Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS ТЕМА НА БРОЈОТ Учество на саем, ДА или НЕ

БРОЈ 74 | ПЕТОК, 29 ОКТ 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна NOVO NORDISK

ПРЕЗЕМЕНО: Изменетото лице на Менаџментот на Човечки ресурси СОВЕТ: Најтешките прашања за работа 22 ОГЛАС И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ

Учеството на саеми треба да биде интегрален дел од севкупниот маркетинг и продажба на една компанија.

09 10 12 16 04 АКТУЕЛНОСТИ 10 ТЕМА НА БРОЈОТ -Учество на саем, ДА или НЕ -

12

ПРЕЗЕМЕНО

18 22

28

17

ИНТЕРЕСНО

31

19

HR АНАЛИЗА

32

- NOVO NORDISK-

34

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

26

38

28

40

ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

29 hr

АНАЛИЗА

30 ОГЛАСНА ТАБЛА

ПРЕЗЕМЕНО

Секторот човечки ресурси еднаков на финансискиот директор?!

24

-Изменетото лице на Менаџментот на Човечки ресурси-

20 CV НА ГОЛЕМИТЕ

12

42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ NOVO NORDISK

20


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 74 | ПЕТОК, 29 ОКТ 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ УЧЕСТВО НА САЕМ, ДА ИЛИ НЕ

UREDNIKOT

CVна NOVO NORDISK

ПРЕЗЕМЕНО: Изменетото лице на Менаџментот на Човечки ресурси СОВЕТ: Најтешките прашања за работа 22 ОГЛАС И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор и Асистент за посредување при вработување Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091 Web site: http://www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

Смоките ги јаде цела поранешна Југославија Кока Кола, Милка и Аргета се најсилните брендови на подрачјето на поранешна Југославија, покажа истражување, според кое меѓу 25-те најпродавани производи на 22-милионскиот пазар дури 15 се "домашни." Покрај 10-те производи на силни мултинационални компании како Жилет, Пепси, Сникерс и Орбит, на листата се најдоа и Палома, Вегета, Цедевита, Смоки, Кокта, Плазма кекс, Негро, Дорина, Домачица и др. Резултатите укажуваат дека во топ 25 влегле само производи кои се присутни во целиот регион, додека локално силните брендови за широка потрошувачка, останале надвор од листата. Слично е и со скапите брендови и цигарите. Производите кои се најдоа на листата се присутни на пазарот подолго време, а се забележува и дека дел од српските марки имаат предност поради големината на

4

домашниот пазар. Во истражувањето на пазарите од поранешна Југославија учествувале од 1.000 до 1.500 испитаници по држава, на возраст меѓу 15 и 65 години. . Мобилен со ЕКГ за луѓето со болно срце Смартфоните уште еднаш го подигнаа нивото на мултифункционалност, но изненадувањето овој пат доаѓа од малкупознатиот германски произведувач

„Ханди сана“ кој понуди мобилен телефон со вградено ЕКГ. Мобилниот телефон е наменет за лицата што патат од кардиоваскуларни болести и на кои им се потребни редовни контроли и почести ЕКГ-тестови. За да може телефонот да го прочита ритамот на срцето, пациентот треба 30 секунди да држи два прста на плочката со вграден сензор, по што на екранот се исцртува линија на работата на срцето и се покажува резултат за пулсот. Сево ова софтверот автоматски го снима како ММС-порака, која потоа се испраќа до лекарот.

Од „Ханди сана“ признаваат дека резултатите од овие ЕКГ-тестови не се најпрецизни, но додаваат оти се доволно добар индикатор за моменталната состојба на пациентите и аларм за потенцијално влошување на здравствената состојба. Германската компанија најави дека ќе го унапреди софтверот, кој во наредната верзија би требало да ги мери и крвниот притисок и температурата. Од аспект на технолошките карактеристики, телефонот има стандарден екран осетлив на допир, камера од 1,3 мегапиксел и можност за проширување на капацитетот на меморијата со микро СДкартичка. Четири македонски компании се најдоа на листата на Адриа Топ 100

рафинеријата во грчка сопственост ОКТА остварија највисок нето профит од 39,7 милиони евра и на листата се наоѓа на високото 30-то место. Зад ОКТА, на 59тото место се најде Македонски Телеком со остварена заработувачка од 111,4. Потоа на 62то место е Макпетрол со заработока од 4,6 милиони евра. Додека, при самиот крај на листата, но сепак меѓу најуспешните 100 се најдени државната ЕЛЕМ со нето добивка од 9,5 милиони. Македонски Телеком, која е дел од германскиот телекомуникациски

гигант “Дојче Телеком“ според остварениот профит се најде и во првите 10 компании од екс-ју простори. Најголем На листата, на чиј врв дел од компаниите кои се најде хрватската се најдоа на Адриа Топ компанија Агрокор со 10 според профитот, нето профит од 32,2 се токму компании од милиони евра, според телекомуникацискиот својата успешност од бизнис. На врвот на Македонија се најдоа листата е ХТ Груп од ОКТА, Македонски Телеком, Макпетрол, како Хрватска со заработка од 1,1 милијарда евра. и државната компанија Електрани на Македонија. МакТел, со остварената заработка од 111,4 Од македонските милиони евра, е на петто компании на Адриа место на листата. ТОП 100, скопската


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... Три скандинавски земји најпросперитетни во светот, Македонија на 72. место Три скандинавски држави ги заземаат првите три места со највисок индекс на просперитет на листата изработена од институтот Легатум. Првото место го зазема Норвешка, а по неа се Данска и Финска. Македонија е 72. на листата, која опфаќа 110 држави и е составена од Легатум по нарачка на инвестицискиот фонд Легатум од Дубаи. Класификацијата е изработена врз основа на осум критериуми за економски и социјален успех животен стандард, политичка стабилност, претприемачки способности, квалитет на образованието и на здравството, националната и индивидуалната безбедност, лична слобода и социјалната сигурност. Индексот на просперитет се заснова на статистички анализи на податоци, собирани над 40 години, дополнети со заклучоци на академски експерти по економија, историја, развој, социологија и политички науки. Македонија во однос на критериумите врз кои е изработена класификацијата

највисока оценка добива во сферата на квалитетот на здравството, каде е поместена на 43-та позиција. Најмала оценка Македонија доби во однос на животниот стандард, каде од 110 држави, таа го зазеде 98. место. Во однос на националната и индивидуалната безбедност државата е на 50-то, во однос на претприемачките способности на 61та позиција, 71-то место го зазема во категориите политичка стабилност и квалитет на образованието, во однос на личната слобода е поместена на 81-то место, а во однос на социјалната сигурност на 86-та позиција. Четвртото место на лисатата го зазема Австралија, а по неа се Нов Зеланд, Шведска, Канада. Најголемата светска економска сила САД се на десетто место, втората светска економска сила, Кина ја зазеде 58. позиција, а третата најсилна економија во светот Јапонија го зазеде 18. место. Франција е

класифицирана на 19. позиција, по четири нејзини европски соседни земји Швајцарија (осмо место), Велика Британија (13то), Германија (15-то) и Белгија (16-то).

