Page 1

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ

БРОЈ 78 ПЕТОК, 26 НОЕМ 2010

vrabotuva

CVна CARLOS SLIM HELU

ПРОИЗВОДОТ САМ НЕ СЕ ПРОДАВА ПРЕЗЕМЕНО: Пиранскиот Обама СОВЕТ: Јато гуски и лекција за лидерството 33 ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


СОДРЖИНА 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ

Многу луѓе мислат дека ако направат само квалитетен производ, тој сам ќе се продава!?

09 10 12 16 04 АКТУЕЛНОСТИ 10 ТЕМА НА БРОЈОТ Научете како да го продадете

12

ПРЕЗЕМЕНО

18 22

28

16

СОВЕТ

31

19

HR АНАЛИЗА

32

Carlos Slim Helu

34

26

ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

38

27 hr

РЕЧНИК

40

СТАТИСТИКА

42

27

28 ОГЛАСНА ТАБЛА

ПРЕЗЕМЕНО Пиранскиот Обама

24

Градоначалникот на Пиран, Питер Босман со кралско потекло

20 CV НА ГОЛЕМИТЕ

12

44

CV на ГОЛЕМИТЕ Carlos Slim Helu

20


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD ТЕМА НА БРОЈОТ

БРОЈ 78 ПЕТОК, 26 НОЕМ 2010

vrabotuva

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

CVна CARLOS SLIM

ПРОИЗВОДОТ САМ НЕ СЕ ПРОДАВА ПРЕЗЕМЕНО: Пиранскиот Обама СОВЕТ: Јато гуски и лекција за лидерството 33 ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS ТИМ ГЛАВЕН УРЕДНИК Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk ВЕБ АДМИНИСТРАТОР И АСИСТЕНТ ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk ПСИХОЛОГ Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk ДИЗАЈН Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

АДРЕСА: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје ТЕЛЕФОН: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

МОБИЛЕН: +389 (71) 305 939 ФАКС: +389 (2) 3230 091

WEB SITE: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... НЕВРАБОТЕНИТЕ БРИТАНЦИ БОЖИЌНИТЕ ПРАЗНИЦИ ЌЕ ГИ ПОМИНАТ НА ПРИВРЕМЕНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА

ATLANTIC GRUPA ОФИЦИЈАЛНО ГО ЗАВРШИ ПРЕЗЕМАЊЕТО НА DROGA KOLINSKA Договорот за преземање беше потпишан на 1 јули годинава, а вкупната вредност на оваа аквизација изнсува 382 милиони евра. Имено, Atlantic Grupa во целост го презема долгот на Droge Kolinskа, а на Istrabenz во готово му исплати 243,109 милиони евра, се вели во известувањето на компанијата. Зад оваа аквизација стои јасна економска логика – компатибилност во двете компании во областа која работат, производството и пазарот. 4

ГАСПРОМ ИНВЕСТИРА ОКОЛУ 20 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ВО ГАСОВОД

прошири и на големите претпријатија во Тутунска банка досега е побаран вкупен Руската компанија износ на кредити Гаспром соопшти дека од 11 милиони евра планира во 2011 година за инвестициони да вложи речиси 20 активности кои банката милијарди евра во развој би ги финансирала на своја мрежа на гасовод со 50% свој капитал. Значителен интерес ГГаспром ќе вложува во има и во Комерцијална наоѓалиште на природен банка каде што се финализирал списокот Празниците делумно ќе гас на север во Русија со барања за поволни ја ублажат рекордната кој треба да почне кредити кои потоа невработеност во Велика да се експлоатира во ќе го достават до Британија во последните 2012 година како и во МБПР.Од најголемите 15 години.Економската наоѓалиште во западен банки велат дека со криза се повеќе ги тоа што пристапот до менува воспоставените кредитите првично навики на Европејците. наменет за малите Истражувањата и средни фирми им покажуваат дека во се дал и на оние со Велика Британија, над 250 вработени побарувачката за многу побрзо ќе се сезонски работници Сибир за да се зголеми искористи кредитната оваа година е поголема производството. линија од 100 милиони за речиси 50 проценти. Во соопштение се наведува дека евра. Досега од Се проценува дека неа пласирани се поради новогодишните компанијата ќе околу половина. и божиќни празници инвестира во развој Од Македонската во земјата, во која пет на мрежа на гасовод банка за поддршка милиони лица живеаат што се однесува на на развојот го од социјална помош, изградба на нов вод кој потврдуваат интересот ќе бидат потребни ќе го поврзува север на 46 проценти повеќе Русија со западен Сибир и ги очекуваат првите барања. Според сезонски работници како и северозапад со интересот можно е отколку минатата година. централните делови од државата. целата следна транша Божиќните празици од кредитот да биде делумно го ублажија наменета само за проблемот на рекордна ГОЛЕМ ИНТЕРЕС КАЈ големите компании од невработеност во ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ЗА земјава. последните 15 години. КРЕДИТИТЕ ОД ЕИБ Меѓу трите милиони невработени Британци Деловните банки јавуваат најмногу се млади. за голем интерес на Во оваа земја има големите фирми за најмногу семејства во кредитите од Европската кои не работи ниту еден инвестициона банка. член, во споредба со Неполн месец откако останатите земји од ЕУ. кредитната линија се


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... НАЈМНОГУ ВИНО ИЗВЕЗУВАМЕ ВО ГЕРМАНИЈА Од вкупниот годишен извоз на наливно вино, кој лани се движел околу 60 милиони литри, на пазарите во ЕУ завршиле околу 40 милиони литри, од кои 90 проценти во Германија. Од годишно извезените околу 8 милиони амбалажирани вина, речиси 90 проценти завршуваат на пазарите во бившите југословенски простори, меѓу кои и Словенија, каде што се појавија проблеми.

„БЕЛЕНЕ“ НА ВЛАДИНА МАСА Бугарија и официјално ја покани Македонија да учествува во изградбата на нуклеарната централа „Белене“. Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски вчера изјави дека бугарскиот амбасадор во Скопје му врачил писмо во кое е изразена понудата на владата во Софија. Според Пешевски, таквата опција не треба веднаш да се исклучи, туку сериозно да се разгледа, но и дека е прерано да се даде конечен одговор. Тој

побарал дополнителни информации за предвидената сопственичка структура и за учеството на руски и други партнери во проектот.- Мора да ги дознаеме сите детали, а има и други аспекти што ќе ги разгледаме. Во овој момент поради сериозноста на прашањето не сме во можност да дадеме конечен детален одговор, но работиме на тоа - изјави Пешевски. Во врска со Законот за енергетиката, тој очекува наскоро да биде донесен во Собранието. Голем дел од техничките амандмани ќе бидат прифатени, но структурата на законот ќе остане иста, рече вицепремиерот. За критиките од опозицијата, оцени дека тие укажуваат на тоа оти законот целосно не бил разбран, што според него, е сосема разбирливо бидејќи се работи за целосно нов закон усогласен со европската регулатива и има поддршка од Енергетската заедница.

