Page 1

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

БРОЈ 77| ПЕТОК, 19 НОЕМ 2010

vrabotuva

CVна boehringer ingelheim

ТЕМА НА БРОЈОТ ПРОМЕНИТЕ И ФЛЕКСИБИЛНОСТА ПРЕЗЕМЕНО: Фирми во недоволно развиени земји СОВЕТ: Кога и колку да работите бесплатно?! 37 ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ

Оној кој во овој турбулентен и глобален економски свет не може да ги следи промените и не може правилно да одговори.

09 10 12 16 04 АКТУЕЛНОСТИ 10 ТЕМА НА БРОЈОТ -Промените и флексибилноста -

15

ИНТЕРЕСНО

-Тајната на Леонардо да Винчи и на Пабло Пикасно можеби се крие во нивната дислексија. -

16

СОВЕТ

19

HR АНАЛИЗА

20 CV НА ГОЛЕМИТЕ

18 22

15

ИНТЕРЕСНО

Дали дислексијата на Леонардо му помогнала да биде врвен сликар?

24 28 31 32 34

- Boehringer Ingelheim-

26

ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

27 hr 27

38 40

РЕЧНИК

СТАТИСТИКА

28 ОГЛАСНА ТАБЛА

42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Boehringer Ingelheim

20


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD БРОЈ 77| ПЕТОК, 19 НОЕМ 2010

vrabotuva

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

CVна BOEHRINGER INGELHEIM

ТЕМА НА БРОЈОТ ПРОМЕНИТЕ И ФЛЕКСИБИЛНОСТА ПРЕЗЕМЕНО: Фирми во недоволно развиени земји СОВЕТ: Кога и колку да работите бесплатно?! 37 ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... забележано намалување за 0.9%.Во периодот јануари- септември 2010 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 4.7% и тоа: кај домашните туристи намалувањето изнесува 4.4%, а кај странските е забележано намалување за 5.6%.

Бројот на туристи во септември со благ пораст Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во септември 2010 година Црниот бизнис ги изнесуваше 44 923, а храни граѓаните. бројот на ноќевањата изнесуваше 106 524. Четириесет отсто од Бројот на туристите во Македонците живеат од септември 2010 година, сива економија и дознаки во однос на септември од странство. Токму 2009 година, е зголемен овие пари, кои никаде за 3.3%, а бројот на ноќевањата е намален за 0.4%.Бројот на домашните туристи во септември 2010 година, во однос на септември 2009 година, е зголемен за 3.5%, а бројот на странските туристи не се евидентираат, е зголемен за 3.3%. овозможуваат Бројот на ноќевањата македонските на домашните туристи семејства да преживеат, во септември 2010 објаснуваат експертите. година, во однос на Четириесет отсто од септември 2009 година, Македонците живеат е зголемен за 14.5%, а од сива економија и од бројот на ноќевањата дознаки од странство, на странските туристи покажуваат последните е намален за 9.4%. истражувања на Во периодот јануарисоциолозите. септември 2010 Според нашите година, во однос на пресметки, од вкупните истиот период од 41.082 денари, колку што претходната година, имаат на располагање, бројот на туристите е македонските семејства намален за 2.0% и тоа: најмногу трошат за кај домашните туристи храна и пијалаци. Од нив намалувањето изнесува 12.105 денари одат за 2.8%, а кај странските е статистичката

4

потрошувачка кошничка, иако според експертите, таа содржи многу помалку прехранбени артикли и количини од потребните. Според неформалните процени, потрошувачката кошничка црпи околу 30.000 денари од домашниот буџет. Во неа не влегуваат средствата за лична хигиена за кои месечно се трошат околу 6.000 денари. Сметките за струја се околу 2.000 денари, а ако на оваа сума се додаде и греењето, автоматски сметката станува за 4.000 денари повисока. Другите комуналии како вода, фиксен и мобилен телефон, кабелска телевизија, интернет, кинат од домашниот буџет уште 4.000 денари. Ако семејството има едно возило, во текот на месецот треба да одвои минимум 4.000 денари за бензин, а ако има две возила, тоа значи дека трошоците се двојни. Ако двете деца одат во училиште, само за храна во текот на месецот треба да се одвојат по 2.000 денари од дете. На ова треба да се додадат и сметките за обезбедување на училиштето, кое го плаќаат родителите, списанија предвидени за возраста на детето, организирана посета на музеи и фестивали, за што месечно се одлеваат околу 1.000 денари.

Ако децата посетуваат јазичен курс или спортуваат, за двете деца ќе мора да одвојат 1.500 денари месечно.Ако се соберат досегашните издатоци, ќе добиеме бројка од 38.605 денари. Значи остануваат околу 2.500 денари со кои треба да се купи прибор за училиште, облека, да се платат лекови ако некој од семејството има потреба за тоа. Од овие пари треба да се одвојат и за посета на театар, кино или фестивал. Намален економскиот раст на ЕУ Намален економскиот раст во ЕУ и еврозоната на 0,4 проценти во третото тримесечје. Темпото на економскиот раст на земјите од еврозоната и целата Европска унија бележи намалување во третиот квартал од оваа година, во споредба со претходното тримесечје, покажуваат податоците на „Евростат“. Според податоците, во еврозоната и во целата Европска унија во периодот јули-септември 2001 е забележан економскиот раст од 0,4 проценти, откако во второто тримесечје тој изнесуваше 1 процент. На годишно ниво економскиот раст во еврозоната изнесува 1,9 проценти, додека во ЕУ 2,1 процент.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... официјална делегација Репортажа од Кина: не прими и првиот Дали материјалното човек на храмот кој го победи духовното... притиснат од глобалната трка за пари, наместо Во име на парите се за светите работи, заборава духовното. повеќе зборуваше за Најпознатиот будистички политика и она што храм Шаолин сместен негово моментот го во најубавите предели интересира - промоција на провинцијата Хенан, на кинескиот туризам. денеска е туристичка Кога сте во Кина атракција од која несмеете а да не ги монасите дебело посетите историските заработуваат.Во просек места како што е овој дневно инкасираат храм изграден пред околу 1.500 години. Тие иако со новото време се малку изменети сепак во нив ќе го почувствувате духовното и силата на непокорливите ученици. Но незаборавајте околу 74 илјади долари. дека ги има многу Родното место на кунг не е само овој има и фу вештината и Чан и други кои се исто толку Ака Зен будизмот ни интересни да се видат од далеку не е како вели првиот монах што се прикажува во во Шаолин храмот... филмовите, кои ни Комплексот храмови создадоа слика за сместени во планината идилична тишина и Зонгшан изградени медитација. се во 497-та година, Се е во духот на со почеток во куќа на туризмот. Борбите и индискиот монах Батуо. вежбите се само богата На неколкупати рушен и претстава која ќе ве возобновуван со често чини околу дваесетина јавно омаловажување евра.Децата кои сега се на монасите, чувари сместени во друг храм на Будозмот и кунг-фу подлабоко во шумата традицијата, денес овие тука се само декорација. храмови се најпознатата Принципиелните туристичка атракција во момци во портокалово, светот. некогашни мајстори Храмот шаолин некогаш сега се тур оператори, бил духовно место а кустоси кои ќе ви денеска е туристичка раскажат приказна ама атракција која ја само за тоа како било посетуваат речиси сите некогаш.Бидејќи бевме официјални делегации.

