Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА II БРОЈ 55

Петок, 23.04.2010

CV на лидерите: Лех Кацински Тема на број: Создадете успешен тим! Преземено: 10 причини за да дадете отказ. Блиц: Би си ја смениле ли професијата? Совет: Каде ќе бидете за 5 години?

[1] Април 2010

Огласи: Вработи се!

Најдете нè на


Содржина

4 15 18

16 CV Лех Кацински

22 26

32 Април 2010

[2]

Вработи се!

30

Актуелности

HR анализа

Професија

Успешна приказна

Совет

Блиц


8

Тема на бројот

КАКО ДА ИЗГРАДИТЕ ТИМ

12

[3] Десет најдобри причини за давање отказ Април 2010

Раководството сега ги разбира потенцијалните загуби и добивки што ги носи новата визија. Во овој момент раководството може да преземе заложби и да се подготви да ги вклучи останатите членови на тимот. Таквите подготовки мора да вклучуваат план со кој раководството видливо ќе ги сподели како ризиците, така и наградите со останатите членови што ќе се приклучат на тимот. Со заложбите на раководството за јасна визија и со вистински план за поделба на ризиците и наградите, атмосферата на доверба е постигната. Сега сме подготвени да ги вклучиме останатите во нашите тимски активности.


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

БЕЗ ПЛАТА ЛАНИ ОСТАНАЛЕ 8.000 ВРАБОТЕНИ Статистиката на ССМ покажува дека во 7.934 случаи се работи за неисплатени плати, неисплатени придонеси кон ПИОМ се 5.803, а за отказ од деловни причини се пожалиле 2.263 лица.Неисплатени плати и придонеси, откази на работните места, но и прекувремена работа се поплаките на вработени во земјава коишто лани пристигнале на адреса на Сојузот на синдикатите. Според анализите на ССМ, правна помош е собрана во 1.401 предмет, а бесплатно на вработените им ја овозможува Секторот за работни односи и правна заштита, како и регионалните синдикални совети и канцеларии на ССМ, но и некои од гранските синдикати здружени во ССМ. -Одреден број предмети се пренесени од претходната година - информираат од Синдикатот и појаснуваат дека бројот на предметите е обично поголем од лицата кои бараат помош, затоа што има случаи еден работник да се жали по повеќе основи, на пример за плата, придонеси, годишен одмор. Тие се пофалија дека досега позитивно се решени над 80 отсто од постапките.Статистиката на ССМ покажува дека во 7.934 случаи се работи за неисплатени плати,неисплатени придонеси кон ПИОМ се 5.803, а за отказ од деловни причини се пожалиле 2.263 лица. Дека не добиваат надомест за хранарина се жалеле 2.066 лица, исто толку упатиле поплака за регрес за годишен одмор, а за недобивање на здравствено осигурување - 1.890 вработени. Поплаки имало и за повреда на синдикални права и тоа од 1.645 лица, за надомест за превоз 1.358, за стечај 1.311, за промена на договор за вработување 540, за принуден одмор 449, за отказ од лични причини 344, за прекувремена работа 274, како и за засновање работен однос 94 лица и имало 55 предмети за парична казна. -Лани правните застапници на ССМ изготвиле 704 приговори, покренаа 587 тужбени барања, а водени се 738 расправи - велат од ССМ и додаваат дека дадени се и 11.463 совети и направени се 116 спогодби. Според нив, од преземените дејства добиени се 210 позитивни пресуди.Од Синдикатот објаснуваат дека во постојан пораст е бројот на обраќањата што стасуваат кај нив, а се однесуваат на неисплатените плати и придонеси. Со воведувањето на системот на бруто-плати, на дел од вработените износите за храна и превоз не им се вклучени во платата, а други добиле помал износ. -По основ на повреда на синдикалните права забележано е зголемување на обраќањата, бидејќи одредени работодавачи имаат за цел да го маргинализираат или да го оневозможат синдикалното организирање реагираат од Синдикатот. Оттаму потсетуваат дека бројот на обраќања во 2008 година изнесувал 31.650, но тоа не значи дека состојбата со остварувањето на работничките права се подобрува. Синдикатот потсетува дека намалувањето на правата од работен однос со менувањето на законите, пред се на Законот за работни односи, дејствува двострано - од една страна ги намалува законските права на работниците и од друга ја стеснува правната рамка за нивна заштита.Позитивните пресуди го охрабруваат членството да бара заштита на своите права, но ССМ смета дека овие спорови треба да создадат чувство за одговорност кај работодавачите за правилна проценка и спогодбено решавање, без да се прават непотребни судски трошоци.Тие укажаа на бавноста на судските постапки, но и на високите судски такси коишто исто така дејствуваат демотивирачки врз работниците. Од ССМ сметаат дека проблемот може да се надмине со донесување закон со кој работните спорови ќе бидат третирани од специјализирани судови за работни односи. Имајќи ја предвид судската пракса во Европската унија ССМ и понатаму ќе бара донесување на ваков закон, со што на брз и ефикасен начин ќе бидат решавани работните спорови. КРЕДИТИРАЊЕТО СТАГНИРА Кредитирањето во земјава забавува. Во февруари растот на кредити изнесува 2,4 отсто, наспроти 3,1 отсто во јануари и 3,4 отсто од декември. НБМ како причина за ова ја наведува ликвидноста кај банките, која е намалена за 7,3 отсто. Иако НБМ ја олабави каматната политика, не ги укина високите лимити за задолжителна резерва на банките, мерка што го ограничува кредитирањето. Април 2010

[4]


КРАТКО ...

МЕРКАТОР ЌЕ СЕ ШИРИ ВО МАКЕДОНИЈА И НА КОСОВО Словенечкиот трговски ланец Меркатор планира ширење на пазарот на Косово и во Македонија за да ја зголеми продажбата и за да ја зацврсти позицијата на најголем трговски синџир на Балканот. Најголемата словенечка компанија, според приходите во 2005 година, работеше на четири пазари во Југоисточна Европа, но до 2013 година има цел својата присутност да ја зголеми на девет држави во регионот. Меркатор лани отвори свои први продавници надвор од подрачјето на поранешна Југославија (во Албанија и Бугарија), а со агресивното ширење настојува да ги надмине последиците од рецесијата и силната конкуренција на хрватската компанија Агрокор, српската Делта Холдинг, а во иднина и француската Карфур. - Во следните две години планираме да отвориме трговски центри на Косово и во Македонија, што значи дека ќе бидеме присутни во девет држави во Југоисточна Европа - изјави извршниот директор на Меркатор, Жига Дебељак. Според него условите за работа се проблематични поради глобалната криза, но годинава очекува голем напредок. Дебељак смета дека за целосно јакнење на регионалното стопанство ќе бидат потребни барем три години. Дебељак вели дека Меркатор никогаш немал финансиски проблеми. - Позицијата на нашиот имот е силна, а имаме и силни врски со повеќе од 20 банки во регионот. Со тоа ни е отворен пристапот на капиталот - порача Дебељак и потенцира дека неговата компанија не планира да ги следи другите словенечки компании, како што е Телеком Словенија и Петрол и да издава корпоративни обврзници.

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ГИ НАМАЛУВА КАМАТИТЕ ЗА КРЕДИТИТЕ ОД 0,5 ДО ЕДЕН ПРОЦЕНТ Комерцијална банка од 1 мај ќе ги намали каматните стапки за кредитите на правните лица, а од 16 мај и за кредитите на физичките лица. За еден процентен поен од прв мај ќе се намалат каматните стапки на правните лица за сите постојни денарски кредити одобрени од 1 мај 2009 година, како и на сите новоодобрени кредити на правни лица, а оние одобрени до овој датум ќе имаат од 0,5 отсто намалување. Во соопштението од Банката се наведува дека намалување од 0,5 отсто ќе имаат кредитите обезбедени со хипотека од прв ред од минимум 120 отсто, кои беа намалени на почетокот од 2010 година. Од 0,5 отсто до еден процент ќе има намалување на каматните стапки и кај кредитите за физичките лица, кое ќе важи од 16 мај годинава. За 0,5 отсто ќе се намалат потрошувачките кредити одобрени по 16 мај 2009 година, денарските станбени и ненаменски хипотекарни кредити, автомобилските кредити обезбедени со жиранти или залог на возило, додека автомобиските кредити обезбедени со хипотека на недвижен имот и туристичките кредитите ќе се намалат за еден процент. Април 2010

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО РОМАНИЈА Е ПОД 350 ЕВРА Просечната нето исплатена плата во Романија во февруари изнесувала 1.411 леи (343 евра), соопшти Националната статистичка служба на Романија.Ова во споредба со претходниот месец претставува намалување од 1,1 отсто, но во споредба со истиот месец лани претставува пораст од 3,9 отсто.Истиот извор соопшти дека стапката на невработеноста во Романија се зголемила на 7,5 отсто, при што биле регистрирани 731.000 невработени.