за вакви боледувања годинава нема пари, Ќе добијат ли а неизвесно е и за мажите во идната. Со сличен став Македонија и институцијата која трудничко треба да ги исплаќа боледување? парите.Од 2006 г. па до денеска вкупниот Каде отидоа балканските број на боледувања се мажишта? Дома,чуваат зголемил за два и пол деца! Ова, може многу пати, велат од Фондот за лесно да се случи здравство. Тоа според доколку идејата и нив ја прави оваа идеја мажите да можат да која е прифатлива земат породилно за граѓаните да биде отсуство се преточи невозможна за буџетот во закон. Сегашните на Фондот“.А буџетот за и идните татковци се боледувања на Фондот расположени два месеци годинава изнесувал да ја преземат улогата 2 милијарди денари, која досега законски односно за 400 милиони беше резервирана само повеќе од лани. Владата за мајките. „Сега во мода ќе треба многу повеќе е жените да работат, да го одврзе ќесето ако а мажите се дома, па сакаат на мажите да им може и трудничко. Кога го обезбедат ова право веќе седат дома можат кое е нормално во и да чуваат деца, тоа е европските земји. нормално“.„Зошто да не, И додека во Македонија тоа е една солуција од се дебатира за која можат да заработат можноста мажите прв невработените и пат да добијатправо нормално со тоа да на 8 недели платено ги растеретат жените отсуство од работа за кои се вработени да чуваат бебиња, од или имаат проблеми Европарламентот не се со работодавачите задоволни од нивните на пример“.Ваквите загарантирани 14 реакции како да ја месеци. Пред неколку уплашија државата. дена тие предложија Министерството за труд мажите од ЕУ да имаат и социјала од каде и право на најмалку 20 потекна идејата побрза недели породилно да информира дека боледување. 5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... својата готовина има цел да ја вложи во преземање на некоја компанија, а како можни се наведени „Адоб“, „Сони“ и „Дизни“. Генералниот директор на „Епл“ Стив Џобс на состанокот со „Епл“ се аналитичарите на 18 подготвува да го октомври изјави дека преземе „Сони“ компанијата во иднина гледа една или повеќе Берзите и медиумите За година ипол, шпекулираат дека стратешки можности, "Windows 8" американската компанија како одговор на прашањето што планира „Епл“ се подготвува да „Епл“ да направи "Microsoft" објави дека со готовината од 51 идната верзија на милијарда долари. популарниот кориснички Сепак, некои оперативен систем, аналитичари не веруваат "Windows 8", ќе се најде дека такво преземање на пазарот на есен 2012 може да се оствари. година. Доколку „Епл“ се Тоа би значело дека обиде да го купи "векот" на траење на целосно „Сони“, претходната верзија, тоа ќе претставува односно "Windows непријателско 7" ќе биде само три преземање, што во години, што е прекратко го преземе јапонскиот Јапонија сигурно нема за еден оперативен електронски гигант да биде можно, изјави систем, коментираат „Сони“. еден од аналитичарите. француските медиуми. Двете компании не И покрај големиот успех сакаа да ги коментираат Тој додаде дека „Сони“ сигурно нема на 7-та, "Microsoft" мора, овие шпекулации, иако да сака да се спои како што пренесуваат на пазарот на акции е медиумите, да прави забележан најголем раст со американската брзи чекори наспроти во тргувањето со акциите компанија „Епл“, која на „Сони“ во изминатите соработува со „Гугл“ против него. три месеци. Акциите на „Сони“ на Акциите на „Сони“ во текот на вчерашниот ден берзата во Токио поради овие шпекулации вчера се зголемија за 0,7 проценти на се зголемија за три 2.742 јени, а во еден проценти. момент се зголемија Шпекулациите дури на 2.804 јени. настанаа поради информациите објавени Обемот на тргување достигна 17,6 милиони конкуренцијата која се во американскиот акции, што е најмногу од повеќе притиска. финансиски магазин крајот на јули. Иако "Windows 8" пред „Баронс“ дека „Епл“ наведува колку ќе чини повлекувањето на возилата.„Нисан“ повлече околу 762.000 возила во Северна Америка, околу 354.000 во Европа и 194.000 во Кина. Околу 762.000 возила произведени се во Северна Америка, а 354.000 во погоните на „Нисан“ во Европа.

„Нисан“ повлекува 2,1 милиони возила поради проблеми со моторот Јапонската автомобилска компанија „Нисан“ денеска повлече повеќе од 2,1 милиони возила во светот поради грешка во системот на контрола на моторот. Од „Нисан“ изјавија дека бесплатно ќе ги поправат неисправните делови на возилата поради кои може да дојде до запирање на машината за време на возењето.„Нисан“ во Јапонија ќе повика на технички преглед околу 835.000 возила од вкупно девет модели, меѓу кои и „кубе“,„микра“, „марч“ седан „тида“, пилап „титан“ и луксузниот модел „инфинити QH56“ произведени во периодот од 2003 до 2006 година во Јапонија.Во извештајот доставен до јапонското Минисетрство за сообраќај се истакнува дека поради техничката грешка немало инциденти, но не се

6

се ќе биде наменет за десктоп и лаптоп сметачите, тој ќе биде оптимизиран и за таблет (мини сметачите) кои стануваат се повеќе популарни на пазарот.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... САД гради најголема соларна електрана во светот Соединетите Американски Држави вчера го одобрија проект за изградба на најголема соларна електрана на светот, која ќе се гради во пустината Мохава во Калифорнија. Германската компанија Солар Милениум АГ во партнерство со нафтената компанија Шеврон ќе ја градат соларната електрана на државно земјиште. По завршувањето на изградбата треба да произведува 1 000 мегавати електрична

енергија, што е доволно за потребите на повеќе од 300 илјади домаќинства. Изградбата на електраната е на површина од околу 3 000 хектари и би требало да трае шест години, а проектот чини шест милијарди долари. Кина критикува за неконтролирано печатење долари Неконтролираното печатење американски долари ја оптоварува Кина со увезена инфлација, изјави

кинескиот министер за трговија Чен Деминг. - Со оглед на сегашната ситуација, компаниите однапред планирале и се подготвиле за флуктуацијата на девизниот курс, како и за зголемувањето на трошоците за работа истакна Шен.

- Имајќи предвид дека печатењето долари излезе од контрола, а светските цени на суровините продолжуваат да растат, Кина мора да се соочува со увезена инфлација, која создава голема несигурност при работењето - додаде тој. Додека американските критичари ја обвинуваат Кина дека вештачки ја држи својата валута потценета, со цел на своите извозници да им овозможи неправедна предност, официјален Пекинг тврди дека Вашингтон ги префрла своите економски проблеми на остатокот од светот со тоа што печати повеќе долари. Кинеската влада во јуни вети дека ќе дозволи

Интересен факт е дека се преферира користењето на интернет пребарувачите пред апликациите. Најупристапувани сервиси од мобилен се: електронска пошта, интернет страниците за социјално вмрежување Маркетинг преку и геолокациски сервиси. мобилни Интересен податок е телефони дека само во Шпанија најкористени се На вториот панел на геолокациските сервиси, Webit, Bruce Hoang, главен на истражувачкиот додека кај сите други тоа е електронската тим за медиуми на пошта. Bruce Hoang, ова Orange, презентираше го објасни со културните потенцијалот за маркетинг преку мобилни специфики на шпанците и нивната навика да телефони. Во неговата презентација „Uncovering споделуваат со своите пријатели каде се the potential of mobile моментов и во офлајн media advertising“ ги светот. Изненадувачки изнесе фактите од факт е дека корисниците истражувањето што што се онлајн повеќе го има спроведено од 10 минути на својот Orange во 4 европски земји: Велика Британија, мобилен најчесто пристапиле на интернет Франција, Шпанија од дома. Можеби ова и Полска. Исто така може да се објасни со го престави моделот фактот дека корисниците на M-commerce што дома го користат значи користење на фиксниот интернет кој мобилниот телефон е поефтин од или за плаќање или за мобилниот. некоја резервација. На прашањето зошто користите интернет на мобилниот телефон, корисниците одговориле затоа што сакаат да им пристапат на истите работи како од персоналниот компјутер. Иако корисниците симнуваат многу апликации најчесто користат две до три апликации. послободно тргување со јуанот и оваа валута до денес забележа одредено зајакнување, но американските и европските власти тврдат дека вредноста на јуанот е потценета за можеби дури 40 проценти.