Форд отвора нови работни места Форд со стартот на производството на новиот Фоцус отвора нови 500 работни места во германската фабрика во Сарлуис. Развиен во Европа за продажба на над 120 пазари, новата генерација на Фоцус е клучен дел од планот Оне Форд. Направен е на новата глобална платформа наменета за С-сегментот, која ќе опфати повеќе од два милиони примероци на годишно ниво до 2012 година. Поради ова од сега се вработуваат нови 500 лица со договор, а сите ќе добијат решенија во текот на декември. Фабриката во Сарлуис, која годинава прослави 40 години од своето постоење ќе биде единствено место за производство на Форд Фоцус во Западна Европа и ќе се произведува во три каросериски изведби, со четири и пет врати, како и караван. Истиот модел ќе се произведува и во погоните во Мичиген, во САД, но само верзијата со четири врати. Кон средината на 2011 производството ќе се прошири и во Фордовата фабрика во Санкт Петерсбург, во Русија, со четири и пет врати. Колку повеќе името на некоја фирма е пребарувано на

Гугл ефектот влијае врз берзанското тргување „Гугл“, толку повеќе ќе биде тргувано со нејзините акции, покажа истражувањето, спроведено на Универзитетот во

Мајами. - Доколку името на една компанија е еден од најпребаруваните поими на „Гугл“, следната недела со акциите на таа фирма многу повеќе ќе се тргува, отколку со акциите на компаниите, кои не се толку пребарувани на интернет, изјави шефот на истражувачкиот тим, Нил Џонсон. Ваквите резултати можат многумина да натераат да се служат со „Гугл“ во насока на зголемувањето на тргувањето со акциите, меѓутоа истражувачите не препорачуваат такво нешто. - Истражувањето покажа дека тргувањето со акциите и бројот на пребарувањата на „Гугл“ се поврзани, но не постои никаква поврзаност меѓу интернетот и цената на акциите. Таа сепак се креира според законите на пазарот, истакна Џонсон.

5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Европа засега без буџет за 2011 година Последниот обид на Советот на Европската унија за економски и финансиски прашања и делегации на Европскиот Парламент не постигнаа договор за буџетот за 2011 година, поради што ЕУ во првите месеци од идната година ќе се финансира на основа на буџетот за 2010, а Европската комисија ќе мора да подготви нов предлог-буџет. Советот и Парламентот се согласија за ограничување на вкупниот износ за европскиот буџет на 126,527 милијарди евра што е за 2,91 проценти повеќе од буџетот за годинава. Според Лисабонскиот договор, во рок од 21 ден сите страни треба да се согласат за буџетот, но бидејќи рокот истече, Европската комисија ќе треба да изготви нов предлог-буџет. Фактот дека ЕУ во 2011 година, се додека не биде усвоен новиот буџет, ќе се финансира на месечно ниво на

6

согласнот со буџетот од годинава, има сериозни последици и негативно ќе влијае на проектите како што се воспоставување европски дипломатски служби и нови органи за финансиска контрола. Според прописите на ЕУ, Комисијата сега мора да изготви нов нацрт-буџет за што нема врменски рок, но се очекува тоа да биде во што е можно покус период. Кога ќе биде изготвен предлогот, Советот на ЕУ мора да усови заеднчки став во рок од 30 дена, а потоа пратениците имаат 42 денови да реагираат. Македонската месна индустрија е регионално поконкурентна Македонската месна индустрија станува се поконкурентна во регионот поради што наидува на пречки при пласманот. Ваков е случајот со „Мега“ чиј производен капацитет денеска го посети министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски. - Поради високиот квалитет што го нуди, „Мега“ претставува сериозна конкуренција за производителите во регионот и поради тоа се соочува со бариери. Ние веќе ја информиравме Владата за овој проблем и во соработка со

Министерството за економија ќе се обидеме што поскоро да го решиме, изјави Димовски откако со сопственикот Зоран Ранѓеловиќ го разгледа производниот капацитет. Министерот смета дека квалитетот, сепак, е тој што треба да биде пресуден дали некој производ ќе се купува или не. Негова оценка по посетата на „Мега“ е дека Македонија иако увезува месни преработки, може сама да произведува и да ги задоволи потребите на домашниот пазар. - Македонија увезува месни преработки, но ова е добар пример дека можеме сами да ги произведуваме и да го задоволуваме домашниот пазар. Но, тоа не е единствената придобивка, битен е и делот на кооперантските односи со производителите од кои компанијата купува добар дел суровина, рече Димовски. Ранѓеловиќ информира дека проблеми за пласман посебно имаат со БиХ. - Се соочуваме со сериозни проблеми на пазарите во поранешните југословенски републики што е разбирливо зашто секој сака да се заштити. Ако ние произведуваме 30 до 40 тони дневно, значи автоматски затвораме три до четири

месни индустрии во регионот. Затоа сакаат да го спречат извозот и при тоа не бираат средства, изјави Ранѓеловиќ. „Мега“ работи 15 години, ги има имплементирано сите потребни стандарди за квалитет, се снабдува со суровина од Македонија и од странство, а преработките, полутрајни и трајни, освен на домашниот, ги

пласира и на странските пазари. Капацитетот на фабриката во Трубарево произведува 250 до 300 тони трајни преработки месечно и 40 до 50 тони полутрајни преработки дневно за кои однапред е обезбеден пласман. „Мега“ има свои претставништва во повеќе земји од регионот. Намален економскиот раст на ЕУ Намален економскиот раст во ЕУ и еврозоната на 0,4 проценти во третото тримесечје. Темпото на економскиот раст на земјите од еврозоната и целата Европска унија бележи


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Според академик користи за покривање на намалување во третиот Таки Фити, важно е трошоците за социјалата квартал од оваа да се оди на крупни или, пак, за платите година, во споредба со инфраструктурни на администрацијата. претходното тримесечје, проекти, како што се Прогрес во вакви покажуваат податоците на „Евростат“. енергетиката, патиштата, ситуации се постигнува железницата, и притоа со насочување на Според податоците, во да се настојува да биде парите во крупни еврозоната и во целата ангажирана домашната инфраструктурни Европска унија во оператива за да може инвестиции за кои периодот јули-септември ефектите да бидат државата има голема 2001 е забележан поголеми, односно потреба, како што економскиот раст од парите да останат во се енергетиката, државата.Тој смета изградбата на патишта, дека може да се земе железницата и друго. отворената кредитна Ако овие пари се одлеат линија што неодамна надвор од државата за на Македонија и' ја набавка на автомобили, понуди Меѓународниот компјутери или монетарен фонд и споменици и буџетскиот 0,4 проценти, откако во тие средства да се мултипликатор ќе биде второто тримесечје тој насочат кон крупни нула“, нагласува Фити. изнесуваше 1 процент. инфраструктурни Професорот Трајко На годишно ниво проекти. Сепак, вели Славески порачува дека економскиот раст во Фити, нема да изостане е пожелно да се земат еврозоната изнесува 1,9 мониторингот од ММФ, средствата од заемот, проценти, додека во ЕУ 2,1 процент. иако не станува збор за но тие да не се трошат класичен аранжман, туку веднаш, туку да се имаат Економијата да за заем со многу поволни како резерва што би не' застане на нозе со услови.„Мислам дека и направило посилни пред заштеди и ММФ во ваква ситуација, сепак, инвеститорите. Закрепнувањето на мониторингот ќе остане, „Македонија треба да македонската економија бидејќи ММФ нема да ги разговара за заем од даде тие средства, а да ММФ, но прашање е мора да се заснова на домашната заштеда не контролира што ќе се под кои услови, а за што и на домашните случи со буџетот, колкави допрва ќе се разговара. ресурси. Потребно е се буџетските трошоци“, Јасно е дека овој вложување во крупни изјави Фити. Средствата кредит не е така евтин. од буџетот, смета тој, Каматните стапки не се инфраструктурни мора да се насочуваат фиксни на 1,3 отсто, туку проекти во кои ќе бидат кон инвестиции во се зголемуваат за два ангажирани домашни инфраструктурата, процентни поена. Ако компании, е ставот а не да се трошат за се надмине 300 отсто од на македонските и на странските експерти, покривање на тековните квотата за Македонија трошоци. и каматната стапка ќе што вчера на оваа „Правилата на биде до 3,5 отсто“, рече тема дебатираа економската теорија Славески. на меѓународната велат дека никогаш, Тој додаде дека треба конференција што ја во услови на рецесија, да се финансираат организира Економскиот факултет во Скопје. буџетскиот дефицит не се проекти со голема

домашна компонента наспроти оние што се финансирани со средства од увоз. Професорот Младен Тонев од Универзитетот во Варна смета дека регионот ќе почне да излегува од економската криза кога поголемите светски и западноевропски економии ќе закрепнат.

„Живееме во време на глобализација и се очекува големите економии први да излезат од кризата и да бидат еден вид локомотива што ќе ги повлече послабите“, вели Тонев. Патната инфраструктура е еден од приоритетните проекти што идната година ќе се финансираат од бугарскиот буџет. „За другите приоритети, како што се гасоводите и втората атомска централа, Бугарија нема можност самостојно да инвестира од својот буџет, па ќе се бараат пари во европските фондови“, појаснува Тонев.

