Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS ТЕМА НА БРОЈОТ

БРОЈ 80 ПЕТОК, 10 ДЕК 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна WALMART

Милијардери без диплома ПРЕЗЕМЕНО: Колку ќе потрае магијата на Google? СОВЕТ: Како да одржите добра презентација? 35 ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

08

ТЕМА НА БРОЈОТ

Не морате да имaте факултет за да бидете богати

09 10 12 16 04 АКТУЕЛНОСТИ 08 ТЕМА НА БРОЈОТ Милијардери без диплома

10

ПРЕЗЕМЕНО

Колку ќе потрае магијата на Google?

16

СОВЕТ

19

HR АНАЛИЗА

20

CV НА ГОЛЕМИТЕ

18 22

10

ПРЕЗЕМЕНО

Google доживеа силен замав во првата фаза на интернетот. Во следната фаза ова би можело да оди потешко

24 28 31 32

WALMART

34

23

ИНТЕРЕСНО

24

ДЕЛОВЕН СТИЛ

38

26

ИНТЕРЕСНО

40

25 hr 25

РЕЧНИК

42

СТАТИСТИКА

30 ОГЛАСНА ТАБЛА

44

CV на ГОЛЕМИТЕ WALMART

20


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 80 ПЕТОК, 10 ДЕК 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ

UREDNIKOT

CVна WALMART

МИЛИЈАРДЕРИ БЕЗ ДИПЛОМА ПРЕЗЕМЕНО: Колку ќе потрае магијата на Google? СОВЕТ: Како да одржите добра презентација? 35 ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Еден Европеец троши колку пет Македонци Пет Македонци заедно годишно трошат пари колку еден просечен Европеец. Со куповна моќ од само 2.492 евра на жител, Македонија е на самото дно во Европа според потрошувачкиот потенцијал, покажа најновото истражување на маркетинг-агенцијата за испитување на пазарот ГФК, која ги користеше податоците од „Евростат“. Според ГФК, просечната куповна моќ во Европа, која го подразбира вкупната сума што еден жител ја има на располагање во текот на годината, изнесува 11.945 евра. Куповната моќ на просечниот Европеец пораснала за 2,1 отсто во споредба со лани, кога изнесуваше 11.699

4

евра. Истражувањето на ГФК беше спроведено во 42 земји од Стариот континент, при што Македонија е на 36 позиција.Најмногу пари на располагање имаат жителите на Лихтенштајн, кои годишно располагаат со 49.019 евра на жител, а најмалку Молдавците со 832 евра. Меѓу првите десет се и Норвежаните, Австријците, Германците и Французите. Од земјите од регионот, полошо од Македонците живеат само Босанците, кои годишно имаат куповна моќ од 2.435 евра на жител.Од поранешните југословенски републики најдобро котира Словенија, на 20. позиција, каде што еден жител годишно располага со просечно 10.045 евра. Хрватска е на 29 место, со 4.808 евра, а Црна Гора на 32, со 3.206 евра. Србија е на 34 место, со куповна моќ од 3.033 евра на жител.Куповната моќ на граѓаните е еден од најзначајните показатели на потрошувачкиот потенцијал на земјата. Истражувањето на ГФК покажува дека куповната моќ на Македонците е околу 20 отсто од европскиот просек. Според агенцијата, од добиените податоци може да се утврди колкаво влијание имала светската економска криза врз одредени земји. Истражувањето покажа

дека побогатите земји имаат незабележителен пад на куповната моќ, со исклучок на Шведска, каде што тој пад е мошне голем.- Причини за оптимизам има и Турција, каде што куповната моќ порасна за 10 отсто. Турција стигна до 26 позиција на листата, со што ги прескокна земјите што имаат поголеми последици од кризата како, на пример, Унгарија, Хрватска и балтичките земји - покажуваат резултатите. Сепак Грција ќе продава острови? Меѓу островите за продажба се наоѓаат Нафсика, Лигија и Ехинади во Јонското Море, како и некои помали острови во близина на полуостровот Пелопонез. Овој пат се чини дека Грција најсериозно планира да стави на продажба неколку острови, а со цел да се обезбедат сигурни финансии за излезе од кризата, објави неделникот "Прото тема". Весникот нагласува дека министерствата за финансии, за инфраструктура и за култура изработиле список на острови и аеродроми што можат да бидат понудени на меѓународниот пазар. Повикувајќи се на "автентични владини извори" весникот

"Прото тема" наведува дека островите на листата за продажба не се поврзани со никакви национални или територијални проблеми, пред се се мисли на Турција за да не би можела утре да приговара. Меѓу островите за продажба се наоѓаат Нафсика, Лигија и Ехинади во Јонското Море, како и некои помали острови во близина на полуостровот Пелопонез. Со овој план владата смета дека ќе обезбеди 300 милиони евра. Посредник во продажбата треба да

биде меѓународна консултантска компанија со седиште во Лондон, а со плановите за продажба е вклучена и приватизацијата на грчките аеродроми. Реализацијата на овие планови е предвидено да почне идната година.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... “Голдман Сакс“: Раст на цените на акциите, златото и нафтата во 2011-та Стратезите на водечката американска инвестициона банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) предвидуваат раст на акциите на Вол

во технолошкиот сектор, енергетиката и финансиите. Зголемената побарувачка на нафта, поради опоравувањето на светските стопанства, според оваа финансиска институција ќе придонесе за раст на цената на 105 долари за барел. Во Голдман Сакс предвидуваат и раст на цената на златото на околу 1.690 долари за унца во текот на 2011-та година, тренд што, според нив, ќе продолжи и во 2012 година.

пат да стане првата земја која добила ваков заем од ММФ, кој претставува нов инструмент поинаков од стендбајаранжманите што ги има Фондот. Иако не се работи за официјален аранжман, сепак ММФ ќе има контрола врз трошењето на буџетските пари.Според

склучи официјален аранжман, првпат беше објавена при посетата на министерот за финансии Зоран Ставрески на Вашингтон. Ставрески тогаш посочи дека заемот би ги покрил сите буџетски потреби, вклучувајќи ги инфраструктурните проекти и отплаќањата

досегашните најави, Владата гледа на овој заем како алтернатива на еврообврзницата, за финансирање на буџетскиот дефицит и за сервисирање на надворешниот долг. Според претходните најави на македонските финансиски власти, земјава планира да потроши 310 милиони евра од вкупните 400 милиони евра. Тимот на ММФ минатиот месец престојуваше во земјава, но тогаш немаше конкретна одлука за тоа дали Македонија ќе го земе заемот. Можноста Македонија да повлече пари од таканаречениот кредит за претпазливост на Фондот, без да

на долгот. Тој истакна дека емитувањето еврообврзници се' уште е во игра, но сепак зависи од цената која за неа може да се постигне на европските пазари. - Овој заем им се нуди на земји кои може самите да ги задоволат своите финансиски потреби. Тоа е знак за довербата на Фондот во земјата, - изјави Ставрески во Вашингтон.Од Мисијата за ММФ информираа дека овој вид заем се одобрува на две години, а потоа Фондот прави преглед на шест месеци. Тој преглед е неопходен за да се утврди дали се исполнети стандардите во однос на политиките на земјата.

Владата на чекор до заемот од ММФ

Стрит во 2011-та година за 25 отсто, зголемување Владата е на чекор на цената на нафтата на до заемот од 105 долари за барел и на Меѓународниот златото на 1.690 долари за унца. Во прогнозата, монетарен фонд (ММФ) од кредитната линија објавена под наслов вредна 400 милиони „Лесни пари, тежок евра. Делегација од пазар“, тимот на Голдман ММФ, предводена од Сакс предвидува раст шефот на мисијата Вес на американските акции трета година по ред. Мекгру, следната недела Индексот Стандард и повторно ќе престојува во земјава на финални Пурс 500 (Standard & договори во врска Poor's 500), кој вчера со заемот, по што ќе изнесуваше 1.223 бода, почнат подготовките би требало до крајот за потпишување на на идната година да договорот. Се' уште порасне за 25 отсто, не се знае колкав ќе на ниво од 1.450 бода, биде заемот од ММФ, пред се благодарение односно дали ќе се на попустливата искористи целата монетарна политика кредитна линија. и подобрата состојба на американското Деталите за тоа ќе бидат договорени во текот на стопанство. Голдман Сакс престојот на тимот на на своите клиенти им препорачува вложување Фондот. Македонија е на

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Газдата на "Икеа" деветти пат најбогат во Швајцарија Швајцарското бизнис списание "Биланз" соопшти дека богатството на основачот на "Икеа" Ингвар Кампрад се зголеми на три милијарди долари во изминатава година. "Биланз" соопшти дека Кампрад, кој е роден во Шведска, е на прво место на листата на најбогатите луѓе и семејства во Швајцарија веќе деветта година по ред. Вкупното богатство на магнатот за мебел тежи 38,5-39,5 милијарди долари. На ривалската листа на најбогатите луѓе на светот, составена од списанието "Форбс", вкупното богатство на семејството на Кампрад е 23 милијарди долари. На листата на "Биланз", објавена вчера, се најдоа и руските милијардери Вик¬тор Векселберг и Дмитри Риболовлев меѓу првите 10, со богатства од 9-10 милијарди и 7,18,1 милијарди долари. Вкупно то богатство на најбогатите луѓе во Швајцарија е проценето

6

на скоро 476 милијарди Европските долари. компании со ист повикувачки Фолксваген во телефонски број наредните години отвора 50.000 нови Европската комисија работни места размислува за воведување единствен „Фолксваген“ телефонски број за е најголемиот компаниите од ЕУ. произведувач на Европската комисија автомобили во Европа, а започна јавна расправа до 2018 година планира за воведување на да стане број еден и во единствен телефонски светот. број за компаниите Германската фабрика од земјите-членки на за автомобили ЕУ, со што би требало „Фолксваген“ планира да се олесни нивното во наредните години, прекугранично поради силниот раст на работење. продажбата, да отвори Во моментот европските 50.000 нови работни компании имаат различни телефонски броеви во секоја земјачленка на ЕУ, со што според Eврокомисијата се отежнува развојот на услугите на европско ниво. - Ги повикувам сите заинтересирани страни да ни помогнат во места главно во секторот осмислувањето на производство, изјави пристап, што ќе им кадровскиот директор одговара на потребите на фирмата Хорст на компаниите и ќе Нојман. Компанијата им овозможи полесен во моментот во светот пристап на клиентите, вработува 400.000 луѓе. изјави еврокомесарот за Фирмата предвидува дигитална агенда Нели дека продажбата во Крус. текот на цела оваа Досега за олеснување година првпат ќе на својата работа надмине седум милиони европските компании ги возила. Најдоцна до користеа националните 2018 година годишната или т.н. „негеографски“ продажба би требало да броеви, како оние што биде поголема од почнуваат на 0800, но десет милиони немаа единствен број автомобили. во сите земји во кои работат.

