Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА I БРОЈ 25

Петок, 04.09.2009

Тема на број: После одморот... Лидери: И лошите филмови му се добри Стивен Спилберг Преземено: Креативни конфликти Совет: Сакате ли да ја смените работата? Огласи: Вработи се Септември 2009

[1]


Содржина

4 9 18

16 Стивен Спилберг

17 22

31 Септември 2009

[2]

Слободни работни места!

26

Актуелности

HR Анализа

Деловен стил

HR речник

Вработување советува

Блиц


6

Тема на бројот

За жал одморот ви заврши!

10

Креативни конфликти

[3] Септември 2009

Со оглед на тоа дека за време на одморот слободно располагаме со нашето време и дека можеме да работиме што сакаме, многу ни е тешко да прифатиме каква било дополнителна обврска, а посебно работна обврска… - Многу важен е начинот на кои ги доживуваме проблемите во секојдневниот живот. Ако ги доживувате како мака и им давате дополнителна тежина, секако дека ќе ви падне тешко враќањето после одморот и справувањето со работните обврски… Ако си зацртате дека морате да го решите тој проблем веднаш, а не сте сигурни дека можете,...


АКТУЕЛНОСТИ

накратко ... НАК

Уште еден доброволен пензиски фонд во Македонија „КБ Прв отворен доброволен пензиски фонд - Скопје“ доби дозвола за управување со доброволни пензиски фондови. Одлуката, како што се наведува во соопштението од МАПАС, со која на КБ Прво друштво за управување со пензиски фондови АД Скопје му се издава дозволата ја донесе Управниот одбор на Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) на завчерашната седница. Ова е втора дозвола што ја издава Агенцијата за вршење доброволно пензиско осигурување. Првата дозвола за вршење на дејност управување со доброволни пензиски фондови беше издадена на „Нов пензиски фонд“ Скопје кое управува со доброволниот пензиски фонд „Отворен доброволен пензиски фонд НЛБ Пензија плус“. Зачленувањето и уплатата на доброволните придонеси во овој фонд започнаа на 15 јули годинава.

Наскоро ќе никнат неколку деловни објекти во Скопје До крајот на годинава, во Скопје ќе никнат неколку нови деловни центри на атрактивни локации, почнати да се градат пред кризата. Сега, во услови на пад на вкупната економија, нивните газди одбегнуваат да кажат – како планираат да ги издадат овие деловни простори во услови на криза. Прв треба да биде готов луксузниот деловен објект Хипериум, спроти базенот во Карпош. Има 13 илјади метри квадратни луксузни деловни простории. Го гради реномирната американска компанија за недвижности, Ричард Елис. Покрај Хипериум, во речиси истиот период ќе бидат готови и деловните простории за изнајмување кај новиот Веро, спроти Народната банка. Од компанијата велат дека, цената на наемнината ќе ја определат според пазарните услови, но не откриваат колку би била таа.Освен овие два, деловен простор ќе има и кај пренаменетата катна гаража на Тинекс, во Капиштец. Од македонските агенции за недвижности уште од сега велат дека понудата на деловен простор ќе биде голема, но кириите ќе бидат многу повисоки од оние кои бизнсимените се подготвени да ги платат, сега во услови на криза, кога се борат да го задржат бизнисот. Инаку, според сегашните цени, месечните кирии за канцеларии во центарот на Скопје се движат од 50 па се до неколку стотини евра. „Пепси“ ја отвори во Романија најголемата фабрика во Европа Вториот по големина светски производител на пијалоци „Пепси“, „ПепсиАмерикас“ денеска во романскиот град Драгомиреш, во областа Илфов, отвори своја фабрика. “По завршувањето на проектот на почетокот на 2011 година или нешто порано инвестицијата ќе достигне 150 милиони долари. Тоа е доказ за довербата во романската економија и во нашите работници. Ова ќе биде најголемата фабрика на „ПепсиАмерикас“ во Европа”, изјави претседателот на „ПепсиАмерикас“ за Романија, Мајк Холмс. Досега во фабриката, во која во оваа фаза се полни пијалокот „Лоптон Ајсти“, се инвестирани 85 милиони долари, а работат 70 работници, чиј број се предвидува да достигне 300 лица.Изградбата на зградата, која зафаќа 30.000 метри квадратни од предвидените 85.000 метри квадратни од страна на компанијата, започна во јули 2008 година.“По завршувањето на проектот фабриката ќе може да ги произведува сите производи на Пепси во пластична амбалажа, кои се наменети за пазарот на Романија”, објасни Холмс. Септември 2009

[4]


КРАТКО ...

ЦЕА: Сивата економија голта 325 милиони евра во занаетчискиот сектор Сивата економија од занаетчискиот сектор опфаќа 5% од годишниот БДП, што значи дека годишно за услуги во тој сектор се трошат околу 20 милијарди денари или околу 325 милиони евра без да бидат официјално евидентирани Center for Economic Analyses со издадени фискални сметки или фактури. Тоа го покажува истражувањето на Центарот за економски анализи ЦЕА, спроведено во 10 градови, при што домаќинствата се анкетирани колку трошат годишно за производи и услуги за кои не добиваат фискални сметки или фактури. Според истражувањето, просечната годишна потрошувачка за производи и услуги во занаетчискиот сектор за кои анкетираните домаќинства не добиле фискални сметки изнесува 88.584 денари, или 22,5% од фамилијарниот годишен приход се „губи“ во сивата економија. Според Христијан Ристески од Центарот за економски анализи граѓаните најмногу трошат за услуги без фискални сметки на зелените пазари за купување овошје и зеленчук или околу 41.645 денари годишно, а најмалку за услуги од бајачи и гатачи за што годишно во просек трошат околу 500 денари. Според Ристески, активностите од сивата економија се длабоко навлезени во секојдневниот живот и работа на граѓаните и таа треба да се интегрира во официјалната економија со долгорочна стратегија, а не со индивидуални мерки. На лицата кои се занимаваат со сива економија, укажува Ристески, треба да им се обезбедат придобивки за да работат во официјалната економија, треба да им се дадат можности за регистрирање на активностите со плаќање одредени минимални даноци или паушали. Истражувањето на Центарот за економски анализи покажало дека 88,1% од граѓаните знаат што е сива економија, а 11% не се запознаени. Просечната годишна потрошувачка на едно семејство во сивата економија за сервисирање на моторни возила изнесува 12.913 денари. Дел од сивата економија се и просечно потрошените 9.211 денари по семејство за фризерски и козметички услуги, 3.291 денар за сечење огревни дрва, 1.844 денари за услуги за чистење.

Договорите со Македонската банка за поддршка - се потпишани. Технички, од утре фирмите можат да конкурираат за овие антикризни кредити, велат од банките.Еве кои проекти ќе имаат приоритет: Од областа на енергетиката, индустријата, здравството, образованието, туризмот. Во кредитирање на овие проекти државата и банките ќе бидат рамноправни кредитори - ќе учествуваат со по 50%. каматната стапка на кредитите останува на 6%. „Вкупно очекуваме во извесен период да се соберат 150 до 180 милиони евра вкупна кредитна поддршка од страна на државата и банкарскиот сектор за малите и средни претпријатија“, вели Зоран Ставревски, министер за финансии. Кредитната линија од Европската банка е еден од главните адути на владата во справување со последиците од економската криза. Стопанството, финансиски исцрпено, ги очекува парите. Сепак колку овие суми и реално ќе дојдат до фирмите ќе зависи од проектите што ги нудат. Банките ќе делата пари според веќе постоечките комерцијални услови. Банкарите велат дека филтерот ќе минат главно - економски исплатливи проекти. Кредитите ќе се движат од 12.500 илјади евра до над 2 милиони евра. Антикризните кредити ќе се делат преку 7 деловни банки. Првите ќе можат да се одобрат уште во текот на овој месец, но сега се зависи од банкарските процедури. Септември 2009

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

Aнтикризни кредити за бизнисмените Водечката банкарска тројка стави парав - се потпишаа договорите за кредитирање на бизнисот со европски пари - НЛБ Тутунска, Стопанска банка и Комерцијална Банка


ТЕМА НА БРОЈОТ

За жал одмо заврши! Пишува м-р Емануела Есмерова

После првичното: Добре дојде… Како си помина?... Ти натрупале еден куп обврски...!

