Page 1

vrabotuva

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS ТЕМА НА БРОЈОТ КАКО ДА СИ ГИ ЗАДРЖИТЕ ВРАБОТЕНИТЕ

БРОЈ 73 | ПЕТОК, 21 ОКТ 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

CVна GLAXOSMITHKLINE

ПРЕЗЕМЕНО: Интервју со Филип Котлер СОВЕТ: Најтешките прашања за работа 36 ОГЛАС И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


СОДРЖИНА 04 08

10

ТЕМА НА БРОЈОТ

Дали сте свесни дека вашата компанија може да крие вирус, кој потенцијално може да ве чини милиони долари годишно?

09 10 12 16 18 22 04 АКТУЕЛНОСТИ 10 ТЕМА НА БРОЈОТ -Како да си ги задржите вработените -

12

ПРЕЗЕМЕНО

-Интервју со Филип Котлер -

18

ДЕЛОВЕН СТИЛ

21

HR АНАЛИЗА

22 CV НА ГОЛЕМИТЕ - GlaxoSmithKline-

28 ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

30

ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

32 ОГЛАСНА ТАБЛА

24

12

ПРЕЗЕМЕНО

Филип Котлер е еден од највлијателните економски теоретичари на денешницата, кој „Financial Times“ пред неколку години го стави меѓу најголемите гуруа на менаџментот.

28 31 32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ GlaxoSmithKline

22


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD vrabotuva

БРОЈ 73 | ПЕТОК, 21 ОКТ 2010

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

ТЕМА НА БРОЈОТ КАКО ДА СИ ГИ ЗАДРЖИТЕ ВРАБОТЕНИТЕ

UREDNIKOT

CVна GLAXOSMITHKLINE

ПРЕЗЕМЕНО: Интервју со Филип Котлер СОВЕТ: Најтешките прашања за работа 36 ОГЛАС И РАБОТНИ МЕСТА 1

Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS ТИМ ГЛАВЕН УРЕДНИК Снежана Велков s.velkov@vrabotuvanje.com.mk ВЕБ АДМИНИСТРАТОР И АСИСТЕНТ ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ Катерина Маџовска katerinam@vrabotuvanje.com.mk ПСИХОЛОГ Марија Јовановска marijaj@vrabotuvanje.com.mk ДИЗАЈН Гораст Цветковски cvetkovski@gorast.com

АДРЕСА: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје ТЕЛЕФОН: +389 (2) 3213 065

P

роблемите се разгледуваат од неколку перспективи, соработката и кохезијата на групата ги зголемуваат потребата за остварување на заедничките цели и чувството на припадност на организацијата, а со тоа и задоволството од работата. Но, треба да се нагласи дека тоа е опис на идеалниот тим, а таквите во практиката се ретки, пишува Ивана Делач Хорватинчиќ во Business.hr. Често се случува дел од членовите на тимот да вложува голем труд во остварувањето на заедничките цели, додека еден или повеќе членови го користат само нужниот минимум од своите способности, волја и енергија за работа. Таквата дифузија на одговорноста влијае негативно врз комуникацијата во тимот, работниот ентузијазам брзо паѓа, и наместо него се јавува фрустрација. Бидејќи успехот се припишува на тимот, Одговорот е помеѓу овие две крајности – тимот функционира најдобро која, покрај добрата соработка меѓу членовите, секој го врши својот дел од работата самостојно. До пред неколку децении деловните цели главно се постигнуваа преку самостојна работа, а улогата на тимот беше првенствено информативна, додека, пак, денес целта на тимот е постигнување на што е можно поголема ефикасност во работењето.

МОБИЛЕН: +389 (71) 305 939 ФАКС: +389 (2) 3230 091 WEB SITE: http://www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

Снежана Велков Главен Уредник


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

КВАРТАЛНАТА ДОБИВКА НА COCA-COLA ПОРАСНА ЗА 8,4 ОТСТО Најголемиот светски производител на пијалаци во светот CocaCola извести дека во третиот квартал оствари зголемената нето добивка за 8,4 отсто. Како причина за растот на добивката се наведува зголемената продажба на пазарот во САД. Во известувањето на Coca-Cola се вели дека во третиот квартал годинава е остварена нето добивка во висина од 2,06 милијарди долари, додека пак лани истиот квартал беа остварени 1,9 милијарди долари. Приходите од продажба се зголемија за 4,7 отсто на 8,43 милијарди долари, се вели во известувањето на CocaCola. СО ЕВРОПСКИ ПАРИ ДО ПОКВАЛИТЕТНИ ПРОИЗВОДИ Од ИПА-проектите може да се добијат пари за надградба и конкурентност на земјоделскиот сектор. Земјоделците и фирмите што сакаат да го подобрат квалитетот

4

на своите производи и да ги доближат до европските стандарди ќе може да ја користат техничката помош од двата нови проекта од Европската Унија преку ИПА-фондовите. Станува збор за проекти што предвидуваат надградба и конкурентност на земјоделскиот сектор.Главни корисници на проектите ќе бидат институциите од секторот земјоделство, но и земјоделците што со приспособувањето

на аграрот кон европските стандарди и исполнувањето на здравствените и еколошките критериуми го подобруваат квалитетот на производите, стануваат поконкурентни на пазарот, со што го зголемуваат квалитетот на животот - вели Љупчо Димовски, министер за земјоделство.Тој објаснува дека првите пари се наменети за усвојување и спроведување на европското законодавство во насока на заедничката земјоделска политика, а вториот проект се однесува на дизајнирање на функционален интегриран аграрен

систем.- Првиот проект ќе обезбеди техничка поддршка за Министерството и за Платежната агенција, за јакнење на капацитетите на национално и локално ниво, како и за усогласување со пазарно ориентираните реформи на ЕУ во делот на заедничкото уредување на пазарите, а вториот, техничка помош за воспоставување на Системот за идентификација на земјишните парцели (ЛПИС) и проверка на апликациите за финансиска поддршка - рече министерот Димовски.Според него, последниве неколку години Министерството за земјоделство почна со серија активности кои обезбедуваат услови за воспоставување земјоделски пазарен информативен систем како алатка за транспарентен преглед на движењето на пазарите за земјоделски производи и храна, како и поддршка во одлучувањето и во формулирањето на земјоделските политики. Системот за идентификација на земјишните парцели, пак, базиран на компјутеризиран географски систем на информации, овозможува графички преглед на земјишните парцели, со што се ограничува

можноста за неправилно внесување на податоците при апликацијата за субвенционирање. Согласно финансиската проекција на ИПАРД 2007 до 2010, за поддршка на македонското земјоделство се предвидени над 31 милион евра. КВАРТАЛНИОТ РЕЗУЛТАТ НА APPLE ПОРАСНА ЗА НЕВЕРОЈАТНИ 70 ОТСТО Технолошкиот гигант од Apple извести дека во четвртиот квартал годинава оствари неверојатно добри резултати, благодарејќи

на силната побарувачка за паметните телефони iPhone. Од Apple известуваат дека во четвртиот квартал кој официјално затвори на 25 септември годинава оствари нето добивка во висина од 4,31 милијарди долари или 70 отсто повеќе во однос на лани. Кварталните приходи во наведениот период се на ниво од 20,34 милијарди долари или 67 отсто повеќе во однос на лани истиот период.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... МЛАДИТЕ ПОЛНИ СО ИДЕИ ЗА БИЗНИС, АМА БЕЗ ПАРИ Младите луѓе имаат идеи, желба и волја за водење бизнис, ама немаат пари. Како да дојдат до нив?Додека во светот државите им помагаат на младите кои се подготвени за бизнис, со поволни заеми, грантови, субвенции, кај нас тие наидуваат само на препреки. Нашата Влада целосно е свртена кон освојувањето на странски инвестиции, домашните се во втор план, велат младите претприемачи кои допрва се пробиваат на македонскиот пазар. „Како да водам бизнис кога државата пет месеци доцни со повратот на ДДВ-то“, вели Ненад Фиданоски од „Глобал нет“, мала фирма која се занимава со софтверски апликации. Тие велат дека досега не добиле никакава помош од државата, и мислеле дека е тоа нормално сами да се борат, се додека не почнале да соработуваат и да разговаараат со нивните колеги од Шпанија, Турција. „Не изненадија нашите колеги од овие земји, кога ни раскажаа колкава подршка имаат од нивните Влади. Особено ИТ секторот. Младите Шпанци на пример за развој на

одредена софтверска алатка добиваат грантови, а на турските фирми државата им покрива 75 отсто од трошоците. Ние немаме никаква подршка од државата. Напротив. Ние како помали фирми со приход до 3 милиони денари плаќаме данок на приход, а големите данок на добивка, од кој државата ги ослободи. Наместо да е обратно“, вели Фидановски. „Не ни требаат само пари, фали подршка и промоција, за клиентите да имаат поголема доверба во нас“, вели Игор Крстев од „Х софт“, исто така од ИТ секторот, која изработува софтвер за електронска трговија. Тој смета дека овој бизнис има иднина, а клиентите за кои изработиле ваков софтвер, успешно продаваат македонски производи главно на странски клиенти. „Младите во земјава од факултетите излегуваат боси, затоа им треба и финансиска помош и јавна подршка“, порачува Синиша Пекевски од Фондацијата за претприемачки сервис за млади. „Очекуваме поголема подршка

како финансиска така и декларативна од државата, јавно да се подржат овие млади луѓе, преку нивна промоција. Не треба Владата да очекува да дојдат само големи инвеститори, туку да ја насочи подршката кон отворање мали фирми формирани од млади луѓе“, вели Пекевски. Тој е дел од тимот кој работи со фирмите во ПСМ инкубаторот, во чии рамки работат околу 40 мали и млади фирми.

