Page 1

ВРАБОТУВАЊЕ NEWS НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

БРОЈ 119 ПОН, 14 НОЕМ 2011

vrabotuva

CV

СИЛВИО на БЕРЛУСКОНИ

ТЕМА НА БРОЈОТ Креирање име на компанија

ПРЕЗЕМЕНО: „Фишинг“ нападите опасни за онлајн трансакциите ИНТЕРЕСНО: Емоционални вампири на работа во овој број

40

огласи и работни места Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK


Содржина 04 08

06

ТЕМА НА БРОЈОТ Креирање име на компанија

09 10 12 4 6 10 15 16 22

АКТУЕЛНОСТИ ТЕМА НА БРОЈОТ ПРЕЗЕМЕНО HR АНАЛИЗА

18 22

CV НА ГОЛЕМИТЕ ИНТЕРЕСНО

24

ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

26

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

30 31 31

КНИГА

32

16

HR РЕЧНИК СТАТИСТИКА ОГЛАСНА ТАБЛА

24 28 31 32 34 38 40 42 44

CV на ГОЛЕМИТЕ Силвио Берлускони

16


ВРАБОТУВАЊЕ NEWS .......OD БРОЈ 119 ПОН, 14 НОЕМ 2011

vrabotuva

НЕДЕЛНИК ЗА ДЕЛОВНИ ЛУЃЕ

UREDNIKOT

CVна СИЛВИО БЕРЛУСКОНИ ТЕМА НА БРОЈОТ КРЕИРАЊЕ ИМЕ НА КОМПАНИЈА

ПРЕЗЕМЕНО: „Фишинг“ нападите опасни за онлајн трансакциите ИНТЕРЕСНО: Емоционални вампири на работа ВО ОВОЈ БРОЈ

40

ОГЛАСИ И РАБОТНИ МЕСТА Најдете нè на

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

Вработување NEWS тим Главен уредник Велков Снежана s.velkov@vrabotuvanje.com.mk Менаџер за продажба Маџовска Катерина katerinam@vrabotuvanje.com.mk Психолог Јовановска Марија marijaj@vrabotuvanje.com.mk Веб Администратор Павловски Диме dimep@vrabotuvanje.com.mk Дизајн Цветковски Гораст cvetkovski@gorast.com

Адреса: Васил Ѓоргов 24-1/5, 1000 Скопје Телефон: +389 (2) 3213 065 Мобилен: +389 (71) 305 939 Факс: +389 (2) 3230 091

Web site: www.vrabotuvanje.com.mk Е-MAIL: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk

P

очитувани, Од минатиот број почнавме со нов термин на излегување на вашиот редовен e-mail пријател бесплатниот примерок на неделникот Вработување News.

Промената ја направивме и од техничнички но и од практични причини. Имено весникот да ви стои како прирачник во текот на целиот работен ден и целата работна недела без да бидете прекинати поради викенд. Затоа весникот од сега па натаму секој понеделник наутро ќе ви посакува доброутро од вашиот маил. Содржините ги задржуваме исти, огласите се менувааат постојано. И имаме новост, од сега најпривлечниот оглас ке можете де го видите и на time.mk. Ве потсетуваме отворени сме за соработка со сите и ви стоиме на располагање на сите, кои имате нови идеи или било какви коментари во врска со содржините. Не заборавајте и вие можете да бидете дел од весникот, доволно е само да ни испратите ваш текст на нашиот e-mail: vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk Заедно сме со вас и на facebook, побарајте не - Vrabotuvanje News

Со почит, Тимот на Вработување News


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... „Маџар телеком“ ќе инвестира 180 милиони евра во Македонија

Унгарската телекомуникациска компанија „Маџар телеком“ во наредните неколку години планира да вложи 180 милиони евра во Македонија Унгарскиот амбасадор Јожев Бенце вчера при посетата на Стопанската комора рече дека заложбите на неговата земја за унапредување на економската соработка се исклучително сериозни. - Унгарија е еден од најголемите инвеститори во Македонија. Светската криза се одрази на билатералната економска соработка, но нашите напори за нејзино интензивирање продолжуваат - рече Бенце. Телекомуникациите, енергетиката, банкарството, туризмот, земјоделството и гасификацијата, се само некои од сферите кон кои ќе се фокусираат идните бизнис-активности. За што подиректна и поефикасна

4

комуникација меѓу бизнисмените и надлежните институции од двете држави, односно за нејзино издигнување на највисоко ниво, амбасадорот предлага формирање на мешовит стопански комитет. Бенце уште еднаш порача дека Унгарија во целост го поддржува процесот на евроинтеграција на Македонија. Тој повтори дека земјава мора да ги почне преговорите за членство во ЕУ, иако сé уште не е надминат проблемот за името. Според него, тоа ќе даде исклучителен импулс за унапредување на економските текови. Пивара вложи 2,7 милиони евра во станица за пречистување вода, единствена на Балканот

Пивара Скопје инвестираше 2,7 милиони евра во првата станица за био третман на водата, единствена во земјава и регионот. Станицата што беше пуштена во употреба треба да го унапреди екосистемот и

ефективно да заштеди вода и енергија. Водата преку оваа станица ќе се прочисти до степен да може повторно да се користи како техничка вода, а гасовите кои ќе се ослободат за време на процесот да се користат за производство на енергија. Прогласен најголем банкрот на округ во историјата на САД

Џеферсон, најголем округ во американската сојузна држава Алабама, прогласи банкрот. Тоа е најголем банкрот на округ во историјата на САД Округот со население од 660.000 лица повеќе не може да ги исполнува своите обврски кон кредиторите, претежно банки и корпорации од Волстрит. Неговиот долг изнесува 4,1 милијарди долари. Сериозните финансиски проблеми почнаа пред неколку години, со рефинансирање на модернизирањето на канализацискиот систем на градот Бирмингем, административен центар на округот, јави МИА. Во 1994 година банкрот

прогласи округот Оринџ во Калифорнија, а во 2008 година градот Вајехо, исто така во Калифорнија. Банкрот минатиот месец прогласи и главниот град на сојузната држава Пенсилванија, Харисбург. Светска банка одобри 100 милиони евра за Македонија

Бордот директори на Светска банка вчера ја одобри Гаранцијата за кредитни политики (PBG) од 100 милиони евра, која овозможува делумно покривање на заемите на Македонија во вредност од 130 милиони евра од меѓународниот банкарски кредитен пазар. Со тоа и се овозможува на земјата пристап до нови финансиски извори по поволни услови и истовремено значи поддршка за продолжувањето на реформите потребни за подобрување на отпорноста кон надворешни шокови, како и градење на


АКТУЕЛНОСТИ НАКРАТКО... основа за посилна економија во иднина. Македонски телеком и Т мобиле и натаму лидери на пазарот

Македонски телеком и Т мобиле Македонија, наспроти силната конкуренција, одржуваат водечка позиција во сегментот на фиксната и мобилната телефонија. Сепак, во третиот квартал од годината, пред се како резултат на големата конкуренција на пазарот на мобилна телефонија, приходите од продажба на ниво на групацијата се намалени за 10,2% во споредба со истиот период во 2010 година. Македонски телеком успеа да ја одржи својата водечка позиција со 77% удел на пазарот во сегментот на фиксна телефонија и со 57% удел на пазарот на широкопојасен интернет. М6 излегува од „Пивара“ „Хајнекен“ и “Кока-кола Хеленик“ се договорија со инвестициската група М6 и останатите акционери на „Пивара“ од Скопје да докупат

уште 41,2 отсто од акциите на компанијата во вредност од 79,1 милиони евра, со што ќе станат сопственици на 96,5 отсто од акциите на „Пивара“. „Хајнекен“ и “Кока-кола Хеленик“, во одделни соопштенија, објавија дека е постигнат договор за стекнување на дополнителни 74.110 акции на „Пивара“, преку друштва во состав на нивните групации. Со соопштение се јави и инвестициската група М6 која го продава својот удел во „Пивара“. „Уделот на инвестициската група М6 во вкупниот пакетакции на продажба учествува со 17,9 отсто, во вредност од 34 милиони евра. Овој потег на М6 доаѓа по одлуката за стратешко инвестирање во останатите сегменти од своето работење, особено во винарската визба ’Тиквеш‘ и во понатамошно инвестирање во нејзиниот раст и развој“, се вели во соопштението на М6. Целата трансакција, која треба да добие одобрување од надлежните македонски институции, се очекува да биде комплетирана на почетокот на наредната година. Инаку, „Хајнекен“ и „Кока-

кола Хеленик“станаа мнозински сопственик во 1998 на „Пивара“, со откуп на 55,3 отсто од акциите. „Пивара“ е лидер во земјата во производство, маркетинг и дистрибуција на различни брендови пиво и газирани пијалаци, особено на „скопско“ и на „кока-кола“. Инвеститорите ветуваат дека ќе ја продолжат соработката со локалните дистрибутери и клиенти во насока на пораст на бизнисот и на продажбата на пазарот. ОНЕ воведува нова услуга на пазарот

мобилната и фиксна мрежа на ОНЕ, секој месец • БООМ ТВ – дигитална телевизија со превод на македонски јазик на најпопуларните странски ТВ канали Корисниците можат да одберат користење на услугите поединечно или пакет со две услуги ( фиксна телефонија со интернет и фиксна телефонија со телевизија), исто така на располагање на корисниците е и новиот ОНЕ ТОТАЛ пакет кој вклучува три услуги со една претплата од само 999 денари. Од ОНЕ најавуваат дека префрлувањето на постоечкиот број во мрежата на ОНЕ е бесплатно.

Телекомуникацискиот оператор ОНЕ воведува ново ОНЕ ТОТАЛ портфолио на тарифни модели и нови пакети со две и три услуги во сите сегменти од своето работење со што на своите пост пејд резидентни корисници им овозможува најдобри услови за комуникација. Новиот пакет на ОНЕ вклучува:

„Адоб“ укинува 750 работни места Американската софтверска компанија „Адоб“ соопшти дека укинува 750 работни места.

• неограничен интернет (со политика на фер користење) • фиксна линија со 400 бесплатни минути за разговори кон

Станува збор за реорганизација која ќе резултира со укинување на 750 работни места и трошоци меѓу 87 и 94 милиони долари.

Оваа компанија сака да се организира околу два сегмента „дигитални медиуми“ и „дигитален маркетинг“, пренесоа денеска француксите елекстронски медиуми.

