Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 40

Петок, 18.12.2009

CV на големите: Томас Алва Едисон: 100 години светилка! Актуелно: „Витаминка“ најпрофитабилна прехранбена компанија во 2009 Преземено: Како да раководите ако не сте шеф? Совет: Митови околу совршеното работно место!

[1] Декември 2009

Огласи: Работа за тебе!


Содржина

4 11 16

21 CV Томас Алва Едисон

22 24

31 Декември 2009

[2]

Работни места!

26

Актуелности

HR Анализа

Статистика

Совет

Деловен стил

Блиц


8

Тема на бројот

ФАКТОРИ НА ОРГАНИЗАЦИОНА КУЛТУРА

12

Како да бидете лидер и кога не[3] сте шеф Декември 2009

Помеѓу културата на претпријатието и неговата организациска структура, како две организациски димензии, постои висок степен на поврзаност и меѓузависност. Затоа, културата на организацијата ја определуваат истите фактори кои влијаат и на организациската структура. Некои од овие фактори имаат поголемо влијание, а други помало во зависност од конкретната состојба во организацијата. Сепак најважните фактори на културата на организацијата се: луѓето, сопственоста, целите, големината, староста, технологијата, дејноста и средината во која претпријатието функционира.


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

„Витаминка“ - најпрофитабилна прехранбена компанија во 2009 Деновиве во Прилеп беа доделени награди за најуспешните општински компании во 2009 година. На свеченоста беа присустни голем број стопанственици, гости и градоначалникот на општина Прилеп.Прва награда за најголема и најпрофитабилна компанија беше доделена на прехранбената индустрија „ВИТАМИНКА“ АД од Прилеп. Втора награда за најуспешни средни компании беше доделена на „Прилепска Пиварница“, модната конфекција „Васидора“ и графичката индустрија „Гинис“.Трета награда за најуспешни мали компании беше доделена на сточарската фарма „Милко ХФ“, прехранбената компанија „Трио 95“ и трговската компанија „Прогрес комерц“. Според критериумите за најголем вкупен приход, број на вработени и остварена неоданочена добивка се доделија наградите за големи, средни и мали компании.Компанијата „Витаминка“, својот развој го отпочна како фабрика за производство на црвен пипер и стигна до сегашниот бренд, со 530 вработени и 20.000.000 евра вкупен годишен приход.

Искусните работници над 45 години повторно интересни во Хрватска Марина Ловриќ од порталот Мојпосао.хр изјави за „Јутарњи лист“ дека работодавачите во текот на 2007 година со работно искуство бараа во 38 отсто огласи, а оваа година процентот е зголемен на 45 отсто, како и дека фирмите бараат специјализирани експерти кои за краток временски рок можат да почнат да придонесуваат за фирмата, за разлика од младите кои допрво треба да го „испечат“ занаетот. Во Хрватска моментално околу 80 отсто работници имаат помалку од 49 години, а истражувањето спроведено неодамна на порталаот Мојпосао.хр покажало дека старосната дискриминација во Хрватска е појака од половата, расната или верската, затоа што голем број работодавачи сметаат дека жените после 35,9 години , а мажите после 39,3 години се престари за вработување. Меѓутоа, „Јутарни лист“ предупредува дека во овој момент секое трето лице во светот е постаро од 50 години. Хрватска има дополнителен проблем, затоа што веќе сега 1,33 вработени оддржува еден пензинер што е долгорочен економски неодржлив однос, поготово ако се земе предвид дека голем број од тие пензионери се уште се способни за работа.Поради тоа еден од предизвиците во наредните години ќе биде и како да се вратат дел од помладите пензионери на пазарот на труд.Новиот тренд во Хрватска, по се изгледа ги следи промените во светот, а најновото истражување, кое американската фирма за кадровоско советување „Кели Сирвисис“ ги спроведе на 100.000 вработени во 34 земји на светот, покажало дека старосната разлика меѓу вработените ја зголемува продуктивноста. Со една просечната плата се покриваат трошоците за храна Просечната нето-плата во периодот јули-септември ја покриваше вредноста на потрошувачката кошница за исхрана и пијалаци, а најголем остаток од 41,5% е забележан во септември, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според овие податоци, во периодот јули - септември едно четиричлено домаќинство било во можност со една просечна нето-плата да ја наполни месечната потрошувачка кошница за исхрана и пијалаци. Просечната нето-плата по работник за јули изнесувала 19.763 денари, при што трошоците за исхрана и пијалаци биле пониски од просечната нето-плата за 7.876 денари, односно 39,9%. Во август просечната нето-плата по работник изнесувала 19.867 денари и со вкупните трошоци за исхрана и пијалаци од 11.825 денари за задоволување на останатите потреби останувале 8.042 денари, односно 40,5%. Во септември просечната нето-плата по работник изнесувала 20.044 денари и од вкупните трошоци за исхрана и пијалаци изнесувале 11.728 денари и биле пониски од просечната нето-плата за 9.684 денари, односно 41,5%. Декември 2009

[4]


КРАТКО ...

Преку Солун и Софија евтино авионски во Европа Македонија е затворена за поевтини летови, затоа што нема доволен број патници што користат авионски услуги. Визната либерализација кај нас не отвори инстант врати за поекономичен авиопревоз. Промотивните летови со пониска цена, кои неделава се бум кај нашиот северен сосед по повод визната либерализација, не се случија и кај нас, освен бесплатниот лет до Париз планиран за 19 декември, во организација на Секретаријатот за европски прашања за 100 граѓани. Покрај најавените летови на ЈАТ за 19 евра од Белград кон сите европски градови без пресметани авионски такси, од 26 декември италјанската нискобуџетна компанија „Винд џет“ воведува редовна авионска линија на релација Ниш - Форли. Билетите за овој лет ќе се движат од 16 евра за првите десет патници, до 59 евра за сите останати, плус 30 евра аеродромски такси. Билетите од Скопје до европските дестинации ретко се под 100 евра во еден правец, без пресметани аеродромски такси. Високите такси и скапото гориво на македонскиот аеродром „Александар Велики“ се едни од главните причини зошто авионските летови од Скопје се' уште држат висока цена. . „Нема разбирање од државата и од аеродромот. Мора да дојде до намалување на цените и да се инвестира во кампања за да се зголеми фреквенцијата на патници. Само со еден лет дневно не може да се задоволи пазарот. Од Словенија, на пример, има лет двапати во денот кон Брисел и назад, што би требало да се практикува и кај нас, како држава-кандидат за ЕУ“. Кога би имало повеќе компании кои вршат анализа, обработка на летовите или, пак, би имале концесија над аеродромот, би постоела поголема конкуренција која може да доведе до намалување на аеродромските такси. Зоран Крстевски нагласува дека се оптимисти дека визната либерализација од јануари ќе создаде поголема маса луѓе кои поактивно би ги користеле услугите на авиопревозниците, со што Македонија би можела да почне да „трепка“ на агендата на повеќе странски авиопревозници. Сепак, голем број од домашните патници практикуваат онлајн резервирање на евтини летови од овие компании преку Солун или Софија. Патувањето од овие соседни градови со визната либерализација сега е дополнително олеснето, па се' додека поевтините летови не дојдат во Скопје, ЕУ ќе ни биде достапно само преку Солун и Софија. Декември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Трговската размена со странство помала за 34% Обемот на стоковната размена со странство во периодот јануари-октомври 2009 година е за 34% помал од обемот на размената во истиот период од минатата година.Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки изнесува 2 милијарди американски долари, а на увозот 4 милијарди американски долари. Покриеноста на увозот со извоз е 54,1%. Трговскиот дефицит изнесува 1,8 милијарда американски долари.Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на производите од железо и челик - валани производи, облеката, фероникелот и преработките од нафта, а во увозот најмногу се застапени суровата нафта, електричната енергија и моторните возила за превоз на лица. Најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ на кои отпаѓаат 56,1% и земјите од Западен Балкан кои учествуваат со 37,1%. Во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите од ЕУ со 52,5% и земјите во развој со 26,1%.


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

Гастербајтерите внесуваат три пати повеќе пари од странските инвеститори Македонските гастербајтери праќаат дури и до 3 пати повеќе пари од приливот на странски директни инвестиции во земјава. Според наодите на Меѓународната мрежа за глобален развој македонските емигранти дома на своите семејства годишно им праќаат над 1.5 милијарда долари. Невработеноста и слабиот животен стандард се детектирани како главна причина за мигрирањето на македонците во странство. Заминувајќи од дома, третина од нив стануваат и главни финансиери на членовите на семејствата кои им остануваат во Македонија. Се проценува дека околу 500 илјади македонци во моментов живеат во некоја странска држава. Според истражувањето, Топ 5 најатрактивни дестинации за миграции се: Италија, каде живеат дури 25% од гастербајтерите, потоа САД со 10%, Швјацарија-9%, Германија-8% и Словенија-6.5. Ова истражување ја разбива и илузијата за одлив на мозоци од земјава. Имено, меѓу заминатите апсолутно доминираат луѓе со основно и средно образовение. Се одлеваат инвестициите од земјава Зошто Македонија е помалку атрактивна за странските инвеститори од Србија и Хрватска. Што ги прави овие две земји топ дестинации за инвестирање во регионот. Според експертите Хрватска е на чекор до Европската унија, веќе е членка и во НАТО. Има финансиски проблеми но кога странците вложуваат компарираат повеќе параметри не само еден. Србија има посебен статус во светот, поради политичките случувања. Во Македонија многу нешто треба за да се направи за да го надминеме проблемот на странските директни инвестиции, вели Професорот Неновски. Политичкиот статус и проблемот со името многу влијаат. "Колку и да очекуваме голем прилив на странски инвестиции не треба да одиме во некој голем занес. Подрачјето на Македонија не е толку големо и атрактивно за да очекуваме наеднаш да дојдат милијарди евра инвестиции. За нас 400, 500 -600 милиони евра би биле и те како голема странска инвестиција", вели Томе Неновски, универзитетски професор. Во светот постои финансиски национализам. Инвеститорите си ги вложуваат парите во матичните земји, а и оние што веќе вложиле, парите од добивката наместо да ги реинвестираат ги префрлаат во матичните земји. Вториот клучен економски проблем во земјава е како банките да ослободат пари за кредити, кога НБРМ и Владата нудат атрактивни камати за записите. Која од двете страни треба повеќе да реласкира, фискланата или монетарната политика. Неновски вели Народната банка треба да олабави повеќе. Нереално е вели тој во услови на дефлација која трае веќе 7 месеци, да се води толку рестриктивна монетарна политика. На последните благајнички записи необјасниво продадени се до полседен денар, што значи парите собрани од Банките во НБРМ се блокира. Ако се купуваат записи од државата тие пари повторно се враќаат во прометот. Затоа мислам дека Народната банка треба повеќе да олабави", вели Неновски.