не може да врземе, сега па и со цената на струјата ќе биде оган и пламен, ама нема пари и ќе се мрзнеме“.„Цените астрономски. Последниот извештај на Заводот за статистика го открива поскапувањето и поединчено, по ХРАНАТА ПОСКАПА прпизводи. Така, ОД ЛАНИ спанаќот, лукот и краставиците поскапеле Растот на цените за 5 до 10 денари во на прехранбените споредба со истиот производи ги плаши месец лани. За 10 граѓаните. Тие велат отсто поскапеле и дека со секое влегување маслата, јајцата се во продавница или на поскапи за два денари, пазар добиваат нов но голем е скокот на ценовен шок. Дел од млечние производи нив се шегуваат на своја како кашкавалот, кој сметка оти ја стасале до пред еден месец се онаа народната „Есапот продаваше по цена од дома и на пазар не е 250 до 300 денари, а сега ист“.„Се снаоѓаме..., цената се движи од 300 посиромашно живееме. до 390 денари. Дел од На пример, ако треба експертите велат дека да купам килограм се очекува нов бран домати јас купувам поскапувања, посебно половина и така на кај лебот и маслото половина трошиме за за јадење, бидејќи да преживееме оти не пченицата и суровината можеме да живееме за преработка на масло како што живее народот за јадење на светските на запад, ние сме берзи поскапела. Сепак, многу далеку од тој не се очекува драстичен стандард“.„Сè е скапо, скок на цените, бидејќи сè е поскапено, со еден и производителите се збор тешка сиромаштија. свесни за сè помалата Нема ден да не е нешто куповна моќ на поскапено. Крај со крај граѓаните.w 5


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО...

ДИЗАЈНОТ НА ДВОКАТНИОТ АВТОБУС ГИ ЗАДОВОЛУВА БАРАЊАТА Јутонг е еден од најдобрите производители на автобуси во светот, а автобусите што ќе се произведуваат за ЈСП ги исполнуваат сите европски стандарди и ги задоволува тендерските барања, изјави министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески по промотивно возење во Женгжоу. Изгледот на презентираниот прототип на двокатен автобус е согласно препораките што беа дадени од Министерството за транспорт и врски и желбата на Владата со автобус во ретро стил да го врати стариот сјај на Скопје, оцени министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески по промотивно возење во Женгжоу со првиот изработен прототип во кинеската компанија Јутонг која во март

6

годинава беше избрана на тендерот за набавка на 202 двокатни автобуси од кои два панорамски за потребите на ЈСП „Скопје“. - Јутонг е сериозна компанија која е втора во светот по производство на автобуси и е прва во светот по производство на автобуси на едно место. Компанијата е меѓу првите 500 рангирани во Кина, а на последниот саем во Шангај доби награда во делот на заштита на животната средина и за безбедност во производството на автобуси, изјави министерот Јанакиески по средбата со генералниот директор на Јутонг Ниу Бо.Тој посочи дека Јутонг е еден од најдобрите производители на автобуси во светот, а автобусите што ќе се произведуваат за ЈСП ги исполнуваат сите европски стандарди и ги задоволува тендерските барања.- Очекуваме во почетокот на наредната година да стигне првиот прототип на автобусот во Скопје на кој ќе се обучуваат вработените во ЈСП. Тој воедно ќе биде подложен и на сите неопходни технички прегледи, а во ноември догодина, можеби и порано, ќе стигнат првите 68 автобуси во Скопје, рече Јанакиески. Министерот за транспорт

саем на металургија, електроника, неметали и градежништво, енергетика, обезбедување и заштита, ТЕХНОМА 2010. Според Даниела Глигоровска, извршен директор на „Експо медиа“, ТЕХНОМА оваа година има досега најголемо учество на странски компании. „Покрај зголемениот вкупен број на учесници за 30 отсто во однос на лани, зголемено е и учеството на странски компании од Италија, Словенија, Хрватска, Грција, Бугарија и Австрија, кое изнесува 40 проценти од вкупно 255 изложувачи“, рече Глигоровска. Големиот одѕив и присуство на странски изложувачи е добар сигнал за интересот на странските копмпании за македонскиот пазар. Земја партнер на годинешното издание на ТЕХНОМА е Италија, чии СТРАНСКИ фирми се насочени кон КОМПАНИИ т.н. зелена економија. НАВАЛИЈА НА Италјанскиот амбасадор ТЕХНОМА 2010 во Македонија Донатино Маркони рече дека Од вчера, па до 23 овој месец, на Скопскиот саем италијанските компании ќе се оддржи 36. издание се повеќе покажуваат интерес за Македонија. на Меѓународниот и врски истакна дека со купувањето на 202-та двокатни автобуса, од кои еден ќе биде подарен на градот Охрид за туристичка промоција, и на еднокатните автобуси од Украина до 2013 година целосно ќе се замени возниот парк на ЈСП „Скопје“. Директорот Бо рече дека во 2009 година компанијата произвела 28.186 автобуси и оти за годинава планира да произведат 40.000. Тоа, како што посочи, изнесува околу 22 отсто од вкупниот пазар на автобуси.- Се надеваме дека соработката меѓу Јутонг и Македонија ќе значи нова ера за македонскиот тренспортен систем и ве уверувам дека ќе ви доставиме најдобри производи. За нас денеска е голем ден бидејќи ви го претставивме првиот прототип, рече Бо.


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... евра, за разлика од разговори, се прават GORENJЕ ВО ЗАЈАЧЕР ЌЕ загубата од 164 милиони длабински анализи на ВРАБОТИ РЕЧИСИ 250 евра забележана во Македонија и на неколку ЛИЦА истиот период лани. други земји со кои сме њњОфицијалното Претставник на во тесна конкуренција. потпишување на договор компанијата информира Се надеваме дека пред дека остварениот крајот на годината се очекува да биде кон квартален профит е ќе имаме конкретни крајот на оваа година, при тоа словенечкиот резултат на драстично резултати и одлуки на производител на бела намалените трошоци компаниите, рече Мизо. техника Gorenjе ќе може како дел од програмата Sпоред него, се што да започне со своите ќе се одлучи сега, инвестиции во Србија, значи некаков почеток поточно во Зајачер. на инвестиција меѓу Имено, во Зајачер првиот и вториот се планира да се квартал.Мизо најави произведуваат дека следните неколку дена во Италија ќе има детални разговори со за штедење започната претставници на тамошни во 2008 година.Наспроти компании за интересот и зголемениот профит, можноста да инвестираат вкупниот промет на во Македонија. „Сони-Ериксон“ во Бизнисмените ќе бидат периодот јули-септември информирани за секторот 2010 година е намален енергетика, обновливите пластични и метални на 1,6 милијарди евра извори енергија, делови за домаќински од 1,62 милиони евра производството. Ќе се апарати, при тоа во остварени во истиот запознаат со можностите првата фаза од оваа лански квартал. за проширување на инвестиција ќе бидат нивната дејност на вработени речиси 250 ГОДИНАВА РЕЗУЛТАТИ пазарот во регионот, не лица, пренесуваат ОД РАЗГОВОРИТЕ само Балканот, туку и во медиумите во Србија. СО КОМПАНИИТЕ Југоисточна Европа.Ако Потсетуваме дека - ПОТЕНЦИЈАЛНИ се гледаат глобалните Gorenjе за секој вработен ИНВЕСТИТОРИ случувања во првата српски граѓанин ќе половина од годинава, добие помеѓу 6.000 и Пред крајот на многу компании, оцени 10.000 евра субвенција. годината се очекуваат Мизо, се уште ги чекаат конкретни резултати и резултатите од нивното СОНИ-ЕРИКСОН“ СО одлуки од компаниите- финансиско работење КВАРТАЛЕН ПРОФИТ ОД потенцијални и од заздравувањето 49 МИЛИОНИ ЕВРА инвеститори со кои на пазарите пред да Македонија моментно почнат да носат одлуки за Производителот на разговара, изјави натамошно инвестирање мобилни телефони директорот на Агенцијата и проширување на „Сони-Ериксон“ во за привлекување производството.- Се третиот квартал од странски инвестиции размислуваше што и оваа година оствари Виктор Мизо.- Со неколку како ќе се случи натаму, профит од 49 милиони компании се водат дали ќе има константно,

долгорочно, но многу мало заздравување на светската економија или т.н. двоен ефект што подразбира, по едно подобрување одново заздравување на различни места од светот без разлика дали е тоа Европа или Северна Америка, рече директорот на Агенцијата, додавајќи дека заздравувањето не е со ист интензитет и во истите индустриски сектори.Двигателите на светската економија се уште се земјите во развој - Кина, Индија, но и Бразил, Индонезија и Русија. Во последните два квартала на 2010 година зголемен е бројот на посети на компаниите, но зголемени се, рече Мизо, и резултатите од тие посети во однос на првата половина од годинава. - Со оглед на она што го гледаме во последните два квартала оваа година, компаниите мора да донесат одлуки за буџетирањето на нивните средства за 2011 година, оцени Виктор Мизо.

7


ТЕМА НА БРОЈОТ

КАКО ДА СИ ГИ ЗАДРЖИТЕ ВРАБОТЕНИТЕ

ШТО НАВИСТИНА САКААТ ВРАБОТЕНИТЕ ? Дали сте свесни дека вашата компанија може да крие вирус, кој потенцијално може да ве чини милиони долари годишно? Негативните емоции можат да бидат како прикриен вирус кој ги цеди и финансиските и човечките ресурси од вашата компанија. И ако не сте ги заштитиле работниците со развивање на нивните вештини, на Емотивна интелигенција (ЕИ) и создавање на позитивна емотивна клима, високиот одлив на вработени може да биде заразен. Клучот за спречување на зараза од овој вирус, во вашата компанија, е стратегија за задржување на емотивно интелигентните. Ова не е за поттикнувањата од типот на „Програма на месецот“ или „Ден на куќниот миленик на работа“ или „Бонуси за годишнина“ , туку ќе побарува повеќе од фер

10

компензациски пакет. њ ВИСОКА ЦЕНА НА ПРОМЕТОТ Многубројни статии и книги се напишани за директните или индиректните трошоци на одливот. Трошоците за заменување на работник чиишто вештини се во високо побарување, можат да достигнат до 1,5 пати од неговата годишна плата. Индиректните трошоци, на високиот одлив, можат да бидат вртоглави, но тешки за следење. На пример, ако супервизорот троши дури и еден дел од денот правејќи излезни интервјуа, интервјуирајќи ги кандидатите, или поставувајќи позиции на интернет, тоа е надвор од вршење на неговата редовна работа.Тоа е скапо. Да се додаде на тоа, незадоволните вработени можат да напуштат само после вршење на немерлива штета

во соработката со клиентите, што води до изгубени клиенти како резултат на софистицирана саботажа. И сега, компанијата треба да потроши дополнително време и пари во работа и да ги привлече тие клиенти назад. ШТО НАВИСТИНА САКААТ ВРАБОТЕНИТЕ? Како што војната за таленти се загрева, многу професионалци за човечки ресурси наведуваат дека задржувањето на работниците значи дознавање на тоа што сакаат вработените. Тие советуваат подесување на работниот опис и надоместок за секој вработен за тие да кажат „Не благодарам“ кога работодавачите ќе ги побараат. Помислата да се дознае кои надоместоци секој индивидуалец сака од работа од дома (флексибилно работно време) до масажна терапија на работното место, може да биде застрашувачки. Исто така тоа е погрешно место да се почне. Потребата да се задоволи секоја уникатна потреба и желба, создава многу стрес за претпоставените, менаџерите и професионалците за човечки ресурси и може да биде огромна. И дури да им дадете на вработените тоа што мислите дека тие сакаат, тие може пак


