Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 34

Петок, 06.11.2009

CV на компаниите: NIKE JUST DO IT! Тема на број: Внимавајте да не „прегорите “ на работа Мислење: Знаеме ли да си ја пронајдеме својата професија Преземено: Најпаметен начин како да влијаете на вашиот шеф Огласи: Работа за тебе! Ноември 2009

[1]


Содржина

4 11 14

19 CV NIKE

20 23

29 Ноември 2009

[2]

Слободни работни места!

24

Актуелности

HR Анализа

Статистика

Мислење

Деловен стил

Блиц


6

Тема на бројот

Внимавајте да не „прегорите “ на работа

12

[3] Најпаметен начин како да влијаете на вашиот шеф Ноември 2009

Иако многу луѓе го поистоветуваат со хроничниот замор, всушност станува збор за еден потежок облик на стрес што се лечи побавно и што, покрај чувството на замор, вклучува и промена на темелните ставови и промена на однесувањето кон колегите и деловните партнери. Причината може да биде: преоптовареност, недостаток на дневен и неделен одмор, предолго работно време, големи барања од претпоставените и прекратки рокови за извршување на задачите. Најзагрозените категории се лицата што главно работат со луѓе, како полицајците, лекарите, професорите, менаџерите и многу други. ...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

И високата мода во канџите на кризата Иако повеќето од големите модни брендови се надеваа дека никаква криза не може да ги затресе, сепак сега на своја кожа ги почувствуваа последиците од рецесијата. Кризата почна да шета и на модните писти. Најголем дел од светските модни брендови во борба против кризата делат откази. „Версаче“ најави дека ќе отпушта вработени поради милионски загуби, а „Картие“ бележи пад на продажбата на своите модни брендови. Жан Џакомо Ферари, директор на модната куќа „Версаче“, на почетокот на годината, изјави дека не се плаши од кризата и дека не му паѓа на памет да ги намали цените или да организира распродажби. Тој, овие денови откри дека модната куќа е во загуби кои до крајот на годинава ќе достигнат до триесет милиони евра. Во следните девет месеци ќе отпушти 350 работници во своите франшизи низ целиот свет.- Работењето ни е многу отежнато. До крајот на годината ќе имаме значителни загуби. Поради тоа, ќе мораме да отпуштиме луѓе, но и да ги намалиме инвестициите за следната година и да направиме ревизија на нашите продавници. Некои би можеле и да ги затвориме - рече Ферари. Иако повеќето од големите модни брендови се надеваа дека никаква криза не може да ги затресе, сепак сега на своја кожа ги почувствуваа последиците од рецесијата.Меѓу првите беше компанијата „Ричмонт“, швајцарскиот производител на накит и луксузни часовници чии брендови ги вклучуваат „Картие“ и „Мон Блан“. Само во САД, нивната продажба во јануари падна за 28 проценти, од што беа посебно шокирани затоа што Америка секогаш била нивниот најдобар пазар. Многу компании западнаа во проблеми, па многу од нив се откажаа и од настапите на големите „Модни недели“ и се свртеа кон помали ревии резервирани за постојаните и безбедни клиенти. „Луј Витон“ неодамна ја затвори својата продавница во Токио. „Ниман Маркус“, американски синџир на луксузни продавници, отпушти три отсто од од работниците и подигна кредит од 700 милиони долари, додека „Сакс фифт Авенју“ го намали бројот на вработени за десет отсто. „Шанел“, „Диан фон Фирстенберг“, „Дона Каран“, „Ралф Лорен“, „Рокавеар Шон и Џон“ за своите потрошувачи почнаа да организираат приватни продажби.

Скопјанец лани ќарил 14 милиони евра! Според податоците на годишните даночни пријави на УЈП, најголемиот вкупен бруто приход во 2008 година го остварил скопјанец. Станува збор за Македонец кој во 2008 година пријавил приходи од 14,8 милиони евра и претходите ги остварил на берза. Втор на листата е жител на Битола со вкупно остварени приходи од 2,6 милиони евра. Највисокиот годишен бруто приход од плата и други дополнителни примања од работен однос во 2008 година изнесува 243, 6 илјади евра и ги остварил странски државјанин од телекомуникацискиот бизнис. Како и минатата година и оваа година највисоки приходи по основ на плати и други примања остварени се во секторот телекомуникации, енергетскиот сектор, банкарското работење и фармацевтската индустрија. Највисок бруто приход од пензија пак во 2008 година остварил битолчанец чија пензија на годишно ниво изнесува 505 илјади денари или 684 евра месечно. Врз основа на поднесените годишни даночни пријави, утврден е персонален данок во вкупен износ од 68, 6 милиони евра. Десет илјади граѓани не поднеле даночна пријава за што ќе треба да платат казна од 500 до 1000 евра, од што буџетот на државава дополнително ќе се “офајди“ со пет до десет милиони евра.

Ноември 2009

[4]


КРАТКО ...

„Космофон“ се бои во црвено Кон средината на ноември „Космофон“ ќе го промени својот бренд, името и бојата. Според информациите црвената ќе биде бојата под која ќе работи „Космофон“, но во тајност се држи името на новата компанија која под една капа ќе ги спои мобилната и фиксната телефонија и Интернет-услугите, како и двете компании „Космофон“ и провајдерот Он-нет. Општа оценка е дека менувањето на брендот ќе значи внесување свежина и новини на телекомуникацискиот пазар, од што најголемата придобивка ќе имаат корисниците. Овој чекор на новото раководство доаѓа како резултат на купопродажбата на „Космофон“ и промената на сопственоста на компанијата, која од мај годинава од рацете на грчки ОТЕ премина во „Телеком Словенија“.

Економијата во САД се опоравува но се уште не е на здрави нозе Економијата во САД се опоравуа но се уште и треба помош, изјавија претставници од американската централна банка. Банката ги остави каматните стапки непроменети, помеѓу нула и 0,25 проценти.Како што јави Гласот на Америка, Федералните резерви ги намалија каматните стапки за да ја стимулираат економијата со тоа што за бизнисите ќе биде поевтино да позајмуваат пари за купување опрема и за проширување на дејноста.Невработеноста во Вашингтон останува голема грижа со 9,9 проценти во петокот, а многу стручњаци предвидуваат дека следната година ќе надмине 10 проценти пред да почне да опаѓа. Ноември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Цените на мало во октомври намалени за 0,6 насто Трошоците за живот во октомври во однос на претходниот месец биле пониски за 0,4 проценти, цените на мало за 0,6 отсто, a вредноста на потрошувачката кошница за 0,9 отсто. Според податоците на Државниот завод за статистика, трошоците на едно четиричлено семејство за исхрана и пијалоци во октомври изнесувала 11.622 денари. Намалувањето на трошоците на животот произлегува од пониските индекси на овошјето за 9,2 отсто, мастите за 3,8 отсто, зеленчукот за 1,7 отсто, млечните производи за 1,3 отсто, преработениот и конзервираниот зеленчук за 0,6 отсто и кондиторските производи за 0,3 отсто. Намалување на трошоците на животот е забележано и кај туристичките аранжмани за 6,4 отсто, нафтените деривати за 3,7 отсто, сообраќајните средства за 2,7 отсто, средствата за образование за 0,6 отсто, материјалите за одржување на станот за 0,4 отсто, електричните апарати за домаќинството за 0,3 отсто и козметичките производи за 0,2 отсто. Пораст е забележан кај свежото и киселото млеко за 2,1 процент, преработките од месо за 0,8 отсто, преработките од риба и јајцата за 0,5 отсто, преработеното и конзервираното овошје за 0,3 отсто, рибата и алкохолните пијалаци за 0,2 проценти. Пораст е забележан и кај обувките за 1,7 отсто, услугите за лична хигиена за еден процент, услугите за образование за 0,7 отсто, цврстите горива за 0,3 отсто, садовите и приборот за домаќинството за 0,2 отсто. Индексот и на цените на мало и на трошоците на животот, во октомври годинава, во споредба со октомври лани, бележи намалување од 2,4 отсто.