Пешевски изјави дека ќе се разгледа иницијативата на бизнисмените за подобрување на системот на наплата

на долговите, како меѓу компаниите така и кон државата. Стопанствениците иницираа донесување закон за финансиска дисциплина или враќање на старите акцептни налози. РЕКОРДЕН БРОЈ ПРЕЛЕТИ

и годишните одмори од јуни до октомври 2010, реализирано е вкупно зголемување од 3,2 отсто во бројот на наплатните единици во однос на истиот период од минатата година. За јуни, јули, септември и октомври бројките за реализирани наплатни единици од прелетите се

Македонската контрола на летање „М-НАВ“ во октомври регистрира зголемување на наплатите од прелетите за 4,2 отсто во однос на истиот период минатата година, покажуваат податоците од Централното биро за наплата на „Еуроконтрол“.Бројот од 18.136 реализирани наплатни единици и 11.153 прелети во октомври е рекорден досега за овој период од годината. По стивнувањето на ефектите од кризата со облакот од вулканска прашина и негативните резултати од 18,9 отсто во април и од 2,1 отсто во мај, во периодот на високата сезона

со рекордни резултати досега, а 25.234 наплатни единици од прелетите во јули 2010 се рекорд досега на месечно ниво. Исклучок е единствено август кога како резултат на намалениот интерес на авиооператорите за популарните туристички дестинации во Грција, а со самото тоа и намалениот број прелети над нашиот воздушен простор во овој период, наплатните единици се со намалување од 2,7 отсто. Вкупно за првите десет месеци од 2010 реализирано е зголемување од 1,4 отсто во однос на истиот период лани, што е позитивен тренд за 2,4 отсто во однос на резултатот од 2009. 5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

ВЛАСТА ЈА ОТВОРА ВРАТАТА ЗА ЦРНИТЕ ПАРИ? Директорот на Управата за јавни приходи Горан Трајковски предлага даночна амнестија за да се легализираат заштедите и црните пари на граѓаните што низ годините биле изнесувани од Македонија во странство. Добар дел од стручњаците го поддржуваат предлогот на Трајковски, но само ако се процени дека овие пари би придонеле за економски развој на државата. За директорот на УЈП, значајно е што со легализирање на парите би се зголемил нивниот обем во земјава и би се оствариле инвестиции. Овие пари би се легализирале така што би се платил одреден процент како надомест, кој би влегол во буџетот. - Во Македонија пред 90-тите години се остваруваа значајни финансиски текови. Имало крупни бизнисиграчи, поголеми од денешниве, кои правеле многу поголем профит од сегашниве. Тие пари останаа во банките

6

во Европа. За жал, на мала врата, без никакво медиумско внимание, во 2003-2004 година, кога Петар Гошев беше министер за финансии, се донесе една банална измена во Законот за девизното работење со која се забрани македонските граѓани и компании да имаат заштеди и депозити во странство - вели Трајковски.За даночната амнестија, во Македонија со години се дебатира. Пред една и пол година и поранешниот премиер Љубчо Георгиевски предложи нешто слично, но тогаш наиде на остри критики, иако дел од стручната јавност подолго време укажува дека ова е добар начин да се вратат парите во земјава. Само во последните две децении од земјава, според процените на Трајковски, како резултат на процесот на приватизација се одлеале од шест до 15 милијарди евра. -Треба да се внимава дали и кој капитал треба да се врати, даночната стапка што ќе се утврди и, најважно, да се процени дали таа мерка ќе донесе финансиски ефекти. Во Србија искуството покажа дека многу мал дел од луѓето се легитимирале и се пријавиле да ги вратат парите изјави професорот

последици. Германската индустрија со години се жали на недостиг на стручна работна сила. Стопанството може да се развива доколку се најдат техничари, инжинери и експерти по природни науки. „Оваа теза е погрешна“, се вели во студијата која ја подготви германскиот Институт за стопански истражувања. Ања Кетнер од Институтот за истражување на пазарот на трудот, кој работи во рамки на германскиот Завод за вработување, вели дека вниманието треба да се насочи на личните примања на стручната работна сила. „Колку што ми е познато, нема точни и актуелни статистички податоци за месечните плати на нововработените инжинери. Познат е просекот на личниот доход на вработените, ДАЛИ НА ГЕРМАНИЈА но не е познато што НАВИСТИНА И НЕДОСТАСУВА СТРУЧНА нудат компаниите кои се погодени со недостиг РАБОТНА СИЛА? на стручна работна сила, на лица кои сакаат да се На германскиот пазар вработат. Колку што ни на трудот забележано е брзо економско јакнење. е познато, состојбата на Меѓутоа, во некои земји тоа поле до сега е добра“, вели Кетнер. се забележува недостиг на стручна работна сила Кетнер ги негира наводите на Институтот што за стопанството за стопански може да има фатални истражувања. Во студијата се наведува дека не е забележан недостиг на инжинери. Годишно на располагање има 9.000 слободни работни места за машински инжинери, Михаил Петковски. Според поранешниот министер за финансии Џевдат Хајредини даночната амнестија би имала неизвесен резултат бидејќи никој не располага со информации колку пари се изнесени од земјава и во кој облик се наоѓаат. -Не би се согласиле да се идентификуваат бидејќи сме мала земја и ќе бидат жигосани. Во ова мерка не гледам ефекти туку само популистички најави - посочи тој. Даночна амнестија спровеле речиси сите развиени европски земји, вклучувајќи ги и Австрија, Финска, Франција, Грција, Ирска и Португалија. Тоа важи и за земјите во развој како Боливија, Чиле, Панама, Перу, Мексико и Филипините.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... бидејќи постарите одат во пензија. Само во зимскиот семестар во 2009/2010 година 23.000 студенти завршија машинство. „Причина за тоа е дека при распишување на конкурс од кандидатите се бара работно искуство. Се поставува прашањето дали е потребно да се бара работно искуство? Без оглед на недостигот на стручна работна сила, на новите кандидати на пазарот на трудот не им е едноставно“, смета Ања Кетнер. Таму каде се забележува недостиг на стручна работна сила, актуелен е уште еден проблем. Според резултатите на истражувањето на фондацијата Бертелсман и германската Индустриска и трговска комора, за експертите од светот Германија не е повеќе земја на прво место во која би сакале да работат. Проблем е јазикот бидејќи германскиот јазик повеќе не се учи во странство. Освен тоа, законската регулатива за високо квалификувани стручни кадри од странство е многу коплицирана. Според резултатите на истражувањето на Индустриската и трговска комора, младите квалификувани Турци во Германија се сметаат за непожелни, додека Полјаците се жалат дека на нив се

гледа само како на земјоделска и градежна работна сила. Студијата покажува дека од неколку земји членки на ЕУ, стигнуваат жалби дека во Германија не се признаваат странски дипломи.

да донесат документи дека истото го зеле под наем. Поради шетањето по шалтери за да ги обезбедат потребните документи, најчесто се откажуваат од субвенциите - велат во Федерацијата.Според официјалните податоци, минатата година вкупно 9.795 млади земјоделци поднеле барања за субвенции, што е 13,5 проценти од вкупниот број апликанти. За рурален развој биле склучени договори со 408 млади фармери, што е 64,15 отсто од вкупно одобрените проекти. Според Елеонора Велјаноска од Мрежата на млади фармери, ова покажува дека младите преку организирање различни семинари и обуки треба да се Според истражувањата, нови технологии, поттикнуваат на што тоа се најчесто лица поголемо учество во не се трудат да го кои по завршеното земјоделството, со оглед осовременат нивното средно образование на тоа дека Македонија е производство и затоа не го продолжуваат работат непродуктивно аграрна земја. - Младите образованието и не - велат во Федерацијата земаат се' поголем замав можат да најдат друга во земјоделството, но на фармери на работа, па помагајќи им Македонија. Според немаат одврзани раце на родителите, несвесно нив, тоа се лица што од родителите. Главно го стануваат земјоделци. продолжуваат семејниот многу малку користат Во Македонија само 1,2 субвенции и средства бизнис. Притоа се отсто од вкупниот број соочуваат со голем од ИПАРД-програмата, земјоделци се млади број административни а клучен проблем при фармери, под 45 години, работењето им се пречки. Една од нив се покажуваат последните административните посебните договори за истражувања на закуп на земјиштето, процедури. - Најголем земјоделските кои се бараат ако тоа проблем се наследните здруженија. Според решенија на земјиштето е во сопственост на истражувањата, тоа родителите - рече што го работат. Тоа е се најчесто лица најчесто во сопственост Пеце Чавадровски од кои по завршеното на нивните родители или Битола, млад пчелар средно образование дедовци и баби, па за да и производител на не го продолжуваат добијат субвенции, треба органски мед. образованието и не можат да најдат друга работа, па помагајќи им на родителите, несвесно стануваат земјоделци. - Тие главно го наследуваат семејниот бизнис од своите родители, но работат стихијно, онака МЛАДИТЕ НЕ СЕ ФАЌААТ како што работеле ЗА МОТИКА и нивните предци. Многу малку користат

7


ТЕМА НА БРОЈОТ

ПРОИЗВОДОТ САМ НЕ СЕ ПРОДАВА!