ОД КАДЕ ДА ПОЧНЕТЕ? Почнете на врвот. Односот и ставовите на топ лидерите, директно го засегнуваат задоволството на вработените, лојалноста и продуктивноста. Тие, пак, следствено директно влијаат на задоволствата на клиентите, лојалноста и профитабилноста. Како вработените се третирани, најпрво од нивниот директен претпоставен, а следствено од другите лидери во организацијата, директно

Вие имате чувства и емоции исто така! Па, што треба да правите? Треба да ги зголемите вашите вештини на Емотивна интелигенција (ЕИ). ЕИ е вашата можност да добиете и примените знаење од вашите емоции, а емоциите на другите да ви помогнат да ги донесете одлуките за тоа што треба да кажете или што да направите. Емотивно интелегинтната личност развила вештини во 5 основни компетенции: емотивна самосвест, емотивна

влијае на задоволството на вработените. И задоволството од работата е од однесувањето и емоциите-како вработените се чувствуваат. Ок, значи јас сум супервизор или менаџер или извршен директор. И треба да се однесувам на начин кој е со почит и поддржувачки кон моите луѓе. Најверојатно треба да бидам имун на притисокот и стресот на раководење!Не

саморегулација, емотивнасебе-мотивација, емпатија и поттикнување на релации. Овие компетенции, кога ќе се развијат и практикуваат, можат да заштитат индивидуалец и организација од вирусот на негативните емоции кои можат да предизвикаат незадоволство и одлив. Тие можат да и помогнат на организацијата да ја задржат својата највредна состојка-луѓето!

11

ТЕМА НА БРОЈОТ

да ви избегаат. И после сето тоа, вработените сакаат иста работа. Секој вработен без оглед дали е во можност да го наведе во зборови или не, сака да почувствува одредени работи: - сакаат да се чувствуваат сигурни (ако добро работат ќе си ја задржат работата); - сакаат да се чувствуваат ценети за своите придонеси; - сакаат да се чувствуваат дека нивниот директен претпоставен се грижи за нив како личности. - сакаат да се чувствуваат исполнети во работата која ја извршуваат. Основата на која може да се постави успешна стратегија за задржување на работникот е таа кога ќе се создаде позитивна емотивна средина – преку однесувањето на секој менаџер и претпоставен, емоцијална клима која ги стимулира луѓето да сакаат да работат во вашата компанија. Тие сакаат емотивно интелигентен работодавач, и попрецизно, да ги води емотивно интелигентен лидер. Позитивна емотивна клима не е таа каде што секој се преправа дека е среќен и каде што проблемите се игнорирани, нити пак, атмосфера каде што нема конфликти или стресови. Но, кога ќе се појават проблемите тие се справени на фер и коректен начин, начин кој ќе дозволи и покрај несогласувањата на луѓето, сè уште да демонстрираат искрена почит едни за други. Звучи добро, така? Но, како да создадете позитивна емотивна клима која зголемува задоволство на вработени и нивна лојалност, која води до поголема стапка на задржување?


ПРЕЗЕМЕНО

ИНТЕРВЈУ СО

ФИЛИП КОТЛЕР ЛИДЕРИТЕ ГИ ПОВТОРУВААТ СВОИТЕ ГРЕШКИ

Филип Котлер е еден од највлијателните економски теоретичари на денешницата, кој „Financial Times“ пред неколку години го стави меѓу најголемите гуруа на менаџментот, а Менаџмент центарот на Европа го нарече најголемиот светски стручњак за стратешки менаџмент во практика, а минатата година „Wall Street Journal“ го стави на списокот највлијателни деловни мислители. Тој е професор по маркетинг на Келог факултетот за менаџмент при Нортвестерн универзитетот во Чикаго и е автор на најдобрите светски учебници за маркетинг, меѓу кои најпознати се „Управување со маркетингот“, а заедно со професорот Џон А. Каслион (John A. Caslion) ја објави книгата „Хаотика: Управување и маркетинг во турбулентни времиња“, која во моментот излегува и на хрватски јазик. Новата книга и неодамнешното предавање во Загреб, под медиумско покровителство на Деловниот дневник, беа повод за интервјуирање на професорот Котлер. Филип Котлер смета дека смалувањето на трошоците за маркетинг е една од најчестите и наголемите грешки што може да ја направат раководството.

12

МИНАТОГОДИНЕШНАТА ФИНАНСИСКА КРИЗА, КОЈА ВО ПОЧЕТОКОТ НА ГОДИНАТА ПРЕРАСНА ВО СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА, ИЗГЛЕДА, ПОПОЛЕКА ПОЧНУВА ДА ПОПУШТА И ВЕРОЈАТНОСТА Е ГОЛЕМА ДЕКА ВО НАРЕДНИТЕ ГОДИНИ МОЖЕ ДА СЛЕДИ БЛАГ, ЗАБАВЕН РАСТ. ДАЛИ СОВРЕМЕНАТА СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА МОЖЕ ДА ГИ СПРЕЧИ ИЛИ ЗАБАВИ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД АКТУЕЛНАТА ДЛАБОКА РЕЦЕСИЈА? Во модерното индустриско општество тешко може да се избегнат големи амплитуди во деловните циклуси. Имено, во добри времиња, лесно може да се дојде до евтини кредити, така што граѓаните и претпријатијата, предвидувајќи силен пораст, се одлучуваат на поголеми трошења и инвестиции. Меѓутоа, како што балонот на растот се повеќе се дува, на сцена стапуваат средните банки, кои преку монетарните мерки се обидуваат да го забават растот, но, тоа често резултира со прснување на балонот. Имено, потрошувачката од

потрошувачите најмногу се поттикнува од очекувањата. Исто така и деловните циклуси главно се основаат на психолошки крајности, надежта и безнадежноста. Значи, кога времињата се добри, луѓето мислат дека иднината ќе биде уште подобра. Меѓутоа, кога работите ќе тргнат наопаку, луѓето замислуваат дека ќе стане уште полошо, затоа, пребрзата спирала на влегување во кризата станува самоисполнувачко пророштво.


Стимулациските пакети, кои беа одобрени во финансискиот и индустрискиот сектор од страна на американската, европските и азиските влади, сигурно спречија

светот да потоне во уште една голема депресија. Неспорно е дека дното е постигнато и дека во тек е опоравувањето. Сметам дека во 2010 година ќе се случи слаб раст, а притоа нема да дојде до намалување на нагло пораснатата невработеност, иако би сакал да грешам во оваа констатација. По природа сум оптимист, па паѓам во искушение да прогнозирам многу побрзо опоравување, но, тоа би се случило дури кога ќе се случи

промена во размислувањето на поголемиот дел од луѓето и фирмите, кои би морале храбро да ја зголемат сопствената потрошувачка и вложувањата. За жал, се уште не постојат доволно мотиви за таква промена во однесувањето. ВО ВАШАТА КНИГА „ХАОТИЧНОСТ: УПРАВУВАЊЕ И МАРКЕТИНГ ВО ТУРБУЛЕНТНИ

ВРЕМИЊА“ ДАВАТЕ НАСОКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ФИРМИТЕ ВО ВРЕМЕ КОГА НЕСИГУРНОСТА И РИЗИЦИТЕ СТАНАА НОРМАЛНА СОСТОЈБА НА ПАЗАРОТ. МОЖЕТЕ ДА ГО ПОЈАСНИТЕ ТОА? Длабоко сум убеден дека светската, како и сите национални економии – под силно влијание на глобализацијата, развојот на технологијата, интернетот и

друштвените мрежи, свеста за зачувување на животната средина и никогаш посилната конкуренција- се влезени во време на постојан хаос и зголемени турбуленции, со многу чести промени на нагорните и надолните фази во деловниот циклус од она на кое сме навикнати да го гледаме во последните децении. Во такви услови, фирмите мораат

да станат многу поактивни, треба да развијат систем за предвидување на околностите и заканите, а важно е и засилено да ја користат сопствената креативност и фантазија за да ги решаваат проблемите, како и да ги изменуваат дадените правила во пазарната игра.

...>> 13

ПРЕЗЕМЕНО

СМЕТАТЕ ЛИ ДЕКА ГО НАДМИНАВМЕ НАЈЛОШОТО ОД МОМЕНТАЛНАТА СВЕТСКА КРИЗИ ИЛИ ТАА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ ВО УШТЕ ПОЛОША ФОРМА?


ПРЕЗЕМЕНО КАКО ВИЕ ГИ ДЕФИНИРАТЕ ТУРБУЛЕНЦИИТЕ КАКО НОВА НОРМАЛНА СОСТОЈБА ВО СВЕТСКАТА ЕКОНОМИЈА? До сега турбуленциите ги познававме само како екстремни природни појави: Торнада, тајфуни, оркани и цунами. Во сите случаи исчезнува секаква стабилност и предвидливост, а луѓето се чувствуваат беспомошно пред налетот на силните удари, скокови и треперења предизвикани од спротивставените и застрашувачки сили. Економските турбуленции имаат целосно еднакво влијание на луѓето како и природните турбуленции. Претходно, економските турбуленции беа краткотрајни, а добро- состојбата беше нормална состојба, додека, денес, ситуацијата е целосно сменета. Турбуленцијата може да ја преживеат цели национални економии, како што беше случајот со економијата на Исланд минатата година, кога целиот банкарски систем банкротираше, целосни стопански гранки, како рекламната индустрија, кога поголем дел од средствата од ТВ спотовите се пренасочи кон новите медиуми, интернет страниците, е-пошта и блоговите, но и целокупни пазари, како што е пазарот на недвижности и автоиндустријата и на крајот самите претпријатија, како на пример „Lehman Brothersa“, „AIG“, „GM“ и „Chryslera“. СМЕТАТЕ ЛИ ДЕКА СЕ ПОГРЕШНИ ДОСЕГА ПРИМЕНУВАНИТЕ СТРАТЕГИИ НА МЕНАЏЕРИТЕ ЗА