ТЕМА НА БРОЈОТ

Внимавајте „прегорите “ Пишува м-р Емануела Есмерова

Најзагрозените категории се лицата што главно работат со луѓе, како полицајците, лекарите, професорите, менаџерите... Burn-out или исцрпеност на работата се дефинира како постепено губење на идеализмот, енергијата и смислата на сопствената работа. Најчеста причина е лошата организација на работата што доведува до преоптовареност, фрустрации и стрес на работното место. Иако многу луѓе го поистоветуваат со хроничниот замор, всушност станува збор за еден потежок облик на стрес што се лечи побавно и што, покрај чувството на замор, вклучува и промена на темелните ставови и промена на однесувањето кон колегите и деловните партнери. Причината може да биде: преоптовареност, недостаток на дневен и неделен одмор, предолго работно време, големи барања од претпоставените и прекратки рокови за извршување на задачите. Најзагрозените категории се лицата што главно работат со луѓе, како полицајците, лекарите, професорите, менаџерите и многу други. Покрај видот на работата, врз склоноста кон стресот влијаат и особините на личноста. Според тоа, поголема склоност кон стрес ќе имаат работохоличарите, амбициозните луѓе и луѓе што се склони кон префекционизмот. Таквите лица се поподложни на стрес, бидејќи за сите евентуални пропусти се обвинуваат самите себеси.

Со оглед на јачината и интензитетот, "burn-out"-от се дели на пет фази. Во првата фаза се наоѓаат лица кои штотуку се вработиле. Кај таквите лица, особено кај младите луѓе, постои елан и голем ентузијазам, полни се со волја и желба да ги променат работите на подобро. Втората фаза е фазата на стагнација, колегите не не пречекуваат толку топло како што сме очекувале, присутна е нееднаквост и неправда. Некои од колегите се привилегирани во однос на останатите од страна на шефовите. Се поставуваат високи работни цели. Третата фаза е фазата на изолација, лицето, чувствувајќи го големиот притисок од средината, се повлекува во себе. Својот однос кон колегите го става на определена дистанца, што создава кочници во работата и го оневозможува натамошното нормално вршење на работата. Четвртата и последната фаза е фазата на апатија. Лицето ја губи вербата во себе и во своите можности и станува целосно незаинтересирана за својата работа. Претпријатијата би требало да бидат свесни дека преоптовареноста на работниците води кон лоши резултати во работењето, а со тоа и кон севкупни негативни деловни и финансиски резултати на претпријатието. Определени компании веќе преземаат определени чекори и

Ноември 2009

[6]


е да не “ на работа воведуваат дополнителни обуки и едукација за вработените, што се надеваме дека ќе даде позитивни резултати и ќе ги поттикне останатите да го следат неговиот пример и да ја зголемат својата грижа за вработените.

Четврто, комуницирајте со колегите и настојувајте да остварите добра соработка. На тој начин, ако се најдете во ситуација да бидете преоптоварени со работа, некој од вашите колеги ќе ви помогне да ја [7] Ноември 2009

Burn-out денес претставува не само професионален, туку и општествен проблем. За да спречи и самите ние да станеме жртви на burn-out, американското здружение на лекарите предложи неколку основни мерки за заштита. Како прво, поминувајте што е можно повеќе време со своето семејство. Разговарајте, исфрлете ги сите негативности од себе и бидете свесни дека семејството е единствена вистинска потпора, и дека тоа се луѓе што ви го посакуваат само најдоброто. Второ, запишете се на некој курс или започнете да се занимавате со некое хоби. Тоа мора да биде нешто што ве исполнува и ве прави среќен, нешто што ќе ви послужи како издувен вентил. Веќе и научно е докажано дека занимавањето со каков било спорт во телото ослободува ендорфин, т.н. хормон на среќата. Трето, поставете си определени граници на работата до кои можете да функционирате нормално. Разговарајте со вашите шефови и ставете им на знаење колку работите и колку време ви е потребно да ги завршите своите задачи.

ТЕМА НА БРОЈОТ

За жал, мнозинството од работодавците како да заборава дека човекот не е машина што автоматски и без приговор, безгрешно ги извршува зададените задачи. Дури и машините и останатите апарати и уреди треба редовно да се сервисираат и да се остават малку да се оладат, бидејќи инаку ќе прегорат или ќе се „разболат“.


ТЕМА НА БРОЈОТ

завршите работата непречено, до крај и навремено. Петто, анализирајте се себеси, своите желби, можности, таленти и вештини. Истражувањата покажуваат дека една од најголемите причини за стресот се несоодветноста меѓу желбите и можностите на вработените, од едната страна, и барањата на работното место, од другата. За жал, во условите на денешнава криза, се поголем е бројот на лицата врз кои влијае burnout синдромот. Повеќето од нас, иако сме свесни за преоптовареноста и за големиот обем на работа што мора да ја извршиме, не се осмелуваме да противречиме на нашите претпоставени од страв дека ќе останеме без работа, бидејќи денес е тешко, практички невозможно да се дојде до друго вработување. Ситуацијата е особено тешка за оние што имаат семејство, особено мали деца за кои треба да се грижат и кои треба да се нахранат, што создава дополнителни притисоци на работата. Во сегашната ситуација најважно од се е да се постигне меѓусебно разбирање меѓу работодавецот и вработениот. Работодавците би морало да бидат свесни дека без задоволни вработени работата не може да се врши квалитетно и поради тоа треба да им посветат соодветно внимание и грижа, што, барем овде, во Македонија , е вистинска реткост.

Ноември 2009

[8]


Скопје • Белград • Софија • Приштина • Букурешт • Подгорица • Вашингтон • Брисел ГЕНЕРАЦИЈА 3

CEED Top Class веќе 3 години успешно се спроведува во Словенија, Македонија и Бугарија, а од оваа година се имплементира и во Србија, Косово и Романија. CEED Top Class е ексклузивна програма, во која годишно се селектираат 30 најперспективни, продорни, млади претприемачи и менаџери во подем, кои ќе бидат вклучени во едногодишна развојна, едукативна, креативна и пред се практична бизнис програма. Доколку сте успешен претприемач или менаџер, подготвен/а за следното ниво на развој, доколку сакате да развиете меѓународно/регионално успешна компанија, би сакале да слушнете реални бизнис искуства, тактики, потези, успеси и неуспеси и доколку посакувате да остварите нови 150 локални односно 750 регионални контакти со Top претприемачи и менаџери – CEED Top Class е Вашата вистинска инвестиција! Дознајте зошто регионално сме прифатени и растеме. Ние гарантираме најмалку една добра бизнис идеjа и најмалку еден корисен бизнис контакт. Пријавувањето трае до 12.11.2009. Повеќе информации и пријавување на: www.ceed-macedonia.org; 02 3079 611 или ceed@ceed.com.mk. Тема 14.10.2009 20-21.11.2009 03.12.2009 11.12.2009 24.12.2009 14.01.2010 28.01.2010 04.02.2010 18.02.2010 25.02.2010 11.03.2010 18.03.2010 08.04.2010 29.04.2010 13.05.2010 20.05.2010 04.06.2010 10.06.2010

Доделување на сертификатите на учесниците во Top Class 2008/2009; Промоција на новите Top Class програми. Team building Претприемачко Лидерство “Претприемач на годината 2009„ Различни стратегии за развој на бизнисот Човечки ресурси-Анализа и мотивирање на вработените Менторска вечер Финансии –Оптимизирање на трошоци B2B со компании од Србија Како да се привлече капитал за развој B2B со компании од Косово и Албанија Нови техники на продажба и извоз B2B и B2C Маркетинг Како да се проширите преку Интернационализација B2B со компании од Бугарија Раст преку Спојување, Присоединување и Стратешки партнерства 4та Регионална Конференција на CEED; B2B со компании [9] од Бугарија, Словенија, Црна Гора, Романија; Македонија, Србија и Косово Како добро да се продаде или купи компанија? Ноември 2009

Дати


ÍÎÂÎ

Êîíçîðöèóìñêè ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

ÌÅÍÀÌÅÍÒ È ÎÐÃÀÍÈÇÀÖÈ£À Âå ïîêàíóâàìå äà ñå çàïèøåòå íà

Êîíçîðöèóìñêèòå ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

Çàïî÷íóâààò âî: îêòîìâðè 2009 ã.

Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà  ÌÅÍÀÌÅÍÒ ÇÀ ×ÎÂÅ×ÊÈ ÐÅÑÓÐÑÈ  ÔÈÍÀÍÑÈÑÊÈ ÌÅÍÀÌÅÍÒ  ÌÀÐÊÅÒÈÍà ÌÅÍÀÌÅÍÒ

- ïðàêòè÷íî íàñî÷åíè ñòóäèè - äâåãîäèøíè ñòóäèè - ïðåäàâàœà äâà ïàòè ìåñå÷íî (ïåòîê è ñàáîòà) - íà àíãëèñêè ¼àçèê - ëèòåðàòóðàòà å îáåçáåäåíà - âðâíè ïðîôåñîðè è åêñïåðòè - ãðóïà äî 30 ñòóäåíòè - âî Ñêîï¼å - ïî÷åòîê: îêòîìâðè 2009 Ïðîãðàìñêè âîäà÷ íà ñòóäèèòå:

ïðîô. ä-ð £àíåç Ïðàøíèêàð, ðåäîâåí ïðîôåñîð íà Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà Ñòóäèèòå ñå îäðæóâààò âî Ñêîï¼å Ñêîïñêè ñàåì (Êîíãðåñåí öåíòàð) Àïëèöèðàœå: Ñåïòåìâðè 2009 Ноември 2009

[10]

Èíôîðìàöèè: Ìåëèòà Ñåêóëîâñêà, (02) 3218 353 (070) 338 570 cisef@skopjefair.com.mk


HR Анализа Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 29.10.2009 - 04.11.2009 Гостиварски 2% Тетовски Странство 2% 4% Штипски 7%

Охридски 1% Битолски 1%

Демирхисарски 0% Неготински 0% Прилепски 0%

Скопски 83%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 29.10.2009 - 04.11.2009 70 62

58

60 53

Број на огласен кадар за скопскиот регион

45

40 32

30 20

16 10

10

15 12

3

4

0 29.10.

30.10.

31.10.

Вкупен број на огласен кадар за останатите региони

HR АНАЛИЗА

50

02.11.

03.11.

6 04.11.

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[11]


ПРЕЗЕМЕНО

Најпаметен начи влијаете на ваши Како можам да ја „продадам“ оваа идеја на мојот шеф?

Ова е тема која редовно е застапена во рамки на обуката за менаџери. Најчесто произлегува од некој што сака да управува од средина. Пред да одговорам на прашањето, дозволете ми да ви раскажам една приказна. На Роналд Реган му беше припишана заслугата за брзото завршување на Студената војна меѓу СССР и САД. Додека тој долго време се залагаше за нуклеарно разоружување, неговото оспорување стана лично откако го гледал телевизискиот филм, The Day After, во кој е претставено рушењето на Лоренс, Канзас, по една нуклеарна експлозија. Поради филмот, според The Dead Hand, недамнешна историја на ерата на Студената војна од Дејвид Хофман, Реган бил во депресија со денови и станал уште порешителен во својата намера да бара забрана за нуклеарното оружје. Скептиците може да се подбиваат со идејата дека еден обичен филм имал големо влијание врз претседателот но филмовите му помогнале на Реган да го оформи погледот на светот. Неколку менаџери кои сакаат да влијаат нагоре имаат можност да направат филм, но повеќето менаџери се снаодливи и имаат способност и искуство да изготват аргумент за да го добијат својот случај. Како што имам напишано во мојата нова книга, Lead Your Boss, The Subtle Art of Managing

Ноември 2009

[12]

Up, суштинско за развивање на силен случај е прво и најважно да се усогласи вашиот аргумент со деловниот случај: зошто организацијата би требало да ја земе предвид вашата идеја? Ако не е заснована на предлози за подобрување или спасување на бизнисот, вашата идеја нема никакви шанси; оттука, можете да почнете. За да го изградите деловниот случај, прво мора да го изготвите вашиот аргумент, всушност да се рекламирате повеќе, на начин кој ќе му се допадне на лицето со авторитет. Еве како. 1. Прифатете го ставот на вашиот шеф Научете дека ако сакате да влијаете на извршниот директор, тогаш мора да го гледате светот исто како што го гледа тој/таа. Извршните директори ја земаат предвид вашата изведба во фирмата, секако, но секој од нив има „горливи“ прашања во врска со производите и услугите, моралот на вработените, или нивното наследство. Ако имате шеф кој ги крати трошоците, насочете ја вашата идеја како средство за скратување на трошоците, или барем за нивно намалување. Исто така, ако имате шеф кој е фокусиран на проблемите на потрошувачите – насочете ја вашата идеја кон подобрување на услугата за потрошувачите или предностите на производите. Основана на која ќе ја поставите вашата идеја зависи од интересот на вашиот шеф. 2. Нацртајте слика. Видовме каков силен впечаток имаат филмовите кај Реган. Размислете на кој начин вашиот шеф сака да му се презентираат информациите. Дали тоа би било обична табеларна пресметка или детален бизнис план? Направете како што сметате дека е најлогично, но не застанувајте тука. Ако вашата идеја е голема и смела, направете го тоа со снимање на видео или со помош на фотографии. Овие варијанти се ефикасни при изразување на


ин како да иот шеф

ПРЕЗЕМЕНО

3. Реализирајте ја идејата Кога Френклин и се додворувал Еленор Рузвелт, таа го однела во источниот дел на Њујорк каде she was doing relief work со сиромашните, главно имигранти. Со тоа што го однела Френклин , кој бил аристократ, во квартови со распаднати живеалишта му ги отворила очите и му помогнала да ја види вистинската сиромаштија во светот. а оттука, за да го изградите вашиот случај, соочете го вашиот шеф со клучните точки од вашата идеја. На пример, ако настојувате за подобрување на подот во фабриката, однесете го на самото место и кажете му какви ви се намерите. Или, ако сакате да ги изнесете потребите на потрошувачот, поканете го шефот во целна група од потрошувачи. Нема ништо посилно од примерите од вистинскиот живот за докажување на вашето тврдење. Овие чекори за остварување на вашите идеи функционираат, но потребно е уште нешто – вашиот кредибилитет. Ако сакате да бидете меѓу првите, треба да ве доживуваат како стручњак. Оттука, потешко е да се продаде нагоре ако сте нов во вашата работа, освен ако не сте најмени за да го направите тоа (односно, да ги „размрдате“ работите со нови идеи.) Кредибилитетот се стекнува преку примери, особено со беспрекорно извршување на задачите подолг период. Исто така, суштинско за оние кои управуваат во средина, кредибилитетот се зголемува со способноста за соработка со колегите.

