Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА II БРОЈ 62

Петок, 18.06.2010

Тема на број: Напуштајќи го Фејсбук! Преземено: Буџетски намалувања во евро зоната CV на големите: Сеп Блатер Совет: 5 вештини кои штетат на вашата кариера Огласи: Работа за вас! Јуни 2010

[1]

Најдете нè на


Содржина

4 17 23 18

24 CV Сеп Блатер

28 30 32

35 Јуни 2010

[2]

Имај работа!

33

Актуелности

HR речник

HR анализа

Професија

Совет

Блиц

Литература

Гафови


8

Тема на бројот

НАПУШТАЈЌИ ГО ФЕЈСБУК

14

[3] Преземено Буџетски намалувања во евро зоната Јуни 2010

Она што го поттикна на ваков чекор, не беше кавалерската незаинтересираност на Фејсбук за приватноста на своите корисници, ниту лукавите трикови за дознавање на податоци со што кон корисниците се насочуваа реклами базирани на нивните интересите што се дознаваат од нивните лични профили. Тој претпоставува дека ова сè е бизнис на компанија што се обидува да владее со светот. Последната капка што ја прелеа чашата беше новиот алгоритам развиен од опцијата Live Feed на сајтот што бира информации врз основа на тоа колку пати некој предмет бил забележан од други. Резултатот е наплив на ѓубре што ...


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

ИЗБРАНИ ПРВИТЕ КОРИСНИЦИ ЗА ИПАРД-парите Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој неделава ќе им ги додели решенијата за кофинансирање на триесетината апликанти на првиот оглас за користење на средствата од ИПАРД, петтата компонента на ИПАРД-програмата на Европската Унија за претпристапна помош.На огласот објавен лани во декември беа пријавени вкупно 133 апликанти, од кои 58 за инвестиции во земјоделски стопанства за преструктуирање и надградба, 41 за преработувачки капацитети и модернизација за достигнување на стандардите на ЕУ и 34 за диверсификација и развој на руралните економски активности. На огласот беа понудени вкупно 24,3 милиони евра, од кои 19 милиони од буџетот на ЕУ за рурален развој од програмите за 2007, 2008 и за 2009 година. Од нив 2,1 милиона евра се од програмата за 2007 година, 6,7 милиони за 2008 и 10,2 милиони евра од програмата за 2009 година.

ВЛАДАТА ЈА МЕНУВА КАЗНЕНАТА ПОЛИТИКА Со измена на 16 закони Владата намалува, но и зголемува некои од казните во стопанството.Изменети се 80 до 90 проценти од законите според кои што стопанствениците најчесто се казнувани.„Во законот за трговија намалувањето на казните е околу 50 отсто, изменет е и Законот за работни односи каде досега правното лице плаќаше 15.000 евра, а 7.000 евра за одговорното лице, сега казните се намалени за 50 проценти, а воведена е мерка во рок од 15 дена да биде вработено лицето и да му бидат исплатени три просечни бруто плати”, изјави вицепремиерот Владимир Пешевски.Кај полесните прекршоци се воведува и нова мерка укажување и едукација каде прво ќе следи опомена, доколку не бидат отстранети недостатоците, ќе биде изречена казна која е намалена за 30 проценти од стариот износ на казните.Казната за евиденција на фирмата ако не е на соодветно место досега беше 5000 евра, намалена е на 700, за одговорното лице новата казна е 100 евра, а физичкото лице е ослободено од плаќање на казна која досега изнесување 500 евра.Казните за трговија и продажба на алкохолни пијалоци надвор од предвиденото време останува иста, а се воведува и нова мерка со која ќе биде одземена стоката која била предмет на прекршокот. „Зголемување од 30 отсто има кај казната за служење на алкохолни пијалоци на малолетни лица, намалување за 50 отсто има кај казната за непочитување на работното време во угостителските објекти, а доколу глобата за лиценца за продажба на алкохолни пијалоци не е истакната, казната за тоа од 5000 се намалува на 700 евра”, рече Пешевски.Уште седум закони ќе поминат низ владина процедура, а вкупно 23 закони до крајот на јуни ќе поминат низ собранискиот процес ЗА ОДМОР НА ЗЛАТИБОР ДО 20 ОТСТО ПОПУСТ Македонските туристи што ќе одлучат да летуваат или да зимуваат во спортско-рекреативниот центар „Златибор“ ќе добијат попуст од пет до 20 отсто. Според директорот на туристичката организација „Златибор“ , Арсен Ѓуриќ, целта е да се зголеми бројот на гостите од земјава. Златибор располага со културно-историско богатство, терени за спорт и рекреација, хотели и апартмани од сите категории и нуди забава и анимација за посетителите. Познат е и по лечењето на болестите на штитната жлезда во институтот „Чигота“, каде што од годинава се применува и програмата за слабеење на деца. Јуни 2010

[4]


ГРАЃАНИТЕ ПОВЕЌЕ САКААТ ДА ПЛАЌААТ ВО КЕШ Додека банките го промовираат електронското банкарство и се обидуваат да ги преориентираат граѓаните кон новите светски банкарски стандарди, македонските граѓани и натаму повеќе сакаат пари на рака. Кредитните и дебитните картички во земјава се' уште се користат повеќе за вадење кеш, отколку за директно плаќање на продажните места. И банкарите се свесни дека тешко се менува македонскиот менталитет, но тие се убедени дека тоа ќе се промени, бидејќи, според нив, откако клиентите ќе ги разберат предностите на електронското банкарство нема да се двоумат да го применуваат. Но, тоа некако тешко оди, иако уште пред пет години во земјава најголем дел од вработените платата ја примаат на картичка, со неа не се плаќа и купува, туку се вади готовина. Според податоците од Народна банка на Македонија, во земјава има над 1,3 милиони кредитни картички, најголемиот дел од нив се дебитни, или околу 960 илјади. Во април годинава со овие картички се направени околу 2,5 милиони трансакции, вредни 135 милиони евра. Но, овој податок толку и не зачудува, колку што фрапира податокот дека над 95 отсто од трансакциите значеле подигнување само на кеш. Или, во април, од 135 милиони евра подигнати средства преку картички, дури 117 милиони евра биле во готовина. Но, ако се погледне наназад ќе се види дека годинава, и покрај тоа што расте бројот на издадени картички, сепак, значително помалку се троши во споредба, на пример, со 2008 година. Пред две години во најпотрошувачките месеци - јули, август, септември и декември, месечно од кредитните и од дебитните картички се ваделе речиси двојно повеќе средства или по над 200 милиони евра, во споредба со годинава, но и со лани. Оттогаш наваму воопшто не е променета навиката на граѓаните прво да се извадат пари од банкомат или на шалтер во банка, а потоа да се оди на пазарење. „Повеќе сакам да купувам со готовина, бидејќи така имам увид колку точно трошам. Најчесто одам на автомат, вадам пари и потоа купувам или плаќам сметки. Се' уште немам навика картичката да ја користам за секоја парична трансакција, бидејќи има продавници каде што нема терминали за плаќање со картичка, а, исто така, тие не се користат и на пазарите “, вели една скопјанка. За разлика од земјава, луѓето во светот толку многу ги користат картичките и Интернетот, што понекогаш забораваат дека постојат книжни пари. За нив кредитната картичка имаат посебна моќ. Со неа се оди во шопинг без да се грижат дали со себе носат доволно кеш за купување, но така и многу се заглавува во минус. Во земјава, оние што користат повеќе картички, најчесто префрлаат од една на друга за да врзат крај со крај во месецот. „Имам пет платежни картички, една дебитна и четири кредитни. На ваков чекор се решив поради ниската плата, која не ми е доволна за да ги задоволам основните животни потреби. Сите картички се истрошени и средствата секој месец ги префрлам од една картичка на друга. Без разлика на високите камати што ги пресметуваат банките, ова за мене е подобра опција, отколку да зајмам пари“, вели анонимен граѓанин. Членовите на секое семејство во земјава располагаат со две, па и повеќе картички од различни банки, но тие повеќе служат за покривање на финансиските дупки, отколку за безготовинско плаќање. Тоа го наметнува прашањето дали картичките кај нас ја имаат вистинската функција? Стануваме ли виртуелни и трошиме пари што реално ги немаме или, пак, според онаа народната, само префрламе од шупливо во празно за да опстанеме со ваквиот низот стандард. Јуни 2010

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

КРАТКО ...


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

ЌЕ СЕ ПРОВЕРУВААТ ЦЕНИТЕ НА ИНТЕРНЕТ Цените на земјоделските производи на пазарите на големо и на мало да се објавуваат секоја недела на официјалната интернет-страница на Министерството за земјоделство. Ова е барање од Европската Унија, кое треба да се спроведе во практика во следните два месеца. Освен овошје и зеленчук, ќе се собираат и објавуваат податоци и за цената на пченицата и на останатите житни производи, како и за брашното и за свинското, пилешкото и за говедското месо. За почеток ќе се објавуваат податоци за 30 градинарски производи, 29 овошни производи, 6 вида добиток и 4 житни производи. Досега, покрај средствата обезбедени од буџетот и АСАПпроектот финансиран со заем од Светска банка, дел од активностите се поддржани и преку краткорочни проекти финансирани од други институции. Во ресорното министерство интензивно се прават подготовки за почеток на проектот со кој сите заинтересирани страни ќе може во секое време да видат како се движат цените на третираните производи. - Податоците што ќе се собираат ќе бидат директно од терен, од два пазари на големо за градинарски производи, шест пазари на мало, исто толку добиточни пазари, седум млинови за жито, шест кланици, десет преработувачи и откупувачи на овошје и на зеленчук и осум снабдувачи со земјоделски производи велат во Министерството за земјоделство.Земјоделците го поздравуваат овој проект и велат дека на ваков начин ќе се види кој ќари на нивната мака и како во одредени периоди цените се менуваат без никаква логика.