14

НАДМИНУВАЊЕ НА КРИЗНИТЕ СИТУАЦИИ ? За жал, заклучокот е дека деловните лидери, под притисок на турбуленциите, приближно секогаш прават неколку исти грешки. На пример, при кризната прераспределба на ресурсите тие ги подриваат темелните вредности и културата на фирмата. Склони се кон линеарно намалување на сите трошоци во ист процент, наместо да го прифатат потешкото, но, со поголемо влијание и имајќи ги предвид приоритетите, намалување на трошоците. Наредната честа грешка е намалување на трошоците за развој, кое отвора простор за иновативната конкуренција. Намалувањето на трошоците за маркетинг може да биде таа нијанса која ќе им помогне на агресивните конкуренти да ги преземат клучните купувачи, бидејќи маркетингот не претставува сало, туку мускул. Менаџерите во паника се склони да прават големи распродажби, да го намалат унапредувањето на продажбата, штедат на образование на персоналот и ги потценуваат добавувачите и дистрибутерите. Со сите овие чекори се поткопува краткорочното опоравување, но и долгорочната иднина на фирмата. ОД ШТО, ВСУШНОСТ, СЕ СОСТОИ ВАШИОТ НОВ СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КРИЗНИТЕ СИТУАЦИИ ВО ТУРБУЛЕНТНИ ВРЕМИЊА? Нашиот нов систем Хаотика тргнува од премисата како

треба да се однесуваат фирмите и што треба да преземат во тешки ситуации, а целта е да се овозможи минимизирање на ранливоста, преку изградба на еден вид одбранбен оклоп и зголемување на можностите во лошиот период, бидејќи не треба да заборавиме дека кризата се уште е лоша за поголемиот дел од учесниците на пазарот, но, истовремено е и добра за оние најспособните. Целиот систем се состои од три клучни процеси. Најнапред, фирмата мора да направи се во своја моќ да ги предвиди промените што може да влијаат на неа, како што се клучните иновации или надворешните шокови. Тоа најдобро може да се направи со воспоставување на сопствен систем за рано


КОИ ТЕМЕЛНИ ПРОМЕНИ ТРЕБА ФИРМИТЕ ДА ГИ НАПРАВАТ ВО ТУРБУЛЕНТНИ ВРЕМИЊА ВО РАМКИТЕ НА СВОЈАТА ДЕЛОВНА СТРАТЕГИЈА И ТАКТИКА? Лидерите на фирмите мораат да разберат дека веќе не можат да ја водат дејноста како досега, со едни правила во текот на нормални и растечки пазари, а други во текот на стагнација и рецесија, туку мораат да се приспособат за управување во опкружување изложено постојано на граница на хаос и шок. Новата ера донесува големи

можности, но и значителни ризици. Турбуленциите не може да се избегнат, но, фирмите може да одлучат како ќе се соочуваат со нив: Може да се обидат да управуваат со сопствената судбина или да се препуштат на стихијата. Тоа е избор меѓу игнорирање, давање отпор на хаосот со настојување да се преживее или тоа може да биде свесен напор да се искористат идните шокови во своја корист. За да го направат тоа, фирмите мора да развијат систееми за брзо откривање и предвидување на турбуленциите, идентификација на слабостите и можностите за паметна, промислена и одлучна реакција кон ризиците кои произлегуваат од тоа. ИЗБОРНА ПОБЕДА ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА ИСТАКНЕТЕ КАКВИ ПОРАКИ МОЖЕ ДА ИЗВЛЕЧАТ ДРУГИТЕ КАНДИДАТИ ОД ИЗВОНРЕДНА МАРКЕТИНГ ФИРМА, ВРЗ ОСНОВА НА КОЈА, БАРАК ОБАМА, ПРЕД ЕДНА ГОДИНА УВЕРЛИВО ПОБЕДИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ? Ако не знаевте, Џорџ В. Буш беше првиот претседател со МБА диплома од Факултетот

Два клучни елементи Стратегијата на кампањата на Обама се основаше на два клучни елементи: Близината, т.е. блискиот и емотивен контакт со избирачкото тело и високата технологија како канал за комуникација. Блискоста е емоционална компонента во кампањата, поедноставено, таа значеше нудење надеж, при што, своја улога одиграа и честите појавувања на неговата сопруга и двете прекрасни деца. Тоа директно е преземено од бизнисот, кој претходно го имаше откриено дека луѓето во своето однесување се или позитивно мотивирани, со страст и цел, или негативно, со страв и неизвесност. Според тоа, секој добар директор сака околу својот производ или услуга да создаде позитивен и оптимистички одраз. Високата технологија се темелеше на зголемена примена на интернетот, електронската пошта и мобилната телефонија. Тука, кампањата на Обама само ја презеде улогата на новите медиуми што постоеја во пазарната економија: Изгради бази на податоци за клиентите и испраќај им ги вистинските пораки во вистинско време. 15

ПРЕЗЕМЕНО

предупредување од постоечките проблеми. Наредно, фирмите мора да развијат постојано и системско планирање по моделот на сценарија, односно, континуирана подготовка на најдобрите, најочекуваните и најлошите сценарија кои може да се случат за фирмата во блиска иднина, врз основа на најновите и најверодостојните сознанија. На крајот, фирмите мораат најнапред да испланираат различни деловни стратегии за ефикасно соочување со секое од предвидените сценарија и да изградат систем за брза реакција, кој целосно ќе се активира на секој сигнал на појава на шок или турбуленција.

за Бизнис на Харвард, така што би било интересно истото прашање да му се постави и на неговите професори. Сепак, шегата на страна. Барак Обама, иако правник по професија, се покажа како фантастичен МБА дипломец, бидејќи совршено ја одработи својата кампања. Сите фази беа одлично одработени, од подготовката и планирањето, до дисциплината во изведбата, а, исто така, важно е тоа што беше опкружен со извонредно паметни луѓе.


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

УПРАВУВАЊЕ СО ВРЕМЕТО

ИСКОРИСТУВАЊЕ МАКСИМУМ ОД НЕГО

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


ДЕЛОВЕН СТИЛ

ЊУЈОРК И ПОНАТАМУ НАЈАТРАКТИВНИОТ ГРАД НА СВЕТОТ СПИСОК ВОДЕЧКИ СВЕТСКИ ГРАДОВИ СПОРЕД „A.T.KEARNEY“

Глобалното истражување на консултантската куќа A.T.Kearney спроведено во соработка со Чикашкиот совет за глобални прашања и списанието „Foreign Policy“ под наслов „Индекс на водечки светски градови во 2010 (Глобален индекс на градови 2010) покажа дека Њујорк и Лондон и покрај финансиската криза останаа на самиот врв на најатрактивни светски градови. Очекувано, ги следат градови кои подеднакво доминираат во деловните активности и квалитетот на животот: Токио, Париз, Хонг Конг, Чикаго, Лос Анџелес, Сингапур, Сиднеј и Сеул. Додека Њујорк го освои првото место како најатрактивен бизнис град во светот и тоа првенствено поради познатата берза, Лондон, со својата разновидна понуда на спортски и уметнички случувања, музеи и уметнички манифестации, се покажа како најдобра светска туристичка дестинација. Според зборовите на Бранко Жибрет, партнер и потпретседател на консултантската куќа A.T. Kearney, овогодинешните резултати покажуваат дека големите светски градови стануваат уште поглобални. „Процесот на глобализација,

18

симболизиран со движењето на парите, стоките, луѓето, идеите и дејностите, заедно со брзината на комуникациите, трансакциите, луѓето и капиталот, стануваат уште поизразени. Иако очекувавме дека финансиската криза значајно ќе го измени распоредот на најдобрите во однос на истражувањето спроведено пред две години, се покажа дека водечките градови како Њујорк и Лондон најдобро одолеваат на кризата“ кажа Жибрет. Индексот на водечките светски градови рангира 65 градови од целиот свет врз основа на низа категории кои вклучуваат далеку повеќе од деловни и финансиски мерки, кое ја прави оваа листа единствена во светот. Градовите се рангирани според пет категории: Деловна активност, човечки капитал, размена на информации, културолошко искуство и политички ангажман, кои претставуваат способност еден град да привлечи, задржи и да генерира глобален капитал , луѓе и идеи.

ТОП 20 ГЛОБАЛНИ ГРАДОВИ ЗА 2010 ГОДИНА 1 Њујорк 2 Лондон 3 Токио 4 Париз 5 Хонг Конг 6 Чикаго 7 Лос Ангелес 8 Сингапур 9 Сиднеј 10 Сеул 11 Брисел 12 Сан Франциско 13 Вашингтон ДЦ 14 Торонто 15 Пекинг 16 Берлин 17 Мадрид 18 Виена 19 Бостон 20 Франкфурт

РАНГИРАНИ ВО 2008Г. 1 2 4 3 5 8 6 7 16 9 13 15 11 10 12 17 14 18 29 21


ИНТЕРЕСНО

ЗАРАДИ КОГО ДУРИ И ДИКТАТОРИТЕ ПЛАЧАТ Едни тврдеа дека воопшто не слушаат музика, а други јавно се оградија од странското културно влијание, нагласувајќи дека тоа ги расипува националните вредности. Трети се пресметуваа и со домашните музичари кои не сакаа да создаваат музика во служба на режимот. Но, сепак, овие светски водачи, освен тоа што имаат диктаторски карактеристики, имаат и уште една заедничка одлика: „слаби“ се на некој музичар. Тука не станува збор за најновите ѕвезди, но списокот што следи навистина ќе ве изненади. ОСАМА БИН ЛАДЕН ОПСЕСИВНО ЈА САКА ВИТНИ ХЈУСТОН ЗА ЖЕНА Функција: Првиот човек на Ал Каеда и најбараниот човек на светот . Што слуша: Бендовите Ван Хелен и Б52 и Витни Хјустон

Иако Осама не е државник, со него е поврзана најбизарната сторија. Суданската поетеса Кола Боф, која тврди дека бин Ладен во 1996 година ја држел како заложник како сексуална робинка во едно марокански хотел, во својата автобиографија „Дневникот на една изгубена девојка“ истакнува како нејзиниот грабнувач „сакал да се забавува и уживал слушајќи ги Ван Хелен и Б52“. Сепак, неговата најголема опсесија била американската дива Витни Хјустон. „Ми рече дека

Витни е најубавата жена која воопшто ја видел.“ Зборуваше дека сака да ја запознае, да и купи вила во Судан и дека таа е прекрасна жена чиј мозок го испрала американската култура и нејзиниот маж, кој, попатно, размислуваше да нареди да го убијат. ....Во следниот број прочитајте што слушал Слободан Милошевиќ во затворака келија...