Ваквата практика, според Европската комисија, им создава дополнителни трошоци на компаниите, но и на нивните клиенти и го попречува развојот на внатрешниот пазар во Унијата. Поради ова Комисијата започна јавна расправа што ќе трае до крајот на февруари и има за цел да и помогне во изработката на предлог со кој ова прашање ќе се регулира на ниво на ЕУ.

Европската комисија смета дека овој проблем би можел да биде решен на два начини - со воведување на краток број на европско ниво кој би бил наменет само за компаниите или пак со воведување на европски „предброј“ 3883 по што би следел телефонскиот број на компанијата кој би бил ист во сите држави членки на ЕУ. Раст на бројот на нови работни места во САД Без земјоделскиот сектор, американската економија, во октомври има отворено околу 151.000 нови работни места, што претставува максимум во изминатите


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... бавно темпо на раст со пет месеци, објави поголема брзина. денеска министерството Берзите на новите за труд на САД. информации за Во приватниот сектор се отворени 159.000 нови вработувањата реагираа со премин од умерен работни места, додека од пад кон умерен раст, а доларот зајакна за еден цент во однос на еврото. Нема веќе кола на жими мајка

друга страна државата има укинато 8.000 работни места. Сепак стапката на невработеност останува на 9,6 проценти, што е над долгорочниот просек. Според економистите треба да има отворање на околу 60.000 работни места, додека агенцијата „Блумберг“ прогнозираше отворање на 80.000 нови работни места. Во октомври, според податоците од министерството, најмногу работни места се отворени во областа на образованието и здравствената заштита. Оваа информација предизвика привремена еуфорија на пазарот бидејќи е разбрана како знак дека американскиот пазар на трудот излегува од најтешкиот период и дека најголемата економија во светот минува од сегашното

Нема веќе да се даваат коли на лизинг на жими мајка и да се отвораат лизинг-компании со почетен капитал од само 5.000 евра. Министерството за финансии, кое досега нема направено ниту една контрола, конкретно, во најстарата и најголема компанија за лизинг во земјава, сега ќе ги зајакнува критериумите за основање и контролата врз работењето на овие друштва. И првите луѓе на лизинг-компаниите сметаат дека е слабо регулиран овој пазар и дека е потребна построга контрола за да се воспостави ред во работењето. Не може за лизинг-компаниите што се занимаваат со финансиска дејност, да нема утврдено осоновачки влог, па сега можат да се регистрираат како најобично трговско друштво со 5 илјади евра почетен капитал, што не е соодветно за финансиска институција што презема ризици“,

велат од НЛБ „Лизинг’, компанија што деновиве прослави 10 години од работењето на македонскиот пазар. Таа не прецизира колкав треба да биде почетниот капитал за основање лизинг-компанијата, но вели дека треба да има соодветен сооднос меѓу капиталот и пласманите на фирмата. „Зависно од тоа колку работи и колкав е пласманот, толкаво покритие треба да има фирмата. НЛБ „Лизинг“ моментно располага со капитал од 4,5 милиони евра, а започнавме со 150.000 евра“, објаснуваат од оваа компанија. . Ќе се бараат и поголеми резервации за лошите пласмани, кои сега не ги прават фирмите оти не им се признаваат. Од Министерството за финансии се' уште не обелоденуваат кој ќе биде минимумот за основање лизингдруштвата. „Според препораките во извештајот на Европската комисија, во 2011 година се планираат измени во регулативата за лизингкомпаниите, со која ќе се зајакнат критериумите за лиценцирање на акционерите на лизингдруштвата. Исто така, се планира воведување основна главнина. Имено, за да се развие пазарот на лизинг во земјава, беше укината

основната главнина, но сега, бидејќи се создадени услови, се размислува таа да се утврди. Измените се во насока на обезбедување поголема сигурност на пазарот на лизинг во Македонија“, велат од Министерството за финансии. Дали ова значи дека заврши

времето на лесно отворање лизингкомпании и уште полесно одобрување на автомобили, кои поради неплаќање, завршуваат на паркинзите на лизинг-компаниите, се' ќе зависи од тоа колку Министерството за финансии ќе им го стегне ременот. Познато е дека лизинг-компаниите во изминативе години пласираа автомобили без учества или со ниски учества, па откако тие ќе се запленат, не можат да ги продадат. Досега во Македонија има издадено 10 лиценци за работа на лизинг-компании. Тие најмногу финансираат возила или 60 отсто, 13 отсто отпаѓаат на финансирање товарни возила, а 22 на опрема. 7


ТЕМА НА БРОЈОТ

Милијардери без диплома

Не морате да имaте факултет за да бидете богати Одличната кариера, плата и богатство доаѓаат по факултетската диплома, но не за сите. Имено, некои од најбогатите луѓе на светот го напуштиле факултетот и никогаш не дипломирале, или пак воопшто не студирале. Дали станува збор за интелигенција, креативност, мотивација или само чиста среќа, не може да се процени, но тие луѓе стекнале

огромно богатство, иако немаат факултетска диплома, а некои не завршиле ни средно училиште. Навистина, неколкумина од нив ги наследиле семејните фирми и богатство, но има и такви кои сè оствариле сами. На пример, Ингвар Кампрад, кој растел на фарма во Шведска и со малку готовина која му ја дал татко

8

му поради успехот во средното училиште кога имал 17 години ја основал ИКЕА. Ја направил светски познат бренд и стекнал огромно богатство кое денес се проценува на 23 милијарди долари. Прв, и најверојатно најпознат на листата на милијардери без

диплома, со богатство кое се проценува на 54 милијарди долари, е Бил Гејтс, основачот

на Мајкрософт, кој студирал на Харвард. На второ место, со 28 милијарди долари, се наоѓа Лери Елисон, основачот на информатичката компанија (Оракл) Oracle, кој ги прекинал студиите на Универзитетот во Чикаго. Шпанецот Амансио Ортега, сопственикот на фирмата Индетекс (Indetex) во склоп на која е и популарната Зара, завршил само средно училиште, а „тежи“ 25 милијарди долари. Најбогатиот Шпанец станал и


на Индетекс денес се проучува и изучува на многу универзитети. Само средно училиште завршила и Кристи Валтон, косопственичката на ВалМарт (WalMart), која располага со богатство од 24 милијарди долари. А, благодарение на трговскиот синџир АЛДИ, Германецот Карл Албрехт, кој исто така нема факултетско образование,

денес „вреди“ 23,5 милијарди долари. Ли Ка-шинг од Хонгконг, кој се обогатил тргувајќи со недвижности и акции и денес има богатство од 21 милијарда долари, не завршил средно училиште, туку го напуштил на

студенти. Дека за успешен бизнис не е потребен факултет, докажал и Италијанецот Мишел Фереро, вреден 17 милијарди долари, кој ја води познатата компанија за производство на слатки

15 години.

Фереро Роше (Ferrero Rocher). Мајкл Дел, основачот на (Dell), располага со 14 милијарди долари, а ги прекинал студиите на универзитетот во Тексас.

Следна на листата на милијардерите без високо образование е Лилијан Бетанкур која ја наследила козметичката компанија Лореал, вредна 20 милијарди долари. Ли Шау Ки вреди 18,5 милијарди долари, се збогатил со недвижности, а иако нема завршено факултет, неговата фондација стипендира одлични и надарени ученици и

На листата на 15-те најбогати луѓе во светот без диплома се и соосновачот на Мајкрософт, Пол Ален, најбогатата Индијка Савитри Џиндал, рускиот милијардер Роман Абрамович, како и Леонардо дел Векио, сопственикот на компанијата Луксотика (Luxottca) која ги произведува популарните очила Реј-бан (Ray-Ban). 9

www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

ТЕМА НА БРОЈОТ

еден од најбогатите луѓе во светот во 2001 година, кога ги понудил акциите на својата фирма на берзата. Неговиот деловен модел за работењето


ПРЕЗЕМЕНО

Колку ќе потрае магијата на Google? Google доживеа силен замав во првата фаза на интернетот. Во следната фаза ова би можело да оди потешко „GOOGLE не е конвенционална компанија. Ние не планираме да станеме таква компанија,“ напишаа Лери Пејџ и Сергеј Брин, основачите на фирмата за пребарување, во писмо кон инвеститорите пред првата понуда на акциите на берзата во 2004 година. Оттогаш наваму, Google ја рафинираше својата репутација на една од

Google можеше да си дозволи такви излети и каприци благодарејќи на својата неверојатно успешна дејност во онлајн пребарувањето. Ова генерираше дебели приходи за инвеститорите на фирмата, кои можеа да го посведочат трансформирањето на компанијата во период од само 12 години од мало новоформирано претпријатие во

и интернет софтверските апликации. Овој раст во најголема мера беше органски, но, покрај тоа, Google се расфрлаше пари и на неколку значително големи аквизиции. Во 2006 година компанијата плати 1,7 милијарди долари за YouTube, веб локација што им овозможува на луѓето да објавуваат видео записи од своите деца, мачиња

најексцентричните компании на планетата. Само оваа година компанијата го привлече вниманието на останатите преку преземање удел во проект за добивање енергија од ветерот на источниот брег на Америка и преку тестирање на автомобили што возат самостојно, кои веќе поминаа преку 140.000 милји (225.000 км) на патиштата во земјата.