7


ТЕМА НА БРОЈОТ

Учество на саем, ДА или НЕ

Пишува: Калин Бабушку www.macedonia-export.com

Учеството на саеми треба да биде интегрален дел од севкупниот маркетинг и продажба на една компанија. Голем број на компании не го разбираат сериозно учеството на саемот, и со самото тоа и резултатите од тие учества се многу лоши ( да не кажам катастрофални ) па нормално е да нивната желба за учество на саем е многу мала, па и зборуваат наоколу дека учеството на саеми е само губење на време и материјални средства. Е па драги мои, не е точно. Има многу точки кои треба да се направат за да учеството на саем биде исплатливо ( секогаш е исплатливо ). Ќе пробам во овој текст да издвојам барем неколку од нив: 1. Анализа на саеми А. Пред да се решите да одите на саем, морате да направите анализа на самиот саем ( во денешно време, тоа е многу лесно ) за претходните години преку анализа на компаниите излагачи, бројот на посетители, категориајта на посетители итн. Б. Откако ќе направите анализа, издвојте група на излагачи кои учествувале на тие саеми и јавете им се. Претходно направете

10

листа на информации кои што сакаате да ги добиете од нив ( дали се задоволни од учеството, дали ќе одат и наредната година, колку луѓе ги посетиле, дали после саемот им се зголемила продажбата, која била нивната цел за учество итн ) В. Разговарајте со организаторите ( најчесто продажните одделенија ) и гледајте од нив да добиете што е повеќе информации. Г. Направете буџет кој што

ќе го имате на располагање за учеството на саемот ( број на луѓе, трошоци за учество, претстој таму и пат до таму и назад, трошоци за промотивни материјали, трошоци за урнеци ). 2. Подготовка за учество А. Најмалку 6 месеци пред учество на саем се потребни за добра и квалитетна подготовка. Во тој период потребно е да со специјализирана компанија или луѓе го направите изгледот на


3. Учество на саем Голем број на вработени и претставници на компаниите, учеството на саемот ( пред се меѓународни ) го разбираат како можност за шетање и шопинг. Луѓе, пратени сте таму да ја претставувате вашата компанија, а не да шетате!! Мора да бидете присутни цело време на вашиот штанд и да ги знаете сите продукти најдобро што може. Важно, потребно е присуство и

на најмалку еден менаџер од повисоката хиерархија! 4. Активности после саемот – се најглавната алка во продажниот циклус. Сите тие контакти кои ги имате собрано за време на вашето излагање ќе мора да ги контактирате. За да знаете што сте зборувале со нив, наведов претходно,

потребно е да имате со вас контакт формулар ( ако сте заинтересирани, можеме нашиот примерок да ви го испратиме по е-маил ). Најдобро време за контакт со тие клиенти, е едно до две недели после саемот ( ем вие, ем тие да ги средат впечатоци ). Нормално, во тие комуникации веќе настапувате со неколку чекора предност, затоа што на самиот саем сте разговарале и сте имале можност да комуницирате па дури и договорите некаква соработка. Но, мора да ги искомуницирате сите нив!! Како што можете да видите, има многу работи ( и ова не е се ) кои треба да се направат уште пред саемот, за да може да

донесете заклучок дали треба или не да учествувате. Знам дека не е лесно, но верувајте дека само со добра подготовка, учеството на саем ќе се исплати, во спротивно, шансите за успех ќе бидат многу мали, но не и никакви!! Секако, можни се и намалувања на трошоци при учество на саеми. Некои од нив се: - заедничко учество на саем

на повеќе фирми под еден штанд ( со тоа се намалуваат иницијалните трошоците за учество на саем, но и присуство на ваши вработени на штанд ) - посета на саем ( зависно од дејноста и услугите на Вашата компанија ) како посетител, а не како излагач - навремена резервација на хотелско сместување и патување. Групните попусти се голема заштеда ( повеќе фирми, повеќе луѓе, групен попуст ) Како и да е, потребата од учество на саеми е огромна и ве молам да не се откажувате од тоа. Дојдете, ќе работиме заедно на постигнување на максимални ефекти од саемите.

11

ТЕМА НА БРОЈОТ

штандот, да ги подготвите сите потребни рекламни материјали како и потребни документи кои што ќе ги носите со вас, резервирате престој и патување до таму и слични работи. Некои од потребните работи за учество на саем се: - визит карти - контакт формулар за запишување на контактите кои пројавиле интерес за соработка - рекламни материјали за вашите производи и компанијата - урнеци од вашите продукти - разни канцелариски материјали - друго Б. Доколку имате некои клиенти или партнери од земјата организатор или околните земји, пратете им покана за посета, но и закажете состанок со нив на вашиот штанд. Контактирајте ги потенцијалните соработници преку телефон или е-маил. Искористете ја таа можност да се видите со нив, да разговарате за можностите за соработка, дајте им примероци од вашите продукти. Секако, за да закажете состаноци со нив, потребно е поголемиот број од вработените од вашата компанија, активно да се вклучат во оваа активност.


ПРЕЗЕМЕНО

Изменетото лице на Менаџментот на Човечки ресурси

Секторот човечки ресурси еднаков на финансискиот директор?! Брзиот и иновацискиот развој во технологијата и глобализацијата и развојот на економијата, базирана на знаење, за време на минатите неколку децeнии, предизвикаа огромни, придружни промени во областа на Човечките ресурси. Улогата на менаџментот на Човечки ресурси значајно се измени во модерниот бизнис контекст. Тоа што беше подобро познато како Индустриски релации/персонал пред неколку децении, почна да се нарекува ЧР, и денес станува познато како Менаџмент на Човечки капитал(ЧКМ). Ова, меѓутоа не е само промена на назив за одделот кој менаџира проблематики со вработени, туку претставува значајна метаморфоза, или еволуција, на функцијата на ЧР во ентитет кој сè повеќе е сметан како стратешки дел на организацискиот развој и успех. Изминатиот фокус на ЧР на процесите и администрацијата на организацијата е изменет на ангажирање на вработените и добивање на најефективен начин на работа од вработените. Така, зголемување на човечки капитал е идното лице на ЧКМ. Најважниот фактор кој допринел на оваа промена е