Добредојдовте назад! Знам...знам... колку тешко ви падна враќањето во канцеларија после дооолгото излежување на плажа, капењето и сончањето во време кога вие сакате. Целодневноте денгубење и играње табла со другарите... ноќните излегувања, лумпувањето и најубавото од сè станувањето во време кога вие сакавте и секако долгото излежување...Обврски, одлуки? Ма немавте никакви обврски, можеби најтешка ви беше дилемата дали да пиете некој коктел или, пак, да јадете сладолед! Телефонот замислете ви заѕвони само 4 пати во десет дена, и тоа два пати мајка ви за да провери дали сте стигнати (прв пат) и кога ќе си заминете ( втор пат), третиот пат беше колегата кој ви го бараше пасвордот на меилот, и четвртиот еден пријател да ве повика на роденден. Ништо поубаво од тоа! Е, ама сето тоа е позади вас. Реалноста ве плесна право в лице. Уште првиот ден кога се вративте, веднаш после првичното добре дојде, како си пројде, ти натрупуваат еден куп обврски. И на секои десет минути имаа ново прашање поврзано со проектот кој во меѓувреме го добиле, а вие штотуку дознавте. Во себе си помисливте, ех да имав само уште еден ден одмор! ....Летувањето е идеална можност да се опуштиме да се одмориме, добро да се забавуваме и да се освежиме. Ја променивме средината, запознавте нови луѓе и доживеавме нови авантури кои ќе ги прераскажуваме уште долго. И кога бевте на одмор ви се чинеше дека годишниот одмор ќе ви ги наполни батериите и по враќањето ќе можете да им се спротивставите на сите предизвици. В с у ш н о с т, п о с л е одморот ќе бидете

како кога Попај ќе изеде конзерва со спанаќ! Е, ама не е така. После враќањето од одмор, се чувствувате комплетно неупотребливи. Дури и испраќањето на меил ви изгледа премногу тешка работа. Одеднаш сè ве

Септември 2009

[6]

нервира....Имате мака да се пронајдете себе си, односно да се вратите на старите патеки. Навидум сте свесни дека одморот ви заврши, но вашето тело сè уште не може да се навикне на новиот ритам... Психолошките истражувања потврдија дека се зголемува бројот на луѓето кои после одморот се чувствуваат депресивно. И вие сте еден од нив? Влегување во шема Станува збор за моментално, минливо нерасположение и чувство на незадоволство кое го имаат многу личности кога се враќаат од одмор –велат психолозите. – Сепак, тоа не е депресија во класичен облик, кога себе се доживуваме како несоодветна личност која не може да се носи со проблемите во животот и на која ñ е непходна психотерапија или, пак, медикаментозна терапија за да може да се врати во животниот колосек. Суштината е дека луѓето ги доживуваат годишните одмори како бегство од мачните ситуации. На работа оставиле некои нерешени прашања, се измориле додека се организирале, и кога ке замината - сите грижи изечнуваат.Тогаш не размислуваат што сè треба да завршат, кои од


колегите ги нервираат и се препуштаат на добрата забава. Но, по враќањето се соочуваат со дневната рутина и после сè додека не влезат во шема можат да доживеат депресивна реакција.

која може сами да си ја создадете. Запомнете дека проблемите не се овде за да не би се мачеле, туку да научиме нешто за себе и за животот.- советуваат психолозите.

Спонтано и опуштено Со оглед на тоа дека за време на одморот слободно располагаме со нашето време и дека можеме

Дојдете на работа во вторник Еден од првиот трик кој би требало да го направите е одморот да го темпирате така што нема да почнете

да работиме што сакаме, многу ни е тешко да прифатиме каква било дополнителна обврска, а посебно работна обврска… - Многу важен е начинот на кои ги доживуваме проблемите во секојдневниот живот. Ако ги доживувате како мака и им давате дополнителна тежина, секако дека ќе ви падне тешко враќањето после одморот и справувањето со работните обврски… Ако си зацртате дека морате да го решите тој проблем веднаш, а не сте сигурни дека можете, тогаш се соочувате со дополнителен притисок, а тоа ќе ви се одрази на расположението и ќе чувствувате незадоволство. Доколку го промените начинот на гледањето на проблемот и начинот на негово решавање, во тој случај ќе се ослободите од дополнителните непријатности како и од маката

со работа во понеделник. Со тоа првата работана недела ќе ви трае пократко отколку вообичаените. Многу подобро би било да дојдете на работа во вторник или некој друг ден, со цел да го избегнете хаотичниот понеделник, ако успеете тоа да биде петок, тогаш имате полн погодок. Не ги решавајте сите работи одеднаш ! Не трудете се уште првиот ден да ги решите сите обврски. Дури и ако не успеете во следните три дена, не очајувајте. Направете список на најважните, а останатите решавајте ги „ попатно“. Бидете стрпливи додека телото и умот повторно ви се прилагодат на градскиот ритам. Не обидувајте се во еден ден да ги надокнадите сите настани, па и трачеви кои сте ги пропуштиле. Септември 2009

[7]

ТЕМА НА БРОЈОТ

орот ви


ТЕМА НА БРОЈОТ

Продолжете со рекреацијата! Ако во текот на одморот бевте активни, па дури успеате да симнете некој килограм - со пливањето, шетањето и здравиот начин на живот, потрудете се да го продолжите истото темпо и по враќањето

Планирајте викенди, излети! Побегнете од градот веднаш штом ќе ви се укаже можност. Еве побегнете уште денес. Така со носталгија ќе размислувате за одморот којшто тукушто заврши, а ќе имате енергија и да се соочите

од одморот. Намалете го внесот на обилни оброци и посветете му се на сопственото хби. Потрудете се да си легнувате порано, за да следното утро се разбудите наспани и да го избегнете мамурлакот, а со тоа полесно да им влезете во штос на обврските.

со реалноста. Ако, пак, не успеете во тоа, во секој слободен момент од вашето време, однесувајте се како да сте на одмор!

[8]

И ич да не се секирате, и така и така ќе ви пројде!


HR АНАЛИЗА

HR Анализа

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

[9]


ПРЕЗЕМЕНО

Креативни кон Пожелно е несогласување околу некоја идеја или околу решавањето на некоја задача

Преправањето дека нема конфликт во тимот, претставува варијанта којашто е најлоша од сите можни варијанти. Малку подобра варијанта е да се обидете да ги смирите страстите, така што сите ќе бидат задоволни. Најдобро би било да им помогнете на страните да ги изнесат своите аргументи и мислења во рамките на конфликтот, и да дојдат до решенија коишто ќе бидат корисни како за работата така и за нив. Во компаниите конфликтите се неизбежни бидејќи целите, вредностите и потребите на групата и на поединците не секогаш се поклопуваат. Тоа не мора секогаш да биде лош предзнак, бидејќи умереното количество конфликти, може да биде показател

Особено добредојдени се конфликтите за идеите поврзани со задачите и проектите, и таквите видови несогласувања не треба да се потиснуваат. Тие треба отворено да се искажуваат, бидејќи тоа е единствениот начин на кој може да се истражат спорните прашања и да се реши конфликтот. Всушност тоа го подразбираме под поимот креативен конфликт. Преку заедничкото преиспитување на мислењата од различни гледни точки, се доаѓа до објективна и разумна размена на информации и идеи, создавање на нови и одново обликувани идеи, остроумни забелешки, нови пристапи и решенија. Меѓутоа, конфликтот станува штетен кога последицата од него е лична пресметка или неработење. Таквиот вид конфликт треба брзо да се расчисти, а не да се решава како некој голем проблем. Важно е да се решаваат конфликтите помеѓу поединците, но далеку поважно е да се решаваат конфликтите помеѓу поединечните групи, бидејќи последиците од тоа може да имаат разорен ефект врз компанијата. Проблеми „под тепих“ Советодавен пристап

на здрава организација, а „мазното“ сложување со сите, би било неприродно и исцрпувачки. Септември 2009

[10]

Која е улогата на третата страна? • Активно да слуша; • Внимателно да надгледува; • Да им помага на спротивставените страни да го сфатат и да го опишат проблемот преку поставување на да/не и на т.н. отворени прашања; • Да го прифати и да дозволи изразување на чувствата; • Да им помогне на спротивставените страни сами да го сфатат проблемот; • Да ги поттикнува луѓето да пронаоѓаат други решенија; • Да ги поттикне спротивставените страни сами да изготват план за изнаоѓање решение, но и да им понуди совет и помош кога тоа ќе го побараат од неа.


обидат да го дефинираат проблемот, и да ги утврдат целите коишто треба да се постигнат со решението на проблемот. Потоа, групата треба да изнајде алтернативни решенија, и да дискутира за нивните поединечни предности. Потоа се постигнува договор за решението и за активноста, како и за начинот на спроведувањето. [11] Септември 2009

Постојат три основни начини за решавање на конфликтните ситуации помеѓу групите: мирољубив соживот, компромис и решавање на проблемите. Целта на мирољубивиот соживот е израмнување на разликите и нагласувањето на заедничкиот интерес. Луѓето треба да се поттикнат да научат да живеат заедно, да разменуваат многу информации, мисли и ставови во групата, слободно да се движат во рамките на групата, како што е помеѓу производството и продажниот салон. Мирољубивиот соживот претставува идеал, но не може да се изведе во сите ситуации. Особено кога многубројни докази упатуваат на тоа дека конфликтите помеѓу поединци во рамките на една група не се решаваат секогаш со зближување на тие поединци. Подобрувањето на комуникацијата и усвојувањето техники како што се кратките работни состаноци, можат да бидат добри решенија, но тоа најчесто не е од корист доколку раководството не го каже она што луѓето сакаат да го чујат. Постои и опасност, вистинските проблеми коишто во моментот се потиснати под површната пристојност, подоцна одново да испливаат на површината. Вообичаено тоа и се случува. Најдоброто решение не е ни компромис во рамките на кој се прават обиди за решавање на проблемот преку преговарање, каде што ниедна страна во конфликтот не добива, меѓутоа и не губи ништо. Суштината на тој пристап е дека нема вистинско или најдобро решение. Преку компромисот разликите во спорот едноставно се израмнуваат, и нема изгледи дека вистинските проблеми ќе се разрешат. За жал, токму компромисот се користи најмногу при решавањето на конфликтите, во рамките на групите. Ако навистина се обидуваме да го пронајдеме решението на проблемот, а не само да ги усогласиме различните мислења, ќе се сретнеме со привидниот парадокс на таканаречениот креативен конфликт. И тоа е всушност најдобриот начин, бидејќи во тој случај конфликтните ситуации можат да се искористат за пронаоѓање на подобри решенија. Во тој случај треба да се поминат неколку етапи за да се стигне до вистинското решение. Пред сè, спротивставените страни во конфликтот треба да се поттикнат да се