За економски развој потребна е реформа во финансискиот сектор Банкарскиот сектор во Македонија се покажа стабилен во услови на криза, но за поголем економски развој несомнено е потребна поголема реформа во финансискиот сектор.Оценките дека македонскиот банкарски сектор е стабилен, искажани на самиот почеток на светската криза се потврдија и во пракса една година подоцна, констатираше Ставрески. Тој укажа на потребата од поробусна реформа на финансискиот систем, како што е подобрување на координацијата на супервизорските институции со цел размена на информации и ублажување на идни ризични настани. „Во тој контекст ќе се разгледа можноста за консолидација на надзорните институции во Македонија, во една институција“, рече Ставрески.Тој најави дека Министерството за финансии ќе предложи новини во Законот за хартии од вредност, со што ќе се овозможи поголема контрола на сопственичката структура во институциите на пазарот на капитал. Неодамна формираната Агенција за супервизија на осигурувањето треба да одговори на предизвиците кои се однесуваат на имплементирање на осигурителните супервизиски критериуми и стандарди, кои ќе бидат во функција на одржување на здрав пазар на осигурителни услуги, изјави Ставрески. Декември 2009

[6]


КРАТКО ...

Становите ќе поскапат од 30 - 40% Градежниците прогнозираат раст на цената на становите за дури 30 до 40% во наредните 2 до 3 години. Од новоформираната градежната комора овие проценки ги аргументираат со приближувањето на земјава до ЕУ и малата понуда на станови. Најавите за натамошен раст на цената на становите доаѓаат во време кога Владата ги подгреа очекувањата на луѓето за нивно поевтинување како резултат на намалувањето на ДДВ-то од 18 на 5 % при првата продажба на станбен простор. Најавите за натамошно поскапување на становите, чии цени сега се движат од 750 до 1500 евра за стан во Скопје, градежниците ги објаснуваат со високата цена на градежното земјиште, долгите и комплицирани процедури и како што велат скапата работна сила.

Mодернизација на РЕК “Битола“, вредна околу 55 милиони евра Државната компанија за производство на електрична енергија “ЕЛЕМ“ и руската компанија ОЈСЦ “Силовие машини“ од Санкт Петербург, потпишаa договорот за модернизација на трите агрегати на РЕК “Битола“, согласно тендерот од септември 2008 година. Според Договорот, руската компанија по принципот “клуч на рака“ треба во периодот од 2010 до 2012 година да изврши модернизација и автоматизација на турбо агрегатите и генераторите на трите енергетски блока во РЕК “Битола“. Тоа значи дека во наредните 3 години треба да се изврши модернизација на турбините, поточно замена на постојните ротори со нови, како и модернизација на виталните делови од генераторите, на системот за вибродијагностички мониторинг на турбо агрегатите и на системот за водење на блоковите и автоматизација на процесите. Со модернизацијата на секој агрегат инсталираната моќност треба да се зголеми за дополнителни 8,32 МW по блок, односно дополнителни 25 МW инсталирана моќност за трите блока. Ова зголемување на инсталирана моќност треба да се реализира преку подобрување на степенот на корисно дејство на агрегатите и без зголемување на специфичната потрошувачка на јаглен. Дополнително, со модернизацијата треба да се постигне продолжување на експлоатациониот век на термоелектраните за уште 120.000 работни часови како и редуцирање на динамиката и оперативните трошоци за ремонти и одржување на електраната. Вкупната инвестиција за реализација на проектот за модернизација и автоматизација на сите три агрегатите на термоелектранта “Битола“ изнесува 55,9 милиони Евра од кои 35 милиони кредитно задолжување, додека останатите средства се сопствено учество на АД Електрани на Македонија. Декември 2009

[7]

АКТУЕЛНОСТИ

Т-хоум и Т-Мобиле планираат инвестиции во нови технологии и услуги догодина Инвестиции во нови технологии и во дополнителни услуги, се предвидува во бизнис плановите на Македонски Телеком и Т-Мобиле, кои вчера беа усвоени од Одборот на директори на двете компании.Според Бизнис планот, главна активност во 2010 година за Т-Мобиле Македонија ќе биде понатамошниот развој на мобилната широкопојасна технологија (3Г).Главни активности на Македонски Телеком за 2010 година ќе бидат инвестициите за развој на оптичката мрежа, конвергенцијата на фиксните и мобилните сервиси и промоцијата на нови врвни телекомуникациски услуги и решенија.Одборот на директори на Македонски Телеком АД – Скопје одлучи да го продолжи договорот на Николај Бекерс.


ТЕМА НА БРОЈОТ

ФАКТОРИ НА ОРГАНИЗАЦИО Пишува м-р Емануела Есмерова

На културата во организацијата влије целото опкружување, луѓето, големината целите...

Помеѓу културата на претпријатието и неговата организациска структура, како две организациски димензии, постои висок степен на поврзаност и меѓузависност. Затоа, културата на организацијата ја определуваат истите фактори кои влијаат и на организациската структура. Некои од овие фактори имаат поголемо влијание, а други помало во зависност од конкретната состојба во организацијата. Сепак најважните фактори на културата на организацијата се: луѓето, сопственоста, целите, големината, староста, технологијата, дејноста и средината во која претпријатието функционира. Карактеристиките на луѓето како членови на организацијата го одредуваат не само однесувањето и успешноста на претпријатието но, и нејзината структура и култура. Од очекувањата на луѓето и усогласеноста со очекувањата со културата на организацијата во голема мерка зависи успехот, но и задоволството и мотивацијата на неговите членови. Сосема е јасно дека очекувањата и потребите на луѓето се различни што е јасно дека и одделните типови култура различно кореспондираат со тие потреби и нивно задоволување. За успешно остварување на односите на релација: членови на организација-организациска култура, пресудна важност имаат менаџерите чии индивидуални ориентации и ставови решавачки влијаат на културата која е доминантна во организацијата. Сопственоста на претпријатието битно ја одредува културата што се формира и развива во него. Практиката покажува дека приватната сопственоста ја поттикнува културата на моќ и културата на задачи, додека државната и општествена соптвеност ја стимулира културата на улоги Целите на организацијата исто така се значаен фактор кој ја детерминира културата. Најчесто се смета дека основна цел на претпријатието е остварување на добивка, профит. Но, во исто време добивката е и пртетпоставка за остварување и на други организациски цели: раст и развој, положбата на пазарот, квалитетот на производот, вработување и друго. Со менување на целите на организацијата се менува и организациската култура и обратно, Декември 2009

[8]

измените на културата влијаат на менување на целите на организацијата. Големината на организацијата исто така влијае на изборот на културата. Големите претпријатија повеќе се формализирани, се стремат кон поголема


ОНА КУЛТУРА

на животниот циклус на претпријатието. Новите и млади претпријатија, во фаза на основање, преку културата на моќ ја постигнуваат потребната агресивност и независност. Во следната фаза, во фазата на раст и развој, функционирањето на

Стратегијата и културата на претпријатието се во интеракциски однос Културата е основна претпоставка за остварување на стратегијата на претпријатието и решавачки влијае на најзиниот избор, но исто така и стратегијата битно влијае на типот на културата кој се формира и се развива во претпријатието. Стратегијата дефинирана како долгорочни цели, активности и средства за нивно остварување, ги претставува постапките со чија помош претпријатието ќе ја подобри својата позиција на пазарот во однос на конкурентите. Стекнување предности во однос на конкурентите може да се постигне на различни начини, преку различни стартегии, со снижување на трошоците, зголемување на продуктивноста и други начини, каде секоја од овие стратегии бара и поинаква организациска култура. Истаржувањата направени од поново време ја потврдуваат врската помеѓу технологијата и организациската култура. Технологијата која е адекватна за постигнување на одредено производство, влијае не само на моделирање на организациската структура, но и на формирање на социјалните односи и на културата на претпријатието. Технологијата преку свои карактеристики но и тенденции: технологија на масовно производство, рутинските операции кои може да се програмираат и скапите технологии кои бараат поизразита поделба на работата условуваат тип на култура на улоги. Технологијата која брзо се менува и технологија на поединечно производство бараат формирање на културата на моќ и култура на задачи. Дејноста, односно карактерот на задачи и активностите на претпријатието битно влијае на типот на култура која се развива и формира. [9]

ТЕМА НА БРОЈОТ

Типот на културата се менува и зависи од староста на организацијата, односно од развојните фази

претпријатието сé повеќе се формализира, се пропишуваат правила и прописи со што кај културата се забележуваат промени во насока на нејзино бирократизирање. Спречувањето на стареењето на организацијата е поврзано со трансформација на бирократската култура во претприемничка култура или култура на задачи.