12

трансформацијата на самата природа на работата. По одреден век на само неколку генерации, општеството се променило од главно земјоделско до индустриско коешто се темели на знаење. Затоа, од потребата на мануелни вештини ние сме дошле до потребата за знаење(збир на вкупното човечко искуство, образование и експертиза). Ајде да ги дефинираме директорите на ЧР на иднината, тие треба да бидат проактивни управувачи на глобалниот извор на таленти, да бидат експерти за изнаоѓање на нови извори на таленти, екперти по знаење, консултанти на организацијата- како да ги спојуваат деловните очекувања со човечките можности, менаџери на организациски партнерства(експерти по аутсорсинг, олеснувачи на организациска транспарентност до сите вклучени страни и учители на нови таленти( што значи дека голема веројатност е тие да бидат високообразовани индивидуалци). Во овој процес на еволуција, како што извршните директори на ЧР зголемено стануваат олеснувачи и стратегисти, кои се клучните вештини и компетенции кои им требаат да ги однесат во

следното ниво? Зголемената потреба на менаџерите на ЧР да бидат по разновидни и поквалификувани од нивните колеги, од пред неколку децении, е рефлектирана со зголемениот број насоки поврзани со ЧР кои се понудени на универзитетите за редовно студирање, вонредно, од далечина и онлајн курсеви на теми како МБА со концентрација на Менаџмент на Човечки ресурси или Односи во организацијата, научни магистратури во организациска и индустриска психологија, и научни магистратури по развој/


побарувања на ЧР (вклучувајќи ја можноста да се процени најдобриот за работата) и можноста да се искорнат или канализираат компетенциите на лошите работници. Додадено на ова е критичната потреба да се развие глобален преглед за многу организации кои сега се протегаат на многу држави и временски зони, зголемено на имање на зголемено различна работна сила. Разбирањето на тоа која им е црвената линија и како да се справиме со нив е клучен фактор во напорот да се извади најдобрата можна работа од нив. Друг предизвик на практичарите на ЧР е перцепцијата дека треба да поведат поголемо внимание на проценките- и тие мора да бидат од суштински карактер, не тие следени само за процесот на проценувањето. Клучните проценки кои биле предложени, дополнително на тие кои традиционално ја мерат работата и ефикасноста, се оние коишто се базираат на проценките на вработените за тоа колку вложува една организација да ги достигне тие побарувања, базирано на премисата дека ќе обезбедат основа за мерење и менаџирање на предноста на човечкиот капитал на организацијата. Следен чекор е анализирање на тие проценки со преглед да се подобрат недостатоците и потоа имплементирање на тие подобрувања. Во неговата книга „Победување“, Џек Велч ја направи контроверзната изјава дека Човечките ресурси, во одредена организација, треба да бидат зголемени на

позиција со значителна моќ, можеби еднаква по важност на Финансискиот директор. Ова може да звучи чудно, но многу можно е да биде начинот на менаџирање на иднината. После сè, 60- 70% од организационите трошоци се состои од трошоци кои се поврзани со вработените, и проста економија треба да диктира дека ЧР треба да бидат важна сила во организацијата. Понатаму, истражувањето покажало дека и покрај какви било сомнежи, ЧР навистина прават разлика во бизнис резултатите. Како што ЧР еволуираат со постратешка улога, ќе има поголем глас во одлуките каде што треба да се движи организацијата. Долгорочно успешна стратегиска имплементација побарува целосно порамнување на техничкиот систем, социјалниот систем и системот на бизнис процеси и ЧР е функцијата која може да го оптимализира ова. Порамнување на вработените и нивното знаење и експертиза во тандем со алатките и системите кои тие ги користат со организациската визија, целите и бизнис стратегијата е новата улога која Човечките ресурси треба да ја играат. За тоа, тие треба да го добијат финиот баланс помеѓу гореспоменатите компетенции и нивните инстикти, водени од искуство и чувства. Бизнис светот се менува и се адаптира дури и додека го читаме ова-дали ЧР може да следат? Со нови стратегии за менаџмент на работење и нови технологии во софтвер на ЧР одговорот мора да биде, да.

13

ПРЕЗЕМЕНО

менаџмент на човечки ресурси. Моментално 318 универзитети/ колеџи во САД нудат програми со различни аспекти на Човечки ресурси од кои 67 програми за докторирање. Бројот на дипломи доделени за менаџмент на човечки ресурси во САД се зголемил за 88% помеѓу 1987-88 и 2003-2004 (тоталниот број на дипломи се зголемил за 87%), и докторатите за 125%. (тоталниот број на дипломи е зголемен за 39%).Ова значи дека потребата за повисоко ниво на едукација, во таа област, е јасно признаена. Истовремено, самото знаење за процесите и функциите на ЧР иако се од суштинско значење, не се доволни. Примената на ова знаење, да се зголеми продуктивноста и да се изедначат способностите на вработените со работата на организацијата (вклучувајќи ги финансиските аспекти), палетата на новите технологии кои тие можат да ги користат за своја придобивка, длабоки познавања на потребите на акционерите и инвеститорите, способност да се идентификуваат пазарни трендови кои можат да и влијаат на организацијата, вештините да се направат прецизни предвидувања за идни


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

Управување со времето

искористување максимум од него

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


ДЕЛОВЕН СТИЛ

16


ИНТЕРЕСНО

Заради кого дури и диктаторите плачат Сите диктатори јавно се оградуваат од странското културно влијание и ги величаат домашните уметници, но повеќето од нив имаат слабост кон американските „срцепарателни“ музичари

Милошевиќ во затворската ќелија си потпевнувал 'My way' од Френк Синатра Функција: Поранешен претседател на Србија и СР Југославија Што слуша: Френк Синатра Милошевиќ го засакал Френк Синатра додека кон крајот на седумдесетите бил банкар во Њујорк. Непрекинато го слушал

еден од најголемите хитови на Синатра "My Way", додека во ќелијата го чекал судењето по 66 точки на обвинението за геноцид и злосторства против човештвото

во Хрватска, Босна и Херцеговина и на Косово. Не ја дочека пресудата – по четири години судење почина како последица од срцев удар. 17

ИНТЕРЕСНО

Едни тврдеа дека воопшто не слушаат музика, а други јавно се оградија од странското културно влијание, нагласувајќи дека тоа ги расипува националните вредности. Трети се пресметуваа и со домашните музичари кои не сакаа да создаваат музика во служба на режимот. Но, сепак, овие светски водачи, освен тоа што имаат диктаторски карактеристики, имаат и уште една заедничка одлика: „слаби“ се на некој музичар. Тука не станува збор за најновите ѕвезди, но списокот што следи навистина ќе ве изненади.