5


ТЕМА НА БРОЈОТ

Креирање име на ко Осмислувањето на името на компанијата е многу потешко од осмислување име на дете

Дали ви се случила следнава ситуација? Веќе со години имате сопствена компанија, но луѓето сé уште ве викаат со името од старата компанија. Дали иако на вашиот фризерски салон му дадовте совршено име, сé уште муштериите одат кај „Марко на фризер“ наместо во „Стил“. Дали вашите пријатели сé уште не знаат дали вашата компанија се пишува со к или со ц латиница? Се мислите ли дали нештозгрешивте при изборот на името или, пак, логото не ви е доволно впечатливо. Темата на денешниов број ви помага токму околу ова. Осмислувањето на името на компанијата е многу потешко од осмислување име на дете. Самиот факт што на новоформираната компанија не може да и се даде име кое постои, што упатува на претходниот заклучок, а да не зборуваме за фактот дека на

6

детето му се дава едноставно име коешто вам ви се допаѓа, додека за креирање на името на компанијата, неопходно е да се има огромен број фактори коишто треба да се земат предвид, за да не се направи грешка. Во светот постојат компании кои професионално и креативно се занимаваат со осмислување имиња на фирми, а сосема е сигурно дека оваа практика ќе се пренесе и кај нас. Голем број идни сопственици не се свесни колку е големо значењето на осмислување име на фирма, па честа практика е сами или со помош на пријател да го направат тоа според принципот „кое било име што е слободно и допадливо, само што побрзо да ја регистрирам компанијата и да излезам на пазарот“!!!. Подоцна тоа може значајно да им го отежне и да го забави патот кон успехот. Не заборавајте дека плаќањето за добро име на компанија чини

многу помалку отколку рекламна кампања за која компаниите даваат огромни средства за да рекламираат лошо име. Ако сте донеле одлука да основате кој било вид на сопствен бизнис, посветете доволно внимание на осмислување име, бидејќи тоа е најтрајна вредност на фирмата. Дури се вбројува и во имот, а во деловните книги се означува како „goodwill“ (добро име). Така не е пожелно подоцна да го менувате името на компанијата. Кога ќе искреирате лого, направете визит карти, меморандуми и илјада примероци на пликоа, флаери, каталози и сличен материјал, секоја промена во името ќе биде особено скапа, а да не зборуваме за забуната која ќе ја предизвикате на пазарот. ТРУД И ПАРИ Доколку на фирмата смислите добро име, тоа може да ви значи повеќе од огласување и промовирање. Ако луѓето веднаш ве запомнат и ве препознаат, ќе заштедите многу труд и пари за скапи рекламни кампањи. На самата стартна позиција вие многу побрзо ќе „истрчате“ на пазарот отколку конкуренцијата. Ако тоа име го регистрирате како заштитен знак и стане доволно добро и препознатливо, врз основа на тоа можете да остварите и приходи. Каде и да се користи тоа име и знак, на сопственикот треба да му се плати надомест за


омпанија вашиот сајт без погрешно чукање на пребарувачот. ИМЕ „ШТО ПАЛИ“ Во досегашната работна практика, често се случува, додека компанијата го креира името, да настојува самото име, на директен или индиректен начин да укажува или барем да асоцира на дејноста со која се занимава таа компанија. Во време на современи технологии и неверојатно брзи комуникации, овој концепт е напуштен, па не е неопходно да се размислува во насока на симбол на дејноста. Се препорачува име кое „ќе пали“. Најдобар пример се називите google или yahoo кои немаат никакво посебно значење, а станаа препознатливи и познати во целиот свет. Избегнете давање име- презиме или, пак, име на сопственикот. Оваа концепција е одамна напуштена и дозволена им е само на ретки вредни субјекти, кои имаат долга традиција на фамилијарен бизнис. Во денешно време, секако, не е популарно името да содржи и географски одредишта, затоа што тоа го смалува просторното делување и ширење на компанијата, и однапред ја одредува компанијата на тесен локален карактер. Направете листа со предлог имиња и анализирајте ја со луѓето во кои имате доверба. Било да сте ја направиле листата на можни имиња сами или со помош на другите, проверете кај луѓето на кои им верувате, какви емоции

џkancelariski nabavki џkancelariski materijali i oprema џreklamni materijali џhartija џpe~atarski materijali i oprema џhanplast џpe~atarski uslugi

ТЕМА НА БРОЈОТ

користење и обратно, ако имате лошо име, можно е многу работи да уништите во понатамошните деловни активности. Наш совет е за оваа работа да ангажирате стручњаци кои ќе осмислат цел визуелен идентитет на идната компанија, а доколку сепак донесете одлука да штедите на овој толку важен сегмент, можеби ќе направите помалку грешки доколку ги имате предвид следниве напомени: Пожелно е името да биде кратко и лесно за изговарање, ако веќе сте се одлучиле за некое име, задолжително проверете го неговото значење на други јазици и во други средини. Изненадувања од ваков тип се случувале во големи познати и признати брендови поради што им пропаѓале скапи маркетиншки реклами на интернационално ниво дури иако сте компанија која има намера да работи исклучиво на локално ниво, сепак следете го овој совет. Во време на интернет и користење на нови технологии, никогаш не знаете кој ќе ви биде посетител на сајтот и кој може да биде заинтересиран за вашите услуги. Без разлика дали сте одлучиле за име да користите домашен или странски збор, водете сметка тоа да биде кратко (пожелно е само еден збор и да биде лесен за изговор). Во огромниот број секојдневни информации, полесно ќе ве запомнат и ќе ве препорачаат, а што е уште поважно брзо ќе го пронајдат

bul. K.J.Pitu 28 blok 7 lok.19 (sproti TC Skopjanka) tel./faks: +389 2 24 66 682 tel: +389 2 24 65 732 faks: +389 2 24 68 928

7


ТЕМА НА БРОЈОТ во нив будат наведените имиња. Така, полесно ќе дознаете кои од имињата го постигнуваат ефектот којшто сте сакале да го предизвикате. Нормално и вообичаено е секој иден сопственик на компанија, да биде тој што ќе ја донесе последната одлука за името на фирмата затоа што тој практично знае најубаво што е визијата за идната компанија. Изберете три имиња и извршете проверка во Централен регистар. Кога сте го свеле изборот на три можни имиња, задолжително извршете проверка во ЦР дали веќе постои фирма која е регистрирана под исто или слично име. Доколку проверите и утврдите дека посакуваното име е слободно, наша препорака е неизоставно да извршите резервација, која ви гарантира формирање на компанијата под името кое сте го резервирале во наредните 60 дена, со тоа што резервацијата може да се обнови, а и да му се отстапи на некој друг. Затоа што постапката на резервација е многу едноставна и ефикасна, ќе избегнете некој друг да ве надмудри и можеби да ја искористи истата идеја. Имајте го предвид податокот за услови за креирањето на името на компанијата, па користете ги сите наведени предности. На пример, во соседна Хрватска не можете да користите име на странски јазик ниту, пак, може да

8

резервирате име. Проверете дали интернет домеинот според саканото име е слободен. Ако сте се одлучиле за едно име, не пропуштајте веднаш да извршите закуп на домеинот со тоа име. Во спротивно, може да ви се случи да регистрирате фирма, а да не можете под истото име да отворите веб-сајт. Најдобрата комбинација е преку пребарувачите, сите да можат вас лесно да ве пронајдат според името на компанијата. Оваа постапка е едноставна, брза и евтина, само не треба да се заборави, затоа што тогаш чини –многу нервирање. Проверете дали постои заштитен белег зад тоа име. Ретки се основачите кои извршуваат проверка на името при основањето на компанијата, заборавајќи дека постои заштита за името на производот, а не само за фирмата. Вашата компанија другите ќе ја препознаваат по вашето лого. При креирање на името, истовремено е корисно да се изготви и лого. Имајте предвид дека логото не треба да биде доставување слика туку решение кое при печатење има добар белег. Стручњаците од оваа област сугерираат дека најдобро е она лого коешто може да се нацрта на песок додека бојата треба да биде наполно јасна и видлива. Пожелно е да се

избегнат непотребни детали и да се постигне едноставен графички ефект, бидејќи така лесно се памти и се печати. Се случува компаниите да изберат лого кое потоа, при печатењето не е видливо на визит карта која, пак, е почеток на вашето претставување. Ниту едно име не би било добро, ако зад себе не носи квалитет. Бидете свесни дека не постои име кое не би ви донело успех само по себе. Не заборавајте дека доброто име ви отвора врата до брзото постигнување на успехот до кој ќе дојдете, нормално, и со добар производ и услуга. Името на google го претставува бројот 1 следен од 100 нули. Овој збор го измислил деветгодишниот внук на математичарот Едвард Каснер. Каснер му рекол на внукот да измисли име за некој мнооогу голем број- и ете што смислило детското мозоче. Инаку индикативно е дека за добар интернет маркетинг понекогаш е потребно да имате што е можно почудно име, тоа се гледа од примерот со yahoo. Приказната за Coca-Cola исто така е многу интересна: партнерот и сметководител од тоа време Френк М. Робинсон, мислејќи дека во името добро ќе стојат две букви С решил да го создаде името на Coca-Cola. На почетокот ова име рачно било испишано на тендите од дуќаните со слоганот „Пробајте!“. Во стартот, продажбата била скромна- само 10 пијалаци дневно, а денес? Затоа внимавајте кога го давате името на својата компанија, размислувајте така што еден ден тоа да ви донесе големо богатство!


НОВА, ЕКСКЛУЗИВНА И МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА WEB СТРАНА Со задоволство Ве известуваме дека од октомври 2011 година Кроациа Осигурување – Живот ја пушти во функција својата нова web страна. Истата претставува суштинска промена на концептот на презентација на сите производи, проекти, активности, настани, документи и информации. Основната идеја во креирањето на новата web страна беше да се усоврши комуницирањето со сите наши Корисници. Креиравме web страна која пласира јасни, прецизни, транспарентни и визуелни информации. Постојано можете да бидете во тек со сите нови активности и проекти кои ги превзема Кроациа Осигурување – Живот како и сите наградни игри во кои можете да учествувате. Новата web страна Ви овозможува од удобноста на Вашите домови преку неколку клика: • Да направите информативни пресметки за животно осигурување за себе и своето семејство • Да аплицирате за да станете наш Осигуреник • Да го проверите статусот на Вашата полиса преку Мy Cro Account апликацијата • Да пријавите штета • Да аплицирате за Застапник за осигурување • Да се информирате за можностите за деловна соработка со Кроациа Осигурување – Живот Наскоро Ви најавуваме и можност за online плаќање на премијата за Вашата полиса за осигурување на Живот. Со регистирање на нашата web страна брзо и лесно ќе можете да ги вршите сите Ваши уплати. Се надеваме дека новиот дизајн и концепт на нашата web страна ќе наиде на позитивен одговор од ваша страна. Целта е да обезбедиме побрз, поквалитетен и интерактивен проток на информациите. Ве покануваме на постојано следење на сите информации и активности на Кроациа Осигурување – Живот преку нашиот нов web портал, како и на активно предлагање и доставување на сите барања преку комуникациските можности кои Ви ги нуди новата веб страна.

Побрзајте и посетете ја нашата web страна!

www.cro.mk


ПРЕЗЕМЕНО

„Фишинг“ напад онлајн трансакц Поголемиот број фирми не водат доволно сметка за информатичката сигурност, не вработуваат компетентно лице што ќе се грижи за заштитата на компјутерските системи и програми, не ангажираат надворешни соработници, дури и не бараат безбедносни проверки. Таквата немарност може да се плати многу скапо. фактор за успех во животот.

На почетокот на минатиот месец беше пуштена во продажба пиратската верзија на озлогласениот SpyEye, програм за остварување неовластен пристап до банковните сметки. Програмот е достапен за помалку од 100 американски долари, што на голем број криминалци им дава можност со минимално вложување да остваруваат добивка на штета на недолжните корисници на интернет. - Во првата половина од годината, кога цената на тој програм сѐ уште изнесуваше вртоглави шест до 10 илјади долари, беа нападнати повеќе од два милиони компјутери ширум светот - открива специјалист за сигурносни решенија во информатичката компанија CROZ која обезбедува услуги за хрватскиот банкарски и јавен сектор. За жал, антивирусните програми сѐ потешко ги следат и откриваат таквите напади. По инфекцијата на компјутерот, SpyEye автоматски започнува да работи: најпрво чека сопственикот на заразениот

10

компјутер да се пријави во системот на интернет банкарството, потоа ги прибира податоците за состојбата на банковната сметка и истите ги испраќа на напаѓачот, кој потоа проценува дали ќе ја испразни сметката или ќе ја користи за прикривање на своите траги. Истовремено, заразениот компјутер на својот сопственик му прикажува лажна состојба на сметката и не ги прикажува вистинските трансакции во исписот. За работите да бидат уште полоши, банката добива информации дека паричните трансакции ги иницирал и авторизирал легитимниот сопственик на сметката. Потоа останува на поткрадениот сопственик на сметката во долготрајната постапка да се обиде да ја докаже својата невиност и на тој начин да поврати барем дел од изгубените пари.