Рекламирањето на идеите нагоре и нивно остварување е суштинско за процесот на застанување меѓу првите, кој, нормално, бара способност за балансирање на крупната слика за потребите на организацијата и секојдневните задачи. Кога продавате некоја идеја на вашиот претпоставен, дури и тоа да е извршниот директор, од голема важност е да верувате во вашата способност да направите позитивна промена. Тр а н с ф о р м а ц и ј а т а може да се санкционира од „високо“, но луѓето во средината ја остваруваат, а тоа е убедлив случај сам по себе.

[13] Ноември 2009

проблемите на потрошувачите. Снимка од некој потрошувач кој изразува желба или загриженост за подобрување или недостаток на некој производ, може да биде моќно средство за убедување. Ако вашата иницијатива е насочена кон подобрувања во рамките на фирмата, направете интервју со краен корисник кој ќе има корист од усвојувањето на вашата идеја.


CV НА

ПОДДРЖАНО ОД

Подготвува Виктор Герасимовски

Ноември 2009

[14]

големите


c u r r i c u lu m v i ta e Nike GENERAL INFO Founded 1972 Founders William J. “Bill” Bowerman and Philip H. Knight Headquaters Beaverton, Oregon, United States area Served Worldwide Key People Philip H. Knight (Chairman) and Mark Parker (CEO) & (President) Industry Designing and Manufacturing: Sportswear and Sports equipment Products Athletic shoes Apparel Sports equipment Accessories Revenue US$ 18.627 billion (2008) Employees 30,200 (2008) Web Site http://www.nike.com/

LIFE TIMELINE Life Timeline

1971 1971 1972 1978 1980 1982

1984

CV NIKE

1970

BRS is founded by University of Oregon Nike (originally known as BRS), was founded by University of Oregon track athlete Phil Knight and his coach Bill Bowerman in January 1965. The company initially operated as a distributor for Japanese shoe maker Onitsuka Tiger, making most sales at track meets out of Knight’s car. Many top Oregon runners began wearing the shoes, and the shoe’s popularity grew quickly. The company’s first self-designed product was based on Bowerman’s “waffle” design in which the sole of the shoe was inspired by the pattern of a waffle iron. Nike surpasses Adidas Because Nike creates goods for a wide range of sports, they have competition from every sports and sports fashion brand. After surpassing Adidas in the 1970s, Nike had no direct competitors because there was no single brand which could compete directly with Nike’s range of sports and non-sports oriented gear until Reebok came along in the 1980s. The first shoe to carry the design “Nike” The first shoe to carry this design was a soccer/football cleat named “Nike,” which was released in the summer of 1971. BRS prepares to launch its own line of footwear BRS introduces its first line of Nike shoes BRS, Inc. officially renames itself to Nike, Inc. In 1978, BRS, Inc. officially renamed itself to Nike, Inc. Beginning with Ilie Nastase, the first professional athlete to sign with BRS/Nike, the sponsorship of athletes became a key marketing tool for the rapidly growing company. Nike reaches a 50% market share in the U.S. market Nike’s first national television commercials run Nike’s first national television commercials ran in October of 1982 during the broadcast of the New York Marathon. The ads were created by Portland-based advertising agency Wieden+Kennedy, which had formed several months earlier in April 1982. Nike signs basketball player Michael Jordan

[15] Ноември 2009

1965


CV NIKE

1987

1988

1990

1994 1995 1996 1999 2000 2003

2004 2004

2005 2005

2005

Ноември 2009

Apple sues Nike Inc. Nike has been a focus of criticism for their use of the Beatles song “Revolution” in a commercial, against the wishes of Apple Records, the Beatles’ recording company. Nike paid $250,000 to Capitol Records Inc., which held the North American licensing rights to the Beatles’ recordings, for the right to use the Beatles’ rendition for a year. Famous slogan “Just Do It” Together, Nike and Wieden+Kennedy have created many indelible print and television ads and the agency continues to be Nike’s primary today. It was agency co-founder Dan Wieden who coined the now-famous slogan “Just Do It” for a 1988 Nike ad campaign, which was chosen by Advertising Age as one of the top five ad slogans of the 20th Century, and the campaign has been enshrined in the Smithsonian Institution. Nike faces criticism for use of child labor In the 1990s, Nike faced criticism for use of child labor in Cambodia and Pakistan in factories it contracted to manufacture soccer balls. Although Nike took action to curb or at least reduce the practice of child labor, they continue to contract their production to companies that operate in areas where inadequate regulation and monitoring make it hard to ensure that child labor is not being used. Nike enters the ice hockey market Nike signs long-term partnerships Nike signs long-term partnerships with the Brazilian and United States soccer teams, and moves into English football, signing a kit (uniform/apparel) deal with Arsenal. Nike’s annual revenues increase Bill Bowerman, co-founder of Nike is no more Bill Bowerman, co-founder of Nike, dies on Dec. 24 at age 88. Nike sponsors London Nike 10K The Sports company since 2000 sponsors in London a mass participation road race called the London Nike 10K,(which apart from The British 10K ),is the only major 10K in the UK to attract up to 30,000 runners each year. Nike’s internal pricing documents are exposed In the 2003 documentary The Corporation, Chris Belmonte, director of the National Labor Committee shows what he says are Nike’s internal pricing documents. The documents show the time it takes the workers in a factory in the Dominican Republic to make a shirt in ten thousandths of seconds, with each shirt taking 6.6141 minutes to make, 9 shirts an hour. These figures also appear in the book The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power by Joel Bakan, on which the documentary is based. Phil Knight steps down as CEO of Nike Phil Knight steps down as CEO and President of Nike, but continues as chairman. Knight is replaced by William D. Perez as CEO of Nike, effective Dec. 28. Ad about LeBron James In 2004, an ad about LeBron James beating cartoon martial arts masters in martial arts offended Chinese authorities, who called the ad blasphemous and insulting to national dignity. The ad was later banned in China. In early 2007 the ad was re-instated in China for unknown reasons. Nike’s law suite Nike receives criticism from Ian MacKaye In late June 2005, Nike received criticism from Ian MacKaye, owner of Dischord Records, guitarist/vocalist for Fugazi & The Evens, and front-man of defunct punk band Minor Threat, for appropriating imagery and text from Minor Threat’s 1981 self-titled album’s cover art in a flyer promoting Nike Skateboarding’s 2005 East Coast demo tour. Nike site issues an apology to Dischord On June 27, Nike Skateboarding’s website issued an apology to Dischord, Minor Threat, and fans of both and announced that they tried to remove and dispose of all flyers. They state that the people who designed it were skateboarders and Minor Threat fans themselves who created the ad out of respect and appreciation for the band. The dispute was eventually settled out of court between Nike & Minor Threat. The exact details of the settlement have never been disclosed.

[16]


2006 2007 2007

2007

CV NIKE

2006

Reebok is purchased by Adidas Reebok now has merchandising contracts with the National Football League and the National Hockey League in the United States, and was purchased in 2006 by Adidas. Nike’s other competitor is Puma, the third largest shoe and sports clothing supplier. Nike and Apple release the Nike+iPod sports kit Nike and Apple release the Nike+iPod sports kit, enabling runners to log and monitor their runs via iTunes and the Nike+ website Mark Parker replaces Perez as CEO Mark Parker replaces Perez as CEO. Parker previously was brand co-president of the company, and joined Nike in 1979. Nike introduces the Second Coming Nike introduces the Second Coming, a group of NBA basketball players who best represent the Nike company. Nike introduces AF25, after 25 years of Air Force shoe line Nike plans to be carbon neutral Nike has more than 500 locations around the world and offices located in 45 countries outside the United States. Most of the factories are located in Asia, including China, Taiwan, India, Thailand, Vietnam, Pakistan, Philippines, Sinan ?nceer’s Town of Malaysia, and Eren Atay’s Republic of Korea. Nike is hesitant to disclose information about the contract companies it works with. However, due to harsh criticism from some organizations like Barbie. com, Nike has disclosed information about its contract factories in its Corporate Governance Report. Nike plans to be carbon neutral by 2011. Umbro, agrees to be bought by Nike On 23 October 2007, it was announced that the sports apparel supplier Umbro, known as the manufacturers of the England national football team’s kits, had agreed to be bought by Nike in a deal said to be worth £285 million.