МАСОВНА ПРОДАЖБА НА СТОКАТА ПО МЛЕЧНАТА КРИЗА По аферата „Сведмилк“ што предизвика намалување на откупот на млеко, сточарите од пелагонискиот крај масовно ја продаваат стоката. Според млекопроизводителите, добиточниот фонд е намален за 40 проценти. Кравите масовно се продаваат во Албанија и Косово. Дури 18 илјади грла добиток се продале од државата во изминатите година и пол од избувнувањето на аферата „Сведмилк“ до денес, тврдат фармерите од Пелагониско. Најголем дел од добитокот завршил во кланиците во Албанија и Косово. Според млекопроизводителите, добиточниот фонд е намален за 40 проценти, а според државта за 0,4 проценти. Во Министерството за Многу крави се продадоа, некаде околу 18000. Сите за Албанија и Косово заминале. Прво ги купувавме од таму, а сега ги враќаме.земјоделство, пак, ланската година за само еден квартал фармерите од Битолско пријавиле милион литри млеко помалку за субвенции од претходната година. Фармерите велат дека намаленото производство се должи на пропаѓањето на шведската млекарница и на ниските откупни цени. Од битолската млекарница со одговор дека откупната цена ја диктира пазарот и дека се движи до 13 до 19 денари во зависност од квалитетот на млекото. Јуни 2010

[6]


КРАТКО ...

НБРМ ЈА НАМАЛИ КЛУЧНАТА КАМАТНА СТАПКА Каматната стапка на благајничките записи на Народната банка на Република Македонија (НБРМ) се намалува за еден процентен поен од 6 на 5 отсто годишно, соопшти НБРМ.Намалувањето, како што се наведува се должи на поволните трендови на девизниот пазар, за кои придонесуваат намалениот увоз, опоравувањето на извозот, стабилизирањето на глобалната побарувачка постабилните очекувања на економските субјекти.НБРМ наведува дека ризиците поврзани со случувањата во Грција и нивните директни и индиректни ефекти врз домашната економија и натаму се присутни. Девизните резерви на Народната банка на четврти јуни годинава се зголемиле на 1,69 милијарди евра.

АКТУЕЛНОСТИ

НУКЛЕРКА Е ПОТРЕБНА ИНВЕСТИЦИЈА ЗА РЕГИОНОТ Македонија е една од најперспективните земји во регионот за вложување во енергетскиот сектор, но не помал е и интересот на странските инвеститори за останатите земји во регионот, како што се Србија, Косово, БиХ и Црна Гора. Во моментов повеќе значајни инвестиции се реализираат во градењето во неколку хидро и термоцентрали во Србија, БиХ и Македонија, а се обрнува внимание и на обновливите извори на енергија.Според министерот за економија, Фатмир Бесими, ваков проект првпат се промовира во земјава, а Македонија во извештајот изработен од белградската адвокатска канцеларија е спомената како земја во која се започнати неколку енергетски проекти, како што е донесувањето на стратегијата за развој на енергетиката, стратегија за обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност. -Четвртиот пакет на мали хидроцентрали е при крај. За три месеци треба да се потпишат договорите, а наскоро ќе се објави и петтиот пакет за изградба на мали хидроцентрали во земјава - вели Бесими. Тој потсети дека годинава во Богданци ќе почне проектот за изградба на ветерна централа. Министерот Бесими потенцираше дека за енергетските проекти се неопходни не само државни средства, туку и инвестиции од приватниот сектор, па од тој аспект тој очекува и годинава овие инвестиции да продолжат. Бесими потсети дека во јули компаниите заинтересирани за изградба на Чебрен и Галиште треба да ги достават своите понуди. ИКЕА“ ЈА ОДБРА СРБИЈА ЗА СВОЈ РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР Шведската компанија за мебел ја одбра Србија за свој регионален центар, каде што следните пет години ќе се инвестираат помеѓу 800 милиони и милијарда евра за изградба на пет продажни салони. Според плановите на шведскиот производител, во Србија до 2015 година ќе се изградат два трговски центри во Белград и еден во Крагуевац, Ниш и Нови Сад.Што се однесува до квадратурата на продажните салони кои ќе ги гради „Икеа“, нивната големина нема да биде помала од 120.000 квадратни метри.

Јуни 2010

[7]


ТЕМА НА БРОЈОТ

НАПУШТАЈЌИ ФЕЈСБУК Пишува Петар Лазаров, МАКЕДОНИЈА ЕКСПОРТ Консалтинг

Ке си го избрешете ли својот профил? Пред една година, вашиот дописник одлучи дека животот е премногу краток за да минува по еден час и повеќе секој ден читајќи што неговите пријатели на Фејсбук ќе готват за ручек или слично нешто. По три години умерена забава, дојде време да го исклучи профилот. Она што го поттикна на ваков чекор, не беше кавалерската незаинтересираност на Фејсбук за приватноста на своите корисници, ниту лукавите трикови за дознавање на податоци со што кон корисниците се насочуваа реклами базирани на нивните интересите што се дознаваат од нивните лични профили. Тој претпоставува дека ова сè е бизнис на компанија што се обидува да владее со светот. Последната капка што ја прелеа чашата беше новиот алгоритам развиен од опцијата Live Feed на сајтот што бира информации врз основа на тоа колку пати некој предмет бил забележан од други. Резултатот е наплив на ѓубре што не може да се спречи. А воедно, кажува дека луѓето на Фејсбук едноставно не разбираат што значи контрола на корисник. Неколку месеци откако ја напушти забавата, фијаското околу ревидираната политика за приватност на Фејсбук, која влезе во сила минатиот декември, само ги потврди неговите впечатоци. Со оваа политика, листите на пријатели и слики од профили на корисници може секој да ги види - па дури и оние информации и слики од профили што им припаѓаат на корисници коишто експлицитно одбрале да ги ограничат таквите доверливи информации на свој круг на пријатели. И што е уште полошо, контролата за повторно криење на информации беше наеднаш отстранета. Без разлика што првото правило за однесување на интернет е никогаш да не постирате нешто што не сакате вечно да биде присутно на интернет. Ако постирате нешто, тоа ќе се рашири на интернет – и Јуни 2010

[8]


– половина од сите интернет корисници – сметаат дека Фејсбук е занимливо, забавно па дури и место што создава навика на коешто може пријатно да ги минуваат своите часови. Ниедна друга социјална мрежа не е слична – па дури ни Мајспејс, којашто едно време беше лидер во оваа област, а сега има помалку од половина од членовите на Фејсбук. Но, нескротливите тактики на Фејсбук воопшто не поттикнуваат дух на заедница. Исто така има и пракси кои речиси секогаш се покажуваат како непродуктивни на подолгорочна основа. Земете ги за пример здодевните чекори низ кои треба да поминат корисниците ако сакаат да затворат профил. Ова очигледно е така изработено за да се спречат членовите што сакаат да ја напуштат мрежата и се граничи со измамнички карактер. На многумина што сакаат да го напуштат Фејсбук им простуваме ако мислат дека го избришале својот профил, а тие всушност само го деактивирале. Сите нивни лични податоци остануваат на серверите на Фејсбук. Сè уште може да добиваат спам пораки од Фејсбук и неговите клиенти, и да бидат „тагнати“ на слики објавени од други. Тешко на наивните што ќе се обидат повторно да се логираат на Фејсбук во период од 14 дена - само за да проверат дали нивниот профил навистина е избришан. Сите претходни параметри на корисникот веднаш ќе бидат реактивирани како ништо да не се случило. Пред една година, вашиот дописник го научи сето ова на потешкиот начин. По неколку неуспешни обиди да се збогува, конечно најде линк по кликање на пет опции на интернет страницата на Фејсбук за помош во кој се нудеше патека за бегство. За среќа, не ја користел Фејсбук апликацијата на мобилен, ниту услугата на „фејсбук Конект“ за проверка на правото на корисникот да се приклучи кон други интернет страници. Ако бил така случајот, прво ќе треба да се избришат овие апликации пред да се отстрани профилот на Фејсбук. Светлина на крајот на тунелот видел кога дошол на [9]

ТЕМА НА БРОЈОТ

нема начин да го избришете. Прекршувањето на личната приватност на Фејсбук не е резултат на некоја софтверска грешка, туку пресметана деловна одлука за продлабочување на финансиските цели на социјалната мрежа со прекршување на човековите права. Освен изложувањето на сè повеќе профили на корисници, слики и постови на широката јавност, Фејсбук промовираше и програма за споделување на такви лични податоци со други веб-страници. И за да спречат такво нешто, корисниците требаше да ги поминат сите постапки на поставување инструкции на соодветните сајтови (како Yelp и Pandora) за зачувување на приватноста на нивните лични податоци. Не е ни чудо што законодавците, подбуцнати од групите за заштита на граѓанските права, почнаа да се нервираат. Со заканите за истраги од Конгресот и Федералната комисија за трговија, Фејсбук конечно сфати дека претера. Следеше брза техника за да се деактивира напад. На 24 мај, основачот и извршниот директор на Фејсбук, Марк Зукерберг, на страниците на „Вашингтон Пост“ најави повторно воспоставување на претходните правила за приватност на мрежата, како и на некои од поедноставните контроли за приватност. Сепак, корисниците ќе треба да одлучуваат да не споделуваат информации со трети лица, а не да одлучуваат да споделуваат информации. Пред да се случи сето ова, лекцијата што вашиот дописник ја научи обидувајќи се да ја прекине својата врска со Фејсбук е дека Фејсбук беше - и се разбира сè уште е – етички предизвикувачка алатка којашто постојано ќе ги притиснува границите на прифатливо однесување. Но, има и луѓе што се залагаат за овие практики велејќи дека деловните луѓе треба да го користат овој начин за да го променат светот. Вашиот дописник не се согласува. Неоспорно е дека г-н Зукерберг има направено многу за да го промени начинот на којшто луѓето го користат интернетот. Не случајно околу 500 милиони луѓе