гигант со пазарна капитализација од 180 милијарди долари што е распрострен во огромното седиште на компанијата во Силиконската долина, познато како Гуглплекс (Googleplex). Google , исто така, се протега низ интернет мрежата како огромен пајак, со нозете пуштени во сите можни сектори – од онлајн пребарувањето и електронската пошта, до социјалните мрежи

и имитатори на Лејди Гага. Следната година компанијата ја зграпчи DoubleClick, мрежа за рекламирање преку интернет, за 3,1 милијарда долари. Најверојатно ќе следат уште зделки. Моментално Google наддава за Groupon, помодно прептријатие за електронска трговија, користејќи дел од 33-те милијарди долари што лежат во неговата благајна.

10


без да користат интернет пребарувач.

Иронично, најголемата грижа на инвеститорите е дека Google ќе заврши како Microsoft, кој не успеа да најде нови големи извори на приходи и добивка да ги замени своите веќе стари понија, оперативниот систем Windows и Office пакетот деловен софтвер. Тоа објаснува зошто стагнира цената на акциите на Google. „Се чини дека пазарот верува дека ова може да биде нешто како Microsoft – верзија два,“ вели Марк Махони, аналитичар на Citigroup. Вестите за формалната антитруст истрага од страна на ЕУ без сомневање ќе ги подгрее идните споредби со компанијата на г. Балмер, што водеше долга и мачна битка со европските регулатори. Дали е фер таквата споредба? Оние што сметаат дека е наведуваат неколку промени што може да му наштетат на Google. Првата е зголемувањето на бројот нови начини на коишто луѓето може да најдат информации на интернет. Тука се вклучени социјалните мрежи како Facebook, со сообраќај кон својата веб локација во Америка што го надмина сообраќајот кон локациите на Google во првата половина на оваа година (видете го графиконот 1), и апликациите кои ги нудат Apple и останатите компании, што им помагаат на луѓето да најдат информации

Стаписани од оградените градини Друга причина за загриженост е тоа што компаниите како Facebook и Apple ги собираат и кријат податоците за своите корисници, на тој начин правејќи ги непристапни за пребарувачот на Google. Подемот на таквите „оградени градини“ на интернет секако го вознемирува највисокото раководство на Google. „Пред две години би ви рекол дека тоа не претставува проблем“ вели Ерик Шмит, генералниот извршен директор на Google. „Денес ќе ви одговорам дека тоа е закана.“ Google неодамна јавно и остро се судри со Facebook во врска со практиките за обработка на податоците што ги користи второнаведениот, предупредувајќи ги можните корисници дека социјалната мрежа станала „податочен ќорсокак“. Пребарувачката компанија забележува дека пречките се креваат и на други места. Да ги земеме, на пример, медиумските компании, што сега размислуваат двапати пред да ги лиценцираат своите содржини на Google, или пред да ги стават бесплатно на располагање на интернет. Најголемите телевизиски продукциски куќи во Америка се претпазливи во врска со обезбедувањето програмски содржини за новите интернет телевизиски сервиси како што е Google TV. Грозницата за таблеткомпјутерите на новинските компании, што се гладни за нови извори на приходи, значи дека голем дел од нив ги повлекуваат 11

ПРЕЗЕМЕНО

Сево ова го претвори Google во сила на која мора да се смета. Но, заштитникот на неконвенционалното сега се соочува со два конвенционални деловни предизвика. Првиот предизвик се однесува на смирувањето на регулаторите, кои се обеспокоени дека компанијата можеби ја злоупотребува својата значителна моќ. На 30 ноември Европската унија најави формална истрага на тврдењата дека Google манипулира со резултатите од пребарувањата за да им даде нечесна предност на сопствените услуги – обвинувања што фирмата енергично ги отфрла. Во Америка, Google се соочува со слична истрага во Тексас, а покрај тоа води битка и со низа онлајн туристички агенции кои лобираа кај владата да го забрани недамнешното купување на ITA Software, компанија што обезбедува податоци за летовите. Другиот предизвик со којшто се соочува Google е како да се најдат нови извори на раст. Без оглед на сите експерименти што ги започна, фирмата сè уште во голема мера зависи од рекламирањето што е поврзано со пребарувањето. Минатата година тоа преставуваше речиси се од неговите 24 милијарди долари приходи и 6,5 милијарди долари добивка. Аквизициите како YouTube уште повеќе ја продлабочија, наместо да ја намалат, зависноста на фирмата од рекламирањето. Стив Балмер, шефот на Microsoft, најголемиот „душман“ на Google, се подбиваше со компанијата за пребарување нарекувајќи ја „пони што знае само еден трик“ (еднодимензионална).


ПРЕЗЕМЕНО бесплатните содржини од интернет. Google, исто така, може да настрада од реакциите против компаниите за коишто се смета дека ја нарушиле приватноста на корисниците на интернет. Ако владите ги заострат правилата како реакција на тоа, тие може да и отежнат на компанијата да прави пари од рекламите. А притисоците за акција се сè поголеми: на 1 декември американската Сојузна комисија за трговија изјави дека одобрила план со којшто ќе им се овозможи на потрошувачите да изберат дали останатите ќе може да ги следат нивните навики за сурфање на интернет. Јадосани во Гуглплекс На крајот, има проблеми и во самиот Гуглплекс. Компанијата загуби голем дел од своите ѕвезди, како, на пример, Омар Хамуи, основачот на AdMob,

на алатка за онлајн соработка. Г. Расмусен неодамна премина во Facebook, жалејќи се дека станало невозможно да се заврши работа во Google поради бирократијата во компанијата, што сега се кочопери со своите 23.000 вработени. Мора да се признае дека г. Расмусен можеби е уште лут што Google го прекина неговиот проект, што доживеа фијаско. Сепак, неговите поплаки најдоа одзив како определени екс-углери (Xooglers – прекар за поранешните вработени на Google), кои велат дека со порастот на компанијата носењето на одлуките станало ужасно споро. Џон Холман, ловецот на перспективни кадри, смета дека Google минува низ нешто што тој го нарекува „Дарвинова еволуција“, што би можело да го отежни привлекувањето на врвните

забави од 56% во 2007 година на 9% минатата година, но ова сепак претставува пристојна бројка, со оглед на фактот што светската економија доживеа тежок пад. Од друга страна, има знаци дека компанијата повторно го фаќа темпото: нејзините приходи во третото тримесечје се зголемија за 23% на 7,3 милијарди, што ги надмина очекувањата на најголемиот број аналитичари. Покрај тоа, Google се наоѓа во добра положба за да искористи неколку значајни трендови. Еден од таквите трендови е брзиот раст на количествата податоци што се продуцираат во светски рамки, што обезбедува суровини со кои се храни пребарувачот на Google. На пример, YouTube сега има прилив од 35 часа видео содржини секоја минута во денот, во споредба со приближно шесте часа во јуни 2007 година. Ова сугерира

компанија за рекламирање преку мобилните телефони што Google ја презема минатата година, и Ларс Расмусен, кој го раководеше проектот наречен Wave за креирање на нов вид

таленти во иднина. Дали сето ова значи дека славните денови на Google завршија? Не бидете толку сигурни. Навистина, растот на приходите на компанијата се

дека пребарувачите за општи намени и понатаму ќе имаат голема улога, без оглед на тоа што луѓето почесто користат апликации и социјални мрежи за добивање на информациите…….

12


13


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Како да одржите добра презентација?