Декември 2009

специјализација и децентрализација и имаат потреба од поинтензивна координација. Се смета дека со порастот на големината на претпријатието се јавува тенденција на создавање и развивање на бирократски тип на култура. Ефикасен механизам за промени на културата на претпријатието во вакви услови, претставува радикална децентрализација и создавање на мали, автономни организациски единици врз основа на проектен принцип


ТЕМА НА БРОЈОТ Репетитивните активности се најзастапени во организацијата и ангажираат најголем број на вработени. Ним најмногу им одговара т.н. култура на улоги. За втората група активности кои се насочени кон иновации и промени во претпријатието, најсоодветна култура е културата на задачи, односно тимската култура. Третите активности се активности со кои се решаваат неочекувани проблеми и пореметувања во функционирањето на претпријатието или на неговите организациски делови. Донесувањето квалитетни одлуки при вршење на овие активности е поврзано со постоење на култура на моќ, односно претприемничка култура. Четвртата група се однесува на активности кои значат извршување на

Декември 2009

[10]

функциите на управување и раководење. Во овој случај најадекватен тип на организациската култура е претприемничката култура. Средината во која функционира претпријатието има исклучително силно влијание врз културата. Тука пред сé се мисли на националната култура на земјата и на нејзино дејство врз организациската култура. Различни нации и различни општества преферираат различна организациска култура. И одделните својстава на средината, изразени преку нејзината динамичност, неизвесност и стабилност, влијаат на типот на организациска култура. Средината која брзо се менува бара флексибилна организациска култура, а во случаи каде средината е релативно стабилна потребен е тип на култура на задачи-бирократска култура.


HR Анализа Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 10.12.2009 - 16.12.2009 Штипски Крушевски 3% Светиниколски Кичевски 2% 3% 2% Струмички 5% Струшки 7%

Тетовски 32%

Прилепски 8%

Битолски 9% Скопски 29%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 10.12.2009 - 16.12.2009 350 310 300

307

288 269

Број на огласен кадар за скопскиот регион

200 184

Вкупен број на огласен кадар за останатите региони

150 116 100 50

102 82

90 63

HR АНАЛИЗА

250

87 68

0 10.12.

11.12.

12.12.

14.12.

15.12.

16.12.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[11]


ПРЕЗЕМЕНО

Како да бидете и кога не сте ш

Ако преземете одговорност за организацијата, мора да преземете одговорност и за луѓето во организацијата

Стивер Робинс е советник којшто им помага на директори да се здобијат со водечка сила за важни иницијативи. Коосновач на „FTP Software“, ветеран на девет нови компании во период од 25 години, и копланер на програмата „Основања“ (Foundations) на Харвард факултетотот за бизнис (Harvard Business School), г. Робинс интегрира луѓе, процеси и хумор во неговиот пристап при остварување на агенда. Одлично е да се биде главен извршен директор, но многумина од нас сè уште не се на таква позиција, a сепак сакаме да сториме сè за да го потпомогнеме бизнисот. Не ви е потребна раководна функција за да направите нешто и да му помогнете на тимот или на компанијата да изгради динамика. Можете да започнете од каде било; веројатно така и започнуваат многу организации ( за жал, многу главни извршни директори, не се согледуваат како лидери во нивните организации). Ако сакате раководство преку управување и контролирање, тогаш ви е потребен називна функција, бидејќи се работи за давање наредби. Но, во многу компании, можете да бидете моќен лидер во кој било дел од организацијата со тоа што ќе ги прилагодите принципите за одговорност, управување и вредности. Преземете одговорност за организацијата и за луѓето што ја сочинуваат Клучот кон добро раководство на кое било ниво е во составување на нов опис на работни места. Мојата работа е да ја направам компанијата и луѓето што работат во неа успешни. Преземање на одговорност за успех е првата ставка на вашата агенда. Не ја мешајте одговорноста со авторитетот! Одговорност е нешто сосема поинакво; одговорноста е став. Сакате доказ? Земете го за пример Кен Леј, којшто имаше апсолутен авторитет во Енрон, целосно го злоупотреби тоа и одби да преземе одговорност. Вие сте подобри од тоа. Одлучете се да започнете да се однесувате како лидер, а не да чекате дозвола или упатства. Верувале или не, ова е голем предизвик. Признавам, скромно си се замислувам како добар лидер. Гордоста му претходи на неуспехот. Директорот на една компанија, во којашто бев претседател рече Декември 2009

[12]

(всушност извика), дека премногу сум се однесувал како консултант. По два дена негирање, признав дека е така и се запрашав: „Што ќе направев поинаку, ако ја поседував компанијава?“ Одговорот веднаш ми дојде: запали ги неспособните и изгради „брз и безобразен“ систем за напредување. Ставот ја направи разликата. Остварете го овој став со тоа што ќе се запрашате што би направиле, ако сте вие одговорни. Замислете се дека сте во канцеларија и потпишувате плати и расходи на компанијата и притоа средствата ги земате од вашата банкарска сметка. Ако имате став на одговорност, би се запрашале дали добивате вредност за вашите пари. Дали компанијата работи на вистинските проекти? Дали културата е функционална? Ако само го заземете ставот „Можам да бидам одговорен за успехот на групата“ вашето присуство ќе биде исполнето. Ќе станете дел од движечката сила којашто ја движи вашата група. Ако преземете одговорност за организацијата, мора да преземете одговорност и за луѓето во организацијата. Ова е многу важно, ако започнете од пониските слоеви на организацијата. Главен директор може да ги толчи луѓето и никој не му се обраќа нему. Главниот


бидете лидер шеф

Дознајте што работат тие и зошто го работат тоа. Ќе добиете идеја како да се поттурне работата. Како лице што се наоѓа ниско на столбот со тотем, започнете со тоа што ќе давате предлози и ќе ја нудите вашата помош. Во вашето слободно време, направете некој мал проект од којшто компанијата ќе има видлива корист. Ако луѓето знаат дека сте љубопитни и сакате да помагате со цел да се подобрат работите, тогаш тие ќе сакаат да работат со вас. И што е поважно, луѓето ќе почнат да гледаат на вас како на некој што го движи успехот.

Станете лице што се грижи за своите колеги Не е доволно само да се грижите за групата. Успехот на вашите колеги е важен, па дури и ако не ви се допаѓаат. Кои се нивните теми на интерес? Кои се нивните силни страни? Кога се најдобри во својата работа? Кога ќе го знаете сето ова, внимавајте на нив. Сте чуле за некој проект што совршено би му одговарал на некој колега и на неговата кариера и желби. Помогнете им да аплицираат и да станат херои сами за себе. Ако наидат на проблеми, покажете дека се грижите. Споделете идеи со коишто ќе може да ги надминат пречките. Помогнете им на луѓето да напредуваат со тоа што ќе ја направите нивната работа дел од поголем успех. Сепак, целите на групите се важни само ако придонесуваат кон целите на компанијата. Имајте ја оваа поврзаност на ум, и помогнете им на другите да ја „видат“ поврзаноста. Дури и хигиеничарот придонесува кон успехот на компанијата со тоа што ги ослободува луѓето од обврската да го одржуваат својот работен простор. Треба да се добие заслуга за ова, дајте им заслуга! Автор: Стивер Робинс Продолжува... [13]

ПРЕЗЕМЕНО

Станете лице што се грижи за сè во вашата организација и за луѓето. Со ова, одговорноста се претвора во дејство. Грижете се за вашата организација. За разлика од главниот директор или претседателот, вие може да ја одредите насоката на компанијата. Или може да ја земете насоката одредена од врвното раководство и да си поставите цел да ја претворите таа насока во реалност. Започнете да размислувате како функциони-ра вашиот биз-нис.Читајте книги за бизнис. Во своето слободно време, раз-говарајте со луѓето со други функции.

Станете лице што се грижи за сè во вашата група Во секој тим имате шанса да станете лице што се грижи за сè. Тимовите имаат повелба или цел којашто треба да ја остварат. Не може да ја поставите целта, но може да се погрижите и да ја разберете и потоа да започнете да ги бодрите сите со цел работите да се движат. Ако тимот заглави во ќорсокак, дознајте зошто се случило тоа и понудете му се на лидерот на тимот да му помогнете. Некои луѓе се грижат само за својата работа, и се сметаат ( и тоа со право) за добри технички соработници со кои мора да се управува за да имаат некаква вредност. Тимот за продажба не остваруваше продажба. Времето поминуваше, а немаше продажби. На крај, еден член на тимот ги интервјуираше сите од тимот и сфати дека половина од нив чека придонес од другата половина, а другата половина чека придонес од првата половина! Ги собра сите во една просторија, ги натера да си разменат информации, и после три недели, телефоните почнаа да ѕвонат, а касите да се полнат. Ако обрнете внимание на работата на секој одделно и му помогнете на тимот да стане успешен, тогаш е видливо дека постапувате како лидер.

Декември 2009

извршен директор не може да биде отпуштен. Но, вие може да бидете отпуштени. Но, нема да бидете отпуштени, ако преземете одговорност за успехот на луѓето, како и за успехот на организацијата. Решете се да почнете да се грижите за вашите колеги, вашиот шеф и за вас самите.


