Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 29

Петок, 02.10.2009

CV на компаниите: Toyota: 5.5 милиони возила годишно Тема на број: Планирајте стратешки Преземено: HR менаџери, ослободете се од стресот! Блиц: Колку е тешко да најдете работа? Огласи: Работно место за тебе! Септември 2009

[1]


Содржина

4 13 20

17 Toyota

24 25

31 Септември 2009

[2]

Слободни работни места!

26

Актуелности

HR Анализа

Деловен стил

Совет

HR речник

Блиц


8

Тема на бројот

Ефикасно стратегиско планирање

14

[3] HR Водич за справување со стрес за менаџерите Септември 2009

Голем број менаџери веруваат дека нивното деловно искуство и знаење се доволен извор на потребните информации за спроведување на успешно стратегиско планирање, што е речиси секогаш невистинито и само го подрива оној вид на критичко размислување што е потребно за создавање на доста креативни стратегии. Доброто стратегиско планирање во целост ги искористува бројните стратегиски цели, како што се моделот на пет јаки страни, картите со стратегиски групи или вредносниот синџир, со цел да се овозможи увид во развојот на индустријата, промената...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК Македонија со најмалку инвестиции и најголем пад на трговската размена во регионот Босна и Херцеговина (БиХ) најдобро ја поднесува кризата отколку другите земји во регионот, а Македонија има најмал прилив на странски инвестиции и најголем пад на трговската размена. Ова е заклучокот од анализата на споредбени податоци за падот на обемот на надворешно трговската размена, приливот на странски инвестиции и падот на јавните приходи во пет земји од поранешна Југославија, иземајќи ја Словенија, која веќе објави дека излезе од рецесија, а ја објави босанскиот весник “Независне новине“. Според нивната анализа од податоците добиени од статистичките заводи на Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора и Босна и Херцеговина, економските активноси под влијание на кризата се најмалку погодени во БиХ. Ударот на надворешно трговскиот биланс најсилен е во Македонија, каде извозот е помал за 42,5%, а увозот за 34,1%, а после нас се наоѓа Црна Гора, која забележала пад на увозот од 39,5% и извозот за 39,8%. Во Србија извозот е намален за 32,8%, а увозот за 39%, додека во Хрватска извозот е помал за 18,7% и увозот за 27,4%. Споредбените показатели за приливот на странски инвестиции потврдуваат дека Македонија не е меѓу најатрактивните дестинации за инвестирње во регионот, бидејќи во првото полугодие од годинава вложени се само 109 милиони евра. Во БиХ вложени се 257 милиони евра, што е двојно помалку од лани. Најмногу странски инвестиции имало во Хрватска, со вложени 900 милиони евра, но со најголем пад од 63%. Србија привлекла 48% помалку инвестиции од минатата година или 893 милиони евра, додека Црна Гора со инвестирани 269 милиони евра е единствена економија која забележала плус (5%) во однос на првото полугодие минатата година. Првиот квартал покажал драстичен пад на бруто домашниот производ во Хрватска од 6,7%, додека Србија и Црна Гора забележале пад од 3,5%. Најдобро помина Македонија со пад од 0,9%. Црна Гора забележала пад на јавните приходи 19,8%, додека Македонија има 12,5% пад, што е за 0,5% повеќе од БиХ. Бесплатни луксузни вили во Дубровник за холивудските ѕвезди Нов начин на рекламирање на „Хрватскиот сон“ Хрватската компанија Профектус и нејзините бизнис партнери претставија план за изградба на туристички комплекс со површина од 800 илјади метри квадратни во близината на Дубровник, соопштува Кроатиан Тајмс. Проектот наречен Цроатиан Дреам (Хрватски сон) ќе претставува целосно ново гратче со хотели, луксузни вили, пристаниште за јахти, аеродром и голф игралиште, кое ќе се протега северозападно од Дубровник. Сопственикот на Профектус Груп, Винченцо Благаич, при презентацијата пред архитектите во Дубровник соопшти дека ќе даде десет луксузни вили на извесни холивудски ѕвезди, за да го рекламира проектот. Тој додаде дека се уште на е завршен списокот со ѕвезди на кои ќе им бидат доделени луксузни вили бесплатно или со огромни отстапки, но се земаат предвид оние кои веќе го посетиле Дубровник како што се: Џорџ Лукас, Том Круз, Кетрин Зита Џонс, Стивен Спилберг, Гвинет Полтроу и други.

Септември 2009

[4]


КРАТКО ...

Г 20 прогласи крај на кризата Групата 20 најразвиени држави во светот и земји со забрзан стопански раст прогласи победа над светската економска криза. Лидерите на земјите од Г-20 во завршната декларација од дводневниот самит, кој се одржа во Питсбург, нагласија дека нивната борба против економската криза е успешна. “Нашите мерки функционираат. Нашиот моќен одговор помогна да биде спречен опасен и драстичен пад на глобалната активност и придонесе за стабилизирање на финансиските пазари”, се наведува во завршната декларација од Самитот на Г-20, која обединува две третини од населението на Земјата и четири петини од светското богатство. Лидерите од Г-20 истовремено предупредуваат дека чувството оти работите се вратиле во нормала не смее да доведе до стагнација и самозадоволство. Тие напоменаа оти остануваа тешки економски задачи и уверуваат дека нема повторно да го дозволат „непромисленото однесување“ во финансискиот сектор, кое се смета за главен виновник за избувнувањето на кризата пред две години, кога „лошите“ хипотекарни кредити во САД им нанесоа катастрофални загуби на финансиските фирми во целиот свет. “Се заложивме да обезбедиме еден поизбалансиран светски економски раст, така што глобалната економија би преминала кон бескризен модел на развој”, се наведува во декларацијата. Лидерите од Г-20 ветуваат дека ќе ги остават во сила плановите за стимулурање на економијата, се додека не биде гарантирано едно стабилно економско закрепнување. Земјите од Г-20 планираат да ги прекинат тие екстремни мерки координирано, но не и предвремено. Државите од Групата најавија воведување построги правила за управувањето на банките од 2012 година. Раководните кадри на банките, сметаат лидерите од Г-20, не треба да имаат гарантирани повеќегодишни бонуси, бидејќи таквите премии ги прават помалку одговорни при преземањето на ризични инвестиции.

Септември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Нето-платата во август повисока за 25% Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во јули изнесува 29.730 денари и во однос на овој месец лани е поголема за 15,5%, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во август изнесува 19.763 денари или 320 евра и е за 25% повисока споредено со истиот месец лани, а просечната исплатена бруто плата е поголема за 15,5% и изнесува 29.730 денари или 485 евра. Според соопштенито од државниот завод за статистика ова зголемување се должи пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите Здравство и социјална работа, Снабдување со електрична енергија, гас и вода и Образование. Најголем пораст на просечната исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележан во секторите Земјоделство, лов и шумарство, Сообраќај, складирање и врски и Хотели и ресторани. Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 3,4% од вработените во државата не примиле плата што е за 5,4% помалку во споредба со истиот период лани.


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

„Бетон“ ќе ја гради арената „Филип Втори“ за 50 милиони евра Градежната компанија „Бетон“ вчера соопшти дека склучила договор со Јавното претпријатие за стопанисување станбен и деловен простор за изведба на градежни, градежно-занаетски, инсталатерски и други работи на објектот Национална арена „Филип Втори Македонски“, во вкупна вредност од околу 50 милиони евра. Според програмата за изградба на арената, инвестицијата треба да се реализира до 2013 година. Во наредниот период треба да се завршат рушењето и изградбата на источната и на западната трибина, фасадното обликување и илуминацијата на стадионот, реконструкцијата на јужната трибина и на спортскиот терен (борилиште) и целосно да се заврши посттрибинскиот простор на северната, источната и на западната трибина.

Нова кредитна линија за станбени кредити од Стопанска банка Почнувајќи од 25 септември Стопанска банка во својата понуда нуди станбени кредити со поволни каматни стапки и намалени трошоци за апликација. Висината на кредитот е од 3.300 до 150.000 евра, а може да биде наменет за купување на стан, на куќа со земјиште, градежно земјиште, деловен простор, изградба на куќа, доградба на стан или куќа и рефинансирање на станбен кредит од друга банка. “Гарантираната каматна стапка во првите три години изнесува 7%, или за првата година 6,5% за клиенти кои ја земаат платата преку Стопанска банка. Рокот на отплата на кредитот е до 30 години”, се вели во соопштението од банката. Сите клиенти кои ќе аплицираат за станбени кредити до 25 ноември ќе добијат 50% попуст на трошоците за нотар, за проценка на имотот кој се дава под хипотека и на административните трошоци. Битолска млекарница промовира нов производ-Ајран ИМБ Битолска млекара промовираше нов производ на пазарот и ја збогати својата палета на производи со млечниот пијалок Ајран. “Ајранот е особено популарен во Турција и Грција, а се конзумира секојдневно во речиси сите земји на Блискиот Исток. На нашите простори, ајранот навлегол со турските влијанија, а веднаш бил прифатен од населението како освежителен и хранлив пијалок со висока нутриционистичка вредност, а ниска масленост. Се добива од висококвалитетно кравјо млеко, во кое се додаваат јогуртни култури и сол, што му дава посебен вкус и гаранција за долготрајна свежина” се вели во соопштението од компанијата. Овој пијалок како што велат од млекарницата помага при варењето, а додадените мали количества на сол во течноста влијаат да се задржат течностите во организмот, со што се балансира крвниот притисок и се добива подолготрајно гаснење на жедта. Ајранот од ИМБ се препорачува да се пие добро изладен, бидејќи тогаш особено доаѓа до израз неговиот посебен вкус. Поради благотворните дејства на варењето, се препорачува да се конзумира со специјалитети од месо, особено со зачинетите и лути јадења. Септември 2009