дите опасни за циите на компјутерските системи и програми, не ангажираат надворешни соработници, дури и не бараат безбедносни проверки. Поради тоа, стручните лица советуваат дека покрај инсталирањето на антивирусните програми треба да се определи и посебно да се заштити компјутерот што ќе се користи за вршење на финансиските трансакции, до кој ќе имаат пристап само овластените лица. Барем еднаш неделно на тој компјутер би требало да се постават најновите верзии на сите употребувани програми и треба да се одбере што е можно посигурен оперативен систем со цел да се намалат трошоците за набавка и одржување на таквото повисоко ниво на сигурност. До пред неколку години малициозниот софтвер беше вклучен со најголем процент во сите безбедносни инциденти на компјутерите. Денес таа улога ја преземаат нападите на корисниците на интернет што се познати како „фишинг“, односно, лажно претставување или имитирање на веб локациите на разни институции и онлајн аукциски куќи на кои корисникот, не знаејќи дека се работи за лажна страна, остава чувствителни лични информации. Пристапот до

таквите страни обично се добива со е-порака, а со отворањето на линкот се пренасочува кон малициозната веб локација. На пример, најдени се 26 различни конфигурации на Zeus, чијашто цел е нападот на Money Bookers, сервис што дава услуги за онлајн плаќање. Zeus ги краде корисничките информации како што се корисничките имиња и лозинки и останатите чувствителни податоци. Илегални софтвери Освен со посетување на ризичните веб локации, компјутерот може да се зарази и со употреба на „заразени“ медиуми како што се преносните дискови (USB-а) и стикчиња, CD-а и DVD ROM-ови, различни алатки за размена на P2P содржини, од кои најпознати се торентите, линкови во пораки и слично. Компјутерот може да се инфицира и со прикажување на интернет ако софтверот не е соодветно безбедносно заштитен. Значителна закана за сигурноста на компјутерот претставуваат и големиот број илегални софтвери што се инсталираат на компјутерот. Имено, за илегалниот софтвер производителите не нудат поддршка во форма на крпеници и надградби, па затоа голем број корисници се изложени

11

ПРЕЗЕМЕНО

Што се „фишинг“ нападите Поголемиот број фирми не водат доволно сметка за информатичката сигурност, не вработуваат компетентно лице што ќе се грижи за заштитата


ПРЕЗЕМЕНО на безбедносни закани и ризици на интернет. За да се заштитат од озлогласениот Zeus, корисниците на услугите за онлајн плаќање мора да ги заштитат своите компјутери и да употребуваат сигурни прегледувачи со најновите заштити и поправки. Покрај тоа, треба да го избегнуваат користењето на компјутери во јавни мрежи или да користат туѓи компјутери. Корисниците на онјалн плаќањето се советуваат да не ги оставаат податоците за картичките на интернет страните со сомнителна содржина и при плаќањето да ги затворат сите „прозорци“ освен оној на којшто се плаќа. Пожелно е да ги употребуваат сите достапни системи за заштита на плаќањето (внесувањето на троцифрениот код најчесто е доволно за спречување на измамите, а уште поголема сигурност даваат системите SecureCode и VbV, а најдобро е компјутерот да се опреми со добра антивирусна заштита, огнен ѕид и слично. Покрај тоа, се препорачува често следење на обртот на картичката. Некои банки наскоро планираат на клиентите да им понудат услуга за плаќање на интернет со внесување лозинка. Таквиот систем нуди највисок степен на заштита и е речиси подеднакво сигурен како внесувањето еднократна лозинка при пријавата на интернет банкарството. Замки за паметните мобилни телефони Поголемиот ризик од малициозниот софтвер денес е

12

изразен и на мобилните уреди, на кои корисниците чуваат доверливи податоци и со кои сѐ почесто ги плаќаат сметките или се приклучуваат на банкарските апликации. За почеток треба да се избегнува инсталирањето на непроверените апликации. Тоа, првенствено, се однесува на паметните телефони (iPhone, iPad, Android...) кај кои може да се развијат напредни апликации чијашто содржина и начин на работење може да предизвикаат уништување на содржините на мобилниот уред, неконтролирано делење на информациите, набивање дополнителни трошоци со работењето на апликацијата и сл. Поради тоа, се советува при инсталирањето на апликациите да се прочитаат внимателно условите за употреба и да се проучи до кои содржини има пристап соодветната апликација. Оние што поседуваат мобилни

телефони од постарата генерација не мора да бидат толку загрижени бидејќи можност за заразување на софтверот со вируси е помала со оглед на ограничените можности на уредот. Во Vipnet досега не забележале некои специфични вируси што го пустошат светот на мобилните уреди. Несаканите ефекти најчесто се предизвикани од непроверени апликации што корисниците ги разменуваат и преземаат со Bluetooth, преку MMS, е-пошта или со пребарување на интернет. Слично како за компјутерите, основното правило за заштита при употребата на мобилните телефони е да не се прифаќаат пораки и содржини од непознати извори, особено е-пораки со кои на поединецот му се ветува материјална добивка, сомнителни наградни игри, апели за помош и слично.


Еуро Текника - Скопје 1000 Скопје, Македонија Ул. “ Качанички Пат “ ББ Визбегово, Скопје Тел: (02) 2656-001; 2656-002 Факс: (02) 2656-003 e-mail: euroteknika@euroteknika.com.mk www: www.euroteknika.com.mk

ЕуроТекника - Кавадарци 1430,Кавадарци Ул. “Климент Охридски” бб Струмица Тел./Факс (034)-340-949

Еуро Текника - Гостивар 1230 Гостивар Ул. “Никола Парапунов“бб Гостивар Тел./Факс (042)-222-050

Еуро Текника - Струмица 2400 Струмица Бул.”Гоце Делчев“ бр.2 Кавадарци Тел./Факс (043)-413-396

Фирмата Еуро Текника, за што говори и самото име, е фирма со европски стандарди основана во 1996 година. Еуро Текника, се занимава со трговија на големо и мало, проектирање и изведба на системи за парно греење, климатизација, водовод и соларни системи, а од оваа година како резултат на својата успешност го прошири програмот и со делови за одвод и канализација. Низ сиве овие години Еуро Текника се издигна како една од водечките фирми во оваа дејност на македонскиот пазар. За нејзината успешност говорат и бројните продавници и соработници низ цела Македонија, како и Косово. Главен увозник и застапник е на повеќе реномирани европски и светски фирми како што се: • FERROLI – Италија • LUXOR – Италија • SPERONI – Италија • UNIDELTA - Италија • BUGAТTI - Италија • ABC Proizvod – Србија Наша цел и мото е секој клиент да биде задоволен од нашата услуга и производниот асортиман, зошто без квалитетен производ и добра услуга не можеме да бидеме дел од Европа.


ЗАПОЧНЕТЕ ЈА ВАШАТА КАРИЕРА ВО

Кроациа Осигурување – Живот А.Д. Кроациа Осигурување – Живот е компанија која пред себе има поставено амбициозни цели за чие остварување има пoтреба од креативно ориентирани, високо мотивирани и квалификувани личности, кои со ентузијазам и висока ангажираност ќе ги спроведуваат и реализираат нашите заеднички цели. За таа цел, со задоволство Ви соопштуваме дека на 01.01.2012 годна Кроациа Осигурување – Живот за прв пат ќе започне со спроведување на програма за практикантска работа. Развојот на млади кадри во Р. Македонија е една од стратешките определби на нашата компанија, затоа одлучивме на студентите да им овозможиме да се стекнат со професионално искуство. Имено, студенти од повеќе факултети, приватни и државни, своето практикантско искуство ќе можат да го стекнат во период од 1 до 3 месеци. Практикантите ќе имаат можност да стекнат практично искуство во областа на осигурувањето на живот, каде освен со производите ќе се стекнат со практично знаење и искуство за преговарање, комуникациски техники и вештини. Искористете ја дадената можност, покажете и докажете дека Вие сте правилниот избор, личност која може да одговори на предизвиците на бизнис секторот. Бидете активни во практицирањето, покажете иницијативност и желба за успех. Кроациа Осигурување – Живот ќе Ви понуди одлична работна атмосфера, каде ќе можете да добиете искуство за тимска работа, учество на состаноци како и можност да го почувствувате секојдневниот ритам на еден работен ден. За нас како компанија од исклучителна важност се правилниот избор практиканти и укажувањето на поддршка при нивното навлегување професионалниот живот во команијата. За Вас ова е одлична можност започнување на кариера во осигурителниот бизнис и можност еден ден бидете дел од големото семејство на Кроациа Осигурување – Живот. ЗА СИТЕ ПОДЕТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ 02 3215 083; 02 3215 883

на во за да

КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ!

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 03.11.2011 - 09.11.2011 Обезбедување 3% Транспорт 4% Градежништво 4%

ИТ 3%

Производство 3% Комунална област 25%

Продажба 6%

Администрација 11%

Услуги 25%

Образование и наука 16%

Споредбен преглед на бројот на огласи во печатените медиуми во периодот 03.11.2011 - 09.11.2011 25

23 20

20

15

14 10

10

7

8

5

5

0

12

12

HR АНАЛИЗА

10

2 03.11.2011

04.11.2011

05.11.2011

Огласи од јавен сектор

07.11.2011

08.11.2011

09.11.2011

Огласи од приватен сектор

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk 15


CV НА ГОЛЕМИТЕ

CV НА

големите

16


CURRICULUM VITAE

c u r r i c u l u m v i ta e Personal information Birth name Born Residence Contact Nationality Religion Marital status

Additional Information

SILVIO BERLUSCONI SEPTEMBER 29TH, 1936, (AGE: 75) IN MILAN, ITALY ARCORE, ITALY PRESIDENZA DEL CONSIGLIO DEI MINISTRI, PALAZZO CHIGI, PIAZZA COLONNA 370, 00186 ROME, ITALY; HTTP://WWW.GOVERNO.IT/INDEX.ASP ITALIAN ROMAN CATHOLIC MARRIED TO CARLA DALL'OGGLIO (DIVORCED); MARRIED (DIVORCED) TO VERONICA LARIO (ACTRESS), 1990; CHILDREN: FIVE (FIRST MARRIAGE, TWO; SECOND MARRIAGE, THREE; MARINA BERLUSCONI, PIER SILVIO BERLUSCONI, BARBARA BERLUSCONI, ELEONORA BERLUSCONI, LUIGI BERLUSCONI)     

Proffesion

1978 - MEMBER OF MASONIC LODGE PROPAGANDA 2 (DISBAND 1981) CONFINDUSTRIA (ITALIAN MANUFACTURERS’ ASSOCIATION) 1986 – PURCHASE AC MILAN FOOTBALL CLUB 1991 – HONORARY DEGREE OF MANAGERIAL ENGINEERING FROM CALABRIAN UNIVERSITY 1991 – NAMED MAN OF THE YEAR BY THE INTERNATIONAL FILM AND PROGRAMMME MARKET OF TELEVISION, CABLE AND SATELITE

POLITICIAN, BUSINESSMAN

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1962 Cantieri Riuniti Milanesi, Real Estate Development Company Founder

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1963 Edilnord, Real Estate Development Company Founder

• Dates * Name and address of employer • Main activities and responsibilities

1974 Telemilano, Cable Television System Founder

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

1978 - 1994 Fininvest (Mediaset), Media and Communication Group Founder, Chairman