ПРЕЗЕМЕНО

нфликти


Победа или пораз Иако конфликтите помеѓу поединците не мора да имаат погубни последици за целата компанија, нивното решавање може да биде потешко од решавањето на конфликтите помеѓу групите. Таквите конфликти подразбираат силни лични чувства, без оглед на тоа дали станува збор за отворен непријателски конфликт, или пак, за конфликт којшто е суптилно прикриен. Реакцијата на меѓусебниот конфликт може да биде повлекување на една од спротивставените страни и оставање на другата страна на бојното поле. Тоа е класична ситуација на победа/ пораз. Проблемот се решава насила. Тоа не е неопходно и најдобро решение, особено ако ја претставува единствено победата на мислењето на едната страна, а ги занемарува противаргументите на другата страна. Победникот можеби ќе ликува, а губитникот ќе биде натажен и немотивиран, можеби и подготвен за нова борба следниот ден или, пак, во следната пригода. Всушност, во тој случај, доаѓа до прекин на конфликтот, но тој со тоа нема да заврши, туку ќе создава понатамошни конфликти и проблеми во тимот. Вториот пристап би опфаќал усогласување на разликите и преправање дека нема конфликт, а притоа нема никаков обид за пронаоѓање на вистинските причини за конфликтот. И ова не претставува решение, бидејќи постои можност проблемот повторно да се јави, а „битката“ и во тој случај повторно ќе продолжи. Третиот начин опфаќа ценкање со цел да се постигне компромис: и двете страни се подготвени да изгубат и да добијат нешто во однос на некои точки, а целта е решение коешто би било прифатливо за двете страни. Меѓутоа, ценкањето ги вклучува сите видови на тактични, но и контрапродуктивни игри преку кои страните постигнуваат прифатлив компромис, но притоа не пронаоѓаат трајно решение. Три начини за решавање на конфликтни ситуации помеѓу групи: • Мирољубив соживот; • Компромис; • Решавање на проблемите.

Методи на контрола. Како тогаш да се контролира конфликтот? Постојат неколку начини на контрола кои може да вклучуваат: спречување Септември 2009

[12]

на интеракцијата, структурирање на обликот на интеракцијата, надворешно намалување или промена на притисокот. Спречувањето на интеракцијата претставува стратегија која се користи кај силните емоции. Конфликтот се контролира на тој начин што спротивставените страни се раздвојуваат, со надеж дека ќе се оладат и смирено ќе изнајдат делотворен пристап, иако меѓу нив постојат разлики. Меѓутоа, тоа може да се покаже единствено како привремено средство, додека, пак, конечното соочување може да биде уште поексплозивно.


однесувањето на луѓето. Преку личното советување им се овозможува на луѓето да се „издуваат“ од скриената напнатост, а може и да се поттикнат да размислуваат за новите начини на решавањето на конфликтите. Ни тој вид на контрола не се занимава со природата на конфликтот, а таа во овој случај е односот помеѓу две лица. Токму поради тоа, конструктивното соочување влева најголема надеж за пронаоѓање на долгорочно решение. Конструктивно соочување Конструктивното соочување претставува метод во рамките на кој спротивставените поединци се ставаат во позиција каде што заеднички го разгледуваат конфликтот, понекогаш со помош на трета страна, чијашто задача е да создаде истражувачка и кооперативна клима. Целта на таквото соочување е да се доведат спротивставените страни во ситуација во рамките на која секоја страна ќе ги истражи и разбере забелешките и мислењата на другата страна. Тоа е процесот на развивање, меѓусебно разбирање од кој произлегува нова ситуација – победа/победа. Со заедничка анализа и со помош на трета личност, се соочуваат факти поврзани со ситуацијата и со однесувањето на спротивставените страни. Обете страни ги изнесуваат своите мислења кои потоа се расчленуваат во облик на конкретни активности и однесување, а не како личен заклучок и шпекулации за мотивите на другата страна. Третата страна има клучна улога во тој процес, и нејзината улога не е лесна. Спротивставените страни мора да се договорат за основните правила во однос на водењето разговор, за тоа како ќе се презентираат фактите, и како да се ублажи непријателското однесување. Исто така, треба да се следат и начините на изразување на негативните емоции, како и да се поттикнат спротивставените страни одново да го дефинираат проблемот, причината или повеќето причини кои го предизвикале проблемот, како и да се поттикнат на пронаоѓање заедничко решение. Третата страна не смее да падне во искушение да даде поддршка на која било од спротивставените страни, ниту пак да оддаде впечаток дека постои поддршка. Не треба да се вознемируваме поради самиот конфликт, тој е неизбежен придружник на напредокот и промената. Преку ефикасното решавање на проблемите и конструктивното соочување на страните, се разрешуваат конфликтите, но и се отвораат патишта за дијалог и за соработка. [13] Септември 2009

Структурирањето на обликот на интеракцијата може да биде полезно за случаи кога спротивставените страни не може да се разделат. При таквите случувања, неопходно е да се утврдат некои основни правила: какво треба да биде однесувањето при конфликтните ситуации, како да се гарантира пренос на информациите, како да се решаваат специфичните проблеми? Меѓутоа, и тоа може да биде привремена стратегија доколку емоциите се само потиснати, а конфликтот не е решен. Личното поучување претставува пристап којшто не обрнува внимание на конфликтот, туку е насочен кон


UNIVERSITY AMERICAN COLLEGE SKOPJE

Guest Speakers at University American College Skopje 2008/2009

Септември 2009

[14]

www.uacs.edu.mk


List of speakers

Ms. Niamh Walsh

Dr. Barbara Kolm

Political Adviser, Office of the EU Special Representative “Macedonian transit for membership in the EU”

Lecture on “The Austrian School of Economics, its significance in the past and today”

14/05/08

19/02/09

Mr. Philip T. Reeker, The US Ambassador

“Directions in US foreign policy under the Obama Administration”

Mr. Walter E. Andrusyszyn

Deputy U.S. Permanent Representative U.S. Mission to NATO from Brussels, Belgium

30/04/09

US. Guest Lecture on “Reading and reader response theories” School of Foreign Languages

19/12/08

Dr. Joan Conne

Mr. Goran Stefanovski

Guest lecturer English literature 4 (Shakespeare) course

Dr. David McGaffey

Fulbright Senior Scholar

Dr. Tristram Hunt

Guest Speaker on “John Ruskin, Conservation, and the Creation of the Modern British City”

Dr. Benedict Cohen

“ Educational Curriculum Program ”

Mr. Bogomil Gjuzel

Guest Speaker on Poetry and Translation For the School of Foreign Languages

Mr. Viktor Kunovski

Mr. Dragan Cepujnoski

KOACH ERA GROUP Guest Speaker Global Entrepreneurship Week

Regulatory Manager in Cosmofon “ Regulation in telecommunication ”

15/05/09

Mr. Sean Thomas Dougherty

Mr. Sinisa Pekevski

Guest Speaker on Branding at the global entrepreneurship week

Dr. Ile Cvetanovski

Faculty of Technical Sciences Bitola, Department of Traffic and Transport Engineering ,, Modern transportation technologies ”

Mr. Nikola Dimitrov

7/04/09

US Poet Guest Lecture (Poetry performance)

National NATO coordinator Guest lecture on International Public Law Class

05/20/08

19/11/08

5/11/08

Mr. Vlado Naumovski

President of Association of Economists of the City of Skopje

22/10/08

Mr. Uros Tasev

CFO of Zito Vardar Guest lecture on Corporate Governance

30/11/08

01/03/09

Dr. Hardy Bouillon

“Corporate citizenship and development and the business ethics” International Political Economy course

28/01/09

Mr. Kiril Nejkov

Head of IFC Corporate Governance Project Guest lecture on Corporate Governance

30/11/08

Mr. Dimitar Orovcanec

Guest Lecture on Ethics in Advertising

04/12/08

Dr.Hans Wissema

Book promotion 3G University

26/11/08

12/03/09

28/04/09

17/11/08

04/05/09

Dr. Paul Swope

Dr. Eleonora Serafimovska

02/04/09

International Political Economy ”Entrepreneurship and Innovation as Engines of Growth Youth Entrepreneurship: The Force of Positive Change”

21/05/09

ISSPI Guest Speakers Psicology

1/12/08


ДЕЛОВЕН СТИЛ

По одморите, време е за штедење! Пишува Катерина Цветковска, студент по новинарство

