Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 28

Петок, 25.09.2009

CV на компаниите: Кога бараш нешто, барај на Google! Тема на број: Побарајте препорака Преземено: HR менаџери, ослободете се од стресот! Блиц: Прекувремена работа. За или Против? Огласи: Твоето работно место! Септември 2009

[1]


Содржина

4 11 18

15 Google

22 23

29 Септември 2009

[2]

Слободни работни места!

24

Актуелности

HR Анализа

Деловен стил

Совет

HR речник

Блиц


8

Тема на бројот

Препораката непходна

12

[3] HR Водич за справување со стрес за менаџерите Септември 2009

Во развиените земји, во биографијата е стандардно да има и препорака од претходниот работодавач, но задолжително таа да се провери. Во Македонија, не е неопходно да се има писмена препорака, освен кога се бара во огласот за работа, но тоа е многу ретко. И покрај тоа што не е вообичаено барање на препорака при огласување на потребата за работник, некои работодавачи бараат писмени препораки при вработување на поединци, а тоа најчесто се приватни фирми. Понекогаш работникот сам може да побара препорака од својот работодавец, но тој не е обврзан да го стори тоа, туку тоа зависи од неговата добра волја и неговото мислење за работникот...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

Прокредит Банка нуди поволности за бизнис секторот ПроКредит Банка нуди нови поволности кај долгорочните бизнис кредити, кои ќе се исплаќаат по мошне брза и едноставна процедура, со фиксна каматна стапка за кредити со рок на отплата до 60 месеци и флексибилен залогна подвижен имот, хипотека или комбинирано. Во рамки на кампањатадо 30 ноември годинава банкатанема да наплаќа провизија при исплата на кредити во висина од 5.000 до 150.000 евра. “Целта на овие кредити, чиј рок на отплата е до 7 години, е да стимулираат долгорочни инвестиции во бизнисот. Ние веруваме декамакедонските компании се со јасна визија за својот развој и се спремни да инвестираат во својот бизнис, а ПроКредит Банка е тука за нив” истакна генералниот директор на ПроКредит Банка, Јованка Јолеска Поповска ПроКредит Банка до сега одобри над 100.000 кредити, од кои најголемиот дел, над 80 отсто, беа исплатени на мали и средни претпријатија.

Меркатор ќе го зголемува капиталот за 20% Управата на најголемиот словенечки синџир на супермаркети, Меркатор започна подготовка за прибирање на дополнителен капитал во висина од 20% од досегашната капитализација на компанијата, пренесе словенечката новинска агенција СТА. Парите од докапитализацијата, Меркатор планира да ги употреби за стратешки поврзувања во малопродажбата и невдижностите. На акционерското собрание на Меркатор, сопствениците на Меркатор дале зелено светло за зголемување на капиталот за 20% до 2012 година, со цел овие сретства да се искористат за стратешки аквизиции. Управата на Меркатор заклучила дека промената на деловните прилики во Источна Европа отвара нови можности за ширење на компанијата . Во „Силмак“ проработи најголемата печка Во комбинатот „Силмак“ од Јегуновце почна со редовно производство најголемата и најмодерната печка за феросилициум. Капацитетот на оваа реконструирана печка, која поради големината ја нарекуваат „48ка“, е 2.000 тони феросилициум месечно. Или заедно со печката, која е вклучена во производство повеќе од два месеца, „Силмак“ произведува околу 3.000 тони феросилициум, објави „Утрински весник“. Активирањето на најголемата печка во која „Силмак“ инвестира околу 1,6 милиони евра врати на работа осумдесетина лица што беа на принуден одмор. Сега во комбинатот се ангажирани 230 работници, или повеќе од една третина. „Силмак“ со сите осум вклучени печки вработуваше 630 работници. Според информациите од комбинатот, обезбеден е пласман на вкупното производство на феросилициум и тоа, главно, за светските пазари. Речиси 90% од извозот „Силмак“ го пласира во земјитечленки на ЕУ, пред се', во Италија, Словенија, Австрија, Словачка, Чешка, Грција и Бугарија. „Силмак“, главно, произведува за извоз, а неговите традиционални купувачи и деловни партнери се од Хрватска, Турција и од Србија. Само еден отсто од вкупното производство во овој комбинат останува во нашата земја.

Септември 2009

[4]


КРАТКО ...

Промовиран портал за претприемачи Промовиран е нов портал чија намена е да им помогне, претежно на младите лица, да започнат сопствен бизнис и да го решат проблемот со вработувањето. На порталот www. pretpriemac.mk можат да се најдат корисни информации, од појаснување на поимот претприемништво до добивање корисни совети за започнување на бизнис. Предвидено е на порталот и да се поставуваат прашања на кои ќе одговараат сопственици на компании. Меѓу содржините кои ќе бидат објавени на порталот ќе се објавува и истражување меѓу младите луѓе со какви проблеми се соочуваат при отпочнувањето на бизнисот. Овој портал претставува најнов проект на фондацијата Претприемнички сервис за младите (ПСМ) со поддршка на фондацијата Институт отворено општество и Норвешката амбасада. “Претприемништвото е иднина на државата и ќе има голема улога во развој на бизнис секторот“, изјави Љупчо Деспотовски, менаџер на ПСМ. Воедно тој најави дека се во тек активности за одбележување на глобалната недела за претприемништво, што ќе се одржи од 16- 22 ноември.

Септември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Македонските граѓани сакаат повеќе мобилни оператори Ако на пазарот се појави нов оператор, 81 процент од анкетираните одговориле дека треба да понуди подобри цени за да станат негов корисник. Македонските граѓани сакаат да имаат избор на повеќе мобилни оператори, покажува испитувањето за задоволството на корисниците од пазарот на електронски комуникации што го спроведе од 3. до 9. овој месец маркетинг агенцијата Стратегиц Маркетинг анд Медиа Реасеарцх за потребите на Агенцијата за електронски комуникации. Потврден одговор на прашањето дали сакаат поголем избор на мобилни оператори дале 77 проценти од испитаниците, а 21 процент се изјасниле негативно, информира денеска на прес-конференција портпаролот на АЕК Маријан Пејовски. Доколку на пазарот се појави нов оператор во мобилната телефонија 81 процент од анкетираните одговориле дека треба да понуди подобри цени за разговор за да станат негов корисник. За седум проценти од испитаниците изборот на евентуалниот нов оператор би зависел од квалитетот на услугите, а за три проценти подобрите цени за СМС и ММС пораките. Пејовски одговарајќи на новинарски прашања не прецизира дали на македонскиот телекомуникациски пазар има потреба од четврт мобилен оператор. Тоа би се знаело по октомври кога треба да заврши анализата на пазарот, а АЕК досега не упатила препорака до Министерството за транспорт и врски за распишување тендер за четврт мобилен оператор, тврди портпаролот на АЕК. Резултатите од испитувањето покажуваат дека 80 проценти од испитаниците користат мобилен телефон. Задоволни од цените на услугите се 73 проценти, а од квалитетот 92 проценти. Т-Мобиле е наведен како главен мобилен оператор за 69 проценти, за 22 проценти тоа е Космофон, а за 9 проценти од испитаниците третиот мобилен оператор ВИП. Од испитаниците кои се изјасниле дека го промениле операторот на мобилна телефонија, 73 проценти тоа го направиле поради подобри цени, а 27 за подобри услуги.


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

Космофон со нов тарифен модел за студенти и млади Нов тарифен модел креиран за студенти и за младата популација промовираше мобилниот оператор Космофон.Тарифниот модел Х -ТРА е достапен за лицата на возраст од 18 до 27 години. Тарифирањето за една минута говорни и видео повици, како и за услугите СМС, ММС, МБ ќе изнесува 4,5 денари кон сите мрежи, плус ДДВ.Корисникот на овој тарифен модел има можност да активира СМС пакет по цена од 99 денари, со што добива можност за испраќање на 99 СМС пораки. Корисниците на Х -ТРА ја добиваат и можноста да изберат припејд пакет со мобилен телефон, со специјален бонус. На прес конференцијата претставниците на Космофон најавија дека ребрендирањето на компанијата ќе биде готово до крајот на оваа година.

Од 1 октомври ќе се затвараат производителите кои немаат ХАСАП Ќе се казнуваат, па и затвораат производните капацитети за храна од животинско потекло, кои до почетокот на идниот месец нема да ја имаат започнато имплементацијата на ХАСАП-стандардите за безбедна храна. Како што пишува днешен Утрински весник, прво со привремена забрана за работа ќе се казнуваат сите оние што немаат почнато имплементација на ХАСАП, а следни за контроли ќе бидат фирмите што веќе го имплементирале системот. „Рокот за примена на ХАСАП-стандардите од 1 октомври нема да се пролонгира. Идната недела Ветеринарната инспекција ќе ги прегледа сите објекти што се занимаваат со производство на храна и тогаш ќе имаме поцелосна слика за процентот на компании што ги имаат воведено безбедносните стандарди“, вели првиот човек на Ветеринарната управа, Дејан Рунтевски. Последните податоци од Управата покажуваа дека 40% од произведувачите на месни и млечни производи работат според ХАСАП-системот, 40% се во фаза на имплементација, а 20% го немаат овој систем за безбедна храна. Сепак, според Рунтевски, фирмите соочени со пеналите што би ги плаќале доколку немаат воведно ХАСАП, покажуваат голема заинтересираност за негово имплементирање. Според експертите, прехранбената индустрија од анимално потекло е многу поразвиена и понапредна од онаа од растително потекло, поради што сметаат дека таа во голем процент го има или работи на воведување на ХАСАП-от. Законот предвидува, сите што нема да имаат имплементирано ХАСАП-систем, да бидат казнувани од 5.000 до 10.000 евра. Досега сите извозноориентирани капацитети веќе го имаат воведно ХАСАПот, иако експертите предупредуваа дека неговата имплементација мора да се спроведе и кај оние кои произведуваат и за домашниот пазар, бидејќи само на тој начин ќе се избегнат ризичните точки за контаминација на храната. Септември 2009

[6]


КРАТКО ...