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 21.10.2010 - 27.10.2010 Медицинска сестра 4% Директор 5% Наставник 5%

Новинар Продавач 4% 4%

Административен работник 3% Референт 38%

Менаџер 6%

Работник 8%

Соработник 23%

Објавени огласи по печатен медиум во периодот 21.10.2010 - 27.10.2010

Капитал 8%

Вест Утрински весник Бизнис 5% 6% 0%

Дневник 25%

Вечер 11%

HR АНАЛИЗА

Нова Македонија 11%

Време 19%

Шпиц 15%

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 19


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

20

големите


c u r r i c u l u m v i ta e

CURRICULUM VITAE

NOVO NORDISK GENERAL INFO

INDUSTRY T YPE F OUNDED HEADQUARTERS KEY PEOPLE PRODUCTS REVENUE OPERATING INCOME PROFIT TOTAL ASSETS TOTAL EQUITY EMPLOYEES WEBSITE

P HARMACEUTICALS , HEALTH CARE P UBLICLY -TRADED AKTIESELSKAB (OMX: NOVO B,NYSE: NVO) 1923 B AGSVÆRD, DENMARK STEN SCHEIBYE (C HAIRMAN OF THEBOARD ), L ARS REBIEN SØRENSEN (PRESIDENT CEO), J ESPER BRANDGAARD (CFO)

AND

ACTIVELLA, NOVOLIN , LEVEMIR , NOVOSEVEN DKK 51,078 MILLION (2009) DKK 14,933 MILLION (2009) DKK 10,768 MILLION (2009) DKK 54,742 MILLION (2009) DKK 35,734 MILLION (2009) 29,330 (2009) WWW. NOVONORDISK . COM

NOVO NORDISK LIFE TIMELINE

1923

Nordisk Insulinlaboratorium founded.

1925

Novo Terapeutisk Laboratorium founded.

1926

Nordisk establishes Nordisk Insulin Foundation with the object of supporting physiological and endocrinological research and people with diabetes in Scandinavia

1932

Nordisk founds the Steno Memorial Hospital

1938

Novo founds Hvidøre Diabetes Sanatorium.

1946

Nordisk develops isophane insulin (NPH), a neutral insulin with prolonged action.

1947

Penicillin Novo – Novo's first product to be manufactured through fermentation – is launched.

1951

Novo establishes the Novo Foundation with the object of supporting scientific, social and humanitarian causes and to provide the best possible protection for the company.

1953

Novo launches Lente® – a long-acting insulin–zinc suspension.

1973

Nordisk markets Nanormon® growth hormone for the treatment of growth hormone insufficiency. The growth hormone is extracted from human pituitary glands.

1974

Novo's B shares are quoted on the Copenhagen Stock Exchange.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Novo Nordisk was created in 1989 through a merger between two Danish companies – Novo Industri A/S and Nordisk Gentofte A/S.

21


CV НА ГОЛЕМИТЕ 1981 1982

22

Novo becomes the first company in Scandinavia to be quoted on the New York Stock Exchange. Novo launches Human Monocomponent insulin – the world's first insulin preparation identical to human insulin. It is extracted from the pancreases of pigs and converted to human insulin.

1985

NovoPen® – an injection system similar in appearance to a fountain pen, with replaceable insulin cartridges – is launched.

1987

Novo starts production of human insulin with the help of genetic engineering.

1988

Novo markets Vagifem® – the first unique vaginal tablet for atrophic vaginitis.

1988

Nordisk markets Norditropin® genetically engineered human growth hormone.

1989

Nordisk Insulinlaboratorium, the Nordisk Insulin Foundation and the Novo Foundation merge to become the Novo Nordisk Foundation. The objects are to provide a stable basis for the Novo Group companies' operations and to support scientific causes.

1989

Novo Industri A/S and Nordisk Gentofte A/S merge to become Novo Nordisk A/S – the world's leading producer of insulin.

1989

NovoLet® – the world's first prefilled insulin syringe – is marketed.

1991

Novo Nordisk joins the environmental charter of the International Chamber of Commerce (ICC).

1992

The Steno Memorial Hospital and Hvidøre Hospital merge to form the Steno Diabetes Center.

1994

Novo Nordisk is the first company in Denmark – and one of the first in the world – to publish an environmental report.

1996

NovoSeven® – for the treatment of haemophilia patients with inhibitor reaction – is launched.

1998

NovoNorm® (Prandin® in the US) – a new oral treatment for type 2 diabetes – is launched in the US and a number of European countries.

1998

Activelle® (Activella® in the US) – the first low-dose continuous combined oral HRT for postmenopausal women – is introduced.

1999

Novo Nordisk publishes its first social report.

1999

NovoRapid® (NovoLog® in the US) – the company's first modern insulin, a rapid-acting insulin analogue – is marketed. Modern insulins are designed to better mimic the normal insulin response to changes in blood sugar levels.

1999

Norditropin® SimpleXx® – the world's first liquid growth hormone in a dedicated pen system – is launched.

2000

Novo Nordisk is split into three separate companies operating under the umbrella of the Novo Group: Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S and Novo A/S.

2001

InnoLet® – the first insulin delivery system specially designed to suit the needs of insulin users with poor eyesight and reduced dexterity – is launched.

2001

Novo Nordisk establishes the World Diabetes Foundation with the purpose of improving diabetes care in developing countries.

2001

NovoRapid® FlexPen® is marketed. FlexPen® is a new prefilled pen, designed for easy and discreet use.


Novo Nordisk signs the United Nations Global Compact, a platform for promoting good corporate principles and learning experiences in the areas of human rights, labour, environment and anti-corruption.

2002

NovoMix® 30 – a dual-release modern insulin – is introduced.

2003

Norditropin NordiFlex® – the world's first prefilled growth hormone pen – is launched.

2004

Levemir® – a long-acting modern insulin – is launched.

2004

Novo Nordisk's articles of association are amended to specify that the company will “strive to conduct its activities in a financially, environmentally and socially responsible way”.

2005

The Novo Nordisk Haemophilia Foundation is set up in response to the significant need to improve haemophilia treatment in the developing world, underlining the company's social responsibility within haemophilia care.

2006

Novo Nordisk signs an agreement with the World Wide Fund for Nature (WWF) that commits the company to reduce its carbon emissions by 10% by 2014 compared with 2004. Novo Nordisk is the 10th company in the world to join the WWF Climate Savers initiative.

2007

Activella® 0.5 mg/0.1 mg – the first ultra-low-dose oral HRT for women with menopausal symptoms – is launched in the US.

2007

In Montes Claros, Brazil, Novo Nordisk inaugurates its largest insulin production facility outside of Denmark.

2009

Victoza® - human Glucagon-Like Peptide (GLP-1) analogue for once-daily treatment of adults with type 2 diabetes - is launched in Europe.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

2002

23


Почитувани, Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје со особено задоволство сака да Ве информира дека од 1-ви Септември , 2010 година, лансира 2(два) нови осигурителни производи: - Кроациа “ПРЕМИУМ“ - Кроациа “РЕНТА“ Производите се плод на екстензивно истражување на пазарот, анализирање на потребите на осигурениците и искуството пренесено од 125 годишната работа во осигурувањето од Croatia Osiguranje d.d. - Zagreb. Новите производи се дел од понудата наменета за Физички Лица.