19

ИНТЕРЕСНО

СИТЕ ДИКТАТОРИ ЈАВНО СЕ ОГРАДУВААТ ОД СТРАНСКОТО КУЛТУРНО ВЛИЈАНИЕ И ГИ ВЕЛИЧААТ ДОМАШНИТЕ УМЕТНИЦИ, НО ПОВЕЌЕТО ОД НИВ ИМААТ СЛАБОСТ КОН АМЕРИКАНСКИТЕ „СРЦЕПАРАТЕЛНИ“ МУЗИЧАРИ


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 07.10.2010 - 13.10.2010

Градежништво 7%

Финансии и Комунална Банкарство 3% 4% Медицина 4%

Угостителство 2% Машинство 2%

Администрација 31%

Образование и наука 7%

Услуги 13% Продажба 27%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 07.10.2010 - 13.10.2010 35 30

20

22

21

11

10

11

Огласи од јавен сектор

17

19

15 10

26

5

HR АНАЛИЗА

29

25

Огласи од приватен сектор

6

0 07.10.

08.10.

09.10.

12.10.

13.10.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 21


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

22

ГОЛЕМИТЕ


c u r r i c u l u m v i ta e

CURRICULUM VITAE

GSK GENERAL INFO

INDUSTRY T YPE FOUNDED HEADQUARTERS KEY PEOPLE

PRODUCTS REVENUE

OPERATING INCOME NET INCOME EMPLOYEES WEBSITE

P HARMACEUTICAL P UBLIC LIMITED COMPANY (LSE: GSK NYSE: GSK) 2000, BY MERGER OF G LAXO W ELLCOME AND SMITHK LINE B EECHAM LONDON, UNITED K INGDOM CHRIS GENT , CHAIRMAN ANDREW WITTY , CHIEF EXECUTIVE JULIAN HESLOP , CHIEF FINANCIAL OFFICER DR. MONCEF SLAOUI, CHAIRMAN OF RESEARCH AND DEVELOPMENT P HARMACEUTICALS £28.36 BILLION(2009) £9.25 BILLION (2009) £5.66 BILLION (2009) 99,000 (2009) WWW. GSK. COM

GSK LIFE TIMELINE 2000

GlaxoSmithKline is formed through the merger of Glaxo Wellcome and SmithKline Beecham. Avandia passes one million retail prescriptions in the US. GSK makes a ground-breaking pledge to provide three HIV/AIDS medicines to developing country governments at significant price reductions. GSK moves to its new UK headquarters in Brentford, West London. GSK House consists of four, five-storey buildings and a 16-storey tower block linked by an internal fully-glazed 'street'. The building was designed with input from employees.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

2001

Twinrix, the first combination vaccine to prevent hepatitis A and B is approved by the FDA. GSK reorganises its research and development efforts into Centres of Excellence for Drug Development (CEDDs), small business units that emphasise flexibility, innovation and therapeutic focus. GSK launches Advair, an anti-asthma medicine, in the US and acquires the Sensodyne range of oral care products. GSK launches the African Malaria Partnership to help combat a disease that kills more than one million people every year. 2002

Avandia reaches 20 million prescriptions milestone in the US. GSK donated the first 100 million albendazole tablets as part of its commitment to fight lymphatic filariasis. GSK marks the 15th anniversary of AZT, the first medicine used to treat HIV/AIDS. GSK‘s Positive Action programme celebrates its tenth anniversary. 23


CV НА ГОЛЕМИТЕ

By the end of 2002, GSK had secured 120 arrangements to supply preferentially-priced HIV/AIDS medicines to 50 of the world‘s poorest countries.

2003

On 27 July 2003, ten million people in Sri Lanka received free doses of GSK-donated albendazole to help prevent the transmission of lymphatic filariasis. GSK launches Wellbutrin XL, an anti-depressant medicine, in the US.

2004

GSK ships 33 million tablets of preferentially-priced Combivir (HIV treatment) to Africa. GSK launches its Clinical Trial Register, an Internet site containing clinical trial data that anyone can access. GSK is the first pharmaceutical company to offer this level of transparency for its clinical trial data.

2005

GSK launches Rotarix, a vaccine against rotavirus, a major cause of vomiting and diarrhoea in infants. The launch programme of the product focuses on markets where the need is highest. GSK donates medicines and vaccines in response to the Asian Tsunami disaster of December 2004 and devastation caused by Hurricane Katrina in the USA in August 2005. GSK announces the FDA approval of Fluarix, an influenza virus vaccine. GSK CEO JP Garnier meets US President Bush to discuss pandemic flu planning. GSK is highlighted by Bill Gates of the Bill & Melinda Gates Foundation in recognition of the company's commitment to R&D on malaria and other neglected diseases. GSK take steps to bolster it leadership position in pandemic flu preparedness by investing in flu vaccine production facilities, the acquisition of vaccines production facilities and the development of candidate pandemic flu vaccines.

2006

GSK produces over 10 million packs of its anti-flu treatment Relenza in one year. To boost its consumer healthcare portfolio, GSK acquires CNS Inc., producers of the Breathe Right nasal dilator strips and FiberChoice dietary fibre supplements. By the end of 2006, 600 million treatments for lymphatic filariasis had been donated as part of the company's commitment to eradicate this disease. GSK wins New Business Award for efforts to end lymphatic filariasis. Rotarix, the first vaccine against rotavirus is made available in Europe.

2007

In a busy year for acquisitions, GSK acquires Domantis, a leader in developing antibody therapies, Praesis Pharmaceuticals, a biopharmaceuticals company and Reliant Pharmaceuticals, a producer of cardiovascular medicines. GSK launches alli, over-the-counter orlistat, for first FDA-approved treatment for obesity in the US. GSK gains US approval for Tykerb, a new treatment for advanced breast cancer. Cervarix, GSK‘s cervical cancer vaccine approved in Europe. GSK announces submission of combination vaccine Globorix to the European Medicines Agency (EMEA) with the intention of providing the vaccine to Africa with no commercial reward. Andrew Witty named CEO Designate to replace JP Garnier in May 2008 GSK obtains exclusive US OTC marketing rights to Mevacor (lovastatin) from Merck & Co., Inc. New R&D centre opened in China.

24

2008

GSK marks the ten year anniversary of its commitment to eliminate lymphatic filariasis. New allergic rhinitis treatment Avamys approved in Europe.


GSK reduces prices for anti-retrovirals in the world's poorest countries. FDA approves Rotarix, a vaccination against rotavirus. FDA approves Treximet for the treatment of migraine. Andrew Witty succeeds JP Garnier as Chief Executive Officer. GSK acquires Sirtris Pharmaceuticals Inc, a world leader in sirtuin research and development. FDA approves Requip XL, an oral treatment for Parkinson‘s disease. Cervarix, GSK's cervical cancer vaccine, wins tenden for UK national immunisation programme. GSK sets out three new strategic priorities: grow a diversified global business; deliver more products of value; simplify the operating model. GSK acquires the leading dry mouth brand, Biotene. GSK ceases providing corporate political contributions. 2009

Weight loss medicine alli launches in Europe. Synflorix, GlaxoSmithKline‘s pneumococcal vaccine, receives European authorisation. GSK‘s commitment to emerging markets is strengthened through agreements with Aspen, Dr. Reddy‘s and UCB. GSK becomes a leader in skincare with the acquisition of Stiefel. As influenza A (H1N1) spreads across the world, GSK commits to tackling the pandemic with its anti-retroviral and vaccine products. GSK and Pfizer launch ViiV Healthcare, a new company focused on delivering advances in treatment and care for HIV communities. Agreement reached to launch Lucozade in China. GSK‘s H1N1 Pandemrix vaccine receives European Commission Approval. Cervarix approved in USA and Japan. World‘s largest malaria vaccine trial gets underway in seven African countries.

CV НА ГОЛЕМИТЕ

GSK signs agreement with the World Health Organization to donate 50 million doses of pandemic H1N1 vaccine for distribution to developing countries. GlaxoSmithKline announced as Tier 3 Sponsor as London 2012 anti-doping plans confirmed. As part of its commitment to greater transparency, GSK publishes speaking and consulting fees paid to US physicians. 2010

GSK contributes $1.4 million of medicines to support victims of the Haiti earthquake. GSK announces open innovation strategy to help deliver new and better medicines for people living in the world‘s poorest countries. New collaborations will share intellectual property for neglected tropical diseases such as malaria. GSK announces the formation of a new standalone unit specialising in the development and commercialisation of medicines for rare diseases. GSK joins global vaccine alliance to help prevent millions of children from contracting pneumococcal disease in the world‘s poorest countries. European approval granted for Duodart. 25


Почитувани, Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје со особено задоволство сака да Ве информира дека од 1-ви Септември , 2010 година, лансира 2(два) нови осигурителни производи: - Кроациа “ПРЕМИУМ“ - Кроациа “РЕНТА“ Производите се плод на екстензивно истражување на пазарот, анализирање на потребите на осигурениците и искуството пренесено од 125 годишната работа во осигурувањето од Croatia Osiguranje d.d. - Zagreb. Новите производи се дел од понудата наменета за Физички Лица.

