот партнер, но оставете го прашањето отворено за дискусија и постигнување договор. Изгответе ПЛАН за договорените промени Откако ќе постигнете договор, утврдете ги целите за вас и за бизнисот. За да може работите да се одвиваат во вистинската насока, добра идеја би било да се закажат повремени состаноци за допрецизирање на работите. Ова е совршен момент да започнете со креирањето на навиката за редовни планирани комуникации. Утврдете временска рамка за оценување Рокот од три месеци е разумна временска рамка што ќе ви овозможи да видите дали Планот ги дава бараните резултати. Утврдете точно време кога може да седнете и да разговарате за тоа што било исполнето во поглед на зацртаните цели. Доколку забележите напредок, можеби ќе треба да оставите дополнителни три месеци за реализација на планот. Ако оценката ви покажува дека нема надеж, можеби е време да ја донесете таа многу тешка одлука и да ставите крај на заедничката работа. Ако не можете да постигнете договор, или ако е јасно дека одите во различни насоки, најверојатно е дојдено времето да се разделите. Зошто би губеле повеќе време на битка што е однапред загубена? Да, ова е како развод. Но, некогаш тоа мора да се стори. Наместо да се чувствувате поразени, честитајте си на стекнатата слобода да продолжите кон нешто подобро. април 2009

[22]


Женски костимида или не?

Неколку причини поради кои и не е препорачливо да носите костим Иако во многу списанија ќе прочитате дека токму костимот е совршен избор за работното место, кој ќе ве направи во секое време да изгледате деловни и прибрани, не може да се каже дека костимот прилега баш за секое годишно време и баш за секое работно место, а и не му прилега на секого и не е за сечиј џеб...... Еве неколку причини поради кои и не е препорачливо да носите костим (освен ако тоа не е задолжително во вашата компанија).

1

Костимите обично се многу скапи-затоа што во истовреме купувате и сако и здолниште или панталони. Понекогаш се случува и да ви одговараат панталоните, а сакото да ви биде големо или премногу тесно, па имате дополнително малтретирање околу теснење, односно проширувањето...Па, потоа мора да купите и неколку различни кошули или блузи кои ќе можете да ги комбинирате со истиот, а сепак да изгледа како да сте облечени поинаку од понеделникот, односно средата. Пресметката е следна, ако костимот чини 4000 денари тоа значи две здолниште и две различни блузи или еден фустан, едно задолниште и една блуза....

2

Костимите ве прават да изгледате четвртасто- четвртасто тело од сакото, четвртасти нозе од здолништето. А, костимите најчесто ви додаваат и некој килограм повеќе! Ова е посебно важно за малку пополните девојки чија крајна цел е со костимот визуелно да си ја издолжат фигурата...значи со носење на костимот, правите обратен ефект!

3

Костимот ви додава некоја година плус.Тоа е во ред, ако сакате да оставите таков впечаток, но на вистинско место...Ако се облекувате во костим само заради колегите да се однесуваат со вас како со сериозна личност- тогаш сте зграшиле. Однесувањето на другите кон вас зависи од вас самите – не од облеката. Сериозни може да изгледате дури и ако сте облечени во фустан со цветови, само ако го заземете вистинскиот став!

4

ДЕЛОВЕН СТИЛ

Костимот ве прави здодевни...Дали ви се случило следново? Нововработениот без разлика на тоа што сте на иста позиција со вашата колешка и седите во иста канцеларија, повеќе ù се обраќа нејзе и е поопуштен во комуникацијата со неа отколку со вас? Кога излегува да купи нешто од продавница секогаш набројува што сака да ù купи, а за вас го повторува секојдневното?„Истото, така?“ Не знаете зошто? Одговорот е во костимот. Визуелната перцепија, по правило, луѓето во костим ги дефинира како поздодевни од тие во поопуштена облека.

5

Во канцелариите е премногу топло за да седите така „уштиркани“ носејќи костим, нели?

Но, сепак ако баш морате да носите костими, тогаш тие нека бидат таков модел што ќе може да се носи најмалку 3 сезони. Ситните костимчиња се за ситните души! април 2009

[23]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Робин Шарма

Калуѓерот што го продаде своето Ферари Формат: Број на страни: Издадена

140 х 205 186 стр.