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

ИНКУБАТОР РАЃА БИЗНИСИ Преку центарот „Бизнис старт ап“ во Битола се изработиле 238 бизнис-планови за мали фирми и се отвориле 250 работни места.Претприемништвото во југозападниот дел на државата ќе загуби еден од главните поддржувачи ако до крајот на годинава згасне бизнис-инкубаторот во Битола. Беше отворен пред четири години со помош на Холандската влада и локални партнери, како што се општината, универзитетот, стопанската комора и други, за да се поттикнат невработените лица од 18 до 40 години отворат мали бизниси. Во изминатите години овој центар помогна да се изработат 238 бизнис-планови за почнување мали бизниси, го поддржа развојот на 87 фирми, со што овозможи отворање на 250 работни места.- Иако интересот на приватните фирми за финансиска поддршка и обука од инкубаторот расте, до крајот на годинава проектот завршува. Со ова можноста да им понудиме помош во иднина на други компании, за жал, ќе се намалува. Минатата година со проект конкуриравме до Министерството за економија во рамките на програмата за инкубатори и добивме помош за одредена обука, а годинава, за жал, не, иако гледаме дека се зборува за претприемништво, за создавање нови работни места. И ние очекуваме малку поинаква поддршка од таа страна - вели Розита Талевска Христовска, директор на бизнис-инкубаторот.Во изминатите три години инкубаторот помогнал во отворањето на земјоделски }бизниси, фирми што пружат услуги од мала индустрија, туризам, енергија, градежништво, финансии. Најголем број од компаниите се од Битола, но ги има и од Прилеп, Ресен, Могила, Велес. Дури 25 проценти од претприемачите се жени, што е поголема бројка во однос на почетокот. Тие најчесто се заинтересирани за отворање козметички и фитнес-салони, но и за земјоделство. Кандидатите поминуваат низ обука за изработка на бизнис-план, а потоа се спојуваат со консултанти што ќе им помогнат да ги доразвијат бизнисите. Од инкубаторот им подготвуваат и промотивни материјали, веб-страници, им организираат претставување на саеми.- При формирањето на бизнисите се соочуваат со основни проблеми зашто тие никогаш не излегле само на пазарот. Кога ќе почнат не знаат што може да ги очекува како потенцијален проблем. На пример, имаат проблем на кој начин да ги водат книговодствените работи, основни работи во банкарскиот систем, не знаат што треба да направат в банка, дали треба фактури, испратници, рокови, закони кои треба да ги почитуваат - додава Талевска-Христовска.Годишно инкубаторот организира и натпревар за најдобар бизнис-план. Победниците имаат опција да избираат дали ќе сакаат да се сместат во просториите на инкубаторот или поддршка во форма на микрокредитирање да го почнат својот бизнис. Центарот овозможува и парична помош за фирмите што сакаат да се стекнат со ИСО и ХАЦЦП-стандарди. Досега 53 компании склучиле договори со нив за добивање еден или друг сертификат. Средствата издвоени за оваа намена ќе достигнат до 200 илјади евра.Во Македонија инкубатори што активно работат за развој на претприемништвото има само во Скопје и во Битола. Инкубаторот во Битола е со идеја во иднина да прерасне во фондација ако помогнат локалните партнери. РЕНО“, „НИСАН“ И „ДАЈМЛЕР“ ОБЈАВИЈА ПАРТНЕРСТВО Францускиот производител на автомобили „Рено“, јапонската компанија „Нисан“ и германската „Дајмлер“ објавија партнерство за размена на капитал и споделување на технолошко знаење. „Рено-Нисан“ ќе земат дел од 3,1 отсто во "Дајмлер", додека германската компанија ќе земе 3,1 отсто од "Рено" и 3,1 отсто од "Нисан". Заедно „Дајмлер“, „Рено“ и „Нисан“ произведуваат околу 7,2 милиони автомобили и лесни камиони годишно.

Април 2010

[6]


КРАТКО ...

ГЕРМАНСКИОТ ФУДБАЛ ЗАРАБОТУВА ПЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА ГОДИШНО По едно пиво на киоскот, такси до стадионот и колбас попат... Така изгледа еден ден во животот на германските фудбалски навивачи за време на викендот. Но годишно, тоа донесува заработка од цели пет милијарди евра. Едно нешто е неспорно: фудбалот е скап спорт. Се плаќаат огромни суми за трансфери на играчи, но и за големи полициски операции за обезбедување. Но, носи ли фудбалот и нешто за возврат? Од Германската фудбалска лига велат: Да! Оваа организација која е надлежна за 36 клуба во првата и втората германска лига, неодамна ги објави податоците за економските ефекти на овој спорт. Од фудбалот не заработуваат само големите клубови во Бундеслигата или професионалните играчи. Пари носат и маркетингот, авторските права, продажбата на дресови ... Во секторот професионален фудбал работат околу 70 илјади луѓе. Истражувањето кое заеднички го спроведоа Германската фудбалска лига (ДФЛ) и фирмата „Мекинси“ покажа дека вкупната годишна заработувачка е околу пет милијарди евра. Профитира и државата која секоја година собира даноци во вредност од околу 1,5 милијарди евра. Во студијата за тоа колку пари во Германија носи професионалниот фудбал, аналитичарите ги земале во предвид и директните и индиректните начини на заработка- од продажбата на влезниците и маркетингот, преку авторските права и службите за обезбедување на стадионите, до хотелите и киосците на кои се продаваат колбаси. Претставникот на фирмата „Мекинси“ Томас Нецер објаснува дека заработката во фудбалот се остварува на повеќе начини. „Бајерн го купи Робен од Реал Мадрид. Парите за трансферот отидоа во странство, но Робен поттикна дополнителна продажба на дресови. А кога Робен ќе постигне некој гол со кој Бајерн ќе отиде понатаму во натпреварувањето, тоа значи дека играчите мораат да патуваат на следниот натпревар. Тоа пак носи трошоци за патување, односно се вложува во сообраќајот. Нашето истражување ги зема сите овие аспекти в предвид“. Студијата „Економски фактори на фудбалот“ има за цел и да го подобри имиџот на германската Бундеслига. Фудбалот не се состои само од скапи трансфери на играчи или трошоци за даночните обврзници поради ангажманот на полицијата, вели претседателот на ДФЛ Кристијан Зајферт. „Во последниве години се обидуваме да го објасниме целосниот феномен на Бундеслигата преку она што се случува и на нејзината периферија. Сакаме јасно да ставиме до знаење дека Бундеслигата е далеку повеќе од она што се случува само на фудбалските терени“. Студијата дефинитивно покажа колку навистина вреди професионалниот фудбал во Германија, а притоа и дека истовремено со спортскиот успех доаѓаат и работните места, но и финансискиот успех. Април 2010

[7]

АКТУЕЛНОСТИ

„КОКА-КОЛА“ ОСТВАРИ ПРОФИТ ОД 1,61 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ Најголемиот светски производител на безалкохолни пијалоци, американската „Кока-кола“, оствари во првото тримесечје оваа година чист профит од 1,61 милијарди долари, што е зголемување од 19 отсто на годишно ниво, но е помалку отколку што е првично прогнозирано. Најголемо влијание на слабите резултати имала два отсто послабата продажба во Северна Америка, соопшти компанијата. Фирмата наведе дека во работењето придонеле контролата на трошоците и големата побарувачка на пазарите во развој. Во Индија на пример, продажбата е зголемена за 29 проценти. Вкупниот промет на компанијата во првите три месеци оваа година е зголемен пет отсто во однос на истиот период минатата година, на 7,53 милијарди долари, а обемот на продажба се зголемил три отсто. Аналитичарите предвиделе приход од 7,72 милијарди долари. „Кока-кола“ се подготвува за преземање на северноамериканските активности на најголемата подружница на своите пијалоци „Кока-кола ентерпрајс“. Фирмата на тој начин планира да ги намали трошоците и да обезбеди поголема флексибилност при дистрибуцијата на производите. Слична трансакција неодамна реализираше и „Кока-колин“ главниот конкурент на „ПепсиКо“.


ТЕМА НА БРОЈОТ

КАКО ДА ИЗГРАД

Луѓето од тимот не се караат, тие развиваат дискусија

Во моментот кога ќе започнете да работите што било со некое друго лице, вие сте креирале тим. Започнете разговор, кренете ја слушалката, дискутирајте за некоја идеја и веќе учествувате во тимска работа. ЗАПОЧНЕТЕ СО ВАШАТА СПОСОБНОСТ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ Секоја можност, од склучувањето договор до романтичната вечера, се врти околу вашата способност за поврзување. Сепак, ниту добивката, ниту пак задоволството, не се примарната мотивација за тимската работа. Продуктивната тимска работа ве води кон предизвиците, преку промени, со многу повеќе самодоверба. Доброто работење во рамките на каков било тим создава енергија и траен ентузијазам. НЕКОИ ЛУЃЕ СЕ ПОВЕШТИ ОД ОСТАНАТИТЕ Ова е способност што се учи. Не ви се потребни сложени формули за интеракцијата. Не мора да бидете лежерни, добро образовани, практични, или пак особено интелигентни за да изградите тим. Не треба да бидете ништо повеќе од она што сте. Може успешно да работите со луѓето користејќи го здравиот разум и неколку фундаментални начела. 1. ВИЗИЈА Визијата значи способност да се поттикне тимот со големи очекувани резултати. Големите резултати значат утврдување цели што привлекуваат луѓе со мисија. Првиот чекор на визијата е да се замисли таква цел. Ваквата цел мора да биде нешто повеќе од добивањето на платата. Таа мора да вклучува предизвици, да се повикува на личната гордост и да обезбеди можност да се направи разлика и тоа да се знае. Тогаш целта станува моќна визија. Потоа, раководителите на тимот ја позиционираат целта преку опишување на успехот. Првичните прашања би можеле да гласат „Како ќе изгледа тоа кога ќе завршиме?“, „Што ќе значи успехот?“, „Како ќе знаат останатите?“ Откако некоја голема и мисионерска цел ќе се опише и соопшти јасно, визијата е целосна. 2. ПОСВЕТЕНОСТ Посветеноста може да биде опасен концепт поради своите поврзани претпоставки. Некои луѓе може да претпостават, на пример, дека посветеноста значи прекувремена работа, додека пак за други таа може да значи поголема продуктивност. Кога ќе

Април 2010

[8]

се дефинираат очекувањата, можностите за успех нагло се зголемуваат. Ако лидерите одлучат дека сите „треба“ да бидат посветени, како нешто што се подразбира, ги превидуваме потешкотиите што голем број луѓе може да ги имаат со определени заложби. Ако луѓето не може веднаш да се обврзат, тоа не значи дека им е сеедно. Многу почесто, тоа значи дека тоа навистина ги засега и дека се во процес на сомневање. Овој процес и претходи на секоја значајна заложба. Успешните лидери го катализираат овој процес, така што ќе се постигне критична маса од луѓе што ефикасно ќе ја поминат оваа фаза на својот пат кон вистинската посветеност и иновативните стратегии. Овој прелиминарен процес е ист и за тимските лидери и за членовите на тимот. Кога размислуваме за некоја нова заложба, се наоѓаме на еден вид отскочна штица. Заложбите содржат неизвесности, а некои од нив предупредуваат за можните неуспеси. Вообичаено луѓето ниту скокаат во вода, ниту пак се спуштаат по „скалата“, туку остануваат заглавени на крајот на штицата, приковани од позитивните страни, негативните страни, преч ките и од грижите. Во ваквата душевна состојба, пречките почнуваат да преовладуваат, заматувајќи ја визијата и затапувајќи ја мотивацијата. Ако лидерите не го разбираат процесот на преземање обврски, тие се склони на барање


одговорност без обезбедување поддршка. Без средства за процесирање на сомнежите и стравовите, луѓето често се чувствуваат под притисок да се посветат, но не можат да го сторат тоа. Една од можните ситуации е да се преправаат дека се посветени, да велат „да“ но, во најдобриот случај, да мислат „можеби“. Лажливата посветеност е облик на целосно непотребно корпоративно лудило. Решението на оваа низа проблеми е двократно: воспоставување на атмосфера на доверба, и поттикнување на вклучувањето во таквата атмосфера.