Рудникот „Бучим“ инвестира 10 милиони евра Рудникот за бакар „Бучим“ од Радовиш ќе инвестира десет милиони евра нови вложувања за продолжување на работниот век до 2018 година. Ова денеска го соопшти Стопанската комора на Македонија, додавајќи дека за таа цел е изготвена развојна програма за периодот 2010-2018 година во која се предвидени сите активности, кои менаџментот ќе ги реализира за подолг живот на рудникот, кој на 29 ноември годинава ќе одбележи 30 години работа. Развојната програма се темели на дополнително утврдување на најмалку 33 милиони тони рудни резерви и наскоро треба да почнат геолошките истражувања на новите рудни тела „Бунарџик“ и „Вршник“, како и на централното рудно тело. Во наредните денови ќе биде поставена една од најголемите дупчалки, која ќе се земе на заем од рудникот „Саса“ и која за утврдување на резервите на бакар ќе оди на длабочина до 300 метри. Според програмата половина од инвестициите ќе бидат вложени во геолошки истражувања, а другата половина во набавка и капитален ремонт на опремата и механизацијата. Цената за тон бакар на Лондонската берза се движи околу 6.300 долари. Септември 2009

[7]

АКТУЕЛНОСТИ

Половина Македонци користат интернет, а 80 отсто мобилен Вкупно 49 отсто од македонските граѓани користат интернет, 80 отсто се служат со мобилен телефон, додека фиксната телефонија е присутна во 69 отсто од домовите во Македонија. Овие податоци добиени преку анкета спроведена на почетокот на месецот меѓу 1.100 граѓани ги објави Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Од вкупните корисници на интернет, две третини одговориле дека интернет користат секој ден, а дури 81 отсто од корисниците, интернет користат од дома. Најчести корисници на интернетот во Македонија се младата популација и лицата со завршено високо образование. Вкупно 81 отсто од корисниците на мобилната телефонија поседуваат само една СИМ картичка, 14 отсто две, а пет отсто три картички. Задоволство од цените на услугите во мобилната телефонија изразиле 73 отсто од испитаниците, а наспроти нив 27 отсто од испитаниците се незадоволни со цените. Дури 78 отсто од корисниците не го имаат променето својот мобилен оператор, а оние кои го сториле тоа како најчеста причина ја посочиле цената на услугите. Околу 31 отсто од домаќинствата во Македонија не поседува фиксна телефонија, а како најчест одговор за причината, испитаниците навеле дека порано поседувале, но им била исклучена линијата поради неможност да ги платат сметките. Голем дел престанале да користат фиксна телефонија бидејќи користат мобилна. Од вкупната популација што поседува фиксна телефонија, 15 отсто го смениле операторот, а како најчеста причина е наведена разликата во цените. Зголемувањето на цената на услугите од 10 отсто би била сосема доволна причина за дури 64 отсто од граѓаните да го сменат операторот. Средната вредност на задоволство од цените за фиксната телефонија изнесува 2.4 (1 за незадоволен, 4 за најзадоволен), додека средната вредност за задоволство на услугите изнесува 3.1.


ТЕМА НА БРОЈОТ

Препораката - н

Препораката може да е потвда дека сте најдобриот кандидат за работаната позиција Иако во Mакедонија се уште не е вообичаено да при поставувањето на огласи за работа се бара и задолжителна препорака, таа секогаш му е добредојдена на работодавачот. Поголемиот број од агенциите за посредување ги советуваат работобарачите, доколку е возможно својата биографија да ја збогатат и со препорака. Во текот на селекцискиот процес, работодавачот речиси сите информации ги дознава од самиот кандидат, односно потенцијалниот вработен, а често се поткрепува и на сопствената интуиција. Брзото и интуициското донесување одлуки, поврзани со кандидатот за работа, може да биде погубно, пред се кога се работи за работна позиција во којашто се бара преземање на иницијатива, креативност, анализа, преговарање и комуникација со клиентите. Дополнителните информации како што се препораките добиени од трета страна, имаат дополнителна тежина и релевантност и неспорна е предноста во односот на категориите од типот „спрема чувствата“ или „интуицијата“ којашто треба да се избегнува во изборот на работникот. Препораката е всушност писмо, каде што авторот/претходниот работодавач, ја опишува квалификацијата, карактеристиките и особините на способноста за оној за којшто ја пишува препораката. Тоа е исто така показател оти личноста за која се дава препораката е стручна и меродавна.

Септември 2009

[8]

Значи, тоа е потврда за знаењето, искуството и други вредности коишто ги носи во новата фирма. Углед ставен на коцка Во развиените земји, во биографијата е стандардно да има и препорака од претходниот работодавач, но задолжително таа да се провери. Во Македонија, не е неопходно да се има писмена препорака, освен кога се бара во огласот за работа, но тоа е многу ретко. И покрај тоа што не е вообичаено барање на препорака при огласување на потребата за работник, некои работодавачи бараат писмени препораки при вработување на поединци, а тоа најчесто се приватни фирми. Понекогаш работникот сам може да побара препорака од својот работодавец, но тој не е обврзан да го стори тоа, туку тоа зависи од неговата добра волја и неговото мислење за работникот. На некои, пак, работодавачи, работната политика им брани да дадат писмени препораки, а има и такви коишто не сакаат да дадат какви било информации за своите поранешни работници.


непходна

Телефонска проверка Исто така, многу е важен фактот на веродостојност на препораката. Проверката најчесто зависи од тоа колку далеку стигнал кандидатот во постапката при селекцијата. Кандидатите коишто ќе останат во потесниот круг, тогаш им се проверуваат препораките. Во зависност од видот на препораката, дали е таа усна или писмена, и со достапните податоци од препораката-можат да се проверат директно- со контактирање на конкретна личност којашто ја напишала препораката или индиректносо контактирање во фирмата во која работел кандидатот. Телефонскиот контакт овозможува, да во зависност од текот на разговорот со класични прашања, да се побараат и дополнителни објаснувања, па и конкретни примери на однесување. Досегашното долготрајно искуство на проверки на препораки, се покажало дека на тој начин успешно може да се заокружи сликата за кандидатот и да се потцрта добиеното мислење на останатите методи на селекција и алатки коишто се користат.

[9]

ТЕМА НА БРОЈОТ

Четири важни упатства Како изгледа препорака • Како изгледа препораката? Препораката најчесто ја пишува работодавачот, агенцијата за едукација или некоја трета личност со којашто соработувал кандидатот во минатото, но мора да биде јасна и фокусирана, а сите пофалби пожелно е да бидат поткрепени со аргументи. • При пишувањето на препораките, важно е однапред да се знае која е целта на препораката (добивање на работа, стипендија, членство во здужение) и поради што се препорачува одредена личност (искуство, теоретско знаење, квалитетен пристап кон работата и сл.). • Писмената препорака мора да се напише на меморандумот, со печат од фирмата и со потпис и титула на работодавецот, односно работното место во фирмата. • Вообичаено е на препораката да се напише со „Почитуван господине“ Препораката мора да одговара на следниве прашања: кој ја дава препораката, на кого ја дава, за кого се дава, каде работела и како работела личноста како и тоа какви особини има. Тоа значи дека мора да се напише времетраењето на работата во фирмата, описот на работите што ги вршела личноста, значи функциите што спаѓале во работното место. Да се наведат работните квалитети на работникот, врзани за тоа работно место. Секако, добро е да се напише и контакт на наведени броеви од телефони, електронска пошта, во случај на какви било прашања поврзани за професионалноста на личноста за која се дава препораката.

Препораката не е сигурност за добивање работа, па дури ни влегување во потесен круг при селекција, бидејќи работодавачите попрво ги интересира искуството, образованието и мотивацијата на кандидатот коешто влијание може да биде од особена важност. Во одредени фази, кога работодавачите избираат помеѓу неколку кандидати коишто се најчесто изедначени според квалификацијата и искуството, препораката може да одигра пресудна улога. Меѓутоа, голем проблем е што поголемиот дел на пишаните препораки, наликуваат една на друга, како јајце на јајце. Напишани се воопштено и многу ретко наведуваат примери на однесување на конкретни работни ситуации и снаоѓање со стресни и проблематични ситуации, така што нивното влијание во процесот на селекција е ограничен. Можат да остават позитивно мислење во смисла што личноста којашто ги приложила, се ангажирала околу пријавата којашто ја испраќа, и оти веројатно е мотивирана.

