Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 35

Петок, 13.11.2009

CV на компаниите: Hewlett-Packard INVENT! Тема на број: Содржина на организациската култура Совет: Непотизам и кронизам: Обележја и вашата потрага за работно место? Преземено: Вашиот идентитет, не е само вашата работа Огласи: Работа за тебе! Ноември 2009

[1]


Содржина

4 11 14

19 CV Hewlett-Packard

20 23

29 Ноември 2009

[2]

Слободни работни места!

24

Актуелности

HR Анализа

Статистика

Совет

Деловен стил

Блиц


6

Тема на бројот

Содржина на организациската култура

12

Вашиот идентитет, не е само вашата работа

[3] Ноември 2009

Тој откривајќи го неформалното групирање на членовите на организацијата, истакнува дека неформалните групи утврдуваат норми на однесување кои треба да ги почитуваат сите членови на организацијата. Истата практика продолжува и денес. На пример, утврдените норми на однесување одредуваат како ќе се комуницира во организацијата, по име и презиме или по слободен избор, дали ќе може слободно и во секое време да се оди кај директорот или тоа треба да се прави со претходно најавување и сл. Симболите претставуваат видлив дел на организациската култура. Преку нив може да се ...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

"Кос¬мо¬фон", "Он.нет" и "Германос" станаа „ONE“ COSMOFON, On.net и Germanos го претставуваат новиот бренд - ONE под којшто ќе работат во иднина, консолидирајќи ја својата позиција во рамките на групацијата Телеком Словенија – оператор со широко присуство во Југоисточна Европа. На прес конференцијата што се одржа на 11 ноември, 2009 во Скопје, Главниот извршен директор на ONE г.Оливер Понсен, Главниот оперативен директор на ONE, Дејан Калиников и Претседателот на управниот одбор на Телеком Словенија, г. Бојан Дремељ го претставија новиот бренд на компанијата, осврнувајќи се на клучните моменти поврзани со процесот на ребрендирање и идните планови на компанијата. Компаниите го менуваат дизајнот и бојата на своето лого како и дизајнот на своите продажни салони, амбалажата на своите производи и корпоративната веб страница со што од денеска меѓусебната синергија станува уште повидлива. ОNE е првиот оператор во земјата со комплетно портфолио на високо – квалитетни и уникатни производи и услуги. Визијата на ОNE е да прерасне во компанија што ќе значи синоним за комуникација и за забава без граници. SimplicITy - компјутер за пензионери Испитувањата покажуваат дека бројот на луѓе на возраст над 60 години кои користат компјутер е исклучиво мал, но сега, благодарение на проектот SimplicITy, ситуацијата би можела значително да се промени. Соработката на Discount Age и компанијата Wessex Computers резултираше со раѓањето на компјутерите наречени SimplicITy, кои се доволно едноставни за да можат да бидат управувани и од луѓе кои никогаш до сега не работеле на компјутер. При вклучување, на компјутерот се отвара едноставно мени кое содржи само шест опции, кое на корисниците им овозможува едноставен пристап до основните функции и услуги како пристап на интернет или пишување на е-пошта. Оперативниот систем на овие компјутери е базиран на Linux. Со SimpicITy доаѓаат и 17 едукативни видео презентации со кои на постарите луѓе им се објаснува како се користат одредени опции на самиот компјутер и при пристап на интернет. Според информациите од британското биро за статистика, дури 6.5 милиони Британци на возраст од над 65 години никогаш немале никаков контакт со компјутер, што претставува една од главните причини за создавање на оваа поедноставена машина.

Банките затечени од измените на Законот за додадена вредност Банките се затечени од измените на Законот за додадена вредност, фирмите до УЈП да поднесуваат периодични банкарски извештаи за сите уплати и исплати. Од Комерцијална банка изјавија дека за оваа новина дознале кога огромен број фирми деновиве побарале месечен извештај. Така одлучиле и да ја намалат цената од 350 на 100 денари од извештај. Во меѓувреме бизнисмените бараат да се укине спорната одредба. „Толку ми е нелогично да се бара таков податок, тој податок постои ако се бара во глобала и тоа во Народната банка“, изјави Мирче Чекреџи од Сојуз на стопански комори. Дел од стопанствениците реагираат и дека во членот никаде не се прецизира извештаите да мора да ги изготвуваат банките кои за услугата бараат паричен надоместок. Велат дека пресметките можат и самите да ги направат и достават до Управата за јавни приходи. Повеќето од извештаите и досега самите ги изготвувале според законските прописи. Во Управата за јавни приходи го повторија вчерашниот став одредбата е донесена со цел да се има увид во вистинскиот промет на компаниите и поголема контрола врз податоците што ги искажуваат фирмите во даночните пријави. Ноември 2009

[4]


КРАТКО ...

Конечно без визи! Од 19-ти декември или најдоцна од 1 јануари - граѓаните ќе можат слободно, без визи, да влегуваат во Шенген зоната, убедени се во Министерството за надворешни, во пресрет на финалната одлука на ЕУ. Ослободувањето од визите ќе се однесува на сите групи граѓани, без исклучок. Се што ќе биде потребно за патување ќе биде новиот биометриски пасош, или стариот, но со валидна важечка виза. На првата граница од Унијата не е исклучено, граничните службеници освен да се распрашаат за тоа каде и зошто патувате, да ви побараат и доказ дека финансиски можете да го издржите престојот. Од МНР препорачуваат поради сигурност, да се носи банкарска гаранција, резервација од хотел или пак писмо од роднини или пријатели дека ќе има каде да се сместите и храните. Сепак, и доколку ги исполните сите наведени препораки, постои мала можност да ве вратат од граница, доколку проценат дека сте закана по редот и мирот или сте потенцијален емигрант. Во тој случај, ќе треба да ви дадат писмено образложение за таквата одлука. „Слободно патување не значи апсолутно слободно, туку граѓаните и земјите кон коишто ќе се сруши визниот режим, којшто ќе може безвизно да патуваат, имаат право да останат во шенген зоната, максимум до три месеци во рамки од шест месеци што се смета од првиот ден на влез“, вели Сања Костовска, аналитичар на ЦИКП. Ослободувањето на визите се однесува за туристичките патувања, не и за подолг престој, на пример за студии, или пак за работа. Без визи ќе се патува во сите земји од ЕУ со исклучок на Велика Британија и Ирска. Освен во нив, слободно ќе се патува и во Исланд, Норвешка и Швајцарија кои иако не членки на ЕУ, се дел од Шенген зоната. Укинувањето на визите ќе важи и за најчестата дестинација на граѓаните - Грција, но техничките детали како ќе се спроведува се уште се договараат. Ноември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Обама прв на листата на „Forbs“ Американскиот претседател Барак Обама се најде на врвот на листата на највлијателни личности на американското списание „Forbs“, а веднаш по него кинескиот претседател Ху Џинтао Обама, чија популарност во неговата домашна држава и надвор од неа ја зголеми популарноста на САД според голем број истражувања, е еден од највлијателните личности на листата покрај лидерот на Ал Каеда, Осама бин Ладен, и Опра Винфри. На второ место на листата на „Forbs“ се наоѓа претседателот на Кина, Ху Џинтао. После него се најде рускиот премиер Владимир Путин, потоа шефот на Управата за федерални резерви на САД, Бен Бернанке, а на петтото место се основачите на „Гугл“, Сергеј Брин и Лари Пејџ. Меѓу првите 30 највлијателни луѓе на планетава се наоѓаат водечки европски политичари, како италијанскиот премиер Силвио Берлускони, германскиот канцелар Ангела Меркел и британскиот премиер Гордон Браун. Последен на списокот, 67-ми, се наоѓа венецуелскиот претседател Хуго Чавес. Рангирањето на највлијателните личности на планетава на листата на „Forbs“ се извршило според тоа дали соодветната личност има влијание врз голем број луѓе, со какви финансиски ресурси располага, дали неговото влијание се простира во многу области и дали активно го користи своето влијание.