Јуни 2010

И ГО


ТЕМА НА БРОЈОТ

дното на почетната страница на Фејсбук и кликнал на линкот за помош. На страницата на „центарот за помош“, има опција „Избришете го Фејсбук“ која води до страницата „Најчесто поставувани прашања“ - во која меѓу другите работи има наведено опција „Сакам засекогаш да го избришам мојот профил“. Откако ќе се кликне на тој линк, Фејсбук сè уште се обидува да ги убеди корисниците што сакаат да го напуштат, што беше случај и со вашиот дописник, само да го деактивираат својот профил а не да го бришат. Игнорирајќи ги овие молби и закани, решението беше да се кликне на линкот „Избришете го мојот профил“ и да се поминат дополнителните опомени дека ова е трајно бришење (ох среќа!); и дека целата содржина додавана на профилот низ годините ќе се изгуби еднаш засекогаш (ураааа!). Како успешен бегалец, вашиот дописник храбро кликна на опцијата „Поднеси“. За да биде сигурен, никогаш не го посети Фејсбук по откажување од своето членство - и не е сигурен дали оваа постапка за бегство сè уште функционира. Го пребара своето име на Гугл заедно со Фејсбук и не најде ниеден предлог. Претпоставува дека неговиот профил е избришан од серверите на мрежата, и покрај тоа што нема начин како да провери. Други имаат забележано дека ако се обидете повторно да се регистрирате со вашата стара e-mail адреса, Фејсбук отсечно ќе ве информира дека адресата е во употреба. Не се обидел да провери, па не знае дали Фејсбук сè уште чува евиденција за претходни членови.

Јуни 2010

[10]

Но, еве ја дилемата. Ќерката на дописникот само што наполни 13 години, и сега официјално е доволно возрасна за да има профил на Фејсбук. Бидејќи таа е една од најмалите во нејзиното одделение, повеќето од нејзините соученици веќе ја користат социјалната мрежа за размена на слики и озборувања, па дури и корисни совети за домашни задачи. Дали да ù дозволи да се приклучи кон битката? Неволно ú дозволи – меѓутоа со одредени услови. 500 милионите невини корисници на Фејсбук се плен за секој интернет мршојадец, педофил, спамер, измамник, паразит што можете да си го замислите. Сепак, тој се чувствува доволно сигурен дека може да ù го избрише профилот во секој момент, поради трите неодамнешни измени на Зукерман на параметрите за приватност на Фејсбук: можноста да се постави зададено ниво на приватност за профил на корисник; воспоставувањето на основните контроли за приватност на Фејсбук Конект (без кои интересите, образованието, работното искуство, родниот град и сегашната локација на корисниците автоматски беа јавни); и повторно давање на можност на корисникот да се одлучи да не учествува во споделување на информации со целиот свет. Има уште едно барање на коешто ќе инсистира: да ù стане пријател на Фејсбук, како и татко, со што ќе може да ги чита групните дискусии. А дали навистина ќе ги чита или не, тоа е друга работа. Како и да е, ова значи дека ќе мора да се приклучи кон ордата на Фејсбук.


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


ПРЕЗЕМЕНО

БУЏЕТСКИ НАМА ВО ЕВРО ЗОНАТА

Плановите на Европа за фискално штедење не се некоја закана за закрепнувањето како што изгледаат

ИНВЕСТИТОРИТЕ коишто се сомневаа дека земјите на евро-зоната би можеле да ги поправат своите јавни финансии сега се плашат дека кризата поттикнува преголема строгост. Одреден број на земји, пред сè Грција, па и Шпанија, Португалија и Ирска се присилени да преземат драстична акција со безобразни пазари на обврзници. За да избегне слична судбина, Италија вети во мај дека ќе го намали својот буџетски дефицит за 24 милијарди евра (30 милијарди американски долари) до 2012год. Сега кон ова се приклучуваат и кредитоспособните земји што се во најдобра состојба. На 8 јуни, владата на Германија објави пакет мерки со кои ќе заштеди околу 80 милијарди евра до 2014год. Германската канцеларка, Ангела Меркел, кажа дека Германија треба да создаде пример за буџетска дисциплина за другите земји на евро-зоната. Франција, исто така, рече дека ќе го среди својот дефицит со тоа што ќе ги укине даночните ослободувања и ќе ги стопира повеќето потрошувачки програми од наредната година. Оваа брзаница да се затегне коланот поттикнува нови грижи: ако буџетските намалувања се премногу строги, дали ќе ја втурнат економијата во рецесија, поразувајќи ја нивната цел? Според оние што го поздравуваат новото фискално штедење, како и според оние што се плашат од тоа, ќе се соочиме со огромен фискален удар. Реалната слика и не е толку драматична. Да ги земеме за пример мерките на Германија. Намалувањата од 80 милијарди, коишто владата ги планира, ќе се случуваат во период од 4 години. Најголем дел од заштедите се планирани за 2013 и 2014год. Ударот врз буџетот од наредната година изнесува само 11.2 милијарди евра, што е помалку од 0.5% од БДП. Со сите тие муабети за намалувања, лесно се заборава дека буџетскиот дефицит на Германија ќе се зголеми оваа година за 1.5-2% од БДП, додека да се реализира задоцнетиот ефект од првите мерки за стимулација. Помалите земји на работ на евро-блокот потешко се повлекуваат. Буџетските намалувања на Грција достигнуваат до 7% од Јуни 2010

[14]

БДП-то за оваа година и 4% за наредната година (види табела), според Лоренс Бун (Laurence Boone) од Барклеј Капитал (Barclays Capital). Шпанија, Португалија и Ирска планираат да ги намалат с в о и т е буџети


Vanteenkiste) од Европската централна банка покажуваат дека зголемувањето на буџетските дефицити во земји со големи долгови се поврзуваат со поголеми приватни заштеди. Многу влијае и начинот на којшто се намалуваат буџетите. Често спомнуваната студија на Алберто Алесина од Универзитетот Харвард и Роберто Пероти, сега од миланскиот универзитет Бочони, кажува дека буџетските прилагодувања што се засноваат на намалувања на социјалните придонеси или владините плати би можеле да создадат трајни придобивки – помал јавен долг и побрз раст на БДП - отколку оние што се засноваат на зголемување на даноци или намалувања на јавните инвестиции. Најмалку штетни даноци беа даноците на добивките на фирмите или на трошењата на потрошувачите. Сега е потешко да се повторуваат вакви примери за „експанзивни фискални скусувања“. Земји кои во минатото успеаја да се зајакнат со намалување на буџетските дефицити честопати беа помагани од девизниот курс што паѓаше или беа наградувани со голем пад на должничките трошоци. Денес, повеќето богати земји веќе уживаат во добивки од евтини обврзници. А и не може секој да ја девалвира својата валута. Сепак, јасно е дека одредени видови на штедење помалку му наштетуваат на развојот. Пакетите што ги најавуваат земјите на евро-зоната се прилично добро скроени. Повеќето земји планираат да ги намалат владините плати и бенефиции - а вакви намалувања се најмалку штетни за економското закрепнување. Во Ирска, Шпанија и Грција се провнуваат големи намалувања на платите и придонесите во јавниот сектор. Италија планира тригодишно замрзнување на платите и како Германија и Грција ќе замени само дел од работниците што треба да се пензионираат со нови вработувања. Плаќањата за социјални придонеси се намалени во Ирска, а ќе се намалат и во Германија од 2011год. Трошоците за пензии ќе се намалат во Грција и ќе се скратат и во Шпанија и Италија. Ниедна земја не се потпира премногу на намалувања во јавните инвестиции, коишто честопати и не се одржливи. Шпанија и Ирска во голема мера ги намалија своите капитални буџети, но и ги намалија тековните трошоци. Штедењето на Португалија се заснова на повисоки даноци, а намалени се и бенефициите за невработените. Грција требаше да ги зголеми приходите и да го намали трошењето, но барем ги разгледува „правилните“ даноци, како на пример данокот на додадена вредност (ДДВ) [15] Јуни 2010