Септември 2009

Имено, со давање на препорака, работодавачот ја става својата репутација на коцка, бидејќи може да даде препорака на личност која не е вредна за тоа. Без обѕир на побарувањето за препорака, повеќето агенции ги советуваат нововработените, својата биографија да ја збогатат со препорака. При пишувањето на биографијата, добро е да се заврши со реченицата „препораките се достапни по барање“ или дури да се наведе личноста за контакт којашто е подготвена да ве препорача.


ÍÎÂÎ

Êîíçîðöèóìñêè ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

ÌÅÍÀÌÅÍÒ È ÎÐÃÀÍÈÇÀÖÈ£À Âå ïîêàíóâàìå äà ñå çàïèøåòå íà

Êîíçîðöèóìñêèòå ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

Çàïî÷íóâààò âî: îêòîìâðè 2009 ã.

Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà  ÌÅÍÀÌÅÍÒ ÇÀ ×ÎÂÅ×ÊÈ ÐÅÑÓÐÑÈ  ÔÈÍÀÍÑÈÑÊÈ ÌÅÍÀÌÅÍÒ  ÌÀÐÊÅÒÈÍà ÌÅÍÀÌÅÍÒ

- ïðàêòè÷íî íàñî÷åíè ñòóäèè - äâåãîäèøíè ñòóäèè - ïðåäàâàœà äâà ïàòè ìåñå÷íî (ïåòîê è ñàáîòà) - íà àíãëèñêè ¼àçèê - ëèòåðàòóðàòà å îáåçáåäåíà - âðâíè ïðîôåñîðè è åêñïåðòè - ãðóïà äî 30 ñòóäåíòè - âî Ñêîï¼å - ïî÷åòîê: îêòîìâðè 2009 Ïðîãðàìñêè âîäà÷ íà ñòóäèèòå:

ïðîô. ä-ð £àíåç Ïðàøíèêàð, ðåäîâåí ïðîôåñîð íà Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà Ñòóäèèòå ñå îäðæóâààò âî Ñêîï¼å Ñêîïñêè ñàåì (Êîíãðåñåí öåíòàð) Àïëèöèðàœå: Ñåïòåìâðè 2009

Èíôîðìàöèè: Ìåëèòà Ñåêóëîâñêà, (02) 3218 353 (070) 338 570 cisef@skopjefair.com.mk


Раководители 5% Оператори 5%

Асистенти 43%

Хигиеничари 6%

HR Анализа Наставници 6%

Угостителски работници 10%

Текстилни работници 12%

Топ 10 најбаран кадар во печатените медиуми во периодот 17.09.2009 - 23.09.2009 90

84

80 70 60 50 40 30

24

20

20

11

11

10

10

9

9

9

10 0

SETTE - Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk Објавени огласи по печатен медиум www.sette.com.mk

во периодот 17.09.2009 - 23.09.2009

Бизнис Капитал 1% 1%

Дневник 37%

HR АНАЛИЗА

Утрински весник 3% Нова Македонија 4% Вечер 5% Вест 10%

Време 17%

Шпиц 22%

SETTE - Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000SETTE Bitola, tel + 389Monitoring 47 52 29 29,Agency contact@sette.com.mk Media www.sette.com.mk Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk

www.sette.com.mk

[11]


ПРЕЗЕМЕНО

Водич за справувањ HR менаџерите

Десет причинители на стрес и пет стратегии за справување

Во денешната работна средина во која луѓето се активни 24 часа 7 дена во неделата, средина која постојано се менува, меша и консолидира, средина во која едно од начелата е „сторете повеќе со помалку труд“, буквите ЧР „човечки ресурси“ (HR – human resources) би можеле да се заменат со ЦР „Центар за реорганизација“. И всушност, допирните точки на овие две организациски динамики – човекова размена и системска промена – се одговорни за инхерентниот предизвик и притисок во работењето на раководителите за човечки ресурси и други експерти кои работат во полето на човечки ресурси. Кога едно лице се соочува со големи побарувања како и со критериуми и обврски што брзо се менуваат (особено кога станува збор за благосостојба, безбедност, права, итн. на други лица) и смета дека нема доволно контрола, авторитет или самостојност за да се справи со такви силни барања што брзо се менуваат, тогаш резултатот е предвидлив: Хроничен стрес! Ајде да започнеме со список на причинители на стрес поврзани со областа на човечки ресурси Расположливост и одговорност Факторот на стрес е двојно поголем: Иако одделот за човечки ресурси може да е посебен оддел, сепак тој оддел тешко може да претставува остров во корпоративните води; персоналот на компаниите смета дека треба да има одредено претставување преку човечките ресурси. ЧР треба да биде на повик на сите вработени. И ако експертот за ЧР се внесе целосно во улогата на спасител, ако си го носи дома секој проблем на вработените... внимавајте: Исцрпеноста не е знак за неуспех, повеќе е знак дека премногу сте дале од себе.

[12]


ње со стрес за Објективност Предизвикот за ефективен и прифатен оддел за ЧР е да оддржи некаква функционална независност дури и кога персоналот на овој оддел е дел од раководството. Експертот за ЧР мора да биде на некој начин независен и објективен и загрижен адвокат и за раководството и за вработените и да биде снажна сила за решавање на проблеми во организацијата (а не само да се занимава со бројки).

Столб во период на промена

Управување со кризи Потенцијална опасност е да се верува дека сте центар на корпоративен сончев систем. Дека животот на организацијата зависи од вашиот енергетски извор. Раководителот за ЧР мора да сфати дека одредени кризи се надвор од доменот

[13]

ПРЕЗЕМЕНО

Незадоволен персонал Од горенаведеното, очигледно е дека обврските и барањата на ЧР ги има во изобилство. Познатиот совет е се разбира да се преговара околу проблеми со лица кои се жалат од надзорникот, или се вознемирени околу платата, процена на нивното работење или унапредување (или прекинување на работен однос). Се разбира, вреди да му се помогне на некој да реши личен проблем заради емоционално и професионално задоволство. Сепак, постојано давање услуги на лути клиенти може многу лесно да доведе до случај на „преоптоварување на мозокот“.

Во периоди на брза и несигурна промена спојување со друга компанија, редуцирање на бројот на вработени и брзо отпочнување и пораст - раководителот на ЧР честопати претставува мажоретка во компанијата (односно исповедник за стрес). Честопати, тој/таа мора да им помогне на луѓето да си го задржат духот во период кога се соочуваат со несигурна и чувствителна иднина. Целта на ЧР: да не се дозволи „духот на телото“ да опадне во „дух на труп!“ Раководителот за ЧР може да претставува гласник кој им помага на вработените и надзорниците да ги протолкуваат најавите од раководството за реорганизација. Понекогаш, лидерот на ЧР мора да ја презема наметката на Мојсеј кога племињата од вработени лутаат во период на транзициска пустина. Дали некој е заинтересиран за обука на тема: „Разделување на големи водни површини“.

Септември 2009

Многубројни улоги Имајќи ја предвид неговата централна положба не е изненадување што раководителот/ експертот за ЧР често игра повеќе улоги - од тренер и советник па сè до полицаец и исповедник. И, ако и тоа не е доволно, тој/таа мора да биде организациска или меѓучовечка безбедносна мрежа или поддршка кога има проблеми со: а) односите помеѓу раководителот- надзорникотвработениот, б) реорганизациска промена, на пример намалување на бројот на вработени, в) кризи во процесот на вработување, г) застарени или незаконски политики, д) штетни постапки, итн.


ПРЕЗЕМЕНО

на неговата/нејзиното продуктивно влијание; човек мора да и одолее на улогата на „синдромот соло спасувач“. Кога траумата од редуцирање на бројот на вработени почна да предизвикува расна тензија

и закани – критикување на ККК веб-страницата и јавно пуштање на касетата на Луис Фаракан – во едно федерално владино одделение, одделението за ЧР побара доктор за стрес. Како експерт за критични инциденти мојата улога е јасна: да го запрам опасниот циклус пред да стане насилен и да го трасирам патот за продуктивно решавање на конфликти и градење на тимови. Критериуми за приватност Постојно-присутен предизвик за експертите за ЧР кои се соочуваат со голем број на лица, одделенија и виши раководители е споделување на опасни информации и заштиа на правата на вработените на приватност. Неодамна, забележав Септември 2009

[14]

еден причинител на стрес: раководител на ЧР не е сигурен како да реагира на прекршување на доверливоста од страна на надзорник. Надзорникот непрофесионално (ако не и незаконски) споделил со своите вработени информација дека некој колега бил хоспитализиран поради проблеми со металното здрвје. Ова прекршување на правото на доверливост е како вирус којшто може да го зарази секој оперативен систем и чувството на безбедност. Позицијата на раководителот на ЧР е во прашање, не само позицијата на надзорникот. Технологија и политика што постојано се менува Како и други корпоративни субјекти, одделението за ЧР мора да ги следи новите софтверски системи и системи за обработка на податоци. Се повеќе и повеќе, постоењето на внатрешна веб-страница за споделување на клучни информации со вработените е мошне опасно. И речиси секогаш, потребно е повеќе време за да се има технологија која непречено функционира. Се случуваат дефекти! И, се разбира, постојано се менуваат критериумите за политики или прашањата за културна разноликост/прашањата за родова припадност - без разлика дали тоа го наложува Конгресот или ЕПА. Исто така, не треба да ги занемариме строгите прописи на корпоративните седишта за теренското работење што многу брзо се менуваат. Сите овие системски сили може да го поткопаат чувството на контрола во секојдневното работење со ЧР. Потреби од обукаТимот за ЧР не може да обезбеди поединечно советување со секој вработен за сите лични проблеми. Во зависност од големината на компанијата, одделот за ЧР мора да има доволно време и персонал за да обезбеди предавања за прашања поврзани со ЧР. Раководител на ЧР честопати има потреба да им делегира својата функција во обуката на некој помошник. Раководител што не може да делегира е раководител што нема да преживее. Поединците мора да се охрабруваат да собираат разумни податоци или да вршат истражувања, или во спротивно, одделот за ЧР ќе покаже неефикасна, дисфункционална зависност. Продолжува...