2009 год

Калуѓерот кој го продаде своето ферари е приказна за Џулиен Ментлу, врвен адвокат, чиј неизбалансиран начин на живот ќе го доведе скоро до фатален инфаркт во преполната судница. На физичкото пропаѓање му следи духовна криза, која ќе го натера да размисли за својот живот и да побара одговор на најважните животни прашања. Со надеж дека ќе најде среќа и исполнување, заминува на едно необично патување. Запознавајќи една стара култура открива моќен начин како да го ослободи потенцијалот на својот ум, тело и душа и како да живее со повеќе страст, смисла и мир.

Иновација

Роуан Гибсон и Питер Скарзински

Формат Издадена: Број на страни: Цена:

140x205 2009 год 358 стр 600,00 ден

Книгата обезбедува едноставни конструкции, листи на чекор по чекор активности и други практични помагала за да ви помогнат вам и на вашите колеги иновацијата да ја претворите во реалност. Ќе научите како да создадете културна средина во која се можни секакви пробиви. Ќе откриете како систематски да создавате нови спознанија и да вклучувате многу умови - и внатре и надвор од вашата компанија - во процесот на создавање на идеи. Ќе откриете како ризиците кои произлегуваат од новите можности да ги сведете на минимум и да ја максимизирате добивката од иновациите. И најзначајно од сè, ќе научите како потребните системи и процеси да ги поставите на вистинско место, за да ја внесете иновацијата во сржта на вашата организација. Харви Мекеј

Како да пливате со ајкули Формат Издадена: Број на страни: Цена:

140 х 205 2009 год 238 стр 320,00 ден

Како да продадете побрзо и повеќе така што ќе допрете до луѓето што немаат ни најмала желба да се сретнат со вас, а потоа ќе ги натерате да бидат среќни поради тоа што рекле „Да! “Како да се организирате подобро и да раководите така што ќе се вооружите со информации за деловните можности, клиентите и конкуренцијата - за кои би ви завидувала и ЦИА - користејќи го системот Мекеј 66. Единствена книга на деловната легенда, што ќе ви покаже како и вие да успеете во работата како што успеа тој!

април 2009

[24]

@


? ” #

Секако дека можам да ви доставам ЦВ по протокол како што се бара во последно време но тогаш би се чуствувал како техничка роба, со датум на производство, упаство за употреба и со рок на траенје. Бидејки сеуште се чуствувам човек со сите свои доблести и (помалку)маани јас ке ви се преставам на поинаков начин!

± ¼ Ω Œ

@/$]{!!?( Ǿ ¶ µ <”& ?! ГАФОВИ

Маж 42 год. англиски, Барам работа за викенд(може и недела) компјутери, М оже и преку цела недела возачка Б.

април 2009

[25]

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани


ОГЛАСНА ТАБЛА април 2009

Фирма: ОМУ „Боро Џони“ Град: Струмица Објавен: 09.04.2009, Шпиц

Фирма: UNDP Град: Скопје Објавен: 10.04.2009, Дневник

Училишниот одбор на ОМУ „Боро Џони“ – Струмица објавува оглас за избор на директор. Пријавите доставете ги до Училишниот одбор на ОМУ „Боро Џони“– Струмица.

Канцеларијата на УНДП во Скопје објавува оглас за следната консултантска позиција, Local consultant on Roma for capacity building in govermental structures. Деталните информации се наведени на www.undp.org.mk Огласот трае до 22.04.2009год.

Фирма: Индо Минералс & Металс Град: Скопје Објавен: 10.04.2009, Дневник

Фирма: Odema Tours Град: Скопје Објавен: 11.04.2009, Дневник

Индо Минералс и Металс објавуваа оглас за вработување на Рударски Инженер, Менаџер за преработка на руда и Машински инженер. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 10.04.2009 год. Адреса за аплицирање: m.lesnikovska@ inn.eu.com

Odema Tours има потреба од две лица за работа на работно место Комерцијалист за продажба на асортимани. Адреса за аплицирање: info@odematours.com.mk

Фирма: АНК Град: Скопје Објавен: 11.04.2009, Дневник

Фирма: Еуро Проект Град: Скопје Објавен: 11.04.2009, Дневник

АНК, Унија за германски комори за индустрија и трговија, преставништво Скопје објавува оглас за вработување на „Соработник за маркетинг и продажба“. Адреса за аплицирање: dihk.skopje@thome.mk

Еуро Проект Градежништво, инженеринг и проектирање вработува: Дипл. градежни инженери (4) и Дипл. Архитекти (2). Адреса за аплицирање: Васил Стефановски број 16, 1000 Скопје или europroekt2001@yahoo.com Огласот трае до 18.04.2009год.