Списокот на неизвесностите ни открива определени одговори како и дополнителни прашања. Некои од овие прашања се применуваат за истражување (искуства на другите, мал пробен план), а на некои прашања не може да дадеме одговор од нашата положба пред преземање на заложбите. Вторите прашања го претставуваат ризикот што не може да се намали. Резултатот ќе го дознаеме единствени откако ќе ја преземеме заложбата. Секоја поголема заложба со себе носи определен ризик што не може да се намали, и определени неизвесности што опстојуваат. Според тоа, сите поголеми заложби ги преземаме со најмалку делумно незнаење.

3. ДОВЕРБА Довербата е противотров за стравовите и ризиците што се поврзани со значајната посветеност. Довербата значи верување во раководството на тимот и во визијата. Кога довербата преовладува, членовите на тимот се поспремни за минување на тешкиот процес, добивајќи поддршка во добрите и лошите моменти, во случајот на ризици и можни загуби. Довербата се воспоставува најефикасно кога раководството прво ќе се заложи за визијата, и сите знаат дека таквите заложби се вистински. Процесот за преземање заложби за лидерите е ист како и за сите останатите: процена на сомневањата, прашањата, неизвесностите и стравовите пред преземањето на заложбата. Ова вклучува три едноставни чекори:

Раководството сега ги разбира потенцијалните загуби и добивки што ги носи новата визија. Во овој момент раководството може да преземе заложби и да се подготви да ги вклучи останатите членови на тимот. Таквите подготовки мора да вклучуваат план со кој раководството видливо ќе ги сподели како ризиците, така и наградите со останатите членови што ќе се приклучат на тимот. Со заложбите на раководството за јасна визија и со вистински план за поделба на ризиците и наградите, атмосферата на доверба е постигната. Сега сме подготвени да ги вклучиме останатите во нашите тимски активности.

[9] Април 2010

• Наведување на неизвесностите. • Проценете ги најлошите сценарија и можностите за нивно надминување. • Истражување на неизвесностите.

4. ВКЛУЧУВАЊЕ Вклучувањето значи наоѓање на други лица што ќе се посветат на тимската работа, помагање на останатите во постигнувањето на вистинска заложба преку надминување на „недоумиците од отскочната штица“. Бидејќи раководителите сега го разбираат процесот од сопственото искуство, ни преостанува единствено да комуницираме со потенцијалните членови на тимот за да го довршиме вклучувањето. Најдоброто окружување за градење на интересот и на довербата се малите групи што овозможуваат преговарање и постигнување компромис. Основните задачи вклучуваат соопштување на визијата, осигурување дека таа е добро разбрана, информирање за заложбите на раководството (вклучувајќи и информации за тоа дека се споделуваат ризиците и наградите и начинот на кој тоа се постигнува), и извлекување на информации за сомнежите на луѓето и справување со нив. На раководителите им се потребни три комуникациски вештини за да постигнат вклучување. Тие се: поставување прашања што не содржат претпоставки во себе, добро сослушување

ТЕМА НА БРОЈОТ

ДИТЕ ТИМ


ТЕМА НА БРОЈОТ

на соговорникот и целни одговори. 1. Прашањата што не содржат претпоставки („Што мислите за тоа?“, „Дали можете да ми кажете што се случува со овој извештај?“) ги измамуваат вистинските одговори, бидејќи се инклузивни и не се наметливи. Прашањата што во себе содржат претпоставки („Зошто сте толку скептични?“, „Зошто е овој извештај толку нецелосен?“) повлекуваат дефанзивност кај соговорникот. При претворањето на атмосферата на промени и, можеби, скептицизам во атмосфера на доверба, дополнителната дефанзивност е контрапродуктивна. 2. Слушањето значи одвојување на процесот на добивање информации од процесот на проценување на таквите информации. Доколку се одржуваат одвоени, двата процеса се вредни. Нивното мешање, особено во случајот кога примачот е назначениот раководител, повлекува запирање на комуникацијата од страна на испраќачот или менување на пораката на половина реченица. 3. Насочен одговор. Успешните раководители на тим покажуваат отвореност и услужливост. Бидејќи тие веќе ги обработиле сопствените сомнежи пред преземањето на обврската, на голем број прашања може да одговорат веднаш. За да се одговорат некои прашања е потребно време и истражување. Конечно, некои прашања, што се однесуваат на ризиците што не може да се намалат, бараат искрен одговор „Не знам. И јас сум во истата каша.“

5. РАЗМЕНА НА ПОМОШ Последниот чекор во креирањето на тимот е воспоставувањето на поткрепувачка и балансирана стратегија за постигнување на зацртаната визија. Овој план треба да ги содржи сите задачи и да ја подобри соработката што е неопходна за постигнување на севкупната визија. Вашите „соиграчи“ од тимот се во најдобрата положба да ви ги обезбедат овие информации. Бидејќи до тој момент веќе ги имате поставени темелите на довербата и сте го добиле интересот на членовите на тимот, тие со поголема веројатност ќе бидат ентузијастички расположени за соработка. Во оваа фаза, улогата на раководството се состои од катализирање на консензусот, а не од издавање наредби. Консензусот значи дека членовите на тимот прифаќаат определен пристап, но не мора задолжително да се согласуваат со него. Консензусот се постигнува лесно кога повеќето членови на тимот сметаат дека нивните идеи биле сослушани и земени предвид, без оглед на тоа дали тимот на крај ќе ги избере или не. И постигнувањето консензус бара користење на комуникациските вештини на раководството: поставување прашања што не содржат претпоставки во себе, добро сослушување на соговорникот и целни одговори. Ефективните тимови често развиваат живи дискусии со разногласни ставови пред да постигнат консензус. Различните ставови може да значат нерешена дискусија, но може да значат и зголемена интелигенција на тимот и конечно постигнување на консензус. Разликата ја прави добро изградениот тим.


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

ГЛОБАЛИЗАЦИЈА !? ...како позитивно да се искористи

С

ите зборуваат за некаква глобализација, „светот се глобализира... светот е едно глобално село...глобализацијата била ова, значела тоа...итн“, но јас не сум сигурен колку луѓето кај нас го сфаќаат вистински концептот на глобализација, прифаќаат или најважно искористуваат. Околу глобализацијата и нејзините позитивни или негативни ефекти, посебно на земјите во развој, има многу дискусии и расправии на светко ниво, но тоа не е тема на разговор во овој текст. Овде повеќе сакам да обратам внимание на ефектите и влијанието на глобализацијата врз нас и нашиот развој, и како може максимално позитивно да го искористиме процесот на глобализација. Ако сакате да ги дознаете ефектите од глобализацијата, посебно за земјите во развој и како максимално да ги искористиме тие промени за понатамошно подобрување, прочитајте ги следниве корисни предлози: 1. Можност за развој на бизнис Во светот повеќе не важи правилото „големите ги јадат малите“ туку „брзите ги јадат, спорите“. Ако имате добра идеја, ако размислувате глобално, ако се едуцирате правилно и размислувате и работите светски, можностите за развој на успешен бизнис се огромни… Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=16 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk

[11] Април 2010

MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


ПРЕЗЕМЕНО

ДЕСЕТ НАЈДОБРИ ЗА ДАВАЊЕ ОТКАЗ

Како да знаете кога е време да ја напуштите работата

Сте направиле сè што е во ваша моќ за да профункционира вашата моментална работа. Сепак, вашата моментална работа не функционира. Ова се десетте најважни причини зошто би можеле да посакате да ја напуштите работата. Нивното решавање е тешко, дури и неможно. Вие треба да ги заштитите вашите интереси. Вашата работа одзема премногу часови во премногу денови од вашиот живот за да останете онаму каде што се чувствувате мизерно. Сега не е време за изговори. Доколку вашата работа се соочува со следниве проблеми, изгответе план и сменете го работното место.

• Состојбата на вашата компанија постојано се влошува, таа ги губи клиентите, губи пари и преовладуваат гласините за можното затворање, банкротирање или неуспех. • Вашиот однос со менаџерот е трајно нарушен. Вие сте побарале помош за поправање на односите со вашиот претпоставен, но знаете дека односите се толку влошени што не е можно да се поправат. (Можеби вие сте биле нелојални, сте испуштиле премногу денови работа, или, пак, вашиот директор се однесува како нелојален глупак.). Без оглед на причината, односите се непоправливо оштетени. • Вашиот личен живот се променил. Можеби сте стапиле во брак или сте добиле дете и вашата плата и додатоците повеќе не се доволни за исполнување на вашите животни потреби. Треба да одите напред кон подобри можности за издржување на вашето семејство.