Кроациа “ПРЕМИУМ“ Денес голем број на луѓе преживуваат критични болести (Тешко болни состојби – ТБС) кои не многу одамна биле смртоносни. Финансиските последици од преживување на ТБС можат да бидат уништувачки по животниот стандард на домаќинствата. Осигурителниот надомест на осигуреникот ќе му обезбеди неопходни парични средства за плаќање на трошоци кои не ги покриваат другите осигурувања. ЛИСТА НА БОЛЕСТИ ОПФАТЕНИ СО “КРОАЦИА ПРЕМИУМ“: ● Исхемична болест на срце ● Срцев удар ● Мозочен удар ● Мултиплекс склероза ● Паркинсова болест ● Алцхајмеровата болест ● СИДА ● Хронично затајување на функцијата на бубрезите ● Затајување на црн дроб ● Анкилозантен спонделит ● Ревматоиден артритис ● Малигни болести (рак)


Кроациа “РЕНТА“ Рентното осигурување во светот има долга традиција, првенствено затоа што овозможува значајна социјална сигурност на осигуреникот и неговото семејство за иднината. Постојните осигуреници имаат ексклузивна можност по истек на осигурувањето на живот во износ на осигурената сума зголемена за добивка во тек на траење на осигурување на живот да договори еден од облиците на Кроациа “РЕНТА“. ● Доживотна Рента Осигурувањето со лична доживотна рента овозможува со уплата на помал износ на премија низ подолг временски период осигуреникот да оствари приход за подоцнежните години. Висината на доживотната рента ја одредува самиот договорувач, а истата зависи од пристапната старост на договорувачот, висината на премијата која е во можност да ја плаќа и траењето. ● Стипендиска Рента Наменета за потенцијални и постојни осигуреници кои се обидуваат да обезбедат квалитетна едукација на своите деца, сопствено стручно усовршување или обезбедување на постојан приход за одреден временски период. Обично исплатите на овие ренти се одредени за времетраењето на студирање на осигуреникот, од негова 18 до 24 годишна возраст. Износот на стипендиската рента зависи од желбата на договорувачот и неговите финансиски можности. Според саканиот износ на месечна рента, зависно од годините на живот на осигурениукот, траење на уплата на премија како и траење на исплата на рента, ќе се одреди колку е потребно да се плаќа премија. Детални информации за секој од новите прозиводи ќе можете да добиете на веб страната на Кроациа Осигурување – Живот АД, како и со јавување во Дирекцијата. Со воведувањето на новите производи Кроациа Осигурување – Живот АД целосно ја заокружува осигурителната понуда а во ист момент се прилагодува на финансиските можности на своите осигуреници и докажува дека секогаш е во тек со светските осигурителни трендови. Со почит, Кроациа Осигурување – Живот АД 25

http://www.cro.mk/


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

...продолжува од минатиот број

Најтешките прашања на разговор за работа Вистинската опасност на секој разговор за работа се едноставните прашања кои ве разоткриваат

Интервјуто за нова работа се смета за еден од најкритичните моменти при барањето работа. Дури и кога имате искуство со „сработување“ на интервјути, секогаш вреди да се биде со спортски речник кажано „во форма“. Или, како што сликовито би го нарекле тоа стручњаците, оние кои пристапуваат треба да се подготват со иста сила и остроумност како да се работи за сериозен мечувалски или шаховски турнир. Бидејќи, интервјуто за работа бара многу тактика и снаодливост. Пред да отидат на интервју, многу кандидати се обидуваат да претпостават што ќе бидат прашани за време на разговорот. Иако се чини дека животот (и кариерата) можат да им бидат доста усложнети со тешки прашања, вистинската опасност лежи во навидум лесните, но многу проникливи прашања. Бидејќи се претпоставува дека ја знаете професијата, бидејќи во спротивно не би биле на тој разговор, елиминациските прашања се насочени кон разоткривање на вашата личност. Тие не се случајни, смислени се со помош на психолог, а целта не е откривање на стручњакот, туку вистинската личност која ќе се

26

вклопи во организацијата. Иако не може да се даде буквален рецепт, постојат начини за одговор, по кои барем не морате да се сомневате дека лошо сте одговориле. Што очекувате од работата? Кај ова прашање задржете се на можностите што ги нуди нивната фирма. Кажете за својата желба да ја претставувате и да придонесувате за фирмата. Кажете ми, ве молам, за вашата дефиниција за работата за која сте кандидат, е едно од прашањата кои знаат да предизвикаат главоболка. Вашите одговори на ова прашање треба да бидат кратки и поврзани со темата. На ум нека ви биде количеството одговорност што го носи таа функција. Бидете сигурни дека самите ја разбирате пред да одговорите на прашањето. Ако не сте сигурни, прашајте го испитувачот, тој ќе ви одговори на тоа прашање. Што мислите, колку време ќе ви биде потребно за да придонесете за фирмата? На тоа прашање одговорот пред се, мора да биде реален. Периодот на запознавање на фирмата и нејзините потреби, како и луѓето и проектите може да потрае најмалку шест

месеци до една година. Тоа е и периодот кога може да се очекува сериозен придонес за фирмата. Колку долго мислите да останете со нас? Покажете интерес дека сте подготвени да се врзете со фирмата, но од друга страна не сакате да се одречете од предизвикот кој можеби во иднина ќе биде ставен пред вас од некоја друга фирма. Одговор во смисла на следното: „Толку долго додека и двете страни се стремиме кон остварување на целите“, е доволно дипломатски одговор. Вашето резиме укажува на тоа


Менаџерски стилови Кој е вашиот менаџерски стил? Како прво, ориентирани сте кон задачите (сакам да решавам проблеми, да истражам што не е во ред, да изберам решение и да го спроведам), ориентирани сте кон резултатите (секоја одлука која ја донесувам е основана на користа што ја носи на фирмата), се однесувате татковски (одлучен сум да ја преземам грижата за подредените и да ги насочувам во права насока). Тоа се само дел од менаџерските стилови, проценете кој од нив би бил добар за ефективност на вашата идна фирма. Едно од најнепријатните прашања е и тоа дали некогаш сте отпуштиле

некого, кои биле причините и како сте ја решиле таа ситуација? Нагласете дека таквите ситуации никогаш не се пријатни, но, дека успешно ги решавате. Што мислите, што е најтешко да се биде менаџер или извршен директор? Бидејќи се работи за најодговорните функции, планирање, извршување и контрола на трошоците, секако најтешките задачи се поставени пред овие функции. Секако, најтешката задача е да се мотивираат луѓето да ги извршуваат задачите, да ги почитуваат роковите и буџетот. Вашето досегашно искуство би требало да ви помогне со следното прашање: Кои тенденции ги гледате како важни во вашата индустрија? Подгответе барем три примери а илустрација колку ја познавате својата област, од технолошките предизвици и можности, преку економската состојба или дури и законските прописи кои ви се познати, во која насока оди нивната дејност. Зошто го напуштивте вашето претходно работно место? На

ова прашање подгответе краток и пристоен одговор, дури и ако дошло и до груби зборови при напуштањето. На тоа прашање испитувачите сакаат подолго да се задржат. Убавите зборови за претходната фирма ќе дадат на знаење дека ако ја напуштите и нивната фирма, нема да ширите лоши зборови за нив. Да не споменуваме како во многу случаи тоа зборува повеќе за вас како личност, а не за фирмата што сте ја напуштиле. Што уште може да очекувате: • Како го прифаќате губењето бенефиции што сте ги имале на претходното работно место? • Што сакавте најмногу на претходното работно место? • Што мислите за вашиот иден претпоставен? • Дали претпоставувате колкава плата ќе имате на новото работно место? • Кои се вашите долгорочни планови? • Колку сте задоволни со својата кариера до сега?