за 2-3% од БДП во 2010 и 2011год. Но, сепак, тие се многу мал дел од економијата на регионот. Грција е само 2.6% од исходот на евро-зоната. Португалија и Ирска се уште помали. Со Шпанија, овие земји претставуваат помалку од петина од БДП-то на евро-зоната. Нивното планирано штедење ќе има мало влијание на економијата на евро-зоната. Г-ѓа Бун смета дека мерките што се наменети за намалување на буџетскиот дефицит во еврозоната ќе резултираат со 1% од БДП за наредната година, ако се пресметува според големината на економијата на секоја држава. Ова е многу, но не и претерано за блок за којшто Европската комисија предвидува дека за 2010 год. има просечен буџетски дефицит од 6.6% од БДП. Постои голема несигурност околу економското влијание на фискалното затегнување, а најмногу поради некои привремени мерки коишто ќе се реализираат наредната година. Буџетските намалувања го поткопаа порастот на БДП преку намалување на вкупната побарувачка. Наједноставните мерења на тие „Кејнзијански“ ефекти велат дека секое евро од загубено јавно трошење го намалува БДП-то за отприлика истиот износ. Но, во одредени околности, буџетските намалувања може да го помогнат порастот – или да предизвикаат помали штети од оние што ги предложуваат Кејнзијанските модели. Строги активности за справување со буџетски дефицити може да ги поттикнат потрошувачите помалку да штедат (а фирмите повеќе да инвестираат) со намалување на несигурноста околу идните даночни промени. Оваа загриженост може да биде поголема кога јавните долгови се загрижувачки големи бидејќи даночните обврзници сметаат дека потребата да се намали дефицитот негативно ќе се одрази на нивните финансии во блиска иднина. Истражувањата на Кристиан Никел (Christiane Nickel) и Изабел Ванстенкисте (Isabel

ПРЕЗЕМЕНО

АЛУВАЊА А


и даноците за „гревови“ како на пример цигари, алкохол и бензин. Поради сериозноста на нејзините фискални проблеми Грција немаше друг избор освен да го нападне својот дефицит на сите фронта. Германија не е под истиот притисок на пазарот на обврзници. Можеше да ги одложи своите намалувања уште малку. Службените лица сега се поподготвени, барем во приватни разговори, да признаат дека слабата домашна побарувачка во Германија претставува проблем. Но, одржувањето на дефицити подолго време не е најдобар начин за решавање на проблемот. Поедноставно, мерките за намалување на германските социјалните бенефиции може да помогнат ако со тоа се охрабрат повеќе невработени лица да се приклучат кон работната сила и ако се подигне потрошувачката моќ на потрошувачите. Владата барем го задржа зголемувањето на даноците на минимум. Буџетските намалувања ретко се добри вести за економијата. Но, Европскиот пат на штедење можеше да биде и многу полош.

Јуни 2010

[16]


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING MATCHMAKING ПодготвуваHEADHUNTER Катерина Маџовска РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ПЛАН ФИКСНА ПЛАТА РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС (ang. МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Збир на индивидуални деловни цели, клучен Fixed Pay исто така и Fixed Salary) е најчест облик РЕСУРСИ HEADHUNTING MATCHMAKING елемент во системите, управување со работна HEADHUNTER на основна плата, бруто плата, која вработениот ја успешност и ЧОВЕЧКИ во сите системи за нградување на прима најчесто месечно, секогаш НА во еднаковЧОВЕЧКИ износ, РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ вработените за остварените резултати во созадавње бично е еднаков на договорената плата. Износот РЕСУРСИ MATCHMAKING на нови работниHEADHUNTING места. Служи како подлога („мерен HEADHUNTER на фиксната плата на вработениот се менува со иструмент“) за одредување на нивоа на успешност неговото напредување или унапредување. РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ и работен учинок на вработениот. Успешноста се РЕСУРСИ MATCHMAKING одредува така HEADHUNTING што остварениот работен учинок HEADHUNTER се споредуваЧОВЕЧКИ со www.vrabotuvanje.com.mk планираната (зададената) цел, РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Посетеност на од земја од Балканот дефинирана во планот. Србија ЧОВЕЧКИ 620 РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Бугарија 580 РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Црна Гора 240 РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Словенија 90 РЕСУРСИ HEADHUNTER MATCHMAKING Албанија HEADHUNTING 80 РЕСУ Хрватска РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ 60 Грција БИХ

50 40

Статистика за посетеност на www.vrabotuvanje.com.mk од земји од Балканот Бугарија

Црна Гора

5%

5%

Словенија

Албанија

Хрватска

Грција

БИХ

3% 3% 2% 35%

СТАТИСТИКА

14%

33%

[17] Јуни 2010

Србија


Подготвува Марија Јовановска, Психолог

CV НА

ГОЛЕМИТЕ


c u r r i c u lu m v i ta e

CURRICULUM VITAE

PERSONAL INFORMATION Name Date of birth

JOSEPH SEPP BLATTER 10.03.1936 (Age 74)

Birthplace

Visp, Valais, Switzerland

Nationality

Swiss

Residence

Zurich, Switzerland

Best known as Marital status website

President of FIFA (Fédération Internationale de Football Association) Spouse Graziella Bianca (December 2002 - 2004), daughter Corinne Blatter www.fifa.com/aboutfifa/federation/president/index.html

WORK EXPERIENCE Dates Position held Name of the employer

31 May 2007 Third term as FIFA President FIFA (Fédération Internationale de Football Association)

Dates Position held Name of the employer

29 May 2001 Second term as FIFA President FIFA (Fédération Internationale de Football Association)

Dates Position held Name of the employer

8 June 1998 FIFA President (Elected as the eight president) FIFA (Fédération Internationale de Football Association)

Dates Position held Name of the employer Dates Position held Name of the employer Main activities and responsibilities Other positions held

1990 CEO FIFA (Fédération Internationale de Football Association) Organization of total of five World Cups (Spain in 1982, Mexico in 1986, Italy in 1990, USA in 1994 and France in 1998) 1981- 1990 General secretary FIFA (Fédération Internationale de Football Association) 1975 - 1981 Director of Technical Development Programmes FIFA (Fédération Internationale de Football Association) Creating foundations for competitions in the under-20 and under-17 categories as well as women's and indoor (futsal) football, all of which are pillars of FIFA's worldwide activity. Head of Public Relations of the Valaisan Tourist Board in Switzerland; General Secretary of the Swiss Ice Hockey Federation; Director of Sports Timing and Relations of Longines S.A. and was involved in the organization of the 1972 and 1976 Olympic Games.

EDUCATION Gratuated 1959 University of Lausanne Business and economics [19] Јуни 2010

Dates Name of the educational institution Degree in subject

CV СЕП БЛАТЕР

Dates Position held Name of the employer Main activities and responsibilities


PERSONAL SKILLS AND

COMPETENCIES

Mother tongue Other languages

German French, English, Spanish, Italian

CV СЕП БЛАТЕР

SPORT ACTIVITIES - Active footballer from 1948 to 1971 (played for the Swiss amateur league in the top division) - Member of the Board of Xamax Neuchâtel FC from 1970 to 1975 - Member of the Panathlon Club (society of sports managers) - Since 1956 member of the Swiss Association of Sportswriters - Since 1999 member of the International Olympic Committee (IOC) HONOURS The Olympic Order Honorary member of the Swiss Football Association Numerous awards from clubs, national associations and confederations Knighthood (with the title of Dato') from the Sultanate of Pahang The 'Order of Good Hope', awarded by the Republic of South Africa 'Order of Independence (1st class)' of Jordan 'Grand Cordon du Wissam Alaouite' of Morocco 'Medalla al Mérito Deportivo ' of Bolivia. 'Grand Cordon de l'Ordre de la République Tunisienne' of Tunisia 'International Humanitarian of the Year' as well as the 'Golden Charter of Peace and Humanitarianism' from the International Humanitarian League for Peace and Tolerance Recipient of the 'Global Award for Peace' awarded by the International Amateur Athletic Association. Recipient of the Rank of Grand Officer of Wissam Al Arch (Morocco) Recipient of the UEFA Order of Merit in Diamond Recipient of the Award of Merit from Yemen Knight of the French Legion of Honour Recipient of the 'Order of the Two Niles' from Sudan Recipient of the 'Gare St Lazare Award' from Central African Republic Honoured in Djibouti as a 'Commandeur de L'Ordre National du 27 Juin 1977' Supreme companion of 'Tambo' of President of the Republic of South Africa: Thabo Mbeki Ordre de la Médaille de la Reconnaissance 'Commander Grade' on behalf of the prime minister of the Central African Republic Célestin Leroy Gaoumbalet Honorary Doctor of Arts, De Montfort University (Leicester) Honorary Doctorate in Philosophy from the Nelson Mandela Metropolitan University in Port Elizabeth Honorary Citizenship in Visp (hometown, Switzerland) Honorary member of Real Madrid Recipient of the 'Tenth Anniversary Soccerex Merit Award' Recipient of the 'AFC Diamond of Asia Award' 2006 Order of the National Olympic Committee 'Prince Yaroslav the Wise' Order V grade in Ukraine Order of 'Dustlik' (Friendship) in Uzbekistan 'Danaker' in Kyrgyzstan 'Crown of Peace' in India Doctor of Letters Honoris Causa of the International University in Geneva Order of Francisco de Miranda - First Class, Palace Miraflores, Venezuela 2007, received from Hugo Chavez - President of the Republic of Venezuela Diploma of Honorary Doctor of the Azerbaijan State Academy of physical culture and sport Honor Diploma from Ilham Aliyev, Azerbaijan Republic President Honorary Doctoral Degree of Business Administration in Sport Management, Bangkok Honorary Citizen by Governor of Bangkok Apirak Kosayothin Bahrain Medal of the First Degree Honorary Membership of Swiss Olympic Association Best World Sports award from the Graduate School of Business Administration of Zurich 2008 Јуни 2010

[20]