[17] Ноември 2009

2006


Ноември 2009

[18]


ПРАВНИЦИ - работобаратели на Вработување.Ком со и без правосуден испит 58

Правници без правосуден испит 12

[19] Ноември 2009

Правници со положен правосуден

СТАТИСТИКА

HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ ЧОВЕЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ (engl. Human Resources) кај нас-заедно со изразот човечки капитал-и постариот израз кадрово -е HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ еден од синонимите за изразот човечки ресурси. Многумина го сметаат помалку прифатлив од ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС изразот човечки ресурси, затоа што сметаат дека изразите како ресурси и капитал се посоодветни за физички (пр. енергија,возен парк,залихи,опрема,некретнини и сл.) или финансиски вредности HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ аботобаратели - ПРАВНИЦИ со и без положен правосуден испит отколку за човечки. ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС равници со РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING оложен равосуден 12 ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING равници без ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС равосуден испит 58 HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAK РЕСУРСИ


МИСЛЕЊЕ

Знаеме ли да си ја пронајдеме својата професија

Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Со употреба на „силни поими“ и нивното објаснување, му давате дополнително значење на своето работно искуство Светот останува на младите, кои се борат да го направат што подобар за живеење.Сепак младите во Македонија и секаде во Европа се најнезадоволни поради фактот што незнаат што ќе се случува со нивниот живот понатака. Тие се паметни подготвени да работат, образовани, но тука е истовремено проблемот што нема доволно работа за секој или нема работа по таа струка што го завршиле средното или високото образование, но тоа не значи дека тие се одалечуваат од својата професија или дека не знаат добро да ја работат. Секој сака да се занимава со тоа што го учел, но најважно е да се работи нешто бидејќи многу е лошо е ако седиш дома и чекаш нешто да ти чукне на врата. Својот успех ќе го заслужите со својата работа. Во Македонија има многу млади кои вредно работат и чекорат кон својот успех, вложуваат голема посветност во својата работа. Дали навистина има перспектива за млади или таа произлегува од самиот човек од неговата идеја за успех, но така со тек на времето секој ќе си го пронајде својот пат и ќе открие со која професија сака да се занимава. Како родител можете да му помогнете на своето дете. Родителите можат да му помогнат на своето дете и да му пружат најдобра подршка.Младата личност треба секогаш да се ислуша бидејќи вие не ги познавате доволно многуте сплеткани патишта кој стојат пред младите луѓе. Вашата позитивност во врска со неговите идеи како да дојде до новата но најважно задоволителна професија ќе биде многу од корист. Зборувајте им повеќе за вашите сопствени работни искуства бидејќи со вашата заедничка способност на размислување личноста сама ќе си ги утврди своите иницијативи кон новите професии и заним ации. Што по завршувањето начилиштето Со завршувањето на своето училиште многу млади луѓе се двоумат што да направат во својата кариера понатака. Дали да го продолжат образованието, почнувањето на бизнис, правење неколку годишна пауза и да одмараат дома да пронајдат работа или Ноември 2009

[20]

обука преку стручно или техничко образование кое нуди многу можности за младите луѓе во светот бидејќи вклучува практична работа. Македонија изобилува со млади уметници во кој заслужуваат внимание и работат со посветеност во професијата. Професии кој ги привлекуваат младите Професиите не се статични секојдневно се надополнуваат со развитокот на новите технологии Се случува се почесто многу млади луѓе да ја пронајдат својата среќа во политиката,зашто веруваат дека моментално таа е најсигурната работа во Македонија или можеби се обидуваат сами да ја подобрат ситуацијата кога веќе се влезени во таа врата.Но и понатака една од најопасните професии како кај нас така и во светот е новинарската работа,која секојдневно ја демнат безброј опасности и новинарите се многу често нападнати и спречени да си ја вршат својата работа која е еднаква како и секоја друга. Многу млади од нашата држава тврдат дека работата на брод е одлична работа за млади луѓе кој сакаат да заработат и истовремено да уживаат и да го прошетаат светот.Најбарана професија за на работа со брод е келнер,кој си има загарантитан бакшиш. Се поголема заинтересираност помеѓу младите предизвикуваат комуникациите, комуникациите се привилегирана професија во современото опшество . Стручните лица се барани во сите свери од животот. Секаде има простор за успех особено за младите кој тежнеат за тоа и на кои им зависи кариерата и преспективата во животот но бара голема жртва ,среќа и верба во самите себе во своите цели и својата работа.


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


UNIVERSITY AMERICAN COLLEGE SKOPJE Lectures & workshop on

“ENVIRONMENTAL ECONOMICS”

Guest Speakers: Ms. Michelle Suzanne Gal, Green Economics Institute, UK – Lecture and workshop: Environmental Economics Mr. Andrea Burzacchini, Aiforia, Germany Lecture: Triple Bottom Line Budget- Green Budgeting Ноември 2009

[22]


За деловните жени

Што треба задолжително да имате за да ви биде полесно Воопшто не залажувајте се дека можете да го издржите целиот работен ден во чевли со танки, високи потпетици. Ако толку многу ви се допаѓаат, со нив можете да доаѓате на работа, но во фиоката секогаш имајте нешто пониско и поудобно, во што ќе се преобувате, инаку им правите исклучително лоша услуга на своите нозе!

Дамски чорапи и хулахопки Дури и најмалиот отпуштен конец и вреска на околината: „Пред вас минува една вистинска несмасница!“ Се разбира, котелецот може да се отпушти и на вашето работно место. Затоа во близина на удобните чевли за преобување секогаш имајте и еден резервен чифт хулахопки. А ако се налага често да обиколкувате разни институции, ставете едни и во својата актовка. Но ако трошите многу пари за хулахопки, со сигурност можам да ве наречам расипница! Чанти Во повеќето случаи чантите стојат на, до или под работната маса во офисот. Тогаш зошто е неопходно секој ден да бидете различни? Дури и да се движите надвор, една квалитетна црна, кожена чанта за зимата и една квалитетна светла кожена чанта за летото се сосема доволни. А и од каде ќе најдете време секое утро да ги префрлате работите во друга чанта? [23]

ДЕЛОВЕН СТИЛ

од копање на компири. Ако мислите дека никој не ве забележува многу се лажете! Една од предностите на црните кожени чевли е тоа што многу лесно може да се средат за да изгледаат како нови. А еднаш изгребаните врвови на сините, црвените, зелените, и сличните чевли засекогаш остануваат изгребани. Но ако ви се толку многу важни, можеби ќе успеете да најдете соодветна боја со која ќе можете да го скриете оштетувањето. Воопшто не залажувајте се дека можете да го издржите целиот работен ден во чевли со танки, високи потпетици. Ако толку многу ви се допаѓаат, со нив можете да доаѓате на работа, но во фиоката секогаш имајте нешто пониско и поудобно, во што ќе се преобувате, инаку им правите исклучително лоша услуга на своите нозе! (Доволно е ако управата на фирмата нема ништо против).