[6]


( ‰ korisnik

С-Лизинг ќе инвестира 10 милиони евра во финансиски прозиводи Нова лизинг компанија со доминантен австриски капитал од денеска влезе на македонскиот финансиски пазар и најави дека во првата година од работењето ќе инвестира 10 милиони евра. Компанијата „С-лизинг“ ќе нуди производи наменети за правните лица и на граѓаните, а условите ќе се прилагодуваат во зависност од самиот клиент. Од компанијата најавија нови и модерни финансиски производи наменети за потребите на македонските граѓани и компании. „Светската финансиска криза која светот го фрли во рецесија, не е време за очајување, туку време за нови почетоци. Ние веруваме дека малите економии имаат огромен потенцијал бидејќи со својата флексибилност можат многу полесно да закрепнат“, изјави Саша Боко, директор на С–Лизинг. Во своите краткорочни планови, С-Лизинг, покрај лизингот за патнички и комерцијални возила, планира над 30% од структурата на портфолиото да отпаднат на лизинг за опрема и машини за малите и средните компании. С-Лизинг е во сопственост на Штаермеркише шпаркасе банката, која поседува 90% од капиталот, а останатите 10% се во сопственост на Инвестбанка. Групацијата С-Лизинг функционира на пазарите во Австрија, Словачка, Чешка, Унгарија, Романија, Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина и е една од водечките лизинг компании. Како дел од своите стратешки определби за ширење на своите активности и на други пазари, С-Лизинг започнува со освојување и на македонскиот пазар. На пазарите во земјите од поранешна Југославија, компанијата има преку 30.000 активни лизинг договори. Септември 2009

[7]

‰ finansijskog lizinga

Đorđa Stanojevića 12/III sprat 11070 Novi Beograd • Republika Srbija PIB: 102941384 • Matični broj: 17488104 Šifra delatnosti: 74140 • PDV broj: 0000515610 Broj računa: 170-300624517-65 UniCredit Bank Broj računa: 340-33537-05 ERSTE BANK

Рудниците закрепнуваат од кризата, челичарниците со помали нарачки Светската економска криза влијаеше погубно врз челичната индустрија во глобални рамки што се одрази и на македонската челична индустрија. Додека претставници на македонските рудници изнесоа оптимистички видувања дека кризата во оваа гранка е веќе одмината и следуваат подобри денови, претставникот на Макстил се воздржа од оптимизам. Претседателот на Македонската асоцијација на рудници Николајчо Николов истакна дека металните рудници во Македонија работат со полна пареа и се очекуваат многу подобри денови, што се темели на континуираниот раст на цените на металите на светските берзи. Истовремено, од рудникот Саса не само што велат дека производството се одвива непречено, туку најавуваат проширување на капацитетите и нови инвестиции од 7-8 милиони евра. Наспроти нив, директорот за економски анализи во Макстил, Митко Кочовски истакна дека нарачките се значително помали од реалниот капацитет на фабриката. Тој нагласи дека од Макстил ќе бидат задоволни доколку и во наредните две години го задржат постојно производство кое е под нивните можности. Кочовски повторно упати барање до владата да превземе одредени системски решенија кои имаат судбинско влијание врз челичната индустрија и изрази жалење поради отсуство на соодветен одговор на рецесијата.

АКТУЕЛНОСТИ

Zainteresovan sam za nabavku/korišć

‰ žir

PRAVNA LICA - PRE

ZAHTEV ZA

КРАТКО ...


ТЕМА НА БРОЈОТ

Ефикасно страте планирање

За успешна стратегија не се доволни, искуството и знаењето – направете детален (почетнички) план Доброто стратегиско планирање велат, е половина завршена работа во однос на начинот на делување на компанијата во иднина. Само доколку добро се изанализираат околностите, конкурентите, сопствените слаби и јаки страни,и ако се придржувате кон планот успехот е неминовен. Секако на ум треба да ги имате и непрдвидените моменти кои можат да ви излезат на пат. Но ако стратегиски добро сте осмислиле се, тогаш мирно можете да чекорите напред. Спроведувањето на стратегијата привлекува доста внимание во последно време, но тоа не значи дека претпријатијата едноставно ги напуштиле своите вообичаени и проверени процеси на стратегиско планирање. Секако, кога станува збор за менаџерските алатки, стратегиското планирање е популарно од кога и да било, имајќи предвид дека 88 проценти од големите организации спроведува

одреден вид на службено стратегиско планирање. Таа цифра може и да се зголемува, доколку се имаат предвид неповолните економски услови што ги принудуваат компаниите да изнаоѓаат нови начини на оживување на порастот. Сепак, и покрај широката прифатеност на планирањето, голем број менаџери продолжуваат да прават суштински грешки, со коишто ги подриваат добронамерните обиди за формирање стратегија. Постојат четири фатални грешки што често се провлекуваат низ стратегиското планирање и чиешто избегнување може значително да ги подобри процесите и резултатите.

Септември 2009

[8]

Што може да помогне Голем број менаџери веруваат дека нивното деловно искуство и знаење се доволен извор на потребните информации за спроведување на успешно стратегиско планирање, што е речиси секогаш невистинито и само го подрива оној вид на критичко размислување што е потребно за создавање на доста креативни стратегии. Доброто стратегиско планирање во целост ги искористува бројните стратегиски цели, како што се моделот на пет јаки страни, картите со стратегиски групи или вредносниот синџир, со цел да се овозможи увид во развојот на индустријата, промената на положбата на конкурентите и компаративните предности на претпријатието. Ерик Окерстром, потпретседател за управување со стратегијата во Hagerty, осигурителна агенција, ја научи таа лекција при неодамнешното планирање на стратегијата. Компанијата спровела опсежна анализа на своите клиенти и на пазарната сегментација, согледувајќи притоа дека нивниот бренд не е така познат, како што сметало повисокото раководство. - Целиот наш лидерски тим веруваше дека поголемиот дел од учесниците на пазарот знае кои сме и сака да соработува со нас. Во текот на анализата дознавме дека, иако нашиот бренд е моќен меѓу основните клиенти, сè уште постои простор за подобрување. Не дека Hagerty немале познат бренд и задоволни клиенти, но


стратегиско истражувањето покажало дека не е онолку моќен колку што мислеле менаџерите. “Преориентиравме голем дел од нашата стратегија и преиспитавме кои се всушност нашите клиенти, по анализата на добиените податоци “– вели Окерстром. Сфатија дека е подеднакво важно интензивно да се насочат на општиот осигурителен канал преку којшто доаѓале препораките за производите, иако сè уште беше важен и традиционалниот краен корисник на осигурувањето. Оттаму, применија иновативен пристап за продажба со клучен дистрибуциски сегмент што помага во покривањето на голем дел од пазарот што претходно бил запоставен.

За што треба да се води сметка

SWOT-анализа (јаки страни, слаби страни, можности, закани) и ревизија на клучните капацитети. Обично за својата SWOT-анализа расправавме првиот ден наутро и набрзина ги резимиравме критичните проблеми. Потоа нафрлавме идеи за решавање на тие проблеми, веднаш по ручекот, и секогаш завршувавме најдоцна до три часот попладне - се присетува Мајк Клиланд, претседател на одделението за ИТ. “ Сè се одвиваше пребрзо и како да не се осврнувавме доволно на вистинските предизвикувачи на проблемите“. И навистина не го правеле тоа. Раководителите на MDI се фрустрирале од повторувањето на истите проблеми, година по година, и покрај тоа што вложиле многу време и труд во планирањето. Очекувано, конечно одлучиле да го приспособат пристапот. За најновиот обид за планирање, лидерскиот тим ги спровел истите подготвителни активности, но овој пат утврдил четири клучни проблеми еден месец однапред, а

[9] Септември 2009

Добра подготовка на состаноците Во случајот на Hagerty промената на мислењето на клучните менаџери траела повеќе од еден ден. Меѓутоа, голем број раководни тимови веруваат дека успешните стратегии може да се одредат, истражат и договорат на еден, скратен состанок, во којшто главен двигател на распоредот на времето е паузата за ручек. Иако состаноците надвор од работното место се корисни форуми за размена на информации и ангажирање со важни прашања, тие оптимално мора да траат неколку дена или неколку седмици ако е потребно, така што пред нивното спроведување да се направат потребните подготовки, односно на нив да може да се развијат конструктивни дискусии и да се направи ревизија. MDI Group, едно од најголемите претпријатија за наоѓање вработени во Атланта, изработува годишни стратегиски планови веќе десет години. Во рамки на подготовките за годишниот состанок, лидерскиот тим, по проверката на опсежниот пакет информации за успехот, изработувал низа предлози, меѓу кои и

ТЕМА НА БРОЈОТ

Четири основни грешки во стратегиското планирање 1. Прескокнување на ригорозната анализа 2. Верување дека стратегијата може да се изработи за еден ден 3. Неповрзување на стратегиското планирање со спроведувањето на стратегијата 4. Избегнување на ревизијата на стратегијата