ВАШАТА УСПЕШНА КАРИЕРА Е НАША ЗАДАЧА 





КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ НА ИНТЕРВЈУ? (dress code, најчесто поставувани прашања и најдобри одговори, видео презентација) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ОДЛИЧНО МОТИВАЦИСКО ПИСМО? (10 совети за успешно мотивациско писмо, примери) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ПРИВЛЕЧНА БИОГРАФИЈА? (што треба, а што не треба да содржи вашето CV, примери)

ЦЕЛИОТ ПАКЕТ ОБУКИ ЌЕ БИДЕ ВАШ ЗА САМО 1100,00 ДЕНАРИ ПРИЈАВУВАЊЕ НА edukacija@vrabotuvanje.com.mk Тел: 02/3230 091 или 072/222 654 Контакт: Виктор Герасимовски Декември 2009

[14]


ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА “ПОДАРЕТЕ НЕБО ЗА НАСМЕВКА“ Организатор: Студентите на Универзитетот Американ Колеџ Скопје Датум: Декември 18, 2009 (почеток 21:00 часот) Место: Дискотека ХАРД РОК, СКОПЈЕ

Почитувани Членoви на Деловниот Совет на УАКС, Ве известуваме дека на 18.12.2009, во организација на студентите на Универзитетот Американ Колеџ Скопје, започнува голема хуманитарната акција „ПОДАРЕТЕ НЕБО ЗА НАСМЕВКА“, чија цел е донирање на медицинска опрема за потребите на: • Универзитетска Детска Клиника - Скопје • Институтот за белодробни заболувања кај децата- Козле, Скопје • Клиниката за ортопедски болести, Скопје Втурнати во метежот на динамичното секојдневие, опседнати со големи, важни работи, неретко не ги забележуваме или, пак, ги забораваме бројните приказни што нè внесуваат во стварниот свет на болничките простори, собите, нивните врати, прозорци, патеки... Ќе се обидеме ли да осветлиме барем мал дел од нивниот животен коридор? Можеме ли да измамиме насмевка од нивните лица? Студентите на Универзитетот Американ Колеџ Скопје ќе се обидат. Универзитетот Американ Колеџ Скопје, отвори и телефонски линии 075 143 800 и 077 143 111 на кои сите хумани граѓани со јавување или СМС пораки можат да донираат 100 денари. Со купување на билет во вредност од 200 денари ќе придонесете за подобрување на условите за лекување на децата.


CV НА Декември 2009

[16]

Подготвува Виктор Герасимовски

ЛИДЕРИТЕ


c u r r i c u lu m v i ta e Thomas Alva Edison GENERAL INFO Born Died

Occupation Religion Spouse Children

Parents Relatives

February 11, 1847(1847-02-11), Milan, Ohio October 18, 1931 (aged 84), West Orange, New Jersey Inventor, Scientist, Businessman Deist Mary Stilwell (m. 1871–1884) «start: (1871)–end+1: (1885)»”Marriage: Mary Stilwell to Thomas Edison” Location: (linkback:) Mina Edison (m. 1886–1931) Marion Estelle Edison (1873–1965) Thomas Alva Edison Jr. (1876–1935) William Leslie Edison (1878–1937) Madeleine Edison (1888–1979) Charles Edison (1890–1969) Theodore Miller Edison (1898–1992) Samuel Ogden Edison, Jr. (1804–1896) Nancy Matthews Elliott (1810–1871) Lewis Miller (father-in-law)

1847

An inventor is born

1853

Thomas Edison was born in Milan, Ohio on February 11, 1847 and was raised in Port Huron, Michigan. He was the seventh and last child of Samuel Ogden Edison, Jr. and Nancy Matthews Edison nee Elliott. His family was of Dutch origin. Education at home

1854

In school, the young Edison’s mind often wandered, and his teacher the Reverend Engle was overheard calling him “addled.” This ended Edison’s three months of official schooling. He recalled later, “My mother was the making of me. She was so true, so sure of me; and I felt I had something to live for, someone I must not disappoint.” His mother then home schooled him. Much of his education came from reading R.G. Parker’s School of Natural Philosophy. Entrepreneurial Edison Edison’s family was forced to move to Port Huron, Michigan when the railroad bypassed Milan in 1854, but his life there was bittersweet. This began Edison’s long streak of entrepreneurial ventures as he discovered his talents as a businessman. These talents would eventually lead him to found General Electric, which is still a publicly traded company, and 13 other companies. He sold candy and newspapers on trains running from Port Huron to Detroit, as well as vegetables that he sold to supplement his income.

Декември 2009

[17]

CV Томас Алва Едисон

Thomas Alva Edison LIFE TIMELINE


CV Томас Алва Едисон

1859 1867

Work as a telegraph operator Sulphuric acid costs him his job

1869

In 1866, at the age of 19, Thomas Edison moved to Louisville, Kentucky as an employee of Western Union working the Associated Press Bureau news wire. Edison requested the night shift at work which allowed him plenty of time to spend at his two favorite pastimes -- reading and experimenting. However, it was the latter that eventually cost him his job. One night in 1867, he was working with a battery when he spilled sulphuric acid onto the floor. It ran between the floorboards and onto his boss’ desk below. The next morning he was fired. Earliest Invention and First Patent

1871

One of the earliest inventions of Edison was the stock ticker named Universal Stock Ticker that he developed in 1869. The ticker had an alphanumeric printing speed of approximately 1 character per second. A special typewriter designed for operation over telegraph wires was used at the opposite end of the telegraph wire connection to the ticker machine. Text typed on the typewriter got displayed on the ticker machine at the opposite end of the connection. Marriage with Stilwell

1874

On December 25, 1871, Edison married 16-year-old Mary Stilwell, whom he had met two months earlier. First financially successful invention

1876

Edison’s first big financial success was with his invention of quadruplex telegraph in 1874, which could send four simultaneous telegraph signals over the same wire. When Edison asked Western Union to make an offer, he was shocked at the unexpectedly large amount that Western Union offered; the patent rights were sold for $10,000. The quadruplex telegraph was. First institution for technological innovation

1877 1878 1879

In 1876, Edison set up his home and research laboratory on the site of an unsuccessful real estate development in Raritan Township called Menlo Park. It was the first institution set up with the specific purpose of producing constant technological innovation and improvement. Edison was legally attributed with most of the inventions produced there, though many employees carried out research and development work under his direction. Invention of carbon microphone Electric bulb litigation The electric bulb

1880 1884 1886 1886 1891 1903 1906 1908 1929

Декември Ноември 2009

[18]

Edison did not invent the first electric light bulb, but instead invented the first commercially practical incandescent light. Several designs had already been developed by earlier inventors including the patent he purchased from Henry Woodward and Mathew Evans, Moses G. Farmer, Joseph Swan, James Bowman Lindsay, William Sawyer, Sir Humphry Davy, and Heinrich Göbel. Edison Electric Illuminating Company Mary passes away Edison purchased a home known as “Glenmont” in 1886 as a wedding gift for Mina in Llewellyn Park in West Orange, New Jersey. On February 24, 1886, at the age of thirty-nine, Edison married 19-year-old Mina Miller in Akron, Ohio.[11] They also had three children: Kinetograph patent Edison electrocutes animals Edison buys his birthplace Motion Picture Patents Company Honorary member of Acoustical Society


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


Декември 2009

[20]


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУ ПЛАТЕН РС ФОНД ИЛИ БУЏЕТ ЗА РЕСУРС ПЛАТА (еngl.salary budget) преставува парично средство кое организацијата го наменила заMATCHMAKING своите вработени HEADHUNTING HEADHUNTER РЕСУРСИ за одреден временски период. во последно време буџетот за плати еволуира и се почесто ги поприма РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС следнивиЧОЧВЕЧКИ особини: РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING • Буџетот опфаќа исплата на сите вида парични давачки кон вработениот-основна плата, сите вида ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС променливи делови на заработувачката како и сите вида на надоместок HEADHUNTING РЕСУРСИ • Буџетот ги опфаќа и сите непарични давачки какоHEADHUNTER што се бенифициите - средства заMATCHMAKING работа и останати облици ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС • Во буџетот за плати се задолжуваат сите раководители кои користат алати од менаџментот со финансиски HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ импликации HEADHUNTING како што се, на пр. системот на управување со работниот успех и системот на управување со плати и награди ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС • Хиерархиско ниво на менаџери кои се задолжени - буџетот да покажува тенденции на намалување HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ смислата на оваа еволуција на буџет за плати е: • ПоефикасенЧОВЕЧКИ надзор врз средствата РЕСУРС кои работодавецотМЕНАЏМЕНТ ги вложува во вработените НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС Побројни носители на Менаџерски позицииHEADHUNTER во базата на Вработување.Ком се мажите HEADHUNTING MATCHMAK РЕСУРСИ мажи жени

786 529

Побројни носители на Менаџерски позиции во базата на Вработување.Ком се мажите

СТАТИСТИКА

жени мажи 200

400

600

800

[21] Декември 2009

0


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Пет митови за работата од соништата

Погрешно е тврдењето дека луѓето кои го работат тоа што го сакаат постојано се среќни и задоволни

Секое наредно барање работа е потрага за работата од соништата- сон за подобри услови, плата... Ретки се тие кои навистина имаат работа за која отсекогаш сонувале – која ги исполнува, која е интересна, динамична и без стрес. Дали некогаш сте се запрашале, што значи работа од соништата? Дали навистина тоа е работа која ве исполнува и ве усреќува секој ден? Дали постои работа од соништата за секој од нас? Експертите тврдат дека секое барање работа може да се окарактеризира како потрага по работа од соништата - барате подобри услови, поголема плата, подобро опкружување и подобра можност. Но, како што и другите соништа не се секогаш блескави, така не може секоја минута во работата од вашите соништа да биде блескава.