Април 2010

[12]

• Вашите лични вредности не се согласуваат со корпоративната култура. Можеби вашата компанија има рамноправен пристап, додека, пак, вие верувате во посебно резервирани места за паркирање за вработените. Вашата компанија прави годишни анкети за задоволството на вработените, а вие сметате дека тоа претставува губење време. Вашата компанија е хиерархиски поставена, а вие сакате да влијаете врз сите аспекти на вашата работа. Без оглед на тоа каде точно се лоцира судирот, несложувањето со корпоративната култура ќе го уништи вашето однесување на работното место. • Сте престанале да се забавувате и да уживате во вашата работа. Без оглед на тоа што се сменило, ако секое утро со ужас гледате на идењето на работа, време е да ја напуштите работата. • Вашата компанија е спорна од етичка гледна точка. Можеби управителите ги лажат клиентите за квалитетот на производите или пак за денот на испорака на стоките. Сте откриле дека вашата компанија краде информации од своите конкуренти. Без оглед на тоа за што точно се работи, не останувајте во некоја организација со којашто не сте етички усогласени. • Без оглед на причината, вие се однесувате на начин што се смета за несоодветен за работното место. Вие сте испуштиле премногу работни денови, сте биле мрзливи на работното место, не сте успеале да ги стекнете или задржите потребните вештини, или воопшто сте се стекнале со репутација на губитник. Таквата репутација, штом еднаш ќе се стекне, тешко се губи, така што би било подобро да


• Неповратно сте ги нарушиле односите со вашите колеги. Вашата група не е сложна во средина што бара од луѓето да соработуваат. Повторно, во определен момент причините повеќе не се важни; започнете наново на ново работно место и бидете одлучни дека нема да дозволите повторно да се доведете во таква ситуација. • Вашето ниво на стресот на работа е толку високо што влијае врз вашето физичко или ментално здравје и врз односите со вашите пријатели и со семејството. Внимавајте на знаците на премореност, и доколку ситуацијата не може да се поправи, време е да одите напред. Прочитајте ја оваа статија, Совети за управување со стресот и промените на работното место за определени идеи како да се справите со стресот на работното место.

• И, првата од десетте најважни причини за напуштање на сегашното бедно работно место - не чувствувате предизвик, ви треба поголема одговорност, и барате можности што едноставно за вас не постојат во сегашната организација. Сте ги земале предвид сите постоечки и потенцијални опции, и истите се ограничени. Време е да продолжите понатаму. Дали сте подготвени да ја напуштите работата, или барате начини за подобрување на моменталната состојба? Имате добри бенефиции за задржување на тековното работно место и сметате дека сте заглавени на сегашното работно место? Без оглед на тоа како размислувате или се чувствувате, ве молиме пишувајте за нив на форумот.

ПРЕЗЕМЕНО

продолжите со нешто друго додека сè уште имате можности за тоа.

[13] Април 2010

ПРИЧИНИ З


ВАШАТА УСПЕШНА КАРИЕРА Е НАША ЗАДАЧА 





КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ НА ИНТЕРВЈУ? (dress code, најчесто поставувани прашања и најдобри одговори, видео презентација) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ОДЛИЧНО МОТИВАЦИСКО ПИСМО? (10 совети за успешно мотивациско писмо, примери) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ПРИВЛЕЧНА БИОГРАФИЈА? (што треба, а што не треба да содржи вашето CV, примери)

ЦЕЛИОТ ПАКЕТ ОБУКИ ЌЕ БИДЕ ВАШ ЗА САМО 1100,00 ДЕНАРИ ПРИЈАВУВАЊЕ НА edukacija@vrabotuvanje.com.mk Тел: 02/3230 091 или 072/222 654 Контакт: Виктор Герасимовски Април 2010

[14]


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според најбараниот кадар во печатените медиуми во периодот 15.04.2010 - 21.04.2010 76

80 70 60

45

50 40

32

28

30

24 19

20

12

10

10

9

7

0

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 15.04.2010 - 21.04.2010 35 31

30 23

20

Огласи од јавен сектор

20 20

15 10

24

HR АНАЛИЗА

25

27

Огласи од приватен сектор

12 10 5

5

5

5

1 0 15.04.

16.04.

17.04.

19.04.

20.04.

21.04.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[15]


ПРОФЕСИЈА

СМЕТКОВОДИТЕЛ – О РАБОТА СО ДОКУМЕН

Пишува Марија Димулковска, новинар

Не секогаш работата со документи и клиенти носи резултати и успех. Тоа е работата на сметководителот. За да постои целосен успех во оваа професија, мора да се заврши онака како што бараат самите клиенти. Работа со документи и клиенти, која бара целосна одговорност и целосна посветеност. Марина Петрушева е шеф на книговодствено биро„ Митковски ММ“. Завршила средно правно во „Васил Антевски – Дрен“, а потоа се определила за Економски факултет. Работи веќе23години како сметководител. Со текот на времето ја засакуваш оваа работа. Книговодството е работа којашто подразбира плати, книжење, фактури, придонеси. Тоа е збир на целокупната документација. Предност е што се работи со самиот себе – вели Марина. Сепак, ние сме секогаш ограничени со рок, до кога треба да се завршицелокупната работа. Тоа го одредува државата со предвидените закони и законски рокови. Оваа работа има голема одговорност. Ако се задоцни со работата, следуваат санкции (казни) од државата. Секогаш треба на време да се завршат документите што ги бараат нашите клиенти. Во оваа работа постои широк круг на клиенти од разни области, а со тоа и широка комуникација. Во оваа работа треба да си љубезен, за да имаш клиенти. Довербата е исто така важна, која, пак, на клиентите им овозможува брзо и навремено завршување на потребните документи. Но, има и недостатоци. Понекогаш тоа е недоразбирањето со одредени клиенти, во однос на тоа, ако не ги донесат на време своите документи. Работата треба да се заврши до15ти во месецот (во согласност предвидено со закон), а документите се носат на 14 и тогаш се јавува проблем, како и незадоволството кое што е присутно од двете страни во однос на работите што треба да се завршат. Работа којашто можеби е „женска“, овозможува работа со пред сѐ културни луѓе. Материјалниот аспект на оваа работа зависи од моменталната ситуација во државата. На пример, ако се затворат повеќе фирми, во тој случај фирмите ќе немаат од каде да ги платат своите придонеси. Со тоа и сметководителите нема да имаат работа, ќе бидат и без пари и без работа. Секоја работа треба да се сака. Па, така и оваа работа во државата сѐ повеќе и повеќе се усложнува, наместо да се упрости. Така е, на пр., кога Април 2010

[16]

станува збор за т.н. завршни сметки, во тој случај има многу голем обем на работа. Како и на крај од


концентрација, па така и во оваа работа. Биди смирен, сталожен, позитивен и полн со ентузијазам – само така ќе успееш. Лалица Симоноска е исто така сметководител. Таа работи во своја фирма, книговодствено биро со име „Лаконт“. Завршила гимназиско образование, а потоа продолжила на Економски факултет – банкарско сметководствен смер. Ми одеа добро математика и природните науки. Самата работа во една фирма ја принудила да го работи ова – сметководството. Подоцна, пак, кога се ликвидираше оваа фирма, ми остана само тој избор и да го работам ова што го работам денес, вели сметководителката Лалица. Ова го работам затоа што морам, веќе 15-тина години. Пред тоа бев во фирмата „Феротурист“, а откако се ликвидираше, основав своја фирма во 2005 година и сега работам сама. Сама сум директор на оваа работа. Самата работа не носи многу пари, по себе. Бев принудена да ја работам поради егзистенција, а работата не ја сакам баш многу, но само тоа знам да го работам најдобро и најодговорно. Затоа ја работам, многу повеќе од материјален аспект, а не од љубов вели Симоноска. Таа самата си го одредува работното време, бидејќи е самата свој директор. Работата зависи од неа. Сепак мора да се придржува кон законските рокови за изготвување на потребната документација, којашто треба да се однесе во одредени државни институции. Тоа е една од поголемите предности на оваа професија, кога се работи сам и кога си сам директор. Меѓу останатите предности се и добрата комуникација, разбирањето и довербата со луѓето од фирмите – клиентите. Тие имаат доверба во сметководителот, затоа што на време ја завршува работата. Блискоста со клиентите, долгогодишно пријателство, соработка и заемно помагање во одредени ситуации. Како една од поголемите недостатоци е и тоа што на одредени клиенти им се намалува обемот на работа. Тие не можат да си ги подмират своите обврски спрема никого, како и спрема мене, вели Лалица Симоноска. Притоа, и мене ми се намалува приходот. За оваа професија во одредени ситуации треба брзина и јака концентрација за да се изготват документите и за да се запазат потребните рокови. Во други, пак, ситуации е потребно подолго време за да се размисли добро. Понекогаш е добро и да се има консултација со консалтинг куќа или некоја државна институција. [17] Април 2010

годината, кога се сумира сето тоа (значи годишно, како што е во текот на денот). За оваа работа, треба голема концентрација, затоа што пред сѐ е умствена работа. Се случува и да се остане повеќе од предвиденото време, кога се завршните сметки. Се работи според точно предвиден распоред (како што треба), што е во домен на законот. Не може нешто да се измислува. Се е однапред зададено. Затоа е потребно премногу внимание и трпение, а во никој случај не смее да се брза. Дури и најмала грешка може да чини скапо. Добар сон е потребен за добра

ПРОФЕСИЈА

ОДГОВОРНА НТИ И КЛИЕНТИ


Подготвува Виктор Герасимовски

Април 2010

[18]

CV НА

ЛИДЕРИТЕ


c u r r i c u lu m v i ta e Personal information Birth name Born Died Residence Contact

Lech Aleksander Kaczyński (son of Rajmund, an engineer who served as a soldier of the Armia Krajowa in World War II and a veteran of the Warsaw Uprising, and Jadwiga, a philologist at the Polish Academy of Sciences) 18 June 1949(1949-06-18) Warsaw, Poland 10 April 2010 (aged 60), near Smolensk, Russia Warsaw, Poland Biuro Prasowe KPRP (Press Office) Pałac Prezydencki ul. Krakowskie Przedmieście 48/50 00-071 Warszawa tel.