не на самиот ден на состанокот. Секој проблем бил доделен на група составена од виши менаџери, којашто требало да се насочи исклучиво на него и да го анализира пред состанокот. Три седмици, секоја од групите применувала структуриран пристап за решавање на својот проблем, со изолирање на основните причини и утврдувањето на уверливите насоки на делување. Тимовите понатаму, се известувале меѓусебно за она што го постигнале ден пред почетокот на состанокот, со цел да се осигури дека сите имаат преглед на сите проблеми и можни решенија. Резултатот бил – усогласен процес и подобри одлуки. “Тоа навистина го забрза состанокот“ – рече шефицата на MDI, Ела Косчик. Покрај тоа, по секој состанок имаме многу повеќе самодоверба во работата, отколку кога и да било претходно. Планирање и спроведување Според одредени истражувања, реализацијата воопшто, па и реализацијата на стратегијата, се двете најважни прашања за менаџерот, за што не треба воопшти да се замислуваме, бидејќи за спроведување на стратегиите потребно е да се ангажира целата организација, додека за нејзиното планирање само лидерскиот тим. Меѓутоа, дел од предизвикот во реализацијата произлегува од неуспехот во поврзувањето на работата на вишото раководство со остатокот од претпријатието. Затоа, истовремено треба да се размислува и за планирање и за извршување, односно менаџерите мора да ја имаат предвид реализацијата во текот на составувањето на планот. Примерите со двата бренда на претпријатието Hubbell покажуваат како тоа да се постигне во практика. Двата се служат со т.н. долгорочно стратегиско планирање, систем што го интегрира планирањето во системот на извршување. На почетокот на годината, во голема мера ги разгледувале проблемите со конкурентноста, а во останатиот период од годината се занимавале со мерење и следење на напредокот во реализацијата, во релација со договорената стратегија. Кога ќе наидат на непредвидени околности, што редовно се случува, ги анализираат во рамки на долгорочното стратегиско планирање. Покрај тоа, постојано ги ажурираат работите што мора да се направат како последица на сменетите услови на работење. Септември 2009

[10]

Едноставно кажано, тие брендови го направиле планирањето на стратегиите континуиран и динамичен процес што е доста пореален пристап од состанок еднаш во годината, којшто сè уште доминира во корпорациите. Активноста одржува во живот Стратегиските планови многу брзо застаруваат доколку не постојат активности што ги одржуваат во живот. Уште полошо, менаџерите понекогаш чувствуваат дека се ослободени од одговорноста за спроведување, ако состаноците за ревизија се одложат или целосно се откажат. Најдиректен начин за одржување на континуиран фокус на стратегијата е одржување на редовни состаноци за ревизија

на стратегиите. На крајот од формулирањето на стратегискиот план, менаџерите би требало да воспостават процес на стратегиско управување, при којшто состаноците за ревизија ќе се договараат една година однапред. На тој начин, менаџерите може да бидат сигурни дека времето предвидено за оваа сесија ќе се испочитува. Со цел таквите состаноци да бидат продуктивни, лидерскиот тим би требало да развие траен дневен ред што може да се следи секогаш кога ќе се состанат. Стратегијата создадена на почетокот на циклусот за реализација мора да биде тема на разговор на секој состанок без дискусија за оперативните прашања, со цел да се избегне неструктуриран разговор. Водењето успешни состаноци за ревизија на стратегијата е вештина што се учи и којашто започнува со утврдување на распоредот и држење до договорената стратегија.


TOP CLASS

ЗАПОЧНУВА РЕГИСТРАЦИЈАТА ВО ЕКСКЛУЗИВНАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЕМАЧИ И МЕНАЏЕРИ – TOP CLASS CEED Македонија

CEED Македонија е дел од меѓународна мрежа на CEED претприемачки центри со канцеларии во Бугарија, Романија, Црна Гора, Словенија, Србија и Косово. Основан од страна на Американската агенција за меѓународен развој USAID и инвестицискиот фонд SEAF со цел поттикнување на растот и развојот на малите и средни претпријатија во земјите од Источна и Југоисточна Европа. CEED стана препознатлив центар, еден од најинспиративните, најкреативните и претприемнички најпосветените институции кој вистински го поттикнува развојот на малите и средни претпријатија во Југоисточна Европа и пошироко. Главната цел на CEED Македонија е да им се овозможи на претприемачите и нивните извршни тимови знаење и деловни контакти кои им се потребни за забрзување на развојот на нивниот бизнис како и промоција на претприемачката култура пошироко во општеството.

Top Class Носечки бренд на CEED Македонија е Top Class програмата. Уникатна и ефикасна програма за развој на претприемачи и менаџери која e прилагодена и дизајнирана според потребите на исцрпниот распоред на денешните менаџери и претприемачи. Top Class е базирана на размена на искуства меѓу претпиемачите и менаџерите, менторство и networking. Обуките се одджуваат еднаш месечно по 4 часа со што се овозможува зафатените претприемачи да ги водат своите фирми без подолги отсуства. Оваа недела започнува регистрацијата на 3та генерација учесници во Top Class програмата. Досегашен учесник во Top Class програмата ќе каже за нашата програма: „...Како учесници на првата генерација на Top Class програмата имавме можност да излеземе надвор од својата редовна менаџерска рутина, да запознаеме колеги менаџери од други дејности и отворено да разговараме за менаџерските предизвици, дилеми и регионални трендови“ Робин Зимбаков, Солопром – учесник во Top Class и Top Class Plus CEED Македонија ул. Букурешка бр.3, 1000 Скопје, Македонија, T: +389 2 30 79 611, E: ceed@seaf.com.mk, www.ceed-macedonia.org


ÍÎÂÎ

Êîíçîðöèóìñêè ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

ÌÅÍÀÌÅÍÒ È ÎÐÃÀÍÈÇÀÖÈ£À Âå ïîêàíóâàìå äà ñå çàïèøåòå íà

Êîíçîðöèóìñêèòå ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

Çàïî÷íóâààò âî: îêòîìâðè 2009 ã.

Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà  ÌÅÍÀÌÅÍÒ ÇÀ ×ÎÂÅ×ÊÈ ÐÅÑÓÐÑÈ  ÔÈÍÀÍÑÈÑÊÈ ÌÅÍÀÌÅÍÒ  ÌÀÐÊÅÒÈÍà ÌÅÍÀÌÅÍÒ

- ïðàêòè÷íî íàñî÷åíè ñòóäèè - äâåãîäèøíè ñòóäèè - ïðåäàâàœà äâà ïàòè ìåñå÷íî (ïåòîê è ñàáîòà) - íà àíãëèñêè ¼àçèê - ëèòåðàòóðàòà å îáåçáåäåíà - âðâíè ïðîôåñîðè è åêñïåðòè - ãðóïà äî 30 ñòóäåíòè - âî Ñêîï¼å - ïî÷åòîê: îêòîìâðè 2009 Ïðîãðàìñêè âîäà÷ íà ñòóäèèòå:

ïðîô. ä-ð £àíåç Ïðàøíèêàð, ðåäîâåí ïðîôåñîð íà Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà Ñòóäèèòå ñå îäðæóâààò âî Ñêîï¼å Ñêîïñêè ñàåì (Êîíãðåñåí öåíòàð) Àïëèöèðàœå: Ñåïòåìâðè 2009

Èíôîðìàöèè: Ìåëèòà Ñåêóëîâñêà, (02) 3218 353 (070) 338 570 cisef@skopjefair.com.mk


АНАЛИЗА HR Анализа Топ 10 региони според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 24.09.2009 - 30.09.2009 Битолски Гевгелиски Кавадаречки 1% 1% Струмички 1% Кочански Охридски 1% 1% 1% Кумановски Тетовски Штипски 2% 1% 12%

Скопски 79%

Споредбен преглед на бројот на огласен кадар во Топ 10 региони според бројот на огласен кадар во печатените медиуми во периодот 24.09.2009 - 30.09.2009 печатените медиуми во периодот 24.09.2009 - 30.09.2009

80

71 240 Број на огласен кадар за скопскиот регион

60200 50 150

46

42

40

35

100 30

10 0

0

Вкупен број на огласен кадар за останатите региони

34

36 16

20 50

6 14

3 24.09.

28

19

4

3

3

26.09.

28.09.

3

3

2

2

10

0 25.09.

HR АНАЛИЗА

70250

29.09.

30.09.

SETTE Media Monitoring Agency SETTE - Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, + 389Monitoring 47 52 29 29, contact@sette.com.mk SETTEtel - Media Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk Krusevo bb, 7000 Bitola,www.sette.com.mk tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk www.sette.com.mk

[13]


Водич за справувањ HR менаџерите Продолжува од минатиот број

ПРЕЗЕМЕНО

Десет причинители на стрес и пет стратегии за справување

Во денешната работна средина во која луѓето се активни 24 часа 7 дена во неделата, средина која постојано се менува, меша и консолидира, средина во која едно од начелата е „сторете повеќе со помалку труд“, буквите ЧР „човечки ресурси“ (HR – human resources) би можеле да се заменат со ЦР „Центар за реорганизација“. И всушност, допирните точки на овие две организациски динамики – човекова размена и системска промена – се одговорни за инхерентниот предизвик и притисок во работењето на раководителите за човечки ресурси и други експерти кои работат во полето на човечки ресурси. Кога едно лице се соочува со големи побарувања како и со критериуми и обврски што брзо се менуваат (особено кога станува збор за благосостојба, безбедност, права, итн. на други лица) и смета дека нема доволно контрола, авторитет или самостојност за да се справи со такви силни барања што брзо се менуваат, тогаш резултатот е предвидлив: Хроничен стрес! Ајде да продолжиме со список на причинители на стрес поврзани со областа на човечки ресурси: Канцелариски простор – време И за крај, Раководителот/одделението за ЧР мора да го сфати балансот помеѓу разумен физички пристап и заштитен простор и продуктивната енергија. Фенг шуи владее дури и во корпоративна Америка. (Пријател ми ја прати ова дефиниција од Енкарта: ФЕНГ ШУИ ("fung shway" = ветер и вода) е наука за балансот во животната средина. Системот ги изучува односите на луѓето кон животната средина во којашто живеат, особено нивното живеалиште и работниот простор, со цел да се постигне максимална хармонија со духовните сили за коишто

[14]


ње со стрес за се верува дека влијаат на сите места). Во оддел каде што нема „време на затворена врата“ и има затворен простор за состаноци постојат проблеми со продуктивноста и моралот на тимот за ЧР – од нарушување на приватноста па сè до присуство на загриженост помеѓу вработените за својата приватност.