проблемите, а подоцна разгледајте ги со „ладна глава“. Работа од соништата, но не и заработувачка. Ова во одредени случаи може да се оствари, но и не мора. Имено, ако сонувате за голема одговорност, сакате да донесувате важни одлуки и имате амбиции за динамични работни задачи, тогаш вашата работа ќе подразбира и голема плата. Но, ако сонувате за некоја помалку одговорна и помалку амбициозна работа, тогаш не можете да очекувате голема заработувачка.

Работата од соништата не е само една Често можеме да слушнеме дека за секоја личност, постои само нејзината работа од соништата. Но, ова е сосема погрешен став, особено ако се земе предвид дека постојат стотици различни описи на едно работно место. Поради тоа, најдобро е да размислите колку ве усреќуваат задачите со кои се среќавате на работното место, па оттука самите да заклучите дали тие задачи се вклопуваат во вашата замисла за „работа од соништата“ или не.

Работа од соништата е широк поим, па според тоа може да речеме дека „таквата работа“ генерално и не постои - не можеме да тврдиме дека некоја работа за секого е работа од соништата. Секој поединец има своја интерпретација за тој поим. За некого тоа може да биде некоја страствена работа која ќе го исполнува, додека за друг, работа од соништата може да претставува каква било сигурна работа со плата доволна за пристоен живот. Запаметете, смислата на сонот не е во работните обврски, туку во чувствата што таа ги буди кај вас.

Понатаму, раширено е верувањето дека лицата кои ја имаат најдено работата од соништата, постојано се среќни и задоволни со својата работа. За жал, и ова тврдење е погрешно, бидејќи секој има свој праг на толеранција, после кој почнуваат да ни пречат одредени работи. Штом ќе се најдете во таква ситуација, сетете се на сите позитивни страни на вашето работно место и предизвиците кои ве прават среќни, за да се оттргнете од негативните мисли. Уште подобро, оттргнете се за момент од

Секој е создаден за нешто За крај, потребно е да се знае дека секој од нас е надарен за некоја работа. Некои лица многу рано откриваат со што сакаат да се занимаваат до крајот на животот, додека други се мислат меѓу повеќе работи, но сè уште не можат да донесат конечна одлука. Постои и онаа група луѓе кои воопшто не знаат што би сакале да работат во животот. Пробајте да откриете за што сте создени или пак побарајте стручно мислење во Вработување.ком

Декември 2009

[22]


ДЕЛОВЕН СТИЛ

Како треба да една деловна

Пишува Васка Леонтиќ - Студио & Академија Леонтиќ

Пред секој важен настан, случување, состанок или службен пат направете класичен третман на лице За да се постигне успехот на една деловна соработка покрај визијата и идејата што ја имаме и начинот како да работиме и да го водиме нашиот бизинис многу е важен амбиентот во кој работиме а најмногу менаџерот како изгледа во тој амбиент и како се однесува. или раководителот, да изгледаат здраво и уредно, а со тоа да оставаат и позитивен впечаток. Би тргнала од самата себе си, како јас најсигурно се чувствувам и најподготвено кога треба да преговарам за некој проект, кога треба да и се обратам на јавноста, кога треба да одам на некој деловен семинар, службен пат односно се што е поврзано со медиумот, сакам да кажам многу е важно и верувајте многу ми значи мојот изглед, првенствено пред мојот тим, моите ученици и колеги т.е. моето појавување пред самите нив. Кога јас не сум средена и подготвена како што јас сметам , тогаш сум многу нервозна и незадоволна од самата себе, а сето тоа влијае на мојата работа. Се чувствувам како дека нешто ми недостасува, на пример доколку коренот не ми офарбан, доколку косата не ми е добро загладена, доколку врвовите не ми се испеглани, доколку ноктите не ми средени, доколку пункнатиот лак од ноктите се излупил, доколку чевлите не одговараат со ташната, удобноста на чевлите, големината на ташната, нивната комбинација, се во зависнот од типот на состанокот и во зависност од пригодата.

За да се влее доверба кај соговорникот, клиентот и на останатите соработници, и тимот кој работи во една фирма, многу е важно лидерот , менаџерот, [24]

Сето ова кога говорам ќе звучи можеби и малку претерано , но верувајте дека секој на некој начин се има најдено во истата ситуација, затоа сигурно им преставувало пречка пред самиот


да изгледа деловна жена настап. Токму поради тоа секој пред да замине или да се подготви на било каков тип на семинар или презентација мора да обрне внимание на самиот себе си.

Велат дека рацете ја отсликуваат вистинската убавина на една жена Всушност и контактот преку кој се разменуваат документите, се потпишуваат договори и сл. Затоа тие треба да бидат негуванни, со соодветен парафин кој ги негува рацете и и дава сјај на кожата.

Тоновите треба да бидат одбрани за деловна соработка или конткат семинари, не треба да бидат нападни и силни туку треба да бидат со природна нијанс и тоа од две причини: да не се насочи вниманието на бојата на ноктите а втората причина е од практичен аспект, односно поради можно излуштувасење на лакот од ноктите и сл. што може додатно да ни ја одземе концентрацијата. Поради тоа ја имате нашата препорака за да не се доведете во такви ситуации, со тоа што ќе ви го понудиме следниот тип на услуга: класичен French маникир, или природните тонови на бои на лакови. Доколку некој сака лакови со јак тоналитет може да направи комбинација со безбоен лак па потоа да се изврши само мала корекција на нокитите. Продолжува... [25] Декември 2009

Ви препорачувам пред секој важен настан, случување, состанок или службен пат да се направи класичен третман на лице. Зошто? Затоа што ваквиот тип на третман го отстранува насобраниот нечист талог на површината на кожата, којшто настанал од многу разни надворешни влијанија, декоративна козметика, задимени простории кадешто кожата го губи природниот сјај и изглед. Затоа со овој третман создаваме една добра подлога за други третмани или употреба на шминка која се користи. Овој тип на третман го препорачувам да се направи една недела однапред пред настанот или некое патување за да може да се смири кожата од можна појава на црвенило во зависнот од типот на кожата или евентуално појава на реакција и исфрлување на кожата на лицето.

ДЕЛОВЕН СТИЛ

Според мене тоа значи дека секој треба да се консултира со својот фризер,односно фризурата да биде практична , да има соодветна боја, која ќе биде практична.Што тоа значи? Доколку е обоена т.е. не е природна да се земе во предвид растот на косата и кога ќе подрасне коренот. Токому поради тоа јас како експерт од оваа област предлагам да се извлечат прамени од основата боја на косата, а ваквиот тип на техника ќе го овозоможи прологнирањето на бојадисување на косата..


БЛИЦ

Дали и Вие ќе тринаесетта плата Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Кои од вработените добиваат 13 та плата, дали 13-та плата се добива според заслуга или ја добива секој вработен? Дали и Вие ќе добиете тринаесетта плата? На секој од нас добро би му дошла 13- та плата, особено сега на крајот од календарската година, кога се ближат новогодишните празници. А, има ли подобра стимулација за вработените кога од своите работодавачи, би биле наградени со една плата повеќе? 13- тата плата позитивно би влијаела на сите вработени, и би била дополнителен мотив, вработените дополнително да се трудат и да постигнуваат повисоки резултати во наредната година. Според Законот за работни односи, работодавачите би можеле доколку се во можност и доколку сакаат да им исплатат на своите вработени 13- та плата, и притоа доколку работодавачите се одлучат на ваков чекор, ќе мораат да ги платат и сите давачки за тринаесеттата плата, вклучувајќи ги и социјалните придонеси. Дали вработените добиваат 13- та плата, дали очекуваат да добијат оваа година? Жарко, сопственик на Riversoft Кај нас, вработените нема да добијат 13 -та плата, но ќе добијат специјален подарок. Сите ќе добијат специјален подарок, но со една разлика, а тоа е дека подарокот нема да биде еднаков за сите. Па, така тие што биле највредни, во целата работна година, ќе добијат најголем подарок, значи во зависност од тоа кој колку сработил, толку и ќе добие. Не можат сите вработени да добијат ист подарок, затоа што не се сите подеднакво вредни и работливи. Секој според својата заслуга ќе го добие својот специјален подарок, на крајот на годината. Николина Стефановска, Маркет Vision Јас лично очекувам да добијам тринаесетта плата, и според мене таа плата би требало да ја добие секој вработен во фирмата. Тринаесеттата плата, би требало да ја добие без исклучок секој вработен, и таа тринаесетта плата според мене, не се добива според заслугата на вработениот, туку ја добива секој, кој е вработен во фирмата каде што се доделува, без разлика на сработеното. Декември 2009

[26]


е добиете плата? Ремон Рубен, Менс Легис Јас од фирмата каде што сум вработен очекувам да добијам тринаесетта плата, и според мене, би требало секој да ја добие. Во некои земји, тринаесетта плата се добива на крајот на секоја година, обично околу новогодишните и божиќните празници, па според мене би требало да биде така и кај нас.Тринаесетта плата, во фирмите каде што таа се доделува би требало да ја добие секој што е вработен во фирмата, не според заслуга, туку секој еден кој работи во фирмата.