Пишува: Петар Лазаров МАКЕДОНИЈА ЕКСПОРТ Консалтинг

НАУЧЕТЕ КАКО ДА ГО ПРОДАДЕТЕ Многу луѓе мислат дека ако направат само квалитетен производ, тој сам ќе се продава!? Да не се разбереме погрешно, ние квалитетот го сметаме за ЗАДОЛЖИТЕЛЕН, но сепак некој мора да го продаде тој производ. На пр. тоа ви е исто и кога некој мангуп, нормално мислејќи патем дека е одличен производ, излегува на пазарот и чека некој сам да го купи. Има и тоа, ама поретко се случува, во глобала сите си одат сами дома. Производот сам не се продава, мора вие да го продадете! Еден типичен пример, каде што ми се потврди во реалност дека производот сам не се продава, е од моето последно учество на саем за храна, во земја каде што не се конзумира производот што го презентиравме.

Во прилог ќе ви наведам неколку бариери кои може да ви се појават во процесот на продавање, а кои доколку успеете да ги поминете, веројатноста за успех ви се зголемува: ПРОМОТИВНА ПОДДРШКА привлекување на купувачите Прво мора да најдете начини и алатки за привлекување на купувачите. Како и каде тие може да видат и разберат за вас!? Ние имавме во позадина на нашиот штанд огромен банер, на кој со огромни букви беше напишано логото. Како поддршка на тоа беше и декорацијата и начинот на поставеност на производот на самиот штанд. Тоа беше прво нешто на кое запираа поминувачите. И сите прашуваа, што е тоа?!

ИЗГЛЕД Следно нешто на кое треба да внимавате, е изгледот на производот. Како сте го облекле производот да биде примамлив и интересен за вашата целна група? Ова значи дека треба да направите добро пакување со цел да бидете прифатени на пазарот ( кога си мангупски облечен, многу е полесно да те забележат ). Ние богами се потрудивме да направиме впечатливо пакување. КВАЛИТЕТ Откако ќе ги заинтересирате вашите потенцијални купувачи, тие сакаат да пробаат и да се уверат во првичната перцепција што ја добиле. Производот секогаш треба да биде во корелација со перцепцијата што ја добиле поради изгледот и промотивната поддршка за производот. А ако можете да го надминете очекувањето на купувачите, тогаш имате БИНГО. ЦЕНА Откако ќе се уверат во квалитетот на производот, следно нешто кое ќе го проверат е цената. Прво, цената треба да е добро дефинирана бидејќи ако е пониска од прифатливата на пазарот, ќе изгубите од профитот или ако ја надминува границата, ќе ви биде многу потешко да го продадете производот. Следно нешто е оправдување на цената,

10


ПОЗНАВАЊЕ НА ПРОДАЖБАТА КАКО НАУКА Продавач може да биде секој. Треба само да ги знаете производите и техничките карактеристики и да почнете да продавате. Тоa е точно, но она што ги одвојува двајца продавачи е процентот на конверзија на потенцијалните контакти – колку од потенцијалните контакти се претвораат во продажби. Основниот фактор кој влијае на процентот на конверзија е едукацијата и искуството на еден продавач. Колку добро го презентира својот производ; дали ги кажува најважните

карактеристики или некои неважни; колку добро го познава и чита говорот на тело на купувачите; кои прашања ги поставува и кога; колку успева да го скрати процесот на продажба со цел остварување на повеќе

во однос на тоа дали вие сте само одличен презентер или продавач.

продажби итн. За да можете да го зголемите процентот на конверзија, мора постојано да се надоградуватe и пробувате различни техники на продажба.

ве услужат и ќе ви ги земат парите, да заборават на вас?! Последната интеракција со купувачот, едно благодарам или убав и пријатен ден, трае еден момент и е многу важен фактор во градење на однос со нашите купувачи, а многу често ние забораваме да го направиме. Една насмевка, еден убав збор, еден поглед во очи е доволен за да направите целосно затворање на продажниот процес. Јас ги користев фразите, пријатен ден или вечер и “Bon Appetite”, нормално пропратено со насмевка и интеракција со очи.

ЗАТВОРАЊЕ НА ПРОДАЖБА На крајот од продажниот процес, еден многу минимален и навидум незначителен дел е т.н затворање на продажбата ( анг. Closing ). Затворањето е секогаш една реченица или прашање, но претставува најтешкиот дел за еден продавач, бидејќи во голема мера од тоа зависи дали клиентот ќе купи или не ( а најголемиот страв на секој продавач е да биде одбиен ). Овој момент е одлучувачки

ПОСЛЕДНА ИНТЕРАКЦИЈА Дали ви се случило во маркет или продавница, откако ќе

Употребете нешто и полесно ќе ви биде да ( се ) продадете. 11

ТЕМА НА БРОЈОТ

односно додавање вредност на производот со цел купувачот да нема проблем во одлуката за купување на истиот. Но, со цел да го постигнете тоа ви треба повеќе искуство и едукација за самата продажба како наука.


ПРЕЗЕМЕНО

ПИРАНСКИОТ ОБАМА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ПИРАН , ПИТЕР БОСМАН СО КРАЛСКО ПОТЕКЛО

Под слоганот „Заедно кон сонцето“ Африканецот Питер Босман, почитуван и ценет доктор по општа практика , победи на изборите во Пиран и влезе во легендите, не само на словенечката и балканскаат историја туку на целата Источна Европа, како прв и единствен црнец - градоначалник до сега. Член на социјал демократската партија а оженет со хрватица ветил дека ке ја смири хрватскословенечката напнатост. Првите зраци на сонцето, на

новиот градоначалник, уште пред 30 години ги видела Кармен Лаковиќ Босман, сопругата на пиранскиот Обама. - Првиот пат кога го видов, а беше облечен целиот во бело, како сонце да ме ограа, се присетува докторката Кармем. Веднаш му пријдов и го прашав дали сака да игра. Малку чудно ме погледна, бидејќи не беше

12

навикнат на таков пристам, ама прифати. Игравме цела вечер, потоа ме испрати до мојата студентска соба, па го викнав на лимонада. Подоцна ми призна дека воопшто не сакал лимонада, ама тогаш го прифати предизвикот... е потоа, се разочара дека не доби нешто повеќе освен лимонада, ама тоа е...После неколку дена, повторно го побарав и така започанавме. Јас бев иницијатор, ако чекав на него, гарант немаше ништо да се случи, тој остава работите да се

случат сами од себа, никаде не брза, а мене ми се брзаше. Не му беше лесно со мене.... Пред судбинската средба, животните патишта на Кармен и Питер се разликувале драстично, таа потекнивала од село покрај Пореч, татко í бил работник во каменолом, а мајка í домаќинка.Тој е роден

во Акра, главниот град на Република Гана, во угледно и богато семејство кое припаѓа на племето Га, ама корените им се од Холандија. Почетоците на оваа фамилија се на Џонатан Босман, кој неколку пати пловел до Африка, но последниот пат се заљубил и така останал во Гана. Неговите потомци станале дел од локалната аристократија и влегле во кралската фамилија на племето Га, според преносливоста на титулата и Питер би можел да стане племенски поглавар, ама судбината сакала тој да стане „поглавар“ на 18 000 жители на општината Пиран. - Која сме ти ние кралска фамилија кога ние четворицата живееме во трособен стан, вели 24- годишната керка Алис Босман. Татко му На Питер, бил доктор дипломат и специјален пратеник во Франција, Тунис, Мароко Алжир. Кога имал 6 години, неговите родители го испратиле на школување во Англија и следните шест години ги поминал во англиски интернат. А Кармен Лаковиќ на 6 години оболела од сколиоза и следните 9 години ги поминала во гипс, во болнички и хируршки кревети. Деформираната карлица, десет пати ја оперирале разни доктори во Љубљана каде што завршила основно школо, пота продолжила да се школува на средното економско училиште во Пореч . А во Љубљана се вратила како Титов стипендист во