Балансирање на административната работа и врските со луѓето Внимавајте да не се претворите во лице за ЧР што се

занимава само со бројки изолиран во својата тврдина од компјутерска технологија. Не дозволувајте да го изгубите човечкиот осет. Одвреме навреме, прошетајте низ вашата фирма. Разменете си приказни со луѓето што работат на вашиот кат. Бидете мост помеѓу раководството и вработените. И можеби и најважно е да менувате повеќе рува, и со тоа ќе го следите начелото на докторот за стрес: „Заштитете го вашиот живот со разноликост!“ Поттикнете независност со поставување на границиОвие три стратегии за поставување на граници ќе му овозможат на раководителот на ЧР успешно да жонглира со различни улоги и обврски. ДелегирањеОчигледно е дека е важно да им се даде шанса на другите да ги покажат своите вештини додека вие го надгледувате нивното работење.

[15] Септември 2009

Балансирање на меѓусебната зависност и автономијата Раководителот и одделот за ЧР мора да се стреми да го заштити својот имиџ на работна објективност и заштитник на приватноста при извршување на раководна функција. Соработката со раководители на оддели е многу значајна, на пример, кога се вработуват нови лица. Експертите за ЧР мора да развијат и капацитет за „непристрасно учество“, односно да бидат чувствителни кон проблемите на персонлот и грижите на некој вработен и притоа да и одолеат на улогата на спасител. Ако секогаш си ја носите работата дома – буквално или емоционално – се разјадуваат вашите лични граници и границите на вашиот персонал. Види #2. Побарајте експерт или консултантБез разлика дали премногу лично ги сфаќате работите, се чувствувате скршен/на при соочување со редуцирање на бројот на вработени или сте под стрес поради надградба на компјутерски систем, не пробувајте да бидете херој. Побарајте стручна поддршка. Особено ако работите со сериозно незадоволни или дисфункционални вработени, ако е можно соработувајте со советник за Програма за поддршка на вработените. И како што се спомна, ако постои тензија распространета низ целиот оддел размислете да побарате консултант за корпоративна промена/важна интервенција.

ПРЕЗЕМЕНО

Пет стратегии за преживување


ПРЕЗЕМЕНО

Балансирање на „трите А“ – авторитет, автономија и отчетност (Authority, Autonomy and Accountability) – е важна алатка за управување и управување со стрес.

Максимизирање на состаноците на тимот За раководителот за ЧР и неговиот/нејзиниот персонал, важно е да се имаат продуктивни состаноци за споделување на работните задачи што

Образование Друга клучна работа е да им помогнете на другите да не зависат од вашето незаменливо знаење. Во денешната средина исполнета со крајни рокови и задачи важно е да се обезбедат обуки за вработените и надзорниците за постапки поврзани со ЧР, средување информации на веб-страници, и поттикнување на самоиницијативно собирање на податоци меѓу врaботените, итн.

наметнуваат логистички и емоционален притисок. Состаноците не треба да се вртат само околу времето и задачите; не треба да бидат 15-минутни средби на која вработените ги кажуваат и испразнуват сите можни лични проблеми со голема емоционална тежина – проблеми околу грешки, реорганизациска несигурност, битките со други оддели, и тензиите околу културна разновидност, итн. Дозволете му на член на персоналот да ги препознае изворите на работен притисок; како група, проценете ги позитивните страни и пречките коишто влијаат на стабилната соработка и координација на тимот. Состаноците можат да ги водат различни луѓе од вашиот персонал. Научете се да ја играте улогата на член на тимот и на раководител. Познавањето на десетте причинитеио на стрес и петте стратегиски интервенции ќе ви го олеснат товарот, а притоа ќе си ја зајакнете својата лидерска позиција. И ќе ви овозможи вам и на вашиот тим за ЧР да.... практикувате безбеден стрес!

Одделување И за крај, создадете динамика на простор и време за оптимални резултати при работењето. Балансирајте ја достапноста и ограничувањата со време на „затворена врата“; создадете план со кој ќе се обезбеди витална меѓусебна зависност помеѓу одделот за ЧР и вработените. Во еден оддел за ЧР има табла за пикадо што се користи за ослободување од стрес, за забава и за пријателски натпревари. Создадете модел според мантрата за справување со стрес: „Дадете дел од себеси и дадете си себеси!“ Септември 2009

[16]


Фенг Шуи –

уредување на канцеларија Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Поради долгата историја и логични принципи, Фенг Шуи е прилагодлив на секој простор и на секој животен стил. Без разлика дали вашата канцеларија е голема или мала, таа сепак може да стане пријатен и профитабилен простор доколку вашите вработени се придржуваат до основните логични Фенг Шуи начела.

Корегирајте некои работи во својта канцеларија и додадете ги следниве елементи. 1. Светли и рефлектирачки предмети, како светилки, огледала. 2. Живи и смирени предмети како вода, риба, цвеќе и други растенија. 3. Звуци, ѕвончиња, завеси од монистри.

6. Бамбус, посебно и музички флејти. 7. Механички или електрични симулации на посакувана околина, како што се видеокасети со снимки на шума или аудиоцедиња со звуци на жуборење на поточе. 8. Бои - жолта, зелена и сина, понекогаш црна и црвена што претставуваат специфични околини – опкружувања. Деветтото Фенг Шуи решение е секогаш специфично, во зависност од конкретен проблем, вклучува предмети како, на пример, да се постават силни предмети над бирото на влијателен политичар, растенија поставени на место од кое ги прикриваат светлосните зраци. Поради долгата историја и логични принципи, Фенг Шуи е прилагодлив на секој простор и на секој животен стил. Можете да поченте уште денес, направете ја својата канцеларија пријатно и профитабилно место.

[17]

ДЕЛОВЕН СТИЛ

Создавање на профитабилен распоред на мебелот за седење Столиците и седечките гарнитури во канцеларијата, мора да бидат распоредени така што прават триаголник кон вашето биро.Постапката јасно зборува дека бирото поставено во средина е силата на просторијата .Мебелот за седење што е благо свртен еден кон друг исто така ја подобруваат деловната позитивна енергија развивајќи ги пријатните разговори, така што информациите лесно доаѓаат до секој „жител“ на канцеларијата, просторијата. Немојте да се вознемирувате доколку во вашата канцеларија распоредот е вон контрола. Фенг Шуи нуди различни решенија (8 главни решенија и 9-то лично решение за одредена ситуација), за проблемите со дизајнот.

4. Предмети во движење, минијатурни фонтани и сè она што функционира на ветер, мали ветерници. 5. Тешки предмети, каменчиња, фонтанички.

Септември 2009

Ѕидови и прозорци Додека сте во канцеларија, не смеете да бидете свртени со грбот кон прозорецот – бидејќи тоа доведува до несигурност и напнатост. Ако никако не можете да избегнете ваков распоред, закачете парче на рефлектирачки материјал и околу прозорецот и над него мало ѕвонче кое се ниша и ѕвони на ветер.


СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ Филип Котлер, почесен доктор на науки на Универзитетот Американ Kолеџ Скопје Со академската поддршка од страна на „Американ колеџ“ – последната книга на Филип Котлер, ‘Chaotics’ достапна и на македонски јазик Универзитетот Американ Колеџ Скопје ја имаше таа чест и привилегија – да ја додели титулата Почесен Доктор на Науки (doctor honoris causa) на проф. Филип Котлер.

Свечената церемонија на доделувањет се одржа на 21 септември во хотелот Александар Палас, со почеток во 17 ч. Од сите Универзитети во регионот, Д-р Филип Котлер, одлучи да ја прифати оваа почест токму од Универзитетот Американ Колеџ Скопје, што се должи на квалитетот на наставата и примената на американски стандарди на бизнис едукација. Инаку, Филип Котлер, досега бил прогласуван за почесен доктор на 23 универзитети низ целиот свет. Д-р Котлер е “S.C. Johnson & Son истакнат професор по маркетинг” на Kellogg Септември 2009

[18]


School of Management при Универзитетот Нортвестерн во Чикаго, Илиноис. Тој се смета за основоположник на науката за маркетингот. Автор е на бројни книги и трудови од оваа област. Американ Колеџ е академскиот спонзор на Конференцијата, која за стручната јавност ја одржи токму Филип Котлер, основоположникот на маркетингот во светски рамки. На Американ Колеџ Скопје, на Катедрата за бизнисадминистрација, носечки предмети се токму Основи на Маркетинг, Маркетинг менаџмент и Меѓународен маркетинг, за кои, главно, се употребува стручна литература, токму од д-р Филип Котлер.

Титулата - почесен доктор на науки на д-р Котлер му ја додели д-р Марјан Бојаџиев, провост на Универзитетот Американ Колеџ Скопје, „Чест ми е да ја врачам титулата почесен доктор на науки на таткото на маркетингот - проф. д-р Филип Котлер. Тој е еден од најголемите теоретичари на деловната мисла на XX век.” Ова е значаен момент за Американ Колеџ, но и за Република Македонија. Прифаќањето на оваа почест од страна на Котлер е признание за зрелост на пазарната економија.” Покрај тоа што го доделува насловот Почесен Доктор – Американ Колеџ, како академски покровител на Филип Котлер, ја преведе, уреди и подготви за издавање последната книга на Котлер. Таа е насловена „Хаотика – менаџирање и маркетинг во услови на турбулентни времиња“. Книгата е посветена на маркетинг-стратегиите во време на криза и може да се најде во продажните места на „Клуб Матица“.