Дури и на оние што имаат најмногу самодоверба се случува да им се „заплетка“ јазикот, затоа прочитајте како да го избегнете тоа. Кога станува збор за презентацијата, подготовката е се, велат стручњаците. „Тоа е вашата можност да бидете видени и чуени од страна на колегите и менаџерите,

затоа оставете си доволно време да размислите за својата презентација. Визуелизирајте се така како што сакате да ве доживеат останатите и определете што треба да направите за да оставите таков впечаток“, вели Елизабет Кунке, британски стручњак за комуникации. Тоа вклучува истражување на вашата тема и на

најдобрите методи за комуникација со вашата публика - кои помагала ќе го произведат вистинскиот ефект? Дали сакате да користите летоци и брошури? Интерактивни дисплеи? Дали постојат некои други помошни реквизити? Исто така, би требало да ги разгледате и сопствените презентациски вештини - дали настапувате со самодоверба 16

или повеќе сте склони кон мрморење. Ако сакате да го оставите вистинскиот впечаток, вежбајте ги своите техники пред огледало или пред пријателите, бидејќи така ќе стекнете смиреност и контрола, а таков ќе биде и впечатокот што ќе го оставите. Освен тоа, покрај размислувањата како да настапите пред колегите, важно е да за размисли и што вашата публика сака да слушне. Тоа ќе ви помогне да разберете кои би требало да бидат битните точки на вашата презентација - дали давате општ преглед на темата, и во тој случај може да се изразувате со поопшти изрази, или, пак, зборувате за определен елемент на темата, и во тој случај на публиката и се поважни прецизните детали. „Оценете ги потребите и интересите на вашата публика и спомнете ги тие точки во вашата презентација. Дали тие првенствено сакаат да ја добијат „општата слика“ за состојбата, или, пак, сакаат повеќе детали. Откако ќе дознаете какви информации сака вашата публика, својата презентација може да ја структурирате во согласност со тоа“. Што се однесува до структурата на презентацијата, за тоа


придобивките од вашата презентација • Утврдете го својот кредибилитет • Објаснете во која насока ќе се движи презентацијата

постои едноставна формула. „Разделете“ ја презентацијата на четири дела: 1. Вовед 2. Главен дел 3. Заклучок 4. Чекори на активноста На почетокот на презентацијата употребете го следниов пристап: • "Заробете" го вниманието на слушателите од самиот почеток • Објаснете и ги на публиката

Користејќи ја оваа формула при отворањето на презентацијата ќе ја стекнете довербата на публиката дека знаете што правите и тие ќе посветат внимание на она што сакате да им го соопштите. Добро структурираната презентација што има определен тек ќе има многу поголем ефект од „скокањето од една тема на друга“ – колку е појасен редоследот на аргументите и колку подобро се дефинирани почетокот, средината и крајот – толку слушателот е поангажиран.

Таквата јаснотија е уште поважна во случајот на презентациите кога публиката има само една можност да следи што се зборува и кога не може повторно да ги прочита оние делови од презентацијата што не биле разбрани. Начинот на којшто ќе ја завршите презентацијата несомнено ќе остави најсилен впечаток врз публиката. Тој ви претставува можност да ги резимирате главните заклучоци, да ја ангажирате публиката и да оставите позитивен впечаток. „Кога ќе дојдете до крајот на презентацијата, резимирајте ги главните заклучоци што сакате публиката да ги запамети и завршете со повик за акција“, вели Елизабет Кунке. „Што сакате вашите слушатели да направат како резултат на вашата презентација? Што ќе направите вие? Со завршување на презентацијата на проактивен начин вашата публика ќе биде инспирирана и подготвена да тргне во акција за остварување на предложените планови“, заклучува Кунке.

17


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 02.12.2010 - 08.12.2010 128

140 120 100 80 60

42

40 26

40

25

22

20

18

20

18

13

0

Објавени огласи по печатен медиум во периодот 02.12.2010 - 08.12.2010

Капитал 8%

Вест 6%

Утрински весник 3% Бизнис 1%

Време 9%

HR АНАЛИЗА

Дневник 37%

Шпиц 10%

Нова Македонија 12%

Вечер 14%

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

20

големите


c u r r i c u l u m v i ta e WALMART GENERAL INFO INDUSTRY T YPE

Retailing Public (NYSE: WMT) Dow Jones Industrial Average Component

FOUNDED

Rogers, Arkansas, U.S. (1962)

FOUNDER

Sam Walton

HEADQUARTERS AREA SERVED KEY PEOPLE

PRODUCTS

Bentonville, Arkansas, U.S. Worldwide Mike Duke (CEO) H. Lee Scott (Chairman of the Executive Committee of the Board) S. Robson Walton (Chairman) Discount Stores Supercenters Neighborhood Markets

REVENUE

US$408.21 billion (2009)

OPERATING INCOME NET INCOME TOTAL ASSETS

US$ 23.95 billion (2009) US$ 14.33 billion (2009) US$ 170.70 billion (2010)

TOTAL EQUITY EMPLOYEES WEBSITE

US$ 70.74 billion (2009) approx. 2,100,000 (2009) www.walmartstores.com, www.walmart.com

1960s

The Walmart story began in 1962, when Sam Walton, the founder opened the company’s first discount store in Rogers, Ark. 1968 saw the hiring of Walmart Aviation’s first full-time pilot, who provided help to Sam and Bud Walton, as well as the opening of the first stores outside of Arkansas, in Sikeston, Mo., and Claremore, Okla. The company officially incorporated as WalMart Stores Inc. on October 31, 1969.

1970s

The 1970s marked the beginning of significant growth for the company. The first year of that decade saw the opening of the first Walmart distribution center, as well as the Walmart Home Office, in Bentonville. Ark. At that point, Walmart employed 1,500 associates (employees) working in 38 stores, with sales of $44.2 million. Walmart also began selling shares over the counter as a publicly-held company in 1970.

1980

Growth continued into 1980, with Walmart stock splitting 100 percent for the fourth time with a market price of $50. That year also saw the opening of the largest distribution center to date in Palestine, Texas. In 1981, Walmart entered Georgia and South Carolina, and made its second acquisition with 92 Kuhn’s Big K stores. The company entered Florida and Nebraska in 1982, following June’s fifth 100 percent stock split at a market price of $49.875.

1983

Forbes magazine ranked Walmart No. 1 among general retailers for the eighth year straight in 1983, the year that the first Sam’s Club opened in Midwest City, Okla. The same year, Walmart opened stores in Indiana, Iowa, New Mexico and North Carolina, implemented the characteristic People Greeters in all locations, and opened the first 1-hour photo lab in Tulsa, Okla. Walmart also acquired U.S. Woolco Stores in 1983, and the stock split 100 percent for the sixth time with a market price of $81.625. 1984 saw Sam Walton doing the hula at high noon on Wall Street, making good on a promise to associates after the company achieved a pre-tax profit of 8 percent for the previous fiscal year. 1984 was also the year that David Glass was named company president, and Walmart entered Virginia.

1984

CV НА ГОЛЕМИТЕ

WALMART LIFE TIMELINE

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ 1985

At mid-decade, Walmart employed 104,000 associates in 882 stores with sales of $8.4 billion. Stock split 100 percent in September, with a market price of $49.75. That year, the company entered Wisconsin and Colorado and also acquired Grand Central Shoes. The next year, 1986, Walmart entered Minnesota.

1987

Walmart marked its 25th anniversary in 1987, with 1,198 stores, sales of $15.9 billion and 200,000 associates.

1988

By 1988, 99 percent of Walmart stores had bar-code scanning capabilities, the first Supercenter opened in Washington, Mo., and the company acquired Supersaver units. David Glass was named chief executive officer of Walmart. Walmart closed out the 1980s with the addition of operations in Michigan, West Virginia, and Wyoming, for a total of 29 states. Walmart became the nation’s No. 1 retailer in 1990, entering into California, Nevada, North Dakota, Pennsylvania, South Dakota, and Utah and acquiring the McLane Company of Temple, Texas. The company also opened the Walmart Visitor Center on Bentonville’s town square, on the site of Sam Walton’s original Walton’s 5-10 store. Walmart stock split 100 percent for the ninth time in 1990 as well, at a market price of $62.50.

1990

22

1991

Branching out further in 1991, Walmart stepped into the international market with the opening of a retail unit in Mexico City. On the domestic front, the company entered into several states in the Northeast and South Atlantic regions, including Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey and New York, and acquired Western Merchandisers, Inc. of Amarillo, Texas. Walmart also introduced the “Sam’s American Choice” brand products in 1991.

1992

On April 5, 1992, Sam Walton passed away at the age of 74. Just weeks before, President George H.W. Bush presented him with the Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honor, during a ceremony at Walmart headquarters. Following Sam’s passing, his son S. Robson Walton was named chairman of the board. With the additions of Idaho, Montana and Oregon, Walmart operated in 45 states in the United States in 1992, and expanded into Puerto Rico.

1993

Walmart’s international business formed its own division the following year, with Bobby Martin serving as president. 1993 also saw the tenth 100 percent stock split at a market value of $63.625; the first billion-dollar sales week in December; the acquisition of 91 Pace Warehouse Clubs; and Walmart’s entry into Alaska, Hawaii, Rhode Island and Washington, bringing the company’s total to 49 states. The 50th would be added two years later.

1994

In 1994, a prototype Walmart store, designed to be as environmentally friendly as possible, opened in Lawrence, Kan. The company acquired 122 Woolco stores in Canada, and opened three value clubs in Hong Kong. As of that year, Walmart International operated 123 stores in Canada and 86 in Mexico. Also in 1994, the Code Adam missing child program was implemented in all stores, being named for Adam Walsh.

1995

1995 saw the passing of Sam Walton’s brother, James Lawrence “Bud” Walton, Walmart’s cofounder. The company entered its 50th state, Vermont, and built three units in Argentina and five in Brazil. As of that year, Walmart Stores Inc. operated 1,995 stores, 239 Supercenters, 433 Sam’s Clubs and 276 international stores with sales of $93.6 billion and 675,000 associates.

1996

In 1996, Walmart entered China through a joint-venture agreement. Also in 1996, the Missing Children's Network was implemented in all stores to feature missing children by displaying their information on bulletin boards.

1997

By the following year, Walmart became the largest private employer in the United States with 680,000 associates, plus an additional 115,000 international associates. 1997 was also Walmart’s first $100 billion sales year, with sales totaling $105 billion, and the company served 90 million customers per week worldwide. Walmart also replaced Woolworth on the Dow Jones Industrial Average, and the company introduced OneSource nutrition centers.

1998

Walmart entered into two more countries in 1998, with the acquisition of 21 Wertkauf units in Germany and a joint-venture agreement to operate in Korea. The company exceeded $100 million in annual charitable contributions that year, with donations totaling $102 million. Walmart also introduced the Neighborhood Market concept with three stores in Arkansas.