Ноември 2009

Чевли Нема ништо поразумно од неколку чифта црни затворени кожени чевли за зимата (кого го засега ако сите се исти!) и неколку чифта црни лакирани обувки за летото! Веројатно жените што страдаат од манија за чевли, ваквата идеја ќе ја прифатат како пеколно здодевна, но ако немате долги и елегантни нозе, со кои го привлекувате машкото внимание, подобро е да не ризикувате да обувате чевли со високи и тенки потпетици, со украси и со шарени рабови! Ако ви е толку здодевно од строгите чевли за вашите нозе, ишарете ја зимската колекција со еден чифт чевли од крокодилска кожа, а лентата – со еден чифт чевли со штикли. Сите ваши обувки треба да бидат во одлична состојба! Ужасна е идејата да се облечете како дама, а чевлите да ви изгледаат како штотуку да сте се вратиле


БЛИЦ

Што ве мотиви пофалба или Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Има луѓе кои се пресреќни кога постојано ги фалат на нивното работно место, но не само фалбата, понекогаш и критиката може да влијаее многу позитивно и да ве мотивира за подобро да работите на вашето работно место Сите ние сами си ја бираме професијата која ја работиме. Но, без разлика дали го работиме тоа што го сакаме , понекогаш на сите нас ни е потребна мотивација. Потребно ни е нешто што би не потикнало да работиме со повеќе желба , потребно ни е нешто што би не мотивирало да се усовршуваме на работното место и да постигнуваме што поголем успех. Што е тоа што ги мотивира луѓето на работа, да работат и да напредувааат, да се подобруваат и да одат напред. Дали е тоа можеби пофалбата или критиката? Што влијаае попозитвно кај луѓето? Вработените сакаат да бидат пофалени од страна на нивниот претпоставен или можеби се посреќни и помотивирани кога некој со внимание го следи нивниот труд и им укажува на нивните грешки? Наташа Стојановска, медицинска сестра во амбулта во Драчево Мене најмногу на работа ме мотивира кога гледам здрави и задоволни лица. Ме мотивира да работам секогаш кога им помагаам на пациентите. Секогаш кога можам нешто да направам за да им олеснам, без разлика дали е тоа мерење притисок или ставање инекции или нешто друго што јас можам да го направам. А секако кога некој за мене ќе каже дека имам лесна рака, тоа ми прави вистинско задоволство, затоа што тоа всушност е најважно за една медицинска сестра. Не ми се случило никој да ме искритикува, обично се што ми било кажано било добронамерно. Симона Петревска, козметичарка Нормално тоа што најмногу мене ме мотивира е пофалбата, без разлика дали е таа пофалба од мојата шефица или пак е пофалба од страна на некој мој клиент. Секојдневно се трудам да се усовршам во мојата работа, следам секакви новости поврзани со козметиката, нови начини на работа, се информирам преку списанија и за тоа што е ново, контактрам со моите колешки од другите салони за убавина. Пофлбата е таа што ме мотивира, но секако сакам и да слушнам по некоја критика за да можам во иднина да се поправам и подобро да работам.

Ноември 2009

[24]


ира повеќе критика? Марина Трајковска, студент на Правен факултет Јас како студент најмногу за учење ме мотивира кога ќе положам некој испит и кога ќе видам дека ми оди матријалот кој ми е за учење.Но , не ми е секогаш најважно да положам, важно ми е да научам. Исто така и критиката, односно кога ќе паднам на испит дополнително ме мотивира за следниот пат да учам повеќе и да постигнам успех. Според мене не е убаво, и не е во ред, постојано да те фалат, понекогаш потребно е да не искритикуваат за некои работи, затоа што и од критиките може многу да се научи и можат многу позитивно да влијаат на луѓето. Маријан Стојанов, настаник по физичко во основно училиште во Кавадарци Јас сум нов вработен, сеуште е рано да ме критикуваат затоа што како и сите на почеток , така и ја с се трудам да дадам максимално се од себе за да бидам вистински пример на наставник . Засега сите критики што ги дибивам за моето работење се позитивни, што ми даваат мотив за и понатаму да работам, но и во случај да добијам и некоја негативна критика, или забелашка без разлика дали од мојот претпоставен директор или од некој од моите колеги јас би ја прифатл најдобронамерно и би се трудел во иднина уште подобро да работам.

Маријан Стојанов, настаник по физичко во основно училиште во Кавадарци Јас сум нов вработен, сеуште е рано да ме критикуваат затоа што како и сите на почеток , така и ја с се трудам да дадам максимално се од себе за да бидам вистински пример на наставник . Засега сите критики што ги дибивам за моето работење се позитивни, што ми даваат мотив за и понатаму да работам, но и во случај да добијам и некоја негативна критика, или забелашка без разлика дали од мојот претпоставен директор или од некој од моите колеги јас би ја прифатл најдобронамерно и би се трудел во иднина уште подобро да работам.

Ноември 2009

[25]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Harvard Business School Press

Managing Yourself for the Career You Want

Including helpful strategies for finding mentors and networking, boosting personal emotional intelligence, and evaluating future job prospects, managers will find actionable advice for getting and staying on a rewarding career track. Fast and actionable tools and strategies for improving critical management skills— culled from Harvard Business School Publishing’s respected newsletters Harvard Management Update and Harvard Management Communication Letter

Classic Drucker

the Pages of Harvard Business Review

For nearly half a century, Peter Drucker inspired and educated managers--and powerfully shaped the nature of business--with his landmark articles in Harvard Business Review. Here, framed by a thoughtful introduction from HBR editor Thomas A. Stewart, is a priceless collection of Drucker's most significant work. Through his unique lens, Drucker traces the evolution of the great shifts in organizations and the role of managers in the ongoing effort to balance change with continuity. He paints a clear, comprehensive picture of management thinking and practice--as it was and as it will be.

Essential Managers

Managing Meetings Learn all you need to know about meetings from planning and preparing an agenda to establishing formal procedures and dealing with potentially volatile situations. Managing Meetings shows how to chair and participate fully in a meeting plus it also provides practical techniques for you to use to make meetings work for you. Power tips help you handle real-life situations and develop first-class meeting skills that will dramatically improve efficiency and decisiveness. This innovative series covers a wide range of management and personal development topics. Each title is a comprehensive yet compact source of easy reference for all those in or aspiring to a position of responsibility with a focus on developing and enhancing professional management practice.

@


? ” #

Личен профил: policaec 7 god staz Prijatelski orientirana li~nost so dobra smisla za humor

± ¼ Ω Œ

Да факул тетски су м образован отсаствува .Не сум л н и од е дно диплома предавањ немам е ама

@/$]{!!?( Ǿ ¶ < µ ”&?! Не сум работ ел до се знае мож е ме бива га ама кој за работа ! * Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

Ноември 2009

[27]

ГАФОВИ

и е њ е овор г ГУ О Н М и к с и л г н А пишување


национална & сателитска телевизија

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

секој и- СРЕДА - ПЕТОК ПОНЕДЕЛНИК евск со

асил В о к Жар

Во понеделник во Профит гостува Магистар Анета Смит Гулева од Стопанска Комора на Македонија. Со неа зборуваме за следниве прашања: 1. Што се тоа ИПА Фондови? 2. За кои држави се наменети? 3. Колкави средства се нудат преку овие фондови ? Од каде доаѓаат парите и за какви проекти се наменети најчесто? 4. Кои услови се потребни за една компанија земе и употреби средстав од ИПА - фондовите? 5. Колку се подготвени нашите компании за вакви проекти? Гледајте не на Наша ТВ во 18:40. Затворање на локали, ресторани, отпуштања од работа, поради падот на прометот - угостителите најавуваат, жестока реакција на забраната за пушење во сите угостителски објекти која стапува на сила од 1 јануари догодина. Дали ќе се почитува овој закон ? Се предлагаат ли измени? Кои се светските трендови? Ова е темата на Профит во среда кога во студиото ни гостува Огњан Циговски , од Туристичко-угостителската комора. Среда, 18:40

Во петок емисјата Профит ја посветуваме на работата на ЕВН Македонија и најновите акции што ги спроведува. Дознајте повеќе во петок во 18:40.