CV НА Подготвува Виктор Герасимовски Септември 2009

[20]

ПОДДРЖАНО ОД

големите


c u r r i c u lu m v i ta e 1933 Auto Department established in Toyoda Loom Three men were especially prominent in creating the Toyota Production System: Sakichi Toyoda; his son, Kiichiro Toyoda; and a production engineer by the name of Taiichi Ohno. 1935 Kiichiro produces his first prototype vehicle Toyoda Automatic Loom Works was encouraged to develop automobile production by the Japanese government, which needed domestic vehicle production partly due to the worldwide money shortage and partly due to the war with China. In 1934, the division produced its first Type A Engine, which was used in the first Model A1 passenger car in May 1935 and the G1 truck in August 1935. Production of the Model AA passenger car started in 1936. Early vehicles bear a striking resemblance to the Dodge Power Wagon and Chevrolet, with some parts actually interchanging with their American originals. 1937 Toyota Motor Co. is established 1938 Toyota makes trucks during World War 1939 Research on battery-powered vehicles In 1939, the company established a research center to begin work on battery-powered vehicles. This was followed in 1940 by the establishment of the Toyoda Science Research Center (the nucleus of the Toyota Central Research and Development Laboratories, Inc.) and the Toyoda Works (later Aichi Steel Works, Ltd.). 1941 Toyoda Machine Works for auto parts 1947 Post-war Toyota comes back with model SA 1949 Toyota Labor Union goes on strike Finally, Toyota was unable to meet its regular payroll. Delayed payments were followed by actual salary reductions and then by plans for large-scale layoffs–until April 1949, when the Toyota Labor Union went on strike. Negotiations between labor and management dragged on with the union leaders bitterly opposed to any layoffs. As a result, Toyota was compelled to reduce both production and overhead. Workers staged demonstrations to press their demands, and all the while Toyota kept falling further into debt, until the company finally found itself on the verge of bankruptcy 1950 Toyota’s sales division becomes separate 1951 Creative Idea Suggestion System starts 1952 Kiichiro Toyoda dies 1954 Kanban (synchronized delivery) system is started 1955 Toyota Crown model is introduced 1957 Toyota Corona wins markets 1965 Toyota helps in Japan’s motorization 1966 Corolla becomes Japan’s most popular family car 1970 Toyota uses catalytic converter for cleaner cars 1973 Fuel crisis spurs corporate chnages in Toyota In 1973 Middle East War erupted and the world’s economy was shaken by the first international oil crisis. Japan, wholly dependent upon imports for its oil supply, was especially affected. The rate of inflation increased and demand for automobiles fell drastically. Yet, in the face of the overall pessimism that gripped the industry and the nation, Toyota’s chairman Eiji Toyoda proposed a highly aggressive corporate strategy. His conviction was that the automobile, far from being a “luxury,” had become and would remain a necessity for people at all levels of society. As a result, Toyota decided to move forward by expanding the company’s operations. 1982 Toyota Motor Corporation emerges In 1982, the Toyota Motor Company and Toyota Motor Sales merged into one company, the Toyota Motor Corporation.

Септември 2009

[21]

CV Toyota

Toyota Life Timeline


CV Toyota

1984 Toyota enters a join venture with General Motors Japan’s successes in the world auto market nonetheless resulted in the Japanese automobile industry becoming a target of criticism. Shoichiro Toyoda, president of Toyota during the middle and late 1980s, possessed a solid understanding of American culture. Toyoda reportedly believed that Toyota’s future success depended in part on the way it handled public relations with the United States, a nation that he perceived to be extremely bitter about losing trade battles with Japanese industry. By means of intense advertising and controlled public relations under Toyoda’s direction, Toyota tried to elevate the principle of free competition in the minds of the American people. At the same time, Toyoda carefully committed his company to greater international cooperation in both technological and managerial areas. 1986 Toyota starts a plant in Kentucky Toyota Motor Manufacturing Kentucky, Inc. (TMMK) is an automobile manufacturing factory in Georgetown, Kentucky, USA. It is part of Toyota Motor Engineering & Manufacturing North America (TEMA), owned by Toyota Motor Company of Japan. 1989 Toyota’s foray into luxury cars with Lexus In 1989, after an extended development process involving 60 designers, 24 engineering teams, 1,400 engineers, 2,300 technicians, 220 support workers, around 450 prototypes, and over $1 billion in costs, the F1 project was completed. The resulting flagship, the Lexus LS 400, had a unique design, sharing no major elements with previous Toyota vehicles, with a new 4.0 L V8 gasoline engine and rear-wheel drive. 1990 Major corporate changes are made Despite these favorable developments, all of which pointed toward further growth and underscored the car company’s vitality, Toyota’s management continued to strive for improvements. In 1990, for example, when the company was posting enviable financial results and its manufacturing processes provided a model for other companies to follow, Shoichiro Toyoda eliminated two layers of middle management, effected substantial cuts in the company’s executive staff, and reorganized Toyota’s product development. With the highest operating margin of any carmaker in the world, Toyota was a formidable competitor. 1994 RAV4 becomes Toyota’s crossover vehicle 1995 Okuda unveils Toyota’s New Global Business Plan When Hiroshi Okuda was promoted to company president in 1995 his chief ambition was to revitalize Toyota’s standing in the global marketplace. In June he unveiled Toyota’s New Global Business Plan, which placed renewed focus on innovation and international expansion. Okuda’s targets were clearly defined: to raise production to six million vehicles a year; to increase Toyota’s international market share to 10 percent; and to increase its share of the domestic market to 40 percent. He believed the first two goals would be achieved through the construction of new manufacturing plants in foreign markets, along with an increased emphasis on the “localization” of parts production. 1997 Prius: First mass-produced hybrid vehicle One of the most radical innovations to arise from Okuda’s revolution was the Prius, Toyota’s first hybrid car. Launched in October 1997, the Prius combined a highly efficient gas engine with a selfregenerating electric motor, reducing carbon dioxide emissions by half. Although initial estimates showed that production would have to surpass 200,000 vehicles a year for the Prius to turn a profit, by March 1998 demand was already surpassing supply, and the future of the eco-car on the domestic market looked promising. Prius finally hit the U.S. and European markets in late 2000, amid increased fuel prices and mounting concerns over global warming. 1998 Toyota steps in China’s opening market 1998 Domestic acquisitions for more market share Okuda also assumed an aggressive approach to Toyota’s role in the domestic market. In late 1996 he made drastic cuts to Toyota’s vehicle prices in Japan, a move that incensed the competition. In August 1998 Toyota extended its hold over the domestic market with the purchase of a majority stake in Daihatsu. The company also implemented a number of environmental initiatives during this period, both at home and abroad. 1999 Toyota lised on New York & London Stock Exchange 1999 Toyota goes for stricter environmental regulations In July 1999 it inaugurated an initiative that aimed to eliminate all landfill waste by 2003, and in 2000 it introduced stricter environmental regulations in its U.S. manufacturing plants, which actually went beyond the current EPA standards. Септември 2009

[22]


Овој автомобилски гигант кој за прв пат во својата 72 годишна историја, 2009 ќе ја памети како најлошата година со најлоши финансиски резултати, е основан во 1937 год.седиштето му е во градот Тојота по кој и го добила името а првиот мал автомобил (модел SA) бил пуштен во продажба во 1947. Производството на возила надвор од Јапонија започнало во 1959 година во мала фабрика во Бразил и продолжува со мрежа која сега е составена од фабрики низ целиот свет. Toyota има 45 производни фабрики во 26 земји/ локации, кои произведуваат возила и компоненти од брендот Lexus и Toyota. Toyota има над 264,000 вработени низ целиот свет и ги продава своите возила во повеќе од 170 земји и територии. Автомобилскиот бизнис, вклучувајќи ги и финансиите поврзани со продажбата, учествува со повеќе од 90% од вкупната продажба на фирмата, додека другите активности вклучуваат телекомуникации, монтажни куќи и рекреативни чамци. Освен производството, Toyota поседува и глобална мрежа на капацитети за „Истражување и развој“, со што ги опфаќа трите најголеми автомобилски пазари во Јапонија, Северна Америка и Европа. Денес, Toyota е најголем производител на автомобили по продажба на возила и нето продажба. Toyota е најголемиот јапонски производител на автомобили, со производство од 5.5 милиони возила годишно, што е еднакво на производство на еден автомобил на секои 6 секунди. За времето што Ви е потребно да го прочитате овој текст, тие веќе ќе имаат произведено барем уште три или четири автомобили! Успешното работење на Toyota не е видливо само во продажбата и броевите на профитот, туку исто така и во бројните награди „Возило на годината“ што ги добива низ целиот свет; како и во водечките позиции кои постојано ги добива за разни категории: услуги за купувачите, издржливост на возилата, технологија на моторите, безбедност, економичност и други извештаи за автомобилството. Според листата на стоте први брендови на магазинот Business Week, Toyota е на 11-тото место, како втор автомобилски бренд, по Мерцедес.