(48 22) 695 10 70 (48 22) 695 10 74 e-mail: biuroprasowe[at]prezydent.pl Polish Roman Catholicism Married to Maria Mackiewicz (an economic researcher) in 1978; Children: Marta Independent (2006–2010) Law and Justice (Prawo i Sprawiedliwość – PiS) (2001–2006) The Doctor Honoris Causa Title of Javakhishvili State University – received on 16th April 2007 during an official visit to Georgia The Doctor Honoris Causa Title of the National Academy of Public Administration under the Office of the President of Ukraine – received on 6th December 2007 The Doctor Honoris Causa Title of the Mongolian State University – received on 1st December 2008 during an official visit to Mongolia The Doctor Honoris Causa Title of the Hankuk University of Foreign Studies in Seoul – received on 6th December 2008 during an official visit to South Korea The Doctor Honoris Causa Title of the John Paul II Catholic University of Lublin – received on 1st July 2009 during the celebrations commemorating the 440th anniversary of the Union of Lublin The Doctor Honoris Causa Title of the Baku Slavic University – received on 3rd July 2009 during a visit to Azerbaijan Lawyer fax.

Nationality Religion Marital status Political Party Honoris Causa titles

Proffesion Signature

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

Gdansk and Cardinal Stefan Wyszynski universities Professor 1980 Solidarity strike committee, Lenin Shipyards Advisor

[19] Април 2010

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

CV ЛЕХ КАЦИНСКИ

Work Experience


CV ЛЕХ КАЦИНСКИ

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1989 Solidarity trade union

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1991 Parliament of the Republic of Poland

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1990 - 1993 Government of the Republic of Poland

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1992–1995 Government of the Republic of Poland

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

2001 Political Party Law and Justice (Prawo i Sprawiedliwość – PiS)

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

18 November 2002 – 22 December 2005 The City of Warsaw

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

12 June 2000 – 4 July 2001 Government of the Republic of Poland

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

23 December 2005 – 10 April 2010 Republic of Poland

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

February 1999 - February 2004 Government of Greece

Vice-chair

Member of Parliament

Security Minister( under President Lech Walesa)

President of the Supreme Chamber of Control

Co-founded political party Law and Justice

Mayor of Warsaw

Minister of Justice

President of the Republic of Poland

Minister of Foreign Affairs

Education and Training • Dates • Name and type of institution • Dates • Name and type of institution Април 2010

[20]

Degree in law and administration, Warsaw University 1976

Doctorate, Gdansk University


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Подготвува Катерина Маџовска РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ ТАЛЕНТ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING (eng. Talent) или дарба во поново време е една од најбараните особини кој работодавачите ја очекуваат РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ од вработените. Изразениот талент поединици го манифестираат како посебен , повторен облик на размислување и однесување кои му овозможуваат подобри резултати во споредба со други личности, РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING личност која го поминала истиот тренинг, се здобила со иста вештина но го нема изрзениот талент. РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Ппбрпјни нпсители на Менаџерски ппзиции вп базата на Врабптуваое.Кпм се мажите мажи жени

786 529

Побројни носители на Менаџерски позиции во базата на Вработување.Ком се мажите

СТАТИСТИКА

жени

мажи

200

400

600

800

[21] Април 2010

0


УСПЕШНА ПРИКАЗНА

МАТУРСКИ ПОД АКТУЕЛНИ ФРИЗ

Пишува Васка Леонтич, Студио & Академија Леонтич

Ова е најубавиот и најкреативниот период од годината кога станува збор за подготовката за матурантите и матурантките. Модните додатоци исто така се неизбежни како финален ефект и надополнување на фризурата, додека пак тие кои имаат проблем со густината на косата и должината неизбежно е како и секоја година надградба на коса и уметоци кои се најбрза и најсигурна варијанта за успешна и ефектна фризура.

Не можам да говорам само за понежниот пол бидејки подолг период подеднакво се подготвуваат и двата пола за тој настан. Оваа година фризурите повеќе ќе бидат во стилот

Април 2010

[22]

на carlston со модификација и преработка според квалитетот на косата на клиентот и според тоалетата што ке ја носи матурантката. Локните се неизбежни но во разни варијанти, а тоа занчи дека некои ќе бидат во спирална, некои во неопределена форма кадешто локините ќе бидат со благ пад и на тој начин ќе се постигне природен ефект кај матурантите коишто не се навикнати да се гледаат со таков облик за да можат да бидат поприфатливи и кои не трпат многу промени. Некои афро, кои се според, како што кажав, имиџот на клиентот и комплетниот стајлинг. Модните додатоци исто така се неизбежни како финален ефект и надополнување на фризурата, додека пак тие кои имаат проблем со густината на косата и должината неизбежно е како и секоја година надградба на коса и уметоци кои се најбрза и најсигурна варијанта за успешна и ефектна фризура. Кога говориме за предходна подготовка тоа знаци дека сите технички третмани се сработуваат однапред две до три недели, за да може на крајот да остане само фризурата, шминката и декорацијата на нокти. Оостанатите технички третмани како што се боење, нијансирање, шатирање, потстрижување, надградба на коса, надградба на нокти и козметички третмани се подготвуваат предходно се со цел клиентот, поточно матурантките да имаат време да се прилагодат и навикнат и да видат дали им одговара и дали е тоа вистинскиот избор што го имале замислено претходно заедно во комбинација со тоалетата и севкупниот стајлинг. Посебно го нагласувам сето ова бидејки веке години наназад се случува да имаме многу корекции за тие денови одосно матурантки кои ни


доагаат подготвени со цели фризури и шминка да ги преработуваме. Што значи сето ова??? Многу е битно без разлика за било каков свечен повод се работи, клиентот да е сигурен дали сака сите промени да се сработат односно мора предходно да одлучи за да има време и простор за адаптација или евентуална корекција. Токму поради се, и поради таквото искуство давам акцент и ги напоменувам сите тие кои сакаат драстични промени да го направат тоа навремено не како посебно изненадување за да можат на крај и самите да се прифатат. Исто така ќе напоменам и за козметичките третмани, чистењето на лицето дека треба да се изврши најмалку три недели однапред, за да има време и самата кожа да се регенерира, обликувањето на веѓите да се изврши навремено доколку сакаме да постигнеме убава форма. Во останиот козметички дел многу матурантки го употрбуваат и солариумот но тереба да се обрне внимание бидјеки не одговара на секој тен и секој тип на кожа да бидат потемнети, кај некои прилега соодветно но кај другите кои се со побел тен може да дојде до зацрвенување на кожата и да има обратен ефекет. Со соларимот не треба да се претерува многу туку тоа да биде умерено, бидејки со претерано потемнување кожата дехидрира, се суши и е безживотна и шминката на таков тен изгледа многу уморна и неприродна. Затоа препорачувам се е да е со умерена подготовка и многу е битно да се следи природниот тен. Кога ке напоменам за тоновите и стилот во шминката како и декорацијата , јас лично преферирам според возраста да не биде претерано со јака подлога и со многу интензивни тонови, туку повеќе да се истакнат контурите и цртите и да се прикријат недостатоците на површината на кожата . Притоа да се направи само едно освежување, декорациите се исто така дозволени во различна мерка бидејки сепак станува збор за вечерна шминка . Најбитно од се покрај се останато што е горенаведено е да се обрне внимание на тоа што ке се подготвува

и тоа што ке се сработи да има целосна подготовка во еден стил. Тоа значи да не се мешаат стиловите, еден тип и стил на тоалета , друг тип и стил на фризура и сосема различен тип на шминка и додатоци, туку се да биде со еден одреден стил како што прилега на матурантот односно матурантката. И доколку и матурантот сака да прави експерименти и да се двои и да биде сето тоа во една ексцентрицна и несекојдневна варијанта и во вакви случаеви треба да има граница до каде да се движат сите подготовки и севкупната изработка. Надградбата на ноктите и декорацијата се оставаат на крајот бидејки самата подготовка и декорација се најлесно прилагодливи за изработка бидејки нивната декорација не зависи од стилот на шминката и фризурата, декорациите и врз основа на тоа одлучуваме дали ке се направи само маникир или

УСПЕШНА ПРИКАЗНА

ДГОТОВКИ И ЗУРИ И ШМИНКА


УСПЕШНА ПРИКАЗНА

ке се изврши комплетна надградба со декорација. Кај мажите е полесно бидејки предходна подготовка имаме само во чистењето на лицето или освежување со козметички третман, а со косата малку нијансирање и добро обликување или пострижување, а на самиот ден само обликување на фризурата. И мажите во козметичкиот дел го користат солариумот меѓутоа нивната кожа е поотпорна за разлика од кожата на понежниот пол и затоа тие можат да си дозволат да потемнат повеке и ним многу подобро им прилега за разлика од на жената.

Април 2010

[24]


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

„КАДЕ СЕ ГЛЕДАТЕ СЕБЕСИ ЗА 5 ГОДИНИ?“ За ова прашање, морате добро да размислите многу пред да дојдете на интервјуто.

Се сеќавате ли кога имавте 10 години, а возрасните ќе ве прашаат „Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш?“, а вие без да трепнете ќе одговорвте: балерина, пожарникар, учителка или било што друго што во моментот ви изгледало интересно. Лесно прашање- лесен одговор. За да се подготвите за ова прашање од задолжителниот арсенал на интервјуерот, морате добро да размислите многу пред да дојдете на интервјуто. И исто како и вашето резиме, морате да го прилагодите вашиот одговор спрема потребите на работодавачот со кој имате интервју- немојте да кажете дека имате амбиции да станете менаџер, кога одите на интервју во мала невладина организација. Добриот одговор на ова прашање зависи секако од областа и самото работно место за кое ве интервјуираат, па така покорисно би било доколку ви посочиме како не треба да одговорите и кои одговори треба да ги избегнувате. Секако одбегнувајте ги следниве 6 размисли за вашата иднина:

1. „НА ВАШЕТО РАБОТНО МЕСТО“ Како што можете и да си замислите, малку е чудно и незгодно да му кажете на интервјуерот дека сакате да го замените. Наместо тоа, само неодредено напоменете дека се стремите кон позицијата која моментално ја има интервјуерот. „Се гледам себеси како Бренд менаџер за негазирани сокови, менаџирајќи тим од неколку вработени“ е одговор кој совршено ги опишува вашите амбиции без да го загрозите работното место на интервјуерот. 2. ВО ОВАА КОМПАНИЈА Иднината тешко се предвидува. Малку е неумесно да кажете дека се гледате себеси во компанија со која штотуку сте се запознале. Од друга страна пак, не кажувајте дека се гледате себеси на било кое друго место. Вашиот одговор би требало да објаснува што работите а не каде. 3. МАЖЕНА, СО ДВЕ ДЕЦА Одбегнувајте да давате одговори кои многу конкретно ги одразуваат вашите лични животни планови и цели. Интервјуерите, главно сакаат да слушнат за вашите професионални, а не животни планови. Меѓутоа, доколку вашите лични планови имаат удел и влијаат врз вашите професионални планови, би било корисно тоа да го споменете. На пример, доколку планирате во наредните 5 години да завршите постдипломски студии. 4. „НЕ ЗНАМ“ Доколку навистина и не знаете каде се гледате себеси во наредните 5 години, сепак треба да смислите некаков одговор на ова прашање кој ќе покаже дека се познавате себеси и имате поставено остварливи цели. Корисно е да користите искуства од минатото. На пример, можете да одговорите нешто слично на следново: „Ако се навратам на школските денови, знам дека се стремам кон работа со луѓе, значително придонесувајќи кон успехот на организацијата, стремејќи се да станам лидер“.