1999

The 1999 Cone/Roper Report, an annual national survey on philanthropy and corporate citizenship, ranked Walmart the No. 1 Corporate Citizen in America. The company acquired 71 Interspar units in Germany and acquired the ASDA Group plc in the United Kingdom.

2000

Walmart entered the new millennium with the appointment of H. Lee Scott Jr. as the third CEO of Wal-Mart Stores Inc. in 2000. That year, Fortune magazine ranked the company fifth in its "Global Most Admired All-Stars" list and named Walmart the third most admired company in America. The 2000 Cone/Roper Report once again ranked Walmart as the No. 1 Corporate Citizen in America

2002

Hispanic Business magazine ranked Walmart one of the "Top 25 Diversity Recruitment Programs" in 2001 for its aggressive program to hire and promote Latinos. In 2002, Walmart received the 2002 Ron Brown Award, the highest Presidential Award recognizing outstanding achievement in employee relations and community initiatives.

2003 - 2004

2005

Fortune magazine also placed Walmart in the top spot on its “Most Admired Companies” list two years in a row, in 2003 and 2004. In 2004, Walmart was also presented the "Corporate Patriotism Award," which is presented to a company that exhibits exceptional dedication to supporting of U.S. service members and their families. Walmart marked a significant turning point in 2005 with a new commitment to bring environmental sustainability into its business, under the leadership of CEO Lee Scott.

2006

By 2006, the number of weekly customers grew to more than 176 million around the world, with 6,779 locations. Walmart had record net sales of $345 billion. The company increased its ownership stake in Seiyu in Japan, to 53.3 percent, and increased its ownership of CARHCO to 51 percent, renaming the company Walmart Central America.

2007

In February 2007 Walmart helped launch Better Health Care Together, a unique partnership of organizations dedicated to a set of four common sense principles for achieving a new American health care system by 2012. Later in the year, Walmart expanded its successful $4 generic program, which as of 2007 had saved customers more than $396 million on prescription drug costs.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

As of 2005, Walmart employed more than 1.6 million associates in more than 6,200 facilities around the world – including 3,800 U.S. stores and 3,800 international units – with $312.4 billion in sales for the year. The company served more than 138 million weekly customers in the United States, Argentina, Brazil, Canada, China, Costa Rica, El Salvador, Germany, Guatemala, Honduras, Japan, Mexico, Nicaragua, Puerto Rico, South Korea and the United Kingdom. View the current unit count for each country.

Walmart International reached significant milestones as well. In August, Walmart and Bharti Enterprises announced an agreement to establish Bharti Walmart Private Limited, a joint venture for wholesale cash-and-carry and back-end supply chain management operations in India. The 3,000th international store, a Supercenter in Sao Paulo, Brazil, opened in November 2007. In December, Walmart successfully completed a tender offer to acquire all issued and outstanding shares of Seiyu in Japan, which raised Walmart’s ownership to 95.1 percent. 2008

On April 10, 2008, Sam's Club celebrated its 25th anniversary. In 2008, Sam's Club operated more than 590 locations nationwide and more than 100 locations internationally.

2009

Mike Duke succeeded Lee Scott as president and chief executive officer, effective February 1, 2009. Duke was also elected to the company’s board of directors. Scott continues serving as chairman of the executive committee of the board. The board also approved the promotion of Eduardo Castro-Wright to vice chairman of Walmart. Doug McMillon is promoted to president and chief executive officer of Walmart International, the company’s second largest operating segment.

23


ДЕЛОВЕН СТИЛ

Правила за облекување Може да се облечете и за помалку пари...

Жените со помал буџет не мора да се облекуваат помалку модерно. Иако и дизајнерската облека може да се најде на распродажба по неверојатно евтини цени, може да се најде квалитетна и супер модерна облека по ниски цени.

Истата облека може да се носи во различни прилики Кога купувате парче облека размислете за комбинациите во кои ќе може да го носите, како и модните додатоци кои одат со тоа парче. Доколку немате барем три различни идеи, размислете уште еднаш, бидејќи тоа парче не се вклопува во вашиот стил. Облекувајте се според приликата, но и според тоа како се чувствувате Ако се чувствувате заводнички, тогаш облечете се така. Тоа не значи дека мора да покажете сè на себе, туку да најдете парче облека во кое може да ја истакнете својата заводливост. Облекувајте се како ниту една жена претходно

Тоа вклучува забавна облека и весели бои. Осмелете се да бидете поинакви. Не мора секогаш да бидете дотерани Се разбира, секогаш мора да бидете уредни, но слободно облечете спортска и лежерна облека.

24

Фустаните не се само за вечерно излегување Многу мажи се воодушевуваат од девојки кои носат фустани преку ден, а еднаш кога ќе се навикнете на фустани ќе се воодушевите од нивната удобност, но и практичност. Со фустан не мора да мислите што да носите. Прилагодете ја облеката на своето тело Истакнете го она најдоброто на себе, а скријте ги недостатоците. Ако немате инспирација, гледајте ги ѕвездите во списанијата, најдете ја онаа со слична фигура и копирајте го нејзиниот стил. Дали однесувањето надвор од канцеларијата и` штети на кариерата. Во весниците често читаме за деловни лица или лица од шоу-бизнисот, за нивното лошо однесување, па дури и апсења. Во медиумите се нагаѓа како таквото однесување ќе им наштети на нивната кариера, но по некое време ги гледаме во весниците уште попопуларни или повлијателни, што доведува до претпоставката дека прашањето колку лошото однесување ќе и` наштети на кариерата пред сè зависи од работата со која се занимавате. Се чини дека јавноста многу брзо простува, но


можеби не и вашиот шеф. Поради тоа, обидете се да ги избегнувате следниве начини на однесување, за да го сочувате вашиот професионален углед. 1. Можеби мислите дека сликата на која сте „мртви“ пијани на вашиот приватен блог или профил е многу интересна, но ако ја види вашиот шеф може да ви биде навистина непријатно. Размислете каква претстава за себе сакате да оставите на работното место. Таквата слика сигурно не се вклопува во неа. 2. Ако ве уапсат за пребрзо возење или возење во пијана состојба, тоа ќе биде вест. Ако не во медиумите, барем во вашата средина. Шефот најверојатно нема да ве отпушти поради тоа, но ќе ви биде скратено унапредувањето, бидејќи на тој начин оставате впечаток на неодговорна личност. 3. Откривање информации за претпријатието е чин со кој повеќе ќе му наштетите на претпријатието

ИНТЕРЕСНО

4. Не озборувајте ги шефот и колегите од работа дури ни пред пријателите. Никој не сака да се зборува нешто лошо за него. Шефот може да ве отпушти, а колегите ќе ви го загорчат животот во канцеларијата. Работата и трачовите од работното место не носете ги надвор од претпријатието.

5. Ако во слободното време работите хонорарно за конкуренцијата, треба уште еднаш детално да го прочитате вашиот договор. Некои претпријатија имаат толку строги договори кога станува збор за конкуренцијата, така што можеби ќе мора да ја отплаќате грешката неколку години. Дури и ако во договорот не постои забрана за таква работа, треба со шефот да разјасните што може да работите за конкуренцијата за да избегнете судир на интереси. 6. Без разлика дали се работи за приватна или канцелариска забава, немојте никогаш да се пијаните пред вашиот шеф. 7. Слободата на говорот ви дозволува да кажете сè што сакате, но прашање е зошто би го кажале тоа? Расистичките, сексистичките и други слични изјави оставете ги за себе.

9. Сакате денот да го поминете во пазарење или на плажа. Наједноставно е да му се јавите на шефот и да одглумите болест. Но, размислете. Можеби би било попаметно да побарате слободен ден. Кои би биле последиците доколку некој ве види и му каже на шефот? отколку себеси кога станува збор за моменталното работно место, но дури ни конкурентската фирма која имала најголема корист од тоа што сте откриле доверливи податоци нема да сака подоцна да ве работи.

10. На шверцувајте придружба на службените патувања. Доколку сакате со вас да дојде партнерот или партнерката, побарајте одобрение од шефот.

25

ДЕЛОВЕН СТИЛ

8. Можеби не ви се претпоставени, но ако прогонувате или на каков било начин злоупотребувате колега или колешка, ако се жалат, шефот секогаш ќе застане на страната на жртвата. Ако ништо друго, поради страв од тужба.