Кроациа “ПРЕМИУМ“ Денес голем број на луѓе преживуваат критични болести (Тешко болни состојби – ТБС) кои не многу одамна биле смртоносни. Финансиските последици од преживување на ТБС можат да бидат уништувачки по животниот стандард на домаќинствата. Осигурителниот надомест на осигуреникот ќе му обезбеди неопходни парични средства за плаќање на трошоци кои не ги покриваат другите осигурувања. ЛИСТА НА БОЛЕСТИ ОПФАТЕНИ СО “КРОАЦИА ПРЕМИУМ“: ● Исхемична болест на срце ● Срцев удар ● Мозочен удар ● Мултиплекс склероза ● Паркинсова болест ● Алцхајмеровата болест ● СИДА ● Хронично затајување на функцијата на бубрезите ● Затајување на црн дроб ● Анкилозантен спонделит ● Ревматоиден артритис ● Малигни болести (рак)


Кроациа “РЕНТА“ Рентното осигурување во светот има долга традиција, првенствено затоа што овозможува значајна социјална сигурност на осигуреникот и неговото семејство за иднината. Постојните осигуреници имаат ексклузивна можност по истек на осигурувањето на живот во износ на осигурената сума зголемена за добивка во тек на траење на осигурување на живот да договори еден од облиците на Кроациа “РЕНТА“. ● Доживотна Рента Осигурувањето со лична доживотна рента овозможува со уплата на помал износ на премија низ подолг временски период осигуреникот да оствари приход за подоцнежните години. Висината на доживотната рента ја одредува самиот договорувач, а истата зависи од пристапната старост на договорувачот, висината на премијата која е во можност да ја плаќа и траењето. ● Стипендиска Рента Наменета за потенцијални и постојни осигуреници кои се обидуваат да обезбедат квалитетна едукација на своите деца, сопствено стручно усовршување или обезбедување на постојан приход за одреден временски период. Обично исплатите на овие ренти се одредени за времетраењето на студирање на осигуреникот, од негова 18 до 24 годишна возраст. Износот на стипендиската рента зависи од желбата на договорувачот и неговите финансиски можности. Според саканиот износ на месечна рента, зависно од годините на живот на осигурениукот, траење на уплата на премија како и траење на исплата на рента, ќе се одреди колку е потребно да се плаќа премија. Детални информации за секој од новите прозиводи ќе можете да добиете на веб страната на Кроациа Осигурување – Живот АД, како и со јавување во Дирекцијата. Со воведувањето на новите производи Кроациа Осигурување – Живот АД целосно ја заокружува осигурителната понуда а во ист момент се прилагодува на финансиските можности на своите осигуреници и докажува дека секогаш е во тек со светските осигурителни трендови. Со почит, Кроациа Осигурување – Живот АД 27

http://www.cro.mk/


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

НАЈТЕШКИТЕ ПРАШАЊА НА РАЗГОВОР ЗА РАБОТА

ВИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ НА СЕКОЈ РАЗГОВОР ЗА РАБОТА СЕ ЕДНОСТАВНИТЕ ПРАШАЊА КОИ ВЕ РАЗОТКРИВААТ Интервјуто за нова работа се смета за еден од најкритичните моменти при барањето работа. Дури и кога имате искуство со „сработување“ на интервјути, секогаш вреди да се биде со спортски речник кажано „во форма“. Или, како што сликовито би го нарекле тоа стручњаците, оние кои пристапуваат треба да се подготват со иста сила и остроумност како да се работи за сериозен мечувалски или шаховски турнир. Бидејќи, интервјуто за работа бара многу тактика и снаодливост. Пред да отидат на интервју, многу кандидати се обидуваат да претпостават што ќе бидат прашани за време на разговорот. Иако се чини дека животот (и кариерата) можат да им бидат доста усложнети со тешки прашања, вистинската опасност лежи во навидум лесните, но многу проникливи прашања. Бидејќи се претпоставува дека ја знаете професијата, бидејќи во спротивно не би биле на тој разговор, елиминациските прашања се насочени кон

28

разоткривање на вашата личност. Тие не се случајни, смислени се со помош на психолог, а целта не е откривање на стручњакот, туку вистинската личност која ќе се вклопи во организацијата. Иако не може да се даде буквален рецепт, постојат начини за одговор, по кои барем не морате да се сомневате дека лошо сте одговориле. Барателот на работа мора да нагласи колку сака да решава проблеми, да истражува, да е ориентиран кон резултати и да работи за доброто на фирмата. ВНИМАВАЈТЕ СО ЗБОРУВАЊЕТО Кажете ни по нешто за себеси, рече испитувачот подигајќи го погледот од листот и благо насмевнувајќи се. Позната ситуација? Ако да, обидете се да се сетите што сте одговориле на тоа прашање, а ако ве очекува тоа и наредните прашања, време е сериозно да го сфатите. Значи, кажете ми нешто за себеси, обично е прашање со кое се отвора интервјуто. Иако звучи многу едноставно и

невино, тоа е прашање при кое треба да бидете дополнително внимателни додека одговарате. Прво, треба да внимавате да не почнете опширно и долго да одговарате, треба да внимавате додека зборувате да не ги изнесете сите свои адути. Во одговорот наведете го своето образование, каде сте работеле и актуелното работно искуство. Последното посебно нагласете го, но оставете нешто и за подоцна, сепак тоа е само загревање. ШТО ЗНАЕТЕ ЗА НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЈА? Тоа е едно од неизоставните прашања. Секој работодавач очекува потенцијалниот кандидат да е запознаен со неговата фирма. Покажете дека сте ја сработиле домашната задача и дека сте запознаени со целите на фирмата, луѓето, историјатот, филозофијата, па дури и проблемите, а ако запнете, јасно изразете желба дека сакате да научите повеќе за фирмата.


носат резултати што ве прават вреден член на тимот. Наведете ги вештините за поставување приоритети, детектирање на проблеми, како и искуството и доволната енергија потребна за нивно решавање. Накратко, слободно покажете ги роговите и пофалете се. ШТО ВИ Е НАЈПРИВЛЕЧНО НА ОВА РАБОТНО МЕСТО, А ШТО Е НАЈМАЛКУ ПРИВЛЕЧНО? Бидете подготвени да наброите три до четири атрактивни фактори и еден минорен пример како неатрактивен фактор. Зошто токму вас би требало да ве вработиме? Одговорете како да е тоа прашање што едвај го чекавте. Сконцентрирајте се на своите можности и искуството кое секогаш се цени, но, не заборавајте да кажете дека имате и доволно енергија.

29

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

ЗОШТО САКАТЕ ДА РАБОТИТЕ КАЈ НАС? Домашната задача што сте ја одработиле ќе ви помогне околу тоа прашање. Кажете како ви се допаѓа како работи фирмата и како би сакале да сте дел од нејзиниот тим. Бидејќи не може се да се научи на памет, искреното мислење во врска со фирмата и вас ќе открие дали сте на добар пат да најдете работа или не. Сепак, повеќето од нас не знаат да лажат, па ако успеете во тоа, наградата би можела да дојде во форма на несакана работа. Што може вие да направите за нас што не може никој друг, е прашање кое нетрпеливо го очекувате. Тоа прашање е вистинскиот момент, да не речеме ваша обврска, да бидете егоисти. Наведете ги сите ваши достигнувања во кариерата, кажете како вашите вештини и интереси, во комбинација со искуството


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

CRUISING COMFORT

THE ART OF PROVIDING A SMOOTH SURFING EXPERIENCE This addition to our popular Web Design series focuses on very carefully crafted navigation systems, where usability and narrative are taken in consideration in the development of the website. Featuring over 90 projects from more than 20 countries, as well as case studies on outstanding work by the world’s leading studios such as Fahrenheit, Clusta, and Sequence, this collection illustrates the ingenious solutions to one of the most difficult and important aspects of web design. About the Series: More bang for your buck! "... a fast-food, high-energy fix on the topic at hand." The New York Times Book Review About the editor: Julius Wiedemann was born in Brazil, studied graphic design and marketing, and was an art editor for digital and design magazines in Tokyo. His TASCHEN digital and media titles include Animation Now!, Advertising Now! and 1000 Favorite Websites.

30


HR РЕЧНИК СТИМУЛАЦИЈА (engl. Incentive) е одреден облик варијабилно надградување чија цел е да го потикне вработениот да ги максимизира резултатите на некои избрани активности или процеси. Продажбата е типичен пример на процесот чии резултати ги стимулираат посебно разработените програми (engl. Sales Incentive Plan, скратено SIP). Главни карактеристики се: ▪ Паричната награда зависи од нивото на остварениот индивидуален план за продажба – со што вработените се поттикнуваат да ги максимизираат резултатите на своите продажни активности; ▪ Индивидуалниот продажен план зависи од неколку продажни `цели на базата на однапред одредените пондери што допринесува остварување на вкупната цел – тогаш работодавачот на вработениот му дава одредена флексибилност да послабиот резултат во оставувањето на една цел донекаде го надокнади со друг подобар резултат ; ▪ Планскиот циклус е краток (најчесто е три месеци но може да биде и пократок) – тогаш се дава можност високите остварувања во продажбата да се распоредат на цели години. ▪ Одреден е лимит на награда (engl. Capping) изразен во процент на основна плата – тогаш се намалува Работобаратели вработени, невработени и студенти (вработени во моментот кои бараат подо неповолниот- резултат на конзервативнотот планирање.

Вработени Невработени Студенти

220 300 160

Вработување.Ком во моментов има голем број на вработени работобаратели кои се во потрага по подобра работа Вработени

Невработени

Студенти

СТАТИСТИКА

24% 32%

44%

31


ОГЛАСНА ТАБЛА

32


Виола Скопје Вест 15.10.2010

Пивара Скопје АД Скопје Дневник 15.10.2010

Биотек Скопје Дневник 15.10.2010

Виола објавува оглас за вработување за дипломирани фармацевти со лиценца за работа и фармацевтски техничари со уверение за положен стручен испит. Вашето ЦВ со фотографија испратете го на нашата имејл адреса:violaapteki@viola.com. mk

Пивара Скопје АД објавува оглас за унапредувач на пазар за регион Охрид и Струга. Кандидатите кои ги исполнуваат наведените квалификации можат да ја испратат својата биографија (ЦВ) пропратена со фотографија најдоцна до 25.10.2010 година на адреса: Сектор за човечки ресурси Пивара Скопје АД Ул.808 бр.12, 1000 Скопје,Македонија Или по електронски пат на следнава е-маил адреса:rabota@pivaraskopje. com.mk

Биотек распишува оглас за вработување на позиција соработник за тендерско работење. Апликациите пратете ги најдоцна до 20.10.2010 год. На е-маил адреса info@ biotek.com.mk или на адреса: Загребска 28Б,1000 Скопје

Еми Медиа Скопје Дневник 16.10.2010

Галениус Скопје Дневник 16.10.2010

Лумисте Глобал во соработка со Албатрос Скопје Дневник 16.10.2010

Еми Медиа, Скопје има потреба од 2-две продавачки во ТЦ Рамстор. Вашите биографии да се достават на адреса:Н.Фронт 23/5-2 или на имејл:emi@unet. com.mk

Компанија од Скопје има потреба од: -1 фармацевтски техничар -1 дипломиран фармацевт за стручна комерцијална работа на терен Кратка биографија на е-маил:galenius@galenius.com. mk

Компанијата Лумисте Глобал Холандија во соработка со Албатрос Македонија објавува конкурс за МакедонскоХоландско производство на конфекција на ексклузивни холандски брендови (во Визбегово) за повеќе позиции. Пожелно е работно искуство во конфекција. Заинтересираните можат да закажат разговор на тел.071/258239