ТЕМА НА БРОЈОТ

Содржина на организаци Пишува м-р Емануела Есмерова

Основни когнитивни елементи на организациската култура се: вредностите, верувањата и нормите на однесување. Организациската култура претставува повеќедимензионален феномен. Нејзината содржина може да се набљудува на повеќе начини. Во теоријата и практиката на организацијата, голем број автори се согласни дека организациската култура има два вида елементи: когнитивни и симболични. 1. Во когнитивните елементи влегуваат: вредности, верувања, очекувањата, етиката, чувствата, неформалните правила, начин на мислење, поглед на свет итн. Симболичните елементи ги опфаќаат: јазикот и жаргонот, приказните, митовите, легендите, хероите, ритуалите, логотипот, физичкиот изглед и слично. Основни когнитивни елементи на организациската култура се: вредностите, верувањата и нормите на однесување. Вредностите - по дефиниција претставуваат ,,постојани верувања дека одреден начин на однесување и остварување на цели претставуваат состојби кои организацијата настојува да ги оствари. Вредностите се некој вид идеал кон чие остварување се насочува функционирањето на организацијата и сите активности во неа”. 2. Како се формираат вредностите како елемент на организациската култура? Кога организацијата има проблем, таа бара решение. Ако тоа решение

Ноември 2009

[6]

се покаже успешно и како такво се повтори во решавање на ист или сличен проблем во повеќе случаи, тогаш тоа решение добива вредност на нешто што треба да се применува секогаш кога ќе настане таков проблем или ситуација. Кога некое решение ќе се потврди како правилно и ефикасно и како такво ќе се потврди како определена вредност, постепено влегува во потсвеста на членовите на организацијата и се трансформира во верување. Верувањето претставува таква компонента на организациската култура која покажува, како организацијата функционира и кои причинскопоследични врски и односи постојат помеѓу појавите и процесите во организацијата. 3. Други когнитивни елементи на организациската култура се и нормите на однесување. Првите истражувања за нормите и нивното формирање ги направил таткото на неокласичната школа за организацијата, Елтон Мајо.


на иската култура

Обично митовите не може да се проверат. Но, за нив тоа не е важно, бидејќи во нив се верува како во некоја догма, без сомневање за проверка. Метафорите се доста значајни средства за изразување на организациската култура. Секој збор има одредено значење, но кога одреден збор ќе го употребиме како метафора тој изразува не едно, но повеќе меѓусебно зависни значења кои даваат одредена склика. Ако за организацијата зборуваме дека е фамилија, тогаш тоа значи дека организацијата има татко-генерален менаџер, има помлади членови врботени во организацијата, постари членови-менаџерскиот тим и дека помладите [7]

ТЕМА НА БРОЈОТ

5. Во семантички симболи спаѓаат: јазикот и жаргонот на организацијата, приказните, митовите и легендите кои се раскажуваат како и метафорите кои се користат. Една од карактеристиките на културата на организацијата се нејзините настојувања да формира сопствен јазик. Јазикот служи како пропусница на членовите на организацијата и како бариера за оние кои не се нејзини членови. Во организацијата се формира посебен организациски речник кој го користат членовите на организацијата во секојдневната комуникација и контакти. Компанијата Nike развила жаргон Ekin кој читан одзади на Nike, ги означува лојалните работници кои ги информираат купувачите и трговците на мало за последните иновации на Nike. Приказните се важен симбол на организациската култура. Тие носат одредена порака. Таа порака претставува некоја вредност, верување или начин на однесување кои организациите настојуваат да ги зацврстат и да ги применуваат. Во литературата, позната е приказната за Хенри Форд II, како

претседател на компанијата Форд Мотор. Сите менаџери кои станувале арогантни тој ги потсетувал дека неговото име е напишно на зградата на компанијата. Пораката била јасна: Хенри Форд управува со компанијата. Митовите, претставуваат измислени приказни или непотврдени верувања. Најчесто, многу тешко може да се разликуваат од вистинските приказни.

Ноември 2009

4. Тој откривајќи го неформалното групирање на членовите на организацијата, истакнува дека неформалните групи утврдуваат норми на однесување кои треба да ги почитуваат сите членови на организацијата. Истата практика продолжува и денес. На пример, утврдените норми на однесување одредуваат како ќе се комуницира во организацијата, по име и презиме или по слободен избор, дали ќе може слободно и во секое време да се оди кај директорот или тоа треба да се прави со претходно најавување и сл. Симболите претставуваат видлив дел на организациската култура. Преку нив може да се разберат заедничките вредности, верувања и претпоставки на членовите на организацијата. Симболите ги опфаќаат сите предмети, постапки или појави во организацијата што имаат одредено значење за нејзините членови. Симболите на организациската култура можат да се поделат во три групи: семантични симболи, бихевиористички симболи и материјални симболи.


ТЕМА НА БРОЈОТ

членови треба да ги слушаат постарите членови и дека постарите членови треба да се грижат за помладите. Во бихевиористички симболи влегуваат: ритуалите и церемониите. Ритуалите се програмирани акивности и постапки кои имаат цел не само да предизвикаат определен ефект, но и да пренесат определени културни вредности и верувања. 6. Како навики во организацијата тие се сметаат како сосема вообичаени настани. За разлика од ритуалите, церемониите се нешто посебно што вработените долго го паметат. Ако на пример, во некоја јапонска компанија, вработените работниот ден го почнуваат со утринска гимнастика, зборуваме за ритуалот поврзан со утринската гимнастика како посебен знак на таа организациска култура. За ритуал зборуваме и тогаш кога сите вработени еднаш неделно се собираат на заеднички ручек, заради дружење и подобро запознавање. Посебен ритуал претставува давањето соодветни подароци

Ноември 2009

[8]

за вработените за 10, 20 или 30 години работен стаж. Ако некоја компанија, по некој повод, прави голема свеченост со посебна подготвена програма, тогаш тоа спаѓа во церемонија која средината и бизнисмените ќе очекуваат да се повтори при секој таков повод. Материјалните симболи се највидлив дел на организациската култура. Во оваа група симболи спаѓаат материјални објекти како што се: надворешниот изглед на зградата, внатрешниот распоред на просториите и опременоста со мебел, начинот на облекување, логотипот на организацијата и сл. Зградите често се симбол на статусот и престижот на организациите, затоа големите светски компании избираат најдобро архитектонско решение. Мебелот, неговиот изглед и облик може доста да зборува за културата која се негува и практикува во организацијата. Начинот на облекување на вработените и менаџерите може да ја изразува културата на претпријатието. Многу организации практикуваат иста облека на вработените, ист дизајн и боја. Логотипот го претставува заштитниот знак на организацијата и многу претпријатија се препознаваат според својот логотип, особено претпријатијата во автомобилската индустрија, БМВ, Мерцедес, Тојота.