Пристојност на работно место Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Секој треба да знае како да се однесува во секојдневието, тоа се учи од самото раѓање и никогаш не се заборава.

поединечно. Најмногу се почитуваат вработените кои со своето комуницирање, и со вештината на пристојност умеат да постигнат идеален однос меѓу своите обврски и обврските на другите. Добрата комуникација и пристојното однесување го гарантираат успехот, секој комуницира на свој начин. Комуникацијата е многу важна, бидејќи без неа е потешка понатамошната егзистенција во животот. Да се биде пристоен е во ред, но сепак треба да се биде свој, бидејќи ако не ви се разговара со некого т.е не ви се допаѓа личноста со која треба да разговарате, подобро молчете, бидејќи се познава кога некој разговара со некого со сила, а преправањето не е пристојно и наизглед е невкусно. Одржувањето на хигиената до потребното ниво на работното место, уредната канцеларија, ја бара секој вработен и секој работодавец внимава на таа особина кај вработениот. Секогаш ќе имате позитивна мисла и пофалба од вашиот шеф, бидејќи никој не сака истурено кафе на работната маса, непотребна хартија засфрлена на подот и догорчина од цигари, така што јадење и пиење алкохол е многу непријатно од ваша страна. Исто така треба да се има осет кога ке се кажува хумор, бидејќи секој не сака да слуша како некој се смее на некој виц. Премногу смеење, гушкање, бакнување, не секогаш доликува. Ова важи особено кога се наоѓате на некој состанок, тоа е многу непрофесионално и непристојно. Сите вработени имаат еднаква шанса за успех , а нивната положба зависи од положбата на општеството во кое се наоѓа поединецот, а секако и од работните резултати.

[15] Септември 2009

Моментално најзaбележителен дел од однесувањето на еден човек се непристојноста и невкусот. Секојдневно се соочуваме со ваков проблем. Многу често забележуваме како некои одат на работа облечени како да се по дома или за свадба, што воопшто не доликува за работата што ја работат. Вакво облекување, се случува многу често да го видиме и кај некои познати јавни фаци, на некои водители кои на тв-екраните се облечени многу провокативно или разголено. Она што треба да го носите приватно, во слободно време е во ред, но не изгледа пристојно за на работа. Во деловниот свет многу е важно да не се помине границата со вашата сексипилност. Секој човек и секој вработен е должен да се однесува пристојно, чесно и професионално, без разлика дали се работи за деловни партнери или,пак, за некои други лица. Пристојноста бара обраќање со почит, со насмевка, мирно и трпеливо да се решаваат проблемите кои произлегуваат од нејасната комуникација, без да се употребуваат навредливи зборови. Пристојноста е незабележителна, неа никој нема да ја забележи, но таа треба да биде присутна во самите вас, бидејќи секоја добра работа може понекогаш и да се заборави, но секоја грешка или непристојност направени на работното место или, пак, некој неумесно кажан збор, веднаш може да се запамети. Пристојното однесување има свое место и од секого се очекува да го почитува. Постојат низа пристојни правила, но исто така постојат и правила и совети кои важат за сите, тие не се менуваат за секој

ДЕЛОВЕН СТИЛ

Како што се однесуваш така и ти се враќа во животот. Тие луѓе што се однесуваат пристојно и знаат да се „пикнат“ под кожата на другите, денес се ценети и завидни луѓе. Тоа е и смислата на животот и отворање на нови врати во светот.


СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ Филип Котлер, почесен доктор на науки на Универзитетот Американ Kолеџ Скопје Со академската поддршка од страна на „Американ колеџ“ – последната книга на Филип Котлер, ‘Chaotics’ достапна и на македонски јазик Универзитетот Американ Колеџ Скопје ја имаше таа чест и привилегија – да ја додели титулата Почесен Доктор на Науки (doctor honoris causa) на проф. Филип Котлер.

Свечената церемонија на доделувањет се одржа на 21 септември во хотелот Александар Палас, со почеток во 17 ч. Од сите Универзитети во регионот, Д-р Филип Котлер, одлучи да ја прифати оваа почест токму од Универзитетот Американ Колеџ Скопје, што се должи на квалитетот на наставата и примената на американски стандарди на бизнис едукација. Инаку, Филип Котлер, досега бил прогласуван за почесен доктор на 23 универзитети низ целиот свет. Д-р Котлер е “S.C. Johnson & Son истакнат професор по маркетинг” на Kellogg Септември 2009

[16]


School of Management при Универзитетот Нортвестерн во Чикаго, Илиноис. Тој се смета за основоположник на науката за маркетингот. Автор е на бројни книги и трудови од оваа област. Американ Колеџ е академскиот спонзор на Конференцијата, која за стручната јавност ја одржи токму Филип Котлер, основоположникот на маркетингот во светски рамки. На Американ Колеџ Скопје, на Катедрата за бизнисадминистрација, носечки предмети се токму Основи на Маркетинг, Маркетинг менаџмент и Меѓународен маркетинг, за кои, главно, се употребува стручна литература, токму од д-р Филип Котлер.

Титулата - почесен доктор на науки на д-р Котлер му ја додели д-р Марјан Бојаџиев, провост на Универзитетот Американ Колеџ Скопје, „Чест ми е да ја врачам титулата почесен доктор на науки на таткото на маркетингот - проф. д-р Филип Котлер. Тој е еден од најголемите теоретичари на деловната мисла на XX век.” Ова е значаен момент за Американ Колеџ, но и за Република Македонија. Прифаќањето на оваа почест од страна на Котлер е признание за зрелост на пазарната економија.” Покрај тоа што го доделува насловот Почесен Доктор – Американ Колеџ, како академски покровител на Филип Котлер, ја преведе, уреди и подготви за издавање последната книга на Котлер. Таа е насловена „Хаотика – менаџирање и маркетинг во услови на турбулентни времиња“. Книгата е посветена на маркетинг-стратегиите во време на криза и може да се најде во продажните места на „Клуб Матица“.


CV НА Подготвува Виктор Герасимовски Септември 2009

[18]

ПОДДРЖАНО ОД

големите


c u r r i c u lu m v i ta e Google Life Timeline 1995 Company founders, Larry Page and Sergey Brin, meet According to Google lore, company founders Larry Page and Sergey Brin were not terribly fond of each other when they first met as Stanford University graduate students in computer science in 1995. Larry was a 24-year-old University of Michigan alumnus on a weekend visit; Sergey, 23, was among a group of students assigned to show him around. They argued about every topic they discussed. Their strong opinions and divergent viewpoints would eventually find common ground in a unique approach to solving one of computing’s biggest challenges: retrieving relevant information from a massive set of data. 1996 BackRub is begun By January of 1996, Larry and Sergey had begun collaboration on a search engine called BackRub, named for its unique ability to analyze the “back links” pointing to a given website. Larry, who had always enjoyed tinkering with machinery and had gained some notoriety for building a working printer out of Lego? bricks, took on the task of creating a new kind of server environment that used low-end PCs instead of big expensive machines. Afflicted by the perennial shortage of cash common to graduate students everywhere, the pair took to haunting the department’s loading docks in hopes of tracking down newly arrived computers that they could borrow for their network. 1998 The search for a buyer Larry and Sergey continued working to perfect their technology through the first half of 1998. Following a path that would become a key tenet of the Google way, they bought a terabyte of disks at bargain prices and built their own computer housings in Larry’s dorm room, which became Google’s first data center. Meanwhile Sergey set up a business office, and the two began calling on potential partners who might want to license a search technology better than any then available. Despite the dotcom fever of the day, they had little interest in building a company of their own around the technology they had developed. 1998 Lands angel investment Unable to interest the major portal players of the day, Larry and Sergey decided to make a go of it on their own. All they needed was a little cash to move out of the dorm — and to pay off the credit cards they had maxed out buying a terabyte of memory. So they wrote up a business plan, put their Ph.D. plans on hold, and went looking for an angel investor. Their first visit was with a friend of a faculty member.

1999 Moves to bigger office Google quickly outgrew the confines of its Menlo Park home, and by February 1999 had moved to an office on University Avenue in Palo Alto. At eight employees, Google’s staff had nearly tripled, and the service was answering more than 500,000 queries per day. Interest in the company had grown as well. Red Hat signed on as its first commercial search customer, drawn in part by Google’s commitment to running its servers on the open source operating system Linux.