33

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА Интеграл ДОО Скопје 16.10.2010 Дневник

Печатница Мисирков Скопје Време 18.10.2010

Дукат Македонија Загреб 16.10.2010 Дневник

Компанијата Интеграл дооел Скопје има потреба од: -5 работници за магацинско работење Огласот трае до 22.10.2010 година. Вашата кратка биографија може да ја доставите на адреса ул.Благоја Стефковски бб п.п20,1040 Маџари,Скопје или на е-маил:integral@t-home.mk

Печатница Мисирков има потреба од комерцијалисти со работно искуство e-mail:info@pecatnicamisirkov. com.mk

Дукат Македонија објавува конкурс за работни места: Комерцијалисти и продавачи од комбе(van sellers) повеќе извршители за регионот на цела Македонија. Доколку сте заинтересирани за позицијата пратете ја вашата биографија до 22 октомври 2010 на адреса: Dukat d.d. Ljudski Potencijali Marijana Cavica 9, 10 000 Zagreb или на e-mail:ljudskipotencijali@dukat.hr

Џонсон Мети Скопје 16.10.2010 Дневник

ЈЗУ Здравствен Дом Струмица Струмица 16.10.2010 Дневник

Н.У. Албански театар-Скопје Скопје 18.10.2010 Време

Џонсон Мети објавува оглас за вработување на аналитичар за деловна софтверска поддршка кој би му се придружил на нашиот локален ИТ тим. Доколку сте заинтересирани испратете го вашето ЦВ и писмо за мотивација на Англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey. com Краен рок за поднесување на апликациите е:23 октомври 2010.

ЈЗУ Здравствен Дом Струмица распишува конкурс за именување на директор на ЈЗУ Здраствен Дом Струмица. Пријавите со потребната документација се доставуваат преку архивата на ЈЗУ Здравствeн Дом Струмица или на адреса ул.Младинска бр. 2 со назнака за Конкурсна Комисија. Рокот за доставување на Пријавите е 15 дена од денот на објавувањето на Конкурсот во јавните гласила.

Н.У. Албански Театар-Скопје, објавува јавен оглас за вработување на работници на неопределено време. Огласот трае 5(пет) работни дена од денот на објавување во дневниот печат. Пријавите со потребните документи се доставуваат на адреса:Н.У. Албански ТеатарСкопје, ул.Никола Мартиновски бр.41, или во Архивата на Н.У. Албански Театар-Скопје.

34


Европски УниверзитетРепублика Македонија - Скопје 18.10.2010 Вечер

ООУ Тоде Хаџи Тефов Кавадарци 18.10.2010 Утрински Весник

ЈЗУ Општа болница Гевгелија распишува конкурс за именување на директор на ЈЗУ Општа болница Гевгелија Пријавите со потребните документи да се достават до Архивата на ЈЗУ Општа Болница „Гевгелија“ со назнака за Конкурсна комисија. Конкурсот е отворен 15(петнаесет) работни дена од денот на јавното објавување.

Европски УниверзитетРепублика Македонија распишува конкурс за избор на наставник и лектор. Конкурсот трае 5 (пет) дена сметано од денот на објавувањето. Пријавите и документацијата по конкурсот кандидатите да ги достават лично на Европски Универзитет-Република Македонија бул. „Св.Климент Охридски“ бр.68 Скопје.

ООУ Тоде Хаџи Тефов Кавадарци објавува јавен оглас за избор на директор Документите да се достават до Училишниот одбор при ООУ Тоде Хаџи Тефов „ул.,Пионерска“ бр.24, Кавадарци.

Пашоски Тутунски Дилер ДООЕЛ Скопје Скопје 18.10.2010 Дневник Друштвото Пашоски Тутунски Дилер Скопје, објавува оглас за: 1(еден) книговодител Рок на доставување на пријавите со придружната документација е 8 дена од денот на објавувањето на огласот. Пријавите и придружната документација треба да се достават по пошта на следната адреса: Адвокат Борис Ношпал ул.Љубљанска б.б. со напомена за оглас.

Македонија Турист АД Скопје Скопје Вест 19.10.2010

Џонсон Контролс Скопје Дневник 19.10.2010

Македонија Турист АД Скопје има потреба од прием на: 1.Пица мајстор (1 извршител) 2.ЕлектротехничарКонференциски координатор (1 извршител) Огласот трае 8 дена од денот на објавувањето. Потребните документи:пријава,кратка биографија; доказ за завршено образование (диплома,уверение и сл.) да се достават на следната адреса:ул. „Моша Пијаде“ бр.2 Скопје со ознака „за оглас“.

Џонсон Контролс објавува оглас за пополнување на следните работни места: 1.Администратор на систем за следење на процес на производство 2.Асистент за царина 3.Сметководител 4.Аналитичар на залихи Апликациите (кратка биографија,писмо за намери и слика) треба да се испратат на адреса Џонсон Контролс п.фах 518,1000 Скопје или на e-mail AG-EUR-MK-Jobs@jci.com. Огласот трае до 25.10.2010.

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈЗУ Општа Болница Гевгелија Гевгелија 18.10.2010 Вечер

35


ОГЛАСНА ТАБЛА Здружение на граѓани „Отворете ги прозорците“ Скопје 20.10.2010 Дневник Здружението на граѓани „Отворете ги прозорците“ објавува оглас за следното работно место: Информатичар Сите заинтресиресирани, своето ЦВ и Писмо на интерес може да ги испратат на следнава е-адреса: gabriela. aleksova@openthewindows.org или по пошта на адреса: Бул.Партизански Одреди 62/229, 1000 Скопје, најдоцна до среда, 27 октомври 2010 година, до 16 часот.

СЕЕТО Белград Дневник 21.10.2010 СЕЕТО објавува оглас за Генерален менаџер на СЕЕТО Секретаријатот во Белград. Целосниот работен опис, квалификации и апликација се најавени на вебсајтот на СЕЕТО:www.seetoint.org Крајниот рок за апликациите е 10 Ноември 2010.

36

Про Кредит Банка Скопје, Битола,Струмица Дневник 20.10.2010

Филолошки факултет „Блаже Конески“ Скопје Утрински весник 20.10.2010

Про Кредит Банка вработува: 1.Советник за клиенти правни лица- за битолски и струмички регион 2.Кредитен аналитичар-за Струмица и за Битола 3.Регионален кредитен аналитичар-Скопје,Битола и Струмица Ве молиме испратете ги вашите апликации (ЦВ-кратка биографија и мотивациско писмо) на подолу наведената адреса или пополнете ја апликациската форма на www.procreditbank.com.mk не подоцна од 28.10.2010 година.

Филолошки Факултет „Блаже Конески“ во Скопје распишува конкурс за избор на еден лектор по англиски јазик Пријавите и прилозите (биографија и список на објавени научни и стручни трудови) се поднесуваат во 4(четири) примероци до Стручната служба на Филолошкиот факултет во Скопје во рок од 8 дена од објавувањето на Конкурсот.

ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ Штип Штип Вечер 21.10.2010

ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ Велес Велес Вечер 21.10.2010

ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ Штип распишува конкурс за именување на директор на ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ Штип Рок за поднесување на пријавите е 15 дена од денот на објавување на конкурсот во дневните весници.Пријавите со потребната документација да се достават до ЈЗУ „Центар за јавно здравје“ Штип, ул.Христијан Карпош бб Штип со назнака за конкурсна комисија

ЈЗУ Центар за јавно здравје Велес распишува: Јавен Конкурс за именување на директор на ЈЗУ Центар за јавно здравје Велес како работодавен орган Пријавите со потребната документација да се доставуваат до ЈЗУ Центар за јавно здравје Велес ул.„Лазо Осмаков“ бр.14 Велес, со назнака „За Комисија за спроведување на постапка за именување на директор, во рок од 15 (петнаесет) дена, сметано од наредниот ден од денот на објавувањето.


објавува

ОГЛАС за вработување на

СМЕТКОВОДИТЕЛ (СО ЗАВРШНА СМЕТКА)

Потребни квалификации: ССС/ ВСС Минимум 5 (пет) години претходно работно искуство во сметководство/финансии Работно познавање на MS OFFICE и финансови програми Солидно познавање на англиски јазик Возачка дозвола Б- категорија

Потребни квалификации: Целокупно водење на сметководство/финансии Пресметка на плати Книжења Даночни пријави Завршни сметки

Личен профил: Самоиницијативност при извршување на работните задачи Позитивен став, лојалност, темелност, трпеливост

Во најкус временски рок доставета ја Вашата Професионална Биографија на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk , со назнака „за оглас за Сметководител со завршна сметка“.

КОМПАНИЈА СО ДЕЈНОСТ ПРОДАЖБА НА ЕКСКЛУЗИВЕН ИТАЛИЈАНСКИ МЕБЕЛ во сорабока со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

МОНТЕРИ

Потребни квалификации: Завршено средно образование Претходно работно искуство на иста позиција од најмалку 5 години Возачка дозвола Б категорија, пожелно е поседување на Ц категорија Одлични организациски способности и високо развиено чувство за одговорност Основно познавање на англиски јазик и работа со компјутери (MS Office)

Доколку сакате да станете дел од нашата компанија, во која приоритет се тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите и сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, со желба за работа и спремни за работа под притисок, амбициозни, иницијативни, тимски играч, кои се стремат кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на позицијата за која аплицирате „За МОНТЕР“.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Ненавремените апликации и апликациите без назнака нема да бидат земени во предвид!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

37

ОГЛАСНА ТАБЛА

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Ненавремените апликации и апликациите без назнака нема да бидат разгледани.