Скопје • Белград • Софија • Приштина • Букурешт • Подгорица • Вашингтон • Брисел ГЕНЕРАЦИЈА 3

CEED Top Class веќе 3 години успешно се спроведува во Словенија, Македонија и Бугарија, а од оваа година се имплементира и во Србија, Косово и Романија. CEED Top Class е ексклузивна програма, во која годишно се селектираат 30 најперспективни, продорни, млади претприемачи и менаџери во подем, кои ќе бидат вклучени во едногодишна развојна, едукативна, креативна и пред се практична бизнис програма. Доколку сте успешен претприемач или менаџер, подготвен/а за следното ниво на развој, доколку сакате да развиете меѓународно/регионално успешна компанија, би сакале да слушнете реални бизнис искуства, тактики, потези, успеси и неуспеси и доколку посакувате да остварите нови 150 локални односно 750 регионални контакти со Top претприемачи и менаџери – CEED Top Class е Вашата вистинска инвестиција! Дознајте зошто регионално сме прифатени и растеме. Ние гарантираме најмалку една добра бизнис идеjа и најмалку еден корисен бизнис контакт. Пријавувањето трае до 12.11.2009. Повеќе информации и пријавување на: www.ceed-macedonia.org; 02 3079 611 или ceed@ceed.com.mk. Тема

20-21.11.2009 03.12.2009 11.12.2009 24.12.2009 14.01.2010 28.01.2010 04.02.2010 18.02.2010 25.02.2010 11.03.2010 18.03.2010 08.04.2010 29.04.2010 13.05.2010 20.05.2010 04.06.2010 10.06.2010

Team building Претприемачко Лидерство “Претприемач на годината 2009„ Различни стратегии за развој на бизнисот Човечки ресурси-Анализа и мотивирање на вработените Менторска вечер Финансии –Оптимизирање на трошоци B2B со компании од Србија Како да се привлече капитал за развој B2B со компании од Косово и Албанија Нови техники на продажба и извоз B2B и B2C Маркетинг Како да се проширите преку Интернационализација B2B со компании од Бугарија Раст преку Спојување, Присоединување и Стратешки партнерства 4та Регионална Конференција на CEED; B2B со компании од Бугарија, Словенија, Црна Гора, Романија; Македонија, Србија и Косово [9] Како добро да се продаде или купи компанија? Ноември 2009

Дати


ÍÎÂÎ

Êîíçîðöèóìñêè ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

ÌÅÍÀÌÅÍÒ È ÎÐÃÀÍÈÇÀÖÈ£À Âå ïîêàíóâàìå äà ñå çàïèøåòå íà

Êîíçîðöèóìñêèòå ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

Çàïî÷íóâààò âî: îêòîìâðè 2009 ã.

Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà  ÌÅÍÀÌÅÍÒ ÇÀ ×ÎÂÅ×ÊÈ ÐÅÑÓÐÑÈ  ÔÈÍÀÍÑÈÑÊÈ ÌÅÍÀÌÅÍÒ  ÌÀÐÊÅÒÈÍà ÌÅÍÀÌÅÍÒ

- ïðàêòè÷íî íàñî÷åíè ñòóäèè - äâåãîäèøíè ñòóäèè - ïðåäàâàœà äâà ïàòè ìåñå÷íî (ïåòîê è ñàáîòà) - íà àíãëèñêè ¼àçèê - ëèòåðàòóðàòà å îáåçáåäåíà - âðâíè ïðîôåñîðè è åêñïåðòè - ãðóïà äî 30 ñòóäåíòè - âî Ñêîï¼å - ïî÷åòîê: îêòîìâðè 2009 Ïðîãðàìñêè âîäà÷ íà ñòóäèèòå:

ïðîô. ä-ð £àíåç Ïðàøíèêàð, ðåäîâåí ïðîôåñîð íà Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà Ñòóäèèòå ñå îäðæóâààò âî Ñêîï¼å Ñêîïñêè ñàåì (Êîíãðåñåí öåíòàð) Àïëèöèðàœå: Ñåïòåìâðè 2009 Ноември 2009

[10]

Èíôîðìàöèè: Ìåëèòà Ñåêóëîâñêà, (02) 3218 353 (070) 338 570 cisef@skopjefair.com.mk


HR Анализа Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 05.11.2009 - 11.11.2009 250

233

200 150

113

100 50

40

23

19

17

16

15

14

11

0

Утрински весник 3%

Нова Македонија 6% Вест 8%

Објавени огласи по печатен медиум во периодот 05.11.2009 - 11.11.2009

Капитал 0%

Дневник 31%

HR АНАЛИЗА

Вечер 8%

Шпиц 17% Време 27%

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[11]


ПРЕЗЕМЕНО

Вашиот идентит само вашата работа

Дефинирањето на идентитетот само преку работата може да го ограничи вашето чувство за самите себеси и да ве направи ранливи до степен на депресија

Peter Bregman: Зборува, пишува и ги учи лугето како да бидат лидери и како подобро и покавалатетно да живеат. Ја напишал: Point B: A Short Guide To Leading a Big Change.. Неодамна, една жена која работела за Телеком Франција пратила е-порака на нејзиниот татко. Потоа отишла до прозорецот на четвртиот кат од зградата во која работела, го отворила, излегла надвор и скокнала.Е-порака гласела: „Решив да се убијам вечерва...не можам да го поднесам новата реорганизација“. Иако ова е отстапување од нормите, неспособноста на една жена да се прилагоди на промените, не може да го занемариме. Но, досега, 24 вработени во Телеком Франција извршиле самоубиство минатата година. И повеќе од 24 имале неуспешен обид за самоубиство. Еден човек се прободел во тек на еден состанок. Кога биле соочени со високата

стапка на самоубиство, управата на Телеком Франција тврдела дека, поради нејзината големина, 24 самоубиства и не е толку голем број. Но се случува нешто невообичаено, и тоа не само во Телеком Франција. Според Заводот за трудова статистика на САД, процентот на самоубиства поврзани со работното место е зголемен меѓу 28% во периодот меѓу 2007 и 2008. Постои предизвикот да се обвинат фирмите. Еден натпис во „The Economist“ укажуваше на низа нешта – движечката сила за мерење и максимизирање Ноември 2009

[12]

на продуктивноста, отпуштањата како резултат од рецесијата, слабото комуницирање со раководството – кои придонесуваат за демотивирачка, депресивна работна средина. Натписот завршува со зборовите – „фирмите треба да прават многу повеќе од само усни потврди за човечката страна на раководењето“. Се согласувам. Сигурно е дека постојат нешта што водачите можат и мораат да ги направат да се грижат за вработените, да покажат сочувство и почит. Но, проблемот е подлабок и посложен од само постоење на раководен тим што се грижи само за профитот. Проблемот, исто така, е во нас Тоа е начинот на кој се гледаме и се дефинираме, во нашиот идентитет. Првото прашање кое го поставуваме кога запознаваме луѓе е „како сте?“ Ние се поистоветивме со нашата работа, нашите професии. Поврзани 24/7 преку blackberry, опсесивно проверувајќи ги нашите е- пошти и говорни пошти, не оставаме простор за другите делови од нашиот идентитет. Ако целото време го трошиме работејќи, по пат на работните места, планирање на работните активности, размислувајќи за работата или комуницирањето во врска со неа, тогаш ќе се видиме како работници и ништо повеќе од тоа. Се додека работата оди добро, можеме да преживуваме на тој начин. Но што кога ќе ги загубиме нашите работни места или нашите работни места се загрозени – а чии работни места не се загрозени овие денови? - тогаш нашето постоење е во прашање. „дефинирањето на идентитетот само преку работата може да го ограничи вашето чувство за самите себеси и да ве направи ранливи до степен на депресија, губење


тет, не е работа

на самодовербата и вашата цел кога работното место е загрозено,“ се зборовите на Др. Пол Розенфилд, асистент клинички професор по психијатрија на Универзитетот Колумбија, со кого неодамна разговарав. Кој сум јас ако ми ја одземете работата? Тоа е прашањето на кое треба да имаме добар одговор. За среќа, откако ќе го сфатиме ова, може и да направиме нешто во врска со тоа.