7


ТЕМА НА БРОЈОТ

ПРОМЕНИТЕ И ФЛЕКСИБИЛНОСТА

Успешни се оние лидери чија мантра е заедништвото Оној кој во овој турбулентен и глобален економски свет не може да ги следи промените и не може правилно да одговори на истите е всушност осуден на пропаст. Успех ќе има лидерот кој има високо мотивиран тим, кој ќе знае како да ги собере своите луѓе околу некој заеднички проект и кој им припаѓа ним. Во изминатите години се чини дека времето забрзало. Во минатото, пет години беа пет години и знаеја да потраат. Можеби ќе се случеше и понекоја војна, елементарна непогода, ќе се оствареше еден петгодишен план, ќе имаше едно до две големи преземања, одвреме-навреме и некоја голема заработка, смена на политичкиот врв... И, горедолу, тоа беше тоа. Денес, пет години летаат за само еден миг. Самите настани се толку чести што и професионалците тешко може да ги следат. Промената и флексибилноста се мантрата на современиот свет, особено на менаџерскиот. Деловни ангели Тие имаат желба да го финансираат отпочнувањето со бизнис Повеќето фирми заслабнуваат и замираат во првите неколку години и ги оставаат нивните вложувачи со празни џебови. Токму тој ризик и незнаењето

10

на потенцијалните вложувачи, што е неизбежно кај новите и сè уште недокажаните бизниси, објаснува зошто претприемачите понекогаш имаат потешкотии при финансирањето на својот сон. Не само што мора да го најдат потребните пари за да можат да го разработат нивниот бизнис, туку им требаат и дополнителни пари за негово понатамошно развивање и успех. Потрагата по пари никогаш не била лесна, но во последно време стана дури и уште потешка поради таканаречениот расчекор на капиталот – недостиг на надворешни извори на капитал подготвени да ги финансираат најмалите претпријатија. Тука на сцена доаѓа војската од таканаречени деловни ангели, коишто се успешни приватници со желба за финансирање на истражувањата или новите бизниси во нивните најрани фази. Професионалните вложувачи во деловни потфати (ventures) ја преземаат целата слава, а исто така и поголемиот дел од парите, меѓутоа неформалниот збор на деловните ангели игра позначајна улога во придвижувањето на иновациската машинерија. Тие го сочинуваат неслужбениот и помалку познатиот пазар на капитал на којшто се темели иднината.

Како да се одговори на промените? Со добри одлуки, се разбира. Теоретичарите чие знаење и ставови се обидувавме да го претставиме тврдат дека процесот на донесување на одлуки може да се научи, односно да се присвои со помошта на големиот дијапазон на таканаречени алатки, почнувајќи од психолошките, па сè до стриктно економските категории и прибирањето добри информации. Сепак, многумина веруваат дека вистинскиот лидер, оној кој ја има визијата и знае да донесува одлуки, како и да размислува неколку чекори однапред, мора да поседува и уште нешто - интуиција. Проблемот тука е што интуицијата не може да се стекне, бидејќи или ја поседувате или не ја поседувате, и не е доволна утеха тоа што некои психолози тврдат дека сите ние ја имаме и сите ние може да ја „пробудиме“ во нас.Истражувањето на Алберт Мехрабијан, калифорниски интелектуалец, во коешто тврди дека впечатокот што одреден говорник ќе го остави пред неговите слушатели зависи 56 проценти од неговите движења. Неговата „музика“ (интонација на глас, претставување, став...) учествува со


Клучен збор – мотивација Дури и доколку ги има сите тие нешта т.е. знаење и вештини, како и интуиција и харизма, лидерот не може да направи многу без извонреден тим којшто не само што стручно и ажурно ќе ги спроведува неговите одлуки, туку ќе биде и лакмусова хартија за проверка на сите негови одлуки. Литературата ни дава многу начини за избор на добар

тим, но клучниот збор во сето тоа е мотивацијата. Со години наназад се сметало дека при изборот на тим доволно е препорака, односно статус, завршен факултет, висок коефициент на интелигенција и евентуално искуство на слични работни места (иако ниту тоа не е пресуден услов), а кога станува збор за мотивација – пари. Со текот на времето економската теорија сфати дека коефициентот на интелигенција сам по себе не е доволна препорака, па затоа се воведе нешто што се нарекува „емоционална интелигенција“ односно, општо кажано, развиено чувство за меѓучовечки односи, како и дека висината на платата и бонусот се несомнено значајни, но не и секогаш пресудни. Мотивацијата е токму областа каде што психологијата има многу работи да каже, бидејќи сложениот внатрешен човечки свет во светот на економски бројки и прагматиката на пазарот не се нималку едноставна појава. Нешто повеќе... Многу стручни лица нудат безбројни совети и алатки, од банални совети од типот на тоа дека шефот треба повремено да ги пофали вработените или да им рече „ми требате!“ или „задоволен сум од вашето работење“, па сè до некои посложени постапки за мотивација. Всушност, сето тоа може да се сведи на еден единствен заклучок: луѓето ги мотивираат парите, титулата, работните услови,

работното опкружување, слободното време, но вистински високомотивираниот тим ќе има лидер кој ќе знае како да ги собере луѓето околу новиот, заеднички проект, којшто е и нивен. Се разбира, тука мора да се знае кој е шеф, но може да се каже дека заедништвото е најверојатно одлучувачкиот збор. Компанија или воен брод Тука се во предност малите претпријатија и компаниите коишто или се пробиваат на пазарот или се борат да останат на истиот. Се разбира, во посложените и поголемите организации проблемите се и побројни. Како проблеми современата економска теорија ги препознава организирањето и комуникацијата. Имено, како што расте и се разгранува компанијата така и по природата на нештата се појавува потребата за организациска поставеност односно пирамида. Во светот на брзи промени, таа структура често се појавува како голема пречка. Во една цврста структура, вработените со текот на времето започнуваат да го извршуваат по инерција својот дел од работата и често не знаат што работат другите одделенија, а можеби и не сакаат да знаат. По правило, со текот на годините нивната мотивација доаѓа на нула или, пак, малку над нулата. Дополнително, крутата организациска поставеност на големите компании е како еден огромен воен брод: голем и моќен, но премногу бавно се движи и поради тоа е и лесна мета. Економските теоретичари вложиле и сè уште вложуваат

11

ТЕМА НА БРОЈОТ

37 проценти од впечатокот, а значењето на зборовите искажани во таа прилика со само седум проценти. Според тоа, тој дошол до заклучок дека може да ја развиеме харизмата доколку научиме како правилно да ја пренесеме пораката. Колку е оваа теорија неуверлива ќе се уверите и сами кога ќе имате ситуација каде што менаџерот со една таква „харизма“ ќе мора да донеси правилна одлука, одлука којашто треба да е зачинета со малку интуиција.


ТЕМА НА БРОЈОТ многу труд во обид да осмислат како таквите структури да бидат флексибилни во однос на надворешните збиднувања на пазарот од една страна и да обезбедат квалитетна внатрешна комуникација во прилог на работењето и на градењето заедништво од друга страна. Еден дел од тие настојувања е и она што денес го нарекуваме „корпоративна култура“. Парадоксот на моќта Зошто добрите момци стануваат лоши кога ќе дојдат на врвот Истражувањата во организациите покажале дека особините коишто им помогнале на лидерите да акумулираат контрола речиси и да исчезнуваат во моментот кога ќе се доберат до моќта. Наместо да бидат пристојни, срдечни и чесни, тие стануваат импулсивни и безобѕирни. Во извесни случаи, тие нови навики може и да му помогнат на лидерот да биде поодлучен, поупорен или да ја избере опцијата којашто ќе биде подоходовна колку и да биде непопуларен после тоа. Една скорешна студија покажа дека шефовите кои се премногу самоуверени често се во потрага по иновации и ги водат нивните компании во нови насоки, но без јасни ограничувања тие инстинкти може да доведат до пропаст. Менаџерите од почетокот на текстот кои поседуваа вештини и интуиција и кои прифатија дека треба да реагираат на промените поподготвени го дочекаа ударот што го потресе глобалното стопанство. Меѓутоа, независно колку добро биле подготвени брзо да реагираат и