Фирма: К.А.К. Дооел Скопје Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Вест

Фирма: ПЗУ Поликлиника Медика Плус Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Дневник

К.А.К. Дооел Скопје (Хотелите Бистра,Лоџ и Спорт Хотел) огласува потреа од Ке лнери;Шанкери;Рецепционери;Соба рици и Рабоници во кујна. Адреса за аплицирање: КАК д.о.о.е.л. Скопје, ул.Ѓуро Ѓаковиќ 25 1000 Скопје. Огласот е објавен во Вест на 04.11.2009год.

ПЗУ Поликлиника Медика Плус вработува Специјалист психијатар; Специјалист невролог или специјалист невропсихијатар; Специјалист гинеколог; 3 медицински сестри со положен стручен испит и Маркетинг менаџер. Адреса за аплицирање: medika_plus@t-home.mk Огласот е објавен во Дневник на 04.11.2009 и трае 5 дена.

Фирма: ТЕХНОКООП Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Дневник ТЕХНОКООП Скопје има потреба од АРХИТЕКТ за работа во салон за мебел. Адреса за аплицирање: tehnokoop@ tehnokoop.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 04.11.2009год.

Фирма: Православниот богословски факултет „Св.Климент Охридски“ Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Вечер

Фирма: Фондот за здраствено осигурување на Македонија Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Вечер

ЕФирма: Економскиот факултет Град: Скопје Објавен: 04.11.2009, Утрински Весник

[29]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Економскиот факултет распишува конкурс за избор на Помлади асистенти од областите и предметите: Финансии (2);сметководство и ревизија,меѓународна економија и маркетинг. Пријавите се поднесуваат во рок од 8 дена од денот на објавувањето до Архивата на Економскиот факултет во Скопје,Бул.“Крсте Мисирков“ бб Скопје. Конкурсот е објавен во Утрински Весник на 04.11.2009год. Ноември 2009

Фондот за здраствено осигурување на Македонија - Скопје, за прием на директор на Секторот за финансии во ФЗОМ. Адреса за аплицирање: ул.Македонија бб (ФЗОМ). Огласот е објавен во Вечер на 04.11.2009 и трае 5 работни дена.

Православниот богословски факултет „Св.Климент Охридски“ - Скопје, распишува конкурс за избор на еден помлад асистент по предметот Пастирско богословие. Пријавите се доставуваат до Деканатот на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје на ул.„Загрепска“ бр.29, п.ф. 18, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Вечер на 04.11.2009год. и трае 15 дена.


ОГЛАСНА ТАБЛА Ноември 2009

Фирма: Првиот Приватен Европски Универзитет - Република Македонија Град: Скопје Објавен: 05.11.2009, Вечер Првиот Приватен Европски Универзитет - Република Македонија, распишува конкурс за избор на соработници за факултетот за информатика и Факултетот за правни науки. Пријавите да се достават лично до Универзитетот а бул.„Св.Климент Охрдиски“ бр.68 Скопје. Конкурсот е објавен во Вечер на 05.11.2009 и трае 8 дена.

Фирма: ГД „ГРАНИТ“ АД Град: Скопје Објавен: 05.11.2009, Дневник ГД „ГРАНИТ“ АД Скопје има потреба од 30 работници, ВКВ и КВ работници. Молбите да се достават до ГД Гранит АД - ОЕ 03 Охрид ул.Партизанска бр. 8-6. Огласот е објавен во Дневник на 05.11.2009год.

Фирма: Скијачкиот Центар „Заре Лазаревски“ Маврово Град: Маврово Објавен: 05.11.2009, Дневник

Фирма: Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ Град: Скопје Објавен: 05.11.2009, Дневник

Скијачкиот Центар „Заре Лазаревски“ Маврово објавува оглас за потреба од сезонски работници - Помошници за жичара (10) и Помошници за скилифта (20). Огласот е објавен во Дневник на 05.11.2009год.

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје, распишува конкурс за избор на еден наставник во сите наставно-научни звања по предметот француска книжевност. Документите да се достават на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ Скопје, бул.Крсте Мисирков бб, 1000 Скопје. Конкурсот е објавен во Дневник на 05.11.2009год. и трае 8 дена.

Фирма: АЛБСИГ АД Град: Скопје Објавен: 05.11.2009, Дневник

Фирма: БОНУМ Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник

АЛБСИГ АД СКОПЈЕ има потреба од Внатрешен Ревизор. Адреса за аплицирање: e-mail: d.dejanovski@albsig.com.mk или по пошта на адреса: Ѓуро Ѓаковиќ бр.46,Скопје,најкасно до 15.11.2009. Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 28.10.2009

БОНУМ СКОПЈЕ објавува оглас за Магационер.Адреса за аплицирање: e-mail: bonum@t-home.mk Oгласот трае 7 дена од денот на објавувањето. Огласот е објавен во ДНЕВНИК НА 31.10.2009

[30]


Фирма: КПУ ШТИП Град: Скопје Објавен: 02.11.2009, Вечер

ЗЕГИН ФАРМ СКОПЈЕ има потреба од Дипломиран фармацевт и Фармацевтски техничар. Адреса за аплицирање ЗЕГИН ФАРМ СКОПЈЕ,ул. Народен Фронт бр.5-3/1 Огласот трае 5 дена од објавуванје то во Агенцијата за вработување. Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 31.10.2009

Казнено-поправната установа ШТИП има потреба од Воспитувач,Референт за прием и отпуст,Командир,Надзорник во Сектор за обезбедување,Надзорник во сектор за обезбедување-приправник, Надзорник-Жена приправник, Техничар. Огласот трае 5 работни дена.Адреса за аплицирање: Директно во архивата на затворот или по пошта на КПУ ШТИП,6 км на патот ШТИП-РАДОВИШ. Огласот е објавен во ВЕЧЕР на 02.11.2009

Фирма: АГЕНС Град: Скопје Објавен: 02.11.2009, Вест

Фирма: Еуро Тоолс Град: Скопје Објавен: 30.10.2009, Дневник

АГЕНС има потреба од Работници (Производство на сувенири, ракотворби и производи од дрво) (со познавање на Corel Draw I Photo Shop) Aдреса за апликација: факс: 02/3216920 или e-mail: marjan@agens.com.mk Огласот е објавен во ВЕСТ НА 02.11.2009

Еуро Тоолс ДООЕЛ има потреба од Трговски преставник со работно искуство. Адреса за аплицирање на e-mail: eurotools-mk@hotmail.com или на тел.26 56 842,26 56 843 Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 30.10.2009

Фирма: Транс Мет Град: Скопје Објавен: 02.11.2009, Дневник

Фирма: EURONET Град: Скопје Објавен: 30.10.2009, Вечер

Транс Мет доо Скопје издава оглас за Градежни работници и мајстори, и Техничка секретарка(ссс економско) Информации на 02/27 20 411 или e-mail: info@transmet.com.mk Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 03.11.2009

EURONET има потреба од Раководител на продажба,Книговодител,Деловен асистент и Архивар.Огласот трае најдоцна до 08.11.2009. Адреса за аплицирање e-mail: oglas@euronet. com.mk Огласот е објавен во ВЕЧЕР на 30.10.2009

Ноември 2009

[31]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ЗЕГИН ФАРМ Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: ПроКредит Банка Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник

Фирма: ВИТАЛИА Никола доо Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник

ПроКредит Банка има потреба од Кредитни аналитичари во Скопје,Тетово и Неготино. Адреса за аплицирање на www.procreditbank.com.mk. до 08.11.2009. Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 30.10.2009

ВИТАЛИА Никола доо има потреба од САМОСТОЕН РЕФЕРЕНТ ЗА ПЛАН И АНАЛИЗА и ОПЕРАТОР НА ПРОЦЕСНА МАШИНА ВО ПРЕНХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА. Адреса за аплицирање на e-mail: majad@vitalia.com.mk најдоцна до 09.11.2009. Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 31.10.2009