со работата е всушност загриженоста од тоа да се има доволно пари за издржување на семејството. Како да работиме помалку и сепак да преживееме? Можеби тоа е единствениот начин не само да се живее туку и да се живее. Како што напишав во еден претходен натпис, да се тргнете од работата можеби е клучот како да ја зголемите вашата продуктивност. А да имате повеќе идентитети ќе ви помогне подобро да функционирате во секој од нив. Бидејќи учите некои работи како спортист или родител или поет, тоа ќе ви помогне да бидете подобар работник, водач или пријател. Така, колку повеќе инвестирате во повеќе идентитети, толку помалку ќе има можност да загубите некој од нив. Се разбира, ако се случи да загубите еден од нив, ќе бидете добро бидејќи ќе ги имате другите. Ако се уште верувате дека да не се прави ништо освен работата е нешто што е неопходно за да го одржите начинот на кој живеете, тогаш вреди да се разгледаат начините да го промените вашиот начин на живот, за да не се убиете обидувајќи се да го одржите. Тргнете се од е- поштата и отидете на ручек со вашето семејство. Оставете ја работата навреме и отидете на тенис со пријател. Изберете навики што ќе имаат значење за вас и ќе се посветувате на нив. Најважно од се, бидете постојани – повторувањето на една работа ќе го зацврсти вашиот идентитет. Автор: Peter Bregman [13]

ПРЕЗЕМЕНО

Ако се уште верувате дека да не се прави ништо освен работата е нешто што е неопходно за да го одржите начинот на кој живеете, тогаш вреди да се разгледаат начините да го промените вашиот начин на живот, за да не се убиете обидувајќи се да го одржите.

Ноември 2009

Може да избирате Тука не мислам да ги насочувате вашите средства на различни страни, иако и тоа е добра идеја. Тука мислам на согледување на себеси од различни аспекти. Така што кога нема да можете да се идентификувате преку еден аспект, ќе можете тоа да го направите од друг аспект. Ако го загубите работното место, но силно се идентификувате како мајка или татко, тогаш ќе бидете во ред. Ако имате силен религиозен идентитет или се гледате себеси како уметник, ќе бидете во ред. Ако се гледате себеси како спортист или едноставно како добар и лојален пријател, ќе бидете во ред. Според Др. Розенфилд, ова е прашање на ментално здравје, дури и за ментално болните. „Луѓето со ментални проблеми често чувствуваат дека нивниот идентитет е сведен на нивната ментална болест. Дел од нивното опоравување вклучува враќање на другите делови од нивниот идентитет – да бидат пријатели, доброволци, уметници, љубители на кучиња, студенти или работници. Потребен е активни и храбри напори да се прошири и надмине потиснатото чувство на идентитет кое е резултат на менталната болест, хоспитализациите, лековите, тоа што докторите велат „треба да ја прифатите вашата ментална болест“ без да кажат „но, јас верувам дека вие сте повеќе од вашата болест и дека се уште имате потенцијал да направите толку многу нешта“. Но, тука има уште нешто: Не е доволно само да се гледате на одреден начин, треба и да дејствувате во таа насока. Нема да ви помогне ако се идентификувате како татко, ако ретко поминувате време со вашите деца. Или, ако религијата е голем дел од вашиот идентитет и покрај тоа не се вклучувате во религиозни активности. Една од пречките се парите. За многу луѓе, опсесијата


CV НА

ПОДДРЖАНО ОД

Подготвува Виктор Герасимовски

Ноември 2009

[14]

големите


c u r r i c u lu m v i ta e Hewlett-Packard GENERAL INFO Founders Headquarters Served

Key People

Industry

Products

Revenue Employees Web Site

Life Timeline

Bill Hewlett, Co-founder David Packard, Co-founder Palo Alto, California Worldwide Mark V. Hurd President, CEO & Chairman Catherine A. Lesjak, CFO Ann M. Livermore, EVP, Enterprise Business Todd Bradley, EVP, Personal Systems Group Vyomesh Joshi, EVP, Imaging & Printing Group Shane V. Robison, EVP, Chief Strategy & Technology Officer Pete Bocian, EVP, CAO Randy Mott, EVP, CIO Marcela Perez de Alonso, EVP, HR Computer Systems Computer Peripherals Computer Software Consulting IT Services Computer Monitors Digital Cameras Indigo Digital Press Networking Personal Computers and Laptops Personal Digital Assistants Printers Scanners Servers Storage Televisions US$ 118.364 billion (2008) 321,000 (2008) http://www.hp.com/

1938

HP First Product

1939

HP Is Founded HP was founded by William Hewlett and David Packard, Hewlett and Packard has a coin toss to see what the name of the company would be, Hewlett won, so the company was named Hewlett-Packard, HP.

1947

HP IS Incorporated HP was incorporated, and David Packard was named president, and William Hewlett was named vice president.

1957

HP Goes Public, and New Headquarters HP went public on November 6, 1957,with shares selling for sixteen dollars. HP issued the IPO for two reasons; to help with esate planning for thr founders and to enable employees to share in the company. A few years later HP begins manufacturing in its frist building in the Stanford Industrail Park in Palo Alto.

1959

HP Goes Global

[15] Ноември 2009

area

1939

CV Hewlett-Packard

Founded


CV Hewlett-Packard Ноември 2009

1960

HP First U.S. Company HP establishes its first U.S. manufacturing plant outside of Palo Alto in Loveland, Colorado. With a revenue of $60.7 million dollars.Also, 3,021 employees

1961

HP Is Listed on New York’s Stock Exhchange

1963

HP First Joint Venture HP enters the Asian market and forms its first joint venture, Yokogawa Hewlett-Packard (YHP), in Tokyo, Japan, with Yokogawa Electric Works.

1966

HP’s First Computer

1968

HP Introduces The Worlds First Desktop Calculator

1970

HP’s World’s first Scientific Handheld Calculator HP continues its tradition of innovation with the introduction of a new array of computing products. Foremost among them is the HP-35, the first scientific handheld calculator, which ushers in a new era of portable, powerful computing.

1980

HP’s First Personal Computer HP introduces its first personal computer, the HP-85. A steady stream of PCs follow. HP introduces the first laser printer that is fast and inexpensive enough for use outside a central computer room.

1991

HP’s first Palm Top Personal Computer

1992

The company introduces a new HP atomic clock, which becomes the world’s most precise commercially available timekeeping device.

1995

The HP Pavilion PC marks the company’s highly successful introduction into the home-computing market.

1996

Co-founder Dave Packard dies on March 26.

2000

HP moves up the Fortune 500 listing to No. 13.

2001

Co-founder Bill Hewlett dies on January 12.

2003

In March, HP announces a “smart” cooling solution to reduce energy use in data centers.

2003

In August, HP announces a strategy to radically simplify technology to help people “enjoy more”. As part of the strategy, HP unveils more than 100 consumer products – its largest consumer product rollout to date. Included in the rollout is the world’s first eight-ink consumer photo printer, the HP Photosmart 7960.

2004

Fortune 500 ranking: 11

2004

In January, HP announces its digital entertainment strategy: an array of products and partnerships aimed at transforming the way people experience music, movies, TV, photographs and digital entertainment content.

2005

HP Chairman and CEO Carly Fiorina steps down in February, and CFO Bob Wayman is appointed interim CEO. In March, HP names Mark Hurd to serve as CEO and president.

2005

In April, HP acquires online photo service Snapfish.

2006

In September, CEO and President Mark Hurd is named Chairman of the Board.