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

1980 Canale 5, Television Network Founder

• Dates

CV НА ГОЛЕМИТЕ

Work experience

1990 17


CV НА ГОЛЕМИТЕ * Name and address of employer Main activities and responsibilities • Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities • Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

Almondo Mondadori Editori, Largest Italian Publishing House Owner 27 April 1994 – 17 January 1995 Government of Italy Prime Minister of Italy (President of the Council of Ministers of Italy) 11 June 2001 – 17 May 2006 Government of Italy Primer Minister of Italy (President of the Council of Ministers of Italy)

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

6 January 2002 – 14 November 2002 Government of Italy Minister of Foreign Affairs of Italy

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

3 July 2004 – 16 July 2004 Government of Italy Minister of Economy and Finance of Italy

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

10 March 2006 – 17 May 2006 Government of Italy Minister of Health of Italy

• Dates * Name and address of employer Main activities and responsibilities

8 May 2008 – 12.11.2011 Government of Italy Primer Minister of Italy (President of the Council of Ministers of Italy)

Education and Training • Dates • Name and type of institution

1961 (graduated) University of Milan, Degree in Law

Political experience

18

• Dates

1994 Formed political party Forza Italia (The People of Freedom), President

• Dates

1994, 2001, 2009 Chair of G8

Personal skills and competences MOTHER LANGUAGE

ITALIAN


Иако човекот има цели 75 години, благодарeниe на трансплантацијата на косата, лифтинзите и операцијата на подочниците, никој на Силвио Берлускони не би му дал повеќе од 60 години. Според Forbes тој е рангиран како еден од најбогатите луѓе во Италија а со 6,2 милијарди долари е на 118 место по богатство во светот.Некои новинари велат дека доколку контроверзноста и екстравагантноста би можеле да се измерат со помош на една мерна единица, тогаш тој на скалата би се наоѓал многу близу до врвот. Познат по своите „чудни“ изјави од кои последната се однесуваше на германската канцеларка. И додека никој не знае што точно кажал, почнаа да кружат гласини дека ја нарекол Меркел "дебела проститутка која никој не би ја легнал“. Токму овие изјави и многубројните што вербални што моторни гафови се бесценетостите кои ќе му бидат запаметени на сега веќе поранешниот Италијански премиер, човекот кој цели 17 години беше на власт. Еве дел од нив: Коментирајќи ја ситуацијата во италијанската економија, Берлускони овој месец рече дека да се живее во Италија значи да се живее во една просперитетна држава, во која не се чувствува сериозна криза. “Тоа го гледаме насекаде, продажбата не опадна, рестораните се полни, не може да се најде место во авионите, местата за одмор се пребукирани

во текот на продолжените викенди“, рече во една прилика Берлускони. Минатиот месец, Берлускони предложи неговата владејачка партија “Народ на слободата“ да се преименува во “Напред мачки“. Во еден прислушкуван разоговор, кој медиумите го објавија, Берлускони во септември се фалел дека мора да ги одбива младите жени кои чекаат во редови пред неговата врата оти “може да спие само со осум од нив, а не со повеќе“, пренесува агенцијата “Ројтерс“. На еден саем за мотоцикли во Милано, во ноември минатата година, Берлускони изјавил дека “понекогаш се загледува во убава девојка“ и дека “тоа е подобро отколку да е хомосексуалец“. Непримерна ијзава даде и во април, 2009 година, кога ги посети преживеаните од земјотресот во Италија кои биле сместени под шатори. “На ова би требало да гледаат како на викенд кампување“, рече тогаш Берлускони. Берлускони, за тогаш избраниот американски претседател Барак Обама во ноември 2009 година, рече дека е “згоден и млад“. Познат е и по тоа дека себе си се нарекуваше “Исус Христос на политиката“. Берлускони ќе остане запаметен и по изјавата за Мусолини, за кого рекол дека никого не убил, туку само ги испраќал луѓето во егзил. Во текот на групно фотографирање на еден неформален Самит на ЕУ во Шпанија во февруари


CV НА ГОЛЕМИТЕ 2002 година, Берлускони постави два прста над главата на шпанскиот министер за надворешни работи Жозеф Пике. Берлускони пред 10 години предизвика гнев во муслиманскиот свет кога рекол дека Западот би требал да биде свесен за својата супериорност. Тој тогаш рекол дека на Запад постои систем на вредности кој на луѓето им нуди просперитет и им гарантира почитување на човековите права и вера, додека “такво почитување во исламските земји не постои“. Што се однесува пак до неговиот живот и богатење: Роден е во далечната 1936г. во Милано Берлускони не бил отсекогаш богат. Всушност тој бил дете на банкар и на преубава домаќинка, и уште од рана возраст ги научил вештините на тргувањето. На

училиште им пишувал домашни на другарите, за што му плаќале со нивната ужина.. Го користел својот шарм за да продава сè и сешто, почнувајќи од правосмукалки, потоа семинарски работи во текот на студиите, работел и како менаџер во ноќен клуб, но и како пејач на брод за крстосување. Ова било само загревање...

20

Во 1961г. дипломирал право и ја започнал својата кариера на заработување, позајмувајќи од банката каде што работел неговиот татко за да ја основа својата прва компанија- градежната фирма- Edilnord. Со оваа компанија Берлускони успеал да се наметне како најдобар изведувач во изградба на станбени простори во родниот град Милано. Десет години подоцна, ја лансирал тогашната локална телевизија Telemilano, проект кој со време ќе израсне во најголемата италијанска медиумска империја Mediaset. Додека ги акумулирал ТВ станиците, издавачката куќа Mondadori, и дневниот весник Il Giornale , компанијата Fininvest успеала под свој „чадор“ да стави уште 150 други компании. Во 1993 година, Берлускони ја содаде својата партија именувана по слоганот кој најчесто го користат фановите на Милан Forza Italia – Напред Италија, и успеа да добие доверба кај гласачите. Денеска веќе го живее третиот мандат како премиер. Господинот Берлускони поседува бизнис империја која вклучува медии, адвертајзинг, осигурување, храна и градежништво. Беше претседател и на фудбалскиот клуб Милан во периодот од 1986 до 2004. По неговата оставка - која беше изнудена со закон - на 26 декември 2004 тимот одбра нов претседател, па денес тој е само сопственик на тимот. Обвинет за проневера, затајување на данок, погрешни пресметки и обид за подмитување на судија, до сега Берлускони најмалку 6 пати седнал на обвинителната клупа, но секогаш успевал да се спротивстави и да даде одлични докази, па така ни еднаш не бил осуден. Еден од најдобрите коментари кои ги дал Берлускони, во текот на неговата кампања и сè уште „држат вода“ , е одговорот на констатацијата дека е престар за да управува со земјата - „Оние кои мислат дека сум престар за да водам една модерна земја можеби се во право, но се докажа дека сега за сега не постои никој друг кој би можел да застане на моето место. Јас сум незаменлив!“ Ќе да не е така.... П.с Господинот Берлускони за себе си има изградено мавзолеј во вид на подземна гробница нешто како што правеале Етрурците или слична на оние гробници каде почивале фараоните...


НАГРАДИ ЗА НАЈДОБРИТЕ Кроациа Осигурување – Живот постојано изнаоѓа начин како да ги мотивира своите Застапници и како да им возврати на лојалноста на своите Осигуреници. Затоа и оваа година подготви неверојатни наградни патувања за својот најуспешен Застапник и за најредовниот плаќач меѓу своите Осигурениците.

НАГРАДНО ПАТУВАЊЕ ВО ПАРИЗ ЗА НАЈДОБРИОТ ЗАСТАПНИК Кроациа Осигурување - Живот АД и оваа година доделува наградно патување за најдобриот застапник во нашата компанија за 2011 година. Постојано изнаоѓаме начин за да ги мотивираме и стимулираме нашите застапници, бидејќи амбициозноста на нашата продажна мрежа е нашата движечка сила и она што постојано нé одржува на врвот. Минатата година нашиот најуспешен застапник беше награден со патување во вечниот Рим. Оваа година имаме нов предизвик за нашите застапници. Најдобриот од нив ќе го наградиме со патување во градот на светлината – Париз. Предизвикот е пред Вас сé уште не е доцна за натпреварување!

НАГРАДНО ПАТУВАЊЕ ВО БАНСКО ЗА НАЈРЕДОВНИОТ ПЛАЌАЧ Кроациа Осигурување - Живот АД и оваа година доделува бесплатно зимување за најредовните плаќачи во нашата компанија за 2011 година. Редовното подмирување на премијата за осигурување на живот Ве рангира во категоријата на редовен плаќач за 2011 година и Ви нуди можност да освоите незаборавно патување за две особи. Со подмирување на Вашата достасана рата на 15.12.2011 година учествувате во наградната игра.

ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ! 02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


ИНТЕРЕСНО

Сите „убавини“ на келнерската работа Кога работите со луѓе во кафуле или ресторан, навистина имате можност да ја запознаете чудната човечка природа. Ви донесуваме список со прашања од муштериите што ги фрлаат келнерите во очај, но, ако и самите некогаш сте работеле како келнери, сигурно имате и свои примери.

Американскиот форум Reddit е затрупан од фрустрациите на поранешните и сегашните келнери што понекогаш морале да го заработат лебот со голема доза трпение и љубезност кон некое непознато лице што попрво би го исфрлиле низ врата. Така, една од најчестите фрустрации е кога муштеријата упорно прашува за некоја храна или пијалак што воопшто не постои во понудата. Во ресторан што не е приморски, човек прашува да му испечат риба. И тоа штотуку уловена, ставена на мраз и подготвена за рерна, а се наоѓа во неговите раце. Друг муштерија барал омлет и уште 30 минути чекал тоа да се воведе во понудата, гледајќи ја келнерката со молежливи па со заканувачки погледи. Друга фрустрација е кога келнерот ќе се потруди да го направи најдобриот контел или сендвич на светот, а потоа од него ќе побараат да ја повтори постапката или ќе му избегаат без да му платат. Така, една жена барала со сендвич барот се да биде стерилно чисто – ножот, виљушката, тостерот – но кога продавачката го ставила сендвичот на пултот (на послужавник), жената

22

се згрозила и побарала нов. Некоја друга жена го нарачала најкомплицираниот сендвич на сите времиња, а на крајот не можела да го плати затоа што картичката и била поништена. На повеќето келнери им е познат случајот „заборавив да платам“. Гостите ќе ја искористат гужвата, ќе го земат својот пијалак или оброк и се трудат да исчезнат. Притоа забораваат дека нивната заостаната сметка вообичаено ја плаќаат келнерите од сопствениот џеб. Во слична категорија е и земањето на чашите и останатиот прибор од објектот за продолжена употреба дома. Некогаш луѓето едноставно имаат барања што, всушност, може да се исполнат, но тие го одземаат скапоценото време, а може да резултираат и со повреди. Така еден муштерија барал млекото да му се подгрее на 200 степени Целзиусови поради што келнерката добила изгореници. Задоволна од своето топло млеко жената се вратила по нова порција, но овој пат не ја добила. Понекогаш таквите чудни барања вродуваат плодови поради особеното задоволство на гостинот на кој му е исполнета желбата. Иако изгледа како

парче јаглен, препеченото месо може да излезе токму тоа што го сакал гостинот, а пилешката супа без пилешко се јаде со сласт откако келнерот пет минути ги вадел сите парчиња месо од супата. Можеби најголемите фрустрации ги предизвикуваат пореметените желби на гостите кои едноставно не можат да ги изразат своите желби на нормален начин или само сакаат да ја изнервираат келнерката. Зборуваме за оние ситуации кога некој вика „Мраз!со јачина од 130 децибели и покажува со прст кон својата чаша иако келнерот се наоѓа на метар од него и не е глувонем. А кога келнерот ќе донесе мраз, муштеријата повторно бара, но овој пат само една коцка.