Септември 2009

[23]

CV Toyota

2002 Toyota enters Formula One competition 2002 Innovative multi-purpose vehicle plan is unveiled 2003 Toyota Scion for Generation Y consumers Scion is a marque of vehicles produced by Toyota Motor Corporation founded in 2003. Scion grew from Toyota Project Genesis, a failed effort to bring younger buyers to the Toyota marque in the United States. Currently, all Scion vehicles are front-wheel drive hatchbacks. 2004 Advanced Parking Guidance System 2007 Toyota RiN concept car Toyota has taken the slightly bemused Frankfurt reaction to the tiny, pug-faced IQ as cue to unleash a host more left-field concepts on the Tokyo show. First up is the RiN, a milkfloat-inspired concept that Toyota says focuses on ‘increased comfort and serene, healthy living’. How? With a comfy interior and something called ‘mood-training steering control’, which gauges the driver’s disposition and changes the colour of the cabin accordingly. The green glasshouse filters out ultraviolet and infrared light, while heated seats maintain good posture.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Како да се однесувате со новиот претпоставен

Се прашувате дали е доволно, што да направите за да ве забележи

Веќе трета недела сте на новото работно место. Со колегите воспоставивте какви такви односи, а дури успеавте и да отидете на една заедничка забава кога една од вашите колешки славеше роденден. Со вашиот претпоставен се на се, се видовте три пати. Првиот пат кога ви го покажа работното место. Вториот пат кога имавте колективен заеднички состанок и трет пат кај колешката на забавата. А разменивте само едно„Како е?Се прашувате дали е доволно, што да направите за да ве забележи за да види дека навистина се предаваате на работата, дека навистина се трудите…. Бидете сосема природни Не мора секогаш кога ќе помине претпоставниот да му се смешкате или да истрчате и да го поздравите. А не е во ред ни кога тој ќе помине се однесувте како да имате премногу работа и воопшто не кревате глава. Бидете сосема природни.Доволно е да климнете со глава. Не мора да се истакнувате Без разлика на тоа што сакате да оставите впечаток. Не мора секогаш први да се понудите за да превземете обврска да сработите некоја работа. Оставете ги колегите, па понудете се ним да им помогнете... Не смеете ни да прашувате многу За да ве забележи претпоставениот не мора постојано да сте му присутни во видеокругот, или постојано да му праќате маилови со некои свои прашања или пак свои предлози. Ќе има време кога ќе го правите тоа...стрпете се Не фалете го претпоставениот пред колегите Не вкусно е да на колегите постојано им зборувате како се воодушевувате од однесувањето на , за вас новиот директор. Колку е прецизен во работата како знае што работи и слично....Така ќе си создадете непријатели кај колегите, а може и погрешно да ве протолкуваат. Дека на пример –сте заљубени во него? Но, не смеете ни да го оговарате Ова ни под разно немојте да го правите!Опуштете се дури после една година! Не мора веднаш да се втрчате во канцеларија кога ќе ве повика Полека....

[24]

Заклучок: Однесувајте се сосема нормално!


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ Клучни активности (анг. CoreЧОЧВЕЧКИ Activities), или во превод клучни активности наМЕНАЏМЕНТ работно место , означуваат ониеНА активностиЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРС поради кои и постои тоа работно место во организацијата. Овој поим на ниво на работо место е HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ соодветен на поимот Core Business на ниво на организацијата. ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС Клучни показатели на успешност HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ (анг. Key performance Indicators, често и скратено KPI) претставуваат скапо избрани работни показатели РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НАод тојЧОВЕЧКИ РЕСУРС кои во некои ЧОВЕЧКИ сегменти од организацијата посматраат и пратат како да се управува успешноста сегмент. Клучните показатели на успешноста во организацијата се разликуваат за поедини сегменти HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ како и интерно со одреден сегмент помеѓу одредени хиерархиски нивоа. Клучните показатели на ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС успешноста се еден од темелите на успешно работно управување. РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ СУ РС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING

Вработување.ком има повеќе работобаратели во западна отколку во источна Македонија З ападна Македонија

Ис точна Македонија

30%

Статистиката на направена од податоците со кои располага базата на вработување.ком, покажуваат дека повеќето од работобаратели се наоѓаат во западниот дел на нашата земја. Дали можеби, разликата во бројноста на работоспособното население, во источниот и во западаниот дел на Македонија е причина за тоа?

Септември 2009

[25]

СТАТИСТИКА

70%


БЛИЦ

КОЛКУ Е ТЕШКО РАБОТА? Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Знење или среќа, што е поважно за пронаоѓање на работното место за кое сонувате? Некои луѓе имаат среќа за краток временски период да ја пронајдат работата од своите соништа, односно завршуваат средно или факултет и веднаш наоѓаат работа според својата струка. Но, ја имаме и онаа спротивна категорија луѓе кои неможат да најдат работа долги години поселе нивното дипломирање, па затоа од финансиски причини мораат да ја работат онаа работа за која и воопшто не се квалификувани. Колку среќата игра улога при пронаоѓање на работа?Дали е тешко да се најде работа во денешно време и што се луѓето прават за да го пронајдат вистинското работно место? Блаже Стојанов, дипломиран земјоделски агроном Дипломирав пред една година, и барам работа според мојата струка, но речиси е невозможно да најдем бидејќи ретко кога има оглас на кој се бараат професионалци од мојата стука.Моментално работам како келнер, но тоа е само привремено додека не најдам работа по мојата струка. Друг проблем кај нас е што на младите речиси и не им се дава шанса за сериозна работа, бидејќи на сите места каде што досега сум конкурирал бараат работно искуство, а како јас да имам работно искуство кога никој не сака да даде шанса на млади луѓе кои штотуку завршиле факултет и го чекаат своето прво вработување. Но , јас не се откажувам и верувам дека и јас еден ден ќе ја добијам шансата која ја чекам.

Биљана Петревска, продавачка Јас имам завршено само средно , и верувајте за продавачка и за келнерка има работа во секој момент. Ова е мое трето работно место и не се жалам. Работа има за тие што сакаат да работат, јас никогаш не зажалив што не завршив факултет бидејќи има многу млади луѓе кои завршија факултет , а не работат ништо. Па јас се прашувам, можат ли сите да бидат правници и доктори, нормално дека неможат, а толку луѓе завршуваат на овие факултети, а потоа не можат да најдат работа. Јас сум продавачка и не жалам, имам пристојна работа и добра плата.

Септември 2009

[26]


ДА НАЈДЕТЕ Марина Стојановска, дипломиран новинар Дипломирав пред неколку месеци, но на сите места каде што досега сум прашала за работа ми е дозволено само да волонтирам, а за постојана работа и за плата никој воопшто не сака ни да разговара. Па јас неможам вечно да волонтирам, еден ден ќе имам семејство и деца за кои ќе ми требаат пари. Затоа во моментов барм и некоја друга работа, се додека не најдам по мојата стука. Доколку Македонија , нема капацитет за вработување барем на поголемиот број на завршени студенти, тогаш нека се намали бројот на студенти кои се примаат на факултет. Знаете школувањето е тежок товар за нашите родители, и на крај може да не се исплати, како што е случај со повеќето луѓе од мојата околина.

Сашка Тодоровска, медицинска сестра Јас воопшто немав проблем да пронајдам работа, односно почнав да работам само што завршив средно училиште, и затоа се запишав како вонреден студент на факултет. Не сум имала провблем со работата, ја имам, таа среќа да го работам тоа што го сакам и задоволна сум од мојата работа и плата. Сега за сега ми е добро и можам да кажам дека и повеќето мои колешки се вработија по завршување на средно образование, тоа е можеби така бидејќи нашата професија е многу барана , а и секојдневно се отваараат нови приватни здравствени ординации кои бараат медицински сестри.

Ивана Симоновска, диплмирана на педагошки факултет Каде да најдам јас работа, кога во сите или барем повеќето наши училишта работат наставнички со стаж од по триесет, а и повеќе години и воопшто немаат намера да ги напуштат своите рабони места на нас младите кои чекаме вработување. Можам слободно да кажам дека кај нас се уште функционираат врски, па доколку немаш шансите да пронајдете работа по вашата струка се речиси минимални. Јас не се откажувам, секојдневно следам огласи, се распрашувам и верувам дека еден ден ќе имам можност да ја работам работата која ја сакам и за која сум студирала.

Септември 2009

[27]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Сун Цу

УМЕТНОСТА НА ВОЈУВАЊЕТО

КЛАСИКА НА СТРАТЕГИЈАТА Уметноста на војувањето преку примерот на заво јуваните армии, ни ги открива безвремените начела коишто важат во секојдневниот живот. Ова дело на читателот му пружа ненадмашен увид во човековата природа и во природата на меѓучовечките судири.Било да се работи за политика, за склучување за договори, за стапување во брак или за раководење со некојаголема организација или политичка партија, Уметноста на војувањето може да ви понуди добар совет. Ова екнига што секој барем еднаш мора да ја прочита.

Чарлс Буковски

НАЈУБАВАТА ЖЕНА ВО ГРАДОТ

Испливувајќи од литературниот андерграунд, дивите и бесмртни раскази на Буковски станаа култни. Оваа колекција од кратки раскази, поврзани со теми како што се очајанието и осаменоста, бесмислените работи коишто сме принудени да ги работиме, сексуалните перверзии и потребата за вистинска поврзаност и блискост со луѓето во длабоко нарушениот свет, во кој сме се пооддалечени едни од други. Истовремено исполнети и со нискост и со возвишеност, со рамнодушност и со чувствителност, со лудило и со луцидност, овие раскази продолжуваат да одѕвонуваат во нас уште долго време откако ќе ги прочитаме. Чарлс Буковски е еден од најпознатите и најпродуктивните американски писатели. Во текот на својот живот има издадено над 45 книги со поезија и проза.

Сара Ајвенс

ВОДИЧ НА МОДЕРНИТЕ ДЕВОЈКИ ЗА ВОЗБУДЛИВИ СОСТАНОЦИ

Оваа книга која мора да ја имате, на современата девојка и ја кажува вистината за играњето на љубовната игра - и за победувањето во неа. Водичот на Модерните Девојки за Возбудливи Состаноци дава совети, насоки и одговори од реалниот живот, во врска со наоѓањето, заведувањето и задржувањето на вистинското момче. Полна со вообичаени дилеми и катастрофи, како и со совети и искуства, ова е неопходна книга за сите жени кои не се во врска.

@


? ” #

Дадов отказ. Морав, инаку ќе ме избркаа, вака јас ги зезнав.

± ¼ Ω Œ

Абе тетка му беше директорката, и не ми се работеше, знаете како е...сега сакам да најдам нешто за да и докажам на тетка ми дека можам да работам!

@/$]{!!?( Ǿ ¶ < µ ”&?! Ако треба да седам по цел ден во канцеларија, одма да си одам од интервјуто. Не сакам да добијам хемороиди.