2006

Also in September, HP ships its 100 millionth LaserJet printer. HP shipped its first LaserJet printer in 1984.

2006

HP revenue: $91.6 billion. HP employees: 156,000.

2007

HP introduces the TouchSmart PC, an all-in-one PC with a touch-screen display. HP also introduces a touch-screen consumer tablet PC.

2008

HP is the first IT company to release information on the greenhouse gas emissions associated with its products manufacturing by publishing the emissions attributed to its first tier suppliers. The reporting is part of HP’s effort to promote supply chain responsibility.

2009

HP moves up the Fortune 500 listing to No. 9.

2009

HP introduces the world’s first web-connected home printer. The HP Photosmart Premium with TouchSmart Web allows users to print from the web using the printer as their only access device. A host of applications is provided, including the ability to search movies, buy tickets in advance and print tickets at home.

[16]


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


Ноември 2009

[18]


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ ПРОБНА РС РАБОТА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING (engl.Probation Period) е работа со ограничено работно време која вработениот ја поминува РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ МЕНАЏМЕНТ НА е врзЧОВЕЧКИ кај новиот работодавец непосредноРЕСУРС после вработувањето. Суштината на пробната работа основа од надгледувањето на работата на ново вработениот да се оцени неговата успешност во тој РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING период,после што работодавецот одлучува дали ке го задржи или не. РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Пробната работа ќе даде најдобра слика за ново вработениот: РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING • Ако ново вработениот точно знае што се очекува од него,односно ако ги познава критериумите по РЕСУРС ЧОВЕЧКИ МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ основ накои ќе се одредува неговата РЕСУРС способност за успешно работење; • Ако критериумите на успехот се прецизно специфицирани и документирани РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Па затоа најдобар начин на оценување на пробната работа е да се примени постапката на планот и РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ оценувањетоЧОВЕЧКИ од системот-управување со работниот успех. Некои организации практикуваат пробна работа за секој нововработен, независно MATCHMAKING од видот на РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER работното место односно позицијата на работното место на хиерархиската скала во организацијата. РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAK вање.Ком бара работа и за Возачи со Ц и Е категорија

о Ц кат. 47 о Е кат. Вработување.Ком 11

бара работа и за Возачи со Ц и Е категорија

СТАТИСТИКА

Возачи - работобаратели на Вработување.Ком 19% Возачи со Ц кат. 47

[19] Ноември 2009

81%

Возачи со Е кат. 11


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Непотизам и крониза вашата потрага за работно Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Како да му напишете писмо на „вашиот драг вујко“ (или цв на раководителот на човечки ресурси) Доколку ја погледнеме дефиницијата, зборот непотизам ги влече своите корени од средниот век, кога папите (во завет на честитост и целибат, барем оние кои тогаш се придржувале кон тоа) им давале на своите внуци работи кои инаку се класифицирале како обврски кои вообичаено татковците им ги доделуваат на своите синови. Но, некои „внуци“ навистина биле синови на своите татковци, па така и станале кардинали. Во политиката, поимот непотизам означува појава кога роднината на некоја моќна личност, без соодветно знаење или квалификации, станува влијателна личност или за себе остварува материјална добивка или функција, која инаку не би можел да ја добие. Ќе се запрашате, а што е со пријателите? Е, тоа се вика кронизам. Кронизам е склоност кон „старите пријатели“ во смисла на тоа да им се доделат работни места, позиции или на нив да им се пренесува моќта од

Ноември 2009

[20]

личноста која и самата е моќна. Сигурно и сами сте биле сведоци на крони-капитализмот – деловната пријателска спрега на личностите кои се на власт, моќните пријатели на моќниците и компании со кои сите заедно раководат, на штета на другите. Но, сите тие термини припаѓаат во областа на дискриминација – дискриминација при барање на работа, добивање на работа, но и на работното место. И верувам дека сите, порано или подоцна, сме се сретнале баш со овие видови на диксриминација. Лично, се сеќавам на директорот на една компанија во кој работев (а работата ја добив по транспарентен пат, без влијание на тој директор) кој ја праша пред мене мојата претпоставена „А, чија ли е....?“Доколку барате работа, или само размислувате за промена, знам дека го знаете сето ова. Но, за оние на кои им се придружувам, кои „не се ничии, туку


не бидеме лицемери – кој било вид на непотизам, во кое било опкружување е дискриминација, колку и да настојуваме да ја оправдаме. Овој вид на дискриминација е фрустрирачки за сите луѓе кои бараат со почитување и сопсвени сили да дојдат до работата од своите соништа. Сепак, дали постои нешто што може да се направи, а да не не „изеде“ чувството на немоќ, бес и завист кон оние кои се онаму каде што не заслужуваат да бидат?Секако. Повторувам, тоа е вашата работа на себе, на личниот раст и развој, развивање на вештини, стекнување на нови знаења, но и создавање на свои „мрежи“ кои ќе работат за нас. Од пријатели, познајници, личности кои работат во компании кои можеби ви се потенцијално занимливи, можете многу да дознаете. Тие може да ви помогнат на соодветен начин да се претставите и успешно да напишете, не писмо на „драгиот вујко“, туку квалитетна биографија. Запомнете, „networking-от“ не е непотизам ниту кронизам. Колегите кои можат да ви помогнат ќе го направат тоа само ако навистина сметаат дека би сакале да ве видат вас покрај себе во компанијата во која работат. Доколку ја добиете работата кој ја посакувате, продолжете да ги развивате вашите знаења и вештини. Вашата дозволена грешка сосема сигурно е многу помала од онаа на синот на шефот или пријателката на некој локален политичар. Вие едноставно мора да вредите повеќе.

[21] Ноември 2009

свои“, не сакам да слушнам дека ситуацијата е баш така безизлезна, ако немате на кого да му напишете „драг вујко“.Навистина има компании и работни места (дури и високопозиционирани) кои селекциската постапка ја извршуваат по сите правила на општествено одговорно работење. А, тоа може да го дознаете со „networking“, најдобро од личностите кои веќе работат во истата таа компанија. Прашањето тогаш се свртува кон Вас – Имате ли што да напишете во писмото до „драгиот вујко“, т.е. во својата биографија, во препораките и описите на работните места на кои досега сте работеле, за личниот раст и развој?Бидејќи, лесно е да го обвинувате составот, а да не правите ништо со себе, зарем не? Дури и оправдувањето на непотизмот и кронизмот е едноставно згодно за нас, бидејќи тогаш нема смисла да работиме на себе...Да ги погледнеме сега „непишаните правила“. Некако е логично за нас дека во семејните компании на клучните позиции се наоѓаат членови на семејството на сопственикот, поголемите акционери или нивните блиски, политички пријатели. Дали тоа го оправдуваме? Непотизам и кронизам се темите од кои сите се срамат, незгодни се и некако се непријатни во деловното работење. Не е баш згодно да му бидете шеф на синот на сопственикот – како треба да се однесуваме кон него?Непотизмот и кронизмот сите сè уште го оправдуваме во приватните компании, но нагло ја вртиме другата страна кога се во прашање јавните институции или компании во државна сопственост. Adam Below во книгата во која прагматично го фали непотизмот, на пример, тврди дека сите сме „родени со ген за непотизам“, некако ни е природно да ги „заштитиме“ своите или да се обиколиме со луѓе од доверба.Но, да

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

ам: Обележја и работно место?