Септември 2009

[19]

CV Google

1998 Google Inc. opens its door In September 1998, Google Inc. opened its door in Menlo Park, California. The door came with a remote control, as it was attached to the garage of a friend who sublet space to the new corporation’s staff of three. The office offered several big advantages, including a washer and dryer and a hot tub. It also provided a parking space for the first employee hired by the new company: Craig Silverstein, now Google’s director of technology.


CV Google

1999 Moves into the Googleplex The gridlock was alleviated with the move to the Googleplex, Google’s current headquarters in Mountain View, California. And tucked away in one corner of the two-story structure, the Google kernel continued to grow — attracting staff and clients and drawing attention from users and the press. AOL/Netscape selected Google as its web search service and helped push traffic levels past 3 million searches per day. Clearly, Google had evolved. What had been a college research project was now a real company offering a service that was in great demand. 1999 Beta label comes off Google website Beta comes off of the Google logo 2000 Company culture takes form At the Googleplex, a unique company culture was evolving. To maximize the flexibility of the work space, large rubber exercise balls were repurposed as highly mobile office chairs in an open environment free of cubicle walls. While computers on the desktops were fully powered, the desks themselves were wooden doors held up by pairs of sawhorses. Lava lamps began sprouting like multi-hued mushrooms. Large dogs roamed the halls — among them Yoshka, a massive but gentle Leonberger. After a rigorous review process, Charlie Ayers was hired as company chef, bringing with him an eclectic repertoire of health-conscious recipes he developed while cooking for the Grateful Dead. Sections of the parking lot were roped off for twice-weekly roller hockey games. Larry and Sergey led weekly TGIF meetings in the open space among the desks, which easily accommodated the company’s 60-odd employees. 2000 Wins Webby Award and People’s Voice Award The broad appeal of Google search became apparent when the site was awarded both a Webby Award and a People’s Voice Award for technical achievement in May 2000. Sergey’s and Larry’s fiveword acceptance speech: “We love you, Google users!” 2000 Becomes world’s largest search engine Google officially became the world’s largest search engine with its introduction of a billion-page index — the first time so much of the web’s content had been made available in a searchable format. 2000 Partnership with Yahoo! Announced On June 26, Google and Yahoo! announced a partnership that solidified the company’s reputation — not just as a provider of great technology, but as a substantial business answering 18 million user queries every day. 2000 Google Toolbar introduced And in late 2000, to enhance users’ power to search from anywhere on the web, Google introduced the Google Toolbar. This innovative browser plug-in made it possible to use Google search without visiting the Google homepage, either using the toolbar’s search box or right-clicking on text within a web page, as well as enabling the highlighting of keywords in search results. The Google Toolbar would prove enormously popular and has since been downloaded by millions of users. 2001 Google search expanded to mobile users The first half of 2001 saw a series of partnerships and innovations that would bring Google search to a worldwide audience of mobile users. Wireless Internet users in Asia, Japanese users of i-mode mobile phones, Sprint PCS, Cingular, and AT&T Wireless customers, and other wireless device users throughout the world gained untethered access to the 1.6 billion web documents in Google’s growing index. 2001 Eric Schmidt joins Google as CEO Dr. Eric Schmidt has had a long-time technology career including stints as CEO at Novell Inc. and CTO of Sun Microsystems 2001 Google search index reaches 3 billion documents The Google search index reached 3 billion searchable web documents, another leap forward in Google’s mission to make the world’s information accessible. 2002 America Online selects Google for search and ads In May, that approach got a vote of confidence when America Online — calling Google “the reigning champ of online search” — chose the company to provide both search and advertising to its 34 million members and tens of millions of other visitors to AOL properties. Further confirmation came when BtoB Magazine named Google the #1 business-to-business website and the #5 B2B ad property in any medium, online or off. 2002 Google Labs is launched

Септември 2009

[20]


2002 Google News launched in beta 2002 Froogle is launched 2003 Acquires Pyra Labs (Pyra is creator of Blogger) 2003 Adsense program is born 2004 Grows search index to access 6 billion items 2004 Gmail is launched 2006 Google Page Creator is available to limited numbers

2004 Launches Desktop Search

2006 Google Finance is launched

2004 Acquires Keyhole Corp.

2006 Launches Google Calendar

2005 Google Earth is launched

2006 Google Checkout Opens for Business

2005 Launches Google Talk

2006 Launches Hosted Communications Services

2005 Launches Google Blog Search

2006 Acquires YouTube for $1.65 Billion in Stock

2005 Announces Google Reader

2006 Google Docs & Spreadsheets launched

2005 Offers Google Analytics

2007 Acquires Postini for $625M

2005 Launches Google Base

2007 Google buys social mobile startup Jaiku

Оваа компанија која е секогаш на прво место кога сакате нешто да истражите или да побарате на интернет, е создадена во 1996 година и тоа од давајца кретивни студенти Лари Пејџ (Larry Page) и Сергеј Брин (Sergey Brin) додека биле студенти на Универзитетот Станфорд (Stanford University) ,кои тогаш имале по 23 односно 24 години. Инаку карактеристично за овој гигант кој своето име го добил кога малиот Милтон Сирота (Milton Sirotta), запрашано да каже број кој има многу нули го одбрало името на GOOGLE , е тоа што возрасната граница на вработените е најмногу 35 години. А податоците од 2006 година велат дека тогаш во компанијта имало вкупно 13.748 постојано вработени работници. Гугл по опис претставува американска јавна коорпорација специјализирана за интернет пребарување и рекламирање на интернет. Седиштето на компанијата е во Маунтин Вју, Калифорнија а целта на Гугл е да ги организира светските информации и да ги направи достапни на сите корисници ширум Земјинава топка. Доколку се сомневавте во неопходноста на Гоогле, овој податок ќе ве побие комплетно.Така доколку сакате мануелно да ги прегледатае сите односно околу 4 милиарди web страници, ќе ви требаат 5,707 а на Гугал му е потребно време од само 0.5 секунди. Од декември 2006 „Гугл“ и официјално е најкористен претражувач на интернет после „Јаху “и „Мајкрософт лајф срч“...А дневната бројка на барања за претрага достигнува приближно 1 милијада посети дневно. ....Интересен е податокот дека во својата листа на вработени Гугл има и 100 кози.Во опсот на нивните работни задачи стои дека се одговорни за одржување и за наѓубрување на зеленилото кое се наоѓа околу седиштето на компанијата. Под задачите не е наведено дали се обврзани да има даваат и млеко на вработените и дали, доколку се изрдат потомци,т.е мали јарија и тие автоматски стануваат дел од подмладокот на Гугл..... Филозофијата на Гугл е: „Работата треба да ви биде предизвик а предизвикот да биде забавен“

Септември 2009

[21]

CV Google

2004 Acquires Picasa


ВО НОВАТА РАБОТНА СРЕДИНА... Веќе влеговте во новата работна средина.

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Полека ги запознавте колегите, некои ви изгледаат навистина како ваши сроди души, освен онаа колешка која секогаш ви се смешка кога и да поминете покрај неа. Не брзајте со заклучоците , колегите отпосле си го покажуваат своето вистинско лице..Еве неколку совети кои ќе ви помогнат за побрзо да се адаптирате во новата средина 1.Запознајте ја околината Ако некој од надредените сам не ве запознае со работното место замолете го да го стори тоа. Нека ве прошета низ компанијаат и нека ве запознае со колегите.Многу полесно ќе се прилагодите на средината ако се потрудите да ја запознаете... 2. Персонализирајте го своето работно место Дајте му сопствен белег на вашето ново работно место.Ставете си фотографии на работната маса од своите најблиски или пак пораки кои ве инспирираат...Ова ќе ви помогне да останете мотивирани. 3. Научете ја својата работа Замолете го колегата да ве упати во работата која треба да ја завршите , и нека ви даде некој совет како тоа да го завршите.Немојте да се воздржувате да побарате помош, ако колегите се коректни ќе ви излезат во пресрет затоа што и тие некогаш се наоѓале во иста ситуација како вашата. 4. Сами истражувајте Обидете се да дознаете повеќе за компанијата во која работите како и за работното место на кое ќе работите од поранешните или од сегашните вработени.Набрзо ќе видите колку лесно ќе се вклопите. 5. Бидете позитивни Позитивната енергија привлекува луѓе, никој не сака намрштени луѓе кои ја нарушуваат атмосверата. Бидете насмеани и нарушете се за работат која ќе

[22]

биде ваша обврска. Освен ова задолжително почитувајте ги и следниве правила: Не правете споредби Никако немојте ни гласно ни во себе да правите споредби со тоа како било средено во вашата поранешна канцеларија, како тоа хартиите секогаш биле на место, како се зннаело кое каде е..... Бидете дружељубиви Не мора да седите постојанао на бирото и да демонстрате дека сте преокупирани со работа. Слободно разменете по некој збор со вашта колешка. Не правете се паметни Не мора да давате одговор на секое прешање кое не е упатено кон вас, дури и тогаш кога одговорот е многу очигледен, а запрашаниот не го знае. Не мешајте се секаде. Не се дистанцирајте од заедничките паузи за ручек Дури и тогаш кога не сте гладни, или кога не ви се пуши цигара, верувајте дека драгоцени се сите моменти поминатаи во малата чајна кујна. Воздржете се од трачарење Колку и да ви изгледа банално, сепак немојте да се впуштате во дискусии за вашите поранешни колеги. Затоа што тој текст ќе ви наштети многу повеќе вам отколку на вашите поранешни колеги.И колку и да ве притискаат да дадете свое мислење , во никој случај не ги коментирајте новите колеги а уште помалку вашиот директор. Со среќа!