12

да донесуваат деловни одлуки со коишто нивните компании би ја пребродиле кризата, многу од нив не беа подготвени за неизбежните последици од кризата за вработените. Како да ги намалат платите, а притоа да не ги демотивираат своите луѓе и да не ги изгубат оние кои се најзначајни за работењето? Како да поделат отказни решенија? Како да ги охрабрат да продолжат да работат оние кои живеат во постојан страв дека тие се следни на списокот за отпуштања? Како да се препознаат партнерите со кои ќе може да се протуркаат тешките времиња? Да се симнеме од облаците Работењето на секоја фирма е втемелено во заедницата во којашто постои, нејзиниот успех во извесна мера се должи и на работата, знаењето и вештините на претходните генерации и затоа и самата таа е должна да врати дел од сето тоа и да го остави на генерациите што доаѓаат. И пред сè, треба да се грижи за своите вработени,

за околината, за соработката со локалната заедница, за образованието и културата... Многу од светските компании се и тоа како свесни за потребите за заштита на работникот и човечкото достоинство, па затоа се, на пример, чувствителни кога станува збор за искористување на детскиот труд во сиромашните и неразвиени земји, како и тоа дека не ги поддржуваат и не сакаат да продолжат да ги продаваат производите добиени на таков начин. За жал, многу од нив и понатаму продолжуваат со искористувањето на таквиот труд и покрај осудите од пошироката јавност. Засега, важно е што таквите проблеми се препознаени и се предмет на јавна дебата и јавна осуда. Утре можеби ќе се донесат и поефикасни методи. Како што рековме, светот брзо се променува и доаѓа до прераспределување на пазарите и на центрите на моќ, а сето тоа ќе донесе и ново деловно знаење од некои други култури.


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

Управување со времето

искористување максимум од него

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com 13

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


14


ИНТЕРЕСНО

Дали дислексијата на Леонардо му помогнала да биде врвен сликар?

Тајната на успехот на Леонардо да Винчи и на Пабло Пикасно можеби се крие во нивната дислексија.

Двајцата страдале од „слепилото за зборови“ од коешто страда секое 12-то дете – но се чини ова слепило исто така може да предизвика продлабочена свест за простор што ја создава разликата меѓу обичен сликар и врвен уметник. Заклучоците на психолози од Универзитетот од Мидлсекс би можеле да се искористат за објаснување на генијалноста на некои од најголемите уметници на сите времиња и бесмртноста на некои дела како Мона Лиза. Научници извршиле тестирање на 41 мажи и жени со цел да ја проценат нивната визуелнопросторна способност. Иако честопати кога зборуваме за вештини мислиме на читање карти и паркирање, но

способноста да се обработат 3Д информации е исто така клучна за уметноста и дизајнирањето. Околу половина од испитаниците биле дислексичари и следствено имале проблеми со правилно спелување, читање и пишување. Дисклесичните мажи покажале подобри резултати од другите мажи на многу тестови, вклучително и на тестовите за запомнување на поставеноста на главата на Кралицата на поштенска марка и репродуцирање на цртежи со користење на коцки во боја. Исто така, биле побрзи и попрецизни при пробивање низ „виртуелен град“ на компјутерски екран, се вели во извештаите во весникот за поединечни разлики во образовен контекст (Learning and Individual Differences). Научниците велат дека може да има неколку објаснувања за овие резултати, вклучувајќи го и објаснувањето на зајакнато чувство за простор кај дислексичарите со што се компензира за проблемот со јазикот. Д-р Никола Брунсвик вели: „Исто така, многу дислексичари претпочитаат да решаваат проблем преку размислување и практична работа отколку преку зборување. Ова би можело да

им помогне на дислексичарите да ги развијат вештините што им се потребни за да успеат во уметничкиот и креативниот свет“. Но, дискелсичните жени немале подобра свест за просторот од другите жени, можеби затоа што способноста да се манипулира со 3Д слики се смета за „машка“ карактеристика. Иако и порано се јавила идејата дека дислексијата предизвикува посебно разбирање на просторот, со оваа студија за првпат се доаѓа до цврсти докази. Д-р Брунсвик вели: „Многу тестови во оваа област во минатото биле тестови со пенкало и хартија, но тоа не се добри тестови за реални способности. Сега имаме вистински докази да покажеме дека дислексичните мажи се подобри во оваа област“. Уметници за коишто се знае или се верува дека имале дислексија се Да Винчи, Пикасо, Роден и Енди Ворхол. Да Винчи за којшто исто така се верува дека страдал од хиперактивност, своите белешки ги пишувал обратно, од десно кон лево. Пикасо имал проблем со читање и потешкотии во училиште. Можно е дислексијата да одиграла улога и во кариерите на некои големи научници, како Томас Едисон и Мајкл Фарадеј.

15


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Кога и колку да работите бесплатно?!

Дали да работите бесплатно? Единствен одговор нема. Без разлика дали сте на почетокот на кариерата или веќе имате искуство, понекогаш доаѓате во ситуација кога треба да сработите нешто без надомест. Тоа може да биде прекувремена работа, доцнење на платата со месеци, приправнички стаж без надомест... Дали да работите бесплатно? Единствен одговор нема. Сè зависи од многу фактори, но за полесно да дојдете до одговорот, запрашајте се неколку работи? Колку долго од вас се очекува да работите без надомест? Доколку вашата стопанска гранка се соочува со криза, многумина ќе мора да направат некои отстапки за да опстојат, тогаш е во ред да се направи нешто бесплатно. Без разлика дали станува збор за дополнителна работа, прекувремено или нормално

16

работно време за што нема да добиете надомест. Но, бидете внимателни таквата ситуација да не се претвори во нешто нормално и очекувано. Не смее таквата неплатена работа да влијае врз вашиот живот. Затоа, не треба поради таквата работа да ја запоставите онаа што се плаќа и од која мора да живеете. Исто така, секогаш бидете свесни дека вашиот бесплатен труд влијае врз вашата иднина, но и на другите. Можеби и во иднина ќе се очекува од вас да работите за мал надомест (и онака веќе сте работеле бесплатно) или ќе вработат ново лице кое повторно ќе работи бесплатно. Тука стигнуваме до точката кога сè додека има некој што задоволително ќе работи бесплатно, зошто некому би му се плаќало. А вие не сакате да бидете таков пример. Зошто работите бесплатно? Луѓето често влегуваат во некој


проект свесни дека нема да бидат платени, а не гледаат ниту една причина зошто го прават тоа. Во таков случај тие брзо стануваат незадоволни. Ако сте се согласиле да сработите нешто бесплатно морате да знаете зошто го правите тоа. Може да се работи за што било: за ширење на знаењето, дружење со одредени лица, придонесување за заедницата, помагање на одредена општествена заедница... Дали тоа ќе го направи некој друг ако вие не се согласите? Понекогаш дополнителната неплатена работа овозможува сигурност на работното место. Ако работите нешто што не влегува во описот на работното место вие станувате највредниот во претпријатието. Но, тоа вреди само ако сте презеле работа која тешко може да се замени. Доколку работите прекувремено, а вашата работа воопшто не е специфична, со тоа нема да станете незаменлив, туку кога ќе сакате да работите помалку, односно нормално работно време, ќе ве заменат.

Дали тоа ќе ја зголеми вашата вредност? Ако немате искуство и не можете да најдете платена работа, неплатената може да ви помогне да го стекнете потребното работно искуство. На тој начин потоа ќе бидете поконкурентни и ќе можете да добиете подобро платена работа во струката. Размислете дали вашата кратка биографија ќе изгледа подобро со таа работа. Дали можете тоа да го надоместите на некој друг начин? Доколку претпријатието не може да ви ги плати дополнителниот труд, тогаш можете да се договорите за некои други предности. Постои можност вашиот дополнителен труд да се награди така што ќе ве испратат на стручни конгреси,

можеби стручно усовршување, удел во приходите од зголемената продажба... Значи, ако работите бесплатно, не добивате плата и надомест, морате да знаете зошто го правите тоа. Најлошата ситуација е ако само работите и чекате тоа да го забележи некој од претпоставените. Тоа најверојатно нема да се случи. Зошто би се одрекол од приходот и би ви плаќал за нешто што сте го работеле бесплатно. Зошто претпоставениот би се грижел колку сте платени, ако вие не го правите тоа. Морате веднаш да си поставите цел, што очекувате од прекувремената или бесплатна работа и колку долго ќе работите без надомест. Во спротивно, тоа може да трае многу долго.