По три години студирање, се заљубил во Кармен. Нивната љубов не била така едноставна, родителите на Кармен не го прифатиле Питер, па дури ниту еден од семејството на Кармен не дошол на нивната венчавка која се случила во еден ресторан со 20 гости и со само еден член од семејството на Босман. Дури отакао Кармен останала трудна, решиле да ги посетат нејзините родители во Хрватска. -Беше тешко, ама веднаш кога го видоа и позборуваа со него, едноставно го засакаа. Мајка ми тогаш рече: - На другите им е грд, ама за мене е најубав..... Посетата кај родителите на Питер изгледала многу поинаку. Неговото смејство било навикнато на мешани бракови, веќе имале неколку бели снаи. Во Гана, Кармен за прв пат се соочила со привилегијата да ја служат, наутро појадокот í го носеле в кревет, за ништо не

се грижела, имало дури и цели фамилии кои ги переле алиштата на семејството Босман. -Кога се побунив зошто не ги перат во машината за перење која веќе ја имаат , мајка му рече: - Зарем да им го земеме лебот на овие луѓе. Тогаш сфатив дека во Гана има и богати и сиромашни, ама во вистинска смисла на зборот. На почетокот сопружниците Босман, живееле скромно, долго време биле и потстанари. Во станот во кој живеат сега е 77 квадрати и е на приземеје, се доселиле пред 10 години, тука живеат со керќите Алис, која студира во Лондон моден дизајн и планира да отвори сопствен бренд во Љублана, и Карин која има 21год. и студира меѓународни односи. -Најмногу во што вложуваме е образованието на нашите деца затоа што знаеме дека со тоа вложуваме во нивната подобра иднина. Питер има приватна амбуланта во Копар, и наспроти градоначалничката функција, ветува дека ќе ја посетува ординацијата барем еднаш неделно, зошто не сака да ги разочара своите пациенти кои го нарекуваат црн ангел, но во Лициј работи и Кармен. Што се однесува до расизмот, Питер вели дека никогаш не се соочил со нешто драстично... Пред 10-15 години, се случувало да не бидат послужени во

ресторан, заради бојата на кожата на Питер, а имало и одбивање на пациент кој не сакал да го прегледа доктор црнец, но подоцна пациентот се извинил.... Напади насочени кон неговото потекло имало и за време на политичката кампања најостриот бил од еден доктор

десничар кој поставил прашање: „Како мислите да бидете градоначалник, кога не го зборувате чисто словенечкиот јазик.?“ На што Питер смирено му договорил: По потекло сум Африканец, по чувства Словенец, а во овие 30 години колку што сум лекар, не се случило нити еден пациент да не ме разбере.... -Токму тоа е она што го сакам кај мојот Питер, неговата смиреност, сталоженост, одмереност, никогаш не избувнува стрплив е, за разлика од мене. Јас сум брзоплета и кавгаџика по природа. Мајка ми постојано вели, го сакам Питер, зашто само тој знае како да те скроти. Кроткиот и сталожен црн ангел, сега го очекуваат нови предизвици. До сега ги лечеше раните и болестите само на луѓето, сега ќе мора и на општеството.

13

ПРЕЗЕМЕНО

1977 годнина на Медицинскиот факултет кога таму дошол да студира и Питер. -Во Гана почнав да студирам Биологија, ама после државниот удар кога ги затворија универзитетите, сфатив дека морам да се спакувам и да направам нешто. Сакав да се запишам во Англија, но околностите налагаа поинаку, не добив стипендија, па дојдов во Југославија како стипендист на Медицинскиот факултет во Љубљана. Ми беше многу тешко како за моето семајство, за храната, така и заради тоа што не го познавав ни јазикот ни земјата, и ден денес ги мешам падежите- на што многу политички противници му замеруваат.


14


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

УПРАВУВАЊЕ СО ВРЕМЕТО

ИСКОРИСТУВАЊЕ МАКСИМУМ ОД НЕГО

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com 15

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

ЈАТО ГУСКИ И ЛЕКЦИЈА ЗА ЛИДЕРСТВОТО

СЕКОЈА ЕДИНКА Е ОДГОВОРНА ЗА ПРАВЕЦОТ НА ДВИЖЕЊЕ НА ЈАТОТО Кога ќе се спомне поимот „јато гуски“, можеби првата асоцијација ви е изреката „гуски во магла“, но ако помислите на миграциското движење на јатата на тие гуски, најверојатно ќе се присетите дека во летот ја формираат буквата V. Дивите гуски се птици преселници. Тие се собираат и формираат јато, подготвувајќи се за долг и напорен пат. Еднаш кога воспостави формацијата, тие се движат во единствена патека низ небото, а кога една птица во

летот ќе се измори, друга веднаш го презема водството. Уште една корисна добивка од V-формацијата: тоа е чиста синергија. На тој начин јатото лета побрзо и подалеку отколку што една посебна единка би можела сама, со сопствените сили. Кои правила и односи може да ги издвоиме и примениме во контекст на стилот на водство со луѓе, тимови и фирми? Можеби звучи смешно да се

каже дека на работа треба да се однесуваме како јато гуски, но еве што можеме да научиме од нив: лидерски стил кој доведува до синергија. Всушност, летот на јато гуски е пример на чиста дистрибуција на лидерство на сите нивоа, состојба која бара отвореност, добра и директна комуникација, меѓусебно почитување и уважување, како и прифаќање на различноста на секоја единка. Ако уште еднаш помислите дека гуските се глупи, еве што уште функционира внатре во јатото: • Смислата на водството е да им се помогне на другите: улогата на водачот на јатото не е само да го одреди правецот на движење. Всушност, првата птица во V-формацијата го „пробива“ отпорот на воздухот, за јатото да може да патува подолго со помалку отпор. Поентата не е во тоа водачот да си помогне себеси, ниту гласно да грака, затоа што е на челна позиција. • Сите членови на тимот се способни да го преземат водството: кога јатото се сели,

16


птиците на водечката позиција се менуваат, без разлика на својата положба внатре во јатото. Прашањето е само во кој момент една единка е подготвена и способна да даде поддршка на јатото на нивниот пат кон заедничката цел. Значи, улогата на водачот не е положба, позиција, работно место, туку особина која е независна од името на функцијата која некој ја извршува! • Со заеднички труд се добива повеќе отколку ако се соберат сите поединечни акции: кај гуските тоа навистина мерлива синергија. Постојат истражувања кои докажуваат дека гуските, кога летаат во V-формација, може да постигнат долет кој е за 70% поголем од она што би го прелетала секоја издвоена единка. Додека некои раководители се преокупирани со својата сопствена важност и докажување на својата моќ, факт е дека се постигнува повеќе и се добиваат подобри резултати тогаш кога тие успешно ја пренесуваат заедничката цел, ја поттикнуваат тимската работа и го почитуваат придонесот на

секој поединец. • Промената е постојана: ни јатото гуски во лет не е статично, не се секогаш истите птици на точно одредени позиции. Птиците се менуваат на положби внатре во јатото, кога една ќе се измори, друга доаѓа „на помош“, одморајќи се на крајот на јатото. Товарот на работата се распоредува рамномерно… Не е помалку важно ни следново: гуските, додека летаат, гракаат. Гракаат за да им дадат поддршка на оние пред нив, да полетаат малку побрзо или побавно, како гласна потпора

или бодрење. Не, тоа не е празно зборување во магла, тоа е директна комуникација внатре во тимот. А неволјите? Гуската не остава друга гуска (или гусак...). Велат дека кога една гуска повеќе не може да лета во јатото, јатото издвојува уште две гуски, способни да летаат, кои остануваат сè додека единката не стане појака, или - загине. И тоа е важна карактеристика на успешен тим, да се води грижа едни за други, и во фазите на издигнување, но и во фазите на падови.