ИНТЕРЕСНО

Во Кина нема оригинали

Никој не купува оргинални ЦД

„Потрошувачите во Кина „не Никој не би платил за да нè слуша. А можеби ќе платат за сакаат да платат ни цент“ за да нè гледаат? музика снимена на носач на звук“, вели ЗАМИСЛЕТЕ си дека се оствариле и Гери Чен. Овој најпесимистичките предвидувања за музичкиот бизнис. Да претпоставиме пропаднале сите напори на владите и издавачките куќи за затворање на интернет Во страниците Кина нема оригинали за споделување на Никој не купува оргинални ЦД податоци, како што е примерот со Pirate Bay. Пиратеријата зела толку голем замав што Никој не биедноставно платил за дапрестанале нè слуша. А можеби ќе платат за да нè гледаат? луѓето да купуваат компакт дискови. ЗАМИСЛЕТЕ си дека се оствариле и најпесимистичките предвидувања за Продавницата за iTunes на Apple, музичкиот бизнис. Да претпоставиме пропаднале сите напори на владите и во којашто се продаваат песни издавачките куќи за затворање на интернет страниците за споделување на во дигитален формат, целосно музички податоци, како што е примерот со Pirate Bay. Пиратеријата зела толку голем ги изгубила своите клиенти. замав што луѓето едноставно престаналепромотор да купуваат компакт дискови. Луѓето не сакаат дана платат којсепрерасна дигитален Продавницата за iTunes Apple,ниту во којашто продаваатво песни во дигитален симболична претплата претприемач би требало даниту знае формат, целосно месечна ги изгубила своите клиенти. Луѓето не сакаат да платат симболична месечна претплата за сервиситенајдобро. за преземање како Pandora за сервисите за преземање Во музика, 2006 година, тој илимузика, стриминг какоPandora што е случајот звучи Top100.cn, неизводливо? Се лажете. како или со Spotify.јаВи отвори интернет Во стриминг Кина веќе започнаа да се остваруваат и најцрните сценарија. како што е случајот со страна за преземање на музика Spotify. Ви звучи неизводливо? со месечна претплата. Цените беа ниски, но очигледно недоволно. Слушателите на Пронајдете ја пиратската нација музика во Кина пораснаа со Продажба на снимена музика* изразена процентуално како дел од БДП за 2009 г. пиратски компакт дискови, а сега се навикнаа да си добиваат САД музика за џабе преку интернет Ј. Кореја страните за споделување на Индонезија податоци. Кинеското стопанство Индија наскоро ќе го заземе второто Кина Вкупно, милиони $ место во светот, но нејзиниот Извори: IFPI; нац.извори *Физичка и дигитална форма легален музички пазар е многу малечок (видете табела). Така, г. „Потрошувачите Кинавеќе „не сакаат да платат цент“ за снимена на Се лажете. ВовоКина започнаа Ченни започна сомузика друга песна. носач наостваруваат звук“, вели иГери Чен. Овој музички промотор прерасна во да се најцрните Минатата година,кој Top100 започна дигитален претприемач би требало да знае најдобро. Во 2006 година, тој сценарија. да им нуди на корисниците ја

отвори Top100.cn, интернет страна за преземање на музика со месечна претплата. Цените беа ниски, но очигледно недоволно. Слушателите на музика во 26 Кина пораснаа со пиратски компакт дискови, а сега се навикнаа да си добиваат музика за џабе преку интернет страните за споделување на податоци. Кинеското стопанство наскоро ќе го заземе второто место во светот, но нејзиниот легален музички пазар е многу малечок (видете табела). Така, г. Чен

на интернет услугите во Кина бесплатно преземање на музика во МР3 формат, а сето тоа проследено со реклами. Оваа интернет наликува на бесплатна продавница на iTunes, или Spotify којашто овозможува преземање на податоци наместо стриминг на истите. Тоа е единствениот сервис на светот којшто ја ужива поддршката на водечките издавачки музички куќи. Top100 нуди околу 200 милиони песни секој месец. Околу 60% од овој сообраќај доаѓа од Google, којашто компанија исто така има инвестирано во оваа интернет страна. За оваа година г. Чен проценува заработка од околу 10 милиони јуани (1,5 милиони американски долари) од реклами. Овој износ можеби звучи премалку за во Америка или Британија, но во земја каде што продажбата на музика на носачи на звук минатата година изнесуваше само 75 милиони американски долари, тогаш горенаведениот износ не е воопшто мал. Сепак, тоа е сè уште на незадоволително ниво. Top100. cn е профитабилна страна единствено на оперативна основа т.е. мора да им плата на издавачките куќи за нивните содржини. Делумното


дека услугите на Baidu нудат линкови до пиратеријата. Но сите пресуди на кинеските судови досега беа во прилог на оваа компанија. Г. Чен ја наведува компанијата Baidu како негова најголема конкуренција. Доколку е невозможно да се продава музика, а еве гледаме дека е тешко да се направат пари дури и од рекламите коишто се прикажуваат до бесплатната музика, тогаш кои други опции преостануваат? Г. Чен има две. Првата е да не се наплаќа за самата музика, туку за селекциите на музика.

27

ИНТЕРЕСНО

повлекување на Google од Кина на почетокот на годината, што беше резултат на хакерскиот упад во компанијата, го намали уделот на земјата во бројот на пребарувања на интернет, што од своја страна го намали сообраќајот кон интернет страната на г. Чен. А да не зборуваме за тоа дека Top100 има страшна конкуренција. Baidu, најголемиот пребарувач во Кина исто така има свој популарен сервис за пребарување музика во MP3 формат. Издавачките куќи поднесоа тужба со обвинувања

Top100 започна со дистрибуција на апликации за паметни телефони преку многубројните кинески интернет продавници, наплаќајќи понекој јуан за музички критики и препораки од страна на познати музичари проследени со линкови за преземање на нивните предлози во надеж дека обожавателите ќе платат за поволна и добро претставена музика од страна на професионалци исто како што луѓето плаќаат за весници и списанија, иако во повеќето случаи луѓето може да ги прочитаат бесплатно на интернет. Г. Чен се надева и дека идната година ќе започне со дистрибуција на претплатнички услуги со коишто ќе им овозможи на своите клиенти пристап до нивните омилени песни преку најразлични уреди. Се разбира, овие експерименти можеби нема да се покажат како успешни, но и компаниите од Западот ќе имаат своја улога во сето ова. Сопствениците и советодавните лица на издавачките куќи, односно оние со понапредни сфаќања, веруваат дека денес младите не придаваат толкава важност на носачите на звук колку на уредите за слушање музика и услугите коишто ја прават истата да биде достапна, како и податоците и мрежите за коментирање и нејзино споделување со пријателите. Во земјата каде сите други опции за да се натераат луѓето да платат за снимената музика се исцрпени, г. Чен започна да ги проверува овие теории во пракса. Ако сакате да ја погледнете иднината на музичкиот бизнис, тогаш свртете го погледот кон исток.


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Business Writing: What Works, What Won't

By Wilma Davidson

Do your business memos get the results you want? Do you panic when it's time to write the year-end sales report, or that dealclinching letter to a potential client? If so, you're not alone. Like you, many people who write on the job feel unsure about their skills, and wish there were simple guidelines for getting started and expressing themselves in winning ways. This practical, fun, confidence-boosting guide offers exactly those guidelines. Author Wilma Davidson shares her fifteen years of experience as a corporate writing coach, delivering the essential information, motivation, and inspiration needed to write more effectively on the job. Using dozens of sample letters, memos, and other real-office documents, plus engaging exercises and copious illustrations, Davidson covers every aspect of business writing, from conquering writer's block, to revising first drafts, to finessing the finer points of structure, argument, and style.

28


HR РЕЧНИК Конфликт на интерес/и

Дефиниција Именка

Ситуација во која личност или институција има потешкотија при донесување на чесна и непристрасна одлука од некоја расправа преку поделени лојалности, или со можност да придобие ако расправата е одлучена на еден одреден начин одколку на друг, на пр. Кога некој е поврзан со две или повеќе компании кои се натпреваруваат меѓу себе. Забелешка: Правилната работа да се направи во тие случаи е личноста која е засегната да постави било какви интереси да го прикаже начинот на кој тие интереси се во конфликт и да се повлече од учевствувањето во процесот на донесување на одлуки.

conflict of interest(s)

Definition noun

Понеделник 2600 • a situation in which a person or institution has difficulty in making a fair and impartial decision on some issue through Вторник 1700 having divided loyalties or being likely to benefit if the issue is decided in one way rather than another, as, e.g., when someone is connected with two or more companies who are competing with each other Среда 2300 (Note the correct thing to do in such cases is for the person concerned to declare any interests, to make known the way in Четврток 2200 which those interests conflict and to abstain from participating in the decision-making process) Петок 2700 Сабота 1200 Недела 1000

Посетеност на www.vrabotuvanje.com.mk за изминатата недела 3000 2000

СТАТИСТИКА

1000 0

29


ОГЛАСНА ТАБЛА THE LOGISTICS COMPANY OF THE WORLD in cooperation with We work for your work.

L I C E N S E D J O B M E D I AT I O N A G E N C Y

is seeking for

AIR/OCEAN FREIGHT DISPATCHER JOB DESCRIPTION (for the internal/external advertisement) Main responsibilities : Responsible for organizing and development of Air and Ocean transportation Organize invoicing, settlement with the partners and subcontractors, collection of the receivables Claims handling and registering as per the company standards and state rules Responsible for adequate reporting and problem solving related to this business Makes analyses in respect of the product development Preparing of weekly and monthly reports on the base of the analyses Keep regular contacts with the existing customers in order to keep and improve their development Actively looks for new customers, identify their needs from Air/Ocean transport Contact to partners, subcontractors and other official bodies in respect of the business needs Keep and develop crystal relationships with all official authorities in RM

Requirements: Master of Economics Good experience and knowledge of national fiscal and Customs legislation. Excellent communication skills and interpersonal understanding Strong ability to make impact and influence Customer orientation PC/IT skills, excellent knowledge in Excel Excellent English language skills (written and spoken) Driving license: B

Offer: Interesting and motivating position with outstanding potential for professional & career growth Conformable financial remuneration Related benefits (phone and additional social benefits) Environment of respected prestigious international company Potential for further development and education

HOW TO APPLY: If decide to become a part our company which is a leader in the freight transport in Macedonia and the world, please send your applications (CV’s and Cover Letters) to careers.mk@dhl.com and sinisa.spasic@dhl.com, to arrive no later than 5 days from the publishing. All applications will be considered as confidential. Only the selected candidates will be invited for interview. DHL Freight – објавува оглас за вработување на Air/Ocean freight dispatcher. Доколку решите да станете дел од нашата компанија која е лидер во товарниот транспорт во Македонија и светот, испратете ги вашите апликации (CV и CL) на адреса: careers.mk@dhl.com и sinisa.spasic@dhl.com, не подоцна од 5 дена од објавата на огласот. Сите апликации се доверливи. Само селектираните кандидати ќе бидат поканети на интервју.