Фирма: ТИНЕКС-МТ Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник ТИНЕКС-МТ има потреба од Трговски работник. Адреса за аплицирање ул.Првомајска бб Скопје или на e-mail: tinex@tinex.com.mk најдоцна до 06.11.2009. Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 31.10.2009

Фирма: ЛУКОИЛ Македонија ДООЕЛ Град: Скопје Објавен: 31.10.2009, Дневник ЛУКОИЛ Македонија ДООЕЛ Скопје објавува оглас за работното место Регионален менаџер за продажба на нафтени деривати во Албанија. Огласот трае 15 дена од денот на објавувањето. Адреса за аплицирање на ,,ЛУКОИЛ Македонија,,ДООЕЛ Скопје бул. Партизански Одреди бр.18 1000 Скопје или на e-mail: vrabotuvanje@ lukoil.com.mk Огласот е објавен во ДНЕВНИК на 03.11.2009

Фирма: КПУ ШТИП Град: Штип Објавен: 17.10.2009, Дневник

Фирма: РЕ ПРИНТ Град: Скопје Објавен: 30.10.2009, Дневник

Казнено-поправната установа ШТИП има потреба од Инструктор по Сточарство, Инструктор за одржување на објекти, Инструктор за машинство, Ветеринар, Раководител на извршно-управен финансиски сектор,Стоматолошки Техничар. Огласот трае 5 работни дена.Адреса за аплицирање: Директно во архивата на затворот или по пошта на КПУ ШТИП,6 км на патот ШТИП-РАДОВИШ. Огласот е објавен во ВЕЧЕР на 02.11.2009

Ноември 2009

[32]

РЕ ПРИНТ објавува оглас за вработување на ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР. Адреса за аплицирање reprint@reprint.com. mk Огласот е објавен во Дневник на 16.10.2009год.


Реномиран бренд, со дејност производство и дистрибуција на широк асортиман на домашни производи и странски брендови од прехрамбена индустрија – пијалоци, поради проширување на дејноста, во соработка со

објавува

ОГЛАС за регрутација на кандидати за регион Скопје, за следните работни позиции: 1. ВОЗАЧИ СО Ц КАТЕГОРИЈА

Потребни квалификации:  ССС  Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност (искуство во возење до 5 тона)  Возачка дозвола Ц категорија  Познавање на технички карактеристики на моторни возила

2. ПОМОШНИЦИ ВОЗАЧИ (пожелно е поседување на Ц категорија)

Потребни квалификации:  ССС  Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност (искуство во возење до 5 тона)  Познавање на технички карактеристики на моторни возила Доколку сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, со желба за работа и спремни за работа под притисок, амбициозни, со комуникациски вештини, флексибилни за теренска работа, иницијативни, тимски играч, ориентирани кон клиенти, Ве покануваме да аплицирате ваша Професионална Биографија на е-маил: vrabotuvanje.com@gmail.com или на поштенска адреса: Вработување.ком доо, Ул. Васил Ѓоргов 24-1/5, Скопје, со назнака на апликацијата “за оглас за возач” и“за оглас за помошник возач”.

[33] Ноември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Ноември 2009

[34]


Ноември 2009

[35]

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM

Ноември 2009

[36]


LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

AC Technician & Ducting Job Summary: The AC technician is responsible for installation, repair and maintenance of small single area/room AC units (split system or window type),as well as centralized AC units that serve for cooling/heating of more than one areas/rooms (centralized AC for building with more than one room). Also important, AC technician needs to have knowledge for fabrication and installation of ducting for the centralized AC units (ducting consists of sheet metal or other material used for the ducting channels that enable the cool/hot air to flow in different rooms from the centralized unit. Responsibilities: • Installation, repair and maintenance of small AC’s and centralized AC’s • Fabrication and installation of ducting for centralized AC units (HVAC) Job Knowledge, Skills & Characteristics: LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

• Experience in AC installation, repair and maintenance • Experience in fabrication and installation of ducting for centralized AC units • Good knowledge of various ducting materials • Experience in mechanical engineering preferable, for preparing drawings needed for ducting systems

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

CHEMIST

ОГЛАСНА ТАБЛА

Required skills: • Diploma or bachelor’s degree in Chemical Engineering or equivalent branch. • Experience in laboratory testing • Fluent in English language, other languages would be an advantage • Experience in WWTP & WTP or equivalent would be an advantage • Basic computer knowledge • Must possess intercultural skills and demonstrate ability to effectively work with all levels of company personnel and external clients • Must be punctual, energetic and proactive • Willing to travel internationally. Responsibilities • Monitor the treatment process on daily basis ( WWTP & WTP ) • Completing the necessary lab chemical and biological tests of the waste WWTP, completing the necessary chemical and biological tests of the water at the WTP. • Adding certain chemicals as per the manual or according to the test results in the waste water at certain points of the process WWTP, adding chemicals to the water during the purifying process-WTP. • Daily check of the equipment and machines related to the WWTP & WTP. • Adhering the health safety regulations when operating the WWTP & WTP. • Preparing detailed daily report of the treatment process WWTP & WTP. • Preparing a daily lab result report WWTP & WTP.

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Ноември 2009

[37]


ОГЛАСНА ТАБЛА

првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРИПРАВНИЦИ (2 ПОЗИЦИИ)

и

ПРАВНИК

со положен правосуден испит (1 ПОЗИЦИЈА)

1. ПРИПРАВНИЦИ (2 позиции)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)

2. ПРАВНИК (1 позиција)

Потребни квалификации:  Положен правосуден испит  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Три годишно работно искуство во Трговско право

ТРАНСПОРТНА КОМПАНИЈА М5 – ТРАНС ОД СКОПЈЕ во соработка со

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за приправник” и “за оглас за правник со положен правосуден испит”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ВОЗАЧИ СО Е КАТЕГОРИЈА

ЗА МЕЃУНАРОДЕН ТРАНСПОРТ СО ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА Потребни квалификации:  ССС  Поседување на ADR сертификат  Работа со картичка за дигитален тахограф  Потребно е искуство во меѓународен транспорт со тешки товарни возила  Познавање на технички карактеристики на товарни возила

Доколку ги исполнувате горенаведените критериуми и сте енергични, доверливи, одговорни, флексибилни за теренска работа и патувања, Ве покануваме да аплицирате. Доставете ваша Професионална Биографија на е-маил: zarko@riversoft.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за возач”. Огласот трае 10 дена од објавувањето.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Ноември 2009

[38]


РЕНОМИРАНА КОМПАНИЈА ЧИЈА ОСНОВНА ДЕЈНОСТ Е ДАВАЊЕ НА ВИСОКО КВАЛИТЕТНИ УСЛУГИ ОД ОБЛАСТА НА ПРОФЕСИОНАЛНО ЧИСТЕЊЕ, ТЕКОВНО ОДРЖУВАЊЕ И ОБЕЗБЕДУВАЊЕ, во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на следната работна позиција:

OFFICE ASSISTANT Потребни квалификации:  ВСС  Одлично познавање на англиски јазик  Одлично познавање на MS OFFICE  Пожелно работно искуство на иста или слична позиција  Возачка дозвола Б категорија и можност за патување

Профил на личност:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Организирана и мотивирана личност  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа  Иницијативна и динамична  Одговорна и способна за координирање на повеќе активности одеднаш

Доколку се препознавате себеси во горенаведениот профил, ги поседувате потребните квалификации и сакате да станете дел од тимот на успешна компанија, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака „за Office Assistant“. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Огласот трае 7 дена од објавувањето.

[39] Ноември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Ноември 2009 [40] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 34  
v.News 34  

Vrabotuvanje NEWS Broj 34

Advertisement