Парите се време, доаѓаат и си одат. Штедењето е активност за кое е потребно многу време и најважно, големи и свои планови. Кое е значењето на штедењето, дали треба да се штедат само парите кои се заработуваат или има и поважни работи од тоа. Се зборува дека ако имаш доволно финансии имаш во потполност сè и ќе бидеш среќен, тоа можеби и не е точно, но сепак е точен фактот дека без пари нема егзистенција, тие се потребни на секого, затоа почнете да штедите. Многу е лесно да се потрошат туѓи пари, на некој кој со свој труд се потрудил да ги заработи, а кога самите ќе ги заработиме, тогаш многу тешко ги вадиме од џеб и знаеме како да го распоредиме секој денар. Многу е тешко, ако не знаеме да ги разликуваме нашите секојдневни желби од нашите секојдневни потреби. За да се заштеди, треба да се потроши само за неопходното. Но, секој си има индивидуални потреби, некој штеди, а некој се расфрла со пари. Поголем дел од народот троши толку колку што има месечни приходи. Но, и кога имате повисоки приходи, треба да знаете да владеете со парите, да не се расфрлате и тогаш кога ви оди добро на работа. Што порано, во вашиот живот, почнете да штедите и знаете да раководите со парите, вашата финансиска сигурност до некое ниво Септември 2009

[16]

ќе ви биде обезбедена. За штедење нема определено време, многу често се случува да се покаете зашто на време не сте заштедиле, но никогаш не е доцна, тоа е големо и корисно и секогаш добродојдено искуство, бидејќи парите се секогаш добродојдени и нив треба да ги почитуваме како што се почитуваме самите себе си или другите околу нас, или како што го почитуваме времето во кое живееме. Во некои кризни моменти, секоја личност која има заштедено ќе биде во подобра позиција од онаа другата која нема ништо. Треба да имате доволно мотивација да работите на управувањето на своите финансии, бидете упорни во штедењето- без паузи и откажувања. Познатата изрека која се кажува со векови пред нас, дека парите се време, дава до знаење дека доколку не знаете да управувате со своето време, нема да знаете да го остварите она што вас ве прави среќни и задоволни.


HR РЕЧНИК

РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРСИ План збир на ЧОЧВЕЧКИ индивидуални деловни цели, клучен елемент во системите, управување НА со работнаЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ РЕСУРС успешност и во сите системи за нградување на вработените за остварените резултати во созадавње HEADHUNTING HEADHUNTER РЕСУРСИ на нови работни места. Служи како подлога („мерен иструмент“) за одредување MATCHMAKING на нивоа на успешност и работен учинок на вработениот. УспешностаМЕНАЏМЕНТ се одредува така што остварениот ЧОВЕЧКИ РЕСУРС НАработенЧОВЕЧКИ РЕСУРС учинок се споредува со планираната (зададената) цел, дефинирана во планот. РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ СУ РС РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Професорите се поактивни работобаратели преку Вработување.Ком од преведувачите Профес ори

Преведувачи

СТАТИСТИКА

17%

83%

Септември 2009

[17]


CV НА големите Септември 2009

[18]

лидери

ПОДДРЖАНО ОД


c u r r i c u lu m v i ta e Personal information Birth name Born Residence Contact

Nationality Religion Marital status

Occupation Party Affilication High School High School University University

Steven Allan Spielberg December 18, 1940 (1940-12-18) (age 68) Cincinnati, Ohio, United States Beverly Hills, California 90212, USA DreamWorks SKG 100 Universal City Plaza, Bldg 10 Universal City, CA 91608, USA Phone: 818.733.7000 Fax: 818.733.7574 http://www.dreamworks.com/  United States Jewish Amy Irving (m.  1985–1989) «start:  (1985)– end+1:  (1990)»”Marriage: to Steven Spielberg” Location: (linkback:) Kate Capshaw (m. 1991–present) film director, producer, screenwriter Democratic Arcadia High School, Phoenix, AZ (transferred) Saratoga High School, Saratoga, CA (1965) California State University Long Beach (1965-69) BA, California State University Long Beach (2002)

Quotes o All of us every single year, we’re a different person. I don’t think we’re the same person all

our lives.

o I dream for a living. o I never felt comfortable with myself, because I was never part of the majority. I always felt

awkward and shy and on the outside of the momentum of my friends’ lives.

o I’m not really interested in making money. o People have forgotten how to tell a story. Stories don’t have a middle or an end any more.

They usually have a beginning that never stops beginning.

o The public has an appetite for anything about imagination - anything that is as far away

from reality as is creatively possible.

CV СТИВЕН СПИЛБЕРГ

o Why pay a dollar for a bookmark? Why not use the dollar for a bookmark?

Lifetime Spielberg is born Rumors about Apergers Syndrome First short film at 12 First independent movie Parents’ divorce and graduation Contract with Universal Studios First professional TV job First feature-length assignment Three TV films contract with Universal To tinseltown on a Sugarland Express To fame with Jaws Close Encounters of the Third Kind 1941 – a comedy by Spielberg Raiders of the Lost Ark E.T. jumps out of Spielberg’s childhood memories [19] Септември 2009

1946 1958 1958 1963 1965 1968 1969 1971 1971 1974 1975 1977 1979 1981 1982


CV СТИВЕН СПИЛБЕРГ

1982 1982 1984 1985 1985 1987 1989 1989 1989 1991 1991 1991 1993 1993 1993 1993 1994 1996 1997 1997 1998 1998 1999 2001 2001 2001 2001 2001 2002 2002 2004 2004 2005 2005 2005 2005 2006 2006 2007

Септември 2009

Spielberg turns producer The Poltergeist controversy Indiana Jones returns with Temple of Doom Foray into Drama with The Color Purple Marriage with Amy Irving Empire of the Sun Spielberg’s first romantic film The Dig with Lucas Arts Back to adventure with Indiana Jones Spielberg founds a children’s foundation Spielberg’s Peter Pan is a grown up in Hook Marriage with Kate Capshaw seaQuest DSV: science fiction series Jurassic Park Schindler’s List Plagiarization accusation 4 year Hiatus from directing Steven Spielberg’s Director’s Chair Amistad Back to direction with The Lost World Spielberg is a sycophant - Peter Biskind Saving Private Ryan Public Service award for Spielberg Godard criticizes Spielberg A.I. Artificial Intelligence Band of Brothers with Tom Hanks Knighthood for Spielberg Minority Report Catch Me if You Can 20th Anniversary of E.T. The Terminal French honor War of the Worlds Glover criticizes Spielberg Memoirs of Geisha controversy Munich Teaming with Clint Eastwood Gold Hugo for Spielberg Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

[20]


[21]

CV СТИВЕН СПИЛБЕРГ

продуцентската компанија Dreamworks заслужна за хитовите како „Зоро“ и „Луѓе во црно“, а во 1998г. на големото платно се појави најдоброто Спилбергово остварување - „Спасувањето на војникот Рајан“ со Том Хенкс во главната улога. А дека го почитува и го цени актерот Том Хенкс, покажува со тоа што му доделува уште една филмска улога во „Терминал“. Иако овој филм има сјајни моменти, критичарите го прогласуваат како една од најлошите соработки меѓу Хенкс и Спилберг. Многу попознат и поисплатлив е римејкот на научнофантастичниот „Војна на световите“, во која главната ѕвезда беше Том Крус. На крајот на 2005г., сфаќајќи дека го достигнал врвот како бизнис човек, Спилберг и неговите соработници го продаваат студиото Dreamworks SKG, на холивудскиот филмски гигант Paramount Pictures. Иако студиото не го достигнало својот најголем врв, на Спилберг му донело значителна сума пари. Во глобала, за кумот на актерката Дру Баримур, може да се каже дека во своите филмови татковците ги претставува како безобѕирни и негрижливи, децата ги става во опасни ситуации и се занимава со проблемите на Втората светска војна. Во својата кариера, покрај оскарите и останатите признанија и награди, добил и цивилни признанија меѓу кои и Официјално германско државно признание за афтентично прикажување на приказна од германската историја Шиндлеровата листа. Чичко Морти како што го нарекува Гвинет Полтроу, никогаш не пие кафе, а зад себе има еден неуспешен брак. Од глумицата Ејми Ирвинг се развел во 1989 година после 4 години брак, а по една година од разводот се земал со Кејт Кепшо со која живее и денес. Заедно имаат три деца, по едно од претходните бракови и две посвоени- вкупно седум. Септември 2009

Творецот на „Индијана Џонс“, „И Ти“ , „Паркот Јура“, „Шиндлеровата листа“ и многу други...Трикратниот добитник на наградата Оскар и најпрофитниот филмски работник на сите времиња кој тежи околу 3 милијарди долари, е роден во Синсинати во Охајо, од мајка пијанистка со име Леа, и татко електронски инженер Арнолд. Во описот на неговите работни обврски стои дека најчесто е режисер, но одличен е и во улога на сценарист и продуцент, за што потврдуваат и неговите награди. Младиот Стивен Алан Спилберг, по завршувањето на средното училиште, двапати пробал да се запише на USC факултетот, но неуспешно. Подоцна се запишува на California State University, но студиите ги напушта во 1968 со цел да ñ се посвети на кариерата. А дипломата ја добива во 2002 , но како еден вид благодарност за неговите големи постигнувања во светот на филмот. Уште додека бил студент, неговиот краткометражен филм „Амблин“ бил прикажан на фестивалот во Атланта, каде што ја освоил првата награда. Овој успех му го донел првиот договор со продуцентската куќа Universal-MCA. Во оваа продуцентска куќа најпрво режирал ТВ серии за да подоцна почне да пишува и сценарија за филмови. Во 1977 го снимил „Блиска средба од трет вид“ единствена и оригинална приказна за НЛО, денеска филмски класик, кој на младиот режисер му донел прва номинација за Оскар. Веднаш потоа снимил филм кој не е многу успешен, а во 1981 ја направил првата од сериите за „Индијана Џонс“, со Харисон Форд како главен лик. Со овој филм Спилберг го најавил своето незаменливо и непроценливо присувство на филмското платно. Потоа следуваат незаборавните „И Ти“ и неколкуте делови на „Гремлини“, „Паркот Јура“ и „Враќање во иднината“... Во средината на деведесеттите, со колегите Jeffrey Katzenberg и David Geffen ја основаат


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Размислувате за промена на работа?