30


ОУ „Лирија“ Скопје Скопје Вечер 03.12.2010

Макпримат-ДООЕЛ Скопје Вечер 03.12.2010

Училишниот одбор на ОУ „Лирија“ Скопје распишува јавен оглас за избор на директор на ОУ Лирија-Скопје Огласот трае 8(осум) дена од денот на објавување во дневниот печат. Пријавите со потребните документи да се достават до Училишниот одбор на ОУ „Лирија“ -Скопје, ул.„Цветан Димов“ бр.94 Скопје

Макпримат-ДООЕЛ Скопје објавува оглас за повеќе работни места. Молбите со бројот на телефон може да се доставуваат до МАКПРИМАТ-ДООЕЛ Скопје ул.Сава Ковачевиќ бб,П. фах 405, во рок од осум дена сметано од денот на објавувањето на огласот.

Поликлиника Медика Плус Скопје Дневник 03.12.2010

Империал Тобако ТКС а.д. Скопје Дневник 03.12.2010

Интернет Трговски Центар Скопје Дневник 04.12.2010

Поликлиника Медика Плус вработува 1 специјалист офталмолог Огласот трае 8 дена. Тел:02/2466-420, 070/335-939 email:medika_plus@t-home.mk

Империал Тобако ТКС а.д. Скопје има потреба од:ПатникУнапредувач на продажба за територија -Струмица Кандидатите кои ги исполнуваат наведените квалификации можат да испратат мотивациско писмо биографија (ЦВ) и фотографија најдоцна до 10 декември 2010 година на адреса: Сектор за човечки ресурси ИМПЕРИАЛ ТОБАКО ТКС А.Д. СКОПЈЕ Ул. 11 Октомври 125 П.фах 37 1000 Скопје

Интернет Трговски Центар има потреба од соработници: Агент за Б2Б продажба Кандидатите треба да испратат мотивациско писмо и биографија на адресата info@ tc.mk најдоцна до 9 декември.

31

ОГЛАСНА ТАБЛА

Агенцијата за државни службенции Скопје Дневник 03.12.2010 Агенцијата за државни службенции објавува јавен оглас за вработување на (2) државни службеници во Општина ИЛИНДЕН за следните работни места: 1.Советник-Овластен инспектор за животна средина 2.Соработник Заинтересираните кандидати да достават пријава за вработување на државен службеник или пријавата да ја пополнат и достават електронски, преку интернет страницата на Агенцијата за државни службеници http:// prijava.ads.gov.mk Рокот за доставување на пријавите изнесува (5) дена, сматано од денот на објавувањето на огласот.


ОГЛАСНА ТАБЛА Жито Лукс Скопје Дневник 04.12.2010 Жито Лукс има потреба од технолози на определено време од 6 месеци. 3 процесни технолози во Секторот за производство на леб и пченица Кандидатите треба да испратат кратка биографија и мотивациско писмо најдоцна до 15.12.2010 на следната адреса:Жито Лукс АД Скопје, Македонско-косовска бригада 44,1000 Скопје; Сектор за човечки ресурси со назнака„Пријава за работа во производство“, или да испратат e-mail на:zitoluks@zitoluks.com. mk.

ЈЗУ Здравствен дом Крива Паланка Крива Паланка Вечер 06.12.2010 ЈЗУ Здравствен дом Крива Паланка распишува јавен оглас за засновање на работен однос: -1 (еден) доктор на медицина или доктор специјалист во Отсекот за итна медицинска помош и домашно лекување Јавниот оглас трае 5 работни дена сметано од наредниот ден од денот на објавувањето во весникот Вечер и Лајм. Изборот на пријавените кандидати че се изврши во рок од 8 дена од завршување на јавниот оглас.

32

МЈП Проаква Струга Струга Утрински Весник 06.12.2010 МЈП Проаква Струга има потреба од повеќе работници Кандидатите молбите да ги достават во дирекцијата(поточно во Архивата) на МЈП “Проаква“ Струга, на ул.Кеј 8 Ноември бб, во рок од 3(три) работни дена од денот на објавувањето на огласот.

Друштво за градежништво КУБУС ДООЕЛ Скопје Време 06.12.2010 Друштво за градежништво КУБУС ДООЕЛ од Скопје има отворено 1(едно) слободно работно место за дипломиран правник и 2 работни места за дипломиран инженер архитектпроектант. Ве молиме испратете Цв на irena@cubus.com.mk

Министерство за здравство Скопје Дневник 07.12.2010

Универзитет „Гоце Делчев“ Штип Дневник 07.12.2010

Министерство за здравство објавува оглас за работни места за работа на проект за реконстукција и доградба на објактите на јавните здравствени установи: 1.специјалист за финансии и администрација-1 извршител 2.Извршител за јавни набавки Огласот трае 5(пет) дена од денот на објавувањето на огласот.Пријавите треба да се достават на следната адреса: Министерство за здравство на РМ Ул.50-та дивизија бр.6 1000 Скопје

Универзитет „Гоце Делчев“ распишува конкурс за избор на наставници и соработници на факултетите во состав на Универзитетот Конкурсот трае 5 работни дена од денот на објавувањето. Документите се доставуваат до Ректорската управа на Универзитетот „Гоце Делчев“Штип, ул.Крсте Мисирков-бб Штип.


Цементарница УСЈЕ А.Д Скопје Дневник 07.12.2010

Агро Јуником Дооел Скопје Скопје Дневник 07.12.2010

Марек инженеринг Скопје Дневник 07.12.2010

Цементарница УСЈЕ А.Д.Скопје, бара да вработи: Дипломиран Машински Инженер ВСС/VII степен Комплетната документација треба да се достави најдоцна до 21.12.2010 година на адреса:Цементарница УСЈЕ А.Д. Скопје, Служба за човечки ресурси и кадровски работи, Ул.Првомајска бб, 1000 Скопје или на Е-маил:hr@usje.com.mk

Агро Јуником Дооел Скопје распишува конкурс за три (3) лица- агрономи: Кандидатите кои ги исплонуваат горенаведените критериуми може да испратат ЦВ на a.agrojunikom@t-home. mk или на адреса Првомајска ББ, П.Ф. 709, 1000 Скопје

Марек инженеринг има потреба од: 2x програмер Вашите апликации (ЦВ-ја со слика, можете да ги испратите на contact@marekeng. com.mk. Информации на телефон:+38923063517

Институт за акредитација на Република Македонија Скопје Дневник 07.12.2010

ПСУ „Јахја кемал“ Скопје Време 07.12.2010

Џонсон Мети Скопје Дневник 09.12.2010

Институт за акредитација на Република Македонија објавува јавен оглас за вработување на 1(еден) извршител Се објавува јавен оглас за вработување на 1 (еден) извршител на неопределено време за работно место: -Хигиеничар, 1(еден) извршител со основно образование или ССП(средна стручна подготовка). Заинтересираните кандидати се должни да достават пријава за вработување на хигиеничар во архивата на Институт зз акредитација на Република Македонија секој работен ден од 09:00 часот до 16:00 часот или по пошта на адреса:Ул. Васил Главинов бб,блок x, мезанин, 1000 Скопје.

ПСУ „Јахја кемал“ објавува конкурс за следниве работни места: 1.професор по Географија 2.Работник одговорен за обезбедување Конкурсот трае до 10.12.2010 За работното место по реден број 1. документите да се достават лично до ПСУ „Јахја Кемал“- Гостивар, Адреса „ЈНА“ бб, Тел.042/215050. За работно место под реден број 2 документите да се достават лично до ПСУ „Јахја Кемал“- Струга, Адреса „Мислешевски пат“ бб, Струга, Тел.046/787-441

ОГЛАСНА ТАБЛА

Џонсон Мети објавува оглас за вработување на асистент за царина и транспорт. Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето ЦВ и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Краен рок на доставување:14 Декември, 2010.

33


ОГЛАСНА ТАБЛА Кам маркет Скопје Дневник 09.12.2010

Приватен Универзитет за Туризам и менаџмент Скопје Време 09.12.2010

НУМ Струшки вечери на поезијата-Струга Струга Вечер 09.12.2010

Кам маркет објавува оглас за: Референт на возен парк/возач Заинтересираните кабндидати може да аплицираат со доставување на кратка биографија (ЦВ) на македонски јазик на подолната е-пошта или адреса.Рокот на пријавување е најдоцна до 17.12.2010. Кам дооел, ул.Индустриска бб,(Товарна) 1000 Скопје vrabotuvanje@kam.com.mk

Приватен Универзитет за Туризам и менаџмент објавува конкурс за избор на наставници и соработник на Универзитетот Конкурсот трае 8(осум) дена. Пријавите треба да се достават во архивата во просториите на Универзитетот за туризам и менџмент Скопје со седиште на улица Булевар Партизански одреди број 99.За евентуални подетални информации заинтересираните кандидати можат да се јават на телефон 023093209 или на мобилен телефон 076404064.

НУМ Струшки вечери на поезијата-Струга, објавува јавен оглас за засновање работен однос на неопределено време за повеќе работни места. Пријавите со потребната документација, се доставуваат по пошта во затворен плик, до НУМ Струшки вечери на поезијата, на адреса:Спомен дом на браќа Миладиновци, 6330 Струга, Република Македонија со назнака „за оглас“ Огласот трае 5(пет) работни дена од денот на објавување во дневниот печат.