27

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

дека вие можеби сте премногу квалификувани или преискусни за таа позиција? Кое е вашето гледиште? Нагласете ги своите интереси во остварувањето на долгорочна соработка со фирмата и кажете како сметате дека ако на работното место ги покажете сите свои можности, новите можности сами ќе се отворат.


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

Pincas, Stéphane / Loiseau, Marc

A History of Advertising

The history of western advertising is a long one, starting as early as the 1630s, when Frenchman Théophraste Renaudot placed the first advertising notes in La Gazette de France, or in 1786, when William Tayler began to offer his services as "Agent to the Country’s Printers, Booksellers, etc.," but the first time that the term "advertising agency" was used dates back to 1842, when Volney B. Palmer created his agency in Philadelphia, Pennsylvania. Widely considered to represent the birth of modern advertising, this date marks the beginning of a creative industry that has transformed many commercial works into cultural icons.Divided into sections by decades, this book explores the legendary campaigns and brands of advertising’s modern history, with specific anecdotes and comments on the importance of every campaign. You will find the picture of the camel that originated the Camel pack, the first Coca Cola ad, and even how artworks by masters such as Picasso and Magritte have been used in advertising. About the author: Stéphane Pincas and Marc Loiseau are advertising veterans from Paris, having worked over three decades in top creative departments and on social research respectively. During their long period in the industry, mostly at the fourth largest communication group Publicis, they have helped to build some legendary French brands nationally and internationally. Their in-depth knowledge of the field and their personal adventures are reflected in this publication.

28


HR РЕЧНИК Профили на работно место (engl. Job Profile) е збир од најважни карактеристики на работното место. Одредено е во каталогот за работни места. Пример за структура на профили на работно место се: Интеракција Поделба на одговорностите/слободно делување Решавање на проблеми/Иновации Влијание на остварувањата/Донесување на одлуки Потребни знаења и вештини

• • • • •

Статистика на дел од изворите за посета на www.vrabotuvanje.com.mk

Прецизните и потполно одредени барања за работното место неопходни се во многу процедури и процеси со управувањето на човечките ресурси за тоа што служат како подлога за избор на кандидат, на Вработување.Ком пример во : • Пополнување место; дирекно впишувањена работното 17707 • Справување со вештини; google • Планирање на кариери;12792 yahoo 4000 • Планирање на наследување

facebook zk.com.mk

3000 2000

Пребарување (search) Мобилен

1300 800

Статистика на дел од изворите за посета на www.vrabotuvanje.com.mk во периодов 3%

Вработување.Ком - дирекно впишување

2%

5%

7%

google 42%

10%

СТАТИСТИКА

yahoo facebook 31%

zk.com.mk Пребарување (search) Мобилен

29


ОГЛАСНА ТАБЛА ГЛОБАЛЕН ЛИДЕР НА ПАЗАРОТ НА ЛОГИСТИЧКАТА ИНДУСТРИЈА И THE LOGISTICS COMPANY OF THE WORLD во сорабока со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

EUROCONNECT DISPATCHER (1 ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: Високо образование Одлично познавање на англискиот јазик Одлично познавање на работа со компјутери (MS Ofiice, Internet) Две годишно искуство во делот на транспорт и шпедиција Организирање на збирен камионски транспорт, користејќи ја мрежата на DHL Freight Ориентираност кон клиенти Водење на портфолио на клиенти Следење на извозните и увозните пратки преку системот на DHL Freight Флексибилност за работа во рокови

Доколку се одлучите да станете дел од нашата компанија која што е лидер во камионскиот превоз во Македонија и во светот, Вашата професионална биографија со назнака „За EUROCONNECT DISPATCHER“ испратете ја на e-mail адреса: careers.mk@dhl.com и sinisa.spasic@dhl.com

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

30


ОГЛАСНА ТАБЛА ЕТЕМ Скопје Дневник 22.10.2010

ЕЛ-ТЕ инженеринг Скопје Дневник 22.10.2010

Авон Време 22.10.2010

ЕТЕМ распишувa конкурс за прием на млади, креативни и амбициозни луѓе и тоа: -дипломиран архитект -дипломиран машински инженер -комерцијалист -магационер за издавање на алуминиумски и ПВЦ профили Вашите апликации испраќајте ги на:mkd_doo@yahoo.com Огласот трае 10 работни дена од денот на објавување.

ЕЛ-ТЕ инженеринг има потреба од: Сметководител ЦВ, кратка биографија и фотографија испратете на e-mail:elte@t-home.mk и elte@ elte-inzenering.com.mk, или на адреса:ул.Желево бр.2/2-10 Скопје. Тел.022033453,2033473 и факс 2033-454 Краен рок на доставување на документи:05.11.2010 год.

Авон има потреба од: Креативен преведувач на текстови и слогани на нашите печатени материјали. Испратете го вашето ЦВ со мотивациско писмо на англиски јазик, не подоцна од 5-ти ноември 2010 на e-mail:Magdalena.Velova@avon. com

Приматекс ДООЕЛ Скопје Дневник

ПЗУ аптека Скопје Дневник 22.10.2010

ММ Инвестмент Лозар Велес Велес Дневник 22.10.2010

Приматекс ДООЕЛ Скопје има потреба од: 1.Земјоделски инженерагроном 2.Техничка секретарка Огласот за вработување трае 15 дена од денот на објава. Вашето CV и кратка биографија испратете ги на e-mail:katerina. nikolik@primatex.com.mk

ПЗУ аптека во Скопје има потреба од еден дипломиран фармацевт за работа на неопределено работно време во една од своите подружници Заинтересираните кандидати да испратат ЦВ на следната e-mail адреса:apteki.naris@ lycos.com. Тел.022651801

ММ Инвестмент ДОО за потребите на винарска визба Лозар објавува оглас за повеќе работни позиции. Заинтересираните кандидати своите апликации (CV) да ги проследат единствено на:info@ lozar.mk напомена во предмет на пораката/subject за која позиција аплицираат.

31

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА ОНЕ Телекомуникациски услуги АД Време 27.10.2010

Педагошки факултет Битола Дневник26.10.2010

ЈЗУ Центар за јавно здравје Куманово Вечер 26.10.2010

ОНЕ Телекомуникациски услуги АД распишува отворен оглас за прибирање на апликации за следните работни позиции: Билинг Инженер; Софтвер Инженер; Експерт за информациска безбедност и Агент за деловна продажба. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 27.10.2010 кој трае до 05.11.2010год.

Педагошки факултет-Битола распишува конкурс за избор на: 1.Еден наставник во сите наставно-научни звања по предмети од Областа на методиките. 2.Еден наставник во насловно звање по предмети од Областа на методиките на природните науки. Конкурсот трае 8 (осум) дена од денот на објавувањето во дневниот печат. Пријавите и другите документи се поднесуваат во архивата на Факултетот.

ЈЗУ Центар за јавно здравје Куманово распишува конкурс за именување на работодавен орган: Директор на ЈЗУ Центар за јавно здравје Куманово Рокот за пријавување на конкурсот е 15 дена од денот на објавувањето. Пријавите со потребната документација (во оригинал или фотокопија заверени кај нотар) да се достават до Комисијата за спроведување на конкурс за директор на правна служба на Центарот или адреса:ЈЗУ Центар за јавно здравје,Куманово ул.„11 Октомври“ бб Куманово.