Најдобрата варијанта на работа е онаа во која вие ќе бидете она што сте, а попатно и ќе заработувате.

Понекогаш ви се чини дека воопшто не го работите тоа што би сте сакале и што би требало да го работите? Чувствувате дека вашиот живот барем тој деловниот ви оди во сосема погрешна насока, и почнувате да размислувате за промена на кариерата...Иако кога ќе се изговори, звучи толку лесно и едноставно, воопшто не е така, промета не е воопшто лесна и пред да ја донесете одлуката, морате да земете во обѕир неколку работи. Пет работи кои мора да ги знаете ако сакате да го смените работното место или кариерата ! Задоволство на работа Кај кариерата не е важно само колку заработуваме. Секако, и тоа е важно, но долгорочно гледано, задоволството од работата и работната околина вредат многу повеќе. Нема да можете да уживате во работата ако таму не ви е пријатно и удобно и ако чувствувате дека ментално затапувате, бидејќи таа работа не ви е доволен предизвик. Всушност, тоа се и главните причини заради кои луѓето одлучуваат да го сменат работното место, иако можеби мислевте дека првата причине е висината на платата. Како се чувствувате вие? Кои се вашите причини за промена на работното место или дури и кариерата? Дали ги поседувате потребните вештини за работата која ја посакувате? Секоја работа бара посебни вештини. Дали вие ги поседувате? Ако ги немате бараните квалификации, во тој случај треба да размислите дали тоа е вистинската работа за вас. Затоа, ако веќе решивте да го смените работното место, добро размислете за тоа кои се вашите слаби, а кои вашите силни страни, и дали е можно, доколку не сте добри во она што планирате да го направите, да се доквалификувате. Вашите маани и вашите силни страни Откако размисливте за своите вештини, време е да се позанимавате со своите слаби и силни страни. Во ова мора да бидете објективни и реално да се согледате ( или пак да замолите некој тоа да го направи за вас). Фокусирајте се на оние работни позиции или, пак, на онаа кариера што најмногу одговараат на она што вие веќе го поседувате. И запамтете, најдобрата варијанта на работа е онаа во која вие ќе бидете она што сте, а попатно и ќе заработувате. Септември 2009

[22]

Финансиска страна Задоволството од работата која ја извршувате ќе зависи и од парите кои ги заработувате. Значи, кога веќе размислувате за промена, морате да водите сметка и за оваа тема... Бидете многу реални, особено ако планирате комплетен пресврт во животот. Колку пари ви се потребни за да се стекнете со потребните вештини. Дали паричната компензација и другите предности се доволни за да се одлучите за овој голем чекор во животот. Побарајте совет од стручно лице Кога размислувате за сето тоа што е потребно за промена на работното место и кариерата, можеби ќе ви биде тешко објективно да ја согледате ситуацијата. Доколку сте збунети или не можете сами да донесете одлука, побарајте совет од стручно лице. Постојат многу HR советници, или психолози кои можат да ви помогнат околку објективниот поглед. Се на сé, кога ќе ја смените работата, а пред сè доколку целосно ја смените кариерата, морате да бидете претпазливи и стрпливи. Колку повеќе ќе соберете информации, толку ќе ви биде полесно.


ÍÎÂÎ

Êîíçîðöèóìñêè ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

ÌÅÍÀÌÅÍÒ È ÎÐÃÀÍÈÇÀÖÈ£À Âå ïîêàíóâàìå äà ñå çàïèøåòå íà

Êîíçîðöèóìñêèòå ìàãèñòåðñêè ñòóäèè

Çàïî÷íóâààò âî: îêòîìâðè 2009 ã.

Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà  ÌÅÍÀÌÅÍÒ ÇÀ ×ÎÂÅ×ÊÈ ÐÅÑÓÐÑÈ  ÔÈÍÀÍÑÈÑÊÈ ÌÅÍÀÌÅÍÒ  ÌÀÐÊÅÒÈÍà ÌÅÍÀÌÅÍÒ

- ïðàêòè÷íî íàñî÷åíè ñòóäèè - äâåãîäèøíè ñòóäèè - ïðåäàâàœà äâà ïàòè ìåñå÷íî (ïåòîê è ñàáîòà) - íà àíãëèñêè ¼àçèê - ëèòåðàòóðàòà å îáåçáåäåíà - âðâíè ïðîôåñîðè è åêñïåðòè - ãðóïà äî 30 ñòóäåíòè - âî Ñêîï¼å - ïî÷åòîê: îêòîìâðè 2009 Ïðîãðàìñêè âîäà÷ íà ñòóäèèòå:

ïðîô. ä-ð £àíåç Ïðàøíèêàð, ðåäîâåí ïðîôåñîð íà Åêîíîìñêè ôàêóëòåò - Šóášàíà Ñòóäèèòå ñå îäðæóâààò âî Ñêîï¼å Ñêîïñêè ñàåì (Êîíãðåñåí öåíòàð) Àïëèöèðàœå: Ñåïòåìâðè 2009

Èíôîðìàöèè: Ìåëèòà Ñåêóëîâñêà, (02) 3218 353 (070) 338 570 cisef@skopjefair.com.mk


УСПЕШНИ БРЕНДОВИ

Успешно воде на бизнисот

Учиме како теоријата да стане пракса - човечкиот фактор е клучен во бизнисот

Образуваните и креативни кадри кои постојано ги надградуваат своето знаење и вештини се најважен фактор кој го движи развојот на компанијата и го зголемува профитот. Економскиот факултет на Универзитетот во Љубљана (FELU) е најголемиот и најсовремениот факултет меѓу сите негови членки. Тој има долга традиција во истражувањето и образованието, истакнувајќи дека развојот и модернизацијата на предавањата и истражувачката работа, од самиот почеток, е приоритет. Како еден од првите факултети во Словенија. Од минатата година започнува соработка и со London Shool of Economics. Конзорциумските магистерски студии се привлечни за многу словенечки компании кои се приклучуваат кон конзорциумот (Горење, Тримо, Искра Автоелектрика, ЛТХ, Меркатор, Колектор, Адриа Мобил и др.). Првите две генерации имаа на располагање два субспецијалистички смерови: Финансов менаџмент и Маркетинг менаџмент. Од минатата година се воведе уште еден нов смер – Менаџмент за човечки ресурси (HRM). Проценка е дека оваа област во нашите компании и кај оние од регионот, е во зачеток и дека тука допрва треба да се создаваат високо професионални кадри. Програмата која е понудена и која посдипломците имаат можност да ја изучуваат е сеопфатна, апликативна и конципирана врз современите

Септември 2009

[24]

бизнис потреби и практиката. Конзорциумската магистерска програма е испробана во Словенија и покажува извонредни резултати. Основната карактеристика на оваа програма претставува комбинација од најнови сознанија од областа на економијата и менаџментот кои ги пренесуваат познати професори од Економскиот факултет - Љубљана и меѓународните партнери (Универзитетите од Ајдовен и Вашингтон), примена на теоријата во деловната пракса и тимска работа што ја спроведуваат учесниците во програмата. Конзорциумските посдипломски студии имаат високи академски критериуми, идентична наставна програма и професорски кадар од матичниот факултет во Словенија, но и од други универзитети од Европа и од САД. Наставата за сите студенти од регионот се одвива во Скопје, во модерни и технички опремени простории кои се сместени во Конгресниот центар на Скопски саем. Изведувањето на наставата се одвива во Скопје, во мала група до 20-30 посдипломци во генерација, со цел активно и подеднакво да бидат вклучени сите студенти во предавањата, практичната


ење исот

работа и индивидуалните трудови преку кои се одвива програмата за секој од предметите. Повеќето посдипломци доаѓаат од познатите компании од Макеодонија и од Косово. Нивните вработени и во текот на студирањето го аплицираат почетното стекнато знаење. Макстил, Стопанска банка, Мермерен комбинат – Прилеп, Шпица системи, Поштенска банка, Телеком, ЕВН – ЕСМ, Касис, Алфа банка, Пекабеско, USAID, OSCE, UNDP и др., се компаниите од каде што се посдипломците, како и штотуку завршени дипломци. Исто така, Економскиот факултет преку CISEF врши и регрутација за упис на додипломци и докторанти, чиишто студии се одвиваат во Љубљана. ИЗЈАВИ НА ПОСДИПЛОМЦИТЕ:

Заге Филиповски, консултант “Студент“ „Најважно од сé, после секое предавање излегуваш со нови знаења и вештини. Со учебниците нема импровизација. Се користи најновото што постои во светот. Дали сте имале можност да држите во рака учебник кој туку што излегол од печатница и според кој се учи на најпрестижните универзитети во светот? Професорите се одлични, се обидуваат и успеваат да ги пренесат најважните работи, не е потребно да учиш на памет, потребно е да ги разбираш работите а, тие тоа знаат да го оценат. Сега, за прв пат се чувствувам дека сум во тек со светот и со светската научна мисла“.