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ ВЕШТИНА HEADHUNTING (англ. Skill) означува скапо теоретско знаење кое во МЕНАЏМЕНТ праксата се применува како искуство ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС НА коеЧОВЕЧКИ РЕСУРС вработените мора да го владеат за да успешно ги совладаат зададените задачи. Вештините ги HEADHUNTING MATCHMAKING РЕСУРСИ разликуваме по подрачја (на пример, вработенитеHEADHUNTER поседуваат вештини за работа на компјутер) како и по нивоа (вработени кои умеат да работат на компјутер само со помош на друг) . ПритоаЧОВЕЧКИ ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА РЕСУРС изразот знаење значи познавање и разбирање на одредени факти додека изразот вештина значи HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ активност, брзина и квалитет на обавување на активности со кои вработениот стекнува искуство во ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА заЧОВЕЧКИ РЕСУРС праксата. Траењето на формалното образование или бројот на посетени семинари не е показател вештина, туку често се покажува дека поединците низ истото формално образование демонстрираат HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ различно ниво на вештина и обратно (компетенција). ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ СУ РС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING

НАЈГОЛЕМИОТ БРОЈ НА РАБОТОБАРАТЕЛИ СЕ ОД 26-30 ГОДИНИ 5% 20-25

10%

26-30 6%

36-40

11% 2%

34%

31-35

3%

41-45 46-50 51-55 56-60

СТАТИСТИКА

23%

[23] Септември 2009

17%


БЛИЦ

КОЛКУ ТЕШКО ВИ ПАЃА НА РАБОТА ПРЕКУВРЕМЕН Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Дали често пати се случува да останете на работа прекувремено, или пак често пати толку многу сте натрупани со работни задачи, што дел од нив ги завршувате и тогаш кога сте дома, во вашето слободно време? Многу често се фаќате себе си како мислите на вашите работни обврски и тогаш кога сте дома со вашите најблиски. Секогаш имате нешо да завршите , нешто што не сте успеале да го сработите во просечните осум часа, колку што обично трае работното време на секој од нас, па затоа се почесто останувате прекувремено на работа, или вашите недовршени работни обврски ги довршувате дома. Но, не грижете се, не сте единствените кои дел од своите работни обврски ги довршуваат дома или, пак, остануваат на работа и после работното време. Прекувременото работење, е се почеста појава и се поголем број луѓе остануваат толку долго време на работа што речиси воопшто не ги гледаат своите деца и своето семејство. Колку тешко им паѓа на луѓето останувањето на работа прекувремено? Дали своите работни обврски, чесо пати знаат да ги завршуваат и дома, седејќи пред својот компјутер или секогаш се трудат да го одвојат својот приватен од професионален живот, односно работата си е за на работа, а остатокот на времето е за себе и за своето семејство? Јован Иванов, физиотерапевт Јас често пати знам да останам на работа прекувремено , и коклу и да сум уморен, секогаш им стојам на располагање на луѓето кои доаѓаат во нашата ординација. Па, така многу често се случува на крајот на моето работно време , да дојде некој наш пациент на терапија, и јас нормално не можам , а и не смеам да го одбијам, па во ваквите случаи често се случува да останам многу подолго. Но , сепак јас си ја сакам мојата работа и не ми паѓа тешко, но сепак и јас имам свое семејство, деца , жена , па сакам да имам повеќе време за нив. Но , денес е такво времето, треба сите да бидеме среќни што имаме работа, во ова време на економска криза.

Сања Ристевска, сопственик на фризерски салон – Сања Јас немам работно време, односно работам само тогаш кога имам закажано, па така се случува некои денови да работам само неколку часа, а некои денови како на пример, сабота и недела кога имаме свадби и различни прослави се случува да работам по цел ден. Работењето не ми паѓа тешко, бидејќи колку повеќе работиме толку повеќе имаме. Јас би сакала секој ден да имам работа како за викендите. Јас сум задоволна и иако некогш сум многу уморна, сепак издржувам и не ми паѓа тешко. Кога се сака својата работа, тогаш ништо не е тешко.

Септември 2009

[24]


А ОСТАНУВАЊЕТО РЕМЕНО? Марина Трајковска, продавачка во бутик за детска облека – Baby Shop Јас речиси никогаш не останувам на работа прекувремено. Моето работно време трае осум часа и многу ретко се случува да останам подолго, освен во оние денови кога добиваме роба, па ја редиме, и тогаш може да се случи да останам еден час подоцна, но главно имам многу добар однос со мојата газдарица, па таа речиси никогаш не не задржува подоцна на работа. Не би ми пречело и да останаувам почесто прекувремено на работа, бидејќи мене тоа останување не ми е воопшто тешко. Се уште немам други сериозни обврски, бидејќи немам деца, туку се уште живееам со моите родители, па и да останам прекувремено сега за сега не ми е никаков проблем.

Стојан Стојанов, таксист Не останувам прекувремено на работа, бидејќи мојата работа е постојано во движење, односно во возење, па така често знам да одбијам муштерии доколку дојдат на крајот од мојата смена и побараат да ги однесам на некоја долга дестинација. Можеби е чудно да одбивате муштерии во ова време на криза, но верувајте секој на мое место би го направил истото, бидејќи после осум часа поминати во кола низ градскиот метеж многу е тешко да одработите барем и еден час повеќе. Затоа секој ден после завршувањето на мојата смена , бразам да се вратам дома и да се одморам малку затоа што возењето по скопските улици, за мене е и повеќе од напорно, но што да правам кога немам друга работа. Трајче Илиевски, механичар Јас по цел ден поправам коли, немам работно време, работам дома, бидејќи секогаш кога некој ќе ми донесе автомобил треба да го поправам. Често пати знам да претерам и долги часови да останам во мојата гаража, односно работилница поправајќи некој автомобил. Моето семејство често пати ми замерува дека заборавам да јадам и да пијам додека работам, но што да правам , работата е мојот живот, морам да работам за да имам доволно пари за школување на моите деца. Јас едноставно уживам да ја работам оваа работа, бидејќи ги обожавам автомобилите и сакам се што е поврзано со нив. Не ми е тешко да работам по цел ден, работата е мојот живот и не знам што друго би правел, ако не работам.

Септември 2009

[25]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Питер Дракер

ЕФЕКТИВЕН ДИРЕКТОР

Делотворните организации се реткост. Тие се поретки дури и од делотворните луѓе. Ваму или таму постојат светли примери, но во целина делувањето на организациите сè уште е примитивно. Организациите, како и луѓето на одговорните позиции, мораат систематски да работат на делотворноста и да стекнат навика за ефективност. Мораат да научат да ги хранат своите можности и да ги изгладнуваат своите проблеми. Мораат да работат на тоа, силата да им стане продуктивна. Мораат да се концентрираат и да поставуваат приоритети, наместо да се обидуваат да работат од сè по малку. Делотворноста мора да се научи.

Рон Џонсон

ПЕРФЕКТЕН БИЗНИС ПЛАН

ПЕРФЕКТЕН БИЗНИС ПЛАН обезбедува планска конструкција и ти покажува како да го комплетираш својот сопствен бизнис план во стотина кратки, лесни за следење чекори. Книгата е опсежна но сепак кратка и води кон целта. Напишана е во едноставен, јасен јазик и е дизајнирана за непосредна, практична корист на читателот. Авторот Рон Џонсон е независен менаџмент консултант специјализиран во корпоративна стратегија и менаџмент со промените

Филип Котлер

Котлер за маркетингот Разгранети светски цивилизации, синтеза на политичките, филозофските и религиските текстови и илјадници години на насилен судир, Концизни 33 Стратегии за војување е исцрпен водич за суптилна социјална игра од секојдневниот живот. Заснован е на мудри, вечни поуки и со многубројни примери од историјата, вклучувајќи ја генијалноста и лудоста на сите од Наполеон до Маргарет Тачер, од Шака Зулу до лордот Нелсон, од Ханибал до Јулисеус С. Грант, но и на водечките индустријалци, самураи и дипломати.

@


? ” #

работам на машина за куцање а може и на компјутер

± ¼ Ω Œ

.. Јас го најдов местот таму на ова работа ...ви пишувам и на CV пошто работам како администратор ...И мислам дека нема да бидете излажена со мене таму ..

@/$]{!!?( Ǿ ¶ < µ ”&?! Кој е без работа, а и оној сто сака нешто дополнително,нека ме побара,ке земеме некој денар заедно.

медицинска сестра можност и во скопје * Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

Септември 2009

[27]

ГАФОВИ

т е л п м ко у м р и Барам од ф у з и в и у абот р за и т н е м у док ав р позд и ов л с у и ат н оста и


национална & сателитска телевизија

со

вски е л и о Вас к р а Ж

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!

секој ПОНЕДЕЛНИК - СРЕДА - ПЕТОК


Фирмата Аксон Трејдинг Старвин ДОЕЛ има потреба од вработување на Стручен соработник. Адреса за аплицирање logistic@axxon.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 23.09.2009год.