Април 2010

[26]


ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) е единствената европска студентска организација која ги обединува студентите од Индустриско Иженерство и Менаџмент.

ESTIEM LG СКОПЈЕ ГОРДО ВИ НАЈАВУВА... ... “Company Case Show“ - настан кој ќе се одржува во просториите на Mашинскиот факултет Скопје од 03.05 до 07.05 2010.г.

ШТО E COMPANY CASE SHOW?

Company Case Show е отворена манифестација од интернационален, едукативен и забавен карактер, која преку еден заеднички настап на веќе успешните менаџери и студентите партиципанти, овозможува да се дојде до подигнување на нивото и квалитетот на образованието на студентите. Студентите имаат два дена преку своето знаење и способности, да дојдат до креативно, интересно и ефикасно решение, и сето тоа успешно да го презентираат пред компаниите. Со тоа покрај новите знаења и искуства што ги стекнуваат, тие се поврзуваат меѓусебно и учат едни од други, рушејки ги бариерите на класичното образование и проширувајки ги видиците низ комбинација од работа, дружење и забава. Генерални покровители на настанот се: МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ Скопје и едни од најреномираните компании на нашиот пазар BOMEX HOLDING, TITAN CEMENTARNICA USJE, ПИВАРА СКОПЈЕ и ГОРСКА вода. Од овие четири компании, првите три, кои имаат потреба од квалитетен персонал за разбирање на важноста за стратегиско планирање и искористување на човечки ресурси, учествуваат со реални проблеми. Тргнавме од идејата за убивање на рутината во секојдневието на студентите, започнавме мисија за оставрување на таа идеја, целосно се посветивме и обезбедивме се што ни е потребно за реализирање на таа мисија, што уште чекаме..?!?!?!?! ШОУТО МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ!!! Погледнете го промотивнито видео на http://www.youtube.com/watch?v=dbLzMnbA278 © http://www.wix.com/skopjeccs/2010


БЛИЦ

КОЈА ПРОФЕСИЈ ДА ЈА РАБОТИТЕ Пишува Катерина Цветковска, новинар

Колку повеќе знаете за професијата којашто ве интересира, толку подобро ќе знаете, дали навистина сакате тоа да го работите. Но, најважно е да бидете тоа што сакате да бидете, можеме да побегнеме од сѐ, но не и од самите себеси. Еден од сигурните начини да се постигне својата слобода и да се биде она што сме навистина, да се потсетиме зошто сме родени, која е нашата вистиниска животна цел, а потоа да преземеме одговорност за себеси и за своите одлуки. Најчесто се одлучуваат да ја градат кариерата како на своите родители. Некои луѓе дознаваат што сакаат да работат многу рано. Иако многу луѓе можат да изберат кариера, важно е да знаете дека можеме да ја менуваме професијата кога и да посакаме. Други ги откриваат своите амбиции во средно училиште или подоцна. Иако многумина се чувствуваат заробени во својата кариера, заради финансиски или други причини, вреди накратко да застанете и да ја процените ситуацијата. Илија Наумовски, СУДИЈА Отсекогаш ме иритирале неправилности и сум сакал некаков вид на правда каде што сите ќе бидат задоволни, а се разбира и јас заедно со нив, ме нервира кога ќе се соочам со проблем кога на некого му се нанесува штета. Јас оваа професија ја избрав едноставно поради тоа што сакам правда помеѓу држава, односно луѓето кои живеат во неа. Би сакал сите да бидат свесни за своите грешки што ги прават. Со оваа професија се надевам дека успеав или дека во иднина ќе успеам малку на луѓето кои се околу мене да ги научам да бидат добри и правични. Оваа работа ме исполнува, ја сакам и можам да кажам само дека тука се пронаоѓам како личност и затоа ја работам најдобро што можам. Кристина Трајчевска, АПТЕКАР Уште како помала секогаш кога ќе видев редови пред аптека им велев на моите родители дека кога ќе пораснам ќе бидам јас аптекарка. Ме мачеше помислата и глетката кога ќе видев стари лица кој чекале ред и на крај излегувале со празни раце. За жал, и денес ситуацијата не е мошне сменета. За да бидеш фармацевт треба да имаш многу големо трпение и желба, секако да знаеш да се пронајдеш самиот во таа работа и да го завршиш факултетот кој можам да кажам дека не е ни малку лесен, бидејќи мала грешка си сносува и своја последица која се одразува на нечиј жив от. Април 2010

[28]


ЈА БИ САКАЛЕ Е – И ЗОШТО?

Слаѓана Николовска, ПРЕВЕДУВАЧ Јас кога требаше да се определам што понатака, по средното образование, бев многу неодлучна, бидејќи ме влечеа многу работи. По долго размислување и со консултација на моите родители, се одлучив да се запишам на Факултетот за странски јазици и тогаш одбрав руски и полски, бидејќи помислив дека континуирано изучувајќи ги јазиците, ќе научам и повеќе за културата на тие држави. Од денешен аспект, кога се навраќам неколку година наназад, навистина сум среќна што сум ја избрала таа професија, едноставно чувствувам дека тие луѓе и тие држави, кога и денеска ќе ги посетам, се дел од мене и горда сум што ги познавам. Иако можеби денес и не се толку барани јазица како што се сега англискиот, францускиот, германскиот, италијанскиот јазик, јас сум задоволна, бидејќи тие ми отворија доста врати во животот.

Габријела Секуловска, УМЕТНИК Уметноста е дел од мене и секогаш напоменувам дека јас се пронајдов под ова небо. Уметноста не е е моја животна желба, туку дојде многу случајно преку едни мои многу блиски пријатели кои ненамерно ја пренесоа и на мене. Уметноста мислев дека е лесна работа, ама се излажав. Уште во самиот старт, кога ги запишав студиите, професорите ни кажаа да се трудиме и ако немаме своја замисла пред нас ќе има затворени врати. И можам да напоменам дека имале право кога велеле дека сум одбрала да се занимавам со доста тешка професија, јас тоа го искусив на самата себеси и поминав низ многу тешкотии, но си ја сакам својата професија и кога повторно би бирала би избрала да бидам уметник, и друго ништо и не би знаела да работам. Војо Зафировски, УГОСТИТЕЛ Јас многу случајно дојдов во оваа професија, значи немам никакви допирни точки со угостителството, но маката ме научи на сѐ. Дојдов од помал град во Скопје, да барам работа, бев многу помлад и никој немаше кој да ме охрабри да продолжам понатака. Па, морав некако да заработам, и така станав угостител, се разбира дека тоа на почетокот ми беше многу тешко, не знаев да работам, но никако не се откажував - си велев, утре ќе биде подобро и тоа ми се исплатеше. Сега сум многу среќен што не сум се откажал, бидејќи денес гледам дека поради таа работа станав многу ценет човек, малку по малку запознав повеќе луѓе кои ми помогнаа да го проширам својот бизнис и навистина сум им благодарен за тоа. Угостителството е мојот живот, се надевам дека еден ден и моите деца ќе ме заменат и ќе се занимаваат со тоа. Април 2010

[29]


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО ЛИТЕРАТУРА

Peter Skarzynski

INNOVATION TO THE CORE: A BLUEPRINT FOR TRANSFORMING THE WAY YOUR COMPANY INNOVATES

If you're like most business leaders, innovation now tops your corporate agenda. But despite all the talk and excitement about the importance of innovation, managers have so far found scant help for innovating in a systematic way that fuels consistent growth and sustained success. In Innovation to the Core, Strategos CEO Peter Skarzynski and business strategist Rowan Gibson change all that. They share the accumulated wisdom from Strategos--the consulting firm Skarzynski co-founded with Gary Hamel that helps clients instill innovation into their very core. Drawing on a wealth of stories and examples, the book shows how companies of every stripe have overcome the barriers to successful, profitable innovation. You'll find parts devoted to crucial topics--such as how to organize the discovery process, generate strategic insights, enlarge your innovation pipeline, and maximize your return on innovation. Frequent hands-on tools--frameworks, checklists, probing questions--help you put the book's ideas into action.

Daniel Goleman

PRIMAL LEADERSHIP: REALIZING THE POWER OF EMOTIONAL INTELLIGENCE

A good reading copy in clean condition. All pages are intact, and the cover is intact (including dust cover, if available). The spine may show signs of wear. Pages can include limited notes and highlighting, and the copy can include "From the library of" labels. We offer timely and accurate order fulfillment and good communications.

Peter F. Drucker

CLASSIC DRUCKER

One of this century's most highly regarded students of management, Peter F. Drucker sought out, identified, and examined the most important issues confronting managers, from corporate strategy to management style to social change. Through his unique perspective, this volume gives us the rare opportunity to trace the evolution of the great shifts in our workplaces, and to understand more clearly the role of managers. This book gathers together Drucker's articles from Harvard Business Review and frames them with a thoughtful introduction from the Review's editor Thomas A. Stewart

@


? ” #

± ¼ Ω Œ

@/$]{!!?( Ǿ ¶ µ <” &?! ГАФОВИ

Барам секаква работа во Грција!