17


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 11.11.2010 - 17.11.2010 50 50 45

34

40 35

29

30 25

19

20 15

16

12

12

10

10

10

10 5 0

Објавени огласи по печатен медиум во периодот 11.11.2010 - 17.11.2010 Нова Македонија 7% Капитал 8%

Вест 4%

Утрински весник 2% Бизнис 0%

Дневник 35%

HR АНАЛИЗА

Вечер 10%

Шпиц 13% Време 21%

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

20

големите


c u r r i c u l u m v i ta e BOEHRINGER INGELHEIM GENERAL INFO

INDUSTRY T YPE FOUNDED FOUNDERS HEADQUARTERS KEY PEOPLE

PRODUCTS

REVENUE OPERATING INCOME NET INCOME EMPLOYEES WEBSITE

PHARMACEUTICALS PRIVATE 1885, GERMANY ALBERT BOEHRINGER , CHRISTIAN GOTTHOLD ENGELMANN INGELHEIM , GERMANY DR ANDREAS BARNER , CHAIRMAN OF THE BOARD HUBERTUS VON BAUMBACH , BOARD MEMBER PROFESSOR DR WOLFRAM CARIUS , BOARD MEMBER ENGELBERT TJEENK WILLINK , BOARD MEMBER AGGRENOX , ANTISTAX , BISOLVON, BUSCOPAN , BUSCAPINA , DULCOLAX , DURAMUNE , FLOMAX , METACAM , MICARDIS + MICARDIS PLUS, MIRAPEX , MUCOSOLVAN , MUCOANGIN , MOBIC , SPIRIVA , PHARMATON , PRADAXA , RESOMER , VETMEDIN , VIRAMUNE AND ZANTAC €11.595 billion EUR (2008) €1.980 billion EUR (2008) €1.424 billion EUR (2008) 41,300 (2008) http://www.boehringer-ingelheim.com

1885 – 1948

CV НА ГОЛЕМИТЕ

BOEHRINGER INGELHEIM LIFE TIMELINE Innovative beginnings Albert Boehringer (1861 – 1939) was the grandson of Christian Friedrich Boehringer (1791 – 1867) who started a family company with his partner Christian Gotthold Engelmann (1787 – 1841) in 1817 in Stuttgart. In 1885, Albert Boehringer purchased a small tartar factory in the Rhine-Hessian village of Nieder-Ingelheim. On 31 July, his company was included in the commercial register as “Albert Böhringer, chem. Fabrik vom 1. Aug. 1885 ab”. This laid the foundation for the present-day company Boehringer Ingelheim. He initially employed 28 people to manufacture tartaric acid salts used by pharmacies and dyeing works. Demand for this product surged in the first few years as fizzy lemonade and baking powder become popular. In 1893, Boehringer made the ground-breaking discovery that lactic acid can be produced in mass quantities by means of bacteria, a discovery that saw the company pioneer large-scale "biotech" production. This new process, combined with the high demand for lactic acid in the dyeing, leather, textile and food industry, saw the company become the leading manufacturer of this agent.

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ By the time of Albert Boehringer’s death in 1939, the company employed 1,500 people. His two sons Albert jr. and Ernst Boehringer as well as his son-in-law Julius Liebrecht took over the family company, having served on the company's Board of Directors since the 1920s. Research and development continued during the Second World War, although the production of organic acids (tartaric acid, lactic acid, citric acid) was temporarily suspended. A number of new agents were introduced during and after the war. 1948 - 1988

Going global For Boehringer Ingelheim too, currency reforms and "economic miracles" provided a sound framework for continued growth. In 1955, the general economic boom that accompanied reconstruction saw a fourfold increase in the number of employees on that of 1939. New and highly effective pharmaceutical products were launched in the late 1950s, forming the basis of Boehringer Ingelheim’s research programme: agents for the treatment of respiratory, cardiovascular and gastrointestinal diseases. The importance of foreign markets for a chemical/pharmaceutical concern was recognised by the founder's second son, Dr Ernst Boehringer. A home-based subsidiary was established in 1946 in Biberach an der Riss when the Thomae production unit was added to Boehringer Ingelheim’s two existing plants. The first foreign subsidiary, which was established in Vienna in 1948, was followed by more subsidiaries in Europe and overseas. Following the death of Albert and Ernst Boehringer, Julius Liebrecht becomes Chairman of the Board in 1965. His son, Hubertus Liebrecht, joins the Board of Managing Directors in 1967 and is appointed Chairman in 1971. Albert’s son, Dr Wilhelm Boehringer, is also a member of the Board of Managing Directors, joining in 1967, and heads the Production and Technology division until his untimely death in 1975 at the age of 44. From the 1950s until the late 1980s, Boehringer Ingelheim launches a number of important and innovative products onto the market, including the respiratory agents Alupent® (1961), Bisolvon® (1963), Berotec® (1972), Atrovent® (1975) and Berodual® (1980). Among its products used in the treatment of diseases of the cardiovascular system, Boehringer Ingelheim launches Catapresan® (1966), which uses a new active principle in the treatment of hypertension. This is followed by Mexitil® (1979), which is used in the treatment of arrhythmia. In 1977, the company launches Asasantin®, which is used in the treatment of thromboses and embolisms and combines the effects of Persantin®(1959) and acetylsalicylic acid (ASS). This is followed in 1979 by the mucolytic agent Mucosolvan®. The launch of Actilyse® in 1987 is, in two ways, a milestone for Boehringer Ingelheim. Not only is it the first thrombolytic treatment for acute heart attacks, but it is also Boehringer Ingelheim’s first proprietary product developed at its biopharmaceutical production site, which opened the year before.

1988 - 2010

Value through Innovation. Following the death of Hubertus Liebrecht (1991), the owning family made some fundamental decisions regarding the company’s alignment. This was in response to changing global healthcare standards and the increasing cost of healthcare, and was designed to maintain the company’s leading position as a research-based pharmaceutical company.

22

The Board of Managing Directors is composed of members who are not part of the owning families. Members of the Boehringer and von Baumbach families continue to sit on the


Shareholders’ Committee, which is similar to a supervisory board in public companies. R&D activities are restructured so that the available resources can be utilised more effectively and innovative products launched more quickly. The corporate vision “Value through Innovation” is promoted and becomes firmly rooted in the company. This vision defines the targets and framework for the future of the company and represents the global leitmotif and orientation framework. Boehringer Ingelheim presented this vision for the first time in February 1994 at an international management conference held by the company. Since then, this vision has spread throughout the Group - complete with launch events for each individual company. The motto “Value through Innovation” has characterised this spirit of cooperation and will continue to inspire employees in the future too. Strengths are expanded and a distinctive personality is forged. The principles of "Vision & Leadership" have since been integrated in "Lead & Learn". They show how value can be created through innovation, how the employees at Boehringer Ingelheim can tackle future challenges and work as a team. Since this realignment, the company has enjoyed a number of successes in many different areas: A range of important new products have been launched. Boehringer Ingelheim has become one of the most successful foreign companies operating in the USA and Japan. R&D has been transformed thanks to groundbreaking new technology, such as highthroughput and ultra-high-throughput screening. The acquisition of the injectables manufacturer, Ben Venue Laboratories (USA), has given the hospital segment a major boost.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

New marketing alliances have been formed with leading companies, such as Genentech, Abbott Laboratories, Glaxo Wellcome, Pfizer and Eli Lilly. Acquisition of the micro-technology company STEAG microParts GmbH from STEAG AG, Essen (2004). The main product is the Respimat® Soft Inhaler. Expansion of the Animal Health division with the acquisition of segments of the animal health operations of Fort Dodge (Pfizer / Wyeth) in 2009. From 1992 until the end of 2000, Erich von Baumbach, son-in-law of Albert Boehringer, is Chairman of the Shareholders’ Committee, which represents the owning families Boehringer and von Baumbach. From 2001 until the end of 2006, this position is occupied by Dr Heribert Johann after he stepped down from his position as spokesman for Boehringer Ingelheim’s Board of Managing Directors. In January 2007, he was succeeded by Christian Boehringer, who has been part of the Shareholders' Committee since 2001. 2010