Емоционални вампири на работа Вампирскиот костум не ве претвора во вампир на Халовин, но емоционалните вампири се честа појава во меѓучовечките односи. Или можеби и вие самите сте такви? Препознајте ги вампирите околу себе и отстранете ги сите трагови на вампиризмот од своето однесување.

Жртва Вашиот соработник поминува толку време негодувајќи за својот живот (вклучувајќи го недамнешниот развод, болната мачка и мајката со која живее) што едвај наоѓа време да си ја заврши работата. Вие мора да ја завршите и неговата работа, а сакате само да го исфрлите низ прозорец. Љубители на контролата Сте го сретнале за прв пат на работа, но тој мисли дека знае точно како би требало да се направи нешто што е надвор

од неговата област. Таквиот вампир никогаш не погрешил, а единственото правилно мислење е неговото. Критичар Иако ве забавува со своите саркастични коментари, неговите омаловажувачки забелешки и осудувачкиот став се всушност само навредливи. Ве понижува за да го подобри своето самопочитување, но вие сте уморни од ниските удари и попрво би сакале да се тргне подалеку од вас штом ќе проговори. Нарцис Кога не ви го набројува пописот на своите најнови постигнувања или не се фали со исполнетиот

распоред и со совршениот љубовен живот, не го интересира ништо што има врска со вас. Ги избегнувате приватните разговори со него бидејќи навистина ве заморуваат и не ви носат ништо освен неговите фалби. Подвоена личност Ова се едни од најнапорните вампири. Џекил и Хајд еднаш ќе ве поздрават со отворени раце, а следниот пат без трошка суптилност ви спомнуваат дека се премногу платени и преценети на работа. Всушност, ни самите не знаете како да се поставите бидејќи не знаете како ќе биде расположен кога ќе се сретнете следниот пат.

23

ИНТЕРЕСНО

Дали понекогаш се чувствувате како некој друг ви ја троши енергијата без ваше одобрение? Ако се пожалите на разговорите за работа, соработниците ве заморуваат со својата контрола и негативност, или во вашиот потенцијален работодавач препознавате егоистичен манијак, можеби ве следи вирусот на емоционалниот вампиризам. Препознајте ги вампирите во луѓето околу вас и тргнете се од негативните влијанија. Емоционалните вампири најчесто се јавуваат во следниве облици.


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

Каков е вашиот СТАВ?! www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

Не дозволувај јазикот да ти грми ако душата ти шепоти!- Сенека

Го прочитав ова на скајп профилот кај еден пријател и ме потсети и на онаа старата – Не се чатали, кога не знаеш да леташ. Сигурно овој цитат може да се сфати уште на многу различни начини, но исто така ова може да се однесува и на тоа, каков е вашиот Став!? СТАВ...?! Може да се резгледува од две страни: Став на телото и Ментален став. Ставот на телото, доколку го познавате говорот на телото, може и да не ви претставува толкав проблем, бидејќи ќе ги контролирате повеќе движењата и држењето. Но, менталниот став или ќе ве издаде или направи да сте во помоќна позиција со соговорникот. Менталниот став е она што влијае на вашиот надворешен изглед и држење. Односно, ако од внатре не сте сигурни и не верувате во тоа што го имате или продавате, тогаш однадвор никогаш нема да можете да го презентирате најдобро. Имањето на СТАВ е една од најважните работи во професионалниот (но и во приватниот) живот. Дали помалку или повеќе ќе успеете во она што го работите, највеќе зависи од вашиот СТАВ. Ставот ќе ви помогне во преговорите и

24

во продажбата, но исто така и во работењето со вашите колеги и соработници. 35% (Едукација) Несоодветен тренинг / слаби комуникациски вештини 15% (Околина) Проблематичен менаџмент 50% (МЕНТАЛЕН) СТАВ Најдобриот начин за развој на вашиот став е преку континуирана (само)едукација и постојана надоградба, како на лично така и на професионално ниво. Еве неколку работи на кои треба да посветите повеќе внимание ако сакате да го зајакнете вашиот СТАВ:

- Бидете вечен студент (континуирана едукација во полето на вашиот интерес) - Имајте ПОЗИТИВЕН став (дека секоја работа може да се заврши) - Верувајте во себе и во своите постапки (производи / услуги) - Настојувајте правилната работа да ја направите најдобро - Бидете спремни да одговорите на сите предизвици Секогаш имајте СТАВ и работете континуирано на негово јакнење!!! Со успех, Тим на МАКЕДОНИЈА-ЕСКПОРТ www.macedonia-consulting.com


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ дел од

ГЛОБАЛНАТА НЕДЕЛА НА ПРЕТПРИЕМНИШТВОТО И STARTUP WEEKEND

Република Македонија во текот на месец ноември ќе биде една од земјите учеснички на Глобалната недела на претприемништвото и Startup weekend – от. Во текот на една недела (од 11 - 18 ноември), голем број успешни компании мали и средни претпријатија како и млади претприемачи ќе се сретнат на едно место со единствена цел, за стимулирање на креативни идеи за отпочнување на сопствен бизнис како и придонес во развојот на економијата во целост. На Факултетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство (ФИНКИ) од 11 - 13 ноември 2011 ќе се одржи настанот Startup Weekend, кој претставува непрофитен и општествен настан со цел да ги поттикне и охрабри младите луѓе да започнат свој бизнис и да ја прифатат патеката на претприемништвото и иновацијата како нова насока за успех. Веќе на 14 ноември ќе започне Глобалната недела на претприемништвото која ќе трае до 18 ноември. Глобалната недела на претприемништво е најголемиот светски настан за промоција на претприемништвото помеѓу младите луѓе. Целта е да се создаде новата генерација на претприемачи во светски рамки, со тоа што ќе се инспирираат младите преку активности во своите училници, работни средини и на интернет. Кроациа Осигурување – Живот како успешна осигурителна компанија во секторот за животно осигурување ќе учествува на овие настани презентирајќи ги своите искуства како и своето богато портфолио на производи. Присуството на овој настан претставува одлична можност за размена на идеи и искуства со успешни компании од земјата и странство. http://www.cro.mk/


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

Глобалните тренд губат силата Пишува: Леонардо Блажевиќ

Големината значеше економија на обемот, значеше моќ, профит и раст, надзор врз понудата и контрола врз пазарот. Новите технологии и актуелната криза го предизвикаа денешното големо раслојување. Деловниот свет ќе мора да ја совлада вештината на утврдување микро цели, препознавање и комуницирање со малите и силни потгрупи за нивните потреби и желби.

Пред неколку години консултантската фирма Роланд Бергер изготви студија за глобалните трендови до 2030 година. Меѓутоа, се руши идејата дека неколку глобални трендови го определуваат функционирањето на светот. Тој, всушност, повеќе не се собира околу неколку мега сили, туку е разединет од сложените лавиринти на одлуки што се обликуваат во микро-трендови, мали, речиси незабележителни сили кои можеби придвижуваат само еден процент од вкупното население, но решително го обликуваат општеството. Моќта на индивидуалното одлучување никогаш не била поголема, а причините и шаблоните на носењето одлуки никогаш не биле потешки за разбирање и анализирање. Вештината на утврдувањето на микро целите, препознавањето и комуникацијата со малите и силни подгрупи за нивните потреби и желби досега не беше клучна за маркетиншките или политичките кампањи. Но,

26

динамичниот стил на живеење, интернетот, фрагментираната комуникација и глобалната економија денес се соединуваат и му даваат нова смисла на индивидуализмот. Светот можеби се претвора во рамна плоча поради глобализацијата, но останува фактот дека го населуваат повеќе од седум милијарди луѓе. Пен и Кини Залесни сметаат дека трендот

што ќе зафати само еден процент од населението е и повеќе од способен да даде филмски блокбастер, книжевен хит или некое политичко движење. Кога самците диктираат Еден од најважните микро трендови што има реперкусии врз многу економски и социјални категории е поврзан со индивидуализмот. Сѐ поголем


број луѓе носат индивидуални одлуки за сопствениот живот што значително се разликуваат од традиционалните вредности и од она што се смета за „нормално“. Порастот на населението во Америка беше забавен на 0,9 проценти, но експлодираше бројот на домаќинствата. Тоа се должи на оние што се разведуваат, што подолго остануваат самци, оние што живеат подолго и на оние што не се решаваат на брак. Процентот на домаќинствата со едно лице што живее само се зголеми од 17 проценти во 1970 година на 26 проценти во 2003 година, а уделот на домаќинствата што се состојат од брачни парови со деца падна под 25 проценти. Слични трендови се случуваат и во останатите западни земји. Сите такви независни и самостојни животи го делат светот на безброј ниши. Самците и лицата без деца имаат повеќе време за сопствените интереси, хобија, интернет, политички расправи или одење

на кино. Според сите правила никој повеќе не би требало да оди на кино бидејќи до филмовите се доаѓа подеднакво брзо со нивно преземање од интернет или плаќање по гледање, но, за луѓето што се слободни филмовите се толку интересен избор што цената на кино билетот не опаѓа туку расте. Луѓето располагаат со повеќе време и пари и двете ги искористуваат како никогаш порано за лично задоволување. Во бизнисот, политиката и решавањето на општествените проблеми оваа информации може да биде клучна. Читајќи го Сет Годин Зошто малото е „ин“ а големото е „аут“ • Овозможува флексибилност за брзо менување на деловниот модел. • Во краток рок може да одговорите на сите е-пораки од корисниците. • Некому можете да му дадете да ги работи досадните и

споредните работи, како што се производството, доставата, сметководството и пакувањето, додека вие смислувате нешто посебно • Малите адвокатски, книговодствени и рекламни фирми успеваат затоа што се добри, а не затоа што се големи. • Малиот ресторан има сопственик што ви се обраќа по име. • Малиот фонд на ризичен капитал не мора да финансира големи и лоши идеи за да го стави својот капитал во функција. Може да вложува помалку пари во многу мали фирми со добри идеи. Енергични старци Светот се раслојува со рекордна брзина, тврдат Пен и Кини Залесни. Со порастот на слободата на изборот порасна и индивидуалноста, а со тоа и моќта на одлучувањето. Факт е дека мнозинството филмови не се блокбастери, мнозинството книги не се

ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА

дови ја


ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА бестселери и мнозинството телевизиски програми не се дел од мерењето на гледаноста што го спроведува компанијата АГБ. Сепак, голем број такви производи имаат милионска публика во некои делови од светот. Масовниот пазар се претвора во маса од пазарни ниши. Следниот микро тренд што е важен за стопанството го чинат вработените пензионери, кои претставуваат работна сила што е значително поголема од сите предвидувања. На пример, американската работна сила денес има двојно повеќе работници што се постари од 65 години отколку пред триесетина години, а стручњаците тврдат дека оваа бројка наскоро ќе експлодира. Некои од нив работат затоа што мораат, но сѐ поголем е бројот на оние што работат затоа што го сакаат тоа. Сѐ поголем е бројот и на оние што се решаваат да работат од дома. Бројот на таквите работници порасна за 100 проценти во последните две и пол децении и продолжува да расте со геометриска прогресија. „Куќните“ работници сѐ уште не ја преобразија индустријата, како што некои предвидуваа, но како група сериозно растат и влијаат врз економијата и политиката во некои делови од светот. Трендот што е целосно спротивен на тоа го чинат таканаречените далечни патници кои секој ден патуваат на работат во една насока подолго од 90 минути. Тие стануваат интересна категорија за пласирање на аудио книгите, звучните курсеви по странски јазици, приспособување на бензинските станици што ја прошируваат својата понуда