17


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 18.11.2010 - 24.11.2010 Градежништво 3% Комунална 5%

Медицина 3%

Транспорт 4%

Продажба 2% ИТ 1%

Образование и наука 54%

Финансии и Банкарство 6% Услуги 8%

Администрација 14%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 18.11.2010 - 24.11.2010 45 40 40

35

35

31

30

27

25 20 15

Огласи од приватен сектор

22

17

13

10

9

10

5

3

0 18.11.

Огласи од јавен сектор

HR АНАЛИЗА

40

19.11.

20.11.

3 22.11.

23.11.

24.11.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

20

ГОЛЕМИТЕ


c u r r i c u l u m v i ta e PERSONAL INFORMATION Name Date of birth

C ARLOS SLIM HELU January 28, 1940 (age 70)

Birthplace

Mexico City, Mexico

Residence

Mexico

Nationality

Mexican

Alma Mater

National Autonomous University of Mexico

Occupation

Chairman & CEO of Telmex, América Móvil and Grupo Carso

Net worth Religion Marital status Children

US$53.5 billion (2010) Maronite Catholic Spouse Soumaya Domit (m. 1967–1999), Carlos, Marco Antonio, Patrick, Soumaya, Vanessa, Johanna

PROFESSIONAL TIMELINE

1965

1967 1968 1969 1972

He completes his professional studies in civil engineering at the National Autonomous University of Mexico (known by its Spanish acronym UNAM), where he also taught Algebra and Linear Programming; he taught the latter while still studying, meaning he was simultaneously a student and professor. He incorporates Inversora Bursátil and becomes its chairman of the Board of Directors. By acquiring Jarritos del Sur and incorporating Inmobiliaria Carso, he begins to establish the basis of what later becomes Grupo Carso, whose name combines the first syllables of Carlos and Soumaya. He founds and heads Promotora del Hogar, S.A., a residential real estate company, and GM Maquinaria, which buys, sells and rents construction equipment. Acquires and manages Mina el Volcán SSG Inmobiliaria, S.A. Three new companies start operations: Bienes Raíces Mexicanos, S.A., Nacional de Arrendamientos, and Invest Mentor Mexicana. Pedregales del Sur, S.A. starts operations.

1976

Acquires 60% of Galas de México, a printer of labels and calendars, and significantly improves its operations.

1980

Grupo Galas, today Grupo Carso, is formed, whose principal activities at the time were industry, construction, mining, retail, food and tobacco.

1982

During the 1982 economic crisis, with the country’s finances almost paralyzed, Carlos Slim continued to invest in companies such as Reynolds Aluminio, Sanborns, General Tire, among others, until 1984.

1984

Acquires Bimex, S.A., Hulera El Centenario Firestone, 40% of British American Tobacco, and 33% of Anderson Clayton. Also buys Seguros de México, today Seguros Inbursa, and creates Grupo Financiero Inbursa by integrating Seguros de México, Fianzas La Guardiana and Casa de Bolsa Inbursa. Joining the Group are Sanborns, Dennys, Fábricas de Papel Loreto y Peña Pobre, Pamosa, 50% of Hershey's and Artes Gráficas Unidas.

1985 1986

Acquires Empresas Nacobre, Minera Frisco and Química Fluor, and increases the Euzkadi stake. Fundación Carlos Slim Helú, A.C. is created, a non-profit philanthropic organization whose objective is to serve Mexican society by contributing to the development and training of human capital through ongoing high-impact and wide-ranging programs.

1990

Grupo Carso goes public with an Initial Public Offering, which is followed by mergers of the Group’s companies and international IPOs. At year-end, the company wins the bid to acquire Telmex jointly with Southwestern Bell and France Telecom, after which Carso Global Telecom, the holding company for Telmex, is created. The brand Telcel is also created, from Radiomóvil Dipsa, S.A. de C.V.

1991 1993

Acquires Hoteles Calinda (today, OSTAR Grupo Hotelero). Acquires Condumex and majority interest in General Tire and Grupo Aluminio.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

1961

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ 1994

Museo Soumaya is established this year with holdings that include more than 64,000 works of art; in addition, the non-profit museum conducts research, conservation and promotion of Mexican and European art through permanent, temporary and traveling exhibitions.

1995

Fundación Telmex is established, one of the most important philanthropic organizations in Latin America, whose vision is to contribute to Mexico through education, health, nutrition, justice, culture, personal development, environmental conservation, sports and disaster relief, generating opportunities that foster the comprehensive development of Mexicans for the betterment of the country.

1996

Grupo Carso is split into three companies: Carso Global Telecom, Grupo Carso and Invercorporación.

1997

Buys Sears Roebuck. In telecommunications, Telmex USA starts to operate.

1999

Buys Pastelería Francesa El Globo. Also acquires an interest in Tracfone, a cellular company in the United States. Carso Infraestructura y Construcción, S. A. (CICSA) is created, a Mexican construction and engineering company and part of Grupo Carso’s infrastructure and construction division.

2000

América Telecom, the holding company for América Móvil, is established and acquires an equity stake in the cellular telephone companies ATL and Telecom Americas, in Brazil; Telgua in Guatemala; Conecel in Ecuador; and Techtel in Argentina. Fundación del Centro Histórico de la Ciudad de México is created, with the aim of rescuing and revitalizing Mexico City’s historic downtown area. The chairman of the board of directors of Telmex, Carlos Slim, and the chief executive of Microsoft, Bill Gates, announce the launch of their Spanish portal T1msn (today ProdigyMSN). This strategic alliance would soon become the leading portal in Mexico

2001

Continues to acquire shares of cellular telephone companies in Brazil, including Tess, Telet, Americel and a larger stake in ATL.

2002

US Commercial begins operations in the United States. Acquires majority share of Comcel in Colombia; of Techtel in Argentina; and increases its equity stake in cellular telephone companies in Brazil. Continues the expansion of América Móvil’s operations with the acquisition of shares of Celcaribe, which operates in Colombia; BSE and BCP in Brazil; CTE in El Salvador; and CTI in Argentina.

2003

22

2004

América Móvil’s position in Latin America expands with Entel of Nicaragua; Megatel in Honduras; and most of the stock of CTE in El Salvador. Buys AT&T Latin America with operations in Argentina, Brazil, Chile, Colombia and Peru, and creates Telmex Latinoamérica. Subsequently the company acquires Chilesat, Techtel, Metrored and Embratel.

2005

The Chapultepec Agreement is signed, whose full name is the National Agreement for Unity, Rule of Law, Development, Investment and Employment. This document was an invitation to assume shared responsibility for the progress of the country, which was signed by more than 1,200,000 Mexicans interested in the well-being of the country. Impulsora del Desarrollo y el Empleo en América Latina, (IDEAL) was formed to promote the development of these issues and to combat backwardness by training and developing human and physical capital through sustainable, non-profit investments. Participation in South American telecommunications companies is strengthened with the acquisition of the most important telecom in Brazil: Embratel. The company also diversifies with the airline Volaris and operations in mining and real estate, among others.