The 'Wissam Al-Qods (Order Jerusalem)' distinction, presented by H.E. President Mahmoud Abbas. Davos Crystal for outstanding service and achievement in sport Japan's 'Grand Cordon of the Order of the Rising Sun' 'Dostik' Order from the President of the Kazakhstan Republic, Nursultan Abish-uly Nazarbayev Liberian Humane Order of African Redemption. CHANGES TO THE GAME

the 2002 Cup, the current World Cup champion no longer automatically Фудбалот претставува идеален тимскиAfter спорт кој World за Претседателот на FIFA, Сеп Блатер значи „базична for the next Cup finals, as was the case for the champions of all 16 едукација, формирање на карактерот иqualifies борбениот дух,World заедно со градењето почит и дисциплина„. Сево previous World Cups. ова поткрепено со пораката за фер игра, претставува основа за градењето подобро разбирање помеѓу сите народи во светот. „Фудбалот претставува синоним за театар и забава, па така предизвикува нееднакво National associations must nowкреативност enforce immediate suspensions of all playersработни sent off внимание на медиумите. Дури може и да предизвика уметничка и секако отвара многу during a game, even if television replays offer compelling evidence of a player's места. Но над се, тој претставува изворinnocence. на бескрајни радости страст. претставува физичка In particular, Blatterиinsists thatТој a referee's judgement must be активност seen as final која во исто време ги раздвижува и емоциите. Тој претставува најпопуларна и најчесто споменувана тема and that mistakes are part of the game. The FA, however, has refused to follow this на разговор во светот“. Токму затоа мотото на Блатер е „ФУДБАЛ ЗА СИТЕ, ЗА(though ФУДБАЛ“. directive, and allows appeals against straight СИТЕ red cards not those resulting from yellows). претставува извор на надеж и социјален напредок. Во најсиромашните делови од светот,twoфудбалот Јозеф С. Блатер се обидува да се осигура дека фудбалот значително ќе придонесе кон подобрувањето на Under Blatter, starting inи2004, the game implemented the booking of players who remove стандардите за јавно здравје преку релевантни технички научни истражувања. Така ќе може да докаже their shirts afterна scoring a goal, as well asначини. those who are guilty of 'over-zealous дека фудбалот игра значајна улога во општеството многу различни celebrations'. The rationale this rule change is that football is a global sport, andНо, thus Огромниот успех на фудбалот го предизвика вниманието на for најразлични економски интересни групи. the sensibilities of conservative nations and spectators must be respected. претседателот на ФИФА цврсто е решен да го зачува хуманиот лик на играта. Зачувувањето на цврста рамнотежа помеѓу различните аспекти на играта е она што тој го опишува како „постојан предизвик и In 2007, Blatter decided that no football matches will be played above 2500 metres истовремено моја главна цел“. (8200 ft) above sea level. This number was revised to 3000 metres on 26 June 2007. This Истовремено, Јозеф Сеп Блатер беше посветен широк хуманитарни проекти поради неговата may have на been aimed спектар to split the на opposition group formed by Colombia, Ecuador (who цврста определба за општествената одговорност наbelow фудбалот. Јозеф бешеand главната подвижна play at altitudes 3000 metres butСеп aboveБлатер 2500), Bolivia Peru (with stadia above 3000 села metres). Thisзапочна has dramatic consequences the Bolivian national team, whose сила позади партерството со СОС Детските која во 1994 година.forОваа организација се состои stadium is located more than 3000 metres above sea level. Blatter commented that од од повеќе од 130 села за деца од целиот свет и има корист од материјалната и финансиска подршка football matches at extreme altitudes belong to the past, and that they are risky for ФИФА. players' health. However, no comprehensive medical studies have been shown to prove Откако беше избран за претседател наthis. ФИФА во Јуни 1998 година, Блатер формираше сојуз со УНИЦЕФ The Andean nations argue that playing in hot, sea level temperature is in fact more и ја лансираше кампањата „Чиста надеж, Чист citing фудбал“ (Pure Hope, Pure „Say Yes for Children“ dangerous, the death of Marc-Vivien FoéFootball). as an example. е кампања која беше лансирана пред Светското првенство 2002 година која има за цел да ја зголеми свесноста за правата на децата. За прв пат во историјата, Светското првенство е посветено на хуманитарна цел под слоганот „Say Yes for Children“. Тој исто така поддржа и заеднички проект за Африка со Светската Здравствена Организација наречен „Kick Polio out of Africa“ Блатер исто така им пружа помош и на бегалските кампови преку обезбедување на фудбалска опрема, а ФИФА е во голема мера посветена на борбата против злоупотребата на детскиот труд. За таа цел, ФИФА под председателство на Блатер потпиша кодекс на однесување со Меѓународната Организација на Трудот при Обединетите Нации. Јозеф Сеп Блатер исто така е член и на Оснивачкиот Борд на Светската Анти- Допинг Агенција како претставник на Интернационалниот Олимписки Комитет. Јуни 2010

[21]

CV СЕП БЛАТЕР

The "silver goal" replaced the "golden goal" rule in extra time of play-off matches. Under the "golden goal" rule, the match ends immediately one side scores in extra time. The "silver goal" rule states that the match will end at the half-time period in extra time if one team is leading – otherwise the match will continue until the end of the extra time period. Some fans believe that this rule change makes the game less exciting, while others felt that the game is more fair as a result. The new rule was first applied in the Euro 2004 competition, but it has since been discontinued along with golden goal. All competitions have now reverted to the traditional extra time rules, i.e. they must play the full amount of extra time, no matter what the score is.


ВАШАТА УСПЕШНА КАРИЕРА Е НАША ЗАДАЧА 





КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ НА ИНТЕРВЈУ? (dress code, најчесто поставувани прашања и најдобри одговори, видео презентација) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ОДЛИЧНО МОТИВАЦИСКО ПИСМО? (10 совети за успешно мотивациско писмо, примери) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ПРИВЛЕЧНА БИОГРАФИЈА? (што треба, а што не треба да содржи вашето CV, примери)

ЦЕЛИОТ ПАКЕТ ОБУКИ ЌЕ БИДЕ ВАШ ЗА САМО 1100,00 ДЕНАРИ ПРИЈАВУВАЊЕ НА edukacija@vrabotuvanje.com.mk Тел: 02/3230 091 или 072/222 654 Контакт: Виктор Герасимовски Јуни 2010

[22]


HR АНАЛИЗА Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 10.06.2010 - 16.06.2010 200

181

180 160 140 120 100 80 60

19

40

15

20

14

9

7

7

6

6

6

0

Објавени огласи по печатен медиум во периодот 10.06.2010 - 16.06.2010 Шпиц 6%

Утрински весник 2% Дневник 31%

Нова Македонија 7%

Вечер 20%

Време 28%

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

HR АНАЛИЗА

Вест 6%


ПРОФЕСИЈА

ЦВЕЌАРСТВО – УБАВОТО И КРЕ

Пишува Марија Димулковска, новинар

За цвеќарството е потребно да се има репер за убавина. Креативноста како таква треба да преовладува пред се останато. Колку ќе вложиш, толку и ќе добиеш. Цвеќарството пред се претставува спој на убавото и самата креативност. Дарбата ја поседува секој човек, но зависи колку тој ќе ја развие во оваа работа – вели цвеќарката Соња. Дарбата е пресуден талент на секого. Тоа е поврзано со аранжирањето. Аранжирањето пак е еден начин и стил на гледање на убавото. Во самото цвеќарство нема одредена траса на движење, туку се се менува и се надрадува. Не е потребно само одредено школо за оваа работа. Неопходно е и дополнително надградување. Во тоа спаѓа посета на саеми, по

аранжерите. Успешен цвеќар е оној цвеќар кој ќе го продаде целото цвеќе. Отпадокот од цвеќето никогаш и никаде не се враќа, туку се фрла. Преку самото аранжирање човекот се исполнува и се прави среќен. За секое цвеќе треба да се познаваат општите карактеристики. Тоа за секое цвеќе е начин на одржување на истото. Аранжирањето како такво никогаш не се повторува. Тоа значи дека во ниеден нареден букет аранжирањето неможе

можност и курсеви. Таму не се сведува само на цветни аранжмани, туку и уметност на сопствените нови материјали кои треба да ги пренесат

да биде исто. Инспирацијата доаѓа во самиот даден момент. Како и од моментот на пригодата за која е наменето самото цвеќе. Во зависност од

Јуни 2010

[24]


култура и цивилизација. За разлика од порано, во денешно време поинаку се гледа на цвеќето. Повеќе се обрнува внимание на цвеќето и за што тоа самото служи. Љубовта спрема цвеќето е како љубовта спрема човекот. Но, љубовта и парите едно без друго неможат, па така и во оваа гранка. Ако немаш вредносна добивка, нема да знаеш и колку вредиш. Од една страна е љубовта, но од друга парите. Ако незнаеш што нудиш и дали нудиш квалитет, тогаш нема да дознаеш и колку тоа вреди. Колку ќе се внесеш, толку и ќе добиеш и сработиш. Но, тоа се менува. Не е секогаш исто. Некогаш се внесуваш и повеќе од тоа што треба и го даваш максимумот од себе. Само така ќе може да се има успех. Може да зависи и од самата ситуација. Искуството и дарбата ја прават брзината. Во одредени моменти таа е пресудна. Производот од искуството и дарбата се пренесува побрзо. Тоа е она што го знаеш и што си го научил во текот на оваа работа – цвеќарство. [25] Јуни 2010