[26]


Македонски Телеком АД - Скопје вработува ВИШИ МЕНАЏЕР ЗА ПОБАРУВАЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕТПЛАТНИЧКИ ОДНОСИ 1 извршител. Адреса за аплицирање: Македонски Телеком АД - Скопје, ул. Орце Николов б.б или директно во Централната архива со назнака. Огласот трае до 18.04.2009 год.

Фирма: СУДСКИ СОВЕТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Град: Скопје Објавен: 14.04.2009, Дневник СУДСКИ СОВЕТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА објавува оглас за избор на претседател на Основен суд Гостивар; претседател на Основен суд Куманово; претседател на Основен суд Ресен; претседател на Основен суд Скопје 1 Скопје и претседател на Основен суд Крушево. Заинтересираните можат да ги поднесат пријавите до Судскиот совет на Р.Македонија во рок од 15 дена од денот на објавувањето.

Фирма: СОУ „Д-р Ибрахим Темо“ Град: Струга Објавен: 14.04.2009, Вечер

Фирма: ЈОУДГ „Мајски цвет“ Град: Битола Објавен: 14.04.2009, Вечер

СОУ „Д-р Ибрахим Темо“ Струга објавува оглас за потреба од работник-наставник по социологија и логика. Заинтересираните можат да аплицираат директно во архивата на училиштето или по пошта на адреса СОУ Гимназија „Д-р Ибрахим Темо“ Струга ул.Пролетерски бригади 49. Огласот трае 5 работни дена од денот на објавувањето.

ЈОУДГ „Мајски цвет“ - Битола има потреба од Негувател во детска градинка. Апликациите да се доставуваат секој работен ден во просториите на ЈОУДГ „мајски цвет“ - Битола. Огласот трае 5 работни дена од денот на објавувањето.

Фирма: ЈПКД „Комуналец“ Град: Струмица Објавен: Дневник, 14.04.2009

Фирма: ОСТУ „Наце Буѓони“ Град: Куманово Објавен: Утрински Весник, 14.04.2009

ЈПКД „Комуналец“ Струмица објавува конкурс за избор на директор на ЈПКД „Комуналец“ Струмица. Адреса за аплицирање: ул. „Сандо Масев“ број 1 Струмица. Огласот трае 5 работни дена од објавувањето.

ОСТУ „Наце Буѓони“ Куманово вработува еден наставник и еден педагог. Адреса за аплицирање: ОСТУ „Наце Буѓони“ ул.„Бајрам Шабани“ 1300 Куманово. Повеќе информации на тел 031-414-332

април 2009

[27]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Македонски Телеком АД Град: Скпје Објавен: 11.04.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ОСТУ „Наце Буѓони“ Град: Куманово Објавен: Утрински Весник, 14.04.2009 ОСТУ „Наце Буѓони“ Куманово вработува еден наставник и еден педагог. Адреса за аплицирање: ОСТУ „Наце Буѓони“ ул.„Бајрам Шабани“ 1300 Куманово. Повеќе информации на тел 031-414-332

Фирма: Монтенегро д.о.о Град: Гостивар Објавен: Дневник, 14.04.2009 Лидерот во трговијата со прехрамбени производи Монтенегро д.о.о Гостивар ги огласува следните работни места: Продавачка - 2 позиции и Административен асистент - 1 позиција. Адреса за аплицирање: Илинденска бр.118-1230 Гостивар или на e-mail: montenegro@mt.net.mk Огласот трае до 25.04.2009год.

Фирма: ОУ „Никола Карев“ Град: Пробиштип Објавен: 14.04.2009, Вечер ОУ „Никола Карев“ Пробиштип распишува оглас за потреба од наставници.Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 14.04.2009год. Адреса за аплицирање:ОУ „Никола Карев“ ул.„Вељко Влаховиќ“ бб Пробиштип. Огласот трае 8 дена од денот на објавувањето.