125th Jubilee – 125 years more health. 23


“Ваша сигурна алтернатива”

1,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Дисперзија на ризик Во овој момент во Р.Македонија има нешто повеќе од 1,7 милијарди евра депозити во банките и штедилниците депонирани исклучиво од физички лица и домаќинства. Статистиката вели дека тоа би било околу 1,000.00 Евра по глава на жител. На овој статистички податок секако треба да се гледа релативно поради огромните разлики во финансиската моќ кај македонските граѓани. Факт – Банките во Р.Македонија уживаат најголема доверба кај граѓаните. Перцепирани се како единствена институција каде евентуалното штедење не носи скоро никаков ризик. Сите други видови на штедење/инвестирање заедно, опфаќаат минимален процент од вкупниот износ. “Виновници“ за оваа состојба има повеќе: ● Недоволната развиеност на финансиски пазар (на македонските граѓани им се нудат ограничена палета на финансиски продукти во кои можат да ги инвестираат своите пари) ● Недоволната информираност околу можностите за инвестирање на нивните пари (лошо претставување на другите опции) ● Отсуството на пракса за оданочување на депозитите на граѓаните во банкарските институции со што истите се ненамерно се ставаат во бенефицирана позиција. Не треба да бидеме финансиски експерти за да знаеме дека прво начело кое го практикуваат сите свесни инвеститори/штедачи е дисперзијата на ризик. Не постои учебник во кој не е содржана. Нема потреба од потенцирање на светските бројки кои укажуваат на драстична разлика во начинот на вложување и процентуалната еднаквост помеѓу штедењето во банка,штедењето во осигурување на живот, приватни пензиски фондови и сл. Само во 2009 година, осигурителните компании во Европа кои работат осигурување на живот имаат инвестирано повеќе од 4 ТРИЛИОНИ ЕВРА во светската економија. Има зошто граѓаните од Европа имаат само за 2009 година вложено 530 милијарди евра во осигурување на живот. Во овој текст нема да се посветиме на предностите и негативностите кои ги носат различните инструменти на штедење. Наше убедување е дека штедењето како момент е корисно без разлика во која форма се појавува. За волја на вистината и клиентите ги сменија своите навики. Денес се препрочитуваат и “малите букви со ѕвездичка“ на крајот на договорите. Одговорноста кон средствата кои се заработуваат порасна! Одговорноста кон средствата кои се штедат треба да ја следи! Дисперзирајте го ризикот!

http://www.cro.mk/


25


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Градење подобар бизнис Патрик Диксон

ГРАДЕЊЕ ПОДОБАР БИЗНИС КЛУЧ ЗА ИДНИНАТА НА МАРКЕТИНГОТ, МЕНАЏМЕНТОТ И МОТИВАЦИЈАТА. „Едно од најстимулативните и најпредизвикувачките четива во овој домен во последно време“ Sir Digby Jones, Chairman, Confederation of British Industry „Навистина корисен водич кон успехот„ Brent Hoberman, co-founder and CEO lastminute.com „Гуру на глобалните промени“ Wall Street Journal Многу практичен и инспиративен водич за тоа како да направите да се случат големи нешта во вашиот бизнис и во личниот живот, напишан од Патрик Диксон, еден од највлијателните живи мислители во сферата на бизнисот. Како да создадете поголема страст за вашиот бизнис, за да изградите подобра иднина за вас, за вашите клиенти, за вработените и за нивните семејства, за акционерите, за заедницата и за оние што доаѓаат.

26


HR РЕЧНИК

ПРОФЕСИЈА Англискиот збор “Proffesion”, обајснува неколку различни поими 1. Име на област во која некој стекнал високо ниво на знаење, исксутво и познавање на најдобра пракса, пр. Професија з управување со човекови ресусри, финансиска професија, информатичка професија и др. 2. Име за група луѓе кои владета со еднакви знаења и вештини, честопати здрушени во посебни професионални здруженија (пр. архитекти, консултанти, судски вештаци и др.) или комори (пр. лекарска и адвокатска), чие делување е предмет на стручна, понекогаш законска но и етичка регулатива (најстар пример е Хипократовиот кодекс на лекарската етика). Условите кои обично ги исполнува некој кој припаѓа на некоја професија се, пр: • Завршени интензивни, често повеќегодишни студии • Одлично вледеење со знаење и искуство во одредени области кои може но и немора да бидат тесно специјализирани; • Владеење со знаење од некоја област кое е единствено и кое не го поседуват луѓе вон таа професија • Посетеност Професијата е основа за стекнување со средства за живот. www.vrabotuvanje.com.mk по оперативни системи • Терминот “ на Професионалец “ дефинира човек со висока стручност, доверба и етичка одреденост и Windows 56874 постојаност во практицирање на својата професија, за разлика од терминот “ аматер “ која дефинира личност со различно, честопати високо ниво Linux 6520 на знаење и вештини, но која сите тие свои знаења и вештини не ги користи за стекнување на средства за живот.

Macintosh iPhone Android iPad

4620 920 760 360

Моментална посетеност на www.vrabotuvanje.com.mk по оперативни системи

56874 0

6520 4620

СТАТИСТИКА

100000

920 760 360

27


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

РЕФЕРЕНТ ЗА ЧЛЕНСТВО И НУДИ МОЖНОСТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА НАЈДОБРИТЕ

Поканети се сите кои имаат предиспозиции за работа со луѓе, во продажба, поседуваат високо истакнати презентерски вештини и се спремни да одговорат на следниве критериуми и квалификации:

Минимум Средно образование Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Изнаоѓање на членови Развивање, нудење и продажба на бренд продукти – кредитни картички Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот

ПОБРЗАЈТЕ, доколку сакате да чекорите на патот кон успехот заедно со нас, и Вашата амбиција е да работите за компанија со одлично поставена организација, квалитетни развојни планови, добра стратегија на работење и стручни кадри во кои секогаш е загарантиран напредок и ефикасност...

Вашето CV испратете го на маил remonr@vrabotuvanje.com.mk со задолжителна назнака „за оглас за Референт за членство“ и ние ќе ве контактираме.

28


ЛЕК Скопје Скопје Дневник 12.11.2010

Макпетрол АД Скопје Скопје Дневник 12.11.2010

Центар за Промоција на одржливи Земјоделски Практики и рурален развој има потреба од вработување на: Финансиски менаџер За работа на проект Агро Енергија финансиран од Сида (Шведска Агенција за меѓународен развој). Завршен VII степен стручна подготовка (економија/ финансии/финансискосметководствен менаџмент) Заинтересираните кандидати може да испратат кратка биографија (ЦВ) на e-mail: gabriela.micevska@ceprosard. org.mk или на адреса ЦеПро САРД ул.Орце Николов 1555/2, 1000 Скопје, не подоцна од четврток, 18 Ноември 2010 година.

ЛЕК Скопје има потреба од следните работни позиции: Продукт менаџер (1 позиција) ОТЦ Бренд менаџер (1 позиција) Кандидатите кои ги исполнуваат горенаведените критериуми, своите кратки биографии може да ги испратат на e:mail:aleksandra.sozovska@ sandoz.com или по пошта на адреса:ЛЕК Скопје, ул.Перо Наков бб, 1000 Скопје. Крајниот рок за аплицирање е најдоцна до 19.11.2010.Сите пристигнати биографии ќе се третираат со максимална доверливост.Само кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат повикани на интервју.