Фирма: ФАРМАХЕМ Град: Скопје Објавен: 24.09.2009, Дневник ФАРМАХЕМ објавува оглас за вработување на Дипл. физичар - 2 лица. Адреса за аплицирање farmahem@farmahem.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 24.09.2009 и трае 7 дена.

Фирма: Природно - Математички Факултет Град: Скопје Објавен: 24.09.2009, Дневник Природно - Математички Факултет Скопје, распишува конкурс за избор на еден асистент, еден наставник и еден помлад асистент. Пријавите да се достават до Архивата на факултетот. Огласот е објавен во Дневник на 24.09.2009год.

Фирма: Сокомак Град: Битола Објавен: 24.09.2009, Дневник Сокомак АД Битола огласува потреба од Виљушкарист. Адреса за аплицирање Сокомак АД Битола, Ул.Прилепска бб, 7000 Битола или на e-mail jobs.sokomak@socotab.com

Фирма: „ОИЛКО“ К.Д.А. Град: Скопје Објавен: 24.09.2009, Дневник

Фирма: ОРБИТА ТРАНС 2000 Град: Скопје Објавен: 24.09.2009, Утрински Весник

„ОИЛКО“ К.Д.А. - Скопје распишува оглас за вработување на 10 (десет) работници на работно место Возач на автоцистерна. Адреса за аплицирање „ОИЛКО“ К.Д.А. - Скопје, ул.Миладиновци бб - с.Миладиновци, Општина Илинден, 1042 Скопје. Огласот е објавен во Дневник на 24.09.2009год. и трае 5 дена од објавувањето.

ОРБИТА ТРАНС 2000 има потреба од еден авто-дизаличар. Огласот е објавен во Утрински Весник на 24.09.2009год. Контакт тел 02/ 2464 636 или 075/ 221 - 976.

Септември 2009

[29]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Аксон Трејдинг Старвин Град: Скопје Објавен: 23.09.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

Фирма: Крусел Град: Скопје Објавен: 22.09.2009, Вечер

Фирма: Економски факултет Град: Скопје Објавен: 22.09.2009, Дневник

Крусел дооел, фирма за техничка роба има потреба од комерцијалистпродавач. Адреса за аплицирање: info@krusel.com.mk Огласот е објавен во Дневник на 22.09.2009год.

Економски факултет - Скопје распишува конкурс за избор на еден наставник во сите наставно-научни звања. Адреса за аплицирање: Економски факултет, бул. Крсте Мисирков бб. Инфо на 02/ 3268 - 800.

Фирма: Македонски информативен центар Град: Банско Објавен: 19-21.09.2009, Дневник

Фирма: Факултетот за ликовни уметности Град: Скопје Објавен: 19-21.09.2009, Дневник

Македонски информативен центар има потреба од преведувач од македонски на англиски јазик и обратно. Адреса за аплицирање contact@micnews.com.mk или на ул.Наум Наумовски Борче 73, 1000 Скопје.

Факултетот за ликовни уметности Скопје, распишува конкурс за избор на еден наставник. Огласот е објавен во Дневник на 22.09.2009год. Документите да се достават до Факултетот на ул.Битпазарска бб, 1000 Скопје.

Фирма: Набљудувачката мисија на ОБСЕ Град: Скопје Објавен: 19-21.09.2009, Дневник

Фирма: ЕУРОФАРМ Град: Скопје Објавен: 19-21.09.2009, Дневник

Набљудувачката мисија на ОБСЕ објавува оглас за селдното работното место Асистент за обуки. Адреса за аплицирање personnel-mk@ osce.org

ЕУРОФАРМ има потреба од Дипл. фармацевти за работа во Скопје и Битола и Фармацевтски техничари. Адреса за аплицирање eurofarm@ eurofarm.com.mк

[30]


Европска филмска академија ЕСРА објавува конкурс за избор на наставник по група стручно-уметнички предмети од областа на Драматургија во филмските и театарските уметности. Деталните информации за критериумите, бараните квалификации, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во Вечер од 18.09.2009 год.

Фирма: Набљудувачката мисија на ОБСЕ Град: Скопје Објавен: 18.09.2009, Дневник

Фирма: Хидро Град: Скопје Објавен: 18.09.2009, Дневник

Набљудувачката мисија на ОБСЕ објавува оглас за следното работно место: Асистент за обуки. Деталните информации за критериумите, бараните квалификации, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во Дневник од 18.09.2009 год.

Хидро дооел Скопје има потреба од Project Manager. Деталните информации за критериумите, бараните квалификации, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во Дневник од 18.09.2009 год.

Фирма: Македонски Информативен Центар Град: Скопје Објавен: 18.09.2009, Дневник Македонски Информативен Центар има потреба од преведувач од Македонски на Англиски и обратно. Деталните информации за критериумите, бараните квалификации, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во Дневник од 18.09.2009 год.

Фирма: Општина Зрновце Град: Зрновце Објавен: 23.09.2009, Вечер

ОГЛАСНА ТАБЛА

Економски Факултет Прилеп распишува конкурс за избор на наставник по предметите Банкарски менаџмент и Меѓународни финансии. Деталните информации за критериумите, бараните квалификации, потребните документи и адреса за аплицирање се наведени во Утрински весник од 18.09.2009 год.

Фирма: Европска филмска академија ЕСРА Град: Скопје Објавен: 18.09.2009, Дневник

Општина Зрновце има потреба од вработување на Архивар. Огласот е објавен во вечер на 23.09.2009 и трае 8 дена од објавувањето.

[31] Септември 2009

Фирма: Економски Факултет Град: Прилеп Објавен: 18.09.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Бујото Инженеринг Град: Скопје Објавен: 17.09.2009, Вест

Фирма: Еурофарм Град: Скопје, Битола Објавен: 17.09.2009, Дневник

Бујото Инженеринг објавува оглас за работно место Технички секретар. Вашата куса биографија со фотографија доставете ја на адреса Бујото Инженеринг, с. Орешани, 1053 Зелениково

Еурофарм има потреба од следните работни позиции: Дипломирани Фармацевти - за Скопје и Битола, Фармацевтски техничари - за аптека Скопје и Битола, и за веледрогерија и магацина во Скопје. Заинтересираните кандидати треба да шпрата свое цв на eurofarm@eurofarm.com.mk

Фирма: уристичка агенција Адриатик Маврово Град: Скопје Објавен: 17.09.2009, Дневник

Фирма: Градежната ком. Инвест А Град: Скопје Објавен: 17.09.2009, Дневник

Туристичка агенција Адриатик Маврово објавува оглас за вработување на Шеф на туристичка агенција и Комерцијалисти за авио сообраќај (2). Пријавите пратете ги на е-маил adriatic@mt.net.mk или лично во Агенцијата

Септември 2009

Градежната компанија Инвест А има потреба од Градежни работници (2). Апликациите пратете ги на адреса Инвест А, ул. Кузман Шапкарев, бр. 5, или на е-маил investa@t-home.mk

Фирма: Визба Валандово Град: Валандови Објавен: 17.09.2009, Дневник

Фирма: Универзитет Гоце Делчев - Штип Град: Гостивар Објавен: 17.09.2009, Дневник

Визба Валандово има потреба од Раководител на продажба. Вашите биографски податоци пратете ги најдоцна 10 дена од објавувањето на огласот на адреса Визба Валандово, ул. Никола Карев бр. 6 или на contact@ vizbavalandovo.com.mk

Универзитет Гоце Делчев - Штип распишува конкурс за избор на демонстратори/волонтери на Факултетите во состав на Универзитетот. Документите се доставуваат до Ректорксата управа на Универзитетот Гоце Делчев – Штип, ул. Крсте Мисирков бб, Штип.

[32]


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [33] http://www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

[34]


За потребите на свој клиент, компанија со дејност производство и продажба на прехранбени производи во Македонија, објавува

ОГЛАС за работна позиција

МЕНАЏЕР НА БИЗНИС ЕДИНИЦА СЛАДОЛЕД Потребни квалификации:  ВСС  Одлично познавање на англиски јазик, пишан и говорен  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична позиција 3-5 години

Доколку сте:  Организирана и мотивирана личност  Со планирачки и аналитички способности  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа  Иницијативни и исполнителни

Нашата компанија Ви нуди:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Вработување на неопределно време  Можност за професионален развој  Современи работни процеси Доколку сте заинтересирани и одговарате на наведените критериуми, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Менаџер на бизнис единица сладолед”. Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 21.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

[35] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

[36]


Реномирана мултинационална компанија – еден од водечките систем интегратори во регионот, кој на своите корисници им нуди комплетни информатички и деловни решенија преку услуги на советување, формирање, развој, изработка, управување, подобрување и одржување на информатичко-комуникациски системи и едукација за нивно користење во соработка со

објавува

ОГЛАС за

KEY ACCOUNT MANAGER Потребни квалификации:  ВСС – Економски или Технички Факултет  Работно искуство во продажба од областа на ИТ решенија  Сертификати од областа на продажба на ИТ технологии и решенија  Познавање на Законот за јавни набавки  Познавање на нови технологии  Одлично познавање на англиски јазик  Возачка дозвола – Б категорија