Еве ви го ЦВ то.Кажете ми што да допишам во него за да ме примите? * Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

Септември 2009

[29]

ГАФОВИ

под ама вас Би работел за а г ко , збркате и ме е н да ов л ус . дам и от и с сакам јас, да


национална & сателитска телевизија

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

секој ПОНЕДЕЛНИК - СРЕДА - ПЕТОК

со

ки левс и с а оВ Жарк

Мебломак е компанијата која ќе ви ја претставиме во понеделничкото издание на Профит. Оваа компанија ќе отвори најлуксузни салони за мебел во државава во кои ќе се продава мебел од висока класа. Во салоните ќе биде застапен и мебелот на брендот Клер и неколку други познати хрватски брендови. Дознајте за кого е наменет овој мебел , колку ќе чини и каде може да се најде.

Во среда во Профит зборуваме за профитот во спортот. Каде има највеќе профит кога е во прашање спортот. Како е тоа развиено во светот а каква е ситуацијата кај нас? Дознајте во емисјата од раговорот со Зоран михајлов.

Во петок во емисијата ќе ја разработиме темата „Туризам во Македонија“. Гледајте и дознајте каде оди и се развива туризмот кај нас и што му е потребно да се искачи на повисоко ниво. Дали туризмот може значително да влијае на економијата на една држава. Гледајте Профит на Наша Тв секој понеделник , среда и петок во 18, 40 со вашиот домаќин, Жарко Василевски.


Фирма: КАМ Маркет Град: Скопје Објавен: 26.09.2009, Дневник КАМ Маркет вработува менаџер за персонално одделение-оддел за човечки ресурси; Мемаџер за маркетинг и Менаџер за набавка. Адреса за аплицирање: personal@ kam.com.mk или КАМ ДООЕЛ ул.Индустриска бб 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 26.09.2009 и трае до 05.10.2009год.

Првиот Приватен Европски Универзитет - Република Македонија распишува оглас за работно место Возач (1 извршител). Адреса за аплицирање бул.Св.Климент Охридски бр.68 Скопје (лично во правна служба). Огласот е објавен во Вечер на 28.09.2009 и трае до 04.10.2009год.

Фирма: Сеавус Групацијата Град: Битола Објавен: 28.09.2009, Дневник Сеавус Групацијата вработува Менаџер за продажба. Адреса за аплицирање: recruitment@seavus.com Огласот е објавен во Дневник на 28.09.2009

Фирма: Државниот завод за ревизија Град: Скопје Објавен: 28.09.2009, Дневник

Фирма: РИКО МАК Град: Скопје Објавен: 26.09.2009, Утрински Весник

Државниот завод за ревизија објавува оглас за вработување на Виш ревизор (3); Ревизор (3) и Помлад ревизор (5). Огласот е објавен во Дневник на 28.09.2009 и трае 5 работни дена. Адреса за аплицирање: Државен завод за ревизија, УЛ.Македонија бр.12/3 Скопје.

РИКО МАК има потреба од 5 техничари и Тејжхничка секретарка. Адреса за аплицирање ivica@richomak.com. mk Огласот е објавен во Дневник на 26.09.2009год.

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПЕКАБЕСКО ад вработува Супервизор за продажба и дистрибуција за цигари за реон Скопје (1) и Дистрибутер и заменик дистрибутер за цигари за реон Скопје (5). Огласот е објавен во Дневник на 26.09.2009 и трае до 01.10.2009. Адреса за аплицирање pravna @pekabesko.com.mk

Фирма: Првиот Приватен Европски Универзитет - Република Македонија Град: Скопје Објавен: 28.09.2009, Вечер

[31] Септември 2009

Фирма: ПЕКАБЕСКО Град: Скопје Објавен: 26.09.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Quipu Град: Скопје Објавен: 29.09.2009, Дневник

Фирма: Министерството за правда Град: Скопје Објавен: 30.09.2009, Вечер

„Quipu“ Преставништво Скопје објавува оглас за вработување на две лица на работно место ИТ Консултант. Адреса за аплицирање: office_macedonia@ quipugmbh.com

Министерството за правда за Проектот за правна и правосудна имплементација и институционална поддршка огласува потрба од Економист и Статистички експерт. Огласот е објавен во Вечер на 29.09.2009год. и трае до 14.10.2009год. Адреса за аплицирање ljiis_ procurement@yahoo.com

Фирма: Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, Медицински факултет Град: Банско Објавен: 30.09.2009, Утрински Весник

Фирма: Основниот суд Град: Охрид Објавен: 30.09.2009, Утрински Весник

Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, Медицински факултет - Скопје, распишува конкурс за избор на лица избришани во наставно-научни, научни и соработнички звања. Молбите се доставуваат до Архивата на факултетот 8дена од објавувањето. Повеќе информации имате на www.medf.ukim. edu.mk

Фирма: ЈП „Охридски комуналец“ Град: Охрид Објавен: 30.09.2009, Вечер ЈП „Охридски комуналец“ Охрид распишува оглас за засновање на работен однос за Оператор на депонија - 1 извршител. Докуентациите да се достават до Сектор за правни работи, кадрови и општи работи во ЈП „Охридски комуналец“ - Охри, Нов Расадник бб Охрид. Огласот е ојавен во Вечер на 30.09.2009 и трае 8 дена.

Септември 2009

[32]

Основниот суд Охрид објавува оглас за враотување на судски помошници на неопределено време (2). Апликациите да се достават до Основен суд Охрид, Комисија за избор на судски службеници, за оглас бр.1/2009. Огласот е објавен во Утрински Весник на 30.09.2009 и трае 8 дена.

Фирма: Јавната установа Меѓуопштински центар за социјални работи Град: Струмица Објавен: 30.09.2009, Вечер Јавната установа Меѓуопштински центар за социјални работи Струмица распишува конкурс за именување на директор. Молбите да се доставатна адреса: ул.Ленинова бр.84 Струмица. Огласот е објавен во Вечер на 30.09.2009 и трае 8 дена.


Фирма: Универзитетот на Југоисточна Европа Град: Прилеп Објавен: 28.09.2009, Дневник

Фирма: PRIMA Град: Скопје Објавен: 28.09.2009, Дневник

Фирма: Интернационална консалтинг компанија Град: Скопје Објавен: 28.09.2009, Вест

Фирма: Филолошки факултет „Блаже Конески“ Град: Скопје Објавен: 29.09.2009, Дневник

Интернационална консалтинг компанија бара ПРОЕКТ МЕНАЏЕРИ за работа од областа на маркетингот. Адреса за аплицирање:reklamiranje@thome.mk Огласот е објавен во Вест, Дневник и Вечер на 28.09.2009год. и трае до 05.10.2009год.

Филолошки факултет „Блаже Конески“ во Скопје распишува конкурс за избор на Еден виш лектор по предметот современ англиски јазик. Заинтересираните треба да аплицираат во Архивата на факултетот. Конкурсот е објавен во Дневник на 29.09.2009год. и трае 8 дена.

Фирма: Здружението на граѓани "Отворете ги прозорците" Град: Скопје Објавен: 29.09.2009, Дневник

Фирма: ЛИБРА 1 АД Град: Скопје Објавен: 29.09.2009, Дневник ЛИБРА 1 АД Скопје распишува оглас за вработување на Комерцијалист за продажба на лекови и Менаџер за набавка на лекови. Адреса за аплицирање: personal@libra1.com.mk

[33] Септември 2009

Здружението на граѓани "Отворете ги прозорците" објавува оглас за работно место Раководител на програма. Адреса за аплицирање: contact@ openthewindows.org Огласот е објавен во Дневник на 29.09.2009 и трае до 05.10.2009год.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Универзитетот на Југоисточна Европа објавува оглас за избор/реизбор на наставници за Факултетот за јавна администрција и политички науки. Адреса за аплицирање HROffice@seeu. edu.mk Огласот е објавен во Дневник на 28.09.2009 и трае до 01.10.2009год.

PRIMA објавува оглас за слободни работни места на следните позиции: Раководител и заменик раководител на малопродажен салон; Продавач; Продавач на оддел-кујна; Благајник и Раководител на складиште. Адреса за аплицирање: posao@prima-namestaj. hr или Prima namestaj d.o.o., Ljudski potencijali, Zitnjak b.b., 10 000 Zagreb. Огласот е објавен во Дневник на 26.09.2009 и трае до 12.10.2009год.


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

Фирма: ДООЕЛ „Уни Сервис“ Град: Штип Објавен: 30.09.2009, Дневник

Фирма: КАМ МАРКЕТИ Град: Скопје Објавен: 30.09.2009, Дневник

ДООЕЛ „Уни Сервис“ Штип распишува оглас за вработување на Продавач; Чувар; Хигиеничари и Одржувач на паркови и зеленило. Пријавите да се достават до ДООЕЛ „Уни Сервис“ Штип, ул.Крсте Мисирков бб. Огласот е објавен во Дневник на 30.09.2009и трае 5 дена од објавувањето.

КАМ МАРКЕТИ огласува потреба од Раководители на маркети; Касиери и Асистенти за раководител. Адреса за аплицирање КАМ дооел, ул.Индустриска бб или personal@kam. com.mk Огласот е објавен во Дневник и трае до 08.10.2009год.

Фирма: Продукција Перспектива Град: Скопје Објавен: 01.10.2009, Дневник

Фирма: Скопски Пазар Град: Куманово Објавен: 01.10.2009, Дневник

Продукција Перспектива ДООЕЛ има потреба од 3 комерцијалисти. Адреса за аплицирање info@perspektiva.com. mk

Скопски Пазар а.д. Скопје, Куманово огласува оптоврени работни места за продавачи - 15 позиции. Адреса за аплицирање: бул.Јане Сандански 109, П.Фах 341, 1000 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 01.10.2009 и трае до 08.10.2009год.