Сашка Тодоровска, медицинска сестра во ПЗУ,,Медикал Сапорт Јас не очекувам да добијам тринаесетта плата, затоа што до сега немам добиено, но убаво би било кога би добила. На секого добро му доаѓа една плата бонус, но сепак јас сум задоволна од мојата плата која ја добивам и не ми пречи што нема да добијам бонус. Би сакала да е Македонија побогата земја, па сите вработени да добијат 13 -та плата, но таква е реалната состојба, само вработените од појаки фирми добиваат плата повеќе. Лазо Стојанов, Фиорд Технолџис Во нашата фирма, каде што сум вработен нема да даваат тринаесетта плата. Јас работам повеќе од дваесет години во оваа фирма и до сега се има случено да ни дадат бонуси, но тоа беше многу одамна. Оваа година нема да добиеме тринаесетта плата, иако на сите добро би ни дошла.

Декември 2009

[27]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

KENNETH BLANCHARD, SHELDON BOWLES, DONALD CAREW, EUNICE PARISICAREW

High Five!

The team-building book for the 21st Century. The author of One Minute Manager proves, with a parable, the guiding notion that "none of us is as smart as all of us”. Ken Blanchard, author of The One Minute Manager, and his co-authors, do here for teamwork what Gung Ho! does for motivation and Raving Fans for Customer Service. Using the entertaining and easily-digested parable style that made those books so successful, Blanchard et al have a simple but very powerful message to convey. They disclose four management secrets and highlight the key principles of “repeated reward and repetition". The story is about Alan, who gets fired, despite being highly successful, because of his lone wolf mentality. He breaks through his initial resistance to new ways of working by spending some of the new-found time on his hands coaching his son’s hockey team, and in the process learns all about the power of teamwork. An inspirational guide to the art of working successfully together (and the power that derives from being part of a team), this is an invaluable read for anyone who has to work with other people, from one of the world’s most successful business authors.

KENNETH BLANCHARD

Customer Mania!

The One Minute Manager meets Yum!, the world's largest restaurant company, in this practical guide to making superlative customer service drive your business to success. Customer Mania! tells the story of a company Chairman and how his quest for superlative customer service has become the driving force for empowering his staff and growing his business. By embracing David's philosophy and projecting the vision themselves, the whole workforce helps the company become a leading worldwide success. Written in the parable style of all his previous books, this is actually the first to be based on a true story. Ken Blanchard is a consultant to David C. Novak, the chairman of Yum! Brands (formerly Tricon Global Restaurants), which owns three of the world's best known fast food franchises: Pizza Hut, KFC and Taco Bell. Yum!'s combined force gives it an impressive portfolio of 33,000 restaurants in over 120 countries, making it the #1 restaurant chain worldwide by outlets, although McDonalds outperforms it by sales.

KENNETH BLANCHARD

The One Minute Manager Meets the Monkey

How management can effectively rid themselves of ‘monkeys’ – other people’s responsibilities that cling to them and prevent them managing efficiently. This book explains in simple-minded if abstract terms how to achieve a balance between supervision and delegation for reduced tension and improved productivity in the work-place. "There is a high correlation between self-reliance and morale," stress the authors. With humor and logic they describe the delicate business of assigning monkeys to the right masters and keeping them healthy, i.e., fed and cared for: " … if monkeys are managed properly, you don't have to manage people so much.

@


Ова е пријава за работа напишана од 17 годишно момче кое се пријавува за работа во една од сендвичарите на МекДоналдс на Флорида и го примиле заради неговата искреност. ИМЕ: - Грег Булмаш СЕКС(ПОЛ): - Сеуште не. Ја чекам вистинската личност. На кое работно место би сакале да работите? - Претседател на компанијата (или подпретседател)... инаку сериозно на кое било работно место. Ако пребирав воопшто немаше ни да дојдам овде.

Вторник и Четврток Дали познавате некои посебни вештини? - Да, ама повеќе одговараат на поинтимна атмосвера. Дали можеме да контактираме со вашиот претходен работодавец? - Ако го имав немаше сега да бидам овде.

@/$]{!!?( Последна позиција на која сте биле? - Цел за домашно малтретирање. Плата? -Пониска отколку што вредам.

Најзапазено достигнување? - Мојата прекрасна колекција од украдени пенкала и друг прибор.

Ǿ ¶ µ Животно мото: - Се е за никаде!!!

Колку време имате за работа? - Колку што треба.

Во кое време најмногу ви одговара да работите? - Од 1.30 до 3.30 на пладне во Понеделник,

Дали пушите? -На работно место не, на пауза да!

Што би сакале да правите после 5 години? - Да живеам на Бахамите со најпрекрасна и најглупава плавуша која ќе мисли дека сум најдоброто нешто што и се случило во животот. Всушност тоа би сакал и сега да го правам. Дали потврдувате дека горе напишаното е вистинито и потполно ги претставува вашите познавања? - Да апсолутно. Потпис: - Стрелец [29]

ГАФОВИ

ОБРАЗОВАНИЕ. - ДА!!!

Дали имате автомобил? - Подобро би било да прашате дали имам автомобил шти работи.

Декември 2009

КОЛКАВА ПЛАТА БИ САКАЛЕ ДА ИМАТЕ? - 185000 УСД годишно плус храна и превоз. Ако тоа не е возможно дајте понуда па ќе се исценкаме.

Дали имате некои физички потеШкотии кои би ви сметале при подигање на повеќе од 10 килограми? - 10 килограми што??


Гледајте

национална & сателитска телевизија

ПРОФИТ

секој ПОНЕДЕЛНИК - СРЕДА - ПЕТОК

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

и евск л и с а рко В а Ж о Во понеделниксво емисијата Профит ни гостува претставник на Скопски Саем. Разговараме за следниве прашања.

1.На Скопски Саем - Групација ЕРА се одржа Финеспо 2009... Како помина овој настан и колку траеше? 2. Кои се компании , банки осигурителни друштва зедоа учество? Кој настан побуди највеќе интерес? 3. Скопски Саем е информатички, бизнис и маркетинг центар кој нуди простории за прес и конференции, семинари, симпозиуми, презентации ... на колкав простор се наоѓа и какви се содржини нуди? Гледајте не. „Материјата за регулирање на работното време на професионалните возачи и мобилните работници досега беше регулирана преку законот за безбедност во сообраќајот и во законот за работни односи , но небеше усогласена во целост со европското законодавство .Ние како меѓународни превозници одамна работиме согласно овие прописи затоа што тие се во примена на сите територии на државите од европската унија и пошироко. Со предлог законот се регулира и воведување на нови контролни системи а тоа се дигиталните тахографи кои ке ги заменат досегашните аналогни тахографи кои прават записи за движењето на возилата и нивната брзина , односно времето за кое возачот се одмара , чека на границите , се вози на фериброд и сл.Се регулира начинот на доделување на јавно овластување за издавање на мемориски картици , казнети одредби - со што веќе се анулира било каква дискриминација во однос сите превозници и преставува основ за намалување на нелојална конкуренција.“ – Ова е дел од разговорот со госпоѓа биљана муратовска - генерален секретар на макамтранс. Во среда во емисијата профит на наша тв ќе дознаете повеќе за оваа тема. 1. Што треба да има една држава за да привлече странски инвестиции? Кои економски предуслови се најважни? 2. Колку во тоа има влијание политичката клима во една држава? 3. Дали нестабилен регион носи несигурни и слаби инвестиции, иако по претпопставка една држава има добри услови за биснис? Колку околните држави, регионот, имаат влијание ? 4. Најновата информација што се слушна од македонските медиуми велеше дека според најновата листа на асоцијацијата на стопански комори од Европа дека Србија е најатрактивна, Албанија најмалку интересна, Македонија е претпоследна за инвестиции од земјите на Западен Балкан – Зошто вака погрешно се протолкува оваа информација и што точно значи? На вие прашања и на многу други одговара Гопоѓа Љубица Нури од Здружение на деловноинтелектуалните услуги при Стопанска Комора на Македонија. Во 18, 40 во петок гледајте Профит.


ОУ „Св.Кирил и Методиј“ СкопјеЦентар, објавува оглас за вработување на Наставници, Хигиеничар и Секретар. Пријавите да се достават до ОУ „Св. Кирил и Методиј“ Скопје-Центар, ул.„Стив Наумов“ бб Скопје. Огласот е објавен во Вечер на 17.12.2009год и трае 5 дена.

Фирма: Факултетот за ветеринарна медицина Град: Скопје Објавен: 17.12.2009, Дневник Факултетот за ветеринарна медицинаСкопје, распишува конкурс за избор на еден наставник во сите наставно-научни звања на научната област: Репродукција на ќивотните. Документите да се достават на Факултетот за ветеринарна медицина, Скопје, ул.Лазар Поп Трајков бр.5-7, 1000 Скопје. Конкурсот е објавен во Дневник на 17.12.2009 и трае 8 дена.

Фирма: Факултет за музичка уметност Град: Скопје Објавен: 17.12.2009, Дневник УКИМ - Факултет за музичка уметност, Скопје распишува конкурс за избор на еден наставник по предметот удирачки инструменти. Документите да се достават на Факултетот за музичка уметност-Скопје, ул.Питу Гули бр.1, Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 17.12.2009год и трае 8 дена.