Најдете нè на

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

Април 2010

Вработување NEWS

[31]


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM Април 2010

[32]


Фирма: Општина Штип Град: Штип Објавен: 22.04.2010, Време

ВАЈОМАГ Скопје има потреба од пополнување на следните работни места Возач со Ц категорија; Магацински работници и Хигиеничарка. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 22.04.2010год.

Градоначалникот на Општина Штип објавува јавен конкурс за избор на директор на ЈП „Исар“ Штип. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 22.04.2010год кој трае 5 работни дена од објавувањето.

Фирма: ЈКП „Водовод“ Битола Град: Битола Објавен: 22.04.2010, Вечер

Фирма: ЈОУДГ „Гоце Делчев“ Град: Пробиштип Објавен: 22.04.2010, Вечер

ЈКП „Водовод“ Битола распишува конкурс за избор на директор на ЈКП „Водовод“ Битола. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 22.04.2010год. кој трае 8 дена од објавувањето.

ЈОУДГ „Гоце Делчев“ Пробиштип распишува оглас за прием на работник – Готвач. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 22.04.2010год. кој трае 5 работни дена од објавувањето.

Фирма: „КАНЕТ АГРО“ ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 22.04.2010, Дневник

Фирма: ЈП „Комуналец“ Град: Битола Објавен: 22.04.2010, Вечер

„КАНЕТ АГРО“ ДООЕЛ – Скопје, објавува оглас за вработување на 100 Општи Работници. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 22.04.2010год. Адреса за аплицирање „КАНЕТ АГРО“ ДООЕЛ – Скопје, ул.„Јордан Х.Џинот“ бр.20 или „ОРАНЖЕРИИ НЕГОРЦИ“ – Гевгелија.

JП „Комуналец“ Битола распишува оглас за избор на директор на ЈП „Комуналец“ Битола. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 22.04.2010год. кој трае 8 дена од објавувањето.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ВАЈОМАГ Град: Скопје Објавен: 22.04.2010, Дневник

Април 2010

[33]


ОГЛАСНА ТАБЛА Април 2010

Фирма: Модно Студио Црнокрак Град: Скопје Објавен: 22.04.2010, Дневник

Фирма: UNICEF Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Дневник

Модно Студио Црнокрак има потреба од нови лица за манекени и фотомодели. За таа цел организира курсеви за сите возрасти. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 22.04.2010год.

UNICEF Skopje invites applications for the foolowing post PROJECT OFFICER (Child Protection). Candidates should submit applications by 05.05.2010 to UNICEF Skopje by mail btrimcevska@unicef.org

Фирма: ЕУРОЛИНК ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Дневник

Фирма: ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Дневник

ЕУРОЛИНК ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. Скопје има потреба од проширување од својата продажна мрежа низ републиката и за таа цел објавува оглас за избор на Агенти за Скопје (20); Битола (5); Кочани (1); Виница (1) и Куманово (2). Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.04.2010 кој трае до 27.04.2010год.

ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ - Скопје, распишува конкурс за избор на асистент по економски науки. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.04.2010 кој трае 8 дена од објавувањето. Пријавите се поднесуваат во Архивата на Факултетот на Бул.„Крсте Мисирков“ бб - Скопје.

Фирма: ЈПКД „Комуналец“ Струмица Град: Струмица Објавен: 21.04.2010, Дневник

Фирма: Југореклам Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Време

ЈПКД „Комуналец“ Струмица има потреба од вработување на работници на определено време - 50 извршители. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.04.2010 и трае 5 дена од објавувањето.

Југореклам има потреба од лице за книговезачки работи со искуство за биндер и виткачка. Огласот е објавен во Време на 21.04.2010год. Адреса за аплицирање toni@jugoreklam.com.mk

[34]


Фирма: Туристичката агенција INEX Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Дневник

ЛИБРА 1 ДООЕЛ - Скопје има потреба од СМЕТКОВОДИТЕЛ на определено време. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.04.2010 кој трае 7 дена од објавувањето.

Туристичката агенција INEX објавува 1 (едно) работно место Комерцијалист за работа на авиошалтер. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 21.04.2010. Адреса за аплицирање inexsmetkovodstvo@t-home.mk

Фирма: ОУ „Страшо Пинџур“ Вевчани Објавен: 21.04.2010, Вечер

Фирма: УНИБанка АД Скопје Град: Скопје Објавен: 20.04.2010, Дневник

ОУ „Страшо Пинџур“ Вевчани објавува оглас за избор на Наставници (6 извршители), Психолог и Хигиеничар. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 21.04.2010 кој трае 5 дена од објавувањето. Документите треба да се достават во архивата на училиштето или на адреса ОУ „Страшо Пинџур“ Вевчани.

УНИБанка АД Скопје, објавува оглас за работно место Администратор за хардвер и логистика - 2 работни места. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 20.04.2010 кој трае до 01.05.2010год. Адреса за аплицирање jobs@unibank. com.mk или УНИБанка АД Скопје, Дирекција за IT, ул.Максим Горки бр.6, 1000 Скопје.

Фирма: П.З.У. ПОЛИКЛИНИКА МЕДИКА ПЛУС Град: Скопје Објавен: 20.04.2010, Дневник

Фирма: Водостопанство „Радовишко Поле“ Град: Радовиш Објавен: 20.04.2010, Утрински Весник

П.З.У. ПОЛИКЛИНИКА МЕДИКА ПЛУС вработува СПЕЦИЈАЛИСТ НЕВРОЛОГ или ПСИХИЈАТАР. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 20.04.2010год. кој трае 8 дена од објавувањето. Адреса за аплицирање medika_plus@t-home.mk

Водостопанство „Радовишко Поле“ Радовиш, објавува оглас за прием на 9 работници на определено време до 5 месеци, за извршување на општи работи. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Утрински Весник на 20.04.2010год. кој трае 5 дена од објавувањето на огласот.

Април 2010

[35]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ЛИБРА 1 ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 21.04.2010, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Јавната Установа Национален Парк Галичица Град: Охрид Објавен: 20.04.2010, Вечер Јавната Установа Национален Парк Галичица Охрид, објавува оглас за прием на Шумски работници (секачидотурачи). Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 20.04.2010 кој трае 5 работни дена од објавувањето.

„АБ КАНАЛ ДООЕЛ“ Скопје распишува оглас за работно место Службен возач (еден извршител). Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 20.04.2010год.

Фирма: „БИОС“ ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 19.04.2010, Дневник

Фирма: Британскиот совет Град: Скопје Објавен: 17.04.2010, Дневник

„БИОС“ ДООЕЛ - Скопје има потреба од нови вработувања поради реализирање на проектот Биос-здрава биолошка храна. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 19.04.2010год.

Британскиот совет во Македонија има потреба од Проектен координатор на определено време (8 месеци). Адреса за аплицирање jobs@britishcouncil.org. mk Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 17.04.2010 кој трае до 26.04.2010

Фирма: Аптека Еурофарм Град: Скопје Објавен: 17.04.2010, Дневник

Фирма: „МИРКО КРДИТ СОСИЕТИ ДОО Скопје“ Град: Скопје Објавен: 17.04.2010, Дневник

Аптека Еурофарм има потреба од дипломирани фармацевти за работа во аптека во Битола и Скопје. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 17.04.2010. Адреса за аплицирање eurofarm@ eurofarm.com.mk

Април 2010

Фирма: „АБ КАНАЛ ДООЕЛ“ Град: Скопје Објавен: 20.04.2010, Вечер

[36]

ЛИЗИНГ

Фирмата „МИРКО КРДИТ ЛИЗИНГ СОСИЕТИ ДОО Скопје“ објавува оглас за Економист и Правник. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 17.04.2010год. Адреса за аплицирање microcredit@ gmail.com


КОМПАНИЈА СО ДЕЈНОСТ ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА ЛЕБ И БЕЛИ ПЕЦИВА во соработка со

објавува

ОГЛАС

за пополнување на следниве работни места: 1. ПЕКАР (6 позиции)

Потребни квалификации:  ССС, пожелно прехранбена насока  Познавање на технолошки процеси на производство на леб и пецива  Посебно внимание на хигиена и уредност, примена на HACCАP стандардот за безбедност на храната  Подготвеност за работа во смени

2. ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР АВТОМАТИЧАР (1 позиција)

Потребни квалификации:  ССС, Електроничар/ Автоматичар  Приоритет претходно работно искуство во контрола и одржување на машини во производни линии за леб и пецива  Подготвеност за работа во смени

Напомена: Апликациите без назнака нема да бидат разгледани. САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. ОГЛАСОТ ТРАЕ 10 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

[37] Април 2010

!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако сте иницијативни, амбициозни но одговорни и ефикасни, лојални и вредни, насочени кон резултати, со желба за постојана надоградба и усовршување, нашата понуда Ви делува атрактивна и сакате да работите со група на професионални работници организирани во еден комплетен тим на професионалци, аплицираjте Ваша кратка Биографија (CV) на следната e-mail адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака за позицијата за која аплицирате.