Агенција за државни службеници Скопје Дневник 03.12.2010

Директорот на ЈКП Комуналец, Прилеп Вечер 01.12.2010

Демир Хисар Вечер 02.12.2010

Агенцијата за државни службеници објавува јавен оглас број-200/2010 за вработување на (1) државни службеници во Државен завод за статистика за следните работни места: 1.Виш референт за внес и контрола во Регионално одделение за статистика во Куманово Заинтересираните кандидати се должни да достават пријава преку писарница на адреса Агенција за државни службеници Ул.Јуриј Гагарин бр.15 Комисија за полагање на стручен испит (со назнака за оглас број 200/2010) или пријавата да ја пополнат и достават електронски, преку интернет страницата на Агенцијата за државни службеници http:// prijava.ads.gov.mk Рокот на доставување на пријавите изнесува (5) дена(а), сметано од денот на објавувањето на огласот (не сметајќи го денот на самото објавување).

34

Директорот на ЈКП Комуналец, Прилеп објавува јавен оглас за прием на работник на определено работно време во траење од 6 месеци. Огласот трае 5(пет) работни дена. Пријавите да се достават на адреса: ул.Александар Македонски, 22-Б Прилеп

СОУ Крсте Петков Мисирков, Демир Хисар распишува јавен оглас за пополнување на работни места на определено работно време за вршење на работи и работни задачи Огласот трае 5(пет0 работни дена од денот на објавувањето во дневниот печат, додека рокот во кој ќе се изврши изборот е 30 дена по истекот на рокот за пријавување по огласот. Документите по огласот да се достават на адреса:СОУ „Крсте П.Мисирков“ ул.Гоце Делчев бб, Демир Хисар.


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ БАНКИ ВО МАКЕДОНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

ИТ РАЗВОЕН ПРОЕКТАНТ (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Развој, планирање, одржување и дополнување на апликативни решенија Менторство, советување и поддршка на корисници при развој и употреба на апликативни решенија Учество во проектни групи и координирање на надворешни изведувачи за развој на нови проектни решенија од областа на банкарската информатичка технологија

Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

VII степен стручна подготовка (компјутерски/ информатички науки) Одлично познавање, специјализација и искуства во развој на апликативни решенија во Microsoft SQL 2005 околина Активно познавање на англискиот јазик Минимум 1 година работно искуство Способности за организација и тимска работа

Предност: Работно искуство во развој на ИТ проектни решенија Познавање на деловните банкарски технологии и процеси Стекнати Microsoft сертификати во областа на апликативниот развој

Доколку сакате да станете дел од врвна компанија, сте енергични, доверливи, одговорни тимски играч, спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за ИТ развоен проектант”. ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

35


“Ваша сигурна алтернатива”

1,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Дисперзија на ризик Во овој момент во Р.Македонија има нешто повеќе од 1,7 милијарди евра депозити во банките и штедилниците депонирани исклучиво од физички лица и домаќинства. Статистиката вели дека тоа би било околу 1,000.00 Евра по глава на жител. На овој статистички податок секако треба да се гледа релативно поради огромните разлики во финансиската моќ кај македонските граѓани. Факт – Банките во Р.Македонија уживаат најголема доверба кај граѓаните. Перцепирани се како единствена институција каде евентуалното штедење не носи скоро никаков ризик. Сите други видови на штедење/инвестирање заедно, опфаќаат минимален процент од вкупниот износ. “Виновници“ за оваа состојба има повеќе: ● Недоволната развиеност на финансиски пазар (на македонските граѓани им се нудат ограничена палета на финансиски продукти во кои можат да ги инвестираат своите пари) ● Недоволната информираност околу можностите за инвестирање на нивните пари (лошо претставување на другите опции) ● Отсуството на пракса за оданочување на депозитите на граѓаните во банкарските институции со што истите се ненамерно се ставаат во бенефицирана позиција. Не треба да бидеме финансиски експерти за да знаеме дека прво начело кое го практикуваат сите свесни инвеститори/штедачи е дисперзијата на ризик. Не постои учебник во кој не е содржана. Нема потреба од потенцирање на светските бројки кои укажуваат на драстична разлика во начинот на вложување и процентуалната еднаквост помеѓу штедењето во банка,штедењето во осигурување на живот, приватни пензиски фондови и сл. Само во 2009 година, осигурителните компании во Европа кои работат осигурување на живот имаат инвестирано повеќе од 4 ТРИЛИОНИ ЕВРА во светската економија. Има зошто граѓаните од Европа имаат само за 2009 година вложено 530 милијарди евра во осигурување на живот. Во овој текст нема да се посветиме на предностите и негативностите кои ги носат различните инструменти на штедење. Наше убедување е дека штедењето како момент е корисно без разлика во која форма се појавува. За волја на вистината и клиентите ги сменија своите навики. Денес се препрочитуваат и “малите букви со ѕвездичка“ на крајот на договорите. Одговорноста кон средствата кои се заработуваат порасна! Одговорноста кон средствата кои се штедат треба да ја следи! Дисперзирајте го ризикот!

http://www.cro.mk/


ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ Рок на важност: 01.01.2011

Synapse има потреба од PHP Програмер за вработување на полно работно време: Кандидатот е потребно да има: - Одлично познавање на PHP

- Напредно познавање на HTML/XHTML - Oсновно познавање на CSS - Oсновно познавање JavaScript / Ajax Како предности се земаат познавања од: - Flаsh и Action Script - jQuery, JavaScript Опис на работните задачи: - дизајн и развој на најразлични видови веб апликации ( XHTML/CSS, PHP, JavaScript, MySQL ) - имплементација на напредни Content Management системи и е-Commerce решенија - осмислување на нови креативни решенија за веб медиуми - ажурирање и оптимизација на постоечките кодови и функционалности - тестирање, имплементација, подготовка на проектна документација Локација: Скопје

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сите заинтересирани кандидати потребно е да испратат CV на: contact@synapse.com.mk Со Почит, -Филип Арсов Синапс Групација www.synapse.com.mk

37


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

ABC - Brother Auto Moto Centar – DFM/LIFAN објавува

ОГЛАС за вработување на

СЕРВИСЕР на возила (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Миниму средно образование - механичар Пожелно претходно работно искуство на сродна позиција Основно познавање на англиски јазик Основно познавање на работа со компјутер (MS Office, Internet) Активен возач – Б категорија Тимски работник

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: brothermk@brothermk.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за Сервисер на возила“.

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ СО ДЕЈНОСТ ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ објавува

ОГЛАС за вработување на

МАРКЕТИНГ ДИЗАЈНЕР Работни задачи и одговорности: Високо образование (предност дизајн) Претходно работно искуство во маркетинг и изработка на каталози и останати маркетинг материјали Одлично познавање на Англиски јазик Одлично познавање на MS Office, Adobe Photoshop, Adobe InDesing, Corel, Internet Одлични комуникациски, организациски, презентерски и убедителни способности

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: katerinam@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Маркетинг дизајнер”, во рок од 5 дена од објавувањето на огласот.

! 38

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ објавува

ОГЛАС за вработување на

ПРОДАВАЧ во салон (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Минимум Средно образование Претходно работно искуство во продажба Добро познавање на Англиски јазик и работа со компјутери Одлични комуникациски, организациски, презентерски и убедителни способности Претставителна личност со позитивен став

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Продавач во салон”.

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ објавува

ОГЛАС за вработување на

КОМЕРЦИЈАЛИСТ Потребни квалификации: Минимум Средно образование, предност високо образование Претходно работно искуство во комерција и продажба на терен Одлично познавање на Англиски јазик и работа со компјутери Активен возач Одлични аналитички, комуникациски, организациски, преговарачки и убедителни способности Ориентираност кон клиенти и деловни успеси и способност за самостојност при одлучување Познавање на регионот

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: remonr@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Комерцијалист”.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

39

ОГЛАСНА ТАБЛА

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


ОГЛАСНА ТАБЛА АКВА КОКИНО, Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС

за работно ангажирање на

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен. Иднината на компанијата претставува секојдневно спроведување на мисијата, со цел постигнување на визијата, преку остварување на зацртаните планови, амбициозноста, желбата и мотивираноста нa вработените како и задоволството на коминтентите, купувачите и потрошувачите. Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „за оглас за Дистрибутер“. За дополнителни информации јавете се на телефон: 02 32 30 091/ 02 32 96 446

!

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

40


41

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ БАНКИ ВО МАКЕДОНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

ИТ СИСТЕМСКИ ИНЖИНЕР (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Развој, планирање, одржување и дополнување на архитектура на ICT системи Инсталирање, одржување и управување со ICT системи: Оперативен систем и системски продукти (MS Active Directory, MS Exchange, DNS, DHCP,...) Системи за складирање на податоци (SAN) Срежни уреди (Cisco), сигурносни и мониторинг решенија (firewall, IPS/IDS, filters, audit/log management) Виртуелни околини (Vmware, MS Hyper-V) и антивирусни решенија Основно познавање на технологии за бази на податоци (МS SQL) Изработка на анализи, следење, надзор и предлагање на подобрувања во работата на информатичко комуникациските системи Соработка при развој на апликации и учество во проектни групи

Потребни квалификации: VII степен стручна подготовка (компјутерски/ информатички науки) Одлично познавање, специјализација и искуства во системско одржување и администрација на MS Windows Server 2003, MS Exchange 2003/2007, MS SCOM 2007, MS SQL 2005, EMC SAN системи, Cisco мрежни уреди и сигурносни решенија Активно познавање на англискиот јазик Минимум 1 година работно искуство Способности за организација и тимска работа

Предност: Работно искуство во администрација и системско одржување на ICT системи Стекнати Microsoft, Cisco и EMC сертификати

Доколку сакате да станете дел од врвна компанија, сте енергични, доверливи, одговорни тимски играч, спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за ИТ Системски инжинер”. ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

42


ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ:

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr 43


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 80  

Vrabotuvanje NEWS Broj 80