Макпетрол АД Скопје распишува оглас за вработување на 1(еден) работник на определено време од 6(шест) месеци, во „Макпетрол“ АД Скопје во центарот ДЕЛ на работно место инженер за сервери и дисковни системи. Заинтересираните кандидати треба да достават кратка биографија и писмо за мотивација на адреса: „Макпетрол А.Д. Скопје Сектор за човечки ресурси Ул.Мито Хаџивасилев Јасмин бр.4

Зегин Фарм Скопје Скопје Дневник 12.11.2010

Агенција за Супервизија на Осигурување Скопје Вечер 12.11.2010 Агенција за Супервизија на Осигурување објавува оглас за прием на 3(три) извршители на неопределено време за следниве работни места: -Помлад соработник-Актуар во Одделение за актерски работи и статистика, сектор за супервизија Комплетната документација со пропратно писмо да се достави на следната адреса: Агенција за супервизија на осигурување ул.Васил Главинов бр.12 ТЦЦ Плаза, кат 2, Скопје. Со назнака за оглас во рок од 5 работни дена од денот на објавувањето. Не пополнетите и задоцнети молби нема да се разгледуваат.

РУЕН Кочани Време 15.11.2010

Зегин Фарм Скопје распишува оглас за потреба од работници Приватна здравствена установа ЗЕГИН ФАРМ Скопје,Скопје има потреба од : 1. 5(пет) Дипломирани фармацевти 2. 5(пет) фармацевтски техничари Молбите со кратка биографија и лична фотографија, и фотокопии од документи за завршено образование, како и телефон за контакт се доставуваат лично или по пошта на следната адреса: ЗЕГИН ФАРМ Скопје, ул.Народен Фронт,, бр.5-3/1

РУЕН има потреба да ја прошири својата комерцијална екипа со следниве позиции: 1.Комерцијалист за продажба на резервни делови Кандидатурите да се достават на:career@ruen.mk Рок за аплицирање:26 ноември 2010.

29

ОГЛАСНА ТАБЛА

Центар за Промоција на одржливи Земјоделски Практики Скопје Дневник 12.11.2010


ОГЛАСНА ТАБЛА Ски Центар Маврово Маврово Дневник 17.11.2010 Ски Центарот-Маврово има потреба од нови сезонски вработувања како и вработувања на неопределено време и тоа: келнери шанкери рецепционери собарици кујна Сите заинтересирани да ги достават своите податоци во писмена форма заедно со сопствена фотографија на следнава адреса: КАК д.о.о. Скопје ул.Ѓуро Ѓаковиќ 25 1000 Скопје со назнака :За Хотел Бистра или на емаил:bistra@bistra.com

ЈБиогена Фармацеутикалс Скопје Дневник 15.11.2010 Биогена Фармацеутикалс вработува агент за продажба Сите апликации да ги испратат своите резимеа со имејл на:biogenea@gmail.com, charizolga@yahoo.gr

К.А.К. ДОО Скопје Дневник 15.11.2010 К.А.К. ДОО Скопје има потреба од нови сезонски вработувања и тоа: -келнери -шанкери -рецепционери -собарици -кујна Сите заинтересирани да ги достават своите податоци во писмена форма заедно со сопствена фотографија на следнава адреса: КАК д.о.о . Скопје Ул.Ѓуро Ѓаковиќ 25 1000 Скопје со назнака:ЗА ХОТЕЛ БИСТРА или на email:bistra@bistra.com

Време и Шпиц Скопје Време 16.11.2010

Печатница Мисирков Скопје Време 16.11.2010

Скорфиш Скопје Шпиц 16.11.2010

Време и Шпиц имаат потреба од комерцијалисти со работно искуство marketing@vreme.com.mk

Печатницата Мисирков има потреба од комерцијалисти со работно искуство e-mail:info@pecatnicamisirkov. com.mk

Скорфиш објавува оглас за следниве работни места: -Пиц мајстор -Работнички за на каса -Работнички за во сендвичара 075/444 109

30


Градоначалник на Општина Штип Шпиц 16.11.2010

Ресторан Еквестриан Скопје Време 16.11.2010

Градоначалникот на Општина Штип објавува јавен конкурс за избор на директор на ЈП „Штип-проект“-Штип Јавниот конкурс трае 5 работни дена сметано од денот на објавувањето во дневниот печат. Пријавите со потребните документи се доставуваат до Општина Штип ул.Васил Главинов“ бб-Штип

Ресторан Еквестриан бара: -готвач со минимум 5 год.раб. искуство -пица мајстор или пекар со минимум 5 год.раб искуство -Келнерки Работните места се за неодредено време, пријавување на 2467-782 или 070/38-38-32 или лично во ресторанот секој ден од 16:00 до 18:00

Мотива вработување Скопје Дневник 16.11.2010

Гемма Гроуп Скопје Време 16.11.2010

ИТС Искрател Скопје Дневник 17.11.2010

Фирмата „Гемма Гроуп“ ДОО Скопје, со седиште на ул.„Анкарска 29А“ 1кат. има потреба од: Дипл.инж.архитекти Вашите документи (ЦВ) доставеет ги најдоцна до 19.11.2010 на сл.адреса: Градилиште позади Рамстор или на е-маил:gemma.mk@thome.mk

ИТС Искрател телекомуникациски системи ДОО Скопје член на Iskratel Group од Словенија објавува: Конкурс за вработување на 4 софтверски инженери Вашите биографии (во форма на Europass CV на англиски јазик) доставете ги на адреса:ITC Искрател телекомуникациски системи ДОО Скопје, Кеј 13 Ноември, кула 4/2, 1000 Скопје, или по маил:info@its-sk.com.mk

Јавната устнова Завод за нефрологија-Струга, распишува конкурс за именување Работодавен орган (Директор) за мандатен период од четири години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мотива вработување огласува слободни работни места: 1.Помлад соработник во маркетинг 2.Финансов аналитичар Заинтересираните кандидати кои ги исполнуваат горенаведените услови потребно е да испратат по пошта резиме (кратка биографија) со фотографија и придружно писмо со назнака за работно место, најдоцна до 20.11.2010 година на адреса: Мотива Доо Скопје, П.фах 803,1000 Скопје, или на e-mail:motiva@mt.net.mk

Јавната устнова Завод за нефрологија-Струга Струга Дневник 16.11.2010

31


ОГЛАСНА ТАБЛА Градоначалник на град Скопје Вечер Скопје 18.11.2010

Универзитет „Гоце Делчев“Штип Штип Дневник

Џонсон Мети Скопје Дневник 18.11.2010

18.11.2010 Универзитет „Гоце Делчев“Штип распишува конкурс за избор на наставници и соработници на факултетите во состав на универзитетот на повеќе позиции за повеќе факултети Конкурсот трае 8 дена од денот на објавувањето. Документите се доставуваат до Ректорска управа на Универзитетот „Гоце Делчев“Штип, ул.„Крсте Мисирков“-бб Штип

Џонсон Мети објавува оглас за вработување на позиција електротехничар Доколку сте заинтересирани испратете го Вашето ЦВ и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com Краен рок за доставување:22 Ноември,2010

Т-Мобиле Македонија Скопје Дневник 18.11.2010

НУ Македонски Театар Скопје Скопје Вечер 18.11.2010

Хотел ТЦЦ Плаза Дневник 17.11.2010

Т-Мобиле Македонија објавува оглас за: Специјалист за даноци Овој оглас е со важност 5 дена од денот на објавување Вашите апликации треба да бидат испратени на следнава адреса: Т-Мобиле Македонија АД Скопје „Орце Николов“ бб Скопје со назнака „Надворешен огласСпецијалист за даноци“ или на vrabotuvanje@t-mobile.com.mk

НУ „Македонски народен театар“ објавува јавен конкурс за избор на уметнички директор на НУ „Македонски народен театар„ Скопје Јавниот конкурс треа 15 дена од денот на неговото објавување. Пријавите со потребните документи да се доставуваат на адреса:НУ „Македонски Народен Театар“ бул.Климент Охридски “ бб или во Архивата на НУ „МНТ“

Хотел ТЦЦ Плаза има потреба од: Рецепционерка за работа во ТЦЦ Плаза Хотел Скопје Заинтересираните кандидати да испратат кратка биографија (ЦВ) со фотографија и мотивационо писмо на е-маил:info@tccplaza.com

Градоначалник на град Скопје распишува јавен конкурс за избор на директор на Јавното претпријатие „Водовод и канализација“-Скопје Рокот за поднесување на потребна докукментација изнесува 8 работни дена од денот на објавувањето на јавниот конкурс во дневниот печат Пријавите на кандидати се доставуваат до Град СкопјеГрадоначалник на Град Скопје со назнака „За јaвeн конкурс за избор на директор на ЈП „Водовод и канализација“Скопје

32


ПРВАТА ФИРМА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ВРШЕЊЕ НА ПРАВНИ УСЛУГИ, ФИРМА ЕТАБЛИРАНА ВО МЕЃУНАРОДНАТА МРЕЖА НА НАЈДОБРИ ПРАВНИ ФИРМИ ВО СВЕТОТ во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации: ВСС – правен факултет Одлично познавање на англискиот јазик Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office) Минимум едногодишно работно искуство во Трговско право

Очекувани способности, персонални карактеристики:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ориентираност кон клиенти Организирана и мотивирана личност Високи етички норми Динамични, иницијативни и насочени кон резултати Иницијатива за професионална надградба и усовршување Тимски работници

Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници, тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “За оглас за Приправник”.