ОГЛАСНА ТАБЛА

во соработка со ПРЕТСТАВНИШТВО на интернационална компанија во Скопје објавува

ОГЛАС за позиција

РЕГИОНАЛЕН МЕНАЏЕР Потребни квалификации:  Стекнато образование ВСС / ССС  Одлично знаење на англискиот јазик, пишана и усмена комуникација  Работно познавање на компјутери  Аналитички и планирачки способности

Работни задачи и активности:  Координирање на регионални програми  Изготвување на стратегии за зголемување на дистрибуција и продажба  Планирање и контрола на продажбата  Надгледување на пазарот на конкуретните производи  Обезбедување на свежи производи во секоја област од продажбата  Координирање и контрола на активностите на доверените вработени Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се стручна тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите, сте енергични, лојални, одговорни, со желба и спремни за работа под притисок и се стремите кон успех и остварување на резултати, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Регионален менаџер”. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Април 2010

[38]


Приватна Агенција за посредување при вработување за потребите на својот клиент, компанијата со дејност трговија на големо и мало, увоз и извоз и дистрибуција на стоки за широка потрошувачка,

објавува оглас за вработување на

ДИСТРИБУТЕР СО Ц- КАТЕГОРИЈА за регионот на:

КАВАДАРЦИ (1 извршител); Потребни квалификации:  Возачка дозвола Ц- категорија  Претходно работно искуство со возење камион  Желба за работа во дистрибуција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку сте заинтересирани за работната позиција, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на позицијата за која аплицирате. За повеќе информации јавете се на телефон: 02 32 30 091 и 02 32 96 446. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, ќе бидат

[39] Април 2010

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

Водечка компанија со 20 годишна традиција на македонскиот пазар во доменот на продажбата и услугите, со развиена малопродажна и големопродажна мрежа со софистициран систем на дистрибуција, застапник и дистрибутер на неколку реномирани компании и светски познати брендови во соработка со

објавува ОГЛАС за вработување на млад и амбициозен кадар на следниве позиции:

ПРАВНИК

МЕНАЏЕР ЗА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ

Потребни квалификации:

Потребни квалификации:

• Високо образование – правен факултет • Положен правосуден испит ќе се смета за предност • Одлично познавање на MS Office програмот • Одлично познавање на англиски јазик • Соодветно работно искуство

• Релевантно високо образование • Соодветно работно искуство ќе се смета за предност • Познавање на MS Office програмот • Одлично познавање на англиски јазик • Возачка дозвола Б категорија

Способности и посебни професионални вештини:

Способности и посебни професионални вештини:

- Ориентираност кон тимска работа - Организирана, иницијативна и мотивирана личност - Способност за работа под притисок и кратки рокови - Одлични организациски и комуникациски способности - Способност за донесување на брзи и ефикасни одлуки

- Одлични организациски и комуникациски способности - Организирана, иницијативна и мотивирана личност - Ориентираност кон тимска работа - Способност за работа под притисок и кратки рокови - Способност за донесување на брзи и ефикасни одлуки

РЕФЕРЕНТ ЗА МАТЕРИЈАЛНО СМЕТКОВОДСТВО

РЕФЕРЕНТ ЗА ФИНАНСИСКО СМЕТКОВОДСТВО Потребни квалификации:

Потребни квалификации: • Средно или високо образование - ССС/ВСС • Соодветно работно искуство • Познавање на MS Office програмот • Познавање на англиски јазик

• Средно или високо образование - ССС/ВСС • Соодветно работно искуство • Познавање на MS Office програмот • Познавање на англиски јазик

Способности и посебни професионални вештини:

Способности и посебни професионални вештини:

- Ориентираност кон тимска работа - Организирана, иницијативна и мотивирана личност - Способност за работа под притисок и кратки рокови

- Ориентираност кон тимска работа - Организирана, иницијативна и мотивирана личност - Способност за работа под притисок и кратки рокови

МЕНАЏЕР ЗА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ Потребни квалификации: • Релевантно високо образование (секое дополнително образование поврзано со Човечки ресурси ќе се смета за предност) • Соодветно работно искуство, минимум две години • Познавање на MS Office програмот • Одлично познавање на англиски јазик • Возачка дозвола Б категорија

Способности и посебни професионални вештини:

- Ориентираност кон тимска работа - Одлични интерперсонални и комуникациски способности - Организирана, иницијативна и мотивирана личност - Способност за работа под притисок и кратки рокови - Способност за донесување на брзи и ефикасни одлуки - Потенцијал за лидерство, раководење со групи, преговарачки вештини - Медијација (разрешување на конфликтни ситуации) - Интерпретација на законска регулатива, прописи, процедури и политики на компанијата

Ве молиме во апликацијата наведете за кое работно место аплицирате. На кандидатите им нудиме: пријатна работна атмосфера, работа во динамично окружување, можност за стручно усовршување и напредување, атрактивен награден пакет. Доколку сакате да бидете дел од успешниот тим на ТОBACCO и ги исполнувате наведените квалификации испратете: кратка биографија (CV) , фотографија и референци од претходни вработувања, најдоцна до 26.04.2010г. на адреса: ТОБАКО ДОО Скопје До:Сектор за човечки ресурси Бул. 3-та Македонска бригада бб, 1000 Скопје или на е-маил: vrabotuvanje@tobacco.mk

!

Напомена: Само селектираните кандидати ќе бидат повикани на интервју. Сите апликации ќе бидат третирани во најстрога дискреција. Апликациите со непотполна документација нема да бидат разгледани.

VRABOTUVANJE.COM Април 2010

[40]


првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

и

ПОСТАР ПРАВЕН КОНСУЛТАНТ (1 ПОЗИЦИЈА)

1. ПРИПРАВНИЦИ (2 позиции)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Минимум едногодишно работно искуство во Трговско право

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници

2. ПОСТАР ПРАВЕН КОНСУЛТАНТ (1 позиција)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Минимум тригодишно работно искуство во делот на Трговското право, корпоративното и во делот на превземање компании – Legal DD.

Очекувани способности, персонални карактеристики:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на апликацијата “За оглас за Приправник” и “За оглас за Постар Правен Консултант”.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

[41] Април 2010

!

Напомена: ЕДИНСТВЕНО оние кандидати кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на својот клиент објавува

ОГЛАС

за вработување на

ДИСТРИБУТЕР СО Ц- КАТЕГОРИЈА за регионот на: ГОСТИВАР (1 извршител)

Потребни квалификации:  Возачка дозвола Ц- категорија  Претходно работно искуство со возење камион  Желба за работа во дистрибуција

Доколку сте заинтересирани за работната позиција, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака на позицијата за која аплицирате. За повеќе информации јавете се на телефон: 02 32 30 091 и 02 32 96 446. Кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг од селекцијата, ќе бидат контактирани. Огласот трае до 7 дена од објавувањето.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Април 2010

[42]


Објавува оглас за:

Надворешен Застапник за Осигурување

ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: - Идентификување на потенцијални осигуреници ; - Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; - Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; - Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ; ИДЕАЛНИОТ НАДВОРЕШЕН ЗАСТАПНИК ИМА: - Желба за финансиска независност ; - Желба за учење и усовршување ; - Исклучителни комуникациски и претприемачки способности ; - Лојален и посветен карактер ; ОВОЗМОЖУВАМЕ: - Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; - Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; - 8(осум) фазен кариерен развој ; - Годишни признанија и награди за најдобрите ;

Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги со назнака „ЗА КРОАЦИА вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок. Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 126 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти. www.croatiaosiguruvanje.com.mk www.crosig.hr

Април 2010

[43]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позицијата Надворешен Застaпник за Продажба, Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: - На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; - Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос.


ОГЛАСНА ТАБЛА

НОВОФОРМИРАНА КОМПАНИЈА ЛИДЕР ВО ОБЛАСТА НА ТЕХНИКА ЗА ЛАДЕЊЕ, ОПРЕМУВАЊЕ И КЛИМАТИЗАЦИЈА НА ПРОДАВНИЦИ, СУПЕР И ХИПЕРМАРКЕТИ, во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

СЕРВИСЕРИ (2 ИЗВРШИТЕЛИ)

Потребни квалификации:  1 позиција од Електротехничка насока и работно искуство во дејноста  1 позиција од насока Ладилна техника - разладни витрини и комори со работно искуство во дејноста

Останати квалификации:  Општо познавање на работа со компјутери (MS Office)  Возачка дозвола Б категорија  Одлични организациски способности и високо развиено чувство за одговорност Раборните места нудат можност за обука и професионален развој и можност за службени патувања. Доколку сакате да станете дел од нашата компанија, во која приоритет се тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите и сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, со желба за работа и спремни за работа под притисок, амбициозни, иницијативни, тимски играч, кои се стремат кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: katerinam@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на позицијата за која аплицирате („За СЕРВИСЕР“). Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

!

Напомена: Ненавремените апликации и апликациите без назнака нема да бидат земени во предвид!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО!

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Април 2010

[44]


Април 2010

[45]

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

Приватна Агенција за посредување при вработување за потребите на својот клиент, Специјализирана продавница за медицински помагала

објавува

ОГЛАС за ангажирање на:

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА СО ПОЛОЖЕН ДРЖАВЕН ИСПИТ Потребни квалификации:  ССС- Медицински техничар или акушерска сестра  Положен државен испит  Претходно работно искуство во продажба- предност  Познавање на Англискиот јазик  Познавање на MS Office пакетот  Возачка дозвола Б- категорија  Одлични комуникациски вештини

Одговорности:

 Продажба и презентација на производите Доколку сте доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, иницијативни, тимски играч, кои се стремат кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата административна асистентка”.

“за оглас за

НАПОМЕНА: • •

Април 2010

[46]

САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ, СО ДЕЈНОСТ ПРОИЗВОДСТВО НА ШАСИИ НА МОТОРНИ ВОЗИЛА во соработка со

објавува

ОГЛАС за

ШЕФ НА СМЕТКОВОДСТВО Потребни квалификации:  ВСС ( пожелно Економски)  Претходно работно искуство во финансово и сметководствено работење, (предност со интернационални компании)  Познавање и искуство во Право и Даночна проблематика  Познавање на Македонскиот банкарски систем  Одлично познавање на англиски јазик  Работно знаење на компјутери (Ms Office, Internet)  Возачка дозвола – Б категорија

Одговорности:  Материјално и финансиско сметководство  Самостојно изработување на завршни сметки, даночни биланси, финансиски извештаи  Управување со парични средства  Следење и примена на законски прописи и регулативи

Профил на личност:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Лидерски способности  Одлични комуникациски и презентациски вештини  Организираност, одговорност и ориентираност кон цели  Самоиницијативност при извршување на работните задачи  Способност за тимска работа Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk , со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „Шеф на сметководство“.

[47] Април 2010

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Април 2010 [48] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.news 55  
v.news 55  

Vrabotuvanje NEWS Broj 55

Advertisement