2007

Fundación Carlos Slim Helú, A.C. will pursue its supporting program with an initial asset of 4 billion dollars, and will create three Carso Institutes: Health, Sports and Education. This Foundation has already donated 100 million dollars, added to the 100 million dollars provided by the Canadian businessman, Frank Guistra, will support Bill Clinton’s initiative, as well as his foundation in order to fight the poorness in Latin America. Grupo Carso sold a 30% of its 50.1% of the tobacco industry, Cigatam, to its partner ALTRIA GROUP, (also known as Philip Morris) in 1,100 million dollars. Likewise, it sold its subsidiary of layers and tiles, Porcelanite, to Grupo Lamosa for 800 million dollars. On November the 20th, Felipe Calderon Hinojosa, President of Mexico, granted Fundacion Telmex with the Sports National Award, for its commitment with the sports in Mexico. Also Copa


Fundación Telmex, along with Fundación Carlos Slim Helú, A.C. created the Instituto Telmex del Deporte (Sports’ Telmex Institute ) that will support sports men and women with more than 250 million dollars for the purpose of the Olympic Games and will create the necessary conditions to equip public schools in Mexico in order to promote and practice sports. Grupo Sanborn´s acquired the license of the retailers chain Saks Incorporated and on November 28th the famous store Saks Fifht Avenue opened in Santa Fe, a Shopping Center in Mexico City. The Assembly of Shareholders of TELMEX approved the initiative of cleavage of its operations in Latin America, as well as the business of Seccion Amarilla (Yellow Pages) to form a new company called TELMEX International 2008

Carlos Slim Helu reaffirms its commitment to cooperate with the cause of ALAS, with a donation of $110 million to support programs for children. On June 10th, 2008 began the listing of TELMEX International Exchanges in New York, Madrid and Mexico . Carlos Slim Foundation and TELMEX announced the donation of 100,000 computers to more than 1,400 public schools in Mexico. In August, President William Clinton, Carlos Slim Announce New Investment Projects in Mexico, Colombia, and Peru for more than $50 Million dollars. Performs a financial investment acquiring equity partnerships of 6.4% in The New York Times Company. On September, Grameen Trust and Fundacion Carlos Slim announced an Alliance to create Grameen-Carso, which will afford with micro credits to the neediest in Mexico with an initial asset of about 45 million dollars.

2009

On November it signed the agreement Acuerdo Nacional a favor de la Economía Familiar y el Empleo convoked by the Mexican president Felipe Calderon.

2010

Mr. José Luis Luege, general director of National Water Commission (Conagua), and Mr. Carlos Slim did sign a contract for building the Atotonilco Waste Water Treatment Plant past January 7, 2010. The plant is designed to be one of the biggest hydraulic infrastructure works in México. Carlos Slim Institute of Health start this January 19, one of the world’s largest research projects for public health in México on the genome of cancer, as well as on the genome of diabetes and some variations of renal insuffiency. On March 2010, Fundación TELMEX obtained the following achievements: 222 thousand 746 scholarships, 746 institutions supported with computer equipment, 236 thousand 962 bicycles were donated through the Ayúdame a Llegar program, 509 thousand 299 surgeries and 6 thousand 144 transplants, 10 million 118 thousand bags of one kilogram of nutritious sweets, 80 thousand 218 Social Bail Bonds, 28 thousand 213 tons of humanitarian aid, and 114 thousand 620 participated in the TELMEX soccer cup teams. ITU and UNESCO announce on May 10, in Genéve, Switzerland, the creation of top-level global Broadband Commission for Digital Development and it is co-chaired by Mr. Carlos Slim.On June, President Bill Clinton, Carlos Slim and Frank Giustra, launch a 20 million Dollar Fund for Small and Medium-Size Firms (SMFs) in Haiti 23

CV НА ГОЛЕМИТЕ

The World Wide Fund for Nature (WWF) and Fundacion Carlos Slim announced an initial investment of $100 million dollars to support the conservation of biodiversity and promote sustainable development in Mexico.


“Ваша сигурна алтернатива”

1,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Дисперзија на ризик Во овој момент во Р.Македонија има нешто повеќе од 1,7 милијарди евра депозити во банките и штедилниците депонирани исклучиво од физички лица и домаќинства. Статистиката вели дека тоа би било околу 1,000.00 Евра по глава на жител. На овој статистички податок секако треба да се гледа релативно поради огромните разлики во финансиската моќ кај македонските граѓани. Факт – Банките во Р.Македонија уживаат најголема доверба кај граѓаните. Перцепирани се како единствена институција каде евентуалното штедење не носи скоро никаков ризик. Сите други видови на штедење/инвестирање заедно, опфаќаат минимален процент од вкупниот износ. “Виновници“ за оваа состојба има повеќе: ● Недоволната развиеност на финансиски пазар (на македонските граѓани им се нудат ограничена палета на финансиски продукти во кои можат да ги инвестираат своите пари) ● Недоволната информираност околу можностите за инвестирање на нивните пари (лошо претставување на другите опции) ● Отсуството на пракса за оданочување на депозитите на граѓаните во банкарските институции со што истите се ненамерно се ставаат во бенефицирана позиција. Не треба да бидеме финансиски експерти за да знаеме дека прво начело кое го практикуваат сите свесни инвеститори/штедачи е дисперзијата на ризик. Не постои учебник во кој не е содржана. Нема потреба од потенцирање на светските бројки кои укажуваат на драстична разлика во начинот на вложување и процентуалната еднаквост помеѓу штедењето во банка,штедењето во осигурување на живот, приватни пензиски фондови и сл. Само во 2009 година, осигурителните компании во Европа кои работат осигурување на живот имаат инвестирано повеќе од 4 ТРИЛИОНИ ЕВРА во светската економија. Има зошто граѓаните од Европа имаат само за 2009 година вложено 530 милијарди евра во осигурување на живот. Во овој текст нема да се посветиме на предностите и негативностите кои ги носат различните инструменти на штедење. Наше убедување е дека штедењето како момент е корисно без разлика во која форма се појавува. За волја на вистината и клиентите ги сменија своите навики. Денес се препрочитуваат и “малите букви со ѕвездичка“ на крајот на договорите. Одговорноста кон средствата кои се заработуваат порасна! Одговорноста кон средствата кои се штедат треба да ја следи! Дисперзирајте го ризикот!

http://www.cro.mk/


25


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

WORKING WITH DIFFICULT PEOPLE

Find out how to work with difficult people. You'll learn to identify the reasons why staff may be causing problems, communicate effectively and negotiate conflict. Tables, illustrations and 'In Focus' features on what to do in a particular situation, plus real-life case studies demonstrate how to deal with all kinds of problems and find effective solutions. Read it cover-to-cover, or dip in and out of topics for quick reference.

26


HR РЕЧНИК ПРИСУСТВО НА РАБОТА (engl.Presenteism)) или во превод формално присуство на работа е појава која го означува присуството на вработениот

на работа во траење: ● Кое не е неопходно за успешноста на активностите кои вработениот ги обавува пр. останување на работа до доцна во ноќта или доаѓање на работа во сабота, недела и празници за работни задачи кои можат успешно да се реализираат во редовно работно време. ● Кога вработениот има оправдани причини да не е присутен на работа (пр. доаѓање на работа кога е болен, некористење годишен одмор и сл.) Можни причини за оваа појава има многу: ● Страв од отворено изразени, најавени или наслушнати тешки (ригорозни) мерки на работодавецот или менаџментот против вработените кои не се присутни на работа при што не се прави разлика меѓу оправдано отсуство поради болест и одсуство од неоправдани причини. ● Сомнеж во сопствената способност за остварување на зададените задачи во оквир на работното време и работните денови, често дури и несигурноста во точно познавање и разбирање во сопствените работни цели, посебно несигурноста од разликувањето важно од неважно. ● Уверување дека ефектот е во соразмер со потрошеното време ● Желба менаџментот, колегите или соработниците да го препознаат како личност која во потполност е посветена на својата работа или организација, а често и желба да се “осигура” во случај на неуспех (направив се што е во моја моќ) ● Страв дека ќе го прогласат за личност која не се грижи за својата кариера ● Лошо управување на со времето Статистика дел од базата на работобаратели на Вработување.Ком по старосна граница ● Неспособност-за делегирање 18 - 24 130 ● Желба за дополнителна заработка врз база на прекувремено работење 25 -да35се одбегне тешката 610 ● Желба ситуација дома и сл.