Фирма: ОУ „Д-р Владимир Полежиноски“ Град: Кичево Објавен: 17.12.2009, Вечер

Фирма: ОЕМУЦ „СВ. НАУМ ОХРИДСКИ“ Град: Охрид Објавен: 17.12.2009, Вечер

Фирма: ОУ „Кочо Рацин“ Град: Охрид Објавен: 17.12.2009, Вечер

ОЕМУЦ „СВ. НАУМ ОХРИДСКИ“, ОХРИД објавува оглас за вработување на Професори (10 извршители), Ноќен чувар (1 извршител) и Одржувачи на хигиена (2 извршители). Огласот е објавен во Вечер на 17.12.2009 и трае 5 дена.

ОУ „Кочо Рацин“ Охрид, распишува оглас за вработување на наставници (9 извршители). Адреса за аплицирање ОУ „Кочо Рацин“ Охрид, ул„130“ бр.24. Огласот е објавен во Вечер на 17.12.2009год. и трае 5 дена.

ОУ „Д-р Владимир Полежиноски“ Кичево, објавува оглас за вработување на Наставници, Социолог, Администратор, Благајник, Психолог, Хигиеничари, Чувар и Градинар. Адреса за аплицирање ОУ „Д-р Владимир Полежиноски“ - Кичево ул.„Арсо Војвода“ бб. Огласот е објавен во Вечер на 17.12.2009 и трае 5 дена.

Декември 2009

[31]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ОУ „Св.Кирил и Методиј“ Град: Скопје Објавен: 17.12.2009, Вечер


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ОУ „Лирија“, Град: Скопје Објавен: 17.12.2009, Вечер ОУ „Лирија“ - Скопје, распишува оглас за пополнување на слободни работни места (за настава на албански јазик) за Наставници (14 извршители) и Хигиеничари (2 извршители). Документите да се достават до ОУ „Лирија“ - Скопје, ул.„Цветан Димов“ бр.94, тел. 02/ 2611 - 854. Огласот е објавен во Вечер на 17.12.2009 и трае 5 дена.

Фирма: А.Д. „ЗАУС“ Град: Скопје Објавен: 17.12.2009, Дневник

Фирма: Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза ц.о. Град: Скопје Објавен: 16.12.2009, Дневник

Фирма: Педагошки факултет Град: Битола Објавен: 16.12.2009, Дневник

Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза ц.о. Скопје, објавува оглас за вработување на Медицинска сестра и Хигиеничар. Пријавите да се достават до архивата на Институтот или по пошта на ЈЗУ Институт за белодробни заболувања и туберкулоза ц.о. Скопје, ул.Водњанска бр.17, со назнака „за оглас“. Огласот трае 5 дена.

Декември 2009

А.Д. „ЗАУС“ - Скопје распишува оглас за прием на 1 (еден) дипломиран сообраќаен инженер на работно место одговорен проектант планер. Адреса за аплицирање: А.Д. „ЗАУС“ - Скопје, Бул.„Партизански одреди“ 89. Огласот е објавен во Дневник на 17.12.2009 и трае 15 дена од објавувањето.

Педагошки факултет - Битола, распишува конкурс за избор на Наставник во насловно звање по предметот: Религиски системи. Пријавите се поднесуваат во архивата на Факултетот. Конкурсот е објавен во Дневник на 16.12.2009 и трае 8 дена.

Фирма: IFC - Меѓународната Финансиска Корпорација Град: Скопје Објавен: 16.12.2009, Дневник

Фирма: Факултетот за електротехника и информациски технологии Град: Скопје Објавен: 16.12.2009, Дневник

IFC - Меѓународната Финансиска Корпорација објавува оглас за Консултант (Legal Advisor). Деталните информации се наведени во огласот кој е објавен во Дневник на 16.12.2009год.

Факултетот за електротехника и информациски технологии распишува конкурс за избор на еден помлад асистент. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 16.12.2009 кој трае 8 дена од објавувањето.

[32]


Фирма: СОЗУ „Кузман Шапкарев“ Град: Битола Објавен: 16.12.2009, Утрински Весник

Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје распишува конкурс за избор на соработници - 2 помлади асистенти. Пријавите да се достават во архивата на факултетот. Огласот е објавен во Дневник на 16.12.2009 и трае 8 дена.

СОЗУ „Кузман Шапкарев“ Битола, објавува оглас за потреба од прием на работници - Наставници (3 извршители) и Сточарски работник-чувар (3 извршители). Адреса за аплицирање СОЗУ „Кузман Шапкарев“ Битола, ул.„Прилепска“ б.б - Битола. Огласот е објавен во Утрински Весник на 16.12.2009 и трае 5 дена.

Фирма: РАМ ИНТЕРНАЦИОНАЛ Град: Скопје Објавен: 16.12.2009, Утрински Весник

Фирма: СОЕУ „Јане Сандански“ Град: Битола Објавен: 15.12.2009, Вечер

Фирмата РАМ ИНТЕРНАЦИОНАЛ Скопје има потреба од 1 Дипл. Машински Инженер. Адреса за аплицирање ramint@mt.net.mk Огласот е објавен во Утрински Весник на 16.12.2009год.

СОЕУ „Јане Сандански“ Битола, објавува оглас за прием на наставен кадар - 17 наставници. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Вечер на 15.12.2009год. и трае 5 дена. Адреса за аплицирање: СОЕУ „Јане Сандански“ Битола, ул.Булевар 1ви мај бр.59.

Фирма: ОУ „Наум Наумовски Борче“ Град: Скопје Објавен: 15.12.2009, Вечер

Фирма: ДСУ за образование и рехабилитација „Искра“ Град: Штип Објавен: 15.12.2009, Вечер ДСУ за образование и рехабилитација „Искра“ Штип распишува оглас за избор на наставници и хигиеничар. Адреса за аплицирање ДСУ „Искра“ - Рибник 14, Штип. Огласот е објавен во Вечер на 15.12.2009год. и трае 5 дена.

[33] Декември 2009

ОУ „Наум Наумовски Борче“ Скопје, распишува оглас за избор на Професори (13 извршители). Адреса за аплицирање: ОУ „Наум Наумовски Борче“ Скопје, ул.Маџари бр.25. Огласот е објавен во Вечер на 15.12.2009год. и трае 5 дена.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Архитектонскиот факултет Град: Скопје Објавен: 16.12.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ЈЗУ - Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна Град: Скопје Објавен: 15.12.2009, Вечер ЈЗУ - Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија, објавува оглас за слободно работно место Лекар по медицина. Огласот е објавен во Вечер на 15.12.2009 и трае 5 дена.

Фирма: Скопски Пазар а.д. Град: Скопје Објавен: 15.12.2009, Дневник Скопски Пазар а.д. Скопје објавува оглас за вработување на 15 продавачи. Адреса за аплицирање: Бул.Јане Сандански 109б, П.Фах 341, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 15.12.2009год и трае до 21.12.2009год.

Фирма: Медицинскиот факултет Град: Скопје Објавен: 15.12.2009, Утрински Весник Медицинскиот факултет во Скопје објавува оглас за вработување на Технички секретар; Сметководител и Референт со ВСС. Адреса за аплицирање: УКИМ-Медицински факултет, ул.50-та Дивизија бр.6, Скопје. Огласот е објавен во Утрински Весник на 14.12.2009 и трае 5 дена.

Декември 2009

[34]

Фирма: ОУ „Јосип Броз Тито“ Град: Струга Објавен: 15.12.2009, Вечер ОУ „Јосип Броз Тито“ - Струга, распишува оглас за слободни работни места Наставници (13 извршители). Адреса за аплицирање ОУ „Јосип Броз Тито“ - Струга. Огласот е објавен во Вечер на 15.12.2009год и трае 5 дена.

Фирма: Tourist enterprises SAVANA Град: Скопје Објавен: 15.12.2009, Дневник Tourist enterprises SAVANA, објавува оглас за вработување на WEB администратор. Адреса за аплицирање: savana@savana.com.mk или по пошта: САВАНА, ул.Орце Николов 20, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 15.12.2009год. и трае до 26.12.2009год.

Фирма: Природно-математичкиот факултет Град: Скопје Објавен: 12.12.2009, Дневник Природно-математичкиот факултет во Скопје, распишува конкурс за изборприем на Еден асистент од областа на биологија; еден асистент-информатика и еден асистент од областа на хемијата. Аплицирањето се врши во Архивата на Факултетот. Огласот е објавен во Дневник на 12.12.2009год. и трае 8 дена.


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [35] http://www.vrabotuvanje.com.mk Декември 2009

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ЈЗУ Универзитетска клиника за ортопедски болести Град: Скопје Објавен: 14.12.2009, Дневник ЈЗУ Универзитетска клиника за ортопедски болести Скопје, распишува оглас за избор на еден доктор на медицина. Пријавите да се достават до ЈЗУ Универзитетска клиника за ортопедски болести, ул.Водњанска бр.17 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 14.12.2009год. и трае 8 дена.

Фирма: Македонската академија на науките и уметностите Град: Скопје Објавен: 14.12.2009, Утрински Весник Македонската академија на науките и уметностите - МАНУ, распишува оглас за потреба од Внатрешен ревизор на обука. Огласот е објавен во Утрински Весник на 14.12.2009год. Пријавите да се достават до МАНУ, Бул.„Крсте Мисирков“ бр.2 Скопје. Огласот е објавен во Утрински Весник на 14.12.2009год. и трае 5 дена.

Декември 2009

Фирма: Градежниот факултет Град: Скопје Објавен: 14.12.2009, Дневник Градежниот факултет во Скопје објавува оглас за вработување на 1 (еден) систем инженер со високо образование. Пријавите да се достават до Архивата на факултетот во Скопје на ул.Партизански одреди бр.24 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 14.12.2009год. и трае 5 дена.