Фирма: Прототип Дооел Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник Фирмата Прототип Дооел Скопје има потреба од секретар - администратор. Огласот е објавен во Дневник на 16.04.2009год. Адреса за аплицирање: office@prototip.com.mk април 2009

[28]

Фирма: Продукција Перспектива ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 13.04.2009, Вечер Продукција Перспектива ДООЕЛ, агенција за outdoor advertising вработува КОМЕРЦИЈАЛИСТИ (3 позиции). Адреса за аплицирање: info@ perspektiva.com.mk Огласот трае до 21.04.2009год.

Фирма: Набљудувалката мисија на ОБСЕ Град: Скопје Објавен: 14.04.2009, Дневник Набљудувалката мисија на ОБСЕ во Скопје го огласува следното работно место: ВИШ АСИСТЕНТ ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ И МЕДИУМИ. Ги упатуваме заинтересираните кандидати да се пријават преку интернет, користејќи го линкот за пријавување на ОБСЕ, достапен на htt://.osce.org/ employment/13108.html Огласот е валиден до 24.04.2009год

Фирма: „ПИРОТЕХНИКА МИРНОВЕЦ“ ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 15.04.2009, Вечер „ПИРОТЕХНИКА МИРНОВЕЦ“ ДООЕЛ Скопје објавува оглас за вработување на ТЕХНИЧКИ СЕКРЕТАР - АДМИНИСТРАТОР. Адреса за аплицирање andera@ mirnovec.hr Огласот е објавен во Дневник на 15.04.2009год. и трае до 22.04.2009год. За сите подетални информации јавете се на тел. 02/ 2403 – 234.


Фирма: Службата на Собранието на Република Македонија Град: Скопје Објавен: 15.04.2009, Вечер

ВЕЛА КОМЕРЦ ДОО Скопје има потреба од еден работник-возач, за работа во комерцијален сектор низ територијата на Македонија и Скопје. Заинтересираните кандидати можат да испратат CV на следната адреса vela komerc@yahoo.com или по пошта на ул. Трета Македонска бригада 48/2, Скопје. Огласот трае 5 дена од денот на објавувањето.

Службата на Собранието на Република Македонија објавува оглас за вработување на хигиеничар во Службата на Собранието. Заинтересираните (со завршено минимум основно образование) можат да аплицираат на адреса: Собрание на Република Македонија, ул.„11 Октомври“ бб Скопје. Огласот е објавен во Вечер на 15.04.2009 и трае 5 дена од објавувањето.

Фирма: ЈП „Македонски шуми“ Град: Скопје Објавен: 15.04.2009, Вечер

Фирма: ОСНОВНИОТ СУД Град: Кавадарци Објавен: 16.04.2009, Утрински Весник

ЈП „Македонски шуми“ Скопје објавува оглас за засновање на работен однос за привремено вработување за период од три месеци за работно место СЕКАЧ (1 извршител) во Подружница ШС„Беласица“ - Струмица. Адреса за аплицирање: ЈП „Македонски шуми“ ул.„Перо Наков“ бб, Скопје. Огласот трае 5 работни дена од објавувањето.

ОСНОВНИОТ СУД Кавадарци има потреба од вработување на 1 еден извршител на работно место извршител во писарница, со звање Виш судски референт. Пријавите да се достават до Основниот суд Кавадарци, ул.„Нов Белград“ бр.16. Огласот е објавен во Утрински Весник на 16.04.2009 и трае до 21.04.2009год.

Фирма: „Македонијатурист“ АД Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник

Фирма: ПРОЦЕСИНГ ЦЕНТАР Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник

„Македонијатурист“ АД Скопје има потреба од прием на Инженер - архитект (1 извршител). Адреса за аплицирање: ул.„Моша Пијаде“ бр.2 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 16.04.2009год. и трае 8 дена од објавувањето.