28

или. пак, на рестораните што ги прифаќаат нивните прехранбени навики. Кариерата на „непрофитните“ Во однос на вкупниот број на вработените, во повеќето земји уделот на оние што работат во непрофитните организации е мал, но расте најбрзо. Непрофитните организации станаа разновидни и одлично субвенционирани, така што денес може да се изгради успешна кариера и без да се работи за приватните компании, на кои примарната цел им е правењето пари, или за државната служба. Оттаму, милиони млади луѓе што со недоверба ја гледаат стопанската конкуренција во корпоративниот свет, и немаат премногу доверба во државната служба, се решаваат да прават добро не само за себе туку и за останатите, прифаќајќи го овој микро тренд, т.е., одлучувајќи се за кариера во непрофитна организација. Големината некогаш порано била важна, тврди Сет Годин. Големината значеше економија на обемот, значеше моќ, профит и раст, надзор врз понудата и контрола врз пазарот. Вредноста се додаваше така

како што им одговараше на големите организации. Се додаваше со помош на ефикасно производство, сеопфатна дистрибуција и вистински многуброен персонал што беше задолжен за истражување и развој. Се разбира, вредноста не ја додаваа само големите организации. Големите авиони беа подобри од малите затоа што беа побрзи и поефикасни. Големите згради беа подобри од малите затоа што ја олеснуваа комуникацијата и прилично ефикасно го искористуваа земјиштето во средиштето на градовите. Големите компјутери можеа да опслужуваат повеќе корисници истовремено. А потоа, како што вели Годин, се случи „малото“. Ревизијата на Енрон (колосално голем) ја изврши книговодствената компанија Артур Андерсен (колосално голема), а потоа тој пропадна (колосално). Мрежното ( и големо) ТВ рекламирање се руши толку брзо што може да се чуе трескотот. Американ Ерлајнс (голем играч) каска далеку зад Џет Блу (мал играч). Боинг Боинг (со четири вработени) има читателска публика чиј број расте сто пати побрзо од публиката на Њујоркер (стотици вработени).


ДАРУВАЈТЕ МУ НА ВАШЕТО ДЕТЕ

СИГУРНА ИДНИНА

„Кроациа Осигурување – Живот“ повторно е во акција. Продолжуваме со своите активности во насока на сé поголема едуцираност на граѓаните за Животното осигурување и подигање на свеста за потребата од штедење. Со проектот „Дарувајте му на Вашето дете сигурна иднина“ уште еднаш докажуваме дека сме компанија која се труди на најмалите да им подари среќно и безгрижно детство и уште посреќна иднина. Целта на овој проект е да допреме до сите родители, да ги запознаеме со карактеристиките на Детското Штедно Осигурување со надеж дека ќе ги поттикнеме да размислуваат за штедење. Во наредниот период ведриот тим на Кроациа ќе можете да го сретнете речиси секаде. Во детските градинки, основните училишта, Луна паркот или Зоолошката Градина ...ќе бидеме таму - каде ќе можеме да се дружиме со Вашите најмили. Ќе им понудиме одлична забава. Бесплатно фотографирање со нивните херои од Дизниленд, бесплатно ќе им поделиме балончиња, а Вас бесплатно ќе Ве информираме со карактеристиките и бенефитите на Детското Штедно Осигурување. Ќе Ви понудиме ексклузивна можност да го осигурате Вашето дете и притоа да заштедите за неговата иднина, а за секоја склучена полиса „Кроациа Осигурување – Живот“ ќе Ве награди со поклон бон. Но, и тоа не е се! Дополнително изненадување е наградната игра „Најсреќно дете“. Децата кои во рамките на овој проект ќе станат наши Осигуреници стануваат потенцијален добитник на наградно патување во Дизниленд. За сите дополнителни информации поврзани со овој проект или со Детското Штедно Осигурување

Ве охрабруваме

да нÉ кОНТАКТИРАТЕ! 02 3215 083; 02 3215 883

http://www.cro.mk

contact@cro.mk


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО

ЦЕЛИ

Брајан Трејси

Базирана на дваесетгодишното истражување и предавања на повеќе од 5 милиони бизнис-лидери ширум светот, оваа книга е синтеза на најдобрите и најпрактичните техники за поставување и постигнување на личните и финансиските цели. Трејси, со консултантско искуство во повеќе од 500 корпорации, меѓу кои IBM, Ford, Xerox, и Hewlett-Packard, ги објаснува клучните елементи за поставување на цели и неопходните чекори за нивно остварување.

30


HR HR РЕЧНИК

Co – branding - Еден производ или услуга кој во себе има повеќе од едно бренд име. Целта на ова е да се искомбинира силата на двата бренда, за да се зголеми вредноста на понудата, при што потрошувачот е спремен да плати повеќе. Image advertising - рекламирање врз основа на имиџ; реклама која создава идентитет за одреден производ или услуга по пат на истакнување на психолошкото значење или симболичко асоцирање на некои вредности, начин и стил на живот.

Till countermanded (TC) - клаузула во договорот со која се договара дека една реклама/оглас ќе се емитува/печати се додека огласувачот не ја прекине. Word - of - mouth communication - метод на говорна комуникација во која информацијата која се однесува на одреден производ/услуга и др.усмено се пренесува од еден на друг; прекажување.

Key fact - дел од креативниот бриф. Единствено тврдење кое се издвојува од сите тистика за дел млади работобаратели кои се и не се спремни  да волонтираат за да стекнат искуство? информации врзани за пазарот, конкуренцијата итн. ремни да волонтираат 37 сакаат да волонтираат 63

37% 63% Спремни да волонтираат Не сакаат да волонтираат

31

СТАТИСТИКА

СТАТИСТИКА ЗА ДЕЛ МЛАДИ РАБОТОБАРАТЕЛИ КОИ СЕ И НЕ СЕ  СПРЕМНИ  ДА ВОЛОНТИРААТ ЗА ДА СТЕКНАТ РАБОТНО ИСКУСТВО?


ОГЛАСНА ТАБЛА Студио Модерна ДООЕЛ Пообјавува оглас за вработување назицијата

КОНСУЛТАНТ ЗА ПРОДАЖБА РАБОТЕЊЕТО ВО СТУДИО МОДЕРНА НУДИ МНОГУ МОЖНОСТИ ЗА ГРАДЕЊЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ЗНАЕЊЕ И ВЕШТИНИ. ВИСОКО КВАЛИТЕТНИТЕ ТРЕНИНЗИ ЗА ПРОДАЖНИ И КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ ВИ ДАВААТ МОЖНОСТ ДА ГО МАКСИМИЗИРАТЕ ВАШИОТ РЕЗУЛТАТ И ДА ПОСТИГНЕТЕ ВРВНИ РЕЗУЛТАТИ ВО ПРОДАЖБАТА. Сега имате одлична можност да бидете консултант за продажба на светски познатите брендови:

Позицијата Агент за продажба ви нуди:

• Работа во динамична работна средина • Здобивање со врвни продажни и комуникациски вештини • Можност за личен напредок • Наградување според остварените резултати Потребни квалификации:

• ССС/ВСС • Желба за работа во продажба • Развиени комуникациски вештини • Способност за брзо учење • Способност за комуникација со различни карактери Претходно искуство во продажба или комуникации ќе се смета за дополнителна предност, но не е неопходно. Посакувани карактеристики:

• Одговорност • Брзо учење • Упорност и истрајност • Ориентираност кон резултати • Ведра и позитивна личност • Енергичност и желба за успех Ве молиме испратете ваша кратка биографија (CV), на e-mail: daniela.karastojanova@studio-moderna.com со ЗАДОЛЖИТЕЛНА НАЗНАКА „Апликација за вработување во Студио Модерна - Консултант за продажба”. ВЕ МОЛИМЕ БЕЗ ТЕЛЕФОНСКИ ЈАВУВАЊА. САМО КАНДИДАТИТЕ КОИ ЌЕ ВЛЕЗАТ ВО ПОТЕСНИОТ КРУГ ЌЕ БИДАТ КОНТАКТИРАНИ.

32


Дневник, 05.11.2011

Дневник, 07.11.2011

Дневник, 07.11.2011

ФИРМА ОД СКОПЈЕ Има потреба од 2 работника на позиција: - Дистрибутер на природна изворска вода.

ГРАДЕЖНА ФИРМА БАРА Градежни мајстори (зидари, плочкари) за работа во Германија со бугарски пасош и пожелно мало познавање на германски јазик.

ХОТЕЛ ВО СКОПЈЕ Има потреба од рецепционер и собарка.

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови: - возачка дозвола Б категорија ( Ц ќе се смета за предност) - возраст до 30 години - претходно искуство во иста или сродна дејност.

Тел: 02/3080-777

Контакт тел: 076/892-679

Вечер, 07.11.2011

Дневник, 07.11.2011

Дневник, 07.11.2011

ФОРТУНА ИНЖЕНЕРИНГ Има потреба од ВОДОИНСТАЛАТЕРИ - Со повеќегодишно искуство во изведба на инсталации на високоградби

ИМАМ ПОТРЕБА Од куќна помошничка (чистење, перење, пеглање) нас. Ченто.

РЕСТОРАН Бара готвачи, келнери, пица мајстори, жени за работа во кујна.

Тел: 078/317-703

ОГЛАСНА ТАБЛА

Апликации на mail: Gorjo1972@ yahoo.com

Тел: 3214-200, 314-400

Контакт: 3175-175 e-mail: maneva.zorica@gmail. com

33


ОГЛАСНА ТАБЛА Дневник, 05.11.2011

Дневник, 05.11.2011

Вечер, 07.11.2011

Бараме ИТНО ДЕРМАТОЛОГ.

Супериор-ер доо Скопје, Ул.Новоселски пат бб Скопје, има потреба од работници со работно искуство – за работа на машини за формирање кеси и флексо машинисти. Предвид ќе се земаат и лица со лесен инвалидитет.

Ексклузивен савон во Тетово бара козметичари, фризери, масери.

Информации на тел: 02/3221000 и 071/338-401 Од 9-12ч. И од 12:30-16ч.

Тел: 078/761-967

Тел.за контакт: 02/3082-506 и 3091-760

Дневник, 07.11.2011

Дневник, 07.11.2011

Вест, 08.11.2011

КЛУБ РЕСТОРАН ЕКВЕСТРИАН Има потреба за вработување на Пизза мајстор со искуство.

РЕСТОРАН Во нас.Аеродром има потреба од 2 кувари, 2 салатерки, 2 конобари.

БАРАМ ПРОДАВАЧКА за во маркет и еден продавач за 2 и 3 смена во ТОБАКО.

Пријавување на тел: 02/2467782, или секој ден од 16:00 до 21:00 во ресторанот Еквестриан во т.ц. Скопјанка, нас. Аеродром

34

Тел: 075/775-007

Тел: 075/243-630


Вест, 08.11.2011

Дневник, 02.11.2011

Вечер, 08.11.2011

Поликлиника од Скопје итно бара Лекар – ИНТЕРНИСТ за работа (може и привремено).

Врз основа на член 22 од Законот за работни односи, Службен весник на РМ бр.62/05, ЈП ХИГИЕНА со седиште во Лабуништа објавува:

ХОТЕЛ ВО СКОПЈЕ има потреба од рецепционер и собарка.

Инф.на тел. 070/320-205 или 070/227-301

Тел: 02/3080-777

ОГЛАС ЈП ХИГИЕНА објавува оглас за двајца работници - Работни места ОПШТ РАБОТНИК - Работниот однос ќе се оснива на неопределено време - Без работно искуство

Дневник, 09.11.2011

Вечер, 09.11.2011

Вест, 11.11.2011

Угостителски дуќан има потреба од жена за работа на скара на жар и жена за во кујна.