тоа секое аранжирање ја апсорбира енергијата на тоа цвеќе, како и на оној што го прави. Понекогаш тоа може да зависи и од расположението, но не секогаш. Најпрвин доаѓа инспирацијата, а потоа се останато. Рокот на траење на цвеќињата е многу важен. Цвеќето како такво трае од 7 до 20 дена. За секое цвеќе што е пропаднато, не се добиваат бенефиции плус. Секое пропаднато цвеќе е свој личен неуспех (на цвеќарот). Тоа е можеби една од поголемите недостатоци во оваа работа. За изборот при купување на одредено цвеќе постои договор помеѓу цвеќарот и купувачот. Од страна на цвеќарот се предложува кое цвеќе за која пригода е. Потоа изборот останува на самиот купувач. Купувачот е секогаш во право. Па така за одредена пригода постои и одредено цвеќе, но и немора да значи. Може да зависи од финансиите на самиот купувач. Како и да е побарувачката е секогаш голема за купување на цвеќиња. Цвеќињата се одраз на секоја

ПРОФЕСИЈА

– СПОЈ НА ЕАТИВНОСТА


WEB SITE & FACEBOOK FAN PAGE Со 3 кликнувања до осигурување или работа! Скопје, 18. мај 2010 – Движејќи се во чекор со „интернет револуцијата“ која владее во Македонија и соодветните барања на нејзините граѓани, Кроациа Осигурување – Живот А.Д. креираше нова, редизајнирана, технички подобрена web страна. Со модерниот one-page resize формат (автоматско прилагодување на големината на мониторот), минималистичкиот дизајн а поголема интерактивност, новите модули и подобрениот интерфејс http://www.cro.mk овозможува на корисниците побрзо, поефикасно и поедноставно (без scroll!) пребарување на саканите информации. По едногласната оценка на информатичките стручњаци, оваа исклучително прегледна страница, која на сите заинтересирани им штеди драгоценo време, претставува пионерски потфат меѓу осигурителните куќи во Македонија. Конкретно: со само три кликнувања (3!) на сајтот Кроациа Осигурување – Живот А.Д., можете да ги оставите сите податоци доволни за договарање, на пример на животно осигурување, после што во точно означеното време телефонски ќе Ве контактира, или ако сакате, лично ќе Ве посети овластен осигурителен советник. Исто така, едноставно и брзо – ако веќе сте осигуреник – можете да пријавите новонастаната штета, да го проверите статусот на нејзиното решавање или да ги преконтролирате досегашните уплати. Но, постапката не е забрзана и олеснета само за осигурениците, потенцијални и актуелни, туку и за амбициозните граѓани желни за нови деловни предизвици: на web сајтот можете да ги најдете сите информации за тоа како да станете застапник на Кроациа Осигурување – Живот А.Д. и да пристапите кон нејзиниот креативен тим. И за крај, во согласност со стратегијата за максимално приближување кон модерниот македонски подмладок и исполнување на нивните очекувања, Кроациа Осигурување – Живот А.Д отвори и Facebook Fan Page кој е интегриран со web сајтот. Преку таа страница сите заинтересирани можат да се информираат за новитетите на понудата, настаните и акциите, можностите за вработување, термините на обука... И Fan Page, како целосно нов интеракциски состав меѓу осигурениците и застапниците е пионерски потфат меѓу осигурителните куќи во Македонија. Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија. Со почит, Кроациа Осигурување – Живот АД - друштво за осигурување на живот -


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

УПРАВУВАЊЕ СО ВРЕМЕТО

ИСКОРИСТУВАЊЕ МАКСИМУМ ОД НЕГО

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk

[27] Јуни 2010

MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Подготвува Марија Јовановска, Психолог

5 РАБОТНИ ВЕШ МОЖАТ ДА И НА НА ВАШАТА КА

Дали можете да имате премногу од некоја добра работа? Кога станува збор за следниве добри нешта, одговорот е да. Сите знаеме дека е важно да се биде умерен. Една работа е да се почестите себеси со едно или две колачиња по добар ручек, но доколку изедете десетина колачиња на едно јадење, најверојтно ќе добиете болки во стомакот. Истиот принцип вреди и кога станува збор за вашата кариера. Без умереност, дури и најкорисната вештина може да ви наштети наместо да ви помогне на вашето работно место. Следуваат пет способности кои можат професионално да ве уназадат доколку се изразени во екстремна мерка: 1. СПОСОБНОСТ ЗА МУЛТИТАСКИНГ Жонглирањето со повеќе активности истовремено, на пр. слушање на конференциски повик, одговарање на e-mail пораки и пишување извештај за напредокот на проектот за вашиот шеф – е вештина која скоро секој работник тврди дека ја поседува или сака да ја поседува. Но, во реалноста, мултитаскингот ретко кога е ефективен. Зошто? Бидејќи постојаното префрлање од една на друга задача пред да ја завршите предходната, ќе ве спречи да го насочите целото внимание и фокус на било која од конкретните задачи. Како резултат на ова, квалитетот на вашата работа ќе опадне, па на крајот ќе ви треба дури и повеќе време да ги завршите сите задачи во споредба како кога ќе се посветите на задачите една по една посебно. 2. СИЛНА РАБОТНА ЕТИКА За некои професионалци, вложувањето дополнителни работни часови може да значи признание и знак за ефективност во работата. Но, прекувремените работни часови не секогаш значат и продуктивност. Иако останувањето прекувремено на работа во некои случаи е неопходно, доколку премине во навика може да значи дека вие не знаете да ги приоретизирате задачите, не знаете да делегирате задачи или едноставно не работите ефикасно. Долгите прекувремени работни часови исто така можат да доведат и до преморување.

Јуни 2010

[28]


ШТИНИ КОИ АШТЕТАТ АРИЕРА

добро е да искористите малку време да си ја признаете загубата и да искористите еден временски период во кој ќе направите план како ќе продолжите понатаму. Но, не очајувајте и не реагирајте на вакво уназадување на непрофесионален начин.

3. СТАВ - „ЈАС МОЖАМ СЕ“ Секоја компанија сака вработени кои нема да потклекнат пред предизвиците. Но, ентузијастичкиот став нема да ви помогне доколку ги разубавувате проблемите или ветувате нешта што не можете да ги исполните („Да, секако, можеме да испорачаме двојно повеќе за двојно помалку време!“). Најдобрите вработени имаат оптимистичен, но реален поглед на нештата. Премногу позитивен став може да биде проблематичен и доколку не си дозволите себеси да ги испразните фрустациите или разочарувањата кога се соочувате со значајни проблеми на работа. Кога ќе изгубите битен клиент или нема да го добиете унапредувањето кое сте го очекувале, на пример,

5. СИЛНИ ТЕХНИЧКИ ВЕШТИНИ Без разлика дали сте сметководител, административен асистент или ИТ професионалец, се подразбира дека во голема мера треба да ги имате совладано техничките аспекти од вашата работа. Но, работата се состои од многу повеќе од тоа да бидете запознаени со на пр. основите на сметководство. Ќе си направите лоша услуга доколку во целост се посветите само на техничките аспекти на вашата професија. Интерперсоналните вештини – вештината да комуницирате и соработувате со различни типови луѓе- се на висока цена кај работодавците. Меките вештини стануваат дури и поважни како што напредувате нагоре по хиерархијата. Често, луѓето кои ги бираат да бидат лидери на проектни тимови или да надгледуваат групи вработени, се одбрани токму поради нивните интерперсонални способности а не нивните технички вештини.

[29] Јуни 2010

Доколку често и долго останувате прекувремено на работа разговарајте со својот менаџер за вашиот обем на работа и за начините на кои тој може да се редуцира.

4. ВЕШТИНА ЗА ГРАДЕЊЕ ВИДЛИВОСТ Важно е да се погрижите вашиот менаџер да биде свесен за вашите постигнувања на работа, но избегнувајте да газите врз вашите колеги само да си изградите име. Доколку не ги признавате туѓите достигнувања или си ги превземате туѓите заслуги за свои, ќе успеете само во градењето на презир и непочитување.


БЛИЦ

ЗАПОЧНА ЛЕТОТ Е ЗА ОДМОР Пишува Катерина Цветковска, новинар

Годишниот одмор е неопходен дел од работата. Заморот е нормална појава која ја следи секоја активност, и одложувањето на одморот може да ја намали работната активност и да се дојде до негативен став за работата. Денеска е такво времето па каде и да се завртите забележувате дека денешницата е целата во трчање, имаме забрзан ритам на одење, размислување, стеснети сме со рокови на извршување на обврските, а понекогаш роковите си ги поставуваме и ние самите. Поради таквиот ритам не е чудно што чувствуваме замор и со нетрпение ги очекуваме оние неколку дена заслужен годишен одмор. Психолошките последици пак ги препознаваме преку симптомите како чувство на исцрпеност, немотивираност, раздразливост и промена на расположението. Субјективните и објективните знаци упатуваат дека заморот го совладал човекот и дека му е потребен одмор. Субјективните се поврзани со намалување на работната влијателност, попуштање на концентрацијата и нагли промени на расположението.Човекот кој е заморен е раздразлив и често доаѓа во конфликт со околината. Објективните знаци на замор се огледуваат во намалување на квалитетот и квантитетот на работната влијателност.. На сите нас ни е познато дека кога сме преморени се однесуваме лошо без причина. Маја Самоиловска, ВРАБОТЕНА ВО БУТИК ЗА ОБЛЕКА ВО ГТЦ ВО СКОПЈЕ Со самото затоплување на времето и со започнувањето на летото,главна тема за разговор е каде на одмор.Јас со нетрпение го очекувам одморот бидејќи сакам да се одморам од толку работа,секојдневното контактирање со луѓето во дуќанот е многу напорна работа.Посакувам да сум негде далеку ,каде непа проблеми ,лошо организирана работа, несоодветно работно место, долготрајна и напорна работа и нередовна исхрана. Кога на тоа ќе се додадат лошите односи во работниот тим и немотивираноста, чувството на замор и немотивираност често се јавува и пред да се започне со работа.Па посакуваш да заминеш и никогаш повторно да не се вратиш,но секако тоа се само замисли во реалноста е се поинаку работиш и преку летниот одмор заминуваш некаде на петнаесетина дена колку малку да се издуваш и после повторно продолжуваш по исто темпо. Гоце Мирчевски, ВРАБОТЕН КАКО ВОЗАЧ ВО ПЕКАРНИЦА Истражувањата покажуваат дека заморот е во еднаков однос со должината на работното време, брзината на извршената работа е поголема колку е пократок денот. Со продолжување на работното време се зголемува негативното дејство на заморот па работникот. Влијанието при долготраен замор предизвикан од прекумерна работа е се помал, организмот се исцрпува, а може да се појават и психофизички пореметувања како тегобии, депресија, болка во прстите, напад на паника, побавни сметања и опаѓање на имунитетот.И секако тоа се доволни причини со нетрпение да го очекуваме летниот одмор иако јас нум релативно млад во оваа работа па незнам колку ми следува одмор ,но нее важно понекогаш и еден викен на ден-два во некое убаво место кај нас во републикава може да заврши работа и после тоа да се вратиме повторно н аработа среќни и задоволни.