190 70

Статистика на дел од базата на работобаратели на Вработување.Ком по старосна граница 18 - 24 7% 19%

13%

25 - 35 36 - 45

СТАТИСТИКА

36 - 45 46 - 55

46 - 55 61%

27


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ БАНКИ ВО МАКЕДОНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

ИТ РАЗВОЕН ПРОЕКТАНТ (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Развој, планирање, одржување и дополнување на апликативни решенија Менторство, советување и поддршка на корисници при развој и употреба на апликативни решенија Учество во проектни групи и координирање на надворешни изведувачи за развој на нови проектни решенија од областа на банкарската информатичка технологија

Потребни квалификации: VII степен стручна подготовка (компјутерски/ информатички науки) Одлично познавање, специјализација и искуства во развој на апликативни решенија во Microsoft SQL 2005 околина Активно познавање на англискиот јазик Минимум 1 година работно искуство Способности за организација и тимска работа

Предност: Работно искуство во развој на ИТ проектни решенија Познавање на деловните банкарски технологии и процеси Стекнати Microsoft сертификати во областа на апликативниот развој

Доколку сакате да станете дел од врвна компанија, сте енергични, доверливи, одговорни тимски играч, спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за ИТ развоен проектант”. ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

28


Мелон Солушнс ДООЕЛ Скопје Дневник 19.11.2010

Реномирана Банка од РМ Скопје Дневник 19.11.2010

Конзулат во Република Македонија бара асистент на конзулот Заинтересираните кандидати да испратат ЦВ, со фотографија на факс:02/3119-490 e-mail:dejmitev@gmail.com

Мелон Солушнс Дооел, членка на Мелон Групацијата, за својата канцеларија во Скопје, има потреба од: Правник (1 извршител) Контакт: Мелон Солушнс Дооел ул.Рузвелтова бр.19,1000 Скопје Факс:+389(2) 3093355 e-mail:jobs@mellon.com.mk www.mellongroup.com

Реномирана банка од Република Македонија за своите потреби објавува оглас за следното работно место: Интерен ревизор Заинтересираните кандидати да испратат писмо за интерес и кратка биографија (CV) на англиски и македонски јазик, заедно со една фотографија, во рок од 8 дена од денот на објавувањето на огласот, на следната адреса:П.фах 564,1000 Скопје,Република Македонија.

Дом Дизајн Скопје Дневник 22.11.2010

Пекабеско АД Скопје Дневник 20.11.2010

Матрикс Глобал Скопје Дневник 20.11.2010

Дом-Дизајн објавува оглас за работа на работно место: менаџер на канцеларија Заинтересираните кандидати да испратат Писмо за интерес, Биографија и Препораки на:kovaceva@dom-design.com. mk, најдоцна до 30.11.2010.

Пекабеско АД нуди слободни позиции: 1.Градежен инженер-смер хидротехника 2.Машински инженер-смеренергетика и термика 3.електроинженер-смер-слаба струја и кти Испратете го вашето CV (молба) на е-маил: pravna@pekabesko.com.mk

Матрикс Глобал регрутира следна позиција: 1.Инженер на терен 2.PHP Девелопер 3.Frontend Девелопер Ве молиме испратете биографија на англиски јазик со назив на предметот Оглас за работно место на следната адреса: hr_macedonia@matrix-global. net

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзулат во РМ Скопје Дневник 19.11.2010

29


ОГЛАСНА ТАБЛА Вивакс Скопје Дневник 22.11.2010 „Вивакс“ објавува оглас за вработување на амбициозни луѓе со работно искуство за следните позиции: 1.Технолог во производство 2.Комерцијалист-мерчендајзер за регион Источна Европа Доставете апликација по електронакс пошта на e-mail:tatanasova@vivaks. com.mk или да ги доставите на адреса:Трета Македонска Бригада бб, Скопје. Огласот важи 7 (седум) работни дена.

Електроелемент Скопје Дневник 23.11.2010 Електроелемент објавува оглас за пополнување на следните работни места: 1.Раководител на сектор за малопродажба 2.машински инженери 3.Референт за набавка 4.Продавачи 5.Магационери Пријавите со ЦВ да се достават на адреса: ЕЛЕКТРОЕЛЕМЕНТ ул.Перо Наков бб 1000,Скопје,Македонија Краен рок на пријавување е 10 декември 2010

30

Матрикс Скопје Дневник 20.11.2010 Матрикс распишува оглас за следното работно место: 1.Комерцијалист Во колку сметате дека ги исполнувате наведените услови и имате желба за работа во вашиот тим, пријавите со ЦВ испратете ги најдоцна до 30 Неомври на следната адреса: Матрикс, ул.Качанички Пат ббв, п.фах 1157, 1000 Скопје или на e-mail:automatrix@matrix.com. mk

Зегин ДОО Скопје Скопје Дневник 22.11.2010

Министерство за култура Скопје Утрински весник 23.11.2010 Министерство за култура распишува јавен конкурс за избор на директор на Националната установа Филмски фонд на Република Македонија Конкурсот трае 8 дена од денот на објавувањето. Пријавите треба да се достават до Министерство за култура преку пошта на адреса: ул.Ѓуро Ѓаковиќ бр.61Скопје, или во Архивата на Министерството за култура, најдоцна до 16:30 часот последниот ден од конкурсот.

Министерството за култура Скопје Утрински весник 23.11.2010

Зегин ДОО Скопје има потреба од: -3(три) Работника-извршителиДоктори по медицина-за работа во комерција-со или без работно искуство; -3(три) Работника-извршителиДоктори по стоматологија-за работа во комерција-со или без работно иксуство; Апликациите се доставуваат лично или на следната адреса:ЗЕГИН ДОО Скопје, ул.Народен фронт, 5/3-1

Министерството за култура распишува јавен конкурс за избор на директор на националната установа Македонска опера и балетСкопје Конкурсот трае 15 дена од денот на објавувањето. Пријавите со програмата и другата документација треба да се достават до Министерството за култура преку пошта на адреса:ул.„Ѓуро Ѓаковиќ“ бр.61-Скопје, или во Архивата на Министерството за култура, најдоцна до 16:30 часот последниот ден од конкурсот.


ЈЗУ Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија Скопје Вечер 24.11.2010

Ски Центар-Маврово Маврово Дневник 24.11.2010

Џонсон Контролс Скопје Дневник 24.11.2010

Ски Центарот-Маврово има потреба од нови сезонски вработувања како и вработувања на неопределено време, и тоа: -келнери -шанкери -рецепционери -собарици -кујна Сите заинтересирани да ги достават своите податоци во писмена форма заедно со сопствена фотографија на следнава адреса: КАК д.о.о. Скопје ул.Ѓуро Ѓаковиќ 25 1000 Скопје со назнака:ЗА ХОТЕЛ БИСТРА или на емаил:bistra@bistra.com

Џонсон Контролс, вработува луѓе на следното работно место: Оператор на производна линија Апликациите треба да се испратат на адреса: Џонсон Контролс п.фах 518,1000 Скопје, или на e-mail:AG-EURMK-Jobs@jci.com. Огласот трае до 30.11.2010

ЈЗУ Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија објавува оглас за вработување на работници и тоа: Доктор еден извршител Рокот за пријавување е 5 работни дена сметано од денот на завршување на огласот

Техноинспект Скопје Дневник 24.11.2010 Техноинспект имапотреба од вработување на 2 лица: 1.Извршител за монтажа,сервисирањеи одржување на ПП системи 2.Административен работник (замена за период од 6 месеци) Огласот таре 7 дена од денот на објава. Кандидатите своето ЦВ и апликациите да ги достават исклучиво на e-mail:info@ tehnoinspect.com.mk

Македонската информативна агенција АД Скопје Скопје Вечер 24.11.2010 Македонската информативна агенција АД Скопје објавува оглас за вработување на еден новинар на позицијата Соработник, со работна задача преведувач на вести од македонски на англиски јазик Некомплетни и нецелосни документи нема да се разгледуваат.Комплетната документација да се достави на адреса: Македонска информативна агенција-МИА, АД Скопје, Ул.„Бојмија“ К-2, п.г.4,1000 Скопје

31

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трговското радиодифузно друштво „АБ Канал“ ДООЕЛ Скопје Вечер 23.11.2010 Трговското радиодифузно друштво „АБ Канал“ ДООЕЛ Скопје распишува оглас за работно место: Оператор на програма Новинари во информативна и забавна редакција Огласот треа 10 дена сметано од 23.11.2010 Пријавите со целокупната документација да се достават лично во ТРД АБ Канал ДООЕЛ, во правната служба на адреса ул.Антон Попов бб, Скопје.