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM

Ноември 2009

[22]


ДЕЛОВЕН СТИЛ

невообичаен канцелариски мебел

Ноември 2009

[23]


БЛИЦ

Економска криза чувствувате ли на Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Македонија, засега добро се справува со економската криза, така велат властите, а како ја чувствуваат граѓаните? Економска криза го зафати целиот свет, и секако не ја одмина Македонија. И покрај тоа што нашата земја добро се справува со економската криза , сепак таа се чувствува на секаде одколу нас, и најдобро и на своја кожа ја осеќаат обичните граѓани на Макеонија. Невработеноста се зголемува, а и се понеизвесни стануваат работните позиции на луѓето кои се во редовни работни односи, па така дури и оние кои се во работен однос подолг и од дваесетина години денес, заради економскат криза се плашат да не ги изгубат своите работни места. Како и дали луѓето ја чувствуваат економската криза на себе си? Што се промени кај нив откако Македонија и светот западнаа во економска криза? Дали се плашат за своето работно место, а со тоа и за својата плата и опстанок? Стојанов Лазо, вработен ви Фиорд Технолоџис во Кавадраци Економската криза премногу ја зафати нашата фирма, во кој јас работам цел живот, поточно повеќе од дваест години. Но , оваа последна година, е најтешко. Добиваме пола плата, и работното време ни е на пола скратено. А знаете платат и претходно не беше голема, а сега па со пола, премногу е тешко. И тоа пола работно врем , седење и испуштање на работниците дома, е дирекна последица на економската криз. Од неодамна дојде и до смена на директорот во нашата фирма, па сите наши надежи се дека со него ќе биде подобро. Но, никогаш не се знае, во младоста кога се вработив, ни во еден момент не помислував дека фирмата во која работам , ке дојде до овој степен, но тоа е реалноста не само за нашата фирма , таков е примерот и со многу други фирми во Македонија кои неможат да издржат и да останат на пазарот во оваа тешко време. Митко Илиевски, сопственик на приватно училиште за компјутери Денеска, за разлика од пред пет години кога јас започнав да работам , работата која ја имам е сосема намалена. А би требало да биде обратно, затоа што компјутерите се нашата иднина, денесе без работа на компјутер не може ништо да се постигне.Но, намалената рабоота, намалениот интерес за посетување на часови за компјутери, верувам дека е последица на економската криза бидејќи луѓето немаат доволно пари за да платат и да го испратат своето дете на курс. Такава е реалноста, познавам луѓе кои одвај ги школуваат своие деца , во задолжително основно или средно, а не па са зборуваме за дополнителни курсеви по компјутери или по Англиски јазик, што е многу важен во денешно време. Се ова е последица на економската криза.

Ноември 2009

[24]


во светот-ја на своја кожа? Марија Арсовска, студент на економски факултет од Велес Во оваа еконосмска криза најтешко им е на семејствата кои издржуваат студенти, од неколку причини. Моите родители секој месец за мене плаќаат кирија, плаќаат трошоци околу факултетот, паритиципација, книги и разни други давачки. Студент од друг град е тешко да се издржува и да живее во Скопје, а особено кога едниот родител не зема редовна плата, како мојата мајка. Но , не е само тоа последица не економскта криза, така беше и пред да завладее едкономска криза кај нас и во Македонија, само што сега е многу повеќе изразено и многу повеќе се чувствуваат последиците. Киро Николовски, сопственик на колонијалан продавница Економската криза премногу ја чувствуваме , луѓето се помалку трошат пари , најверојатно затоа што немаат. Сега се се сведува на купување на основните продукти за живот како што се леб, млеко и средства за лична хигиена, но дополнителен проблем за нас малите продавници е што во последно време на пазарот преовладувачки стануваат големите маркети, кои истовремено нудат и пониски цени за потрошувачите, па мојата претпоставка е дека за многу кратко време ние малите продавници сосема ќе ја загубиме работата, затоа што ќе завладеат големите маркети.Секаде е тоа така , па и дојде такво време и кај нас во Македонија.

Лидија Петревска, козметичарка Кај нас во салонот не се осеќа економската криза многу, бидејќи знаете како е секогаш луѓето сакаат убаво да бидат средени и негувани. Нашите цени се достапни и реални, па можеби и затоа имаам редовни муштерии кои долгоо време се кај нас, и сега покрај кризата која владее во светот, тие сепак ни останаа верни. Секој човек може еднаш месечно да одвои малку пари за да се среди и да чувствува убаво, па можеби и затоа баш поради достапните цени,а квалитетната услуга, ние добро се снаоѓаме.

Ноември 2009

[25]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Managing For Excellence Perfecting your skills and achieving excellence are key to high performance in a management role today. Learn everything you need to know to get the best out of yourself and your team by developing 12 core business skills: from effective leadership and controlling budgets to making the most of technology and e-business. Discover how to explore your options and put them into action with the aid of charts and diagrams. Plus, pick up over 1,200 power tips for maximising performance. Read it cover to cover, or dip in and out of topics for quick reference. Handy tips for experienced managers or those looking to pick up new skills - take it wherever your work takes you.

Positive Thinking Make sure the glass is always half-full as you learn to think positively both in personal and professional situations. Find out how to handle fear, anger and disappointment by assessing thinking patterns and changing negative perceptions and improve your life. Explore different options for making positive changes and put them into action with the aid of helpful flow charts, diagrams and useful examples. Follow as a complete course, or dip in and out of topics for quick reference. Life-enhancing tips in a handy pocket-sized format – take it wherever life takes you!

Manage Stress All the stress-busting strategies you need, from coping with everyday concerns to making the life changes that will improve your long term well being. Includes practical techniques, effective tips, 5-minute fixes and case studies to equip you to succeed in the real world, plus set your goals and check progress with simple self-assessment exercises. Follow as a complete course, or dip in and out of topics of particular interest. It's pocket-sized so you can take it wherever life takes you!

@


? ” #

ко а а м а а к тар е р к е с а з ш е ба к м а к Не су тар е р к е ис па , о г у др то немате ниш станам!

± ¼ Ω Œ

Добро не сум разо чарана, ама норм ално е да сум агресивна зашто не ме прим ивте. РАЗБИРАТЕ?!

@/$]{!!?( Ǿ ¶ < µ ”&?! Не сум чувала до сега деца,

ама што има тешко во тоа?.

Во ред , ке им ам свое биро а дали може да добијам и празни фиок и? Сум двај ја свијов и на секад бил одби е ба сум јан.

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

[27] Ноември 2009

ам г а м по и в е к , е мен со и добр е ст Ако му ја! е т е л с и м , и ш е ло ст о к а а м а у г мно тор! к е р и д и м е ст Што ако

ГАФОВИ

4


национална & сателитска телевизија

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

секој и- СРЕДА - ПЕТОК ПОНЕДЕЛНИК евск со

асил В о к Жар

Во понеделник во Профит зборуваме за Неделата на Претприемништво. Што е тоа Претприемач и колку кај нас е развиено и се стимулира претприемништвото? Дознајте како работи еден Бизнис инкубатор и што е тоа. Гледајте на Наша ТВ , во понеделник во 18,40. Во среда во Профит гостува Магистар Анета Смит Гулева од Стопанска Комора на Македонија. Со неа зборуваме за следниве прашања: 1. Што се тоа ИПА Фондови? 2. За кои држави се наменети? 3. Колкави средства се нудат преку овие фондови ? Од каде доаѓаат парите и за какви проекти се наменети најчесто? 4. Кои услови се потребни за една компанија земе и употреби средстав од ИПА - фондовите? 5. Колку се подготвени нашите компании за вакви проекти? Гледајте не на Наша ТВ во 18:40. Затворање на локали, ресторани, отпуштања од работа, поради падот на прометот - угостителите најавуваат, жестока реакција на забраната за пушење во сите угостителски објекти која стапува на сила од 1 јануари догодина. Дали ќе се почитува овој закон ? Се предлагаат ли измени? Кои се светските трендови? Ова е темата на Профит во петок кога во студиото ни гостува Огњан Циговски , од Туристичко-угостителската комора.