Димитар Серафимов, менаџер “Македонски Телеком АД – Скопје“ „Можеби сте од оние кои секојдневно се паршуаваат: Зошто? Како? Може ли поинаку?А и да не сте......Можеби само гледате напред, и се паршувате, а што понатаму?Секако дека имате сопствена Визија, Мисија и се гледате себеси во светот на менаџментот. Стартегијата за остварување на вашите цели, одговорите на прашањата и многу повеќе ќе ги најдете на Конзорциумските студии на државниот Универзитет на Словенија, Економски факултет – Љубљана. Она што ве очекува е ментална гиманастика, и потврда на тероијата дека мозокот е како мускул – колку повеќе го вежбате, толку повеќе го зголемувате неговиот капацитет и респонсивност. Доклку се прашувате за квалитетот на програматата и наставниот кадар, сега е барем лесно: “Гуглајте„“.

Скопје: Регионалниот центар (сместен во управната зграда на Скопски саем) тел: 02/ 3218 – 353; 070/ 338 – 570; e-mail: cisef@skopjefair.com.mk http://www.ef.uni-lj.si/ Лице за контакт - Мелита Секуловска, регионален координатот за меѓународно образование Љубљана: CISEF (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) тел. ++386 1 58 92 494 zdenko.rojec@ef.uni-lj.si

[25] Септември 2009

Студиите започнуваат во Октомври 2009г. Уписот трае до Септември 2009г. FULL info: http://www.vrabotuvanje.com/b_2009_mk.pdf

УСПЕШНИ БРЕНДОВИ

Сите информации може да се добијат:


БЛИЦ

Дали ви паѓ враќањето н Пишува Маја Секуловска, студент по новинарство

Одморот заврши, дали сте подготвени за нови предизвици... Летниот одмор полека завршува, време е да почнеме да се пodgotvuvame за новите работни обврски. Дали летниот одмор кој го добиваат вработените, е доволно долг за собирање на нови работни сили? Полека завршуваат летните одмори и веќе е време за враќање назад во работните канцелари. Но, колку летните одмори придонесоа да собереме сила и енергија за да се вратиме на работното местo со наполнети батерии, или напротив, долгото топло лето влијаеше на нас максимално да се опуштiме и целосно да заборавиме на сè што е поврзано со работа, па сега кога се враќаме назад во реалноста ни е бескрајно тешко да започнеме со извршување на работните обврски. Како влијаеше летниот одмор на вработените луѓе? Дали беше доволно долг нивниот одмор за да се одморат од обврските кои ги извршуваат преку цела година на работа ? Колку им е тешко да се вратат повторно назад на работното место? Маја Петревска, медицинска сестра Одморот ми беше повеќе од потребен. Морав да се одморам убаво, затоа одбрав мирно место на планина, за да го искористам летниот одмор максимално и да да се посветам само на моето семејство и да уживам со моите две мали деца. Сега, кога се вратив во Скопје, малку mi e тешко со започнување на работа, бидејки се навикнав малку да одмoрам и да уживам. Но, полека се вра}aм назад и продолжувам со работата онаму каде што застанав, пред да одам на одмор. Сепак, време е за враќање назад кон работните обврски, и повторно со нови сили мораме да продолжиме таму каде што застанавме.

Митре Шепендиев, наставник во О.У. Лазо Трповски Јас обожавам да одам на работа, бидеј}и тоа ме исполнува, но секако добро ми дојде и летниот распуст. Уживав во кругот на семејството, малку шетав, сè на сè одлично си поминав. Сега на раbота, со оглед на тоа дека започнувам со часови на 1 септември, мислам дека добро ќе ми биде, бидејќи многу ми недостигаат моите ученици и јас слободно можам да кажам дека од нив ја црпам енергијата и воопшто не ми е тешко и напорно да одам на работа.

Септември 2009

[26]


ѓа тешко на работа? Лидија Стефковска, сопственик на бутик Јас одлично го поминав летото, бев на одмор, на море, и навистина прекрасно се поминав. Бевме заедно со целото семејство и да ви кажам искрено додека бев на одмор воопшто не сакaв да мислам на работата и на работните обвски кои ме чекаат кога ќе се вратам. Знаев дека мојот бутик е оставен во сигурни раце, односно моите вработени се луѓе на кои им верувам и на кои можам да се потпрам. Воопшто не ми е тешко да се вратам назад на работа , бидејќи тоа е мој сопствен бутик, во кој јас со задоволство работам и работата не претставува никаков проблем за мене. Зоран Илиевски, сопственик на продавница За мене никогаш нема одмор, јас и ова лето го поминав работно. Немам вработено продавачки бидеј}и давчките се големи, па затоа работиме јас и мојата сопруга. Не бевме никаде на одмор, бидејќи немаше кој да не замени. Тешко го поминавме ова лето oti беше многу топло, а кога е топло потешко се работи. Но, од друга страна, пак, ни беше малку полесно што немаше многу работа летово, повеќето беа отидени некаде на одмор, па затоа повеќе работа очекуваме од септември.

Септември 2009

[27]


Прочитајте нешто корисно ЛИТЕРАТУРА

Роберт Грин

48 ЗАКОНИ НА МОЌТА

Цена: 630,00 ден

Неморална, лукава, немилосрдна и поучна, книгата 48 Закони на моќта е остроумна дестилација на триилјадната историја на моќта, на мудроста на големите мислители како Макијавели, Сун-Цу, и Карл фон Клаузевиц и на вековното наследството на разни државници, воини, заводници и измамници.

Цена: 890,00 ден

@

Кен Бланчард и Спенсер Џонсон

МЕНАЏЕРОТ „ЕДНА МИНУТА“

Лидерите на Американската и на Јапонската индустрија направија оваа книга да биде задолжително четиво за сите нивни менаџери. Не смеете да си дозволите да ја пропуштите. „Ова е извонредна книга за менаџментот. Потребно е многу малку време за да се прочита нејзиниот моќен рецепт за остварување големи резултати - за многу малку време“. Роберт Хелер, Уредник, Management Today.

Џоан Магрета

ШТО Е МЕНАЏМЕНТ Ја отворив оваа мала скромна книга. И, како да изгреа сонце... ослободена од жаргонските стеги, книга за која треба да бидеме навистина благодарни. Lucy Kellaway, во Financial Times Прв чекор, како вовед за оние што не се занимаваат со менаџмент, особено за почетниците, но и подеднакво извонредна како заокружен, комплетен и детален „освежувачки курс“ за искусните директори. Peter F. Drucker „Оваа книга ќе им помогне на менаџерите во секоја организација, вклучувајќи го и непрофитабилниот и јавниот сектор, подобро да си ја вршат работата“. Michael Porter, Harvard Business School

Цена: 1400,00 ден


? ” #

Аплицирам по тој огласот а CV-то е во пл икот и е закачено со спајалица

± ¼ Ω Œ ! !@ /$ идам во манастир.

мо а с , м а н д а п о д е с и в Мислам дека ќе а т а к и л с а Н . о в и ж о в мора да ме видите во. а б у а д е л г е с е н о -т V C од

]{!!?( Ǿ ¶ µ <” &?! Го напуштив моето старо работно место затоа што,иако се одеше во најдобар ред, откако се омажи директорката се мрдна и ме избрка. * Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани

Септември 2009

[29]

ГАФОВИ

Ве молам убаво да го прочитате моето CV ако треба и повеќепати ,за да станете свесни дека сум совршен кадар за таа работна позиција.


ОД СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ... ...СТАРТУВА НОВАТА СЕЗОНА НА

Гледајте

ПРОФИТ

со Жарко Василевски

на НАША ТВ!