Време и Шпиц Време 25.10.2010

Европски Универзитет Република Македонија Вечер 25.10.2010

ООУ „Кузман Јосифовски Питу“ Кичево Време 28.10.2010

Време и Шпиц има потреба од комерцијалисти со работно искуство. Адреса за аплицирање: marketing@ vreme.com.mk

Европски Универзитет Република Македонија има потреба од Хигиеничарки (5 извршители). Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 25.10.2010 кој трае 8 дена од објавувањето. Документите да се достават лично или по пошта на Бул.„Св.Климент Охрдски“ бр.68, Скопје.

ООУ „Кузман Јосифовски Питу“ - Кичево, објавува јавен оглас за избор на директор. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 28.10.2010 кој трае 8 дена од објавувањето.

32


Are you looking for Challenging working environment Personal and professional development Opportunity to develop in the area of Sales Support

Join the team of our client, AVON. Avon Cosmetics is the world’s largest direct seller. Avon markets to women in well over 100 countries through over five million independent Avon Sales Representatives. Avon’s product line includes beauty products, fashion jewelry and apparel, and well-recognized brand names. The company is also an inspirer of humanity causes. The brightest of all is the Breast Cancer Foundation. For its operation in Macedonia, Avon is looking to attract Professional to take the responsibilities of:

SalesSupport SupportSpecialist Specialist Sales Challenges & Opportunities:       

Planning and organizing of all field activities Providing prospecting tools to the field and continuous mapping of other recruitment opportunities Organizing and implementing of all field meetings Arranging of field recognition events, incentive trips, Club programs Developing and translating of field related communication Responsible for printed materials logistics Taking part in planning, communication and execution of Incentive Programs and related events

Profile & Background:      

Expert in SALES (solid experience from international environment, advantage cosmetic industry FMCG) Experience in BTL activities , working in relevant marketing agencies Solid understanding of sales or marketing analytics Experience in trade marketing Good English oral and written Advanced PC skills

Interpersonal Skills:

Open, creative personality High motivation to achieve results Outstanding interpersonal skills Appropriate communication skills Team-player

ОГЛАСНА ТАБЛА

    

Our offer is:    

Team and challenging work Development opportunities Young and dynamic team International environment

How to apply: Please send your applications (CV’s and Cover Letters) to Vrabotuvanje.com, licensed job mediation agency by e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk , to arrive no later than November 5 2010. All applications will be considered as confidential. Only the selected candidates will be invited for interview.

33


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОДАЖБА НА МАТЕРИЈАЛИ, ОПРЕМА И АЛАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦИ објавува

ОГЛАС за вработување на

КОМЕРЦИЈАЛИСТ Потребни квалификации: Минимум Средно образование, предност високо образование Претходно работно искуство во комерција и продажба на терен Одлично познавање на Англиски јазик и работа со компјутери Активен возач Одлични аналитички, комуникациски, организациски, преговарачки и убедителни способности Ориентираност кон клиенти и деловни успеси и способност за самостојност при одлучување Познавање на регионот

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: remonr@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Комерцијалист”.

! 34

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРОЕКТИРАЊЕ И ИЗВЕДБА НА АРХИТЕКТУРАЛНО ОСВЕТЛЕНИЕ објавува

ОГЛАС за ангажирање на

ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР (М/Ж) (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ВСС- Елеткроинженер, смер Индустриска енергетика и автоматика – предност Со или без работно искуство Познавање на Англиски јазик Познавање на MS Office пакетот, пожелно е познавање на AUTOCAD Возачка дозвола Б- категорија

Одговорности и задачи:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проектирање и изведба на проекти за архитектурално осветление

Личен профил: Иницијатива и желба за учење Креативност Тимска работа Одлични организациски вештини

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Електроинженер”.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

35


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

РЕФЕРЕНТ ЗА ЧЛЕНСТВО И НУДИ МОЖНОСТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА НАЈДОБРИТЕ

Поканети се сите кои имаат предиспозиции за работа со луѓе, во продажба, поседуваат високо истакнати презентерски вештини и се спремни да одговорат на следниве критериуми и квалификации:

Минимум Средно образование Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Изнаоѓање на членови Развивање, нудење и продажба на бренд продукти – кредитни картички Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот

ПОБРЗАЈТЕ, доколку сакате да чекорите на патот кон успехот заедно со нас, и Вашата амбиција е да работите за компанија со одлично поставена организација, квалитетни развојни планови, добра стратегија на работење и стручни кадри во кои секогаш е загарантиран напредок и ефикасност...

Вашето CV испратете го на маил remonr@vrabotuvanje.com.mk со задолжителна назнака „за оглас за Референт за членство“ и ние ќе ве контактираме.

36


АКВА КОКИНО, Компанија од Куманово - производство и дистрибуција на газирана и негазирана вода, за потребите во Скопје во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС

за работно ангажирање на

ДИСТРИБУТЕРИ со Ц категорија Бараме млади, амбициозни но одговорни личности кои завршиле најмалку Средно образование, имаат претходно работно искуство во дистрибуција или комерција се активни возачи со возачка дозвола Ц-категорија, поседуваат продажни вештини и предизвик им е работата на терен. Иднината на компанијата претставува секојдневно спроведување на мисијата, со цел постигнување на визијата, преку остварување на зацртаните планови, амбициозноста, желбата и мотивираноста нa вработените како и задоволството на коминтентите, купувачите и потрошувачите.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку и Вие сакате да станете дел од оваа компанија и ваквиот работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете Ваша Професионална биографија на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „за оглас за Дистрибутер“. За дополнителни информации јавете се на телефон: 02 32 30 091/ 02 32 96 446

!

Напомена: * Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, односно, ги исполнуваат сите наведени критериуми, ќе бидат контактирани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

37


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува

ОГЛАС за регрутација на кандидати со цел правење на резервна листа за идни побарувања за

АРХИТЕКТИ Потребни квалификации: ВСС – архитектонски факултет Минимум 2 (две) години работно искуство на позиција Архитект Солидно познавање на MS OFFICE и Auto Cad Одлично познавање на англиски јазик Поседување на возачка дозвола – Б-категорија Пожелно поседување на „А“ овластување Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: vrabotuvanje.com@gmail.com, со задолжителна назнака „за оглас за Архитект“.

! 38

Напомена: Вашите апликации ќе бидат архивирани во базата на Вработување.Ком Доколку бидете селектирани од потенцијални работодавачи, ќе ве контактираме.


објавува

ОГЛАС за регрутација на кандидати со цел правење на резервна листа за идни побарувања за

ГРАДЕЖЕН ИНЖЕНЕР Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

ВСС- Дипломиран градежен инженер Предност минимум 2 (две) години работно искуство во областа Солидно познавање на MS Office и AUTOCAD Предност познавање на англиски јазик Одлични комуникациски, организациски и планирачки способности Ориентираност кон клиенти и деловни успеси Возачка дозвола Б- категорија Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: vrabotuvanje.com@gmail.com, со задолжителна назнака „за оглас за Градежен инженер“.

!

Напомена: Вашите апликации ќе бидат архивирани во базата на Вработување.Ком Доколку бидете селектирани од потенцијални работодавачи, ќе ве контактираме.

39


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ: •

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr

40


41

ОГЛАСНА ТАБЛА


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 74  

Vrabotuvanje NEWS Broj 74