КОНФЕКЦИЈА бара шивачки со работно искуство.

Фирма за изработка на светлосни реклами Има потреба од бравар-монтер со работно искуство, возачка дозвола, возраст до 45 год., способност за тимска работа и работа на висина.

Тел: 3228-188

Информации на тел: 20 43 148

Контакт тел: 078/410-535

35

ОГЛАСНА ТАБЛА

Огласот трае 5 дена од денот на објавувањето.


ОГЛАСНА ТАБЛА Вест, 11.11.2011

Вест, 11.11.2011

Дневник, 11.11.2011

Реномирана фирма од Скопје има потреба од дипл. градежни инжинери и дип. сообраќајни инжинери со искуство.

ФИРМА ИМА ПОТРЕБА Од комуникативна девојка за работа во продажба со презентација.

РИКОМАК Има потреба од вработување на техничка секретарка. Контакт: hr.rikomak@gmail.com

Контакт: zavodmk@yahoo.com

Заработка одлична. Тел: 076/682-648

Весник, 11.11.2011

Дневник, 04.11.2011

Вест, 04.11.2011

Поликлиника од Скопје БАРА ЛЕКАР – ИНТЕРНИСТ За работа (може и привремено).

ФОРТУНА ИНЖЕНЕРИНГ Има потреба од ВОДОИНСТАЛАТЕРИ - Со повеќегодишно искуство во изведба на инсталации на високоградби

ГРАДЕЖНА ФИРМА БАРА Градежни мајстори (зидари, плочкари) за работа во Германија со бугарски пасош и пожелно мало познавање на германски јазик.

Контакт: 3175-175 e-mail: maneva.zorica@gmail. com

Контакт тел: 076/892-679

Инф.на тел. 070/320-205 или 070/227-301

36


за потребите на својот клиент НОВООТВОРЕН ГРЧКИ РЕСТОРАН ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

КЕЛНЕРИ (м/ж) Идеалниот кандидати треба да поседува: Завршено најмалку Средно образование Имаат претходно работно искуство во угосителството Солидно познавање од англиски јазик Компјутерски вештини Љубезност и педантност Тимска работа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поканети се да аплицираат и сите млади, амбициозни и одговорни личности кои се ведри, претставителни, позитивни, енергични и флексибилни за работа во смени. Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Келнер“. и/или јавете се во Вработување.Ком 02/ 3296 - 446 ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

37


ОГЛАСНА ТАБЛА

ДТТУ РАДИКА РЕЗОРТ ДООЕЛ УВОЗ-ИЗВОЗ С.ЛЕУНОВО-МАВРОВО И РОСТУШЕ

ж-ска 300120000065117 КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ДАНОЧЕН БРОЈ: МК 4007006133265 МОЛЕР (ЕДНА ПОЗИЦИЈА)

Потребни квалификации: ССС Работно искуство минимум 2 години Одлично познавање и изведба: молерофарбарски работи глетување Физички и здравствени предиспозиции за извршување на работата. Одлични организациски способности. Профил на личност: Одговорна лојална, трпелива личност Способност за тимска и самостојна работа Подготвеност за работа под притисок и со куси рокови Вашата Професионална Биографија со фотографија, доставете ја на e-mail: info@radika.com.mk

с.Леуново-Маврово и Ростуша • Република Македонија тел: +389 42 22 33 00 факс: +389 42 22 33 76, +389 42 22 33 99 info@radika.com.mk www.radika.com.mk

38


Breaking news

Ever-Near, a Belgian outsourcing company and Mediagenix, a global leader in TV Broadcasting & Planning Solutions, are expanding their Skopje team for developing, implementing the solutions and provide customer support across the globe. You can be part of it.

Ever-Near

EVER-NEAR (www.ever-near.com.mk) provides a wide range of offshore / nearshore outsourcing services from Skopje (Macedonia), Belgrade (Serbia), and Bucharest (Romania) to customers all over the world. EVER-NEAR offers the opportunity to work in an international environment, with customers in the European Union (especially Belgium, Germany, France and The Netherlands) and in the USA. EVER-NEAR believes in the ability of Companies to achieve Business Targets by Teams with remotely working team members, Synchronously and in Real-Time, using state of the art Communication and Collaboration Technology, preferably with team members with close background. EVER-NEAR has a decade of presence in the Balkan and celebrates its third anniversary its Skopje office.

MediaGeniX

MediaGeniX's core business since 1992 has been the development of WHATS’On, the advanced channel management and scheduling software. Today, MediaGeniX (www.mediagenix.tv) stands as the only company that specializes exclusively in integrated broadcast planning applications for European TV and Radio stations. More than 100 channels rely on us each day to ensure their scheduling meets their strategic, financial, promotional, operational and multimedia targets. With an ongoing product development program, we also make sure that WHATS’On is ready for the future of Radio and Television in its many new and innovative shapes and sizes. Our Presence includes Europe, US, Middle East and Asia. Some of our customers are WDR, ORANGE, NOS, MTV UK in the West, MTV Adria, Al Jazeera Balkan, Etisalat in the East and FOX in US.

Career Opportunities @ Skopje

You will be a functional support analyst for our WHATS’On solution for television stations in a most leading team. WHATS'On manages and optimises all cross-media broadcasting, scheduling and content lifecycle. Your daily duties will cover: functional support, quality assurance (both testing and describing new functionalities) and training. At first, you will be trained both in WHATS’On as in our way of working. For this training you will get a mentor who will guide you and teach you everything about WHATS’On and how to give perform your functions. In the next stage, you will assist and support in a second line the Key Users and administrators of WHATS’On customers in their mission to provide support to the users in running their business with WHATS’On. You will do intake of any subject that a Key User wants to hand over to MediaGeniX for a sound understanding and you will return him a solution. In case of a problem due to development, you will search with developers for the cause, work out the solution, and assist the Key User of the client to get his issue solved. For this you will be in contact with developers both in Skopje as in Brussels daily. You will participate in the functional and quality (user) testing of new functionalities and modules and of upgrades for the customers you are responsible for. You will be co-editor of user guides and training material. Gradually, you will also be invited to participate in implementing WHATS’On for clients and/or to give user training. All such can be either remotely from Skopje or onsite across the globe. You will grow in responsibility for larger and more important clients and by coaching others. State of the art IT Quality concepts are valued in the team and will boost your career. All of such by the guidance of MediaGeniX.

Functional Support Analyst

Your Profile as Functional Support Analyst

• You have obtained a Master or Bachelor university degree. It can be from a wide variety of faculties: Economy, Organization, • Mathematics, Communication, Literature, History, Geography, Philosophy, Law, and others. • You are blessed with excellent interpersonal and communication skills, you can easily build new contacts and return them

ОГЛАСНА ТАБЛА

into valuable relationships and you feel diplomacy and negotiation skills inside you.

• You are passionate in mastering the use of ICT applications, PC & mobile, and so on. You feel capable in catching up with the functionality and use of our large business solution WHATS’On created by MediaGeniX.

• If you have already 3 or more years of work experience or if you had roles in supporting and coaching others, it is a strong plus.

• You are driven to master English at work for ICT and business. • You stand for your promises and integrity. • You are a team player, who stands up for his team towards the client and who will defend also the client’s interest towards the team.

• You are willing to take your part of a periodical evening and/or night shift. Our Offer • Outstanding remuneration and excellent working conditions and environment • Long-term and clear career path • Occasion to travel to Belgium (Mediagenix) and Europe, Middle East and Asia (Mediagenix’s customers) • Working on cutting edge ICT Solutions in the appealing and exciting TV Broadcasting world • Working with open, communicative, high quality professionals in an excellent team where values and result matter Go for it! If you find yourself in the above, please send a motivational letter and your CV (with a recent photograph) in English to hr@ever-near.mk . Please refer to the job position you are applying to in the subject of the email. Candidates that show to fit with this vacancy will be invited to an interview.

39


ОГЛАСНА ТАБЛА НИЕ

ВРАБОТУВАМЕ НАЈГОЛЕМАТА ТАКСИ КОМПАНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА И ЕДИНСТВЕНА СО СОПСТВЕНА АКАДЕМИЈА ЗА ОБУКА И СТАНДАРДИ ЗА НАПРЕДОК ВО КАРИЕРА

објавува ОГЛАС за вработување на

ВОЗАЧ НА ТАКСИ Главни задачи и одговорности: Земање и превезување на патници/клиенти Превоз на патници на најбрз и најбезбеден начин Помагање при утоварање и истоварање на поголем багаж на патниците Одржување на чисти и уредни возила Водење грижа за исправност и добра работна состојба на возилото

Потребни квалификации: Минимум ССС Предходно работно искуство како возач е предност Основно познавање на англиски јазик-усмена комуникација Уредно персонално досие без прекршоци

Персонални способности и вештини: Добро физичко и ментално здравје Силни усмени комуникациски вештини Пријатен и љубезен однос кон клиенти Добро познавање на градот и околината Сигурен и искусен возач Способност за справување со различни карактери на клиенти и во различни ситуации во сообраќајот Справување со пари, наплата на услугата

ДОКОЛКУ сакате да станете дел од тим на професионалци, доставете Ваша Професионална Биографија на e-mail:

vrabotuvanje@intaxi.mk За дополнителни информации јавете се на телефоните: 02 32 13 065 и 02 32 30 091. ОГЛАСОТ ТРАЕ 15 ДЕНА ОД ОБЈАВУВАЊЕТО!

40


РЕНОМИРАНА ФАРМАЦЕВТСКА КОМПАНИЈА oбјавува ОГЛАС за вработување на

МЕДИЦИНСКИ ПРЕТСТАВНИК 1 (позиција) м/ж Потребни квалификации: Универзитетско образование (доктор или фармацевт) Предност претходно работно искуство на соодветна позиција/сличен сектор Одлично владеење на англиски јазик Познавање од работа со компјутери (MS Office) Важечка возачка дозвола (флексибилност за евентуално користење на сопствено возило за краток временски период) Профил: Широки познавања од фармацевтскиот пазар Способност за продажба и убедување Одлични комуникациски, презентациски и организациски вештини Познавање на основните маркетинг стратегии Лојалност, иницијативност Желба да работи напорно и да ги совлада предизвиците Желба да се развива и да стекне нови сознанија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ви нудиме: Можност да станете дел од мултинационална компанија, а лидер во своето поле Можност да бидете дел од успешен и високо мотивиран млад тим Можност да се унапредувате професионално и да ги развивате своите лични вештини Вашата Професионална Биографија со фотографија доставета ја на e-mail: circuscorp2011@gmail.com, со назнака „за оглас за Медицински претставник“ ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани! Огласот трае 10 дена од објавувањето.