Профил на личност:  Одлични комуникациски и презентациски вештини  Организираност, одговорност и ориентираност кон цели  Самоиницијативност при извршување на работните задачи  Способност за тимска работа

Од кандидатот се очекува:  Позитивен и проактивен однос кон работата  Самостојност и мотивираност за пронаоѓање нови продажни можности  Постојано следење на нови технологии

 Стручно усовршување и професионален развој  Пријатна работна атмосфера со млад и амбициозен тим на професионалци  Користење на најмодерни информатички технологии  Стимулативни примања

Доколку работните предизвици ги прифаќате како лични, имате желба за личен и професионален напредок, сакате здрава конкуренција, имате натпреварувачки дух, сакате да бидете опкружени со професионалци и постојано да се усовршувате, и сакате да работите во компанија која ќе ви овозможи големи предизвици и адекватни награди, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „Key Account Manager“.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[37]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанијата нуди:


ОГЛАСНА ТАБЛА

Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply. Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Септември 2009

[38]


во соработка со ПРЕТСТАВНИШТВО на интернационална компанија во Скопје објавува

ОГЛАС за позиција

РЕГИОНАЛЕН МЕНАЏЕР Потребни квалификации:  Стекнато образование ВСС / ССС  Одлично знаење на англискиот јазик, пишана и усмена комуникација  Работно познавање на компјутери  Аналитички и планирачки способности

Работни задачи и активности:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Координирање на регионални програми  Изготвување на стратегии за зголемување на дистрибуција и продажба  Планирање и контрола на продажбата  Надгледување на пазарот на конкуретните производи  Обезбедување на свежи производи во секоја област од продажбата  Координирање и контрола на активностите на доверените вработени Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се стручна тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите, сте енергични, лојални, одговорни, со желба и спремни за работа под притисок и се стремите кон успех и остварување на резултати, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Регионален менаџер”. Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 14.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

[39] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

Ecolog International FZE is an international specialist for mobile infrastructure services. We provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained and highly motivated personnel.

Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions:

AC Technician & Ducting Job Summary: The AC technician is responsible for installation, repair and maintenance of small single area/room AC units (split system or window type),as well as centralized AC units that serve for cooling/heating of more than one areas/rooms (centralized AC for building with more than one room). Also important, AC technician needs to have knowledge for fabrication and installation of ducting for the centralized AC units (ducting consists of sheet metal or other material used for the ducting channels that enable the cool/hot air to flow in different rooms from the centralized unit. Responsibilities: • Installation, repair and maintenance of small AC’s and centralized AC’s • Fabrication and installation of ducting for centralized AC units (HVAC) Job Knowledge, Skills & Characteristics: • Experience in AC installation, repair and maintenance • Experience in fabrication and installation of ducting for centralized AC units • Good knowledge of various ducting materials • Experience in mechanical engineering preferable, for preparing drawings needed for ducting systems

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Септември 2009

[40]


LOGISTICS | SUPPLIES | PORTABLE TOILETS | LAUNDRY | CLEANING WASTE MANAGEMENT | WASTE WATER DISPOSAL | CONSTRUCTION За потребите на свој клиент, компанија со дејност производство и CONTAINER | CATERING | AVIATION | FUEL | COMMUNICATION

продажба на прехранбени производи во Македонија, објавува

ОГЛАС за работна позиција

МЕНАЏЕР НА БИЗНИС Ecolog International FZE is an international specialist for mobileЕДИНИЦА infrastructure services. We СЛАДОЛЕД provide tailor-made logistics and service solutions to armed forces and organizations. To Потребни квалификации: enabling our company to continue with its stable growth, we need qualified, well-trained  ВСС and highly motivated personnel.

 Одлично познавање на англиски јазик, пишан и говорен  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична Ecolog International FZE announces a vacancy for the following positions: позиција 3-5 години

CHEMIST

Доколку сте:

 Организирана и мотивирана личност  Со планирачки и аналитички способности Required skills:со во соработка  Комуникативна личност со способност за ПРЕТСТАВНИШТВО на•интернационална компанија во Скопје in Chemical Engineering or equivalent branch. Diploma or bachelor’s degree тимска и самостојна работа • Experience in laboratory testing  Иницијативни и исполнителни објавува

• Fluent in English language, other languages would be an advantage ОГЛАС • Experience in WWTP & WTP or equivalent would be an advantage Нашата компанија Ви нуди: за позиција • Basic computer knowledge  Вработување на неопределно време Можност за професионален РЕГИОНАЛЕН МЕНАЏЕР • Must possess intercultural skills and demonstrate ability to effectively work withразвој all levels of company personnel and external clients  Современи работни процеси Потребни квалификации: • Must be punctual, energetic and proactive Доколку сте заинтересирани и одговарате на наведените  Стекнато образование ВСС / ССС • Willing to travel internationally. критериуми, Ве покануваме да аплицирате.  Одлично знаење на англискиот јазик,

Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Менаџер на бизнис единица сладолед”. Апликациите може • Monitor the treatment process on daily basis ( WWTP & WTP ) да ги испраќате најдоцна до 21.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Completing the necessary lab chemical and biological tests of the waste WWTP, Работни задачи и • активности:

пишана и усмена комуникација  Работно познавање на компјутери Responsibilities  Аналитички и планирачки способности

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

• Preparing detailed daily report of the treatment process WWTP & WTP.

Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се стручна тимска работа, Preparing a daily сте labенергични, resultлојални, report WWTP & WTP. професионална комуникација и• ориентираност кон клиентите, одговорни, со желба и спремни за работа под притисок и се стремите кон успех и остварување на резултати, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Регионален менаџер”. Апликациите може да ги испраќате најдоцна до 14.09.2009. Кандидатите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Join the Ecolog spirit and become part of the Ecolog Family. Please apply by sending your CV to e-mail:workforce.recruitment@ecolog-international.com

Септември 2009

[41]

ОГЛАСНА ТАБЛА

completing the necessary chemical and

 Координирање на регионални програми biological tests of the water at the WTP.  Изготвување на стратегии за зголемување на • Adding certain chemicals as per the manual or according to the test results in the waste дистрибуција и продажба  Планирање и контролаwater на продажбата at certain points of the process WWTP, adding chemicals to the water during the  Надгледување на пазарот на конкуретните производи purifying process-WTP.  Обезбедување на свежи производи во секоја област • Daily check of the equipment and machines related to the WWTP & WTP. од продажбата  Координирање и контрола на активностите на safety regulations when operating • Adhering the health доверените вработениthe WWTP & WTP.


Септември 2009

[42]


Макпрогрес - Виница е реномирана компанија чии брендови „Сончева долина“ и „Винчини“ се лидери на пазарот на земјоделски прехрамбени и кондиторски производи. Компанијата има стекнато повеќе награди за квалитет во Р. Македонија и странство, со што е препознатлива во повеќе од 25 држави на 5 континенти во соработка со

објавува

ОГЛАС

за вработување на целно-ориентирани и ентузијастични професионалци, на следните работни позиции: ДЕЛОВНА АСИСТЕНТКА - ЗА КОМЕРЦИЈАЛНО ПРЕТСТАВНИШТВО СКОПЈЕ (1 позиција)

КОМЕРЦИЈАЛИСТ ЗА РЕГИОНОТ НА БИТОЛА, ПРИЛЕП, РЕСЕН, ОХРИД И СТРУГА (1 позиција)

Потребни квалификации:  ВСС  Изразени комуникациски способности  Познавање на англиски јазик  Познавање на работа со компјутери (офис, интернет)  Б категорија – активен возач  Работно искуство на иста или слична позиција ќе се смета за предност

Потребни квалификации:  ССС  Изразени комуникациски способности  Способност за преговарање  Б категорија – активен возач  Место на живеење во бараниот регион  Работно искуство на иста или слична позиција од областа на продажба ќе се смета за предност

КОМЕРЦИЈАЛИСТ ЗА РЕГИОНОТ НА СКОПЈЕ (1 позиција)

УНАПРЕДУВАЧИ НА ПРОДАЖБА – МЕРЧЕНДАЈЗЕРИ ЗА РЕГИОНОТ НА БИТОЛА, ПРИЛЕП, РЕСЕН, ОХРИД И СТРУГА (2 позиции) Потребни квалификации:

Потребни квалификации:  ССС  Изразени комуникациски способности  Способност за преговарање  Б категорија – активен возач  Минимум 2 години работно искуство во областа на продажбата (прехрамбени производи или производи за широка потрошувачка)

 ССС  Б категорија – активен возач  Место на живеење во бараниот регион (1 позиција во Битола, Прилеп или Ресен и 1 позиција во Охрид или Струга)

Доколку сакате да станете дел од нашата компанија, во која приоритет се тимска работа, професионална комуникација и ориентираност кон клиентите и сте енергични, доверливи, лојални, одговорни, принципиелни, со желба за работа и спремни за работа под притисок, амбициозни, иницијативни, тимски играч, кои се стремат кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија со фотографија доставете ja на е-маил: anetad@vrabotuvanje.com.mk или на поштенска адреса на Вработување.Ком, ул. Васил Ѓорѓов бр. 24/1-5, 1000 Скопје, со назнака за позицијата за која аплицирате. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[43]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009 [44] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 28  

Vrabotuvanje NEWS Broj 28

Advertisement