Фирма: УТЦ Беверли Хилс Град: Скопје Објавен: 01.09.2009, Дневник

Фирма: Канцеларијата на УНДПГрад: Скопје Објавен: 01.09.2009, Дневник

ТЦ Беверли Хилс - Скопје објавува оглас за 1 (едно) работно место - Управител на ТЦ Беверли Хилс - Скопје. Документите за аплицирање се доставуваат на е-маил адреса tcbeverlyhills@gmail.com

Канцеларијата на УНДП во Скопје објавува оглас за позицијата Consultant/ assistant to International Consultant for assessment Institutional/coordination capacities. За детални информации во врска со апликациите посетете ја вебстраната www.undp.org.mk

Фирма: Градежната компанија Трансмет Град: Битола Објавен: 01.09.2009, Вест

Фирма: АБ Канал Град: Скопје Објавен: 01.09.2009, Вечер

Градежната компанија Трансмет има потреба од Градежни работници на територија на Скопје. Информации на телефон 02/2720-411

Трговско радиодифузно друштво АБ Канал Скопје има потреба од пополнување на следните позиции: Лектор, Лица за работа во бифе (2 извршителки), Маркетинг агенти (2 извршители), Медиа планер, Веб уредник, Презентер и Видео архивар. Кaндидатите треба да достават своја биографија со соодветна документација на адреса ул. Антон Попов бб, 1000 Скопје. [31]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Една од најголемите веледрогерии во Македонија Либра 1 АД има потреба од Регионални менаџери за продажба (2 извршители). Вашата биографија и мотивационо писмо испратете ги во рок од 7 дена на следната е-маил адреса personal@libra1.com.mk

Фирма: Факултетот за странски јазици при Универзитетот Американ Колеџ Град: Скопје Објавен: 01.09.2009, Дневник Факултетот за странски јазици при Универзитетот Американ Колеџ има потреба од наставници (надворешни соработници) по предметите: Шпански, Италијански, Германски и Француски јазик. Доколку сте заинтересирани доставете ваше цв, мотивационо писмо и диплома за завршено образование на адреса: Универзитет Американ Колеџ – Скопје, Факултет за странски јазици, ул. Трета Македонска Бригада бб. 1000 Скопје

Септември 2009

Фирма: Либра 1 АД Град: Скопје Објавен: 01.09.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Нико Компјутери Град: Скопје Објавен: 02.09.2009, Дневник

Фирма: Елевком Град: Скопје Објавен: 02.09.2009, Дневник

Нико Компјутери има потреба од Сервисер. Испратете ваше цв со фотографија на е-маил адреса vrabotuvanje@niko.com.mk

Елевком - производство, монтажа и сервис на лифтови има потреба од Бравари (3 извршители) и Помошни работници (3 извршители). Аплицирајте на следната е-маил адреса elevkom@t-home.mk или информирајте се на телефонскиот број 02/2464-188

Фирма: Здружението на граѓани “Отворете ги прозорците„ Град: Скопје Објавен: 31.08.2009, Дневник

Фирма: Qatar Airways Град: Скопје Објавен: 31.08.2009, Дневник

Здружението на граѓани “Отворете ги прозорците„ објавува оглас за следното работно место: Дефектолог. Сите заинтересирани своето цв и мотивационо писмо може да го испратат на следната е-маил адреса radmila.stojkovska@openthewindows. org најдоцна до 04.09.2009 година.

Фирма: Тојота Авто Центар Град: Скопје Објавен: 28.08.2009, Дневник Тојота Авто Центар има потреба од вработување на 1 лице на позиција Советник во сервис (прием на возила). Заинтересираните кандидати треба да достават свое цв и мотивационо писмо на info@toyota.com.mk

Септември 2009

[32]

Qatar Airways има потреба од Кабински персонал. За подетални информации посетете ја веб-страната www. qatarairways.com

Фирма: Бас Тути-Фрути Град: Скопје Објавен: 28.08.2009, Дневник Фирмата Бас Тути-Фрути има потреба од Техничка секретарка. Вашето цв испратете го на адреса bas-tutifruti@bastutifruti.com


Фирма: ДПТУ Златна рака Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник

UNDP објавува оглас за позицијата IMC Communications Specialist. За детални информации во врска со апликациите информирајте се на http://www.undp. org.mk/default.asp?where=job. Рокот за аплицирање е 09.09.2009 година.

ДПТУ Златна рака бара кандидати за работа како КВ-работници, машино-бравари и други од металопреработувачка струка за работа во погон производство. Контакт телефон за информации 02/2722-444 и 2722443 или аплицирајте на е-маил адреса contact@zlatnaraka.com.mk

Фирма: Друштвото за осигурување Албсиг ад - Генерална дирекција Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник

Фирма: Фирмата за архитектура и дизајн Платформа Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник

Друштвото за осигурување Албсиг ад - Генерална дирекција има потреба од Внатрешен ревизор. Заинтересираните кандидати треба да достават кратка биографија и мотивационо писмо на d.dejanovski@albsig.com.mk или на поштенска адреса ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 46, Скопје.

Фирмата за архитектура и дизајн Платформа има потреба од вработување на Архитект со одлично познавање на 3д визуелизација. Аплицирајте на contact@platfаorma.com.mk најдоцна до 10.09.2009

Фирма: Аста Трејд Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник

Фирма: Зираат Банка ад Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник

Аста Трејд објавува оглас за вработување на следната работна позиција Карго брокер (2 позиции). Вашите кратки биографии и мотивациски писма испратете ги на е-маил: jobs@astaadria. com најдоцна до 16.09.2009 година

Зираат Банка ад вработува едно лице во одделот за Информатичка технологија. Кандидатите треба да достават во рок од 5 дена професионална биографија, уверение за завршено високо образование до централата на банката на ул. Железничка бр. 8, Скопје.

Септември 2009

[33]

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: UNDP Град: Скопје Објавен: 28.08.2009, Дневник


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: Фиорд Технолоџис Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник Фиорд Технолоџис објавува оглас за вработување на Комерцијалист за Македонија. Молбите во пишана или електронска форма да се достават најдоцна до 16.09.2009 на адреса Фиорд Технолоџис дооел Кавадарци П. Фах 165, со назнака за оглас, или на е-маил lila@fiord.com.mk, lazar@fiord. com.mk

Фирма: Првиот Приватен Европски Универзитет Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Вечер Првиот приватен Европски Универзитет Република Македонија распишува конкурс за избор на наставник за група предмети од областа Информатика. Пријавите и документацијата треба да се достават лично на Прв приватен Европски Универзитет Република, бул. Св. Климент Охридски бр. 68, Скопје

Септември 2009

Фирма: Факултетот за електротехника и информатички технологии Град: Скопје Објавен: 03.09.2009, Дневник Факултетот за електротехника и информатички технологии при Универзитетот Св. Кирил и Методиј распишува конкурс за избор на Наставници по предметите од Компјутерска техника и информатика (2), Асистент по предметите од Автоматика и системско инженерство, Помлади асистенти по предметите од Компјутерска техника и информатика (2) и Автоматика и системско инженерство. Конкурсот трае 8 дена од денот на објава.

Фирма: Министерството за образование и наука Град: Скопје Објавен: 16.07.2009, Вечер Распишува конкурс за избор на наставници за реализирање на дополнителна настава за основно образование на мајчин јазик за децата на граѓаните на Р.Македонија кои престојуваат во странство за следниве држави: Германија (1 наставник); Франција (1) и Словенија (1). Документите се поднесуваат во Архивата на министерството, ул.Мито Хаџивасилев јасмин бб, 1000 Скопје, со назнака: конкурс за наставници во странство.Огласот трае 15 дена.

Фирма: ЈП Градски Паркинг Град: Скопје Објавен: 16.06.2009, Вечер

Фирма: Општина Гостивар Град: Гостивар Објавен: 16.06.2009, Утрински Весник

ЈП Градски Паркинг Скопје објавува оглас за засновање работен однос на работно место - Хигиеничар (1 извршител). Адреса за аплицирање: ЈП градски Паркинг Скопје, ул.Илинденска бб, п.фах 739 (со назнака: за оглас). Огласот е објавен во Вечер на 16.07.2009 и трае 5 дена од објавувањето.

Општина Гостивар објавува оглас за избор на Директор на О.У. „Исмаил Ќемали“ во Гостивар. Молбите со потребните документи да се достават до Општина Гостивар објавува оглас за избор на Директор на О.У. „Исмаил Ќемали“, Гостивар, ул. Ленинградска бб. Огласот е објавен во Утрински Весник на 16.07.2009 и трае 5 дена од објавувањето.

[34]


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [35] http://www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ОГЛАСНА ТАБЛА

во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на следната работна позиција:

ЛИЦА ЗА РАБОТА СО ФАКТУРИ (2 ИЗВРШИТЕЛИ)

Потребни квалификации:  ССС  Работно искуство на иста или слична позиција ќе се смета за предност  Одлично познавање на MS OFFICE  Познавање на англиски јазик  Одлични организациски и аналитички способности  Способност за тимска работа Доколку сакате да станете дел од компанија, во која приоритет се тимска работа и напредок на вработените, сте енергични, доверливи, лојални, одговорни и спремни за работа под притисок, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за Перпетуммобиле„ Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

во соработка со

објавува

ОГЛАС за пополнување на следната работна позиција:

ЛИЧНА АСИСТЕНТКА

Потребни квалификации:  ВСС / ССС  Работно познавање на MS OFFICE  Одлично познавање на англиски јазик  Одлични организациски и комуникациски способности

Профил на личност:  Лојална, трпелива и одговорна личност  Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови  Личност со позитивен ментален став  Тимски играч Доколку сакате да станете дел од нашата компанија, во која приоритет се професионална комуникација и ориентираност кон цели и сте енергични, доверливи, со желба за работа, амбициозни, и се стремите кон успех и напредок во работењето, Ве покануваме да аплицирате. Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака „за Лична асистентка“. Огласот трае 7 дена од објавувањето. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[36]


ЦЕНТАР ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ врз основа на плановите за развој и зголемување на капацитетите, во соработка со

објавува

ОГЛАС за следните работни места 1. Административна асистентка (1 позиција)

Потребни квалификации:  ВСС/ССС  Активно познавање на англиски јазик  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична позиција минимум 2 години

2. Монтажери за инсталација за климатизација (4 позиции)

Потребни квалификации:  ССС  Работно искуство на иста или слична позиција минимум 3 години  Возачка дозвола Б-кат.