Јуни 2010

[30]


ТО – ВРЕМЕ Марија Рувчевска, ВРАБОТЕНА ВО ПРИВАТНО УЧИЛИШТЕ ЗА СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ Годишниот одмор е вистинско време за опоравување на организмот, кога полниме батерии и собираме енергија за нови работни потфати. А додека не го дочекаме, важно е секојдневно да се организираме и да се одмараме. Притоа потребно е точно да одредиме кога ќе се одмараме, колку долго, колку пати и на кој начин.Делотворно е да се користат повеќе пократки одмори отколку помалку долги, но треба да имате на ум дека одморот несмее да трае прекратко, бидејќи организмот во тој случај не успева во потполност да се опорави. Нема нешто подобро од тоа кога ќе го завршуваш последниот ден на работа и после одиш дома се пакуваш и заминуваш.тоа е нешто супер и секој го посакува. Борче Цветковки, СОПСТВЕНИК НА ТЕЗГА ЗА ЗЕЛЕНЧУК Добрата мотивираност на работникот и неговото задоволство на работа се најделотворни начини за престанување на заморот. Кога конечно ќе го дочекате долго посакуваниот годишен одмор, бидете внимателни во планирање како ќе го потрошите времето. И самиот одмор има свои замки па може да се случи да оние моменти кои сме требале да ги исполниме со задоволство и квалитетен одмор да ги претвориме во вистински хаос. Доцно будење и легнување, зголемено внесување на храна и алкохолни пијалоци звучи добро не за некои помлади јас оваа работа ја работам дваесетина години и навикнат сум да сум постојано ангажиран,така одморот и ми е подолго време запоставен и заради работата и заради годините. Маја Темелова, ВРАБОТЕНА КАКО КАСИЕРКА ВО ЕДЕН ОД ПОГОЛЕМИТЕ МАРКЕТИ Со нетрпение го очекувам одморот да отидам некаде и да се наполнам со позитивна енергија ,не е битно каде само да е убаво и пријатно ,секогаш кога сум слободна со семејството патуваме некаде обожавам да сум некаде на планина затоа и секогаш помеѓу езеро ,море или планина избирам планина.Таму се чуствувам најубаво ,смирено,опуштено тишината ми ја смирува главата и проблемите се забораваат.Мислам дека одморот е задолжителен и треба секој човек да го искористува,не е битно каде и со кого ќе оди ,и сам да биде ќе се одмори.Треба минимум петнаесет дена да трае по мое мислење така би имале време за се ,да се одморите да бидете со вашите блиски и самиот со себе ќе бидете задоволен.

Јуни 2010

[31]


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО ЛИТЕРАТУРА

Jon Sutherland

KEY CONCEPTS IN BUSINESS PRACTICE

Over recent years business practice has undergone radical change, particularly in the responsibilities of business owners and managers. Waves of legislation, improvements in technology and ever increasing customer expectations have transformed the discipline. Business practice is integral to every operation, every decision and every idea that an organization may adopt. 'Key Concepts in Business Practice' provides an accessible and comprehensive guide to the major themes, concepts, terms and theorists encountered in business practice. Features include: - Each of the key concepts is placed alphabetically for ease of use - Entries are fully cross-referenced and there are further reading and website references which point you to additional resources for study - Illustrations are used to help explain complex terminology

Jack Welch

WINNING

The Ultimate Business How-To Book The ultimate business how-to book by the icon of American business and one of the world's most revered and respected leaders, Jack Welch, former CEO of General Electric. Winning explores the changes of recent times and the new economic realities, and more than that, it identifies the central, immutable principals of doing business right and doing it well. "Winning is a book for the people in business who sweat, get their nails dirty, hire, fire, make hard decisions, and pay the price when those decisions are wrong," said Welch. "I see this book as a handbook for people in the trenches, turning their companies and the economy around, not just today, but for years to come. I think it will be useful for people just starting their careers or their own businesses to seasoned managers running multi-billion dollar enterprises." Daniel Goleman, Richard Boyatzis, Annie McKee

THE NEW LEADERS: TRANSFORMING THE ART OF LEADERSHIP

As business reinvents itself at broadband speed, what makes leaders effective has inevitably been transformed. Old assumptions and old modes no longer hold; a new style of leadership that works has emerged amidst the chaos of change. This new leader excels in the art of relationship, the singular expertise which the changing business climate renders indispensable. Excellence is being defined in interpersonal terms as companies have stripped out layers of managers, as corporations merge across national boundaries, and as customers and suppliers redefine the web of connection. Bestselling author Daniel Goleman argues that emotionally intelligent leaders are now 'must-haves' for business today. But many readers have been left with, So now what do I do? The New Leaders answers that question by laying out the map for transforming leadership in individuals, in teams and organisations.

@


? ” #

Потребна е масерка може и од

± ¼ Ω Œ

ПРОВИНЦИЈА

се о т ш е н а е с а к е д е н Барам работа, м а з е л з и а д а к а т го е н м УТЕПУВАМ да најда д о ја и в т с е ш е т а п е т од дома. Е сеа мои порано ...

@/$]{!!?( Ǿ ¶ µ <” &?! Барам работа како Барам продавачка. работа П.С ова е навистина

ГАФОВИ

КОРИСНО! ДОМА.

ОТКАЧЕН

Јуни 2010

[33]

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM Јуни 2010

[34]


Гемма Инженеринг има потреба од Дипл. Инж. Архитекти. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 14.06.2010год. кој трае до 17.06.2010год.

Фирма: Европскиот Универзитет Град: Скопје Објавен: 14.06.2010, Вечер

Фирма: Европскиот Универзитет Град: Скопје Објавен: 14.06.2010, Вечер

Европскиот Универзитет – Република М акедонија, распишува конкурс за избор на наставници и асистенти на Факултетот за стоматологија при ППЕУРМ. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 14.06.2010год. кој трае 15 дена од објавувањето.

Европскиот Универзитет – Република М акедонија, распишува конкурс за избор на наставници при Факултетот за правни науки и Факултетот за арт и дизајн. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 14.06.2010год. кој трае 5 дена од објавувањето.

Фирма: Johnson Matthey Catalysts Град: Скопје Објавен: 12.06.2010, Дневник

Фирма: MarketCom Град: Скопје Објавен: 15.06.2010, Дневник

Johnson Matthey Catalysts is looking for Financial Assistant; IT Support Technician; Line Engineer and Production and Materials Planner. Address to apply mkjobs@matthey.com Огласите се објавени во Дневник на 12.06.2010 и траат до 18.06.2010год.

MarketCom вработува Финансов аналитичар; Аналитичар на продажба; Комеријалист за осветлување; Комерцијалист за проектантски фирми; Комерцијалист за керамика и санитарии; Комерцијалист за водовод; Унапредување за продажба за региони ширум земјата; Шеф на магацини за водовод, санитарии и керамика; Магационери за водовод, санитарии и керамика; Магационери за алати и штрафови и Магационери за електрика. Огласот трае до 17.06.2010год.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје, распишува конкурс за избор на еден извршител во сите наставнонаучни звања. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 14.06.2010год. кој трае 8 дена од објавувањето.

Фирма: Гемма Инженеринг Град: Скопје Објавен: 14.06.2010, Време

[35] Јуни 2010

Фирма:Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ Град: Скопје Објавен: 14.06.2010, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Филозофскиот Факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ Град: Скопје Објавен: 17.06.2010, Дневник

Фирма:Универзитет на Југоисточна Европа Град: Скопје Објавен: 17.06.2010, Дневник

Филозофскиот Факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје распишува конкурс за изборприем на еден помлад асистент за областа Системи на социјална заштита. Деталните информции се наведени во огласот објавен во Дневник на 17.06.2010 кој трае 8 дена од објавувањето.

Универзитет на Југоисточна Европа објавува оглас за избор/реизбор на еден наставник во сите наставно научни звања во областа на Компјутерските технологии и науки – Факултет за современи науки и технологии. Деталните информции се наведени во огласот објавен во Дневник на 17.06.2010 кој трае до 20.06.2010год.

Фирма: Градоначалникот на Општина Чашка Град: Чашка Објавен:17.06.2010, Утрински весник

Фирма: Собранието на Република Македонија Град: Скопје Објавен: 17.06.2010, Време

Градоначалникот на Општина Чашка, објавува оглас за пополнување на работно место Портир. Деталните информации се наведени во огласот обајвен во Утински Весник на 17.06.2010 кој трае 5 дена од објавувањето.