Фирма: Министерство за правда Град: Скопје Објавен: 01.10.2009, Вечер

Фирма: Еуро Тоолс Град: Скопје Објавен: 01.10.2009, Дневник

Министерство за правда Проект заправна и правосудна имплементација и институционална поддршка, објавува оглас за ангажирање на едно лице - Правен консултант за стечај. Адреса за аплицирање ijiis_procurement@yahoo. com Огласот е објавен во Вечер на 01.10.2009 и трае до 15.10.2009год.

Друштвото за трговија Еуро Тоолс ДООЕЛ има потреба од Сервисер за рачен и електричен алат и Трговски претставник. Огласот е објавен во Дневник на 01.10.2009год. Адреса за аплицирање: eurotools-mk@hotmail. com

[34]


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [35] http://www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент, објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

Дипл. ПРАВНИК (1 ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Работно искуство на иста позиција, минимум 2 година  Одлично познавање и искуство од областа на трудовото право (изработка на договори за вработување, одлуки за престанок на работен однос и сл.)

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од нашиот тим, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: silvanal@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за правник”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Септември 2009

[36]


За потребите на свој клиент, компанија со дејност производство и продажба на прехранбени производи во Македонија, објавува

ОГЛАС за работна позиција

МЕНАЏЕР НА БИЗНИС ЕДИНИЦА СЛАДОЛЕД Потребни квалификации:  ВСС  Одлично познавање на англиски јазик, пишан и говорен  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична позиција 3-5 години

Доколку сте:  Организирана и мотивирана личност  Со планирачки и аналитички способности  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа  Иницијативни и исполнителни

Нашата компанија Ви нуди:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Вработување на неопределно време  Можност за професионален развој  Современи работни процеси Доколку сте заинтересирани и одговарате на наведените критериуми, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Менаџер на бизнис единица сладолед”. Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 21.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

[37] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

[38]


Реномирана мултинационална компанија – еден од водечките систем интегратори во регионот, кој на своите корисници им нуди комплетни информатички и деловни решенија преку услуги на советување, формирање, развој, изработка, управување, подобрување и одржување на информатичко-комуникациски системи и едукација за нивно користење во соработка со

објавува

ОГЛАС за

KEY ACCOUNT MANAGER Потребни квалификации:  ВСС – Економски или Технички Факултет  Работно искуство во продажба од областа на ИТ решенија  Сертификати од областа на продажба на ИТ технологии и решенија  Познавање на Законот за јавни набавки  Познавање на нови технологии  Одлично познавање на англиски јазик  Возачка дозвола – Б категорија

Профил на личност:  Одлични комуникациски и презентациски вештини  Организираност, одговорност и ориентираност кон цели  Самоиницијативност при извршување на работните задачи  Способност за тимска работа

Од кандидатот се очекува:  Позитивен и проактивен однос кон работата  Самостојност и мотивираност за пронаоѓање нови продажни можности  Постојано следење на нови технологии

 Стручно усовршување и професионален развој  Пријатна работна атмосфера со млад и амбициозен тим на професионалци  Користење на најмодерни информатички технологии  Стимулативни примања

Доколку работните предизвици ги прифаќате како лични, имате желба за личен и професионален напредок, сакате здрава конкуренција, имате натпреварувачки дух, сакате да бидете опкружени со професионалци и постојано да се усовршувате, и сакате да работите во компанија која ќе ви овозможи големи предизвици и адекватни награди, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „Key Account Manager“.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[39]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанијата нуди:


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Септември 2009

[40]


во соработка со ПРЕТСТАВНИШТВО на интернационална компанија во Скопје објавува

ОГЛАС за позиција

РЕГИОНАЛЕН МЕНАЏЕР Потребни квалификации:  Стекнато образование ВСС / ССС  Одлично знаење на англискиот јазик, пишана и усмена комуникација  Работно познавање на компјутери  Аналитички и планирачки способности

Работни задачи и активности:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Координирање на регионални програми  Изготвување на стратегии за зголемување на дистрибуција и продажба  Планирање и контрола на продажбата  Надгледување на пазарот на конкуретните производи  Обезбедување на свежи производи во секоја област од продажбата  Координирање и контрола на активностите на доверените вработени Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се стручна тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите, сте енергични, лојални, одговорни, со желба и спремни за работа под притисок и се стремите кон успех и остварување на резултати, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Регионален менаџер”. Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 14.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

[41] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

AC Technician & Ducting Job Summary: The AC technician is responsible for installation, repair and maintenance of small single area/room AC units (split system or window type),as well as centralized AC units that serve for cooling/heating of more than one areas/rooms (centralized AC for building with more than one room). Also important, AC technician needs to have knowledge for fabrication and installation of ducting for the centralized AC units (ducting consists of sheet metal or other material used for the ducting channels that enable the cool/hot air to flow in different rooms from the centralized unit. Responsibilities: • Installation, repair and maintenance of small AC’s and centralized AC’s • Fabrication and installation of ducting for centralized AC units (HVAC) Job Knowledge, Skills & Characteristics: • Experience in AC installation, repair and maintenance • Experience in fabrication and installation of ducting for centralized AC units • Good knowledge of various ducting materials • Experience in mechanical engineering preferable, for preparing drawings needed for ducting systems

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Септември 2009

[42]


LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

CHEMIST

Responsibilities • Monitor the treatment process on daily basis ( WWTP & WTP ) • Completing the necessary lab chemical and biological tests of the waste WWTP, completing the necessary chemical and biological tests of the water at the WTP. • Adding certain chemicals as per the manual or according to the test results in the waste water at certain points of the process WWTP, adding chemicals to the water during the purifying process-WTP. • Daily check of the equipment and machines related to the WWTP & WTP. • Adhering the health safety regulations when operating the WWTP & WTP. • Preparing detailed daily report of the treatment process WWTP & WTP. • Preparing a daily lab result report WWTP & WTP.

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Септември 2009

[43]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Required skills: • Diploma or bachelor’s degree in Chemical Engineering or equivalent branch. • Experience in laboratory testing • Fluent in English language, other languages would be an advantage • Experience in WWTP & WTP or equivalent would be an advantage • Basic computer knowledge • Must possess intercultural skills and demonstrate ability to effectively work with all levels of company personnel and external clients • Must be punctual, energetic and proactive • Willing to travel internationally.


ОГЛАСНА ТАБЛА

Реномираната фирма Биотек, која веќе 10 години успешно работи во областа на ин-витро дијагностиката и е лиценциран дистрибутер на голем број германски, француски, австриски и други EU компании распишува:

ОГЛАС

Оглас за вработување на следниве позивии

Сервисер; Магационер; Книговодител Степен на образование: ВСС или ССС Искуство: 3 години од областа за која се конкурира Квалификации: одлично познавање на работа со комјутери (Word/Excel/PowerPoint) Дополнителни квалификации: познавање на најмалку англискиот јазик (говорење/читање/пишување) Способност за тимска работа, за работа под стрес, спремност за прекувремено работно ангажирање, Возачка дозвола Б категорија Доколку ги исполнувате наведените барања во вашата апликација вклучете ги следниве документи:  CV на македонски и на англиски јазик  Фотокопија од диплома за соодветно образование  Една колор фотографија

Апликациите пратете ги најдоцна до 10.10.2009 год., на е-mail адреса biotek@on.net.mk или на адреса: Загребска 28В, 1000 Скопје *Кандидатите кои ке ја поминат првичната селекција ке бидат повикани на дополнителни тестирања и на интервју. *Кандидати без работно искуство да не се пријавуваат на овој оглас.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[44]


АРИЉЕМЕТАЛ доо увоз-извоз Скопје Друштво за производство и трговија со технички деловии навојни производи во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на следната работна позиција:

ДЕЛОВНА АСИТЕНТКА (ФАКТУРИСТКА)

Потребни квалификации:  ССС  Работно искуство на бараната позиција ќе се смета за предност  Работно познавање на MS OFFICE (Word, Excel, Internet)  Основно познавање на англиски јазик  Одлични организациски и аналитички способности

Профил на личност:  Лојална, трпелива и одговорна личност  Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови  Личност со позитивен ментален став  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа

 Пријатна работна атмосфера  Можност за Ваша професионална реализација  Современи работни процеси Доколку сакате да станете дел од претпријатие кое е дел од големото семејство на светски компании со проверен квалитет, сте енергични, доверливи, лојални, одговорни и спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: katerinam@vrabotuvanje.com.mk , со назнака на апликацијата “за оглас за Ариљеметал – деловна аситентка„. Огласот трае 10 дена од објавувањето. Кандидатите кои ке ја поминат првичната селекција ке бидат повикани на интервју.

[45] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Профил на личност:


Септември 2009

[46]


ТЕРМОПЛАМ, компанија од Скопје, со дејност продажба и сервис за горилници за плинско и течно гориво во соработка со

објавува

ОГЛАС за работна позиција

СЕРВИСЕР Потребни квалификации:  ССС (Електро-техничко училиште)  Одлични технички предзнаења  Пожелно претходно работно искуство/сервисирање во дејноста  Работно познавање на англиски јазик и компјутери (MS Office)  Активен возач, Б категорија  Пожелно сопствено возило

Профил на личност:  Самоиницијативност при извршување на работните задачи  Стабилна, одговорна и лојална личност  Уредност и прецизност Доколку ги поседувате потребните квалификации и сакате да станете дел од тимот на успешна компанија која ви нуди професионален развој и работа во пријатна атмосфера, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ja на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака за позицијата “за оглас за сервисер„. Огласот трае 10 дена од објавувањето.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[47]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009 [48] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 29  

Vrabotuvanje NEWS Broj 29

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you