3. Машински инженер – термотехника, со лиценца (1 позиција)

Потребни квалификации:  ВСС – машински факултет  Активно познавање на англиски јазик  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична позиција минимум 3 години  Возачка дозвола Б-кат.

4. Комерцијалист (2 позиции)

Потребни квалификации:  ВСС/ССС  Активно познавање на англиски јазик  Работно знаење на компјутери  Работно искуство на иста или слична позиција минимум 3 години  Розачка дозвола Б-кат.

Доколку сте:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Организирана и мотивирана личност  Комуникативна личност со способност за тимска и самостојна работа  Иницијативни и исполнителни  Одговорни

Нашата компанија Ви нуди:  Вработување на неопределно време  Тимска работа  Современи работни процеси Ако се препознавате во горенаведеното и имате желба да аплицирате, пратете Ваша Професионална Биографија и Насловно Писмо на следнава адреса: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата „ за оглас за работна позиција“. Огласот трае 10 дена од објавувањето. Оние кандидати кои ќе влезат во потесна селекција, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ ™

[37] Септември 2009


ОГЛАСНА ТАБЛА

Една од водечките изведувачи во градежната индустрија, компанија која има изведено голем број на проекти од ниско градба и високоградба и веќе 20 години успешно егзистира во сферата на градежништвото во соработка со

објавува

ОГЛАС за вработување на

ГРАДЕЖЕН ИНЖЕНЕР И ГРАДЕЖЕН ТЕХНИЧАР 1. Градежен инженер Потребни квалификации:  Високо образование  Претходно работно искуство во дејноста  Познавање на англиски јазик  Работа со компјутери (MS Office, Internet)  Возачка дозвола, Б категорија

2. Градежен техничар Потребни квалификации:  Завршено средно образование  Претходно работно искуство (пожелно)  Познавање на англиски јазик, албански и македонски  Основни познавања на компјутери (MS Office, Internet) Доколку сте:

Амбициозни, динамични , лојални, креативни, иницијативни, мотивирани, одговорни и ориентирани кон резултати и доколку сметате дека со своето знаење, искуство, професионалност, позитивна енергија ќе допринесете за остварување на зацртаните цели и поставување на нови, и сакате да се приклучите во тим каде лично и професионално ќе се усовршите и заедно ќе достигнувате врвни резултати, Ве покануваме да аплицирате свое CV на katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „за оглас за Жикол - инженер“ и „за оглас за Жикол – техничар“.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[38]


Реномирана компанија, со дејност производство и продажба на широк асортиман домашни производи и странски брендови од прехранбена индустрија-пијалоци, во соработка со

објавува

ОГЛАС за регрутација на кандидати и правење на резервна листа за регион Скопје, поради можно зголемување на обем на работа, за следните работни позиции:

1. Возачи со Ц категорија Потребни квалификации:    

Миниум ССС Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност Возачка дозвола Ц категорија Познавање на технички карактеристики на моторни возила

2. Помошници возачи (пожелно е поседување на Ц категорија) Потребни квалификации:   

Минимум ССС Искуството во областа на работењето ќе се смета за предност Познавање на технички карактеристики на моторни возила

 Минимум ССС  Работно искуство на иста или слична позиција ќе се смета за предност  Добро познавање на MS OFFICE  Пожелно е познавање на англиски јазик  Возачка дозвола Б-категорија  Одлични комуникациски, презентерски способности, продажно ориентиран Доколку сте енергични, лојални, принципиелни, одговорни, спремни за работа под притисок,флексибилни за теренска работа, тимски работник и ориентиран кон клиенти, Ве покануваме да аплицирате. Пратете ваша професионална биографија и насловно писмо на e-mail: slavicat@vrabotuvanje.com.mk или katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ за оглас за возач“, „за оглас за помошник возач“, „за оглас за маркетинг агент“. Само оние кандидати кои ги исполнуваат бараните квалификации и критериуми, ќе бидат вклучени во процесот на селекција. Работно ќе бидат ангажирани само одреден број кандидати, согласно бројот на потребни работни позиции.

VRABOTUVANJE.COM/ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Септември 2009

[39]

ОГЛАСНА ТАБЛА

3. Маркетинг агенти Потребни квалификации:


ОГЛАСНА ТАБЛА

првата фирма во Република Македонија за вршење на правни услуги , фирма етаблирана во меѓународната мрежа на најдобри правни фирми во светот во соработка со

објавува

ОГЛАС за работно ангажирање на

ПРАВНИ КОНСУЛТАНТИ (2 ПОЗИЦИИ)

Потребни квалификации:  ВСС – правен факултет  Положен правосуден испит  Одлично познавање на англискиот јазик  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office)  Работно искуство на иста позиција, минимум 3 година  Искуство во работа на проекти (вон судски постапки)

Очекувани способности, персонални карактеристики:  Ориентираност кон клиенти  Организирана и мотивирана личност  Високи етички норми  Динамични, иницијативни и насочени кон резултати  Иницијатива за професионална надградба и усовршување  Тимски работници Доколку сакате да станете дел од стручно оспособениот тим на правници , тим од надворешни консултанти и адвокати, специјализирани во различни области од правото, Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: anetad@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за правен консултант”. Оние кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани.

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[40]


Do you want to work in International Fortune 500 Company? Are you enough challenging to work and willing to work for IT company – distinguishable positioned brand, with widespread prospect abroad Macedonia?

In cooperation with For all interested candidates, announces the hereinafter positions: 1. IBM Senior Windows System Administrator 2. IBM Senior UNIX System Administrator 3. IBM Database Administrator Oracle, DB2 4. IBM MSSQL Administrator 5. IBM Storage Administrator 6. IBM Lotus Domino/Lotus Notes Administrator 7. IBM zSeries Specialist 8. IBM SAP BASIS Support Specialist If You want to become a part of a company with specialized and team work, professional communication, client oriented and goal attainment, if You are energetic, reliable, loyal, and responsible, with appetence and eagerness to work under pressure, ambitious and initiative, aspiring towards success and progress in the work, we kindly invite You to apply.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Send your professional Curriculum Vitae (CV) and Cover Letter (CL) in English to katerinam@vrabotuvanje.com.mk, remitting your job position in the subject line. Only completed applications will be considered. Only short listed candidates will be notified.

Our client knows how to accomplish high-ranking goals, and give you a chance to try reaching them.

Септември 2009

[41]


ОГЛАСНА ТАБЛА Септември 2009

[42]


за потребите на свој клиент,

СТРАНСКА КОМПАНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

Автомеханичар, Автоелектричар и Медицински техничар за работа во

АВГАНИСТАН и ИРАК Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

 Завршено средно образование  Претходно работно искуство (пожелно)  Познавање на албански и македонски јазик  Пожелно познавање од англиски јазик

Бараме стручен, доверлив и искусен кадар, со ентузијазам, посветен на работа, кој би помогнал во подобрување на работењето. Нашите вредности се тимска работа, чесност и стручност. Ве повикуваме да аплицирате на salihin@vrabotuvanje.com.mk За повеќе информации јавете се во Вработување.Ком на 02/ 3230 – 091, лице за контакт Наим Салихи

[43] Септември 2009

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на свој клиент,

СТРАНСКА КОМПАНИЈА објавува

ОГЛАС за вработување на

Машински, Електро и Градежни ИНЖЕНЕРИ за работа во

ТЕТОВО и ДУБАИ Потребни квалификации:  Високо образование (машински, електро или градеженфакултет, било која насока)  Претходно работно искуство (пожелно)  Познавање на англиски јазик, албански и македонски  Работа со компјутери (MS Office, Internet)

Доколку сте:  Амбициозни, динамични , лојални, креативни, иницијативни, мотивирани, одговорни и ориентирани кон резултати и доколку сметате дека со своето знаење, искуство, професионалност, позитивна енергија ќе допринесете за остварување на зацртаните цели и поставување на нови, и сакате да се приклучите во тим каде лично и професионално ќе се усовршите, Ве покануваме да аплицирате свое CV на salihin@vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ

Септември 2009

[44]


Септември 2009

[45]

ОГЛАСНА ТАБЛА


Септември 2009

[46]


ВАШАТАУСПЕШНА УСПЕШНА УСПЕШНА КАРИЕРАЕНАШАЗАДАЧА ЗАДАЧА ЗАДАЧА 

КАКОДАСЕОДНЕСУВАТЕНАИНТЕРВЈУ? (dresscode,најчестопоставувани прашањаинајдобриодговори,видео презентација)

КАКОДАНАПИШЕТЕОДЛИЧНО МОТИВАЦИСКОПИСМО? (10советизауспешно мотивацискописмо,примери)   Какоданапишетепривлечна биографија? (штотреба,аштонетребасодржи вашетоCV,примери) 

ЦЕЛИОТПАКЕТОБУКИЌЕБИДЕ ВАШЗАСАМО1100,00ДЕНАРИ

ПРИЈАВУВАЊЕДО09Мај2009на

edukacija@vrabotuvanje.com.mkи Тел:02/3230091или02/3213065 Контакт:ВикторГерасимовски Септември 2009

[47]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Септември 2009 [48] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 25  
v.News 25  

Vrabotuvanje NEWS Broj 25

Advertisement