ПРОЦЕСИНГ ЦЕНТАР Лидер на пазарот на дистрибуција на електронски трансакции, вработува млад, динамичен и квалификуван IT Специјалист за следните позиции: Систем администратор и Апликативен администратор. Вашето CV испратете го на humanresources@t-home.mk најдоцна до 27.04.2009год. април 2009

[29]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ВЕЛА КОМЕРЦ ДОО Град: Скопје Објавен: 15.04.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

Како еден мал, семеен бизнис може да прерасне во голема модерна компанија?Гледајте денес 17ти Април, со почеток во 18.40 часот. Во емисијата ќе биде гостин извршниот директор на Мелница Кадино - Тодор Ѓорѓиевски. Ѓорѓиевски ќе ги промовира новитетите во Мелница Кадино, а ќе откриеме повеќе за бизнисот со храна и за работата според светските стандарди кои помогнаа оваа фирма да стане дел од светскиот пазар.

Во Понеделник, 20ти Април, со почеток во 18.40 часот, дознајте се за потенцијалот на осигурителниот бизнис во Македонија, конкуренцијата на пазарот и ажурноста на компаниите во исплатата на штети. ГостинВилма Учета, претставник на Кроација осигурување, првата осигурителна компанија во Македонија која доби дозвола за продавање на животно осигурување.

Во Среда, на 22ри Април, со почеток во 18.40 часот, гледајте како компанијата која по девет години стечај и седум неуспешни тендери, денеска е регионален лидер во производство на жичани производи. Како новите сопственици успеаја од пропаднат бренд да направат профитабилна фирма и да отворат две нови фабрики во странство? Едната во Видин, Бугарија, а другата во Панчево, Србија.Околу 87% од асортиманот на компанијата е наменет за извоз во Грција, Албанија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија, Србија, Црна Гора, Австрија, Италија и Унгарија. Дознајте како им успева тоа и што е условот за успех! Гостин - Kочо Анѓушев април 2009

[30]


Вработување.Ком ЗА ПОТРЕБИТЕ НА СВОЈ КЛИЕНТ, КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ СО ДЕЈНОСТ ТРГОВИЈА НА ПРОИЗВОДИ СО ШИРОК АСОРТИМАН И ЛАНЕЦ НА СУПЕРМАРКЕТИ ОБЈАВУВА ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА: ШЕФ НА КОМЕРЦИЈАЛЕН СЕКТОР. ПОТРЕБНИ КВАЛИФИКАЦИИ: ПРЕДНОСТ ВСС - ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ, ДОБРО ПОЗНАВАЊЕ НА АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК, ПОЗНАВАЊЕ НА РАБОТА СО КОМПЈУТЕР, РАБОТНО ИСКУСТВО МИНИМУМ 3 ГОДИНИ ВО ИСТА ДЕЈНОСТ, ОРГАНИЗИРАНА И МОТИВИРАНА ЛИЧНОСТ, ДИНАМИЧНИ, ИНИЦИЈАТИВНИ И НАСОЧЕНИ КОН РЕЗУЛТАТИ. ДОКОЛКУ САКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД КОМПАНИЈА, ВО КОЈА ПРИОРИТЕТ СЕ ТИМСКА РАБОТА, СТЕ ЕНЕРГИЧНИ, ДОВЕРЛИВИ, ЛОЈАЛНИ, ОДГОВОРНИ И СПРЕМНИ ЗА РАБОТА ПОД ПРИТИСОК, ВЕ ПОКАНУВАМЕ ДА АПЛИЦИРАТЕ. ВАШАТА ПРОФЕСИОНАЛНА БИОГРАФИЈА И НАСЛОВНО ПИСМО ДОСТАВЕТЕ ГИ НА Е-МАИЛ: SLAVICAT@VRABOTUVANJE.COM. MK, СО НАЗНАКА НА АПЛИКАЦИЈАТА “ЗА ОГЛАС ЗА ШЕФ НА КОМЕРЦИЈАЛЕН СЕКТОР”.

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОНИЕ КОИ ЌЕ ВЛЕЗАТ ВО ПОТЕСЕН КРУГ, ЌЕ БИДАТ КОНТАКТИРАНИ.

април 2009

[31]


ОГЛАСНА ТАБЛА

Реномирана интернационална компанија чие делување е во сфератана енергетскиот сектор, инфраструктура на патишта и објекти, телекомуникации и информативни системи, и туризам, во соработка со

објавува оглас за вработување на

 ПЕРСОНАЛЕН АСИСТЕНТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ  Потребни квалификации: ○ ВСС / ВС ○ Перфектно познавање на англиски јазик ○ Одлично познавање на компјутери ○ Работно искуство на иста или слична позиција (асистент менаџер, деловен секретар или шеф на кабинет)

Профил: ○ Одлични организациски и комуникациски способности ○ Способност за тимска и самостојна работа ○ Иницијативност и динамичност ○ Способност за работа под притисок

Доколку се препознавате себеси во бараниот профил на личност и ги поседувате наведените квалификации, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk , со назнака „за Персонален асистент“. | Оние кои ќе бидат селектирани во потесен круг, ќе бидат известени.