ОГЛАСНА ТАБЛА ВАБТЕК МЗТ е светски познат производител на системи за сопирање на шински возила и дел од глобалната мултинационална Wabtec корпорација со седиште во САД. Веќе шест децении нашите иновативни решенија со најсовремена технологија обезбедуваат сигурност во транспортот на луѓе и стоки низ целиот свет. За потребите на Секторот за продажба, нудиме можност за вработување на определено време на млад, креативен, иновативен и амбициозен кандидат за позицијата

КОМЕРЦИЈАЛИСТ ЗА ПРОДАЖБА Основни задолженија и одговорности: Учествува во изготвување на стратегии и планови за продажба Води и ажурира портфолио на клиенти Изготвува понуди, фактури и документи за потребите на транспортните, шпедитерските и царинските служби Организира и следи транспорт на стоки Одржува редовна комуникација и се грижи за задоволството на купувачите

Квалификации и компетенции: Универзитетска диплома (од областа на економијата или машинството) Изразени комуникациски и социјални вештини Докажани вештини во продажба на светскиот пазар (во извоз) Одлични познавања на германски и/или француски јазик (пишан и течен говорен јазик, деловна кореспонденција) Кандидатите ќе бидат тестирани за нивото на познавање на странски јазици

Вашата апликација (мотивациско писмо, CV и препораки) испратете ја на IDojcinovska@wabtec.com, најдоцна до среда, 27.10.2010. Со цел да ја задржи и зајакне својата водечка позиција на пазарот како иновативен производител, ВАБТЕК корпорацијата охрабрува креативно и иновативно размислување кај своите вработени. Работата во извозна продажба за реномирани клиенти нуди предизвикувачки можности за кариерен развој во насока на усовршување на врвни продажни техники по светски стандарди. ВАБТЕК е работодавач кој нуди еднакви можности за сите.

38


Скопје • Белград • Софија • Приштина • Љубљана • Букурешт • Подгорица • Вашингтон • Брисел • Варшава

CEED Top Class

Подгответе се за Патот кон врвот!

Г Е Н Е РА Ц И Ј А 4

Повеќе информации и пријавување на: www.ceed-macedonia.org 02 3079 611 или ceed@ceed.com.mk

CEED Top Class е ексклузивна програма, во која се селектираат перспективни, продорни, млади претприемачи и менаџери во подем, кои ќе бидат вклучени во едногодишна развојна, едукативна, креативна и пред се практична програма базирана на: • Стручно оспособување низ 9 практични обуки преку отворени дискусии, во релаксирана бизнис атмосфера; • Менторство од страна на најдобри македонски и регионални претприемачи и менаџери; • Воспоставување на деловни контакти (networking) и стекнување на нови знаења од бизнисот; • Пристап до инвеститори; • Членување во CEED Регионален Клуб на Менаџери и Претприемачи;

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПРИДРУЖЕТЕ СЕ НА НАЈДОБРАТА И НАЈГОЛЕМАТА БИЗНИС МРЕЖА И ПРОГРАМА ВО РЕГИОНОТ

Доколку сте успешен претприемач или менаџер, подготвен/а за следното ниво на развој, доколку сакате да развиете меѓународно/регионално успешна компанија, би сакале да слушнете реални бизнис искуства, тактики, потези, успеси и неуспеси и доколку посакувате да остварите нови 180 локални односно 750 регионални контакти со Top претприемачи и менаџери – CEED Top Class е Вашата вистинска инвестиција! Дознајте зошто регионално сме прифатени и растеме.

Ние гарантираме најмалку една добра бизнис идеjа и најмалку еден корисен бизнис контакт. Пријавувањето трае до 25.10.2010.

39


ОГЛАСНА ТАБЛА во сорабока со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

МАРКЕТИНГ ДИРЕКТОР (1 ПОЗИЦИЈА) и

МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР (3 ПОЗИЦИИ)

1. МАРКЕТИНГ ДИРЕКТОР (1 ПОЗИЦИЈА) Потребни квалификации: Високо образование Работно искуство во областа на маркетингот (минимум 3 години) Добро познавање на работата на маркетинг сектор и сектор продажба. Добар англиски Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање ... Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

2. МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР (3 ПОЗИЦИИ) Потребни квалификации: Високо образование Работно искуство во областа на маркетингот (минимум две години) Добро познавање на работата на маркетинг секторот Добар англиски Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање ... Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

Доставете ни Ваша Професионална биографија на адреса remonr@vrabotuvanje.com.mk со назнака „апликација за Маркетинг директор“ и „апликација за Маркетинг менаџер“.

! 40

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат наведените услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за ангажирање на

РЕФЕРЕНТ ЗА ЧЛЕНСТВО И НУДИ МОЖНОСТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА НАЈДОБРИТЕ

Поканети се сите кои имаат предиспозиции за работа со луѓе, во продажба, поседуваат високо истакнати презентерски вештини и се спремни да одговорат на следниве критериуми и квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Минимум Средно образование Солидно познавање на англиски јазик Активна возачка дозвола Б категорија Ориентираност кон купувачи Изнаоѓање на членови Развивање, нудење и продажба на бренд продукти – кредитни картички Презентација на терен, склучување на договори за соработка Истражување на пазарот

ПОБРЗАЈТЕ, доколку сакате да чекорите на патот кон успехот заедно со нас, и Вашата амбиција е да работите за компанија со одлично поставена организација, квалитетни развојни планови, добра стратегија на работење и стручни кадри во кои секогаш е загарантиран напредок и ефикасност...

Вашето CV испратете го на маил remonr@vrabotuvanje.com.mk со задолжителна назнака „за оглас за Референт за членство“ и ние ќе ве контактираме.

41


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на

ПРВО ДИПЛОМАТСКО И БИЗНИС РАДИО објавува

ОГЛАС за ангажирање на

1. ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР Потребни квалификации: ВСС Работно искуство на менаџерска позиција минимум 3 години Англиски јазик Познавање на МС Office Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

2. МАРКЕТИНГ ДИРЕКТОР Потребни квалификации: ВСС Работно искуство во областа на маркетингот (минимум 3 години) Добро познавање на работата на маркетинг сектор и сектор продажба Англиски јазик Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

3. МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР Потребни квалификации: Работно искуство во областа на маркетингот (минимум две години) Добро познавање на работата на маркетинг секторот Англиски јазик Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

4. ТОНСКИ ТЕХНИЧАР Потребни квалификации: ВСС е предност Работно искуство (минимум 2 години) Познавање на комјутерски програми за аудио монтажа и реализација во радио монтажа Прецизни, ефикасни, посветени, креативни, со тимски дух

5. НОВИНАРИ (6 ПОЗИЦИИ) Потребни квалификации: ВСС Добро познавање на англиски јазик Познавање на МС Office Организаторски способности Посветени, прецизни, креативни, елоквентни, со тимски дух, пријатни

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “За позицијата за која аплицирате“.

! 42

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


43

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ ЗА РАБОТАТА како ЗАСТАПНИК ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ • • • • • • • •

Застапникот за осигурување бара и придобива нови клиенти Застапникот е личност која врши продажба на разни видови животно осигурување на клиентите Го одржува односот помеѓу Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје и неговите клиенти Еднаш осигуран клиент влегува во лично портфолио и носи континуирана заработка Застапникот е личност од која се бара теренско организирање на работата Застапникот за осигурување самостојно располага со своето работно време и не е просторно ограничен во канцеларија туку својата работа во главно ја извршува на терен Застапникот му пружа помош на осигуреникот при остварување на неговите права од осигурување и води грижа за наплатата на премијата Работата на застапникот во осигурување се провизионира, платата зависи од вложениот труд и не постои горна граница на заработка

ОВОЗМОЖУВАМЕ: •

• •

Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапникот му овозможува постојана подршка и едукација како од осигурителните теми така и за темите кои се однесуваат на развој на продажните вештини Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје на застапниците им овозможува професионално напредување во структурата на организацијата низ 7 кариерни позиции Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје дополнително ги стимулира најуспешните застапници преку награден програм

Сите Вие кои сте продажно ориентирани, динамични и организирани, јавете ни се! Придружете се на нашиот продажен тим, станете дел од Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје! Вашите податоци испратете ги на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk

www.cro.mk www.crosig.hr

44


ПРВАТА ФИРМА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ВРШЕЊЕ НА ПРАВНИ УСЛУГИ, ФИРМА ЕТАБЛИРАНА ВО МЕЃУНАРОДНАТА МРЕЖА НА НАЈДОБРИ ПРАВНИ ФИРМИ ВО СВЕТОТ во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации: ВСС – правен факултет Одлично познавање на англискиот јазик Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office) Минимум едногодишно работно искуство во Трговско право

Ориентираност кон клиенти Организирана и мотивирана личност Високи етички норми Динамични, иницијативни и насочени кон резултати Иницијатива за професионална надградба и усовршување Тимски работници

Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници, тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “За оглас за Приправник”.

!

Напомена: * САМО оние кандидати кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани.

ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО

45

ОГЛАСНА ТАБЛА

Очекувани способности, персонални карактеристики:


ОГЛАСНА ТАБЛА ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на

КОМПАНИЈА ЗА ЗАСТАПУВАЊЕ, ПРОЕКТИРАЊЕ, ПРОИЗВОДСТВО, НАДЗОР, ОДРЖУВАЊЕ И СЕРВИСИРАЊЕ НА ЕЛЕКТРОНСКИ УРЕДИ, БЛАГАЈНИЧКО ТРЕЗОРСКА ОПРЕМА И СИГУРНОСНА И КАНЦЕЛАРИСКА ОПРЕМА со долгогодишно искуство и застапеност во Македонија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и други земји објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

ТЕХНИЧКО ЛИЦЕ за ПРОГРАМИРАЊЕ, СЕРВИСИРАЊЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА СОФТВЕРСКИ МАШИНИ Потребни квалификации: ВСС – ИТ образование приоритет Пожелно работно искуство на исто или слично работно место Добро познавање на Англиски јазик Познавање на MS Office пакетот Возачка дозвола Б- категорија

Личен профил: Способност за тимска работа Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност Способност за работа под притисок и на кратки рокови Флексибилност за работа на терен

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: remonr@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Техничко лице”.

! 46

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


во сорабока со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на:

МАРКЕТИНГ ДИРЕКТОР и

МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР 1. МАРКЕТИНГ ДИРЕКТОР Потребни квалификации: Високо образование Работно искуство во областа на маркетингот (минимум 3 години) Добро познавање на работата на маркетинг сектор и сектор продажба. Добар англиски Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање ... Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

2. МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потребни квалификации: Високо образование Работно искуство во областа на маркетингот (минимум две години) Добро познавање на работата на маркетинг секторот Добар англиски Познавање на МС Office; Power Point Градење на тимски дух Добри организаторски, комуникациски, презентациски способности и способност за планирање ... Креативност, способност за лидерство и менаџирање Амибиција, висока мотивираност, самоиницијативност

Доставете ни Ваша Професионална биографија на адреса remonr@vrabotuvanje.com.mk со назнака „апликација за Маркетинг директор за Радио Равел“ и „апликација за Маркетинг менаџер за Радио Равел“.

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои не ги исполнуваат наведените услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

47


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2010 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 73  

Vrabouvanje NEWS Broj 73