Фирма: Фирма има потреба Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник

ЛИБРА 1 АД-СКОПЈЕ објавува оглас за Деловна секретарка. Огласот трае 5 дена од ојавувањето. Адреса за аплицирање e-mail: personal@libra1.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Фирма има потреба од 10 работници од следните профили. Електро техничари, машински техничари, сервисерифриготехника и котлари. Огласот трае до 15.11.2009. Адреса за аплицирање e-mail: natasa-airc@live.com или по пошта на П.Факс 168, СКОПЈЕ. Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Фирма: ЕЛТРА Град: Скопје Објавен: 06.11.2009, Вечер

Фирма: ТОБАКО Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник

ЕЛТРА има потреба од електроинженер смер ИИЕ-А. Адреса за аплицирање ул.Првомајска бб-Скопје најдоцна до 12.11.2009. Огласот е објавен во Вечер на 06.11.2009

ТОБАКО има потреба од Референт за продажба за Кавадарци. Aдреса за аплицирање на: Сектор за човечки ресурси TOBACCO бул. 3-та Македонска бригада бб,1000 Скопје или на e-mail: vrabotuvanje@tobacco.mk. Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Фирма: Виатор Вектор ДОО Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник

Фирма: Alamina Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник

Виатор Вектор ДОО има објавено оглас за вработување на два Царински референти,два референти за Комерцијала и Логистика,еден референт за Транспорт и Логистика. Огласот трае 8 дена. Адреса за аплицирање ВИАТОР И ВЕКТОР ДОО бул. АВНОЈ 74 Б СКОПЈЕ или на e-mail: v.petrov@transped-komerc. com.mk. Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Alamina има потреба од двајца вработени со познавање на:Addobe InDesing или QuarkXPress,Adobe illustratorn или Corel, Adobe Photoshop,Adobe Acrobat Pro. Адреса за аплицирање на e-mail: info@arslamina. com најдоцна до 13.11.2009. Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Ноември 2009

[29]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ЛИБРА 1 АД Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА Ноември 2009

Фирма: NEUROMEDICA Град: Скопје Објавен: 10.11.2009, Дневник

Фирма: ОУ ”Хасан Тахсини” Град: с. Седларево, Желоно Објавен: 11.11.2009, Вечер

NEUROMEDICA објавува оглас за следните работни места, 2 Радиолози,4 Медеицински сестри,3 Администратороператори.Огласот трае 5 работни дена од денот на објавувањето.Адреса за апликација ПЗУ НеуромедикаМедика,ул.Јужен Булевар бб,1000 Скопје, со назнака за оглас, или на e-mail: neuromedica@neuromedica.com. mk.

ОУ ”Хасан Тахсини” објавува оглас за избор на ДИРЕКТОР. Огласот трае 8 дена од денот на објавувањето. Адреса за аплицирање ОУ ”Хасан Тахсини” с. Седларево општина Желоно . Oгласот е објавен во Вечер на 11.11.2009

Фирма: ТТК Банка А.Д. Град: Маврово Објавен: 10.11.2009, Дневник

Фирма: Првиот Приватен Европски Универзитет - Република Македонија Град: Скопје Објавен: 11.11.2009, Вечер

ТТК Банка А.Д. Скопје објавува оглас за вработување на следните работни места, Директор на филијала,Раководители на Експозитура во Велес и Струга.Огласот трае пет работни дена од денот на објавата.Адреса за аплицирање ТТК Банка А.Д. Скопје,ул.Народен Фронт 19а,1000 Скопје или на e-mail: hr@ttk. com.mk.Огласот е објавен во Дневник на 10.11.2009

распишува конкурс за избор на наставници од областа на Правни Науки (2 извршители)и од наставно научната област Маркетинг (1 извршител). Конкурсот трае 5 дена од денот на објавата. Адреса за аплицирање лично на Прв Приватен Европски УниверзитетРепублика Македонија бул. Св. Климент Охридски бр.68 Скопје.

Фирма: АЛБСИГ АД Град: Скопје Објавен: 11.11.2009, Дневник

Фирма: БОНУМ Град: Скопје Објавен: 11.11.2009, Дневник

К.А.К. Дооел Скопје Хотел Бистра,Хотел Лоџ и Спорт Хотел имаат потреба од: Ке лнери,Шанкери,Рецепционери,Собар ици и Кујна.Адреса за аплицирање на К.А.К. д.о.о.е.л. Скопје ул. Ѓуро Ѓаковиќ 25 1000 Скопје со назнака за Хотел Бистра.Огласот е објвен во Дневник на 11.11.2009

Биатор и Вектор ДОО Скопје објавува оглас за нови вработувања и тоа: Два царински референта,дав референти за комерцијала и лоистика,еден референт за Транспорт и Логистика. Огласот трае 8 дена од објавувањето. Адреса за аплицирање на- Виатор и Вектор ДОО Скопје бул. АВНОЈ 74 Б Скопје или на e-mail: v.petrov@transped-komerc.com.mk.

[30]


Советот на Истражувачкиот центар за генетско инженерство и биотехнологија (ИЦГИБ) при МАНУ, распишува конкурс за избор и преизбор на научен советник; виш научен соработник и научен соработник. Адреса за аплицирање: Бул.„Крсте Мисирков“ бр.2 Скопје.

Фирма: Технички факултет - Битола Град: Битола Објавен: 11.11.2009, Вест

Фирма: ЗЕГИН ДОО Град: Скопје Објавен: 11.10.2009, Дневник

Технички факултет - Битола, објавува конкурс за избор на наставници (2). Адреса за аплицирање: Технички факултет - Битола, ул.„Иво Лола Рибар“ бб. Огласот е објавен во Вест на 11.11.2009 и трае 8 дена.

ЗЕГИН ДОО Скопје објавува оглас за потреба од 8 работника со средно медицинско образование за пакување на лекови во магацин. Адреса за аплицирање: ул.Народен фронт, 5/3-1 или на mail: info@zegin.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 11.11.2009год.

Фирма: Канцеларијата на УНДП Град: Скопје Објавен: 12.11.2009, Дневник

Фирма: Друштвото за авиосообраќај Стар Аирлинес Град: Скопје Објавен: 12.10.2009, Вечер

Канцеларијата на УНДП Скопје објавува оглас за слободна работна позиција National Disaster Risk Reduction Consultant. Деталите за аплицирање се наведени на сајтот www.udp.org. mk Огласот е објавен во Дневник на 11.11.2009 и трае до 23.11.2009год.

Друштвото за авиосообраќај Стар Аирлинес објавува конкурс за воздухопловен и технички персонал. Адреса за аплицирање: nenad@ staraircargo.com и stefanka.ristovska@ staraircargo.com Огласот е објавен во Вечер на 12.11.2009 и трае 5 дена.