Фирма: UNIMED PHARMA Град: Скопје Објавен: 14.12.2009, Дневник UNIMED PHARMA Словачка распишува конкурс за избор на МЕДИЦИНСКИ ПРЕТСТАВНИК. Адреса за аплицирање: office@unimedpharma.rs или на адреса Адвокат Борис Ношпал, ул.Љубљанска бб, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 14.12.2009 и трае 8 дена.

Фирма: PRINCE СУПЕРМАРКЕТ Град: Скопје Објавен: 14.12.2009, Дневник

Фирма: SEPTIMA Град: Скопје Објавен: 14.11.2009, Дневник

PRINCE СУПЕРМАРКЕТ има потреба од 3 комерцијалисти/менаџери и девојки за обезбедување со лиценца. Адреса за аплицирање: info@prince.com. mk Огласот е објавен во Дневник на 12.12.2009

SEPTIMA - Друштво за увоз-извоз и трговија на големо има потреба од IT-Manager. Адреса за аплицирање: office@septima.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 14.12.2009 и трае 7 дена.

[36]


во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

СТРУЧЕН СОРАБОТНИК – МЕДИЦИНСКИ ПРЕДСТАВНИК (2 позиции) Потребни квалификации:  Високо образование (медицински или фармацевтски факултет)  Претходно работно искуство во дејноста  Познавање на англиски јазик  Работа со компјутери (MS Office, Power Point, Internet)  Возачка дозвола, Б категорија

Вештини и способности:

 Одлични комуникациски , аналитички и организациски способности  Стручност и елоквентност  Пожелно е претходно искуство при групни презентации и работа на терен

Нудиме:  Работа во динамична средина, одлични услови, стручна обука, како и можност за докажување на Вашите професионални способности... Сите заинтересирани кандидати да достават CV, фотографија и мотивационо писмо на e-mail: melita@demaxnova.com или на адреса: Демакс Нова Инт. Доо, ул. Иван Аговски бр.1/1-1, Скопје. www.demaxnova.com

[37] Декември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Декември 2009

[38]


Декември 2009

[39]

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент, Компанија од областа на градежната индустрија, со доминантна дејност – поставување на подови објавува

ОГЛАС за вработување на

РАКОВОДИТЕЛ НА РАБОТНА ГРУПА СО ССС/ВСС Потребни квалификации:  ССС/ВСС  Претходно работно искуство во градежништво  Познавање на англиски јазик  Работа со компјутери (MS Office, Internet)  Возачка дозвола, Б категорија

Работни ангажмани:  Организација и раководење на работна група  Организација на објекти  Припрема на документација  Водење на градежна книга

Доколку сте:  Амбициозни, динамични, лојални, креативни, иницијативни, мотивирани, одговорни и ориентирани кон резултати и доколку сметате дека со своето знаење, искуство, професионалност, позитивна енергија ќе допринесете за остварување на зацртаните цели и поставување на нови, и сакате да се приклучите во тим каде лично и професионално ќе се усовршите и заедно ќе достигнувате врвни резултати, Ве покануваме да аплицирате свое CV на katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „за Раководител на работна група“.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Декември 2009

[40]


во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

ПРОГРАМСКИ АСИСТЕНТ Потребни квалификации:

АДМИНИСТРАТИВНО ФИНАНСИСКИ АСИСТЕНТ Потребни квалификации:

 ВСС и две години релевантно работно искуство или ССС и пет години релевантно работно искуство  Познавање на законската регулатива која се однесува на етничките заедници  Претходно искуство во спроведување проекти  Возачка дозвола, Б категорија

 ВСС (пожелно економски факултет) и две години релевантно работно искуство или ССС и пет години релевантно работно искуство  Познавање на административни процедури  Познавање на архивско работење  Познавање на финансиско работење  Возачка дозвола, Б категорија

Кандидатите/кандидатките мора да ги поседуваат следните способности, за кои ќе биде извршено тестирање

Кандидатите/кандидатките мора да ги поседуваат следните способности, за кои ќе биде извршено тестирање

• Организаторски способности и подготвеност за тимска работа • Познавање на работа со компјутери (канцелариски апликации и интернет) • Одлична вербална и пишана комуникација на македонски јазик и на други јазици • Одлична вербална и пишана комуникација на англиски јазик

• Познавање на работа со компјутери (канцелариски апликации и интернет) • Одлична вербална и пишана комуникација на македонски јазик • Одлична вербална и пишана комуникација на англиски јазик

Детали за аплицирање:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потребна документација:  Писмо за мотивација  Работна биографија (CV)  Контакти од три претходни работодавци/професори за препораки Заинтересираните, потребно е своите апликации да ги испратат исклучиво по е-пошта на адреса hahmed@cv.org.mk со назнака на позицијата за која аплицираат, „Апликација за Програмски асистент“ и „Апликација за Административно-финансиски асистент“. Огласот е отворен 7 (седум) дена од објавувањето.

VRABOTUVANJE.COM Декември 2009

[41]


ОГЛАСНА ТАБЛА

првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

и

ПРАВНИК

со положен правосуден испит (1 ПОЗИЦИЈА)

1. ПРИПРАВНИЦИ (2 позиции)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)

2. ПРАВНИК (1 позиција)

Потребни квалификации:  Положен правосуден испит  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Три годишно работно искуство во Трговско право

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за приправник” и “за оглас за правник со положен правосуден испит”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Декември 2009

[42]


ТРАНСПОРТНА КОМПАНИЈА М5 – ТРАНС ОД СКОПЈЕ во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ВОЗАЧИ СО Е КАТЕГОРИЈА

ЗА МЕЃУНАРОДЕН ТРАНСПОРТ СО ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 ССС  Поседување на ADR сертификат  Работа со картичка за дигитален тахограф  Потребно е искуство во меѓународен транспорт со тешки товарни возила  Познавање на технички карактеристики на товарни возила

Доколку ги исполнувате горенаведените критериуми и сте енергични, доверливи, одговорни, флексибилни за теренска работа и патувања, Ве покануваме да аплицирате. Доставете ваша Професионална Биографија на е-маил: zarko@riversoft.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за возач”. Огласот трае 10 дена од објавувањето.

[43] Декември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

МЕЃУНАРОДНО УЧИЛИШТЕ

во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на:

ПРОФЕСОР ПО МАТЕМАТИКА (1 ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации:  ВСС – ПМФ, насока чиста/применета математика  Работно познавање на компјутерско работење (Microsoft Office)  Одлично познавање на англиски јазик (писмена и усмена комуникација)  Пожелно стекнат висок просек во студирањето  Одлични комуникациски способности  Организирана и мотивирана личност  Динамични, иницијативни

Нашата компанија нуди:  Динамична работа во професионална работна средина  Можност за ваша професионална реализација  Современи работни процеси Доколку сакате да станете дел од образовна институција, во која приоритет се стручна тимска работа, сте енергични, ентузијасти, со желба за пренесување на знаења и лична надградба, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за професор по математика”. Огласот трае 7 дена од објавувањето. Апликантите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Декември 2009

[44]


ЕКСКЛУЗИВЕН И ГЕНЕРАЛЕН ЗАСТАПНИК НА БРЕНДОТ CHICCO ЗА МАКЕДОНИЈА, во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА Потребни квалификации:  ССС  Пожелно работно искуство во продажба  Солидно познавање на англиски јазик  Добро познавање на MS OFFICE

Профил на личност:  Комуникативна  Иницијативна, позитивна и ведра  Вредна и одговорна

[45] Декември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку се препознавате себеси во горенаведениот профил, ги поседувате потребните квалификации и сакате да станете дел од тимот на успешна компанија, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака „за Асистент за продажба“. Огласот трае 5 дена од објавувањето.


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент,

Компанија од Скопје, зстапник на компанија од Автсрија, за продажба на алати за градежништво

објавува

ОГЛАС за вработување на:

КОМЕРЦИЈАЛИСТ (1 кандидат – машко лице) Потребни квалификации:  Завршено најмалку средно образование  Основно познавање на англискиот јазик  Добро познавање на работа со компјутер  Возачка дозвола, Б-категорија и сопствено возило  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Пожелно работно искуство на иста позиција

Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се тимска работа, сте енергични, доверливи, лојални, одговорни и спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за комерцијалист”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Декември 2009

[46]


One of the leading production houses in the region Planet B, is looking for Top 3D animator for a job position in Zagreb, Croatia Necessary skills: - 3D modeling, animation, texturing, shading and photo-realistic renders - 2D compositing (compositing of few elements in final picture, tracking, color correction) - creation and execution of creative concepts Necessary knowledge: - Stated or related 3D software (3D Studio Max, Lightwave, Maya), and some of the top renderers - Nod-based compositing software (Fusion, Nuke, Shake) - Advanced Photoshop skills Advantage: - Product design / Graphic design / ALU - Years of experience in advertising industry We are offering: Excellent conditions

ОГЛАСНА ТАБЛА

If you are interested please send your cv in English to bunker@bunker.hr and specify the position you apply for. All aplications will be considered as confidential. Closing date for applications is Sunday 13 December 2009. Продукциската куќа Планет Б објавува оглас за вработување на 3D Аниматор за работно место во Загреб, Република Хрватска. Краен рок за поднесување на апликациите е 13.12.2009 год.

[47] Декември 2009

VRABOTUVANJE.COM


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Декември 2009 [48] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 40  

Vrabotuvanje NEWS Broj 40

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you