VRABOTUVANJE.COM/ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia? за потребите на свој клиент, Реномирана софтверска компанија објавува ОГЛАС за вработување на:

ПРОГРАМЕР

Потребни квалификации:  Работно искуство минимум 2 години во Delphi програмирање, од областа на сметководство Возачка дозвола – Б категорија Добро познавање на англискиот јазик Познавање на работа со компјутер Организирана и мотивирана личност Динамични, иницијативни и насочени кон резултати

    

Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет е тимска работа, сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за програмер”.

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 17.04.2009. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

април 2009

[32]

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.


Фирма: ЈУ Национален парк Галичица Град: Охрид Објавен: 16.04.2009, Вечер ЈУ Национален парк Галичица Охрид објавува оглас за потреба од Шумски работници (секачи-дотурачи) 10 извршители и Чувари на паркот 2 извршители. Огласот е објавен во Вечер на 16.04.2009год. Адреса за аплицирање: ЈУ Национален парк Галичица Охрид, ул.„Галичица“ бб Охрид.

Фирма: Факултетот за музичка уметност Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник Факултетот за музичка уметност - Скопје, објавува оглас за избор на наставници (2 извршители) и асистенти (2 извршители). Деталните информации критериумите, квалификациите, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во огласот објавен Дневник на 16.04.2009год. Рок за пријавување 8 дена од објавувањето.

Фирма: „Букестајн Транспорт“ Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник Меѓународната компанија „Букестајн Транспорт“ има потреба од професионални возачи. Испратете ги вашите апликации по електронски пат на адреса contact@practicalsolutions. com.mk или по пошта на Практични решенија ДОО, Никола Тримпаре 13, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 16.04.2009год.

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони објавува оглас за вработување на еден работник за работно место Чувар во Сектор за раководење, одржување и стопанисување на ТИПЗ Скопје. Адреса за аплицирање Дирекција за развој на технолошки индустриски развојни зони, бул. Партизански Одреди бр.2, П.Фах 311, 1000 Скопје. Огласот трае 5 работни дена од објавувањето.

Фирма: ЈЗУ Универзитетска Клиника за Неврологија Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Дневник ЈЗУ Универзитетска Клиника за Неврологија - Скопје, објавува оглас за вработување на еден лекар. Огласот е објавен во Дневник на 16.04.2009год. и трае 5 работни дена од објавувањето. Адреса за аплицирање: ЈЗУ Универзитетска Клиника за Неврологија Скопје, ул.„Водњанска“ бр.17, 1000 Скопје.

Фирма: Урбан Инвест ДОО Град: Скопје Објавен: 16.04.2009, Вечер Урбан Инвест ДОО вработува Проектант / Инженер Архитект, Менаџер за Продажба и Мониторинг Раководител / Градежен Техничар. Адреса за аплицирање: Орце Николов 190/4-2, 1000 Скопје или по e-mail: darkogavrovski@urbaninvest.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 16.04.2009 и трае до 26.04.2009год. [33]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирмата АПАВЕ Југоисточна Европа објавува оглас за следните позиции: Градежни и Машински Инженери. Огласот е објавен на 16.04.2009 во Утрински Весник и Дневник и трае до 25.04.2009год. Адреса за аплицирање: engineering@apavesee.com

Фирма: Дирекција за развој на технолошки индустриски развојни зони Скопје Објавен: 16.04.2009, Утрински Весник

април 2009

Фирма: АПАВЕ Југоисточна Европа Град: Кавадарци Објавен: 16.04.2009, Утрински Весник


април 2009

[34]


АААА А А ААААЗАДАЧА ЗАДАЧА ЗАДАЧА            

АД АЗААДА

ААДА

   април 2009

[35]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk април 2009 [36] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 09  

Vrabotuvanje NEWS Broj 9

v.News 09  

Vrabotuvanje NEWS Broj 9

Advertisement