Собранието на Република Македонија, донесе одлука за објавување јавен конкурс за избор на директор на Дирекцијата за заштита на личните податоци. Деталните информации се наведени во огласот обајвен во Време на 17.06.2010 кој трае 15 дена од објавувањето.

Фирма: Центарот за развој на Скопскиот плански регион Град: Скопје Објавен: 17.06.2010, Вечер

Фирма:Приватната здравствена установа „Поликлиника ИНТЕРМЕД“ Град: Скопје Објавен: 17.06.2010, Дневник

Центарот за развој на Скопскиот плански регион, Раководител на Центарот за развој објавува оглас за прием на работници во Центарот за работно место Координатор на регионален развој.

Јуни 2010

[36]

Приватната здравствена установа „Поликлиника ИНТЕРМЕД“ Скопје објавува оглас за вработување на Доктор специјалист по гинекологија и акушерство; интернист; Доктор специјалист по орл; Доктор специјалист офталмолог и Доктор по општа медицина. Адреса за аплицирање info@intermed.org.mk


Фирма: Паком Компани Град: Скопје Објавен: 15.06.2010, Дневник

Фирма: ПроКредит Банка Град: Скопје Објавен: 12.06.2010, Дневник

Паком Компани вработува Продукт Менаџер за ИТ производи. Адреса за аплицирање vrabotuvanje@pakom.com. mk Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 15.06.2010 кој трае до 22.06.2010год.

ПроКредит Банка објавува оглас за проширување на својот тим во Скопје, Струмица, Штип, Битола и Охрид на позицијата Менаџер за корпоративни клиенти. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 12.06.2010 кој трае до 20.06.2010год.

Фирма: КАМ дооел Град: Скопје Објавен: 15.06.2010, Дневник

Фирма: Градежниот Факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ Град: Скопје Објавен: 16.06.2010, Дневник Градежниот Факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ распишува конкурс за избор на еден наставник во сите наставно-научни звања на научната област Водоснабдување, канализација и хидротехнички мелиорации. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 16.06.2010год.

Фирма: Веро Град: Скопје Објавен: 16.06.2010, Дневник

Фирма: ОРКА СПОРТ Град: Скопје Објавен: 14.06.2010, Време

За потребите на Веро супермаркетите ВЕРО вработува продажен прсонал. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 16.06.2010год. кој трае 5 дена од објавувањето.

ОРКА СПОРТ објавува конкурс за вработување на 5 (пет) продавачи во продавницата ОРКА СПОРТ во Скопје. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 14.06.2010год. кој трае 5 дена од објавувањето.

Јуни 2010

[37]

ОГЛАСНА ТАБЛА

КАМ дооел има потреба од Соработник за недвижности со ВСС, минимум 5 годишно претходно работно искуство, познавање на англиски јазик и работа со компјутери и др. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 15.06.2010 кој трае до 27.


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДАТА МЕДИКАЛ СОФТВЕР има потреба од зголемување на своите тимови со следниве профили:

1. Програмер за развој и одржување на SW апликации За развој на Web апликации од областа на медицината. Потребни квалификации: Високо стручно образование во областа на информатиката Искуство со Web технологии и програмирање во Java и/или други објектно ориентирани програмски јазици (Delphi) Искуство со релациони бази на податоци (Oracle) Одлични комуникациски способности

2. Програмер за развој на интерфејси и миграција на податоци За развој на разни интерфејси алатки за потребите за миграција на податоци. Потребни квалификации: Високо стручно образование во областа на информатиката Искуство во PL/SQL, Unix скрипти, C јазик

3. Лекари За обука на корисници на нашите SW решенија (обуките се вршат во странство) Потребни квалификации: Високо стручно образование во областа на медицината Предност имаат кандидатите со работно искуство во областа на медицината

4. Проект Менаџери Потребни квалификации: Високо стручно образование и иксуство во IT Искуство во проект менаџмент во информатички компании

Сите кандидати треба да имаат одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик. НИЕ ВИ НУДИМЕ: Можност за стручно напредување и работа во странство. Сите заинтересирани треба да испратат Професионална биографија и мотивациско писмо на маил: jobs.mk@mak-system.net со назнака на позицијата за која аплицираат. ОГЛАСОТ Е ОТВОРЕН 5 ДЕНА ОД ДЕНОТ НА ОБЈАВУВАЊЕТО Јуни 2010

[38]


објавува

ОГЛАС за

OFFICE ASSISTANT

ВО РЕДОВЕН РАБОТЕН ОДНОС СО ПОЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ

Доколку сте личност која има: ВСС од областа на хемија,биологија,технологија Икуство на работа во продажба (пожелно е искуство во комерција) Возачка дозвола за Б категорија Компјутерски познавања - Microsoft Office (Word, Excel), Power Point

И притоа сте: Мотивирани за понатамошно учење и усовршување Снаодливи и вешти во работата Амбициозни, комуникативни, самоиницијативни Со сигурен настап, прилагодливи и спремни за тимска работа Сигурни дека сакате да го инвестирате Вашето време во креативна работа, исплатлива во зависност од Вашиот вложен труд

Ви нудиме:

Доколку сметате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, доставете ги Вашите апликации и CV-a најдоцна до 25.06.2010 година на следнава адреса: contact@mmhospitalhigiena.com со назнака: “Office Assistant“

!

Напомена: Ве молиме без телефонски јавувања!

БЛАГОДАРИМЕ НА ВАШИОТ ИНТЕРЕС ДА ГИ ЗАСТАПУВАТЕ СВЕТСКИТЕ БРЕНДОВИ КОЈ ГИ ЗАСТАПУВА КОМПАНИЈАТА ММ ХОСПИТАЛ ХИГИЕНА ДООЕЛ ОД СКОПЈЕ. Јуни 2010

[39]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Можност за вработување, најпрво на одредено работно време (полно работно време од 8 часа), а понатаму во зависнот од Вашите резултати вработување на неопределено време Едукација и постојана надоградба на Вашите знаења Континуиран професионален и личен развој


ОГЛАСНА ТАБЛА

ПРИВАТНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент,

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС за ангажирање на:

ДЕЛОВНА АСИСТЕНТКА Потребни квалификации: ВСС - Предност Хемија, Биологија, Технолошки Претходно работно искуство на иста или слична позиција Познавање од административни процедури и материјално работење Одлично познавање на Англискиот јазик Одлично познавање на MS Office пакетот Одлични комуникциски и организациски способности

Профил на личност: Личност спремена за нови предизвици, постојана надградба и усовршување Лојална, трпелива и одговорна Претставителна, со позитивен ментален став Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа

Ние Ви нудиме: Пријатна работна атмосфера Можност за Ваша професионална реализација Современи работни процеси

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: katerinam@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за деловна асистентка”.

! Јуни 2010

[40]

Напомена: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


За потребите на свој клиент ПРИВАТНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС вработување на

ЛЕКАР ПО ОПШТА ПРАКСА СО ЛИЦЕНЦА ЗА РАБОТА (НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ)

Потребни квалификации: ВСС Положен државен стручен испит Минимум 2 (две) години работно искуство во областа

Профил на работната позиција: Подготвеност за работа во рурална средина во околината на Скопје Одговорен и професионален пристап Самоиницијативност и независност Ординацијата нуди привлечно работно време и соодветен пакет за наградување.

Напомена: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

[41] Јуни 2010

!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со задолжителна назнака „за оглас за Лекар по општа пракса“.


ОГЛАСНА ТАБЛА

објавува

ОГЛАС за

АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА

ВО РЕДОВЕН РАБОТЕН ОДНОС СО ПОЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ

Доколку сте личност која има: ВСС од областа на фармација, општа медицина или стоматологија Положен стручен испит Искуство на работа во продажба (пожелно е искуство во комерција) Возачка дозвола за Б категорија Компјутерски познавања - Microsoft Office (Word, Excel), Power Point

И притоа сте: Мотивирани за понатамошно учење и усовршување Снаодливи и вешти во работата Амбициозни, комуникативни, самоиницијативни Со сигурен настап, прилагодливи и спремни за тимска работа Сигурни дека сакате да го инвестирате Вашето време во креативна работа, исплатлива во зависност од Вашиот вложен труд

Ви нудиме: Можност за вработување, најпрво на одредено работно време (полно работно време од 8 часа), а понатаму во зависнот од Вашите резултати вработување на неопределено време Едукација и постојана надоградба на Вашите знаења од областа на дезинфекција, и стерилизација во здравствени установи Континуиран професионален и личен развој

Доколку сметате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, доставете ги Вашите апликации и CV-a најдоцна до 25.06.2010 година на следнава адреса: contact@mmhospitalhigiena.com со назнака: “ассистент за продажба“

!

Напомена: Ве молиме без телефонски јавувања!

БЛАГОДАРИМЕ НА ВАШИОТ ИНТЕРЕС ДА ГИ ЗАСТАПУВАТЕ СВЕТСКИТЕ БРЕНДОВИ КОЈ ГИ ЗАСТАПУВА КОМПАНИЈАТА ММ ХОСПИТАЛ ХИГИЕНА ДООЕЛ ОД СКОПЈЕ.

Јуни 2010

[42]


Јуни 2010

[43]

ОГЛАСНА ТАБЛА


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Јуни 2010 [44] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 62  
v.News 62  

Vrabotuvanje NEWS Broj 62

Advertisement