!

Напомена: * САМО оние кандидати кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

33


ОГЛАСНА ТАБЛА

34


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

СЕМЕЈСТВО ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

КАНДИДАТ ЗА ЧУВАЊЕ НА СТАРО ЛИЦЕ Потребни квалификации: Претходно работно искуство во медицинска струка исто ќе се смета за предност Претходно работно искуство во работа со чување на стари лица ќе се смета за предност Желба и способност за работа со старо лице Трпелива, лојална, внимателна и флексибилна личност која лесно и брзо се прилагодува во нови средини и со нови лица

Вашата Професионална Биографија заедно со препораките од претходни вработувања доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за Оглас за чување на старо лице”. Заинтересираните кандидати можат да аплицираат и по пат на телефонско јавување на следните контакти: 02/ 3230 – 091, 02/ 3213 – 065 и моб.071/ 305 – 939.

!

Напомена: * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Ве молиме назначете ја позицијата за која се пријавувате.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

35

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку се сметате себеси за личност која ја исполнува работата во чување на старо лице, Ве покануваме да аплицирате.


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ: •

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr

36


NETWORK ENGINEER Huawei is a leading telecom solutions provider. Through continuous customer-centric innovation, we have established end-to-end advantages in telecom network infrastructure, application & software, devices and professional services. With comprehensive strengths in wireline, wireless and IP technologies, Huawei has gained a leading position in the All-IP convergence age. Our products and solutions have been deployed in over 100 countries and have served 45 of the world's top 50 telecom operators, as well as one third of the world's population. For more information about Huawei, please visit http://www.huawei.com We are one of the leading vendors in the world, providing customized network solutions for telecom carriers worldwide. We are growing fast. We are dynamic. We look forward to receiving your application. Responsibilities: Technical Support in the field of Access Network, Datacom and Optical Network in all technical aspects Project implementation, technical supervision and training of subcontracting companies or service partners. Prepare, implement and test software upgrades of network elements Provide Level 1/Level 2 technical support service to the customers independently or jointly with a technical support team. Track and solve all technical issues customer caring about , provide customer necessary technical support and suggestion, keep good cooperation with customer Provide an emergency support for the network elements Pre-sales support for testing, bidding or holding workshops in the field of Access Network, Datacom and Optical Network such as GPON, WDM, MPLS Support sales management and customers in establishing, developing and closing business opportunities.

Qualification and Requirements:

ОГЛАСНА ТАБЛА

University degree in Computer Science, Telecommunication or relevant. At least 3 years technical service experience in telecom field with a solid know-how in the configuration and remote troubleshooting Very good knowledge of at least one or more of the following solutions and principles: GPON, DSLAM/Xdsl , VoP, SDH , WDM , TCP/IP, OSPF/ISIS/BGP, MPLS ,UNIX Ability to implement and supervise installation, commissioning and testing independently (including site survey and acceptance) Good communication skills and learning capability, ability to cooperate and work with peoples from different cultures in a fast-paced changing environment Strong troubleshooting competence and Maintenance skills Previous experience in telecommunications and/or knowledge and experience in Access, Optical and Datacom network such as GPON, VoP, WDM, TCP/IP will be treated as an advantage Willing to travel Fluency in English.

We offer: Competitive salary package, challenging assignments and career development opportunities in multinational environment. If you are interested, please send your motivation and application letter to zhaneta.draganova@huawei.com. All applications will be considered as confidential. Only the selected candidates will be invited for interview.

37


ОГЛАСНА ТАБЛА АКВА КОКИНО, Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС

за работно ангажирање на

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен. Иднината на компанијата претставува секојдневно спроведување на мисијата, со цел постигнување на визијата, преку остварување на зацртаните планови, амбициозноста, желбата и мотивираноста нa вработените како и задоволството на коминтентите, купувачите и потрошувачите. Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната маил адреса:

THE LOGISTICS COMPANY OF THE WORLD

marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „за оглас за Дистрибутер“.

in cooperation with

За дополнителни информации јавете се на телефон: 02 32 30 091/ 02 32 96 446

!

We work for your work.

L I C E N S E D J O B M E D I AT I O N A G E N C Y

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

is seeking for

FIELD SALES EXECUTIVE

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

JOB DESCRIPTION (for the internal/external advertisement) Main responsibilities : Responsible for maintenance of customers existing portfolio and aquisition of new ones Planning and scheduling of customers visits Active follow up of opportunities and prospects through personal contacts (visits) Consulting new and existing customers concerning Freight portfolio Analyzing local market conditions and regular update about it Reporting of all sales activities in the company software, creating, sending and following up of quotations to the customers Makes analyses in respect of the sales development Preparing of weekly and monthly reports on the base of the analyses Contact to Chamber of Commerce and other official bodies in respect of the business needs Keep and develop crystal relationships with all official authorities in RM

Requirements: Master of Economics, Business Marketing and Management Good experience and knowledge of national transportation market. Excellent communication skills and interpersonal understanding Strong ability to make impact and influence Customer orientation, ability for planning and coordinating, negotiations and convincingness PC/IT skills, excellent knowledge in MS Office Excellent English language skills (written and spoken) Clean driving license: B

Offer: Interesting and motivating position with outstanding potential for professional & career growth Conformable financial remuneration Related benefits (phone and additional social benefits) Environment of respected prestigious international company Potential for further development and education

HOW TO APPLY: If decide to become a part our company which is a leader in the freight transport in Macedonia and the world, please send your applications (CV’s and Cover Letters) to careers.mk@dhl.com and sinisa.spasic@dhl.com, to arrive no later than 10 days from the publishing. All applications will be considered as confidential. Only the selected candidates will be invited for interview.

38


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА КОЈА ШТО СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОИЗВОДСТВО, ДИСТРИБУЦИЈА И УВОЗ/ ИЗВОЗ НА ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОДИ објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

МЕНАЏЕР ЗА ПРОДАЖБА Главни одговорности: Истражување на пазарот Истражување и мониторинг на конкуренција Иницирање и водење преговори со Клучни клиенти Супервизија врз дистрибутивните активности и следење на таргети Пласирање на големопродажбата на пазарот Регионална стратегија за развој на големо и малопродажба Презентација на терен, склучување на договори за соработка Развивање, нудење и продажба на бренд продукти Познавање на регионот

Потребни квалификации: ВСС – Предност економски факултет Минимум две години работно искуство на иста позиција – предност во прехрамбена индустрија Познавање на англиски јазик и работа со компјутери Возачка дозвола Б- категорија Лидерски способности Самостојност и независност при одлучување Стратешки и организациски способности Амбиција за успех и флексибилност Флексибилност за работа на терен Способност за тимска работа Организациски и аналитички способности Ориентираност кон клиенти и купувачи

Вашето апликации испраќајте ги на адреса: remonr@vrabotuvanje.com.mk со назнака „апликација за Менаџер за продажба“. Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ објавува

ОГЛАС

ОГЛАСНА ТАБЛА

!

за вработување на

КОМЕРЦИЈАЛИСТ Потребни квалификации: Минимум Средно образование, предност високо образование Претходно работно искуство во комерција и продажба на терен Одлично познавање на Англиски јазик и работа со компјутери Активен возач Одлични аналитички, комуникациски, организациски, преговарачки и убедителни способности Ориентираност кон клиенти и деловни успеси и способност за самостојност при одлучување Познавање на регионот

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: remonr@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Комерцијалист”.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

39


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 77  

Vrabotuvanje NEWS Broj 77

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you