ОГЛАСНА ТАБЛА Друштвото за осигурување АЛБСИГ АД Скопје Дневник 24.11.2010

Европски Универзитет Скопје Вечер 24.11.2010

НУ „МНТ“ Скопје Вечер 25.11.2010

Европски УниверзитетРепублика Македонија, распишува конкурс зза избор/ реизбор на наставници и соработници: 1.Факултет за економски науки 2.Факултет за информатика Конкурсот трае 5(пет) дена заклучно со 29.11.2010 Пријавите и документацијата по конкурсот кандидатите да ги достават лично на Европски Универзитет-Република Македонија бул.„Св.Климент Охридски“ бр.68, Скопје

НУ „МНТ“ објавува јавен оглас за потреба од работник на неопределено време на позиција: -декоратер-еден извршител Огласот трае 5(пет) работни дена од денот на објавување во дневниот печат. Пријавите со потребните документи да се достават до НУ “Македонски Народен Театар“ на адреса бул.„Климент Охридски“ бб,Скопје или во архивата на НУ МНТ“

Компанијата Балфин МК ДОО Скопје Дневник 25.11.2010

Ресторан Еквестриан Скопје Дневник 25.11.2010

Компанијата Балфин МК ДОО има потреба од: Маркетинг Менаџер Вашето ЦВ( на Англиски јазик) испратете го во рок од 5 работни денови на office@ balfin.mk

Ресторан Еквестриан бара: -готвач -пица мајстор -Келнерки Работните места се за неодредено време, пријавување на 2467-782 или 070/38-38-32 или лично во ресторанот секој ден од 16:00 до 18:00

Агенцијата за државни службеници Скопје Вечер 25.11.2010 Агенцијата за државни службеници објавува јавен оглас за повеќе државни службеници заинтересираните кандидати се должни да достават пријава преку писарница на адреса Агенција за државни службеници Ул.Јуриј гагарин бр.15 Комисија за полагање на стручен испит или пријавата да ја пополнат и достават електронски,преку интернет страницата на Агенцијата за државни службеници http://prijava.ads.gov.mk

Друштвото за осигурување АЛБСИГ АД Скопје-Генерална Дирекција Скопје, има потреба од: -Дипл.правник со положен правосуден испит Заинтересираните кандидати да достават ЦВ со фотографија и мотивационо писмо на e-mail:info@albsig.com.mk или по пошта на адреса ул.Ѓуро Ѓаковиќ бр.46, Скопје, најкасно до 01.12.2010 година.

32


ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ:

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr

33


ОГЛАСНА ТАБЛА

34


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ БАНКИ ВО МАКЕДОНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

ИТ СИСТЕМСКИ ИНЖИНЕР (1 ПОЗИЦИЈА)

Работни задачи и одговорности: Развој, планирање, одржување и дополнување на архитектура на ICT системи Инсталирање, одржување и управување со ICT системи: Оперативен систем и системски продукти (MS Active Directory, MS Exchange, DNS, DHCP,...) Системи за складирање на податоци (SAN) Срежни уреди (Cisco), сигурносни и мониторинг решенија (firewall, IPS/IDS, filters, audit/log management) Виртуелни околини (Vmware, MS Hyper-V) и антивирусни решенија Основно познавање на технологии за бази на податоци (МS SQL) Изработка на анализи, следење, надзор и предлагање на подобрувања во работата на информатичко комуникациските системи Соработка при развој на апликации и учество во проектни групи

Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

VII степен стручна подготовка (компјутерски/ информатички науки) Одлично познавање, специјализација и искуства во системско одржување и администрација на MS Windows Server 2003, MS Exchange 2003/2007, MS SCOM 2007, MS SQL 2005, EMC SAN системи, Cisco мрежни уреди и сигурносни решенија Активно познавање на англискиот јазик Минимум 1 година работно искуство Способности за организација и тимска работа

Предност: Работно искуство во администрација и системско одржување на ICT системи Стекнати Microsoft, Cisco и EMC сертификати

Доколку сакате да станете дел од врвна компанија, сте енергични, доверливи, одговорни тимски играч, спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за ИТ Системски инжинер”. ОГЛАСОТ ТРАЕ 5 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

35


ОГЛАСНА ТАБЛА АКВА КОКИНО, Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС

за работно ангажирање на

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен. Иднината на компанијата претставува секојдневно спроведување на мисијата, со цел постигнување на визијата, преку остварување на зацртаните планови, амбициозноста, желбата и мотивираноста нa вработените како и задоволството на коминтентите, купувачите и потрошувачите. Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „за оглас за Дистрибутер“. За дополнителни информации јавете се на телефон: 02 32 30 091/ 02 32 96 446

!

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

36


ПРВАТА ФИРМА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ВРШЕЊЕ НА ПРАВНИ УСЛУГИ, ФИРМА ЕТАБЛИРАНА ВО МЕЃУНАРОДНАТА МРЕЖА НА НАЈДОБРИ ПРАВНИ ФИРМИ ВО СВЕТОТ во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации: ВСС – правен факултет Одлично познавање на англискиот јазик Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office) Минимум едногодишно работно искуство во Трговско право

Ориентираност кон клиенти Организирана и мотивирана личност Високи етички норми Динамични, иницијативни и насочени кон резултати Иницијатива за професионална надградба и усовршување Тимски работници

Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници, тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “За оглас за Приправник”.

!

Напомена: * САМО оние кандидати кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

37

ОГЛАСНА ТАБЛА

Очекувани способности, персонални карактеристики:


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува оглас за

РЕФЕРЕНТИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И РАЗВОЈ

КВАЛИФИКАЦИИ: -

ВСС (освен во случаи за лице со исклучително продажно искуство) Најмалку две години работно искуство во комерција/продажба Одлични комуникациски и презентерски вештини Лични каратеристики: Тимски дух, динамичен, флексибилен, енергичен, ентузијаст...

КЛУЧНИ ОДГОВОРНОСТИ: -

Промовирање на животното осигурување и брендот Кроациа Вршење професионални продажни презентации пред физички и правни лица Продажба на полиси за животно осигурување Ширење на продажна мрежа Координација на доделен тим надворешни застапници локално и регионално Нудење логистика и техничка поддршка на постојани и нови надворешни застапници Примопредавање на полиси и понатамошна грижа на корисници/клиенти

Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите Професионални биографии на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Референти за планирање и развој“.

38


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

НАДВОРЕШНИ СОРАБОТНИЦИ Поканети се сите кои имаат предиспозиции за работа со луѓе, во продажба, поседуваат високо истакнати презентерски вештини и се спремни да одговорат на следниве критериуми и квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Минимум Средно образование Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Изнаоѓање на членови Развивање, нудење и продажба на бренд продукти – кредитни картички Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот

ПОБРЗАЈТЕ, доколку сакате да чекорите на патот кон успехот заедно со нас, и Вашата амбиција е да работите за компанија со одлично поставена организација, квалитетни развојни планови, добра стратегија на работење и стручни кадри во кои секогаш е загарантиран напредок и ефикасност...

Вашето CV испратете го на маил remonr@vrabotuvanje.com.mk со задолжителна назнака „за оглас за Надворешен Соработник за Дајнерс“ и ние ќе ве контактираме.

39


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 78  

Vrabotuvanje NEWS Broj 78

v.News 78  

Vrabotuvanje NEWS Broj 78

Advertisement