41


ОГЛАСНА ТАБЛА За потребите на својот клиент

Објавува оглас за

КАБЕЛ МОНТЕРИ За сите градови низ Македонија

Потребни квалификации:     

Најмалку ССС Работно искуство во конфигурирање / администрирање на рутери како и поставување на кабли Одлично познавање на работа со компјутери Возачка дозвола Б- категорија Подготвеност за работа на терен

Личен профил:    

Брзи и динамични Одговорен и професионален пристап Лојаност и одговорност Способност за работа под притисок и кратки рокови

Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: fornet@fornet.com.mk , со задолжителна назнака „за оглас за Кабел монтери“

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

42


ЦВС Мпбиле д.д. е најгплема медунарпдна кпмпанија за прпдажба на телематски решенија на ппдрачјетп на Јадранскипт регипн. Ппради прпшируваое на кпмпанијата бараме нпв спрабптник за рабптнптп местп: КОМЕРЦИJАЛИСТ (м/ж) Опсег на рабпта: Сампстпјна прпдажба на телематски решенија на терен Придпбиваое на нпви странки и пдржуваое на ппстпечките Ппдгптпвка на ппнуди и дпгпвпри Реализација на гпдишнипт план Ппжелни искуства, знаеоа и пбразпвание: Прирпднпматематичкп, техничкп или екпнпмскп среднп училиште или факултет 1 дп 3 гпдини рабпта вп прпдажба на електрични уреди (најдпбрп уреди за следеое) на теренпт Ппзнаваое на прпдажни пристапи Дпбри прегпварачки сппспбнпсти Ппзнаваое на кпмерцијалнипт терен Кпмуникативнпст Пратите ни гп Вашетп CV на англиски јазик на e-маил: info@cvs-mobile.mk

за потребите на својот клиент НОВООТВОРЕН ГРЧКИ РЕСТОРАН ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОМОШНИК ВО КУЈНА

Потребни квалификации: Минимум ССС Претходно работно искуство во угостителство Личен профил: Способност за тимска работа Tемелност, енергичност, педантност Способност за работа под притисок Вашата пријава со Професионална Биографија доставете ја на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА НАЗНАКА на апликацијата “За оглас за Помошник во кујна “. и/или јавете се во Вработување.Ком 02/ 3296 - 446

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

43


ОГЛАСНА ТАБЛА Breaking news

EVER-NEAR, a Belgian outsourcing company and MediaGeniX, a global leader in TV Broadcasting & Planning Solutions, are expanding in Skopje their joint team which develops and implements the MediaGeniX solutions and provides MediaGeniX customer support across the globe. You can be part of it.

Ever-Near

EVER-NEAR (www.ever-near.com.mk) provides a wide range of offshore / nearshore outsourcing services from Skopje (Macedonia), Belgrade (Serbia), and Bucharest (Romania) to customers all over the world. EVER-NEAR offers the opportunity to work in an international environment, with customers in the European Union (especially Belgium, Germany, France and The Netherlands) and in the USA. EVER-NEAR believes in the ability of Companies to achieve Business Targets by Teams with remotely working team members, Synchronously and in Real-Time, using state of the art Communication and Collaboration Technology, preferably with team members with close background. EVER-NEAR has a decade of presence in the Balkan and celebrates its third anniversary its Skopje office.

MediaGeniX

MediaGeniX's core business since 1992 has been the development of WHATS’ON, the advanced channel management and scheduling software. Today, MediaGeniX (www.mediagenix.tv) stands as an important European company that specializes exclusively in integrated broadcast planning applications for European TV and Radio stations. More than 100 channels rely on us each day to ensure their scheduling meets their strategic, financial, promotional, operational and multimedia targets. With an on-going product development program. We also make sure that WHATS’On is ready for the future of Radio and Television in its many new and innovative shapes and sizes. Our Presence includes Europe, US, Middle East and Asia. Some of our customers are WDR, ORANGE, NOS, MTV UK in the West, MTV Adria, Al Jazeera Balkan, Etisalat in the East and FOX in US.

Career Opportunities @ Skopje

You will design and develop our WHATS’On solution for television stations in close cooperation with an experienced team. WHATS'On manages and optimizes all cross-media broadcasting, scheduling and content lifecycle processes. You will work with the fully Object-Oriented Solution Frameworks of MediaGeniX, built in the powerful language Smalltalk, in the Cincom VisualWorks environment (www.cincomsmalltalk.com). We strongly believe in the automation of as much tedious development tasks as possible and thus focusing the developer’s efforts on the challenging parts of designing and writing software. You will partner up with one of our development teams in Brussels to join in their Scrum development cycle. This means you have daily contact with the team and will work with short delivery cycles towards a project goal. State of the art IT Design and Quality concepts are valued in the team and will boost your career. All of such by the guidance of MediaGeniX. At first, you will be trained in Smalltalk, the TV-business and in WHATS’On. In the next six months you will be developing new functionalities and extend existing ones. From then on, you will be participating in all aspects of the modules you will build: designing, developing, testing, debugging and providing second line support. You will grow in responsibility for larger and more complex sets of modules and by coaching others.

Senior Solution Developer

Your Profile as Senior Solution Developer

• You have obtained a Master or Bachelor university degree in Computer Science and Applied Informatics. • You have two or more years of working experience in an Object-Oriented solution environment. • You are communicative and interactive, driven to master English at work for ICT and business. • You are strong in object oriented design and development, you see sharp in layered and complex modular environments and you are a fast and keen learner of new technologies and concepts.

• You stand for your promises and integrity. • You are a team player. • You are eager to help colleagues and coach junior developers. • You are willing to be scheduled on a periodical shift for one week per month in evening shift. Our Offer • Outstanding remuneration and excellent working conditions and environment • Long-term and clear career path • Occasion to travel to Belgium and later even Europe or the Middle East. • Working on cutting edge ICT Solutions in the appealing and exciting TV Broadcasting world • Working with open, communicative, high quality professionals in an excellent team where values and result matter Go for it! If you find yourself in the above, please send a motivational letter and your CV (with a recent photograph) in English to hr@ever-near.mk . Please refer to the job position you are applying to in the subject of the email. Candidates that show to fit with this vacancy will be invited to an interview.

44


Naš uspeh bazira se pre svega na doslednoj strategiji, koju odlikuje angažovanje i dalje usavršavanje kvalifikovanog kadra. Ostvarite korak napred u razvoju Vaše karijere i postanite deo evropskog drogerijskog lanca u Makedoniji i Srbiji na sledećem radnom mestu:

INFORMATIČAR – IT saradnik za Makedoniju (radno mesto – Beograd, Srbija i/ili Skopje, Makedonija)

od Vas očekujemo: - Odlično poznavanje PC računara i Windows operativnih sistema - Napredno poznavanje Microsoft Office paketa - Dobro poznavanje rada u mrežnom okruženju - Poznavanje funkcionisanja poslovnog softvera (prednost: poznavanje poslovnih procesa u retail kompanijama) - Obavezno odlično znanje makedonskog i srpskog jezika - Dobro znanje engleskog jezika - Znanje nemačkog jezika je prednost - Angažovanost i sistematičnost u radu sa korisnicima i različitim IT sistemima - Spremnost na permanentno učenje - Fleksibilnost i brzo prilagođavanje timu - Spremnost na duže ili trajne promene lokacije radnog mesta (Beograd i Skopje) očekuje Vas:

ОГЛАСНА ТАБЛА

- Interesantan, raznovrstan i kreativan posao u internacionalnom okruženju, u kompaniji pozicioniranoj i etabliranoj širom Evrope - Rad u mladom, prijatnom i dinamičnom timu - Mogućnost stalnog usavršavanja i školovanja u zemlji i inostranstvu - Stimulativna primanja

Zainteresovani ste? U tom slučaju nam pošaljite Vašu dvojezičnu (srpski,makedonski) biografiju sa fotografijom do 15.11.2011. na sledeću adresu: dm-drogerie markt d.o.o. Bulevar Mihajla Pupina 181 11070 Beograd sa naznakom „Konkurs za poziciju: Informatičar - IT saradnik za Makedoniju“. ili na mail adresu: konkurs@dm-drogeriemarkt.rs Konkurs možete pronaći i na našem sajtu:

http://www.dm-drogeriemarkt.rs/dm%20Zaposlenje.html 45


ОГЛАСНА ТАБЛА Лиценцирана Агенција за посредување при вработување За потребите на свој клиент објавува ОГЛАС за ангажирање на

РЕФЕРЕНТ ЗА ПРОДАЖБА/ КОМЕРЦИЈАЛИСТ (една позиција)

Главни задачи и одговорности:    

B2B продажба, склучување на нови договори и обновување на постоечките Грижа за корисници на домашен и странски пазар Презентација на решенија и продукти Изработка на понуди за продажба

Потребни квалификации:       

Универзитетска диплома, од областа на техничките науки Минимум 3 (пет) години работно искуство на иста или слична позиција Одлично познавање на Англиски јазик Добро познавање на Германски јазик Одлично познавање на работа со компјутери Возачка дозвола Б- категорија Флексибилност за патувања и работа на терен

Личен профил:    

Одлични комуникациски и презентациски вештини Одлични аналитички и организациски способности Одлични преговарачки вештини Креативност, претставителност и позитивен став

Вашата Професионална Биографија доставете ја на e-mail: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со назнака на апликацијата “за оглас за Референт за продажба”. НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

46


47

ОГЛАСНА ТАБЛА


ОГЛАСНА ТАБЛА

48


ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС Развојот на информатичката технологија, како во поглед на хардверот, така и во поглед на софтверот, постојано е во напредок. Во содејство со најновите светски трендови, ние се трудиме постојано да бидеме креативни, иновативни и успешни на пазарот, и токму затоа ни се потребни млади луѓе на следната позиција:

ВЕБ ДЕВЕЛОПЕР Што треба да поседувате? Диплома од некој од универзитетските факултети за информатички науки (ФЕИТ или ПМФ) Пожелно е работно искуство во период од најмалку 1 година Одлично познавање на англискиот јазик Одлично познавање на околините за развој на апликации (Microsoft Visual Studio, NetBeans, Eclipse), со посебен акцент на C#, PHP и Java програмските јазици и SQL бази на податоци Солидно познавање на апликации за графички дизајн (Adobe Photoshop, Corel Draw) Предност имаат кандидатите со познавање на CMS околини (Joomla, Wordpress, Drupal)

Што очекуваме од вас?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да бидете креативни, комуникативни и лесно прилагодливи на средината Да се трудите секогаш навремено да ги извршувате своите обврски Да бидете постојано подготвени за нови предизвици Да ги истакнувате сите свои нови идеи Да се залагате за остварување на основните принципи на фирмата

Што ви овозможуваме ние? Работно место постојано отворено за напредок и остварување на Вашите идеи Квалитетна кариера Работа и соработка со отворени, комуникативни, квалитетни млади луѓе Солидна заработувачка

Доколку според досегашниот опис ги исполнувате нашите критериуми, не чекајте, испратете го Вашето CV на jobs@riversoft.com.mk со наслов "За огласот за веб девелопер." Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Кандидатите кои ќе бидат избрани од наша страна ќе бидат повикани на разговор по електронски пат.

49


ОГЛАСНА ТАБЛА

за потребите на својот клиент НОВООТВОРЕН ГРЧКИ РЕСТОРАН ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ објавува

ОГЛАС за екипирање со угостителски персонал на позиција

САЛАТЕРКИ Кандидатките треба да ги исполнуваат следните услови: Предност е завршено образование во областа на угостителството Претходно работно искуство во угостителство Тимска работа Способност за работа под притисок, трпеливост Креативност и умешност за декорација Педантност Доколку ваквиот редовен работен ангажман е предизвик за Вас, ВЕДНАШ испратете го вашето CV на следната маил адреса: marijaj@vrabotuvanje.com.mk со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака “за Оглас за Салатерка“ и/или јавете се во Вработување.Ком 02/ 3296 – 446

ОПШТИ ПРАВИЛА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: Именување на документ за аплицирање - CV (име и презиме на апликантот) Назнака на позицијата за која се аплицира НАПОМЕНА: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

50


51

ОГЛАСНА ТАБЛА


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk © 2011 ВработувањеNEWS All Rightswww.vrabotuvanje.com.mk Reserved www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

WWW.VRABOTUVANJE.COM.MK

v.News 119  

Vrabotuvanje NEWS Broj 119

Advertisement