[31]

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈКП “ДОЛНЕНИ” објавува конкурс за избор на Директор. Огласот трае 5 дена од денот на објавувањето. Адреса за апликација до архивата на општина Долнени-Долнени по пошта. Огласот е објавен во Дневник на 11.11.2009

Фирма: Советот на Истражувачкиот центар за генетско инженерство и биотехнологија (ИЦГИБ) при МАНУ Град: Скопје Објавен: 11.11.2009, Утрински Весник

Ноември 2009

Фирма: ЈКП “ДОЛНЕНИ” Град: Скопје Објавен: 11.11.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ПроКредит Банка Град: Скопје Објавен: 09.11.2009, Вечер

Фирма: ПЗУ Поликлиника Медика Плус Град: Скопје Објавен: 09.11.2009, Дневник

Телевизија АБ Канал има потреба од шминкер. Огласот трае 15 дена од објавувањето. Адреса за аплицирање ул. Антон Попов бб или лично во АБ Канал. Огласот е објавен во Вечер на 09.11.2009

има објавено оглас за: Специјалист психијатар, Специјалист невролог или Специјалист невропсихијатар, Специјалист гинеколог, 3 Медицински сестри со положен стручен испит, Маркетин менаџер. Огласот трае 5 дена од објавувањето. Адреса за аплицирање на Ул. Бојмија бр. 1 мез.15 Скопје или на e-mail: medika_plus@t-home.mk.

Фирма: Првиот Приватен Европски Универзитет Град: Скопје Објавен: 06.11.2009, Вечер

Фирма: Министерството за образование и наука Град: Скопје Објавен: 09.11.2009, Дневник Министерството за образование и наукаБирото за развој на образованието Скопје објавува конкурс за избор на надворешни соработници.

Првиот Приватен Европски УниверзитетРепублика Македонија објавува оглас за избор на наставници. Огласот трае 8 дена сметано од 05.11.2009. Аплицирање лично до УниверзитетотРепублика Македонија бул. СВ.Климент Охридски бр 68 Скопје. Огласот е објавен во Вечер на 06.11.2009

Фирма: EVROSTIL TREJD Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник EVROSTIL TREJD има потреба од Трговски Преставник - Технички производи. Адреса за аплицирање Бул. Војводина бр.4 (Славија) или на e-mail: evrostil_cosmetic@hotmail.com Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009

Ноември 2009

[32]

Фирма: КРЕДИТЕКСПРЕС Македонија Град: Скопје Објавен: 07.11.2009, Дневник КРЕДИТЕКСПРЕС Македонија има потреба од телефонски оператори за работа во контакт центарот. Конкурсот трае 7 дена од денот на објавувањето. Адреса за аплицирање e-mail: info@ creditexpress.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 07.11.2009


Реномиран бренд, со дејност производство и дистрибуција на широк асортиман на домашни производи и странски брендови од прехрамбена индустрија – пијалоци, поради проширување на дејноста, во соработка со

објавува

ОГЛАС за регрутација на кандидати за регион Скопје, за следните работни позиции: 1. ВОЗАЧИ СО Ц КАТЕГОРИЈА

Потребни квалификации:  ССС  Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност (искуство во возење до 5 тона)  Возачка дозвола Ц категорија  Познавање на технички карактеристики на моторни возила

2. ПОМОШНИЦИ ВОЗАЧИ (пожелно е поседување на Ц категорија)

Потребни квалификации:  ССС  Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност (искуство во возење до 5 тона)  Познавање на технички карактеристики на моторни возила Доколку сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, со желба за работа и спремни за работа под притисок, амбициозни, со комуникациски вештини, флексибилни за теренска работа, иницијативни, тимски играч, ориентирани кон клиенти, Ве покануваме да аплицирате ваша Професионална Биографија на е-маил: vrabotuvanje.com@gmail.com или на поштенска адреса: Вработување.ком доо, Ул. Васил Ѓоргов 24-1/5, Скопје, со назнака на апликацијата “за оглас за возач” и“за оглас за помошник возач”.

[33] Ноември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Ноември 2009

[34]


Ноември 2009

[35]

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

CHEMIST Required skills: • Diploma or bachelor’s degree in Chemical Engineering or equivalent branch. • Experience in laboratory testing • Fluent in English language, other languages would be an advantage • Experience in WWTP & WTP or equivalent would be an advantage • Basic computer knowledge • Must possess intercultural skills and demonstrate ability to effectively work with all levels of company personnel and external clients • Must be punctual, energetic and proactive • Willing to travel internationally. Responsibilities • Monitor the treatment process on daily basis ( WWTP & WTP ) • Completing the necessary lab chemical and biological tests of the waste WWTP, completing the necessary chemical and biological tests of the water at the WTP. • Adding certain chemicals as per the manual or according to the test results in the waste water at certain points of the process WWTP, adding chemicals to the water during the purifying process-WTP. • Daily check of the equipment and machines related to the WWTP & WTP. • Adhering the health safety regulations when operating the WWTP & WTP. • Preparing detailed daily report of the treatment process WWTP & WTP. • Preparing a daily lab result report WWTP & WTP.

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Ноември 2009

[36]


LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

AC Technician & Ducting Job Summary: The AC technician is responsible for installation, repair and maintenance of small single area/room AC units (split system or window type),as well as centralized AC units that serve for cooling/heating of more than one areas/rooms (centralized AC for building with more than one room). Also important, AC technician needs to have knowledge for fabrication and installation of ducting for the centralized AC units (ducting consists of sheet metal or other material used for the ducting channels that enable the cool/hot air to flow in different rooms from the centralized unit. Responsibilities: • Installation, repair and maintenance of small AC’s and centralized AC’s • Fabrication and installation of ducting for centralized AC units (HVAC) Job Knowledge, Skills & Characteristics:

ОГЛАСНА ТАБЛА

• Experience in AC installation, repair and maintenance • Experience in fabrication and installation of ducting for centralized AC units • Good knowledge of various ducting materials • Experience in mechanical engineering preferable, for preparing drawings needed for ducting systems

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Ноември 2009

[37]


ОГЛАСНА ТАБЛА

првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

и

ПРАВНИК

со положен правосуден испит (1 ПОЗИЦИЈА)

1. ПРИПРАВНИЦИ (2 позиции)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)

2. ПРАВНИК (1 позиција)

Потребни квалификации:  Положен правосуден испит  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Три годишно работно искуство во Трговско право

ТРАНСПОРТНА КОМПАНИЈА М5 – ТРАНС ОД СКОПЈЕ во соработка со

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за приправник” и “за оглас за правник со положен правосуден испит”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ВОЗАЧИ СО Е КАТЕГОРИЈА

ЗА МЕЃУНАРОДЕН ТРАНСПОРТ СО ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА Потребни квалификации:  ССС  Поседување на ADR сертификат  Работа со картичка за дигитален тахограф  Потребно е искуство во меѓународен транспорт со тешки товарни возила  Познавање на технички карактеристики на товарни возила

Доколку ги исполнувате горенаведените критериуми и сте енергични, доверливи, одговорни, флексибилни за теренска работа и патувања, Ве покануваме да аплицирате. Доставете ваша Професионална Биографија на е-маил: zarko@riversoft.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за возач”. Огласот трае 10 дена од објавувањето.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Ноември 2009

[38]


ЕКСКЛУЗИВЕН И ГЕНЕРАЛЕН ЗАСТАПНИК НА БРЕНДОТ CHICCO ЗА МАКЕДОНИЈА, во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

МАГАЦИОНЕР – ДОСТАВУВАЧ НА РОБА Потребни квалификации:  ССС  Пожелно работно искуство во магацин или со достава на роба  Добро познавање на англиски јазик  Добро познавање на MS OFFICE  Пожелно познавање на програм за материјално работење  Возачка дозвола Б категорија

Профил на личност:  Организирана и енергична личност  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа  Иницијативна и со позитивен став

[39] Ноември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Доколку се препознавате себеси во горенаведениот профил, ги поседувате потребните квалификации и сакате да станете дел од тимот на успешна компанија, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака „за Магационер - доставувач“.Огласот трае 5 дена од објавувањето.


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Ноември 2009 [40] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 35  

Vrabotuvanje NEWS Broj 35